ΔΑΚΕ/ ΠΕ    Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ                                                       10-4-11

 

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!

Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση που  ανερυθρίαστα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι «λεφτά υπάρχουν», χωρίς να του πει όμως ότι θα ψάξει να τα βρει μετά τις εκλογές  στις τσέπες του καθενός  συνταξιούχου,  άνεργου,  υπαλλήλου,  εργάτη και  μικρομεσαίου επιχειρηματία, η κυβέρνηση που «παρέδωσε και υποδούλωσε» τη χώρα στο Δ.Ν.Τ. χωρίς ουσιαστικό διάλογο, με επαχθείς, καταχρηστικούς και αντεθνικούς  όρους  εφαρμόζοντας κομματική και καθεστωτική πολιτική, είναι αποκλειστικά  υπεύθυνη για τη βίαιη ανατροπή που συντελείται στα εργασιακά, οικονομικά και ασφαλιστικά – συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας καθώς και  στην επιστημονική υποβάθμισή μας.

     Η κυβέρνηση του «όλοι μαζί τα φάγαμε», οι ίδιοι που παλιότερα μετέτρεψαν  τον ελληνικό λαό από «αποταμιευτή» σε «όμηρο των τραπεζών» με τη χρηματιστηριακή απάτη του 1999, έδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε,  το πραγματικό της πρόσωπο. 

Η εκπαίδευση και το σύνολο της κοινωνίας βιώνουν μια πρωτοφανή επίθεση λόγω της ατελείωτης και ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής, στενάζοντας κάτω από το ζυγό του μνημονίου βιώνοντας καθημερινά την επίθεση της κυβέρνησης σε εργασιακά δικαιώματα και αποδοχές, τη διάλυση της υγείας και  της παιδείας και την ανελέητη φοροεισπρακτική επιδρομή.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει:

·                 Τις  μειωμένες δαπάνες για την παιδεία. Το 1 δις που υπόσχονταν η κυβέρνηση χάθηκε στο δρόμο.

·                 Τις μειωμένες λειτουργικές δαπάνες των σχολείων κατά 67%, που έχει ως αποτέλεσμα οι διευθυντές σχολείων να αδυνατούν να αγοράσουν ακόμα και κιμωλίες.

·                 Τους λιγότερους διορισμούς εκπαιδευτικών. Στην Π.Ε. διορίστηκαν 1.400 εκπαιδευτικοί  έναντι 3.162 που είναι ο Μ.Ο. της τελευταίας δεκαετίας.

·                 Τα χιλιάδες προνήπια που ευρίσκονται εκτός δημόσιου νηπιαγωγείου, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εκπαίδευση για τις οικογένειές τους και τη κοινωνία γενικότερα.

·                 Τα ουσιαστικά προβλήματα υλικοτεχνικής και κτηριακής υποδομής. Πάνω από τα μισά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτήρια.

·                 Τη μη χορήγηση  εκπαιδευτικών αδειών και το « στραγγάλισμα » του θεσμού της Μετεκπαίδευσης.

·                 Την επιλογή νέων Διευθυντών  Εκπαίδευσης που επιλέγηκαν με διαδικασίες όπου θριάμβευσε η αναξιοκρατία, η ημετεροκρατία και ο κομματισμός.

·                 Τη λήψη μιας σειράς μέτρων εις βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης με στόχο τον περιορισμό των κενών, όπως:

o                 Αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

o                Συμπτύξεις τμημάτων και υποβιβασμούς σχολείων.

o                Εφαρμογή 800 ολοημέρων «αναμορφωμένου προγράμματος» με στόχο την εξοικονόμηση 1.000 και πλέον δασκάλων.

o                Μη πραγματοποίηση διαγωνισμού για αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό και διακοπή αποσπάσεων συναδέλφων του εξωτερικού, μέτρα που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν την ελληνική εκπαίδευση του εξωτερικού.

o                Τη μετατροπή των συναδέλφων αναπληρωτών σε ημερομίσθιους, αφού θα πληρώνονται μόνο για τις ημέρες που εργάζονται, χωρίς να γνωρίζουν ούτε το ποσό μισθού ή ημερομισθίου που θα παίρνουν, χωρίς να γνωρίζουν το πότε θα πληρωθούν!!!

