επιστροφή

Υμηττός  4  (Υμηττός 1  Υμητός 2  Υμητός 3)

ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προστατεύει τον ορεινό όγκο του Υμηττού

Η βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Φιλίνη κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε προς τον κ. Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, υποστήριξε ότι το σχέδιο-πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας του ΥΠΕΧΩΔΕ που τροποποιεί το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα δεν προστατεύει τον Υμηττό, αλλά αντιθέτως νομιμοποιεί αυθαιρεσίες και καταπατήσεις.

Τόνισε ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ με το παρόν σχέδιο δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα των οχλουσών και ασύμβατων χρήσεων στον Υμηττό, τις οποίες και δεν απομακρύνει, ενώ δεν λαμβάνει μέτρα για την προστασία του από τις πυρκαγιές. Υποστήριξε επίσης ότι ο Υμηττός είναι ένα ιδιαίτερο και ευαίσθητο οικοσύστημα και δεν θα έπρεπε να χωροθετείται στην Α΄Ζώνη Υμηττού «θεματικό Πάρκο», αλλά να προτείνεται εξολοκλήρου ως εθνικός δρυμός. Η Άννα Φιλίνη ανέφερε ότι οι Δήμοι που συνορεύουν με τον Υμηττό, καθώς και οι κινήσεις πολιτών για την προστασία του έχουν ήδη τοποθετηθεί αρνητικά στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στις παραπάνω θέσεις της βουλευτού ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρος Καλογιάννης ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι προτάσεις των Δήμων και θα εκπονηθούν από τον ΟΡΣΑ εξειδικευμένες μελέτες για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού και για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, οι οποίες θα εναρμονίζονται με τις επιταγές του ρυθμιστικού σχεδίου της Αθήνας. Παραδέχθηκε ότι ισχύει καθεστώς αναρχίας στην χωροθέτηση των κεραιών, δεν αναφέρθηκε στην απομάκρυνση των οχλουσών χρήσεων, όπως των στρατοπέδων και δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει για τα αυθαίρετα, μετατοπίζοντας την ευθύνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η Άννα Φιλίνη ζήτησε από τον κ. Υφυπουργό να δεσμευτεί αν υιοθετεί ως έχει το σχέδιο του Οργανισμού της Αθήνας, καθώς και πότε ακριβώς προτίθεται να προωθήσει τη θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, στιγματίζοντας παράλληλα την εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, η οποία αυθαιρετεί και δεν εφαρμόζει την κείμενη νομοθεσία για την απομάκρυνση των στρατοπέδων από το Γουδή. Επίσης επιφυλάχθηκε για επικείμενη επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με την κατασκευή νέων αυτοκινητοδρόμων στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Τέλος επέμεινε ότι ο Υμηττός, όπως και οι υπόλοιποι ορεινοί όγκοι της Αττικής, αποτελεί για όλους τους πολίτες Εθνικό Δρυμό και όχι «θεματικό πάρκο»!

13.3.2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ανακοίνωση

Σύσκεψη της «Διαδημοτικής» στις 16.3.09

 Βρισκόμαστε σε περίοδο έντασης των κινητοποιήσεών μας με στόχο να μπλοκάρουμε, να «παγώσουμε» και τελικά να αποτρέψουμε τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ

α)για τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος «περί προστασίας του Υμηττού» (ΦΕΚ 544Δ’/1978), που κινούνται σε μια κατεύθυνση διαιώνισης της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης πού επικρατεί στο βουνό,

β)τα σχέδιά του ΥΠΕΧΩΔΕ  για την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό μήκους άνω των 30 χιλιομέτρων, υπέργειων και υπόγειων, καθώς και των κόμβων και ημικόμβων, σταθμών διοδίων, τοιχίων ύψους 20 μέτρων για αντιστήριξη των επιχωματώσεων (μπαζωμάτων) που θα συνοδεύουν το «έργο» και θα υποβαθμίσουν αναπόφευκτα, ακόμη περισσότερο, το βάναυσα κακοποιημένο οικοσύστημα του βουνού.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε τοπικό επίπεδο (Ηλιούπολη, Βύρωνας, Αργυρούπολη, Ελληνικό) μια σειρά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και δημόσιες συζητήσεις από φορείς που συντονίζονται στα πλαίσια της «Διαδημοτικής», έχουν μαζευτεί εκατοντάδες υπογραφές διαφωνούντων με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ,  ενώ προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα και άλλες κινητοποιήσεις και συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο.

 

Το (προσωρινό) Συντονιστικό της «Διαδημοτικής» εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ενταθούν οι πολύμορφες εκδηλώσεις αντίθεσής μας στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, δεδομένου ότι στα μέσα Απριλίου ολοκληρώνεται η δίμηνη περίοδος της λεγόμενης «δημόσιας διαβούλευσης», ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ διακηρύσσει ότι τον Μάη θα γίνει η Δημοπράτηση των νέων αυτοκινητόδρομων Αττικής.

 

Μέσα σ’αυτά τα πλαίσια θεωρούμε αναγκαία μια ανοιχτή σύσκεψη  της «Διαδημοτικής» τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, στις 7.30μμ, στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, προκειμένου να προωθήσουμε τις επόμενες δράσεις μας.

 Έχουν κατατεθεί και θα συζητήσουμε τις ακόλουθες προτάσεις(και όχι μόνο):

- Διοργάνωση κεντρικής «Δημόσιας Συζήτησης», αρχές Μαΐου στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ( πλατεία Συντάγματος)

- Κατάθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο και τα κόμματα της Βουλής, των υπογραφών διαφόρων φορέων ενάντια στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

-  Παρέμβαση στις συνεδριάσεις των Νομαρχιακών Συμβουλίων Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, κατά τη συζήτηση των ζητημάτων που αφορούν τον Υμηττό.

- Συνέχιση των συναντήσεων με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς για να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις μας.

  9.3.09

Το (προσωρινό) Συντονιστικό

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δάση και αρχαία κάτω από... ρόδες αυτοκινήτων  15/03/2009 

Πολύτιμα ή πολλαπλώς προστατευόμενα κομμάτια από την κοινοτική και εθνική νομοθεσία σαρώνουν στο διάβα τους οι νέες εργολαβίες που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ υπό τον τίτλο “νέα οδικά έργα Αττικής”.

Παρά τον πράσινο μανδύα που προβάλλει ο υπουργός Γ. Σουφλιάς λόγω υπογειοποίησης τμημάτων τους (21.695 χλμ.), η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που τα συνοδεύει, αν και επιχειρεί να υποβαθμίσει τις συνέπειες, αδυνατεί να συγκαλύψει την αποψίλωση 127 στρεμμάτων πευκοδάσους του αισθητικού δάσους της Καισαριανής, την κακοποίηση του σώματος του Υμηττού, τη νέα επέλαση στην πεδιάδα των Μεσογείων, την απαξίωση περιοχών σπουδαίας αρχαιολογικής σημασίας, τον κατακερματισμό γειτονιών εντός του αστικού ιστού.

Ο σχεδιαζόμενος αυτοκινητοδρόμος 62 χλμ., χωρίς τους δευτερεύοντες κλάδους των κόμβων, σφίγγει τον Υμηττό στα δυτικά του (ό,τι δεν χάραξε η Αττική Οδός) με την επέκταση προς το Ελληνικό, τη μεγάλη εγκάρσια σήραγγα που βγαίνει στα ανατολικά του και “σπάει” προς Μεσόγεια και Νότια Αττική, στην Αγία Μαρίνα μετά τη λεωφόρο Σουνίου. Έχουμε και λέμε, πάντα με οδηγό τα στοιχεία της ΜΠΕ:

Το συνδετήριο τμήμα της σήραγγας Υμηττού προς το κέντρο της Αθήνας, μήκους 3.786 χλμ. με 1.595 υπόγεια “Ανισόπεδος κόμβος Σακέτα - Ούλοφ Πάλμε” καταστρέφει 127 στρέμματα του αισθητικού δάσους Καισαριανής (διάταγμα 91/22 του 1974) για να χωροθετηθεί θηριώδης τουλάχιστον τριώροφος κόμβος "εντός της ευρείας κοίτης ρέματος νότια του λόφου Κουταλάδες".

Ανήκει στο δίκτυο Νatura με την ονομασία “Υμηττός - Αισθητικό Δάσος Καισαριανής - Λίμνη Βουλιαγμένης. Κόμβος και η είσοδος της σήραγγας αναπτύσσονται στην περιοχή όπου συναντώνται οι οικότοποι φρύγανα και Μεσογειακά Δάση Πεύκης με ενδημικά είδη πεύκης. Επιπλέον εντός της Ζώνης Β προστασίας, σύμφωνα με το Π.Δ για την προστασία του βουνού (ΦΕΚ 544δ/1978), σε μήκος 600 μ. κινείται εφαπτομενικά η εντός του ιστορικού χώρου Σκοπευτηρίου Καισαριανής”.

Το τμήμα της διπλής Σήραγγας Υμηττού ανισόπεδος κόμβος Μεσογείων 6.300 χλμ., εκ των οποίων τα 3.915 η σήραγγα, βρίσκεται εξ ολοκλήρου εντός της περιοχής Ναtura, εντός της Β' ζώνης, αλλά στην Α' απολύτου προστασίας ένα επιφανειακό κομμάτι στην έξοδο της σήραγγας στην ανατολική πλευρά του βουνού.

Η προτεινόμενη χάραξη νότια επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού ανισόπεδος κόμβος Κατεχάκη - Βουλιαγμένης 11.084 χλμ. μήκος με 9.265 χλμ. υπόγεια, από την αρχή της έως και τον ανισόπεδο κόμβο Σακέτα, περνάει από έκταση με δάση (ελιάς και χαρουπιάς και χαλεπίου πεύκης) Ναtura και χαρακτηρισμένη ως τόπος κοινοτικής σημασίας κατά την οδηγία 92/43 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας. Ζώνη Β επίσης. Πιο κάτω ο ημικόμβος Κύπρου (Αργυρούπολη, Γλυφάδα, Ελληνικό) θερίζει 130 υψηλόκορμα δέντρα.

Η σύνδεση του παραπάνω κομματιού με την Ποσειδώνος, 5.355 μήκος, υπόγεια τα 2.425, αναπτύσσεται εντός του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και υποτιθέμενου πάρκου με 6 κόμβους. Οι κλάδοι των κόμβων Αλεξιουπόλεως και Λ. Βουλιαγμένης χωροθετούνται σε περιοχή όπου το Γενικό Πολεοδομικό του Ελληνικού προβλέπει αστικό πράσινο και καταλαμβάνονται περί τα 14 στρέμματα. Ο κόμβος στην Ποσειδώνος πέφτει πάνω στις γραμμές του τραμ και προτείνεται η μετατόπισή τους.

Στην ανατολική πλευρά του βουνού. Ανισόπεδος Κόμβος Μεσογείων έως Ραφήνα μήκους 18.628 με υπόγεια μόλις 2.087 χλμ., ο οποίος σβήνει μετά τη Λ. Μαραθώνος. Ο κόμβος βρίσκεται εντός της Ζώνης Β του βουνού, όπως και ένα ακόμη χιλιόμετρο. Στο ύψωμα Έτος μετά τον Κόμβο Πικερμίου προβλέπεται σήραγγα 1,6 χλμ. κάτω από τη ζώνη απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου.

Στη διασταύρωση με το Μεγάλο Ρέμα, “όπου παρουσιάζει ικανού εύρους παραρεμάτια ζώνη φυσικής βλάστησης”, προβλέπεται γέφυρα. Τμήματα διέρχονται από Ζώνες Β 2 Μέσης Προστασίας Τοπίου - Αρχαιολογικών χώρων και μισό χλμ. εντός ζώνης απολύτου Προστασίας αρχαιολογικού χώρου Πικερμίου κατα την Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μεσογείων.

Επέκταση Σταυρού - Ραφήνας Α/Κ Σπάτων - Α/Κ Γερασίμου 3.339 χλμ., 365 μ. υπόγεια. Κινείται σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει αποτυπωθεί στη ΖΟΕ Μεσογείων, ενώ πριν τον κόμβο Σπάτων σε ζώνη χαρακτηρισμένη ως ειδικής ενίσχυσης παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.

Το τμήμα της αρτηρίας από τον ανισόπεδο κόμβο Μεσογείων έως και την παραλιακή στην Αγία Μαρίνα, μήκους 13.863 χλμ. με 2.043 υπογείως, διέρχεται κατά μήκος των νοτιοανατολικών απολήξεων του Υμηττού από Περιοχή Natura, Α και Β Ζώνη Προστασίας. Σε μήκος 2.200 χλμ. σχεδόν ακουμπά (απόσταση 100-500 μέτρα) τον αρχαιολογικό χώρο Λαμπρικών Κορωπίου. Μεταξύ των χιλιομετρικών θέσεων 6 +7 00 - 10 + 600 κινείται εντός αρχαιολογικού χώρου υψώματος Κόντρα Γκλιάτε και της πέριξ αυτού περιοχής στο Κίτσι.

Για 100 μέτρα “χώνεται” σε Ζώνη Β1 Απολύτου Προστασίας Αρχαιολογικών Χώρων της ΖΟΕ Μεσογείων. Τα επτά πρώτα χλμ. η ίδια ΖΟΕ τα χαρακτηρίζει περιοχή προστασίας του Υμηττού. Στην απόληξή της περνάει και από ακτές κολύμβησης (Ζώνη 3α) αλλά και από Ζώνη 4α Περιαστικό Πράσινο, όπως τις καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα για το παραλιακό μέτωπο (ΦΕΚ 254 Δ/04)!

Ο Υμηττός είναι χαρακτηρισμένος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με νόμο του 1950 και με υπουργική απόφαση το '68. Η πρόσφατη Μελέτη του Οργανισμού Αθήνας αναφέρει ότι στο συνολό του ανήκει στο Natura όπως και ότι έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή (ΦΕΚ 133, β, 16/10/34).

Ο Υμηττός είναι χαρακτηρισμένος και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με νόμο του 1950 και με υπουργική απόφαση το '68

Αεροφωτογραφία της περιοχής όπου προβλέπεται η κατασκευή του Α/Κ Σακέτα (Η γραμμή σημειώνει ενδεικτικά το όριο της περιοχής κατάληψης του κόμβου). Πηγή: Νέα Οδικά Έργα Αττικής Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.

ΑΥΓΗ 15/3/09

 

Tα έργα... προστασίας του δασικού οικοσυστήματος και της γεωργικής γης  15/03/2009 

Ογδόντα επτά μεγάλα τεχνικά έργα σήραγγες, γέφυρες (9 μεγάλες), cut & cover, χωρίς σε αυτά να λογαριάζονται οι δεκάδες διαβάσεις για την αποκατάσταση της εκατέρωθεν προσπέλασης, η αποκατάσταση τοπικών οδών, η διαμόρφωση προσβάσεων στον αυτοκινητόδρομο, οι διασταυρώσεις με άλλα έργα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προβλέπονται κατά μήκος της αρτηρίας.

Ο αριθμός των κόμβων είναι 14 και των ημικόμβων 9. Επιπλέον φαραωνικά ορύγματα με ύψος έως και 22 μέτρα. Η μελέτη καταγράφει μόνον αυτά που το βάθος και το ύψος είναι άνω το 10 μέτρων, 11 ορύγματα και 12 επιχώματα.

Κοντά σε αυτά προβλέπονται τέσσερις μετωπικοί σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί. Στη νότια επέκταση στην Ηλιούπολη διπλής κατεύθυνσης, στο τμήμα Σήραγγα Υμηττού - Α.Κ Μεσογείων παρομοίως, Α.Κ Μεσογείων - Αγία Μαρίνα δύο πλευρικοί σταθμοί στους συνδετήριους κλάδους των “ενδομεσογειακών” μετακινήσεων του κόμβου, μεταξύ του κόμβου Αττικής οδού και Α.Κ Αρτέμιδας διπλής κατεύθυνσης και στην επέκταση Σταυρού - Ελευσίνας στο κατασκευασμένο τμήμα, μονής κατεύθυνσης. Δεν λείπουν και οι σταθμοί εξυπηρέτησης, ΣΕΑ.

Στη ΜΠΕ επισημαίνεται πως κατά την κατασκευή του έργου θα απαιτηθούν σημαντικής κλίμακας και έκτασης χωματουργικές εργασίες. Το σύνολο των χωματουργικών υλικών που θα οδηγηθούν προς απόθεση, το περίσσευμα, θα είναι της τάξεως των 8 εκατ. κυβικών μέτρων!

Μεταξύ των επιπτώσεων από την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων η ΜΠΕ αναφέρει “την εισβολή της οδού μέσα σε αδιατάρακτες εδαφολογικά - γεωλογικά περιοχές, τα ορύγματα που τραυματίζουν βουνοπλαγιές και επιχώματα που μεταβάλλουν το ανάγλυφο, αλλαγές στις φυσικές οδούς απορροής των νερών της βροχής και σε υδατορεύματα”.

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. 

ΑΥΓΗ 15/3

 

επιστροφή στην αρχή

 

Για την προστασία του Υμηττού

Σταυρογιάννη Λ.

Την Τρίτη 31 Μαρτίου η "Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού", στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Καραγεώργη Σερβίας 4 και Σταδίου - 5ος όροφος) προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Τροποποίηση Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας του Υμηττού - Νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό: Περιβαλλοντικές, κυκλοφοριακές, πολεοδομικές επιπτώσεις και κοινωνικές αντιστάσεις».

Θα παρέμβουν: ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, o Γιάννης Πολύζος - αντιπρύτανης ΕΜΠ, ο Νίκος Μπελαβίλας - Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ, η Ιόλη Χριστοπούλου - WWF Ελλάς, ο Nίκος Χλύκας - δασολόγος, ο Γιάννης Σχίζας - συγγραφέας-εκδότης, ο Πάνος Τότσικας, εκ μέρους της «Διαδημοτικής», καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών φορέων.

Όπως είναι γνωστό, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, όπου συζητήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των σχεδιαζόμενων αυτοκινητόδρομων, οι οποίοι ζώνουν τον Υμηττό και κατακερματίζουν την πεδιάδα των Μεσογείων, σύσσωμη η αντιπολίτευση απέρριψε τόσο τη ΜΠΕ όσο και τη σκοπιμότητα των οδικών έργων.

