Ανυπακοή!

Να ακυρώσουμε στην πράξη

την αυτοαξιολόγηση

           

                  www.edupame.gr

 

Τις μέρες αυτές η κυβέρνηση εξήγγειλε συγκεκριμένα μέτρα του πολυνομοσχέδιου για το «νέο σχολείο» και την παιδεία. Η ίδια η κυβέρνηση χαρακτηρίζει την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου ως «βασικό πυλώνα του νέου σχολείου» και των αλλαγών στην εκπαίδευση. Η αυτοαξιολόγηση είναι το βασικό και αναγκαίο εργαλείο που θα σπρώξει τα σχολεία στην αγορά και την ημιμάθεια, θα φορτώσει το κόστος της μόρφωσης στις τσέπες των γονιών, θα ανατρέψει άρδην τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών.

Πάνε πολλά χρόνια, που το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε για τα επικείμενα σχέδια της αποκέντρωσης του σχολείου, της διαφοροποίησης του περιεχομένου της παρεχόμενης μόρφωσης, του περάσματος των σχολείων στην πλήρη ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλπ. Άλλωστε αυτά ήταν ομολογημένα απ’ την ΕΕ και τον ΟΟΣΑ κι είχαν μεταφραστεί και στα ... ελληνικά από τις εγχώριες «μεταφραστικές υπηρεσίες» ΕΣΥΠ, ΣΕΒ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, κλπ.

 

Τα «κριτήρια αυτοαξιολόγησης» δεν αφήνουν καμία αμφιβολία!

·               «Εφαρμογή καινοτομιών». Σημασία πια δεν έχει αν κάνεις καλό μάθημα, αλλά αν εφαρμόζεις «πρωτοποριακές» ιδέες που τους έχει επιβάλλει η αγορά εργασίας του καπιταλιστικού μεσαίωνα που σχεδιάζουν οι … «Νονοί». Θα «μετριέται» ο καθένας μας στην εφαρμογή αυτών των εντολών.

·               «Ανάπτυξη κοινωνικών δραστηριοτήτων». Σημασία για τη λειτουργία του σχολείου θα έχει πια ο καθοδηγούμενος εθελοντισμός κι η σύνδεση με την «τοπική αγορά» και τις ανάγκες της. Το «αυτονόητο» του εκπαιδευτικού και του γονιού για το «τι είναι μάθημα» και «ποια είναι η δουλειά του δασκάλου» πάει περίπατο. Μάθημα είναι πια ότι θέλει η ... εταιρεία.  Αυτή είναι η καινοτομία!

·               «Κατανομή εσόδων ανά κατηγορία πηγών και προβλεπόμενης δαπάνης». Κι αμέσως παρακάτω αναρωτιέται η εγκύκλιος: «Ο δήμος υποστηρίζει οικονομικά το σχολείο ; Ο Σύλλογος Γονέων ενισχύει οικονομικά το σχολείο;»  «Κόψτε δηλαδή το λαιμό σας για λεφτά». Κι αν δε σας φτάνουν κάντε περικοπές μαθημάτων και προσωπικού. Ή πάρτε ένα «σπόνσορα» απ’ αυτούς που έχετε εξασφαλίσει με την «κοινωνική σας δραστηριότητα». Το κράτος δεν πληρώνει φράγκο!

·               Βάλτε τώρα δίπλα σ’ αυτά τον Καλλικράτη και το πέρασμα των σχολείων στους δήμους. Βάλτε τα 30άρια τμήματα και το πάγωμα των διορισμών εκπαιδευτικών και θα έχετε μια εικόνα του νέου σχολείου: Συμπτύξεις τμημάτων,  συγχωνεύσεις σχολείων και απολύσεις (αφού θα έχουν καταργηθεί οι οργανικές θέσεις). Σχολείο παρόμοιο με τους παιδικούς σταθμούς, όπως τους κατάντησε ο «Καποδίστριας» και το πέρασμά τους στους δήμους: Υπέρογκα τροφεία και δίδακτρα. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις και άρση της όποιας μονιμότητας. Εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται με κριτήρια τη φτήνια και την ελαστική εργασία κι όχι αν είναι παιδαγωγικά και επιστημονικά επαρκής.

·               «Αναλυτική παρουσίαση των επιδόσεων των μαθητών» (εκπαιδευτικά-μαθησιακά αποτελέσματα): Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, θα αξιολογούνται οι επιδόσεις των μαθητών και ανάλογα με το επίπεδο των επιδόσεων θα κατηγοριοποιούνται οι σχολικές μονάδες σε σχολεία Α,Β,Γ,Δ κατηγορίας. Στη βάση αυτή θα γίνεται και η χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων (με τέτοιου είδους μέτρα «αυτοαξιολόγησης» στην Αγγλία και στις ΗΠΑ, έχει κλείσει μεγάλος όγκος σχολείων σε φτωχές λαϊκές περιοχές).

