Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Δήμος Ζωγράφου, Ιλίσια

’λλες σχετικές συνδέσεις: Ζωγράφου και Γουδή, Ιλίσια και παριλίσια περιοχή

Εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις υπόσχεται για την Τρίτη στον δήμαρχο Γ. Καζάκο η δημοτική κίνηση "Ενεργοί Πολίτες του Ζωγράφου". Ο δήμαρχος αποφάσισε την τσιμεντοποίηση και των τελευταίων ελευθέρων χώρων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ότι η πόλη είναι ένας από τους δήμους της Ευρώπης με τη μικρότερη αναλογία ελεύθερων χώρων - περίπου 3 τ.μ. ανά κάτοικο! Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή, με πρόφαση την κατασκευή ιδιωτικών γκαράζ, πάει να χτίσει πολυκατοικίες στα 6 εναπομείναντα ελεύθερα δημοτικά οικόπεδα (και μάλιστα αναθέτει το συνολικό έργο σε έναν εργολάβο με ποσοστό αντιπαροχής περίπου 25%, όταν στην περιοχή το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 40%). Σε ένα απ' αυτά τα οικόπεδα, στη στάση ’νοιξη θα συγκεντρωθούν (μεθαύριο, στις 6.30 μ.μ.) οι ενεργοί πολίτες του Ζωγράφου.
Η δημοτική κίνηση "Ενεργοί Πολίτες του Ζωγράφου" ζητεί α) να μην γίνουν πολυκατοικίες στα 6 οικόπεδα, αλλά μόνο υπόγειες θέσεις στάθμευσης, με επιδότηση και με εργολάβο από το δήμο. Τα οικόπεδα να γίνουν χώροι πρασίνου, β) να γίνει επιστημονική μελέτη σε συνεργασία με το ΕΜΠ και άλλους φορείς για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης. (ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΥΓΗ 3-3-2002)

Αντιδρούν στην τσιμεντοποίηση της βίλας Ζωγράφου
Σε δάσος... τσιμέντου θέλουν να μετατρέψουν τη βίλα, μαζί με το πευκοδάσος και τους φοίνικες που την περιβάλλουν, οι κληρονόμοι του Ι. Ζωγράφου. Υπέβαλαν μάλιστα αίτηση για χορήγηση οικοδομικής άδειας στην Πολεοδομία του Δήμου Ζωγράφου, με σκοπό να ανεγείρουν ξενώνες συνολικής επιφάνειας 60.000 τετραγωνικών (!), και μάλιστα στο όνομα της “ολυμπιακής φιλοξενίας”.

Το μοναδικής ομορφιάς ακίνητο έχει έκταση περίπου 10 στρεμμάτων και αποτελεί το μόνο ελεύθερο χώρο μέσα στα όρια του δήμου, που φέρει το όνομα του γενάρχη της οικογένειας. Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της δημοτικής αρχής, που συγκαλεί σήμερα εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο για να δώσει την απάντηση του λαού του Ζωγράφου. Η διατήρηση του χώρου στη σημερινή του μορφή αποτελεί κοινή θέση όλων των φορέων του δήμου, που είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος του λεκανοπεδίου, με ιδιαίτερα υψηλούς συντελεστές δόμησης. Ο σημερινός δήμαρχος έχει επανειλημμένα δεσμευτεί για την αγορά της βίλας, με τη βοήθεια της πολιτείας, αλλά και την εξασφάλιση δανείου. Η ιστορία του δήμου είναι συνδεδεμένη με την οικογένεια Ζωγράφου. Οπως έχει γράψει η τοπική εβδομαδιαία εφημερίδα “Το Σκονάκι”, ο γενάρχης της οικογένειας Ι. Ζωγράφος είχε αποκτήσει το 1902 ένα μεγάλο κτήμα και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο είχε αρχίζει να χτίζει και να πουλάει σπίτια. Ηταν ο πρώτος πυρήνας του σημερινού δήμου.
Στις αρχές της δεκαετίας του '30, όπως διαβάζουμε στο φύλλο της 12/9/2002, κτίστηκαν οι δύο βίλες της οικογένειας. Η πρώτη περιήλθε στον Κ. Ζωγράφο, που την παραχώρησε στο δήμο και στεγάζει παιδικό σταθμό. Η δεύτερη ανήκει στους κληρονόμους του Ι. Ζωγράφου. Λόγω υψηλού τιμήματος δεν απέδωσαν οι πολύχρονες προσπάθειες εξαγοράς του ακινήτου.
Στο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες να χαρακτηριστεί διατηρητέο το μοναδικής ομορφιάς οικοδόμημα, χωρίς όμως επιτυχία. Ωστόσο, με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου Πολιτισμού, θεωρούνται πολιτιστικά αγαθά όλα τα ακίνητα που χτίστηκαν μετά το 1830. Αναφέρεται ότι, ακόμα και όταν δεν έχουν χαρακτηριστεί, δεν επιτρέπεται η κατεδάφισή τους χωρίς άδεια του κράτους, ενώ επιβάλλεται “η διατήρηση και αποτροπή της καταστροφής, της αλλοίωσης και γενικά κάθε έμμεση ή άμεση βλάβη”. Μάλιστα, νόμος ορίζει ότι στην έννοια της διατήρησης περιλαμβάνεται και ο περιβάλλων χώρος. Ειδική αναφορά γίνεται στη δυνατότητα μερικής ή και ολικής απαλλοτρίωσης από το Δημόσιο, με δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις ή σε ομόλογα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/01/2003)

Επιστροφή στην αρχή

Περιβαλλοντική καταστροφή στο Πάρκο Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, στο οποίο προγραμματίζονται και υλοποιούνται σημαντικά έργα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των φοιτητών, των εργαζομένων και των επισκεπτών του χώρου, και σχεδιάζεται η κατασκευή σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων, προκαλεί εδώ και καιρό ένα εργοτάξιο παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, στα σύνορα του ΕΜΠ.

 

Οπως καταγγέλλουν οι πρυτανικές αρχές και καθηγητές του ιδρύματος, το εργοτάξιο ρίχνει στη νοτιοανατολική πλευρά, μεγάλες ποσότητες υγρών αποβλήτων, τα οποία διαχέονται στον χώρο του πάρκου. Τα απόβλητα διοχετεύονται προς το ΕΜΠ με ελαστική μάνικα. Στην περιοχή αυτή βρίσκεται σήμερα η μόνη ορατή διαδρομή του Ιλισού, ο οποίος στη συνέχεια οδεύει προς τη θάλασσα μέσα από το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Τα υγρά απόβλητα απορρίπτονται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλήγουν στην κοίτη του Ιλισού, όπου πήζουν και σκληρύνονται, καταστρέφοντας την ανάπτυξη και τη ζωή χλωρίδας και πανίδας.
«Η επιφάνεια της περιβαλλοντικής μόλυνσης καταλαμβάνει περίπου 2-3 στρέμματα, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο η μόλυνση να έχει απλωθεί ευρύτερα στην περιοχή και να μη γίνεται εμφανής λόγω της πυκνής βλάστησης», μας λέει ο πρύτανης του ΕΜΠ Ανδρέας Ανδρεόπουλος.
«Οι διαδοχικές στρώσεις του στερεού αποβλήτου έχουν αποτεθεί στο έδαφος, έτσι ώστε να μην είναι επιτρεπτή η αναπνοή του και να περιορίζεται η εξέλιξη του βιοτόπου του πάρκου στον συγκεκριμένο χώρο. Εξάλλου, η διείσδυση του υλικού μέσα στο φυσικό έδαφος εκτιμάται ότι του έχει προξενήσει ανεπανόρθωτη ανισορροπία, με αποτέλεσμα να αλλάξει σε βάθος η σύστασή του. Είναι προφανές ότι η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη και ότι η μεγάλη επιφάνεια του χώρου που έχει προσβληθεί από τα απόβλητα είναι πλέον νεκρή. Είναι άγνωστη η μεθοδολογία για την ολοκληρωτική εξυγίανση και την αποκατάσταση της μόλυνσης και μας προξενεί θλίψη η πρόκληση τόσο σημαντικής περιβαλλοντικής καταστροφής σε έναν χώρο για τον οποίο υπάρχει το όραμα της διαμόρφωσης ενός ιδανικού περιβάλλοντος εκπαίδευσης των νέων Μηχανικών. Για τους λόγους αυτούς, το Ε.Μ.Πολυτεχνείο κατέφυγε σε ένδικα μέσα προκειμένου να διαφυλάξει το περιβάλλον τού πάρκου».
Οπως αναφέρεται από τον καθηγητή του ΕΜΠ Αιμίλιο Κορωναίο σε σχετική του επιστολή: «...όπως ο κοινός νους αντιλαμβάνεται, η γειτνίαση του εργοταξιακού αυτού χώρου με το Πανεπιστήμιο αποδεικνύει ότι οι διακηρύξεις της Δημόσιας Αρχής περί προστασίας του περιβάλλοντος κ.λπ. δεν είναι παρά πομφόλυγες, ουδέ καν πολύχρωμες».
Σήμερα, το Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου καταλαμβάνει χώρο έκτασης 990 στρεμμάτων. Η κάλυψη της Πολυτεχνειούπολης από κτίρια και διάφορες άλλες κατασκευές είναι μικρότερη του 10%. Κύριο μέλημα της Διοίκησης τα τελευταία χρόνια είναι η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου ως πρότυπου πάρκου αναψυχής και τόπου δημιουργικής και ιδανικής εργασίας. Εντατικές φυτεύσεις και αναδασώσεις, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή με περισσότερα από 100.000 δέντρα, μεταμόρφωσαν τον χώρο σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο πάρκο, το οποίο αποτελεί κεντρικό πνεύμονα για την Αθήνα. Πρόσφατα δημιουργήθηκαν στην Πολυτεχνειούπολη διαδρομές αναψυχής (πράσινος δακτύλιος) και βοηθητικά έργα, που εξυπηρετούν τη λειτουργία του χώρου και δημιουργούν ιδανικές συνθήκες ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής στο πάρκο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2005

Επιστροφή στην αρχή

’λσος Συγγρού στα Ιλίσια

“Θα επιθυμούσα να διευκρινιστεί πως η δημοσίευσή σας της 28/6/2001 στη 2η σελίδα σας για το δάσος του Συγγρού στα Ιλίσια, μαζί με φωτογραφία μου των ξερών πεύκων, προέρχεται από άρθρο μου που σας είχα στείλει, που αναφέρεται και στο δήμαρχο Αθηναίων κ. Αβραμόπουλο, όπως και στις πολιτικοκομματικές του δραστηριότητες, που είναι φυσικά απόλυτο δικαίωμά του, αλλά που κατά τη γνώμη μου δεν συνάδουν με την παραμονή του στη Δημαρχία της Αθήνας και είναι οπωσδήποτε σε βάρος της, πράγμα που συσχέτιζα στο άρθρο μου και με το άλσος Συγγρού και την καταστροφή του από τις κάμπιες, όταν οι "αρμόδιοι" του γραφείου πράσινου του δήμου στο Γουδί αγνοούσαν πού βρίσκεται το άλσος του Συγγρού στα Ιλίσια και μου δήλωσαν τότε πως δεν μπορούν να κάνουν τίποτα λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων. Ο δασολόγος κ. Μαστρογιαννόπουλος αναζητούσε με μηχανάκι το κατεστραμμένο δάσος, ύστερα από δύο καταγγελίες μου στο ραδιόφωνο του Σκάι. Τότε μου τηλεφώνησε απ' το κινητό του, του υπέδειξα πού ήταν και συναντηθήκαμε εκεί. Το δε συνεργείο που έκοψε τα ξερά πεύκα πολύ αργά και στη θέση τους δεν φυτεύτηκε τίποτα (και τα μισόξερα που τα καθαρίσανε και τα αφήσανε στο μεταξύ ξεραθήκανε και αυτά), έχυσε στο έδαφος τα καμένα λάδια όχι των αλυσοπρίονών τους, όπως γράψατε, αλλά τα λάδια ενός τεράστιου τρακτέρ, που το χρησιμοποιούσαν για να δίνει με τη μηχανή του κίνηση σε μια άλλη μηχανή που είχαν εκεί για να αλέθει τα κομμένα ξερά πεύκα”. *Από το συγγραφέα-δημοσιογράφο Βαγγέλη Σακάτο η (διευκρινιστική) επιστολή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/07/2001

Επιστροφή στην αρχή

From: "asifakis@hol.gr" asifakis@hol.gr     Date: Mon May 22, 2006 5:41pm(PDT)
Subject: zografou,
agapitoi/es,
exasa oles tis paraskeuosabbatiatikes kinitopoiseis, hmoun ektos athinwn.
omos iparxei kai neo metopo sto Goudi gia to opoio tha enimeroso analitika stin Tetartiatiki sinantisi 31/5.
sto metaxi h "Epitropi Katoikwn" Zografou kalei se sigkentrosi diamartirias tin Pempti 25/5 stis 18:30 sthn Plateia Eleutherias-Goudi gia na figoun oi keraies
kinitis tilefonias apo ti geitonia (spiliotopoulou 8 kai Agias Lauras) kai apo kathe katoikimenoi perioxi.
Distixos (kai pali den tha boreso na eimai) alla oi podilates zografiotes (kai oxi mono) pou endiaferontai kalountai
osoi pistoi... (ελήφθη από το podilato@yahoo.groups)

Επιστροφή στην αρχή

ΨΗΦΙΣΜΑ

Πολίτες του Ζωγράφου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα 27/11/06, στην Πλατεία Γαρδένια, διεκδικώντας να γίνει πράξη το όνειρο χιλιάδων Ζωγραφιωτών:

΄΄ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΧΩΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ, ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ΄΄

δηλώνουμε ότι:

Eίμαστε αντίθετοι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 12/04/06, που έκανε αποδεκτή ως μόνη λύση την πρόταση της οικογένειας Ζωγράφου και η οποία προβλέπει την οικοδόμηση εμπορικού κέντρου 15.400 τ.μ  με πολυκαταστήματα, πολυκινηματογράφους, αποθήκες, γκαράζ κ.λ.π χρησιμοποιώντας δημοτικούς χώρους για την είσοδο και έξοδο των οχημάτων ΕΝΩ

Ο Δήμος θα καταβάλει 19,4 εκ.ευρώ ποσό το οποίο προέρχεται από δανεισμό 25ετούς διάρκειας για την αγορά της βίλας η οποία έχει ήδη χαρακτηρισθεί διατηρητέo μνημείο  και την ταράτσα του χώρου που μόνο γκαζόν, παρτέρια και θάμνοι μπορεί να ευδοκιμήσουν αλλά και χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον κάποια ήπιας μορφής επιχειρηματικής εκμετάλλευσης αναψυκτήρια κ.λ.π..

Πρόκειται δηλαδή για ένα περιβαλλοντολογικό σκάνδαλο !

Ο Δήμος Ζωγράφου, ο πλέον πυκνοκατοικημένος και πυκνοδομημένος δήμος της Ευρώπης με έναν ιδιαίτερα υψηλό συντελεστή δόμησης, έκτασης 3.500 στρ. με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων και με κοινόχρηστους χώρους 59 στρ. κατέχει  το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ 2,5τ.μ κοινόχρηστο χώρο ανά κάτοικο, όταν διεθνώς ο στόχος είναι 12 τ.μ και άρα έχει ανάγκη από 457στρέματα ελεύθερου χώρου.

Το μόνο λοιπόν που δεν έχει ανάγκη η πόλη μας είναι ένα νέο The Mall!!!

Που θα υπονομεύσει ακόμα παραπέρα την ποιότητα της ζωής μας.

Θα προκαλέσει τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Θα περιθωριοποιήσει την τοπική αγορά με μεγάλες συνέπειες στην εργασία εκατοντάδων ανθρώπων.

Απέναντι στην εμπορευματοποίηση και την αλόγιστη τσιμεντοποίηση του τελευταίου ελεύθερου χώρου στην καρδιά της πόλης,

ΑΝΤΙΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

Ένα πνεύμονα υψηλού και πυκνού πρασίνου, πάρκα αναψυχής, ελεύθερους χώρους περιπάτου για να αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας, διατήρηση της ιστορικής και συλλογικής μνήμης με χώρους ανάσας, πολιτισμού και δημιουργικής δράσης για τους νέους .

ΛΕΜΕ ΑΡΚΕΤΑ!

Φτάνουν  πια τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα !

35 ολόκληρα χρόνια πολιτικές δυνάμεις, δημοτικές αρχές, υπόσχονται, εξαγγέλλουν, διακηρύσσουν, αλλά στην ουσία επιλέγουν συνειδητά την εγκατάλειψη, την σιωπή και τον συμβιβασμό με αυτούς που κερδοσκοπούν με τη γη, που κατασπαταλούν το φυσικό πλούτο και απειλούν με αφανισμό κάθε ελεύθερο χώρο, κάθε νησίδα πρασίνου, μετατρέποντας τις πόλεις σε φυλακές, σε πόλεις αβίωτες.

ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΟΧΗΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ !

Θα αντισταθούμε σε ότι εμποδίζει την πόλη να ανασάνει !

·                    Απαιτούμε τώρα την ακύρωση της συμφωνίας από το Δημοτικό Συμβούλιο.

·                    Να ισχύσει η απόφαση της Νομαρχίας χώρος πρασίνου υπό απαλλοτρίωση.

·                    Καλούμε την Κυβέρνηση, να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του κτήματος Ζωγράφου με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΡΙΘΕΙ !

Από αύριο κιόλας, μαχητικά οργανώνουμε μια πανστρατιά ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, κινητοποίησης όλου του λαού του Ζωγράφου γιατί τίποτα δεν μπορεί να κερδηθεί σε αυτή την πόλη, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει δίχως τη δική μας τη συμμετοχή !

Καλούμε τις δημοτικές παρατάξεις, τους φορείς, τα κινήματα πολιτών, τους επιστημονικούς φορείς, τα κόμματα, τους Βουλευτές της Β΄ Αθήνας, την εκκλησία, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τις πανεπιστημιακές αρχές σε ένα Πανζωγραφιώτικο μέτωπο δράσης με συλλογή υπογραφών, παραστάσεις, εκδηλώσεις δημοσιεύσεις εξασκώντας κάθε πίεση, κάθε νομική διαδικασία.

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ – ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!

Επιστροφή στην αρχή

Ανάλυση για το κτήμα Ζωγράφου

 

Σύντομο ιστορικό: Αγορά της περιοχής Το 1902 1250 στρέμματα από τον Ιωάννη ζωγράφου και 500 στρέμματα από τον γιο του Κωνσταντίνο το 1904. Κατατεμαχισμός σε πολύ μικρά οικόπεδα, έλλειψη σχεδίου, μικροί δρόμοι, καθόλου κοινόχρηστοι χώροι. Η οικοπεδοποίηση επιτρέπει στην οικογένεια Ζωγράφων να πουλήσει πολύ περισσότερα από όσα αγόρασε. Ακόμα και ο χώρος της πλατείας Γαρδένια ήταν οικοδομικό τετράγωνο για οικοδόμηση και περιέρχεται στο δήμο μετά από απαλλοτρίωση το 1964. Σχέδιο απαλλοτρίωσης του χώρου του κτήματος κατά τη διάρκεια της δικτατορίας εκπονείται αλλά δεν πραγματοποιείται λόγω της πτώσης της δικτατορίας. Η πίεση για απαλλοτρίωση αποδίδει τη συμφωνία το 1978 σύμφωνα με την οποία δωρίζεται στο δήμο η περιφέρεια του σημερινού κτήματος ζωγράφου ( πάρκο ειρήνης) με αντάλλαγμα την αναγνώριση της κυριότητας  και δέσμευση για μη απαλλοτρίωση του πυρήνα του κτήματος και σε περίπτωση που αυτή συμβεί να περιλαμβάνει το σύνολο του κτήματος (δηλαδή και τα δωρηθέντα). Η δωρεά αυτή εκτονώνει την πίεση και ανοίγει την όρεξη στους κληρονόμους για οικοπεδοποίηση και του κτήματος. Από την αρχή της δεκαετίας του 90 ξεκινά η διαδικασία αποψίλωσης του κτήματος η οποία γίνεται σταδιακά και επίμονα. νύχτες ολόκληρες επί χρόνια ακούγονται τα αλυσοπρίονα και στοιβάζονται σε φορτηγά κορμοί δέντρων. Οι διαμαρτυρίες των περιοίκων και οι πρόσφυγες στα αρμόδια υπουργεία και το δασαρχείο δεν αποτρέπουν την αποψίλωση. Προκαλούν όμως την κήρυξη των δύο κτισμάτων (βίλα Ζωγράφου και μικρή βίλα ή βίλα Κωνσταντίνου Ζωγράφου) σε διατηρητέα με αίτημα του δήμου το 2004.

 

Νέα διαδικασία οικοδόμησης ξεκινά το 2003 μετά από σύμβαση που συνάφθηκε μεταξύ του Αθήνα 2004 και της οικογένειας Ζωγράφο με προσπάθεια ένταξης του κτήματος στο ολυμπιακά ακίνητα. Η προσπάθεια αυτή εμποδίζεται από την απόφαση της νομαρχίας να κηρύξει το κτήμα χώρο κοινόχρηστου πρασίνου και να ορίσει ως τιμή απαλλοτρίωσης του την αντικειμενική. Η απόφαση αυτή προσβάλλεται από την οικογένεια στο συμβούλιο της επικρατείας. Ο δήμος παράλληλα ζητά την αποτίμηση του κτήματος από το σώμα ορκωτών εκτιμητών. Το σώμα ορκωτών εκτιμητών αποτιμά το κτήμα και τα κτίσματα στην αξία των 39 εκατομμυρίων ευρώ αποτίμηση με την οποία διαφωνεί ακόμη και η διαπαραταξιακή επιτροπή . Με δεδομένη την θετική εισήγηση του συμβουλίου της επικρατείας για την προσβολή της απόφασης της νομαρχίας η οικογένεια Ζωγράφου επανέρχεται και προτείνει ως λύση την απαλλοτρίωση του μισού του κτήματος ενώ για το υπόλοιπο μισό προβλέπεται το κτίσιμο εμπορικού κέντρου. Η πρόταση συμπίπτει με μια άλλη απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας που απαγορεύει τη χρήση πολυσινεμά στο οικόπεδο δίπλα από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Η διαπαραταξιακή επιτροπή αν και διαφωνεί με την αποτίμηση κατά πρώτο και το δημοτικό συμβούλιο ύστερα θεωρούν την πρόταση συμφέρουσα αφού ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει ολόκληρο το οικόπεδο. Συμφωνείται με ξένη τράπεζα η δανειοδότηση του δήμου με ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 19,4 θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά της βίλας και του χώρου πάνω από το υπό ανέγερση εμπορικό κέντρο.

