ΚΑΝΟΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

 

Εργασία των: Μεταξά Χρήστο ,Ανδρέα Λαπατά

Τμήμα: β θετικό 1 / 2001

Βιβλιογραφία: Ομοσπονδία Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος


Άρθρο 1

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Ο αγωνιστικός χώρος θα έχει σχήμα ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, το μήκος του θα είναι το πολύ 120 μέτρα και το λιγότερο 90 μέτρα και το πλάτος του το πολύ 90 μέτρα και το λιγότερο 45.

(Στους διεθνείς αγώνες το μήκος θα είναι το πολύ 110 μέτρα και το λιγότερο 100 μέτρα και το πλάτος το πολύ 75 μέτρα και το λιγότερο 64 μέτρα).

2)ΧΑΡΑΞΗ: Ο αγωνιστικός χώρος θα είναι χαραγμένος σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα με ευδιάκριτες γραμμές (και όχι με αυλάκια σε σχήμα V)που θα έχουν πλάτος το πολύ 12 εκατοστόμετρα. Οι μεγαλύτερες (του μήκους) ονομάζονται πλάγιες γραμμές και οι μικρότερες (του πλάτους) γραμμές τέρματος

Σε κάθε γωνία του γηπέδου θα τοποθετηθεί μια σημαία , σε κοντάρι χωρίς αιχμή στο άνω άκρο που θα έχει το λιγότερο 1,50 μέτρα . Παρόμοια σημαία επιτρέπεται να τοποθετηθεί στην προέκταση της διχοτόμου γραμμής σε κάθε πλευρά του γηπέδου και σε απόσταση το λιγότερο 1 μέτρου έξω από τη πλάγια γραμμή .Μια διχοτόμος γραμμή θα χαραχθεί κατά πλάτος του γηπέδου. Το κέντρο του γηπέδου θα σημειωθεί με ένα απόλυτα ορατό σημείο , γύρω από το οποίο θα χαραχθεί ένας κύκλος με ακτίνα 9,15 μέτρα.

3) ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΜΑΤΟΣ: Από κάθε γραμμή τέρματος και κάθετα προς αυτήν θα χαραχθούν δύο γραμμές που θα αρχίζουν από απόσταση 5,50 μέτρων από κάθε κάθετο δοκάρι. Οι γραμμές αυτές θα προεκτείνονται μέσα στο γήπεδο σε απόσταση 5,50 μέτρων και θα ενώνονται με μια γραμμή παράλληλη με τη γραμμή του τέρματος .Ο χώρος που περιλαμβάνεται μεταξύ των γραμμών αυτών και της γραμμής τέρματος ονομάζεται περιοχή τέρματος.

4)ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ( ΠΕΝΑΛΤΙ ) : Από κάθε γραμμή τέρματος και κάθετα προς αυτήν θα χαραχθούν δύο γραμμές που θα αρχίζουν από απόσταση 16,50 μέτρων από κάθε κάθετο δοκάρι . Οι γραμμές αυτές θα προεκτείνονται μέσα στο γήπεδο σε απόσταση 16,50 μέτρων και θα ενώνονται με μία γραμμή παράλληλη με τη γραμμή του τέρματος . Ο χώρος που περιλαμβάνεται μεταξύ των γραμμών αυτών και της γραμμής τέρματος ονομάζεται επανορθωτική περιοχή (πέναλτι).

Μέσα σε κάθε επανορθωτική περιοχή και σε απόσταση 11 μέτρων από τη μέση της γραμμής τέρματος, που μετριέται κατά μήκος μιας υποθετικής γραμμής κάθετης προς τη γραμμή τέρματος, θα χαραχθεί ένα απόλυτα ορατό σημείο. Αυτό θα είναι το σημείο του επανορθωτικού λακτίσματος (σημείο του πέναλτι). Από κάθε σημείο του πέναλτι, με ακτίνα 9,15 μέτρα , θα χαραχθεί έξω από την επανορθωτική περιοχή ένα τόξο κύκλου.

5) ΓΩΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ(ΚΟΡΝΕΡ) : Από κάθε κοντάρι γωνιαίας σημαίας , με ακτίνα 1 μέτρο , θα χαραχθεί στο εσωτερικό του γηπέδου ένα τέταρτο κύκλου. Ο χώρος αυτός ονομάζεται γωνιαία περιοχή-περιοχή κόρνερ.