Με οριακή πλειοψηφία 15 υπέρ και 13 κατά εγκρίθηκε η πρόταση-ελιγμός της παράταξης του νομάρχη Αν. Αττικής Λ. Κουρή, η οποία επιστρέφει τη μελέτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να... διορθωθεί, όταν κατά την ισχύουσα νομοθεσία το Νομαρχιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί θετικά ή αρνητικά.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=445359

 

επιστροφή στην αρχή

 

Στήνουν μπλόκο στον Υμηττό

Διαδημοτική επιτροπή εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους αυτοκινητοδρόμους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Ντελέζος

Μέτωπο κατά των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητοδρόμους ταχείας κυκλοφορίας που πρόκειται να δημιουργηθούν στον Υμηττό, συγκροτούν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οικολογικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών.

Η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού, στην οποία συμμετέχουν πλέον περισσότεροι από 40 φορείς, τάχθηκε χτες ανοιχτά κατά των σχεδιαζόμενων αυτοκινητοδρόμων, αλλά και κατά της προτεινόμενης τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού.

Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ θα αυξηθούν τα κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Αττική, «για την επιβίωση της οποίας δεν χρειάζονται νέα οδικά έργα, αλλά ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς και κυρίως των επεκτάσεων του Μετρό».

«Με τους τρεις νέους αυτοκινητοδρόμους που ανακοίνωσε πρόσφατα το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους αντίστοιχους ανισόπεδους κόμβους, ο θεωρητικά προστατευόμενος Υμηττός πρόκειται να σκαφτεί οριζοντίως και καθέτως προκειμένου να αποκτήσει ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων ίσου μήκους με αυτές του Αττικό Μετρό, ενώ η διατομή τους θα είναι κατά 40% μεγαλύτερη», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι της Επιτροπής.

Ετοιμάζουν προσφυγές

Ορισμένοι δήμαρχοι (Ελληνικού και Καισαριανής) μάλιστα, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφύγουν ακόμη και στη Δικαιοσύνη για να σταματήσουν την κατασκευή των νέων οδικών έργων που σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ και ειδικότερα των αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας στον Υμηττό, προσβάλλοντας την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης, τόνισε ότι «οι επεκτάσεις εξυπηρετούν κυρίως τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εμπορική και οικιστική εκμετάλλευση του χώρου του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου».

Ήδη, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο των νέων οδικών αξόνων και να προχωρήσει στην κατάθεση προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, με την προγραμματιζόμενη τροποποίηση του Π.Δ. περί προστασίας του Υμηττού, γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν εγκαταστάσεις που ήδη έχουν κριθεί παράνομες από το ΣτΕ.

Εθνικό Πάρκο

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ζητούν την απόσυρση της προτεινόμενης από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ. και προτείνουν τον χαρακτηρισμό του Υμηττού ως Εθνικό Πάρκο με την έκδοση νέου Π.Δ., το οποίο θα εξασφαλίζει εκτός από την προστασία του Υμηττού και την κατοχύρωση της δημόσιας δασικής γης.

«3.800 δέντρα θα κοπούν για τον κόμβο στο Σακέτα»

ΣΥΜΦΩΝΑ με το σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι αυτοκινητόδρομοι στον ορεινό όγκο του Υμηττού και οι προεκτάσεις τους μέχρι τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, την Ούλοφ Πάλμε και την παραλιακή Σουνίου (Αγ. Μαρίνα) θα είναι συνολικού μήκους 35 χλμ., εκ των οποίων μόνο τα 16 χλμ. θα είναι υπόγεια. Τα υπέργεια τμήματα θα διασχίζουν το δάσος της Καισαριανής (Α΄ και Β΄ ζώνες προστασίας του βουνού) και τις δομημένες περιοχές των παρακείμενων δήμων.

Ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ, πολεοδόμος κ. Γ. Πολύζος, χαρακτήρισε σημαντικές τις επιπτώσεις των συγκεκριμένων κατασκευών, αφού «μόνο στην περιοχή του δάσους της Καισαριανής, στην περιοχή Σακέτα, θα αποψιλωθούν 3.800 δέντρα για την κατασκευή ανισόπεδου κόμβου». Επιπλέον, όπως ανέφερε, στους σταθμούς διοδίων της Ηλιούπολης, του Υμηττού, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας θα απαιτηθούν μεγάλης κλίμακας επιχωματώσεις και τοιχία αντιστήριξης.

«Η πρωτεύουσα- τόνισε ο κ. Πολύζος- μπήκε στον 21ο αιώνα αντιμετωπίζοντας το σοβαρό θέμα και της οργάνωσης του χώρου, με βάση τις ανάγκες κερδοσκοπίας επί της γης και συνεχίζει να αναπτύσσεται με βάση τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, ένα μοντέλο που έχει εγκαταλειφθεί από χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις».

NEA,1-4-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Και το πάρκο Αεροπορίας θύμα της Περιφερειακής Υμηττού  04/04/2009 

Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Πρωτοβουλία κατοίκων της Αργυρούπολης αντιδρά στα σχέδια της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού που έδωσε προς διαβούλευση το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 17 Φλεβάρη, καθώς σε αυτά προβλέπεται ότι στο ύψος της Αεροπορικής Βάσης του Ελληνικού η δημιουργία του κόμβου της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και του ανατολικού ημικόμβου του Μητροπολιτικού Πάρκου. Σημειώνουν ότι η δημιουργία δύο μεγάλων οδικών κόμβων θα υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους και ότι η χωροθέτηση των οδικών κόμβων στη συγκεκριμένη περιοχή είναι προβληματική, καθώς καταστρέφονται τα 110 στρέμματα του πάρκου Αεροπορίας, ενώ ακριβώς δίπλα υπάρχει περιοχή όπου προβλέπεται η κατασκευή του Επιχειρηματικού Κέντρου Ελληνικού.

Επισημαίνουν ότι "η επιλογή της θέσης των κόμβων δεν έχει γίνει με στόχο να διαφυλάξει την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Η διπλανή από τους κόμβους και το Πάρκο περιοχή, με βάση τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, προορίζεται για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Κέντρου Ελληνικού και η αμέσως επόμενη για μεικτές χρήσεις. Δεν είναι δυνατόν ακριβώς δίπλα να υπάρχουν εκατοντάδες στρέμματα που ουσιαστικά προορίζονται για οικοπεδοποίηση με τη μορφή επιχειρηματικών κέντρων, μικτών χρήσεων και κατοικιών και να τοποθετούνται οι κόμβοι και το δίκτυο των δρόμων στην καρδιά του οικιστικού ιστού καταστρέφοντας μάλιστα και ένα πάρκο 110 στρεμμάτων".

Η πρωτοβουλία σε ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι "το τμήμα της περιοχής της βάσης στην οποία προτείνεται η κατασκευή των δύο κόμβων, είναι ζώνη υψηλού πρασίνου, με εμβαδόν περίπου 110 στρέμματα και τουλάχιστον 1500 δέντρα, εκ των οποίων πάνω από τα 230 είναι ευκάλυπτοι ύψους 20 με 30 μέτρων" και υπογραμμίζει ότι "καταστρέφεται ένα πάρκο, πνεύμονας ζωής και οξυγόνου, που με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να αποδοθεί άμεσα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλου του λεκανοπεδίου, αφού η Αεροπορική Βάση Ελληνικού βρίσκεται ήδη σε διαδικασία απομάκρυνσης".

Υποστηρίζουν επίσης ότι "η ποιότητα ζωής των κατοίκων των γειτονικών περιοχών υποβαθμίζεται, καθώς ο κόμβος της Βουλιαγμένης εισχωρεί σαν σφήνα στον οικιστικό ιστό της Αργυρούπολης και του Ελληνικού, προκαλώντας σε όλη τη περιοχή μια τεράστια αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου. Η περιοχή επιβαρύνεται με ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορύπανση και αύξηση συγκεντρώσεων διοξειδίου άνθρακα, ενώ πάνω από 3000 κάτοικοι κτιρίων με πρόσοψη στα τμήματα των δύο ανισόπεδων κόμβων σε λίγο καιρό, αντί για πάρκο με τεράστιους ευκαλύπτους, θα βλέπουν ένα τερατώδες οδικό έργο".

Προτείνουν μάλιστα και εναλλακτική λύση στα υπάρχουσα σχέδια, καθώς αναφέρουν ότι "τα συγκεκριμένα έργα μπορούν να μεταφερθούν σε διπλανό χώρο. Υπάρχει η δυνατότητα να μεταφερθούν οι κόμβοι έξω από τον οικιστικό ιστό των πόλεών μας, να ελαχιστοποιηθούν οι διαστάσεις τους, να υπογειοποιηθούν οι συνδέσεις τους με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και να τραβηχτούν στο εσωτερικό της διπλανής περιοχής της αεροπορικής βάσης, ο οποίος δεν είναι χώρος υψηλού πρασίνου".

Οι κάτοικοι καλούν το ΥΠΕΧΩΔΕ "να τροποποιήσει τα σχέδια, έτσι ώστε να γίνει ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου, Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πρασίνου, χωρίς εμπορικά κέντρα και μερική οικοπεδοποίηση", τα πολιτικά κόμματα και τους βουλευτές "να πάρουν θέση προστατεύοντας τα δίκαια αιτήματά μας", τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναδείξουν το θέμα, τον επίτροπο Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης "να προστατεύσει την περιοχή με το πλέγμα προστασίας για παρόμοιες περιοχές που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία" και τους δημάρχους Αργυρούπολης και Ελληνικού να κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουν την περιοχή και το πάρκο. Τέλος ζητούν "οι κάτοικοι των πόλεών μας να κινητοποιηθούν για τη διαφύλαξη του Πάρκου".

Εν κατακλείδι, τονίζουν ότι "δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με ποιο τρόπο θα γίνει η καταστροφή του πάρκου, ή από ποια πλευρά του σπιτιού μας θα περάσει το δίκτυο των δρόμων, για μας μόνο η απομάκρυνση των κόμβων έχει έννοια".

Συντάκτης : Παπαγιάννης Κώστας  ΑΥΓΗ 4/4/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εθνικό Πάρκο για να διασφαλιστεί η μοναδικότητά του  05/04/2009 

Την πλήρη διαφωνία τους, με αποχρώσεις, εκφράζουν WWF Eλλάς και Ορνιθολογική Εταιρεία στο σχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ με το οποίο τροποποιείται το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας του Υμηττού, υπογραμμίζοντας ότι αυτό συνιστά οπισθοδρόμηση καθώς φορτώνει το βουνό με δραστηριότητες ασύμβατες ενώ νομιμοποιεί πλήθος εγκαταστάσεων.

Οι δύο οργανώσεις θεωρούν αναχρονιστικό το εργαλείο σχεδιασμού που χρησιμοποιείται, τις πολεοδομικές διατάξεις αντί του νόμου 1650/86 για το περιβάλλον, που έχει ως αποτέλεσμα, εκτός των άλλων, να μην προβλέπεται ουσιαστικά κανένα μέτρο για την προστασία και διαχείρισή του.

Επειδή λοιπόν ο Υμηττός αποτελεί πολύτιμο μεσογειακό οικοσύστημα (απαντώνται 130 είδη πουλιών και πάνω από 600 είδη φυτών) που χρήζει ιδιαίτερης προστασίας, αντιπροτείνουν να χαρακτηρισθεί εθνικό πάρκο στο οποίο δεν θα χωράνε αυτοκινητόδρομοι ταχείας κυκλοφορίας και εγκαταστάσεις παντός τύπου.

Το WWF Ελλάς ζητά την απόσυρσή του θεωρώντας πως το προτεινόμενο σχέδιο συμβάλλει στην περαιτέρω υποβάθμιση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, ενώ ο "τεμαχισμός" των σημερινών Ζωνών Α και Β σε 8 μικρότερες περιπλέκει το νομικό καθεστώς και δυσχεραίνει την εφαρμογή και τον έλεγχό του. Προτείνει νέο Προεδρικό Διάταγμα με καθορισμό ζωνών προστασίας και χρήσεων βάσει των φυσικών χαρακτηριστικών του βουνού. Δηλαδή εκτεταμένη Ζώνη Α αυξημένης προστασίας με επιτρεπόμενες χρήσεις την επιστημονική έρευνα, ήπιες φυσιολατρικές δραστηριότητες και δραστηριότητες για την προστασία του οικοσυστήματος.

Καμία κατασκευή, παρά μόνον παρατηρητήρια, δεξαμενές, πυροφυλάκια. Το προτεινόμενο σχέδιο προβλέπει αναψυκτήρια 100 τ.μ. με αρτιότητα τα 20 στρέμματα και χρήσεις αναψυχής και περιπάτου στην Α1 ζώνη και στην Α2 αναψυχή και πολιτισμό. Εκτεταμένη Ζώνη Β ώστε να καλύψει το σύνολο του ορεινού όγκου, η οποία θα λειτουργήσει ως ασπίδα της Α και δραστηριότητες που να σχετίζονται μόνον με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, ίδρυση φορέα διαχείρισης, περιορισμό και αυστηρό έλεγχο της ζώνης των κεραιών, απαγόρευση του κυνηγιού και κατεδάφιση των τελεσίδικα αυθαίρετων κτισμάτων.

Στο ίδιο κλίμα κινούνται πάνω - κάτω και οι παρατηρήσεις της Ορνιθολογικής, η οποία στις αδυναμίες του προτεινόμενου Π.Δ. κατατάσσει την ανυπαρξία μέτρων προστασίας και διατήρησης του προστατευτέου αντικειμένου και θεωρεί επίκινδυνο τον χαρακτηρισμό της ζώνης Α2 ως περιαστικού πάρκου, καθώς υπονομεύει τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για περαιτέρω αλλαγές στις χρήσεις γης.

Από την πλευρά της, μεταξύ άλλων, προτείνει: Να περιληφθούν διατάξεις, μέσω εκπόνησης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, που θα αναφέρονται ρητά στο προστατευτέο αντικείμενο και ορίζουν συγκεκριμένα μέτρα διατήρησης των οικοσυστημάτων και της ορνιθοπανίδας της προστατευόμενης περιοχής, να καταργηθεί ο διαχωρισμός της Ζώνης Α «απόλυτης προστασίας» σε Α1 και Α2 έτσι ώστε να θεσμοθετηθεί μία ενιαία ζώνη απόλυτης προστασίας, εντός της οποίας να μην επιτρέπεται κανενός τύπου δόμηση ή χρήση υφιστάμενων νόμιμων κατασκευών μη σχετική με τη διαχείριση της προστατευόμενης περιοχής.

Εξαίρεση αποτελεί η δημιουργία πυροφυλακίων και παρατηρητήριων. Επιπλέον η Ζώνη Α2 να μην χαρακτηριστεί ως «περιαστικό πάρκο», αλλά μόνο ως «ζώνη απόλυτης προστασίας», η Ζώνη Β να αποτελεί ενιαία ζώνη με οριζόντιες ρυθμίσεις και απαγόρευση της δόμησης. Για τη Ζώνη Ε1 υποστηρίζει τον περιορισμό των κεραιών σε μικρότερη έκταση στην κορυφογραμμή, εξασφαλίζοντας όμως ότι οι υπάρχουσες κεραίες εκτός της ζώνης Ε1 θα μεταφερθούν εντός της.

Ζητεί δε η γνώμη για έργα εντός των Ζωνών Α και Β, που δεν αφορούν τη διατήρηση του προστατευτέου αντικειμένου, θα πρέπει να είναι αρμοδιότητα δύο υπουργείων (ΥΠΕΧΩΔΕ και Αγροτικής Ανάπτυξης), δεδομένης τις σημαντικότητας της περιοχής.

Οι δύο οργανώσεις στα αρνητικά του σχεδίου κατατάσσουν την εξαίρεση του Πάρκου Γουδή για να ρυθμιστεί μελλοντικά, παρότι χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Β4 εντός ορίων Προστασίας.

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.ΑΥΓΗ 5/4/09

 

Να μην φορτωθεί με αυτοκινητόδρομους που δεν είναι απαραίτητοι  05/04/2009 

 Σημαντική υποβάθμιση στους οικοτόπους του Υμηττού, προστατευόμενη περιοχή του δικτύου Νatura και σημαντικά προβλήματα εκτός της προστατευόμενης περιοχής θα προκαλέσουν οι σχεδιαζόμενοι αυτοκινητόδρομοι, προειδοποιεί η Ορνιθολογική. Άλλη μια φωνή που έρχεται να προστεθεί στους δήμους Ελληνικού, Καισαριανής, Αργυρούπολης, Κρωπίας κ.ά. και στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι έχουν πει όχι προαναγγέλλοντας προσφυγές στο ΣτΕ.

Στη γνωμοδότηση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ η οργάνωση επισημαίνει πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αγνοεί το νομικό καθεστώς προστασίας μιας περιοχής Natura, ενώ πιθανή αδειοδότηση των έργων θα είναι παράνομη καθώς δεν έχει εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων βάσει της οδηγίας 2001/42, η οποία θα συνεκτιμά τις αθροιστικές επιπτώσεις.

Η οργάνωση εστιάζει στο γεγονός ότι η χάραξη από την έξοδο της σήραγγας στα ανατολικά του βουνού με τις δύο διακλαδώσεις προς Μεσόγεια και νότια βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα ρέματα Χαλιδούς και Ντούκας.

Ο οδικός άξονας προς την παραλία διέρχεται από ζώνη απολύτου προστασίας, όπως και η έξοδος της σήραγγας. Τα είδη πουλιών που φωλιάζουν εδώ ή βρίσκουν τροφή θα εκτοπισθούν λόγω της υψηλής όχλησης που θα φέρει ο αυτοκινητόδρομος 6 λωρίδων στην απόληξη της σήραγγας. Η διάνοιξη της σήραγγας και το οδικό δίκτυο στις ανατολικές παρυφές θα κατακερματίσει ολοκληρωτικά τους οικοτόπους της περιοχής.

