Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Μαρίνα Ζέας-Πασαλιμάνι

Απόφαση του ΣτΕ τη σώζει

Τέρμα τα έργα επέκτασης της Κοινοπραξίας “Μαρίνα Ζέας Α.Ε.” με απόφαση του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή της Επιτροπής Κατοίκων πλατείας Αλεξάνδρας -Πασαλιμανιού - Φρεαττύδος και της Νομαρχίας Πειραιά.

Η απόφαση έγινε γνωστή χθες και επιβεβαιώνει την προηγούμενη προσωρινή απόφαση που είχε ληφθεί στις 20 Ιανουαρίου 2005, καθώς δεν θα κατασκευαστούν δεξαμενές καυσίμων και οι νέοι μόλοι της Ζέας.

Η Νομαρχία Πειραιά και οι κάτοικοι είχαν προσφύγει κατά της κοινής απόφασης των υπουργείων Πολιτισμού, ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, με την οποία τον περασμένο Αύγουστο είχε εγκριθεί η περιβαλλοντική μελέτη και είχε δρομολογηθεί η έναρξη των έργων.

“Απόλυτα δικαιωμένοι”

“Αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι”, τόνισε ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, ο οποίος χαρακτήρισε “ιστορική” την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με την απόφαση, αναστέλλονται μεταξύ άλλων οι εργασίες για την κατασκευή των δεξαμενών καυσίμων και των δύο πλωτών προβλητών, που θα επιβάρυναν την περιοχή και το περιβάλλον. Ακόμη, αναστέλλονται οι εργασίες για την κατασκευή ακόμη μιας προβλήτας μπροστά από τα γραφεία του

Ολυμπιακού, η τοποθέτηση αγκυροβολίων και ογκολίθων, η κατασκευή υπόγειων τουαλετών, η ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, ενώ στην ξύλινη προβλήτα απαγορεύεται η κατασκευή αγκυροβολίου και η πόντιση ογκολίθων.

Ας σημειωθεί ότι, όπως έχει προκύψει από τα ιστορικά στοιχεία, το λιμάνι της Ζέας υπήρξε ναύσταθμος της κλασικής αρχαιότητας και τμήματά του διασώζονται έως σήμερα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/03/2005

Επιστροφή στην αρχή

Και η νομαρχία Πειραιά κατά των έργων στη Ζέα

Να σταματήσουν... "εδώ και τώρα" τα ιδιωτικά έργα στη Μαρίνα Ζέας, να ακυρωθεί η σύμβαση με την εταιρεία "ΖΕΑ Α.Ε." και να περιέλθει ο χώρος στην Αυτοδιοίκηση, ζήτησε με επιστολή του από την κυβέρνηση ο νομάρχης Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μίχας, ο οποίος μάλιστα μαζί με τους νομαρχιακούς συμβούλους απέρριψε ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε καταθέσει η εταιρεία.

Σύμφωνα με την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η μελέτη που είχε υποβληθεί δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους και αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον κατά τη φάση της κατασκευής του έργου, αλλά και της λειτουργίας του.

Παρά την απόρριψη της μελέτης, ο νομάρχης αλλά και σύσσωμο το νομαρχιακό συμβούλιο, που εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων των κατοίκων του Πασαλιμανιού, της Φρεαττύδας και της πλατείας Αλεξάνδρας, ξεκαθάρισαν τη θέση τους, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι αντίθετοι με την ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά το συγκεκριμένο έργο δεν είναι συμβατό με την περιοχή, ενώ παράλληλα αλλοιώνει το ύφος του Πασαλιμανιού.

Επίσης αποφασίστηκε, ο νομάρχης και οι νομικοί σύμβουλοι της Νομαρχίας Πειραιά να επισκεφθούν τον εισηγητή του Συμβουλίου Επικρατείας και να θέσουν υπ' όψιν του τις αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου και των κατοίκων, ενώ παράλληλα, εάν κριθεί απαραίτητο, η Νομαρχία θα καταφύγει και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και ενώ ο νομάρχης λαμβάνει θέση υπέρ των κατοίκων που ζητούν το σταμάτημα των έργων μέχρι να εξετασθεί η προσφυγή τους στο Συμβούλιο Επικρατείας και απορρίπτει την ιδιωτική περιβαλλοντική μελέτη, ο δήμος που έχει υπογράψει και το "μνημόνιο" συνεργασίας με την ΕΤΑ Α.Ε. -Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα- δεν λαμβάνει σαφή θέση και κατηγορεί τους τοπικούς βουλευτές, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, σιωπούσαν όταν περνούσε από τη Βουλή ο νόμος Χριστοδουλάκη για τις μαρίνες και την ιδιωτικοποίησή τους.

http://www.enet.gr/online/online_p1_text.jsp?c=112&id=92780668

Επιστροφή στην αρχή

Διαμαρτύρονται για τα έργα "ανάπλασης" στη μαρίνα Ζέας Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Για αδιαφορία της κυβέρνησης, ενώ συνεχίζονται από ιδιωτική εταιρεία τα έργα "ανάπλασης" στη μαρίνα Ζέας που καταστρέφουν το φυσικό κάλλος και την ιστορία του Πειραιά, διαμαρτύρονται οι κάτοικοι του Πασαλιμανιού και της πλατείας Αλεξάνδρας, οι οποίοι διαδήλωσαν και πάλι την αντίθεσή τους στα "Ολυμπιακά Εργα" που επικαλείται η "ΖΕΑ Α.Ε.".

Με σύνθημα στα πανό "Κάτω τα χέρια από το Πασαλιμάνι και τη μαρίνα Ζέας" κατέκλυσαν και χθες το πρωί την είσοδο της μαρίνας, ενώ λίγο νωρίτερα πραγματοποίησαν πορεία περιμετρικά του γραφικού αγκυροβολίου που επί χρόνια ήταν για τον Πειραιά χώρος ελεύθερου περιπάτου.

Την άμεση διακοπή των έργων ζητούν οι κάτοικοι

Εχοντας προσφύγει για άμεση διακοπή των έργων της ιδιωτικής εταιρείας (θα εκμεταλλεύεται τη μαρίνα για 45 χρόνια, όπως ορίζει η συμφωνία της με την Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων), επικαλούνται και την απόρριψη της περιβαλλοντικής μελέτης της ιδιωτικής εταιρείας από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, αλλά και την αντίδραση όλων των φορέων της πόλης, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα κάνουν λόγο για "αδιαφανείς συμβάσεις του Δήμου Πειραιά με την ΕΤΑ".

Με την υπογραφή του μνημονίου Δήμου Πειραιά και ανώνυμης εταιρείας "Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα" (11/11/2003), η ΕΤΑ θα καταβάλει στο δήμο 70.000 ευρώ, ποσό που για τα πρώτα 8 χρόνια θα αναπροσαρμόζεται κατά 2,5%, ενώ από το 2012 έως και το 2042 η ετήσια αναπροσαρμογή θα αντιστοιχεί στο δείκτη τιμών καταναλωτή. Το ποσό θα καταβάλεται υπό τον όρο της είσπραξης από την ΕΤΑ του ετήσιου μισθώματος από τη μισθώτρια εταιρεία της μαρίνας Ζέας. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2004 

Επιστροφή στην αρχή

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ  - ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ.

Πειραιάς, 26/3/2006

Προς τον κ. Δήμαρχο,

τον κ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,

τους κ.κ. Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Πειραιά

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ  ΑΠΟ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ!