 

Τι προβλέπει η συμφωνία

 

Η συμφωνία

 

μερικά σχόλια

 

Η συμφωνία προσπαθεί να εξωραΐσει. Το ρουφ γκάρντεν (όπως ρητά αναφέρεται στην πρόταση της οικογένειας) ενός εμπορικού κέντρου αποκαλείται πάρκο. Η συνολική έκταση του (15400 τ.μ.) επίσης δεν αναφέρεται. Δεν γίνεται αναφορά στην εμπορική αποτίμηση ενός ακινήτου που έχει ήδη αλλά χαρακτηρίσει διατηρητέο.

Η συμφωνία Δεν εξηγεί γιατί θα πρέπει να δοθούν ως έξοδοι εκτάσεις που ήδη κατέχει ο δήμος.

Δεν υπάρχει καμία μελέτη π.χ. τις περιβαλλοντικές και συγκοινωνιακές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η οικοδόμηση ενός τεράστιο εμπορικό κέντρο στην καρδιά μιας πόλης που έχει ήδη ως κυρίαρχο πρόβλημα το κυκλοφοριακό και την έλλειψη πρασίνου.

Αντίθετα προορίζει και το χώρο της βίλας για χώρο αναψυκτήριου λες και από το Ζωγράφου λείπουν καφετέριες.

Αυτό που δεν μπορεί να κρύψει είναι η προσπάθεια να μεταβληθεί το Ζωγράφου ακριβώς με την μεταβολή του σύμβολου του αρχικού οικισμού σε χώρο διασκέδασης και πλουτισμού προσαρμοσμένο στις ανάγκες των διασκεδαστών των φοιτητών. Η αλλαγή που ήδη συντελείται π.χ. στη λεωφόρο Παπάγου που κοντεύει να γίνει μια απέραντη καφετέρια επιχειρείται να περάσει μέσα από την τελευταία ελπίδα για πράσινο στο κέντρο του δήμου. Οι  συγκρίσεις είναι συντριπτικές για τους εμπνευστές αυτό του πέρα του γεύματος. Π.χ. στο Μαρούσι που ήδη βιώνουν τα προβλήματα από τη λειτουργία του εμπορικού κέντρου the Mall το οποίο εξυπηρετείται από την αττική οδό οι συγκρίσεις με την οδό Ζωγράφου περιττές.

 

Μια διαφορετική πρόταση.

Πολλά από χρόνια ακούγεται η πρόταση για τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού στο κέντρο του Ζωγράφου. Το πνευματικό κέντρο που ήδη υπάρχει στα όρια του κτήματος από τη μια δείχνει τις δυνατότητες από την άλλη την ανυπαρξία μιας πραγματικής πολιτιστικής πρότασης. Η ύπαρξη ενός ενιαίου χώρου πολιτισμού αλλά και περιπάτου στο κέντρο αυτής της τόσο πυκνοκατοικημένης πόλης θα μπορούσε να αποτελέσει ανάσα για τους κατοίκους ο συνδυασμός αυτού του χώρου μέσα από ένα δίκτυο πεζοδρόμων με το χώρο της πανεπιστημιούπολης και της Πολυτεχνειούπολη αλλά και το μητροπολιτικό πάρκο στο Γουδί θα μπορούσε να δώσει τον τόνο μιας πρότασης η οποία να αφορά όχι μόνο τους κατοίκους του Ζωγράφου αλλά και όλους όσους θα ήθελαν μια νησίδα πρασίνου στην Αθήνα. Ο όρος υπερτοπικό πράσινο οφείλει να αναφερθεί ακριβώς γιατί δημιουργεί την απαίτηση για βοήθεια της πολιτείας στο αίτημα των κατοίκων του Ζωγράφου αλλά και των γειτονικών περιοχών. Το ζήτημα το κτήμα του Ζωγράφου δεν αφορά πλέον μόνο τους περίοικους που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια την αποψίλωση του χώρου δεν αφορά μόνο τους δημότες που απειλούνται από κυκλοφοριακή ασφυξία στην περίπτωση της οικοδόμησης του εμπορικού κέντρου αφορά οποιοδήποτε πιστεύει ότι αξίζει να αντισταθεί στην εμπορευματοποίηση χώρών, σχέσεων, ανθρώπων.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

παρά το γεγονός ότι η απόφαση του πρώτου συμβουλίου πάρθηκε προ της πίεσης της επικείμενης γνωμοδότησης του συμβουλίου της επικρατείας για την άρση του χαρακτηρισμού του χώρου ως κοινόχρηστο πράσινο η γνωμοδότηση αυτή δεν έχει δημοσιευτεί. Αυτό σημαίνει συγκεκριμένες ενέργειες για να δώσουμε στο θέμα τη δημοσιότητα που του αρμόζει και να σταματήσει με νέο θέμα των διαδρομών του δημαρχιακού μεγάρου και σε νομαρχίες. Κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι η αίτηση για χαρακτηρισμό ως διατηρητέου και του περιβάλλοντος χώρου ως χώρων ιστορικής μνήμης κινείται σαφώς στην κατεύθυνση της αναστολής της διαδικασίας οικοδόμησης, χωρίς όμως να αποδίδει το κτήμα στους δημότες, χωρίς να γκρεμίζει τους τοίχους. Το  ζητούμενο δεν είναι να διαχειριστούν ξανά το ζήτημα κάποιοι σωτήρες οι οποίοι θα προσπαθήσουν να λύσουν νομικά η διοικητικά το ζήτημα. Η Οικογένεια Ζωγράφου επέδειξε αξιοθαύμαστη επιμονή  στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να άρει μια σειρά από κωλύματα προκειμένου να πετύχει την οικοδόμηση του κτήματος. Ο μόνος που μπορεί να σταματήσει αυτή την προσπάθεια είναι ο μεγάλος απών όλα τα τελευταία χρόνια από την περιοχή η δημοσιότητα του ζητήματος και η οικοδόμηση μαζικών και ανυποχώρητων αγώνων γύρω από την τύχη του κτήματος και όχι μόνο. Η απαλλοτρίωση του κτήματος με βάση την αντικειμενική του αξία και όχι τα τερτίπια των εμπορικών τιμών είναι η μόνη βάση συζήτησης η οποία είναι δίκαια, μπορεί να μπορεί να την αντέξει ο δήμος χωρίς μεγάλη επιβάρυνση των δημοτών.

Δεύτερο μέτωπο εξίσου σοβαρό είναι το μέτωπο του ίδιου του δήμου στο οποίο θα πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να αρθεί η απόφαση της υπονόμευσης του μέλλοντος μας για την αγορά του ρουφ γκάρντεν. Θα πρέπει να απονομιμοποιηθεί η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να βαφτίσει την πολιτική επιλογή για οικοδόμηση εμπορικού κέντρου στο Ζωγράφου ως αναγκαστική λύση η οποία περισώζει το πράσινο.

Επιστροφή στην αρχή

Από άλσος... ζαρντινιέρα

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Πάνω από 90 μεγάλα δέντρα προβλέπεται να κοπούν στα παρτέρια της οδού Διοχάρους, δίπλα στο νοσοκομείο Συγγρού στα Ιλίσια, για να κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ 386 θέσεων.

Με τις ευλογίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων μια όαση πρασίνου προβλέπεται να μετατραπεί σε ...ζαρντινιέρα, όπως δείχνει η αντίστοιχη εμπειρία από την πλατεία Κάνιγγος.
Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δημοπράτησε το έργο και σύντομα ξεκινά η κατασκευή του, αφού πιθανότατα από την Παρασκευή θα χρειαστεί να μετακομίσει η λαϊκή αγορά που φιλοξενείται στον παράδρομο και μέσα στο καλοκαίρι να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σε όλο το μήκος του δρόμου.
Τα έργα προβλέπεται να διαρκέσουν ένα χρόνο, αλλά όπως μας εξήγησε ο Χρήστος Καλογερόπουλος, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της περιοχής, «η κατασκευή θα χρειαστεί πρόσθετο χρόνο, γιατί από την προμελέτη της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου εντοπίστηκε υδροφόρος ορίζοντας σε βάθος μόλις 5 μέτρων». Μας θυμίζει ότι κατά την κατασκευή του γκαράζ μπροστά στο νοσοκομείο Παίδων εντοπίστηκε φλέβα νερού και έγιναν πρόσθετες εργασίες. Λέγεται μάλιστα ότι γι' αυτό το λόγο λίγο έλειψε να ξεραθούν δένδρα στον Εθνικό Κήπο. «Βρισκόμαστε στη ζώνη του Ιλισού και των παραποτάμων του, αλλά δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα», μας εξηγεί.
Ενστάσεις
Θέτει όμως και ένα άλλο ζήτημα: «Η περιοχή μας δεν έχει ανάγκη από γκαράζ. Σε ακτίνα 300 μέτρων υπάρχουν πάνω από 2.000 θέσεις σε πάρκινγκ, ενώ στα 500 μέτρα φτάνουν τις 4.000. Σήμερα στο δρόμο αυτό οι κάτοικοι έχουν δωρεάν 250 θέσεις». Αποκαλύπτει όμως ότι το γκαράζ χωροθετήθηκε με το νόμο 2947/2001 ως απαραίτητο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγκαταλείφθηκε όμως και δύο χρόνια αργότερα ...μετακόμισε αφού με το άρθρο 10 η θέση του προβλεπόταν στη διασταύρωση της Διοχάρους με τη Μιχαλακοπούλου, αλλά τελικά θα βρίσκεται μεταξύ των οδών Ουμπλιανής και Δραγούμη. «Πιθανόν, για να μην είναι κοντά στο γκαράζ του "Χίλτον", επέλεξαν τη νέα θέση που είναι περιοχή κατοικίας, χωρίς εμπορική κίνηση», επισημαίνει ο κ. Καλογερόπουλος. Αμφισβητεί επίσης την περιβαλλοντική μελέτη, σημειώνοντας ότι βασίστηκε σε μετρήσεις ρύπων των σταθμών της οδού Αθηνάς και του Ζωγράφου που δεν έχουν σχέση με την περιοχή και προβλέπει ότι θα αυξηθεί η ρύπανση αλλά και η κυκλοφορία.
Διαμαρτυρία
Η αναγγελία του έργου θορύβησε τους κατοίκους, που συγκρότησαν την «Κίνηση Ενεργοποιημένων Πολιτών». Η Βέρα Λύχνου μάς δείχνει το πάρκο με παγκάκια: «Είναι γωνιά που παίζουν τα παιδιά και ξεκουράζονται οι ηλικιωμένοι. Δεν θα αφήσουμε να μας την πάρουν. Να μας διώξουν από τα σπίτια μας». Ηδη οργάνωσαν εκδήλωση, μαζεύουν υπογραφές και απευθύνθηκαν στο Επιμελητήριο Περιβάλλοντος προετοιμάζοντας δικαστικούς αγώνες. Στο πλευρό τους βρίσκεται ο σύλλογος «Ιλισός», αλλά και οι δημοτικές παρατάξεις των Αλέξη Τσίπρα και Σπ. Χαλβατζή. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Βίλα Ζωγράφου-Κίνδυνος για τσιμεντοποίηση

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Τσιμέντο» κινδυνεύει να γίνει ο χώρος των περίπου 10 στρεμμάτων που περιβάλλει τη βίλα Ζωγράφου και αποτελεί την τελευταία αδόμητη ανάσα σε μια περιοχή με την υψηλότερη πυκνότητα κτηρίων σε όλο το Λεκανοπέδιο. Στο Δήμο Ζωγράφου των 150.000 κατοίκων υπάρχουν μόνον 59 στρέμματα κοινόχρηστου πράσινου, που ισοδυναμούν με μόλις 2,5 τετραγωνικά ανά κάτοικο, όταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) προβλέπει 457 τετραγωνικά.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με πρόσφατη απόφασή του (963/2007), ακύρωσε την απόφαση του 2004, με την οποία κηρύσσεται το ακίνητο κοινόχρηστος χώρος πράσινου και έκανε δεκτή την προσφυγή των κληρονόμων Ζωγράφου, αλλά για τυπικούς λόγους. Θεώρησε ότι η κήρυξη του ακινήτου σε κοινόχρηστο χώρο έγινε με απόφαση νομάρχη και όχι με προεδρικό διάταγμα. Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι το επίμαχο ακίνητο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, διαθέτει πλούσια βλάστηση με αιωνόβια δένδρα και φοίνικες, καθώς και δύο κτήρια με ιδιαίτερα αξιόλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία, τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα το 2003, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ. Παραπέμπει το θέμα στη διοίκηση για να ρυθμιστεί με νόμιμη διαδικασία και ορίζει μάλιστα ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση και η έκδοση οικοδομικών αδειών.
Παρά τη ρητή τοποθέτηση του συνταγματικού δικαστηρίου, η δημοτική αρχή προχώρησε μέσα στον Αύγουστο σε διαδικασίες σύναψης δανείου με κυπριακή τράπεζα για την υλοποίηση της συμφωνίας με τους κληρονόμους του ακινήτου, ενώ ο περιφερειάρχης και το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ δεν έχουν καν απαντήσει στα διαβήματα των κατοίκων και τις προσφυγές σύσσωμης της αντιπολίτευσης που ζητούν τη διαφύλαξη του χώρου.
Η συμφωνία προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν εκσκαφές σε ολόκληρο το χώρο, εκτός από τη ζώνη που είναι απαραίτητη για την προστασία των κτισμάτων. Εχουν, επίσης, το δικαίωμα να κατασκευάσουν κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.400 τετραγωνικών, τα οποία θα διατεθούν για πολυκαταστήματα, κινηματογράφο, γκαράζ κ.λπ. Εκτιμάται ότι οι κατασκευές θα γίνουν προς την πλευρά της οδού Αναστασάκη, λόγω της ευνοϊκής υψομετρικής διαφοράς. Ο δήμος, από την πλευρά του, θα καταβάλει 19,4 εκατ. ευρώ για την αγορά της βίλας καθώς και του 50% του οικοπέδου, στην ουσία της... ταράτσας των κτισμάτων που θα διαμορφώσει σε χώρο πράσινου.
Πρόκειται για κατά πλειοψηφία απόφαση του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, για την οποία έχει υποβληθεί ένσταση από τον Απρίλιο του 2006. Ο περιφερειάρχης δεν έχει δώσει απάντηση, παρότι είχε υποσχεθεί πως θα το κάνει μόλις εκδοθεί η τότε εκκρεμούσα απόφαση του ΣτΕ.
Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τη δημαρχιακή επιτροπή να ορίσει συνεδρίαση στις 10 Αυγούστου 2007, στην οποία, με την παρουσία του δημάρχου Ζωγράφου, ενέκρινε τη σύναψη δανείου, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαβεβαιώνουν ότι δεν είχαν προσκληθεί. Εχει ενδιαφέρον ότι για την επίμαχη συνεδρίαση υπάρχουν δύο διαφορετικά πρακτικά. Στην πρώτη έκδοση είχε προστεθεί το όνομα δημοτικού συμβούλου από την παράταξη που υποστηρίχτηκε από το ΚΚΕ και πρωτοστατεί στη διαφύλαξη του κτήματος, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να συμφωνεί με την αγορά! Η προσθήκη έγινε εν αγνοία του ενδιαφερομένου, ο οποίος άλλωστε δεν είναι μέλος της δημαρχιακής επιτροπής. Το γεγονός καταγγέλθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος υποστήριξε ότι το έγγραφο είναι πλαστό και ότι έχει διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/09/2007

Επιστροφή στην αρχή

Κάτοικοι: Πράσινο και όχι εμπορικό κέντρο

Ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος του λεκανοπεδίου, ο Δήμος Ζωγράφου, κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με ακόμα περισσότερο τσιμέντο, όπως και με ακόμα μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, με το εμπορικό κέντρο που αναμένεται να χτιστεί στο οικόπεδο συνολικής έκτασης 9.553,80 τ.μ., εκεί όπου βρίσκεται η βίλα Ζωγράφου.

Αυτό υποστήριξαν σε προχθεσινή ανοιχτή συνέλευση τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν και εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.
Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, με τους παρευρισκόμενους να δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να χτιστεί ούτε 1 τ.μ. στο οικόπεδο. Αποφάσισαν μάλιστα να πραγματοποιήσουν την Πέμπτη 11/10 στις 7 μ.μ. πορεία διαμαρτυρίας κρατώντας μαύρες σημαίες με προορισμό το δημαρχείο και αφετηρία την πλατεία Γαρδένιας.
Ολα ξεκίνησαν στις 8/8, όταν ο δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος υπέγραψε συμβόλαιο με την οικογένεια Ζωγράφου, σύμφωνα με το οποίο αγόρασε το 50% της συνολικής έκτασης που αντιστοιχεί στη σημερινή επιφάνεια του κτήματος συν τη βίλα Ζωγράφου, με το ποσό των 19.400.000 ευρώ που πήρε με δάνειο. Η απόφαση πάρθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 12/4/06. Ο δήμαρχος Ζωγράφου είπε στην «Ε» ότι «στην επιφάνεια του κτίσματος, η οποία ανήκει τώρα πια στον δήμο, θα γίνει χώρος πρασίνου με βλάστηση και θα φυτευτούν δέντρα. Το τι θα κάνει η οικογένεια Ζωγράφου, που σύμφωνα με το συμβόλαιο δικαιούται να χτίσει 2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του ισογείου της βίλας, δεν επηρεάζει την επιφάνεια, που είναι όλη πια δική μας».
Ο Διονύσης Τζαννετάτος, μέλος της επιτροπής, δήλωσε στην «Ε» ότι «αυτό είναι ψευδές», επικαλούμενος την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «με την εκμετάλλλευση της υψομετρικής διαφοράς μεταξύ οικοπέδου και των οδών Γ. Ζωγράφου και Αναστασάκη θα έχει πρόσωπο δύο ορόφων το εμπορικού κέντρο που θα ανεγερθεί».
«Το μεγάλο ερώτημα παραμένει: γιατί ο δήμαρχος δεν περίμενε την έκδοση του προεδρικού διατάγματος, με βάση το οποίο θα καθοριστεί το πολεοδομικό καθεστώς της έκτασης, σύμφωνα με την απόφαση 963/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας»; λέει ο κ. Τζαννετάτος.
«Ζητάμε με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού να αγοραστεί το σύνολο της έκτασης και να δοθεί στον δήμο για να γίνει πράγματι χώρος πρασίνου», υπογράμμισε.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

«ΚΑΙΓΕΤΑΙ» ΚΑΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ!

 

Στην καρδιά του Αυγούστου (10/8/2007), με τα βουνά της Αττικής παραδομένα στις φλόγες, με την πόλη άδεια και πυρωμένη από τον καύσωνα, με το δημοτικό συμβούλιο σε άδεια και έξι μόλις μέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών(!) ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος έσπευσε  άρον - άρον  να ολοκληρώσει το περιβαντολογικό έγκλημα και το οικονομικό- πολιτικό σκάνδαλο σε βάρος της πόλης και των κατοίκων της. Καιροφυλακτώντας από καιρό για την κατάλληλη ευκαιρία, υπόγραψε εν κρυπτώ το συμβόλαιο για την αγορά δήθεν του 50% του κτήματος Ζωγράφου!

Ήταν, όμως, τόση η βιασύνη του, που «πιάστηκε στα πράσα», δεν φρόντισε ούτε για τα προσχήματα. Έτσι:

-Παρουσιάζονται αντιφατικές μεταξύ τους αποφάσεις της Δημαρχιακής Επιτροπής, η οποία υποτίθεται ότι συνεδρίασε εκτάκτως στις 10 Αυγούστου, ημέρα υπογραφής των συμβολαίων!

-Εμφανίζεται ότι πήρε μέρος στη συνεδρίαση και ότι συμφώνησε δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, ο οποίος εκτός του ότι δηλώνει ότι βρισκόταν εκτός Αθηνών, δεν είναι καν μέλος της Δημαρχιακής Επιτροπής!

-Δεν ειδοποιήθηκαν, όπως δημοσίως διαβεβαιώνουν, όλα τα μέλη της Δημαρχιακής Επιτροπής που ανήκουν στην αντιπολίτευση!

-Ο ίδιος, δε, ο δήμαρχος, βρισκόταν –σύμφωνα με από τον φιλικό του Τύπο- από την …4η Αυγούστου στο ’γιο Όρος, όπου απλώς νήστευε και προσκυνούσε όταν, εκτάκτως, πληροφορήθηκε πως έφτασαν όλως …τυχαίως στις 10/8 στην Αθήνα η κ. Ζωγράφου και οι εκπρόσωποι της δανείστριας τράπεζας και για το λόγο αυτό …διακτινίστηκε πάραυτα και βρέθηκε στην έδρα του προκειμένου να επιτελέσει το θεάρεστο έργο..!

Γιατί, όμως, τόση πρεμούρα και μυστικότητα; Τι έσπευσε να προφτάσει, εκτός από τις εκλογές,  η δημοτική αρχή και για πιο λόγο;

Δεν έχει στεγνώσει ακόμα το μελάνι στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (963/2007) με βάση την οποία η ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου παραπέμπεται σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, όμως, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΚΔΟΘΕΙ! Στην ίδια απόφαση σημειώνεται η σημασία του κτήματος για την πόλη μας ως «μοναδικό πνεύμονα πρασίνου», στον οποίο μάλιστα βρίσκονται δύο χαρακτηρισμένα διατηρητέα κτίρια. Τέλος, αναφέρεται ρητά ότι μέχρι την έκδοση του ΠΔ δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση, ούτε η έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών.

