ΠΑΜΕ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Μέλος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (Π.Σ.Ο)

Eμμ. Μπενάκη 28,  106 78 Aθήνα

Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax  210 3802 864

E-mail : pame@hol.gr     http://www.pamehellas.gr

 


 

Αθήνα, 30.10.09

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο σχολείο της ανταγωνιστικότητας – βαρβαρότητας αντιπαραθέτουμε το λαϊκό σχολείο των σύγχρονων αναγκών

 

            Στις συναντήσεις της Υπουργού Παιδείας που έγιναν σήμερα και εχθές με τις διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, η Υπουργός Παιδείας έθεσε ως βήματα προτεραιότητας της κυβέρνησης για το Υπουργείο τη δια βίου μάθηση και κατάρτιση σε σχέση και σε σύνδεση με την απασχολησιμότητα, καθώς και την πιστοποίηση επαγγελματικής επάρκειας και από εξωεκπαιδευτικούς φορείς. Δηλαδή  η Υπουργός έκανε σαφές ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να αντιστοιχίσει το εκπαιδευτικό μοντέλο με τη στρατηγική του κεφαλαίου, την ανταγωνιστικότητα, να αντιστοιχίσει τη δια βίου ευελιξία στην εργασία με τη δια βίου κατάρτιση στη μάθηση. Επίσης έκανε σαφές ότι η πιστοποίηση της επαγγελματικής επάρκειας θα πρέπει να κρίνεται και να προκρίνεται από επιχειρηματίες και με επιχειρηματικά κριτήρια.

            Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ υπερθεμάτισε σ΄ αυτήν την κυβερνητική πολιτική.

            Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντίθετα πρόταξαν στην υπουργό την δημόσια και δωρεάν παιδεία, την άμεση ανάγκη να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα   και απαίτησαν να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για νομιμοποίηση των ψευτοκολεγίων ΚΕΣ, να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού και να υπάρξει αποκλειστικό και καθολικό δημόσιο δωρεάν σύστημα Παιδείας στο ύψος των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Παράλληλα, ζήτησαν την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των παιδιών των μεταναστών στα σχολεία της χώρας μας και ταυτόχρονα να συναφθούν διακρατικές συμφωνίες με τα κράτη προέλευσης των μεταναστών για το διορισμό δασκάλων στα ελληνικά σχολεία από τις χώρες αυτές, που θα διδάσκουν τη γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες.

            Η υπουργός φανερά και έκδηλα ενοχλημένη από αυτή την παρέμβασή μας, όχι μόνο δεν απάντησε στα αιτήματά μας, αλλά και απαίτησε να μη συζητηθούν τέτοια θέματα, αλλά μόνο διαχειριστικές –διορθωτικές προτάσεις στο κυβερνητικό εκπαιδευτικό πλαίσιο.

            Απέναντι και ενάντια σ΄ αυτές τις κυβερνητικές αντιλαϊκές πολιτικές και την συναίνεση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και φοιτητές, όλους τους εργαζόμενους όχι μόνο να αντιταχθούμε δυναμικά, αγωνιστικά, αλλά και με τη συνεχή αποφασιστική πάλη μας να αντιπαραθέσουμε αποτελεσματικά ενάντια στο σχολείο της αγοράς, το λαϊκό σχολείο των σύγχρονων –λαϊκών αναγκών.

            Το ΠΑΜΕ θα πρωτοστατήσει σε αυτή την προοπτική.

 

Η Εκτελεστική Γραμματεία