επιστροφή

ΥΜΗΤΟΣ 9

προηγούμενα: Υμηττός 1  Υμηττός 2  Υμηττός 3 Υμηττός  4,  Υμηττός 5, Υμηττός 6, Υμηττός 7, Υμηττός 8,

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΝΟΜΙΚΗ ΝΙΚΗ

Τρίτη, 18 Φεβρουάριος 2014

Ο δικηγόρος-Νομικός Περιβάλλοντος και περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής Κώστας Διάκος υποχρέωσε την ΔΕΗ σε αποζημίωση ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ των περιοίκων για την προσβολή του ατομικού δικαιώματος τους στην προστασία του Περιβάλλοντος (Άρθρο 24 Σ) στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Αργυρούπολης-Ηλιούπολης .

Σε όλους είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μεγάλη αντίδραση των κατοίκων και του περιβαλλοντικού κινήματος γενικότερα, για την λειτουργία, στον Υμηττό και σε προστατευόμενη περιβαλλοντικά ζώνη του βουνού, από την ΔΕΗ Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στις παρυφές της οποίας ζώνης υπάρχει πυκνοδομημένη περιοχή αλλά και χώροι που συχνάζουν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως συγκροτήματα σχολείων.

Για το θέμα τότε, είχανε γίνει καταλήψεις του χώρου, εκδηλώσεις υπό την συμπαράσταση των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Τελικά με παρέμβαση των ΜΑΤ υποχρεώθηκαν οι κάτοικοι σε αποχώρηση από τον χώρο.
Ας σημειωθεί ότι τότε (2004) παρά τις αιτιάσεις της Πολιτείας για την λειτουργία του ΚΥΤ για την δήθεν άρτια διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τους πολίτες και συνεδριάζοντας στην πιο πλήρη σύνθεση του της Ολομελείας έκανε δεκτή αίτηση ακύρωσης των πολιτών, που διαχειρίστηκε νομικά ο Κώστας Διάκος.

Παρ’ όλα αυτά η ΔΕΗ συνέχισε να λειτουργεί στον χώρο αυτό το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης, αγνοώντας όλα τα νόμιμα (και δικαστικά βεβαιωμένα) δεδομένα, αδιαφορώντας για το Περιβάλλον και τον Άνθρωπο.

Τότε οι περίοικοι, πέραν των κινηματικών διαδικασιών, άσκησαν αγωγή αποζημιώσεως, μεταξύ των άλλων, και για ηθική βλάβη λόγω της προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων τους που προκύπτουν από τα άρθρα 21 (Υγεία) και 24 (Περιβάλλον) του Συντάγματος. Την υπόθεση χειρίστηκε πάλι ο δικηγόρος – νομικός περιβάλλοντος και σήμερα περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, επικεφαλής της Αττικής Οικολογικής Απάντησης, Κώστας Διάκος.

Τελικά εκδόθηκε, …εν τέλει!!!, το 2013 η με αρ. 5560/13 απόφαση του Εφετείου Αθήνας η οποία δικαιώνει τους πολίτες και για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατοχυρώνει το δικαίωμα της προσωπικής αποζημίωσης για ηθική βλάβη λόγω παραβίασης του ατομικού δικαιώματος στην προστασία του περιβάλλοντος που επιβάλλει το άρθρο 24 του Συντάγματος. Και έτσι η ΔΕΗ υποχρεώθηκε στην καταβολή αποζημίωσης των πολιτών για την αντιπεριβαλλοντική της πολιτική.

Το αποτέλεσμα αυτής της δίκης αποτέλεσε και την αναθέρμανση των διεργασιών για να φύγει το ΚΥΤ. Αύριο λοιπόν (19.2.14) γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, με κύριο στόχο «ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΚΥΤ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ».
Να σημειώσουμε ότι η διάδοχος (εν όψει ιδιωτικοποίησης των «φιλέτων» της ΔΕΗ) ΑΔΜΗΕ  προσανατολίζεται με στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να το αναβαθμίσει!!!!!, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και παρά την απόφαση του Εφετείου Αθηνών.

Μεταξύ των ομιλητών της συγκέντρωσης θάναι και ο δικηγόρος-νομικός περιβάλλοντος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Διάκος.

Ρωτήσαμε τον Κώστα Διάκο για το θέμα και σχολίασε:«Κατ’ αρχήν να σημειώσω ότι η απόφαση του Εφετείου Αθήνας αποτελεί δείγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας στον χώρο της πολιτικής δικαιοσύνης. Στη χώρα μας μάλιστα που δεν φημίζεται για την θεσμική ευαισθησία για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Όμως η επιτυχία αυτή ανήκει σε μεγάλο βαθμό στα Κινήματα. Αυτά προωθούν τις επιλογές, συντονίζουν τις δράσεις, διαμορφώνουν το περί δικαίου αίσθημα. Έτσι είναι αναγκαίος πάντα ένας συνδυασμός και μια αγαστή συνεργασία της διαχείρισης κινηματικών διαδικασιών και στο νομικό επίπεδο, για να έχουμε επιθυμητά αποτελέσματα.

http://oikologikiapantisi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=433:2014-02-18-19-29-57&catid=9:2012-02-29-09-47-48

 

επιστροφή στην αρχή

 

Να συνδέσουμε ξανά το νήμα των αγώνων ενάντια στο Κ.Υ.Τ

 

Αγαπητοί Συμπολίτες,

όπως είναι γνωστό, από το 2003 έχει κατασκευαστεί αυθαίρετα και λειτουργεί χωρίς νόμιμη αδειοδότηση, Κέντρο Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ)  150/20 ΚV της ΔΕΗ στον Υμηττό, στα όρια των δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, δίπλα σε σχολεία, αθλητικούς χώρους και κατοικίες. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), τόσο με παλαιότερη απόφασή του (1998), όσο και με νεώτερες αποφάσεις του (2005), έχει κρίνει ότι οι σχετικές εγκαταστάσεις της ΔΕΗ είναι ασυμβίβαστες «με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού»… «με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού».

Παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ, το ΚΥΤ εξακολουθεί μέχρι σήμερα να λειτουργεί παράνομα. Αυτό είχε σαν συνέπεια, να γίνει δεκτή η αίτηση κατοίκων της περιοχής προς την Επιτροπή Συμμόρφωσης των αποφάσεων του ΣτΕ και να επιβληθεί στο Υπουργείο ΠΕΚΑ χρηματική κύρωση συνολικού ποσού 15.000 ευρώ, την οποία πρέπει να καταβάλλει στους προσφεύγοντες κατοίκους της περιοχής (απόφαση 67/2012).

Ακόμη, με απόφαση του το Εφετείο Αθηνών (5560/2013), δέχτηκε την έφεση 69 κατοίκων της περιοχής Ηλιούπολης - Αργυρούπολης και επεδίκασε στην ΔΕΗ το ποσόν των 10.000 ευρώ - προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους - ανά προσφεύγοντα κάτοικο, που αφορά χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από την παράνομα συνεχιζόμενη λειτουργία του ΚΥΤ της ΔΕΗ στον Υμηττό.

Επισημαίνεται ότι, παρ’ όλες τις εις βάρος της αποφάσεις, η ΔΕΗ  όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ, όχι μόνο διατηρεί τις παράνομες και αυθαίρετες εγκαταστάσεις της στον Υμηττό, αλλά στο υπό  έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Σχέδιο Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2014-2023, περιγράφεται ένας αναβαθμισμένος ρόλος για το ΚΥΤ Αργυρούπολης. Αυτό σημαίνει ότι θεωρείται αναγκαία η κατασκευή ενός ακόμη μεγαλύτερου ΚΥΤ 400/150 ΚV.

 

Αγαπητοί συμπολίτες,

νωπές είναι ακόμη οι μνήμες μας από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν τη διετία 2002-2004 από τους κατοίκους και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, συσπειρωμένους γύρω από την «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης», ενάντια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό. Οι αγώνες αυτοί κορυφώθηκαν με την εισβολή τον Μάϊο του 2003 δεκάδων διμοιριών Μ.Α.Τ στην περιοχή ενώ η βίαιη καταστολή που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των μαζικών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, ο αγώνας αυτός είχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, την αποτροπή της κατασκευής της πλευράς  των 400/150 ΚV του ΚΥΤ το οποίο μέχρι τότε εμφανίζονταν ως εντελώς αναγκαίο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Σήμερα, επανεμφανίζονται τα σχέδια για την κατασκευή ΚΥΤ 400/150 ΚV, εν όψει της δημιουργίας ενός τερατώδους πολεοδομικού συγκροτήματος στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά. Για την προώθηση των σχεδίων αυτών, οι κυβερνώντες, φρόντισαν για λογαριασμό των «επενδυτών», να περάσουν στο τροποποιημένο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού (ΦΕΚ 187 Δ’ /2011) μια διάταξη ώστε να επιτρέπονται χρήσεις σχετικές με εγκαταστάσεις ενέργειας. Την διάταξη αυτή προσέβαλαν στο ΣτΕ ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης και 20 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ. Παρόλα αυτά, όπως πληροφορηθήκαμε, η ΔΕΗ προωθεί προς το ΥΠΕΚΑ την  έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων νομιμοποίησης των υφιστάμενων και αυθαίρετων εγκαταστάσεων του υφιστάμενου ΚΥΤ 150/20 ΚV, καθώς και της λειτουργίας νέου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης 400/150 ΚV στον ίδιο χώρο, το οποίο εμφανίζει ως «υπογειοποιημένο» και  λιγότερο επικίνδυνο.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορούμε πλέον να παραμένουμε αδρανείς.

