Η 76η Γ.Σ. ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ, ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΔΑΣΚΑΛΩΝ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΕΚΕΙΝΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ ΤΟΥ 2006, ΤΟΝ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΑΝ ΒΑΝΑΥΣΑ.

(ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΕ ΡΟΛΟ ΘΕΡΑΠΑΙΝΙΔΩΝ ΤΗΣ ΠΑΣΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ)

 

  Η ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των άλλων πολιτικοοικονομικών φορέων του κεφαλαίου, ξετυλίγεται ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο και στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Επομένως, η ανάγκη  απόκρουσης αυτής της πολιτικής επιβάλλει δυνατούς, δυναμικούς αγώνες σύγκρουσης, αντεπίθεσης και ρήξης.

Κατά συνέπεια απ’ αυτήν τη σκοπιά οι αγώνες είναι αναγκαίοι, όπως και η απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου μας το περασμένο φθινόπωρο. Μόνο που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες διαχειρίστηκαν αυτόν τον απεργιακό μας αγώνα, τον αδίκησαν και τον κακοποίησαν βάναυσα, γιατί τον υποβίβασαν και  στο περιεχόμενο (απουσία αιτημάτων για την αποκέντρωση, την ευέλικτη ζώνη τις ΣΔΙΤ, τα νέα βιβλία) αλλά και στις μορφές πάλης και οργάνωσης (έλλειψη συντονισμού- πρόωρη έναρξη- αναντίστοιχο με τις ανάγκες πλαίσιο – εμμονή στον πανεκπαιδευτικό και όχι στον πανεργατικό του χαρακτήρα- αποδυνάμωση συμμαχιών) με αποτέλεσμα να μη μπορεί να χτυπήσει στην καρδιά την αντιλαϊκή πολιτική και να ασκήσει δυναμική πολιτική πίεση. Γιαυτό εύκολα χειραγωγήθηκε από τον πράσινο πόλο του δικομματισμού και τα δημοσιογραφικά του φερέφωνα. Σ΄ αυτό συνετέλεσε καθοριστικά και ο κυρίαρχος διαχειριστής της απεργίας, η ηγεσία της συνδικαλιστικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της ΠΑΣΚ η οποία διευκολύνθηκε από τους απεργιακούς εταίρους και συνδιαχειριστές της, τις ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ(ΝΑΡ, ΜΛ/ΚΚΕ, ΚΚΕμλ κλπ) και την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ), στο να εντάξει αυτόν τον αγώνα στις πολιτικές και εκλογικές σκοπιμότητες του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των δημοτικών εκλογών. Ταυτόχρονα κοινή επιδίωξη των παρατάξεων αυτών ήταν και η απόσπαση ψήφων στις συνδικαλιστικές αρχαιρεσίες που ακολούθησαν μετά την απεργία, για τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα Δ.Σ. των συλλόγων και για τους αντιπροσώπους για την 76η Γ.Σ. Τελικά οι συνδικαλιστικές αυτές σκοπιμότητες δεν εκπληρώθηκαν.

Έτσι η συνδικαλιστική παράταξη του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚ Π.Ε.), που ευθύνεται για τη συναίνεση και σύμπραξή της στις κυβερνητικές αντιλαϊκές και αντιεκπαιδευτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ, πέτυχε πρόσκαιρα την αυτοκάθαρση, τον εξαγνισμό και την «ηρωοποίησή» της, μέσα από την απεργία. Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, φορέας και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση των αντιλαϊκών πολιτικών, κατάφερε να εξωραΐζεται μ’ αυτήν την απεργία, να την αξιοποιεί και να την καπηλεύεται, πολιτικά και εκλογικά.

Τεράστιες είναι επομένως οι ευθύνες των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ, επειδή αποδέχτηκαν να γίνουν συμπληρώματα της ΠΑΣΚ και να την αβαντάρουν στις πολιτικές της σκοπιμότητες.

Οι ευθύνες όλων αυτών των διαχειριστών της απεργίας αποκτούν διαρκή χαρακτήρα, γιατί, όπως έδειξαν και στην πρόσφατη 76η. Γεν. Συνέλευση της ΔΟΕ, εμμένουν στην ίδια γραμμή. Το σχετικό video που προβλήθηκε αποτελεί προσβολή στον αγώνα μας αφού παρουσιάζει μάλιστα σαν υπέρμαχους της απεργίας τα δημοσιογραφικά όργανα και τους κονδυλοφόρους του κεφαλαίου, οι οποίοι έγιναν  εργολάβοι χειραγώγησης του αγώνα μας για την καλύτερη  εξυπηρέτηση των εκλογικών σχεδίων του πράσινου πόλου του  δικομματικού ιπποδρομιακού στίβου.

