ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΔΕΕ

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

ΔΗΛΩΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΙΣ 13/3/08 ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΔΡΑΣΗΣ

Βγες έξω δάσκαλε, αντιμέτωπος με τα όπλα και

Διεκδίκησε το μεροκάματό σου!

Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις

Όπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν!

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη

Την αλληλεγγύη!

Μπ. ΜΠΡΕΧΤ.

 

Η

 αναγκαιότητα της συνολικής αντεπίθεσης των εργαζομένων στην  κυρίαρχη πολιτική και στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έχουν την ουσιαστική συγκατάνευση του ΠΑΣΟΚ, προβάλλει όσο ποτέ άλλοτε επιτακτική και δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Πρώτα η κυβέρνηση ψήφισε τον αυστηρά ταξικό προϋπολογισμό (2008), ο οποίος περιφρονεί βάναυσα τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και υπηρετεί με συνέπεια την επιδίωξη της πλουτοκρατίας για επιτάχυνση της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της  κερδοφορίας του. Στη συνέχεια, το φορολογικό σύστημα αύξησε δυσβάστακτα τους φόρους που καταβάλουν τα μόνιμα υποζύγια, τα λαϊκά στρώματα. Γιαυτό σε τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση, ο πολιτισμός, δίνονται ακόμα λιγότερα κρατικά κονδύλια με αποτέλεσμα να πληρώνουν τώρα, πανάκριβα αυτά τα αγαθά οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Νέο κύμα ανατιμήσεων εκμηδενίζει τα λαϊκά εισοδήματα, το φάσμα της φτώχειας διευρύνεται και αντιμετωπίζεται με τα ξόρκια των ταμείων κοινωνικής συνοχής, αλληλεγγύης και αντιμετώπισης των νεόπτωχων.  Ταυτόχρονα η επίθεση στις μέχρι τώρα κατακτήσεις  του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος προχωρά και ολοκληρώνεται. Οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στις 12/12/07 και 13/2/08 έδειξαν την αμετακίνητη πρόθεση των εργαζομένων να περιφρουρήσουν τα δικαιώματα και να συντρίψουν την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση. Το  λαϊκό κύμα της οργής για την εισοδηματική πολιτική,  την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις, την ανεργία, τις εργασιακές ανατροπές, τις εκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, ολοένα γενικεύεται και μεγαλώνει.

Από την άλλη το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να μας πείσει πως ο νόμος Ρέππα είναι φιλεργατικός αποκρύπτοντας ότι ο νόμος αυτός καταργεί το 10% της κρατικής εισφοράς επί των αποδοχών για κύρια σύνταξη, μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές με διάφορους τρόπους (5ετία αντί τελευταίος μισθός- 1% ανά έτος μείωση), αυξάνει τα ηλικιακά όρια και εξακολουθεί να τα συνδέει με τα χρόνια εργασίας, φαλκιδεύει την επικουρικότητα και προτείνει τα επαγγελματικά ταμεία ανταποδοτικού τζόγου. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προσπαθούν να επιβάλουν το τριαξονικό σύστημα (κατώτατη εθνική σύνταξη-  επαγγελματικά ταμεία- ιδιωτική ασφάλιση) με προσήλωση στις εντολές του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε. Στόχος, η αντιστοίχιση της  ευέλικτης εργασίας και μισοαπασχόλησης με ένα άθλιο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο καταργεί εργατικές κατακτήσεις και αγνοεί διεκδικήσεις, που μόνο η ταξική πάλη και η αλλαγή συσχετισμού δύναμης σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο μπορεί να αποκαταστήσει και να εκπληρώσει.

Το αντιασφαλιστικό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης προβλέπει:

Ø                              Αύξηση των ορίων ηλικίας με πολλούς τρόπους.

