ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32,  ΤΗΛ. - FAX: 210 5724139

http://www.asda.gr/sdpeper    e-mail: sdpeper@asda.gr

 

Περιστέρι, 10/12/2004

                                                                                                             Αρ. Πρωτ.: 287

 

 

 

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ Νο 2

 

 

 

 

3ΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

 

 

ΛΙΤΟΤΗΤΑ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ

ΑΝΕΡΓΙΑ - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

φτάνει πια!

 

 

Βαδίζουμε όλοι μαζί

στο δρόμο του αγώνα

 

 

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

13,14,15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 10/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 1588

 

                                                Προς

                                                Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

 

Θέμα: Τριήμερο αγωνιστικής δράσης ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ

13,14,15 Δεκέμβρη 2004

 

 

          Συνάδελφοι

          Η ΑΔΕΔΥ με τη ΓΣΕΕ συνδιοργανώνουν στις 13,14 και 15 Δεκέμβρη, τριήμερο αγωνιστικής δράσης κατά της λιτότητας, της ακρίβειας, της ανεργίας και των απολύσεων. Στα πλαίσια αυτού του τριημέρου δράσης, διοργανώνονται κοινές εκδηλώσεις και συλλαλητήρια σ’ όλη τη χώρα.

          Καλούμε τους συναδέλφους του Λεκανοπεδίου να συμμετάσχουν μαζικά στο κεντρικό συλλαλητήριο που θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2004, ώρα 16:00 στο πεδίο του Άρεως, στην Αθήνα καθώς και τους συναδέλφους της επαρχίας στα συλλαλητήρια που οργανώνονται στις περιοχές τους.

 

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο    πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης                                          Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

 

 

Γ.Σ.Ε.Ε. - Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2/12/04

 

Συνέντευξη Τύπου

 

Κοινή συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα 2/12/04 ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τα μεγάλα και σοβαρά θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους της χώρας, απόρροια της ασκούμενης Κυβερνητικής πολιτικής, κυρίως στα εξής προβλήματα:

 

1) Ακρίβεια και ασύδοτη αύξηση τιμών.

 

2) Λιτότητα στους μισθούς, ημερομίσθια, συντάξεις και γενικότερα στα εισοδήματα.

 

3) Ανεργία - απολύσεις. Αποβιομηχάνιση - ανυπαρξία επενδύσεων, μετανάστευση επιχειρήσεων.

 

4) Προϋπολογισμός λιτότητας, ύφεσης, στασιμότητας και απόκλισης απ’ την Ε. Ένωση.

 

5) Φορολογικός εμπαιγμός, με νέα δυσβάσταχτα βάρη στους μισθωτούς ΟΛΩΝ των κατηγοριών και εισοδημάτων, ΥΠΕΡ των επιχειρηματικών κερδών και των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

6) Εμπαιγμός και εξαπάτηση των συμβασιούχων με μαζικές απολύσεις αντί της προεκλογικά υπεσχημένης τακτοποίησής τους.

 

7) Αναπτυξιακός νόμος ενθυλάκωσης των επιδοτήσεων από τους εργοδότες και αποδέσμευσή τους από την υποχρέωση αύξησης της απασχόλησης.

 

8) Ανατροπές στο Ασφαλιστικό και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων, μέσα από πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων των ΔΕΚΟ και τραπεζών.

 

Για όλα αυτά τα αιτήματα, οι δυο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΚΑΛΟΥΝ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο ΠΑΝ-ΑΤΤΙΚΟ Συλλαλητήριο την ΤΕΤΑΡΤΗ 15/12/04 στις 16.00 στο ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, για να απαντήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ:

 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!

 

 

ανοικτή επιστολή
 


                                                                              

 

ΠΡΟΣ: -ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Π.Ε  Γ΄ Δ/ΝΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ-ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

 

      Εμείς οι εκπαιδευτικοί της Π.Ε που υπηρετούμε στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Γ΄ Δ/νσης Αθήνας, γνωρίζοντας το βάρος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στους μαθητές μας και τους γονείς τους, σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή με σκοπό να σας ενημερώσουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά.

