ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 3
 

 

 

 

 

 

 

 

 


Το Διοικητικό Συμβούλιο

εύχεται σ’ όλους τους συναδέλφους

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ

ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

γεμάτο Υγεία και Πρόοδο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005»

 

 

 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2005:

ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ.

Η ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

 

Από τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το 2005 αποκαλύπτεται ότι η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης θα συνεχιστεί, καταρρίπτοντας τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για δήθεν ουσιαστική αύξηση των δαπανών για τη δημόσια παιδεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σταθερή παραμένει η χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ από το ΠΔΕ, ενώ το συνολικό ποσοστό των δαπανών του ΓΚΠ του 2005 για την Παιδεία, προβλέπεται να φτάσουν στο ιδιαίτερα χαμηλό 7,4%, ακόμη χαμηλότερο από το 7,6% του 2004 και πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις του κινήματος για 15%, αλλά και τις συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες και απαιτήσεις.

ΠΙΝΑΚΑΣ δαπανών (εκ. ευρώ) του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

 

       2004

  2005         

Ποσοστό 2004

Ποσοστό 2005

Σύνολο δαπανών

5573,35

 

5453,13

7,6%

7,4%

 

            Συγκεκριμένα: Οι δαπάνες του ΓΚΠ για την Παιδεία, είναι μειωμένες κατά 120 εκατ. Ευρώ σε σχέση με τον ΓΚΠ του 2004. Υπενθυμίζουμε ότι η πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους ανερχόταν σε 5573,35 εκ. ευρώ, ενώ στον προϋπολογισμό του 2005 προβλέπονται 5.453,13 εκ ευρώ. Από το γεγονός αυτό προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

1.      Οι δαπάνες για την Παιδεία μειώνονται ενώ οι ανάγκες αυξάνονται δραματικά, πράγμα που σημαίνει πως όχι μόνο δεν είναι δυνατό να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες, αλλά τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα θα οξυνθούν παραπέρα. Ο προϋπολογισμός, επί της ουσίας, κινείται στη λογική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, προχωρά ακόμη ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση και, αφού αδυνατεί να καλύψει βασικές και πιεστικές, άμεσες απαιτήσεις, προωθεί τη λογική της εμπορευματοποίησης, με τους γονείς να καλούνται να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και τα σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα να ωθούνται στην αναζήτηση άλλων πόρων (χορηγοί, επιχειρηματική δραστηριότητα κλπ).

2.     Με δεδομένο ότι  πρώτο σχέδιο του ΓΚΠ η πρόβλεψη για την πραγματοποίηση δαπανών από το ΥΠΕΠΘ, το έτος 2004, ανέρχεται σε 5.124 εκ. ευρώ, με προϋπολογισμό τα 5.573,35 εκ. ευρώ, αποκαλύπτεται πως ούτε οι προβλεπόμενες για το 2005 δαπάνες είναι βέβαιο πως θα πραγματοποιηθούν.

            Τέλος, σε σχέση με τη χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, η μοναδική παρατήρηση είναι η στασιμότητα των δαπανών. Η εκτίμηση πραγματοποίησης δαπανών για το 2004 ανέρχεται σε 803 εκ. ευρώ και η πρόβλεψη για το 2005 σε 812 εκ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα είναι σίγουρο πως τα τεράστια προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση, όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν, αλλά θα οξυνθούν επίσης, εντείνοντας τη μορφωτική υποβάθμιση. Έτσι προτάσεις που ακούγονται από διάφορες πλευρές περί εκτέλεσης έργων στην εκπαίδευση με τη μέθοδο της «αυτοχρηματοδότησης» και της εκμετάλλευσής τους από ιδιώτες για εμπορικούς σκοπούς και αποκόμιση κερδών, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σοβαρή μείωση της χρηματοδότησης στον ΟΣΚ, όπως φαίνεται από τον παρακάτω πίνακα:

Πίνακας: Χρηματοδότηση στον ΟΣΚ

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

ΠΟΣΟΣΤΟ %

58.221.000

72.600.000

14.379.000

-19,8

 

Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα τη σημαντική μείωση των κονδυλίων του ΠΔΕ για Έρευνα και Τεχνολογία, παρότι η χώρα μας διαθέτει στον τομέα αυτό το μικρότερο ποσοστό στην Ε.Ε.  Γίνεται έτσι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης για ολοσχερή εξάρτηση της διεξαγόμενης έρευνας από τους διάφορους «ιδιώτες» χρηματοδότες της, τις επιχειρήσεις ή τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΔΕ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑ - ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%

65.000.000

73.000.000

8.000.000

-10,9

 

            Σήμερα η λαϊκή οικογένεια συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τα δυσβάσταχτα έξοδα που απαιτεί η «δωρεάν» Παιδεία, τα παιδιά μας συνεχίζουν να τρέχουν αγχωμένα στη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο, παρά την κατάργηση των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου και τη μείωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων από εννέα σε έξι. Και είναι πολύ φυσικό αυτό, αφού, παρά τις αλλαγές, η ουσία παραμένει ίδια: το Λύκειο προθάλαμος των ΑΕΙ - ΤΕΙ, προγυμναστήριο των μαθητών για τις εξετάσεις εισαγωγής. Μάλιστα, μετά την ανακοίνωση προθέσεων της Υπουργού Παιδείας για καθιέρωση εξετάσεων και στο Δημοτικό, τα διάφορα φροντιστήρια έχουν αρχίσει πυρετωδώς την κατάστρωση των σχετικών προγραμμάτων και το σχεδιασμό της διαφημιστικής τους καμπάνιας.  Και φυσικά δεν χρειάζεται να απορεί κανείς γιατί τα παιδιά βγαίνουν όλο και περισσότερο αμαθή από το σημερινό σχολείο της αποστήθισης ασύνδετων πληροφοριών, της αποσπασματικότητας, της αντιεπιστημονικότητας και του ανταγωνισμού, αφού στόχος δεν είναι η μόρφωση και ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας του νέου ανθρώπου, αλλά η ταξινόμηση των πληροφοριών σε «κουτάκια» και η «προπόνηση» των μαθητών στο να ανοίγουν τα κατάλληλα, που απαντούν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Έτσι η ακριβοπληρωμένη αμάθεια εντείνεται, η προσωπικότητα διασπάται και το ενδιαφέρον για τη μόρφωση υποβαθμίζεται συνεχώς, παρασύροντας μαζί του την εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό.

             Το διπλό και ανισότιμο σχολικό δίκτυο (Ενιαίο Λύκειο - ΤΕΕ, ΤΕΛ ή όπως αλλιώς το βαφτίσουν) συνεχίζει να διαχωρίζει τους μαθητές σε «καλούς» και «κακούς», σε αυτούς που «παίρνουν» τα γράμματα και σε αυτούς που «δεν τα παίρνουν», σε αυτούς που προορίζονται για τα Πανεπιστήμια και σε αυτούς που ψάχνουν μια τέχνη από τα δεκαπέντε τους, αναπαράγοντας τους ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις.

            Στο «ολοήμερο» σχολείο «παρκάρονται» ακόμη οι μαθητές με μοναδικό εξοπλισμό το ψυγείο και το φούρνο μικροκυμάτων, μέχρι να έρθει η ώρα να αρχίσουν το τρέξιμο στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών και τις άλλες τους δραστηριότητες, αφού καμία από αυτές τις ανάγκες δεν καλύπτεται μέσα στο σχολείο και οι γονείς είναι αναγκασμένοι να «αγοράζουν» από τους ιδιώτες. Μπορεί βέβαια η παιδαγωγική να είναι εξορισμένη από  το «ολοήμερο», οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών όμως είναι γεγονός, η διχοτόμηση και διαφοροποίηση του προγράμματος κατοχυρώνεται και η εμπορευματοποίηση προωθείται, με την πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του «ολοήμερου» και την αγορά υπηρεσιών, που πληρώνουν οι ίδιοι οι γονείς.

            Η αξιολόγηση ετοιμάζεται να επιβάλλει το νόμο «της σιωπής» στα σχολεία, να διαμορφώσει λίστες «καλών» και «κακών» (με κριτήριο πάντα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου), να προωθήσει και κατοχυρώσει την λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς «χορηγών».