Ø                              Κατάργηση δικαιωμάτων και αύξηση του ορίου ηλικίας των γυναικών και ιδιαίτερα των μητέρων με ανήλικα παιδιά, με το ψεύτικο επιχείρημα της προστασίας της μητρότητας.

Ø                              Κατάργηση των «πρόωρων, μειωμένων συντάξεων» και αύξηση του ορίου ηλικίας, αφού όποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτηθεί πριν το 65ο έτος της ηλικίας θα υποστεί μεγάλη μείωση της σύνταξης.

Ø                              Επέκταση του εργάσιμου βίου στα 68 χρόνια με τον εκβιασμό των χαμηλών συντάξεων.

Ø                              Να  δημιουργηθεί «Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης των γενεών». Η δημιουργία του «κουμπαρά αλληλεγγύης» είναι μια απαράδεκτη ποταπή και εκμαυλιστική πρόταση, για την πατρότητα της οποίας περηφανεύεται το ΠΑΣΟΚ και την οποία έχει υιοθετήσει η ΓΣΕΕ.

Ø                              Θα  προβλέπει σαρωτικές ενοποιήσεις Ταμείων και στην κύρια και στην επικουρική ασφάλιση, καθώς και στους κλάδους Υγείας. Ενοποίηση προς τα κάτω των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης.

Ø                              Τη μείωση της επικουρικής σύνταξης για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που τα Ταμεία τους δίνουν επικουρική σύνταξη μεγαλύτερη του 20%.

Ø                              Να καταληστευτούν παραπέρα τα αποθεματικά, αφού ο τζόγος προτείνεται πάλι ως ο πιο «πρόσφορος» τρόπος «αξιοποίησής» τους!

Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης προαναγγέλλονται, συνεχίζονται και κλιμακώνονται:

·                    Αποκέντρωση – Καποδίστριας 2. Είναι γνωστό ότι επίκειται η ψήφιση του Καποδίστρια 2 στους αμέσως επόμενους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, ο σχεδιαζόμενος  νέος Καποδίστριας, με τη μείωση  Δήμων, Νομών και κοινοτήτων και την υπαγωγή τους  σε λιγότερες περιφέρειες, θα οδηγήσει στη δημιουργία περιφερειακών «μικρών κρατών», παραρτημάτων του κεντρικού κράτους για την άμεση και άνιση κατανομή σε αυτά κοινοτικών κονδυλίων και την εμπλοκή του ιδιωτικού κεφαλαίου για  διαφοροποιημένη και ιδιωτικοποιημένη παροχή των δημόσιων αγαθών και  κατακτημένων δικαιωμάτων της παιδείας, υγείας και πρόνοιας με ευρύτερες εργασιακές ανατροπές. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  προωθούν την αποκέντρωση μέσα από την επιχείρηση Καποδίστριας, πιστοί στις εντολές της Ε.Ε. για την  αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών συστημάτων, τα οποία πρέπει να υπηρετήσουν καλύτερα την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων!

Ανεξάρτητα από την ονομασία της η «αποκέντρωση» σηματοδοτεί την εισβολή των επιχειρήσεων στο σχολείο και τη βαθύτερη ταξική διαφοροποίησή τους με τη μεταφορά σημαντικού μέρους της ευθύνης για τη χρηματοδότηση, το σχολικό πρόγραμμα, τη λειτουργία και το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη σχολική μονάδα.

Η Κυβέρνηση σχεδιάζει :

α) να ανοίξει διάλογο για την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης με στόχο τον  αποπροσανατολισμό από τα κρίσιμα ζητήματα της εκπαίδευσης και την προετοιμασία του εδάφους για νέα ταξικά μέτρα επιλογής όπως δείχνουν τα μέχρι τώρα στοιχεία (πόρισμα ΕΣΥΠ, ΟΚΕ), ενώ από την άλλη τα ΚΕΣ και τα ψευτοκολλέγια εξισώνονται με τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ απελευθερώνοντας την «πρόσβαση» σε τίτλους χωρίς αντίκρισμα.

