ΔΑΚΕ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» στις 26/01/06, αποφασίστηκε η σύνταξη πολιτικού κειμένου και Διεκδικητικού Πλαισίου από τον Γενικό Γραμματέα του συλλόγου Βλάχο Κωνσταντίνο, προκειμένου αυτό να συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Το κείμενο που συνέταξε ο Γ. Γραμματέας, εισηγήθηκε το προεδρείο στην συνεδρίαση της 31/01/06 και απορρίφθηκε από τις παρατάξεις ΕΣΑΚ, ΠΑΣΚ, ΑΑΑ και ΑΥΤ. ΠΑΡ., ως γενικόλογο, ασαφές, κομματικό και κινούμενο έξω από το Διεκδικητικό πλαίσιο της Γ.Σ. του συλλόγου. Οι παρατάξεις αυτές δεν άφησαν κανένα περιθώριο συζήτησης για βελτίωση ή τροποποίηση του εν λόγω κειμένου. Ήταν σαφής η εκ των προτέρων συλλήβδην απόρριψή του, λόγω του ότι το πρότεινε η ΔΑΚΕ. Επειδή ως συνδικαλιστική παράταξη, πιστεύουμε:
Καταθέτουμε παρακάτω, αυτούσιο το
κείμενο που εισηγηθήκαμε στο Δ.Σ., στην κρίση και τη διαλεκτική προσέγγιση όλων
των συναδέλφων.
Η επικράτηση της νέας φιλοσοφίας στην οικονομία που ονομάστηκε παγκοσμιοποίηση, οδηγεί τα εθνικά κράτη και τις τοπικές κοινωνίες σε αποδυνάμωση, πολιτιστική διάβρωση και κατάλυση της κοινωνικής συνοχής. Η επιδίωξη των υπερεθνικών οικονομικών κολοσσών να κυριαρχήσουν σε παγκόσμιο επίπεδο επιφέρει μεγαλύτερη καταπίεση και εκμετάλλευση των εργαζομένων, υποχώρηση των κοινωνικών κεκτημένων, ανεργία , απώλεια της ελπίδας και κοινωνική αποσύνθεση. Στη ζούγκλα της «πανελεύθερης αγοράς» και του εξοντωτικού ανταγωνισμού, θεότητα είναι το χρήμα. Υπέρτατες αξίες αναγορεύονται η ατομική επιτυχία, ο πλουτισμός και η ανάδειξη με τις πιο επονείδιστες μεθόδους. Σε συνθήκες απογείωσης των κερδών και κοινωνικού πλούτου, η νέα γενιά εργαζομένων μπαίνει στην παραγωγή με δυσμενέστερους όρους από την προηγούμενη. Η επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις τείνει να προσλάβει γενικευμένο και καθολικό χαρακτήρα. Υποβάθμιση στις εργασιακές σχέσεις, ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, μισθοί στα όρια της φτώχιας, περιορισμός ασφαλιστικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών, ανασφάλεια σχετικά με τη μονιμότητα της εργασίας, συνιστούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Υπερεθνικά οικονομικά συγκροτήματα, επιχειρούν να καθυποτάξουν κυβερνήσεις με εξαγορά και εκβιασμούς και να υποδουλώσουν την κοινωνία με τα ιδιόκτητα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Η εξουσία πολλές φορές γίνεται πειθήνιο όργανό τους, εξαρτημένη από τους χρηματοδότες της. Σ’αυτό το πλαίσιο θεσμικών ρυθμίσεων και ανακατατάξεων έχει μπει και η παιδεία, μέσα από ένα μοντέλο αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται και εκφράζονται με 3 άξονες: Αποκέντρωση/Επιλογή/Αξιολόγηση. Το μοντέλο αυτό έχει βρει ένθερμους προπαγανδιστές και υποστηρικτές όχι μόνο από τα κυρίαρχα όργανα της εκάστοτε πολιτικής εξουσίας, αλλά από πολλούς παράγοντες που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού φάσματος που αρέσκεται να αυτοαποκαλείται «προοδευτικός» χώρος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αρχές και ιδέες πρωτοποριακής αγωγής των αρχών του 20ου αιώνα (πρωτοβουλιακή, συνεργατική, διαθεματική, βιωματική μάθηση κ.λ.π. ), χρησιμοποιούνται σε επίσημα κείμενα και διακηρύξεις, όχι όμως σε μια στρατηγική δημιουργίας πραγματικά ελεύθερων, υπεύθυνων και δημοκρατικών πολιτών με αρετή και ενεργό συμμετοχή στη διαχείριση των κοινών και στον άμεσο και με διαφάνεια έλεγχο των κυβερνώντων. Χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες της μεγαλύτερης προσαρμογής του εκπαιδευτικού μας συστήματος στις απαιτήσεις και τις συνθήκες που έχει διαμορφώσει η αγορά. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι όλα τα δήθεν καινοτόμα προγράμματα, αποτελούν Άξονες ΕΠΕΑΕΚ.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε την ΔΟΕ να αναθεωρήσει τη στάση και την τακτική της συναίνεσης στις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται από το κυρίαρχο μοντέλο της αγοράς. Προτείνουμε ως αιτήματα αιχμής του Διεκδικητικού Πλαισίου του Κλάδου για το επόμενο χρονικό διάστημα τα παρακάτω:
Ø Οικονομική Αναβάθμιση των εκπαιδευτικών με μισθό που θα εξασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
Ø Πλήρης και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Ø Θεσμική Κατοχύρωση των 20 μαθητών ανά τμήμα ( 15 στην Α , Β Δημοτικού και το Νηπιαγωγείο.)