Η κατασκευή ενός νέου τερατώδους ΚΥΤ δίπλα στα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους και τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί ένα νέο θανάσιμο κίνδυνο, που γίνεται περισσότερο κατανοητός όταν διαβάσει κανείς την απόφαση   του Εφετείου Αθηνών (5560/2013), η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «…η κατασκευή του έργου(ΚΥΤ) έχει θέσει σε κίνδυνο και θα θέσει και στο μέλλον την υγεία των εναγόντων (κατοίκων), λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην κατοικημένη περιοχή».

Ακόμη, η  πρόσφατη απόφαση της κυβερνησης  για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ,  μεταξύ των οποίων και τα Κ.Υ.Τ, δημιουργεί νέες συνθήκες, οι οποίες ανατρέπουν προηγούμενες υποσχέσεις προς τις Δημοτικές αρχές Ηλιούπολης -Αργυρούπολης για την παραχώρηση του περιβάλλοντος χώρου του ΚΥΤ, την δημιουργία «διαδημοτικού βιοκλιματικού πάρκου και βοτανικού κήπου, κλπ»

Οι σημερινές δημοτικές αρχές Ηλιούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης οφείλουν να σεβαστούν τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, να διεκδικήσουν την μετεγκατάσταση του υφιστάμενου ΚΥΤ 150/20 ΚV και την μη αδειοδότηση ενός νέου ΚΥΤ 400/150 ΚV. Οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να κινηθούν δικαστικά κατά της ΔΕΗ και να στηρίξουν τις προσφυγές των κατοίκων κατά της διάταξης του νέου Π.Δ για την προστασία του Υμηττού που επιτρέπει χρήσεις εγκαταστάσεων ενέργειας.  Οφείλουν να κινητοποιηθούν και να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και αναδασωτέας έκτασης των 140 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ.

 

Εμείς, για άλλη μια φορά, θα σταθούμε απέναντι σε όλα αυτά τα συμφέροντα που με βάση το κέρδος και τη συσσώρευση απεργάζονται δεινά για το περιβάλλον και την υγεία μας.

Για να συζητήσουμε αναλυτικά όλα όσα αναφέρονται παραπάνω

και να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας

καλούμε σε  ενημερωτική συνάντηση-συνέλευση

την  Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, στις 7 μ.μ.

στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

(Μαρίνου Αντύπα σαι Σοφοκλή Βενιζέλου, κεντρική πλατεία Ηλιούπολης).

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

επιστροφή στην αρχή

 

 

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Υ.Τ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ – ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Θέμα: Σχετικά με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό

Αθήνα, 19.3.2014

 

  1. Εισαγωγή

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καλείται να γνωμοδοτήσει επί της «Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) ΚΥΤ 400/150 KV Αργυρούπολης», την οποία συνέταξε η Διεύθυνση Νέων Έργων Μεταφοράς του «Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας» ( ΑΔΜΗΕ) τον Ιούλιο του 2013.

Επισημαίνεται ότι ο χώρος που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί το ΚΥΤ 400/150 ΚV, βρίσκεται εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης,  σε απόσταση 150 -180 μέτρων από σχολεία, κατοικίες, αθλητικούς χώρους και σε ακόμη μικρότερη απόσταση από εργασιακούς χώρους του Δήμου Ηλιούπολης, ενώ ένα μικρό μέρος της συνολικής έκτασης που έχει παραχωρηθεί στην ΔΕΗ από το Ελληνικό Δημόσιο, βρίσκεται εντός της Α’ Ζώνης απόλυτης προστασίας του Υμηττού.

Για την κατασκευή του ΚΥΤ απαλλοτριώθηκαν το 1967 στον Υμηττό 96,660 στρέμματα και το 1974 άλλα 41,718 στρέμματα. Το 1968 έγινε άρση της απαλλοτρίωσης για 0,53 στρέμματα. Άρα, η συνολική απαλλοτριωμένη έκταση στον Υμηττό ανέρχεται σε 137,848 στρέμματα. Στην προαναφερόμενη ΜΠΕ (2013) γίνεται λόγος για 137,788 στρέμματα.

Ο ορεινός όγκος του Υμηττού προστατεύεται θεσμικά και είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων οικοσυστημάτων (ΝΑΤURA 2000) και στην ευρωπαϊκή οδηγία 79/409. Με το Π.Δ. ΦΕΚ Δ΄ 544/1978, όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. ΦΕΚ Δ΄ 167/1981, καθορίστηκαν τα όρια και οι ζώνες προστασίας του Υμηττού καθώς και οι επιτρεπόμενες χρήσεις. Το 1984, με απόφαση του υπουργού Γεωργίας εγκρίθηκε η εγκατάσταση του ΚΥΤ σε τμήμα της απαλλοτριωμένης περιοχής, που είχε χαρακτηριστεί αναδασωτέα. Με  αποφάσεις του Νομάρχη και της Διεύθυνσης Δασών (1985, 1992), αίρεται η αναδάσωση στην προστατευόμενη Β’ ζώνη του Υμηττού, προκειμένου να κατασκευαστεί Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης.

Σύμφωνα με το φορέα του προγραμματιζόμενου ΚΥΤ 400/150 KV, πρόκειται για ένα αναγκαίο έργο που σχετίζεται με την ασφαλή τροφοδότηση του δικτύου και, ειδικά, περιοχών της κεντρικής και ΝΑ Αττικής. Σκοπός του να διοχετεύσει στο δίκτυο, ομαλά, την ενέργεια που παράγεται στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του Λαυρίου, με παράλληλη διασύνδεση με τις υπόλοιπες μονάδες της κεντρικής και Β. Ελλάδας, μέσω του υφιστάμενου ΚΥΤ Παλλήνης. Για να εκπληρώσει το σκοπό του πρέπει να λειτουργούν: το ΚΥΤ 400/150 KV Αργυρούπολης, η γραμμή μεταφοράς 400 KV Λαύριο - ΚΥΤ Αργυρούπολης, και η, αναβαθμισμένη σε διπλή, γραμμή μεταφοράς 400 KV ΚΥΤ Παλλήνης - ΚΥΤ Αργυρούπολης. Τα παραπάνω αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία ενός ενιαίου έργου. Η απουσία ή ακύρωση κάποιου από αυτά σημαίνει ουσιαστική ακύρωση του σκοπού του έργου. Συνεπώς, επιβάλλεται η συνεκτίμηση των επιπτώσεων της κατασκευής και της λειτουργίας όλων των μερών του έργου.

 

2. Σύντομο ιστορικό 

Με το ν. 2516/8.8.1997 (άρθρο 24), «περί ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων κλπ», αναφέρεται ότι «..επιτρέπεται η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ», κατά παράβαση του ισχύοντος προαναφερθέντος Π.Δ. ΦΕΚ Δ΄ 544/1978. Με τον ίδιο νόμο, επιτρέπεται εντός της Α’ και Β’ ζώνης προστασίας του Υμηττού «… η διέλευση των απολύτως απαραίτητων γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, η χωροθέτηση των οποίων εγκρίνεται κατά την κείμενη νομοθεσία …».

Ακολουθεί η γνωμοδότηση 67/1998 του Ε’ Τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με την οποία (άρθρο 2ε) θεωρείται ότι «… η κατασκευή ΚΥΤ  της ΔΕΗ εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού και η διέλευσις γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσεως» αποτελεί «…χρήσιν ασυμβίβαστον προς την προστασίαν και την αποκατάστασιν της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού…». Ακόμη, στην ίδια γνωμοδότηση, αναφέρεται σαφώς ότι το άρθρο 24 του ν. 2516/1997, με το οποίο χωροθετείται το Κ.Υ.Τ. Αργυρούπολης, είναι ανίσχυρο γιατί παραβιάζει «το περί προστασίας του περιβάλλοντος άρθρο 24 του Συντάγματος».

