Δραματική κατάσταση στην Ειδική Αγωγή.

 

ΕΙΝΑΙ ΑΙΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ! 

 

2/10/2012

 

Μια ιδιαίτερα δύσκολη σχολική χρονιά ξεκίνησε εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Τις συνέπειες της βιώνουν σε πολλαπλάσια ένταση  οι άνθρωποι με αναπηρία (ΑμεΑ),  ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ) και οι οικογένειές τους. Έτσι με το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς σε όλες τις δομές της Ειδικής Αγωγής διαπιστώνεται μια τραγική κατάσταση:

§      Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών λείπουν  δύο χιλιάδες εκπαιδευτικοί Ειδικής Αγωγής . Σ' αυτούς προστίθενται άλλοι τόσοι από το Ειδικό Εκπαιδευτικό (ψυχολόγοι, Κοιν.λειτουργοί, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές κλπ),  Βοηθητικό  (Φροντιστές, νοσοκόμοι, συνοδοί κλπ) και Τεχνικό Προσωπικό.

§      Μια σειρά Ειδικών Σχολείων βρίσκονται στα πρόθυρα κλεισίματος λόγω έλλειψης πόρων και ζητούν από τους γονείς να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να καλύψουν λειτουργικές ανάγκες.

§      Σε πολλές περιοχές της χώρας, η πρόσβαση των ΑμΕΑ στις δομές Εκπαίδευσης έχει γίνει  απαγορευτική, καθώς η μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία είναι στον αέρα και στην καλύτερη περίπτωση οι γονείς  πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σε πολλές  περιπτώσεις, ζητούνται χρήματα από τους γονείς (από Περιφέρειες και Σχολεία)  για να μισθωθούν οχήματα.

Οι υποδομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης είναι άθλιες και η πλειοψηφία των Ειδικών Σχολείων Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, φυτοζωούν ή είναι υπό διάλυση. Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά με αναπηρίες είναι εκτός Ειδικής Αγωγής. Ειδικά Σχολεία και Τμήματα Ένταξης  λειτουργούν σε ορόφους κτηρίων χωρίς ασανσέρ. Άλλα δεν έχουν καν αίθουσες και στεγάζονται σε «πρώην αποθήκες» σε γωνιές από αίθουσες τελετών, διαδρόμους κ.α..   Ανάπηροι μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές  προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όπως - όπως χωρίς τα αναγκαία υλικά, βιβλία, ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα και χωρίς υποστηρικτικές υπηρεσίες. Οι γονείς π.χ. αυτιστικών παιδιών ή παιδιών με σύνδρομο DOWN ή με νοητική υστέρηση ή με πολλαπλές αναπηρίες (π.χ. κινητική αναπηρία και τυφλότητα ή τυφλότητα και νοητική υστέρηση) έχουν φτάσει σήμερα  στην απόγνωση από την ανυπαρξία ειδικών δημόσιων κέντρων (π.χ. διημέρευσης) και υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Το Ειδικό Σχολείο Περιστερίου το οποίο στεγάζεται σε προκάτ αίθουσες, υπολειτουργεί αφού λείπουν δύο δάσκαλοι, ένας εργοθεραπευτής και ένας λογοθεραπευτής. Το δε Ειδικό Νηπιαγωγείο παραμένει κλειστό από την έναρξη της χρονιάς λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

 

§      Να εξασφαλιστεί το αναγκαίο ειδικευμένο Εκπαιδευτικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό, Βοηθητικό και Τεχνικό προσωπικό σε όλες τις δομές Ειδικής Αγωγής. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι στις μονάδες Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα. Να μη καταργηθεί ή συγχωνευτεί καμία δομή Εκπαίδευσης - Πρόνοιας και Υποστήριξης ΑμΕΑ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

§      Να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα για τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων: χρήματα, υλικά, βιβλία, βελτιώσεις υποδομών και να λυθεί άμεσα το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών από και προς τα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς, δωρεάν και με απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

 

 

Όλοι στον Αγώνα!!!

ΟΧΙ στο κλείσιμο των ειδικών σχολείων!

 

Τα βάρβαρα μέτρα συγκυβέρνησης και ΕΕ δεν θα περάσουν!!!

Μας οδηγούν στον μεσαίωνα δε θα τους αφήσουμε!

 

 

ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