ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Καταγγέλλουμε την παρεμπόδιση πολιτικής περιοδείας στο Εσπερινό Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, όπου ο διευθυντής του σχολείου ΑΣΦΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ προσπάθησε να διακόψει την προγραμματισμένη περιοδεία στελεχών του ΚΚΕ επικαλούμενος την εγκύκλιο του Υπουργείου και φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να ζητήσει την παρέμβαση της αστυνομίας.

Το «νέο σχολείο» της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της ΕΕ είναι «ανοικτό» στις επιχειρήσεις που με ζήλο διαφημίζουν τα προϊόντα τους μέσα στα σχολεία, από μπανάνες μέχρι κάρτες κινητής τηλεφωνίας, είναι «ανοικτό» στο ίδρυμα Νιάρχου, τη Μαριάνα Βαρδινογιάννη και κάθε φιλεύσπλαχνο καπιταλιστή που αφού ξεζούμισε τους εργαζόμενους γονείς των μαθητών πετάει ένα ξεροκόμματο στα πεινασμένα παιδιά τους. Στο «νέο σχολείο» όπου είναι ευπρόσδεκτα τα προγράμματα ενσωμάτωσης της ΕΕ, της οποίας η σημαία «κοσμεί» κάθε γωνιά του, βρίσκονται μέσα κάθε μέρα όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυρίαρχη ιδεολογία, διάφοροι τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, η εκκλησία. Είναι όμως ερμητικά κλειστό για κάθε τι ριζοσπαστικό-ανατρεπτικό, οτιδήποτε συγκρούεται με τα μονοπώλια και την εξουσία τους και προφανώς για το ΚΚΕ.

Ο λόγος είναι προφανής: αποστολή του «νέου σχολείου» είναι να προετοιμάσει την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Το νέο φοβισμένο εργαζόμενο των 400 ευρώ που δε θα διεκδικεί, θα σκύβει το κεφάλι στη εργοδοσία, δε θα αμφισβητεί  την εξουσία των μονοπωλίων, θα τρομάζει όταν ακούει λέξεις όπως: «λαϊκό κίνημα», «συλλογική πάλη», «ρήξη», «ανατροπή».

Καλούμε τα ΔΣ Συλλόγων και ΕΛΜΕ καθώς και όλους τους συναδέλφους να απορρίψουν στην πράξη την αντιδραστική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας. Να μη συμβάλλουμε με τη στάση μας στη διαμόρφωση των δούλων του 21ου αιώνα. Η πολιτική συζήτηση, η ζύμωση και η διαπάλη είναι ένα επιβεβλημένο βασικό στοιχείο για τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, που θα πρέπει να το διαφυλάξουν με κάθε τρόπο, καταδικάζοντας στη συνείδησή τους και στην πράξη αντίστοιχες προσπάθειες.

Επίσης ανάλογα με την ηλικία και την κοινωνική ανάπτυξη των μαθητών θα πρέπει να γίνεται και η ανάλογη συζήτηση μαζί τους πάνω σε προβλήματα και ζητήματα που αφορούν τη ζωή τους και το μέλλον τους.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να συμβάλλουν στη διαπαιδαγώγηση των αυριανών εργαζομένων με τα ιδανικά της συλλογικής πάλης, τις αξίες και τις παραδόσεις του εργατικού-λαϊκού  κινήματος.