Στο όνομα της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά», οι επιχειρήσεις ετοιμάζονται να εισβάλλουν στα σχολεία, διαμορφώνοντας το πρόγραμμα του καθενός με βάση τις δικές τους επιλογές, προωθώντας την εφήμερη κατάρτιση στις τρέχουσες ανάγκες τους, όπως επιτάσσει ο στόχος της παραγωγής των αυριανών «απασχολήσιμων» χωρίς δικαιώματα και απαιτήσεις. Εταιρείες, μας λένε, θα μας λύσουν το πρόβλημα των σχολικών κτιρίων, νοικιάζοντας όμως τους χώρους τους σε εμπόρους, για να βγάζουν κέρδη. Η εμπορευματοποίηση ενισχύεται, το «σχολείο της αγοράς» οικοδομείται.

            Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, βλέπουν για άλλη μία χρονιά τη λιτότητα να εξανεμίζει το μισθό τους τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα να απειλούνται με νέα επέλαση, τα πτυχία τους να απαξιώνονται διαρκώς (ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα διατηρείται), τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κερδίζουν όλο και περισσότερο χώρο στην εκπαίδευση (παρά την ακόμη μία «ρύθμιση» - κοροϊδία για τους αναπληρωτές), την ιδιωτική τους ζωή να βιντεοσκοπείται από χιλιάδες καμεροχαφιέδες και αερόπλοια.

            Οι εργαζόμενοι καταπλακώνονται από την αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους, μπροστά στην ανεργία, την ανασφάλεια, την ένταση της εκμετάλλευσης που γεννά ο ανταγωνισμός των κερδών του κεφαλαίου, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που σφαγιάζει λαούς και αλλάζει τα σύνορα.

            Ο νέος Κρατικός Προϋπολογισμός έρχεται και με τη γλώσσα των αριθμών να επιβεβαιώσει τις παραπάνω διαπιστώσεις και εκτιμήσεις. Έτσι, χαρακτηριστικό του νέου προϋπολογισμού είναι η σοβαρή μείωση των επιχορηγήσεων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για δαπάνες εκπαίδευσης (από 82.088.000 εκ. ευρώ το 2004 σε 60.000.000 εκ ευρώ το 2005). Είναι φανερό ότι στόχος αυτής της περικοπής είναι η εξώθηση των Δήμων στην αναζήτηση χορηγιών ή στην κάλυψη των εξόδων μέσω επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, όπως η δημιουργία σχολικών συγκροτημάτων στα οποία η εκπαιδευτική λειτουργία θα συγκατοικεί με κάθε είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες όπως  γκαράζ, Ίντερνετ καφέ, κινηματοθέατρα, γυμναστήρια κ.α. ανοιχτά στο κοινό.

Στο πλαίσιο της ελαχιστοποίησης του κόστους της δημόσιας εκπαίδευσης και  ιδιωτικοποίησής της, προωθείται ραγδαία η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών με τη γιγάντωση της υπερωριακής απασχόλησης των μονίμων, κατόπιν συγχωνεύσεων και συμπτύξεων τμημάτων και σχολείων τον περιορισμό στους διορισμούς μονίμων και την αύξηση των αναπληρωτών και των ωρομισθίων, με τραγικές συνέπειες όχι μόνον για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που μετατρέπονται σε εποχιακό και περιπλανώμενο προσωπικό, αλλά κυρίως για την εκπαίδευση, όπως αποδεικνύεται στους παρακάτω πίνακες:

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ Π.Ε.

 

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%

ΑΜΟΙΒΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

14.900.000

250.010

14.649.990

5.859,7

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

85.000.000

49.000.000

36.000,000

73,4

ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

9.990.000

5.000.000

4.990.000

99,8

Αντίστοιχη, αλλά πολύ πιο εμφανής είναι η πρόθεση της κυβέρνησης για τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΑΠΑΝΩΝ Δ.Ε.

 

2005

2004

ΜΕΤΑΒΟΛΗ

%

 

 

 

 

 

ΑΜΟΙΒΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

100.000.000

58.800.000

41.000.000

70

ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

10.000.000

5.000.000

5.000.000

100

ΑΜΟΙΒΕΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ

20.000.000

9.900.000

10.100.000

102

 Προς δόξαν μάλιστα των διακηρύξεων περί καλλιέργειας  γενικής και συνολικής αντίληψης της πραγματικότητας με χρήση περισσότερων πηγών μάθησης και διερεύνησης των σύγχρονων προβλημάτων , οι χαμηλές δαπάνες για τις σχολικές βιβλιοθήκες παραμένουν σταθερές.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ

2005

2004

950.000

950.000

 

            Από όλα τα παραπάνω, γίνεται φανερό ότι οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την παιδεία,  βρίσκονται σε κραυγαλέα αντίθεση με τις διακηρύξεις της Κυβέρνησης για απλόχερη χρηματοδότησή της με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση της ποιότητας.  Οι όποιες αυξήσεις του Κ.Π. αποσκοπούν στην ενίσχυση της συντηρητικής αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι στην κάλυψη των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων της νεολαίας για ολόπλευρη μόρφωση όλων των παιδιών, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις. Πολύ περισσότερο που η χρόνια υποχρηματοδότηση της παιδείας στη χώρα μας, έχει συσσωρεύσει πληθώρα άλυτων προβλημάτων που διαρκώς μεγαλώνουν.

            Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης απαιτεί μια ριζικά διαφορετική αντίληψη για την κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη.  Μια αντίληψη που να έχει σαν στόχο της την πρόοδο και την ευημερία όλων και όχι την κερδοφορία των λίγων σε βάρος των πολλών. 

            Σε αντίθεση με την πολιτική των πολλαπλών ταξικών φραγμών προκειμένου να ανακοπεί η πρόσβαση στη γνώση και να μαζικοποιηθεί η φτηνή και εφήμερη κατάρτιση, σήμερα προβάλλει επίμονα η ανάγκη της ποσοτικής και ποιοτικής ενίσχυσης της γενικής Παιδείας μέσα από Ενιαίο σχολείο, για όλους ως τα 18 χρόνια. Της Παιδείας που θα βοηθήσει τον άνθρωπο να αποκτήσει γενική και πραγματική εικόνα της πραγματικότητας και όχι αποσπασματική και στρεβλή όπως γίνεται σήμερα.

Γι’ αυτό υποστηρίζουμε:

Τη θεσμοθέτηση Ενιαίου Δωδεκάχρονου Βασικού Υποχρεωτικού Σχολείου, που με άλλες αξίες κοινωνικές και μορφωτικές θα εμπνέει και θα συνεπαίρνει μαθητές και εκπαιδευτικούς, θα διαπλάθει ελεύθερες προσωπικότητες με ολόπλευρη γενική μόρφωση και συνείδηση των συμφερόντων τους στην κοινωνία, ώστε να μπορούν να την αλλάξουν. Αντικατάσταση του «ολοήμερου» παιδοφυλακτήριου από το σχολείο που θα ολοκληρώνει την διαπαιδαγωγητική του εργασία, χωρίς ανάγκη φροντιστηρίων και πρόσθετων μαθημάτων επί πληρωμή, με αναδιάρθρωση του σχολικού προγράμματος και με σκοπό να οργανώνει μαζί με τον διανοητικό, τον συναισθηματικό κόσμο των μαθητών και την κοινωνική τους ζωή. 

Τη συγκρότηση δίχρονης υποχρεωτικής δημόσιας και δωρεάν προσχολικής αγωγής που θα σέβεται και δεν θα βιάζει τον παιδικό ψυχισμό με την πρόωρη σχολειοποίηση που καλλιεργεί το σημερινό σύστημα.

Παράλληλα αγωνιζόμαστε για :

Ø      Μείωση των μαθητών ανά τμήμα.

Ø      Κάλυψη του συνόλου των εκπαιδευτικών αναγκών από τον κρατικό προϋπολογισμό, στην κατεύθυνση της κατάργησης κάθε μορφής ιδιωτικοποίησης, άμεσης ή έμμεσης. Διπλασιασμό των κρατικών δαπανών για την εκπαίδευση, μισθολογική  στήριξη των εκπαιδευτικών, με αυξήσεις 35%, ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό  και υπογραφή γνήσιων και ουσιαστικών Σ.Σ.Ε σε όλα τα επίπεδα. Θεμελίωση και απόδοση της σύνταξης στα 25 χρόνια εργασίας  και πλήρεις συντάξιμες αποδοχές και δικαιώματα στα 30 χρόνια δουλειάς, με την παράλληλη κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Καθιέρωση  ενιαίας δημόσιας και δωρεάν κοινωνικής ασφάλισης και περίθαλψης που να καλύπτει τις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων.