 Τι αγόρασε, επομένως, η δημοτική αρχή φεσώνοντας το Δήμο με δάνειο 19.400.000 Ε; Με βάση ποιο πολεοδομικό καθεστώς καθορίστηκε η τιμή, αφού αυτό ακόμα δεν είναι γνωστό; Γιατί δεν περίμενε τουλάχιστον την έκδοση του ΠΔ, την ώρα που, έτσι και αλλιώς, γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αντιδράσεις των πολιτών, αλλά και την αντίθεση ολόκληρης πλέον της αντιπολίτευσης;

Η υπόθεση αυτή μυρίζει!

Τώρα αποκαλύπτεται σε όλη του την έκταση το μέγα σκάνδαλο της κατάπτυστης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου το Μεγαλοβδόμαδο του 2006, με βάση την οποία ο Δήμος επιβαρύνεται με ένα τεράστιο χρέος, προκειμένου να καταβληθεί αυτό ως ζεστό χρήμα στους διαχρονικούς δυνάστες της πόλης μας και με αντίτιμο: Την καταστροφή του τελευταίου πνεύμονα πρασίνου, το κυκλοφοριακό έμφραγμα στο κέντρο της πόλης, την οικονομική ασφυξία των μικρομάγαζων και …έναν τάπητα από κομμάτια γκαζόν στην οροφή ενός τερατώδους εμπορικού κέντρου σαν μια πράσινη ταφόπετρα πάνω από το πραγματικό όνειρο των ζωγραφιωτών για έναν χώρο υψηλού πρασίνου, περιπάτου και πολιτισμού στον συγκεκριμένο χώρο.

Θα τους αφήσουμε;

Αμετακίνητη θέση μας είναι ότι χρέος του κάθε πολίτη του Ζωγράφου είναι  ο αγώνας για να σταματήσει αυτό το έγκλημα σε βάρος της πόλης, των κατοίκων της και των παιδιών μας .

-Ιδιαίτερα μετά την τελευταία τεράστια καταστροφή των δασών μας, σύνθημά μας είναι: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΔΕΝΤΡΟ  ΚΟΜΜΕΝΟ!

 -Το κτήμα Ζωγράφου στο λαό με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Μας το χρωστάνε!

-Σας καλούμε όλους σε ανοιχτή λαική συνέλευση- συζήτηση στις 3 Οκτώβρη, ημέρα Τετάρτη, στις 7.30μμ στην πλατεία Γαρδένια στο Δήμο Ζωγράφου.  

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 

Πολίτες του Ζωγράφου

            Καλείστε όλοι την Τετάρτη, 3 Οκτώβρη, σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση που θα γίνει στις 7.30μμ στην καφετέρια info  (ταράτσα) στην πλατεία Γαδρένιας.

            Συζητάμε, συναποφασίζουμε και συντονίζουμε τη δράση μας γύρω από το καυτό θέμα του κτήματος Ζωγράφου.

            Οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και κρίσιμες. Και η συμμετοχή όλως μας, καθήκον απέναντι στον εαυτό μας, τα παιδιά μας, την πόλη που ζούμε και εργαζόμαστε!

Η δημοτική αρχή καταμεσής του Αυγούστου (10/8), με την πόλη άδεια και τα βουνά της Αττικής να φλέγονται -στα κρυφά και ερήμην της αντιπολίτευσης- προχώρησε στην υπογραφή του συμβολαίου με την κ. Ζωγράφου για την αγορά δήθεν του 50% του κτήματος έναντι 19.500.000 Ε! 

            Η ενέργειά του αυτή καταγγέλλεται, έτσι και αλλιώς, ως πραξικοπηματική και βεβαίως ελέγχεται ως έκνομη αφού δεν είχε καν εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, με βάση το οποίο θα καθοριστεί το πολεοδομικό καθεστώς της έκτασης  σύμφωνα με την απόφαση 963/2007 του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ήδη έχουν κινηθεί και νομικές διαδικασίες για το μπλοκάρισμά  και τη ματαίωσή της.

            Σε κάθε περίπτωση είμαστε, ως κάτοικοι, αντιμέτωποι με ένα τεράστιο σκάνδαλο. Ο Δήμος φεσώνεται με δάνειο 19,5 εκ. Ε που θα δοθούν ζεστό χρήμα στην οικογένεια Ζωγράφου όχι για να αγοράσει το κτήμα, αλλά για να αγοράσει ουσιαστικά μια ταράτσα (αυτό υποτίθεται είναι το 50% του κτήματος), πάνω από ένα τερατώδες διώροφο εμπορικό κέντρο, υπόγεια γκαράζ, πολυσινεμά και αποθήκες  που θα κατασκευάσει η οικογένεια!

            Αυτό το περιβαλλοντολογικό και οικονομικό έγκλημα πρέπει να το σταματήσουμε!

            ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

Τσιμέντο γίνεται η βίλα Ζωγράφου

Τσιμέντο γίνεται η βίλα Ζωγράφου. Στο χώρο της θα ανεγερθεί Εμπορικό Κέντρο. Παράλληλα, ο Δήμος Ζωγράφου φορά «φέσι» πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, που αναδεικνύει τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και ζητά ο χώρος των 10 στρεμμάτων της βίλας να απαλλοτριωθεί και να γίνει χώρος πρασίνου.

Σε ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι τον περασμένο Αύγουστο υπογράφτηκε σύμβαση μεταβιβάσιμου δανείου ύψους 19,4 εκατ. ευρώ της Communal Credit Bank με τη δημαρχιακή επιτροπή του Δήμου Ζωγράφου. Το γεγονός αυτό αποτελεί βήμα υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, απόφασης της περιφέρειας Αττικής και της απόφασης της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Οπως επισημαίνει η Παράταξη «το δάνειο θα επιβαρύνει τους εργαζόμενους για 25 χρόνια με συνολική τελική πληρωμή τόκων και χρεολυσίων πάνω από 40.000.000 ευρώ». Προσθέτει δε ότι «με την κατάπτυστη - αντιλαϊκή απόφαση (12/4/2006) που ψήφισαν τα στελέχη των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ στο Δημοτικό Συμβούλιο, νομιμοποιείται η ανέγερση υπόγειου - υπέργειου εμπορικού κέντρου και ο Δήμος αγοράζει την... ταράτσα του, ενώ η οικογένεια Ζωγράφου παίρνει τις εγκαταστάσεις».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 6/10/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ

ΟΛΟΙ- ΟΛΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11/10, 7.30μμ, ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ

Καταγγέλλουμε τις πρωτοφανείς και απαράδεκτες ενέργειες  της δημοτικής αρχής.

Απαιτούμε να ακυρωθεί η σύμβαση ανέγερσης εμπορικού κέντρου και το δάνειο. Επιμένουμε να πληρώσει η κυβέρνηση για την απαλλοτρίωση του χώρου των 10 στρεμμάτων και τη μετατροπή του συνολικού χώρου σε πάρκο- χώρο πρασίνου, ανοιχτό στο λαό και τη νεολαία, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας.

Απαιτούμε την ακύρωση της κατάπτυστης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (291/12.04.2006) σαν επιζήμια και ετεροβαρή για το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον. Επίσης, την ακύρωση της απόφασης 26928/5.05.2006 απόφασης της Περιφέρειας Αττικής και της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής (40/25.07.2006)

Αρνούμαστε τα τετελεσμένα!

Καμία δόμηση στο κτήμα. Καμία πολεοδομική άδεια! Ούτε ένα κυβικό μπετόν στο χώρο!

Η κυβέρνηση (ΥΠΕΧΩΔΕ) να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα κηρύσσοντας το κτήμα χώρο κοινόχρηστου πρασίνου.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΚΤΗΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.

 

Στις 10 Αυγούστου ο δήμαρχος  Ζωγράφου, Γιάννης Καζάκος, αποφάσισε να αγοράσει από τους κληρονόμους το 50% της έκτασης της βίλας Ζωγράφου με το ποσό των 19.400.000 ευρώ που πήρε με δάνειο από την Communal Credit Bank.

Σκοπός της αγοράς είναι η ανέγερση εμπορικού κέντρου.

Με αυτήν την συμφωνία ο δήμος ουσιαστικά αγόρασε την ταράτσα του εμπορικού κέντρου όπου θα σκεπαστεί με γκαζόν.

Η αγορά έγινε ενώ δεν έχει παρθεί ακόμα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (963/2007) βάση της οποίας η ρύθμιση του πολεοδομικού καθεστώτος του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου παραπέμπεται σε έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο, όμως, δεν έχει ακόμα εκδοθεί. 

Στο Δήμο Ζωγράφου των 150.000 κατοίκων υπάρχουν μόνον 59 στρέμματα κοινόχρηστου πράσινου, που ισοδυναμούν με μόλις 2,5 τετραγωνικά ανά κάτοικο, όταν το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) προβλέπει 457 τετραγωνικά.

Η ανέγερση αυτού του εμπορικού κέντρου θα είναι η ταφόπλακα για τον δήμο Ζωγράφου αφού ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου θα χαθεί.

 (ελήφθη στο Παρατηρητήριο 8-10-2007)

Επιστροφή στην αρχή

"Η Βίλα Ζωγράφου ανήκει στον λαό και όχι στον Καζάκο και το κεφάλαιο".

"Η Βίλα Ζωγράφου ανήκει στον λαό και όχι στον Καζάκο και το κεφάλαιο". Το σύνθημα αυτό αντηχούσε το απόγευμα της Πέμπτης στους δρόμους και τις γειτονιές του Ζωγράφου κατά τη διάρκεια της ογκώδους πορείας διαμαρτυρίας των κατοίκων, που αντιδρούν στα σχέδια τσιμεντοποίησης του μοναδικού πνεύμονα πρασίνου της περιοχής, της "Βίλας Ζωγράφου".

Η κινητοποίηση των κατοίκων αποτέλεσε μία ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο του αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο για τη διάσωση του κτήματος της Βίλας Ζωγράφου. Πρόκειται για έκταση πρασίνου 10 περίπου στρεμμάτων, που περιβάλλει το ακίνητο της Βίλας Ζωγράφου και στην οποία σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ένα θηριώδες εμπορικό κέντρο με πολυκαταστήματα, κινηματογράφους, γκαράζ. Με απόφαση της Νομαρχίας το 2004 το ακίνητο και ο περιβάλλων χώρος είχαν χαρακτηριστεί "κοινόχρηστος χώρος πρασίνου", απόφαση την οποία ωστόσο προσέβαλαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι κληρονόμοι του Γ. Ζωγράφου.

Το ΣτΕ απεφάνθη πως δεν τηρήθηκε η τυπική διαδικασία, καθώς ο χαρακτηρισμός του ακινήτου ως κοινόχρηστου χώρου έγινε με απόφαση νομάρχη και όχι με προεδρικό διάταγμα. Για τον λόγο αυτόν παρέπεμψε το θέμα στη διοίκηση για να ρυθμιστεί η χρήση γης με τη νόμιμη διαδικασία, απαγορεύοντας ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωσή της οποιαδήποτε οικοδομική δραστηριότητα ή έκδοση οικοδομικών αδειών. Συγχρόνως, τόνισε ότι η επίδικη έκταση διαθέτει πλούσια αιωνόβια βλάστηση και φιλοξενεί δύο κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής σημασίας, τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα το 2003 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Όλα αυτά, όμως, όπως μας λέει η Χριστίνα Ανδρέου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων, "δεν εμπόδισαν τον δήμαρχο Γ. Καζάκο να προχωρήσει στις 10 Αυγούστου και με τις στάχτες στην Πάρνηθα να καπνίζουν ακόμη, στη σύναψη δανείου 19,7 εκατ. ευρώ με κυπριακή τράπεζα και στην εξ αδιαιρέτου αγορά της βίλας μαζί με το 50% του επίμαχου οικοπέδου, που αντιστοιχεί στα 9.553,80 τ.μ. (η συνολική έκταση του οικοπέδου είναι 18 στρέμματα).

Παρόλο που την ίδια στιγμή το θέμα των τίτλων ιδιοκτησίας είναι εξαιρετικά μπερδεμένο, το συμβόλαιο με την οικογένεια Ζωγράφου προβλέπει ότι η τελευταία θα ανεγείρει κτίσματα συνολικής επιφάνειας 15.500 τ.μ., τα οποία θα διατεθούν για εμπορικό κέντρο. Ο δήμος από τη μεριά του θα έχει τη φοβερή ευκαιρία... να φυτέψει θάμνους και γρασίδι στην ταράτσα του εμπορικού κέντρου, θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να κατασκεύασει ένα ρουφ γκάρντεν...".

"Εμεις αγωνιζόμαστε", συνεχίζει η κ. Ανδρέου, "για να μην χτιστεί ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου στη Βίλα Ζωγράφου, να εκδοθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα, που θα χαρακτηρίζει το κτήμα κοινόχρηστο χώρο πρασίνου, και να προχωρήσει η διαδικασία της απαλλοτρίωσης με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να αποδοθεί στους δημότες".

"Σουφλιά - Καζάκο ακούστε το καλά, εμπορικό δεν γίνεται σ' αυτή τη γειτονιά"

Η διαδήλωση της Πέμπτης ήταν εξαιρετικά μαζική, με τους κατοίκους να μιλούν με ικανοποίηση για την πιο πολυπληθή κινητοποίηση που έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Το προηγούμενο διάστημα έχουν διοργανώσει μία ακόμη πορεία, ενώ έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο. Το τελευταίο θα συνεδρίαζε το απόγευμα της Πέμπτης, ωστόσο, υπό τον φόβο της διαδήλωσης, η δημοτική αρχή έβαλε λουκέτο στο δημαρχείο και η συνεδρίαση ανεβλήθη. Οι κατοίκοι συγκεντρώθηκαν στις 7.30 μ.μ. στην πλ. Γαρδένιας και πορεύτηκαν μέσα από τους κεντρικούς δρόμους του Ζωγράφου. Στην κεφαλή βρισκόταν το πανό της Επιτροπής Αγώνα, που ανέγραφε: "Το κτήμα Ζωγράφου χώρος πρασίνου και περιπάτου - Ούτε 1 τ.μ. μπετόν". Σε όλη τη διάρκεια οι κάτοικοι φώναζαν συνθήματα κατά της τσιμεντοποίησης, αλλά και του δημάρχου, όπως "Σουφλιά-Καζάκο ακούστε το καλά, εμπορικό δεν γίνεται σ' αυτή τη γειτονιά", "Κάτω τα χέρια από το πράσινο, το πράσινο ανήκει σε όλο τον λαό" κ.ά.. Μετά το τέλος της πορείας οι κάτοικοι συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν νέα διαδήλωση, αυτή τη φορά έξω από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στην κινητοποίηση των κατοίκων συμμετείχε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος έχει καταθέσει και ερώτηση για το θέμα στη Βουλή.

Του Νίκου Μορφονιού Αυγή 13-10-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Βίλα Ζωγράφου, η ζωγραφιά μετατρέπεται σε τσιμέντο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ

Την πιο ακριβή «πράσινη» ταράτσα της Ελλάδας αγοράζει ο Δήμος Ζωγράφου έναντι 19,5 εκατομμυρίων ευρώ, στο ομώνυμο κτήμα της περιοχής.

Πρόκειται για τη βίλα Ζωγράφου, που βρίσκεται σε έκταση 10 στρεμμάτων και στην οποία σχεδιάζεται η ανέγερση κτιρίων συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ., ώστε να δημιουργηθεί μεγάλο εμπορικό κέντρο που θα διαθέτει μέχρι και κινηματογράφο.

Ο δήμος, σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, υπέγραψε συμφωνία με τους κληρονόμους της βίλας, ώστε να αγοράσει την ταράτσα του κτιρίου που θα ανεγερθεί, με την προοπτική να τη μετατρέψει σε... πράσινο.

Το γεγονός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όσο και στους κατοίκους της περιοχής, που υποστηρίζουν ότι η δημοτική αρχή, με την κίνηση αυτή, συνηγορεί στην τσιμεντοποίηση του μοναδικού «πνεύμονα» πρασίνου του Ζωγράφου και ταυτόχρονα «βουλιάζει» τα οικονομικά του δήμου καθώς για τη συγκεκριμένη αγορά θα συνάψει δάνειο.

Από την άλλη, υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό θα μπορούσε ο δήμος να το διαθέσει για την αγορά ολόκληρης της έκτασης, προκειμένου να διαμορφώσει ένα ενιαίο πάρκο πρασίνου και, παράλληλα, να αποτρέψει τα σχέδια για εμπορική χρήση της. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ζωγράφου κ. Τίνα Καφατσάκη, οδηγεί στην τσιμεντοποίηση της έκτασης, και επιπλέον -όπως υποστηρίζει- δίνει το «πράσινο φως» για την εμπορική χρήση της, επιβαρύνοντας την πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Το χρονικό

Η αξιοποίηση του κτήματος Ζωγράφου, συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων, άρχισε να απασχολεί τους κατοίκους από το 1978, όταν η οικογένεια δώρισε στον δήμο 8.265,30 τ.μ. Ταυτόχρονα ο Δήμος Ζωγράφου προχώρησε στην αγορά άλλων 1.000 τ.μ. Σήμερα ο χώρος αυτός είναι κοινόχρηστο πράσινο και περιβάλλει τη βίλα Ζωγράφου, η οποία έχει κριθεί από το 2004 διατηρητέα και ανήκει στους κληρονόμους της οικογένειας.

Οι κάτοικοι επί χρόνια ζητούν η έκταση αυτή να μην τσιμεντοποιηθεί και να ενοποιηθεί με την υπόλοιπη που ανήκει στον δήμο. Ωστόσο, κάτι οι όροι στο συμβόλαιο της οικογένειας Ζωγράφου, κάτι οι παραλείψεις δημοτικών αρχών και άλλα εμπόδια που έχουν να κάνουν με τους τίτλους κληρονομιάς δεν επέτρεψαν στις προσπάθειες των δημοτών να αποδώσουν καρπούς.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως το 2003 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κηρυχθούν ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου η βίλα και ο περιβάλλων χώρος, που ανήκει στους κληρονόμους. Οι τελευταίοι, με τη σειρά τους, έκαναν ένσταση, επικαλούμενοι τους όρους του δωρητηρίου συμβολαίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε την ένσταση και, στη συνέχεια, ο φάκελος υπεβλήθη στη Νομαρχία, η οποία με απόφασή της χαρακτηρίζει τον χώρο ως κοινόχρηστο πράσινο.

Ακολούθως -σύμφωνα με την κ. Καφατσάκη- οι κληρονόμοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της Νομαρχίας. Στην εισήγησή του το ΣτΕ αναφέρει ότι η αίτηση ακυρώσεως πρέπει να γίνει δεκτή, διότι ο δήμος δεν μπορεί να καλύψει την αποζημίωση των κληρονόμων και, παράλληλα, αναφέρει ότι ο όρος «κοινόχρηστο πράσινο» μπορεί να επικυρωθεί με Προεδρικό Διάταγμα του ΥΠΕΧΩΔΕ.

ΕΘΝΟΣ 17/10/07

Επιστροφή στην αρχή

Για την ενημέρωσή σας από τον "ΙΛΙΣΟ":

(επί του πιεστηρίου)

Από την Κίνηση Πολιτών περιοχής Αγ.Χαραλάμπους Ιλισίων, πληροφορηθήκαμε ότι η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου Επικρατείας, εξέδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής εκτέλεσης εργασιών κατασκευής υπογείου σταθμού πάρκινγκ στην οδό Διοχάρους. Η διαταγή ισχύει μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αίτησης αναστολής της εκτέλεσης της κοινής υπουργικής απόφασης που ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Την αίτηση είχε υποβάλλει στο ΣτΕη Κίνηση Πολιτών ήδη απί τις 21/7/2007.

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 24-10-07)

Επιστροφή στην αρχή

Φρένο από το ΣτΕ στο γκαράζ που «τρώει» δέντρα

Μια πρώτη νίκη πέτυχαν οι κάτοικοι της περιοχής Ιλισίων, που κινητοποιούνται για να μην κατασκευαστεί υπόγειο γκαράζ 386 θέσεων σε χώρο που βρίσκεται επί της οδού Διοχάρους, δίπλα στο νοσοκομείο «Συγγρού». Για τις ανάγκες του έργου προβλέπεται να κοπούν πάνω από 90 μεγάλα δένδρα.

«Με τις ευλογίες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων, μια όαση πράσινου προβλέπεται να μετατραπεί σε... ζαρντινιέρα, όπως δείχνει η αντίστοιχη εμπειρία από την πλατεία Κάνιγγος», είχαν πει στην «Ε» (7/6/2007) οι εκπρόσωποι των κατοίκων. Προσέφυγαν στο ΣτΕ και ήδη το Ε' τμήμα με διαταγή του επιβάλλει την προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των έργων, ενώ ζητά από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης να προσκομίσουν στοιχεία για την προβλεπόμενη κοπή των δένδρων. Οι κάτοικοι θεωρούν άδικη τη «θυσία» του πράσινου θύλακα της περιοχής τους, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν τόση μεγάλη ανάγκη από θέσεις στάθμευσης, δεδομένου ότι σε ακτίνα 300 μέτρων διατίθενται σε οργανωμένα γκαράζ 2.000 θέσεις, που φθάνουν τις 4.000 αν μεγαλώσει λίγο η απόσταση και φθάσει στα 500 μέτρα. Το επίμαχο γκαράζ είχε προωθηθεί για τις ανάγκες των... Ολυμπιακών Αγώνων και προβλεπόταν να κατασκευαστεί στη διασταύρωση με την οδό Μιχαλακοπούλου. Αγρότερα όμως, με κοινή υπουργική απόφαση, ...μετακόμισε ανατολικότερα, σε θέση που συνεπάγεται την κοπή μεγάλων δένδρων.