6)ΤΕΡΜΑΤΑ(ΓΚΟΛ-ΠΟΣΤ):Τα τέρματα θα είναι τοποθετημένα στη μέση της κάθε γραμμής τέρματος και θα αποτελούνται το καθένα από δύο κάθετα δοκάρια που θα απέχουν ίση απόσταση από τις γωνιαίες σημαίες. Τα κάθετα δοκάρια θα απέχουν μεταξύ τους 7,32 μέτρα (εσωτερική μέτρηση) και τα επάνω άκρα τους θα ενώνονται με ένα

οριζόντιο δοκάρι , του οποίου η κάτω πλευρά θα απέχει από το έδαφος 2,44 μέτρα . Το πλάτος και το πάχος των κάθετων και των οριζόντιων δοκαριών των τερμάτων , θα είναι το πολύ 12 εκατοστόμετρα. Τα κάθετα και τα οριζόντια δοκάρια των τερμάτων πρέπει να έχουν το ίδιο πλάτος.

7) ΔΙΧΤΥΑ : Πίσω από τα κάθετα και τα οριζόντια δοκάρια , επιτρέπεται να κρεμαστούν μέχρι το έδαφος. Τα δίχτυα πρέπει να είναι καλά στερεωμένα και τοποθετημένα κατά τρόπο που να παρέχουν στον τερματοφύλακα άνετο χώρο για να κινείται.

Αρχή

 

ΑΡΘΡΟ 2

Η ΜΠΑΛΑ

 

 1. Η μπάλα θα έχει σχήμα σφαιρικό. Το εξωτερικό κάλυμμά της θα είναι από δέρμα ή από άλλο εγκεκριμένο υλικό .
 2. Η περιφέρειά της πρέπει να είναι το πολύ 71 εκατοστόμετρα και το λιγότερο 68. Το βάρος της πρέπει να είναι 453 γραμμάρια και το λιγότερο 396 ενώ η πίεσή της θα κυμαίνεται από 0,6 έως 1,1 ατμόσφαιρες.

 

 

 

Αρχή

 

ΑΡΘΡΟ 3

 

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

 

 1. Κάθε αγώνας θα διεξάγεται με δύο ομάδες , κάθε μία από τις οποίες θα αποτελείται από 11 παίχτες, από τους οποίους ο ένας θα είναι ο τερματοφύλακας .
 2. Αναπληρωματικοί παίκτες επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε αγώνα που διεξάγεται με τους κανονισμούς οποιασδήποτε επίσημης διοργάνωσης της δικαιοδοσίας της F.I.F.A. ή των Εθνικών Ομοσπονδιών . Οι κανονισμοί της διοργάνωσης θα καθορίζουν πόσοι αναπληρωματικοί παίκτες επιτρέπεται να δηλωθούν και πόσοι από αυτούς επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν στον αγώνα. Δεν επιτρέπεται σε μια ομάδα να χρησιμοποιήσει περισσότερους από τρεις αναπληρωματικούς παίκτες σε οποιοδήποτε αγώνα ,τα ονόματα των οποίων πρέπει υποχρεωτικά να έχουν δηλωθεί στον διαιτητή πριν από την έναρξη του αγώνα.
 3. Ο διαιτητής πρέπει να ενημερώνεται για οποιαδήποτε αντικατάσταση γίνει , πριν πραγματοποιηθεί αυτή . Ο αναπληρωματικός παίκτης δεν επιτρέπεται να μπει στο γήπεδο μέχρι ο παίχτης, τον οποίο αντικαθιστά, να αποχωρίσει από αυτό και αφού , στη συνέχεια , λάβει σήμα συγκατάθεσης από το διαιτητή .Ο αναπληρωματικός θα μπει στο γήπεδο σε μια διακοπή του παιχνιδιού και από τη διχοτόμο γραμμή , ενώ ο παίχτης που έχει αντικατασταθεί δεν επιτρέπεται να ξαναπάρει μέρος στο παιχνίδι.
 4. Αν ένας αναπληρωματικός μπει στο γήπεδο χωρίς την άδεια του διαιτητή , το παιχνίδι πρέπει να διακοπεί .Ο παραβάτης παίχτης να παρατηρηθεί (με κίτρινη κάρτα) και να απομακρυνθεί από το γήπεδο ή να αποβληθεί με κόκκινη κάρτα , ανάλογα με την παράβαση του .Το παιχνίδι θα ξαναρχίσει με “ελεύθερο” στο σημείο που βρισκόταν η μπάλα τη στιγμή της διακοπής του .