Ο αυτοκινητόδρομος με κατεύθυνση ανατολική - βορειοανατολική διασχίζει την πεδιάδα των Σπάτων κατακερματίζοντας περιοχές που αποτελούν τα τελευταία καταφύγια για την αγροτική ορνιθοπανίδα δίνοντας τη χαριστική βολή στα Μεσόγεια μετά την κατασκευή του αεροδρομίου και την αλόγιστη επέκταση οικισμών.

Ο κατακερματισμός, πέραν της άμεσης απώλειας οικοτόπων, θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της εκτάσεων που έχουν απομείνει και τη μετατροπή της σε οικοδομήσιμη γη με αποτέλεσμα ο κάμπος να απωλέσει πλήρως τον γεωργικό του χαρακτήρα, υπογραμμίζει η Ορνιθολογική. Και κρίνει ως απαραίτητα:

"- Να μην επιτραπεί καμία επέμβαση για έργα κεντρικά ή συνοδά, εντός των Ζωνών Α και Β του Υμηττού. Η είσοδος και έξοδος της σήραγγας πρέπει να σχεδιαστούν εκτός της προστατευόμενης περιοχής (Ζώνες Α και Β).

- Να εξεταστεί σοβαρά το κατά πόσο οι νέοι αυτοκινητόδρομοι είναι απαραίτητοι, δηλαδή να εξεταστεί η μηδενική λύση κατά την οποία δεν θα κατασκευαστούν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι και θα απαιτηθεί συνολικός ανασχεδιασμός του οδικού δικτύου με έμφαση την τοπική κυκλοφορία, τους ποδηλατόδρομους, τους πεζόδρομους και την επάρκεια χώρων στάθμευσης, όπως και την ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

- Να εκπονηθεί Στρατηγική Εκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΕΠΕ) βάσει της Οδηγίας 2001/42/ΕΚ, έτσι ώστε να εκτιμηθούν οι αθροιστικές επιπτώσεις των έργων στο περιβάλλον.

- Εάν τα παραπάνω δεν είναι εφικτά, θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το Άρθρο 6 της Οδηγίας για τους Οικότοπους, εφόσον η ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής θα θιγεί. Το ΥΠΕΧΩΔΕ οφείλει να προτείνει τα κατάλληλα αντισταθμιστικά μέτρα και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής".

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.  ΑΥΓΗ 5/4/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ανακοίνωση

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14.4 –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Με την ιδιαίτερα επιτυχή Συνέντευξη Τύπου που έδωσε η «Διαδημοτική» στις 31.3.09,  αναδείχθηκε  το ευρύτατο μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται -συνολικά ή σε επιμέρους ζητήματα - τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό: φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι Καισαριανής, Ελληνικού, Αλίμου, Νομαρχία Αν.Αττικής κ.ά), Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις  ( Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, WWF Ελλάς, Eταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κ.ά), ειδικοί επιστήμονες, κινήσεις πολιτών, Δημοτικές παρατάξεις, πολιτικά σχήματα (ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι-Πράσινοι κ.ά).

 Η  προβολή των θέσεών μας από τα ΜΜΕ ( Νέα, Ελευθεροτυπία, Καθημερινή, Αυγή, Εποχή, Ναυτεμπορική, Ημερησία, Μετρόραμα, ΤVXS, ΣΚΑΪ TV κ.ά) αλλά και από τα τοπικά έντυπα, έσπασε τη μονόπλευρη πληροφόρηση του ΥΠΕΧΩΔΕ και έδωσε τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις απόψεις μας πολλοί περισσότεροι από πριν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε περιοχές πού παρέμεναν αδρανείς  (Ανατολική Αττική, Ζωγράφου, Παπάγου  κ.α) έχουν δημιουργηθεί ευρύτερες συσπειρώσεις ενάντια στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ακόμη και ο  σιωπηλός καθ’όλη τη διάρκεια της λεγόμενης δημόσιας διαβούλευσης «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού» (Σ.Π.Α.Υ), ζητά την επέκταση της Α’ Ζώνης προστασίας Υμηττού και την κατάργηση της Β’ Ζώνης.

Μέσα σ’αυτές τις συνθήκες,  με δεδομένη την πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση  Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Κ.Υ.Α) και στην δημοπράτηση  εντός του προσεχούς Μαΐου του έργου « Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής», έχουν ήδη κατατεθεί μια σειρά προτάσεις για την παραπέρα πορεία μας, τις οποίες συνοπτικά παραθέτουμε:

α) Να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ  διοργανώνοντας από κοινού με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς μια «Ημέρα δράσης για τον Υμηττό», σε διάφορους Δήμους γύρω από τον Υμηττό.

β)Να καταθέσουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αίτηση ακύρωσης τόσο της  Κ.Υ.Α, όταν εκδοθεί, όσο και του νέου Π.Δ για την προστασία του Υμηττού, στον βαθμό που δεν συμβαδίζει με τις θέσεις μας.

γ)Να απευθύνουμε επιστολή προς την «Συνεργασία των 12 Φορέων για το περιβάλλον»

(στην οποία συμμετέχουν φορείς όπως η Υπερνομαρχία Αθηνών –Πειραιώς, η ΤΕΔΚΝΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας. η Γ.Σ.Ε.Ε, το Ε.Κ.Α κ.ά), με την οποία να τους ζητάμε να εναντιωθούν στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό. Επισημαίνουμε ότι σε εισήγηση της «Συντονιστικής Επιτροπής Παρακολούθησης» των 12 Φορέων ( Πρακτικά 5ης Συνεδρίασης- 18.11.08), προτείνεται, μεταξύ άλλων, οι προαναφερόμενοι φορείς να αποφασίσουν:

« να καταργηθεί η Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού υπέρ της Α’ Ζώνης. Να υπάρξουν μόνο σημειακές παρεμβάσεις αν χρειασθεί »

« Κήρυξη των περιαστικών ορεινών όγκων ως προστατεύομενων περιοχών σύμφωνα με το άρθρο19 του νόμου 1650/86»

δ)Να μεταφέρουμε το ζήτημα των προθέσεων και των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ στον Υμηττό στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμέσου μιάς παρέμβασης που ετοιμάζουν οι Οικολόγοι-Πράσινοι στις 14 Απριλίου. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχει κοινοποιηθεί προς τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερώτημα  της «Διαδημοτικής» και της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης σχετικό με το άν εντάσσεται το έργο «Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής» στη διαδικασία Στατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΕΠΕ).

ε) Τέλος, έχει κατατεθεί η πρόταση να πραγματοποιηθεί στην Ηλιούπολη απο την «Διαδημοτική» σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, εκδήλωση διαμαρτυρίας για τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, την Κυριακή 26.4,στις 10.30 π.μ στο τέρμα των λεωφορείων 206(Αγία Μαύρα) και πορεία 1 χιλιομέτρου στον χώρο του Υμηττού όπου προγραμματίζεται ο μετωπικός Σταθμός Διοδίων.

Για όλα τα παραπάνω, καλούμαστε να συζητήσουμε την Τρίτη 14/4 στις 7.30μμ στο Δημαρχείο Ηλιούπολης. Οσοι αδυνατούν να παρευρεθούν, ας γνωστοποιήσουν τις απόψεις τους με οποιονδήποτε τρόπο (τηλεφωνικά- ΦΑΞ- ηλεκτρονικά)

6/4/09   Το (προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής.

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δελτίο Τύπου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 του Απρίλη στο Δημοτικό Κινηματογράφο Βύρωνα «Λουΐζα» η Ενημέρωση-Συνέλευση που κάλεσαν η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, οι Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Υμηττού, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα και η Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια με θέμα την ανατροπή των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή των Νέων Αυτοκινητόδρομων Αττικής και για την προώθηση νέου προεδρικού διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι επιπτώσεις τους και οι σκέψεις των διοργανωτών για το πλαίσιο των αιτημάτων, τις μορφές δράσης και τους τρόπους οργάνωσης του αγώνα για την αποτροπή αυτών των σχεδίων.

Παραβρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του Βύρωνα, αλλά και άλλων δήμων της Νοτιοανατολικής Αθήνας και περιοχών του Υμηττού, καθώς και μέλη επιτροπών κατοίκων, κινήσεων πόλης, τοπικών συλλόγων εργαζομένων και φοιτητικών σχημάτων.

Η συζήτηση ήταν πλούσια με πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μεγάλο και αμείωτο μέχρι το τέλος. Μίλησαν αρκετοί κάτοικοι και τοποθετήθηκαν μέλη των παρακάτω συλλογικοτήτων:

Ανοιχτή Συνέλευση Αγίας Παρασκευής

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών Αλίμου

Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού

Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας

Επιτροπή Κατοίκων Ηλιούπολης

Κίνημα στην Πόλη του Ζωγράφου

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού

Συνέλευση κατοίκων Βύρωνα, Καισαριανής, Παγκρατίου

Το γενικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από το σύνολο των τοποθετήσεων ήταν ότι τα σχέδια της κυβέρνησης όχι μόνο δεν έχουν σε τίποτα να κάνουν με τις ανάγκες των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση. Όλοι οι συμμετέχοντες δήλωσαν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι την οριστική ακύρωσή τους, χωρίς διαπραγματεύσεις και ταλαντεύσεις, και συμφώνησαν ότι αναγκαίο πλαίσιο στον αγώνα για την αποτροπή των σχεδίων είναι:

Όχι στην υποταγή και τη συμπόρευση με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων

Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό και τη νότια Αθήνα, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες

Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του Υμηττού

Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους

Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και ολοκληρωμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων

Απόσυρση τώρα του σχεδίου τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας»-λεηλασίας του Υμηττού

Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του

Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου

Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων

Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού

Μόνος ΔΡΟΜΟΣ ο ΑΓΩΝΑΣ στα χέρια των κατοίκων με συνελεύσεις και επιτροπές σε κάθε Δήμο

Κατά τη διάρκεια της τρίωρης περίπου διαδικασίας αποφασίστηκε από την πλειοψηφία των συμμετεχόντων η συγκρότηση μια ανοιχτής συνελευσιακής δομής συντονισμού με όνομα «Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους και το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος λεηλασίας του Υμηττού».

Στόχος είναι το σταμάτημα των σχεδίων τους και τρόπος η συγκρότηση επιτροπών κατοίκων σε κάθε γειτονιά και δήμο, η βοήθεια στις κινητοποιήσεις των κατοίκων και ο κινηματικός συντονισμός των τοπικών αντιστάσεων όπου υπάρχουν.

Αποφασίστηκε επίσης η στήριξη των τοπικών κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί ή θα αποφασιστούν στο μέλλον από τις κατά τόπους επιτροπές και κινήσεις, η ανάδειξη συγκεκριμένων κέντρων αγώνα στις γειτονιές της νοτιοανατολικής Αθήνας και η διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης και πορείας στο κέντρο της Αθήνας στα μέσα του Μάη.

Η επόμενη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα θα γίνει στις 26 του Απρίλη σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθεί.

Κινητοποιήσεις που ανακοινώθηκαν από τις Επιτροπές και τις Κινήσεις:

Τετάρτη 8/4 7.00 μμ: Συγκέντρωση – Συνέλευση στο στάδιο της Πανεπιστημιούπολης που καλούν πολίτες Πανεπιστημιούπολης, Καισαριανής, Ιλισίων

Τετάρτη 8/4 7.00 μμ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας από την Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας

Παρασκευή 10/4 5.30 μμ: Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα από την Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα και άλλες κινήσεις.

Παρασκευή 10/4 7.00 μμ: Συζήτηση που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής στην κεντρική πλατεία Καισαριανής για τη δημιουργία Επιτροπής Κατοίκων

Σάββατο 11/4 11.00 πμ: Συγκέντρωση – καθαρισμός του πάρκου – συνέλευση κατοίκων, που καλεί η Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας στο πάρκο στο Τριεθνές (Κύπρου-Γεννηματά-Γούναρη)

8/4/2009

η Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης

(ελήφθη 8-4-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δρόμοι στον Υμηττό: Πεδίο νέας κερδοσκοπίας και νέων συγκρούσεων  09/04/2009 

Του ΑΚΗ ΜΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ*

Το θέμα των νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό είναι εδώ και καιρό στην επικαιρότητα. Η σημασία του έργου είναι προφανής, καθώς πρόκειται για έργο αλλαγής της εικόνας όχι μόνο του λεκανοπεδίου αλλά της Αττικής στο σύνολό της.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό στη συνέντευξη Τύπου της 17.2.09, στην περιοχή της Αττικής πρόκειται να κατασκευαστούν 62 περ. χλμ. προϋπολογισμού 1,658 δισ. ευρώ, προβλέπεται να κατασκευαστούν με σύμβαση παραχώρησης και να παραχωρηθούν σε ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση μέσω είσπραξης διοδίων. Στο έργο περιλαμβάνονται 9 μεγάλες γέφυρες συνολικού μήκους 1.503 μ., 14 κόμβοι, 8 ημικόμβοι και 87 μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγες, cut & cover κ.ά.), 4 μετωπικοί σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί σταθμοί.

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, που δημοσιοποιήθηκε στις 20.2.09, το συνολικό μήκος των προγραμματιζόμενων νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική ανέρχεται σε 62.355 μ., ενώ το σύνολο των υπόγειων χαράξεων υπολογίζεται σε 21.695 μ. (34,8%).

Για τους ανυποψίαστους, μπορεί να πρόκειται για ένα σύστημα δρόμων που θα λύσουν το πρόβλημα της κυκλοφορίας ή τουλάχιστον θα συμβάλουν στη λύση του.

Για τους λίγο υποψιασμένους, πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα φέρει χρήμα στα ταμεία των κατασκευαστικών. Αφού με συμβάσεις παραχώρησης θα κατασκευάσουν τους δρόμους, θα τους εκμεταλλεύονται μέχρι να βγάλουν όσα θέλουν. Εν τω μεταξύ θα έχουν συμβάλει στον φαύλο κύκλο «Νέοι δρόμοι - αύξηση των ΙΧ - ανάγκη για νέους δρόμους - μεγαλύτερη αύξηση των ΙΧ», οπότε θα χρειάζονται κι άλλοι νέοι δρόμοι και πάει λέγοντας.

Για τους περισσότερο υποψιασμένους, το έργο αφορά ευθέως το πρώην αεροδρόμιο και εντάσσεται στην προσπάθεια τσιμεντοποίησής του. Γι' αυτό και οι 6 κόμβοι μέσα στον χώρο του. Εκεί συγκρούεται η πρόταση για πάρκο υψηλού πρασίνου, ελεύθερο και ανοικτό σε όλους στο σύνολο της έκτασης του πρώην αεροδρόμιου, με την πρόταση για εκτεταμένη τσιμεντοποίηση - ιδιωτικοποίηση και δημιουργία υπερτοπικών πόλων τουρισμού, ψυχαγωγίας, εμπορίου, διοικητικών & επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για το αεροδρόμιο σκοντάφτουν σε ισχυρές αντιστάσεις. Όπως υπολογίζουν λοιπόν, η προώθηση του σχεδίου των νέων δρόμων θα είναι πιο εύκολη για το ΥΠΕΧΩΔΕ και θα ανοίξει το, δρόμο για τα υπόλοιπα.

Για όσους έχουν κοιτάξει τα σχέδια, πρόκειται για κάτι ακόμη πιο μεγάλο.

Αν το αεροδρόμιο είναι ένα φιλέτο για ορισμένους, η ανατολική πλευρά του Υμηττού είναι ένα πολύ μεγαλύτερο φιλέτο σε πολύ καλύτερους όρους. Με τους δρόμους που προτείνονται παρέχεται πρόσβαση σε περιοχές που μέχρι σήμερα δεν χτίζονται, αύριο όμως μπορεί να φιλοξενούν ιατρικά κέντρα, εκπαιδευτήρια, γηροκομεία, συνοικίες κ.λπ.

Το σχέδιο πάει πακέτο με την αλλαγή του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού, που συζητιέται αυτόν τον καιρό.

Σημειώνεται εδώ ότι το προτεινόμενο Π.Δ., αντί να τροποποιεί τους όρους στην κατεύθυνση της απόλυτης προστασίας, στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για να χτιστούν στις πλαγιές του Υμηττού, τα πάντα αρκεί να χαρακτηρίζονται κοινωφελή (νοσοκομεία, σχολεία, γηροκομεία κ.λπ.).

Ανοίγουν λοιπόν νέα πεδία κερδοσκοπίας μέσω μιας νέας επιχειρηματικής εφόδου, που μπορεί να μετατρέψει τον Υμηττό στον Λυκαβηττό του 21 αιώνα.

Άρα το σχέδιο με το πρόσχημα της λύσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων ανοίγει δρόμους στην κερδοσκοπία, την τσιμεντοποίηση του Ελληνικού και την οικιστική επιχειρηματική έκρηξη ανατολικά του Υμηττού.

Μεγάλες δουλειές, μεγάλα συμφέροντα, μεγάλοι αγώνες χρειάζονται για την ανατροπή αυτών των σχεδίων.

Υπάρχει όμως ήδη μια σημαντική νίκη.

Το σχέδιο αυτό πήγαινε πακέτο με την αναθεώρηση του άρθρου 24, του άρθρου 100 & 117 του Συντάγματος. Αυτό θα αφαιρούσε τη συνταγματική προστασία από το περιβάλλον του Υμηττού.

Ο αγώνας της νεολαίας και των εκπαιδευτικών για την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστήμιου συμπαρέσυρε και ακύρωσε αυτό το μέρος του σχεδίου.

Μπορεί λοιπόν να είναι μεγάλοι και δυνατοί όσοι ονειρεύονται ένα Ελντοράντο στις πλαγιές του Υμηττού και στα Μεσόγεια, αλλά δεν είναι παντοδύναμοι. Τα σχέδιά τους μπορεί να ανατραπούν. Ήδη τα μηνύματα αντίστασης που έρχονται από τους γύρω δήμους είναι πολλά και θετικά.

* Ο Άκης Μπαδογιάννης είναι μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

ΑΥΓΗ 9/4/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Υμηττός: Μετά τις λεωφόρους έρχεται και η οικοδόμηση...  16/04/2009 

Βορά στην κατοικία θέλει να προσφέρει τη σημερινή Β' Ζώνη Προστασίας του Υμηττού το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής. Αυτό διαφαίνεται από τις προτάσεις, στις οποίες κατέληξε ύστερα από δύο συνεδριάσεις συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση για την πρόταση τροποποίησης του Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού.

