ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΔΕΕ

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

ΔΗΛΩΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2008

Σφοδρή και βίαιη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα

 

 

Τα στοιχεία του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού του 2008, που παρουσίασε  η κυβέρνηση, δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Η σφοδρότητα της φορολογικής επιδρομής στο σκέλος των εσόδων και της συρρίκνωσης μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεων στο σκέλος των δαπανών, δεν έχει προηγούμενο. Με πρόβλεψη πληθωρισμού 2,6%, η κυβέρνηση της ΝΔ φιλοδοξεί να αυξήσει τα συνολικά φορολογικά έσοδα κατά 12,3%.

Οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ για επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών έως το 2010 αποδεικνύονται βαρύτατες. Για τα λαϊκά στρώματα εννοείται. Γιατί για τις επιχειρήσεις και τα μεγάλα εισοδήματα μόνο δώρα έχει να προσφέρει. Τη στιγμή που επιβάλλει κεφαλικό φόρο στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία, καταργεί το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι αλλαγές στη φορολογία κληρονομιών και πρώτης κατοικίας έγιναν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοούν προκλητικά τα μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα. Η φορολογία των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) το 2007 βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα του 2005...

Στα πλαίσια αυτά, στο σκέλος των εσόδων έχουμε έναν ορυμαγδό νέων φόρων που αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Στη φορολογία φυσικών προσώπων το μεγάλο χτύπημα γίνεται στα ακίνητα, οι φόροι των οποίων - λόγω επιβολής του νέου κεφαλικού, στην ουσία, φόρου - προβλέπεται να αυξηθούν κατά 275%! Η φορολογία των επιχειρήσεων μόλις ξεπερνά το 50% της φορολογίας των φυσικών προσώπων. Μεγάλο ρεσάλτο γίνεται και στην έμμεση φορολογία, όπου μόνο ο Ειδικός Φόρος Πετρελαιοειδών αυξάνεται κατά 1,3 δισ. ευρώ, ενώ νέες αυξήσεις αναμένονται και στη φορολογία των τσιγάρων και των ποτών.

Έρχονται όμως και νέα μέτρα: Στα σκαριά η κυβέρνηση φέρεται να έχει νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, ενώ στο όνομα του περιορισμού των ελλειμμάτων στις πρώην ΔΕΚΟ και στα νοσοκομεία αναμένονται μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στα εισιτήρια της «Ολυμπιακής», αλλά και η επαναφορά της λίστας στα φάρμακα σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων. Νέες αυξήσεις εξάλλου αναμένονται και στα διόδια..

Τα φορολογικά έσοδα

Κατά 6 σχεδόν δισ. ευρώ αυξάνονται τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2008, από 52.050 εκατ. ευρώ το 2007 σε 57.920 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος, ή κατά 11,3%. Με δεδομένο ότι το ονομαστικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,6%, ο σχεδόν διπλασιασμός των φορολογικών εσόδων θα οδηγήσει σε αναγκαστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων.

Οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10,1%, και να φτάσουν τα 21,9 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη ανατροπή γίνεται στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, η οποία αυξάνεται κατά 275%, από 240 εκατ. ευρώ σε 900 εκατ. ευρώ. Η επιβάρυνση για τα λαϊκά στρώματα θα είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι καταργείται ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και η επιβάρυνση μετακυλίεται πλέον στη μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, διατηρούνται το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) και το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων, ενώ είναι πολύ πιθανή και μια νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Οι συγκεκριμένοι συντελεστές επιβολής αυτού του φόρου αναμένεται να ανακοινωθούν στις αρχές του επόμενου χρόνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι 1-2 τοις χιλίοις.

Η φορολογία νομικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,2% - λιγότερο από την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ - και να ανέλθει στα 4.885 εκατ. ευρώ, ενώ η φορολογία των φυσικών προσώπων προβλέπεται να αυξηθεί κατά 6,8%, στα 10.935 εκατ. ευρώ. Στο διάστημα 2005 - 2008 η φορολογία των φυσικών προσώπων αναμένεται να αυξηθεί κατά 32,9% και των νομικών προσώπων (επιχειρήσεων) κατά 3,3%!

Οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 13,8%, με ρυθμούς δηλαδή υπερδιπλάσιους του ΑΕΠ, επιβεβαιώνοντας έτσι την άποψη ότι η περιβόητη μείωση των φόρων που επαγγέλλεται υποκριτικά η κυβέρνηση της ΝΔ ισοδυναμεί με ανατροπή της σχέσης άμεσων προς έμμεσους φόρους υπέρ των δεύτερων. Συνολικά οι έμμεσοι φόροι προβλέπεται να ανέλθουν στα 32.725 εκατ. ευρώ, έναντι 28.760 εκατ. ευρώ το 2007. Ο ΦΠΑ, ο αντιλαϊκότερος φόρος, προβλέπεται να αυξηθεί κατά 13,4%, από 17.675 εκατ. ευρώ, σε 20.050 εκατ. ευρώ.

Το μεγάλο πλιάτσικο εστιάζεται στη φορολογία των πετρελαιοειδών, όπου για το 2008 έχουμε έναν πυρακτωμένο συνδυασμό μεγάλων αυξήσεων στις διεθνείς τιμές, αύξησης του Ειδικού Φόρου Πετρελαιοειδών, ενώ προωθείται και αλλαγή του τρόπου διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης. Ο ΦΠΑ πετρελαιοειδών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 210 εκατ. ευρώ, και να φτάσει τα 2,01 δισ. ευρώ, ενώ ο Ειδικός Φόρος Καυσίμων θα φτάσει τα 4,2 δισ. ευρώΑύξηση φόρου, τέλος, αναμένεται να υπάρξει και στα τσιγάρα, καθώς στο προσχέδιο προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ καπνού κατά 82 εκατ. ευρώ, από 683 εκατ. ευρώ σε 765 εκατ. ευρώ.

Κόβουν κι άλλο τις δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Στα 58,2 δισ. ευρώ οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, ο οποίος ξεχωρίζει για τις περικοπές στις επιχορηγήσεις φορέων του δημοσίου και την αύξηση των κονδυλίων για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους

Χρονιά παραπέρα υποχρηματοδότησης της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα θα είναι και το 2008, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού, με το οποίο συνεχίζονται οι περικοπές στις επιχορηγήσεις. Παράλληλα, οι σχετικές πιστώσεις για τους μισθούς και συντάξεις - που θα δοθούν με την εισοδηματική πολιτική του 2008 - θα παραμείνουν καθηλωμένες σε επίπεδα γύρω και κάτω και από τον επίσημο πληθωρισμό. Από την άλλη πλευρά, οι μεγαλοδανειστές του δημοσίου (τραπεζίτες και άλλοι «θεσμικοί» ρεντιέρηδες) θα συνεχίσουν να ξεκοκαλίζουν το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του προϋπολογισμού.

Οι στοχευμένες δράσεις της κυβέρνησης, μέσω των «νέων προγραμμάτων», προσβλέπουν πρώτα και κύρια στη χρηματοδότηση υποδομών που έρχονται να στηρίξουν τις προτεραιότητες του μεγάλου κεφαλαίου και της λειτουργίας του κατασταλτικού μηχανισμού.

Οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού (πλην χρεολυσίων) διαμορφώνονται σε 58,2 δισ. ευρώ (από 54,8 δισ. ευρώ για το 2007). Εμφανίζουν μέση αύξηση σε ποσοστό 6,2% και περιορίζονται στο 26% του ΑΕΠ, από 26,2% φέτος. Στα κονδύλια αυτά περιλαμβάνονται και τα 500 εκατ. ευρώ για το λεγόμενο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 66 λεπτά τη μέρα για τους επίσημα χαρακτηρισμένους φτωχούς, δηλαδή για όσους βρίσκονται κάτω από τα όρια της απόλυτης και σχετικής εξαθλίωσης που παράγει η εφαρμοζόμενη πολιτική. Τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Αμυνας (εμφανίζονται σε διαφορετικό κονδύλι) φτάνουν σε 1,8 δισ. ευρώ, με αύξηση 5,9%.

