Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 

 

 

  ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

 

Θέμα: Κενά εκπαιδευτικών.

 

Το πρόβλημα με τα κενά και τις ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία είναι γνωστό και χρόνιο. Πρόβλημα που οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν έλυσαν μέχρι σήμερα.

Έχουν κλείσει δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και πολλά σχολεία υπολειτουργούν καθώς λείπουν χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές, χιλιάδες είναι οι χαμένες διδακτικές ώρες και χιλιάδες είναι τα οργανικά-λειτουργικά κενά που δεν έχουν καλυφθεί ακόμα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη ωρομισθίων και αναπληρωτών ενώ τα κενά η ίδια τα υπολογίζει σήμερα σε 7000 (5.000 Β’ βαθμια - 2.000 Α’βαθμια Εκπαίδευση). Ακόμα, πολλά κενά και ελλείψεις υπάρχουν στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής, γεγονός που καθιστά ουσιαστικά αδύνατη την παρακολούθηση και τη συμμετοχή σε αυτή, ενώ έχει ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες να μένουν σπίτι τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας στην ίδια κατεύθυνση με την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, θεωρεί ότι οι χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες αποτελούν πρόβλημα μόνο όταν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Η επιλογή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει στις προσλήψεις ωρομισθίων και αναπληρωτών, αναδεικνύει την κεντρική επιδίωξη για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα, φθηνού και ευέλικτου. Άλλωστε ο χώρος των δασκάλων (με τα κενά και τους αναπληρωτές που τα καλύπτουν, ενώ μπορούν να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό) αποδεικνύει ότι η ύπαρξη του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ έχει στόχο την αποσύνδεση πτυχίου-επαγγέλματος και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και στην εκπαίδευση.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

·        Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καλύψει τα κενά που χρόνια τώρα είναι μόνιμα και διευρύνονται, με μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό;

·        Θα απαντήσει στην ήδη υπαρκτή κατάσταση των χιλιάδων αναπληρωτών και ωρομισθίων, με άμεση μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

 

Ο βουλευτής

Γιάννης Γκιόκας