Συγκεκριμένα το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, υιοθετώντας την εισήγηση της αρμόδιας νομαρχιακής επιτροπής, προτείνει "να αποτυπωθούν οι γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης ζώνης προστασίας του Υμηττού και να δοθεί η δυνατότητα ανέγερσης κατοικίας υπό προϋποθέσεις". Μάλιστα προτείνει "να προβλέπεται αποζημίωση για τις ιδιοκτησίες οι οποίες με την παρούσα πρόταση χάνουν την αρτιότητα και οικοδομησιμότητά τους".

Κατά τα λοιπά το νομαρχιακό συμβούλιο Ανατολικής Αττικής θεωρεί ότι δεν εξυπηρετεί την προστασία του Υμηττού ο κατακερματισμός σε ζώνες και προτείνει τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας ζώνης απολύτου προστασίας, η οποία θα έχει τροποποιημένα γεωμετρικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την πρόταση "και θα αφορά μόνο τον ορεινό όγκο του Υμηττού". Ζητεί να γίνει επαναπροσδιορισμός των προϋποθέσεων ανέγερσης αναψυκτηρίων, πολιτιστικών κέντρων και άλλων και ως προς τη χωροθέτησή τους και ως προς τις διαδικασίες ελέγχου τους, καθώς και να μην επιτρέπεται η τοποθέτηση νέων κεραιών στην υπό θεσμοθέτηση περιοχή.

Τέλος, ζητεί να διευκρινιστεί επαρκώς η δυνατότητα επέκτασης των νομίμως υφισταμένων κτιρίων και του χαρακτήρα τους, να θεσμοθετηθεί δεσμευτικό πλαίσιο σε σχέση με την αποκατάσταση ων υφιστάμενων λατομείων, καθώς και να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των δήμων τους οποίους αφορά.

Συντάκτης : Ανυπόγραφο 

ΑΥΓΗ 16/4/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Την ένταξη του λόφου «Κορακοβούνι» στη ζώνη προστασίας του Υμηττού ζήτησαν σήμερα με υπόμνημά τους προς τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρο Καλογιάννη οι βουλευτές της Β’ Αθηνών Βύρων Πολύδωρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο υπόμνημά τους αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι παρόλο που το «Κορακοβούνι» στο Χολαργό και η περιοχή της Αγίας Ελεούσας έχουν χαρακτηριστεί ως δάσος και δασική έκταση ήδη από τη δεκαετία του 1970, δεν είναι ενταγμένες στη ζώνη προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού και βρίσκονται ακόμα και σήμερα στο στόχαστρο επίδοξων καταπατητών οι οποίοι μόνο σκοπό έχουν την καταστροφή του πευκοδάσους και την τσιμεντοποίηση της περιοχής. 
 Ο πρώην Υπουργός και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ζητούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ολόκληρη η περιαστική δασική έκταση που περιλαμβάνει το λόφο «Κορακοβούνι» και την περιοχή της Αγίας Ελεούσας όπου βρίσκονται και οι πηγές του Ιλισσού, να ενταχθεί στα όρια προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον προς όφελος των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και συνολικά της Αττικής. Προτείνουν, παράλληλα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να αναγνωριστούν και να κηρυχθούν οι περιοχές αυτές ως αρχαιολογικό και οικολογικό πάρκο.
Με αφορμή την κατάθεση του υπομνήματος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με πρωτοβουλία του συναδέλφου κ. Βύρωνα Πολύδωρα καταθέσαμε σήμερα από κοινού υπόμνημα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ με το οποίο προτείνουμε την ένταξη του λόφου «Κορακοβούνι» και της περιοχής της Αγίας Ελεούσας στη ζώνη προστασίας του Υμηττού. Πρόκειται για μία περιοχή εξαιρετικού περιβαλλοντικού αλλά και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος την οποία πρέπει να προστατέψουμε με κάθε δυνατό τρόπο από τις κάθε λογής ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις και τους επίδοξους καταπατητές. Ο Υμηττός είναι μία από τις λίγες ανάσες του λεκανοπεδίου και το Κορακοβούνι είναι ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου για τους κατοίκους του Χολαργού. Ελπίζω λοιπόν το ΥΠΕΧΩΔΕ να υιοθετήσει την πρότασή μας και να εντάξει τις περιοχές αυτές στη ζώνη προστασίας του Υμηττού ώστε να προστατέψουμε αποτελεσματικά μία δασική έκταση που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής».

(ελήφθη 28-4-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

protovoulia.agona.gia.imitto@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 2

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 26 Απρίλη στο Δημαρχείο της Καισαριανής συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το Προεδρικό Διάταγμα λεηλασίας του Υμηττού.

Στη συνέλευση παρουσιάστηκαν στοιχεία και υλικό για τις επιπτώσεις από τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, η δική μας λογική αντίθεσης στο μοντέλο ζωής και πόλης που μας σερβίρουν και αναπτύχθηκε το σκεπτικό μας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με δημόσια, δωρεάν, αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και δίκτυο πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων.

Η συζήτηση ήταν πλούσια. Μεταφέρθηκε η εμπειρία από τη δράση των επιτροπών κατοίκων στις διάφορες γειτονιές της Νοτιανατολικής Αθήνας. Από την προηγούμενη συνέλευση του Βύρωνα μέχρι τη συνέλευση της Καισαριανής έγιναν εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες. Επίσης, δημιουργήθηκαν Επιτροπές Κατοίκων ενάντια στους αυτοκινητόδρομους στην Καισαριανή και στον Άλιμο και υπάρχει κάλεσμα για συγκρότηση Επιτροπής Κατοίκων στο Βύρωνα για τη Δευτέρα 4 Μαΐου στην πλατεία Ταπητουργείου.

Κατατέθηκαν διάφορες σκέψεις για δράσεις και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των κατοίκων και την δημοσιοποίηση του προβλήματος, με στόχο την ματαίωση των σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Στη συνέλευση αποφασίστηκαν :

Το Σάββατο 16  Μάη, ώρα 12.00, να γίνει συγκέντρωση στον Κουταλά-είσοδος Σακέτα (όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει χωροθετήσει τον ομώνυμο υπερκόμβο και τη σήραγγα) και πορεία των κατοίκων νοτιοανατολικής Αθήνας και περιοχών του Υμηττού

Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας (τοπικές πορείες, παρεμβάσεις, κτλ)

Να ασκηθούν πιέσεις στους φορείς που συμμετέχουν στη διαβούλευση

Να υποστηριχθούν οι δράσεις που αναπτύσσονται στις γειτονιές

Να υπάρξει μια κοινή μέρα δράσης όλων των Επιτροπών Κατοίκων της Περιοχής

Να δημιουργηθεί ιστοσελίδα της Πρωτοβουλίας Αγώνα

Να γίνει νέα συνέλευση την Κυριακή 10 Μάη

Να υπάρξει προετοιμασία για κεντρική κινητοποίηση με την ανακοίνωση της δημοπράτησης του έργου ή νωρίτερα αν αυτό είναι εφικτό

2/5/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η Εκκλησία κλείνει τους δρόμους στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Ø      Οι επεκτάσεις των αυτοκινητοδρόμων και του ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής περνούν μέσα από τις 15.000 και πλέον στρέμματα που έχει δηλώσει η Εκκλησία της Ελλάδος στο Κτηματολόγιο αυτών των περιοχών

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

«Πυρετός» επικρατεί στις τεχνικές και στις οικονομικές υπηρεσίες της Εκκλησίας καθώς τα στελέχη της μελετούν τις παραμέτρους του ρυθμιστικού σχεδίου αλλά και τους νέους δρόμους επέκτασης της Αττικής οδού που σχεδιάζει να κατασκευάσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αττική. Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Οικονομικής Υπηρεσίας (ΕΚΥΟ) έχουν στα χέρια τους και μελετούν τις ανακοινώσεις του υπουργού κ. Γ. Σουφλιά προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις και χρήσεις γαιών στις περιοχές όπου θα επεκταθεί η Αττική οδός αλλά και το νέο ρυθμιστικό σχέδιο. Ο διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων αναμένεται να προκηρυχθεί στα μέσα του μήνα. Ωστόσο η Εκκλησία σκοπεύει να κάνει τις δικές της κινήσεις καθώς στις περιοχές απ΄ όπου θα περάσουν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι διαθέτει περισσότερα από 15.000 στρέμματα γης τα οποία μάλιστα έχει κατοχυρώσει και με τις δηλώσεις της στο Κτηματολόγιο.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των στελεχών των τεχνικών υπηρεσιών της Εκκλησίας βρίσκονται τρία σημεία:

*Ο κόμβος που θα κατασκευαστεί στο ύψος του στρατοπέδου Σακέτα. Πρόκειται για τη μεγάλη σήραγγα του Υμηττού που θα συνδέει τη νότια πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από το στρατόπεδο Σακέτα ως τη Μεσογείων. Στην περιοχή του Υμηττού και συγκεκριμένα στις περιοχές που συνδέουν τον Βύρωνα, την Καισαριανή, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη, οι τεχνικές υπηρεσίες της Εκκλησίας δήλωσαν στο Κτηματολόγιο ότι διαθέτουν 3.400 στρέμματα γης. Σε αυτήν την έκταση ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επιθυμούσε να κατασκευάσει το νέο Συνοδικό Μέγαρο, το οποίο θα διέθετε μουσείο και πάρκο, αλλά συνάντησε τη σθεναρά αντίδραση οικολογικών οργανώσεων και των δημάρχων της περιοχής. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ανέτρεψε το σχέδιο για την κατασκευή Συνοδικού Μεγάρου. Το τελευταίο διάστημα όμως στενοί συνεργάτες του δηλώνουν ότι στις εκτάσεις αυτές μπορεί η Εκκλησία να κατασκευάσει φιλανθρωπικού χαρακτήρα έργα, όπως οι στέγες ατόμων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες.

*Ο οδικός άξονας και η επέκταση επέκταση του ρυθμιστικού που θα πραγματοποιηθούν από τη λεωφόρο Μεσογείων στην Αγία Μαρίνα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι περιοχές της Βάρης, της Βουλιαγμένης και του Κορωπίου, όπου η Εκκλησία δήλωσε στο Κτηματολόγιο ότι διαθέτει 9.000 στρέμματα. Πρόκειται για εκτάσεις τις οποίες ακόμη και με αφορμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων προσπάθησε να αξιοποιήσει η Εκκλησία, αλλά δεν τα κατάφερε.
*Η ανάπτυξη μέσω του νέου ρυθμιστικού σχεδίου στον Δήμο Περάματος, στο οποίο περιλαμβάνεται η αξιοποίηση τμημάτων του στρατοπέδου Παλάσκα στον Σκαραμαγκά. Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για μια περιοχή που εκτείνεται και σε εκτάσεις της Εκκλησίας που βρίσκονται πίσω και απέναντι από το νεκροταφείο του Σχιστού, συνολικού εμβαδού 2.600 στρεμμάτων.

Οι μεγαλοκτηματίες

Ιδιοκτήτες της συντριπτικής πλειονότητας των εκκλησιαστικών εκτάσεων που διαθέτει ακόμη και σήμερα η Εκκλησία στην Αττική, είναι οι Μονές Ασωμάτων Πετράκη και Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης. Διαχειριστής της περιουσίας είναι η Κεντρική Οικονομική Υπηρεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Από την 10ο αιώνα, οπότε και άρχισε να χτίζεται το πρώτο τμήμα της Πετράκη, και με το πέρασμα των αιώνων η Μονή κατέστη ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτης γης στην Αττική και ένας από τους μεγαλύτερους της χώρας. Εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα γης που διαθέτει, μαζί με τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης στον Υμηττό και στην περιοχή της Βάρης και της Βουλιαγμένης, σε εκτάσεις της ανεγέρθησαν τα νοσοκομεία: Αιγινήτειο, Ευαγγελισμός, Αρεταίειο, Συγγρός, Ασκληπιείο Βούλας, Λαϊκό και το θεραπευτήριο Σωτηρία. Ακόμη προσέφερε μέρος της ακίνητης περιουσίας της για την ανέγερση της Ριζαρείου Σχολής, της Ακαδημίας Αθηνών, του Πολυτεχνείου, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας αλλά και της Γεννάδιου Βιβλιοθήκης.

Με την αξιοποίηση της περιουσίας της που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, η Μονή διαθέτει σήμερα μετοχές, καταστήματα, διαμερίσματα και οικόπεδα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στα προάστιά της.

Από τα μέσα του 16ου αιώνα, οπότε και άρχισε να χτίζεται η Μονή Πεντέλης, το μοναστήρι αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Μετά την απελευθέρωση προσέφερε μεγάλο τμήμα της ακίνητης περιουσίας της για την αποκατάσταση των κατοίκων της Αθήνας που δεν διέθεταν οικόπεδα. Συνεχίζει να διαθέτει ένα μεγάλο κομμάτι από την τεράστια περιουσία που απέκτησε κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Η ακίνητη περιουσία της εκτείνεται κυρίως στην περιοχή της Πεντέλης, αλλά διαθέτει ακίνητα και στο κέντρο της Αθήνας και στα νότια προάστια.

Τα δασικά κτήματα

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εκτάσεις που διαθέτει σε αυτές τις περιοχές η Εκκλησία είναι χαρακτηρισμένες δασικές ή ημιδασικές. Επί πολλές δεκαετίες προσπαθεί να τις αξιοποιήσει, αλλά συναντά σθεναρή αντίδραση καθώς αποτελούν έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου στο εσωτερικό της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας είναι κατ΄ αρχήν η καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος για τις εκτάσεις στις οποίες θα κατασκευαστούν δρόμοι και πάρκα, και κυρίως η οικονομική ανάπτυξη όσων εκτάσεων εντάσσονται στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο. Όπως τονίζεται, κάθε φορά που η Εκκλησία επιθυμεί να αποζημιωθεί από την κατασκευή κάποιου έργου εντός των εκτάσεών της πρέπει να προσφεύγει στα δικαστήρια για να αποζημιωθεί. Πρόκειται, επισημαίνουν οι επιτελείς του Συνοδικού Μεγάρου, για πολύχρονες και πολυδάπανες διαδικασίες, οι οποίες τελικά επί της ουσίας δεν αποδίδουν ιδιαίτερα χρηματικά ποσά στα εκκλησιαστικά ταμεία. ΑΝΤΩΝΗΣ ΖΑΜΠΕΛΗΣ Γενικός Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος «Διαθέτουμε χιλιάδες στρέμματα γης» «Μελετούμε τις ανακοινώσεις του υπουργείου Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος καθώς στις περιοχές αυτές διαθέτουμε μεγάλες εκτάσεις» δηλώνει στο «Βήμα» ο γενικός διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος κ. Αντώνης Ζαμπέλης. Όπως προσθέτει ο κ. Ζαμπέλης «μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως για τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται για ένα μεγάλο κομμάτι της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η Εκκλησία στην Αττική και το οποίο έχει εγγραφεί στο κτηματολόγιο. Στόχος μας είναι μέσα από το νέο ρυθμιστικό σχέδιο αλλά και την κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων να αναπτυχθούν αυτές οι εκτάσεις ώστε να μπορέσει η Εκκλησία να αναπτύξει το φιλανθρωπικό και κοινωνικό της έργο. Διαθέτουμε χιλιάδες στρέμματα γης τα οποία δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος και στην τύχη τους. Έχουν σημειωθεί πολλές καταπατήσεις της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας η οποία έχει συρρικνωθεί με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το φαινόμενο να συνεχίζεται».

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=266262&dt=03/05/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Νέο Π.Δ. λεηλασίας του Υμηττού

δεν παζαρεύουμε τον Υμηττό και την πόλη μας

 δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους με τις ζωές μας να τους σταματησουμε .       

ο Αγώνας στα χέρια των Κατοίκων!

·            Την ώρα που τα εγκλήματα πάνω στον Υμηττό δεν έχουν τέλος

·            Την ώρα που κάθε ελεύθερος χώρος μπαίνει στο στόχαστρο δημάρχων και κάθε είδους κατασκευαστικών συμφερόντων

·            Την ώρα που σχεδιάζουν να ισοπεδώσουν κάθε φυσικό «εμπόδιο» -όπως ο Υμηττός- και η Αθήνα να γίνει μια εκτρωματική «υπερ-πόλη»

·            Την ώρα που η καμένη Πάρνηθα τσιμεντώνεται και αποκτά το δικό της «Τεχνολογικό Πάρκο»

·            Την ώρα που τα πάρκα μεταλλάσσονται σε πάρκινγκ

·            Την ώρα που την κρίση του καπιταλισμού το ίδιο το σύστημα την φορτώνει στους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και τους απολυμένους

·            Την ώρα που οι κατασκευαστικές εταιρείες και τα εμπορικά και real estate συμφέροντα τρίβουν τα χέρια τους για τους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, που θα επιφέρουν τη χαριστική βολή στο βουνό, αλλά θα γεμίσουν τα ταμεία τους

Την ώρα αυτή επιλέγει η κυβέρνηση, μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ, να αποκαλύψει τα από καιρό εξυφαινόμενα σχέδιά της για τον Υμηττό και ολόκληρη την Αθήνα. Εξαγγέλλει το ενορχηστρωμένο σχέδιο λεηλασίας του Υμηττού, που ως δασικός ορεινός όγκος δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην κερδοφορία και την «ανάπτυξη», αλλά αντίθετα αγέρωχος, αμετακίνητος και ανυποχώρητος –αν και πληγωμένος– στέκεται σαν φυσικό και συμβολικό εμπόδιο.