Ειδικά με την κύρωση και την ενσωμάτωση της οδηγίας 36/2005 της Ε.Ε. στο εσωτερικό δίκαιο, καταλύονται οι τίτλοι σπουδών, ακυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα, και σε συνδυασμό με τις πιστωτικές μονάδες και το συμπλήρωμα διπλώματος, κατακερματίζονται τα προγράμματα σπουδών, καταστρέφεται η ενότητα των επιστημονικών αντικειμένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ. Σ’ αυτήν την αρνητική εξέλιξη για τη δημόσια παιδεία, η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ βρήκαν αρωγό την ηγεσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ. Με δυο ερωτήσεις του στην Ευρωβουλή (Υπ. αριθμόν Η-0880/00 και Η-0250/01) ο Α. Αλαβάνος ζητούσε την εφαρμογή της οδηγίας 89/48. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τις παρεμβάσεις αυτές εξέδωσε Αιτιολογημένη Γνώμη ( C-2002-2468), σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα σύρθηκε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και υποχρεώθηκε από  τις  αρχές του 2008 να εφαρμόσει την οδηγία 89/48 και 36/05. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05. Να μην υπάρξει κανένα αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα! Απαιτούμε την κατάργησή των ΚΕΣ και όλων των ψευτοκολεγίων. Έχουμε κάθε λόγο να λέμε ότι η κοινοτική οδηγία θα εμποδιστεί, θα κουρελιαστεί στην πράξη.

β) Στην Ειδική Αγωγή, άμεσα να ψηφίσει Νόμο στον οποίο προβλέπεται  η υποχρεωτικότητά της, ενώ δεν έχει γίνει καμία απογραφή των ΑΜΕΑ, όπως και των νηπίων στα υπό αποκέντρωση νηπιαγωγεία. Η Ειδική Αγωγή μάλιστα και η Προσχολική στοιχίζουν πανάκριβα και με την «υποχρεωτικότητα», όπως την εννοεί η κυβέρνηση,  θα παραδοθούν βορά στους ιδιώτες και στους αποκεντρωμένους δήμους - επιχειρήσεις, που θα ανταγωνίζονται για πόρους.

γ) με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, ο ίδιος  να αποδεχτεί έτσι να γίνει ενεργητικός υποστηρικτής και υπηρέτης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής (οι επιλογές διοικητικών και διευθυντικών στελεχών έχουν τον ίδιο στόχο –συγκρότηση μηχανισμού ελέγχου και χειραγώγησης).

Παράλληλα οι μισθοί των εκπαιδευτικών εξανεμίζονται από τις ανύπαρκτες αυξήσεις και οι συνθήκες εργασίας τους εντατικοποιούνται και επιδεινώνονται. Τα νέα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία με τον αντιπαιδαγωγικό και αντιεπιστημονικό τους χαρακτήρα συνεχίζουν να κατευθύνουν τη χειραγώγηση εκπαιδευτικών και μαθητών και να γενικεύουν την αμάθεια.
Ο θόρυβος για τους δείκτες της PISA και την κατάταξη πολλών χωρών σε χαμηλή θέση έρχεται να πιέσει, να εκβιάσει και να  προσαρμόσει  τα εκπαιδευτικά τους συστήματα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που απαιτούν το σχολείο να προετοιμάζει τον άνεργο και ευέλικτο απασχολήσιμο του μέλλοντός τους.

            Παρόλα αυτά όμως, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της συναίνεσης και της υποταγής σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σκόπιμα δεν έχουν ένα συγκροτημένο προσανατολισμό και πρόγραμμα δράσης που να απαντά ουσιαστικά και αντίστοιχα στο βάρος της επίθεσης. Πέρα από φραστικούς λεονταρισμούς, στην πραγματικότητα τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις υιοθετώντας μιαν αμυντική συμβιβαστική τακτική, που οδηγεί στην έμμεση εκτόνωση και στη διαπραγμάτευση της μικρότερης απώλειας. Η λογική να χάσουμε λιγότερα ή απλά να παγώσουμε τις εξελίξεις εξωθεί σε  υποχώρηση και τελικά σε ήττα.

