ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

 

Θέμα: Καθεστώς απασχόλησης αναπληρωτών που θα πληρώνονται από το ΕΣΠΑ

 

 

Σε αναστάτωση βρίσκονται χιλιάδες αναπληρωτές οι οποίοι κυριολεκτικά βρίσκονται στον αέρα καθώς δε γνωρίζουν τους συγκεκριμένους όρους εργασίας τους (ωράριο, αμοιβή κ.ά.).

Η κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην κατάργηση της ωρομισθίας, όπως είχε δεσμευτεί πολλές φορές στο παρελθόν, πρόσθεσε στην εκπαίδευση μία ακόμα ελαστική μορφή εργασίας, τους συμβασιούχους των ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί στα Δημοτικά σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και οι οποίοι, σύμφωνα με υπηρεσιακό έγγραφο, θα πληρώνονται από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κωδικό των αναπληρωτών.

Σύμφωνα με τις αιτιάσεις των διευθύνσεων Εκπαίδευσης οι αναπληρωτές αυτοί δε θα μπορούν να γίνουν αναπληρωτές πλήρους ωραρίου ακόμα κι αν προκύψουν κενά επειδή το ΕΣΠΑ ορίζει μόνο 12ωρη απασχόληση.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

·        Προτίθεται να εντάξει τους παραπάνω εκπαιδευτικούς στην ίδια κατηγορία με όλους τους άλλους αναπληρωτές, διασφαλίζοντας τα ίδια εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα;

·        Προτίθεται να ικανοποιήσει το πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος για τη μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (ωρομίσθιοι-αναπληρωτές) χωρίς όρους και προϋποθέσεις;

 

Ο βουλευτής

Γιώργος Μαυρίκος