Τι κι αν οι κάτοικοι της Αθήνας προσφεύγουμε σ’ αυτόν για να βρούμε ανακούφιση από τα δεινά που απλόχερα μας προσφέρει η τσιμεντούπολη και ο τρόπος ζωής και εργασίας μέσα σ’ αυτήν, που η ίδια εγκληματική πολιτική δημιούργησε;

Τι κι αν η ανάσα μας είναι πολύτιμη για μας και τα παιδιά μας;

Το ΥΠΕΧΩΔΕ -και η πολιτική που εξυπηρετεί- με το νέο Προεδρικό Διάταγμα «προστασίας» του Υμηττού ανατρέπει κάθε έννοια προστασίας του βουνού, κάθε έννοια του ίδιου του βουνού. Στο πλαίσιο αυτό τον κατακερματίζει σε 8 συνολικά ζώνες και υποζώνες που ανοίγουν την πόρτα για νέες νόμιμες, παράνομες, νομιμοφανείς, «κοινωφελείς», δημοτικές και «ηθικές» χρήσεις και τον υποβαθμίζει σε «αστικό πάρκο». Παράλληλα, προβάλλει ως επιβεβλημένη και υψίστης σημασίας την κατασκευή μεγάλων οδικών έργων (δρόμοι, σήραγγες και κόμβοι) μέσα, δίπλα και πάνω στον ορεινό όγκο, τολμώντας μάλιστα να τα χαρακτηρίσει ως έργα περιβαλλοντικής αξίας! Όπως όμως παραδέχεται ακόμα και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ, οι επιπτώσεις στο πευκοδάσος θα είναι μόνιμες, ιδιαιτέρως σημαντικές και μη αναστρέψιμες, αφού θα απαιτηθεί η αποψίλωση της υφιστάμενης βλάστησης και θα επέλθει κατακερματισμός των οικοσυστημάτων. 

Είναι φανερό, πλέον, ότι κανένα έργο τέτοιας έκτασης και κοστολογίου δεν γίνεται «προς όφελος του πολίτη» ή της δήθεν κυκλοφοριακής αποσυμφόρησης. Αν ήταν έτσι, θα είχαν λυθεί από καιρό πολλά «προβλήματα του πολίτη», όπως αυτά της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας, της ακρίβειας, της ανεργίας, της ανασφάλειας, της δημόσιας μετακίνησης…

Είναι φανερό, πλέον, ότι τίποτα δεν θέλουν να σταθεί εμπόδιο μπροστά στη συνεχή επιδίωξη του κέρδους, ούτε οι άνθρωποι, ούτε –πολύ περισσότερο– το περιβάλλον.

Είναι φανερό, πλέον, ότι καμία αρχή και κανένας θεσμικός φορέας δεν μπορεί ή και δεν θέλει να αντισταθεί σε μια τέτοιου μεγέθους επιδρομή στη ζωή μας.

Την ώρα αυτή οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου πρέπει να προασπίσουμε αποφασιστικά κάθε σπιθαμή ελεύθερου και δημόσιου χώρου.

Την ώρα αυτή αναγνωρίζουμε, πλέον, ότι πίσω από τις λέξεις-παγίδα: «προστασία», «πάρκο», «δενδροφύτευση», «περιβαλλοντική αναβάθμιση», «πολίτης», που με χυδαία προκλητικότητα μας προβάλλουν, βρίσκονται οι λέξεις: άλωση, εμπορευματοποίηση, υποβάθμιση, εγκλεισμός και κατανάλωση.

Είναι η ώρα να αντισταθούμε στο βιασμό της λογικής μας, στην υποτίμηση της ύπαρξής μας, στην ανελέητη επίθεση στη ζωή μας και να την υπερασπιστούμε όπως της αξίζει. Να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

Είναι η ώρα να πούμε:

·            Όχι στην υποταγή και τη συμπόρευση με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης και των κατασκευαστικών συμφερόντων

·            Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος, υπόγειος ή υπέργειος με κόμβους και σήραγγες

·            Καμία διαβούλευση με όσους σχεδιάζουν τη λεηλασία του Υμηττού

·            Καμία αυταπάτη για δυνατότητα «εναλλακτικών λύσεων» με νέους αυτοκινητόδρομους

·            Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς και ολοκληρωμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων

·            Απόσυρση τώρα του σχεδίου τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας»-λεηλασίας του Υμηττού

·            Απόλυτη προστασία του Υμηττού από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του

·            Απομάκρυνση τώρα όλων των εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν στο βουνό και δεν σχετίζονται με το δασικό του χαρακτήρα (ΚΥΤ, κεραίες, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, βενζινάδικα) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου

·            Κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και το βουνό

·            Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση και εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων

·            Πυροπροστασία και αναδάσωση του βουνού

·            Μόνος ΔΡΟΜΟΣ ο ΑΓΩΝΑΣ στα χέρια των κατοίκων με συνελεύσεις και επιτροπές

Καλούμε σε πορεία διαμαρτυρίας νοτιοανατολικής Αθήνας και περιοχών του Υμηττού  Σάββατο 16 του Μαΐου, 12.00 π.μ. Κόμβος Σακέτα Βύρωνα επί της Λ. Αλίμου-Κατεχάκη

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το ΠΔ λεηλασίας του Υμηττού protovoulia.agona.gia.imitto@gmail.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Μπλόκα» στο δρόμο του Υμηττού

ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΡΟΣΦΕΥΓΟΥΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, ΕΝΩ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΘΕΤΕΙ ΟΡΟΥΣ

Για παράνομο έργο και χιλιόμετρα ασφάλτου στη θέση αρχαιολογικών χώρων και δάσους προειδοποιούν οι πολεοδόμοι.

Των Στέλλας Xαραμή, Πάνου Παναγιωτάκου

Την ώρα που το ΥΠΕΧΩΔΕ ετοιμάζεται να προκηρύξει διαγωνισμό για την ανάληψη του έργου επέκτασης της Αττικής οδού στον Υμηττό, η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωσή του προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ενώ και το υπουργείο Πολιτισμού θέτει τους δικούς του όρους. «Είναι ένα παράλογο και παράνομο έργο. Σταθμοί διοδίων και χιλιόμετρα ασφάλτου πρόκειται να πάρουν τη θέση αρχαιολογικών χώρων και δάσους», τόνισε εκ μέρους της Επιτροπής ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Εκεί όπου χθες το μεσημέρι τρεις ακόμα φορείς -το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας και η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής- εξέφρασαν την ομόφωνη αντίθεσή τους στο σχεδιασμό του ΥΠΕΧΩΔΕ. «Οι πολίτες περιμένουν ένα οραματικό σχέδιο, που να παρέχει προστασία στα τραυματισμένα βουνά και τους ελεύθερους χώρους της Αττικής. Η ζωή που μας αξίζει να ζήσουμε στην Αθήνα πρέπει να είναι η κύρια πηγή για τη χάραξη πολιτικής», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος, προσθέτοντας ότι η δημόσια συζήτηση για έργα αντίστοιχης κλίμακας σε μητροπόλεις σαν το Λονδίνο και το Παρίσι διήρκεσε σχεδόν δέκα χρόνια. Στην Αθήνα, πάλι, «το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν καταγράφει καν τις ανάγκες των Αθηναίων ούτε λαμβάνει υπ’ όψιν τις εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων». Για μια κατ’ επίφαση διαβούλευση έκανε λόγο ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής και κατηγόρησε το υπουργείο ότι αγνοεί επιδεικτικά τα αιτήματα της υπηρεσίας του για κυκλοφοριακή, αντιπλημμυρική και μελέτη αισθητικής τοπίου. «Στο Νομαρχιακό Συμβούλιο απορρίψαμε τη μοναδική μελέτη που έχει συνταχθεί, τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Σχετικά με την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος προτείνουμε την κήρυξη του βουνού ως ζώνης απολύτου προστασίας και διαφωνούμε με τον κατακερματισμό που προωθείται». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός σχολίασε την αντιφατική διαχείριση της υπόθεσης του Υμηττού από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία θα έρθει σε σύγκρουση με «την προστασία του βουνού και των κατοίκων των όμορων δήμων μέσα από τη νομολογία των δικαστηρίων, την απαγόρευση επιδείνωσης των όρων διαβίωσης των κατοίκων της Αττικής κατά το Σύνταγμα, την ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης νέων επεμβάσεων κατά το Κοινοτικό Δίκαιο και την ανάγκη διασφάλισης πραγματικής διαβούλευσης». Τη φωνή τους με τους φορείς ένωσαν και οι δήμαρχοι Ελληνικού, Καισαριανής και Αλίμου, κύριοι Κορτζίδης, Τζόκας και Ορφανός, που υπενθύμισαν ότι δεν θα επιτρέψουν την υλοποίηση έργων ικανών να υποβαθμίσουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής στους δήμους τους.

ΥΠΠΟ

Τους δικούς του όρους έθεσε το υπουργείο Πολιτισμού για την κατασκευή των νέων δρόμων της Αττικής γύρω από τον Υμηττό. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είπε καταρχάς «ναι» στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Νέα Οδικά Εργα Αττικής» αλλά θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις για τέσσερα σημεία και περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Στον κόμβο Σακέτα (περιοχή Βύρωνα-Καισαριανής) θα πρέπει να μετατοπιστεί η είσοδος της σήραγγας που πρόκειται να διασχίζει τον Υμηττό καθώς η προτεινόμενη είσοδος βρίσκεται σε περιοχή αρχαιολογικής προστασίας (Ζώνη Α). Για τον ίδιο λόγο (Ζώνη Α), θα χρειαστεί μετατόπιση στην είσοδο και την έξοδο του τούνελ που θα διασχίζει το λόφο Ετος στο Πικέρμι ενώ παράκαμψη ζητά το ΚΑΣ στο σημείο του νέου δρόμου που περνά δίπλα από αρχαιολογικούς χώρους στο Κορωπί (Κόντρα Γκλιάτη-Κίτσι). Επίσης, σύμφωνα με το ΚΑΣ, οι υπεύθυνοι του έργου καλούνται να αναζητήσουν άλλες λύσεις για τη σύνδεση της Ποσειδώνος με τις υπόλοιπες αρτηρίες όχι μέσα από την περιοχή του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού. Το θέμα θα εξεταστεί σήμερα και στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 7-5-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Άναψε κόκκινο στην Αττική Οδό

Νέα χάραξη στις επεκτάσεις ζήτησε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παρασκευή Κατημερτζή

Η διάνοιξη αυτοκινητοδρόμου μήκους 62 χιλιομέτρων και πλήθους υπόγειων σηράγγων με στόμια εισόδου και εξόδου συνολικού μήκους 22 χλμ. στον Υμηττό ήδη σκοντάφτει σε τουλάχιστον τέσσερα σημεία σε σημαντικά μνημεία και αρχαιότητες.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμάτευσε ότι η νέα Αττική Οδός θα πρέπει να αλλάξει δρόμο σε ορισμένες περιπτώσεις και, το σπουδαιότερο, να αλλάξει η θέση του μεγάλου κυκλοφοριακού κόμβου.

Δρακόσπιτα, αρχαίοι δρόμοι και κατοικίες, ελληνιστικά τείχη, λατομεία, λατρευτικά σπήλαια, μυκηναϊκοί τάφοι και ταφικά μνημεία όλων των εποχών, παλαιοχριστιανικά ερείπια, βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια, ακόμα και παλαιοντολογικά νεκροταφεία αναμένεται να βρεθούν κατά τη διάνοιξη της νέας Αττικής Οδού- στα κοιλώματα, στις υπώρειες και στα πέριξ του Υμηττού. Πολλά από αυτά είναι ήδη γνωστά κηρυγμένα μνημεία, περιβάλλονται από ζώνες αδόμητες και προστατεύονται από τον νόμο. Άλλα θεωρείται πλέον βέβαιον ότι θα έρθουν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια των εργασιών. Το πιστοποίησαν τέσσερις αρμόδιοι αρχαιολόγοι (κ. Λυγκούρη για το Ελληνικό και την Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, κ. Παντελίδου για τον σχεδιαζόμενο μεγάλο κυκλοφοριακό κόμβο με τα διόδια στην περιοχή Σακέτα πάνω από την Ηλιούπολη, κ. Κυπαρίση για τα σπήλαια στον ορεινό όγκο του Υμηττού και τα βυζαντινά μνημεία και κ. Δρακωτού για τα αρχαία των Μεσογείων) κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου όπου εξετάσθηκε και εγκρίθηκε κατ΄ αρχήν υπό όρους η «Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Νέων Οδικών Έργων Αττικής Οδού».

Στο Σακέτα

Η γειτνίαση του στομίου εξόδου της μεγάλης διαμπερούς υπόγειας σήραγγας του Υμηττού, μήκους 4 χιλιομέτρων, με τη Μονή Κουτελά στην περιοχή Σακέτα και η ύπαρξη πολλών αρχαίων λατομείων και πυκνών αρχαιολογικών λειψάνων όλων των εποχών στη ζώνη 4,5 στρεμμάτων, όπου σχεδιάστηκε η εγκατάσταση σταθμού διοδίων με οκτώ λωρίδες κυκλοφορίας, υπαγόρευσαν την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου να ζητήσει από τους μελετητές την εξεύρεση άλλης λύσης για την εγκατάσταση του κυκλοφοριακού κόμβου.

Ο κύριος μελετητής, κ. Ζέππος, υποστήριξε ότι η προταθείσα θέση Σακέτα επιλέχθηκε επειδή βρίσκεται σε ευνοϊκό υψόμετρο για την κίνηση ώστε να μη θιγεί το περιβάλλον, ενώ εκπρόσωποι διαφόρων φορέων και επιτροπών για την προστασία του Υμηττού κατήγγειλαν τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο φυσικό, οικιστικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Με γνώμονα την προστασία του αρχαιολογικού πλούτου, το Αρχαιολογικό Συμβούλιο έθεσε ως όρους να γίνουν παρακάμψεις στη διαδρομή της οδού και των σηράγγων προς το Κορωπί, ώστε να μην τέμνεται το πλέγμα μνημείων που περιλαμβάνει τη ζώνη προστασίας του Ρωμαϊκού Οχυρού του Δήμου Ατρών με τον γεωμετρικό ναό, το ελληνιστικό τείχος του Λόφου και τη ζώνη προστασίας της βυζαντινής εκκλησίας Μεσοσπορίτισσας, της Αγίας Τριάδος Λαμπρίκας, του βυζαντινού ναού τού Ευαγγελιστή Λουκά, του μεταβυζαντινού ναού του Αγίου Κωνσταντίνου και των παλαιοχριστιανικών λειψάνων της Κούτρα Γκλιάτα.

Όσον αφορά την περίπτωση του υψίστης σημασίας αρχαιολογικού χώρου Πικερμίου, που είναι ένα εκτεταμένο επίγειο μουσείο παλαιοντολογικών ευρημάτων, ζητήθηκε η μετατόπιση του αυτοκινητοδρόμου ώστε να μην τέμνει κηρυγμένο χώρο και υπήρξε σαφής προειδοποίηση ότι μπορεί το στρώμα των παλαιοντολογικών ευρημάτων να εκτείνεται και εκτός ζώνης προστασίας.

Στο Ελληνικό

Το τέταρτο σημείο εμπλοκής των αρχαιοτήτων και του αυτοκινητοδρόμου είναι ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του ρέματος των Τραχώνων, όπου θεωρείται βεβαία η ανεύρεση και ανασκαφή πλήθους αρχαιοτήτων των ιστορικών χρόνων και ταφικών μνημείων και μάλιστα σε επιφανειακά στρώματα. Άποψη των αρχαιολόγων ήταν να διαμορφωθεί η περιοχή σε πάρκο. Εδώ, όπως και σε όλο το μήκος της διαδρομής, θα προηγηθούν εκτεταμένες αρχαιολογικές τομές και έρευνες προτού πιάσουν δουλειά τα σκαπτικά μηχανήματα.

Ετοιμάζουν μαζικές προσφυγές στο ΣτΕ

ΜΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗστο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των επεκτάσεων της Αττικής Οδού απειλούν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το ΤΕΕ, η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής και δήμοι της περιοχής.

Την πλήρη αντίθεσή τους στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό εξέφρασαν χθες εκπρόσωποι των φορέων, υποστηρίζοντας πως το βουνό απειλείται από τη μαζική επέλαση που θα ακολουθήσει την επέκταση των οδικών αξόνων.

Αιχμές άφησαν και όσον αφορά την καθυστέρηση δημοσιοποίησης από το αρμόδιο υπουργείο του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τη διαχείριση του ορεινού όγκου, παρ΄ ότι είχε υπάρξει δέσμευση για άμεση κατάθεσή του προς διαβούλευση.

Για «εξαιρετική αντίφαση» όσον αφορά το Ειδικό Χωροταξικό στην περίπτωση του Υμηττού έκανε λόγο ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, το ΤΕΕ, ο νομάρχης και οι δήμαρχοι. Επισήμαναν ειδικότερα πως πρώτα δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο σχέδιο Π.Δ. για τον Υμηττό, από το οποίο εξαιρέθηκε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή που ανήκει στη Β΄ ζώνη προστασίας, ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τους νέους οδικούς άξονες και στη συνέχεια το νέο ρυθμιστικό σχέδιο, ενώ ακόμα δεν υπάρχει το Ειδικό Χωροταξικό.

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν στο μεταξύ οι δήμαρχοι Ελληνικού Χρ. Κορτζίδης, Αλίμου Θ. Ορφανός και Καισαριανής Σπ. Τζόκας, οι οποίοι υποστήριξαν πως με τις επεκτάσεις «διχοτομούνται ολόκληρα αστικά σύνολα».

