ΕΣΑΚ- ΔΕΕ

 

Ο ΛΕΓΚΑΛΙΣΜΟΣ, ΔΕΙΓΜΑ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ

 

Σε  πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ (18/10/07/) δόθηκε ρεσιτάλ μιας νομικίστικης αντίληψης για την απόκρουση συνολικά της πολιτικής της αποκέντρωσης στην εκπαίδευση, με αφορμή το ξεκίνημά της με εγκυκλίους και υπουργικές αποφάσεις, που εμπεδώνουν την αποκέντρωση των νηπιαγωγείων, την εκχώρησή τους σε ιδιώτες και δήμους, τροποποιούν το ωράριο λειτουργίας τους, τη διάρκεια φοίτησης και το περιεχόμενο της προσχολικής αγωγής, που έμμεσα αλλά με σαφήνεια ανατίθεται στην Τ.Α, ενώ έπεται συνέχεια για την αποκέντρωση όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων μέσα από τον επικείμενο Καποδίστρια 2.

Στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα η ΠΑΣΚ πρότεινε προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας κατά της τροπολογίας που αφορά τα νηπιαγωγεία. Μπροστά σε αυτή την πολύ επικίνδυνη για τη συνδικαλιστική λογική και πρακτική πρόταση επισημαίνουμε:

·        Οι νομικίστικες προτάσεις και προσφυγές (λεγκαλισμός), όχι μόνο υποκαθιστούν την πολιτική και κοινωνική δράση των συνδικάτων αλλά και τα μετατρέπουν σε νομικά γραφεία ανύπαρκτης διεκδίκησης. Επισφραγίζουν την παρακμή και ευνουχίζουν την ταξική τους φύση.

·        Η πρόταση της ΠΑΣΚ, η οποία συνάντησε την κυβερνητική αδιαφορία της ΔΑΚΕ, για τον όποιο σκεπτόμενο άνθρωπο αποτελεί παραπλανητικό ελιγμό και εξόφθαλμο  στρουθοκαμηλισμό. Και αυτό, γιατί τα στρατηγικής σημασίας πολιτικά θέματα, όπως αυτό της αποκέντρωσης και του πανίσχυρου θεσμικού της πλαισίου δεν αντιμετωπίζονται και δεν ακυρώνονται στα αστικά δικαστήρια. Η αποκέντρωση δεν είναι επίδομα για να θελήσει να το διεκδικήσει κάποιος νομικά, με αβέβαιη πολλές φορές έκβαση, αφού οι όποιες  θετικές αποφάσεις υπέρ των εργαζομένων πολύ συχνά ή ακυρώνονται ή περιορίζονται από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

·        Η πρόταση αυτή της ΠΑΣΚ προσπαθεί να αποκρύψει σαν τη στρουθοκάμηλο το κεφάλι της μέσα στην άμμο της ανευθυνότητας, ενώ γύρω μαίνεται η αποκέντρωση με την οποία συμφωνεί και η ίδια, ο πολιτικός της φορέας και η κυβέρνηση. Για μας το πολύ μεγάλο και πρωταρχικό αυτό ζήτημα της αποκέντρωσης απαιτεί μακρόχρονους και επίπονους αγώνες από όλο το λαό για τη συνολική της ακύρωση.

·        Τέλος, δε μας εκπλήττει η αντιφατική στάση των Παρεμβάσεων, που τάσσονται υπέρ της νομικής διεκδίκησης συνολικά κατά της αποκέντρωσης και ταυτόχρονα υπέρ της ανάπτυξης μαζικών αγώνων για την αποτροπή της. Αυτή η αντίφαση αποδυναμώνει την όποια μορφή διεκδίκησης και αγώνων, αφού τους συγχρονίζει με τη δικαστική διαδικασία, η οποία και ψευδαισθήσεις καλλιεργεί  και πρωταγωνιστεί σαν εύκολο και ανώδυνο μέσο πάλης στις συνειδήσεις. Παράλληλα  προσφέρει άνεση χρόνου στην κυβέρνηση και στις συνδικαλιστικές παρατάξεις του δικομματισμού να συνεχίσουν να προωθούν τις αντιεκπαιδευτικές θέσεις τους.

Για  όλους αυτούς τους λόγους καταδικάζουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας ταξικής λογικής και των αιτημάτων διεκδίκησης, να χάνεις το δάσος βλέποντας μόνο το δέντρο. Δε θα επιτρέψουμε, ενώ εμείς συνολικά δείχνουμε το φεγγάρι, οι παρατάξεις της συναίνεσης  να εξαναγκάζουν τον κλάδο να βλέπει μόνο το δάχτυλο και όχι την ουσία που είναι η θεατή και αθέατη όψη του φεγγαριού της αντιλαϊκής πολιτικής.

Όλοι με την μπροσούρα του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την αποκέντρωση στο χέρι, δίνουμε τη μάχη για την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και του λαού για την πολιτική της αποκέντρωσης και τις συνέπειές της. Προετοιμάζουμε τους όρους της μαζικής μετωπικής αντεπίθεσης, σύγκρουσης και   ρήξης για την ανατροπή της αποκέντρωσης και των άλλων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2007