ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ

ΤΗΣ ΕΣΑΚ – ΔΕΕ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΔΟΕ

 

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ….

 

Σχετικά με τη συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τον Υφυπουργό Παιδείας, κύριο Λυκουρέντζο  (26/11/2007) ενημερώνουμε ότι, τόσο στα αιτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος  της ΔΟΕ από το μίνι συγκυριακό πλαίσιο για τη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση,  που ψήφισαν από κοινού ΠΑΣΚ και ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, τα οποία δε μας εκφράζουν, γιατί και αποσπασματικά είναι και εκπτωτικά ιδιαίτερα το σημείο 1, όπου ενταφιάζεται η πολιτική της αποκέντρωσης και εξειδικεύεται μόνο στην κατάργηση του άρθρου 32 για τα Νηπιαγωγεία του Ν. 3577/07, όσο και σε άλλα αιτήματα που διατύπωσαν εκπρόσωποι των παρατάξεων του Δ.Σ. o Υπουργός δήλωνε αναρμόδιος, ανοιχτός σε όλα, με μία στάση απαξιωτική, υποτιμητική και ειρωνική  για τα συλλογικά όργανα  και τη ΔΟΕ.. Με την κυβέρνηση αποφασισμένη να υλοποιήσει την αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική πολιτική, επιβεβαιώνεται η θέση του ΠΑΜΕ, που τονίζει την ανάγκη για αναμόρφωση του διεκδικητικού πλαισίου, ώστε να συγκρούεται με αυτήν την πολιτική και να θέτει στόχους πάλης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες. Τη στιγμή που η εκπαίδευση ασφυκτιά κάτω από το βάρος των προβλημάτων και των ελλείψεων, ο Yφυπουργός δήλωνε στους εκπροσώπους των δασκάλων ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κινηθεί πέρα από το πλαίσιο του προϋπολογισμού, επιλέγοντας το δρόμο της υποβάθμισης και της υποχρηματοδότησης για την Παιδεία. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των κενών σε εκπαιδευτικούς, επικαλέστηκε στενότητα πιστώσεων, ενώ οι ελαστικές μορφές απασχόλησης συνεχίζονται, όπως μαρτυρούν και τα κονδύλια που προβλέπονται για ωρομισθίους και αναπληρωτές από το νέο προϋπολογισμό. Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ζητήματα που δημιουργήθηκαν με την καθιέρωση του ενός έτους υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, με την οποία έχει ανοίξει ο δρόμος της «αποκέντρωσης» της εκπαίδευσης, ύστερα από τη δυνατότητα που δόθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να φτιάχνει τμήματα νηπιαγωγείων. Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, ο υφυπουργός επανέλαβε στους εκπαιδευτικούς ότι δε θα θιχτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τη στιγμή βέβαια που η αντιασφαλιστική επίθεση δεν αφήνει τίποτα όρθιο, ενώ άγνοια δήλωσε για το ζήτημα της εισβολής των επιχειρήσεων στα σχολεία την ίδια ώρα που μια σειρά μεγάλες εταιρείες μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, διαφημίζοντας τα προϊόντα τους και διαμορφώνοντας συνειδήσεις.

Πέρα από τη συμπεριφορά του εκπροσώπου της κυβέρνησης και της εξουσίας, το πρόβλημα της λειτουργίας και της κατεύθυνσης της ΔΟΕ είναι βαθύτατα πολιτικό και ζήτημα συσχετισμού δυνάμεων, για το οποίο έχουν ευθύνες συγκεκριμένες παρατάξεις. Πιο ειδικά:

·        Η πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΔΟΕ προωθεί μεμονωμένα αιτήματα με αποτέλεσμα, και οι όποιοι αγώνες να μην είναι τόσο δυναμικοί και μαζικοί όπως απαιτεί η επίθεση, και ο κλάδος να αποπροσανατολίζεται βλέποντας το ειδικό και όχι το συνολικό, που είναι η άγρια επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του και στην εκπαίδευση.

