ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΔΕΕ

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

 

ΔΗΛΩΣΗ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΤΙΣ 27/3/08 ΜΕ ΘΕΜΑ:

 

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ

            Έχουμε δηλώσει σε κάθε ευκαιρία πως δεν είναι το καταστατικό που ευθύνεται για την πορεία ενσωμάτωσης που ακολουθεί η ΔΟΕ. Το πρόβλημα είναι οι συσχετισμοί στο ΔΣ της ΔΟΕ, η γραμμή του υποταγμένου συνδικαλισμού που με συνέπεια υπηρετούν οι γαλαζοπράσινες πλειοψηφίες με τη συνδρομή και αριστερών υποστηριγμάτων, όποτε τα χρειάζονται.

            Όσον αφορά το θέμα της συμμετοχής των ωρομισθίων συναδέλφων ισότιμα στις διαδικασίες των Συλλόγων δεν χρειάζεται καμία καταστατική τροποποίηση γι’ αυτό, αφού το υπάρχον καταστατικό δεν το απαγορεύει. Σε αντίθεση μάλιστα με τη βούληση των γαλαζοπράσινων κολάρων που αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ και παρά τις απειλές του, με μπροστάρη τις ταξικές δυνάμεις, η συμμετοχή των ωρομισθίων ισότιμα σε όλες τις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος, έχει επιβληθεί από την 74η ΓΣ της ΔΟΕ.

            Με αυτή την έννοια καταψηφίζουμε συνολικά τις προτάσεις που φέρνει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ και υποστηρίζουμε τη δική μας πρόταση, την οποία βάζουμε και σε ψηφοφορία:

·        Να μετονομαστεί η Ολομέλεια Προέδρων σε Ολομέλεια Εκπροσώπων και να εκπροσωπείται κάθε Σύλλογος από εκπρόσωπο ψηφισμένο από τη ΓΣ του.

·        Να διευκρινιστεί ότι η Ολομέλεια Εκπροσώπων αποφασίζει μόνο τη μορφή πάλης και συγκεκριμενοποιεί το πλαίσιο διεκδίκησης με βάση τις αποφάσεις των ΓΣ του Κλάδου.

·        Η απόφαση κάθε Συλλόγου να παίρνεται με βάση το καταστατικό του. Σε όσους Συλλόγους γίνει αλλαγή καταστατικού, το άρθρο που θα συμπληρωθεί να προβλέπει ότι στις έκτακτες ΓΣ υπάρχει απαρτία στην πρώτη προσπάθεια με το 50% συν 1 και στη δεύτερη προσπάθεια με όσους παρευρίσκονται.

·        Σε περίπτωση που καμιά πρόταση δεν περάσει, την απόφαση την παίρνει το ΔΣ σε ανοιχτή συνεδρίασή του ενώπιον της Ολομέλειας και, αν υπάρχει χρόνος, το ΔΣ της ΔΟΕ κατεβάζει νέα εισήγηση στη βάση.

·        Στο άρθρο 20, παρ. 7, προτείνουμε την παρακάτω συμπλήρωση: «Σε περίπτωση άρνησης αναπλήρωσης έξι παραιτηθέντων μελών από υποψηφίους των ίδιων  ψηφοδελτίων τους, να γίνεται η αναπλήρωση από τα άλλα ψηφοδέλτια, ανάλογα με τη δύναμή τους. Εάν και σε αυτή την περίπτωση καταστεί αδύνατη η αναπλήρωση, τότε τα ΔΣ των 5 μεγαλύτερων σε αριθμό μελών, Συλλόγων της Αττικής, αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη σύγκλιση έκτακτης εκλογικής ΓΣ». Το υπόλοιπο μέρος του άρθρου διαγράφεται.

·        Για μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, στο άρθρο 39, παρ. 6 προτείνουμε: «Ένας αντιπρόσωπος για κάθε 80 μέλη που ψήφισαν ή κλάσμα μεγαλύτερο από 40/80».

·        Να προχωρήσουμε σε ενοποίηση Συλλόγων, σε κάθε νομό ένας Σύλλογος και στις μεγάλες πόλεις,  Αθήνα και Θεσσαλονίκη να γίνει ένας Σύλλογος ανά ΠΥΣΠΕ . Στην κατεύθυνση της ενοποίησης μπορούμε να συζητήσουμε  και εναλλακτικές προτάσεις λόγω ιδιαιτεροτήτων.

