1Κοινοβουλευτική Ομάδα

Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr

Γραφεία Βουλής: 2103708168, 2103708169, fax: 2103707410

 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων,

Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Θέμα: Προβλήματα καθαριότητας στα σχολεία και εργασιακές συνθήκες καθαριστριών.

 

Το πρόβλημα του καθαρού σχολείου είναι αδιάσπαστα συνδεδεμένο με την υγεία των μαθητών. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει πρόβλημα ακόμη και στην αγορά καθαριστικών και απολυμαντικών. Η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των καθαριστριών, η εγκατάλειψη κάθε έννοιας μόνιμης σταθερής εργασίας, η προώθηση της δουλειάς με το κομμάτι (αίθουσες), η εντατικοποίηση και οι εξευτελιστικές αμοιβές, αποτελούν στοιχείο της υποβάθμισης της ίδιας της σχολικής υγείας. Συν τοις άλλοις, δυο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, υπάρχουν πολλές καθαρίστριες οι οποίες είναι απλήρωτες από τον περασμένο χρόνο.

Είναι ξεκάθαρο: η κατάσταση με τις απλήρωτες καθαρίστριες, το πρόβλημα της σχολικής καθαριότητας είναι ωρολογιακή βόμβα για την υγεία των μαθητών!

Η επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας των σχολείων, όπως άλλωστε επιτάσσει και η ΕΕ. Απλώς δίνουν μια ετήσια παράταση για την υλοποίηση των σχεδιασμών τους. Θα μονιμοποιηθούν φαινόμενα που είχαν καταγγελθεί σε συσκέψεις φορέων της εκπαίδευσης π.χ. να πληρώνεται η καθαρίστρια δημοτικού από την τσέπη των γονιών. Η ίδια η καθαριότητα στο σχολείο θα καθορίζεται από την οικονομική – κοινωνική υπόσταση των πελατών – γονιών.

Τέλος, η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την καθαριότητα των σχολείων (άρθρο 6 του νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις»), όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί στάχτη στα μάτια του λαού. Και αυτό γιατί, ενώ η ευθύνη για τη σύναψη συμβάσεων παραμένει για ένα χρόνο σε φορείς του Υπουργείου Παιδείας και προβλέπεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, εντούτοις οι περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών είχαν σαν αποτέλεσμα τα προηγούμενα χρόνια την ευθύνη ουσιαστικά της πληρωμής των συμβασιούχων καθαριστριών να επωμίζονται πάλι οι Δήμοι. Την ίδια ώρα οι μόνιμες καθαρίστριες ετεροαπασχολούνται από τους δήμους για να καλύψουν δικές τους ανάγκες. Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια την υποβάθμιση της υγιεινής στο χώρο του σχολείου έτσι που ασθένειες προηγούμενων χρόνων να ξαναεμφανίζονται (π.χ. φυματίωση και ηπατίτιδα).

 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν προκειμένου:

·       Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες και να προχωρήσει η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·       Να μην υπάρχει κανένα σχολείο χωρίς καθαρίστρια και με ελλείψεις σε καθαριστικά - απολυμαντικά.

 

Ο βουλευτής

Γιάννης Γκιόκας