Αυτά που ακούσαμε και είδαμε στην αίθουσα της 76ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ, συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα που θίγει βάναυσα τον κλάδο μας. Αλήθεια, μπορεί ο συνάδελφος και η συναδέλφισσα  να αποδεχτεί να γίνει φωτογραφία και στιγμιότυπο στα πρωτοσέλιδα των φυλλάδων του κεφαλαίου, (‘’ΤΑ ΝΕΑ’’ η ‘’ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ’’, το ‘’ΕΘΝΟΣ’’, ΕΛ. ΤΥΠΟΣ, κ.ά.) τα οποία οι κυρίαρχοι διαχειριστές της απεργίας, έβαλαν φόντο γύρω από το βήμα της Γενικής μας Συνέλευσης, με τεράστια ταμπλώ διαφήμισης τους; Επίσης ποιος μπορεί να μην αγανακτεί βλέποντας τον κο Πρετεντέρη, το γνωστό εργατοφάγο «εισαγγελέα» του κεφαλαίου, σε τηλεοπτικά παράθυρα, να κανοναρχεί  την απεργία μας, μέσα από το βίντεο που  προβλήθηκε στο χώρο της Γενικής  Συνέλευσης  της ΔΟΕ; Να σημειώσουμε εδώ ότι η προβολή ολιγόλεπτης διάρκειας DVD του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την παιδεία και τους αγώνες, απαγορεύτηκε!!! και κόπηκε!!! από τον οργανωτικό γραμματέα του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

 Με αυτές τις διαδικασίες και ενέργειες, ευτελίστηκε ένας μεγάλος και σπουδαίος αγώνας. Από κοντά, εκμεταλλευόμενη και τις κομματικές σκοπιμότητες των διαχειριστών της απεργιακής κινητοποίησης, η ΔΑΚΕ και πάλι λειτούργησε σαν αυθεντικός εκφραστής του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της κυρίαρχης πολιτικής. Πιστή στο ρόλο του υπονομευτή των αγώνων, επιδόθηκε σε μια πρωτοφανή διαβρωτική προσπάθεια απαξίωσης του όπλου της απεργίας, αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα που δημιουργούνταν από τις τακτικές των διαχειριστών αυτής της απεργίας.

Βεβαίως η ηγεσία της ΠΑΣΚ, από την πλευρά της, δίκαια εγκαλούσε τους συνεταίρους της, (ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ- ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ) συνδιαχειριστές της στην απεργία, να επαναλάβουν το περσινό εγχείρημα και το επόμενο φθινόπωρο, έχοντας κατά νου και πάλι τις εκλογικές  ανάγκες του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Μόνο που οι συνεταίροι, παρότι προσπάθησαν και προσπαθούν απεγνωσμένα με υψηλούς τόνους και διθυραμβικό κουρνιαχτό να αποκρύψουν τις ευθύνες τους για το αρνητικό «δια ταύτα» της απεργίας, κατά βάθος καταλαβαίνουν πολύ καλά  ότι ο κλάδος τούς πήρε χαμπάρι και πως μια τέτοια επανάληψη, θα απέβαινε και φάρσα και τραγωδία και για τους ίδιους και γιαυτό και δεν ενέδωσαν στις εκκλήσεις του μεγάλου ‘’αδερφού’’ τους, της ΠΑΣΚ στο πρόγραμμα δράσης που πρότεινε. Ένα πλαίσιο δράσης που επί της ουσίας δεν άλλαζε από το κοινό περσινό συνδιαχειριστικό τους πλαίσιο, με κάποιες προσαρμογές και προσθήκες που δεν τις αρνήθηκαν οι εταίροι συνδιαχειριστές της περσινής απεργίας μας. Οι μορφές των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που  όλοι αυτοί πρότειναν, αποτελεί το κοινό πεδίο συνθέσεων μεταξύ τους, τις οποίες όμως δεν τόλμησαν αυτή τη φορά φανερά να υλοποιήσουν.

Η στάση τους αυτή αποκαλύπτει τον καιροσκοπισμό και τον τυχοδιωκτισμό τους, αλλά και άθελά τους μιαν έμπρακτη αυτοκριτική στην ανεύθυνη επιλογή και πρακτική τους πέρυσι, αφού είναι ολοφάνερο πια ότι λειτούργησαν ως κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την ΠΑΣΚ και για το ΠΑΣΟΚ. Αφού διέπραξαν λοιπόν ένα πολιτικό - συνδικαλιστικό ‘’έγκλημα’’ σε βάρος του κλάδου, σήμερα τα αντανακλαστικά της αυτοσυντήρησης τους, τους υπαγορεύουν αυτοσυγκράτηση. Οι πράξεις τους δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν το κίνημα με επικίνδυνη ανευθυνότητα και το χρησιμοποιούν κατά περίσταση. Γιαυτό θα πρέπει και να παραμεριστούν

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Γ.Σ., όπως και στην απεργία του κλάδου, πρωτοστάτησαν προβάλλοντας ξεκάθαρο, ταξικό- δυναμικό πλαίσιο σύγκρουσης και ρήξης με τις βαθύτερες πολιτικές αιτίες και τους υπαίτιους των προβλημάτων, έτσι και τώρα εμμένουν και παλεύουν για την ανάπτυξη αγώνων που θα χαρακτηρίζονται από σαφή ταξικό προσανατολισμό. Αγώνες που θα αναδείχνουν στο χώρο της παιδείας την κυρίαρχη αντίθεση ανάμεσα στο ευέλικτο σχολείο της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας και  βαρβαρότητας και στο λαϊκό σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αγώνες που θα ενώνουν τους εκπαιδευτικούς και θα ενιαιοποιούν τη δράση τους  με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα, με βάση κοινό πλαίσιο συνδυασμένων στόχων και διεκδικήσεων σύγκρουσης με τη βαθύτερη κυρίαρχη πολιτική αιτία των προβλημάτων,  με τους φορείς προώθησης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ταυτόχρονα θα διαμορφώνουν ριζοσπαστικές λαϊκές συνειδήσεις.    

 

ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ—ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