Την ίδια στιγμή, οι ηγετικές πλειοψηφικές συνδικαλιστικές ομάδες στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ-ΟΛΜΕ ακολουθούν μιαν  παρόμοια πρακτική με αποτέλεσμα, στη μεν ΟΛΜΕ οι άμαζες Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ που έγιναν, με ευθύνη της πλειοψηφίας των ΠΑΣΚ- ΑΓ.ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΠΑΡ της πλειοψηφίας της ΟΛΜΕ, διατήρησαν το εκπτωτικό διεκδικητικό πλαίσιο και δεν κατέληξαν εσκεμμένα  σε κανένα πρόγραμμα δράσης τελικά. Η ΔΑΚΕ συμπεριφέρεται και στις δύο Ομοσπονδίες σαν ο κυβερνητικός βραχίονας μέσα στο Σ.Κ. Οι ίδιες δυνάμεις ανοίγουν ένα νέο κύκλο Γ.Σ. στην ΟΛΜΕ για να  προσδιορίσουν το πρόγραμμα δράσης ροκανίζοντας το χρόνο και υπονομεύοντας κάθε αγωνιστική πρόθεση και κινητοποίηση. Στη ΔΟΕ πάλι ολοκληρώθηκαν οι Γ.Σ. των Διδασκαλικών Συλλόγων, μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα αποχής από αυτές. Οι μεθοδεύσεις αυτές οδήγησαν εμφανώς στην αδυναμία να συγκροτηθεί μια πρόταση ταξικής διεκδίκησης και πάλης για μετωπική σύγκρουση και ρήξη με ευθύνη των παρατάξεων ΠΑΣΚ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ που ενώ πρότειναν 5νθημερη στο ΔΣ της ΔΟΕ, την καταψήφισαν και την υπονόμευσαν στις ΓΣ των Συλλόγων. Μπροστά σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία και περίοδο καλούμε τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στις νέες Γ.Σ. των ΕΛΜΕ και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για συγκρότηση άμεσης ταξικής απάντησης μέσα από κοινή δράση όλων των εκπαιδευτικών σε άμεση σύνδεση με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η υιοθέτηση του πλαισίου του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, των στόχων πάλης και του προγράμματος δράσης που προτείνουμε είναι ο μόνος δρόμος για τη συνολική απάντηση στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική, η μόνη διέξοδος για μαζικούς συντονισμένους αγώνες με προοπτική, διάρκεια και κλιμάκωση, αγώνες που θα μπορούν να ανατρέψουν άμεσα την αντιασφαλιστική επιδρομή, να αποσπάσουν αρχικές κατακτήσεις και τέλος να ανοίξουν το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές στον τομέα της παιδείας, της εργασίας και της οικονομίας.

Να αντεπιτεθούμε τώρα, να δείξουμε ότι τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων δεν μπορεί να κρίνονται εξορισμού εχθρικά από το μεγάλο κεφάλαιο, τους εκπροσώπους και τους υπηρέτες του. Να βλέπουμε το δρόμο ίσια μπροστά μας, να μη χανόμαστε σε στροφές και παράπλευρα μονοπάτια,  όπου ο δικομματισμός και ο συνδικαλισμός της υποταγής επιδιώκουν να μας παγιδεύσουν. Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.

 

Επίμονα παλεύουμε και διεκδικούμε:

 

·                                15% του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία.

·                                Ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο βασικής μόρφωσης. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού σχολικού δικτύου (ΓΕΛ- ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ)

·                                Δίχρονη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή.