 

 

Αρχή

ΑΡΘΡΟ 4

ΣΤΟΛΗ ΠΑΙΧΤΩΝ

 

 1. Η βασική υποχρεωτική στολή αποτελείται από φανέλα, κοντό παντελονάκι , κάλτσες επικαλαμίδες και παπούτσια. Ένας παίχτης δεν επιτρέπεται να φοράει οποιοδήποτε αντικείμενο που είναι επικίνδυνο για άλλο παίχτη .
 2. Οι επικαλαμίδες πρέπει να παρέχουν προστασία σε ικανοποιητικό βαθμό και να είναι πάντοτε και πλήρως καλυμμένες με τις κάλτσες , ενώ ο τερματοφύλακας πρέπει να φοράει στολή χρώματος που να τον διακρίνει από τους άλλους παίχτες και τον διαιτητή.
 3.  

   

   

   

   

  Αρχή

  ΑΡΘΡΟ 5

  ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ

  Το δικαίωμά του για επιβολή ποινών επεκτείνεται και για παραβάσεις που γίνονται όταν το παιχνίδι διακοπεί προσωρινά ή όταν η μπάλα είναι έξω από το παιχνίδι. Οι αποφάσεις του για γεγονότα που έχουν σχέση με το παιχνίδι θα είναι ανέκκλητες ( οριστικές) για ότι αφορά στο αποτέλεσμα του αγώνα .

  ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

  1) Να αποφεύγει να τιμωρεί παραβάσεις στις περιπτώσεις που κρίνει ότι με την ποινή που θα επέβαλε ευνοείται η ομάδα που κάνει την παράβαση

  (κανόνας του πλεονεκτήματος).

  2) Να κρατάει σημείωση των γεγονότων του παιχνιδιού. Να εκτελεί χρέη χρονομέτρη και να φροντίζει ώστε ο αγώνας να τελειώνει κατά τη λήξη του κανονικού χρόνου διαρκείας ή του χρόνου που έχει συμφωνηθεί , προσθέτοντας κάθε χρόνο που χάθηκε για κάποια αιτία (καθυστέρηση).

 4. Έχει δικαίωμα να διακόπτει προσωρινά το παιχνίδι για κάθε παράβαση των κανονισμών ή οριστικά για λόγους επεισοδίων ή επέμβασης θεατών . Σε τέτοια περίπτωση καταγράφει τα γεγονότα με κάθε λεπτομέρεια στο “ φύλλο αγώνα – έκθεση” που πρέπει να υποβάλλει στην αρμόδια Αρχή μέσα στην καθορισμένη προθεσμία και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Ομοσπονδίας υπό την δικαιοδοσία της οποίας γινόταν ο αγώνας.
 5. Από τη στιγμή που θα μπει στον αγωνιστικό χώρο θα παρατηρεί – προειδοποιεί (με κίτρινη κάρτα) κάθε παίχτη ένοχο κακής διαγωγής ή ανάρμοστης συμπεριφοράς και σε περίπτωση υποτροπής του θα τον αποβάλει από το παιχνίδι (κόκκινη κάρτα).Σε τέτοιες περιπτώσεις ο διαιτητής θα αναφέρει τα στοιχεία του παραβάτη στο “φύλλο αγώνα” προς την αρμόδια Αρχή μέσα στην καθορισμένη προθεσμία και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Ομοσπονδίας υπό τη δικαιοδοσία της οποίας γινόταν ο αγώνας.
 6. Θα σταματάει το παιχνίδι αν κρίνει ότι ένας παίχτης τραυματίστηκε σοβαρά. Θα φροντίζει για τη γρηγορότερη δυνατή μεταφορά του παίχτη έξω από τον αγωνιστικό χώρο και θα συνεχίζει αμέσως το παιχνίδι. Αν ένας παίχτης τραυματιστεί ελαφρά, το παιχνίδι Δε θα διακόπτεται μέχρι που η μπάλα δε θα είναι μέσα στο παιχνίδι. Παίχτης που μπορεί να μετακινηθεί μόνος του μέχρι την πλάγια γραμμή ή την γραμμή τέρματος για οποιοδήποτε περίθαλψη, δεν επιτρέπεται να τύχει βοήθειας μέσα στον αγωνιστικό χώρο.
 7. Θα αποβάλει από τον αγωνιστικό χώρο ( με κόκκινη κάρτα ) κάθε παίχτη που κατά την κρίση του γίνεται ένοχος βίαιης διαγωγής ή βάναυσου παιχνιδιού ή που χρησιμοποιεί εκφράσεις – υβριστικές .
 8. Θα δίνει το σήμα για την συνέχιση του παιχνιδιού , ύστερα από οποιαδήποτε διακοπή.
 9. Πριν από τη λήξη κάθε ημιχρόνου ο τέταρτος διαιτητής θα ανακοινώνει
  (με υπόδειξη του διαιτητή ) τις καθυστερήσεις που θα κρατηθούν.
 10. Εκτός από τους παίχτες και τους Επόπτες γραμμών , Δε θα επιτρέπει σε κανέναν άλλο πρόσωπο να μπαίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο χωρίς την άδειά του.

