ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010

Δεν υπάρχουν παραπάνω κονδύλια για την Παιδεία!

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται με τη σημαία ότι από φέτος θα ενισχύσει την Παιδεία με 1 δισ. ευρώ, με στόχο έως το τέλος της κυβερνητικής τετραετίας να φτάσει η χρηματοδότηση της Παιδείας στο 5% του ΑΕΠ. Όμως, ούτε καν το 1 δισ. που υποσχέθηκαν για φέτος δε δίνουν!

Στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, δεν αποτυπώνεται η παραπάνω εξαγγελία. Τα ποσά του Τακτικού Προϋπολογισμού (ΤΠ) και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που σχεδιάζεται να διατεθούν το 2010 στο υπουργείο «Παιδείας, διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων», συνολικά, ανέρχονται στα 8.754.948.000 ευρώ. Αναλυτικότερα, προβλέπονται κονδύλια ύψους 7.609.948.000 ευρώ από τον ΤΠ και 1.145.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ. Τα 8,75 αυτά δισεκατομμύρια ευρώ αποτελούν μόλις το 3,58% του ΑΕΠ.

Τα αντίστοιχα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί για το 2009 ήταν 7.148.715.000 ευρώ από τον ΤΠ και 1.205.000.000 ευρώ από το ΠΔΕ. Δηλαδή, σύνολο 8.353.715.000 ευρώ. Αν προσθέσουμε και τα 240.825.000 ευρώ που αφορούσαν τον τομέα της έρευνας και τώρα συμπεριλαμβάνονται στα κονδύλια του υπουργείου Παιδείας, τότε μιλάμε για έναν προϋπολογισμό της τάξης των 8.594.540.000 ευρώ. Όμως, αυτό βρίσκεται στα ίδια με όσα είχαν προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2009, όπου το κονδύλι για την Παιδεία αποτελούσε επίσης το 3,58% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά στην εκτέλεση του περσινού προϋπολογισμού, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υλοποιήθηκε κατά 67,3%, ενώ το πρόγραμμα της τακτικής χρηματοδότησης έφτασε στα 7.108,7 εκατ., που σημαίνει ότι δε διατέθηκαν περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Οι τυμπανοκρουσίες του ΠΑΣΟΚ για δήθεν γενναία ενίσχυση της Παιδείας αποδείχνονται απάτη που τη μεγεθύνουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης παραπλανητικά, αλλά την αποκρούουν τα δικά τους στοιχεία και οι αριθμοί. Και το πιο σημαντικό, την αποκρούει η ίδια η κατάσταση στη δημόσια εκπαίδευση, η κατάσταση που ζει η λαϊκή οικογένεια, η οποία αναγκάζεται να ακουμπάει στην αγορά της εκπαίδευσης το ποσό των 4,9 δισ. για να διαβούν τα παιδιά της τα πολλαπλά ταξικά εμπόδια. Το μαρτυρά η κατάσταση στον τομέα της έρευνας και των ερευνητών που τείνουν να γίνουν το μαγαζί των επιχειρήσεων και οι Ελληνες ερευνητές να δουλεύουν φασόν τις επιδιώξεις τους.

Τελικά είναι τυχαίο ότι η υπουργός Παιδείας όσες φορές έχει ερωτηθεί σχετικά, δεν έχει δώσει καμιά σαφή απάντηση για το πού θα πάνε τα πολυδιαφημισμένα για φέτος επιπλέον χρήματα για την Παιδεία;

Καθηλωμένα, τα όποια κονδύλια θα μπορούσαν να απαλύνουν τα βάρη της λαϊκής οικογένειας

Είναι ακόμη μεγαλύτερη η επιχείρηση παραπλάνησης του ΠΑΣΟΚ ότι δήθεν γίνεται προσπάθεια να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση μέσω του προϋπολογισμού και μέσω κρίσης. Τα ποσά που διατίθενται είναι στα όρια της πρόβλεψης του 2009 και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπολείπονται. Στον τομέα αυτό ο προϋπολογισμός καταγράφει με την ίδια ένταση τη συνέχεια των αναπληρωτών και των ωρομισθίων στους εκπαιδευτικούς, τη μισθολογική τους αθλιότητα, την καθήλωση των μισθών συνολικά των εκπαιδευτικών. Η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών προδιαγράφεται μία από τα ίδια, ίδια η φτώχεια στο σχολικό αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Παρόμοια κατάσταση αποτυπώνεται και για τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Εδώ η εικόνα μείωσης είναι παρούσα αφού η χρηματοδότηση για τα ΤΕΙ είναι έξι και για τα ΑΕΙ εννέα εκατομμύρια μόλις επιπλέον. Αυτή η εικόνα δείχνει εύγλωττα ότι η Ανώτατη Εκπαίδευση έχει ήδη διαμορφώσει τις αναγκαίες δομές και το θεσμικό πλαίσιο που την οδηγούν να λειτουργεί πια με επιχειρηματικό προσανατολισμό, με μειωμένη τη χρηματοδότηση του κράτους. Αυτή είναι η ενιαία επιδίωξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι εξάλλου άσχετο με τα παραπάνω το γεγονός ότι οι υπουργοί Παιδείας της ΝΔ είχαν κάνει σημαία τους το ότι τάχα είμαστε ως χώρα πολύ ψηλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο στις δαπάνες ειδικά για την ανώτατη εκπαίδευση, «επιχείρημα» που υιοθέτησε και η παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τώρα βέβαια το γεγονός ότι αν εισαχθεί ένας φοιτητής σε άλλη πόλη από εκείνη που μένει, χρειάζεται ένα μισθό και πάνω το μήνα για να σπουδάσει ...δε φαίνεται να αποτελεί για την κυβέρνηση ένα πρόβλημα που υπαγορεύει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Γι' αυτό και η φοιτητική μέριμνα και οι υποτροφίες μένουν καθηλωμένες, αλλά υπάρχει πρόβλεψη για επιδότηση δανείων σε φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές! Για τα συγγράμματα στα ΤΕΙ δεν καταγράφεται ούτε ένα ευρώ, στα δε ΑΕΙ είναι μειωμένο το ήδη ισχνό κονδύλι που διατέθηκε φέτος κατά 4 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται στο ύψος των 42,8 εκατ.

Η ύπαρξη της Γ.Γ. Διά βίου μάθησης και η χρηματοδότηση της την αναδεικνύουν ως το εργαλείο για την παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας, ως εργαλείο προώθησης των αντιδραστικών στρατηγικών επιλογών της ΕΕ, ως δραγουμάνο χρηματοδότησης και εισόδου των επιχειρήσεων στην εκπαίδευση, κατάρτιση, έρευνα. Ο προϋπολογισμός του 2010 τριπλασιάζει το ποσοστό επιχορήγησης της Διά βίου μάθησης! Πεδίο λαμπρό, απ' ό,τι φαίνεται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, για τις επιχειρήσεις να δέσουν τη μαθητεία με την κερδοφορία τους, να πλασάρουν την ψευτοκατάρτιση και την πιστοποίηση των επιχειρήσεων ως μόρφωση. Η Γ.Γ. Διά βίου μάθησης μαζί με την Αρχή διασφάλισης της ποιότητας στην Ανώτατη εκπαίδευση μπορεί να απορροφούν το 0,75% των δαπανών για την Παιδεία σήμερα, δηλώνουν όμως ότι η στρατηγική των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων είναι στρατηγική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε συνέχεια.

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