Ø      Ακύρωση κάθε μέτρου που οδηγεί σε ανταποδοτική – επιχειρηματική λειτουργία των σχολείων. Κανένα πρόσθετο χαράτσι στους γονείς, κανένας σπόνσορας στην εκπαίδευση.

Ø      Αντί για αξιολόγηση – χειραγώγηση ζητάμε επίμονα την επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών με παιδαγωγική μόρφωση των αποφοίτων των «καθηγητικών» σχολών σε Πανεπιστημιακές Παιδαγωγικές Σχολές και τακτική, ετήσια, επιμόρφωση  του συνόλου των εκπαιδευτικών με ευθύνη των ΑΕΙ και απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα.

Ø      Κατοχύρωση και διεύρυνση της δημοκρατίας στο σχολείο με την κατάργηση όλων των αυταρχικών – κατασταλτικών μέτρων και ρυθμίσεων που στις μέρες μας πυκνώνουν (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, Κανονισμοί Λειτουργίας σχολείων, Καθηκοντολόγιο, αυταρχικός Δ.Υ.Κ. κλπ.) μαζί με τα συνεχή κρούσματα απαγορεύσεων των ελευθεριών και της συνδικαλιστικής δράσης.

Ø      Αναλυτικά προγράμματα και βιβλία επικεντρωμένα στα θεμελιακά και καταξιωμένα στη διάρκεια του χρόνου στοιχεία της γνώσης, ώστε να δίνουν μια σφαιρική και συγκροτημένη εικόνα για τη ζωή. Βιβλία επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα, ώστε να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε ηλικίας, αντί να αποτελούν δυσνόητες συντμήσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.  Που να μην αποκρύπτουν, ούτε να διαστρεβλώνουν τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, ως προϋπόθεση για την καλλιέργεια της κριτικής, δημιουργικής σκέψης.

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 11/01/2005

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» σε συνεργασία με φορείς και σε συνεννόηση με τις περισσότερες αντίστοιχες πρεσβείες των χωρών της Ν.Α. ΑΣΙΑΣ και της ΑΦΡΙΚΗΣ, αποφάσισε να συγκεντρώσει και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια, μεγιστοποιώντας έτσι τη συνεισφορά αλληλεγγύης του προς τους λαούς που επλήγησαν.

Οι Εκπαιδευτικοί εκφράζοντας την οδύνη τους για τη βιβλική καταστροφή που χτύπησε τους λαούς της Ν.Α. Ασίας και της Αφρικής απ’ την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, απαιτώντας παράλληλα από τα Ηνωμένα Έθνη και τις κυβερνήσεις των χωρών τους να ληφθούν αποτελεσματικότερα μέτρα και να δοθεί επαρκής βοήθεια στα εκατομμύρια θύματα.

Η μακροπρόθεσμη οικονομική και τεχνική βοήθεια πρέπει να παρασχεθεί για την επανοικοδόμηση της υποδομής που καταστράφηκε και να δημιουργήσει τους οικονομικούς και κοινωνικούς όρους για την ανακούφιση εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν χάσει τους δικούς τους, τα σπίτια τους, τις δουλειές τους και δεν έχουν κανένα μέσο διαβίωσης.

ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΓΝΗΣΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

 

Συγκεντρώνουμε παιδικές τροφές, γάλατα και φάρμακα (επιδεσμικό υλικό, σύριγγες μιας χρήσης, παυσίπονα, αντιβιοτικά).

Η συγκέντρωσή τους θα γίνει στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου, μέσω των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τη βοήθεια του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Περιστερίου.

Καταληκτική ημερομηνία συγκέντρωσης: Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2005

 

Πληροφορίες: Παπλωματάς Κων/νος, 6947721624

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»

 

 

 

Ξεκίνησε με τη συζήτηση στη Βουλή, ο περίφημος «Εθνικός Διάλογος» για την Παιδεία στο φόντο της εφαρμογής των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που θα υποτάξουν παραπέρα το εκπαιδευτικό σύστημα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Μαζί με το διάλογο όμως ήρθε και η ώρα δυναμικής μαχητικής απάντησης, αντίστασης στις αλλαγές που έρχονται.

Στις 21 του Γενάρη, μέρα τυπικής έναρξης του διαλόγου μαζί με τους φοιτητές, σπουδαστές και όλο το λαό, κινητοποιούμαστε, αντιστεκόμαστε και διεκδικούμε τη διασφάλιση και αναβάθμιση του Δημόσιου Χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και του Εκπαιδευτικού.

Οργανώνουμε την πάλη μας με μορφές που εξασφαλίζουν τη μαζικότητα, τη συνέχεια και την ενεργή συμμετοχή.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ

21 του ΓΕΝΑΡΗ 2005

ΣΤΙΣ 11:00 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

 

 

 

 Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού. Εξυπακούεται ότι η στάση αφορά το διδακτικό ωράριο κάθε συναδέλφου.

 

 

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ Δ.Σ. »

 

 

 

Ο συνάδελφος Ξέρας Δημήτρης υπέβαλε την παραίτησή του στο Διοικητικό Συμβούλιο για τη συνδικαλιστική χρονιά 2004-2005 μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως αιρετός εκπρόσωπος του κλάδου στο ΠΥΣΠΕ Γ΄ Αθήνας. Την θέση του σύμφωνα με το καταστατικό καταλαμβάνει ο συνάδελφος Βλάχος Κων/νος.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΗ ΔΕΠ»

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου όρισε ως τακτικό εκπρόσωπό του στη ΔΕΠ το συνάδελφο Καπράνα Ζήση και ως αναπληρωματικό τη συνάδελφο Σαρακηνού Ελένη.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ»

 

 

 

            Η ομηρία των ελαστικά απασχολούμενων συναδέλφων στην εκπαίδευση, παρά τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, συνεχίζεται και επεκτείνεται. Η ωρομισθία επεκτείνεται ξανά και στον πρωινό κορμό του προγράμματος.  Οι διάφορες ρυθμίσεις εξασφαλίζουν... ότι δε θα διοριστεί κανείς άλλος αναπληρωτής ή ωρομίσθιος μέχρι το 2008. Τα κενά στα σχολεία είναι τεράστια, ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ δε διορίζει αναπληρωτές και δίνει εντολές για συμπτύξεις, πληθωρικά τμήματα, υπερωρίες και ωρομίσθιους. Οι όροι της δουλειάς των ωρομίσθιων παραμένουν μεσαιωνικοί και αντί να βελτιώνονται, χειροτερεύουν. Η αμοιβή της ώρας παραμένει παγωμένη, περικόπτονται αυθαίρετα ώρες δουλειάς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στις πληρωμές, υπάρχει αδιαφάνεια στις προσλήψεις και την επιλογή σχολείων. Ο ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε και συνεχίζει την απαξίωση των πτυχίων.

            Ο αριθμός των διορισμών που ανακοινώθηκε και τα κονδύλια του νέου προϋπολογισμού, επιβεβαιώνουν ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση και τα επόμενα χρόνια. Όλα δείχνουν ότι μέσω της ωρομίσθιας επιχειρείται η δημιουργία ενός ευέλικτου, φθηνού εκπαιδευτικού δυναμικού, που θα λειτουργεί ως προπομπός για την ανατροπή κάθε κεκτημένου δικαιώματος στις εργασιακές σχέσεις, με επίδραση και στους νέους αλλά και στους μόνιμους συναδέλφους, μια κατάσταση που τελικά υποβαθμίζει την παρεχόμενη εκπαίδευση και απαξιώνει το ίδιο το δημόσιο σχολείο.

            Οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι είναι εκπαιδευτικοί, κατεξοχήν θύματα της ίδιας αντιεκπαιδευτικής - αντιλαϊκής πολιτικής την οποία βιώνουμε όλοι (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι, αδιόριστοι), όπως και το Δημόσιο Σχολείο, στο οποίο η μόρφωση υποβαθμίζεται για λογαριασμό της κατάρτισης, η γνώση εξοβελίζεται σε όφελος των ασύνδετων πληροφοριών με τις οποίες βομβαρδίζονται οι μαθητές, ο λειτουργικός αναλφαβητισμός καλπάζει, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται και η μονιμότητα αμφισβητείται, υπονομεύεται και σιγά - σιγά καταργείται. Απαιτείται λοιπόν να παλέψουμε ενωμένοι για την κατάργηση των ωρομισθίων και αναπληρωτών, εναντίον του συνόλου της αντιεκπαιδευτικής και αντιλαϊκής πολιτικής, την προβολή και διεκδίκηση των αιτημάτων που πηγάζουν από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, τις δικές μας ανάγκες και απαιτήσεις.

