ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
(
22/5/08)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών μετά από τρίμηνη καμπάνια, κεντρικές- περιφερειακές συσκέψεις, περιοδείες σε πλήθος μονάδες σχολικής ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης δημοτικών σχολείων, συνεχίζει να παλεύει για την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου της ντροπής, το οποίο αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή για τα ΑμΕΑ, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, την ανθρωπιά και την κοινωνία. Ταυτόχρονα απαιτεί την κατάργηση των προηγούμενων αναχρονιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ (2817/2000, 3194/2003) για την ειδική αγωγή, γιατί δεν αντιμετωπίζουν ούτε και αυτοί το πρόβλημα και παραδίδουν  την ειδική εκπαίδευση βορά στην ιδιωτικοποίηση και στις επιχειρήσεις, με μόνη πολιτική επιδίωξη το κέρδος, το ξεκοκάλισμα των κοινοτικών κονδυλίων και όχι την αγωγή των ΑμΕΑ και την επίλυση των προβλημάτων τους. Η κυβέρνηση στέλνει χύμα, χωρίς αναλυτικά προγράμματα, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές και προπαντός, χωρίς ομαδοποίηση των περιπτώσεων, τα πιο πολλά  παιδιά σε τμήματα ένταξης. Μετατρέπει έτσι τα ειδικά σχολεία σε θεραπευτήρια, πιστή στις γραμμές της Θάτσερ για το ίδιο πρόβλημα, όταν δήλωνε «περιορίζω –κλείνω τα ειδικά σχολεία, because of the cost» και για την κερδοφορία του κεφαλαίου θα συμπληρώναμε.

Τα μεγάλα προβλήματα των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής διογκώνονται. Πιο ειδικά αποκαλύπτουμε:

·        Σε όλες τις ΣΜΕΑ καθυστερεί αφάνταστα η τοποθέτηση προσωπικού ή στέλνονται ειδικότητες που δε χρειάζονται. Αποτέλεσμα, αδιέξοδα χωρίς υπεύθυνους.

·        Στα ΕΕΕΕΚ (Ειδικά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) στοιβάζεται πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών με ανομοιογενείς παθήσεις, με αποτέλεσμα την προβληματική συνύπαρξη και την ανεπαρκή αντιμετώπιση των περιπτώσεων, π.χ. ΕΕΕΕΚ Πειραιά 100 παιδιά, Ελευσίνας 85, Παμμακάριστος 65, Αγ. Δημητρίου πάνω από 100!

·        Όλες οι ΣΜΕΑ υποχρηματοδοτούνται από τους Δήμους, ενώ κατά κοινή αποδοχή οι ανάγκες ενός ΑμΕΑ μαθητή είναι τριπλάσιες από των άλλων παιδιών. Για παράδειγμα, το ειδικό δημοτικό «Παμμακάριστος», φιλοξενεί 54 ΑμΕΑ,(μεταφορά, σίτιση κλπ) χρηματοδοτήθηκε μόνο με 2.500 ευρώ για φέτος, ποσό πολύ μικρότερο από αυτό για τα ολιγάριθμα σε μαθητές γενικά σχολεία. Πριν ένα μήνα έκοψαν το τηλέφωνο στο ΕΕΕΕΚ Κερκύρας, το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 800 ευρώ για ένα τρίμηνο, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών και καταγγέλθηκε ο δήμαρχος για τη στάση του. Στο ΚΕΑΤ, η ΔΕΗ διαρκώς απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών του.

·        Παντού υπάρχει τραγική έλλειψη βοηθητικού προσωπικού, π.χ. ΕΕΕΕΚ «Παμμακάριστος», σε σύνολο 65 παιδιών, από τα οποία 55 με αυτισμό, 2 με κινητικές αναπηρίες και 8 με νοητική υστέρηση, το βοηθητικό προσωπικό είναι 5μελές, ενώ απαιτείται ένας για κάθε ομάδα τεσσάρων έως πέντε παιδιών. Στο δημοτικό της ίδιας σχολικής μονάδας πάλι, το βοηθητικό προσωπικό (4) εξυπηρετεί 54 παιδιά.

·        Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Γονέων Αυτιστικών Παιδιών στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν διαγνωσμένα 4.000 παιδιά με αυτισμό, από τα οποία μόνο περίπου 15 φιλοξενούνται στο Νταού Πεντέλης και 55 στην Παμμακάριστο. 100 ακόμη αυτιστικά παιδιά φοιτούν σε ειδικά δημοτικά για τον αυτισμό, τα υπόλοιπα πού βρίσκονται;

·        Στο ΕΕΕΕΚ «Παμμακάριστος» 6 με 7 παιδιά στα 65 μπορούν να διαβάζουν, δε διαθέτουν ψυχολόγο, ενώ ο νόμος 2817/2000 προβλέπει έναν ψυχολόγο για 50 παιδιά! Μπράβο λοιπόν στην ευαισθησία των κυβερνήσεων του δικομματισμού!

