Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ
Περιβαλλοντική εργασία
σχολ. έτους 1995-96

σελίδα 3/9

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

Η κυρίαρχη αντίληψη θέλει το Περιστέρι να ξεκινά την ζωή του περίπου το 1923 με την εγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από την Μ. Ασία και τον Πόντο.

Όμως το 1981 – 84, εκσκαφές για τους αγωγούς αποχέτευσης, έφεραν στην επιφάνεια αρχαίους τάφους μαζί με πολλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Άρα η ιστορία αυτής της περιοχής ακολουθεί την διαδρομή των πολλών χιλιάδων χρόνων του Αττικού τοπίου. Διαπιστώνεται ότι τα πρώτα ευρήματα στην περιοχή του Περιστερίου εντοπίζονται το 1855 τουλάχιστον.

Κατά καιρούς από διάφορες πηγές έχουν προβληθεί 5 ονόματα αρχαίων Δήμων, Χολαργός, Λευκονόη, Ρακίδας, Κονθύλη και Σποργίλος.

Οι εργασίες των Ληκ και Μιλχέφερ καταλήγουν ότι μάλλον στο χώρο αυτό ήκμασαν οι δήμοι Χολαργός και Λευκονόη. 

Εδώ εντοπίζονται τα κτήματα του Περικλή. Το περιβάλλον εκείνη την εποχή είναι πολύ εύκολο να περιγραφεί. Ένα Ποικίλο όρος με ελάχιστη βλάστηση, ένας υπέροχος απέραντος Ελαιώνας, χωράφια με στάρι, αμπέλια και λουλούδια και ένας χειμαρρώδεις αλλά πεντακάθαρος Κηφισός.


Αγγεία του 430-400π.Χ. από τάφο της περιοχής που αποκαλύφθηκε το 1950.
(Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)


Παραστάδες θύρες από ταφικό μνημείο στο κτήμα Α.Ματρόζου σε φωτογραφία του 1961. Καταστράφηκαν κατά τη διαμόρφωση του χώρου.


Ο θεός Κηφισός αγκαλιάζει τον Ιλισό
(Ανάγλυφο, Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)

Στη μετάφραση του Κορδάτου, να πως ο Πλάτωνας περιγράφει αυτή την περιοχή: «Και το κάρπημα τούτου του τόπου έλεγαν πως ξεπερνούσε κάθε άλλο μέρος, επειδή όμως έγιναν πολλοί και μεγάλοι κατακλυσμοί μέσα στα εννιά χιλιάδες χρόνια, το χώμα που μέσα στα χρόνια αυτά και στο διάστημα αυτών των συμβάντων δεν εμαζεύονταν πάνω στο έδαφος, όπως γινόταν σ' άλλα μέρη, μα κάθε φορά μπόλικο απ' αυτό τραβιότανε προς τα παραθαλάσσια, χάνονταν μέσα στα βαθιά νερά της θάλασσας και αυτός ο πετρότοπος που σήμερα τονε λένε φελλέα, τότε ήταν γεμάτος από παχιά χώματα και τα βουνά ήταν γεμάτα από πολλά δάση όπου ακόμα υπάρχουν φανερά σημάδια...

Υπάρχουν δε και πολλά άλλα ήμερα και μεγάλα δέντρα και πολλά βοσκοτόπια για τα κοπάδια».

Τα δέντρα κόβονται για τις ανάγκες του ανθρώπου και ο Πλάτωνας μας πληροφορεί και πάλι ότι αρχίζουν να καλλιεργούνται πρώτα τα ριζοβούνια και κατόπιν τα κατώτερα σημεία του πεδίου. Το πεδίο στο δυτικό του όριο, διασχίζεται από τα γάργαρα νερά του Κηφισού ποταμού. Εκεί συναντάμε τον μεγάλο Ελαιώνα που εκτείνεται κατά μήκος του Κηφισού. Ο ποταμός Κηφισός είναι πηγή ζωής για την εύφορη πεδιάδα.