Παρ’ όλη την αρνητική γνωμοδότηση του ΣτΕ, με την ΚΥΑ 115950/1998, εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του ΚΥΤ 400/150 ΚV της ΔΕΗ, εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, η οποία, όμως, ακυρώθηκε με την απόφαση 2275/2000 του ΣτΕ, με το αιτιολογικό ότι οι περιβαλλοντικοί όροι έπρεπε να εγκριθούν από την ΕΕ του Οργανισμού Αθήνας. Με την απόφαση 70/2000 της Ε.Ε του Οργανισμού Αθήνας δίνεται η έγκριση.

Με το ν. 2947/2001 περί «Ολυμπιακών έργων υποδομής κλπ.» είχαν χωροθετηθεί μια σειρά έργα ηλεκτροδότησης στην Αττική, μεταξύ των οποίων το ΚΥΤ 400/150 ΚV, καθώς και η εναέρια γραμμή 400 KV Λαυρίου - ΚΥΤ Αργυρούπολης, με τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ 11590/1998,  που είχαν απορριφθεί από το ΣτΕ (απόφαση 2275/2000). Στη βάση της ΚΥΑ 11590/1998, εκδόθηκαν παράνομα «όροι και περιορισμοί  δόμησης» (77773/1353/2002) καθώς και άδεια κατασκευής του ΚΥΤ (59365/2002).

Την άνοιξη του 2002 ξεκινούν από την ΔΕΗ εργασίες κατασκευής του ΚΥΤ 400/150 ΚV, οι οποίες διακόπτονται από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής. Επανέρχεται η ΜΠΕ του 1997, με την έγκριση του Οργανισμού Αθήνας πλέον, οπότε εκδίδεται νέα ΚΥΑ έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΚΥΤ (88547/26.11.2002). Η ισχύς της απόφασης θα έληγε στις 31.12.2012, αν δεν είχε μεσολαβήσει η ακύρωσή της από το ΣτΕ. Στη συνέχεια, εκδίδεται η ΚΥΑ 130575/28.1.2003, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου της κατασκευής της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400 KV από το Λαύριο στην Αργυρούπολη. Με την υπουργική απόφαση 8800/27.2.2003 (ΦΕΚ Δ΄ 234/13.3.2003)  εγκρίνονται νέοι «όροι και περιορισμοί  δόμησης» για την ανέγερση του ΚΥΤ.

Λίγο πριν την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων, στις 11.11.2002, είχε συγκροτηθεί, με απόφαση του ΓΓ ΥΠΕΧΩΔΕ, επιτροπή για την εξέταση πιθανών εναλλακτικών λύσεων. Σε χρόνο ρεκόρ (19/11/2002) κατέληξε ότι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του σχεδιασμού. Λίγες μέρες μετά (26/11/2002) εκδόθηκε η νέα απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του ΚΥΤ. 

Στις 27.3.2003, με την απόφαση της 46ης συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής Συντονισμού Ολυμπιακής προετοιμασίας, αποφασίστηκε «η ματαίωση της κατασκευής του ΚΥΤ 400/150 ΚV και η κατασκευή, εντός του προβλεπόμενου αρχικού χώρου, της εγκατάστασης του συστήματος των 150 ΚV, όπως έχει ήδη αδειοδοτηθεί για την ορθολογική διαχείριση της υπάρχουσας στο χώρο γραμμής των 150 KV» και «η λειτουργία της γραμμής από το Λαύριο στα 150 ΚV»,  η οποία διέρχεται από την Α’ ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Αφού ματαιώθηκε η κατασκευή του ΚΥΤ 400/150 ΚV και μετά από επέμβαση των ΜΑΤ, κατασκευάζεται ο τοπικός υποσταθμός 150/20 KV και η πλευρά των 150 ΚV του ΚΥΤ, που συνδέεται με τη γραμμή μεταφοράς από το Λαύριο και με την αναβαθμισμένη γραμμή διασύνδεσης με το ΚΥΤ Παλλήνης, όπως έχει προαναφερθεί. Η εγκατάσταση εξακολουθεί να λειτουργεί σαν θέση ζεύξης στην τάση των 150 KV.

Σημειώνεται ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αν. Αττικής είχε απορρίψει, ομόφωνα, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που παρουσίασε η ΔΕΗ. Η θέση αυτή δεν αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΚΥΑ 88547/26.11.2002).

 

3. Οι αγώνες των κατοίκων

Nωπές είναι ακόμη οι μνήμες από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν τη διετία 2002-2004 από τους κατοίκους και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής, συσπειρωμένους γύρω από την «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης», ενάντια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό. Οι αγώνες αυτοί κορυφώθηκαν με την εισβολή τον Μάϊο του 2003 δεκάδων διμοιριών Μ.Α.Τ στην περιοχή ενώ η βίαιη καταστολή που ακολούθησε, είχε ως αποτέλεσμα την αναστολή των μαζικών κινητοποιήσεων. Ωστόσο, ο αγώνας αυτός είχε ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα, την αποτροπή της κατασκευής της πλευράς  των 400/150 ΚV του ΚΥΤ το οποίο μέχρι τότε εμφανίζονταν ως εντελώς αναγκαίο για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

Mετά τον Μάϊο του 2003, με την κάλυψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων  στην περιοχή, οι παράνομες εργασίες συνεχίστηκαν και κατασκευάστηκε ένα Κέντρο Υψηλής Τάσης  με δυο Υποσταθμούς 150/20 KV οι οποίοι λειτούργησαν το καλοκαίρι του 2004, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αντί της απλής Ζεύξης 150 ΚV που λειτουργούσε μέχρι τότε. Ακολούθησαν εργασίες υπόγειας σύνδεσης του προαναφερόμενου ΚΥΤ με τον υπάρχοντα υποσταθμό εντός του χώρου εντός του πρώην αεροδρομίου Eλληνικού και  η   ΔΕΗ εξακολούθησε να μη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

 Αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (ΣτΕ)

Την περίοδο 2002-2003 ασκήθηκαν προσφυγές στο ΣτΕ, κατά πολλών αποφάσεων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και  καθυστερημένα (δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση από τη ΔΕΗ των παράνομων εγκαταστάσεων του ΚΥΤ -πλευρά 150 KV και υποσταθμός 150/20 KV- και μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων), δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής:

Στις 3 Ιουνίου 2005 δημοσιεύτηκαν τρείς αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό:

-          Με την απόφαση 1672/2005 ακυρώνεται η ΚΥΑ 88547/26.11.2002 με την οποία είχαν εγκριθεί Περιβαλλοντικοί Όροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV  στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης –Αργυρούπολης.

-          Με την απόφαση 1678/2005 ακυρώνεται η απόφαση 8800/27.2.2002 του ΥΠΕΧΩΔΕ  με την οποία καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης για την ανέγερση του προαναφερόμενου ΚΥΤ.

-          Με την απόφαση 1676/2005 ακυρώνεται η ΚΥΑ 130575/28.1.2003 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400/150 KV από το Λαύριο στο ΚΥΤ Ηλιούπολης- Αργυρούπολης διά μέσου του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Οι λόγοι για τους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις συνοψίζονται στο ότι «το ΚΥΤ επετράπη να κατασκευασθεί εντός της Ζώνης Β’ προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού» και ότι «η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β΄Ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».

Στις 31 Μαρτίου 2012 εκδόθηκε από το Τριμελές Συμβούλιο του ΣτΕ η απόφαση 67/2012, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ),  χρηματική κύρωση 15.000 ευρώ την οποία πρέπει να καταβάλει σε κατοίκους της περιοχής του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), οι οποίοι με την από 10/10/2008 αίτησή τους ζητούσαν να συμμορφωθεί η ΔΕΗ και το ΥΠΕΚΑ με τις αποφάσεις 1672/2005 και 1675/2005 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Aπόφαση του Εφετείου Αθηνών

 Στις 11 Σεπτεμβρίου 2013, με απόφαση του το Εφετείο Αθηνών (5560/2013) δέχτηκε την έφεση 69 κατοίκων της περιοχής Ηλιούπολης - Αργυρούπολης και επεδίκασε στην ΔΕΗ το ποσόν των 10.000 ευρώ - προσαυξημένο με τους νόμιμους τόκους - ανά προσφεύγοντα κάτοικο, που αφορά χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από την παράνομα συνεχιζόμενη λειτουργία του ΚΥΤ της ΔΕΗ στον Υμηττό.

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση του Εφετείου Αθηνών, η κατασκευή ενός νέου ΚΥΤ δίπλα στα σχολεία, τους αθλητικούς χώρους και τα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, αποτελεί ένα νέο θανάσιμο κίνδυνο,  εφ’όσον  «…η κατασκευή του έργου(ΚΥΤ) έχει θέσει σε κίνδυνο και θα θέσει και στο μέλλον την υγεία των εναγόντων (κατοίκων), λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην κατοικημένη περιοχή».

