Στην αρχική σελίδα

Επιστροφή

Τροχαία ατυχήματα
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας
Σχολ. έτος 1999-2000
υπ. Μ. Πετρή

Δυστυχώς οι ελληνικές πόλεις αναπτύχθηκαν  χωρίς να προβλέπουν τις ανάγκες των παιδιών, όπως πάρκα, χώρους για αθλητισμό. Επιπλέον αρκετοί δημόσιοι χώροι, πλατείες και ελεύθερες επιφάνειες αφιερώθηκαν στο αυτοκίνητο. Κι έτσι τα παιδιά παίζουν σε μέρη που δεν είναι ασφαλή.

Σε ένα άρθρο εφημερίδας με τίτλο «Μόνος στο δρόμο» η καθηγήτρια παιδιατρικής κ. Βλάχου επισημαίνει: "Το παιδί-πεζός αντιδρά παρορμητικά και ανεύθυνα λόγω της αισθητηριακής και ψυχοκινητικής ανωριμότητάς του".
Για τα παιδιά τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο είναι δευτερεύουσας σημασίας. Ο φίλος τους στο απέναντι πεζοδρόμιο, ο περιπτεράς που πουλάει λιχουδιές,  είναι κάτι που τους προκαλεί περισσότερο ενδιαφέρον.
Το 50% των πεζών που πέφτουν θύματα σε τροχαία ατυχήματα είναι παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας Αττικής.
Τα παιδιά όταν κυκλοφορούν νομίζουν ότι μπορούν να προλάβουν και να κάνουν τα πάντα, επίσης για το μικρό παιδί ο θάνατος  δε  μετράει, το χαμηλό του επίσης ανάστημα του περιορίζει τον ορίζοντα και δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το αυτοκίνητο θα βρεθεί σε δευτερόλεπτα μπροστά του.
Γι’ αυτό οι γονείς πρωτίστως έχουν χρέος να διδάξουν το παιδί με το προσωπικό τους παράδειγμα.
Όχι να συμβουλεύουν με τα λόγια τα παιδιά τους και αυτοί να παραβιάζουν τα σήματα κ.ά.
Αλλά τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τα τροχοφόρα μόνο όταν παίζουν αλλά συχνά και όταν πηγαίνουν ή φεύγουν από το σχολείο. Πολλά σχολεία βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους με επικίνδυνες διαβάσεις. Επίσης πολλά φανάρια λείπουν και έτσι τα παιδιά πάνε στο σχολείο «μετ’ εμποδίων».

Σοβαρό ακόμα πρόβλημα υπάρχει με τα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές.

Φωτογραφίσαμε 2 σημεία κοντά στο σχολείο μας που δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και οι μαθητές αναγκάζονται να βαδίζουν στο δρόμο (το ένα είναι ακριβώς απέναντι από την πόρτα του σχολείου μας)

Αλλά και εκεί που υπάρχει πεζοδρόμιο το καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα

"59 σχολεία καρμανιόλες" είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε αθηναϊκή εφημερίδα και επισημαίνει ότι τις 2 τελευταίες σχολικές περιόδους σύμφωνα με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, 3 μαθητές έχασαν τη ζωή τους πηγαίνοντας ή φεύγοντας από το σχολείο,17 τραυματίστηκαν σοβαρά και 43 ελαφρά. Αλλά και μέσα στο αυτοκίνητο σαν επιβάτες τα παιδιά αντιμετωπίζουν κίνδυνο. Συνήθως οι δικοί τους τα κρατούν αγκαλιά στο μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου και δεν χρησιμοποιούν το ειδικό καθισματάκι ή ζώνη. Νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά όταν κρατάνε το παιδί στην αγκαλιά. Όμως σε μια σύγκρουση με 30χλμ την ώρα ένα παιδί φεύγει από την αγκαλιά  ενός προσδεμένου ενήλικα με δύναμη 1350 Newton (όσο είναι το βάρος 135 κιλών !!!)

Στην αρχή της σελίδας

 

Σχολείο|Πολιτιστικά|Προγράμματα|Εκδόσεις|Εκπ.Υλικό|Σελ.Μαθητών|Site|14thDM

Στην αρχική σελίδα

email us
e-mail us
g14per@otenet.gr

Αναζήτηση στο Site
Όλο το site σε μια σελίδα
Οδηγίες πλοήγησης στο site

InteRMediA TeaM 14ου Γυμνασίου Περιστερίου
Σχεδίαση Site