Ανασύνταξη του κινήματος τώρα!

Για την παιδεία των λαϊκών αναγκών!

ΠΑΜΕ ισχυρό -δύναμη για τον εκπαιδευτικό!

 

www.edupame.gr

Συνάδελφοι-συναδέλφισσες

Ο

ι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέων ΔΣ στις ΕΛΜΕ και του Συλλόγους πραγματοποιούνται λίγο μετά τις βουλευτικές εκλογές, που οδήγησαν στην εναλλαγή της κυβέρνησης αλλά όχι και στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, η επιδίωξη θα είναι η ίδια. Θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα του Αλμούνια, τη στρατηγική της ΕΕ. Θα δυναμώσουν τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Θα φορτώσουν τη κρίση στις πλάτες των εργαζομένων.

Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, την κρίση να πληρώσουν τα μονοπώλια.

Ούτε μια ώρα χαμένη! Καμιά ανοχή-καμιά αναμονή! Έρχεται αντεργατική θύελλα! Η επίθεση θα δυναμώσει! Οργάνωση, λαϊκή συμμαχία, αντίσταση, αντεπίθεση!

Είναι ο μόνος δρόμος, η μόνη ελπίδα για τους εργαζόμενους.

Ό

σο η εξουσία, τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, θα βρίσκονται στα χέρια της αστικής τάξης και των μονοπωλίων, η παιδεία θα είναι προνόμιο των λίγων και ακριβό εμπόρευμα. Εργασιακά, μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα θα συνθλίβονται.

Η νομοτέλεια αυτή επιβεβαιώνεται από τη μέχρι τώρα πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τις οποίες:

·        Η αύξηση των 30 λεπτών τη μέρα ισοδυναμεί με το πάγωμα των μισθών, με ένα κουλούρι την εβδομάδα!

·        Υλοποιείται η απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από 5 έως 17 χρόνια, για τις γυναίκες στο δημόσιο.

·        Οικοδομείται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εντείνει τη μαθητική διαρροή και αμάθεια.

·        Μέσα από τη στρατηγική επιλογή της Δια Βίου Μάθησης (βλ.κατάρτιση, παροχή δεξιοτήτων, ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας), ενισχύεται ο ταξικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης.

·        Προωθείται η αποκέντρωση, η αξιολόγηση, η ταξική κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων, η παράδοση της επιμόρφωσης σε επιχειρηματικούς ομίλους, η οικοδόμηση του σχολείου της αγοράς.

·        Το «πάγωμα» των αδειών στα 33 κολέγια αφορά τις «αδιαφανείς διαδικασίες», το νέο τρόπο αξιολόγησής τους και όχι την ουσία της ιδιωτικοποίησης και της εξίσωσης των πτυχίων των ΑΕΙ με τα κολέγια.

·        Με ή χωρίς stage, προωθείται η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας. Ωρομίσθιοι, (ιδιαίτερα αυτοί σε ΠΔΣ-Ενισχυτική), σε συνθήκες «μαύρης» εργασίας και σκλαβοπάζαρου.

·        Σχολεία σε «γρίπη», χωρίς καθαρίστριες, σχολικούς φύλακες, γραμματειακή υποστήριξη, σχολικούς γιατρούς, σχολικές επιτροπές χωρίς χρηματοδότηση, ενώ χιλιάδες παιδιά πετιούνται έξω από τους παιδικούς σταθμούς και την Ειδική Αγωγή.

ΔΟΕ ΚΑΙ ΟΛΜΕ

Βρίσκονται απέναντι στα συμφέροντα των εκπαιδευτικών, της λαϊκής οικογένειας.