Χ.ΤΖ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/11/2007

Επιστροφή στην αρχή

Η βίλα της έριδος στου Ζωγράφου

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ Φωτ.: ΛΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

«Κόπηκαν οι φοίνικες και όλα τα δένδρα. Ανασκάφτηκε όλη η έκταση, δεν έμεινε κλίμακα, σκαλοπάτι για σκαλοπάτι, δεν έμεινε τούβλο για τούβλο, ούτε σιντριβάνια. Δεν έμειναν δρόμοι, δεν έμεινε τίποτα».
Είναι η εικόνα της «βίλας Ζωγράφου», μιας έκτασης 11 στρεμμάτων, όπως την περιέγραφε το 2003 ο δήμαρχος της περιοχής Γ. Καζάκος. Τότε ήταν λάβρος κατά των «παράνομων υλοτομήσεων» από τους ιδιοκτήτες του οικοπέδου και αποφασισμένος να προχωρήσει στην απαλλοτρίωσή του ως χώρου πρασίνου.
Ωστόσο, στην πορεία, τα σχέδιά του τροποποιήθηκαν: Τον Αύγουστο προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίου για την αγορά του 50% του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου, αντί 19,4 εκατ. ευρώ.
Στόχος, η δημιουργία πάρκου 9,5 στρεμμάτων, το οποίο όμως θα αποτελεί την... ταράτσα εμπορικού κέντρου 14.330 τετραγωνικών!
Μια απρόβλεπτη εξέλιξη για την έκταση ιδιαίτερου κάλλους που, ενώ θα μπορούσε να είχε απαλλοτριωθεί από το 1976, απασχολεί μέχρι σήμερα την τοπική κοινωνία.
* Η βίλα έχει πλούσια βλάστηση και αρκετά αιωνόβια δένδρα. Αποτελεί μέρος του κτήματος Ζωγράφου -περίπου 20 στρέμματα- το οποίο περιλαμβάνει οκτώ κτίσματα διάφορων περιόδων. Ξεχωρίζει η ιστορική έπαυλη, ένα μοναδικό λιθόκτιστο κτίριο της δεκαετίας του '30.

Μετέωρη απαλλοτρίωση
* Πρώτη φορά το 1974 το κτήμα χαρακτηρίστηκε ως κοινόχρηστος χώρος. Ωστόσο, η πολιτεία δεν κατέβαλε εγκαίρως την αποζημίωση και έτσι η απαλλοτρίωση σταμάτησε.
* Το 1978, η ιδιοκτήτρια του αυτοκινήτου, η οικογένεια Ζωγράφου συμφώνησε να δωρίσει τη μισή έκταση στο δήμο, δηλαδή το σημερινό πάρκο Ειρήνης που περιβάλλει το οικόπεδο. Ετσι, σταμάτησαν οι διαδικασίες διεκδίκησης του υπόλοιπου χώρου που χαρακτηρίσθηκε ως οικοδομήσιμος.
* Το θέμα πάγωσε για πολλά χρόνια. Επανήλθε όταν ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων η οικογένεια έλαβε άδειες από το ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή οκτώ ουρανοξυστών στη θέση της παλαιάς βίλας.
* Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, το δημοτικό συμβούλιο τη χαρακτήρισε πάλι κοινόχρηστο χώρο πρασίνου. Απόφαση που λίγο μετά πήρε και η νομαρχία Αθηνών. Το 2004 οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν εναντίον της απόφασης στο ΣτΕ.
* Στο δήμο άλλαξαν γραμμή πλεύσης και αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε απαλλοτρίωση: Ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με την οικογένεια για αγορά της έκτασης και προς μεγάλη έκπληξη όλων, το 2006, το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών (ΣΟΕ) όρισε την αξία της στα 40 εκατ. ευρώ.

Τόνοι τσιμέντου
Αν και το ποσό κρίθηκε υπερβολικό οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν και κατέληξαν σε σύναψη συμφωνίας για την αγορά της μισής έκτασης των 9,5 στρεμμάτων (συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού κτιρίου), ώστε να δημιουργηθεί δημοτικό πάρκο.
**Το καινούριο δεδομένο είναι ότι ακριβώς από κάτω θα κατασκευαστεί εμπορικό κέντρο 14.330 τ.μ.! Θα αποτελείται από δύο ορόφους και ένα υπόγειο. Θα περιλαμβάνει καταστήματα, κινηματογράφους, αποθήκες, πάρκινγκ.
**Τα σχέδια βασίζονται στην εκμετάλλευση της υψομετρικής διαφοράς του οικοπέδου. Θα γίνει πλήρης εκσκαφή του χώρου γύρω από το κτίριο της βίλας το οποίο θα διατηρηθεί. Ολόγυρα θα απλώνεται το πάρκο σε μια ταράτσα 9,5 στρεμμάτων. Οπως αναφέρει η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, θα ενοποιηθεί «με τη λοιπή συνεχόμενη μικρή έκταση πρασίνου του δήμου» (εννοεί τα άλλα 10 στρέμματα). Η χρηματοδότηση του νέου σχεδίου θα γίνει μέσω δανείου ύψους 25 εκατ. ευρώ από ξένη τράπεζα.
**«Είναι απίστευτη κοροϊδία, αφού μόνο γκαζόν, παρτέρια, θάμνοι και... καφετέριες μπορεί να ευδοκιμήσουν στην ταράτσα του εμπορικού κέντρου. Η ποιότητα ζωής μας θα υπονομευτεί από την αναπόφευκτη επιδείνωση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ενώ είναι σίγουρη και η περιθωριοποίηση της τοπικής αγοράς», λένε από την Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Τσιμεντοποίηση της βίλας.
Δημιουργήθηκε τον Νοέμβριο του 2006. Από τότε, δεκάδες πολίτες της περιοχής συμμετέχουν στις συνελεύσεις που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα στην πλατεία Γαρδένιας. Πριν από λίγες μέρες πάνω από 700 κάτοικοι άνοιξαν την περίφραξη και έκαναν δενδροφύτευση.
Ξέρουν ότι ο δήμος Ζωγράφου είναι ο πιο πυκνοκατοικημένος δήμος της Ευρώπης. Οι ανάγκες του σε πλατείες, πάρκα και παιδικές χαρές είναι τουλάχιστον 390, έναντι των οποίων υπάρχουν μόλις 97! Στοιχείο που επισήμανε και το ΣτΕ στην απόφασή του επί της αίτησης της οικογένειας Ζωγράφου. Την έκανε δεκτή τον περασμένο Μάρτιο ακυρώνοντας τη νομαρχιακή απόφαση του 2003.
Αποφάσισαν, όμως, ότι, ώσπου να ρυθμιστεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το πολεοδομικό καθεστώς του οικοδομικού τετραγώνου, «δεν είναι επιτρεπτή οποιαδήποτε δόμηση στο παραπάνω οικοδομικό τετράγωνο καθώς και οποιαδήποτε έκδοση οικοδομικής άδειας».
**Το θέμα έχει τεθεί επανειλημμένα στη Βουλή. Πρόσφατα, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης τάχθηκε υπέρ των χώρων πρασίνου και επεσήμανε ότι το θέμα της έκδοσης του σχετικού προεδρικού διατάγματος θα προχωρήσει αμέσως μόλις ο δήμος καταθέσει τον φάκελο.
«Το μη χείρον»
«Αυτό θα γίνει σύμφωνα με τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και του ΣτΕ και το συμβόλαιο που έχουμε υπογράψει», τονίζει ο δήμαρχος Γ. Καζάκος. Συμπληρώνει ότι «ουσιαστικά καταφέραμε να σώσουμε την έκταση από μεγαλύτερη ανοικοδόμηση και να αποκτήσουμε χώρο πρασίνου. Εξάλλου, δεν θα το παίρναμε φθηνότερα αν το απαλλοτριώναμε. Η εκτίμηση του ΣΟΕ είναι υποχρεωτική για τις δημόσιες υπηρεσίες».
**Η Επιτροπή Αγώνα πιστεύει ότι «ακόμη και τώρα μπορεί να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την απαλλοτρίωση με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς να υποθηκεύει το οικονομικό μέλλον του δήμου. Να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος πρασίνου, περιπάτου και πολιτισμού, χωρίς εμπορικές χρήσεις». Κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες...

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΓΙΟΡΤΗ

Μετά από ένα χρόνο συνεχούς αγώνα, δράσεων και ακτιβισμού για τη διάσωση του κτήματος Ζωγράφου

΄΄ Του μοναδικού ελεύθερου χώρου στην καρδιά της πόλης ΄΄

Είπαμε να το γιορτάσουμε με μια πολύ όμορφη γιορτή στη Βίλα Ζωγράφου,

την Κυριακή 23 Δεκέμβρη στις 12:00 το πρωί .

- Καλεσμένες και Καλεσμένοι όλοι οι κάτοικοι της πόλης μας,

- Τα κινήματα των πολιτών που αγωνίζονται για τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο,

- Όλοι οι δημοσιογράφοι που στήριξαν αυτό τον αγώνα μας, και δημοσιοποίησαν το πρόβλημα,

 Πάρτε  ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι και ελάτε να στολίσουμε όλοι μαζί συμβολικά ΄΄ Το δένδρο των Ελευθεροχωριτών ΄΄ αυτών που αγωνίζονται για τους ελεύθερους χώρους.

Θα προσφέρουμε γλυκά,  ποτό, θα ακούσουμε μουσική, θα διαλέξουμε δώρα από το παζάρι για τους φίλους μας.

Σας περιμένουν πολλές εκπλήξεις !

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ !

Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού.

Επιστροφή στην αρχή

«Δηλητηρίασαν» δένδρα σε παρκάκι στα Ιλίσια

Της Λινας Γιανναρου

Στο... βιβλίο συμβάντων της χώρας μας, είναι μια από τις πιο συχνές καταχωρήσεις. Νύχτα, άγνωστοι αποψιλώνουν παράνομα μια έκταση, προλειαίνοντας το έδαφος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, για κάποια επένδυση. Τα τελευταία χρόνια, ανάλογα κρούσματα καταγράφονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και στην Αθήνα. Αλλά αυτό που έγινε πριν από λίγο καιρό στα Ιλίσια δεν έχει πραγματικά προηγούμενο...

Στην επαρχία, η συγκεκριμένη πρακτική είναι γνωστή στους οικοπεδοφάγους. Οταν μια έκταση δεν μπορεί να καεί, «εμβολιάζουν» τους κορμούς των ανεπιθύμητων δέντρων με ισχυρά ζιζανιοκτόνα, ώστε σε λίγο καιρό, σχεδόν «αναίμακτα», να ξεραθούν. Στη συνέχεια μπορούν να τα κόψουν άνετα και νόμιμα. Ποτέ έως σήμερα δεν είχε διανοηθεί κανείς να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια στις γειτονιές της Αθήνας.

Κι όμως, στις 28 Νοεμβρίου, κάτοικοι των Ιλισίων περνώντας από το παρκάκι της οδού Διοχάρους, στην περιοχή Αγίου Χαραλάμπους - μια πραγματική ανάσα πρασίνου για την περιοχή με περίπου 100 δέντρα, ήρθαν αντιμέτωποι με ένα περίεργο θέαμα. Στις ρίζες των δέντρων του πάρκου βρίσκονταν επιμελώς τοποθετημένες σακούλες που περιείχαν κάποιου είδους υγρό. Το υγρό χυνόταν στάγδην σχεδόν στις ρίζες από μικρές τρύπες που έφεραν οι σακούλες. Το ίδιο συνέβη ξανά στις 18 και τις 28 Δεκεμβρίου.

Πράγματι, το πόρισμα του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, στο οποίο απευθύνθηκαν οι κάτοικοι προκειμένου να διαπιστωθεί τι είδους ουσία περιείχαν οι σακούλες, κάνει λόγο για «άγνωστη φυτοτοξική ουσία που θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στα δέντρα».

Οι υποψίες τους κινήθηκαν γρήγορα προς μία κατεύθυνση. Στο συγκεκριμένο σημείο, όπως είπαν στην «Κ», δρομολογείται η κατασκευή πάρκινγκ 386 θέσεων -και κατ’ επέκταση η εξαφάνιση του πάρκου- από εταιρεία που κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με αγώνες, η Επιτροπή Κατοίκων της περιοχής έχει καταφέρει να «μπλοκάρει», έστω προσωρινά, τα σχέδια της κατασκευαστικής εταιρείας, προσβάλλοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με προσωρινή του διαταγή, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δικαίωσε τους κατοίκους.

«Ηδη έχουν ξεραθεί κάποια νεαρά δεντράκια», λέει στην «Κ» η κ. Βέρα Λύχνου, κάτοικος της περιοχής. «Για τα μεγαλύτερα, ακόμα περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσουν». Η Επιτροπή Κατοίκων πρόκειται να προσφύγει στη δικαιοσύνη, προκειμένου να βρεθεί ο ένοχος της εγκληματικής αυτής πράξης - μην ξεχνάμε ότι στο σημείο παίζουν και παιδιά.

Μήπως όμως δεν είναι έγκλημα ότι αποφασίστηκε να κοπούν 100 δέντρα για να εξασφαλιστούν 100 θέσεις πάρκινγκ; «Επί της ουσίας, αυτό θα γίνει», εξηγεί η κ. Λύχνου. «Αυτή τη στιγμή, παρκάρουν άνετα γύρω από το πάρκο 250 αυτοκίνητα. Το υπόγειο πάρκινγκ υπόσχεται άλλες 100 περίπου θέσεις. Κάθε δέντρο που θα κοπεί και μία θέση πάρκινγκ...».

Καθημερινή 17-1-08

Επιστροφή στην αρχή

Ο λόγος στους πολίτες για τη βίλα Ζωγράφου

Τον λόγο στους πολίτες για το θέμα της βίλας Ζωγράφου θέλει να δώσει ο δήμος της περιοχής διεξάγοντας δημοψήφισμα.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, το δημοτικό συμβούλιο συζητούσε την πρόταση του δημάρχου Γ. Καζάκου, που ζητεί από τους πολίτες να τοποθετηθούν στο αν θέλουν ή όχι ο δήμος να αγοράσει το 50% της υπόλοιπης έκτασης της βίλας ώστε να αποτελέσει ενιαίο χώρο πρασίνου.

Η μείζων αντιπολίτευση πάντως διαφωνεί με τον τρόπο που διατυπώνεται το ερώτημα, ενώ παράλληλα θεωρεί υπερβολικό το ποσό που ζητούν οι κληρονόμοι της έκτασης (20 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα η επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τίνα Καφατσάκη χαρακτηρίζει το ερώτημα «παγίδα» αναφέροντας πως, όποια κι αν είναι η απάντηση των δημοτών, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει.

«Εάν απαντήσουν ναι, τότε δίνουν λευκή επιταγή στον δήμο να δαπανήσει υπέρογκο ποσό και να ικανοποιήσει τις υπερβολικές απαιτήσεις των κληρονόμων. Εάν απαντήσουν όχι, τότε ο χώρος θα τσιμεντοποιηθεί» αναφέρει και προσθέτει ότι η δική της παράταξη προτείνει το ερώτημα να τεθεί προς τους πολίτες ως εξής: «Θέλουν ή όχι οι δημότες να γίνει η βίλα Ζωγράφου χώρος πρασίνου;»

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Ζωγράφου έχει αγοράσει το 50% του κτήματος, συμπεριλαμβανομένης και της Βίλας, ενώ το υπόλοιπο 50% (από το έδαφος και κάτω) παραμένει στην κυριότητα της οικογένειας Ζωγράφου.

ΕΘΝΟΣ 15/1/08

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Αν πάρουμε στα σοβαρά αυτά που γράφετε στην εισήγησή σας, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι το κίνημα πολιτών που δημιουργήθηκε στο Δήμο μας για την διάσωση και την απαλλοτρίωση από το κράτος του κτήματος Ζωγράφου, στην δημιουργία του οποίου συμβάλαμε με όλες μας τις δυνάμεις, πέτυχε μια μεγάλη νίκη. Δεν μπορείτε άλλο να κρατάτε το θέμα στο σκοτάδι και τον λαό στην παραπληροφόρηση. Προσπαθείτε έτσι σήμερα τη φυγή προς τα μπρος.

Αυτό είναι προφανές γιατί στο σημείο που αναφέρεστε για «την μειοψηφία που δεν συμφωνεί» με τις τραγικές μεθοδεύσεις σας, έχουν φύγει οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί που μέχρι τώρα συνεχώς χρησιμοποιούσατε και θέλετε να μας πείσετε ότι τάχα είναι η δημοκρατική σας ευαισθησία που επιβάλλει το Δημοψήφισμα.

Πιστεύουμε ότι κάπου κόλλησε το θέμα. Προφανώς υπάρχει νομικό ή οικονομικό πρόβλημα. Κάτι φοβόσαστε. Δεν μπορείτε ίσως να ανταποκριθείτε στους όρους που συνομολογήσατε στο συμβόλαιο. Έχετε πιθανόν περιέλθει σε αδιέξοδο και θέλετε να χρησιμοποιήσετε το λαό του Ζωγράφου. Δεν είστε ειλικρινής. Ένα χρόνο τώρα η συμμετοχή μας στο ΔΣ του Δήμου, μας έχει πείσει απόλυτα για την αντιπάθειά σας στις συλλογικές διαδικασίες και στο σεβασμό της άλλης άποψης.

Εμείς από θέση αρχής δεν διαφωνούμε με τα δημοψηφίσματα. Αντίθετα πιστεύουμε στην αναγκαιότητά τους ώστε να μπορεί ο λαός να δεσμεύει και να δεσμεύεται σε σοβαρά θέματα. Παίζει όμως σημαντικότατο ρόλο το υποβαλλόμενο ερώτημα και ο τρόπος που αυτό τίθεται, η χρονική στιγμή που επιλέγεται για να γίνει, η ενημέρωση που έχει ο πολίτης, η διαφάνεια κ.λ.π. 

Στην εισήγησή σας κλίνετε τη λέξη Δημοκρατία σε όλες τις πτώσεις όταν είναι γνωστά ότι:

Το 2006, στο προηγούμενο ΔΣ, προχωρήσατε στην γνωστή απαράδεκτη απόφαση μαζί με μεγάλο τμήμα της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης (7 από τους 10), για την αγορά του 50% του κτήματος (δηλαδή της ταράτσας!) με δανεισμό δυσβάστακτο για τον Δήμο μας, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟΤΕ ΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΤΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για το δρόμο που τον βάζατε. Τώρα τι ζητάτε;

 Την απόφαση αυτή την εκβιάσατε με πληροφορίες περί άμεσης αρνητικής έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ ενώ τελικά αυτή εκδόθηκε 1 χρόνο μετά και βέβαια μπλοκάρει την οικοδόμηση του χώρου ζητώντας την έκδοση  ΠΔ.

Την απόφαση αυτή του προηγούμενου ΔΣ δεν θελήσατε να την βάλετε στη δοκιμασία του νέου ΔΣ που πρόκυψε από τις εκλογές του Οκτ. του 2006, το οποίο ζητούσαμε έντονα, αφού είχαν προκύψει νέα δεδομένα, ώστε να προλάβουμε τα τετελεσμένα.

Προχωρήσατε στην υπογραφή του συμβολαίου και στην λήψη του υπέρογκου δανείου μέσα στο 15αύγουστο χωρίς πάλι να ρωτήσετε ή να ενημερώσετε το ΔΣ.

Διαλαλείτε σε όλους τους τόνους και προβάλλεται, ότι το κτήμα ήρθε στο λαό και το θέμα έληξε! Εφημερίδες που σας στηρίζουν διαλαλούν καιρό τώρα ότι η Βίλα ανήκει πλέον στο λαό του Ζωγράφου. Ο λαός νίκησε!

     Αν είναι έτσι τώρα τι θέλετε; 

Μιλάτε για έσοδα από τις επενδύσεις που ποιος ξέρει πότε και αν θα γίνουν, για πενταετή περίοδο χάριτος στην αποπληρωμή του δανείου, ενώ είναι γνωστό πλέον ότι αυτό αφορά μόνο το κεφάλαιο και όχι τους τόκους που με το έμπα του 2008 είναι γύρο στα 3.200 ευρώ για κάθε μέρα που περνάει.!!!! Να θυμηθούμε βέβαια και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Δήμος απέναντι στην δανείστρια τράπεζα που ουσιαστικά τον θέτει υπό επιτήρηση.

Για να πείσετε το ΔΣ ότι η προσφορά της τράπεζας που παίρνατε το δάνειο ήταν πολύ καλή, λέγατε ότι είναι η μόνη που δέχεται να μας δώσει το μεγάλο ποσό των 25 εκ. ευρώ. Δεν μας δάνειζαν πάρα πάνω! Τώρα προτείνετε να πάρουμε και άλλο (πόσο;) για να αγοράσουμε και το άλλο 50%; Τώρα τα δανείζουν;

Αφού σκέπτεστε τώρα την συνολική αγορά πλέον του κτήματος, γιατί δεν μιλάτε για απαλλοτρίωση ώστε να αναγκαστεί η οικογένεια Ζωγράφου να παρουσιάσει συμβόλαια για τα οποία ακούγεται έντονα ότι δεν έχει;

Στο ερώτημα που υποβάλετε, ζητάτε την αγορά και του υπόλοιπου 50% γιατί έτσι το κτήμα θα αποτελέσει «ενιαίο χώρο πρασίνου»! Μας λέγατε όμως τόσο καιρό ότι το έχουμε κατακτήσει!!! Γιατί δεν λέτε τη λέξη «υψηλού»;

 Επειδή η πρόταση για Δημοψήφισμα:

Γίνετε κατόπιν εορτής και θέλει να επιβραβεύσει τα τετελεσμένα και να υφαρπάξει την έγκριση των κατοίκων.