 Αρχή

ΑΡΘΡΟ 6

ΕΠΟΠΤΕΣ ΓΡΑΜΜΩΝ

Για κάθε αγώνα θα ορίζονται δύο Επόπτες γραμμών που καθήκον τους θα είναι (με την επιφύλαξη της έγκρισης από το διαιτητή) να σημειώνουν :

 1. Πότε η μπάλα είναι έξω από το παιχνίδι .
 2. Ποια ομάδα δικαιούται να χτυπήσει το γωνιαίο λάκτισμα (κόρνερ) , το από τέρματος λάκτισμα (άουτ) ή να επαναφέρει τη μπάλα από τα πλάγια (αράουτ).
 3. Πότε ζητείται από τις ομάδες αντικατάσταση παίχτη.
 4. Πρέπει επίσης να βοηθούν το διαιτητή για να ελέγχει το παιχνίδι σύμφωνα με τους κανονισμούς .

Οι επόπτες γραμμών θα εφοδιάζονται με σημαίες που τις διαθέτει η γηπεδούχος ομάδα.

Αρχή 

ΑΡΘΡΟ 7

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΓΩΝΑ

Κάθε αγώνας θα διαρκεί δύο ίσες χρονικές περιόδους (ημίχρονα) από 45 λεπτά η κάθε μία. Ο διαιτητής πρέπει να προσθέτει σε κάθε ημίχρονο το χρόνο που κατά την εκτίμησή του χάθηκε (καθυστέρηση ) κατά το ίδιο ημίχρονο , για τις αντικαταστάσεις παιχτών , την απομάκρυνση από τον αγωνιστικό χώρο παιχτών που τραυματίζονται ή για οποιαδήποτε άλλη αιτία. Η διακοπή του παιχνιδιού , κατά το ημίχρονο για ανάπαυση δε θα ξεπερνά τα 15 λεπτά.

 

 

ΑΡΘΡΟ 8

ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΟ ΛΑΚΤΙΣΜΑ (ΣΕΝΤΡΑ)

 1. ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ : Η εκλογή τέρματος ή εναρκτήριου λακτίσματος (σέντρας) θα γίνεται με το στρίψιμο ενός κέρματος . Η ομάδα που ευνοείται δικαιούται να διαλέξει είτε το τέρμα είτε τη σέντρα. Μετά το σήμα του διαιτητή , το παιχνίδι θα αρχίζει με ένα από τόπου λάκτισμα της μπάλας , δηλαδή με ένα λάκτισμα της μπάλας που είναι τοποθετημένη στο κέντρο του γηπέδου , που θα δίνεται από παίχτη προς την κατεύθυνση του μισού γηπέδου της αντίπαλης ομάδας. Όλοι οι παίχτες πρέπει να βρίσκονται στο μισό δικός τους γήπεδο και οι παίχτες της αντίπαλης ομάδας από εκείνη που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα , πρέπει να παραμένουν σε απόσταση το λιγότερο 9,15 μέτρων από τη μπάλα μέχρι να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα . Η μπάλα θεωρείται ότι είναι μέσα στο παιχνίδι , μόλις διατρέξει απόσταση ίση με τη περιφέρειά της .Ο παίχτης που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα δεν επιτρέπεται να ξαναπαίξει τη μπάλα πριν αυτή αγγιχτεί ή παιχτεί από άλλο παίχτη.
 2. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΕΡΜΑΤΟΣ(ΓΚΟΛ):Το παιχνίδι θα ξαναρχίζει κατά τον πιο πάνω τρόπο από παίχτη της ομάδας που δέχτηκε το γκολ.
 3. ΣΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΗΜΙΧΡΟΝΟΥ: Για την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, οι ομάδες πρέπει να αλλάξουν τέρματα και το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί από παίχτη της αντίπαλης ομάδας από εκείνη που παίχτης της έκανε τη σέντρα κατά την έναρξη του αγώνα. Τέρμα (γκολ) δεν καταλογίζεται όταν απευθείας από εναρκτήριο λάκτισμα.
 4. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ : Μετά από προσωρινή διακοπή του παιχνιδιού, για αίτια που δεν αναφέρονται στους κανονισμούς αυτούς και εφόσον η μπάλα δεν έχει περάσει ολόκληρη μία από τις γραμμές του γηπέδου, το παιχνίδι θα ξαναρχίζει με “ελεύθερο”. Ο διαιτητής αφού πάρει τη μπάλα στα χέρια του, θα τη ν αφήσει να πέσει στο έδαφος στη θέση που βρισκόταν τη στιγμή της διακοπής , εκτός αν η μπάλα βρισκόταν μέσα στην περιοχή τέρματος , οπότε θα γίνεται στο σημείο της γραμμής της περιοχής τέρματος.