·        Οι διάλογοι με τους διαχειριστές των αναδιαρθρώσεων πρέπει να επιβάλλονται  με όρους κινήματος και συνολικών αιτημάτων  που μπορούν να ασκήσουν πίεση και να αποσπάσουν κατακτήσεις. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όσο και να δίνουν την εντύπωση χειρονομίας καλής θέλησης, στην ουσία εμφανίζουν την κυβέρνηση να διαλέγεται, δίνουν άλλοθι δημοκρατικότητας, ενώ οι συνεχείς αρνήσεις των εκπροσώπων της δημιουργούν συχνά απογοήτευση αντί για οργή και καλλιεργούν την αντίληψη της αναποτελεσματικότητας μπροστά στην αδιαλλαξία. Γιαυτό και μεις αρνιόμαστε την αναγκαιότητα παρόμοιων συναντήσεων όσο κι αν αποκαλύπτουν  αδιαφορία και  εμπαιγμό.

·        Για την κρίση αυτή, που στην πραγματικότητα συνιστά διευκόλυνση των κυρίαρχων παρατάξεων και της  αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, ακέραια την ευθύνη έχουν οι Παρεμβάσεις –Συσπειρώσεις- Κινήσεις Π.Ε., οι οποίες, αφού πρώτα συσκότισαν συνειδήσεις και δημιούργησαν αδιέξοδα στο μεγάλο περσινό απεργιακό αγώνα, με το εκπτωτικό κοινό πλαίσιο που τότε συναποφάσισαν με την ΠΑΣΚ, τώρα όψιμα και για λόγους σκοπιμότητας αντιγράφουν το ταξικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος, πλαίσιο το οποίο  και πάλι σε επίπεδο Δ.Σ. ΔΟΕ απεμπολούν και θυσιάζουν με  τηλεγραφικά πλαίσια  που υπερψηφίζουν εκ νέου μαζί με την ΠΑΣΚ, οδηγώντας τα πράγματα σε νέο φαύλο κύκλο. Η στάση τους αυτή είναι αποτέλεσμα της λογικής τους: «η δράση για τη δράση», «να βγει κάτι οπωσδήποτε» υποβοηθώντας έτσι τις δικομματικές παρατάξεις  να παίζουν τα παιχνίδια τους. Δείγμα αυτών των αντιφάσεων είναι και η διατύπωση του εκπροσώπου τους σε πρόσφατη ανακοίνωση για τη συνάντηση, όπου αναφέρεται ότι τέθηκε το ερώτημα για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης στην αποκέντρωση και στις ΣΔΙΤ. Η διατύπωση αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι κάποιος γενικά και αόριστα ρώτησε, ή ότι ξαφνικά ίσως η  πλειοψηφία της ΔΟΕ στράφηκε κατά της αποκέντρωσης, Γιαυτό  και θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινιστεί ότι η ερώτηση απευθύνθηκε από τον εκπρόσωπο της ΕΣΑΚ- ΔΕΕ μαζί με άλλες για τη δράση και την εισβολή των επιχειρήσεων στα σχολεία, ο οποίος και εισέπραξε τη χλευαστική απάντηση, ότι τέτοιου είδους συζητήσεις  γίνονται στα φοιτητικά αμφιθέατρα και  όχι σε συναντήσεις ενώ παράλληλα ο Υφυπουργός  δήλωσε άγνοια για τα προγράμματα της ΦΑΓΕ στην ευέλικτη ζώνη για τα οποία του έδειξε και του κατέθεσε διαφημιστικό και άλλο υλικό το οποίο παρέλαβε για να μελετήσει !

·        Δεν είμαστε αντίθετοι με τις επιτροπές αγώνα και τα συντονιστικά των εργαζομένων. Το ζήτημα που μπαίνει είναι το πλαίσιό τους και η τακτική τους. Αν βοηθά ή όχι, αν ρίχνει νερό στη διαχειριστική πολιτική των Ομοσπονδιών  μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συντονιστικά που έχουν την καθοδήγηση από δυνάμεις που συμμετέχουν ενεργά στην πλειοψηφία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ όχι μόνο δε βοηθούν στην ενεργοποίηση των εργαζομένων αλλά υπονομεύουν και τις ίδιες τις κινητοποιήσεις.  Άλλοι άλλωστε αρνούνται να αποδεχτούν το Συντονιστικό Μαθητών, αν και είναι αντιπροσωπευτικό και εκλεγμένο από μαζικές δημοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος,  για άλλη μια φορά υπενθυμίζουμε την αναγκαιότητα  της συλλογικής από τα κάτω ταξικής δράσης, της ανασύνθεσης του πλαισίου διεκδίκησης και των στόχων πάλης του κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΎΜΕ

ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ- ΔΩΡΕΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

 

 

ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2007