            Όλοι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται και πληρώνονται από το ΥΠΕΠΘ (κι εδώ η απαίτηση για τοποθέτηση μόνο μέσα από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι επιτακτική) εγγράφονται ως μέλη στα πρωτοβάθμια σωματεία, ανάλογα από που προσλήφθηκε και πληρώνεται ο καθένας, έχοντας πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και υποχρεώσεις σύμφωνα με το καταστατικό.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ:

ü

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς. Κατάργηση του θεσμού του αναπληρωτή - ωρομίσθιου και αντικατάστασή τους με μόνιμες θέσεις εργασίας.

ü

Μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών τώρα μέσα από την επετηρίδα για να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό όλα τα πραγματικά κενά.

ü

Όχι στα ελαστικά συστήματα πρόσληψης και στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Διορισμοί μέσα από την επετηρίδα.

ü

Την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και την πληρωμή χωρίς καθυστερήσεις.

ü

Την υπογραφή σύμβασης που δε θα περιλαμβάνει τον όρο για μείωση των ωρών μονομερώς από τον εργοδότη, τη δυνατότητα καταβολής των δεδουλευμένων «σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά το τέλος του μήνα» και θα κατοχυρώνει την αύξηση του ωρομισθίου στο διπλάσιο (παραμένει η αμοιβή της ώρας παγωμένη από το 1996!). Την πληρωμή και στις επίσημες αργίες, όπως προέβλεπε και σχετική εγκύκλιος (1984), που καταργήθηκε το 1998.

 

            Πρωτοστατούμε στην ανάδειξη και διεκδίκηση όλων των προβλημάτων και της ελαστικής εργασίας (συνδικαλιστική ένταξη, καταβολή των δεδουλευμένων, ένσημα, αυθαιρεσίες, μεσαιωνικές συμβάσεις, δικαίωμα για σταθερή και μόνιμη δουλειά).

            Το Δ.Σ. καλεί όλους τους συναδέλφους ωρομίσθιους και αναπληρωτές να συσπειρωθούν γύρω από το συνδικάτο, να πλαισιώσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσονται και να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου στις 18:00 στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Περιστερίου (Σταθμός Μετρό Αγ. Αντώνιος).

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 28/12/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

            Αυτές τις γιορτάσιμες μέρες, που ο καθένας μας πήρε το μισθό και το Δώρο (για να τα ξεκοκαλίσουν βέβαια γρήγορα οι «ιέρακες» της «Αγοράς»), όλοι οι ωρομίσθιοι δεν έχουν πληρωθεί για τις υπηρεσίες τους μέχρι τώρα!

            Το κράτος επικαλείται γραφειοκρατικές δυσκολίες! Εμείς ξέρουμε τι κάνει όποιος δε θέλει να ζυμώσει. Την ώρα που η πλουτοκρατία του τόπου θησαυρίζει και στρώνει την τσόχα στα καζίνα, την ώρα που η κυβέρνηση «μπουκώνει» τα μονοπώλια με «επιδοτήσεις», δεν μπορούν να προκαταβάλουν τα ψίχουλα των μισθών των εκπαιδευτικών, να κάνουν και αυτοί Χριστούγεννα χωρίς δανεικά!

            Εμείς οι εκπαιδευτικοί δεν αντιμετωπίζουμε όλα αυτά με «υπομονή και καρτερία»! Αύριο θα τα κάνουν χειρότερα σε βάρος όλων μας. Ξεσηκωνόμαστε με όποιο τρόπο μπορούμε! Μιλήσαμε με  τους γονείς αυτές τις μέρες. Οργανώσαμε διαμαρτυρίες

ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΕΤΩΠΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ

ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

ü

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

ü

ΟΛΟΙ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

 

ü

ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΕΡΜΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

 

 

ΤΟ Δ.Σ. ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2005

ΣΤΙΣ 18:00 ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ 28/2/2005»

 

 

 

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., υλοποιώντας απόφαση της 73ης Γενικής Συνέλευσης, διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2005 στη Χαλκίδα (Ξενοδοχείο Λούσυ) ημερίδα με θέμα :

"Το παρόν και το μέλλον της Προσχολικής Αγωγής - Τα ιδιαίτερα προβλήματα των Νηπιαγωγών στο χώρο της εκπαίδευσης"

Στην ημερίδα καλούνται να συμμετέχουν :

·         Ο Πρόεδρος ή άλλο μέλος του Δ.Σ. του τοπικού Συλλόγου

·         Ένας συνάδελφος νηπιαγωγός, που θα επιλεγεί με διαδικασίες που θα ορίσει ο τοπικός Σύλλογος.

·         Ένας (μία) Νηπιαγωγός από κάθε διθέσιο Νηπιαγωγείο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και όλες οι Νηπιαγωγοί των Νηπιαγωγείων του Δήμου Χαλκίδας (έχει ζητηθεί άδεια μιας μέρας από τον περ. Δ/ντή Στερεάς Ελλάδας).

Κάθε Σύλλογος θα συμπληρώσει το έντυπο που επισυνάπτουμε, προκειμένου να γνωρίζουμε τον αριθμό των συναδέλφων οι οποίοι θα συμμετέχουν στην ημερίδα.

Το έντυπο να επιστραφεί με FAX στη Δ.Ο.Ε. συμπληρωμένο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2005 (fax ΔΟΕ: 3238981, 3231977).

Τα έξοδα των συμμετεχόντων θα βαρύνουν τους Συλλόγους εκπαιδευτικών Π.Ε..

 

 

Η επιλογή της συναδέλφου Νηπιαγωγού που επιθυμεί να παρακολουθήσει την ημερίδα, θα γίνει με τη διαδικασία της κλήρωσης την 1η του Φλεβάρη στις 19:00 στα Γραφεία του Συλλόγου.

Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Νηπιαγωγοί να δηλώσουν έγκαιρα το ενδιαφέρον τους στα μέλη του Δ.Σ.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

 

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

 

 

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2005 ΣΤΙΣ 19:00

 

ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

(ΣΤΑΘΜΟΣ ΜΕΤΡΟ ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)

 

 

ΣΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ

 

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ

 

 

 

                                                                                ΤΟ Δ.Σ.

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Περιστέρι, 17/12/2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε με τα γνωστά προβλήματα ,που χρονίζουν και οξύνονται ολοένα και περισσότερο και υποβαθμίζουν το επίπεδο του δημόσιου σχολείου μας.

  Το κτιριακό παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα και στην πόλη μας. Αρκετά σχολεία στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια και τα περισσότερα δε διαθέτουν  βοηθητικούς χώρους απαραίτητους για τη λειτουργία τους.

  Λείπουν εργαστήρια, εξοπλισμός, βιβλιοθήκες και υποδομή για το ολοήμερο σχολείο. (υποδομή σίτισης, ανάπαυσης  και ανάπτυξης προγραμμάτων)

  Σε πολλά σχολεία, τμήματα στοιβάζονται σε ακατάλληλους χώρους, που χρησιμοποιήθηκαν σαν λύσεις ανάγκης είτε μετά τους σεισμούς (λυόμενα) είτε για άλλους λόγους και έγιναν μόνιμη κατάσταση προσβάλλοντας τις ψυχοπαιδαγωγικές προδιαγραφές, την υγιεινή, την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα του σχολικού κτιρίου.

 Σε μια εποχή που πολλοί μιλούν «ασύστολα» για αθλητικά ιδεώδη, για  μεγάλη πρόοδο του ελληνικού αθλητισμού, για ολυμπιακά μετάλλια και ενώ τα ακριβοπληρωμένα από το λαό αθλητικά ολυμπιακά έργα παραδίδονται στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, από τα σχολεία μας λείπει η στοιχειώδης αθλητική υποδομή για τη φυσική αγωγή και την άθληση των παιδιών μας. Στέγαστρα για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οργανωμένα γήπεδα και σκάμματα, αθλητικά όργανα κλπ. φαντάζουν πολυτέλεια αφού σε πολλές περιπτώσεις λείπει ακόμη και ο ίδιος ο γυμναστής.