ΝΕΑ, 7-5-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό διχάζουν

Τα κέρδη και οι ζημιές από τα σχεδιαζόμενα οδικά έργα στην Αττική

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ, ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ

          ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ έργο- αυτή τη φορά οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής- έχει προκαλέσει και πάλι έριδες στην ελληνική κοινωνία. Στη μια πλευρά του... μετώπου, το ΥΠΕΧΩΔΕ και όσοι ωφελούνται από την κατασκευή του έργου το χαρακτηρίζουν ως ένα «πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο με το οποίο θα αντιμετωπιστεί το σημερινό κυκλοφοριακό χάος». Στην άλλη πλευρά, κάτοικοι

και δήμαρχοι των περιοχών από όπου θα διέρχονται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, κοινωνικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις υπογραμμίζουν ότι θα καταστρέψουν το οικοσύστημα του Υμηττού, ενώ δεν θα αποτρέψουν μακροπρόθεσμα τη διερχόμενη, σήμερα υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων από το επιβαρημένο οδικό δίκτυο. Στην κατασκευή κάθε μεγάλου έργου, τα κέρδη και οι ζημιές «ζυγίζονται» ανάλογα με την οπτική, το όραμα και τις προτεραιότητες όσων τάσσονται υπέρ ή κατά ενός σχεδιασμού. Και στην περίπτωση της χάραξης των

νέων αυτοκινητοδρόμων της Αττικής, σε συνδυασμό με το προσχέδιο του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, βαρύνουν στον δημόσιο διάλογο τα υπέρ και τα κατά, είτε ως συμβολή στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Αθήνας, μαζί με την προοπτική ανάπτυξης των περιοχών όπου καταλήγουν, είτε από την άλλη πλευρά ως πριμοδότηση του ΙΧ, αντί για πολιτικές αποθάρρυνσής του, περιβαλλοντική υποβάθμιση του βουνού, ατού για έκρηξη της δόμησης, αλλά και της επιχειρηματικής δραστηριότητας για λίγους. Πάντως, οι αρμόδιοι υπόσχονται

ότι οι περιοχές που ταλαιπωρούνται από τη διαμπερή (υπερτοπική κίνηση) θα ανακουφιστούν, θα αυξηθούν οι μέσες ταχύτητες και θα μειωθούν οι ρύποι από το «σταμάτα- ξεκίνα». Ωστόσο, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτείνουν ότι η «νέα ανάπτυξη» θα φέρει νέα κυκλοφορία στις περιοχές που διασχίζουν, οι οδικοί άξονες θίγουν αρχαιολογικούς τόπους, δάσος και συνολικά το οικοσύστημα του Υμηττού, ενώ θα γίνει «χρυσοτόκος όρνιθα» για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ

* Τα οχήματα υπάρχουν και πρέπει να διοχετευτούν εκτός του αστικού ιστού. Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής, σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ, είναι ένα στρατηγικό έργο για την Αττική, καθώς σταματούν οι περιπορείες των αυτοκινήτων από και προς το κέντρο, αλλά και τις παραλίες της Αττικής, και μειώνονται σημαντικά τα οχηματοχιλιόμετρα με οφέλη περιβαλλοντικά, ενεργειακά και οικονομικά.

* Για να διανυθούν σήμερα τα 14,5 χλμ. από τον ανισόπεδο κόμβο της Κατεχάκη ως τη λεωφόρο Ποσειδώνος, σε ώρες εκτός αιχμής, οι οδηγοί δαπανούν πάνω από 40 λεπτά, εντός του οικιστικού ιστού. Ο χρόνος αυτός θα περιοριστεί στα 8 με 10 λεπτά εκτός του οικιστικού ιστού. Αντίστοιχα, για τη διαδρομή από τον ανισόπεδο κόμβο της Κατεχάκη ως τα νότια παράλια απαιτείται σήμερα περίπου μία ώρα, ενώ με τον νέο οδικό άξονα μέσω της μεγάλης Σήραγγας Υμηττού ο χρόνος αυτός περιορίζεται στα 13 με 15 λεπτά.

* Οι νέοι οδικοί άξονες οργανώνουν την ανάπτυξη των περιοχών της Ανατολικής και της Νότιας Αττικής. Στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Μεσογείων ως τον ημικόμβο Βάρης- Κορωπίου για την προστασία του περιβάλλοντος και την αποφυγή δημιουργίας κινήτρων για νέα δόμηση αποφεύγονται οι ενδιάμεσοι ανισόπεδοι κόμβοι.

* Μπαίνουν οι βάσεις για την απευθείας διοχέτευση της κυκλοφορίας από το νότιο και ανατολικό Λεκανοπέδιο, προς την Εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, με την προβλεπόμενη επέκτασή του ως την Εθνική οδό, στην περιοχή Αφιδνών, μήκους 25 χλμ., οπότε θα εκτονώνει σχεδόν το μισό Λεκανοπέδιο. * Θα αντιμετωπιστεί το σημερινό κυκλοφοριακό χάος στον κεντρικό δρόμο της Καισαριανής με την κατασκευή σήραγγας μέσα από τη γειτονική Πανεπιστημιούπολη, απελευθερώνοντας την περιοχή από τη διαμπερή κυκλοφορία. * Με τη μείωση των διανυόμενων αποστάσεων και των συνολικών χρόνων διαδρομών, καθώς και με την αύξηση των μέσων ταχυτήτων, περιορίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν παρατηρείται σημαντική επιβάρυνση πλησίον κατοικιών για όλους τους εξεταζόμενους ρύπους (διοξείδια του αζώτου και του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια). * Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συμφωνεί με την κατασκευή των έργων και τις περιβαλλοντικές μελέτες, κάνοντας παράλληλα συγκεκριμένες παρατηρήσεις-επισημάνσεις, οι οποίες θα ενσωματωθούν στην τελική λύση, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιολογικοί χώροι και οι αρχαιότητες που θα βρεθούν στον δρόμο του έργου.

* Τα διόδια στα νέα κομμάτια που θα κατασκευαστούν μπορεί να είναι φθηνότερα από αυτά της υφιστάμενης Αττικής οδού (2,70 ευρώ), αλλά σε καμία περίπτωση ακριβότερα. Η πληρωμή των διοδίων θα γίνεται ανάλογα με τα διανυόμενα χιλιόμετρα και το σύστημα πληρωμής θα είναι μεικτό, δηλαδή ηλεκτρονικό και χειροκίνητο.

* Οι Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής είναι ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο. Επελέγη η λύση της σχεδόν πλήρους υπογειοποίησης στις παρυφές του Υμηττού προς Βύρωνα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη. Ετσι προστατεύεται πλήρως το περιβάλλον του Υμηττού.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

▅ Στον ανισόπεδο κόμβο Σακέτα θα κοπούν 3.800 δένδρα, ενώ ο κόμβος επεκτείνεται πλησίον των αρχαίων λατομείων και της διατηρητέας Μονής Αγίου Γεωργίου Κουταλά. Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού, οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από την κατασκευή του κόμβου και της εισόδου της σήραγγας Υμηττού στα πευκοδάση του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής θα είναι μη αναστρέψιμες.

▅ Στην περιοχή του ημικόμβου Κύπρου, στα όρια των δήμων Αργυρούπολης- Γλυφάδας- Ελληνικού για την κατασκευή του έργου θα απαιτηθεί η αποψίλωση 130 υψηλόκορμων δένδρων, δηλαδή η εξαφάνιση ενός μικρού πάρκου.

▅ Οι περιοχές από τις οποίες προβλέπεται να περάσουν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό περιλαμβάνονται στην Α΄ και Β΄ Ζώνη Προστασίας του βουνού, καθώς και εντός της περιοχής Νatura, όπως επισημαίνει η υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον στο WWF Ελλάς κυρία Ιόλη Χριστοπούλου.

▅ Ο νέος ανατολικός οδικός άξονας, εκτός των δασικών χώρων που διασχίζει, κινείται εντός του αρχαιολογικού χώρου Κόντρα Γκλιάντε, στο Κίτσι.

▅ Η λύση του κυκλοφοριακού αναζητείται στις ίδιες τις λογικές που το δημιούργησαν και το οξύνουν, όπως αυτή της πριμοδότησης της χρήσης του ΙΧ αυτοκινήτου.

▅ Ο ανισόπεδος κόμβος Σακέτα θα διοχετεύσει ένα μεγάλο αριθμό οχημάτων προερχόμενων από τα Μεσόγεια και το νέο αεροδρόμιο, μέσω της σήραγγας Υμηττού, προς το ήδη προβληματικό οδικό δίκτυο του Δήμου Βύρωνα και αντιστρόφως. Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν στην έξοδο προς τη λεωφόρο Ούλοφ Πάλμε.

▅ Ο ημικόμβος Ηλιούπολης, συνδεόμενος με το οδικό δίκτυο των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα, όπως και ο ημικόμβος Κύπρου, στα όρια των δήμων Αργυρούπολης- Γλυφάδας- Ελληνικού και ο ανισόπεδος κόμβος Βουλιαγμένης.

▅ Η προβλεπόμενη Νοτιοδυτική Περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού δεν πρόκειται να αποτρέψει τη διερχόμενη σήμερα υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων από το επιβαρημένο οδικό δίκτυο των δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Η λεγόμενη «Κατεχάκη- Καρέα - Αλίμου» θα συνεχίσει να λειτουργεί και να χρησιμοποιείται από το 75% περίπου των οχημάτων που σήμερα τη χρησιμοποιούν.

▅ Οι οδικοί άξονες προηγούνται του πολεοδομικού σχεδιασμού και δημιουργούν προϋποθέσεις οικιστικών επεκτάσεων σε περιοχές που δεν έχουν επιλεχθεί ως οικιστικές από το ισχύον και θεσμοθετημένο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας. Σύμφωνα με τον πολεοδόμο κ. Π. Τότσικα από τη Διαδημοτική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού, μια τέτοια περιοχή είναι οι νοτιοανατολικές παρυφές του Υμηττού, πάνω από το Κορωπί και τη Βάρη και μια δεύτερη είναι ο χώρος του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού. Η νοτιοανατολική πλευρά του Υμηττού αποτελεί φιλέτο οικιστικής επέκτασης. Ακόμη, εμπορικές χρήσεις μεγάλης κλίμακας θα αναπτυχθούν στον κάμπο των Μεσογείων.

▅ Με τον νέο οδικό άξονα το οικοσύστημα θα κατακερματιστεί, ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις από την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο στα οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα.

▅ Οι αυτοκινητόδρομοι αυτοί θα κατασκευαστούν με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και θα τους εκμεταλλεύεται οικονομικά, με την είσπραξη των διοδίων, η ανάδοχος εταιρεία. Δεν θα αποτελούν μια δημόσια υποδομή, αλλά μία ακόμη κερδοφόρα επένδυση.

▅ Ακολουθώντας τη διαδρομή των Νέων Αυτοκινητοδρόμων

Κόμβοι προβλημάτων

Σε αυτόν τον δρόμο- ανάμεσα στο νεκροταφείο της Καισαριανής και στο γήπεδο του Εθνικού Αστέραπροβλέπεται ο ανισόπεδος κόμβος Καισαριανής. Σήμερα η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο Ακολουθώντας τα ίχνη των Νέων Αυτοκινητοδρόμων στην ευρύτερη περιοχή του Υμηττού, αποτυπώσαμε τη διαδρομή των νέων αξόνων με βάση τους προβλεπόμενους κόμβους. Από τη λεωφόρο Ούλοφ Πάλμε, στα όρια του Δήμου Καισαριανής και του Δήμου Ζωγράφου, θα ξεκινά οδικός άξονας που θα οδηγεί είτε προς την υφισταμένη Αττική οδό είτε προς τον κόμβο Σακέτα. Η διασταύρωση για να επιλέξει κανείς ποια από τις δύο κατευθύνσεις θα ακολουθήσει διαμορφώνεται από τον προβλεπόμενο κόμβο Καισαριανής, που θα γίνει στο ύψος του σημερινού νεκροταφείου της Καισαριανής, κοντά στο γήπεδο του Εθνικού Αστέρα και στο Θέατρο «Αντώνης Καλογιάννης». Σημείοκλειδί είναι ο κόμβος Σακέτα. Πολλοί τον χαρακτηρίζουν «φαραωνικό» λόγω του τεράστιου όγκου του, μια και από εκεί ανοίγει μια τριπλέτα αυτοκινητοδρόμων. Μέσω ενός τούνελ 3.900 μέτρων οδηγεί από τη μία (βορειοανατολικά) προς Μεσόγεια, όπου βρίσκονται οι υπό ανάπτυξη περιοχές γύρω από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», και από την άλλη (νότια) προς το Σούνιο, στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Μαρίνας- σημείο με ελκυστικές επιχειρηματικές και οικιστικές προοπτικές. Από τον τρίτο αυτοκινητόδρομο (νοτιοδυτικά) οι οδηγοί θα φτάνουν στο Ελληνικό, στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου, η οποία επίσης θεωρείται «φιλέτο» και επιχειρηματικός πόλος με σχέδια τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης.

Ο κόμβος Σακέτα θα είναι πολύ κοντά στη Μονή Αγίου Γεωργίου του Κουταλά, αλλά και δίπλα στα λατομεία που υπάρχουν από τους κλασικούς χρόνους (γι΄ αυτό άλλωστε την περασμένη Τετάρτη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο κάλεσε το ΥΠΕΧΩΔΕ να μεταφέρει το έργο του κόμβου προς τα βορειοδυτικά). Μια περιδιάβασή μας την περασμένη Πέμπτη στην περιοχή όπου προβλέπεται να γίνει ο κόμβος μάς αφήνει έκπληκτους για την ομορφιά του δάσους που απολάμβαναν οι περιπατητές ανάμεσα στα ψηλόκορμα δέντρα, μαζί με τους αραχτούς στα παγκάκια που δεν χόρταιναν την ανοιξιάτικη φύση, τους πιτσιρικάδες στο μικρό γηπεδάκι ποδοσφαίρου και τον ποδηλάτη που σκαρφάλωνε στο μονοπάτι προς τη Μονή Καισαριανής. Οι ταμπέλες της Φιλοδασικής Εταιρείας θυμίζουν ανά διαστήματα ότι το Αισθητικό Δάσος Καισαριανής είναι ένας από τους ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου που έχουν απομείνει στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Αν ακολουθήσει λοιπόν κάποιος την ανατολική διαδρομή του κόμβου Κουταλά, ο προβλεπόμενος δρόμος- βγαίνοντας από το τούνελ των 3.900 μέτρων- διέρχεται από μια περιοχή που είναι χαρακτηρισμένη Α΄ Ζώνη Προστασίας Υμηττού και είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Νatura. Ο δρόμος φτάνει στον κόμβο Μεσογείων, από όπου ξεκινά ένας νέος αυτοκινητόδρομος με κατεύθυνση νότια, ο οποίος είναι επιφανειακός, μήκους περίπου 14 χλμ.μόνο το ενάμισι χιλιόμετρο είναι υπόγειο- και οδηγεί στη λεωφόρο Σουνίου, στο ύψος της Αγίας Μαρίνας. Διέρχεται από δασικές περιοχές του Υμηττού, όπως και από δύο αρχαιολογικούς ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Στην περιοχή της Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη, σε απόσταση 80 μέτρων από τη δομημένη έκταση, προβλέπεται να γίνει σταθμός διοδίων χώρους απολύτου και μέσης προστασίας (αρχαιολογικός χώρος Κόντρα Γκλιάντε, στο Κίτσι, κοντά στη λεωφόρο Βάρης-Κορωπίου), και γι΄ αυτό σύμφωνα με το ΚΑΣ επιβάλλεται η μετακίνησή του.

Από τον κόμβο Σακέτα ξεκινά επίσης η νοτιοδυτική περιφερειακή με κατάληξη το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, με πρόβλεψη για υπογειοποίηση των 11 χλμ. από τα συνολικά 14 χλμ. Στην περιοχή Αγίας Μαύρας στην Ηλιούπολη προβλέπεται ο κεντρικός και μοναδικός προς την κατεύθυνση αυτή σταθμός διοδίων, ο οποίος θα είναι έκτασης 4,5 στρεμμάτων, μήκους 900 μέτρων με επιχωματώσεις ύψους 18 μ. και μπετόν για τοιχία. Η ίδια η περιβαλλοντική μελέτη αναφέρει ότι θα φαίνεται από την ευρύτερη περιοχή. Σήμερα μια βόλτα στην περιοχή αυτή, μέσω της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου, πάνω από την εκκλησία της Αγίας Μαύρας, αποζημιώνει τους πεζοπόρους που περπατούν ανάμεσα στα δέντρα, στα πολύχρωμα ανοιξιάτικα λουλούδια και στην πλούσια θαμνώδη βλάστηση, στις βραχώδεις πλαγιές, με την υπέροχη θέα προς τη θάλασσα. Μετά την Αγία Μαύρα ο επόμενος ημικόμβος (κόμβος μιας κατεύθυνσης) θα είναι στο ύψος των συνόρων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης (ΚΥΤ) και θα εξυπηρετεί επίσης μια ευρύτερη περιοχή: το Καλαμάκι, τον Αλιμο, το Παλαιό Φάληρο, τη Δάφνη και τον Αγιο Δημήτριο. Ο κίνδυνος να υπάρξουν προβλήματα στην κυκλοφορία εντός της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης είναι ορατός, μια και συνδέεται με το τοπικό δίκτυο.

Στη συνέχεια, φτάνοντας στα όρια Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Ελληνικού, προβλέπεται ο ημικόμβος Κύπρου, ο οποίος εξαφανίζει ουσιαστικά ένα μικρό πάρκο και καταστρέφει 180 δέντρα. Από εκεί ξεκινά η υπογειοποίηση του δρόμου, ο οποίος διέρχεται κάτω από τον αστικό ιστό (κάτω από σπίτια και δρόμους του Δήμου Ελληνικού) και βγαίνει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί δημιουργούνται πέντε κόμβοι και ημικόμβοι, που συνδέονται με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τη λεωφόρο Ποσειδώνος, στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά.

ΒΗΜΑ, 10-5-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

   ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΜΑΧΗ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

 1. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού» ιδρύθηκε το 1989 με  έδρα την Ηλιούπολη. Από τότε έχει αναπτύξει μια συνεχή και αδιάκοπη παρέμβαση σε ζητήματα που αφορούν τον Υμηττό, την οποία κάποιοι γνωρίζουν και κάποιοι  που πρόσφατα ασχολήθηκαν με τον Υμηττό, αγνοούν. Αναφέρουμε ενδεικτικά την συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας Πολιτών» στην διοργάνωση 6  διαδημοτικών «Συναντήσεων- Ημερίδων για τον Υμηττό» που έγιναν μεταξύ 1990 και 1997 στην Ηλιούπολη, τον Χολαργό, τα Γλυκά Νερά, τον Καρέα (Βύρωνα), την Ανω Γλυφάδα και την Αγία Παρασκευή με τη συμμετοχή  εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημονικών- περιβαλλοντικών φορέων, και κινήσεων πολιτών καθώς και τις δεκάδες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις που έχει συμμετάσχει  στην Ηλιούπολη, μεταξύ των οποίων και ο αγώνας ενάντια στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) από το 2002.