Το ερώτημα είναι:

ασαφές. Μιλάει για αγορά, με πια χρήματα; Για να αποτελέσει ενιαίο χώρο πρασίνου; Με τι χρήση; Τι θα ζητήσει ο Δήμαρχος να περιέχει το ΠΔ του ΥΠΕΧΩΔΕ; Δεν σας έχουμε καμιά εμπιστοσύνη. Μήπως θέλετε αγοράζοντας, να το χτίσετε εσείς αντί για τους Ζωγραφαίους, υλοποιώντας το συμβόλαιο που υπογράψατε;

Παραπλανητικό. Αφού όποια απάντηση και να περάσει, βολεύει το Δήμαρχο και συναινεί στις ενέργειές του. Μονά – ζυγά δικά του!!

Έχει προηγηθεί όργιο παραπληροφόρησης.

Η θέση μας είναι ΟΧΙ στην πρόταση του Δήμαρχου και θεωρούμε ότι είναι πλαστό το δίλημμα που μπαίνει.

Η θέση μας είναι ταυτόσημη με αυτή που έχει προβάλει και διεκδικεί η επιτροπή αγώνα κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου, κτήμα του Λαού η οποία είναι γνωστή εδώ και 2 χρόνια (και όχι τελευταία όπως γράφει στην εισήγησή του ο Δήμαρχος) και είναι:

Ανάκληση της προηγούμενης απόφασης του ΔΣ, τον Απρίλη του 2006. Απαλλοτρίωση με χρήματα του Κρατικού Προϋπολογισμού, χωρίς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Καμιά εμπορευματοποίηση του χώρου.

Καθορισμό της έκτασης σε χώρο υψηλού πρασίνου.

Ανάκληση του απαράδεκτου συμβόλαιου που υπέγραψε ο Δήμαρχος και ακύρωση της δανειοδοτικής σύμβασης.

Το μόνο δημοψήφισμα που θα δεχόμασταν, παρά τις δυσκολίες, θα ήταν μόνο με αυτά τα ερωτήματα και με στόχο την πίεση προς την Κυβέρνηση να προχωρήσει στην έκδοση του ΠΔ που θα καθορίζει την έκταση σαν χώρο υψηλού πρασίνου και να αποφασίσει την ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗ.

Καλούμε και τις άλλες Δημοτικές παρατάξεις να τοποθετηθούν στην πρόταση της Επιτροπής Αγώνα των Κατοίκων.

Κάθε άλλη εξέλιξη θα μας βρει αντίθετους. Με όλες μας τις δυνάμεις θα ενημερώσουμε το λαό του Ζωγράφου ώστε να σας χαλάσει τα σχέδια και να προστατέψει τη συνοικία μας από την τσιμεντοποίηση που την περιμένει από την πολιτική σας στο κτήμα Ζωγράφου, αλλά και για όλα τα ελεύθερα ακόμα οικόπεδα του Δήμου.

Ζωγράφου 14 Γενάρη 2008

  Κώστας Κωστόπουλος   Δημοτικός Σύμβουλος Ζωγράφου από την Δημοτ. Κίνηση «Κίνημα στην Πόλη».  kostopko@sch.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΑ ΣΔΙΤ

Στο Δήμο Ζωγράφου, σύμφωνα με το Τεχνικό πρόγραμμα για το 2008, σχεδιάζεται να κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ, 20 έργα συνολικού προϋπολογισμού 270.000.000€ περίπου. Για τα έργα αυτά θα διατεθεί επιφάνεια «εντός δομημένης έκτασης» γύρο στα 60.000τμ και «εκτός δομημένης έκτασης» στα 39.838τμ. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον 41.000τμ επιπλέον, θα καλυφθούν με Μπετό. ’λλο ένα περιβαλλοντικό έγκλημα στην πόλη μας από τον Δήμαρχό της κ.Καζάκο.

Στην σημερινή πρότασή σας προβλέπετε την κατασκευή με ΣΔΙΤ, 7 υπόγειων γκαράζ. Στα 4 εξ αυτών θα κατασκευαστούν και αναδομές 4ρων ή 5 ορόφων!!

Συγκεκριμένα:

Α.  ΟΤ 260/261 Ξηρογιάννη, Αμφιτρίτης και Παπάγου (’νοιξη) 2.200τ.μ. Συντελ. Δόμησης 3 . Προτείνετε 262 θέσεις υπ. Γκαρ. Και πάνω από τη Γη

 Ισόγεια καταστήματα

 Α και Β όροφοι Γραφεία

 Γ και Δ και Δώμα Κατοικίες συνολ. Εμβαδόν: 1100τ.μ.

Β. ΟΤ 354 Αγ. Νικολάου, Κουσίδη και Πλαστήρα Εμβ. 1250 τ.μ. Συντ. Δόμ. 3 . Προτείνετε: 179 θέσεις (5 υπόγ.) και πάνω από τη γη

Ισόγεια καταστήματα

Α και Β όροφος Γραφεία και

Γ και Δ όροφοι Κατοικίες συν. Εμβ. 3.760 τ.μ.

Γ. ΟΤ 119 Ελ.Βενιζέλου και Δημοκρατίας ( κοντά στον Αγ. Θεράποντα)     εμβαδ. 870 τ.μ. Συντ. δομ. 3 Προτείνετε: 121 θέσεις (5 υπογ.) και πάνω από τη ΓΗ 4όροφο κτήριο 2.430 τ.μ.

Δ. ΟΤ 142 Ηρ. Πολυτεχνείου, Ανδρούτσου και Σμύρνης ( Απέναντι από την κεντρ. Πύλη του Πολυτεχνείου ) επιφάνεια 800 τ.μ. συντ. δόμ. 3 . Προτείνετε 92 θέσεις υπογ. Στάθμευσης ( 4 υπόγεια ) και πάνω απ’ αυτό 5 όροφοι εμβαδού 1.500 τ.μ. για Πνευμ. Κέντρο (Ωδείο).

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ.

Τα Α και Β κτήρια συν. Επιφάνειας θα είναι για ΠΑΝΤΑ ιδιοκτησίας του Αναδόχου συνολικής επιφάνειας 4.800 τμ !!

Ε. Πλατεία Νεκροταφείου 5.000 τμ για υπόγειο γκαράζ 600 θέσεων σε 4 επίπεδα

Ζ. Πλατεία Ελευθερίας (Γουδί)  επιφάνεια 2.600 τμ για υπόγειο γκαράζ 360 θέσεων σε 4 επίπεδα

Η. Πλατεία Μερκάτη ( στη Γέφυρα) που αντικαθιστά την Αγ. Γερασίμου η οποία τη γλίτωσε, λόγω απόφασης του ΣτΕ. Η Μερκάτη είχατε αποφασίσει να γίνει με αυτοχρηματοδότηση και ο κ. Μαρκάτος είχε προχωρήσει, αλλά με τον πρόσφατο αναπτυξιακό λεγόμενο Νόμο η Κυβέρνηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ την κατασκευή από τους ίδιους τους Δήμους τέτοιων έργων αφού ΕΠΙΔΟΤΕΙ ΜΟΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ !!! Καταλαβαίνουμε όλοι τους λόγους!!

 Προβλέπετε παραχώρηση για 30 χρόνια στον Ανάδοχο.

Η μελέτη καταλήγει:

Η επένδυση κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για τον ιδιώτη αφού!

Η ίδια συμμετοχή καλύπτεται από τα κέρδη που θα αποκομίσει εντός της 1ης επταετίας!! και

Το Δάνειο που θα πάρει θα αποπληρωθεί εντός της ίδιας χρονικής περιόδου!!

Για το Δήμο δε προβλέπει

ενίσχυση των εσόδων του από τις αποδόσεις του ποσοστού του στις θέσεις Πάρκιν των οποίων οι τιμές θα είναι της αγοράς και

’μεσα κέρδη από την πώληση των αναδομών στα ΟΤ 260/261 και 354 ή την μακροχρόνια μίσθωσή τους

Ο Δήμος αναλαμβάνει όμως εξαρχής την ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ  ΟΛΩΝ των ΑΚΙΝΗΤΩΝ!!!!!!!

Τη απόλυτη αρνητική και κατηγορηματική θέση μας για τα ΣΔΙΤ την εκφράσαμε στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου στα τέλη της χρονιάς. Οι συμβάσεις ΣΔΙΤ δεν υφίστανται προσυμβατικό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε υπάρχει η δυνατότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου επί των συμβάσεων αυτών.

 Αποφασίζονται από την Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ(υπουργός οικονομίας και οικονομικών, υπουργός ανάπτυξης ,υπουργός  Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων έργων και σαν έκτακτο μέλος ο Υπουργός που εποπτεύει τον φορέα στον οποίο θα γίνει η ΣΔΙΤ).

Καλύπτονται δηλαδή, από ένα πέπλο αδιαφάνειας.

Ακόμα και το μοναδικό έγγραφο που αποτελεί κάποιο εχέγγυο για την διαφύλαξη του Δημόσιου συμφέροντος, δηλαδή το σχέδιο σύμβασης του έργου, δεν περιλαμβάνεται στα τεύχη δημοπράτησης του έργου ΣΔΙΤ και δεν δημοσιοποιείται.

Το καινούριο δηλαδή τελικά  είναι ότι  με τις σύγχρονες ΣΔΙΤ έχουμε μια προώθηση παραπέρα και μια γενίκευση  της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των κοινωφελών έργων υποδομής και  των κοινωφελών υπηρεσιών .

Καταγγέλλουμε τη Δημοτική αρχή γιατί θεωρούμε ότι εκχωρεί Δημοτική Περιουσία σε Ιδιώτες και μάλιστα με τους χειρότερους όρους.

Με τις αποφάσεις που παίρνετε, θα επιφέρετε μια παραπέρα περιβαλλοντική υποβάθμιση του Δήμου μας και αν προλάβετε να ολοκληρώσετε τα σχέδιά σας για την συνολική τσιμεντοποίησή του, θα τον έχετε καταστρέψει .

ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΑΤΕ!!

 Ζωγράφου 14 Γενάρη 2008-01-15

Κώστας Κωστόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος kostopko@sch.gr

Επιστροφή στην αρχή

ΤΑ  17  ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ  ΣΤΟ   Ν. ΖΩΓΡΑΦΟΥ   ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ

Στο τέρμα του Νέου Ζωγράφου, υπάρχει ένας χώρος 17 στρεμμάτων χαρακτηρισμένος ως δασικός από το ελληνικό κράτος (έγγραφο με αρ. πρωτοκ. 4567/6.11.2007 Δ/νσης Δασών Ανατολ. Αττικής). Ένα μέρος αυτών των στρεμμάτων (περίπου 4 στρέμματα) ανήκει στο Δήμο Ζωγράφου (από το 1986 με αγορά), ένα άλλο μέρος ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και ένα τρίτο μέρος εκτάσεως 759 τ.μ. έχει καταπατηθεί από ιδιώτες και το διεκδικούν δικαστικά. Όπως όλοι οι ελεύθεροι χώροι στην Αττική (π.χ. Βίλα Ζωγράφου στο Δήμο μας), έτσι και ο χώρος αυτός απειλείται, καθώς συνιστά ένα μεγάλο φιλέτο ανοιχτό στις ορέξεις των μεγαλο-κατασκευαστών. Ο ίδιος ο Δήμαρχος κ. Καζάκος έχει επιστρατεύσει όλη του τη φαντασία για να εξυπηρετήσει αυτές τις ορέξεις. ’λλοτε, λοιπόν, ονειρεύεται αυτό τον χώρο ως Εκθεσιακό ή Συνεδριακό  Κέντρο, άλλοτε ως Δημοτικό Πανεπιστήμιο και πρόσφατα ως νέο Δημοτικό Μέγαρο. Ποτέ όμως δεν ονειρεύτηκε σε αυτό τον χώρο δέντρα, θάμνους, υψηλό πράσινο, ποτέ δεν τον φαντάστηκε ως χώρο περιπάτου για τους κατοίκους και τα παιδιά τους. Ακόμα και η αξιωματική αντιπολίτευση, το «ΜΑΖΙ για την Πόλη», φαίνεται να έχει παρόμοια όνειρα για αυτό τον χώρο, αλλά ως δήθεν ευαίσθητη οικολογικά, τον ονειρεύεται κτισμένο μόνο κατά 10% (δηλαδή περίπου τα 1700 τ.μ.). Αλλά και κάθε λογής καταπατητές,  δεν υπολείπονται σε “ενδιαφέρον”. 

Το «Κίνημα στην Πόλη» αντιδρώντας άμεσα, απέστειλε  τον Μάρτιο 2008 εξώδικα σε Δασαρχείο, Δ/νση Δασών,  Περιφέρεια και Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να κάνουν παρέμβαση στις δίκες  και να διασφαλιστεί  ο δημόσιος και δασικός χαρακτήρας του ακινήτου και της υπόλοιπης δασικής έκτασης. Απέναντι στην προοπτική της  τσιμεντοποίησης των 17 στρεμμάτων, πολίτες της περιοχής συγκρότησαν Σύλλογο διεκδικώντας την οικοδόμηση εκκλησίας σε ένα μικρό κεντρικό κομμάτι, ώστε να διαφυλαχθεί τουλάχιστον ένα τμήμα τους. Όμως, κάθε κίνηση, ακόμη και για μερικό αποχαρακτηρισμό του χώρου, εγκυμονεί κινδύνους και ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου καθώς θα ωφελήσει τελικά  τα “γεράκια” και τις “περιστέρες” της τσιμεντοποίησης, που θα πατήσουν σε μια ενδεχόμενη τέτοια απόφαση και θα προχωρήσουν σε περαιτέρω αποχαρακτηρισμό και άλλου κομματιού του χώρου.  

Το επιτυχημένο παράδειγμα της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το Κτήμα Ζωγράφου Κτήμα του Λαού δείχνει το δρόμο: Οι αγώνες μπορεί και πρέπει να γίνονται μαχητικά από τους ίδιους τους κατοίκους, χωρίς αντιπροσώπους και αναθέσεις σε σωτήρες, μέσα από ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Τότε και μόνο τότε θα είναι νικηφόροι και θα φέρουν αποτέλεσμα.

Σύνθημά μας: Όλοι οι κάτοικοι στο δρόμο. Επιτροπές Αγώνα παντού. Ούτε μία σπιθαμή πλέον ελεύθερου χώρου να μην οικοδομηθεί- εμπορευματοποιηθεί. Ο Δήμος μας δεν αντέχει και άλλο τσιμέντο. 

Το «Κίνημα στην Πόλη», παίρνει την πρωτοβουλία να καλέσει τους κατοίκους της περιοχής σε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση την   ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ,    στις 7.00 το απόγευμα στο χώρο των 17 στρεμμάτων για να  συντονίσουμε τις προσπάθειες και τον αγώνα μας για τη σωτηρία τους.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ

ΤΑ 17 στρέμματα ΧΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΟΣ, ΥΨΗΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ και  ΠΕΡΙΠΑΤΟΥ

Δημοτική Κίνηση  «ΚΙΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ»

Τραυλαντώνη & Καλλιστράτου 28-30

Επιστροφή στην αρχή

ΠΕΜΠΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2008

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

&

ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ

ΣΤΗ ΝΗΣΙΔΑ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΔΙΟΧΑΡΟΥΣ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Α. ΣΥΓΓΡΟΥ

ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ,

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ» ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ,

ΤΑ 90 ΔΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ

ΩΣΤΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ 5ΟΡΟΦΟΥ ΥΠΟΓΕΙΟΥ ΓΚΑΡΑΖ,

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΑΣ.

ΑΠΟ ΤΙΣ 7.30 Μ.Μ,

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ

ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΧΩΡΟ» ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΦΑΓΗΤΟ & ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ. 

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΟΣ. ΣΥΓΓΡΟΥ - ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ &

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ  «Ο ΙΛΙΣΟΣ»

Επιστροφή στην αρχή

Οι Ζωγραφιώτες πήραν την τύχη του πάρκου στα χέρια τους

Ανοιξαν τη Βίλα Ζωγράφου κάτοικοι της περιοχής και ακολούθησε γλέντι τρικούβερτο, με μουσική και τραγούδια!

Μετά το τέλος του γλεντιού αφαίρεσαν την πόρτα της Βίλας και τη μετέφεραν ώς την πλατεία Γαρδένια

Θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκδηλώσουν την αναγκαιότητα να γίνει η έκταση των περίπου 9,5 στρεμμ. όπου βρίσκεται η Βίλα κοινόχρηστος χώρος υψηλού πρασίνου, τη στιγμή που η πόλη τους ασφυκτιά στο τσιμέντο, με αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο μόλις 0,4 τ.μ.! Στον Δήμο Ζωγράφου, συνολικής έκτασης 3.500 στρεμμ., κατοικούν 150.000 και μόλις 97 στρεμμ. είναι πράσινο!
Στην πόρτα της Βίλας τούς περίμεναν αστυνομικές δυνάμεις, τελικά, όμως, οι κάτοικοι κατάφεραν να μπουν μέσα στη Βίλα, με τις 2 διμοιρίες των ΜΑΤ να τους ακολουθούν... Ακολούθησε συμπλοκή αστυνομικών με κατοίκους, οι οποίοι κατάφεραν να απωθήσουν τις δυνάμεις καταστολής. Μετά τη συμπλοκή, τα ΜΑΤ συνέχισαν να βρίσκονται στον χώρο, και το γλέντι που ακολούθησε έγινε με τη «διακριτική» τους παρουσία!
«Η παρουσία των ΜΑΤ είναι προκλητική, γιατί εμείς έχουμε έρθει εδώ για να στήσουμε ένα λαϊκό γλέντι και να χαρούμε τον χώρο», είπε στην «Ε» ο μηχανικός περιβάλλοντος Βασίλης Χρυσός, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων για να γίνει το κτήμα Ζωγράφου κτήμα του λαού.
Οι τουλάχιστον 700 Ζωγραφιώτες συναντήθηκαν στις 7.30 μ.μ. στη διασταύρωση της οδού Ούλοφ Πάλμε με τη λ. Παπάγου και στην πορεία διαμαρτυρίας που ακολούθησε με προορισμό τη Βίλα, φώναζαν συνθήματα, όπως «Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία ελάτε να να παλέψουμε για τη συνοικία», «Τσιμέντο στου Ζωγράφου, μπετά στον Ελαιώνα, για κέρδος αυτοί θα χτίζαν και τον Παρθενώνα».
Ο δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος πρότεινε στο ΥΠΕΧΩΔΕ την ανέγερση εμπορικού κέντρου στο Κτήμα, ενώ αποφάσισε να δοθούν 81.000 ευρώ για μια μελέτη αξιοποίησης του διατηρητέου κτηρίου της Βίλας με σύμπραξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.
Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ζητούν να ακυρωθεί το συμβόλαιο που ο δήμαρχος Γιάννης Καζάκος υπέγραψε με την οικογένεια Ζωγράφου, σύμφωνα με το οποίο αγόρασε το 50% της συνολικής έκτασης που αντιστοιχεί στη σημερινή επιφάνεια του κτήματος συν τη Βίλα Ζωγράφου, με το ποσόν των 19.400.000 ευρώ που πήρε με δάνειο! Ναυ.Καρ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008

Επιστροφή στην αρχή

Σημαντική νίκη στον αγώνα για την επανοικειοποίηση των ζωών τους πέτυχαν οι κάτοικοι του Ζωγράφου, που με μια δυναμική κινητοποίηση άνοιξαν το κτήμα της βίλας Ζωγράφου το απόγευμα της Πέμπτης στέλνοντας σαφές μήνυμα: "Σουφλιά, Καζάκο, ακούστε το καλά, εμπορικό δεν χτίζετε σε αυτή τη γειτονιά".

 

Του Νίκου ΜΟΡΦΟΝΙΟΥ

 

Οι κάτοικοι του Ζωγράφου και οι αλληλέγγυοι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ζωγράφου διεκδίκησαν το αυτονόητο σε έναν από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους της Ευρώπης, να γίνει η βίλα Ζωγράφου χώρος πρασίνου για όλο τον λαό. Για το λόγο αυτό προχώρησαν στο άνοιγμα του κτήματος, το οποίο κρατά ερμητικά κλειστό η δημοτική αρχή Καζάκου, που έχει συμφωνήσει στη τσιμεντοποίηση-εμπορευματοποίησή του.

Οι κάτοικοι δεν πτοήθηκαν ακόμη και όταν δέχθηκαν την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ, οι οποίες τους ακολούθησαν μέχρι το εσωτερικό του κτήματος, αφού νωρίτερα δεν είχαν καταφέρει να τους εμποδίσουν να εισέλθουν στον χώρο. Τότε ήταν που δημιουργήθηκε ένταση, με τους κατοίκους να απαιτούν την αποχώρησή τους, για να λάβουν ωστόσο την απάντηση της κατασταλτικής βίας, που έχει επιφυλάξει η κυβέρνηση σε όλους τους τοπικούς αγώνες από τη Λευκίμμη ώς την Κοζάνη.

Μετά το τέλος των μικροσυμπλοκών και παρά τη διαρκή προκλητική παρουσία μέσα στο κτήμα των αστυνομικών (ακόμη και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. είχε επιστρατευθεί), οι κάτοικοι προχώρησαν στην προγραμματισμένη διοργάνωση "λαϊκού γλεντιού" με φαγητό και μουσική, που κατέληξε στο γκρέμισμα... των τειχών. Κατά την αποχώρησή τους από το κτήμα, οι κάτοικοι εν μέσω θερμών επευφημιών γκρέμισαν την πόρτα της βίλας, ανοίγοντάς την διάπλατα για όλους τους πολίτες. Όμως δεν έμειναν μόνο σε αυτό. Παίρνοντας στα χέρια τους τη μεγάλη πόρτα, τη μετέφεραν μερικές εκατοντάδες μέτρα και την "εναπόθεσαν" στην πλατεία Γαρδένιας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικό τους μήνυμα: η βίλα ανήκει σε όλον τον λαό.

 

"Τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη δολοφονούν και ήρθανε και 'δώ και μας περιφρουρούν"

 

Πριν το άνοιγμα της βίλας, είχε προηγηθεί δυναμική πορεία με παλμό και συνθήματα μέσα από τις γειτονιές του Ζωγράφου. Οι κάτοικοι, από ηλικιωμένους μέχρι μικρά παιδιά (ο νεαρότερος διαδηλωτής ήταν μόλις 5 μηνών!), ξεκίνησαν γύρω στις 7.30 μ.μ. από τη συμβολή Ούλοφ Πάλμε και Παπάγου με κατεύθυνση την πύλη του κτήματος επί της οδού Γ. Ζωγράφου. Στην κεφαλή της πορείας βρισκόταν το πανό της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Ζωγράφου, που ανέγραφε "Η βίλα ανήκει στον λαό / ¨Όχι στην τσιμεντοποίηση-εμπορευματοποίηση", ενώ είχε σχεδιασμένο το εμπορικό κέντρο γράφοντας "έργο Καζάκου-κοροϊδία 20 εκ. ευρώ", αλλά και μερικά δέντρα, με το 'επίγραμμα' "αυτό θέλουμε, χώρος υψηλού πρασίνου".

Σε όλη τη διάρκεια οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως ""Σουφλιά, Καζάκο, ακούστε το καλά, εμπορικό δεν χτίζετε σε αυτή τη γειτονιά", "η βίλα ανήκει σε όλον τον λαό και όχι στον Καζάκο και το κεφάλαιο", "Κάτω τα χέρια από το πράσινο, το πράσινο ανήκει σε όλον τον λαό", "η βίλα ανήκει σε όλον τον λαό, απόψε πεθαίνει το εμπορικό", "σε κάθε γειτονιά η ίδια ιστορία, κέρδη, μίζες εργολαβία", "αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές, οι πόλεις θα γίνουν μοντέρνες φυλακές", κ.ά.

Όταν η πορεία έφθασε στην πύλη της οδού Γ. Ζωγράφου συνάντησε παρατεταγμένη μπροστά απ' αυτή μια διμοιρία ΥΜΕΤ, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να αρχίσουν να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομικής παρουσίας, όπως "έξω από την πορεία η αστυνομία", "και για να μην ξεχνάμε ποια είναι η δουλειά σας, σκυλιά φυλάτε τα αφέντικά σας",κα. Ύστερα από μια ολιγόλεπτη στάση έξω από την είσοδο, οι κάτοικοι κινήθηκαν περιμετρικά του κτήματος για να μπουν από τη νότια πύλη, που ήταν αφύλακτη. Κατόπιν, ακολούθησε το κυνηγητό των ΜΑΤ μέσα στο κτήμα, που έκανε τους διαδηλωτές να φωνάζουν με οργή τα συνθήματα "Τα ΜΑΤ στη Λευκίμμη δολοφονούν και ήρθανε και δω και μας περιφρουρούν" και "έξω τα ΜΑΤ από το πάρκο"!  Αυγή 24-6-08

Επιστροφή στην αρχή

Σας προσκαλούμε τη ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ στις 7:00μμ στην Πλατεία Μερκάτη, στην διασταύρωση των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Ούλωφ Πάλμε στου Ζωγράφου, να διαμαρτυρηθούμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα έργων του Δήμου Ζωγράφου, που σκοπό έχει να καταστρέψει και να οικοπεδοποιήσει όλους τους ελεύθερους χώρους στην περιοχή για την κατασκευή πολυόροφων σταθμών πάρκινγκ.
 Το δήθεν πρόσχημα ότι δεν επαρκούν οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης δεν μας πείθει. Η καλύτερη λύση είναι να βελτιωθεί η δημοτική συγκινωνία και να γίνει από το Δήμο μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης για την τεράστια μόλυνση που προκαλεί το αυτοκίνητο. Τα γνωστά λόγια ότι η υγεία μας είναι πολύτιμη και πρέπει να υπολογίζεται πάνω από τα κέρδη των ολίγων δεν αποτελεί ικανό λόγο για να μην κόβονται τα δέντρα στις αστικές γειτονιές.
 Τα λίγα δέντρα που έχουν απομείνει ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΜΑΣ.
Όπου υπάρχουν δημοτικοί χώροι ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΕΝΤΡΑ.
 Είμαστε υπόλογοι στις γενιές που έρχονται. Δεν πρέπει να αφήσουμε το Δήμο να εφαρμόσει το καταστρεπτικό του πρόγραμμα για το πράσινο και τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους.
Οι πλατείες Μερκάτη, Ελευθερίας, ’νοιξης και Πλαστήρα με πολλά υψηλά δέντρα και παιδικές χαρές είναι τόποι συνάντησης, γαλήνης, αναψυχής και επικοινωνίας των κατοίκων.
 Οι παραπάνω πλατείες και πολλοί άλλοι ελεύθεροι χώροι ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΤΑΙ.
Σύμφωνα με δημοσίευση της εφημερίδας ΠΟΛΙΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ του Ιουνίου 2008, οι μελέτες ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΕΣ.
 Υποστηρίζουμε το έργο της Επιτροπής Κατοίκων Μερκάτη.
Σας περιμένουμε όλους.
 Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος 'Ο ΙΛΙΣΟΣ'

(ελήφθη 14-9-08)

Επιστροφή στην αρχή

Τέσσερις  επιτροπές κατοίκων στη γειτονιά του Ζωγράφου 

 συντονιζόμαστε και απαιτούμε:

Ούτε ένα κυβικό τσιμέντου στο δήμο μας

Οι ζωές μας δεν τσιμεντοποιούνται. Το αστικό περιβάλλον που μας επιφυλάσσουν δεν είναι, ούτε κατ' επίφαση, βιώσιμο για μας και τα παιδιά μας. Ζούμε στον πιο πυκνοδομημένο δήμο (Ζωγράφου) της Ευρώπης με 0,4 τ.μ πρασίνου ανά κάτοικο, για τα οποία η δημοτική αρχή και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν σχέδια...

Κινητοποιούμαστε, οργανωνόμαστε σε επιτροπές κατοίκων και συντονιζόμαστε για να αποτρέψουμε αυτό το έγκλημα που διαπράττεται ενάντια στις ζωές μας.

Οι πλατείες μας κινδυνεύουν. Οι τελευταίοι αδόμητοι χώροι απειλούνται. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Καλούμε

Την Παρασκευή 7 Νοέμβριου στις 18.30

στη διασταύρωση Ούλωφ Πάλμε και Παπάγου (πλ. Μερκάτη)

σε πορεία διαμαρτυρίας για την τσιμεντοποίηση του δήμου μας

  Η πορεία θα καταλήξει στην πλατεία Γαρδένιας (Παπάγου) όπου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση με μουσικό πρόγραμμα.

 Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε στη δημοσιοποίηση του γεγονότος και στον αγώνα μας για βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά μας.

 Περισσότερες πληροφορίες: www.vilazografou.gr, http://plateiamerkati.wordpress.com,

Επιστροφή στην αρχή

Μια βόλτα στου Ζωγράφου   Της Ευγ. Ηλιοπούλου

Είμαι παιδί της πόλης και όποτε μπορώ, όπου μου δίνεται η ευκαιρία ενδίδω σε προτάσεις που σχετίζονται με βόλτα και την επαφή με τη μάνα φύση. Μου λείπει η φύση πολύ και δεν βρίσκω εύκολα ελεύθερο χρόνο για να δραπετεύσω. Ασφυκτιώ. Σε μία πόλη που υπολείπεται πράσινων οάσεων. Σε μία πόλη που πνίγεται στο τσιμέντο, το καυσαέριο και τις άναρχες οικοδομές. Σε μία πόλη που γέμισε αυτοκίνητα, εγκαταλελειμμένα σπίτια, πολυώροφα ντουβάρια που ορθώνονται όπου ναʼναι,. κέντρα διασκέδασης και σκουπίδια.

Πήγαμε στο Τέρμα Ζωγράφου. Κατεβήκαμε από το λεωφορείο και αρχίσαμε τις ανηφόρες και τις κατηφόρες. Γύρω μας βλέπαμε ελάχιστες μονοκατοικίες και πολλές ψηλές πολυκατοικίες. Τα δεντράκια στο πεζοδρόμιο και τα λίγα λουλούδια στις αυλές ομόρφαιναν τις δύσκολες στιγμές της ανηφόρας. Καμαρώσαμε πολλά ωραία μπαλκόνια, γεμάτα φυτά και λουλούδια και νιώσαμε ότι αναπνέουμε, επιτέλους, καθαρό αέρα. Μπροστά μας βλέπαμε την όμορφη Πανεπιστημιούπολη και Πολυτεχνειούπολη που σφύζουν από πολυκοσμία. Νέοι και νέες πηγαινοερχότανε κάνοντας φασαρία με τα γέλια και τις δυνατές φωνές τους. Τα νιάτα είναι πάντα όμορφα και προσδίδουν ζωντάνια σε μία κατά τα άλλα ήσυχη συνοικία.

Παντού βλέπαμε άφθονο τσιμέντο, που συντελεί αναμφισβήτητα στο μοναδικής ομορφιάς μοντέλο οικιστικής δόμησης, αυτό με τα στενούς μποτιλιαρισμένους δρόμους με τα πανομοιότυπα εμπορικά μαγαζιά και καφέ. Είδαμε όμως και πολλούς νέους ανθρώπους να βολτάρουν με κέφι μερικοί κρατούσανε κάποιο μπαστούνι ορειβασίας η μαγκούρα. Αυτοί ήταν οι τυχεροί που είχαν κάνει πεζοπορία. Είχανε τολμήσει και είχαν προχωρήσει πιο ψηλά στον Υμηττό. Εμείς περιοριστήκαμε στα δρομάκια και στις ανηφόρες του Ζωγράφου.

Ήταν φανερό ότι η περιοχή είχε πολλές δυνατότητες ανάπτυξης και επέκτασης προς τα πάνω και πολλά σπίτια ήταν προνομιούχα αφού βλέπουν, από το μπαλκόνι τους, το ηλιοβασίλεμα πίσω από τις βουνοκορφές. Ζήλεψα λίγο, αλλά μετά θυμήθηκα ότι για να φτάσω εδώ πρέπει να περπατήσω πολύ αγκομαχώντας και συμμορφώθηκα. Σε μία στροφή του δρόμου είδα μία τεράστια αλάνα, περιφραγμένη. Σαν ένα βαθούλωμα στη γη γεμάτο σκουπίδια, βράχοι και πολλά δέντρα. Όταν πλησίασα περισσότερα διάβασα σε μία σκουριασμένη πινακίδα. Δημοτικό Θέατρο δήμου Ζωγράφου αριθμός άδειας ανέγερσης 1986. Σκέφτηκα τι ωραία που θα ήταν αν το έργο είχε προχωρήσει. Δυστυχώς δεν βρήκα κανέναν κάτοικο να τον ρωτήσω τι και πώς. Θυμήθηκα ότι είχα διαβάσει κάποια άρθρα για τη Βίλα Ζωγράφου και τις διεκδικήσεις των κατοίκων να γίνει χώρος πράσινου και όχι πολυκατάστημα ή πάρκινγκ, αλλά δεν πιστεύω ότι η ευμεγέθης λακούβα στην γη ήταν κάποτε βίλα.

Σε λίγο αναζητήσαμε κάποιο εστιατόριο η ταβέρνα για να τσιμπήσουμε κάτι αλλά... δύσκολα. Τουλάχιστον στην περιοχή όπου βρεθήκαμε δεν βρήκαμε τίποτα. Εκεί που είχαμε εξαντλήσει την υπομονή μας πέσαμε πάνω σε μία μικρή και χαριτωμένη ταβέρνα. Το Διχτάκι. Όπου γευτήκαμε ψαρολιχουδιές και ήπιαμε το τσιπουράκι μας χωρίς γλυκάνισο. Σε λίγο αναχωρήσαμε για τα σπίτια μας. Έφτασα σπίτι με ένα μεγάλο ερωτηματικό στο μυαλό μου. Εκείνη η αλάνα πότε θα γίνει δημοτικό θέατρο; ΑΥΓΗ 06/12/2008

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Οι κάτοικοι του Ζωγράφου που συγκεντρωθήκαμε  Κυριακή 8 Φλεβάρη 2009 αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματική χρήση του info cafe και την ιδιωτική εκμετάλλευση του χώρου.

Αγωνιζόμαστε το info-café και η πλατεία Γαρδένια να γίνουν χώρος πολιτισμού, χώρος έκφρασης και δημιουργίας, χώρος δράσεων και επικοινωνίας των κατοίκων, της νεολαίας και των φορέων της πόλης, να γίνουν χώρος αυτοδιαχειριζόμενος.

Απευθύνουμε την πρόταση αυτή σε όλους τους κατοίκους, τους συλλόγους, τους φορείς και τις δημοτικές παρατάξεις του δήμου μας για να τη στηρίξουν και να την πλαισιώσουν.

Την Τσικνοπέμπτη 19/2 στις 8 μ.μ. εγκαινιάζουμε το χώρο και διοργανώνουμε λαϊκό γλέντι με μουσική, φαγητό και ποτό στην πλατεία Γαρδένια

Την Παρασκευή 20/2 στις 8 μ.μ. καλούμε σε συνέλευση μέσα στο πρώην info-café.

Πρωτοβουλία για τη χρήση του info-café από τους κατοίκους του Ζωγράφου

Υποσημείωση: Ευελπιστούμε ότι την ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε μια ασυνήθιστη μουσική συνεύρεση (JAMMING) με ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥΣ και ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥΣ οργανοπαίχτες. Αν είσαι από ένας από αυτούς το κέφι σου και το μουσικό σου όργανο μας είναι απαραίτητο!!! 

Επιστροφή στην αρχή

ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ

Απέναντι στην παντελή έλλειψη χώρων συνάντησης, έκφρασης και δημιουργίας και στη μακρόχρονη εκμετάλλευση του χώρου της Πλατείας Γαρδένιας από ιδιώτη, χωρίς κανένα όφελος για τους δημότες, εμείς, οι κάτοικοι Ζωγράφου:
• Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εμπορευματοποίηση του χώρου της Πλατείας Γαρδένιας (πρώην καφετέρια info)
• Διεκδικούμε ένα χώρο αυτοδιαχειριζόμενο, ανοιχτό σε κατοίκους, συλλόγους, φορείς, ομάδες.
• Θέλουμε τη μετατροπή του σε ελεύθερο δημόσιο χώρο, που θα τον διαχειρίζονται οι κάτοικοι του Ζωγράφου και θα αποτελεί σημείο συνάντησης όλων των ηλικιών, χώρο κοινωνικής και πολιτιστικής έκφρασης, χώρο ψυχαγωγίας και κοινωνικοποίησης.

α/α

ΟΝΟΜ/ΝΥΜΟ:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

ΤΗΛΕΦΩΝΟ:

e-mail:

ΥΠΟΓΡΑΦΗ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Τηλ. Χώρου: 6956241643

Αποστολή ηλεκτρονικών υπογραφών στο nabidas@yahoo.com

(ελήφθη 23-3-09)

Επιστροφή στην αρχή

Η τρίτη ηλικία πίνει φτηνό καφέ στην... κατάληψη

Μια παλιά δημοτική καφετέρια που ρήμαζε, την κατέλαβαν κάτοικοι και τη μετέτρεψαν σε χώρο πολιτισμού  «E» 16/5

Πάμε στην... κατάληψη για καφέ... Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι ηλικιωμένοι στου Ζωγράφου έχουν εγκαταλείψει τα παραδοσιακά καφενεία και τα εντευκτήρια. Το καφεδάκι τους προτιμούν να το πίνουν στην... κατάληψη του δημοτικού πρώην info καφέ στην πλατεία Γαρδένιας, δίπλα σε φοιτητές, οργισμένους εργαζόμενους νέους και εφήβους που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους.

 «Ερχόμαστε εδώ γιατί ο καφές κάνει μόνο 50 λεπτά και ο διπλός ελληνικός ένα ευρώ. Με τέτοια οικονομική κρίση και χαμηλή σύνταξη, δεν είμαστε να δίνουμε 2 και 3 ευρώ για καφέ δύο φορές την ημέρα. Εναν καφέ να θέλει κανείς να κεράσει, του τελειώνει η σύνταξη! Ερχόμαστε εδώ, κάνουμε παρέα με τα νέα παιδιά και τα λέμε», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δονάτος Μητσιώτης, ένας από τους... θαμώνες της κατάληψης ετών 82.

Ο παππούς με τον... εγγονό

«Πριν ξεκινήσω να έρχομαι εδώ μου λέγανε ότι ήταν επικίνδυνο. Οτι θα μου έκαναν κακό, ότι δεν θα ήμουν ασφαλής, ότι θα ερχόταν η αστυνομία.. Αλλά μπήκα την πρώτη φορά και είδα ότι δεν έχω να φοβηθώ τίποτε. Τα παιδιά σου λένε καλημέρα, σου μιλάνε, τη στιγμή που στην ίδια πολυκατοικία δεν σου μιλούν οι γείτονές σου», μας λέει ο Δημήτρης Οικονομόπουλος, 80 ετών και παππούς εγγονού που είναι στην ηλικία των... καταληψιών.

Ο αυτοδιαχειριζόμενος χώρος πολιτισμού στην πλατεία Γαρδένιας λειτουργούσε για πολλά χρόνια ως ιδιωτική καφετέρια. Οπως μας ενημερώνουν τα μέλη της γενικής συνέλευσης του Χώρου, που έχουν και την ευθύνη λειτουργίας, οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες χρωστούσαν πολλά ενοίκια (πάνω από 250.000 ευρώ) και όταν αποχώρησαν, κάτοικοι του Ζωγράφου αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε ελεύθερο κοινόχρηστο χώρο πολιτισμού.

 «Οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν στην ανάληψη της πρωτοβουλίας αυτής είναι η έλλειψη ελεύθερων και κοινόχρηστων χώρων στον δήμο μας και η ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος στον οποίο κάτοικοι, ομάδες κατοίκων και φορείς θα μπορούν να οργανώνουν εκδηλώσεις πολιτιστικές, πολιτικές, κοινωνικές, να λειτουργούν εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, ενός χώρου μέσα στον οποίο ενθαρρύνεται η ισότιμη συμμετοχή όλων.

Θέλουμε ο χώρος να λειτουργεί και να αξιοποιείται από τους κατοίκους της πόλης μας και όχι από τα εμπορικά συμφέροντα» εξηγούν τα παιδιά, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι.

Κάθε πολίτης έχει θέση στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. «Αποκλείονται μόνο οι φασιστικές, ρατσιστικές και σεξιστικές συμπεριφορές», μας λένε τα παιδιά.

Ενας χώρος δημιουργίας

«Κάποτε υπήρχαν οι γειτονιές. Οι κάτοικοι έπαιζαν, συναντιούνταν, διασκέδαζαν, γλένταγαν, αγαπιούνταν. Ηρθαν οι καφετέριες, τα κλαμπ, η τηλεόραση. Σήμερα έχουμε κρίση και ακρίβεια και κλεινόμαστε όλο και περισσότερο στα σπίτια μας. Εμείς λέμε πως όλα πρέπει να γίνουν αλλιώς, να γίνουν ξανά συλλογικά. Δεν αναπολούμε τους παλιούς κόσμους. Φτιάχνουμε ένα νέο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, στις ανάγκες όλων των κατοίκων του Ζωγράφου. Ενα χώρο ελεύθερο για κάθε πολιτική άποψη και πολιτιστική έκφραση. Ενα χώρο όπου θα βρίσκονται και θα δημιουργούν εργαζόμενοι και άνεργοι, μετανάστες, γονείς, μαθητές και φοιτητές», σημειώνουν στη διακήρυξή τους τα μέλη της γ.σ. της κατάληψης.

ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Και μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης

Αποψη των καταληψιών είναι ότι δεν χρειάζεται ακόμη μία καφετέρια, αλλά ένας χώρος όπου θα γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, ζυμώσεις. Ενα μέρος όπου θα μπορεί να συναντιέται ο φοιτητής με τον ηλικιωμένο και ο εργαζόμενος με τον μετανάστη.

 «Αυτό ήδη γίνεται! Καταλαβαίνουμε πόσο οι κάτοικοι του Ζωγράφου είχαν ανάγκη ενός τέτοιου χώρου, γιατί αγκάλιασαν έμπρακτα με τη συμμετοχή τους και την προσφορά τους όχι μόνον τις εκδηλώσεις που οργανώθηκαν, αλλά και τις ανοιχτές συνελεύσεις με ιδέες, προτάσεις και διάθεση να συμμετέχουν ενεργά», μας λένε τα μέλη της γενικής συνέλευσης.

Ο φθηνός καφές ήταν η αφορμή για να μαζευτούν παλιοί και νέοι, αλλά σύντομα έγινε και το αγαπημένο στέκι των μητέρων, αφού λειτουργούν μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών. Πέρα από αυτό, τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν, όσο οι μητέρες τους πίνουν τον καφέ τους ή διαβάζουν το βιβλίο τους.

Βιβλιοθήκη

Στον χώρο άλλωστε λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα υπολογιστών, αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο από τις 10 το πρωί έως τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, γίνονται μαθήματα ισπανικών και υπολογιστών, καθώς και προβολές από την κινηματογραφική ομάδα.

Εχουν πραγματοποιηθεί συζητήσεις, μαθήματα θεάτρου και θεατρικού παιχνιδιού, συναυλίες, γλέντια και γιορτές, μαθήματα χορού. Ολες οι εκδηλώσεις και τα μαθήματα πραγματοποιούνται χωρίς αντίτιμο. Για την ευθύνη του χώρου έχουν οργανωθεί βάρδιες.

«Παρά να είναι κλειστό ή ακριβό, καλά έκαναν τα παιδιά και το έφτιαξαν. Είναι ωραία, ανοιχτά, έχει πολύ αέρα και ήλιο και κυρίως είναι για εμάς τους συνταξιούχους σημαντικό το ότι ο καφές είναι φθηνός» μας λέει ο κ. Δημήτρης Γαλάζιος. «Κι έπειτα, από τότε που ήρθαμε εδώ, νιώθουμε ανανεωμένοι. Μαζί με τα νέα παιδιά νιώθουμε κι εμείς πως ξανανιώνουμε και παίρνουμε τα πάνω μας».

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ 

mapsara@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 16/5/09

Επιστροφή στην αρχή

Ο δήμαρχος Ζωγράφου Καζάκος, έκανε ντου στο Info-Cafe στην πλατεία Γαρδένιας σήμερα Τετάρτη στις 5 το πρωί με κάτι τσιράκια του και πήρανε όλα τα έπιπλα κόψανε νερό και ρεύμα και αδειάσανε το χώρο ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους.
Η προσπάθεια, που έκλεινε σήμερα 4 μήνες και είχε αγκαλιαστεί από τους κατοίκους και την μεγάλη φοιτητική κοινότητα της περιοχής, για μην εμπορευματοποίηση του χώρου συνεχίζεται. Οι φασιστηκές πρακτικές του Καζάκου δεν θα περάσουν. Δεν πρόκειται το Info να παραδωθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα! Δεν πρόκειται η επίθεση στους ελεύθερους χώρους να περάσει χωρίς απάντηση.
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ INFO-CAFE ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑΣ.
 αλληλεγγύη όλων στους αγώνες για ελεύθερους χώρους. (20-5-09)

Επιστροφή στην αρχή

video apo tvxs.gr gia gardenia http://www.tvxs.gr/v12579

(ελήφθη 27-5-09)

 

Επιστροφή στην αρχή

Επιπτώσεις  στη γειτονιά ΅ας από το ε΅πορικό κέντρο που σχεδιάζουν  οι Ζωγραφαίοι και ο ∆ή΅ος

• Απώλεια θέσεων εργασίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγ΅α του «Μall», όπου για τις 2.500 νέες θέσεις (ελαστικής) εργασίας χάθηκαν περίπου 6.000 από το κλείσι΅ο ΅ικρών και ΅εσαίων επιχειρήσεων στο Μαρούσι.

• Κατακόρυφη αύξηση του κυκλοφοριακού. ∆εν υπάρχει καν συγκοινωνιακή ΅ελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως προβλέπει η νο΅οθεσία.

• Αύξηση των δη΅οτικών τελών, αφού στα 3200 ευρώ ανά η΅έρα ΅όνο για τους τόκους του δανείου, από το 2011, θα  προστίθενται και 2.800 € την η΅έρα για την εξόφληση του κεφαλαίου  των 20 εκ ευρώ.

• Υποθήκευση του ΅έλλοντος του δή΅ου αφού είναι σχεδόν αδύνατες νέες επενδύσεις λόγω της υπερχρέωσης.

 

Η οικογένεια Ζωγράφου

• Φέρεται να είχε αγοράσει το 1902 1.600 στρ. και βρέθηκε να κατέχει σχεδόν 4.000 στρ. άγνωστο πώς, ενώ ο ∆ή΅αρχος δεν κοινοποιεί στην επιτροπή ούτε και στο συνήγορο του πολίτη την έρευνα τίτλων που θα έπρεπε να είχε κάνει πριν δώσει τα 20 εκ. € των κατοίκων στους Ζωγραφαίους.

• Τσεπώνει 20 εκ. €  και θέλει να χτίσει ε΅πορικό κέντρο, σε ένα οικόπεδο που είναι ΅εν άρτιο αλλά όχι οικοδο΅ήσι΅ο σύ΅φωνα ΅ε το Συ΅βούλιο της Επικρατείας. Ο δή΅ος ό΅ως έβγαλε συντελεστές δό΅ησης, υπέγραψε συ΅βόλαιο κ.λ.π.

• Βρήκε έναν καλό «συνεταίρο», το δή΅αρχο άρα και όλο το ΅ηχανισ΅ό του δή΅ου, αφού στο συ΅βόλαιο προβλέπεται πως ο δή΅ος θα κάνει ό,τι ΅πορεί για τα συ΅φέροντα των Ζωγραφαίων και την ανέγερση του ε΅πορικού κέντρου.

 

Το περιβάλλον

• Επιβαρύνεται ΅ε ακό΅η περισσότερα κυβικά ΅έτρα τσι΅έντου.

• Αύξηση της ρύπανσης από τα αυτοκίνητα, αλλά και της ηχορύπανσης που είναι ήδη πάνω από τα όρια, σύ΅φωνα ΅ε ΅ελέτη των ΤΕΙ.

• Μετά τις φωτιές σε Πάρνηθα,  Πεντέλη και Υ΅ηττό κανένας ελεύθερος χώρος δεν περισσεύει.

• Στον Υ΅ηττό ό,τι έχει γλιτώσει από φωτιές και καταπατητές «υπόσχονται» να το φάνε οι νέοι αυτοκινητόδρο΅οι. ∆ηλαδή ανάπτυξη ΅ε κοντά πόδια, όπως δείχνει το παράδειγ΅α της  Αττικής Οδού.

• Οι πλατείες του δή΅ου βγαίνουν στο σφυρί για να ΅ετατραπούν σε υπόγεια γκαράζ και πολυκατοικίες (όπως στην Κύπρου & Πατησίων). Το ΥΠΕΧΩ∆Ε ενέκρινε τα σχέδια αυτά και ο δή΅αρχος ούτε καν δέχθηκε να το συζητήσει στο δη΅οτικό συ΅βούλιο, πόσο ΅άλλον να πάρει τη γνώ΅η περίοικων.

 

Ε΅είς οι κάτοικοι

• Πληρώνου΅ε ως συνήθως συ΅βόλαια, ΅ελέτες, δάνεια, φόρους, καινοτό΅ες ιδέες και ό,τι άλλο σκαρφιστούν.

• Κινδυνεύου΅ε να  χάσου΅ε τον τελευταίο αδό΅ητο χώρο στη καρδιά του δή΅ου.

• Κάνου΅ε τους Ζωγραφαίους ακό΅η πλουσιότερους.

• Η ποιότητα της ζωής ΅ας θα υποβαθ΅ιστεί κι άλλο. 150.000 κάτοικοι στοιβαζό΅αστε σε 3.500 στρ. ΅ε 97 στρ. πρασίνου έναντι των 390 που θεωρούνται ως ελάχιστα αναγκαία. Τα 0,4 τ.΅. πρασίνου ανά κάτοικο ΅ας αναδεικνύουν στην πιο πυκνοδο΅η΅ένη πόλη της Ευρώπης (στοιχεία της  ΕΕ).

• Εκεί που τώρα έχου΅ε πάρκο, αύριο θα έχου΅ε την αυλή ενός ε΅πορικού κέντρου.

 

Ο αγώνας φέρνει αποτέλεσ΅α

Οι χιλιάδες υπογραφές, οι προσφυγές στο ΣτΕ, η συ΅΅ετοχή εκατοντάδων κατοίκων στις εκδηλώσεις της επιτροπής που οδήγησαν σε επερωτήσεις στη βουλή και  δη΅οσιότητα των ΜΜΕ, έχουν ΅πλοκάρει, ως τώρα, τη δη΅ιουργία  του ε΅πορικού κέντρου.

Η επιλογή ΅ας να ανοίγου΅ε τη Βίλα Ζωγράφου δικαιώνεται από τη θέση της οικογένειας Ζωγράφου, όπως τη διατύπωσε ο «συνέταιρός» της δή΅αρχος στο ∆η΅οτικό Συ΅ούλιο και στον τoπικό τύπο: αν το κτή΅α ανοίξει στον κόσ΅ο τότε θα είναι πολύ δύσκολο να κτιστεί το οτιδήποτε, γι΄ αυτό πρέπει να παρα΅είνει κλειστό.

 

Αυτό προσπάθησε να το κάνει ΅ε κάθε δυνατό τρόπο. Με απειλές για ΅ηνύσεις και ΅ε ΜΑΤ. Επι΅ένου΅ε σε δυνα΅ικές ΅εν αλλά ειρηνικές κινητοποιήσεις. Παρά τα όσα γράφονται και λέγονται, κάνου΅ε κινητοποιήσεις που ΅πορεί να συ΅΅ετάσχει ο οποιοσδήποτε. Έτσι πορευό΅αστε και θα συνεχίσου΅ε. Γιατί είναι αδιανόητο να αποτρέπεται ο κόσ΅ος από το να πάει  βόλτα σε ένα πάρκο που του ανήκει.

Σκοπεύου΅ε να διοργανώσου΅ε στο κτή΅α 2η΅ερο Φεστιβάλ, ώστε να έχει την ευκαιρία όποιος θέλει να κάνει βόλτα. Στόχος ΅ας είναι να αρχίσου΅ε σιγά σιγά να δια΅ορφώνου΅ε το κτή΅α σε πάρκο που θα γε΅ίζει κάθε απόγευ΅α από κατοίκους και στο οποίο δεν ΅παίνουν ΅πουλντόζες και δε φυτρώνουν ε΅πορικά κέντρα. Γιατί σε ένα ερειπω΅ένο χώρο, τα σχέδια για χτίσι΅ο είναι πιο εύκολα. Εκεί που τώρα βλέπου΅ε ΅άντρα, αύριο ευκολότερα θα δού΅ε ΅ία βιτρίνα.

Όλα αυτά θα τα πετύχου΅ε όταν εί΅αστε πολλοί και ενω΅ένοι. Ειδικά την περίοδο αυτή που το ΥΠΕΧΩ∆Ε ετοι΅άζει το προεδρικό διάταγ΅α καθορισ΅ού των χρήσεων του κτή΅ατος, η κινητοποίηση και η επαγρύπνηση όλων ΅ας είναι αναγκαία όσο ποτέ.

 

10-11/7/09, διήμερο φεστιβάλ στη Βίλα Ζωγράφου με θέμα ΠΑΡΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ, www.vilazografou.gr

(ελήφθη 1-7-09)

Επιστροφή στην αρχή

Το Κτήμα Ζωγράφου επιτέλους άνοιξε και πάλι

Για άλλη μια φορά το Κτήμα Ζωγράφου, που ο Δήμος κρατά πεισματικά κλειστό, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της οικογένειας Ζωγράφου (η οποία έχει ωστόσο εισπράξει 20 εκ. ευρώ από τους κατοίκους!), άνοιξε και για δύο μέρες υποδέχθηκε εκατοντάδες κατοίκους της πόλης. ’λλοι ήρθαν για να διαδηλώσουν το αίτημα νʼ ανοίξει ο χώρος στους Ζωγραφιώτες και τις Ζωγραφιώτισσες, άλλοι για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ κι άλλοι για να γνωρίσουν και να χαρούν τη δροσιά ενός κτήματος που σε τίποτα δε θυμίζει το δάσος πυρωμένου τσιμέντου που το περιβάλλει.

Το 2ήμερο φεστιβάλ διήρκεσε 10-11 Ιουλίου και ξεκίνησε με μουσική πορεία που κατέληξε με είσοδο μέσα στον χώρο της Βίλας Ζωγράφου. Η πρώτη μέρα περιλάμβανε παραδοσιακά συγκροτήματα και γλέντι με τσαμπούνες. Τη δεύτερη μέρα το κτήμα παρέμεινε διαρκώς ανοιχτό, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους να περιηγηθούν τον χώρο και να συνειδητοποιήσουν τη μεγάλη σημασία του ως ελεύθερου χώρου πρασίνου και την αισθητική αξία τόσο του κτιρίου της βίλας όσο και του περιβάλλοντος χώρου. Σημειώνεται ότι, αν ικανοποιηθεί το αίτημα των κατοίκων, η συνολική έκταση υψηλού πρασίνου (μαζί με το υφιστάμενο παρακείμενο πάρκο) θα ανέρχεται στα 22 στρέμματα, αποτελώντας σημαντική ανάσα σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές όχι μόνο της Αθήνας αλλά και όλης της Ευρώπης.

Από τις εκδηλώσεις ξεχώρισε η ουσιαστική συζήτηση μεταξύ πολλών κινημάτων ελεύθερων χώρων που έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ κι έβαλε τις βάσεις για μελλοντικό συντονισμό. Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε το βράδυ με τη συμμετοχή πολλών μουσικών σχημάτων και καλλιτεχνών. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων ξηλώθηκε από τους κατοίκους μέρος της υψηλής παράνομης περίφραξης, που έκανε τον χώρο «αόρατο» και απρόσιτο.

Το φεστιβάλ οργανώθηκε με κεντρικό σύνθημα «Πάρκο να γίνει!!!». Με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή τους στη πραγματοποίηση του φεστιβάλ, εκατοντάδες κάτοικοι του Ζωγράφου έκαναν σαφή την απαίτηση «το κτήμα Ζωγράφου να γίνει Πάρκο Υψηλού Πρασίνου», πάγιο αίτημα της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων. Η έντονη παρουσία νέων ανθρώπων ανέδειξε την αναγκαιότητα των ελεύθερων χώρων και της διεκδίκησής τους.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ αυτή την περίοδο μελετά την πρόταση Προεδρικού Διατάγματος για τη ρύθμιση των χρήσεων του χώρου. Η επιτυχία του φεστιβάλ στέλνει σαφές μήνυμα στο δήμαρχο και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ότι τα σχέδια εμπορευματοποίησης του χώρου δεν θα περάσουν. Στον αγώνα αυτό στέκονται συμπαραστάτες και άλλα κινήματα ελεύθερων χώρων της Αθήνας, όπως φάνηκε στην ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε. Περισσότερες πληροφορίες στο www.vilazografou.gr

Χρήστος Γαϊτάνης

ΑΥΓΗ 19/7/09

Επιστροφή στην αρχή

Βίλλα Ζωγράφου, πλατεία Μερκάτη, πλ. Ελευθερίας, πλ. ’νοιξη, πλ. Πλαστήρα, πλ. Γαρδένια και πρώην info-café,17 στρέματα στο Δ. Ζωγράφου

Χώροι του δήμου μας, που θα έπρεπε να είναι ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ. Αντ’ αυτού όμως τα σχέδια του Δημάρχου, του ΥΠΕΧΩΔΕ και των ιδιωτικών επιχειρήσεων ετοιμάζονται να μας τους στερήσουν δια παντός.

Σε ένα δήμο όπου οι χώροι πρασίνου σπανίζουν και όπου τα μέρη συνάντησης και δημιουργίας είναι ανύπαρκτα ή ακριβά σε σημείο αποκλεισμού, δεν χωρά άλλο τσιμέντο, δεν χωρά άλλη εμπορευματική εκμετάλλευση τέτοιων χώρων. Την Τρίτη 6 και την Τετάρτη 7 Οκτώβρη θα λάβουν χώρα οι διαγωνισμοί για την ανάθεση των πλατειών του δήμου μας σε ιδιώτες, είτε με την καταστροφή τους και μετατροπή του σε garage είτε με την ιδιωτικοποίηση του info café.

ΕΠΕΙΔΗ ΘΕΩΡΟΎΜΕ ΤΟΝ ΑΓΏΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΌΣΙΟΥΣ ΧΏΡΟΥΣ ΕΝΙΑΊΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ

•Την Τρίτη 6/10 το πρωί στις 7:00 στο Δημαρχείο(τόπο του πρώτου διαγωνισμού) ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή των πλατειών μας

•Την Τρίτη 6/10 το απόγευμα στην πλ. Γαρδένια στη μαθητική συναυλία που διοργανώνουμε για να στείλουμε το μήνυμά σας στο Δήμαρχο για το ξεπούλημα της πλατείας

•Την Τετάρτη το πρωί στις 7:00 στην πλ. Γαρδένια με σκοπό να κατευθυνθούμε προς το μέρος του διαγωνισμού

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΑΡΔΕΝΙΑ

Περισσότερες πληροφορίες...

(ελήφθη 3-10-09)

Επιστροφή στην αρχή

Μπλόκο στο δημαρχείο Ζωγράφου για να μην κοπούν τα δέντρα στις πλατείες

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ

Με πολύωρο αποκλεισμό του δημαρχείου Ζωγράφου περίπου 500 κάτοικοι και εκπρόσωποι τοπικών φορέων κατάφεραν να αποτρέψουν την απόφαση του Δήμου Ζωγράφου «που, με τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΧΩΔΕ, αποφάσισε να μετατρέψει τις πλατείες σε γκαράζ και εμπορικά κέντρα κόβοντας δεκάδες δένδρα». 

Και πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του Ζωγράφου πραγματοποίησαν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονταν

 Από τις 7 το πρωί συγκεντρώθηκαν στις πύλες του δημαρχείου οι δημότες που είχαν αντίθετη γνώμη με την παραχώρηση των ελεύθερων χώρων και παρέμειναν μέχρι και τις 11 που ανακοινώθηκε η αναβολή όλων των δημοπρατήσεων. Οι δημοτικοί υπάλληλοι στάθηκαν δίπλα τους.

Στη συγκέντρωση μετείχαν από μεσήλικες μέχρι και έφηβοι μαθητές. Ολοι μαζί φώναζαν οργισμένοι συνθήματα υπέρ του πρασίνου και εναντίον της κοπής δένδρων: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Δεν θα κοπεί ούτε ένα δένδρο γιατί είναι πάνω από 50 ετών». Μέλη τοπικών φορέων, σύλλογοι και μαθητές παρέμεναν ειρηνικά στις εισόδους του δημαρχείου, παρουσία ΜΑΤ και εισαγγελέα. Ο δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος βρισκόταν στο εσωτερικό του δήμου, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Περίπου 20 «αγανακτισμένοι πολίτες» που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου για περιφρούρηση απείλησαν με επεισόδια εναντίον των συγκεντρωμένων, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Οι δημότες υποστηρίζουν ότι «οι δημοπρατήσεις των ελεύθερων χώρων δεν επιλύουν το πρόβλημα της στάθμευσης. Επωφελούνται μόνον οι κατασκευαστές που θα εκμεταλλεύονται τα γκαράζ σε βάρος των δημοτών και του περιβάλλοντος. Πρόκειται για τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων στον πιο πυκνοκατοικημένο δήμο της Ευρώπης. Αντιστοιχούν 0,4 τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο».

Σε ανακοίνωση που διένειμαν μέλη των επιτροπών κατοίκων Ζωγράφου αναφέρεται ότι «κόβονται εκατοντάδες δένδρα στις πλατείες Μερκάτη, Ελευθερίας, Ανοιξης, Πλαστήρα, Γαρδένια και στα οικοδομικά τετράγωνα 354 και 119. Από την παραχώρηση σε ιδιώτες δημοτικών χώρων, ο δήμος θα εισπράττει έσοδα μόλις 4% από τους χώρους στάθμευσης και τα εμπορικά κέντρα. Ουσιαστικά παραδίδονται στο τσιμέντο και στις εμπορικές χρήσεις 4.864 τ.μ.». Στους παρόντες ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης, ο οποίος δήλωσε ότι θα υποβάλει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Με αίτημα να σταματήσει ο διαγωνισμός, χθες το απόγευμα στην πλατεία Γαρδένια διοργανώθηκε μαθητική συναυλία ενώ προχθές πραγματοποιήθηκε ποδηλατοδρομία στις πλατείες. Χθες, μετά τον αποκλεισμό του δημαρχείου, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους του δήμου.

Ο δήμαρχος

Η ανακοίνωση που υπογράφει ο δήμαρχος Ζωγράφου Γιάννης Καζάκος, «καταγγέλλοντας την παράνομη, προκλητική και καταστροφική για την πόλη συμπεριφορά της ελάχιστης μειοψηφίας», καλεί από τις 3 Οκτωβρίου «τον υγιή Λαό της Πόλεως να υπερασπίσει το δικαίωμα της πλειοψηφίας».

Στην «επείγουσα πρόσκληση» του δημάρχου διευκρινίζεται ότι: «Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την κατασκευή τεσσάρων υπογείων γκαράζ κάτω από αντίστοιχες πλατείες. Προβλέπεται η επανακατασκευή της επιφάνειας των πλατειών με φυτεύσεις πολλαπλάσιου πρασίνου. Η θέληση της πλειοψηφίας της πόλεως περιφρονείται από από μόνιμους αρνητές της προόδου. Πότε ως δήθεν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, πότε ως κουκουλοφόροι ή υβριστές των πάντων, με χυδαία συνθήματα απειλούν να σταματήσουν τις αποφάσεις της πόλης μας. Πρόκειται «να καταλάβουν το δημαρχείο για να ματαιώσουν έξι δημοπρασίες για τα τέσσερα γκαράζ και το Μέγαρο Μουσικής με το Κοινωνικοπολιτιστικό Μέλαθρο».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 7-10-2009

 

Επιστροφή στην αρχή

Ζωγράφου: Νίκη των πολιτών για τις πλατείες

Παπαγιάννης Κώστας

Την αναβολή της δημοπράτησης για την κατασκευή γκαράζ σε πέντε πλατείες του Ζωγράφου απέτρεψαν οι ενεργοί πολίτες της πόλης, που απέκλεισαν χθες το πρωί ειρηνικά το δημαρχείο για τέσσερις ώρες, από τις 7 μέχρι τις 11. Τη συγκεκριμένη ενέργεια στήριξαν οι πέντε επιτροπές κατοίκων για τη διάσωση των συγκεκριμένων πλατειών, καθώς και φορείς και συλλογικότητες της πόλης.

Ο δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος σχεδιάζει το ξερίζωμα των δέντρων στις πλατείες Μερκάτη, Ελευθερίας, ’νοιξης, Πλαστήρα και Γαρδένια, καθώς και σε δύο ακόμα οικοδομικά τετράγωνα, με σκοπό τη δημιουργία υπόγειων γκαράζ και εμπορικών κέντρων που θα δοθούν σε ιδιώτες για εκμετάλλευση 30 χρόνων. Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του δήμου από τα γκαράζ θα είναι μόλις 4%, ενώ συνολικά 4.864 τ.μ. θα τσιμεντοποιηθούν.

Ο δήμαρχος καλούσε κάποιες μέρες πριν τους πολίτες να υπερασπιστούν τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου έναντι "μιας ασήμαντης, αλλά θρασείας μειοψηφίας πολιτών που διαφωνεί με τον εκσυγχρονισμό της πόλης και την πρόοδο του τόπου", ενώ πρόσθετε ότι "πότε ως δήθεν διαμαρτυρόμενοι πολίτες, πότε ως κουκουλοφόροι, πότε ως υβριστές των πάντων απειλούν να σταματήσουν τις αποφάσεις της πόλης μας".

