ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Αντεπίθεση τώρα!

Καμιά πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση που

επιταχύνει και γενικεύει την αντιλαϊκή πολιτική!

 

Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα είναι ένα πρώτο βήμα απεγκλωβισμού από τη δικομματική μέγγενη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και εμπεριέχει ένα πρώτο ελπιδοφόρο βήμα ριζοσπαστικοποίησης και χειραφέτησης των συνειδήσεων. Ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην άνοδο του εργατικού και λαϊκού κινήματος μπροστά στις μάχες που έρχονται. Ωστόσο, καμιά επανάπαυση δε δικαιολογείται, γιατί ο δικομματισμός εξακολουθεί να παραμένει ισχυρός. Η κυβέρνηση ακάθεκτη επιταχύνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και ετοιμάζεται για μεγαλύτερη αντιλαϊκή επίθεση. Το ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν ψάχνει για αριστερό προσωπείο, παραμένει πιστό στην ίδια κυρίαρχη πολιτική με τη Ν.Δ. και τις προδιαγραφές της Ε.Ε. αναζητώντας όμως, νέους τρόπους διαχείρισης έτσι ώστε  να εμφανίζονται σαν υπαρκτές  οι  ανύπαρκτες διαφορές τους.

Το εργατικό λαϊκό κίνημα λοιπόν έχει να αντιπαλέψει μια χιονοστιβάδα μέτρων, γιαυτό και επιβάλλεται ο άμεσος συντονισμός του για μετωπική αντεπίθεση με ταξικό προσανατολισμό και χαρακτηριστικά ρήξης.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να αντιπαλέψουμε:

·       Τη νέα αντιασφαλιστική επέλαση: μεθοδεύονται α) η μείωση των συντάξεων β) η αύξηση των ηλικιακών ορίων με κίνητρα και αντικίνητρα γ) η ενιαιοποίηση των ταμείων με ισοπέδωση των μέχρι τώρα κατακτήσεων  κάθε κλάδου και των όποιων κοινωνικών παροχών, με στόχο την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης (βλέπε προτάσεις για επαγγελματικά ταμεία, διαλόγους κλπ ). 

·       Τη δημοσιονομική εξυγίανση που περιλαμβάνει: α) ισοσκελισμένους ταξικούς προϋπολογισμούς σκληρής λιτότητας μέχρι το 2010, με θυσία μισθών- συντάξεων και επιχορηγήσεων καθώς και την ολοκλήρωση της περιβόητης φορολογικής μεταρρύθμισης προς όφελος και πάλι του κεφαλαίου.

·       Τη «μεταρρύθμιση» του δήθεν κοινωνικού κράτους, με ταμεία συνοχής και αντιμετώπισης της φτώχειας, κατώτατη εθνική σύνταξη και άλλα, που στόχο τους έχουν να εμφανίσουν την κυβέρνηση με κοινωνικές ευαισθησίες ενώ στην ουσία αποτελούν μοίρασμα της φτώχειας σε επίπεδο επαιτείας και επιδομάτων πρόνοιας για τον εθισμό των λαϊκών στρωμάτων στη διαχείριση της μιζέριας και την προσωρινή εκτόνωση.

·       Την επέκταση των Συμπράξεων Δημόσιο Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και τις γενικευμένες ιδιωτικοποιήσεις στις ΔΕΚΟ, στην παιδεία, στην υγεία και άλλους νευραλγικούς, δημόσιους και κοινωνικούς τομείς και αγαθά.

 

Πιο ειδικά, όπως και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κυνικά ομολόγησε, θα επιταχυνθούν οι «μεταρρυθμίσεις» στην εκπαίδευση, χωρίς χρονοτριβές από διαλόγους, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η συνέχεια των μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση σημαίνει:

·       Προώθηση των προσπαθειών τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια να γίνουν πιο «αποδοτικά» και ανταγωνιστικά άρα θα λειτουργούν σαν επιχειρηματικά και ιδιωτικά.

·       Υλοποίηση της αποκέντρωσης με ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην κρατική χρηματοδότηση και  πρόσθετους φόρους για το λαό. Σχολεία δηλαδή διαφορετικών ταχυτήτων, τα πιο πολλά υποβαθμισμένα, αφού η αποκέντρωση θα τα εξαρτήσει από  τη χρηματοδοτική ευχέρεια του κάθε δήμου, την τσέπη των γονιών και το έλεος των επιχειρήσεων με το αζημίωτο.

