ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

(17/4/08)

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών μετά από δίμηνη καμπάνια (κεντρικές- περιφερειακές συσκέψεις- περιοδείες σε πλήθος μονάδες σχολικής ειδικής αγωγής και τμήματα ένταξης δημοτικών σχολείων) διεκδικεί και παλεύει για την άμεση απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου της ντροπής, που αποτελεί εμπαιγμό και προσβολή για τα ΑμΕΑ, τους γονείς τους, τους εκπαιδευτικούς, την ανθρωπιά και την κοινωνία. Ταυτόχρονα απαιτεί την κατάργηση των προηγούμενων αναχρονιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ (2817/2000, 3194/2003) για την ειδική αγωγή, γιατί δεν αντιμετωπίζουν καν το πρόβλημα και παραδίδουν την ειδική εκπαίδευση βορά στην ιδιωτικοποίηση, στις επιχειρήσεις με μόνη πολιτική επιδίωξη το ξεκοκάλισμα των κοινοτικών κονδυλίων και όχι την αγωγή των ΑμΕΑ και την επίλυση των προβλημάτων του χώρου. Η κυβέρνηση στέλνει χύμα (χωρίς αναλυτικά προγράμματα, χωρίς προσωπικό, χωρίς υποδομές και προπαντός χωρίς ομαδοποίηση των περιπτώσεων)τα πιο πολλά ανάπηρα παιδιά σε τμήματα ένταξης και περιορίζει τα ειδικά σχολεία σε θεραπευτήρια, πιστή στις γραμμές της Θάτσερ για το ίδιο πρόβλημα, όταν δήλωνε «περιορίζω τα ειδικά σχολεία “because of the cost” και για την κερδοφορία του κεφαλαίου θα συμπληρώναμε.

Τα μεγάλα προβλήματα των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής διογκώνονται. Πιο ειδικά αποκαλύπτουμε:

·        Σε όλες τις ΣΜΕΑ καθυστερεί αφάνταστα η τοποθέτηση προσωπικού ή στέλνονται ειδικότητες που δε χρειάζονται, αποτέλεσμα, αδιέξοδα χωρίς υπεύθυνους.

·        Όλες οι ΣΜΕΑ υποχρηματοδοτούνται από τους Δήμους, ενώ κατά κοινή αποδοχή οι ανάγκες ενός ΑμΕΑ μαθητή είναι τριπλάσιες από των άλλων παιδιών. Π.Χ. στο ειδικό δημοτικό (Παμμακάριστος) που φιλοξενεί 54 ΑμΕΑ,(μεταφορά, σίτιση κλπ) δόθηκαν μόνο 2500 ευρώ για φέτος πολύ λιγότερα από ολιγάριθμα σε μαθητές γενικά σχολεία. Αυτή τη βδομάδα έκοψαν το τηλέφωνο στο ΕΕΕΕΚ Κερκύρας το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 800 ευρώ για ένα τρίμηνο, ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών και καταγγέλθηκε ο δήμαρχος για τη στάση του. Στο ΚΕΑΤ η ΔΕΗ διαρκώς απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών του.

·        Παντού υπάρχει τραγική έλλειψη βοηθητικού προσωπικού π.χ. ΕΕΕΕΚ Παμμακάριστος σε σύνολο 65 παιδιών, από τα οποία 55 με αυτισμό, 2 με κινητικές αναπηρίες και 8 με νοητική υστέρηση, το βοηθητικό προσωπικό είναι 5μελές, ενώ απαιτείται ένας για κάθε ομάδα τεσσάρων έως πέντε παιδιών. Στο δημοτικό της ίδιας σχολικής μονάδας πάλι το βοηθητικό προσωπικό (4) εξυπηρετεί 54 παιδιά.

·        Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Γονέων Αυτιστικών Παιδιών στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν διαγνωσμένα 4.000 παιδιά με αυτισμό από τα οποία μόνο περίπου 15 φιλοξενούνται στο Νταού Πεντέλης και 55 στην Παμμακάριστο. Τα άλλα που βρίσκονται;

·        Στο ΕΕΕΕΚ Παμμακάριστος 6 με 7 παιδιά στα 65 μπορούν να διαβάζουν, δε διαθέτουν ψυχολόγο ενώ ο νόμος 2817/2000 προβλέπει έναν ψυχολόγο για 50 παιδιά. Μπράβο στην ευαισθησία των κυβερνήσεων!

·        Έχει ήδη γενικευτεί η ωρομισθία και η αναπλήρωση των ειδικών εκπαιδευτικών, που κάθε χρόνο περιφέρονται και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν το έργο τους αφού την εκπαίδευση των ΑμΕΑ η εργατική νομοθεσία τη θεωρεί και αυτή εργασία- φασόν!

·        Στο Δήμο Περιστερίου στα 45 Δημοτικά σχολεία λειτουργούν 24 τμήματα ένταξης από 31 προβλεπόμενα με 10 έως 15 μαθητές, τελικά πάνω από 300 παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Τι θα γίνει αν το Σεπτέμβρη όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου θα στοιβαχτούν μαζί με άλλα  ΑμΕΑ που αυτοεξυπηρετούνται; Αυτή η τρέλα ονομάζεται αποασυλοποίηση!

  Τέτοιες  σκηνές διαδραματίζονται παντού. Καλούμε κάθε εκπαιδευτικό, γονιό, κάθε συνδικάτο, καθέναν που θέλει να λέγεται άνθρωπος να αναλάβει τις ευθύνες του για συλλογική δράση για απόσυρση του νομοσχεδίου, ανάδειξη και επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της ειδικής αγωγής.