     Παρά τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» με την έναρξη και της φετινής σχολικής χρονιάς εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα ίδια σοβαρά προβλήματα που δυσκολεύουν τη λειτουργία του σχολείου και βάζουν εμπόδια και φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών μας. Συγκεκριμένα:

 

1.                  Η δίχρονη προσχολική αγωγή (προνήπια-νήπια) δεν είναι υποχρεωτική αλλά προαιρετική με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην φοιτούν καθόλου στο νηπιαγωγείο. Σε πολλές περιοχές λείπουν νηπιαγωγεία ενώ πολλά τμήματα στεγάζονται σε απαράδεκτα κτίρια. Τα χρήματα που δίνονται για την προσχολική αγωγή είναι λιγοστά και οι γονείς αναγκάζονται να καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα βάζοντας το χέρι βαθιά  στην τσέπη. Στα ολοήμερα νηπιαγωγεία οι ελλείψεις είναι ακόμα περισσότερες καθώς ούτε οι χώροι επαρκούν ούτε υπάρχει βοηθητικό προσωπικό. Οι διαταγές όμως μιλούν για 30αρια τμήματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν χωρούν ούτε για να ξαπλώσουν σε αυτούς τους περιορισμένους χώρους.

 

2.                  Οι ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό ακόμα και σήμερα είναι μεγάλες. Η Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει ότι λείπουν-τέσσερις μήνες μετά τον αγιασμό- 1000 εκπαιδευτικοί. Στην περιοχή μας οι ελλείψεις είναι κυρίως σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Λείπουν 37 γυμναστές και 10 νηπιαγωγοί.

 

3.                  Παρά τις υποσχέσεις και τις «δεσμεύσεις» οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Νόμοι, διατάγματα, εγκύκλιοι, κανονισμοί δυσκολεύουν το έργο μας και υπονομεύουν την ποιότητα της καθημερινής μας δουλειάς. Για να καλυφθούν τα κενά, οι «τρύπες» και δήθεν για να συμπληρωθούν τα ωράρια επιβάλλονται απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές ρυθμίσεις:

·  Οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων έχουν μετατραπεί σε delivery  και υποχρεώνονται να περιφέρονται σε 4 έως 6 σχολεία π.χ οι Μουσικοί. Αλήθεια πώς μπορεί ένας άνθρωπος να διδάξει σωστά τόσα παιδιά σε τόσα σχολεία; Αλήθεια πώς μπορεί ένα παιδί να αγαπήσει και να μάθει μουσική, γυμναστική, ξένη γλώσσα όταν ο δάσκαλός του είναι περιφερόμενος και δε θυμάται ούτε το όνομά του;

·  Οι τάξεις υποδοχής, ένταξης και ενισχυτικής διδασκαλίας έχουν αποψιλωθεί και το προσωπικό μεταφέρεται για να καλύψει τα λειτουργικά κενά που δημιουργούνται.

·  Τα κενά των ολοήμερων σχολείων καλύπτονται και φέτος με ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς που είναι απλήρωτοι για πολλούς μήνες και δουλεύουν με μισό ένσημο, μισό ωράριο, μισή ασφάλιση και μισή ζωή.

·  Αρκετά τμήματα είναι πολυπληθή καθώς επιβάλλονται συμπτύξεις τμημάτων στην κατεύθυνση δημιουργίας τμημάτων με 30 μαθητές. Σε μια περιοχή, όπως η δική μας, όπου τα κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα είναι μεγάλα τα πολυπληθή τμήματα ουσιαστικά σπρώχνουν τους μαθητές μας στην εγκατάλειψη πρόωρα του σχολείου και το λειτουργικό αναλφαβητισμό.

·  Το ωράριο πολλών εκπαιδευτικών έχει γίνει ελαστικό, για να καλυφθούν τα κενά προσλαμβάνονται ωρομίσθιοι και για τον πρωινό κύκλο, επιβάλλονται υποχρεωτικές υπερωρίες κλπ.