 Αρχή

ΑΡΘΡΟ 9

ΜΠΑΛΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

 

 1. Η μπάλα είναι έξω από το παιχνίδι :
 2. Α) Όταν ολόκληρη περάσει τη γραμμή τέρματος ή την πλάγια γραμμή , είτε στο έδαφος είτε στον αέρα.

  Β) Όταν ο διαιτητής διακόψει το παιχνίδι.

 3. ένων των πιο κάτω περιπτώσεων :
 4. Α) Αν χτυπήσει σε δοκάρι των τερμάτων ή στον κοντό της γωνιαίας σημαίας και επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο.

  Β) Αν χτυπήσει στον διαιτητή όταν αυτός βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο.

  Γ) Σε περίπτωση υποτιθέμενης παράβασης των κανονισμών και μέχρι ο διαιτητής να πάρει σχετική απόφαση.

   

   

   

   

   

  ΑΡΘΡΟ 10

  ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΕΡΜΑΤΟΣ (ΓΚΟΛ)

  1) Εκτός από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται από τους κανονισμούς αυτούς, τέρμα σημειώνεται όταν ολόκληρη η μπάλα περάσει τη γραμμή τέρματος μεταξύ των κάθετων δοκαριών των τερμάτων και κάτω από το οριζόντιο δοκάρι (στο έδαφος ή στον αέρα), χωρίς όμως να ριχθεί ή να προωθηθεί , με πρόθεση με το χέρι ή το βραχίονα από παίχτη της επιτιθέμενης ομάδας , με εξαίρεση το τερματοφύλακα που βρίσκεται μέσα στη δική του περιοχή.

 5. Νικήτρια ομάδα θα είναι εκείνη που κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σημειώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τερμάτων. Σε περίπτωση που δε σημειωθούν γκολ ή αν οι ομάδες σημειώσουν ίσο αριθμό γκολ, ο αγώνας θα θεωρείται ότι έληξε ισόπαλος.

 

 

   

Αρχή

ΑΡΘΡΟ 11

ΠΑΙΧΤΗΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ (ΟΦ-ΣΑΊΝΤ)

Ένας παίχτης είναι οφσάιντ όταν βρίσκεται πιο κοντά στην αντίπαλη γραμμή τέρματος από τη μπάλα , εκτός αν : 1) βρίσκεται στο δικό του μισό γήπεδο ή 2) αν ένας τουλάχιστον αντίπαλος του βρίσκεται στην ίδια ευθεία με αυτόν , ή πιο κοντά στην δική του γραμμή τέρματος από αυτόν. Ένας παίχτης πρέπει να χαρακτηρίζεται ως οφ-σάιντ μόνο όταν κατά την κρίση του διαιτητή τη στιγμή που η μπάλα αγγίζει ή παίζεται από συμπαίχτη του :

α) Επηρεάζει το παιχνίδι και β) επιζητεί να επιτύχει κάποιο πλεονέκτημα από την αντικανονική θέση που βρίσκεται .Ένας παίχτης δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από το διαιτητή ως οφ-σάιντ : επειδή , απλά και μόνο , βρίσκεται σε αντικανονική θέση οφ-σάιντ ή όταν παίρνει την μπάλα απευθείας από αράουτ, από κόρνερ ή από άουτ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αρχή