 2. Η «Διαδημοτική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού» δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2007 από 20 περίπου τοπικούς φορείς γύρω από τον Υμηττό, μεταξύ των οποίων και η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού». Στη συνέχεια συσπειρώθηκαν κοντά της περίπου 40 τοπικοί φορείς από 16 Δήμους γύρω από τον Υμηττό. Η «Διαδημοτική» είναι ένα ανοικτό αυτόνομο μετωπικό σχήμα που συσπειρώνει  πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν σε ένα ευρύτατο φάσμα κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Μεταξύ άλλων συσπειρώνει  πολίτες που συμμετέχουν σε περιβαλλοντικούς φορείς, σε δημοτικές παρατάξεις, σε επιτροπές και  κινήσεις κατοίκων καθώς και πολίτες που συμμετέχουν  στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Οικολόγους- Πράσινους, στο ΠΑΣΟΚ, σε οργανώσεις της άκρας αριστεράς  τον αντιεξουσιαστικό χώρο και πολίτες που δεν ανήκουν κάπου συγκεκριμένα.

Στόχος της «Διαδημοτικής» είναι η διεύρυνση των δυνάμεων που αντιτίθενται στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων για τον Υμηττό και ειδικότερα για τους νέους αυτοκινητόδρομους καθώς και η  προώθηση κατά προτεραιότητα των δημόσιων – μαζικών μεταφορικών μέσων, δικτύων ποδηλατόδρομων, πεζόδρομων κλπ.

Η «Διαδημοτική» έχει οργανώσει και πραγματοποιήσει ένα πλήθος εκδηλώσεων, παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων. Μεταξύ αυτών αξίζει να αναφερθεί:

- Το «Οδοιπορικό στον Υμηττό» τον Μάϊο του 2007 από το Μοναστήρι του Καρέα και την Αγία Ειρήνη Αργυρούπολης στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, όπου ακολούθησε Συνέλευση.

- Η «Συνάντηση για τον Υμηττό» ( Ημερίδα) στο Δημαρχείο Καισαριανής τον Δεκέμβριο του 2007, όπου διαμορφώθηκε  το «πλαίσιο» συμφωνίας των συμμετεχόντων στη «Διαδημοτική»

Ακολούθησαν πολλές εκδηλώσεις τοπικών φορέων στις οποίες συμμετείχε η «Διαδημοτική» (Ηλιούπολη, Βύρωνας, Χολαργός, Γλυφάδα, Αργυρούπολη, Άλιμος, Ελληνικό, Παπάγου, Καισαριανή, Ιλίσια-Ζωγράφου, Γουδή, κ.α)

Ακόμη, η «Διαδημοτική» διοργάνωσε μια Δημόσια Συζήτηση (22/2) στην Ηλιούπολη και ένα μικρό Οδοιπορικό (26/4) στον χώρο του προγραμματιζόμενου σταθμού διοδίων

Τέλος η «Διαδημοτική» διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου (31/3) στο ΤΕΕ με την συμμετοχή Μ.Κ.Ο  (WWF, Eλληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού), των Δημάρχων Ελληνικού και Καισαριανής, Νομαρχιακών Συμβούλων Ανατ. Αττικής κ,ά, και συμμετείχε σε Συνέντευξη Τύπου (6/5) που διοργάνωσαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Νομαρχία Αν. Αττικής και οι Δήμοι Ελληνικού, Καισαριανής και Αλίμου.

3. Κάποιες συνιστώσες της «Διαδημοτικής» έχουν επεξεργαστεί πολλά χρόνια πριν, ειδικότερα αιτήματα και εναλλακτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα οξυμένων κυκλοφοριακών προβλημάτων στη περιοχή τους, όπως το πρόβλημα της διερχόμενης υπερτοπικής κίνησης Ι.Χ οχημάτων, το οποίο  είναι πλέον εκρηκτικό και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση.

 Στην Ηλιούπολη η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» και άλλοι τοπικοί φορείς και πολίτες εκτιμούν ότι αντί της προγραμματιζόμενης Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, θα έπρεπε να ληφθεί ένα πακέτο συγκοινωνιακών και κυκλοφοριακών μέτρων  που να περιλαμβάνουν

- την επέκταση του ΜΕΤΡΟ επί της Λ. Βουλιαγμένης.

- την επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου από το αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» μέχρι τον χώρο   του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

- την επέκταση του τραμ από την παραλιακή Λ Ποσειδώνος μέχρι την Ηλιούπολη και ενδεχομένως μέχρι την Λ. Μεσογείων μέσω του οδικού άξονα Αλίμου- Καρέα- Κατεχάκη ή την δημιουργία μιας συνεχούς λεωφορειολωρίδας       

- την οδική σύνδεση  από την Λ. Καρέα μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης μέσω σήραγγας  3,2 χλμ κάτω από την Ηλιούπολη.

Στην Καισαριανή, η δημοτική αρχή εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει ότι η αντιμετώπιση της διερχόμενης υπερτοπικής κυκλοφορίας απαιτεί, πέραν της επέκτασης των δημόσιων μεταφορικών μέσων και την άμεση  υπόγεια σύνδεση της υφιστάμενης Αττικής Οδού με το κέντρο της Αθήνας (περιοχή Χίλτον)

4. Το γεγονός της κατάθεσης εναλλακτικών προτάσεων από κάποιες συνιστώσες της «Διαδημοτικής» δεν αποδυναμώνει τον κοινό αγώνα με τις υπόλοιπες συνιστώσες οι οποίες συνδέονται με τον κοινό στόχο κατά της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει. Η πρόταση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού» είναι ένα σύνολο μέτρων πού προωθούν  συγκεκριμένα  και όχι με γενικόλογες διακηρύξεις την προτεραιότητα των  δημόσιων  μέσων  μεταφοράς και ταυτόχρονα αποτελεί μια «απόδειξη» ότι μπορεί να «ολοκληρωθεί» χωρίς την κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού ο λεγόμενος «ενδιάμεσος οδικός δακτύλιος», ο οποίος θεωρείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και κάποιους  συγκοινωνιολόγους ως έργο εντελώς αναγκαίο για την περιφερειακή σύνδεση των βορειοανατολικών  με τις νοτιοανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου της Αθήνας και το παραλιακό μέτωπο.

Με την εναλλακτική αυτή πρόταση, προωθούνται κατά προτεραιότητα τα δημόσια μέσα μεταφοράς, δεν παραδίδεται ο Υμηττός στους εργολάβους, δηλαδή κανένα έργο δεν γίνεται με ΣΔΙΤ, δεν μπαίνουν νέα διόδια, δεν γίνονται νέοι κόμβοι. Δεν προκαλείται νέα διερχόμενη κυκλοφορία μέσα από τους παρακείμενους στον Υμηττό Δήμους Βύρωνα , Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού, εφ’ όσον η όλη κίνηση οχημάτων μετατοπίζεται στους  άξονες Λ. Βουλιαγμένης- Λ. Αλίμου, οι οποίοι μπορεί να αναβαθμιστούν.

5. Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού», όπως και άλλοι φορείς, θεωρεί ότι, η συμμετοχή  σε δημόσιες συζητήσεις που προκαλούνται από Υπουργεία ή Δημοτικές Αρχές με στόχο την εξασφάλιση της «συναίνεσης» των πολιτών και των φορέων τους στα σχέδιά τους, δεν  εμποδίζει κάποιον να καταγγέλλει αυτά τα σχέδια και να εξηγεί σε ένα διευρυμένο κοινό γιατί αντιτίθεται σε αυτά. Δεν θεωρεί ότι η συμμετοχή  στη λεγόμενη «διαβούλευση» του ΥΠΕΧΩΔΕ επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τους νέους οδικούς άξονες  Αττικής, καθώς και για το νέο Προεδρικό Διάταγμα «περί προστασίας τουΥμηττού» και η συνολική  εναντίωση στην ΜΠΕ και στο νέο Π.Δ, μπορεί να εκλαμβάνεται από κάποιους ως «υποταγή και συμπόρευση με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, της κυβέρνησης και των κατασκευαστικών συμφερόντων». Πιστεύουμε ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα, αποτελούν προσχήματα για να «διαφοροποιηθούν» κάποιοι, χωρίς να έχουν τίποτα το ουσιαστικό να προσθέσουν από πολιτική άποψη.

  15.5 09

- ΑΣ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΔΥΝΑΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ  ΜΕ   ΤΙΣ   ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

-         ΑΣ  ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΟΥΝ.

(ελήφθη από PANOS TOTSIKAS ptots@tee.gr 16-5-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ & ΤΟ Π.Δ. ΛΕΗΛΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ <protovoulia.agona.gia.imitto@gmail.com>
Date: 2009/5/19
Subject: Δελτίο Τύπου για την πορεία στο Σακέτα
To: protovoulia.agona.gia.imitto@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Νο 3

Το Σάββατο 16 Μάη 2009 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η συγκέντρωση – πορεία με αφετηρία τον Κουταλά του Βύρωνα την οποία κάλεσε Πρωτοβουλία Αγώνα ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους και το Σχέδιο Π.Δ. Λεηλασίας του Υμηττού. Οι συμμετέχοντες διατράνωσαν τη θέληση τους να υπερασπιστούν τον Υμηττό και να μην επιτρέψουν να περάσουν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την καταστροφή του.

Η συγκέντρωση ήταν μόνο η αρχή ενός πολύμορφου αγώνα για την ενημέρωση και την κινητοποίηση των κατοίκων.

Στη συγκέντρωση συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών και αναγγέλθηκαν οι εξής επόμενες δράσεις:

-          Tο Σάββατο 23 Μάη στις 12.00 οι Ανατολικοί Ποδηλάτες καλούν σε ποδηλατοπορεία με αφετηρία τα Ιλίσια (Είσοδος Πανεπιστημιούπολης- Ούλοφ Πάλμε) μέχρι το Ελληνικό.

-          Tο Σάββατο 23 Μάη στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τον Υμηττό και τους νέους αυτοκινητοδρόμους στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ πολιτιστικών ομάδων των Φοιτητικών Εστιών της Πανεπιστημιούπολης.

-          Το Σάββατο 23 Μάη στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-συζήτηση: "Καταστροφή του Υμηττού", στο Παλαιό Άλσος Χολαργού (θεατράκι), 25ης Μαρτίου και Αετιδέων, από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Χολαργού

-          Την εβδομάδα 18-23/5 θα πραγματοποιηθούν συνελεύσεις των επιτροπών κατοίκων σε διάφορες περιοχές.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε και ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Κορτζίδης, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματική αντίθεση στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και ανακοίνωσε συγκέντρωση για την Κυριακή 24/5, 11 π.μ., έξω από την 129 Π.Υ. στη συνοικία της Αγ. Παρασκευής του Δ. Ελληνικού για να αποδοθεί ο χώρος στους κατοίκους.

Στη συνέχεια, έγινε δυναμική και μαζική πορεία στη Λ. Κατεχάκη, η οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους των περιοχών Καισαριανής, Παγκρατίου και Βύρωνα, και τερματίστηκε στην πλατεία Αγ. Λαζάρου. Στη διαδρομή μοιράστηκε η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Αγώνα στους κατοίκους, η ανταπόκριση των οποίων ήταν πολύ θετική. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν : «Κάτω τα χεριά από τον Υμηττό – το δάσος ανήκει σε όλο το λαό. Αν δεν αντισταθούμε σ΄ όλες τις γειτονιές - η άσφαλτος θα φτάσει ως τις βουνοκορφές. Τα σχέδια Σουφλιά – θα μείνουν στα χαρτιά. Το βουνό δεν είναι για μίζες και μπετόν – κάτω τα χεριά από τον Υμηττό. Ούτε στο βουνό, ούτε στη γειτονιά – κάντε ανισόπεδο στη βίλα του Σουφλιά. Κάτω τα χεριά απ’ το βουνό – ποτέ δε θα περάσει το σχέδιο αυτό. Η υπογειοποιηση κορόιδα δεν μας πιάνει – καταλάβετε το δημάρχοι εργολάβοι. Φωτιές το καλοκαίρι – μπουλντόζες το χειμώνα – ο Υμηττός πεθαίνει, μα σώζεται μ’ αγώνα. Με πρόσχημα την κρίση διαλύουν τις ζωές μας – κάτω τα χεριά από τις γειτονιές μας – κάτω τα χεριά από τις γειτονιές. Απ’ του Ζωγράφου ως το Ελληνικό – εμείς θα υπερασπίσουμε τον Υμηττό. Μ’ επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά - εμείς θα ανατρέψουμε τα σχέδια Σουφλιά»

Από την Πρωτοβουλία Αγώνα επισημάνθηκε ότι: O αγώνας θα είναι δύσκολος γιατί έχουμε να κάνουμε με μεγάλα συμφέροντα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος, που είναι η ματαίωση των σχεδίων της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Δεν αποδεχόμαστε καμιά εμπλοκή σε διαδικασίες προτάσεων βελτίωσης και εξωραϊσμού των σχεδίων τους γιατί θέλουμε ολοκληρωτική προστασία του Υμηττού και δεν πιστεύουμε ότι οι νέοι δρόμοι λύνουν το προβλήματα των μετακινήσεων των κατοίκων ή το κυκλοφοριακό. Μόνη διέξοδος σε αυτό είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς με δωρεάν, τακτικά και γρήγορα δρομολόγια”.

Φωτογραφίες από την πορεία μπορείτε να βρείτε στο ιστολόγιό μας.

 

Η Πρωτοβουλία Αγώνα συγκροτείται από Επιτροπές και αγωνιζόμενους κατοίκους από τις περιοχές Αλίμου, Ελληνικού, Γλυφάδας, Αργυρούπολης, Ηλιούπολης, Βύρωνα, Καρέα, Καισαριανής, Ζωγράφου, Χολαργού, Αγ. Παρασκευής, Δάφνης, Υμηττού, Παγκρατίου, Ιλισίων, Εστίας Πανεπιστημιούπολης και των Μεσογείων.

19/5/2009
Πρωτοβουλία Αγώνα
ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους
και το νέο ΠΔ λεηλασίας του Υμηττού
http://protovoulia-agona.blogspot.com/

 
Επιτροπή Κατοίκων Γλυφάδας
τηλ 6936838922
email: epitropi@gmail.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

Νέο «όχι» για τους οδικούς άξονες

Ø      Στα «όχι» στους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους στην Αττική προστέθηκε και αυτό της ΕΜΥΔΑΣ.

Ο φορέας των μηχανικών του Δημοσίου στην Περιφέρεια Αττικής, με χθεσινή ανακοίνωσή του, επισημαίνει τις βαρύτατες ευθύνες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ έναντι του περιβάλλοντος, τονίζοντας παράλληλα ότι τα προωθούμενα έργα δεν διαθέτουν επιστημονική τεκμηρίωση με κυκλοφοριακές μελέτες, ενώ έρχονται σε αντίθεση το άρθρο 24 του Συντάγματος αλλά και το ισχύον Ρυθμιστικό της πρωτεύουσας. Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής αναφέρει ότι τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια των δήμων της νοτιοανατολικής πλευράς του Υμηττού προβλέπουν επέκταση του υφιστάμενου οδικού άξονα Καρέα-Αλίμου με έργα μικρότερης κλίμακας και όχι αυτοκινητόδρομο. Οσο για τη σύνδεση του παλιού αεροδρομίου με το «Ελ. Βενιζέλος», ο νόμος 2730/1999 έχει θεσμοθετήσει σήραγγα στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Τα σχέδια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ περιλαμβάνουν εντελώς διαφορετική χάραξη, με κόμβο που θα καταστρέψει τμήμα του αισθητικού δάσους της Καισαριανής και έργα μέσα στη ζώνη προστασίας του Υμηττού. Προστέθηκε νέος αυτοκινητόδρομος μήκους 13,8 χλμ., που ενώνει επιφανειακά την περιοχή του Κορωπίου με τη λεωφόρο Σουνίου στο ύψος της Αγίας Μαρίνας.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=27/05/2009&id=48364

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.  ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

ΑΧ. ΠΑΡΑΣΧΟΥ 98-100,  114 75  ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ:210 64.64.282 FAX:210 64.61.296  e-mail emdydasattikis@tee.gr

                                                                                        Αθήνα, 25 Μαΐου 2009

Αρ.Πρωτ.: 2885                                                           Προς: Πίνακας Αποδεκτών                                                                            

                                                                        Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής και η απαξίωση του ρόλου του Δημόσιου στην πολιτική χωροταξικού και συγκοινωνιακού σχεδιασμού

1. Το έργο «Νέοι αυτοκινητόδρομοι Αττικής», ανακοινώθηκε από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στα πλαίσια της αναγκαίας δημοσιοποίησης - διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς του σε επίπεδο των κυκλοφοριακών και χωροταξικών αναγκών που εξυπηρετεί. Το έργο προωθείται από την ΕΥΔΕ Ε.Π.Α. και ΙΩΝΙΑΣ ΟΔΟΥ.

2. Το έργο ανατρέπει βασικές αρχές του θεσμοθετημένου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας  (Ρ.Σ.Α – Ν.1515/85 με μικρές προσθήκες στους Νόμους 2052/92 και 2730/99). Η πρακτική αυτή (αποσπασματική προώθηση μεγάλων οδικών έργων που αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του ολοκληρωμένου σχεδιασμού), έρχεται σε σύγκρουση με τις επιταγές του Αρ 24 του Συντάγματος, περί χωροταξίας και προστασίας του περιβάλλοντος, όχι μόνο από νομική άποψη αλλά και στο επίπεδο της πάγιας θεσμοθετημένης και ακολουθούμενης διαδικασίας που επιβάλλει ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στο σχεδιασμό φορέων (Υπηρεσίες ΠΕΧΩΔΕ, ΟΤΑ Α και Β βαθμού και κοινωνικοί φορείς). Υπενθυμίζουμε τον ευρύ δημόσιο διάλογο που είχε προηγηθεί για την θεσμοθέτηση του ΡΣΑ τόσο την περίοδο 1979-80, όσο και 1983-85, διάλογο στον οποίο είχαν συμμετάσχει δημιουργικά οι μηχανικοί της Δημόσιας Διοίκησης και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μέσω των επαγγελματικών τους φορέων.  