Για άλλη μια φορά, το πρόβλημα ενός συνήθους αυθαιρέτου αναψυκτηρίου, από τα δεκάδες που έχει επιτρέψει η Δημοτική Αρχή να λειτουργούν στον Πειραιά, έφερε θύελλα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, της 22ας Μαρτίου 2006. Για άλλη μία φορά παίχτηκε το γνωστό έργο με τους επιχειρηματίες να επεμβαίνουν από τα έδρανα στη συνεδρίαση απειλώντας δημοτικούς συμβούλους που διαφωνούσαν, και άλλους «φιλικά προσκείμενους» δημοτικούς συμβούλους να διαγκωνίζονται στους διαδρόμους, προκειμένου να επιταχυνθεί η έκδοση άλλης μίας παράνομης άδειας λειτουργίας. Το ίδιο έργο παίχτηκε για τα καταστήματα της Πειραϊκής και τελείωσε με καταδίκη του Δημάρχου, παίζεται για τον «Αχινό», παίζεται με τις παράνομες καταλήψεις των πλατειών από αυθαίρετες παράγκες. Αυτή τη φορά όμως η Δημοτική Αρχή υπερέβη τα εσκαμμένα. Προκειμένου να δημιουργηθεί κλίμα για την έγκριση της λειτουργίας του αναψυκτηρίου «Κίτσεν Μπαρ», κάποιοι εξώθησαν υπάλληλο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας, να αποστείλει μία άθλια συκοφαντική και υβριστική επιστολή κατά της Επιτροπής Κατοίκων, όλων όσων διαμαρτυρηθήκαμε στην Διεύθυνση Πολεοδομίας, και προσωπικά κατά του πανεπιστημιακού Νίκου Μπελαβίλα και του δημοτικού συμβούλου Θοδωρή Δρίτσα. Η επιστολή διαβάστηκε από τον αναπληρωτή Δήμαρχο στο σώμα, ο οποίος στη συνέχεια δεν επέτρεψε στον ίδιο τον δημοτικό σύμβουλο κ. Θοδωρή Δρίτσα,  στον οποίο αναφερόταν η επιστολή, να απαντήσει!

Αυτές οι μεθοδεύσεις αφορούν τον  Δήμαρχο, τον αναπληρωτή Δήμαρχο και τους εμπνευστές της. Εμείς επανερχόμαστε στην ουσία, ρωτώντας:

Ποιός ώθησε τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Πολεοδομίας επί πέντε μήνες να μην εκτελούν τα καθήκοντα τους και στη συνέχεια για να καλυφθούν να προβαίνουν σε ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες;

Ποιος ώθησε τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αδειών Καταστημάτων να καταθέτουν στα δικαστήρια υπέρ της αποσφράγισης του χωρίς άδεια παρανόμως λειτουργούντος αναψυκτηρίου, αποκρύβοντας από την δικαστή τους όρους που είχαν τεθεί από το ΚΑΣ;

Σε αυτό το κλίμα τρομοκρατίας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, θα υποκύψει το Δημοτικό Συμβούλιο νομιμοποιώντας το αυθαίρετο, παραβιάζοντας την απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τον αρχαιολογικό νόμο, τον νόμο 3207/2003 και την ΚΥΑ 123240/2004;

Σας θυμίζουμε ότι:

  1. Από την Πολεοδομία δεν έγιναν αυτοψίες κατά τον πρώτο μήνα της αυθαίρετης κατασκευής παρά τις καταγγελίες. Έτσι κόπηκαν τα δένδρα και κτίστηκε ο βαρύς μεταλλικός σκελετός.
  2. Μετά από τις συνεχείς πιέσεις μας και τα εξώδικα έγιναν οι αυτοψίες αλλά δεν συντάχθηκαν οι σχετικές εκθέσεις ούτε εστάλη σήμα διακοπής εργασιών. Έτσι ολοκληρώθηκε όλη η κατασκευή με στέγες και υαλότοιχους.
  3. Μετά τις επάλληλες παραστάσεις της Επιτροπής Κατοίκων προς την Πολεοδομία, και ενώ το αυθαίρετο είχε κατασκευαστεί, ο Διευθυντής της με επιστολή του επιχείρησε να εξαπατήσει το ΚΑΣ στέλνοντας προ της συνεδρίασης του στην ΚΣΤ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων έγγραφο,  αναφέροντας ότι στην αρχή υπήρχαν «διαφοροποιήσεις» (sic!) αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκαν, συγκρίνοντας την κατασκευή με άγνωστα μη νόμιμα σχέδια αντί των επίσημων νομίμων σχεδίων.
  4. Υψηλόβαθμος υπάλληλος της Πολεοδομίας διαβεβαίωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι όλα αυτά είναι νόμιμα «γιατί το δηλώνει υπεύθυνα η Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» ενώ άλλη απαντούσε σε δύο δικηγόρους μέλη της Επιτροπής και τον Υποδιοικητή του Λιμενικού Σταθμού Ζέας λέγοντας ότι δεν μπορεί να δώσει αντίγραφα των σχεδίων γιατί «δεν έχει σκοπό να πεθάνει για  τη Μαρίνα Ζέας!».
  5. Τα αυθαίρετα όμως υπήρχαν, τα εντόπισε η Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα σημείωσε στα νόμιμα σχέδια. Το ΚΑΣ, παρότι οι ιδιοκτήτες επικαλούνταν το έγγραφο του Διευθυντή της Πολεοδομίας, δεν εξαπατήθηκε. Γι’ αυτό ζήτησε να ξηλωθούν  πριν λειτουργήσει το κατάστημα.
  6. Επί ένα μήνα αρνούνται να μας χορηγήσουν αντίγραφα των εκθέσεων, των σχεδίων και των εγκρίσεων τους. Φοβούμαστε ότι αν τα σχέδια, οι εγκρίσεις και οι θεωρήσεις έλθουν στη δημοσιότητα θα προκύψουν βαρύτατες ποινικές ευθύνες για τους εμπλεκόμενους.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο ακούστηκε από τον αναπληρωτή Δήμαρχο ότι έχει κατατεθεί μήνυση εναντίον μας. Καλοδεχούμενη. Ενώπιον των δικαστηρίων και της πειραϊκής κοινωνίας θα συνομιλήσουμε για όλα αυτά. Όχι με τους κατώτερους υπαλλήλους, αλλά με τους κύριους υπευθύνους. Σας ενημερώνουμε παρεμπιπτόντως, ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ανάκριση από τον Εισαγγελέα Λ.Σ., για τις ευθύνες του πρώην Διοικητή του Λιμενικού Σταθμού Ζέας.

Όπως καλοδεχούμενες και οι αγωγές της εταιρείας «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ Α.Ε.» και Λουκά Μπολέτση, κατά του μέλους της Επιτροπής μας  Νίκου Μπελαβίλα, με τις οποίες  ζητείται αποζημίωση συνολικού ποσού 6.000.000 €, γιατί νοιώθουν ότι συκοφαντούνται και δεν μπορούν να λειτουργήσουν το κατάστημα τους. Συνδυασμένες κινήσεις με στόχο των εκφοβισμό όλων μας. Κινήσεις που πέφτουν στο κενό διότι έχουμε αποδείξει ότι η Επιτροπή Κατοίκων δεν είναι εύκολος στόχος. Η αγωγή κατά του Νίκου Μπελαβίλα, στρέφεται εναντίον όλων μας, στρέφεται εναντίον των χιλιάδων Πειραιωτών οι οποίοι στήριξαν και στηρίζουν τη δράση της Επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων, όταν τα συμφέροντα ήσαν πολύ μεγαλύτερα, ακούστηκαν βαρειές συκοφαντίες εις βάρος μας. Παρόλα αυτά η Επιτροπή με τη συμπαράσταση της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων, των βουλευτών, της Νομαρχίας και των συλλόγων της πόλης, κατόρθωσε να προστατεύσει τη Ζέα από την καταστροφή. Πέτυχε να μην γίνουν οι δεξαμενές καυσίμων, να μην γίνουν προβλήτες, να μην διπλασιαστούν τα σκάφη, να μην καταστραφούν οι αρχαιότητες, να φύγουν οι μπάρες από την είσοδο της Μαρίνας, να ξηλωθούν τα αυθαίρετα του αναψυκτηρίου «Κόστα-Κόστα», να επανέλθει ο πολεοδομικός έλεγχος στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης, να σφραγιστεί το παράνομο πάρκινγκ του αναψυκτηρίου «Πισίνα». Έχει κερδίσει δύο αποφάσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώνεται διαρκώς από τα δικαστήρια.

Προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή αυτοσυγκράτηση. Γιατί στην υπόθεση του Κονώνειου με τον ίδιο τρόπο εξετέθη σε εθνικό επίπεδο με την καταδίκη του Δημάρχου. Της προτείνουμε να φέρει τον πλήρη φάκελο της υπόθεσης από την Πολεοδομία, ώστε να ενημερωθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, να αναδειχθούν οι ευθύνες και να αποφύγει το σώμα σας τη λήψη παράνομων αποφάσεων.

Τελειώνοντας σας ενημερώνουμε ότι η Επιτροπή Κατοίκων, όπως έπραξε και για όλα τα άλλα παράνομα έργα στη Μαρίνα Ζέας, σε περίπτωση που εγκριθεί η άδεια λειτουργίας, χωρίς να ξηλωθούν οι αυθαίρετες κατασκευές, διαδικασία που σας θυμίζουμε ότι ακολουθήσατε για το γειτονικό κατάστημα «Κόστα-Κόστα», θα την ακυρώσει χρησιμοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ      ΠΛ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ  - ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ.

Επιστροφή στην αρχή

ΠΕΙΡΑΪΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ, Δημαρχείο Πειραιά - 5ος όροφος Τηλ: 210.4194252-3 / Φαξ: 210.4194251

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΘΟΔΩΡΗ ΔΡΙΤΣΑ

ΑΓΩΓΗ 6 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΕΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» δέχθηκε μία πρωτοφανή επίθεση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου. Ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Αναστάσιος Κάρλες προκειμένου να εκμαιεύσει απόφαση για παράνομη άδεια λειτουργίας καταστήματος μπαρ-εστιατορίου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Μαρίνας Ζέας παρακάμπτοντας απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και του ΚΑΣ, επετέθη στον επικεφαλής του «Λιμανιού», δημοτικό σύμβουλο Θοδωρή Δρίτσα και στον πανεπιστημιακό Νίκο Μπελαβίλα, υπεύθυνος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του «Λιμανιού» και μέλος της Επιτροπής Κατοίκων Πλ. Αλεξάνδρας-Πασαλιμανιού-Φρεαττύδας, διαβάζοντας στο σώμα μία συκοφαντική επιστολή εις βάρος τους. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στη συνέχεια αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον Θ. Δρίτσα για να απαντήσει! Την ίδια στιγμή εις εκ των  παρισταμένων επιχειρηματιών, καθισμένος στα έδρανα του Συμβουλίου προέβη σε απειλητικές χειρονομίες και απρεπείς μορφασμούς κατά του Θ. Δρίτσα, γεγονός που καταγγέλθηκε επιτόπου. Ας σημειωθεί ότι το μπαρ σε επαφή το οποίο βρίσκεται,  με τις αρχαιότητες της Ζέας, ξαναλειτουργεί εδώ και δέκα ημέρες χωρίς άδεια, με την διευκόλυνση του Δήμου. Την επομένη 23η Μαρτίου, οι επιχειρηματίες, επικαλούμενοι την επιστολή που διάβασε ο αναπληρωτής Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Α. Κάρλες. κατέθεσαν  αγωγή 6 εκατομμυρίων ευρώ,  εναντίον του Νίκου Μπελαβίλα, αναφέροντας σε αυτήν ότι το «Λιμάνι της Αγωνίας»  εμποδίζει την ομαλή λειτουργία του καταστήματος τους!!!

Το «Λιμάνι της Αγωνίας» για μία ακόμη φορά δηλώνει ότι δεν επιθυμεί το κλείσιμο των καταστημάτων. Επιθυμούμε την ισονομία και τη νομιμότητα σε αυτή την πόλη. Δεν κρυφτήκαμε ποτέ πίσω από αποχωρήσεις και τεχνητές ελλείψεις απαρτίας . Δεν φοβηθήκαμε ποτέ τις απειλές. Όμως τις καταγγέλλουμε. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, δεν απολογούμαστε γι’ αυτή. Άλλοι θα κληθούν να απολογηθούν.

Η Πολεοδομία του Δήμου Πειραιά ακόμη κωλυσιεργεί επί μήνες και αρνείται να προβεί σε έκθεση αυτοψίας για τις αυθαίρετες επεκτάσεις του παραπάνω καταστήματος. Η δε υπεύθυνη υπάλληλος, προχώρησε σε καταγγελία εις βάρος μας, διαστρεβλώνοντας πλήρως, το τι συνέβη στην Επίσκεψη της Επιτροπής Κατοίκων και βάζοντας στο στόμα μας εκφράσεις που ουδέποτε ακούστηκαν.

Αυτή την κατάπτυστη καταγγελία - χωρίς προηγουμένως να μπει στον κόπο να μας ενημερώσει για την ύπαρξή της, αφού ο Δήμαρχος την είχε στα χέρια του, εδώ και έναν μήνα, με ιδιαίτερη χαρά την ανάγνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Κάρλες.

Η μεθόδευση αυτή ετοίμασε το έδαφος, ώστε την επόμενη ακριβώς ημέρα η εταιρεία «ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ Α.Ε.» και ο κ. Λουκάς Μπολέτσης προσωπικά, να καταθέσουν αγωγή  κατά του Ν. Μπελαβίλα ζητώντας αποζημίωση 6.000.000 ευρώ.

Λογικό είναι. Ο Ν. Μπελαβίλας με την επιστημονική του κατάρτιση και τον πολιτικό του λόγο είναι κόκκινο πανί για τους επιχειρηματίες της Μαρίνας Ζέας. Θυμίζουμε ότι πρώτος αυτός ξετίναξε στην κυριολεξία, από το 2004,  τα έργα «ανάπτυξης» που ήθελε να κάνει η «ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε.» στην περιοχή, είναι αυτός που τεκμηρίωσε πολεοδομικά και βοήθησε τις αρμόδιες υπηρεσίες να κατανοήσουν ότι τα έργα επεκτάσεων στους μώλους και οι δεξαμενές καυσίμων είναι επιβλαβή για την πόλη,  το δήθεν βιοκλιματικό στέγαστρο είναι παράνομο και έτσι αποξηλώθηκε, και έχει βεβαίως και αυτός εντοπίσει τις αυθαίρετες επεκτάσεις στο κατάστημα Β-Β1. Θυμίζουμε ότι ο Διευθυντής της «ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε.» κ. Α. Κόπιτσας έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του, για την αποξήλωση της μπάρας εισόδου από διαδηλωτές, αφού τον πέρασε πρώτα από τη διαδικασία του αυτόφωρου. Γίνεται λοιπόν συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσής του, υλικής και ψυχικής. Ευκαιρίας δε δοθείσης συνεχίζεται, η επίθεση για τρίτη φορά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, στον έτερο «ενοχλητικό»  Θ. Δρίτσα. Θυμίζουμε ότι το νέο φαινόμενο που εισήγαγε η Δημοτική Αρχή είναι η ανοχή «αγανακτισμένων πολιτών» οι οποίοι βρίζουν και απειλούν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο,  και προπηλακίζουν στη συνέχεια εκτός της αίθουσας, τους συμβούλους του «Λιμανιού της Αγωνίας». Με ιδιαίτερη χαρά μας θα επιληφθεί για όλα αυτά η Δικαιοσύνη, διότι σε αυτό το επίπεδο θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε όλοι ίσοι.

Εκτός από την τιμωρία των υπευθύνων, εμείς ζητάμε από τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβουλίο να αποδοκιμάσουν τέτοιες πρακτικές και μεθοδεύσεις. Ζητάμε  από όλες τις παρατάξεις να είναι παρούσες στην επόμενη συνεδρίαση, και να συναινέσουν στο αίτημά μας να έρθει όλος ο φάκελος του συγκεκριμένου καταστήματος στο Δ.Σ. για να αποφασίσει αυτό με πλήρη γνώση των στοιχείων της υπόθεσης.

Σε συνέντευξη τύπου, στις αμέσως επόμενες ημέρες, θα δοθούν τα πλήρη στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης στα ΜΜΕ.

Αυτό το Δελτίο Τύπου κοινοποιείται παράλληλα επισήμως, στον Δήμαρχο Πειραιά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Πειραιάς, 24 Μαρτίου 2006        Για το «Λιμάνι της Αγωνίας»       Το Γραφείο Τύπου

Επιστροφή στην αρχή

 «Σφράγισαν» το πάρκινγκ

«Σφραγισμένο» και με τη «βούλα» της Αστυνομίας είναι πλέον το υπαίθριο πάρκινγκ καφετέριας στη Μαρίνα της Ζέας, η δημιουργία του οποίου, σύμφωνα με τον Θ. Δρίτσα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης το «Λιμάνι της αγωνίας», περιόριζε τους λιγοστούς εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Το κλείσιμο του υπαίθριου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων που εκμεταλλεύονταν παράνομα, σύμφωνα με την επιτροπή των κατοίκων, η εταιρεία «Ορμός» Α.Ε., αποφάσισε οριστικά ο νομάρχης Πειραιά και Νήσων Γιάννης Μίχας, ο οποίος μάλιστα με την ίδια απόφαση απαγόρευσε οριστικά και την κυκλοφορία, αλλά και τη στάθμευση των αυτοκινήτων στην περιοχή της Μαρίνας Ζέας, όπως άλλοστε ορίζει ο νόμος για τη μεταολυμπιακή χρήση της περιοχής. http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=35390808

Επιστροφή στην αρχή

ΣΤΗ ΖΕΑ, Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Mας γνωρίσατε τον Φεβρουάριο του 2004 όταν δημιουργήσαμε μαζί την Επιτροπή Κατοίκων Πλατείας Αλεξάνδρας-Πασαλιμανιού-Φρεαττύδας, όταν με 3.000 υπογραφές καταφέραμε να μην γίνει ιδιωτικός χώρος και να μην καταστραφεί η Ζέα, όταν  κρατήσαμε το Πασαλιμάνι δημόσιο για όλους και όλες.

Μαζί κατορθώσαμε μεταξύ άλλων, να μην φτιαχτούν οι δεξαμενές καυσίμων στο πασαλιμάνι και την Μαρίνα Ζέας, να μην καταστραφούν οι αρχαιότητες, να μην γεμίσει τη θάλασσα με 1.100 μέτρα νέες προβλήτες και άλλα 500 σκάφη. Μαζί σταματήσαμε τις αυθαιρεσίες σε κάποια από τα νέα μαγαζιά, όπως  το «Κόστα-Κόστα» και την «Πισίνα». Δικαιωθήκαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δικαιωθήκαμε στα δικαστήρια. Σταματήσαμε τις παρανομίες τους.

Παράλληλα στηρίξαμε τον αγώνα των κατοίκων της Πειραϊκής για να κατεδαφιστούν τα οκτώ παράνομα καταστήματα της ακτής. Πετύχαμε να κατεδαφιστούν τα επτά.

Πριν μερικούς μήνες ένα νέο κατάστημα. το «Κίτσεν Μπαρ» συμφερόντων Μπολέτση, θεώρησε ότι μπορούσε να κοψει δένδρα, να κτισει αυθαίρετα στην ταράτσα, και άλλα τινά. Από τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, η Επιτροπή διαμαρτυρήθηκε στον  Εισαγγελέα, στο Λιμεναρχείο, στην Πολεοδομία του Δήμου, στο ΥΠΕΧΩΔΕ, στο Υπουργείο Πολιτισμού. Φάνηκε ότι και σε αυτό θα τα καταφέρναμε. Με έναν στόχο: Να μην υποβαθμιστεί η ζωή μας, να μην μετατραπεί η Ζέα σ΄ενα εκτός νομων και θεσμών ιδιωτικό χώρο.

Και τότε άρχισε η επίθεση. Προπηλακισμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο από επιχειρηματίες, απειλές στα σπίτια μας και στον δρόμο. Για να σταματήσουμε. Όμως δεν σταματήσαμε

Ο επιχειρηματίας  Λ. Μπολέτσης μαζί με την υπάλληλο της Πολεοδομίας Γ. Αμηρά μήνυσαν τον Ν. Μπελαβίλα πανεπιστημιακό και τεχνικό σύμβουλο της Επιτροπής και ζητούν να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά του δημοτικού συμβούλου Θ. Δρίτσα. Ο κύριος Μπολέτσης ζητά αποζημίωση 6.000.000 ευρώ, κατάσχεση του σπιτιού του Ν. Μπελαβίλα και φυλάκιση του. Η κυρία Αμηρά, αρμόδια δημόσια υπάλληλος,  υπεύθυνη για την κατεδάφιση του αυθαιρέτου του κυρίου Μπολέτση, ζητάει μαζί με τον επιχειρηματία την καταδίκη αυτών που κατήγγειλαν τις αυθαιρεσίες! 

Παράλληλα, ο Ν. Μπελαβίλας και η δικηγόρος Μ. Σταθάκη, συντονίστρια της Επιτροπής, καλούνται σε άλλη δίκη, την οποία έστησε ο Διευθυντής της «Μαρίνας Ζέας Α.Ε.» Α. Κόπιτσας. Κατηγορούνται για το σπάσιμο παράνομης μπάρας που έφραζε την είσοδο της Μαρίνας και επειδή αρνήθηκαν να σταματήσουν σε έλεγχο των σεκιουριτάδων.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Αν όλες αυτές οι επιθέσεις αφορούσαν μόνο τους δύο συμπολίτες μας και το θέμα ήταν σύγκρουση συμφερόντων (!!!) ή εστω αντιπαράθεση πολιτική δεν θα απευθυνόμαστε σε σας, δεν θα ήταν τα πράγματα τόσο σοβαρά. Εδώ όμως το μήνυμα που θέλουν να δώσουν αυτοί οι κύριοι σε όλους και όλες μας είναι ξεκάθαρο. Οποιοσδήποτε από εμάς επιχειρήσει να σταματήσει την παράνομη κερδοσκοπία τους θα έχει την ίδια τύχη. Αν δηλαδή αύριο κάποιος κλείσει το πεζοδρόμιό σας για να το κάνει …εστιατόριο, αν κάποιος κτίσει μπροστά στο μπαλκόνι σας ένα αυθαίρετο αναψυκτήριο, εσείς δεν θα μπορείτε να τον καταγγείλετε, θα φοβάστε μήπως σας πάρει το… σπίτι. Η αυθαιρεσία έχει τόσο πολύ ισχυροποιηθεί που ακόμη και οι δημόσιες υπηρεσίες οι οποίες θα έπρεπε να είναι στην υπηρεσία των πολιτών είναι (σε μεγάλο βαθμό) διαβρωμένες. Λειτουργούν εις όφελος των «επενδυτών επιχειρηματιών» με πολιτικές εντολές της Δημοτικής Αρχής. Το γνωρίζετε όλοι και όλες από τις προσωπικές σας εμπειρίες.

Επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και οτι η ανάπτυξη και η άνθιση της πόλης μπορεί να επιτευχθεί μέσα από συννομες και διαφανείς διαδικασίες καλούμε όλους τους Πειραιώτες να υποστηρίξουν όχι μόνο την Επιτροπή κατοίκων, την Σταθάκη και τον Μπελαβίλα αλλα και την διατήρηση του δικαιώματος του καθενός μας να αντιτίθεται στην αυθαιρεσία και στην φαυλότητα.

ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΑΒΙΛΑ, ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΗ

ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

                       Πειραιάς, 23 Ιουνίου 2006

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ-ΖΕΑΣ-ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ

επικοιν. Δικηγορικό Γραφείο Μαρίας Σταθάκη, Κολοκοτρώνη 70, Πειραιάς, 18531, 210 4138445

Επιστροφή στην αρχή

ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος

Τηλ: 2104194252-3, 2104190194

Φαξ: 210.4194251, 2104190015

Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com

 Πειραιάς 20 Σεπτεμβρίου 2006

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ KITCHEN BAR ΤΗΣ ΖΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πειραιά ΦΕΚ 79Δ/4-2-1988 η Μαρίνα Ζέας ορίστηκε ως «χώρος αναψυχής και περιπάτου» στα όρια του προστατευομένου ιστορικού κέντρου του Πειραιά.

Με τον Ν. 3207/03 ΦΕΚ 302Α /24-12-2003, επετράπησαν ελάχιστες αλλαγές, που ορίζονται με ακρίβεια στους σχετικούς χάρτες και σχέδια.

Την αρμοδιότητα ελέγχου των εργασιών στην περιοχή έχει η Πολεοδομική Υπηρεσία του Πειραιά.

Κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου Β1-Β2, η εταιρεία «Φρεαττύδα Α.Ε.» προχώρησε σε παράνομες επεκτάσεις μεγάλης κλίμακας στο ισόγειο, στον όροφο και στο δώμα του κτιρίου. Έκοψε επίσης 4 μεγάλα φοινικόδενδρα από το πεζοδρόμιο της ανατολικής όψης.

Παρά τις συνεχείς ειδοποιήσεις προς τη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Πειραιά από το Λιμεναρχείο, δημοτικούς συμβούλους και πολίτες, για τις οποίες ενημερώθηκε και  ο Δήμαρχος κος Χρ.Αγραπίδης, η Υπηρεσία αντέδρασε μετά από έναν μήνα ενώ είχε ολοκληρωθεί μεγάλο τμήμα των αυθαιρέτων και οι αρμόδιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν την πρώτη αυτοψία στις 21/12/2005.

Στις 10/2/2006 η «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» κατέθεσε στη ΔΟΚΚ/ΥΠΕΧΩΔΕ σειρά άκυρων και παραπλανητικών σχεδίων για τα οποία δηλώθηκε ανακριβώς ότι απεικονίζουν την υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου από το 1965. Τα σχέδια δεν φέρουν όπως απαιτείται από τη νομοθεσία διαστάσεις και χαρακτηρισμούς χώρων, δεν έχουν συνταχθεί και υπογραφεί από μελετητές μηχανικούς ούτε έχουν καμία θεώρηση δημόσιας αρχής.

Η εταιρεία «Φρεαττύδα Α.Ε.» κατέθεσε στη ΔΟΚΚ/ΥΠΕΧΩΔΕ και στη Διεύθυνση Πολεοδομίας Δήμου Πειραιά 2 διαφορετικές σειρές νέων σχεδίων για τα οποία αναληθώς δηλώνεται ότι είναι τα σχέδια της υφιστάμενης κατάστασης των κτιρίων και τα κατασκευαστικά σχέδια του ΕΟΤ (1965). Τα σχέδια επίσης είναι άκυρα ως προς τις προδιαγραφές και την υπογραφή συντακτών μελετητών μηχανικών. Τέλος στα σχέδια γίνεται προσπάθεια μίμησης των χαρακτηριστικών των σχεδίων που συνοδεύουν τον N. 3207/03 ΦΕΚ 302Α /24-12-2003 με παραποίηση των ίδιων πινακίδων και αριθμών,  εξόφθαλμη αντιγραφή ίδιων χαρακτηριστικών και απόκρυψη επίσημων στοιχείων.

Στις 15-2-2006 η Διεύθυνση Πολεοδομίας δέχθηκε τα σχέδια ως έγκυρα παραβιάζοντας τις κείμενες διατάξεις.

Η Υπηρεσία στη συνέχεια εξέδωσε την απαιτούμενη άδεια «κύριας χρήσης».

Με την έκδοση της βεβαίωσης, τα άκυρα σχέδια στη συνέχεια επικυρώθηκαν από την υπηρεσία και κατέστησαν έγκυρα καθώς θεωρήθηκαν πλέον και για πρώτη φορά από δημόσια αρχή. 

Στις 22-3-2006 η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε ότι έχουν τηρηθεί οι όροι που τέθηκαν από τον Υπουργό Πολιτισμού, ενώ δεν είχαν τηρηθεί. Το ίδιο βεβαιώθηκε και στις 29-3-3006.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά στη συνεδρίασή του της 22-3-2006 ασχολήθηκε, εκτάκτως και εκτός ημερήσιας διάταξης, με την αδειοδότηση του συγκεκριμένου καταστήματος,.

Σε αυτή τη συνεδρίαση, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θ. Δρίτσας παρουσίασε τα επιχειρήματά του, για ποιο λόγο δηλαδή δεν πρέπει να δοθεί η αιτηθείσα άδεια λειτουργίας, αφού οι επιχειρηματίες δεν είχαν συμμορφωθεί με την Υπουργική Απόφαση. Αντί για απάντηση επ’  αυτών, ο αναπληρωτής δήμαρχος κ. Α. Κάρλες,  ανέγνωσε μια χειρόγραφη επιστολή  της αρμόδιας υπαλλήλου με κατασκευασμένες καταγγελίες εις βάρος των μελών της Επιτροπής, επιστολή την οποία κατείχε  ο κ. Κάρλες πάνω από 1 μήνα. Η μεθοδευμένη δημόσια ανάγνωση της επιστολής είχε ως προγραμματισμένη συνέχεια  την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, αγωγών και μηνύσεων κατά του Ν.Μπελαβίλα.

Με τις μ’αρ. 6831 και 6832/7.7.2006 αποφάσεις του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, έκρινε, ότι δεν συνέβησαν όσα κατήγγειλε η αρμόδια υπάλληλος και ανέγνωσε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Α. Κάρλες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η κίνηση αυτή μεθοδεύτηκε και ενορχηστρώθηκε από τον Αναπληρωτή Δήμαρχο κ. Α. Κάρλε. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, στο προσαχθέν πρωτότυπο της έγγραφης καταγγελίας από την ίδια την αρμόδια υπάλληλο ως σχετικό στην κατατεθείσα από 15-5-2006   μήνυσή της κατά του μέλους της Επιτροπής κ. Ν. Μπελαβίλα, η σελίδα με τα στοιχεία των μαρτύρων έχει σταλεί από το προσωπικό τηλέφωνο/φαξ του Αναπλήρωτη Δημάρχου κ. Α. Κάρλε προς το φαξ της Πολεοδομίας Πειραιά, δηλ. από το τηλέφωνο με αριθμό 210 4194084 προς το τηλέφωνο με αριθμό 2104194463.

Στις 29-3-2006  εστάλη από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, υπηρεσιακό σημείωμα στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας βεβαιώνοντας ότι έχουν τηρηθεί οι όροι που τέθηκαν από τον Υπουργό Πολιτισμού, ενώ δεν είχαν τηρηθεί. Το σημείωμα, αυτό προσκομίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και με βάση αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να επιτρέψει τη λειτουργία του καταστήματος Kitchen Bar στο κτίριο Β1-Β2.

Οι προϊστάμενοι των υπαλλήλων και η Δημοτική Αρχή και κυρίως ο Δήμαρχος κ Χρ. Αγραπίδης και ο Αναπληρωτής Δήμαρχος κ. Αν. Κάρλες, είχαν πλήρη γνώση των αυθαιρεσιών και των παρατυπιών που είχαν γίνει κατά το διάστημα από την έναρξη των εργασιών μέχρι την αδειοδότηση του καταστήματος.

Παρ’ όλα αυτά

η αρμόδια υπηρεσία  προέβη σε αυτοψία με ένα μήνα καθυστέρηση, δεν

συνέταξε έκθεση αυτοψίας, δεν προέβη σε έλεγχο των σχεδίων τα οποία της κατατέθηκαν, δέχθηκε σχέδια εκτός προδιαγραφών φέροντα ψευδείς δηλώσεις, έστειλε σημείωμα στο ΚΑΣ και στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά  με ανακριβές περιεχόμενο, απέκρυψε στοιχεία του φακέλου.

Ο κ. Κάρλες ,με την ιδιότητά του του Αναπληρωτή Δημάρχου,

διαβεβαίωσε τους δημοτικούς συμβούλους ότι όλα είναι νόμιμα και ζήτησε την θετική ψήφο τους.  Παράλληλα συμμετείχε στη μεθόδευση της άσκησης αγωγών και μηνύσεων από την πλευρά της εταιρείας εις βάρος των μελών της Επιτροπής.

Ο Δήμαρχος κ. Χρ. Αγραπίδης απέφυγε να παραστεί στις δύο

συγκεκριμένες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, και να απαντήσει στις έγγραφες καταγγελίες μας τόσο πριν των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και μετά την εξέλιξη της υπόθεσης και της  αποκάλυψης της μεθόδευσης του κ. Κάρλε.

Επιστροφή στην αρχή

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ

Πειραιάς 20/09/2006

Δημαρχείο Πειραιά 5ος όροφος

Τηλ: 2104194252-3 Φαξ: 210.4194251

Εmail: tolimanitisagonias@gmail.com

Η αδιαφάνεια και η ευνοιοκρατία πρέπει να πάψουν να κυβερνούν τον Πειραιά

Το Λιμάνι της Αγωνίας κρίνει ότι οφείλει να αναδείξει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής συζήτησης το ζήτημα της εξυγίανσης της δημόσιας ζωής της πόλης.

Η Δημοτική Αρχή Αγραπίδη συνεχίζοντας την παράδοση της ευνοιοκρατίας προς ημετέρους που έχει την αφετηρία της στην προηγούμενη δημοτική αρχή, επιβαρύνει αφόρητα την πόλη επι-λέγοντας συχνά να παραβιάζει τους νόμους ή να τους αγνοεί ή να κάνει επιλεκτική εφαρμογή τους.

Διαμορφώνει έτσι πλέγμα συμφερόντων με αυθαιρετούντες επιχειρηματίες του Πειραιά και από κοινού λειτουργούν εις βάρος της πλειοψηφίας των κατοίκων του Πειραιά της ιστορίας του, του πολιτισμού του και του περιβάλλοντος , αλλά και εις βάρος της οικονομικής ανάπτυξης.

Η Πειραϊκή κοινωνία είναι μάρτυρας πολλών τέτοιων περιστατικών. Σε όσες περιπτώσεις οι αυθαιρεσίες αποτράπηκαν, αυτό έγινε χάρη στην εγρήγορση και την κινητοποίηση των ίδιων των κατοίκων και μόνο χάρη σε αυτή.

Το Λιμάνι της Αγωνίας αποκαλύπτει σειρά στοιχείων που επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του. Στοιχεία που αποδεικνύουν περίτρανα ότι κάποιοι στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά δεν κάνουν  καθόλου καλά την δουλειά τους επειδή κάποιοι στην πολιτική ηγεσία τους το επιβάλουν και τους πιέζουν ή σε άλλες περιπτώσεις τους ενθαρρύνουν και τους καλύπτουν.

Παίρνουμε αυτή την πρωτοβουλία να αναδείξουμε και προεκλογικά αυτό το ζήτημα γιατί:

Πρέπει πλέον όλες οι πολιτικές, αυτοδιοικητικές και κοινωνικές δυνάμεις της πόλης να πάρουν υπεύθυνη θέση. Απευθυνόμαστε  ειδικά προς όλους/όλες τους/τις συνυποψηφίους/ες δημάρχους, συμβούλους και συνδυασμούς, αλλά και προς τις πολιτικές οργανώσεις του Πειραιά και ζητάμε να μη σιωπήσουν. Η διαπλοκή συνδέεται άμεσα με αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές, αντικοινωνικές,  αντιπεριβαλλοντικές και αντιαναπτυξιακές επιλογές εις βάρος του Πειραιά. 

Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες και τις προσπάθειες των πολιτών του Πειραιά για τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην πόλη. Κανείς τέλος δεν μπορεί να φιμώσει το Λιμάνι της Αγωνίας που πρωτοστατεί σε αυτή την προσπάθεια.

* Τα Δελτία Τύπου και τις ανακοινώσεις του Λιμανιού της Αγωνίας μπορείτε να τα βρείτε και στο δικτυακό του τόπο www.tolimanitisagonias.gr

 

Γραφείο Τύπου: Θεοδόσης Παπανδρέου. Τηλ. Επικοινωνίας 6945104174

Επιστροφή στην αρχή

Μπλόκο στη Ζέα

Μπλοκάρει το Συμβούλιο της Επικρατείας την κατασκευή έργων για τον εκσυγχρονισμό της μαρίνας της Ζέας στον Πειραιά.
Το Ε' τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε ότι είναι παράνομη και πλημμελής η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού (εκδόθηκε στις 4.8.2004) με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη για τις νέες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης σκαφών στη μαρίνα της Ζέας, καθώς δεν αιτιολογεί, όπως επιτάσσει η νομοθεσία, τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχουν τα έργα στον θαλάσσιο χώρο της Ζέας και της Φρεαττύδας. Τη διαφωνία τους για την αναβάθμιση της μαρίνας έχουν εκφράσει η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, καθώς στη θαλάσσια περιοχή της Ζέας γίνεται από το 2000 υποθαλάσσια αρχαιολογική έρευνα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/06/2007

Επιστροφή στην αρχή

Τα πρόσφατα γεγονότα με τις δύο εκρήξεις βομβών σε κατάστημα της Μαρίνας Ζέας, απέδειξαν με οδυνηρό τρόπο τον κίνδυνο από τη μετάλλαξη του Πασαλιμανιού από χώρο ήπιων δραστηριοτήτων σε χώρο έντονων επιχειρηματικών δράσεων.

ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ της ΑΓΩΝΙΑΣ , καλεί τους Πειραιώτες και τις Πειραιώτισσες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει το Σάββατο 11.00 π.μ. στην Πλ. Κανάρη, Πασαλιμάνι (Ρολόι) και την ίδια ώρα στην Πλ. Φρεαττύδας , με αίτημα την ακύρωση της ιδιωτικοποίησης της Μαρίνας Ζέας και του Πασαλιμανιού και τη μη μετατροπή τους σε χώρο εγκληματικών ενεργειών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ στους ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ της μαρινας Ζεας

Αγωνιζόμαστε μαζί με τους κατοίκους,  για να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση της Μαρίνας Ζέας και του Πασαλιμανιού.

Είχαμε εγκαίρως εντοπίσει τον διαγραφόμενο κίνδυνο να μεταλλαχθεί το Πασαλιμάνι σε κλειστή περιοχή νυχτομάγαζων, τα οποία θα λειτουργούν  εκτός ελέγχου. Δυστυχώς δικαιωθήκαμε!

Στην αρχή με τις πολλές πολεοδομικές παραβάσεις στις οποίες προέβησαν οι καταστηματάρχες, την παράνομη αποκλειστική χρήση του ελεύθερου χώρου ως χώρου στάθμευσης του καταστήματος ΠΙΣΙΝΑ, δύο μαχαιρώματα, έναν εμπρησμό σκάφους και στη συνέχεια με το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την έκρηξη δύο βομβών στο κατάστημα COSTA-COSTA και την ειδοποίηση για άλλη στο κατάστημα KITCHEN BAR. Και όλα αυτά σε διάστημα μόλις τεσσάρων ετών από τα πενήντα συνολικά (μέχρι το 2053) της παραχώρησης στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Αγωνιστήκαμε να αποδοθεί το παραλιακό μέτωπο της Πειραϊκής στους πολίτες. Πετύχαμε να ελευθερωθεί ο χώρος από τα αντιαισθητικά και παράνομα στέγαστρα των καταστημάτων και προσπαθούμε να επιταχύνουμε με κάθε τρόπο την ανάδειξη των τειχών και τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου.

Αγωνιστήκαμε για την ελεύθερη χρήση της πλάζ της Φρεαττύδας και την αποξήλωση των παράνομων κατασκευών του εκεί μπαρ.

Πρωταρχικό μας μέλημα είναι η προστασία των ελεύθερων χώρων.

Οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, δημοτική αρχή) δε μπορούν πλέον να κρύβονται ούτε πίσω από τη δήθεν νομιμότητα αλλά ούτε και πίσω από αστείες εκκλήσεις για περισσότερη αστυνόμευση.

Η όποια ανοχή σε αυτό το καθεστώς αποδεικνύεται επικίνδυνη.

Με κάθε τρόπο πρέπει  το Πασαλιμάνι να πάψει να είναι χώρος εγκληματικών ενεργειών. Και ο μόνος τρόπος να συμβεί αυτό είναι  η συστράτευση όλων μας για την εκδίωξη της εταιρείας διαχείρισης «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.», για την ακύρωση της σύμβασης παραχώρησης που η αμαρτωλή Ε.Τ.Α. Α.Ε.  κατασκεύασε.

 

Το Λιμάνι της Αγωνίας

Πειραϊκό Δημοτικό Δίκτυο

www.tolimanitisagonias.gr (ελήφθη 19-11-08)

Επιστροφή στην αρχή

ΠΟΙΝΗ 14 ΜΗΝΩΝ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΤΗΣ «ΜΑΡΙΝΑ ΖΕΑΣ Α.Ε.» ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΜΠΑΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ.ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ

Σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά τους υπεύθυνους της εταιρείας «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» Σταύρο Κυριακούλη  και Αγγελο Κόπιτσα για την καταστροφή του πρασίνου της πλατείας του Ναυτικού Μουσείου και την τοποθέτηση εμποδίων (μπάρες εισόδου) που απαγόρευαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη Ζέα.

Τα παράνομα έργα ξεκίνησαν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και διακόπηκαν μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Η εταιρεία είχε την πλήρη ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίες δεν αντέδρασαν.

Η δίκη πραγματοποιήθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2009, μετά από μήνυση που είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο 2004 εκ μέρους των κατοίκων, ο τότε δημοτικός σύμβουλος και νυν βουλευτής Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας.

Το δήθεν ολυμπιακό έργο της Ζέας δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ χάρη  στο τοπικό κίνημα πολιτών που αναπτύχθηκε γύρω από την Επιτροπή Κατοίκων Ζέας.

Σήμερα, η «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» δυστυχώς επανέρχεται επιχειρώντας να εκτελέσει νέες επεκτάσεις προβλητών  με στόχο να μετατρέψει το Πασαλιμάνι σε λιμένα κρουαζιερόπλοιων. Η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας προκάλεσε τον περασμένο Δεκέμβριο την ομόφωνη αντίδραση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά, το οποίο και την απέρριψε.

Για το «Λιμάνι της Αγωνίας»

Νίκος Μπελαβίλας

(ελήφθη 8-2-09)

Επιστροφή στην αρχή

14 μήνες φυλακή για καταστροφή πρασίνου

Σε φυλάκιση 14 μηνών για καταστροφή του πρασίνου στην πλατεία του Ναυτικού Μουσείου (Αλεξάνδρας) και την τοποθέτηση στον χώρο εμποδίων (ηλεκτρονικές μπάρες) καταδικάστηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά οι υπεύθυνοι της εταιρείας «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» Σταύρος Κυριακούλης και ο Αγγελος Κοπιτσάς. Τους είχε μηνύσει τον Φεβρουάριο του 2004 ο τότε δημοτικός σύμβουλος και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, ενώ την αντίθεσή της σε οποιοδήποτε ιδιωτικό έργο είχε εκφράσει και η Νομαρχία Πειραιά. Οι παρανομίες της εταιρείας, σύμφωνα με τη μήνυση του βουλευτή, «άρχισαν τις παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά διακόπηκαν σύντομα μετά τις διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά ο Δήμος Πειραιά και το ΥΕΝΑΝΠ παρέμεναν απαθείς στις παρανομίες της εταιρείας». Ομως οι «δραστηριότητες» της εν λόγω ιδιωτικής εταιρείας συνεχίζονται και σήμερα, αφού πολλά από τα καταστήματα -κυρίως νυχτερινής διασκέδασης- που έχει εκμισθώσει, στη Μαρίνα Ζέας, έχουν δημιουργήσει ιδιωτικά πάρκινγκ με αποτέλεσμα να μην επιτρέπεται η πρόσβαση και στάθμευση οποιουδήποτε αυτοκινήτου στους περισσότερους χώρους της περιοχής.

Πρόσφατα η εταιρεία «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.», η οποία θα εκμεταλλεύεται για 40 χρόνια το αγκυροβόλιο Ζέας και έκταση 40 στρεμμάτων στην παραλία, υπέβαλε στη Νομαρχία Πειραιά περιβαλλοντική μελέτη για την κατασκευή νέων έργων, την οποία απέρριψε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=64917468

Επιστροφή στην αρχή

ΣΤΙΣ 26 ΜΑΙΟΥ 2010 ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟ “ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ” ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΖΕΑΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

To “Λιμάνι της Αγωνίας” ενημερώνει ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 δικάζονται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, δέκα μέλη του και μέλη της Επιτροπής Κατοίκων Ζέας, μετά από αγωγή υπαλλήλου της Πολεοδομίας Δήμου Πειραιά για «προσβολή προσωπικότητας». Το αδίκημα των δικαζομένων ήταν ότι κατήγγειλαν τα αυθαίρετα των καταστημάτων αναψυχής εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ζέας στον Πειραιά,  και τη συστηματική ολιγωρία της Πολεοδομίας και του Δήμου Πειραιά να τα κατεδαφίσει. Η αρμόδια για τον έλεγχο των συγκεκριμένων αυθαιρέτων υπάλληλος προχώρησε σε αγωγή εναντίον όλων των πολιτών οι οποίοι τον Φεβρουάριο του 2006 διαμαρτυρήθηκαν επωνύμως για την απαράδεκτη ανοχή σε αυτή την κατάσταση.

Στην πρωτοφανή αυτή στα χρονικά της πόλης δίκη, κατηγορούμενοι είναι οι τρεις πρώην και νυν δημοτικοί σύμβουλοι του «Λιμανιού της Αγωνίας» Θοδωρής Δρίτσας (σήμερα βουλευτής Πειραιά), Νίκος Μπελαβίλας, Μαρία Σταθάκη, και τα μέλη του «Λιμανιού» και της Επιτροπής Κατοίκων, Βάνα Μελά, Μακκί Μαρσέιγ, Κατερίνα Σταύρου, Γιώργος Κομμάς, Μαρία Μέρμηγκα, Δημήτρης Σταϊνχάουερ και Βαρβάρα Τσιάλτα. Όλοι πρωτοστάτησαν στον μεγάλο αγώνα των κατοίκων της Ζέας το 2004-2006 που είχε ως αποτέλεσμα της ακύρωση του δήθεν “ολυμπιακού έργου” και στην αποξήλωση αυθαιρέτων των αναψυκτηρίων.

Η αγωγή της υπαλλήλου δεν είναι η μοναδική. Μία ενορχηστρωμένη επίθεση οργανώθηκε τότε, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα, με αγωγές και μηνύσεις από επιχειρηματίες και την υπάλληλο της Πολεοδομίας,  εναντίον του Ν. Μπελαβίλα στην αρχή με αίτημα αποζημίωσης 6.000.000 ευρώ (!). Η αρμόδια υπάλληλος για την κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων στη Ζέα, δεν αρκέστηκε σε αυτό  αλλά προχώρησε και σε αγωγή εναντίον όλων όσων κατήγγειλαν την ύπαρξη των αυθαιρέτων.

Ο αγώνας των κατοίκων της Ζέας, δικαιώθηκε με απόφαση του ΣτΕ, του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά. Όλες οι δίκες που πραγματοποιήθηκαν και ήσαν πολλές, κατέληξαν επίσης στη δικαίωση του κινήματος των πολιτών. Το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά.

Το “Λιμάνι της Αγωνίας” καλεί τους ενεργούς πολίτες του Πειραιά και της Αθήνας να συμπαρασταθούν. Ο αγώνας για την υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, του πρασίνου και της αρχαιολογικής κληρονομιάς είναι αγώνας όλων μας. Πετύχαμε πολλά, θα πετύχουμε περισσότερα. 

 Πειραιάς, 15 Μαΐου 2010

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ – ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΟΥ – ΦΡΕΑΤΤΥΔΑΣ

Δελτίο Τύπου

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Mετά από 6 περίπου χρόνια εκδικάστηκε χτές στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, η κυριότερη από μία σειρά δικαστικών υποθέσεων για τα αυθαίρετα καταστήματα αναψυχής στη Μαρίνα Ζέας.

Ήταν το το 2006, όταν το ευρύτατο κίνημα των κατοίκων του Πειραιά είχε πετύχει μετά από έναν εξαντλητικό αγώνα δύο χρόνων, την αποτροπή της καταστροφής του αρχαιολογικού και φυσικού περιβάλλοντος της πιο σημαντικής ακτής της πόλης μας: την ακύρωση του γιγαντιαίου δήθεν “ολυμπιακού έργου” της εταιρείας Μαρίνα Ζέας Α.Ε., την ακύρωση της περίφραξης της θαλασσινής αυτής πλατείας του Πειραιά από τους ιδιώτες, την κατεδάφιση σειράς αυθαιρέτων καταστημάτων αναψυχής από τον παράκτιο αρχαιολογικό χώρο.

Επιχειρηματίες της Ζέας και υπάλληλοι της Πολεοδομίας Πειραιά οι οποίοι είχαν την ευθύνη για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κατασκευών, συνεπικουρούμενοι από κορυφαία στελέχη της τότε Δημοτικής Αρχής Χρ. Αγραπίδη εστράφησαν με μηνύσεις και αγωγές εναντίον όλης της Επιτροπής. Ο πανεπιστημιακός Νίκος Μπελαβίλας, ο τότε δημοτικός σύμβουλος και σήμερα βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας, η δημοτική σύμβουλος Μαρία Σταθάκη και τα μέλη της Επιτροπής Βάνα Μελά, Μακκί Μαρσέιγ, Κατερίνα Σταύρου, Γιώργος Κομμάς, Δημήτρης Σταϊνχάουερ βρέθηκαν κατηγορούμενοι με τους “θιγμένους” επιχειρηματίες και υπαλλήλους να ζητούν καταδίκες της Επιτροπής και μέσω των αγωγών κατασχέσεις σπιτιών και αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ.

Στις 15 Νοεμβρίου 2011, στην κύρια δίκη της υπόθεσης, μετά από μία πολύωρη ακροαματική διαδικασία, το δικαστήριο αθώωσε ομόφωνα τον Νίκο Μπελαβίλα από την χαλκευμένη κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης. Ο ίδιος με μία πολιτική και επιστημονική ταυτόχρονα απολογία, στην οποία ανέδειξε τον ρόλο των κινημάτων πόλης, τις σπουδαίες δράσεις τους για τη σωτηρία του δημόσιου χώρου και του περιβάλλοντος, η συνήγορος υπεράσπισης Τασία Χριστοδουλοπούλου που με μία αγόρευση καταπέλτη διέλυσε τις στημένες κατηγορίες, όσο και οι μάρτυρες υπεράσπισης, μέλη της Επιτροπής, δεν δίστασαν να αποκαλύψουν το πλέγμα των πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων τα οποία έδρασαν οργανωμένα, στοχεύοντας, μέσω της πολιτικής και οικονομικής εξόντωσης των ενεργών πολιτών, στην άλωση του Πασαλιμανιού, στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου και εντέλει στην καταστροφή του.

Η Επιτροπή Κατοίκων ευχαριστεί θερμά όλες και όλους, όσους στάθηκαν όρθιοι δίπλα μας σε αυτό τον ωραίο αγώνα τόσα χρόνια. Δηλώνει ότι συνεχίζει και χαιρετίζει τα νέα κινήματα πολιτών της εποχής του Μνημονίου και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους που σήμερα αγωνίζονται στα ίδια μέτωπα για τον δημόσιο χώρο, για τις πόλεις μας και το περιβάλλον.

Πειραιάς, 16 Νοέμβρη 2011

Επιστροφή στην αρχή