Αποδέχονται τη συνύπαρξη δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Παιδείας. Στηρίζουν τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, την υποταγή της παιδείας στην αγορά, έχουν ως στρατηγική επιλογή τη «δια βίου μάθηση» και την ταξικότητα στην εκπαίδευση, το διαχωρισμό γενικής-τεχνικής εκπαίδευσης, παιδιών που «παίρνουν και παιδιών που δεν παίρνουν τα γράμματα». Στην κατεύθυνση αυτή βρίσκονται η πρόσφατη εισήγηση του ΔΣ της ΔΟΕ προς τις ΓΣ των Συλλόγων (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ) και οι πρόσφατες αποφάσεις του 14ου της ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝεργασία) που βάζουν ουσιαστικά πλάτες στην αντιεκπαιδευτική πολιτική ΕΕ, κεφαλαίου.

 

Απομόνωσε τις σημερινές πλειοψηφικές ηγεσίες σε ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ

·        Αποδυνάμωσε τον κυβερνητικό - εργοδοτικό συνδικαλισμό των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚ. Είναι τα δεκανίκια του συστήματος.

·        Γύρισε την πλάτη σε όλο το φάσμα του οπορτουνισμού, του καιροσκοπισμού, στις ηγεσίες των ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Είναι τα αναχώματα, είναι συμπληρωματικές δυνάμεις του συναινετικού-κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Μπορούμε! Υπάρχει κι άλλος δρόμος!

Όλοι οι κλάδοι, όλοι οι εργαζόμενοι μαζί. Με ταξική ενότητα και αλληλεγγύη, για την ανασύνταξη του εργατικού- εκπαιδευτικού κινήματος, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Προχωράμε με μαζικές διαδικασίες από τα κάτω, με Γενικές Συνελεύσεις, με συλλαλητήρια για την παιδεία και τον εκπαιδευτικό, κλιμακώνουμε την πάλη μας.

 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα!

Η λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της αναζητούν στο πρόσωπο του εκπαιδευτικού, τον αγωνιστή δάσκαλο, αυτόν που αρνείται να γίνει διαχειριστής και υπερασπιστής της ταξικής Παιδείας, αυτόν που αφουγκράζεται τις αγωνίες και τα αδιέξοδα της λαϊκής οικογένειας, εκείνον που γίνεται αρωγός στο πλάι της νεολαίας για την μόρφωση και την αληθινή γνώση, εκείνον που προβάλλει τον αγωνιστικό τρόπο ζωής με τη στάση του. Πάρε θέση σε αυτή τη δίκαιη υπόθεση!

 

Διεκδικούμε

·         Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15%

·         Γνήσιες και ουσιαστικές Σ.Σ.Ε. χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, σε όλα τα επίπεδα. 1800 Ευρώ (μεικτά) ο μισθός του νεοδιόριστου με 3600 καταληκτικό. 

·         Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας να προσμετράται ως συντάξιμος.

·         Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο.

·         Κατάργηση των αντιασφαλιστικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων.

·         Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων- αναπληρωτών. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

·         Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν), υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Άμεση κατάργηση της διάταξης του Νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα το έτος, που αποκλείει τους ωρομίσθιους από το στοιχειώδες δικαίωμα δωρεάν επίσκεψης στο θεράποντα ιατρό και αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής

·         Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών Α/θμιας με αυτό της Β/θμιας. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στην ίδια κατεύθυνση.

·         Θεσμοθέτηση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών μετά το δωδεκάχρονο σχολείο. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού δικτύου ΓΕΝΙΚΗΣ-ΤΕΕ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ-ΚΟΛΕΓΙΩΝ. Να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο,  η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα κολέγια.

·         Καθιέρωση της ειδικής αγωγής ως υποχρεωτικής και αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν.

·         Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσής τους.

·         Δημιουργία ενιαίων παιδαγωγικών πανεπιστημιακών σχολών (ΕΠΠΣ) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

 

Κάνε το βήμα! Στους αγώνες που θα έρθουν, και στις εκλογές για τα ΔΣ των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων, έχεις τη δυνατότητα να διορθώσεις την ψήφο σου!

Δώσε ψήφο για την αναγέννηση του λαϊκού κινήματος, για την παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!

 Καταψήφισε τις δυνάμεις του  κυβερνητικού-εργοδοτικού συνδικαλισμού και του ευρωμονόδρομου.

Ισχυροποίησε το ΠΑΜΕ.