  Ελλείψεις διδακτικού προσωπικού. (Λείπουν δάσκαλοι, μουσικοί, γυμναστές και άλλες ειδικότητες από τα ολοήμερα). Πολλά τμήματα έχουν μεγάλο αριθμό μαθητών και αφού ενώ όλοι αναγνωρίζουν ως υπερβολικό τον αριθμό των 30 μαθητών ανά τμήμα ,ωστόσο καμιά κυβέρνηση δεν τροποποίησε τη σχετική νομοθετική διάταξη θέτοντας όριο 20 μαθητών ανά τμήμα και 15 για την Α΄ Τάξη και το Νηπιαγωγείο όπως διεκδικεί και το συνδικαλιστικό κίνημα των εκπαιδευτικών και απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.

  Σοβαρότατο πρόβλημα για το βασικό σχολείο σήμερα αποτελεί το απαρχαιωμένο περιεχόμενο σπουδών, που δεν ανταποκρίνεται και δεν καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών και τα ακατάλληλα βιβλία πολλά από τα οποία έκλεισαν πλέον 20ετία ενώ ήταν προβληματικά από την πρώτη στιγμή της χρησιμοποίησής τους. ( π.χ. βιβλία Γλώσσας, Ιστορίας, Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής κλπ)

Είναι φανερό ότι η εκπαιδευτική πολιτική που ασκείται και είναι πλευρά μιας γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, αντιμετωπίζει τη γνώση και τη μόρφωση σαν εμπόρευμα και τους μαθητές και τους γονείς τους σαν πελάτες. Έτσι γύρω από το σχολείο δημιουργείται ένα πλέγμα οικονομικών συμφερόντων. Σχολικά είδη, ιδιαίτερα μαθήματα,  φροντιστήρια, καταστήματα όπου οι μαθητές «αγοράζουν» γνώση και δεξιότητες (ενισχυτική διδασκαλία, ξένες γλώσσες, μουσική, χορός, αθλητισμός κλπ), εκδοτικά συμφέροντα με την πλημμύρα των σχολικών βοηθημάτων κλπ. Όλα αυτά στοχεύουν κατ’ ευθείαν στην τσέπη του γονιού και παράλληλα απαλλάσσουν το κράτος από την υποχρέωσή του να παρέχει ολοκληρωμένη δωρεάν παιδεία στα παιδιά του λαού. Σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού κατευθύνεται στην κάλυψη αυτών των αναγκών. Οι γονείς καλούνται όλο και περισσότερο να καλύπτουν τις τρύπες της «δωρεάν» παιδείας. Είτε αυτό γίνεται για το λεγόμενο «ολοήμερο» σχολείο είτε για την κάλυψη των πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε άλλων λειτουργικών δαπανών στο σχολείο. Έτσι μπαίνουν αξεπέραστα εμπόδια στα παιδιά των χαμηλότερων κοινωνικοοικονομικά οικογενειών στην κατάκτηση της γνώσης, της μόρφωσης αλλά και στη μελλοντική επαγγελματική τους αποκατάσταση.

                Εδώ και δεκαετίες, οι δαπάνες για την εκπαίδευση, έχουν μπει στη μέγγενη της λιτότητας και των περικοπών. Κι ας είμαστε τελευταίοι και με διαφορά από τις χώρες της ΕΕ και από πολλές άλλες σ’ αυτές τις δαπάνες. Και είναι γνωστό ότι η μόνιμη υποχρηματοδότηση  έχει σωρεύσει τεράστια προβλήματα στο σχολείο μας που απαιτούν γενναίες δαπάνες για να αντιμετωπιστούν.

Η οικοδόμηση του σύγχρονου σχολείου που να καλύπτει όλες τις ανάγκες των μαθητών και να είναι δημόσιο και, κυρίως, δωρεάν είναι υπόθεση όλων μας. Το έχουμε πάγιο αίτημα στους καθημερινούς μας αγώνες.

Απαιτούμε αποφασιστικά την επίλυση των λειτουργικών προβλημάτων. (ελλείψεις διδακτικού προσωπικού, υποδομές, εξοπλισμός κλπ)

  Δε συμβιβαζόμαστε με τη λειτουργία τμημάτων με μεγάλο αριθμό μαθητών.

Αντιστεκόμαστε στην πολιτική, που απειλεί να παραδώσει το σχολικό κτίριο στην εμπορική εκμετάλλευση και στην ιδιωτική κερδοσκοπία με όποιο πρόσχημα ή δέλεαρ οικονομικό ή άλλο. Το σχολείο ανήκει στα παιδιά μας. Δε θα επιτρέψουμε να γίνει επαγγελματική στέγη του όποιου επιχειρηματία.

Διεκδικούμε αυτό που ανήκει στα παιδιά μας, στα παιδιά του λαού.

 

Αγωνιζόμαστε για ένα νέο σχολείο, το Ενιαίο, Βασικό, 12χρονο, Υποχρεωτικό, Δημόσιο, Δωρεάν σχολείο, σχολείο ολοκληρωμένης εργασίας, που θα καλύπτει όλες τις σύγχρονες ανάγκες όλων των παιδιών χωρίς διακρίσεις, για δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή.

 

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2004 ΣΤΙΣ 16:30

ΣΤΟΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ΄ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ Γ΄ Δ/ΝΣΗΣ

(ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΜΥΡΝΗΣ 59)

 

 

ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

 

 

 

 

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

 

 

 

 

 

 

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» και των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Περιστερίου, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2004 στο 3ο Γραφείο Γ΄ Δ/νσης Π.Ε. (Χρυσοστόμου Σμύρνης 59) για τα λειτουργικά προβλήματα των σχολείων του Δήμου Περιστερίου

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ

για την παράσταση διαμαρτυρίας στον Περιφερειάρχη Αττικής

 

Αθήνα 16/12/2004

 

            Στις 15/12/2004 πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Δ.Σ. Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε. της Γ΄ Αθήνας, αλλά και άλλων περιοχών του λεκανοπεδίου με τον Περιφερειάρχη εκπαίδευσης. Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας που έχουν αναλάβει οι Σύλλογοί μας για συντονισμό της δράσης, με στόχο να αναδείξουμε τα σοβαρότατα προβλήματα που έχει η εκπαίδευση και ειδικά στην περιοχή μας, αλλά και να διεκδικήσουμε λύσεις.

            Στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη του θέσαμε τα οξυμμένα προβλήματα που είναι, η υποχρηματοδότηση, τα κενά, οι υποχρεωτικές υπερωρίες, η έλλειψη υποδομής, η πολυμετακίνηση των συνάδελφων των ειδικοτήτων, η απαράδεκτη κατάσταση με τους συναδέλφους ωρομίσθιους κλπ.

            Η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη δεν έδωσε λύσεις, παραδέχτηκε όμως την ύπαρξη προβλημάτων με τα κενά και το πλαίσιο λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου. Παράλληλα δήλωσε άγνοια για μια σειρά ζητημάτων όπως τη μη καταβολή επιδόματος υποδιευθυντή στους υπεύθυνους των ολοήμερων στα 9/θέσια και πάνω σχολεία και την παρακράτηση χρημάτων από την Γ΄ Δ/νση Π.Ε. από συναδέλφους των αγγλικών για την στάση ενάντια στις υποχρεωτικές υπερωρίες. Παραδέχτηκε επίσης την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης, που για μας είναι η βασική αιτία των προβλημάτων και σε συνδυασμό με τα προβλεπόμενα από το νέο προϋπολογισμό (αυξάνει τις δαπάνες για υπερωρίες και ωρομισθία ενώ μειώνει τις αντίστοιχες για διορισμούς και αναπληρωτές) θα εντείνουν τα προβλήματα.

            Είναι γεγονός ότι δεν περιμέναμε λύσεις από τον Περιφερειάρχη, γνωρίζουμε όμως ότι είναι και ο ίδιος υπεύθυνος ως ανώτερος κρίκος στην διοίκηση. Του ζητήσαμε λοιπόν να μεταφέρει όλα αυτα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Του επισημάναμε τέλος, ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά μαζί με γονείς και εργαζόμενους για να αποτρέψουμε το φτηνό και ευέλικτο σχολείο και την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» - ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ Ν.Α. ΑΣΙΑΣ»

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Συνάδελφοι

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη χθεσινή του συνεδρίαση (11.1.2005) συζήτησε το θέμα των καταστροφών που προκλήθηκαν από το φονικό τσουνάμι, στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που, πέραν των άλλων τραγικών συνεπειών, είχαν ως αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μην έχουν, πλέον, σχολεία για να φοιτήσουν.