 

4. Νέο  Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ) προστασίας του Υμηττού

Στο νέο και ισχύον Π.Δ για τον Υμηττό (ΦΕΚ 187Δ’/16.7.2011), πέρασε μια διάταξη (άρθρο 8 παρ.5) με την οποία «…επιτρέπεται η εκτέλεση των αναγκαίων έργων τεχνικής υποδομής και έργων ύδρευσης, αποχέτευσης,  ενέργειας και τηλεφωνίας», εντός της Β΄ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, στην οποία εντάσσεται και το ΚΥΤ Ηλιούπολης- Αργυρούπολης.

Θεωρώντας ότι η διάταξη αυτή  βρίσκεται σε αντίθεση με τους στόχους του νέου Π.Δ εφόσον δεν προωθεί την περαιτέρω προστασία του Υμηττού, δεν την αναβαθμίζει αλλά την υποβαθμίζει, έχουν καταθέσει κατά αυτής της διάταξης αίτηση ακύρωσης  στο ΣτΕ αφ’ ενός ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, και αφ’ ετέρου 20 πολίτες της ευρύτερης περιοχής (αρ. πρωτ. ΣτΕ 7264/17.10.2011). Η πρώτη προσφυγή εκδικάστηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ στις 15/2/2013 και αναμένεται η απόφαση, ενώ για την δεύτερη δεν έχει οριστεί δικάσιμος. Συνεπώς υφίσταται δικαστική εκκρεμότητα εφ΄όσον οι προσφυγές στο ΣτΕ δεν έχουν κριθεί οριστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ οι 20 πολίτες, το άρθρο 8 παρ.5 με το οποίο επιτρέπεται η εκτέλεση έργων ενέργειας εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού:

-          Αντίκειται στο άρθρο 24 παρ.1 του Συντάγματος καθώς μεταβάλλει επί το δυσμενέστερον τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο όρος Υμηττός

-          Αντίκειται στο ισχύον Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, ν. 1515/1985, εκτελεστικού νόμου του άρθρου 24 παρ.2 του Συντάγματος.

-          Αποτελεί περιορισμένη προστασία του όρους Υμηττός σε σχέση με το προηγούμενο Π.Δ (ΦΕΚ 544 Δ’/1978)

 

 5. Η σημερινή κατάσταση: Παράνομη και αυθαίρετη λειτουργία των εγκαταστάσεων

α) Δεν υπάρχει  νόμιμη αδειοδότηση λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον Υμηττό στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης –Αργυρούπολης.

β) Δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι για τους δύο υποσταθμούς 150/20 KV που ήδη λειτουργούν.

γ) Δεν εφαρμόζεται η απόφαση 1676/2005 του Συμβουλίου Επικρατείας σύμφωνα  με την οποία  δεν έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι κατασκευής της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από το Λαύριο δια μέσου της Α’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, η οποία, κατά συνέπεια, λειτουργεί παράνομα.

δ) Η δεύτερη γραμμή (Παλλήνης – Αργυρούπολης) διέρχεται επίσης από την Α’ ζώνη προστασίας του Υμηττού.

Συνοψίζοντας: η ΔΕΗ, όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί  με τις αποφάσεις του ΣτΕ, όχι μόνο διατηρεί τις παράνομες και αυθαίρετες εγκαταστάσεις της στον Υμηττό, αλλά στο υπό έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για την περίοδο 2014-2023, περιγράφεται ένας αναβαθμισμένος ρόλος για το ΚΥΤ Αργυρούπολης. Ωστόσο, τα νέα έργα για το ΚΥΤ Αργυρούπολης δεν κατατάσσονται στα άμεσης προτεραιότητας αλλά σε αυτά που θα υλοποιηθούν μετά το 2016.

 

6. Κριτικές Παρατηρήσεις επί της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

·         Ο «νέος» σχεδιασμός αποσκοπεί στην άρση των ενστάσεων των αποφάσεων του ΣτΕ. Η μόνη, όμως, αλλαγή που επιφέρει είναι ο διαφορετικός τρόπος κατασκευής της πλευράς 400 KV του ΚΥΤ (κλειστού τύπου, αντί ανοιχτού). Δεν υλοποιείται ούτε καν η υπόσχεση του φορέα του έργου για «εγκιβωτισμό» και της πλευράς 150 KV του ΚΥΤ. Υπόσχεση που είχε δοθεί στους κατοίκους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανοχή και η συγκατάθεσή τους στην κατασκευή του έργου.

·         Η ΜΠΕ δεν αναφέρεται στη γραμμή μεταφοράς 400 KV Λαύριο - ΚΥΤ Αργυρούπολης. Πιθανή έγκριση της παρούσας ΜΠΕ δε «θεραπεύει» και δεν ανατρέπει την απόφαση ακύρωσης του έργου της γραμμής μεταφοράς 400 KV Λαύριο - ΚΥΤ Αργυρούπολης, καθιστώντας χωρίς νόημα την κατασκευή του έργου του ΚΥΤ.

·      Ο σχεδιασμός του φορέα του έργου προβλέπει, επιπλέον, τα παρακάτω νέα έργα, που αναφέρονται και στη ΜΠΕ:

ü εκτροπή στο ΚΥΤ Αργυρούπολης, αντί του ΚΥΤ Βάρης, της διπλής γραμμής 150 KV, που το διασυνδέει με το ΚΥΤ Παλλήνης. Δηλαδή, άλλη μια διπλή γραμμή διασύνδεσης με το ΚΥΤ Παλλήνης, πέραν της διπλής γραμμής των 400 KV.

ü διασύνδεση του ΚΥΤ Αργυρούπολης με ένα νέο ΚΥΤ στα Μεσόγεια, μέσω διπλής γραμμής 150 KV.

ü διασύνδεση του ΚΥΤ Αργυρούπολης με τον υφιστάμενο υποσταθμό (ΚΥΤ 150 KV) της Βάρης, μέσω διπλής γραμμής 150 KV.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι νέες περιοχές, που μέχρι τώρα τροφοδοτούνται από άλλα ΚΥΤ (Λαύριο, Μεσόγεια), θα υπαχθούν στο ΚΥΤ Αργυρούπολης και θα τροφοδοτούνται από αυτό.

·         Είναι βέβαιο ότι, αν υλοποιηθούν τα σχέδια εκποίησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η τροφοδοσία του νέου πολεοδομικού συγκροτήματος που προγραμματίζεται θα προστεθεί στο «φόρτο» του ΚΥΤ Αργυρούπολης.

Συνοψίζοντας:

·         Με βάση την ΜΠΕ, προκύπτει ότι δεν έχουμε «βελτιωτικές» παρεμβάσεις στο αρχικό έργο, αλλά μια τεράστια επέκτασή του και αλλαγή του περιεχομένου και του σκοπού του.

·         Η ΜΠΕ αγνοεί και δεν εξετάζει τα στοιχεία της επέκτασης του έργου. Επιπλέον δεν ασχολείται και δεν «αγγίζει» το τμήμα του έργου της γραμμής μεταφοράς 400 KV Λαύριο - ΚΥΤ Αργυρούπολης, που θα εξακολουθεί να παραμένει σε καθεστώς ακύρωσης.

 

 Οι περιβαλλοντικές πτυχές του έργου

·      Δεν αλλάζει η χωροθέτηση του έργου. Απλά, έχει μεσολαβήσει η «άνωθεν» ρύθμιση στο καθεστώς προστασίας του Υμηττού, με το ΠΔ ΦΕΚ Δ΄ 187/16.7.2011, άρθρο 8, παρ. 5

·      Η πλευρά του 150 KV του ΚΥΤ παραμένει ως έχει.

·      Γίνεται η επιλογή της κατασκευής της πλευράς των 400 KV με την τεχνολογία μόνωσης SF6 GIS (Gas Insulated Substation) κλειστού τύπου. Η επιλογή αυτή, όμως, οδηγεί στην κατασκευή δύο τεράστιων, για τα δεδομένα της περιοχής, κτιρίων, αφού: για το κτίριο GIS 400 KV απαιτείται εμβαδόν 1.800 m2 και για το στεγασμένο χώρο των τεσσάρων (4) αυτομετασχηματιστών 400/150 KV (ισχύος 280 MVA) εμβαδόν 2.500 m2.

