Προτάσεις για μια πολύμορφη παρέμβαση

με αφορμή την 28η Οκτωβρίου

Βιβλία:

«Ο δρομάκος με την πιπεριά» και «Δέκα ατέλειωτες ώρες», Δημήτρης Ραβανής - Ρεντής. «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» και το «Το καπλάνι της βιτρίνας», Αλκη Ζέη. «Οταν ο ήλιος», Ζωρζ Σαρρή. «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος», Μενέλαος Λουντέμης. «Καπνισμένος ουρανός», Κώστας Κοτζιάς. «Νύχτες και αυγές», Μήτσος Αλεξανδρόπουλος.

Ποιήματα:

«Επικαιρικά» και «Οι γειτονιές του κόσμου», Γιάννης Ρίτσος. «Ποιήματα για τον πόλεμο», του Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τραγούδια:

«Κάποια μάνα αναστενάζει», «Γλυκό να 'ναι το βόλι» (Ρεμπέτικα της κατοχής). «Ηρωες», «Στ' άρματα», «Ο ύμνος του ΕΑΜ», «Σαν ατσάλινο τείχος» (Τα Αντάρτικα). «Ο Αντώνης», «Ο δραπέτης» (Μαουτχάουζεν). «Γράμμα απ' το μέτωπο», «Ο έφεδρος» (Αλβανία). «Ακορντεόν» (Τα τραγούδια του αγώνα). «Γιατί να γίνω μάνα», «Καταχνιά» (Καταχνιά).

Ταινίες:

Περίπατοι - επισκέψεις σε ιστορικούς χώρους :

Επειδή κάθε γωνιά της Ελλάδας είναι ποτισμένη με αίμα αγωνιστών, προτείνουμε μόνο ενδεικτικά ορισμένους χώρους, είμαστε όμως σίγουροι ότι ο κατάλογος αυτός δεν έχει τέλος...Υπάρχει, άλλωστε, κατάλογος των μαρτυρικών πόλεων στην Ελλάδα για την περίοδο 1940-1945 στο site: http://greekholocausts.gr/gr/index.php

Επισκέψεις 

Στο κάστρο του Υμηττού, Μάντρα του Μπλόκου στην Κοκκινιά, Σκοπευτήριο της Καισαριανής, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, στον Πειραιά, στην Ηλιούπολη κ.α. Μουσείο Αντίστασης στο Νέο Ηράκλειο.