o                Μετά την καθιέρωση  των ωρομισθίων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, για όσους δεν θυμούνται έγινε   για πρώτη φορά το 2002 επί υπουργίας Πέτρου Ευθυμίου, ενώ εμείς ζητούσαμε μόνιμους διορισμούς, τώρα καθιερώνονται και οι αναπληρωτές ΑΜΩ και ΑΚΩ, δηλαδή Αναπληρωτές  Μειωμένου Ωραρίου και Αναπληρωτές Κανονικού Ωραρίου. Οι ωρομίσθιοι που προσλαμβάνονται φέτος παίρνουν το ….. αστρονομικό ποσό των…. 30 ευρώ εβδομαδιαίως γιατί τους επιτρέπουν να δουλεύουν μόνον 4  ώρες εβδομαδιαίως. Τέτοια ανακατανομή της φτώχειας μόνο η  «σοσιαλιστική κυβέρνηση» του Γ. Παπανδρέου μπορούσε να επιτύχει και για αυτό αναμφισβήτητα έχει τα πρωτεία και διαθέτει τη μοναδικότητα.

Όπως μοναδικό είναι και το φαινόμενο και το χωρίς όρια «αβαντάρισμα»  των κυβερνητικών επιλογών από την πλευρά της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου. Αυτοί που κατέβασαν το κλάδο σε δύο μήνες απεργία  το 2006 επειδή δεν καταβάλλονταν το επίδομα των 108 ευρώ όχι σε τρεις αλλά σε τέσσερις δόσεις, τώρα αντιδρούν χαλαρά ή δεν αντιδρούν καθόλου στη λαίλαπα που σαρώνει τον κλάδο και την ελληνική κοινωνία. Άραγε είναι όλα τυχαία; Ως που θα πάει η υποτίμηση της λογικής των συναδέλφων; Για πόσο καιρό άραγε ακόμη θα διαμορφώνεται η στάση και η αντίδραση του κλάδου ανάλογα με το ποιος κυβερνά; Δεν χρειάζεται να βλέπουμε συνέχεια μπροστά μας το 1997 και  να θυμούμαστε   το ξεπούλημα της απεργίας, ούτε τις αντιπολιτευτικές κορώνες της προηγούμενης περιόδου.

            Αλλά και ο  εμπαιγμός και η κοροϊδία από την πλευρά του Υπουργείου δεν έχει προηγούμενο.

Συνεχίζοντας το καταστροφικό «γαϊτανάκι», προχωρεί σε  σαρωτικούς υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση.

     Υποβιβάζει, συγχωνεύει και καταργεί σχολεία αδιαφορώντας για τα προβλήματα που δημιουργούνται στον τομέα της εκπαίδευσης αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας, εφαρμόζοντας την τακτική «μαζί με τα ξερά καίγονται  και τα χλωρά».

Οι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων που πραγματοποιούνται χωρίς την ύπαρξη συγκεκριμένων και ξεκάθαρων κριτηρίων, δεν αποσκοπούν στην δημιουργία «εύρωστων» σχολικών μονάδων αλλά στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού και την απαλλαγή της κεντρικής διοίκησης από πόρους για τη μεταφορά μαθητών και θα οδηγήσουν  στη δημιουργία σχολικών μονάδων μαμούθ  και στην υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Χιλιάδες συνάδελφοι χάνουν τις οργανικές τους θέσεις, χιλιάδες αναπληρωτές που φέτος εργάζονται του χρόνου θα είναι άνεργοι, η περιφέρεια ερημώνει ωθώντας τον πληθυσμό της σε νέο κύμα αστυφιλίας ή και μετανάστευσης στο εξωτερικό.

    Γιατί το κλείσιμο των σχολικών μονάδων αποτελεί το πιο ακραίο παράδειγμα εγκατάλειψης συγκεκριμένων περιοχών και της διεύρυνσης ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και χιλιάδες γονείς και μαθητές θα αναγκαστούν να  υποστούν πρωτοφανή ταλαιπωρία και αναστάτωση που θα επιβαρύνει την καθημερινότητά τους  με μετακινήσεις, οικονομική επιβάρυνση, εκπαιδευτικά προβλήματα, κ.α.

 Καλούμε την πολιτική ηγεσία να επανεξετάσει το όλο θέμα και οι όποιοι υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις και καταργήσεις να γίνουν όντως με αμιγώς παιδαγωγικά κριτήρια ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία αφού ληφθούν σοβαρά υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης των παιδιών του ελληνικού λαού.

Όλες οι χώρες που,  αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα με τα δικά μας επένδυσαν στην παιδεία, στη γνώση, στο αύριο. Η κυβέρνηση  κάνει το αντίθετο. Περικόπτει συνεχώς από τη παιδεία.  Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δωρεάν, δημόσια, ποιοτική παιδεία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες με λογιστικά κριτήρια που προτάσσουν τις περικοπές στην εκπαίδευση στα  σχολεία και στους  εκπαιδευτικούς.