 

 

Οι επιπτώσεις στην υγεία

Oι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τα Κέντρα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης, εκτός από τις πρωτογενείς επιδράσεις που ασκούν στους ζωντανούς οργανισμούς, λόγω των ηλεκτρικών και μαγνητικών τους πεδίων, έχουν και δευτερογενή επίδραση πιθανόν ακόμη σοβαρότερη από την πρωτογενή, λόγω συσσώρευσης ραδιενεργών σωματιδίων. Επί πλέον, ο Δρ. Henshaw του Πανεπιστημίου του Bristol, ο οποίος ερεύνησε περιοχές σε απόσταση 500 μέτρων από πυλώνες υψηλής τάσης και ανακάλυψε ότι οι γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος παράγουν ηλεκτρικά φορτισμένα ιόντα που ονομάζονται “corona ions”. Τα ιόντα αυτά προσκολλώνται σε σωματίδια που μολύνουν την ατμόσφαιρα, όπως τα καυσαέρια, φορτίζοντας τα ηλεκτρικά και στη συνέχεια εισπνεόμενα παραμένουν στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να δημιουργούν καρκίνο του πνεύμονα.

Σχετικά με τα «επιτρεπόμενα όρια» τα οποία είναι 5kV/m για το ηλεκτρικό πεδίο και 100 μT για το μαγνητικό  πεδίο,  θεσπίστηκαν ως «επιτρεπόμενα» με βάση τις «θερμικές» αλλοιώσεις που επιφέρουν στα ανθρώπινα κύτταρα για τιμές πάνω από αυτά. Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι μέχρι πρόσφατα κάποιοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι δεν δικαιολογείται η βλαπτική επίδραση ασθενών ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στα κύτταρα, με βάση τις Αρχές της Φυσικής και Βιολογίας. Οι επιστήμονες αυτοί υποστήριζαν ότι αν ένα πεδίο ή ακτινοβολία δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει αύξηση θερμοκρασίας σε ένα ζωντανό οργανισμό, τότε δεν μπορεί να προκαλέσει καμία επίδραση. Απέκλειαν δηλαδή μέχρι πρόσφατα τις λεγόμενες «μη θερμικές» επιδράσεις. Ωστόσο εδώ και κάποια, χρόνια η ερευνητική ομάδα με επικεφαλή τον Καθηγητή κ. Λ. Μαργαρίτη, διετύπωσε μια θεωρία που εξηγεί τη δράση ακόμη και πολύ ασθενών ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στα κύτταρα με μη θερμικό μηχανισμό. Η θεωρία αυτή έχει κριθεί ως μοναδική και δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι επιδημιολογικές μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί έχουν δείξει αύξηση της παιδικής λευχαιμίας για παιδιά που εκτέθηκαν σε μαγνητικά πεδία έντασης 0.3-0.4 μΤ! (Στοιχεία που λήφθηκαν από τα Πρακτικά του Παγκόσμιου Συνεδρίου επί των ΗΜ επιπτώσεων που διεξήχθη στη Ρόδο, Οκτ. 2002).

 

 Η εναλλακτική λύση

Δεν εξετάζονται πραγματικές εναλλακτικές λύσεις. Οι εναλλακτικές λύσεις, που υποτίθεται ότι εξετάζονται, δεν είναι προϊόν ειλικρινούς έρευνας του φορέα του έργου. Πρόκειται για λύσεις, που ήταν εκ των προτέρων γνωστό ότι διατυπώθηκαν πρόχειρα και οι οποίες αξιοποιούνται σκόπιμα για να ακυρώσουν την πραγματική έρευνα σοβαρών εναλλακτικών λύσεων. Άλλωστε, είχαν εξεταστεί στο παρελθόν και δεν είχαν κριθεί επαρκείς. Η νέα ΜΠΕ όφειλε να επανέλθει με νέες προτάσεις.

 

Η «επιτακτικότητα της κατασκευής του έργου»

Η στάση του φορέα του έργου ακυρώνει τους ισχυρισμούς του ότι πρόκειται για έργο υψίστης σημασίας:

·      Η «εκκρεμότητα» της κατασκευής του ΚΥΤ συντηρείται επί 50 έτη, χωρίς να έχει καταγραφεί κανένα από τα σοβαρά περιστατικά (π.χ. black out), που επικαλείται ο φορέας του έργου.

·      Στην πιο κρίσιμη χρονικά περίοδο, αυτήν των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, η πολιτεία και ο φορέας του έργου συναίνεσαν στην μη κατασκευή - ολοκλήρωση του έργου.

·      Από την περίοδο της ακύρωσης των προηγούμενων ΜΠΕ (Μάιος του 2005), νέα ΠΠΕΑ (όχι νέα ΜΠΕ) κατατίθεται τον Οκτώβριο του 2007, η οποία, στην ουσία, δεν υποστηρίζεται για σειρά ετών.

·      Η παρούσα νέα ΜΠΕ κατατίθεται, μόλις, τον Ιούλιο του 2013.

·      Ο φορέας του έργου παραδέχεται στη ΜΠΕ ότι η μη κατασκευή του ΚΥΤ Αργυρούπολης εμποδίζει την απορρόφηση εξερχόμενης ισχύος, μόνο, 80 MW, από τη συνολική ισχύ των 1.550 MW των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής του Λαυρίου.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι υπήρχε και υπάρχει ο αναγκαίος χρόνος για να διερευνηθεί ένας εναλλακτικός σχεδιασμός, που θα διασφαλίζει και την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος

 Με βάση την προωθούμενη  ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, η περιοχή των 137 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί σήμερα  στη ΔΕΗ, χάνει πλέον τον δημόσιο χαρακτήρα της και θα ανήκει στο εξής, όχι στον δημόσιο φορέα  (ΔΕΗ) αλλά σε κάποια ιδιωτική εταιρία που θα εξαγοράσει και θα ελέγχει τον ΑΔΜΗΕ. Έτσι πέραν της οριστικής απώλειας του δασικού χαρακτήρα της περιοχής, επέρχεται και η απώλεια, για πάντα,  του δημόσιου χαρακτήρα της, ανοίγοντας τον δρόμο για τον παραπέρα τεμαχισμό και ιδιωτικοποίηση του Υμηττού, με πρόσχημα τις «εθνικές ανάγκες» (βλ. Ολυμπιακούς Αγώνες, «αξιοποίηση» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού κλπ)

 

7. Επίλογος

Oι δυνάμεις που εναντιώθηκαν μέχρι σήμερα στην κατασκευή και λειτουργία του  περιβαλλοντοκτόνου ΚΥΤ της ΔΕΗ στα όρια των δήμων Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, δίπλα στα σχολεία, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα σπίτια μας, δεν αποδέχονται καμιά λύση που με πρόσχημα την δημιουργία ενός «υπογειοποιημένου κλειστού τύπου ΚΥΤ», θα διατηρεί επ’ άπειρον την λειτουργία των αυθαίρετων σημερινών εγκαταστάσεων  ΚΥΤ της ΔΕΗ 150/20 kv και στη συνέχεια ενός  ΚΥΤ 400/150 kv στην περιοχή αυτή.

To Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οφείλει να σεβαστεί τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την προστασία του Υμηττού, τους αγώνες για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους και να μην γνωμοδοτήσει θετικά γι’αυτό το έργο.

Όπως αναφέρεται στο Υπόμνημα της «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για την διάσωση του Υμηττού» στο ΣτΕ (21.12.2010), «… οι ορεινοί όγκοι και οι δασικοί χώροι της Αττικής αποτελούν δημόσια αγαθά, ανήκουν σε όλους μας… Είναι δημόσιες κτήσεις, δεν είναι εμπορεύματα προς αγοραπωλησία. Δεν ιδιωτικοποιούνται, δεν τεμαχίζονται, δεν παραχωρούνται σε κανέναν…».

 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οφείλει να ξεκαθαρίοει αν θα εναντιωθεί στα ποικίλα κερδοσκοπικά συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν την λεηλασία του Υμηττού,  ή θα συμβιβαστεί μαζί τους. Οφείλει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και των δημοτικών αρχών της περιοχής για να διεκδικήσουν από κοινού την μετεγκατάσταση του υφιστάμενου ΚΥΤ 150/20 ΚV και  την μη αδειοδότηση ενός νέου ΚΥΤ 400/150 ΚV.  Οφείλουν να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας και αναδασωτέας έκτασης των 137 στρεμμάτων που έχει παραχωρηθεί στη ΔΕΗ.