·        Ενοίκιο να δίνεται μόνο σε περιπτώσεις μελών του ΔΣ της ΔΟΕ με προβλήματα, που είναι από την επαρχία και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα ή σε περιπτώσεις μονόμισθων, αν μπουν στο ΔΣ της ΔΟΕ και μετακομίσουν στην Αθήνα, με την προϋπόθεση να προσκομίζουν συμβόλαιο και αποδείξεις ενοικίου. Δεν είναι δυνατό να παίρνουν το ενοίκιό τους κάποιοι που, ενώ ζουν μόνιμα στην Αθήνα, κρατάνε την οργανική τους στην επαρχία.

·        Να απαγορεύεται από το καταστατικό ο με οποιονδήποτε τρόπο χρηματισμός των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ. Τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ να παίρνουν όλα τα έξοδα με αποδείξεις.

·        Οι Σύλλογοι από μόνοι τους να καθορίζουν τη θητεία των οργάνων τους. Εμείς φυσικά επιμένουμε στη μονοετή θητεία, για τους λόγους που έχουμε εξηγήσει.

Να καταργηθεί το αντιμίσθιο που παίρνουν τα μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ και οι αιρετοί του, γιατί πιστεύουμε ότι οι συνδικαλιστές είναι εθελοντές κι όχι επί μισθό.

 

«ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΕΣ ΝΗΠΙΩΝ»

΄΄Προκειμένου να επιτευχθεί ορθολογική κατανομή των θέσεων των νηπίων πρώτης ηλικίας στα Νηπιαγωγεία και ορθός προγραμματισμός για την απορρόφησή τους  την επόμενη σχολική χρονιά΄΄ η Δ/νση Σπουδών του Υπουργείου Παιδείας με την Φ3/135/13145/Γ1-30-1-2008 εγκύκλιό της, ζήτησε απ΄ τα νηπιαγωγεία να προχωρήσουν σε προεγγραφές – δηλώσεις ενδιαφέροντος για την εγγραφή των παιδιών στα νηπιαγωγεία, από 11 Φλεβάρη μέχρι 3 Μάρτη 2008. Δεν παρέλειψαν βεβαίως να ζητήσουν και χείρα βοηθείας από τις Νηπιαγωγούς για την επίτευξη του στόχου!

Απ’ το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εγγράφου γίνεται καθαρό ότι το ΥΠΕΠΘ θέλει να γνωρίζει έγκαιρα τον αριθμό των νηπίων που επιθυμούν να φοιτήσουν στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία, για να έχει τη δυνατότητα για τις απαραίτητες μετακινήσεις των πλεοναζόντων νηπίων σε σχολεία, εκτός ορίων φυσικά. Έτσι που να βολευτούν όσο γίνεται περισσότερα νήπια με το ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό προσωπικό και τις κτιριακές υποδομές.

Το ΥΠΕΠΘ αντί να προχωρήσει στη καθιέρωση 2χρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, στις ιδρύσεις νέων νηπιαγωγείων, στην ανέγερση νέων διδακτηρίων για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών. Στη μείωση της αναλογίας του αριθμού των νηπίων ανά νηπιαγωγό στο1/15,σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και του απαραίτητου προσωπικού ,για  άλλη μια φορά ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων:

Επιλέγει ανέξοδες λύσεις σε βάρος του δημόσιου σχολείου-Νηπιαγωγείου. Καταργεί στην ουσία τα γεωγραφικά όρια των σχολείων, διατηρεί τις κληρώσεις νηπίων. Δεν κάνει καμία αναφορά για τα προνήπια. Κρατά ανοιχτές τις  πόρτες των δημοτικών, ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών για τη λειτουργία τμημάτων νηπιαγωγείων(ουδέν μονιμότερον του προσωρινού ή δρόμος του μέλλοντος;)

Kαλούμε τις συναδέλφισσες νηπιαγωγούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Να μην στείλουν καταστάσεις προεγγραφέντων νηπίων ,σε περίπτωση που τους ζητηθεί. Οι εγγραφές των νηπίων να γίνουν κανονικά από 1-21 Ιουνίου, όπως προβλέπεται νομικά.