ΤΡΙΤΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΗ

Όλοι στα συλλαλητήρια των ταξικών συνδικάτων

 

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

Κλιμακώνουμε με νέο πανελλαδικό –πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο!

 

Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία!

P     Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμους διορισμούς τώρα. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Κατάργηση του ΑΣΕΠ.

Να καταργηθεί κάθε μορφή ελαστικής απασχόλησης (stage, ωρομίσθιοι, αναπληρωτές).

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

P     1800 ευρώ στο νεοδιόριστο. Γνήσιες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.

P     Να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ωρομισθίων στην ΠΔΣ και την ενισχυτική.

P     Μέτρα για τη νέα γρίπη.

P     Να προσληφθούν τώρα καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες και προσωπικό γραμματειακής υποστήριξης στα σχολεία.

 

 

 

 

 

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Η

 επίθεση πλουτοκρατίας, κυβέρνησης, ΕΕ στα λαϊκά δικαιώματα δυναμώνει. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από τις προγραμματικές δηλώσεις όσο και από το Σχέδιο Προϋπολογισμού της κυβέρνησης.

Μέσω των προγραμματικών δηλώσεων η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές ότι θα εντείνει την ταξική πολιτική στην εκπαίδευση.

Αυτό επιβεβαιώνουν οι διακηρύξεις της για το λεγόμενο αποκεντρωμένο-ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία, δηλαδή το διαφοροποιημένο σχολείο, το σχολείο της ταξικής κατηγοριοποίησης, το σχολείο ΑΕ, που θα είναι ανοιχτό στις επιχειρήσεις και στους σπόνσορες, σ’ αυτούς που θα διαμορφώνουν ακόμα και το πρόγραμμα σπουδών!!

Αυτό επιβεβαιώνει η στρατηγική επιλογή της Δια Βίου Μάθησης (βλ. κατάρτιση, παροχή δεξιοτήτων, ζώνες εκπαιδευτικής προτεραιότητας, εθνικό απολυτήριο, αξιολόγηση, παράδοση της επιμόρφωσης στους επιχειρηματικούς ομίλους, κα.).

Μέσω του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιβάλλει την πιο άγρια αντιλαϊκή πολιτική (αύξηση των έμμεσων φόρων, περικοπή κοινωνικών δαπανών-συμπίεση μισθών, γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης). Οι αυξήσεις των 30-40 λεπτών ισοδυναμούν με πάγωμα των μισθών, με ένα κουλούρι τη βδομάδα!

Η καπιταλιστική κρίση, το δημόσιο χρέος, τα ελλείμματα είναι ένα καλό πρόσχημα για την αφαίμαξη της εργατικής δύναμης, για την αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

 

Τ

ο ΠΑΜΕ στα ΔΣ των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ κατέθεσε ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης και αγωνιστικών κινητοποιήσεων για την υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων σε συνθήκες κρίσης.

Η πρότασή μας αυτή είχε ως πολιτικό σκεπτικό «καταδίκη του ευρωμονόδρομου, σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου», ως βασικούς άξονες «την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία- αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους» και ως αιχμές «να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς-να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ωρομισθίων σε ΠΔΣ, Ενισχυτική». Σε αυτή τη λογική, πρότεινε:

P      Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων τώρα.

P      Συλλαλητήρια στις πρωτεύουσες των νομών (Νοέμβρης).

P      Κλιμάκωση της πάλης με ανοιχτό το ενδεχόμενο και της απεργιακής κινητοποίησης.

 

Αυτή η πρόταση καταψηφίστηκε απ’ όλες τις άλλες συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα

Ο

ι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ κάνουν ανοιχτά πλάτες στην αντιλαϊκή πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, η πρόταση του ΠΑΜΕ για:

·        Αλληλεγγύη στον αγώνα των συμβασιούχων στα stage

·        Σταθερή, μόνιμη δουλειά σε όλους.

·        Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Καμιά απόλυση.

·        Κατάργηση του ΑΣΕΠ-μονιμοποίηση όλων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·        Να καταβληθούν αναδρομικά όλα τα δεδουλευμένα και τα σχετικά με τα ασφαλιστικά δικαιώματα (ένσημα κ.λπ.),

καταψηφίστηκε απο όλες τις άλλες παρατάξεις που δε δέχτηκαν το πλαίσιο για «σταθερή μόνιμη δουλειά σε όλους-μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις». ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ είπαν ότι δεν μπορεί να υπάρξει αποκλειστικά μόνιμη και σταθερή εργασία, ζήτησαν ειδική μοριοδότηση με βάση την προϋπηρεσία. Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ (ΣΥΝ) ζήτησε μονιμοποίηση μόνο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, τάχτηκε υπέρ του ΑΣΕΠ, ενώ οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ συντάχτηκαν με την επιχειρηματολογία των υπόλοιπων δυνάμεων και καταψήφισαν το συγκεκριμένο ψήφισμα.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δημόσιο Τομέα όπου πλειοψηφία είναι κυρίως η ΠΑΣΚ αλλά και η ΔΑΚΕ «δεν κουνιέται φύλλο» ή καλύτερα στηρίζουν «με χέρια και με πόδια» την πολιτική του συστήματος.

Την ίδια στιγμή οι ταξικές δυνάμεις κυρίως στον Ιδιωτικό Τομέα και σε όσα συνδικάτα είναι πλειοψηφία οργώνουν στην κυριολεξία τους χώρους δουλειάς, οργανώνουν τη λαϊκή πάλη και αντίσταση από τα κάτω, επιδιώκουν να δημιουργήσουν όρους και προϋποθέσεις νικηφόρας αντεπίθεσης.

Έτσι, από τις 4 Οκτώβρη και μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί ή στηριχθεί πάνω από 50 απεργίες και κινητοποιήσεις, αρκετές απ’ αυτές με νικηφόρα αποτελέσματα.

 

Σταχυολογούμε μερικές:

·         ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ. Η ταξική Ομοσπονδία Τουρισμού-Επισιτισμού με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις απέτρεψε 48 απολύσεις συμβασιούχων.

·         ΕΝΩΜΕΝΗ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ (Όμιλος Λαναρά). Συνεχόμενες και επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της ταξικής Ομοσπονδίας Ιματισμού ενάντια στις 170 απολύσεις.

·         ΦΑΓΕ-ΕΒΓΑ (Όμιλος Φιλίππου). Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις 19 απολύσεις από την ταξική Ομοσπονδία στα Τρόφιμα-Ποτά-Γάλα.

·         ΟΤΤΟ ΕΒΡΟΣ (Αλεξ/πολη) και ΘΡΑΚΩΝ-YTONG (Ορεστιάδα). 48ώρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και στην εκ περιτροπής απασχόληση.

·         LIDL. Οι δυναμικές κινητοποιήσεις των ταξικών δυνάμεων στους Εμποροϋπάλληλους, πέτυχαν την επαναπρόσληψη απολυμένης εγκύου.

·         ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Το ΠΑΜΕ με παρέμβαση του ταξικού Εργατικού Κέντρου απέτρεψε την απόλυση πέντε συμβασιούχων βρεφονηπιοκόμων σε παιδικό σταθμό της πόλης, κατακτώντας ταυτόχρονα αυξήσεις πάνω απο 5% στους μισθούς.

·         ΛΑΡΚΟ. Μαζικές και αποφασιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις δολοφονίες εργατών ή όπως τα λένε «εργατικά ατυχήματα».

·         ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΙΡΑΙΑ: Δυναμικές κινητοποιήσεις των Μεταλλεργατών και σύγκρουση με τις δυνάμεις καταστολής στο Υπ.Εργασίας. Πέτυχαν 1200 ευρώ έκτακτο επίδομα ανεργίας ενώ κατέκτησαν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις από 6% έως 9,5%.

·         ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Κινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων ενάντια στις 270 απολύσεις συμβασιούχων.

·         ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ. Απεργιακές κινητοποιήσεις από τα ταξικά συνδικάτα ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και την καταβολή δεδουλευμένων από τον εφοπλιστή Αγούδημο.

·         STAGE. Στήριξη των κινητοποιήσεων των 30.000 απολυμένων συμβασιούχων των STAGE, όπως και των συμβασιούχων έργου και ορισμένου χρόνου, για σταθερή μόνιμη δουλειά σε όλους. Μονιμοποίηση όλων τώρα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·         ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ. Κινητοποίηση του ταξικού σωματείο «Βύρωνας» στα γραφεία του ΟΜΕΔ για ικανοποιητική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα.

Καμιά αναμονή, καμιά ανοχή!

Μέσα από τις ταξικές ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους, τις Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, το συντονισμό με τα ταξικά εργατικά συνδικάτα, τους γονείς, τους μαθητές-φοιτητές, οργανώνουμε την πάλη από τα κάτω.

Να ξεμπερδεύουμε με τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι μέρος του προβλήματος, είναι επικίνδυνες!

Να ξεμπερδεύουμε με τους βολεμένους συνδικαλιστές της εργατικής αριστοκρατίας που κάθονται στο σβέρκο της εργατικής τάξης.

 

 

 

Συνάδελφε-συναδέλφισσα.

Σ

τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων ΔΣ, στις ΕΛΜΕ, στους ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ και στα σωματεία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), βγάλε τα συμπεράσματά σου, κάνε το βήμα, άλλαξε το συσχετισμό!

ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ στηρίζουν το σύστημα, τη γραμμή της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας του κεφαλαίου, το σχολείο ΑΕ.

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ είναι ενσωματωμένη στον ευρωμονόδρομο και τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, κινείται «εντός των τειχών», πατάει σε «δυο βάρκες», και με το κεφάλαιο και με τη μισθωτή εργασία, είναι αφερέγγυα.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ υπονομεύουν τον ταξικό προσανατολισμό του κινήματος, συμμαχούν με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό μόνο και μόνο για να χτυπούν το ΠΑΜΕ, είναι ανάχωμα και εμπόδιο στη ριζοσπαστικοποίηση και ισχυροποίηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Διεκδικούμε

·         Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. Κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 15%.

·         Γνήσιες και ουσιαστικές Σ.Σ.Ε. χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις, σε όλα τα επίπεδα. 1800 Ευρώ ο μισθός του νεοδιόριστου με 3600 καταληκτικό.   Αφορολόγητο όριο ο μισθός του νεοδιόριστου.

·         Δημόσια κοινωνική καθολική ασφάλιση για όλους. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας (30/30)  και στο 80% του τελευταίου μισθού. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες, στα 60 για τους άνδρες. Να προσμετράται ως συντάξιμος ο χρόνος ανεργίας-αδιοριστίας.

·         Να μην περάσει η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τις εργαζόμενες γυναίκες στο δημόσιο και στην εκπαίδευση.

·         Κατάργηση των αντιασφαλιστικών-αντιεκπαιδευτικών νόμων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κατάργηση κάθε διάταξης για τζογάρισμα των αποθεματικών των ταμείων. Επιστροφή των απωλειών των ταμείων από το 1950 έως σήμερα. Άμεση κρατική  χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ και δωρεάν πλήρη περίθαλψη και παροχή φαρμάκων.

·         Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Άμεση κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων- αναπληρωτών. Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ.

·         Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα στους αναπληρωτές και τους ωρομίσθιους (για όσο υπάρχουν), υπολογιζόμενα για όλους τους μήνες του χρόνου. Επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού. Άμεση κατάργηση της διάταξης του Νόμου Πετραλιά για 100 ένσημα το έτος, που αποκλείει τους ωρομίσθιους από το στοιχειώδες δικαίωμα δωρεάν επίσκεψης στο θεράποντα ιατρό και αναγκαίας φαρμακευτικής αγωγής

·         Εξίσωση του ωραρίου των εκπαιδευτικών Α/θμιας με αυτό της Β/θμιας. Άμεση νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στην ίδια κατεύθυνση.

·         Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή. Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο. Ίδρυση Δημόσιων και Δωρεάν Επαγγελματικών Σχολών μετά το δωδεκάχρονο σχολείο. Κατάργηση του ανισότιμου διπλού δικτύου ΓΕΝΙΚΗΣ-ΤΕΕ, των ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ-ΚΟΛΕΓΙΩΝ. Να μην ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο,  η κοινοτική οδηγία 36/05 για τα κολέγια. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.

Λειτουργία της ειδικής αγωγής ως υποχρεωτικής, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν, χωρίς αποκλεισμούς και κατηγοριοποιήσεις.

·         Εγγραφή στο δημόσιο σχολείο όλων των παιδιών των μεταναστών, ανεξάρτητα από έγγραφα νομιμοποίησης. Διδασκαλία της μητρικής τους γλώσσας, ιστορίας και γεωγραφίας της χώρας προέλευσής τους.

·         Δημιουργία ενιαίων παιδαγωγικών πανεπιστημιακών σχολών (ΕΠΠΣ) για την εκπαίδευση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Εμπιστέψου τη δύναμή σου. Στήριξε τη φωνή σου.

Δυνάμωσε το ΠΑΜΕ.

 Οργανώσου στις Επιτροπές Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

ΠΑΜΕ ισχυρό-δύναμη για τον εκπαιδευτικό!