 

4.                  Η δημόσια εκπαίδευση εδώ και χρόνια λειτουργεί σε καθεστώς υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα στα σχολεία να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία τους. Μια μέτρια νεροποντή το Νοέμβρη ήταν ικανή να πλημμυρίσει πολλά απ’ τα σχολεία μας. Οι Σχολικές επιτροπές με τα χρήματα που παίρνουν δυσκολεύονται να καλύψουν τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων. Το χαρτί και τα μελάνια λείπουν, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ μόλις και καλύπτονται, η καθαριότητα ανεπαρκέστατη και φυσικά δε γίνεται λόγος για αγορά βιβλίων, εξοπλισμού , οργάνων κλπ. Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων αναγκάζονται να καλύπτουν μεγάλο μέρος των εξόδων και των αναγκών των σχολείων.

 

5.                  Όσον αφορά τη λειτουργία των «Ολοήμερων» οι ελλείψεις είναι πάρα πολλές. Πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι ολοήμερη λειτουργία σχολείου δεν μπορεί να γίνει με ένα ψυγείο ,ένα φουρνάκι και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς. Λείπουν οι χώροι, οι τραπεζαρίες, το βοηθητικό προσωπικό, οι βιβλιοθήκες, τα εργαστήρια κλπ.

 

6.                  Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι χρόνια και οξυμένα και αντί να γίνει προσπάθεια να δοθούν κάποιες λύσεις προετοιμάζεται η επαναφορά των Εξετάσεων στην Ε΄ και στην Στ΄ τάξη του δημοτικού και η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών μέσω των αποτελεσμάτων. Οι εξετάσεις παρουσιάζονται σαν την πανάκεια που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Η πρόσφατη αλλά και η διεθνής εμπειρία δείχνουν ότι οι εξετάσεις δεν έλυσαν αλλά δημιούργησαν φοβερά προβλήματα στα εκπαιδευτικά συστήματα που πειραματίστηκαν π.χ αύξηση εγκατάλειψης, παραπαιδεία κλπ.

            

         Είναι φανερό πως αυτό το σχολείο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση απ’ τις χώρες της Ε.Ε στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Τα ίδια χάλια έχουν και οι μισθοί των εκπαιδευτικών. Αυτή η πολιτική είναι αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή και ικανοποιεί μόνο τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πληρώνουμε πολύ ακριβά εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική. Η λαϊκή οικογένεια στενάζει απ’ το βάρος των αυξανόμενων εκπαιδευτικών δαπανών. Τα παιδιά απ’ τις φτωχές οικογένειες εγκαταλείπουν πρόωρα ή σπρώχνονται κατά χιλιάδες στα κέντρα κατάρτισης και γίνονται με αυτόν τον τρόπο φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς διεκδικήσεις, δικαιώματα και μέλλον. Για την ολιγαρχία και τις επιχειρήσεις όλοι μας είμαστε αναλώσιμα γρανάζια στην μηχανή που παράγει κέρδος.

 

          Για όλα αυτά αγαπητοί γονείς και συνάδελφοι σας καλούμε μαζί να αντιδράσουμε και να παλέψουμε για τη δημιουργία του σχολείου που θα απαντά στις ανάγκες των παιδιών μας και στα οράματά μας. Ένα σχολείο που θα προσφέρει μόρφωση σ’ όλα τα παιδιά του λαού μας χωρίς διακρίσεις και φραγμούς.

 

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ;

ü                  Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του Γ.Κ.Π.

ü                  Ενιαίο 12χρονο, δημόσιο, δωρεάν σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά.

ü                  Καλύτερους μισθούς και σταθερές εργασιακές σχέσεις για να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και να ανταποκριθούμε στο δύσκολο έργο μας.

ü                  Να μην περάσει η κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών με την αξιολόγηση-χειραγώγηση και την επαναφορά των εξετάσεων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

ü                  Να καλυφθούν με συμπληρωματικούς διορισμούς όλα τα κενά και να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης, ενισχυτικής διδασκαλίας κλπ. 20 μαθητές / τμήμα. Πρωινή λειτουργία των σχολείων.

ü                  Άμεση βελτίωση και δημιουργία γερής υλικοτεχνικής υποδομής σ’ όλα τα σχολεία. Αύξηση των επιχορηγήσεων των σχολικών επιτροπών.