Η επιχειρούμενη  συγχρόνως προσπάθεια να σπιλωθούν οι αγώνες και να απαξιωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, να μετατεθούν οι ευθύνες στον έλληνα εκπαιδευτικό που θέλουνε να τον στοχοποιήσουν, να τον ενοχοποιήσουν και να τον εκφοβίσουν δεν θα περάσει και θα βρουν αντίθετο το σύνολο του εκπαιδευτικού κόσμου.

Δεν θα καταφέρουν να  στρέψουν τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και ιδιαίτερα εναντίον του συνόλου των εκπαιδευτικών, δημιουργώντας αποπροσανατολισμό κατά την προσφιλή τακτική του «διαίρει και βασίλευε».

 

Όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα της ματαίωσης της ημερίδας της Διεύθυνσης Γ΄ Αθήνας το Σάββατο 2-4-2011, η ΔΑΚΕ ΠΕ με  αίσθημα ευθύνης και με τις κρυστάλλινες και διαφανείς θέσεις που ανέκαθεν πρέσβευε, είναι πάντοτε υπέρ του ουσιαστικού διαλόγου, της ελευθερίας έκφρασης, των δημοκρατικών διαδικασιών και επ΄ουδενί λόγω δέχεται την επιβολή και τον «ετσιθελισμό» από οπουδήποτε και εάν προέρχεται.  Άλλωστε είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός συναδέλφου πού και πώς  θα διαθέσει τον ελεύθερο χρόνο του και γι αυτό τα μέλη μας, οι εκπρόσωποι δηλαδή της ΔΑΚΕ στα ΔΣ των συλλόγων μειοψηφούν  πάντοτε σε τέτοιες πρακτικές και τακτικές. Δεν πρόκειται ποτέ να λαϊκίσουμε, δεν θα κάνουμε ανέξοδο,  ανεύθυνο,  ανεδαφικό και ανεφάρμοστο συνδικαλισμό μόνο και μόνο για να είμαστε αρεστοί, να χαϊδέψουμε αυτιά και να κάνουμε τους ήρωες, αλλά πάντοτε με αίσθημα ευθύνης  και αλληλεγγύης θα στεκόμαστε  δίπλα στο συνάδελφο, πιστοί στις αρχές και στις αξίες που τόσα χρόνια η ΔΑΚΕ/ΠΕ υπηρετούσε και θα συνεχίσει να υπηρετεί.

       Μας περισσεύουν οι «αυτόκλητοι σωτήρες»  και δεν θέλουμε άλλους.  

Μπορεί  η απουσία από την πλευρά της κυβέρνησης  ουσιαστικού διαλόγου με την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία καθώς και η αλαζονικού και αυταρχικού τρόπου λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων με όσα δεινά αυτές έχουν επιφέρει στον έλληνα εκπαιδευτικό και στην κοινωνία γενικότερα, να οδηγεί σε δικαιολογημένη αγανάκτηση, όμως φαινόμενα  βίας, επιβολής, ετσιθελισμού,  προπηλακισμών, συκοφάντησης, λασπολογίας  και παραπληροφόρησης μας βρίσκουν κάθετα  αντίθετους και τα καταδικάζουμε.

 

Οφείλουμε όλοι μαζί με την στάση μας και την ενεργό συμμετοχή μας να προασπίσουμε την παιδεία ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό, να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, να διεκδικήσουμε ένα σύγχρονο σχολείο γνώσεων, δεξιοτήτων, πολιτισμού, άμιλλας, ένα σχολείο για όλα τα παιδιά μας και ταυτόχρονα να διεκδικήσουμε την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της αποστολής μας ως λειτουργοί της εκπαίδευσης.

    Να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, αισιοδοξίας, τόλμης, αποφασιστικότητας, και αντίστασης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι δάσκαλοι πάντοτε ήταν μπροστάρηδες στους αγώνες, και πάντα ο λαός μας είχε σαν παράδειγμα. Οφείλουμε και τώρα να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Και κάτι τελευταίο

Ο Έλληνας εκπαιδευτικός έχει και γνώσεις και φιλότιμο. Με ευσυνειδησία επιτελεί το καθήκον του απέναντι στα παιδιά του ελληνικού λαού.

Το φιλότιμο απουσιάζει από τις πολιτικές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ  που υπονομεύουν το μέλλον της χώρας και των παιδιών μας.

 

            Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να αντιδράσουν αποφασιστικά και δυναμικά  για να ανατρέψουν πολιτικές του Υπουργείου Παιδείας που υποβαθμίζουν την ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης.

 

 

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