Πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου.

 

www.edupame.gr

 

Πρόταση του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στα ΔΣ ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

και στις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων

 

Tόσο μέσω των προγραμματικών της δηλώσεων, όσο και μέσω της συνάντησης της Υπουργού Παιδείας με τα ΔΣ των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε απολύτως σαφές πως δεν θα μετακινηθεί ούτε ένα εκατοστό από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πλουτοκρατίας, από την πολιτική που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, που κάνει την παιδεία ακόμα πιο ακριβό εμπόρευμα, ακόμα πιο ταξική.

Όσο η εξουσία, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα βρίσκονται στα χέρια της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, η παιδεία θα είναι προνόμιο των λίγων και ακριβό εμπόρευμα. Εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα θα συνθλίβονται.

Η νομοτέλεια αυτή επιβεβαιώνεται από τη μέχρι τώρα πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες:

·        Η αύξηση των 30 λεπτών τη μέρα ισοδυναμεί με το πάγωμα των μισθών, με ένα κουλούρι την εβδομάδα!

·        Υλοποιείται η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 5 έως 17 χρόνια, για τις γυναίκες στο δημόσιο.

·        Οικοδομείται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εντείνει τη μαθητική διαρροή και αμάθεια.

·        Μέσα από τη στρατηγική επιλογή της Δια Βίου Μάθησης (βλ.κατάρτιση, παροχή δεξιοτήτων, ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας), ενισχύεται ο ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

·        Προωθείται η αποκέντρωση, η αξιολόγηση, η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, η παράδοση της επιμόρφωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους, η οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς.

·        Το «πάγωμα» των αδειών στα 33 κολέγια αφορά τις «αδιαφανείς διαδικασίες», το νέο τρόπο αξιολόγησής τους και όχι την ουσία της ιδιωτικοποίησης και της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με τα κολέγια.

·        Με ή χωρίς stage, προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ωρομίσθιοι, (ιδιαίτερα αυτοί σε ΠΔΣ-Ενισχυτική), σε συνθήκες «μαύρης» εργασίας και σκλαβοπάζαρου.

·        Σχολεία σε «γρίπη», χωρίς καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, γραμματειακή υποστήριξη, σχολικούς γιατρούς, σχολικές επιτροπές χωρίς χρηματοδότηση, ενώ χιλιάδες παιδιά πετιούνται έξω από τους παιδικούς σταθμούς και την Ειδική Αγωγή.

 

Οι εκπαιδευτικοί, τα λαϊκά στρώματα πρέπει να προετοιμαστούν για σκληρή αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική. Έρχεται θύελλα!!!

Ούτε μια ώρα χαμένη! Καμιά ανοχή-καμιά αναμονή!

Τώρα είναι η ώρα για να συντονίσουμε τα βήματά μας με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, με τους συλλόγους γονέων, με τους μαθητές και τους φοιτητές.

Τώρα είναι η ώρα να οργανώσουμε την πάλη απο τα κάτω, τη λαϊκή συσπείρωση και αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών-μορφωτικών αναγκών.

 

Ανασύνταξη του κινήματος τώρα!

P    Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων τώρα.

P    Συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών (Νοέμβρης).

P    Κλιμάκωση της πάλης με ανοιχτό το ενδεχόμενο και της απεργιακής κινητοποίησης.

 

Διεκδικούμε

·        Γνήσιες και ουσιαστικές Σ.Σ.Ε. χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, σε όλα τα επίπεδα. 1800 Ευρώ (μεικτά) ο μισθός του νεοδιόριστου με 3600 καταληκτικό. 

·        Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων- αναπληρωτών. Κατάργηση των stage  και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν), υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Άμεση κατάργηση της διάταξης του Νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα το έτος, που αποκλείει τους ωρομίσθιους από το στοιχειώδες δικαίωμα δωρεάν επίσκεψης στο θεράποντα ιατρό και αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής.

Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών Α/θμιας με αυτό της Β/θμιας. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στην ίδια κατεύθυνση.

·        Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας να προσμετράται ως συντάξιμος.

Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο.

Κατάργηση των αντιασφαλιστικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.

·        Όχι στην αποκέντρωση, στο ανοιχτό σχολείο Α.Ε., στην αξιολόγηση της ταξικής κατηγοριοποίησης σχολικών μονάδων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Όχι στο αποκεντρωμένο ολοήμερο σχολείο της αγοράς και των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Όχι στις ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, στο Εθνικό Απολυτήριο και σε κάθε ταξική πολιτική στην εκπαίδευση.

·        Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15%

Θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών μετά το δωδεκάχρονο σχολείο. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού δικτύου ΓΕΝΙΚΗΣ-ΤΕΕ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ-ΚΟΛΕΓΙΩΝ. Να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο,  η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα κολέγια.

Λειτουργία της ειδικής αγωγής ως υποχρεωτικής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.

·        Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσής τους.

·        Δημιουργία ενιαίων παιδαγωγικών πανεπιστημιακών σχολών (ΕΠΠΣ) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

Για την παιδεία των λαϊκών αναγκών!

ΠΑΜΕ ισχυρό -δύναμη για τον εκπαιδευτικό!