            Στα πλαίσια αλληλεγγύης και συμπαράστασης των εκπαιδευτικών της Π.Ε. προς τους δοκιμαζόμενους λαούς και ιδιαίτερα προς τους μαθητές, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. άνοιξε στην Αγροτική Τράπεζα τον υπ. αρ. λογαριασμό 017-01-026882-08 "Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας - Θύματα Ν. Α. Ασίας" προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα που θα διατεθούν για την ανέγερση ενός Δημοτικού Σχολείου στις πληγείσες περιοχές.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει, ήδη, καταθέσει, από το ταμείο της Ομοσπονδίας, στον τηλεμαραθώνιο αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ΝΕΤ το συμβολικό ποσό των 1000€, ως πρώτη βοήθεια.

            Η συγκέντρωση των χρημάτων θα γίνει από τους τοπικούς Συλλόγους, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα καταθέσουν στο λογαριασμό που άνοιξε η Ομοσπονδία. Τα χρήματα θα τα διαχειριστεί διαπαραταξιακή επιτροπή αποτελούμενη από μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε..

            Καλούμε τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. και όλους τους συναδέλφους της χώρας να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας.

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου στηρίζοντας την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να συγκεντρώσουν χρηματικό ποσό το οποίο και θα παραδώσουν στα μέλη του Δ.Σ. το αργότερο μέχρι την 1η του Φλεβάρη, ημέρα Τρίτη.

Το Δ.Σ. σε επόμενο Ενημερωτικό του φυλλάδιο θα ανακοινώσει το ποσό που θα καταθέσει η κάθε σχολική μονάδα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32, ΤΗΛ. - FAX: 210 5724139

http://www.asda.gr/sdpeper  e-mail: sdpeper@asda.gr

 

         ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 

          Ελάτε μαζί μας σε ταξίδι καινούριο, σε ταξίδι αλλιώτικο για μια πορεία τρυφερή, υπέροχη και προπαντός ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ. Στόχος μας σ’ αυτό το ταξίδι είναι να συναντήσουμε την ΑΓΑΠΗ και την ΕΛΠΙΔΑ και να κάνουμε πέρα τη μοναξιά που τυλίγει όλο και περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας. Γιατί όταν οι άνθρωποι ΑΓΑΠΑΝΕ τότε μόνο μπορούν να ονειρεύονται και να οραματίζονται ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ μια ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ.

 

                                                       Γι’ αυτό λοιπόν

 

 

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας το Σάββατο 22 του Γενάρη 2005 και ώρα 5:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου

(Παναγή Τσαλδάρη 2)

                      ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ τα παιδιά των συναδέλφων σε

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
 

 

 

 


με πλούσιο πρόγραμμα:

 

·               Παιδική Θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Ένα μαγικό ταξίδι στα όνειρα» από τη θεατρική ομάδα ΟΝΕΙΡΟΒΑΤΕΣ.

 

·               Κοπή πίτας (ο τυχερός κερδίζει μία ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια)

 

·               Αναψυκτικά....... και πολλές εκπλήξεις!!!

 

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ»

 

 

 

 

 

 

 

Κοπή πίτας στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της νέας χρονιάς 11/1/2005

 

 

 

 

 

Παραγωγή ενημερωτικού φυλλαδίου του Συλλόγου

 

 

 

 

ΘΕΜΑ:

«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ Δ.Ο.Ε. »

 

 

 

Αθήνα 14/1/2005

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταδικάζει τις ενέργειες του ΥΠΕΠΘ και της Διοίκησης της Εκπαίδευσης, στο 2ο και 4ο Δημοτικό Σχολείο Λαυρίου, όπου επιχειρείται σύμπτυξη των τμημάτων της Β΄ τάξης. Επιμένουν αμετακίνητοι στην επιβολή της πολιτικής των περικοπών και της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης, στη μη κάλυψη όλων των κενών, στην επιβολή συμπτύξεων και στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις και υπονομεύει τη Δημόσια Εκπαίδευση. Αγνοούν απολύτως το γεγονός της καθολικής αντίδρασης όλων των γονιών, των εκπαιδευτικών καθώς και την αναστάτωση που επικρατεί σ’ ολόκληρη την πόλη του Λαυρίου.

Αδιαφορούν για το ότι η αποχή των μαθητών συνεχίζεται για 12η ημέρα σήμερα, γεγονός που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών και στη σχέση τους με το σχολείο.

Ο εμπαιγμός προς την εκπαιδευτική κοινότητα στο Λαύριο, η διοικητική αυθαιρεσία και η επίδειξη πυγμής δεν συνάδουν με το πνεύμα της συναίνεσης και του διαλόγου που συνεχώς επικαλείται η Υπουργός Παιδείας.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συμπαρίσταται και στηρίζει τον αγώνα των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών και απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία σύμπτυξης στο Λαύριο και σε όλη τη χώρα και να καλυφθούν όλα τα κενά, με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

Ημερομηνία: 12/01/2005

Προς
Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
KOIN.: Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Θέμα: Συνδικαλιστικές άδειες

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το υπ. αριθ. Φ351.5/42/94335/Δ1/15-12/04 έγγραφό σας που απευθύνεται στις Δ/νσεις Π.Ε., με το οποίο ορίζονται οι συνδικαλιστικές άδειες που δικαιούνται τα μέλη της Διοίκησης των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων των εκπ/κών με βάση διατάξεις των Νόμων 2224/94 και 2336/95.

Είναι γνωστό, κύριε Υφυπουργέ ότι, για τις συνδικαλιστικές άδειες ισχύει το άρθρο 18 του Ν.1264/82 το οποίο ουδέποτε καταργήθηκε όπως αναφέρει και ο Ν.2336/95 στο άρθρο 11 παρ. 4 εδάφιο β. Το άρθρο αυτό εφάρμοζαν τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς όλοι οι Υπουργοί Παιδείας και, φυσικά, και η σημερινή Υπουργός, αφού στις άδειες που χορήγησε το επικαλείται.

Ύστερα από τα παραπάνω, κύριε Υφυπουργέ, σας καλούμε να ανακαλέσετε, άμεσα, τη σχετική εγκύκλιο και να εκδώσετε νέα, η οποία να είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν.1264/82.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

Ημερομηνία: 23/12/2004

Προς
Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για την περικοπή του κινήτρου απόδοσης

Σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κόσμος αγωνίστηκε πριν την ψήφιση του ισχύοντος μισθολογίου (νόμος 3205/03) για να ενσωματωθεί το κίνητρο απόδοσης στους βασικούς μισθούς .

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αγωνίστηκαν και μετά την ψήφιση του νόμου να μην περικοπεί το κίνητρο απόδοσης από τους εκπαιδευτικούς που τους έχει χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια εκτιμώντας ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί να "τιμωρούνται" οι εκπαιδευτικοί επειδή επέλεξαν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές σπουδές. Τεκμηρίωσαν , μάλιστα, τους λόγους για τους οποίους είναι παράνομη αυτή η περικοπή εφόσον το σχετικό άρθρο του νόμου 3205/03 προβλέπει ότι στους υπαλλήλους που βρίσκονται σε άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης δεν περικόπτεται το κίνητρο απόδοσης.

Η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ υποσχέθηκε στις 6/5/04 ότι θα προωθήσει, εάν χρειαστεί, νομοθετική ρύθμιση για τη λύση του προβλήματος. Πρόσφατα (18/10/04) ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ μας διαβεβαίωσε ότι "το ΥΠΕΠΘ έχει την άποψη ότι το κίνητρο απόδοσης δεν πρέπει να περικόπτεται από τους εκπαιδευτικούς κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους άδειας σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία". Μας κοινοποίησε, μάλιστα, την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή (12/10/04) της Υπουργού Παιδείας προς τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Πέτρο Δούκα, με την οποία τον παρακαλεί "να ανασταλεί η εφαρμογή των περικοπών του κινήτρου απόδοσης με ταυτόχρονη επανεξέταση όλων των πτυχών του εν λόγω θέματος από τις Υπηρεσίες".

Την Δευτέρα 29/11/04 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών με πρωτοβουλία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ και στη συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Καλό που επακολούθησε μας ανακοινώθηκε η κυβερνητική απόφαση ( μετά και τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υφυπουργού Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα) για το σταμάτημα της περικοπής του κινήτρου απόδοσης στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια .Αυτή η κυβερνητική απόφαση δημοσιεύτηκε την επόμενη μέρα σε πολλές εφημερίδες.

