ΔΗΛΩΣΗ- ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ

του Κασσελούρη Θωμά,

εκπροσώπου στο ΙΠΕΜ- ΔΟΕ

Απέκλεισαν το ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ από το δικαίωμα λόγου  στο ΙΠΕΜ ΔΟΕ

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΠΕΜ- ΔΟΕ στις 10-9-2009 με θέμα την προετοιμασία του συνεδρίου του Ινστιτούτου και της ΔΟΕ στις 16-17/10 στο Καρπενήσι, με θέμα την παρουσίαση της «έρευνας» για τις απόψεις των εκπαιδευτικών για τα νέα σχολικά εγχειρίδια, το παραπάνω όργανο (με τις ψήφους της ΠΑΣΚ και της ΔΑΚΕ), απέρριψε στον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, Θωμά Κασσελούρη,  το δικαίωμα να τοποθετηθεί στη συνεδρίαση και να καταγραφεί η άποψη του ΠΑΜΕ στα πρακτικά της. Μάλιστα κάθε φορά που ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ επιχειρούσε να μιλήσει, του αφαιρούνταν αυτομάτως ο λόγος με το σκεπτικό ότι «ελέγχεται το δικαίωμα έκφρασης λόγου μέσα στη διαδικασία από μη μέλη του ΔΣ». Ισχυρίστηκαν ότι ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ μπορούσε να μιλήσει ή να τοποθετηθεί ως άτομο μετά το τέλος της διαδικασίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσε να εκφράσει επίσημα τις απόψεις και τις θέσεις της παράταξης που εκπροσωπούσε. Το αποκορύφωμα της όλης διαδικασίας που καταδεικνύει το μένος εναντίον του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, είναι ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ αρνήθηκαν να καλέσουν το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στις επόμενες συνεδριάσεις και παρέπεμψαν το θέμα αυτό στις καλένδες των επόμενων αποφάσεων  του ΔΣ της ΔΟΕ.  Τέλος, αρνήθηκαν όχι μόνο να δώσουν στον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της έρευνας προκειμένου να προετοιμαστεί η παράταξη για να τοποθετηθεί στο συνέδριο, αλλά και το δικαίωμα να ζητήσει αυτά τα στοιχεία. Χρησιμοποίησαν δε το επιχείρημα ότι θα τα παρουσιάσουν το επόμενο διάστημα  στο ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Θεωρούμε ότι το πρόβλημά τους είναι ότι μόνο το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών είναι ικανή να κάνει μια τεκμηριωμένη κριτική πάνω στα νέα εγχειρίδια, τα οποία γράφτηκαν και εγκρίθηκαν επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και εισήχθησαν στα σχολεία  επί κυβέρνησης ΝΔ, από τη σκοπιά της αντίληψής του για ολοκληρωμένη και ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών του ελληνικού λαού.

Να σημειώσουμε εδώ, ότι το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών στους δασκάλους  δεν εκπροσωπείται στο ΔΣ του ΙΠΕΜ.

Γίνεται φανερό πόσο κόπτονται για τη δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης του λόγου αυτοί που στο συνέδριο της ΔΟΕ, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους για το «αντιδημοκρατικό» ΚΚΕ.

Τέτοιες πρακτικές αποκλεισμού δεν είναι ξένες στη ΔΟΕ. Μόλις προχθές αρνήθηκαν να δώσουν αίθουσα των γραφείων της Ομοσπονδίας για τη συνέλευση των ωρομισθίων εκπαιδευτικών.