ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (ΤΑ.ΔΗ.ΣΥ.)

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΑ.ΔΗ.ΣΥ. ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

23/10/2009

 

Η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία που προέκυψε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την οξύτητα των οικονομικών, εργασιακών, και κοινωνικοασφαλιστικών προβλημάτων των εργαζομένων.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, για προφανείς σκοπιμότητες, παρουσιάζουν μια εικονική πραγματικότητα ευφορίας σε όλους τους τομείς και καλλιεργούν ψεύτικες προσδοκίες. Επιδίδονται σε ένα πρωτοφανές εμπόριο ελπίδων που το εναλλάσσουν κατά περίπτωση με ένα εμπόριο φόβου με την επίκληση και της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, θέλοντας έτσι να χειραγωγήσουν και να πειθαναγκάσουν τις συνειδήσεις των εργαζομένων σε μια λογική συναίνεσης και υποταγής σε αντιλαϊκές πολιτικές.

Το ότι οι πολιτικές και της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα είναι αντιλαϊκές, το επιβεβαιώνει και η σπουδή του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας, καθώς και η πρεμούρα του προέδρου του ΣΕΒ αλλά και του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα να συγχαρούν και να επαινέσουν τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης άλλωστε δεν αφήνουν κανένα περιθώριο περί του αντιθέτου. Αλλά το ασφαλέστερο κριτήριο για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των επερχόμενων κυβερνητικών πολιτικών είναι η για πάνω από είκοσι χρόνια κυβερνητική και αντιπολιτευτική πρακτική του ΠΑΣΟΚ που κινούμενο στη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, συνδυαμόρφωσε, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εφάρμοσε ως κυβέρνηση αλλά στήριξε και ως αξιωματική αντιπολίτευση τις πιο βάρβαρες αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές.

Εκείνο που μας καθοδηγεί και μας κινητοποιεί εμάς τους εργαζόμενους, είναι τα επίκαιρα καυτά προβλήματα μας και η γενικότερη κατάσταση του βιοτικού μας επιπέδου. Οι καθημερινές αυξημένες ανάγκες μας είναι αδυσώπητες και δεν επιτρέπουν ούτε εφησυχασμούς ούτε αυταπάτες ούτε φρούδες ελπίδες. Άλλωστε και οι πρόσφατες συναντήσεις των υπουργών Εσωτερικών και Εργασίας με την ΑΔΕΔΥ όπου οι υπουργοί δεν έδωσαν καμιά απάντηση στα επίκαιρα προβλήματα μας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αναμονή και για αυταπάτες.

Οι υπουργοί αυτοί δεν απάντησαν ή καλύτερα δια της σιωπής τους απάντησαν αρνητικά στα παρακάτω αιτήματα:

στο αίτημα για αυξήσεις του κατώτερου βασικού μισθού στα 1400 Ευρώ. στο αίτημα να επιχορηγηθεί το ταμείο πρόνοιας στα αναγκαία ποσά για να αποδώσει τα εφάπαξ στους χιλιάδες δικαιούχους που περιμένουν πάνω από δύο χρόνια. στο αίτημα να μην εφαρμοστεί η απόφαση του ευρωδικαστηρίου που αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για όλες τις γυναίκες δημοσίους υπαλλήλους και μετατρέπει την κύρια σύνταξη από κοινωνική σε επαγγελματική. στο αίτημα να καταργηθούν όλοι οι γαλαζοπράσινοι αντιασφαλιστικοί και αντεργατικοί νόμοι. στο αίτημα να διασφαλιστεί το δικαίωμα της πλήρους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μετά από όλα αυτά αποκτά απόλυτη επικαιρότητα το διεκδικητικό πλαίσιο που καταθέσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ.

Ιεραρχώντας αυτό το πλαίσιο προτάσσουμε σήμερα ως αιτήματα αιχμής και άμεσης προτεραιότητας τα παρακάτω.

Για τη διεκδίκηση των παραπάνω, ενεργοποιούμε την προηγούμενη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ για 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση στις 2/11 με προοπτική κλιμάκωσης και έντασης των αγώνων.