Επικαιροποιημένη πρόταση δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου.

 

 

www.edupame.gr

Πρόταση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στα ΔΣ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ

και στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων

 

P    Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων τώρα.

P    Συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών (Νοέμβρης).

P    Απεργία στις 24 Νοέμβρη και συμμετοχή στα πανελλαδικά συλλαλητήρια των ταξικών συνδικάτων.

P    Κλιμάκωση στις 10 Δεκέμβρη με συμμετοχή στα πανελλαδικά-πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια.

P    Νέες Γενικές Συνελεύσεις το Γενάρη.

 

Tόσο μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων, του προϋπολογισμού, των εξαγγελιών της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αλλά και των πρόσφατων εξαγγελιών της Υπ.Παιδείας «για το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε απολύτως σαφές ότι θα φορτώσει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, θα κάνει την παιδεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα, ακόμα πιο ταξική, θα ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις, θα υλοποιήσει κατά γράμμα τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πλουτοκρατίας.

P      Με το σχέδιο προϋπολογισμού, η κυβέρνηση βάζει θηλιά στο λαιμό της λαϊκής οικογένειας, συνεχίζει το πάγωμα των μισθών, αφού οι αυξήσεις των 30 λεπτών την ημέρα ισοδυναμούν με ένα κουλούρι την εβδομάδα!

P      Υλοποιεί την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 5 έως 17 χρόνια, για τις γυναίκες στο δημόσιο, στο όνομα της ισότητας ανδρών και γυναικών!

P      Μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και τη στρατηγική της Δια Βίου Μάθησης (βλ. κατάρτιση, παροχή δεξιοτήτων, ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, ευέλικτη ζώνη, εθνικό απολυτήριο), ενισχύεται ο ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

Προωθείται το αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο, το σχολείο Α.Ε., η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, η αξιολόγηση, η παράδοση της επιμόρφωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους. Οικοδομείται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εντείνει τη μαθητική διαρροή και αμάθεια.

Το «πάγωμα» των αδειών στα 33 κολέγια αφορά τις «αδιαφανείς διαδικασίες», το νέο τρόπο αξιολόγησής τους και όχι την ουσία της ιδιωτικοποίησης και της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με τα κολέγια.

P      Με τις εξαγγελίες για «νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών», η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει προσλήψεις με τους όρους της ΕΕ και της πλουτοκρατίας. Τα περί προσλήψεων με διαφάνεια και αξιοκρατία μέσω του ΑΣΕΠ πάνω απ’ όλα σημαίνουν την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, την κατάργηση του πτυχίου ως μοναδική προϋπόθεση διορισμού. Με εργαλείο τον ΑΣΕΠ, με προσχηματικό τρόπο και στο όνομα της αξιοκρατίας χτυπούν το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, δικαιολογούν και διαιωνίζουν την αδιοριστία και την ανεργία των εκπαιδευτικών. Η Υπουργός Παιδείας έκανε καθαρό πως οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών θα γίνονται στα πλαίσια του αποκεντρωμένου-διαφοροποιημένου σχολείου και «ως προς τον τόπο και ως προς το χρόνο», προσλήψεις στο επίπεδο της σχολικής μονάδας και της Περιφέρειας. Στη δαμόκλειο σπάθη της κυβέρνησης μπαίνουν και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, η σταθερή μόνιμη εργασία, αρχής γενομένης από την αξιολόγηση των δόκιμων εκπαιδευτικών. Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και υπακούοντας στις επιταγές του ΣΕΒ, προωθεί την επάνδρωση της εκπαίδευσης με διευθυντές-manager και στελέχη που θα υπηρετούν την επιχειρηματικότητα και το σχολείο-επιχείρηση.

P      Με ή χωρίς stage, προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ωρομίσθιοι, σε συνθήκες «μαύρης» εργασίας και σκλαβοπάζαρου (ιδιαίτερα αυτοί σε ΠΔΣ-Ενισχυτική).

P      Σχολεία σε «γρίπη», χωρίς καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, γραμματειακή υποστήριξη, σχολικούς γιατρούς, σχολικές επιτροπές χωρίς χρηματοδότηση, ενώ χιλιάδες παιδιά πετιούνται έξω από τους παιδικούς σταθμούς και την Ειδική Αγωγή.

 

Οι εκπαιδευτικοί, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προετοιμαστούν για σκληρή αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική. Έρχεται θύελλα!!!

Ούτε μια ώρα χαμένη! Καμιά ανοχή-καμιά αναμονή!

Τώρα είναι η ώρα για να συντονίσουμε τα βήματά μας με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, με τους συλλόγους γονέων, με τους μαθητές και τους φοιτητές.

Ανασύνταξη του κινήματος τώρα!

Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε την πάλη απο τα κάτω, τη λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών-μορφωτικών αναγκών.

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

 

Διεκδικούμε

·         Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς τώρα! Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης (stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις (stage, συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι).

·         1800 ευρώ στο νεοδιόριστο. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση  Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου.

·         Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας. Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Επιστροφή των απωλειών των ταμείων από το 1950 έως σήμερα. Άμεση κρατική  χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων.

·         Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν), υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Άμεση κατάργηση της διάταξης του Νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα το έτος, που αποκλείει τους ωρομίσθιους από το στοιχειώδες δικαίωμα δωρεάν επίσκεψης στο θεράποντα ιατρό και αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής

·         Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών Α/θμιας με αυτό της Β/θμιας. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στην ίδια κατεύθυνση.

·         Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15%.

·         Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών μετά το δωδεκάχρονο σχολείο. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού δικτύου ΓΕΝΙΚΗΣ-ΤΕΕ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ-ΚΟΛΕΓΙΩΝ. Να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα κολέγια. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Λειτουργία της ειδικής αγωγής ως υποχρεωτικής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.

·         Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσής τους.

·         Δημιουργία ενιαίων παιδαγωγικών πανεπιστημιακών σχολών (ΕΠΠΣ) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

Δράση τώρα! ΠΑΜΕ Ισχυρό, η ελπίδα είναι εδώ!

Για την παιδεία των λαϊκών αναγκών!

ΠΑΜΕ ισχυρό -δύναμη για τον εκπαιδευτικό!