 

Συσπείρωση πολιτών ενάντια στις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Ηλιούπολης - Αργυρούπολης

 

επιστροφή στην αρχή

Στη Γλυφάδα οι νεκροί δεν ησυχάζουν

06/04/14

Το νεκροταφείο στον Υμηττό, ανεξάρτητα από το αν είναι νόμιμο ή όχι, αποτελεί μήλον της Εριδος εν όψει δημοτικών εκλογών και πάντως οδεύει προς… κατεδάφιση

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

Παράνομο παραμένει το νεκροταφείο που είχε επιχειρήσει να ιδρύσει ο Δήμος Γλυφάδας το 2011 σε αναδασωτέα περιοχή στον Υμηττό, όπως διαπιστώνεται βάσει εντολής του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Μανώλη Αγγελάκα, προς τον δήμαρχο Κώστα Κόκκορη. Ο γενικός γραμματέας επισημαίνει εγγράφως στον δήμαρχο ότι παραμένει σε ισχύ το σχετικό πρωτόκολλο κατεδάφισης και εκκρεμεί η εκτέλεσή του. «Σε περίπτωση που δεν προτίθεστε να υλοποιήσετε το σύνολο του πρωτοκόλλου κατεδάφισης, παρακαλούμε όπως φροντίσετε για την εκταφή των ενταφιασμένων νεκρών, προκειμένου η περαιτέρω υλοποίηση του εν λόγω πρωτοκόλλου να γίνει από τις υπηρεσίες μας», τονίζεται στο έγγραφο.

Εκτός νόμου…

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελάκα, οι ρυθμίσεις του σχετικού και προσφάτως ψηφισθέντος νόμου, που -κατά κοινή ομολογία- δίνει «άφεση αμαρτιών» σε νεκροταφεία που λειτουργούν σε προστατευόμενες περιοχές, δεν αφορούν τον συγκεκριμένο χώρο. «Δεν λειτουργεί νεκροταφείο. Στο σημείο βρίσκονται 11 τάφοι και ένα προκάτ εκκλησάκι. Ο δήμος προσπαθεί να το εντάξει στη ρύθμιση, αλλά έχει κινηθεί έξω από τον νόμο. Η περιοχή είναι αναδασωτέα κατόπιν πυρκαγιάς, σύμφωνα με το Δασαρχείο. Αυτό δεν ξεπερνιέται», τονίζει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας πως το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει δώσει εντολή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση να πράξει αναλόγως.

Για το νεκροταφείο αντιδρούν και οι κάτοικοι και, όπως μας υπενθυμίζει ο Τάσος Ταστάνης, μέλος της διαδημοτικής επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας, αίτημά τους είναι η δημιουργία ενός νέου σε χωροθετημένο διαδημοτικό χώρο. Μιλώντας στην εφημερίδα μας συμφωνεί με την κίνηση του κ. Αγγελάκα. «Θα προχωρήσει όμως επί της ουσίας;», διερωτάται.

…Νόμιμο

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκορης επικαλείται τον πρόσφατο νόμο και αναφέρει ότι έχει καταθέσει το σύνολο των μελετών που απαιτούνται στο υπουργείο. Λέει στην «Εφ.Συν.» ότι «το έγγραφο του κ. Αγγελάκα αφορά διοικητικές πράξεις πριν από την ψήφιση του 4237/2014. Σίγουρα μετά την ψήφισή του όλα τα παραπάνω έχουν αρθεί και το κοιμητήριο είναι νόμιμο. Δεσμευόμαστε ως δήμος ότι θα κάνουμε το πλέον οικολογικό και περιβαλλοντικό, ενταγμένο στον χώρο του Υμηττού, κοιμητήριο. Καλώ όλους τους ανθυποψηφίους να σεβαστούν το πάνδημο αίτημα δημιουργίας ενός κοιμητηρίου, κάτι που δεν προσφέρεται για μικροπαραταξιακές αντιθέσεις και εκμεταλλεύσεις», προσθέτει.

Ο κ. Ταστάνης εκτιμά ότι ο κ. Κόκκορης «προσπαθεί να δημιουργήσει μια εικονική πραγματικότητα. Τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με καταπάτηση του χώρου του Υμηττού», προσθέτει και ενημερώνει πως οι πολίτες θα ακολουθήσουν οπωσδήποτε κάθε νόμιμη διαδικασία. Στο σημείο όπου βρίσκεται το επίμαχο «νεκροταφείο» υπάρχει ρέμα, επομένως εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ισχυρής νεροποντής.

https://www.efsyn.gr/?p=187659

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πάρκο της 129: 12 μήνες με αναστολή

Ανήμερα του Πολυτεχνείου, προχθές, στα δικαστήρια της Ευελπίδων δικάστηκε σε πρώτο βαθμό η υπόθεση του Πάρκου της 129. Τη θυμίζουμε.

Ανάμεσα στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής του Ελληνικού και το σημερινό σταθμό του μετρό «Αργυρούπολη» βρίσκεται  μια δεντρόφυτη έκταση, χαρακτηρισμένη στο πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου ως «αστικό πράσινο». Οι κάτοικοι είχαν φυτέψει πριν 10-ετίες τα δέντρα. Όμως τη δεκαετία του 60 ο χώρος περιφράχτηκε για της ανάγκες της 129 Π.Υ. της αεροπορίας. Πέρασαν τα χρόνια, τα κτήρια πύκνωσαν, οι ελεύθεροι χώροι εξαφανίστηκαν ο ένας μετά τον άλλο. Ο Δήμος ζητούσε να δοθεί ένα μικρό κομμάτι από τον περιφραγμένο χώρο για τις ανάγκες αναψυχής των δημοτών του, που έβλεπαν ένα πάρκο μπροστά στην πόρτα τους αλλά δεν μπορούσαν να το περπατήσουν.

Ώσπου, άνοιξη του 2009, η 129 έπαψε να λειτουργεί και το προσωπικό της μεταφέρθηκε σε άλλες μονάδες. Ο Δήμος πύκνωσε τις προσπάθειές του να ανοίξει ένα τμήμα του χώρου για το κοινό. Αλληλογραφία με υπουργεία, επισκέψεις σε αρμόδιους και αναρμόδιους, οι μήνες να περνούν και το πάρκο να μένει κλειστό στο κοινό. Σεπτέμβρη του 2009 συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών. Εγκρίνει ομόφωνα την εισήγηση του Δημάρχου να ανοίξει ο Δήμος μια είσοδο απ’ όπου, ελεύθερα, να περνά ο κόσμος μέσα στο πάρκο.

Τέλη Σεπτέμβρη του 2009, μεγάλη συγκέντρωση έξω από το χώρο, πολίτες και φορείς, βουλευτές, ευρωβουλευτές και ο τοπικός κλήρος, λίγο μετά έφτασε και ο Μητροπολίτης. Στην περίφραξη άνοιξε ένα πέρασμα για τον κόσμο ενώ συγχρόνως τοποθετήθηκε μια εσωτερική περίφραξη για την προστασία της στρατιωτικής εγκατάστασης. Δημιουργήθηκε ένα πάρκο με παιδική χαρά για ένα γηπεδάκι ενώ λίγους μήνες μετά προστέθηκε ένα υπαίθριος κινηματογράφος που χρόνια τώρα ψυχαγωγεί με δωρεάν προβολές τους πολίτες. Κανένας δεν αντιστάθηκε, κανένας δεν παρενόχλησε το Δήμο ή τους πολίτες που 5 χρόνια τώρα χαίρονται το πάρκο.

Το πανηγύρι της Αγ. Παρασκευής, οι σχολικοί περίπατοι, οι παππούδες με τα εγγόνια τους, οι νοικοκυρές τα καλοκαιρινά απογεύματα και ο κόσμος του σινεμά τα Σαββατοκύριακα όλοι κυκλοφορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα στο πάρκο.

Και προχθές, με αυτεπάγγελτη δίωξη, κάθισαν στο εδώλιο ο Χρ. Κορτζίδης δήμαρχος τότε, ο Ιορδ. Εφραιμίδης πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας το 2009 και ο Π. Κουλουρίδης επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας το 2009.

Οι μάρτυρες κατέθεσαν τα γεγονότα, περιέγραψαν την ειρηνική κινητοποίηση που οδήγησε στο να ανοίξει στο κοινό ο χώρος.

Και η κατάληξη. «Ένοχοι» οι τρεις για «κατάληψη δημόσιου κτήματος». Κι ας κατέθεσε ο αστυνομικός μάρτυρας ότι μερικές ώρες μετά η αστυνομία έλεγξε το χώρο και δεν διαπίστωσε κάτι επιλήψιμο. Κι ας κατέθεσε ο αξιωματικός ότι η αεροπορία έλεγχε το χώρο όλα αυτά τα χρόνια.

Με το δίκιο του ρώτησε ο Χρ. Κορτζίδης την πρόεδρο όταν τέλειωσε η δίκη «πιστεύετε ότι αποδώσατε δικαιοσύνη τώρα;» για να πάρει την απάντηση «εμείς εφαρμόζουμε τους νόμους».

Οι δήμαρχοι ορκίζονται, όταν αναλαμβάνουν καθήκοντα, να τηρούν τους νόμους αλλά και να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των δημοτών τους. Και οι δημότες έχουν δικαίωμα στην αναψυχή.