Όμως ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΠΘ 8 μέρες μετά την ανακοίνωση της παραπάνω κυβερνητικής απόφασης (17/12/04) αποστέλλει έγγραφο σε όλες τις Δ/νσεις και τα Γραφεία Εκπαίδευσης με το οποίο κοινοποιεί σχετικό έγγραφο του ΓΛΚ. Αυτά τα έγγραφα καλούν τους υπεύθυνους για τη μισθοδοσία να περικόπτουν το κίνητρο απόδοσης σε κάθε περίπτωση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας πέραν των (2) δύο μηνών.

Η κινητοποίηση των Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ και οι συνεχείς παρεμβάσεις το τελευταίο 3ήμερο είχαν το παρακάτω αποτέλεσμα: Ο Δ/ντής του ΓΛΚ κ. Γούλας με τον οποίο συναντήθηκαν οι πρόεδροι των 2 Ομοσπονδιών μας επανέλαβε ότι "θα κάνει θετική εισήγηση στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών για να σταματήσει αυτή η περικοπή". Μας είπε μάλιστα ότι η σχετική ρύθμιση θα προωθηθεί στο νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική του 2005 το Γενάρη ή Φλεβάρη του 2005.

Μετά και από αυτές τις εξελίξεις που δεν δίνουν άμεση και ριζική λύση στο πρόβλημα, η αγανάκτηση των εκπαιδευτικών που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές σπουδές είναι έντονη και δικαιολογημένη. Πώς άραγε συμβιβάζεται η στέρηση τμήματος των - σε κάθε περίπτωση πενιχρών - αποδοχών των εκπαιδευτικών με την πρωθυπουργική διακήρυξη για προτεραιότητα στην Παιδεία και τον Πολιτισμό; Πώς συμβιβάζεται αυτή η περικοπή με τις διακηρύξεις της Υπουργού Παιδείας για στήριξη πολιτικών που προωθούν την περιοδική μετεκπαίδευση όλων ανεξαιρέτως των εκπαιδευτικών και για θεσμοθέτηση δικτύων συνεχούς επιμόρφωσης;

Τα Δ.Σ. των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ απαιτούν να σταματήσει τώρα η άδικη και απαράδεκτη περικοπή του κινήτρου απόδοσης και να επιστραφούν όλα τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ να ανακαλέσει σήμερα το έγγραφο του Γεν. Γραμματέα (7/12/04).Η ανάκληση αυτή είναι απαραίτητο να γίνει για να σταματήσουν τα αρμόδια όργανα να απαιτούν από πολλούς εκπαιδευτικούς την επιστροφή του ποσού που αντιστοιχεί στο κίνητρο απόδοσης που καταβλήθηκε σε αυτούς στη διάρκεια του 2004. Και βέβαια πρέπει να ανακληθεί, γιατί όσο είναι σε ισχύ το έγγραφο αυτό, οι όποιες κυβερνητικές δεσμεύσεις δεν έχουν πλέον κανένα αντίκρισμα.

Τέλος, απαιτούμε την οριστική λύση του θέματος με νομοθετική ρύθμιση.

Απαιτούμε να προωθηθεί για ψήφιση το συντομότερο δυνατό η παρακάτω διάταξη:

Στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς το Κίνητρο Απόδοσης του άρθρου 12 του ν.3205/03 καταβάλλεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν για την καταβολή της αποζημίωσης των διδακτικών τριμήνων.

(Εναλλακτική διατύπωση: Στους εκπαιδευτικούς λειτουργούς το Κίνητρο Απόδοσης του άρθρου 12 του ν. 3205/03 καταβάλλεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονταν στην παραγρ. 3 του άρθρου 13 του ν. 2470/97).

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

Ημερομηνία: 22/12/2004

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Θέμα: Ωρομίσθιοι στην Π.Ε. – Δικαίωμα «εκλέγειν και εκλέγεσθαι»

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. συζήτησε, στη χθεσινή του συνεδρίαση 21-12-2004, το θέμα των ωρομισθίων στην Π.Ε., παρουσία αντιπροσωπείας συναδέλφων (ωρομισθίων) και αποφάσισε τα εξής:

1. Ο κλάδος, όπως προκύπτει από τις αποφάσεις των Γ.Σ. (72η και 73η), είναι κατά του θεσμού των ωρομισθίων και αγωνίζεται για την κατάργησή του. Διεκδικούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους όσους εργάζονται στο χώρο της εκπαίδευσης. Το αίτημα αυτό είναι κυρίαρχο και γι’ αυτό προτάσσεται στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ομοσπονδίας.

2. Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., όπως είχε δεσμευθεί, έθεσε στο 32ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, που ήταν και καταστατικό, το θέμα της συμμετοχής των ωρομισθίων στις διαδικασίες του συνδικαλιστικού κινήματος με πλήρη δικαιώματα ( εκλέγειν και εκλέγεσθαι). Το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ απέρριψε το αίτημα με το αιτιολογικό ότι αυτό είναι αντίθετο με το Ν.1264/82 και με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ. (τη σχετική απόφαση της ΑΔΕΔΥ σας την αποστέλλουμε, καθώς και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της Δ.Ο.Ε.). Το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε, μάλιστα, και τη συγκρότηση επιτροπής πιστοποίησης η οποία θα ελέγχει την εγκυρότητα των εκλογών στις Ομοσπονδίες, για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην ΑΔΕΔΥ. Ύστερα από αυτές τις εξελίξεις είναι σαφές ότι οι ωρομίσθιοι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων για το συνέδριο της Δ.Ο.Ε. (αφού οι αντιπρόσωποι αυτοί εκλέγουν τους αντιπροσώπους για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ). Όσον αφορά τη συμμετοχή των ωρομισθίων στις κινητοποιήσεις οι συνάδελφοι είναι καλυμμένοι συνδικαλιστικά, πλήρως, τόσο από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας όσο και από το Ν.1264/82, ο οποίος στο άρθρο 20, παρ.1 προβλέπει τα εξής: «εργαζόμενοι του κλάδου ή της επιχείρησης που δεν είναι μέλη της συνδικαλιστικής οργάνωσης που κήρυξε απεργία μπορούν να λάβουν μέρος σ’ αυτή».

3. Για την καλύτερη επικοινωνία του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τους συναδέλφους ωρομισθίους και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά αποφασίστηκε να συγκροτηθεί και να λειτουργεί στη Δ.Ο.Ε. Γραμματεία ωρομισθίων.

Σας παρακαλούμε, για όλα τα παραπάνω, να ενημερώσετε τους συναδέλφους των σχολείων σας.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

Ημερομηνία: 22/12/2004

Προς
Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για την παραπέρα πορεία του κλάδου

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., στη χθεσινή του συνεδρίαση (21.12. 04), αφού έλαβε υπόψη του:

1. Το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε θετική εξέλιξη στα αιτήματα του διεκδικητικού πλαισίου του κλάδου, όπως αυτό διαμορφώθηκε στις 28.09.04,

2. Την κατάθεση και ψήφιση από τη Βουλή του προϋπολογισμού του 2005, ο οποίος όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την Παιδεία, αλλά, αντίθετα, τις μειώνει ακόμη και σε σχέση με τα περσινά επίπεδα (Από 3,61% του ΑΕΠ το 2004 σε 3,58% το 2005),

3. Το ότι, στον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την ικανοποίηση των οικονομικών μας αιτημάτων, πέραν της εισοδηματικής πολιτικής (3,2%), ούτε καν για τη χορήγηση του υπολοίπου του επιδόματος των 176€ (103€), που ήταν ρητή προεκλογική δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης,

4. Την ανάγκη να διεκδικηθούν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών με αγωνιστικές κινητοποιήσεις,

Αποφάσισε

1. Να προτείνει στην ΟΛΜΕ την πραγματοποίηση κοινής σύσκεψης των Δ.Σ. των δύο Ομοσπονδιών τη Δευτέρα 10/1/2005, στα γραφεία της Δ.Ο.Ε., με στόχο τη διαμόρφωση ενός κοινού διεκδικητικού και αγωνιστικού πλαισίου δράσης.

2. Να πραγματοποιηθούν από 11-21/1/2005 περιφερειακές συσκέψεις συνδικαλιστικών στελεχών σε όλη τη χώρα με στόχο, αφενός μεν την ενημέρωση, αφετέρου δε τη δημιουργία αγωνιστικού κλίματος για τη διεκδίκηση των αιτημάτων.

