Κατακόρυφος πάπυρος: «Όποιος τον αγώνα δεν μοιραστεί,
θα μοιραστεί την ήττα»
Μπ.Μπρεχτ
Επιτροπή Αγώνα

Ωρομισθίων-Αναπληρωτών ΑΘΗΝΑΣ

 

Ανοιχτή επιστολή

σε κάθε ωρομίσθιο, σε κάθε αναπληρωτή

 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα

 

Ε

ίμαστε περίπου 45.000 συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί στην Α/βάθμια, Β/βάθμια εκπαίδευση, στην Ειδική Αγωγή και σε ΠΔΣ και Ενισχυτική.

Με το «δισάκι μας στον ώμο» από Έβρο σε Κρήτη, και από Γιάννενα σε Κω ζήσαμε και ζούμε τη δική μας σύγχρονη Οδύσσεια, κυνηγώντας την προϋπηρεσία, μήπως και μονιμοποιηθούμε, έτσι στην ξεφτίλα για 300 ευρώ το μήνα, για ένα κομμάτι ψωμί!! Κοροϊδία! Ανέχεια! Εκμετάλλευση!

Και τώρα, μετά τις εξαγγελίες Διαμαντοπούλου αλλά και τους «άξονες διαβούλευσης» που εξήγγειλε, ο κάθε ένας από εμάς και όλοι μαζί, είμαστε στην κυριολεξία «επί ξύλου κρεμάμενοι».

Αφού μας έταξαν «λαγούς με πετραχήλια» με τις διάφορες προϋπηρεσίες, τώρα μας πετούν σαν «στημένες λεμονόπουπες».

Οι εξαγγελίες για «νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών», πάνω απ’ όλα σημαίνουν την αποσύνδεση του πτυχίου από το επάγγελμα, την κατάργηση του πτυχίου ως μοναδική προϋπόθεση διορισμού. Με εργαλείο τον ΑΣΕΠ, με προσχηματικό τρόπο και στο όνομα της αξιοκρατίας χτυπούν το δικαίωμα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους, με πλήρη δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο, δικαιολογούν και διαιωνίζουν την αδιοριστία και την ανεργία των εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά υποσχέθηκε την κατάργηση της ωρομισθίας και τώρα την επεκτείνει!

Με τους «άξονες διαβούλευσης» που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας, ρίχνει «στάχτη στα μάτια» των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. μιλάει για «μεταβατικό στάδιο πρόσληψης των εκπαιδευτικών στο οποίο θα συνυπολογίζεται και η προϋπηρεσία», δηλώνοντας όμως την ίδια στιγμή πώς «από τον Ιούλιο του 2010 θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται οι πίνακες με νέες προϋπηρεσίες».

Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι από τους 45.000 που έχουν σήμερα προϋπηρεσία θα απορροφηθούν το πολύ 4-5.000 και οι υπόλοιπες 40.000 θα πάρουν εκ νέου το δρόμο για τον ΑΣΕΠ και τον καιάδα της ανεργίας.

 

Γ

ια αυτή την αρνητική εξέλιξη, ευθύνες έχουν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ) που από κοινού καλλιεργούσαν αυταπάτες, έσπρωχναν τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς στο κυνήγι της προϋπηρεσίας για την εξασφάλιση του μόνιμου διορισμού μετά το 18μηνο, δηλαδή πρώτα ελαστικά εργαζόμενος και μετά μόνιμος (απόφαση Συνεδρίου της ΟΛΜΕ).

Αλλά και σήμερα, ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ είναι υπέρ του ΑΣΕΠ και των πινάκων διορισμού (60%-40%), δηλαδή υπέρ της αποσύνδεσης του πτυχίου από το επάγγελμα, υπέρ των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενάντια στη μονιμοποίηση όλων.

ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ στηρίζουν την αντεργατική πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-πλουτοκρατίας. Είναι μέρος του προβλήματος. Καμιά εμπιστοσύνη! Στην πραγματικότητα ποτέ τους δε νοιάστηκαν για τα προβλήματά μας. Είναι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες!

Ø      Δεν θέλουμε ούτε ΑΣΕΠ-ούτε Πίνακες! Ούτε προϋπηρεσία-ούτε μοριοδότηση!

Ø      Ούτε «ρύθμιση»-ούτε «μεταβατική περίοδο απορρόφησης».

Ø      Απορρίπτουμε τα περί  μονιμοποίησης μόνο όσων καλύπτουν «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Πάγια και διαρκή ανάγκη είναι η ανάγκη κάθε εργαζόμενου για σταθερή μόνιμη εργασία.

Ούτε ένας άνεργος-ούτε ένας ανασφάλιστος!

Ø      Απαιτούμε! Μονιμοποίηση εδώ και τώρα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλων όσων εργάζονται σήμερα στην εκπαίδευση ως συμβασιούχοι, ως ωρομίσθιοι και αναπληρωτές. Σταθερή-μόνιμη δουλειά για όλους!

Αυτό είναι το βασικό μας αίτημα και πίσω απ’ αυτό δεν κάνουμε ούτε πόντο!