Το κονδύλι για τα χρεολύσια αποπληρωμής του δημόσιου χρέους θα διογκωθεί σε 26,2 δισ. ευρώ (αύξηση 11,3%), ενώ οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν σε 10,5 δισ. ευρώ (αύξηση 7,7%). Ετσι, το συνολικό κονδύλι για την εξυπηρέτηση του χρέους (τοκοχρεολύσια) θα ανέλθει στα 36,7 δισ. ευρώ, όταν τα συνολικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους ανέρχονται σε 32,7 δισ. ευρώ! Τα παραπάνω αποδίδουν ανάγλυφα το μοντέλο καπιταλιστικής ανάπτυξης που εφάρμοσαν διαδοχικά οι κυβερνήσεις τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Η κατανομή των δαπανών, όπως εμφανίζονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, έχει ως εξής:

Όσον αφορά στα νέα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν μέσα στο 2008, σ' αυτά εντάσσονται δράσεις όπως για την προμήθεια συστημάτων ασφαλείας, την κάλυψη οικονομικών υποχρεώσεων από τη Συνθήκη Σένγκεν, τη συντήρηση του συστήματος C41, τις πολεμικές δαπάνες για τις - όπως τις αποκαλούν - «ειρηνευτικές αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων» αλλά και την αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Τις κυβερνητικές αντεργατικές προγραμματικές δηλώσεις υλοποιεί στο ακέραιο, για το επόμενο έτος, και το προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε  από τον υπουργό οικονομίας. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό - μηχανισμό πρόσθετης αντιλαϊκής αφαίμαξης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προς χάρη της νέας υπερκερδοφορίας του κεφαλαίου.

Στα πλαίσια αυτά, και με το νέο προϋπολογισμό, με τις αυξήσεις των μισθών κάτω του 3%, δηλαδή πιο κάτω και από τον επίσημο τιμάριθμο, θα μειωθεί παραπέρα η αγοραστική δύναμη των μισθών και των μεροκάματων. Και η μείωση αυτή, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με τους προβλεπόμενους νέους άμεσους και έμμεσους φόρους, με την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας καθώς και με τις αυξήσεις σε πετρέλαιο, εισιτήρια και άλλες υπηρεσίες που θα οδηγήσουν σε αλυσιδωτές αυξήσεις σ' όλα τα είδη λαϊκής ανάγκης.

Αν σ' όλα αυτά, προσθέσουμε και τις μειωμένες κρατικές δαπάνες για την Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια καθώς και τις νέες αντεργατικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, τότε σίγουρα ο νέος κρατικός προϋπολογισμός οδηγεί σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Έχουμε, δηλαδή, ξανά έναν νέο προϋπολογισμό που επιχειρεί νέα επίθεση στο βιοτικό επίπεδο του εργαζόμενου, αφαιρεί ακόμα πιο πολλά από το πενιχρό εισόδημα και τα λιγοστά δικαιώματά του και δίνει νέα προνόμια και κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, προς δόξα της διαβόητης ανταγωνιστικότητας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ούτε στιγμή να αδρανήσουν. Δεν πρέπει να μείνουν παθητικοί θεατές. Άμεσα απαιτείται η πιο πλατιά ενιαία δυναμική παρέμβασή τους μαζί και με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στην ολομέτωπη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης.

Είναι άμεση ανάγκη, μέσα από ενιαίους, ταξικούς δυναμικούς εργατικούς αγώνες, να καταδικαστούν έμπρακτα αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές, να καταδικαστούν η κυβέρνηση και οι άλλοι πολιτικοοικονομικοί φορείς που κινούνται στην ίδια αντιλαϊκή ευρωενωσιακή στρατηγική της ανταγωνιστικότητας - βαρβαρότητας. Να καταδικαστεί ο συμβιβασμός, η συναίνεση και η σύμπραξη των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις αντιλαϊκές πολιτικές που αποθρασύνουν τους κυβερνώντες.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουμε και μαζί με όλους τους εργαζόμενους θα συγκρουστούμε με αυτές τις αντιλαϊκές κυβερνητικές πολιτικές και με τους φορείς της, προτάσσοντας τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων και προβάλλοντας την ανάγκη της διεκδίκησης όλου του πλούτου που τον παράγουν οι εργαζόμενοι και δικαιούνται να τον κατακτήσουν, αντιπαλεύοντας το κεφάλαιο που τον σφετερίζεται.