ü                  Μόνιμη, σταθερή εργασία για όλους. Όχι στην ωρομισθία και στην ελαστική εργασία. Να σταματήσει τώρα η πολλαπλή μετακίνηση, οι υποχρεωτικές υπερωρίες και τα κυλιόμενα ωράρια.

ü                  Νέα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία.

 

Παράσταση διαμαρτυρίας των Δ.Σ στην Περιφέρεια στις 1.30 μ.μ,

την Τετάρτη 15-12-04

 

 

ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε Γ΄ΑΘΗΝΑΣ:

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ «ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ» ,ΑΙΓΑΛΕΩ,  ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ - ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ

 

 

 

 

 

Περιστέρι, 10/12/2004

                                                                                                             Αρ. Πρωτ.: 286

 

11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 

 

 

 

 

 

Η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα

«χαράζει» τα παιδικά πρόσωπα

 

 

 

 

 

 

            «Επίδειξη βαρβαρότητας» σε εκατομμύρια παιδιά της Γης κάνει η «νέα τάξη πραγμάτων», όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της έκθεσης για την «κατάσταση των παιδιών 2005» που παρουσιάζει η Γιούνισεφ, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

            Οι πόλεμοι και το Εϊτζ καταγράφονται στους βασικότερους λόγους που μετατρέπουν το θάνατο και τη δυστυχία σε «φυσιολογική» καθημερινότητα για παιδιά κάθε ηλικίας. Μόνο οι πόλεμοι που έχουν γίνει από το 1990 καταμετρούν γύρω στα 1.800.000 νεκρά παιδιά και πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά που αναγκάστηκαν να «ξεριζωθούν» από τις εστίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ακόμα ότι σε ένα «συνηθισμένο» 5ετή πόλεμο, η θνησιμότητα κάτω των πέντε ετών αυξάνει κατά 13%.

            Αποκαλυπτικά είναι ενδεικτικά στοιχεία για περιοχές της Γης που βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών. Στα ματωμένα παλαιστινιακά εδάφη, μόνο την περασμένη σχολική χρονιά έκλεισαν τουλάχιστον 580 σχολεία. Στην Ινδονησία, το 1/3 αυτών που έχουν εγκλωβιστεί στη σεξουαλική βιομηχανία είναι κάτω των 18 ετών. Στο Σουδάν παιδιά στρατολογούνται υποχρεωτικά από στρατιωτικές οργανώσεις, ακόμα και πριν τα 14 τους χρόνια. Άλλωστε, σε έναν πλανήτη όπου αλωνίζουν οι στρατοί και οι πολυεθνικές των ιμπεριαλιστών, τα παιδιά δε χωρίζονται σε «τυχερά» και «άτυχα». Για κάθε παιδί, το μέλλον που ανοίγει μπροστά του ο ιμπεριαλισμός έχει μόνο εκμετάλλευση, υποκρισία και θάνατο.

            Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, καταστρατηγούνται ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτό στην επιβίωση, στην υγεία και στη μόρφωση.

·         90 εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν καλύπτουν επαρκώς τις διατροφικές τους ανάγκες.

·         140 εκατομμύρια παιδιά, η πλειοψηφία των οποίων είναι κορίτσια, δεν έχουν πάει ποτέ τους στο σχολείο.

·         270 εκατομμύρια παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας.

·         640 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως δεν έχουν ικανοποιητική στέγαση.

·         500 εκατομμύρια είναι τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής.

·         400 εκατ. παιδιά δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό.

·         Τουλάχιστον 700 εκατ. παιδιά υποφέρουν με δύο ή περισσότερες από τις παραπάνω στερήσεις...

            Η έκθεση ξεκαθαρίζει πως η φτώχεια δεν είναι αποκλειστικότητα του αναπτυσσόμενου κόσμου: στις 11 από τις 15 βιομηχανικές χώρες για τις οποίες υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν πολλαπλασιαστεί την προηγούμενη δεκαετία.