 

Ακριβώς πάνω σε αυτό το βασικό άμεσο αίτημα επιδιώκουμε να οικοδομήσουμε την πιο πλατιά ενότητα όλων των ωρομισθίων, όλων των αναπληρωτών.

Στη βάση αυτή οργανωνόμαστε, συγκροτούμε Επιτροπές Αγώνα Ωρομισθίων-Αναπληρωτών σε όλους τους Νομούς, σε όλη την Ελλάδα. Θέση στην Επιτροπή Αγώνα, έχουν όλοι οι ωρομίσθιοι, οι αναπληρωτές, οι ελαστικά εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδευση αλλά και οι αδιόριστοι.

Στην ενότητα η δύναμη, στους αγώνες η ελπίδα!

Τώρα είναι ώρα ευθύνης! Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Αύριο ίσως να είναι αργά!

 

ΠΛΑΙΣΙΟ

Διεκδίκησης και αγωνιστικής συσπείρωσης

1.  Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο. Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ. Καμιά απόλυση. Καταβολή όλων των δεδουλευμένων σε ΠΔΣ-Ενισχυτική και αναδρομική καταβολή όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Όχι στο νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών.

2.      Να καταργηθεί ο διετής αντιδραστικός θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού. Επιπλέον να μην περάσει καμιά πρακτική αξιολόγησης του νεοδιόριστου εκπαιδευτικού που θα συνδέεται με την επιμόρφωση και το «σύστημα πιστοποίησης της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειας», μέτρα που κατά την κυβέρνηση θα αποτελούν κριτήρια μονιμοποίησης. Σύνδεση του πτυχίου με το δικαίωμα στην επαγγελματική κατοχύρωση.

3.      Απαγόρευση με νόμο όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων και αναπληρωτών και κάθε μορφής ανασφάλιστης εργασίας.

4.      1800 ευρώ (μεικτά) στο νεοδιόριστο, με 3600 καταληκτικό. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ποινικοποίηση και αυστηρή τιμωρία όσων παραβιάζουν και δεν εφαρμόζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

5.      Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Επιστροφή των κλεμμένων των ταμείων από το 1950 έως σήμερα. Άμεση κρατική  χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων.

6.      Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν), υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Κατάργηση των νόμων Σιούφα, Ρέππα. Άμεση κατάργηση της διάταξης του Νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα το έτος, που αποκλείει τους ωρομίσθιους από το στοιχειώδες δικαίωμα δωρεάν επίσκεψης στο θεράποντα ιατρό και αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής. Βιβλιάριο υγείας-ασφάλισης για όλους τους ωρομίσθιους χωρίς προϋποθέσεις ενσήμων.

7.      Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου. Απαλλαγή από φόρους για κάθε ωρομίσθιο και αναπληρωτή. Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάργηση ΦΠΑ στα είδη υγείας, διατροφής, εκπαίδευσης, βιβλία, στα τιμολόγια ΔΕΗ-ΟΤΕ-ΥΔΡΕΥΣΗ. Να καταργηθούν όλα τα διόδια. Να ανέβει η φορολογία για το μεγάλο κεφάλαιο στο 45% άμεσα.

8.      Κατοχύρωση και διασφάλιση της Κυριακάτικης αργίας και του ρεπό του Σαββατοκύριακου στους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στην ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια.

9.      Ειδικά για τις γυναίκες εκπαιδευτικούς: Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και στην εκπαίδευση. Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στη συνταξιοδότηση των γυναικών ως ελάχιστου μέτρου στήριξης στον αναπαραγωγικό ρόλο της γυναίκας, αλλά και ως μέτρου ανακούφισης από το γεγονός ότι στις συνθήκες της καπιταλιστικής κοινωνίας η γυναίκα σηκώνει πολλαπλά βάρη, προσπαθώντας να συνδυάσει την οικογενειακή και επαγγελματική ζωή, τη στήριξη των παιδιών, σε συνθήκες έλλειψης ελεύθερου χρόνου.

10. Για την προστασία της μητρότητας: Άδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες, στον ιδιωτικό, και το δημόσιο τομέα. Η άδεια να ισχύει για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον να ισχύει γονική άδεια για κάθε παιδί για ένα χρόνο (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη Δημοτικού. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του. Προγράμματα πρόληψης, εμβολιασμών, τεστ ΠΑΠ, μαστογραφιών κλπ., που θα καλύπτουν όλες τις γυναίκες. Διεύρυνση των ηλικιών για το εμβόλιο κατά του καρκίνου της μήτρας. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας.

11. Για τα νεαρά ζευγάρια: Να μη γίνεται κατάσχεση ή πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων για χρέη στεγαστικών δανείων που αφορούν την πρώτη και δεύτερη κατοικία. Να παγώσουν τα δάνεια.

12. Δωρεάν κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Δωρεάν διακοπές και κατασκηνώσεις.

13. Δωρεάν στέγαση και δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς. Επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Ειδικά για τις παραμεθόριες περιοχές, επίδομα παραμεθορίου και στους ωρομισθίους.

14. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της εκπαίδευσης. Όχι στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς. Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.

Αθήνα 29 Νοέμβρη 2009