ΕΞΥΠΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ για χαζά παιδιά, μελλοντικούς ανέργους!

 

Το Υπουργείο Παιδείας μέσα και από το διαφημιστικό έγχρωμο  τεύχος που πρόσφατα κυκλοφόρησε  με τον τίτλο « Έξυπνο Σχολείο», επιχειρεί να παρακάμψει τα ουσιαστικά προβλήματα και την ασπρόμαυρη ζωή των σχολείων,  να ρίξει στάχτη τελικά στα μάτια όσων θέλουν να δουν το εκπαιδευτικό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και να  προπαγανδίσει πτυχές της αντιεκπαιδευτικής του πολιτικής. Αναλαμβάνει  λοιπόν δύο δήθεν μεγάλες πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση των σχολείων:

Α) Να μετατρέψει τα κοινά σχολεία σε «έξυπνα», όχι όλα βέβαια, αλλά κάποια από αυτά, με την εφαρμογή της αρχής της «βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής». Δηλαδή στο άμεσο μέλλον (πενταετές πρόγραμμα) 1233 νέα σχολεία και 500 παλιά  προς βελτίωση θα στεγάζονται σε ευρύχωρες αίθουσες με πράσινες στέγες, οικολογικά υλικά, περιβαλλοντικούς χώρους και θα εξοικονομούν ενέργεια. Πράσινα άλογα και θαλασσιές χάντρες, αν σκεφτεί κανείς ότι η πατρίδα μας έχει σήμερα 15.446 σχολικές μονάδες, από τις οποίες οι 4.500 έχουν ηλικία μισού αιώνα και πλέον.

Β) Η δεύτερη «έξυπνη» πρωτοβουλία είναι η μετονομασία. Από δω και πέρα τα σχολεία θα παίρνουν το όνομα κάποιας προσωπικότητας, που διακρίθηκε στα γράμματα και στις τέχνες, π.χ. 5ο Δημ. Σχολείο Περάματος « Ο Κ. Καβάφης»! Λες και τα ράσα κάνουν τον παπά, ή το όνομα την ποιότητα. Η πρόταση αυτή, απλή και ανέξοδη, γνωστή ήδη από την εποχή της Υπουργίας Ευθυμίου, δεν μπορεί να μεταλλάξει τα σχολεία από κοινά σε «έξυπνα», απλά στοχεύει να στολίσει με λαμπερά ονόματα   άθλιους εκπαιδευτικούς μικρόκοσμους και κτήρια.

 Για μας έξυπνο σχολείο δεν μπορεί να υπάρξει :

Γιαυτό λέμε όχι στα έξυπνα σχολεία του μέλλοντός τους, διευρύνουμε τη σκέψη των νέων ανθρώπων με την αντίσταση και τη δράση μας μέσα και έξω από τη σχολική αίθουσα. Αντιπαλεύουμε την κατάργηση της μνήμης και της κρίσης γνωρίζοντας ότι και το κίνημα μεγαλώνει ακριβώς όπως το δέντρο, από τα κλαδιά του αλλά και από τις ρίζες του.

ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φιλόλογος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών