ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 4
 

 

 

 

 

 

 

 


ΘΕΜΑ:

  «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ»

 

 

 

Μετά την πρόσφατη προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή από τους αρχηγούς των κομμάτων (8-11-04), έγινε γνωστό από την κυβερνητική πλευρά ότι ο διάλογος για την εκπαίδευση αρχίζει και επίσημα στα πλαίσια του ΕΣΥΠ και μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το πλαίσιο του διαλόγου κινείται στους στόχους και τα κριτήρια που θέτουν οι σύνοδοι της Λισαβόνας και της Μπολόνιας. Η θεματική του περιλαμβάνει τα ζητήματα της επέκτασης της υποχρεωτικής φοίτησης και όχι βέβαια μιας ενιαίας εκπαίδευσης, τους τρόπους για τη θεσμοθέτησή της, τη λειτουργία των επαγγελματικών λυκείων, τις ενδιάμεσες εξετάσεις σε Δημοτικά και Γυμνάσια, τη μεταφορά του ολοήμερου πειράματος και στα Γυμνάσια, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θέματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών. Ο «διάλογος»

αυτός σε όργανα με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και συγκεκριμένη σύσταση επιδιώκει:

 

 

 

 

 

            Η αξιολόγηση αποτελεί βασικό μοχλό, το πρωταρχικό εργαλείο για τη θεμελίωση και τα επιμέρους στοιχεία της όλης αντιεκπαιδευτικής τομής.

 

 

 

 

 

 

            Η αναγκαιότητα λοιπόν αντεπίθεσης και ακύρωσης των αντιδραστικών μέτρων και τομών στην εκπαίδευση, γίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Η αντεπίθεση όμως και η ματαίωση της πορείας προς το σχολείο της αγοράς δεν μπορεί να καρποφορήσει με αποσπασματικούς, κλαδικούς και μεμονωμένους αγώνες. Η αδιαφορία λοιπόν και η αποστασιοποίηση είναι οι χειρότερες ατομικές λύσεις για το σχολείο και την κοινωνία που οραματιζόμαστε.

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ»

 

 

 

            Με αφορμή τη συμπλήρωση 2 χρόνων στις 20 Μάρτη, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, τη συνεχιζόμενη κατοχή, με θύματα εκατοντάδες αθώους πολίτες, την κατάσταση στην Παλαιστίνη και το Αφγανιστάν, την υποδούλωση της Γιουγκοσλαβίας με το Σύμφωνο Σταθερότητας και 5 χρόνια μετά το διαμελισμό και τη σφαγή των λαών της, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών θα συμμετέχει σε αντιπολεμικές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια στην Αθήνα και σ’ άλλες πόλεις που θα πραγματοποιήσουν η ΕΕΔΥΕ και οι επιτροπές Ειρήνης σε συνεργασία με άλλες μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις.

            Η ΕΕΔΥΕ (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη) που φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια αγώνων για την ειρήνη και τη ζωή ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό, τιμώντας αγωνιστικά αυτή τη σημαντική για το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας επέτειο, απευθύνει πρόσκληση στις μαζικές και κοινωνικές οργανώσεις και καλεί κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο που αρνείται να δεχτεί την υποδούλωση να συμμετάσχει στις αντιπολεμικές εκδηλώσεις της.

Για την Αθήνα, η Γραμματεία της ΕΕΔΥΕ αποφάσισε η συγκέντρωση να γίνει την Παρασκευή 18 Μάρτη στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην πάλη λαών και κινημάτων ενάντια στον ιμπεριαλισμό και να απαιτήσουμε:

 

            Όλοι στην αντιιμπεριαλιστική, αντιπολεμική συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ, των επιτροπών ειρήνης και άλλων μαζικών και κοινωνικών οργανώσεων την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΜΑΡΤΗ 2005, στις 7 μ.μ. στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ»

 

 

 

Παρέμβαση του Προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» Παπλωματά Κων/νου στην ημερίδα που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος της 36ης Περιφέρειας Π.Ε. Αθηνών Κα Καλογρίδη Σοφία στις 3/2/2005

με θέμα: «Μαθησιακές δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης»

 

            Η σημερινή ημερίδα μας δίνει την ευκαιρία να τονίσουμε τη σημασία που έχει η ποιοτική εκπαίδευση για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς βία και τρομοκρατία, θεμελιωμένο στις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

            Η ποιοτική εκπαίδευση είναι το μόνο μέσο αντίστασης στη βία και τη μισαλλοδοξία, στην ημιμάθεια και το φανατισμό, που βλέπουμε να καλλιεργείται από διάφορους φορείς. Ποιοτική εκπαίδευση για μας είναι η εκπαίδευση που δεν υποτάσσεται σε σκοπιμότητες ή στις εφήμερες ανάγκες της αγοράς, αλλά στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας, ενός ενεργού και δημοκρατικά σκεπτόμενου πολίτη.

            Προϋπόθεση για την επίτευξη πραγματικά ποιοτικής εκπαίδευσης είναι ο πολύμορφα επιμορφωμένος και καταρτισμένος εκπαιδευτικός. Οι εκπαιδευτικοί ζώντας μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει σύνθετες προκλήσεις όσο ποτέ άλλοτε, πρέπει να έχουν την ευκαιρία για συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη και οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη προγραμμάτων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών.

            Ποιοτική επιμόρφωση για τους εκπαιδευτικούς είναι αυτή που θα συμβάλλει στη συνεχή ανανέωση της επιστημονικής και παιδαγωγικής κατάρτισής τους, θα προσεγγίζει δημιουργικά και δυναμικά τα σύγχρονα και έγκυρα επιστημονικά δεδομένα και τις διδακτικές μεθόδους, και θα σέβεται την αρχή της παιδαγωγικής ελευθερίας και αυτονομίας του εκπαιδευτικού έργου και τις ίδιας της επιμορφωτικής διαδικασίας.

            Η ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη του σύγχρονου κόσμου και, ταυτόχρονα, υποχρέωση της πολιτείας, που πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για τη διασφάλισή της. Απευθύνουμε έκκληση προς κάθε κατεύθυνση και διεκδικούμε να παρέχονται όλες οι αναγκαίες διευκολύνσεις, ώστε να διασφαλίζεται η εκπαίδευση όλων των παιδιών ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, θρησκεία, πολιτικές πεποιθήσεις, κοινωνική προέλευση ή οικονομικές συνθήκες.

            Χιλιάδες είναι τα παιδιά σε διαφορετικές χώρες του κόσμου στα οποία εμφανίζεται καθυστέρηση στη διανοητική τους ανάπτυξη, αν και σ’ όλες τις άλλες παραμέτρους, αυτά τα παιδιά δε διαφέρουν ουσιαστικά απ’ τους συνομίληκούς τους. Αυτά τα παιδιά εμφανίζουν μια αδυναμία στο να μαθαίνουν αρκετά καλά και με αρκετούς ρυθμούς, σε συνθήκες που θεωρούνται κανονικές. Όταν όμως αυτά τα παιδιά βρεθούν σε κατάλληλες γι’ αυτά συνθήκες, κι όταν σε σχέση μ’ αυτά χρησιμοποιούνται ειδικές μέθοδοι μάθησης, τότε, όπως δείχνει η πείρα, σε πολλές περιπτώσεις καταφέρνουν να επιτύχουν σημαντικές επιτυχίες και μερικές φορές μάλιστα να εξαλείψουν πλήρως την καθυστέρησή τους.

            Καθεμιά τέτοια περίπτωση μας υποχρεώνει να σκεφτούμε αυτούς που έμειναν στην κατηγορία των ανεπαρκώς διανοητικά αναπτυγμένων, αυτούς που έμειναν «πίσω απ’ το κατώφλι».

            Ήταν όμως αυτά τα παιδιά πραγματικά καταδικασμένα ή η μοίρα τους καθορίστηκε απ’ την επίδραση συνθηκών και τυχαίων καταστάσεων, οι οποίες μπορούσαν ν’ αλλάξουν ή που μπορούσαν ν’ απομακρυνθούν απ’ το δρόμο της ανάπτυξής τους;

            Είναι γνωστή η αντίληψη της ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών ως μιας εξελικτικής διαδικασίας που καθορίζεται απ’ την επίδραση δύο ειδών παραγόντων: από τη μια πλευρά παραγόντων ενδογενών, βιολογικών και πρώτα απ’ όλα της κληρονομικότητας κι απ’ την άλλη παραγόντων εξωγενών, του περιβάλλοντος.

            Αυτή η αντίληψη για την ανάπτυξη είναι πλατιά διαδεδομένη και δείχνει σαν απλώς να καταγράφει ολοφάνερα δεδομένα. Γι’ αυτό και η συζήτηση συχνότερα γίνεται γύρω από το ποια σημασία έχουν οι ενδογενείς παράγοντες και ποια σημασία έχουν οι εξωγενείς. Ποιος ο ρόλος στη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, των βιολογικών ιδιαιτεροτήτων του παιδιού και ποιος ο ρόλος του κοινωνικού περιβάλλοντος;

            Τελειώνοντας θα ήθελα να αναφέρω και το ψήφισμα της συνάντησης του Δ.Σ. με τους Εκπαιδευτικούς των Τμημάτων Ένταξης που είχε πραγματοποιηθεί με αφορμή το νόμο 2817 που ψηφίστηκε στη Βουλή με τίτλο «Εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» καθώς και τις θέσεις του Δ.Σ. για μια σύγχρονη Ειδική Αγωγή.

            Θεωρούμε ότι ο νόμος 2817 για την Ειδική Εκπαίδευση, εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του ΥΠΕΠΘ, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από μια σειρά μέτρα, στα πλαίσια μιας πολιτικής που στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και του κέρδους των ισχυρών, τσαλαπατά κάθε αδύναμη κοινωνικά κατηγορία. Άλλωστε αυτό αποδεικνύει και η εφαρμογή των νόμων της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης». Ο μισός μαθητικός πληθυσμός απομακρύνεται βίαια από το Λύκειο και εξωθείται σε μια φτηνή και πρόσκαιρη «κατάρτιση στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς». Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής είναι τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων, πόσο μάλλον τα παιδιά που έχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη μάθηση.

            Η συρρίκνωση του «κράτους πρόνοιας» στο βαθμό που υπήρχε στις χώρες της Δ. Ευρώπης και στη χώρα μας είναι δεδομένη. Ο χώρος της Ειδικής Αγωγής (Ε.Α.) δε θα μπορούσε να ξεφύγει απ’ τις ορέξεις των οραματιστών της κοινωνίας των λίγων, μιας κοινωνίας χωρίς κεκτημένα, όπου όλα θα πουλιούνται και θα αγοράζονται.

            Οι ελκτικές ορολογίες της «ένταξης - ενσωμάτωσης» και των «ίσων ευκαιριών» στη μόρφωση, δεν μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους του Νόμου. Απ’ τη μια λοιπόν επιχειρείται και νομικά πια να επιτραπεί η ίδρυση και η λειτουργία ιδιωτικών κέντρων εκπαίδευσης - κατάρτισης παιδιών με ειδικές ανάγκες και απ’ την άλλη να εξοικονομηθούν κονδύλια απ’ τη μείωση των εργαζομένων στην Ειδική Εκπαίδευση που θα προκύψει απ’ τον «περιορισμό» των Ειδικών Σχολείων και Ειδικών Τάξεων, αλλά και απ’ τη μείωση του κόστους λειτουργίας των σχολείων (είναι γνωστό ότι το κόστος λειτουργίας ενός Ειδικού Σχολείου είναι πολλαπλάσιο του κόστους ενός κοινού σχολείου).

            Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: Συρρίκνωση της Ειδικής Αγωγής και περιθωριοποίηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες (α.μ.ε.α.).

 

Σχολική ένταξη και ενσωμάτωση

 

            Μέσω του νόμου το Υπουργείο εκφράζει την άποψή του για την «ένταξη - ενσωμάτωση». Αυτή λοιπόν, κατά το Υπουργείο, πετυχαίνεται πολύ απλά: Αν περιοριστεί ο αριθμός των Ειδικών Σχολείων - Ειδικών Τάξεων και αν μεταφερθεί ένας σημαντικός αριθμός μαθητών στα κοινά σχολεία. Επιστημονικά βέβαια για να πετύχει κάτι τέτοιο χρειάζονται μια σειρά προϋποθέσεις: Μικρός αριθμός μαθητών στην τάξη που εντάσσεται κάποιο παιδί, κατάλληλος δάσκαλος ειδικευμένος, προσωπικό στήριξης, ευαισθητοποίηση και προετοιμασία του συνόλου των παιδιών και των γονέων του σχολείου, κατάλληλα εποπτικά μέσα, υλικοτεχνική υποδομή κλπ. Άρα διορισμός μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών, νέα σχολεία μ’ όλες τις προϋποθέσεις ένταξης, μεγάλα χρηματικά ποσά για την παιδεία, τα οποία πουθενά δεν αναφέρονται και από πουθενά δε διασφαλίζονται.

 

Ίδρυση και λειτουργία Ιδιωτικών Κέντρων Ε.Α.

 

            Μια απ’ τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. είναι και η επέκταση της κοινοτικής βοήθειας - υποστήριξης στους μη κρατικούς - οργανισμούς δηλαδή στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στη «φιλανθρωπία», στους «εθελοντικούς οργανισμούς».

            Ήδη στο χώρο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικών μονάδων Ειδικής Αγωγής. Με το νόμο δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτες να ιδρύουν ιδιωτικά ειδικά σχολεία, κέντρα κατάρτισης, πρόνοιας και περίθαλψης. Έτσι λοιπόν απ’ τη μια υπάρχει μια τάση υποβάθμισης, ακόμα περισσότερο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και απ’ την άλλη προωθείται σαν εναλλακτική λύση η ιδιωτική πρωτοβουλία με ορατό τον κίνδυνο σταδιακής κατάργησης της παροχής δωρεάν ειδικής εκπαίδευσης.

            Πιστεύουμε ότι η λύση βρίσκεται στην αναβάθμιση της Δημόσιας Ειδικής Αγωγής. Η εκπαίδευση των α.μ.ε.α. είναι υπόθεση μόνο του κράτους και σίγουρα όχι της φιλανθρωπίας και της κερδοσκοπίας. Ο ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος της Ε.Α. αντανακλά το ευρύτερο κοινωνικό - πολιτιστικό επίπεδο ενός λαού. Φανερώνει όχι μόνο την επάρκεια ή ανεπάρκεια ενός εκπαιδευτικού συστήματος, αλλά και το ενδιαφέρον και το σεβασμό της πολιτείας για τον κάθε πολίτη της.

 

Κέντρα Διάγνωσης Αξιολόγησης - Υποστήριξης (ΚΔΑΥ)

 

            Με το Ν. 1566/85 προβλέπονταν η ίδρυση και λειτουργία Ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας και Ασφαλίσεων. Οι υπηρεσίες αυτές, σύμφωνα και με ομολογία του ΥΠΕΠΘ, δε λειτούργησαν σωστά. Χωρίς όμως να γίνει έρευνα για τα αίτια της ανεπάρκειας και τους τρόπους βελτίωσης της λειτουργίας τους, η κυβέρνηση αποφασίζει τη σύσταση νέων υπηρεσιών (ΚΔΑΥ).

            Κατ’ αρχήν δεν μπορεί κανείς να είναι αντίθετος μ’ αυτόν το θεσμό. Μπαίνουν όμως μια σειρά ερωτήματα.

·         Τι οδήγησε στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και όχι στη βελτίωση των υπαρχόντων;

·         Τι διασφαλίζει τη σωστή λειτουργία των νέων κέντρων;

·         Θα χρηματοδοτούνται απ’ το κράτος ή μήπως θα πληρώνουν οι δημότες;

·         Γιατί δεν προβλέπεται η ύπαρξη γιατρού; Πως θα γίνεται η διάγνωση και πως θα συντάσσεται η Ιατροπαιδαγωγική έκθεση;

·         Είναι αρκετό το προσωπικό που προβλέπεται απ’ το νόμο για τη στελέχωση όλων των ΚΔΑΥ, ή μήπως χρειάζεται πολλαπλάσιος αριθμός;

 

Θέσεις για μια σύγχρονη Ειδική Αγωγή

 

Στόχος του εκπαιδευτικού κινήματος κι όσων ενδιαφέρονται για την Ειδική Αγωγή θα πρέπει να είναι η πλήρης ένταξη των ΑμΕΑ στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η ανάπτυξη ενός Δημόσιου - Δωρεάν συστήματος Ειδικής Αγωγής και επαγγελματικής εκπαίδευσης για όλες τις κατηγορίες παιδιών με ειδικές ανάγκες θα καταργήσει τα μεσαιωνικού τύπου ιδρύματα εγκλεισμού και απομόνωσης και θα λυτρώσει τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών με ειδικές ανάγκες που ζουν στο περιθώριο, φυλακισμένα στην αμάθεια. Οι παρακάτω θέσεις πιστεύουμε πως αξίζει να συζητηθούν, να συμπληρωθούν και να διευρυνθούν ώστε να γίνουν αιτήματα και διεκδικήσεις.

·         Καθιέρωση Δημόσιας, Δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των ΑμΕΑ.

·         Γενναία αύξηση των δαπανών για την ειδική εκπαίδευση και την ειδική επαγγελματική κατάρτιση.

·         Καταγραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες, οργάνωση πλήρων, οργανωμένων προγραμμάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Ίδρυση, όπου χρειάζεται, δημόσιων ειδικών σχολείων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, εργαστήρια κλπ.) με πλούσιο εξοπλισμό, εποπτικό υλικό και υποδομή.

·         Τα ειδικά σχολεία, ενσωματωμένα στα γενικά σχολεία της περιοχής, στελεχωμένα με ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό απ’ όλες τις ειδικότητες να αποτελέσουν τη διαγνωστική και υποστηρικτική μονάδα, κέντρο μόνιμης συνεργασίας και επαφής μεταξύ γονέων, εκπαιδευτικών και παιδιών.

·         Δημιουργία Τμημάτων Ένταξης σε κάθε σχολική μονάδα α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης. Στήριξη των Τμημάτων ένταξης με τα αναγκαία μέτρα (μείωση των μαθητών ανά τάξη, διορισμός δύο εκπαιδευτικών ανά τμήμα κλπ.).

·         Να καταργηθεί ο ψευδώνυμος νόμος 2817 που με τις διατάξεις του ακυρώνει στην πράξη το στόχο της ένταξης και το σχολείο για όλους.

·         Αναβάθμιση των υπαρχόντων και ίδρυση νέων μονάδων παροχής δωρεάν, ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των ΑμΕΑ.

·         Να αυξηθούν οι θέσεις μετεκπαιδευόμενων δασκάλων ειδικής εκπαίδευσης στα διδασκαλεία, να δημιουργηθεί μετεκπαίδευση για τη β/θμια, περιοδική επιμόρφωση του προσωπικού των ειδικών σχολείων αλλά και των εκπαιδευτικών της γενικής εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής.

·         Να γίνει επιτέλους διαχειριστικός έλεγχος στις ιδιωτικές μονάδες ειδικής αγωγής και να μετατραπούν σε δημόσιες όπως προβλέπει ο νόμος 1566.

·         Να απαιτήσουμε ένα δημόσιο σχολείο για όλους, πολυεπίπεδο, χωρίς περιορισμούς πρόσβασης στη γνώση, με προγράμματα που να σέβονται τις ανάγκες του κάθε μαθητή, με δραστηριότητες που επιδιώκουν τη συνεργασία, τη δημοκρατία, το σεβασμό, την αλληλοαποδοχή, ένα σχολείο για όλους που να προάγει τον κοινωνικό του ρόλο.

 

            Τέλος, το Δ.Σ. συγχαίρει τους διοργανωτές της σημερινής ημερίδας και δηλώνει ότι θα λάβει υπόψη του τα συμπεράσματα και πορίσματα των ομάδων εργασίας.

 

Παπλωματάς Κωνσταντίνος

·         Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου».

·         Μέλος του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 28/2/2005»

 

 

 

Στην ημερίδα που διοργανώνει η ΔΟΕ στη Χαλκίδα στις 28/2/2005 με θέμα «Το παρόν και το μέλλον της Προσχολικής Αγωγής - Τα ιδιαίτερα προβλήματα των Νηπιαγωγών στο χώρο της εκπαίδευσης» θα συμμετέχουν από πλευράς του Συλλόγου τα μέλη του Δ.Σ. Αραμπατζή Ελένη και Στάμος Αδάμ και η συνάδελφος του 38ου Νηπιαγωγείου Ρεστέμη Αγγελική.

Το Δ.Σ. θα κοινοποιήσει σε επόμενο ενημερωτικό του φυλλάδιο τις εισηγήσεις των συναδέλφων.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Συγκεκριμένα διακινήθηκαν περίπου 500 ατζέντες και 570 προσκλήσεις για τη χοροεσπερίδα, ενώ η αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου αποδείχτηκε πολύ μικρή για τις ανάγκες της Πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις 22 του Γενάρη (Κατρακάζα Στυλιανή, 30ο Δημοτικό Σχολείο, η τυχερή).

Το Δ.Σ. θέλει να ευχαριστήσει όλους τους συναδέλφους που στήριξαν τις παραπάνω εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση Συλλόγου, Σάββατο 22/1/2005:

Μέλη του Δ.Σ. μετά το τέλος της εκδήλωσης.

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ»

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31/1/2005 ΣΤΙΣ 16:30 ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

            Η ομηρία των ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων στην εκπαίδευση, παρά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η ωρομισθία επεκτείνεται ξανά και στον πρωινό κορμό του προγράμματος.  Οι διάφορες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν... ότι δε θα διοριστεί κανείς άλλος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος μέχρι το 2008. Τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δε διορίζει αναπληρωτές και δίνει εντολές για συμπτύξεις, πληθωρικά τμήματα, υπερωρίες και ωρομίσθιους. Οι όροι της δουλειάς των ωρομίσθιων παραμένουν μεσαιωνικοί και αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Η αμοιβή της ώρας παραμένει παγωμένη, περικόπτονται αυθαίρετα ώρες δουλειάς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές, υπάρχει αδιαφάνεια στις προσλήψεις και την επιλογή σχολείων. Ο ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε και συνεχίζει την απαξίωση των πτυχίων.

            Ο αριθμός των διορισμών που ανακοινώθηκε και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. Όλα δείχνουν ότι μέσω της ωρομίσθιας επιχειρείται η δημιουργία ενός ευέλικτου, φθηνού εκπαιδευτικού δυναμικού, που θα λειτουργεί ως προπομπός για την ανατροπή κάθε κεκτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις, με επίδραση και στους νέους αλλά και στους μόνιμους συναδέλφους, μια κατάσταση που τελικά υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και απαξιώνει το ίδιο το δημόσιο σχολείο.

            Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι εκπαιδευτικοί, κατεξοχήν θύματα της ίδιας αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής την οποία βιώνουμε όλοι (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι), όπως και το Δημόσιο Σχολείο, στο οποίο η μόρφωση υποβαθμίζεται για λογαριασμό της κατάρτισης, η γνώση εξοβελίζεται σε όφελος των ασύνδετων πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζονται οι μαθητές, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός καλπάζει, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η μονιμότητα αμφισβητείται, υπονομεύεται και σιγά - σιγά καταργείται. Απαιτείται λοιπόν να παλέψουμε ενωμένοι για την κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών, εναντίον του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που πηγάζουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

            Όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από το ΥΠΕΠΘ (κι εδώ η απαίτηση για τοποθέτηση μόνο μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι επιτακτική) εγγράφονται ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάλογα από που προσλήφθηκε και πληρώνεται ο καθένας, έχοντας πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το καταστατικό.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ü

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή - ωρομίσθιου και αντικατάστασή τους με μόνιμες θέσεις εργασίας.

ü

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα μέσα από την επετηρίδα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά.

ü

Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί μέσα από την επετηρίδα.

ü

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις.

ü

Την υπογραφή σύμβασης που δε θα περιλαμβάνει τον όρο για μείωση των ωρών μονομερώς από τον εργοδότη, τη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων «σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μήνα» και θα κατοχυρώνει την αύξηση του ωρομισθίου στο διπλάσιο (παραμένει η αμοιβή της ώρας παγωμένη από το 1996!). Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998.

 

            Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη και διεκδίκηση όλων των προβλημάτων και της ελαστικής εργασίας (συνδικαλιστική ένταξη, καταβολή των δεδουλευμένων, ένσημα, αυθαιρεσίες, μεσαιωνικές συμβάσεις, δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά).

 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Σχολείων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα (ελλείψεις εκπαιδευτικών κλπ.).

Διαπιστώθηκε η ανάγκη για μια πλατιά καμπάνια ενημέρωσης των γονιών γύρω απ’ τις συνέπειες της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής αλλά και η ανάγκη οργάνωσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μιας μαζικής κινητοποίησης η οποία και θα αναδείξει όλα τα προβλήματα που υποβαθμίζουν και απαξιώνουν το δημόσιο σχολείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενική άποψη από τη συνέντευξη τύπου. Διακρίνονται ωρομίσθιοι συνάδελφοι και μέλη Δ.Σ. Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ»

 

 

 

Το Δ.Σ. έχει προγραμματίσει να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους τις παρακάτω εκδηλώσεις:

·         Βραδιά μουσικής και ποίησης με παράλληλη απονομή τιμητικών πλακετών σε συνταξιούχους συναδέλφους, μέλη του Συλλόγου μας.

·         Οργάνωση εκδρομής στο Εξωτερικό.

·         Εκδήλωση με πολυπολιτισμικό περιεχόμενο. Όσοι συνάδελφοι επιθυμούν να στελεχώσουν τις αντίστοιχες επιτροπές μπορούν να επικοινωνήσουν με τα μέλη του Δ.Σ.

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ Η/Υ»

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με το ΙΠΕΜ της ΔΟΕ θα οργανώσει σεμινάρια εκμάθησης βασικών δεξιοτήτων στους Η/Υ διάρκειας 40 ωρών (4 ώρες εβδομαδιαίως). Ο ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων είναι 8 συνάδελφοι και οι οποίοι θα επιλεγούν με τη διαδικασία της κλήρωσης (Τρίτη 1 Μαρτίου στις 18:00 στα Γραφεία του Συλλόγου).

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής θεωρείται η μη συμμετοχή των συναδέλφων σε ανάλογο σεμινάριο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«28ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με αφορμή το σοβαρότατο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το 28ο Δημοτικό Σχολείο και την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισής του, παίρνει για μια ακόμη φορά πρωτοβουλία οργάνωσης σύσκεψης με προοπτική την ανάπτυξη δυναμικών μορφών κινητοποιήσεων.

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ»

 

 

 

Με απόφασή του το Δ.Σ. του Συλλόγου θα πραγματοποιήσει στις αρχές του Απρίλη ημερίδα με θέμα: «Παιδεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Σε επόμενο ενημερωτικό θα υπάρξει αναλυτικότερη ενημέρωση.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΕΥΧΕΣ»

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εύχεται γρήγορη ανάρρωση στο συνάδελφο Καψάλη Παναγιώτη, ύστερα από τη σοβαρή περιπέτεια που αντιμετώπισε με την υγεία του.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου βρίσκεται κοντά στο συνάδελφο και στηρίζει τις προσπάθειές του.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ»

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί σε συνάντηση τους συναδέλφους Τμημάτων Ένταξης την Δευτέρα 14 του Φλεβάρη στις 19:00 στα Γραφεία του Συλλόγου (1ο Δημοτικό Σχολείο) με θέμα τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005

ΣΤΙΣ 19:00

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

 

 

ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

 

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ»

 

 

 

Αντιπροσωπείες του Δ.Σ. του Συλλόγου έχουν λάβει μέρος στις παρακάτω εκδηλώσεις:

·         Κοπή πίτας του Συνδέσμου Συνταξιούχων Ι.Κ.Α.

·         Κοπή πίτας του Παραρτήματος Εθνικής Αντίστασης και των Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης.

·         Κοπή πίτας των Δημοτικών Παρατάξεων «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης», «Ανάπλαση», «Δύναμη Ανανέωσης και Δημιουργίας».

·         Κοπή πίτας του Συλλόγου Πολυτέκνων Περιστερίου.

·         Ημερίδα με θέμα: «Μαθησιακές Δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης» που διοργάνωσε η Σχολική Σύμβουλος της 36ης περιφέρειας Π.Ε. Αθηνών Κα Καλογρίδη Σοφία.

·         Εγκαίνια της Έκθεσης «Ελαίας Εγκώμιον» στο ΚΥΒΕ που διοργάνωσε ο Δήμος Περιστερίου.

·         Ετήσιο μνημόσυνο του συναδέλφου Κοτσαρίδα Σωτήρη.

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε.»

 

 

 

Αθήνα 3/2/2005

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Απόφαση - Εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων της Χώρας

Συνάδελφοι

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στη σημερινή του συνεδρίαση 3/2/2005, αφού έλαβε υπόψη του:

α) Την απόφασή του στις 21 Δεκέμβρη του 2004

β)Τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στις περιφερειακές συσκέψεις των συνδικαλιστικών στελεχών, που πραγματοποιήθηκαν το μήνα Γενάρη σ΄ ολόκληρη τη χώρα.

γ) Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν επιλυθεί τα βασικά αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου του κλάδου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 29-9-2005.

δ) Την αναγκαιότητα ανάδειξης και προβολής των αιτημάτων καθώς και διεκδίκησης λύσεων σ' αυτά με αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις.

ε) Το γεγονός ότι, ο οποιοσδήποτε αγώνας για να πετύχει χρειάζεται σωστή προετοιμασία και δημιουργία αγωνιστικού κλίματος στη βάση.

Αποφάσισε

Α΄ Διεκδικητικό Πλαίσιο

1. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% επί του ΑΕΠ, με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης.

2. Επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών.

Διεκδικούμε:

3. Διασφάλιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων (κάλυψη όλων των πραγματικών κενών της εκπαίδευσης, κατάργηση του θεσμού των ωρομισθίων, ενιαίο ωράριο για όλους τους εκπαιδευτικούς με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους.

Β. Αγωνιστικό Πλαίσιο

1. Ο Φλεβάρης να αναδειχθεί σε μήνα Παιδείας. Θα πραγματοποιηθούν, σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς (εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, ΕΛΜΕ, γονείς κλπ.), για το σκοπό αυτό, εκδηλώσεις σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί. (Αντίστοιχη απόφαση έχει πάρει και το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε.). Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες κοινή συνέντευξη τύπου όλων των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών στην Αθήνα. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. θα αναλάβει σε συνεργασία με τους Τοπικούς Συλλόγους την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα Γιάννενα, τη Λάρισα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Χαλκίδα.

2. Η ημερομηνία πραγματοποίησης των Γ.Σ. των Συλλόγων παρατείνεται μέχρι τις 9 του Μάρτη, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στους Συλλόγους για τη σωστή προετοιμασία τους και για τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων σ' αυτές.

Η πρόταση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προς τις Γ.Σ. των Συλλόγων είναι: "Πραγματοποίηση 24ωρης ή 48ωρης ή άλλης μορφής απεργιακής κινητοποίησης, που θα αποφασίσουν οι Γ.Σ., στο β΄ δεκαήμερο του Μάρτη".

Η τελική απόφαση για τη μορφή της απεργιακής κινητοποίησης θα ληφθεί στην ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. Αν η Ολομέλεια δεν έχει καταστατική απαρτία, την απόφαση θα λάβει την ίδια μέρα το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

3. Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ θα γίνει στην Αθήνα στις 10 του Μάρτη 2005 (την ίδια ημερομηνία πραγματοποιεί Ολομέλεια και η ΟΛΜΕ).

4. Μετά την υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα γίνουν νέες Γ.Σ. στους Συλλόγους, με πρόταση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Καλούμε τα Δ.Σ. των Συλλόγων της χώρας σε συνεργασία με τους άλλους φορείς:

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 3/2/2005

Προς
Τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΚΥΣΠΕ

Θέμα: Παραιτήσεις Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνάδελφοι,

Με αφορμή τη συνεδρίαση του ΚΥΣΠΕ στις 4-1-2005, στην οποία θα συζητηθούν και οι αιτήσεις για παραίτηση συναδέλφων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας ενημερώνει ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας είναι, μέχρι την οριστική αντιμετώπιση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση, οι αιτήσεις αυτές να γίνονται αποδεκτές στο σύνολό τους.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 1/2/2005

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΕΣΥΠ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 31-1-2005, στα γραφεία της ΟΛΜΕ, στην Αθήνα, κοινή Σύσκεψη εκπαιδευτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων που είναι μέλη του ΕΣΥΠ προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση και στις τρεις βαθμίδες της και να συντονίσει τη δραστηριότητά τους σε σχέση με τη λειτουργία του ΕΣΥΠ.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των φορέων: ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΑΣΓΜΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ, καθώς και εκπρόσωπος του ΤΕΕ, ως κοινός εκπρόσωπος των επιστημονικών, επαγγελματικών επιμελητηρίων και συλλόγων.

Η Σύσκεψη κατέληξε στην παρακάτω απόφαση:

Οι φορείς που συμμετέχουμε στη σημερινή σύσκεψη αποφασίζουμε να συντονίσουμε τη δράση μας:

Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιδιώξει να χρησιμοποιήσει τον "Εθνικό Διάλογο για την παιδεία" και τη λειτουργία του ΕΣΥΠ για να εμφανίσει την εικόνα μιας ευρύτερης συναίνεσης σε προειλημμένες αποφάσεις της.

Θα αποστείλουμε εντός των επόμενων ημερών κοινή πρόταση προς τον πρόεδρο του ΕΣΥΠ για τη διαμόρφωση του πλαισίου προτεραιοτήτων για την Ολομέλεια και τα επιμέρους συμβούλια, στην οποία θα περιλάβουμε τα θέματα που, κατά την εκτίμησή μας, πρέπει να συζητηθούν στο ΕΣΥΠ και να αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση.

Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους φοιτητές, τους μαθητές και τους φορείς των εργαζομένων, να οργανώσουμε από κοινού το δικό μας διάλογο με την κοινωνία και τους δικούς μας αγώνες για τη μεγάλη υπόθεση της υπεράσπισης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Οι εκπρόσωποι των φορέων:

ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΑΔΕΔΥ, ΑΣΓΜΕ, ΓΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, ΟΙΕΛΕ, ΟΣΕΠ-ΤΕΙ, ΠΟΣΔΕΠ, ΤΕΕ

 

 

Αθήνα 28/1/2005

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚ/ΤΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε. & Δ.Ε.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Π.Ε.
ΤΜΗΜΑ Ε΄
Μητροπόλεως 15
101 85 ΑΘΗΝΑ
Α Π Ο Φ Α Σ Η
Πληροφορίες: Γ. Λιαμπότης
Τηλέφωνο:210 - 3224387
FAX: 210 - 32.48.264

ΘΕΜΑ : Συγκρότηση Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Π.Ε. (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.)

Έχοντας υπόψη :

1. Τις διατάξεις του άρθρου 21 του Ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 - Α΄) "Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης κ.α.δ."

2. Τις διατάξεις του άρθρου 3 παρ. 3 του Ν.2188/1994 (ΦΕΚ 18-Α΄) "Ρύθμιση θεμάτων διοίκησης της Εκπαίδευσης κ.α.δ.".

3. Τις διατάξεις του Π.Δ. 1 (ΦΕΚ 1/Α/2003) Σύνθεση, συγκρότηση και λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, αρμοδιότητας αυτών . . . . . . . ."

4. Τις διατάξεις του άρθ. 6 του Ν.2839/2000 (ΦΕΚ 196 - Α΄) "Ρυθμίσεις θεμάτων ΥΠΕΣΔΑΑ κ.α.δ."

5. Την αρίθμ. Φ.350/94/45772/Δ1/20 - 12 - 2004 απόφασή μας " Αποτελέσματα εκλογής αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο ( ΚΥΣΠΕ ) "

6. Την αριθμ. Φ.350/ 3 / 2691 / Δ1 / 13 - 1 -2005 απόφασή μας με την οποία διορίστηκαν τα αιρετά μέλη του Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε

Συγκροτούμε το Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) ως εξής:

Α. ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1. Γιαννάκος Ιωάννης , Διευθυντής της Β΄ Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Αθηνών , ως πρόεδρος.

2. Βυζιώτης Καρυοφύλλης, Διευθυντής της Α΄ Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Θεσ/νίκης , ως αντιπρόεδρος.

1. Λεμονιάδου - Μιχαηλίδου Ιωάννα , Διευθύντρια της Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Χίου , ως μέλος.

2. Τζαβάρας Νικόλαος, δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Καραγιάννης Θωμάς, δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Β. ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ

1. Γκάνιος Γεώργιος , Διευθυντής της Δ΄ Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Αθηνών

2. Ζίκος Κων/νος , Διευθυντής της Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Μαγνησίας .

3. Μπασινά Ελένη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Π.Ε. νομ. Εύβοιας

4. Μεζίκης Βασίλειος, δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

5. Φασφαλής Νικόλαος , δάσκαλος - αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Γραμματέα του Συμβουλίου ορίζουμε την Κωνσταντινίδου Αρετή, διοικητικό υπάλληλο του ΥΠΕΠΘ με αναπληρώτρια την Φουντουκάκη Ναταλία εκπαιδευτικό - αποσπασμένη στην Κ.Υ. του ΥΠΕΠΘ.

Η θητεία των μελών του Συμβουλίου λήγει στις 31-12-2006.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ

Εσωτερική Διανομή

1. Γραφείο κ. Υπουργού

2. Γραφείο κ. Υφυπουργού

3. Κ.Υ.Σ.Π.Ε.

4. Δ/νση Προσωπικού Π.Ε.

 

Αθήνα 27/1/2005

 

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΟΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Ο διάλογος και η συναίνεση στα θέματα της Παιδείας είναι απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να έχουν προοπτική οι αλλαγές που επιχειρούνται, κάθε φορά, στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης.

Ως συνδικαλιστικό κίνημα, για λόγους αρχής, είμαστε υπέρ του διαλόγου. Αρκεί ο διάλογος αυτός να είναι ειλικρινής, υπεύθυνος και ουσιαστικός και να καταλήγει σε κοινά αποδεκτές λύσεις.

Η Ομοσπονδία μας, έγκαιρα, από τα τέλη του περασμένου Μάρτη έθεσε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας - στην πρώτη συνάντηση που είχε μαζί της - για διάλογο, όλα τα θέματα που αποτελούν τον πυρήνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, σήμερα, η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Κυρίαρχος στόχος του διαλόγου θα πρέπει να είναι, για μας, η ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Για να επιτευχθεί, όμως, αυτός ο στόχος χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως:

Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα τα οποία μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο του διαλόγου. Τα παραπάνω, όμως, σχετίζονται, άμεσα, με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και υπάρχει ανάγκη να ληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένα μέτρα.

Θέλω, να τονίσω, επίσης, πως παρά το γεγονός ότι είμαστε υπέρ του διαλόγου, όπως και στην αρχή τόνισα, ωστόσο σε καμιά περίπτωση, δεν είμαστε διατεθειμένοι να νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας έναν προσχηματικό διάλογο, που θα έχει ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο και στον οποίο απλά θα ανακοινώνονται οι προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

Αθήνα 26/1/2005

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Καταστατικές τροποποιήσεις ΑΔΕΔΥ

Συνάδελφοι

Σας αποστέλλουμε τις αποφάσεις του 32ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ, που αφορούν τις τροποποιήσεις του καταστατικού της. Επισημαίνουμε την τροποποίηση που έγινε στο άρθρο 4 σύμφωνα με την οποία: " Δικαίωμα εγγραφής στις Δημοσιοϋπαλληλικές οργανώσεις έχουν εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που απασχολούνται στο Δημόσιο, τους Ο.Τ.Α., τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π. που είναι στον αποκλειστικό και αμιγή έλεγχο του Δημοσίου".

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 25/1/2005

Όργανα του ΕΣΥΠ

Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

Αθανάσιος Βερέμης Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τηλ. 210 3232010, Fax: 210 3232010

Ολομέλεια*

1. Αθανάσιος Βερέμης Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και Πρόεδρος Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Καθηγητής Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Τηλ. 210 3232010, Fax: 210 3232010

2. Μιχαήλ Μπρατάκος Πρόεδρος Συμβουλίου Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Καθηγητής Τ.Ε.Ι. Αθήνας Τηλ. 210 5385500, Fax: 210 5314874, email: brat@teiath.gr

3. Γεώργιος Γούσης Πρόεδρος Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής Τηλ. 210 6450204, Fax: 210 6450609

4. Γεώργιος Μέργος Εκπρόσωπος Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Τηλ. 210 3332706, Fax: 210 3332499, 210 3332643

5. Ανδρέας Καραμάνος Εκπρόσωπος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Τηλ. 210 3723790, Fax: 210 3723457

5α. Αθανάσιος Κυριαζής Αναπληρωματικός εκπρόσωπος Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ειδικός Γραμματέας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Τηλ. 210 3246748, Fax: 210 3246751

6. Εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Όπως ορίστηκε, έως την 19ην Ιανουαρίου 2005, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρ. 7, του ΠΔ 127 ( ΦΕΚ Α 114/12.5.2003)

7. Πέτρος Τσούγκας Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας 'Ερευνας και Τεχνολογίας Μόνιμος υπάλληλος ΓΓΕΤ κλάδου ΠΕ Ειδικού Προσωπικού Τηλ. & Fax 210 7796832, 210 7458188, email:Ptsou@gsrt.gr

7α. Όλγα Στεργίου Αναπληρωματική Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας 'Έρευνας και Τεχνολογίας Μόνιμη υπάλληλος ΓΓΕΤ κλάδου ΠΕ Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών Τηλ. 210 7716015, 210 7458069, email:Oste@gsrt.gr

8. Βάσω Κόλλια Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Γενική Γραμματέας Νέας Γενιάς Τηλ. 210 2599500, Fax: 210 2599507, email: ggng@neagenia.gr

8α. Ντόρα Γιαννάκη Αναπληρωματική Εκπρόσωπος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Επιστημονική σύμβουλος Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς Τηλ. 210 2599500, email: d.giannaki@neagenia.gr

9. κ. Ιγνάτιος Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Τηλ. 24210 91200, 6945 399898, Fax: 24210 67903

9α. κ. Θεόκλητος Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Τηλ. 210 7272202

10. Γεώργιος Βενιέρης Εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων Καθηγητής και Πρύτανης Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Τηλ. 210 8211124, Fax: 210 8215909, emailΙ: rector@aucb.gr

Ι0α. Ανδρέας Ανδρεόπουλος Αναπληρωματικός εκπρόσωπος της Συνόδου των Πρυτάνεων Καθηγητής και Πρύτανης Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τηλ. 210 7722046, Fax: 210 7722048, email: andrea@central.ntua.gr

11. Δημήτριος Νικόπουλος Εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ Καθηγητής και Πρόεδρος ΤΕΙ Καλαμάτας Τηλ. 27210 45101, Fax: 27210 45103, email:management@teikal.gr

11 α. Σωτήρης Κανδρέλης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος της Συνόδου των Προέδρων ΤΕΙ Καθηγητής και Πρόεδρος ΤΕΙ Ηπείρου Τηλ. 26810 21164, Fax: 26810 76405, email:proedros@teiep.gr

12. Μιχάλης Παπαδόπουλος Πρόεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Ομότιμος Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τηλ. 210 6081862, Fax: 210 6081864, email: mipapado@pi-schools.gr

12α. Δημήτριος Βλάχος Αναπληρωτής του Προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Τηλ. 210 6016384, 2310 425244, Fax: 210 6007298, email:

13. Δημήτριος Γλάρος Πρόεδρος Κέντρου Εκπαιδευτικής 'Ερευνας Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τηλ. 210 3252439, Fax: 210 3257336, email:

14. Μαρία Κανελλοπούλου Πρόεδρος Οργανισμού Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Συνταξιούχος Γενική Διευθύντρια Υπουργείου Υγείας Τηλ. 210 5203253, Fax: 210 5203252

15. Εκπρόσωπος Ε.Φ.Ε.Ε

16. Εκπρόσωπος Ε.Σ.Ε.Ε.

17. Εκπρόσωπος της Βουλής των Εφήβων

18. Λάζαρος Απέκης Εκπρόσωπος του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων Αντιπρόεδρος ΠΟΣΔΕΠ Αναπληρωτής Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Τηλ. 210 7722990, 6934 618353, Fax: 210 7722932, email: lapekis@central.ntua.gr

19. Σωτήρης Μπρέστας Εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των ΤΕΙ Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τηλ. 210 5385142, 6932 247697, Fax: 210 5385142, email: oseptei@teiath.gr

19α. Ιωάννης Τσάκνης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος του Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ) των ΤΕΙ Καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας Τηλ. 210 5385517, 6937 082860, email: jtsaknis@teiath.gr

20. Γρηγόρης Καλομοίρης Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Πρόεδρος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Τηλ. 210 3318628, 6944 604063, Fax: 210 3227382

20α. Βασίλης Λουζιώτης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) Τηλ. 210 3318625, 6974 434298, Fax: 210 3227382

21. Δημήτρης Μπράτης Εκπρόσωπος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τηλ. 210 3312790, 6974 750402, Fax: 210 3231977, email: secretariat@doe.gr

21α. Βασίλειος Παληγιάννης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Τηλ. 210 3312793, 6974 750409, Fax: 210 3231977

22. Κωνσταντίνος Παπαντωνόπουλος Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Τηλ. 210 5230819,email: oiele@otenet.gr

22α. Νικόλαος Φωτόπουλος Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) Τηλ. 210 5230819, email: oiele@otenet.gr

23. Ιουλία Νάρη Εκπρόσωπος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας Τηλ. 210 7793752, 6972 2775179, Fax: 210 7482186

23α. Βασίλειος Τουλίκας Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας Τηλ. 2310 321391, 6936 321391, Fax: 2310 416003, email: toulikasb@mail.gr

24. Μιχάλης Κουρουτός Εκπρόσωπος Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) Τηλ. 210 5230819, 210 5238148, 6945 807374, Fax: 210 5230819

25. Φώτης Λίτσος Εκπρόσωπος Ηανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) Τηλ. 25910 25286, Ε 25910 25285

25α. Νίκος Γκοτσίνας Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ) Τηλ. 210 7775789

26. Ηλίας Ηλιόπουλος Εκπρόσωπος Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Γενικός Γραμματέας Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Τηλ. 210 3246109, 6932 600786, email: adedy@netplan.gr

26α. Κώστας Παπαντωνίου Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Αντιπρόεδρος Ανωτάτης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ) Τηλ. 210 3246109, 6977 278004, email: adedy1@netplan.gr

27. Ελένη Κολιοπούλου Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Τηλ. 210 3467006, Fax: 210 3471281, email: lenak@otenet.gr

27α. Αντώνης Τορτοπίδης Αναπληρωματικός Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Συντονιστής Μονάδας 'Ερευνας και Ανάλυσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Τηλ. 210 3236673, 6944 354174, Fax: 210 3222929, email: lazari@fgi.org.gr

28. Δρακούλης Φουντουκάκος Εκπρόσωπος Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Τηλ. 210 3624280, Fax: 210 3612218, email: president@acci.gr

28α. Κέλλυ Ξυνή Αναπληρωματική Εκπρόσωπος Κεντρικής 'Ενωσης Επιμελητηρίων Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Τηλ. 210 8899702, Fax: 210 8899707

29. Ιωάννης Αλαβάνος Κοινός Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τηλ. 210 33 13581-3, Fax: 210 3222504

29α. Χριστίνα Τσαγκλή Κοινός Εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Μέλος ΔΣ Δικηγορικού Συλλόγου Ελλάδος Τηλ. 6937 028550

30. Άγγελος Αγγελόπουλος Κοινός Εκπρόσωπος Επιστημονικών Οργανώσεων Πανελλαδικής Εμβέλειας στους Τομείς των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της γεωλογίας, της πληροφορικής και της φιλολογίας Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών Τηλ. 210 7276886, Fax: 210 7276987

30α. Παναγιώτης Φιλντίσης Αναπληρωματικός Κοινός Εκπρόσωπος Επιστημονικών Οργανώσεων Πανελλαδικής Εμβέλειας στους Τομείς των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, της βιολογίας, της γεωλογίας, της πληροφορικής και της φιλολογίας Αντιπρόεδρος της 'Ενωσης Ελλήνων Φυσικών Τηλ. 210 3635701, Fax: 210 3610690

31. Δημήτριος Δημόπουλος Κοινός Εκπρόσωπος Επαγγελματικών Σωματείων Αποφοίτων ΤΕΙ Πρόεδρος της Επιστημονικής 'Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Τηλ. 210 2401705, 6944 283705, Fax: 210 2401705, email: eetem@hol.gr

31α. Σταύρος Κυριαζής Αναπληρωματικός Κοινός Εκπρόσωπος Επαγγελματικών Σωματείων Αποφοίτων ΤΕΙ Αντιπρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Τεχνολόγων Ακτινολόγων Τηλ. 210 9210526, 6972 133693, email: stakyr@mailbox.gr

32. Φίλιππος Τσαλίδης Εκπρόσωπος Νέας Δημοκρατίας Τηλ. 210 3706241, Fax: 210 3706041

33. Μαρία Δαμανάκη Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ Τηλ. 210 3614591 -2, Fax: 210 3614571

33α. Συλβάνα Ράπτη Αναπληρωματική εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ Τηλ. 2103606067

34. Εκπρόσωπος ΚΚΕ - δεν Θα ορίσουν

35. Αθανάσιος Βλάχος Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας Τηλ. 6974 801047, email: kafatsaki@ath.forthnet.gr

35α. Ασπασία Βελισσαρίου Αναπληρωματική Εκπρόσωπος του Συνασπισμού της Αριστεράς των κινημάτων και της οικολογίας Τηλ. 210 6743202, email: abelis@enl.uoa.gr

36. Σπυρίδων Σταθόπουλος Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ Τηλ. 210 3830809, 6944 867397, Fax: 210 3829158

36α. Φωτεινιά Αικατερίνη Γλυκού Αναπληρωματική Εκπρόσωπος ΛΑΟΣ Τηλ. 6976 863551, Fax: 210 9922888

37. Γεράσιμος Φόρτες Εκπρόσωπος Κεντρικής 'Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) Πρόεδρος Επιτροπής Παιδείας ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αργοστολίου Τηλ. 26710 22230, 26710 22488, Fax: 26710 22572

38. Παναγιώτης Δημητρουλόπουλος Εκπρόσωπος 'Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδισικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) Νομάρχης Ηλείας

 

 

 

Αθήνα 20/1/2005

Προς:
1. Την Υπουργό Παιδείας
κ. Μαριέττα Γιαννάκου
2. Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
3. Τον Γενικό Γραμματέα
κ. Ανδρέα Καραμάνο
ΚΟΙΝ.: Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Ωράριο ολιγοθεσιτών συναδέλφων μας

ΣΧΕΤ: Η υπ'αρ. 2427/2004 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας

Κυρία Υπουργέ

Κύριε Υφυπουργέ

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. από το 1997 που ψηφίστηκε ο Ν.2517, ο οποίος καθορίζει το ωράριο των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους, είχε τη θέση ότι η εξαίρεση των συναδέλφων μας, που υπηρετούν σε ολιγοθέσια σχολεία, από τις γενικές ρυθμίσεις του Νόμου, είναι αντισυνταγματική.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ'αριθμ. 2427/2004 απόφασή του, απέρριψε την προσφυγή του Δημοσίου κατά της απόφασης που εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Κέρκυρας, η οποία δικαιώνει συνάδελφό μας και του επιδικάζει συγκεκριμένο ποσό, ως υπερωριακή αποζημίωση, για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκε.

Ύστερα απ'αυτά κύριοι Υπουργοί το Δ.Σ. της ΔΟΕ, σε εφαρμογή της τελεσίδικης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ζητά:

1) Να τροποποιήσετε το συγκεκριμένο Νόμο (Ν. 2517/1997) και να ορίσετε το ωράριο όλων των εκπαιδευτικών της Π.Ε. με βάση τα χρόνια υπηρεσίας, ανεξαρτήτως του τύπου σχολείου στο οποίο υπηρετούν.

2) Για να μην υπάρξουν χιλιάδες δικαστικές προσφυγές να χορηγήσετε, αναδρομικά από το 1997, σε όλους τους συναδέλφους μας, που υπηρέτησαν σε ολιγοθέσια σχολεία, ως υπερωριακή αποζημίωση, τα ποσά που δικαιούνται.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Αθήνα 20/1/2005

Προς
Την Υπουργό Παιδείας
κ. Μαριέττα Γιαννάκου
Κοιν.: Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Επιλογή στελεχών Εκπαίδευσης

Κυρία Υπουργέ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας αποστέλλει τις προτάσεις του, σε επίπεδο γενικών αρχών, για το ζήτημα της επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει, από την πλευρά σας, συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου ή Π.Δ. για την καθιέρωση ενός αντικειμενικού, αδιάβλητου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, παρά τη δέσμευσή σας, στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 4-10-2004, ότι οι προτάσεις σας θα μας αποστέλλονταν, για διάλογο, μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επισημαίνουμε ότι η σχετική διαδικασία έχει, ήδη, καθυστερήσει αφού, o N.3260/04 ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία λήξης της θητείας των υπηρετούντων προσωρινών Δ/ντών Εκπαίδευσης και προϊσταμένων Γραφείων την 31η /8/2005.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Γενικές αρχές

ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

******************************