Βεβαίως και οι κρίνοντες κρίνονται. Αισθανόμαστε ότι η απόφαση του δικαστηρίου αδικεί τόσο τους τρεις κατηγορούμενους όσο και τη δικαιοσύνη. Η υπόθεση θα επανέλθει και θα κριθεί σε δεύτερο βαθμό. Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα αποκαταστήσει το περί δικαίου αίσθημα που πληγώθηκε με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

http://dsellar.blogspot.gr/2014/11/129-12.html

(ελήφθη 19-11-2014)

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Μπαζώνουν ρέματα»: Καταγγελία για την κακοποίηση και καταστροφή του Υμηττού

23.04.2015

Καταγγελία-διαμαρτυρία της Επιτροπής κατοίκων που εστάλη στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες

KATAΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

ΠΡΟΣ

  1. ΥΠΕΚΑ, οδός Aμαλιάδος 17, Αθήνα.
  2. ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ, οδός Κλεισθένους 403, 153 44 Πεντέλη.
  3. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, οδός Σταδίου 27 Αθήνα.
  4. ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ, οδός Κατεχάκη 56, Αθήνα.
  5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΑΣ, Λ. Ελευθερίου Βενιζέλου 283, Καλλιθέα, Τ.Κ.17674, τηλ.2109407992, FAX 2109408116.
  6. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ Κυρίου ΚΩΣΤΑ ΗΣΥΧΟΥ, τηλ. 2106573035 (γραφείο Δημοσίων σχέσεων), e-mail: hndgset@gmail.com
  7. ΣΠΑΥ - ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ -

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΜΠΑΖΩΜΑΤΟΣ ΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΙΞΗΣ ΟΔΟΥ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ Α ΖΩΝΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΥΜΗΤΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΕΤΗΜ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΕΡΨΙΘΕΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ.

Kύριοι, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι στην περιοχή Τερψιθέας στο Δήμο Γλυφάδας εντός της Α΄ ζώνης προστασίας του όρους Υμηττός (ΦΕΚ187/2011 ), στη θέση που βρίσκεται η Aεροπορική Bάση ETHM, πραγματοποιούνται εργασίες διάνοιξης οδού για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση νεκροταφείου του Δήμου Γλυφάδας που προτίθεται να κατασκευάσει ο Δήμος και για το οποίο ήδη ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων της πόλης έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία του.

Παράλληλα θέλουμε να καταγγείλουμε για πολλοστή φορά το συνεχιζόμενο επί 12 μήνες περιβαλλοντικό «έγκλημα» του μπαζώματος ρέματος, με προϊόντα εκσκαφής που προέρχονται από το έργο κατασκευής αγωγού ομβρίων στην περιοχή Τερψιθέα του Δήμου Γλυφάδας και όχι μόνο εντός της Α΄ ζώνης προστασίας του ορούς Υμηττός μέσα στην Αεροπορική Βάση ΕΤΗΜ, την επίβλεψη του οποίου έργου έχει η Δ/νση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής .

Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η σιωπηρή ανοχή έως και αποδοχή, στην καταστροφή του φυσικού και δασικού περιβάλλοντος του ορούς Υμηττός, της νέας Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των οποίων οι ευθύνες είναι βαρύτατες, για το μπάζωμα του ρέματος .

Ζητάμε από την υπηρεσία σας να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες για να ελέγξετε εάν οι εργασίες οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο είναι σύννομες βάσει της κείμενης νομοθεσίας, εάν υπάρχουν νόμιμες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αν όχι να προχωρήσετε στην άμεση διακοπή αυτών των εργασιών.

Με εκτίμηση οι κάτοικοι (για την Επιτροπή Κατοίκων):

Τάσος Κουμής

Φώτης Μπενέτος

Ηλίας Λάντζος

Σταύρος Αγγούρης

Ανάργυρος Κουτρούμπας

Χαράλαμπος Βασιλαδιώτης

ΓΛΥΦΑΔΑ 07-04-2015

(δημοσιεύτηκε στο LEFT.gr)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΤ ΣΕ ΝΕΑ ΦΑΣΗ - ακύρωση του έργου και τη μεταφορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων

Το Κέντρο Υπερυψυλής Τάσης της ΔΕΗ (ΚΥΤ ) βρίσκεται στα σύνορα Αργυρούπολης – Ηλιούπολης . Στα όρια της περίφραξής του έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη πόλη με Δημοτικά, Λύκεια, παιδικούς σταθμούς, Δημοτικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Η ιστορία εγκατάστασής του στη περιοχή αρχίζει με το ν.2526 του 1997 όπου χωροθετείται και επιτρέπεται εντός της Α΄ και Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού, η διέλευση γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει νόμοι, προεδρικά διατάγματα, διυπουργικές αποφάσεις υπέρ του έργου και από την άλλη δικαστικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις Περιφερειακών και Δημοτικών συμβουλίων κατά του έργου Επί της ουσίας το κράτος μας λέει και επειδή έχει συνέχεια, πιθανόν να συνεχίσει να μας το λέει, συνταγματικά έχετε το δίκιο με το μέρος σας όμως τι να κάνουμε η ανάπτυξη μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια τα κέρδη που θα φέρει είναι πάνω από το Σύνταγμα, την υγεία σας και το περιβάλλον.

Σήμερα οι εγκαταστάσεις του ΚΥΤ Αργυρούπολης- Ηλιούπολης είναι παράνομες και αυθαίρετες γιατί δεν έχουν νόμιμη αδειοδότηση και δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι. Όμως η θυγατρική της ΔΕΗ ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΑΔΜΗΕ) με τη νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει στην αρμόδια διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), έχει στόχο να παρακάμψει τις δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της επικρατείας που ακυρώνουν την ύπαρξη του, προτείνοντας τη ‘’λύση’’ υπέργειου ΚΥΤ κλειστού τύπου μέσα σε δυο τεράστια κτιριακά συγκροτήματα 1.800 και 2.500 τ.μ.

Το δυναμικό κίνημα ενάντια στο ΚΥΤ ξεκίνησε την άνοιξη του 2002 μαζί με τις εργασίες κατασκευής του που φυσικά διακόπηκαν από την αποφασιστικότητα του κινήματος. Στη συνέχεια με περιφρουρήσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και μαζικές πορείες κατάφερε να γίνει ένα υπερτοπικό περιβαλλοντικό γεγονός στην Αττική. Όμως, το Μάιο του 2003 η καταστολή των ΜΑΤ έκαμψε την αντίσταση των αγώνων και ταυτόχρονα οι αγώνες στράφηκαν προς τις δικαστικές αίθουσες. Οι δύο αυτές τακτικές αγώνα του δρόμου και των δικαστικών αιθουσών αν και δεν είναι ισάξιες, καθώς οποιαδήποτε θεσμική νομιμοποίηση προκύπτει από τους κοινωνικούς αγώνες, τουλάχιστον θα πρέπει να συμβαδίζουν και να αλληλοπροωθούνται Το θετικό αποτέλεσμα του κινήματος εκείνης της περιόδου είναι ότι δεν κατασκευάστηκε η πλευρά των 400/150 KV.

Ως δικαίωση του αγώνα ήρθε η απόφαση του εφετείου το 2013, κρύβοντας ωστόσο ένα μελανό σημείο. Βάση αυτής της απόφασης «…η κατασκευή του έργου(ΚΥΤ) έχει θέσει σε κίνδυνο και θα θέσει και στο μέλλον την υγεία των εναγόντων (κατοίκων), λόγω της εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην κατοικημένη περιοχή» η ΔΕΗ έδωσε σαν χρηματική αποζημίωση το ποσόν των 10.000 ευρώ σε κάθε ένα από τους 69 προσφεύγοντες. Οι αποζημιώσεις όμως δεν αποκαθιστούν την υγεία και το κυριότερο είναι ότι με το χρήμα διεμβολίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συντροφικότητα, βασικά υλικά για το χτίσιμο ενός ανυποχώρητου και ασυμβίβαστου κινήματος. Το μεγάλο όμως θέμα των αποζημιώσεων είναι ότι το ποσόν που επέστρεψε στο κίνημα που τις δημιούργησε, ήταν της τάξης των 2.500 ευρώ από 690.000 που ήταν οι αποζημιώσεις στο σύνολο τους.

 

Η νέα μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων κινητοποίησε τους κατοίκους και συγκρότησαν τη Συσπείρωση πολιτών ενάντια στο ΚΥΤ.