 

            Πολύπλευρες είναι οι καταστροφικές συνέπειες που επιφέρει η μάστιγα του AIDS για παιδιά σε κάθε ήπειρο του πλανήτη. Τα ορφανά από το AIDS φτάνουν τα 15 εκατ. παγκοσμίως. Οι φορείς του AIDS ηλικίας 0-14 ετών στα κράτη της υποσαχάριας Αφρικής φτάνουν τα 1.900.000, στη Νότια Ασία τις 130.000, στη Λατ. Αμερική και στην Καραϊβική τις 48.000, στις βιομηχανικές χώρες στις 17.000. Το αντίστοιχο παγκόσμιο ποσοστό ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια.

            Οι διαστάσεις επιδημίας που παίρνει η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού σε πολλές χώρες έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του έμψυχου δυναμικού σε νοσοκομεία και σχολεία. Εκατοντάδες χιλιάδες είναι τα παιδιά τα οποία αναγκάζονται να δουλεύουν, ακόμα και από την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης στην οποία βυθίζονται οικογένειες των οποίων τα ενήλικα μέλη είναι φορείς ή ασθενείς του ιού.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ

 

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 8/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 1576

 

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Διδακτικό ωράριο εκπαιδευτικών στα ολοήμερα σχολεία.

 

          Συνάδελφοι

          Η 72η Γ.Σ. του κλάδου, που συζήτησε το θέμα του ολοήμερου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, στο διεκδικητικό πλαίσιο, αποφάσισε: «Να υπολογίζεται ο χρόνος επίβλεψης κατά τη διάρκεια του φαγητού των μαθητών στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, όπως συμβαίνει στα πιλοτικά ολοήμερα σχολεία».

          Με δεδομένο ότι κάθε ώρα «απασχόλησης» των μαθητών, ανάγεται στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, καλούμε τους Συλλόγους διδασκόντων και τους Δ/ντές των Σχολικών Μονάδων, να διαμορφώνουν το πρόγραμμα με βάση τα παραπάνω, υπολογίζοντας, δηλαδή, στο διδακτικό ωράριο των συναδέλφων, το χρόνο επίβλεψης κατά τη διάρκεια του φαγητού των μαθητών.

          Παρακαλούμε να ενημερώσετε, τους συναδέλφους των σχολείων σας για τα παραπάνω.

Για το Δ.Σ. της ΔΟΕ

Ο    πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας
Μπράτης Δημήτρης                                          Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 8/12/2004

 

                                                          Προς

                                                          Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

          Στην απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (2-12-2004), για το συλλαλητήριο της 10ης/12/2004, αναφέρεται ότι οι δαπάνες για ωρομίσθιους και υπερωρίες αυξάνονται στον προϋπολογισμό του 2005 κατά 1677% και 2029% αντίστοιχα.

          Παρακαλούμε να διορθώσετε το κείμενο με το ορθό που είναι 5860% και 4938% αντίστοιχα.

          Συγκεκριμένα: Οι δαπάνες για ωρομίσθιους από 250.010 € το 2004, γίνονται 14.900.000 € το 2005 και οι δαπάνες για υπερωρίες από 202.500 € το 2004, γίνονται 9.990.000 € το 2005.

 

ΑΠΟ ΤΗ Δ.Ο.Ε.

 

 

 

 

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Αθήνα 7/12/2004

Αρ. Πρωτ.: 1574

 

Προς: Τα Δ.Σ. των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. για τα κενά

στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση - κήρυξη στάσεων εργασίας

 

            Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ για το γεγονός ότι, ενώ έχουμε φτάσει στα Χριστούγεννα, δεν έχει καλύψει ακόμη τα κενά που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωσής τους.

            Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας τα κενά αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 1000. Ιδιαίτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, επειδή σε πολλά σχολεία, όλης της χώρας, δεν έχουν διοριστεί, ακόμη, ειδικότητες Αγγλικής Γλώσσας και Φυσικής Αγωγής, με αποτέλεσμα η μεν ξένη γλώσσα να μη διδάσκεται καθόλου, το δε μάθημα της Γυμναστικής να ανατίθεται σε δασκάλους με υπερωριακή εργασία. Επισημαίνουμε ότι στις ειδικότητες αυτές υπάρχουν χιλιάδες αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει ζητήσει από τους συναδέλφους, με προηγούμενη απόφασή του (25/10/04), εφόσον συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο, να αρνούνται να καλύπτουν τα κενά και ιδιαίτερα τα κενά των ειδικοτήτων, γιατί δεν έχουν τέτοια υποχρέωση.

