(Π.Δ.Σ)

Πρόγραμμα Διαχείρισης Σχολικής αποτυχίας!!!

www.edupame.gr

 

Συνάδελφοι ωρομίσθιοι σε ΠΔΣ και Ενισχυτική Διδασκαλία,

Νέοι Εκπαιδευτικοί, Συναδέλφισσες-συνάδελφοι

 

Η

 εξαγγελία της Υπουργού Παιδείας Α.Διαμαντοπούλου ότι «το πρόγραμμα της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης αναστέλλεται έως ότου εξασφαλιστούν οικονομικοί πόροι», υπηρετεί το γενικότερο σκηνικό της «καμένης γης» που στήνει αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια των ΜΜΕ, της πλουτοκρατίας.

Η συγκεκριμένη εξαγγελία συνδέεται με τους γενικότερους σχεδιασμούς για την οργάνωση του «σχολείου της αγοράς».

Σύμφωνα  με τα στοιχεία του ΥΠΕΠΘ (2008), 165.000 «αδύνατοι» μαθητές- στην συντριπτική τους πλειοψηφία παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών-παρακολουθούν την ΠΔΣ και την Ενισχυτική Διδασκαλία, ενώ διδάσκουν 36.000 εκπαιδευτικοί εξ’ αυτών 25.000 ωρομίσθιοι. Οι αριθμοί αυτοί δεν είναι οι πραγματικοί. Εμπεριέχουν, όπως όλα τα προγράμματα τέτοιου είδους, και το στοιχείο της πλάνης, γιατί γίνονται φυτώριο άνθησης των «τρωκτικών» που είναι νύχι-κρέας με την αντιλαϊκή πολιτική.

Μετά την κατακραυγή γονέων, εκπαιδευτικών, μαθητών, το Υπ.Παιδείας τα «μάζεψε» άρον-άρον! Ακριβώς μια μέρα μετά η Υπ.Παιδείας δήλωνε: «Η ΠΔΣ θα γίνει και τα χρήματα θα βρεθούν», ενώ τρεις μέρες αργότερα έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία που τόνιζε πως «η ΠΔΣ ξεκινάει στις 19 Οκτώβρη και με σύστημα πρόσληψης κατά βάση την επετηρίδα» (ημερομηνία κτήσης πτυχίου).

Η ΠΔΣ είναι εφήμερο πρόγραμμα της ΕΕ, ξεκίνησε να λειτουργεί με κονδύλια του ΕΠΕΑΕΚ και αποτελεί το βασικό θύλακα της ωρομισθίας και της «μαύρης εργασίας» στην εκπαίδευση.

Η ΠΔΣ ξεκίνησε και λειτουργεί ως εργαλείο διαχείρισης της αμάθειας και της αποτυχίας που παράγει το ίδιο το σχολείο, η  πολιτική  του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ στην εκπαίδευση, είναι ο φερετζές των αντιδραστικών κατευθύνσεων της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα λειτουργεί ως μηχανισμός εκμαυλισμού συνειδήσεων, ως εργαλείο ενσωμάτωσης ενός τμήματος των εκπαιδευτικών, ως χώρος που κάποιοι ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα (πλαστά τμήματα, πλαστός αριθμός μαθητών, αμοιβές επιτροπών).

 

Ζ

ητούμενο είναι ένα σχολείο χωρίς ΠΔΣ, που δεν θα είναι φορέας της σχολικής αποτυχίας, της μαθητικής διαρροής αλλά φορέας διαπαιδαγώγησης των μαθητών με ολόπλευρή μόρφωση, με όλο τον πλούτο της γνώσης για όλα τα παιδιά.

Οι εξελίξεις στην ΠΔΣ φέρνουν στην επιφάνεια των πραγμάτων ως μοναδική εναλλακτική λύση το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο, το νέο τύπου σχολείου ως αναπόσπαστο στοιχείο της πάλης του σήμερα, για το νέο τύπο ανθρώπου σε μια νέα κοινωνία.

Το δωδεκάχρονο σχολείο θα ολοκληρώνει τη διαπαιδαγωγητική εργασία του, χωρίς να χρειάζεται κανένα φροντιστήριο μέσα ή έξω από αυτό, γιατί θα παρέχει όλα τα εφόδια για το μέλλον. 

 

 

 

Στο σημερινό σχολείο αποτυπώνονται με ένταση οι συνέπειες μιας βαθιάς ταξικής πολιτικής που με συνέχεια υλοποιούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το μέτρο της «Ενισχυτικής Διδασκαλίας» και της «ΠΔΣ» για όλο και περισσότερες λαϊκές οικογένειες που βιώνουν την ανεργία και την υποαπασχόληση, φαντάζει ως σωσίβιο.

Η προσπάθεια του ΥΠΕΠΘ να το καταργήσει πρέπει να αποτραπεί σε συνδυασμό με την ανάγκη έντασης της πάλης γονιών-εκπαιδευτικών-μαθητών να προχωρήσει ως λαϊκή απαίτηση η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή με πλήρη εξασφάλιση δημόσιων υποδομών, το Ενιαίο Δωδεκάχρονο δωρεάν σχολείο για όλους, οι δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το δωδεκάχρονο.

 

Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους.

Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες των γονιών!

 

Σε αυτή την κατεύθυνση παλεύουμε για:

 

Τώρα!

·        Κανένας εκπαιδευτικός με τη μαύρη ωρομισθία των 6,9 ευρώ. Πλήρη ένσημο και δωρεάν υγεία. 1800 ευρώ μισθός. Καταβολή των ημερομισθίων κάθε μήνα. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού.

·        Δωρεάν μετακίνηση (μετακόμιση, εισιτήρια, οδοιπορικά). Δωρεάν στέγαση (επιδότηση ενοικίου).

·        Συνδικαλιστική κάλυψη όλων των ωρομισθίων. Οργάνωση όλων των εκπαιδευτικών ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας στα εκπαιδευτικά συνδικάτα. 

 

Καμία αναμονή-Καμία ανοχή!

Ούτε μια ώρα χαμένη! Έρχεται θύελλα αντεργατική!

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης!

Εμπιστέψου το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ!

Δώσε δύναμη στη δύναμή σου!

Οργάνωσε την πάλη σου μέσα από Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων, μαζί με το ΠΑΜΕ, στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος!

          Τώρα! Αύριο ίσως να είναι αργά!

 

Οκτώβρης 2009