Το υπόμνημα που κατέθεσαν στα Δημοτικά συμβούλια του Δήμου Αργυρούπολης και Ελληνικού καθώς και στο περιφερειακό συμβούλιο είχε σαν αποτέλεσμα αρνητικές γνωμοδοτήσεις των συγκεκριμένων θεσμών. Όμως οι γνωμοδοτήσεις αν δεν μετουσιώνονται σε έμπρακτη αλληλεγγύη και δεν προωθούν το κίνημα στερούνται νοήματος ή μάλλον είναι πολύ καλά επικοινωνιακά εργαλεία για τους θεσμούς. Χωρίς περεταίρω σχόλια θέλω να φέρω στη μνήμη μας, αντιπαραθέτοντας τις «γνωμοδοτήσεις» με τη αγωνιστική στάση του Χρήστου Κορτζίδη σαν δήμαρχου.

 

Στη συνάντηση που είχε η Συσπείρωση πολιτών με τον Απόστολο Αλεξόπουλο γενικό γραμματέα ενέργειας παρουσία του νέου προέδρου ΑΔΜΗΕ Μανώλη Κορωνιωτάκη ειπώθηκε ότι δεν πρόκειται να υπογραφεί απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων στο προσεχές μέλλον. Όμως το αυθαίρετο και παράνομο ΚΥΤ παραμένει και ο ΑΔΜΗΕ δεν υλοποιεί τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Τέλος πιστεύω ότι αξίζει να αναφερθεί η απόφαση που πήρε η συνέλευση της Συσπείρωσης τη Κυριακή 24/5/2015 «Θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε νέος σχεδιασμός, σύμφωνα με τα λεγόμενα της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΠΕΝ και του ΑΔΜΗΕ, πρέπει να θεωρεί δεδομένη την ακύρωση του έργου και τη μεταφορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων. Και σαν δείγμα έμπρακτης δέσμευσης, θα μπορούσε ο ΑΔΜΗΕ να αποδώσει, άμεσα, την έκταση των 90 στρ., στην οποία επρόκειτο να κατασκευαστεί η «πλευρά» των 400 KV του ΚΥΤ.»

Ε.Α.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν 30/5/2015

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ακύρωση του ΠΔ Προστασίας του Υμηττού

Στην ακύρωση του Προεδρικού Διατάγματος προστασίας του Υμηττού οδηγεί απόφαση-βόμβα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Σύμφωνα με το σκεπτικό, ο καταργηθείς πλέον Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) θα έπρεπε πριν από τη σύνταξη του ΠΔ 187/2011 να έχει προχωρήσει σε εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Την υπόθεση είχε παραπέμψει στο Ευρωδικαστήριο το ΣτΕ. Ενάντια στο διάταγμα προστασίας του όρους είχαν προσφύγει επτά δήμοι (Κρωπίας, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Παπάγου - Χολαργού, Ηλιούπολης, Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, Παιανίας - Γλυκών Νερών και Γλυφάδας), οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση των αυστηρότερων όρων προστασίας - περιορισμό των χρήσεων γης- που θεσπίστηκαν για την ανάσχεση της δόμησης στον Υμηττό.

http://www.thepressproject.gr/article/81243/To-Eurodikastirio-akuronei-tin-prostasia-tou-Umittou

 

http://oikologein.blogspot.gr/2015/09/a.html

Μέσα σε αυτό τον καταιγισμό των εξελίξεων, ελάχιστοι ήταν ενήμεροι για μια δικαστική προσφυγή του Δήμου Κορωπίου εναντίον της προστασίας του Υμηττού, που είχε σαν απώτερο στόχο την «Πεντελοποίησή» του : Κοντολογίς την διείσδυση οικιστικών χρήσεων στα ενδότερά του και ουσιαστικά την άρση του δασικού του χαρακτήρα. Και όμως , η συγκεκριμένη ενέργεια φαίνεται πως ευοδώθηκε, αν κρίνει κανείς από ένα «διακριτικό» έως ελαφρά δυσνόητο δημοσίευμα, που κάνει γνωστή την απόφαση του ΔΕΕ (Δικαστήριο της ΕΕ)ύστερα από παραπομπή του θέματος σε αυτό από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

http://www.notioanatolika.gr/aftodioikisi/8978-proedriko-diatagma-ymittoy-istoriki-apofasi-tou-dee-anoigei-ton-dromo-gia-tin-akyrosi-tou

 

 

Ο δικηγόρος του Δήμου Κρωπίας Δρ Απόστολος Παπακωνσταντίνου με επιστολή του προς τον δήμαρχο Δημήτρη Κιούση ερμηνεύει την απόφαση ως υιοθεσία των απόψεων του Δήμου, που είχε αντίρρηση στο Προεδρικό Διάταγμα του 2011 διότι « για την έκδοση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος θα έπρεπε να προηγηθεί η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σύμφωνα με τους ορισμούς της Οδηγίας 2001/42».

Καταλάβατε τίποτε; Μα αν ένα πράγμα χρήζει κατανόησης, είναι το ότι εκείνο το προεδρικό διάταγμα διαβάθμιζε την προστασία διαφόρων περιοχών του βουνού , αφήνοντας έξω από αυτή τη «προστασία» τα αιτήματα κάποιων υποτιθέμενων οικοπεδούχων, που ήθελαν οικοπεδοποίηση και δόμηση δασικού χώρου στην περιοχή του Κορωπίου: Σε ένα χώρο που ανεξαρτήτως των όποιων περιβαλλοντικών σοφιστειών, ήταν και παραμένει καραμπινάτος δασικός, κατά πως μπορεί να βεβαιώσει ο οιοσδήποτε δασικός επιστήμων….Σε ένα χώρο που μόνο δια μέσου της αρτιότητάς του μπορεί να επιτελέσει τις οικολογικές του λειτουργίες

Γιάννης Σχίζας

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη τη σχετική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

επιστροφή στην αρχή

 

κατατέθηκε στο ΣτΕ, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και στους Ο.Τ.Α περί τον Υμηττό

(ελήφθη 29-10-2015)

                                                                     ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Ας μην επιτρέψουμε τη λεηλασία του Υμηττού, στο όνομα της προστασίας του!

 

Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνολικής και γενικευμένης επίθεσης που στοχεύει στην εξαφάνιση του  δημόσιου και δασικού χαρακτήρα του. Ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταπατούν συστηματικά εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, μεθοδεύουν, σχεδιάζουν και προωθούν μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.

 

Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1978, επιχειρήθηκε η ανακοπή της επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων οικισμών και δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του Υμηττού (Α’ και Β’), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β’ Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ.). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάνοιξη νέων δρόμων και την   κατασκευή ποικίλων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σε διάφορα σημεία του Υμηττού, αλλά και την κατασκευή πολυτελών συνήθως κατοικιών οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια», κλπ.

 

Τον Ιούνιο του 2011, τροποποιήθηκε το, από το 1978, Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, ως αποτέλεσμα της   διαπίστωσης ότι δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης.

 

Οι θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ. (ΦΕΚ 187Δ’/16.7.2011) που επέκτειναν την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις Ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία. Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο ενάντια στο νέο Π.Δ για τον Υμηττό, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκατοντάδες αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος» .

 

Αιτήσεις ακύρωσης, συνολικά κατά του νέου Π.Δ., κατέθεσαν και οι Δήμοι Παιανίας - Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης - Ελληνικού  και Παπάγου - Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα.

 

Στις 15.2.2013 εκδικάστηκαν στο ΣτΕ  οι  αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ που είχαν καταθέσει οι Δήμοι. Το ΣτΕ αποφάσισε, προτού αποφανθεί, να απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο.

 

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (10.9.2015) και με βάση την οδηγία  2001/42/ΕΚ, πριν την έκδοση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

 

Με την απόφαση αυτή,  είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο  να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ., προστασίας του Υμηττού και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς  μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο δασικό χώρο από ιδιοκτήτες και καταπατητές.

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι εμπρησμοί των τελευταίων ετών αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση. Ας μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα σχέδια για την λεηλασία του Υμηττού. Ας μην επιτρέψουμε την παραπέρα δόμηση του βουνού και τη συρρίκνωση της προστασίας του.

 

Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, απαιτούμε από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και από την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.

 

 

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

diadimotikiymittou@gmail.com

 

 

 

 

 

                                              Συνυπογράφουν το Υπόμνημα

Φορείς-Συλλογικότητες

Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας 

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας

Green It Up Again

Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού

Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό

Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για την διάσωση του Υμηττού

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα

Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός»

Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης

Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης

     για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων - ΠΡΩΣΥΝΑΤ

 

Δημοτικά σχήματα

Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκεύης

Δίκτυο  πολιτών Χολαργού-Παπάγου

Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου

“ΗΛΙΟΥ- πόλις” Aνθρώπινη πόλη

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ανατροπή στην Γλυφάδα , Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία

Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι»

Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου

Ανατροπή - Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας

 

επιστροφή στην αρχή