·       Νέους ταξικούς φραγμούς στην ολοκλήρωση της μόρφωσης των παιδιών, με ένταση των εξετάσεων με ισχυροποίηση του διπλού ανισότιμου σχολικού δικτύου (βλ. ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ)

·       Διάλυση, φτώχεια και έλεγχο της σκέψης των νέων με την αντιεπιστημονικότητα, την συντηρητική προπαγάνδα και την αποσπασματικότητα των νέων βιβλίων και προγραμμάτων

·       Συνταγματικές αναθεωρήσεις όσο είναι εφικτό, αλλά και άλλους τρόπους (νόμοι, ρυθμίσεις) για την άρση της μονιμότητας, με συνέπεια της επέκταση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση.

 

Ο κόσμος της εκπαίδευσης και ο λαός έχουν ανάγκη από καθαρές κουβέντες εναντίωσης στην ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται και όχι μισόλογα!!!

 

Μέσα σε αυτή τη δίνη της ολομέτωπης επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στη ΔΟΕ, με την αμηχανία των ΑΓ.ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, βαδίζουν τάχα μετέωρα και υποτίθεται χωρίς πλαίσιο, ενώ στην ουσία λένε ΝΑΙ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην ευέλικτη ζώνη, στην αξιολόγηση, στην αποσπασματικότητα, στην ασυναρτησία και στην αντιδραστική προπαγάνδα των νέων σχολικών βιβλίων και προγραμμάτων, που όλα μαζί προετοιμάζουν το έγκλημα της αποκέντρωσης και το ακόμη μεγαλύτερο ταξικό χάσμα στη μόρφωση ανάμεσα στα εύπορα παιδιά και σε αυτά των λαϊκών στρωμάτων. Στο Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, πάλι πέρα από τους εναλλασσόμενους προέδρους και τις προσωπικές μικροφιλοδοξίες, η κοινή συνθετική πρόταση (ΠΑΣΚ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ) δείχνει ξεκάθαρα ότι λένε και αυτοί ΝΑΙ στα σχολικά βιβλία, στην ευέλικτη ζώνη, στη διαθεματικότητα, μέτρα στρατηγικής σημασίας για την αποκέντρωση, τα οποία αποδέχονται αλλά θεωρούν απλά αρνητικό τον τρόπο προώθησής τους. Εξοβελίζουν την αποκέντρωση από την κοινή πρόταση, υποβαθμίζουν το ζήτημα της αξιολόγησης και συντηρούν το ανισότιμο διπλό σχολικό δίκτυο (ΓΕΛ/ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ) με προτάσεις μικροβελτίωσης. Στα εργασιακά πάλι οι προτάσεις τους πάλι δεν αποτελούν λύση, εφόσον μέσα στην καταιγίδα των ανατροπών δεν υιοθετούν τη μόνη ασφαλή πρόταση για δημιουργία σύγχρονης νέας επετηρίδας.

Το πρόβλημα της εκπαίδευσης είναι πολιτικό και ταξικό. Γι’ αυτό είναι υπόθεση όλου του λαού και όχι μερικών ηγεσιών και συντεχνιών που στενεύουν τη δυνατότητα της κοινής πάλης του εκπαιδευτικού κινήματος με την υπόλοιπη εργατική τάξη!

 

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες δίλημμα δεν πρέπει να υπάρχει.

Παλέψτε  με το ΠΑΜΕ

Για Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με

Ø    Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της παραπαιδείας.  Γενναία  αύξηση των κρατικών δαπανών στο 15% κρατικού προϋπολογισμού.

Ø    Θέσπιση δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής μέσα από κρατικό δίκτυο παιδικών κέντρων.

Ø    Δημιουργία Ενιαίου Δωδεκάχρονου Υποχρεωτικού Σχολείου για  διεύρυνση της βασικής εκπαίδευσης όλων των νέων ως τα 18 με κατάργηση του διπλού δικτύου γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ø    Οικοδόμηση συστήματος δημόσιων επαγγελματικών σχολών για πλήρη επαγγελματική εκπαίδευση στους νέους μετά τα 18, αφού  ολοκληρώσουν τη γενική εκπαίδευση.

Ø    Διαμόρφωση Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με ισότιμα ιδρύματα για καλλιεργημένους επιστήμονες με υψηλό επίπεδο ειδίκευσης και  επαγγελματικής ικανότητας.

Ø    Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

Στις 18 Οκτώβρη ξεκινάμε -σαν πρώτο βήμα ενάντια στη συνολική επίθεση κυβέρνησης- κεφαλαίου-ΕΕ- - με απεργίες, στάσεις, διαδηλώσεις μαζί με τους φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, γονείς και όλο το λαό κάτω απο τις σημαίες του ΠΑΜΕ, της μόρφωσης ,της δουλειάς και του αγώνα για να πάρουν οι ΑΓΩΝΕΣ και τα ΟΝΕΙΡΑ εκδίκηση.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2007