Να πως την περιγράφει ο Στράβωνας στα τέλη του 1ου π.Χ. αιώνα:

«Ποταμοί δ' εισίν, ο μέν Κηφισσός, εκ Τρινεμιών τάς αρχάς έχων, ρέων δέ διά του πεδίου, εφ' ου και η Γέφυρα κι οι Γεφυρισμοί δια δέ των σκελών των από του άστεως εις τον Πειραιά καθηκόντων, εκδίδωσιν εις το Φαληρικόν, χειμαρώδεις τό πλέον, θέροις δέ μειούται τελείως».

Που σημαίνει:

«Υπάρχουν ποτάμια και το ένα είναι ο Κηφισός που ξεκινάει από την περιοχή των Τριμενιών, κυλάει στην πεδιάδα, γι αυτό υπάρχουν γεφύρια και γεφυρισμοί, χωρίζεται σε σκέλη, φτάνει μέχρι τον Πειραιά, χύνεται στο Φαληρικό, είναι χειμαρρώδης και το θέρος μειώνεται τελείως».

Τα γάργαρα νερά του Κηφισού υμνούνται και στη Μήδεια του Ευριπίδη:

«Κι εκεί το λεν, η Κυπρίδα παίρνοντας απ' τα γάργαρα του Κηφισού νερά με τις γλυκόπνοες αύρες των ανάλαφρων ανέμων κάμπους και βουνά δροσαίνει».

Παρατηρώντας το χάρτη διαπιστώνουμε ότι όλη σχεδόν η Δυτική Αθήνα και πιο συγκεκριμένα η λωρίδα γης ανάμεσα στον Κηφισό και το Ποικίλο όρος ανήκε στην Ακαμαντίου φυλή.

Η Ακαμαντίδα φυλή κατείχε 5 δήμους στο άστυ, 3 στα παράλια και 5 στα μεσόγεια. Η κάθε τριτύς έπαιρνε το όνομα του σημαντικότερου δήμου και εδώ είναι ο Χολαργός. Διάφοροι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν τον αρχαίο Χολαργό. Ο TRAILL τον εντοπίζει κοντά στα Λιόσια. Ο PHILIPSON (1952) πάνω από τα κάτω Λιόσια. O ARRIGONI ανάμεσα σε Χαϊδάρι και Περιστέρι. Ο Σαρρής (1923) μεταξύ Ν. Λιοσίων

Ο δήμος Λευκονόη εντοπίζεται επίσης στο Περιστέρι και μάλιστα στην εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων στην οδό Θηβών. Εκεί βρέθηκε βάση αγάλματος του θεού Απόλλωνα.

Σ' αυτόν ίσως το Δήμο οφείλεται και η ονομασία «Περιστέρι».

Ο Πιττάκης δίνει τον εξής συλλογισμό:

«Ούτω το Δήμο Λευκονόη, κληθέντα δια την εν αυτώ το Δήμο Λευκήυγην εκάλεσαν, ως εκ της λευκότητος Περιστέρι, διότι μακρόθεν τω όντι η γη αυτή λευκοτάτη φαίνεται σημαίνει δε η λέξη το λευκόν, ούτω λέγομεν, ελεύκανε τα ρούχα και τα έκανε σαν Περιστέρι».

 ΟΙ ΤΡΙΑΝΤΑ ΚΛΕΙΣΘΕΝΙΚΕΣ ΤΡΙΤΥΕΣ
 ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

Για τη σύνταξη αυτού του χάρτη χρησιμοποιήθηκε ο χάρτης με τις τριτύες από το βιβλίο των P.Levegue - P.V.Naguet που αποτελεί βελτιωμένη έκδοση του χάρτη των H.Stier και E.Kirsetn. Για τη θέση των δήμων χρησιμοποιήθηκε ο χάρτης του Trail στο HESPERIA SUP.14.

 Επεξηγήσεις του χάρτη:

- Τα γράμματα παραπέμπουν στις τριτύες Α-άστυ, Β-παράλια, Γ-μεσόγεια [α] Προβάλινθος [προσαρτημένη στην 3], [β] ΕΚΑΛΗ [προσαρτημένη στην 4], [γ] Άλιμος [προσαρτημένη στην 4].
- Οι αριθμοί παραπέμπουν στις φυλές
- Με τις παράλληλες γραμμές σημειώνεται η έκταση που καταλαμβάνει ο σημερινός δήμος Περιστερίου

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site