Ø Αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων ως οργάνου διοίκησης της σχολικής μονάδας. – Κατάργηση των Καθηκοντολογίων.
Ø Επιλογή Στελεχών με κριτήρια τέτοια που να διασφαλίζονται οι διαδικασίες δημοκρατικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών στα ζητήματα διοίκησης του Σχολείου. – Δημιουργία Πλαισίου Αρχών για την αντιμετώπιση προβλημάτων στη λειτουργία των σχολείων καθώς και για την αντιμετώπιση φαινομένων αυθαιρεσίας.
Ø Κατάργηση του θεσμού του ωρομίσθιου και του αναπληρωτή, κατάργηση του ελαστικού ωραρίου εργασίας .
Ø Έναρξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης από το προνήπιο και συνεχής στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής του νηπιαγωγείου.
Ø Κατάργηση του ν.2986. Αναθεώρηση της έννοιας «Αξιολόγηση στην Εκπαίδευση». Καταγγελία και απόρριψη ανεπιστημονικών θεωρήσεων και αντιλήψεων περί αξιολόγησης που στηρίζονται στη θέση: «ο εκπαιδευτικός μπορεί να δράσει αυτόνομα και ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό και κοινωνικό σύστημα». – Όχι στην κατάρτιση δήθεν αντικειμενικών δεικτών αξιολόγησης που προκύπτουν από χρηματοδοτούμενες έρευνες εργολάβων της εξουσίας, με όρους χρηματοδοτών που δεν έχουν καμία σχέση με την επιστημονική δεοντολογία.
Ø Εξασφάλιση συνεχούς δυνατότητας στα Τ.Ε. για υλικοτεχνική υποστήριξη με σύγχρονο πολυαισθητηριακό παιδαγωγικό υλικό, με σύγχρονα διαγνωστικά τεστς, ενημερωμένα με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Ειδικής Παιδαγωγικής και της Ψυχολογίας καθώς και διαρκούς δυνατότητας συνεργασίας των Τ.Ε. με ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (κοινωνικό λειτουργό, σχολικό ψυχολόγο, λογοθεραπευτή, επιμελητή υγείας). Ίδρυση Τ.Ε. τουλάχιστον σε κάθε 12/θέσιο σχολείο και επέκταση της Ε.Α. στην προσχολική εκπαίδευση. Κατάργηση των δυσκίνητων, χρονοβόρων και υπερσυγκεντρωτικών ΚΔΑΥ και αντικατάστασή τους με ευέλικτα σχήματα που θα λειτουργούν ανά γραφείο εκπαίδευσης. Κατάργηση της επονείδιστης φωτογραφικής διάταξης που κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς Ε.Α., σε ότι αφορά την κάλυψη οργανικών και λειτουργικών κενών.
Ø Επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας του Ολοήμερου Σχολείου κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες λειτουργίας του.
Ø Έλεγχος και διαφάνεια στις επιχορηγήσεις που δικαιούνται τα σχολεία για επισκευές και συντήρηση.
Ø Δημοκρατική, ανατροφοδοτική, αμφίδρομη διαδικασία με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών της πράξης στην κατάρτιση Α.Π., βιβλίων και εκπαιδευτικών στόχων. Ουσιαστική εκπαιδευτική έρευνα.