3. Να αποσταλεί, αμέσως μετά τις περιφερειακές συσκέψεις, απόφαση – εισήγηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με συγκεκριμένο διεκδικητικό και αγωνιστικό πλαίσιο, προς τις Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων της χώρας, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από 25 Γενάρη μέχρι 4 Φλεβάρη 2005.

4. Μετά τις Γενικές Συνελεύσεις θα πραγματοποιηθεί ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ. Ο τόπος και ο χρόνος θα σας ανακοινωθεί με νεότερο έγγραφό μας.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης         Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Ημερομηνία: 21/12/2004

Προς
Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό

Θέμα: Περικοπή κινήτρου απόδοσης

ΣΧΕΤ: 118072/1Β/ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ/7-12-04.Γ.Γραμματέας ΥΠΕΠΘ

Κύριε Υφυπουργέ

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, για τον πρωτοφανή εμπαιγμό που υφίστανται από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, σχετικά με την περικοπή του κινήτρου απόδοσης, από τους συναδέλφους μας που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια.

Ενώ, κύριε Υφυπουργέ, κατά τη συνάντηση που είχαμε στις 29/11/2004, με αφορμή την κινητοποίηση που έγινε στο ΥΠΕΠΘ για το θέμα, δεσμευτήκατε ότι μέσα σε δέκα ημέρες θα υπάρξει θετική ρύθμιση του ζητήματος, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε το υπ. αριθμ. 118072/1Β/ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ/7-12-04 έγγραφο του Γ. Γραμματέα του ΥΠΕΠΘ, με το οποίο δίνεται εντολή στις διευθύνσεις Π.Ε. και Δ.Ε. να περικόπτουν το κίνητρο απόδοσης από τους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια, πέραν των δυο μηνών.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, κύριε Υφυπουργέ, τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και Ο.Λ.Μ.Ε. ζητούν να έχουν, άμεσα, συνάντηση μαζί σας για το θέμα.

Για τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε.

Ο Πρόεδρος:              Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Μπράτης Δημήτρης        Γρηγόρης Καλομοίρης

 

 

Ημερομηνία: 13/12/2004

Προς
Τον Υφυπουργό Παιδείας
κ. Γεώργιο Καλό
ΚΟΙΝ: 1) Γ.Γραμματέα ΥΠΕΠΘ
κ.Ανδρέα Καραμάνο
2) Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.
3) Διδασκαλείο Ρόδου

Θέμα: Περικοπή επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών

Σχετ.: Αρ.2/15543/0022/21-10-04 έγγραφο του Γ.Λ.Κ.

Κύριε Υφυπουργέ

Στην πρόσφατη συνάντηση (29.11.04), που είχε μαζί σας το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., για το ζήτημα της περικοπής του κινήτρου απόδοσης, έθεσε υπόψη σας και το πρόβλημα της περικοπής του επιδόματος προβληματικών και παραμεθορίων περιοχών, που αντιμετωπίζουν ορισμένοι συνάδελφοί μας, που φοιτούν στο Διδασκαλείο της Ρόδου. Λάβαμε, δε, τη διαβεβαίωσή σας ότι θα εξετάσετε το θέμα.

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την υπ' αρ.2/15543/0022/21-10-04 απόφαση του Γ.Λ.Κ. που φέρει την υπογραφή της κ. Πολυχρονοπούλου, σύμφωνα με την οποία, αντί το επίδομα να καταβληθεί και στους ελάχιστους συναδέλφους που δεν το ελάμβαναν, περικόπτεται από όλους.

Παρατηρείται, δηλαδή κ. Υφυπουργέ το παράδοξο και πρωτοφανές, συνάδελφοί μας που υπηρετούν στην ίδια περιοχή (Ρόδο) άλλοι να λαμβάνουν το επίδομα, επειδή βρίσκονται σε σχολεία και άλλοι να μην το λαμβάνουν επειδή φοιτούν στο Διδασκαλείο.

Δεν είναι η πρώτη φορά κ.Υφυπουργέ που η αρμόδια Δ/νση του Γ.Λ. του Κράτους, γνωμοδοτεί κατά το δοκούν. Σας υπενθυμίζουμε ότι η κ. Πολυχρονοπούλου με απόφασή της περιέκοψε το κίνητρο απόδοσης από τους συναδέλφους που φοιτούν στα Διδασκαλεία (επειδή, κατά τη γνώμη της, είχαν εκπαιδευτική άδεια!!!) ταυτόχρονα όμως με άλλη απόφασή της γνωμοδοτούσε ότι δεν δικαιούνται το 15 % προσαύξηση στο μισθό τους, που λαμβάνουν όσοι έχουν εκπ/κή άδεια, επειδή είναι … αποσπασμένοι στα Διδασκαλεία. (τις σχετικές αποφάσεις της συγκεκριμένης Δ/νσης σας τις αποστέλλουμε).

Ο Ν. 3205/03 στο άρθρο 8 παρ. 4 είναι σαφής, κύριε Υφυπουργέ, και ορίζει ότι το επίδομα χορηγείται σε όλους τους υπαλλήλους που υπηρετούν σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές (για όσο χρόνο υπηρετούν σ'αυτές), χωρίς, επιπλέον, περιορισμούς.

Ύστερα από τα παραπάνω, κύριε Υφυπουργέ, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. σας καλεί να παρέμβετε άμεσα, προκειμένου να ανακληθεί η σχετική απόφαση και να χορηγηθεί το επίδομα στους συναδέλφους μας που το δικαιούνται, σύμφωνα με το Νόμο.

Ο Πρόεδρος:       Ο Γεν. Γραμματέας:

Μπράτης Δημήτρης        Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

Ημερομηνία: 13/12/2004

Προς: Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για τη μείωση του αριθμού των διορισμών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε, πρόσφατα, τους διορισμούς εκπαιδευτικών, που θα γίνουν την ερχόμενη διετία (2004-2006) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, αντί οι μόνιμοι διορισμοί να αυξηθούν, για να καλυφθούν όλα τα κενά, μειώνονται. Από 5635 σύνολο την προηγούμενη διετία (2002-2004), προβλέπονται 3.800 για την ερχόμενη διετία (2004-2006). Μείωση κατά 33%, περίπου.

Αναλυτικά:

"Μειώνεται κατά 50%, σε σχέση με την προηγούμενη διετία ο αριθμός των δασκάλων που θα διοριστούν (από 4240 τη διετία 2002-2004, προβλέπεται να διοριστούν 2200 τη διετία 2004-2006).

"Ο αριθμός των διοριστέων Νηπιαγωγών παραμένει στα ίδια επίπεδα.

"Για τις ειδικότητες (Φ.Αγωγής, Αγγλικών, Μουσικής) δεν προβλέπεται κανένας μόνιμος διορισμός.

Είναι βέβαιο ότι με τον αριθμό των διορισμών που ανακοινώθηκε, την προσεχή διετία τα σχολεία θα αντιμετωπίσουν πολλά προβλήματα λειτουργίας. Οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών θα επιδεινωθούν και η εργασιακή ομηρία θα συνεχιστεί, αφού τα κενά θα καλυφθούν όπως γίνεται και σήμερα, με ωρομίσθιούς, με ανάθεση υπερωριών και με συμπτύξεις τμημάτων (αυτό προβλέπεται και στον προϋπολογισμό του 2005, αφού τα κονδύλια για τους ωρομίσθιους και τις υπερωρίες είναι αυξημένα κατά 5860% και 4938% αντίστοιχα).

Ύστερα από τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να ανακαλέσει την απόφασή της, να καλύψει άμεσα όλα τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία και να προχωρήσει σε μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, σε θέσεις που θα δημιουργηθούν από:

- Τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (1:20)

- Την καθιέρωση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής

- Την πλήρη εφαρμογή του θεσμού του ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου

- Την εφαρμογή συστηματικής ενισχυτικής διδασκαλίας

- Την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (επιμόρφωση τρίμηνης, εξάμηνης ή και ετήσιας διάρκειας με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα).

- Τη συστηματική λειτουργία των τάξεων υποδοχής και των Φ.Τ., για τους αλλοδαπούς μαθητές.

- Τη συνταξιοδότηση των εκπαιδευτικών στα 30 χρόνια υπηρεσίας με πλήρη σύνταξη.

- Την εφαρμογή προγραμμάτων καταπολέμησης του αναλφαβητισμού και εκπαίδευσης ενηλίκων.

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