Περίπου 400 με 500 πολίτες απέκλεισαν χθες νωρίς το πρωί το δημαρχείο Ζωγράφου. Την ίδια μέρα θα διεξαγόταν η δημοπράτηση για την κατασκευή των γκαράζ. Ο δήμαρχος είχε αναβάλει για τις 6 Οκτώβρη τη δημοπράτηση που είχε αρχικά οριστεί στις 15 Σεπτέμβρη, με προφανή στόχο αυτή να γίνει αθόρυβα εν μέσω της μετεκλογικής κινητικότητας.

Ο αποκλεισμός ήταν επιτυχημένος και η παρουσία του κόσμου δυναμική. Στον αποκλεισμό παρευρέθηκαν ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης και η επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Τ. Κατσαφάκη.

Στις 9 κατέφθασαν ΜΑΤ και στις 10 εισαγγελέας. Περίπου 15 άτομα που βρέθηκαν στον χώρο μετά την πρόσκληση του δημάρχου "στον υγιή λαό της πόλης να υπερασπιστεί το δικαίωμα της πλειοψηφίας να εκτελέσει τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου" και προκάλεσαν μικροεπεισόδια με τους κατοίκους.

Στις 11, όταν έγινε γνωστό ότι αναβάλλεται η δημοπράτηση, οι πολίτες έληξαν τον αποκλεισμό του δημαρχείου και ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία Μερκάτη.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=496030

Επιστροφή στην αρχή

Νέα επιτυχία στον αγώνα των πολιτών για την υπεράσπιση των πλατειών

  Αναβλήθηκαν εκ νέου οι δημοπρατήσεις για τη δημιουργία υπόγειων γκαράζ σε κεντρικές πλατείες του Ζωγράφου μετά από επιτυχημένο μπλοκάρισμα που πραγματοποίησαν πολίτες της πόλης. Ο δήμαρχος Ζωγράφου Γ. Καζάκος προσπαθεί εδώ και μήνες να προωθήσει σχέδιο για τη δημιουργία υπόγειων γκαράζ σε πέντε κεντρικές πλατείες της πόλης, με τους πολίτες να αντιδρούν σε περαιτέρω τσιμεντοποίηση της ήδη επιβαρημένης πόλης του Ζωγράφου.

Το φθινόπωρο είχαν πραγματοποιηθεί δύο ακόμα επιτυχημένοι αποκλεισμοί των δημοπρατήσεων, με αποτέλεσμα αυτή την φορά ο δήμαρχος να "διασπάσει" τη διαδικασία σε δύο διαφορετικές ημερομηνίες και τρία διαφορετικά μέρη. Αυτό όμως δεν έκαμψε την αγωνιστική διάθεση των κατοίκων που κατάφεραν να μπλοκάρουν τη διαδικασία τόσο στο ΚΑΠΗ, όπου δημοπρατούνταν το έργο για την πλατεία Πλαστήρα, όσο και στην αίθουσα του Δήμου στο Νεκροταφείο Ζωγράφου όπου δημοπρατούνταν το έργο για την πλατεία ’νοιξης. Η μόνη δημοπρασία που ήταν επιτυχής ήταν αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης για την πλατεία Νεκροταφείου.

Οι υπόλοιπες δημοπρατήσεις θα γίνουν στις 4 Φλεβάρη με τους κατοίκους του Ζωγράφου αποφασισμένους να συνεχίσουν τον επιτυχημένο αγώνα τους. Παράλληλα, κινούν την υπόθεση και νομικά.

Κ. Π.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=519968 27/01/2010

Επιστροφή στην αρχή

Τα πάρκινγκ, τα πάρκα και οι «αναρχοαυτόνομοι»

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

Οχι μία, αλλά πέντε υποθέσεις τύπου «πάρκο Κύπρου και Πατησίων» απασχολούν τον Δήμο Ζωγράφου. Αυτή τη φορά όμως δεν κόπηκε ούτε ένα δέντρο, καθώς σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Καζάκο, μόλις... «50 αναρχοαυτόνομοι» έβαλαν στον πάγο την κατασκευή πέντε υπόγειων γκαράζ -συνολικά 1.600 θέσεων- σε αντίστοιχα πάρκα μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης.

 Αναφέρεται στους εκατοντάδες κατοίκους οι οποίοι από τον περασμένο Οκτώβριο ματαιώνουν τις δημοπρατήσεις των συγκεκριμένων έργων. Κι αυτό χωρίς το παραμικρό ίχνος βίας, υπό τη στενή παρακολούθηση δυνάμεων των ΜΑΤ. Ανθρωποι από διάφορους πολιτικούς χώρους, από συλλόγους και φορείς, συμμετέχουν σε τοπικές επιτροπές και αποφασίζουν μέσω λαϊκών δημοκρατικών συνελεύσεων για δράσεις στις γειτονιές τους.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Οι ενέργειές τους ήταν τόσο αποτελεσματικές -περιλαμβάνουν και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας- ώστε στις τελευταίες προγραμματισμένες δημοπρασίες οι εργολάβοι δεν μπήκαν καν στον κόπο να εμφανιστούν. Εξάλλου, πριν από λίγες μέρες, έπαψε να ισχύει ο παλιός αναπτυξιακός νόμος και πλέον περιμένουν να δουν πόση κρατική χρηματοδότηση θα προβλέπει ο καινούριος για την κατασκευή γκαράζ.

«Οταν τον Μάιο του 2008 η διοίκηση του δήμου ανακοίνωνε τα σχεδιά της, ελάχιστοι πίστευαν ότι μπορούσαμε να σταματήσουμε την όλη διαδικασία. Ο δήμος όμως δεν άντεχε κι άλλη τσιμεντοποίηση», λέει ο Γιώργος Πλουμπίδης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή Κατοίκων της Πλατείας Ελευθερίας στου Γουδή.

Στην αντίπερα όχθη ο Γ. Καζάκος. Τονίζει ότι «η πόλη μας αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα πάρκινγκ. Κάθε οικογένεια έχει δύο αυτοκίνητα και δεν ξέρει πού να τα βάλει. Η κατασκευή των χώρων στάθμευσης είναι στις άμεσες προτεραιότητές μου. Είναι κάτι που μου ζητάει ο κόσμος. Θα γινόταν χωρίς να χαθεί ούτε δέντρο».

Τσιμεντοποίηση

Προσθέτει ότι «χάσαμε πολύτιμο χρόνο εξαιτίας πενήντα αναρχοαυτόνομων που εμπόδιζαν τη διεξαγωγή των δημοπρασιών. Είμαι απογοητευμένος που δεν επενέβη η αστυνομία ώστε να επιβάλει το νόμο».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακυρώνονται τα σχέδιά του για δημιουργία γκαράζ. Τον Ιούνιο του 2002 είχε αποφασιστεί η κατασκευή 11 γκαράζ, κάτι που ακύρωσε η Περιφέρεια Αττικής, έπειτα από προσφυγή δημοτικών συμβούλων.

Σήμερα κινδυνεύει η πλατεία Μερκάτη που βρίσκεται στην αρχή της Ούλοφ Πάλμε. Γεμάτη ψηλά δέντρα, που βρίσκονται εκεί επί δεκαετίες. «Μου φαίνεται περίεργο που για να μάθω το πραγματικό όνομα της πλατείας έπρεπε να κινδυνεύσει να γίνει γκαράζ. Τη δεκαετία του '80 την ξέραμε με το όνομα "Σχοινιά" εξαιτίας μιας (επικίνδυνης) πυραμίδας από σχοινιά που είχε, στην οποία σκαρφαλώναμε σαν τρελαμένα», θυμάται ο Νίκος Μαργέτης, κάτοικος της περιοχής.

Από τότε η περιοχή του Ζωγράφου πλημμύρισε από κόσμο και τσιμέντο. Η αντιπαροχή διαμόρφωσε έναν ασφυκτικό πολεοδομικό ιστό. Τα διώροφα και οι μονοκατοικίες αντικαταστάθηκαν από ατελείωτες πολυκατοικίες, οι περισσότερες χωρίς την παραμικρή πρόβλεψη ακάλυπτων χώρων και θέσεων στάθμευσης.

Μέσα σ' αυτό το σκηνικό δεν μένει πολύς χώρος για νοσταλγία και αναμνήσεις. Κάτι που ξέρουν καλά οι περίπου 100 κάτοικοι που στις 26 Ιανουαρίου απέκλεισαν την αίθουσα εργαζομένων απέναντι από το νεκροταφείο της πόλης και έσωσαν προσωρινά από τη δημοπράτηση την πλατεία Ανοιξης.

«Δεν είναι τεράστια, αλλά βρίσκεται εκεί κάποιες δεκαετίες και τα δέντρα της προσφέρουν μερικές ανάσες δροσιάς όταν καλοκαιριάζει. Η ύπαρξή της είναι το μόνο πράγμα που θυμίζει κάτι από το ζωντανό παρελθόν της περιοχής. "Ανοιξη" λεγόταν και ο κινηματογράφος που βρισκόταν λίγο παρακάτω, επί της λεωφόρου Παπάγου. Σήμερα χάθηκε μέσα σ' ένα μικρό εμπορικό κέντρο. Τη δεκαετία του '80 ξεχείλιζε από τους νεολαίους μιας εποχής χωρίς Ιντερνετ και τρισδιάστατες διασκεδάσεις», επισημαίνει ο δημότης Παναγιώτης Μήλιας.

Συνήθως όμως η ανάπτυξη υπερισχύει της μνήμης. Θα θυμάται κανείς στο μέλλον την πλατεία Πλαστήρα αν στη θέση της κατασκευαστεί το πολυώροφο ακίνητο που προβλέπεται; Το κτίριο θα περνούσε στην ιδιοκτησία του εργολάβου με μεταβίβαση από το δήμο. Ελάχιστοι ξέρουν ότι θεωρείται οικοδομικό τετράγωνο.

Σε ιδιώτες για 30 έτη

Ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωστόπουλος επισημαίνει ότι «τα έργα θα ολοκληρώνονταν σε δύο χρόνια, ενώ θα τα εκμεταλλεύονταν ιδιώτες για 30 έτη. Μάλιστα θα καθόριζαν οι ίδιοι και το τίμημα της στάθμευσης, χωρίς να έχει λόγο ο δήμος. Επίσης, ενώ προβλεπόταν η κοπή μεγάλων δένδρων, δεν υπήρχε δέσμευση πόσα ακριβώς θα αποκαθιστούσε στην επιφάνεια».

Η απόφαση για την κατασκευή των γκαράζ πάρθηκε τον Ιούνιο του 2008 από τη δεξιά παράταξη που ελέγχει το δήμο. Το έργο εντάχθηκε στις ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Αντίθετη ήταν σύσσωμη η αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, μόνο τρεις δημοτικοί σύμβουλοι εναντιώθηκαν στη δημιουργία των χώρων στάθμευσης, δύο του ΚΚΕ και ο ανεξάρτητος αριστερός Κ. Κωστόπουλος. Οι υπόλοιποι απλά διαφώνησαν με τους πολεδομικούς και οικονομικούς όρους της μελέτης που κατέθεσε ο δήμαρχος.

Ο Μάριος Δέτσης, γιατρός και μέλος τοπικής επιτροπής, εξηγεί ότι «στο Γουδή τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν αρκετά πάρκινγκ, τα οποία όμως δεν έλυσαν το τεράστιο πρόβλημα της στάθμευσης. Το ζητούμενο είναι να μειωθεί η εξάρτηση των πολιτών από το αυτοκίνητο. Βασικό μας αίτημα είναι να έρθει επιτέλους το μετρό και στη δική μας περιοχή».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 14-2-2010

Επιστροφή στην αρχή

Θέλουν υπόγειο γκαράζ σε πάρκο μέσα στη ζώνη προστασίας Υμηττού

    Στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού ανήκει ένα μεγάλο μέρος από το πάρκο της οδού Διοχάρους στα Ιλίσια με 90 ψηλά δένδρα, όπου εδώ και επτά χρόνια το τέως υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, επιδιώκει την κατασκευή υπόγειου γκαράζ με 386 θέσεις.
Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ
Η πρόσφατη αποκάλυψη της επιτροπής των κατοίκων επικυρώνεται από πρόσφατα έγγραφα του Οργανισμού Αθήνας και της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι δύο υπηρεσίες, με βάση το τοπογραφικό διάγραμμα που συνοδεύει το διάταγμα του 1978 για την προστασία του Υμηττού, επιβεβαιώνουν, ότι «το τμήμα της οδού Διοχάρους του Δήμου Αθηναίων, μεταξύ των οδών Ι. Δραγούμη και Στενών Πόρτας, εμπίπτει στη ζώνη Β' προστασίας του όρους Υμηττού» (Οργανισμός Αθήνας, 2/2/2010). Η διεύθυνση Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος στις 12/2/2010 διασαφηνίζει, ότι «το όριο της Β' ζώνης είναι η ρυμοτομική που περιβάλλει το χώρο του νοσοκομείου "Ανδρέας Συγγρός" (οδοί Δραγούμη, Βασ. Αλεξάνδρου, Ούμπλανης και Διοχάρους μέχρι την οδό Στενών Πόρτας)». Με βάση το άρθρο 3 του διατάγματος για τον Υμηττό, στη Β' ζώνη επιτρέπεται η δόμηση «μόνον κτιρίων χρήσεων αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων εν γένει, διδακτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων και εν γένει κτιρίων προς εξυπηρέτηση ευαγών σκοπών, η δημιουργία αλσών, πάρκων και εν γένει χώρων πρασίνου».
Το νέο αυτό στοιχείο αλλάζει τα δεδομένα υπέρ της προστασίας του πάρκου και δημιουργεί ερωτηματικά για το γεγονός ότι δεν είχε διερευνηθεί. Να σημειωθεί ότι η αρχική χωροθέτηση του υπόγειου γκαράζ, που είχε ενταχτεί στα... ολυμπιακά έργα, αφορούσε άλλο ακίνητο, στη διασταύρωση της Διοχάρους με τη Μιχαλακοπούλου. Μετακόμισε όμως ανατολικότερα, για άγνωστους λόγους...
«Η περιοχή μας δεν έχει ανάγκη από γκαράζ», δήλωσε στην «Ε» ο πολιτικός μηχανικός Χρήστος Καλογερόπουλος, εκ μέρους των περιοίκων του πάρκου. Μας εξηγεί, ότι σε ακτίνα 300 μέτρων λειτουργούν ήδη μεγάλοι χώροι στάθμευσης με 2.000 θέσεις. Αν μάλιστα διευρυνθεί στα 500 μέτρα οι θέσεις φτάνουν τις 4.000. «Παντού υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις», διαβεβαιώνει και επισημαίνει ότι το νέο γκαράζ θα επιβαρύνει το κυκλοφοριακό και την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Να σημειωθεί ότι, παρ' όλο που πρόκειται για δημόσιο ακίνητο, ο ανάδοχος δικαιούται και επιδότηση με βάση τον αναπτυξιακό νόμο!
Επικαλείται παλαιότερη προμελέτη της αρμόδιας υπηρεσίας του τότε υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία, είχε εντοπιστεί υδροφόρος ορίζοντας σε βάθος μόλις 5 μέτρων μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Ανάλογο πρόβλημα είχε προκύψει κατά την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ μπροστά στο Νοσοκομείο Παίδων και τότε είχε χρειαστεί να γίνουν πρόσθετα μέτρα. Μάλιστα το ίδιο διάστημα, είχαν κινδυνέψει να ξεραθούν δέντρα στον Εθνικό κήπο. Το θέμα της διερεύνησης του υδροφόρου ορίζοντα, επισημαίνει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Ηλίας Μαριολάκος στην τεχνική έκθεση που έχει κάνει στην περιοχή.
Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζει τη δημιουργία νέου μητροπολιτικού πάρκου στον Ιλισό, σε συνδυασμό με την προώθηση αυστηρότερων μέτρων προστασίας στο νέο διάταγμα του Υμηττού, το οποίο παρουσιάζεται σήμερα και θα δοθεί στη συνέχεια για διαβούλευση.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αξονική διείσδυση πρασίνου στον αστικό ιστό της Αθήνας, που ξεκινά από τον Υμηττό, συνεχίζει στην Πανεπιστημιούπολη, στο άλσος Ιλισίων και Ριζάρη και καταλήγει στον Εθνικό Κήπο», επισημαίνει ο δασολόγος Ηλίας Αποστολίδης, που θεωρεί πως το αλσύλλιο της Διοχάρους αποτελεί τη φυσική γέφυρα στον μεγάλο άξονα φυσικών και αδόμητων χώρων.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=19/04/2010&id=153012
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 19-4-2010

Επιστροφή στην αρχή

2ο Φεστιβάλ της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων ΒΙΛΑΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 4,5,6 Ιούνη 2010, Βίλα Ζωγράφου

Πάνε 3,5 χρόνια από τότε που δη΅ιουργήθηκε η Επιτροπή Κατοίκων και ξεκινήσα΅ε να παλεύου΅ε για να σώσου΅ε το Kτή΅α Ζωγράφου.  

Τότε δεν υπήρχε οικονο΅ική κρίση. 

3,5 χρόνια  ΅ε πολύ΅ορφες δράσεις, πορείες, συγκεντρώσεις, εκδηλώσεις ΅έσα στο χώρο, έχοντας κάθε φορά απέναντι ΅ας τον δή΅αρχο. 

3,5 χρόνια ενη΅ερώνοντας τους Ζωγραφιώτες πόρτα- πόρτα, ΅οιράζοντας  χέρι-χέρι χιλιάδες ανακοινώσεις για τα σχέδια περί ε΅πορικού κέντρου, για τα 20.000.000 ευρώ που έδωσαν δή΅αρχος και τότε αξιω΅ατική αντιπολίτευση για την απευθείας αγορά ΅ιας ταράτσας. 

3,5 χρόνια ΅ε δεκάδες παραστάσεις σε δη΅οτικά συ΅βούλια, σε αρ΅όδια υπουργεία.   

3,5 χρόνια που δεν πέρασαν ΅όνο στον αγώνα για τη Βίλα αλλά, ΅αζί ΅ε άλλες επιτροπές και συλλόγους, και στον αγώνα για να σώσου΅ε τις πλατείες του δή΅ου. 

3,5 χρόνια αγώνες για να κάνου΅ε πραγ΅ατικότητα το όνειρό ΅ας, να αποκτήσου΅ε αυτό που ΅ας ανήκει: το Κτή΅α Ζωγράφου να γίνει κτή΅α του λαού. Να γίνει πάρκο υψηλού πρασίνου απαλλοτριω΅ένο από χρή΅ατα του κρατικού προϋπολογισ΅ού. Χρή΅ατα που έχουν εισπραχθεί αλλά δεν έχουν αποδοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση.  

Και «ξαφνικά» έρχεται η κρίση! 

Είναι πια ο αγώνας ΅ας ανεπίκαιρος;  Κάθε άλλο, γιατί η κρίση δεν ήρθε ξαφνικά! 

Πέρα από τα ληστρικά τραπεζικά παιχνίδια ΅ε τα δάνεια, βοήθησαν και κά΅ποσοι δή΅αρχοι και άλλοι κρατικοί λειτουργοί 

– που χάρισαν 20.000.000 ευρώ για κάποια βίλα 

– που ξεπούλησαν κάποια πλατεία ή κάποιο πάρκο σε ιδιώτη για γκαράζ, καφετέρια κ.λπ.   

– που, που, που… πράγ΅ατα γνωστά σε όλους ΅ας πια.  

Επειδή  οι ιθύνοντες θέλουν να βγουν οι τραπεζίτες και οι επιχειρη΅ατίες από την κρίση κερδισ΅ένοι, αφού θα έχου΅ε πληρώσει το κόστος ε΅είς οι καθη΅ερινοί άνθρωποι, βάλθηκαν ΅ε τα νέα ΅έτρα για ακό΅α ΅ία φορά να υποβαθ΅ίσουν την ποιότητα της ζωής ΅ας.  

Από αυτό το σχέδιο δεν πρόκειται να γλιτώσει ούτε η γειτονιά ΅ας ούτε το περιβάλλον. Βαφτίζονται και αυτά ΅έρα ΅ε τη ΅έρα «πολυτέλειες». 

– «Πολυτέλεια» η πυροπροστασία για τον Υ΅ηττό (΅ηδενικά τα κονδύλια φέτος).

– «Πολυτέλεια» τα ΅ητροπολιτικά πάρκα. Αλλά απαραίτητο το ε΅πορικό κέντρο στον Ελαιώνα, που ξαναέβαλε από το παράθυρο το Υπ. Περιβάλλοντος ενάντια στην απόφαση του Σ.τ.Ε. 

Ο αγώνας ΅ας είναι επίκαιρος όσο ποτέ, γιατί σε τελική ανάλυση παλεύου΅ε για την ποιότητα της ζωής ΅ας ενάντια στη συνολική υποβάθ΅ιση, για ΅ια άλλη καθη΅ερινότητα. 

Σ’ αυτούς τους καιρούς δίπλα στον αγώνα ΅ας χωράνε όλοι οι αγώνες για την αξιοπρέπειά ΅ας, για τη ζωή ΅ας.  

3,5 χρόνια ΅ετά, σε πείσ΅α των καιρών και αυτών που θέλουν να ΅ας «γονατίσουν», ετοι΅άζου΅ε το 2ο Φεστιβάλ της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων στο φόντο της κρίσης!!! 

Σας περι΅ένου΅ε!!!

(27-5-2010)

Επιστροφή στην αρχή

Πλατεία Αγίου Θωμά-Ιλίσια:

Ο Δήμος κάνει ανάπλαση στην Πλατεία για να βολέψει ένα αναψυκτήριο.

Σε πολλά δέντρα δεν αφήνουν χώρο στα παρτέρια (τα φτιάχνουν πολύ στενά) για να βολέψουν το αναψυκτήριο.

(ελήφθη 7-12-2010)

Επιστροφή στην αρχή