·        Στο Δήμο Περιστερίου στα 45 συνολικά Δημοτικά σχολεία του, λειτουργούν 24 τμήματα ένταξης, από 31 προβλεπόμενα με 10 έως 15 μαθητές το καθένα. Τελικά πάνω από 300 παιδιά στο Περιστέρι έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τι θα γίνει, αν το Σεπτέμβρη, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, θα στοιβαχτούν μαζί με άλλα ΑμΕΑ που αυτοεξυπηρετούνται; Πώς θα λειτουργήσει η ομαδική εργασία σε υπεράριθμα τμήματα με την υποχρεωτική πια φοίτηση; Αυτή η τρέλα ονομάζεται αποασυλοποίηση και ένταξη!

·        Στο 1ο ειδικό νηπιαγωγείο και δημοτικό Κερατσινίου δεν υπάρχουν γραφεία για το προσωπικό που επιτηρεί και συζητά τις περιπτώσεις περπατώντας σε διαδρόμους και αυλές. Το ίδιο συμβαίνει και στο 4ο ειδικό δημοτικό Θεσσαλονίκης για το οποίο μας καταγγέλθηκε ότι είναι κατασκευασμένο με καρκινογόνο αμίαντο. Ωραίος τρόπος «εκτέλεσης» των αδυνάτων!

·        Στα ΤΕΕ Α΄ κύκλου και σε άλλες ΣΜΕΑ ή γενικά σχολεία παραβιάζεται το συνταγματικό δικαίωμα των ΑμΕΑ στην εκπαίδευση, με αποπομπές, αποβολές και αλλαγή περιβάλλοντος μετά από εξωφρενικές διευθυντικές αποφάσεις. Η αποπομπή αποτελεί συνάμα παιδαγωγικό- κοινωνικό έγκλημα. Το ίδιο και τα θέματα των εξετάσεων στα ΤΕΕ Α΄ κύκλου δεν είναι βατά και δεν δίνονται στα παιδιά τα 3 από τα 6 θέματα ανά μάθημα, όπως τα άτυπα ΑΠΣ υποδεικνύουν. Αποτέλεσμα η πολλαπλή απόρριψη!   

·        Έχει ήδη γενικευτεί η ωρομισθία και η αναπλήρωση των ειδικών εκπαιδευτικών, που κάθε χρόνο περιφέρονται και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο τους, αφού η εργατική νομοθεσία θεωρεί την εκπαίδευση των ΑμΕΑ  εργασία- φασόν και τους εκπαιδευτικούς περιφερόμενα μπουλούκια προπολεμικού θιάσου!

Τέτοιες σκηνές διαδραματίζονται παντού. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, γονιό, και συνδικάτο, καθέναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος να αναλάβει τις ευθύνες του και συλλογική δράση για την απόσυρση του νομοσχεδίου, την ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της ειδικής αγωγής..    Ωστόσο,  πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλο το λαό, ότι τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, όπως και  τα συνολικότερα προβλήματα των ΑμΕΑ, δεν μπορούν να λυθούν με καλές προθέσεις και επιμέρους ρυθμίσεις, και κυρίως δεν μπορούν να τα λύσουν αυτοί που τα δημιουργούν. Πέρα από τα ψευτο-ανθρωπιστικά και φιλάνθρωπα κηρύγματα των κυβερνητικών κομμάτων του κεφαλαίου,  η απαξίωση και η αθλιότητα στους χώρους της πρόνοιας και της  ειδικής αγωγής αποκαλύπτουν και στον πιο δύσπιστο, το πραγματικό πρόσωπο της καπιταλιστικής κοινωνίας, μιας κοινωνίας που  απορρίπτει σαν ανεπιθύμητους όσους κρίνει «μη αποδοτικούς», όσους  δηλαδή  δεν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο σύστημα της οικονομικής εκμετάλλευσης και στην υπεραξία του καπιταλιστή. Παράλληλα, εξοντώνει φυσικά και οικονομικά την εργατική τάξη με άθλιες εργασιακές συνθήκες και αμοιβές στο όνομα της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Επομένως, ο αγώνας για δημόσια, σύγχρονη ειδική αγωγή, η οποία θα καλλιεργεί την αγάπη για τη ζωή, θα αναπτύσσει ολόπλευρα τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες,  θα αγκαλιάζει όλες τις κατηγορίες με βάση τις ιδιαιτερότητες και θα μπορεί να παρεμβαίνει ακόμη και στις πιο δύσκολες περιπτώσεις, συνδέεται με το γενικότερο αγώνα για μια άλλη πολιτική, που αντί για την ενίσχυση των κερδών και της εξουσίας των λίγων, θα βάζει σκοπό της την πρόοδο και την ευτυχία όλων των ανθρώπων, το δίκαιο μοίρασμα του πλούτου σε αυτούς που τον παράγουν, με κριτήριο την κάλυψη όλων των σύγχρονων υλικών και πνευματικών αναγκών του λαού μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