·               «Αριθμός ημερών πραγματοποιηθείσας λειτουργίας του σχολείου».Σα να λένε «Καλό σχολείο είναι αυτό που οι εκπαιδευτικοί του δεν απεργούν κι οι μαθητές του δεν κινητοποιούνται ποτέ και για τίποτα». Γονατιστοί κι υπάκουοι.  Αυτό είναι το «νέο σχολείο»!

·               «Χρήση του κτιρίου για δραστηριότητες ή εκδηλώσεις από άλλους φορείς» και «ενέργειες αξιοποίησης πόρων». Αφού δεν έχετε λεφτά, νοικιάστε την αυλή για πάρκιγκ ή την αίθουσα εκδηλώσεων για να κάνει εκδηλώσεις το εμπορικό επιμελητήριο της γειτονιάς σας (τα παραδείγματα που αναφέρουμε δεν είναι υποθετικά ).

·                «Εφαρμογή διδακτικών μεθόδων»…« με σκοπό την ανάπτυξη ποικίλων δεξιοτήτων των μαθητών». Αν δεν εφαρμόζεις δηλαδή τις νέες «διδακτικές μεθοδολογίες» του αγνωστικισμού, του σχετικισμού, της καλλιέργειας δεξιοτήτων και της κατηγοριοποίησης μέσα στο ίδιο το μάθημα, μακριά απ’ τη γνώση και την ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά … τότε δεν είσαι «καλός» δάσκαλος. Αν ασχολείσαι με όλα τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο, δεν είσαι πια καλός δάσκαλος.

·               «Διαμόρφωση ηλεκτρονικών αρχείων που αφορούν την πρόοδο των μαθητών ανά γνωστικό αντικείμενο με εργασίες, γραπτές δοκιμασίες, κλπ» και «Αναλυτική παρουσίαση επιδόσεων των μαθητών, κατά μάθημα» ... «μεταγραφές από και προς το σχολείο». Δηλαδή ξεδιάλεγμα των μαθητών απ’ το παραμικρό. Η προσωπικότητα του καθηγητή κι η επιστημονική – παιδαγωγική του ματιά, που ξέρει την τάξη του και δίνει ευκαιρίες και στον μαθητή που κάποια στιγμή έχει μια αποτυχία πάει περίπατο. Τώρα έχουμε...«μετρήσιμους στόχους». Όποιος δεν τα καταφέρνει καλά ... πάει στον καιάδα. 

·               Οι ίδιοι λένε ότι επιλέγουν την «αυτοαξιολόγηση» επειδή «η εξωτερική αξιολόγηση εκτιμούμε ότι σήμερα, αντί να κινητοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό του σχολείου, μπορεί να προκαλέσει άγχος στους εκπαιδευτικούς».

 

Η αυτοαξιολόγησή τους είναι η αυτοχειρία μας!

Μας καλούν να γίνουμε εκπαιδευτικοί σκυφτοί, υποτακτικοί,  παπαγαλάκια, πλασιέ εταιρειών και προγραμμάτων υπό τη διαρκή απειλή της «αξιολόγησης» και «αύριο» (κι όχι μεθαύριο) της απόλυσης!

ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΧΑΜΕΝΟ!

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ!

Οργανώνουμε την πάλη από τα κάτω.

Κάθε σχολείο να γίνει μετερίζι του αγώνα!

Απειθαρχούμε στην πράξη! Μπλοκάρουμε τις διαδικασίες!

 

Συνάδελφοι!

Η «αυτοαξιολόγησή» τους δεν έχει καμιά σχέση με τη λαϊκή ανάγκη να γίνει ο εκπαιδευτικός καλύτερος, επιστημονικά πληρέστερος, πιο ικανός στο να μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά.

Δεν έχει καμιά σχέση με την ανάγκη για ένα ενιαίο σχολείο, βασικό, υποχρεωτικό για όλα τα παιδιά, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν. Δεν θέλουν ούτε έναν τέτοιο εκπαιδευτικό, ούτε ένα τέτοιο σχολείο. Θέλουν το «σχολείο ΑΕ» και το δάσκαλο σκυφτό. Αυτό υπηρετεί το μαστίγιο της «αυτοαξιολόγησης» και το καρότο της «καινοτομίας».

 

Συνάδελφοι!

Είναι ώρα προσωπικής ευθύνης για τον καθένα και την καθεμιά, για όλους μας. Αν τώρα δεν αποφασίσουμε να ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι και με την πλάτη στον τοίχο για πολλά, πολλά χρόνια. Τέτοιο δικαίωμα δεν έχουμε. Έχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας, στους μαθητές μας, στις νεότερες γενιές να αντιδράσουμε.

 

Πάλη για την παιδεία και τον εκπαιδευτικό

των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!

Αθήνα 13/4/2010