            Επειδή, όμως, αυτή η απαράδεκτη κατάσταση συνεχίζεται και καθημερινά οξύνεται, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. στη σημερινή του συνεδρίαση

αποφάσισε τα εξής:

1.   Επαναβεβαιώνει την προηγούμενη απόφασή του της 25ης/10/2004, "…για την καταστρατήγηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών Π.Ε.", και καλεί τους συναδέλφους να αρνούνται να καλύψουν κενά, ιδιαίτερα των ειδικοτήτων, εφόσον συμπληρώνουν το υποχρεωτικό διδακτικό τους ωράριο.

 

2.   Στις περιπτώσεις που τα στελέχη εκπαίδευσης αναθέτουν με γραπτή απόφασή τους ή μέσω των ωρολογίων προγραμμάτων υποχρεωτικές υπερωρίες σε συναδέλφους για να διδάξουν τα μαθήματα των ειδικοτήτων, κηρύσσει συνεχείς στάσεις εργασίας για τις υποχρεωτικές υπερωρίες, για συνδικαλιστική κάλυψη των συναδέλφων.

 

3.   Καλεί, για μια ακόμη φορά, την Υπουργό Παιδείας να καλύψει όλα τα πραγματικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων.

 

4.   Καλεί τα Δ.Σ. των Συλλόγων της χώρας να ενημερώσουν τους συναδέλφους των σχολείων τους γι' αυτή την απόφαση.

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ο    πρόεδρος                                                  Ο Γεν. Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης                                          Μπαμπούρας Πολυζώης

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

«ΕΛΛΗ ΑΛΕΞΙΟΥ»

Π. Τσαλδάρη 2 - 121 32,  ΤΗΛ. - FAX: 210 5724139

http://www.asda.gr/sdpeper    e-mail: sdpeper@asda.gr

 

Περιστέρι, 8/12/2004

                                                                                                     Αρ. Πρωτ.: 285

 

 

 

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

 

 

 

 

            Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Περιστερίου «Έλλη Αλεξίου» συμπαραστέκεται και υποστηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και απαιτεί την οριστική ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

            Αντιστεκόμαστε στην αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλλει εισοδηματική πολιτική για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με αυξήσεις που είναι κάτω του πληθωρισμού, την ώρα που η ακρίβεια ροκανίζει τα λαϊκά εισοδήματα, προωθεί τις καπιταλιστικές διαρθρωτικές αλλαγές με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης, περικόπτει τις δαπάνες κοινωνικού περιεχομένου, προωθώντας και στους τομείς αυτούς την επιχειρηματική δραστηριότητα.

            Συνάδελφοι -ισσες,

            Η Δημόσια Εκπαίδευση εδώ και χρόνια λειτουργεί σε καθεστώς υποχρηματοδότησης με αποτέλεσμα στα σχολεία να έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία τους.

            Είναι φανερό πως αυτό το σχολείο δεν μπορεί να καλύψει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση απ’ τις χώρες της Ε.Ε. στις δαπάνες για την εκπαίδευση. Αυτή η πολιτική είναι αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή και ικανοποιεί μόνο τις απαιτήσεις της ολιγαρχίας και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε.

            Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί πληρώσαμε πολύ ακριβά εδώ και χρόνια αυτή την πολιτική. Η λαϊκή οικογένεια στενάζει απ’ το βάρος των αυξανόμενων εκπαιδευτικών δαπανών. Τα παιδιά απ’ τις φτωχές οικογένειες εγκαταλείπουν πρόωρα ή σπρώχνονται κατά χιλιάδες στα κέντρα κατάρτισης και γίνονται με αυτό τον τρόπο φτηνή ευέλικτη εργατική δύναμη χωρίς διεκδικήσεις, δικαιώματα και μέλλον.

            Συνάδελφοι -ισσες,

            Όλοι μαζί υψώνουμε μέτωπο στην αντιλαϊκή πολιτική της λιτότητας, της ακρίβειας και της ανεργίας.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ

 

ΑΔΑΜ ΣΤΑΜΟΣ