·                                Όχι στην αποκέντρωση υγείας, παιδείας, πρόνοιας, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση που συνεπάγεται, τις ταξικές διαφοροποιήσεις που επιφέρει σε σχολεία, προγράμματα, μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις παροχές κοινωνικών αγαθών. Ο Καποδίστριας 2 και τα πορίσματα του ΕΣΥΠ να μείνουν στα χαρτιά. Να ακυρωθούν συνολικά και στην πράξη όλα τα συνοδευτικά μέτρα της αποκέντρωσης στην εκπαίδευση (Ευέλικτη- ανοικτή Ζώνη- Ευρωπαϊκά προγράμματα – αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μονάδων και του εκπαιδευτικού έργου- διαθεματικότητα κ.λ.π.).

·                                Να αποσυρθούν τα νέα σχολικά βιβλία και προγράμματα (ΔΕΠΠΣ-ΑΠΣ).

·                                Δημόσιες και δωρεάν μεταλυκειακές – επαγγελματικές και τεχνικές σχολές, κατάργηση των ΚΕΣ και της κοινοτικής οδηγίας 36/ 2005.

·                                Ενιαία, Ανώτατη, δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Κατάργηση του Νόμου Πλαίσιο.

·                                Πλήρη σύνταξη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα 30 χρόνια δουλειάς,  και με ηλικιακό όριο τα 55 για τις γυναίκες και τα 60 για τους άντρες. Συντάξιμες αποδοχές στο 80% του τελευταίου μισθού. Άμεση κατάργηση των νόμων Σιούφα  - Ρέππα. Καθολικά δημόσιο και δωρεάν Κοινωνικοασφαλιστικό Σύστημα.

·                                Μαζικούς διορισμούς από νέα σύνθεση ενιαίας επετηρίδας. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.

·                                Γνήσιες και ουσιαστικές Σ.Σ.Ε. χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος και για όλα τα θέματα. 1800 Ευρώ ο μισθός του νεοδιόριστου με 3600 καταληκτικό.  Ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό πλην οικογενειακού και ευθύνης. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.

·                                Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

 

Μπροστά σε αυτήν την πολύ κρίσιμη συγκυρία και περίοδο καλούμε τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή  και σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες συντονισμού για συγκρότηση άμεσης ταξικής απάντησης μέσα από κοινή δράση όλων των εκπαιδευτικών σε άμεση σύνδεση με το υπόλοιπο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η υιοθέτηση του πλαισίου του ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, των στόχων πάλης και του προγράμματος δράσης που προτείνουμε είναι ο μόνος δρόμος για τη συνολική απάντηση στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική, η μόνη διέξοδος για μαζικούς συντονισμένους αγώνες με προοπτική, διάρκεια και κλιμάκωση, αγώνες που θα μπορούν να ανατρέψουν άμεσα την αντιασφαλιστική επιδρομή, να αποσπάσουν αρχικές κατακτήσεις και τέλος να ανοίξουν το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές στον τομέα της παιδείας, της εργασίας και της οικονομίας.

Με βάση το παραπάνω πλαίσιο προτείνουμε:

·                                Άμεση κλιμάκωση, με 48ωρη απεργία στις 19 και 20 Μαρτίου ημέρες που προβλέπεται να συζητιέται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή και σε συντονισμό με το υπόλοιπο αγωνιστικό εργατικό κίνημα και απόφαση για νέα απεργιακή κλιμάκωση.

·                                Συμμετοχή της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, των ΕΛΜΕ και των διδασκαλικών συλλόγων σε όλα τα Συλλαλητήρια που έχει προκηρύξει το ΠΑΜΕ .

Συνάδελφε, -ισσα

Αγωνίσου  και διεκδίκησε με το ταξικό πλαίσιο και το πρόγραμμα πάλης του ΠΑΜΕ

Τώρα και θέλεις και μπορείς να διευρύνεις τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις σου, να αντεπιτεθείς, να ανατρέψεις.

 

Πίστεψε στη δύναμή σου. Ούτε βήμα πίσω!

                                                                                                                                                ΜΑΡΤΗΣ 2008