3. Βασική αρχή του ΡΣΑ στην στρατηγική θεώρηση του τομέα των μεταφορών, είναι η προώθηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κυρίως σταθερής τροχιάς και η ολοκλήρωση του συστήματος οδικών δακτυλίων  και όχι η διαιώνιση του ακτινικού οδικού συστήματος που διευκολύνει την προσέλκυση του ΙΧ αυτοκινήτου στο ήδη βεβαρημένο λεκανοπέδιο και κυρίως στις κεντρικές του περιοχές. Παράλληλα το ΡΣΑ δίνει έμφαση στην προστασία του περιαστικού πράσινου και της αγροτικής γης της Αττικής με ρητή αναφορά στο περιορισμό των οικιστικών επεκτάσεων, και στην ανάγκη οικολογικής ανασυγκρότησης της Αττικής. Το μοντέλο της οικοπεδοποίησης της πεδιάδας των Μεσογείων που εξυπηρετεί αυτό το έργο, σε συνδυασμό με τις θηριώδεις αναπτύξεις εμπορικών κέντρων γύρω από το αεροδρόμιο βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα αυτών των αρχών.

4. Σήμερα που το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής αλλά και η πετρελαϊκή κρίση, έχουν αναδείξει την «επικαιρότητα» του ΡΣΑ του 85, επικαιρότητα που συμπίπτει και με τις αρχές της «βιώσιμης αστικής κινητικότητας», είναι αδιανόητο το ίδιο το Υπουργείο Περιβάλλοντος να αγνοεί τα θέματα αυτά και αντί να συμβάλλει στην εφαρμογή των καινοτόμων προβλέψεων του ΡΣΑ, με την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων έργων  (όπως του προαστιακού σιδηρόδρομου ως το Λαύριο) να προωθεί έργα που απλά διευκολύνουν το ΙΧ, χωρίς να εντάσσονται στην ολοκληρωμένη πολιτική  του ΡΣΑ για την ανασυγκρότηση του προβληματικού αστικού ιστού  του Λεκανοπεδίου.  

5. Τα σημεία στα οποία το έργο έρχεται σε σύγκρουση με τις προβλέψεις του θεσμοθετημένου με βάση το ΡΣΑ σχεδιασμού είναι τα εξής:

·        Στο ισχύον Ρ.Σ.Α (και τα εγκεκριμένα ΓΠΣ των Δήμων της νοτιο-δυτικής πλευράς του Υμηττού) προβλέπεται η επέκταση του υφιστάμενου Οδικού άξονα Καρέα- Αλίμου πάνω από τους Δήμους Ηλιούπολης-Αργυρούπολης και στη συνέχεια  πάνω από τον Δήμο Γλυφάδας  έως την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, αλλά με έργο πολύ μικρότερης κλίμακας (δευτερεύον  οδικό δίκτυο μικρότερης εμβέλειας ακόμα και από τις λεωφόρους Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος). Στα προωθούμενα από το ΥΠΕΧΩΔΕ   σχέδια η διατομή του έργου είναι άλλης κλίμακας (ελεύθερη λεωφόρος, δηλαδή ένα έργο που «προσφέρεται» για ΣΔΙΤ)) και το γεγονός ότι προβλέπεται σε μεγάλο βαθμό η υπογειοποίησή του δεν σημαίνει ότι αναιρούνται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τέτοιας κλίμακας χωματουργικές επεμβάσεις στον Υμηττό, αλλά και από τις συνεπαγόμενες οδικές μετακινήσεις.

·        Στο θεσμοθετημένο Ρ.Σ.Α προβλέπεται η οδική σύνδεση του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού με τον χώρο του νέου αεροδρομίου των Μεσογείων δια μέσου σήραγγας στον Υμηττό, (προσθήκη του Ν 2730/99), με στόχο να εξυπηρετήσει τη σύνδεση των νοτίων προαστίων με το Αεροδρόμιο που σήμερα εξυπηρετούνται πλημμελώς από την λεωφ. Βάρης Κορωπίου. Στα προωθούμενα από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδια, δεν εμφανίζεται αυτή η σύνδεση, αλλά κάποια άλλη, αρκετά χιλιόμετρα μακριά, σε σημείο πού δεν προβλέπεται από το Ρ.Σ.Α και συγκεκριμένα στην περιοχή Σακέτα (Βύρωνας) με κατεύθυνση προς Κορωπί αφενός και το κέντρο της Αθήνας αφετέρου. Η περιοχή που θα καταστραφεί με τον κόμβο αυτό, που είναι το δασωμένο τμήμα του αισθητικού δάσους Καισαριανής, εντάσσεται στη ζώνη προστασίας του Υμηττού, ακόμα και με το νέο προς τροποποίηση ΠΔ θεωρείται ζώνη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής. 

·        Ανάλογοι μεγάλης κλίμακας ανισόπεδοι κόμβοι προβλέπονται νοτιότερα για τη σύνδεση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφ. Υμηττού με το τοπικό οδικό δίκτυο των Δήμων της περιοχής, σε διαφορετικές θέσεις από τα εγκεκριμένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΓΠΣ) των γειτονικών Δήμων

·        Στο θεσμοθετημένο Ρ.Σ.Α δεν προβλέπεται κανένας νέος οδικός άξονας στην ανατολική πλευρά του Υμηττού, ενώ στα προωθούμενα από το ΥΠΕΧΩΔΕ σχέδια, εμφανίζεται ένας νέος επιφανειακός, κυρίως, αυτοκινητόδρομος μήκους 13,8 χλμ, που ξεκινά από τον υπό κατασκευή Ανισόπεδο Κόμβο Κορωπίου και φθάνει στην παραλιακή Λεωφ. Σουνίου, στην περιοχή Αγ. Μαρίνας.

6. Η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής επισημαίνει την βαρύτατη ευθύνη που αναλαμβάνει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ απέναντι στον αθηναϊκό λαό και τις μελλοντικές γενεές και τον καλεί να αποσύρει το μεγαλεπίβολο αυτό έργο που το μόνο που εξυπηρετεί είναι η διαιώνιση του δοκιμασμένου και αποτυχημένου μοντέλου «φτηνής ανάπτυξης» εις βάρος του περιβάλλοντος. Καλεί δε μέλη της να επισημάνουν στα πλαίσια του υπηρεσιακού τους ρόλου και θέσης την ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης του προωθούμενου σχεδιασμού μεταφορών και να συμβάλλουν στην εφαρμογή των ορθών αρχών σχεδιασμού όπως έχουν θεσμοθετηθεί από το ΡΣΑ.

                                    Η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΜΔΥΔΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΡΙΖΑ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡOΒΕΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Ένοχη σιωπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

και Τροφίμων σε ζητήματα καταπάτησης δημόσιας γης στον Υμηττό

Πρωτοφανής και απαράδεκτη είναι η άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει σε ερώτησή μας για ζητήματα καταπάτησης δημόσιας γης στον Υμηττό!

 Αρχικά η ερώτηση για το θέμα κατατέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο 2/2/09 και έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – προς δόξαν των πομπωδών διακηρύξεων περί του «σεβασμού στην κοινοβουλευτική διαδικασία» κ.λπ. Κι ενώ το υπουργείο Οικονομίας μας απάντησε για ο,τι το αφορά, επανακαταθέσαμε την ίδια ερώτηση στις 3/4/09 προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης , για να ακολουθήσει ξανά εκκωφαντική σιωπή, μέχρι που έκλεισε -με το γνωστό εσπευσμένο και πραξικοπηματικό τρόπο- η Βουλή.

 Η απαράδεκτη αυτή σιωπή είναι προφανώς ένοχη, όπως θα συμπεράνει κάθε καλόπιστος πολίτης αν πάρει υπόψη του το περιεχόμενο της ερώτησης.

Συγκεκριμένα, η διεκδίκηση και ο σφετερισμός δημόσιας γης από ιδιώτες- καταπατητές αποτελεί μια πρακτική η οποία ευνοείται από την ανεπάρκεια, την ανοχή ή τη συνενοχή κάποιων αρμόδιων υπηρεσιακών- κρατικών παραγόντων. Η υπόθεση του Βατοπεδίου ανέδειξε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο την ευθύνη δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών προϊσταμένων τους οι οποίοι διευκόλυναν ουσιαστικά το ξεπούλημα της δημόσιας γης σε οργανωμένα συμφέροντα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο στην ερώτηση που κατατέθηκε, μεταξύ άλλων, αναφέρονταν τα εξής:

«Στην περιοχή των δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης- Αλίμου υπήρχε από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας το λεγόμενο ‘Τσιφλίκι Καρά’ συνολικής έκτασης το πολύ 1.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με την απόφαση 23/1997 του τότε εισαγγελέα Εφετών Αθηνών Γ. Σανιδά.

Το 1922 η έκταση αυτή αγοράστηκε από τον κτηνοτρόφο Αλέξιο Νάστο και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στους κληρονόμους του, οι οποίοι ήδη έχουν πουλήσει πάνω από …6.000 στρέμματα στην εντός και εκτός σχεδίου περιοχή των δήμων αυτών.

Στις 10 Οκτωβρίου 2006 ξεκίνησε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών δίκη μεταξύ των κληρονόμων Νάστου και του Ελληνικού Δημοσίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του οποίου ‘‘εκ πλάνης και από ασυγχώρητη αμέλεια παρέλειψαν να εξετάσουν τους τίτλους των κληρονόμων Νάστου, με αποτέλεσμα τεράστια ζημία του Δημοσίου’’, σύμφωνα με την απόφαση 4910/1977 του Εφετείου Αθηνών. (…) Παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων εις βάρος τους, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούσαν μέχρι πριν λίγα χρόνια όλο το δασικό χώρο του Υμηττού, μέχρι την κορυφή. Σήμερα οι κληρονόμοι Νάστου έχουν αποστασιοποιηθεί και στη θέση τους εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δημόσιων εκτάσεων στον Υμηττό κάποιοι ιδιώτες που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν κάποτε ‘‘οικόπεδα’’ από τους κληρονόμους Νάστου (…)».

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούσαμε τους  αρμόδιους υπουργούς:

«Κατά τη πρόσφατη σύνταξη της Α’ Φάσης του Κτηματολογίου στους Δήμους Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, έγιναν από την τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι απαραίτητες δηλώσεις ιδιοκτησίας, στην προαναφερόμενη περιοχή; Έγιναν αντίστοιχες δηλώσεις ιδιοκτησίας στον υπόλοιπο δασικό χώρο του ορεινού όγκου του Υμηττού;».

Επανερχόμενοι, ερωτούμε πλέον δημοσίως τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

·        Τι συμβαίνει στον Υμηττό;

·        Δηλώσατε ή όχι τη δημόσια περιουσία στο δασικό χώρο του Υμηττού;

·        Να συμπεράνουμε ότι η σιωπή σας είναι ένοχη, ότι δηλαδή «παραλείψατε» («αλλά χωρίς δόλο»…) να δηλώσετε τη δημόσια περιουσία, ευνοώντας έτσι αντικειμενικά τους ιδιώτες διεκδικητές της δημόσιας περιουσίας.. ; 

Για τη πληρέστερη ενημέρωσή σας,  σας επισυνάπτεται η ερώτηση μας καθώς και η απάντηση του υπουργού Οικονομίας.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

(ελήφθη 4-6-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΛΕΗΛΑΤΕΙΤΑΙ

   Αυτές τις μέρες στον Υμηττό, συντελέστηκε ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην Αττική. Ένα προμελετημένο έγκλημα σε βάρος του ανθρώπου, της βιοποικιλότητας, σε βάρος της ίδιας της ίδιας της ζωής  εκατομμυρίων κατοίκων της Αττικής.

   Κάηκαν τα πάντα!!! 

Οι πολιτικές ευθύνες των σημερινών και χθεσινών κυβερνήσεων, είναι βαρύτατες. Χρόνια τώρα ασελγούν πάνω στον ορεινό όγκο του Υμηττού. Το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει και νομοθετεί αυτοκινητόδρομους που θα γαζώσουν απ’ άκρη σ’ άκρη όλο τον Υμηττό. Τροποποιεί το υπάρχον Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και τις υπάρχουσες ζώνες προστασίας του Υμηττού για να καλύψει νομοθετικά τα σχέδια καταστροφής του δάσους και του βουνού….

   Ο Δήμος της Γλυφάδας προγραμματίζει την κατασκευή νεκροταφείου στην Β ζώνη προστασίας του Υμηττού και αποφασίζει την κατασκευή νέων ασφαλτοστρωμένων δρόμων μέσα στο πρώην δάσος του Υμηττού. Προτείνει επίσης στο ΥΠΕΧΩΔΕ  την ένταξη στο σχέδιο πόλης της περιοχής και του δάσους που κάηκε!!!

   Αυτές οι συγκεκριμένες πολιτικές για τον Υμηττό μας οδήγησαν στην σημερινή «κόλαση του Δάντη!...».

Ζητάμε από την σημερινή κυβέρνηση, έστω και την τελευταία στιγμή:

1) Να εφαρμόσει επιτέλους την απόφαση της 11ης Δεκεμβρίου 2000, του Μικτού Γνωμοδοτικού  Συμβουλίου του κράτους και να κηρύξει τον Υμηττό δημόσιο δασικό κτήμα.

2) Να εφαρμόσει αμέσως τις δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων στον Υμηττό.

3) Η Δημοτική αρχή του Δήμου Γλυφάδας  να αποσύρει αμέσως την πρότασή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ για ένταξη στο σχέδιο πόλης της Β΄ ζώνης προστασίας του Υμηττού και να προχωρήσει στην άμεση αναδάσωση των καμένων περιοχών της Γλυφάδας.

Η πολιτεία να προχωρήσει αμέσως σε κήρυξη του Υμηττού σε εθνικό δρυμό.

Πρέπει πια, να σταματήσει η καταστροφή του Υμηττού.

Να σταματήσει η καταστροφή της ζωής μας!

 ΑΘΗΝΑ:  17 Ιουνίου 2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οικόπεδα... Υμηττού

31.000 στρέμματα διεκδικούν ιδιώτες με χρυσόβουλα και χοτζέτια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση

Με χρυσόβουλα και τουρκικά χοτζέτια διεκδικούν ιδιώτες και η Εκκλησία της Ελλάδος 31.000 στρέμματα σε «φιλέτα» που βρίσκονται μέσα στη δασική έκταση των 81.230 στρεμμάτων του Υμηττού. Η μη κήρυξη του βουνού σε εθνικό δρυμό και η ασάφεια ως προς τις χρήσεις οδηγεί δημάρχους των γύρω περιοχών να «δείχνουν» πίσω από τις φωτιές τους διεκδικητές αυτούς.

«Δίνει λαβή η ίδια η Πολιτεία για να προχωρήσουν στις φωτιές αυτές. Στόχος είναι να βρεθεί φαλακρή γη ώστε να μπορέσουν να κάνουν κάποια πράγματα», σημειώνει ο δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης, επισημαίνοντας πως με το νέο Προεδρικό Διάταγμα που προωθείται για τον Υμηττό ανοίγει ο δρόμος για νομιμοποίηση παράνομων εγκαταστάσεων.

Στην πλευρά του βουνού όπου βρίσκονται τα σύνορα των Δήμων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Αλίμου οι διεκδικήσεις άνοιξαν από τους κληρονόμους Νάστου, που αρχικώς ζητούσαν 12.500 στρέμματα, κάποια από τα οποία ήταν σε εντός σχεδίου περιοχές και άλλα σε δασική έκταση.

Η υπόθεση εκκρεμεί σε δικαστικό επίπεδο, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Ευσταθιάδης μετά τις κατηγορίες περί πλαστογραφίας ορισμένων τίτλων και της απόφασης του Εφετείου να επαναληφθεί η πραγματογνωμοσύνη του «κτήματος Καρά», όπως ονομάζεται η επίμαχη έκταση, οι κληρονόμοι Νάστου εμφανίζονται να περιορίζουν τις διεκδικήσεις τους.

11.000 στρέμματα στη Γλυφάδα

Αυτό δεν συμβαίνει όμως στην περίπτωση των ιδιωτών, οι οποίοι επιχειρούν να περάσουν στα χέρια τους 11.000 στρέμματα στην περιοχή της Γλυφάδας. Οι 24 φερόμενοι ως ιδιοκτήτες της έκτασης δηλώνουν «συγκύριοι, συννομείς και από κοινού κάτοχοι της παραπάνω εδαφικής έκτασης, εμβαδού 11.000

στρεμμάτων περίπου, πλέον ή έλαττον, η οποία καταλαμβάνει τμήμα της δυτικής κλιτύος του βουνού Υμηττός Αττικής, από της κορυφογραμμής μέχρι των υπωρειών αυτού, εντός της περιφέρειας του Δήμου Γλυφάδας».

Και αυτή η υπόθεση βρίσκεται στον Άρειο Πάγο, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιάννη Θεοδωρόπουλο, που βρέθηκε αντιμέτωπος και με τη διεκδίκηση 620 στρεμμάτων από ιδιώτες στην Αιξωνήγια την περίπτωση αυτή εκτός από την τακτική δικαστική διαδικασία για την κυριότητά της υπάρχει και ποινική δικογραφία.

«Θα πρέπει να οριοθετηθεί το βουνό, να δούμε τι είναι δημόσιο, τι είναι αναδασωτέο, ώστε να ξέρουμε και εμείς πού μπορούμε να επέμβουμε», σχολιάζει ο κ. Θεοδωρόπουλος, που χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός πως ο Υμηττός υπάγεται στο Δασαρχείο Πεντέλης.

«Δασαρχείο Υμηττού»

«Υποβάλλουμε αιτήματα προς το Δασαρχείο για τη δημιουργία δρόμων πυρασφάλειας ή για την κατεδάφιση παράνομων κατασκευών. Δεν μας απαντάει καθόλου, ούτε βλέπουμε κανένα δασάρχη ή κάποια άλλη παρέμβαση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Γλυφάδας και προσθέτει: «Πρέπει ο Υμηττός να αποκτήσει δικό του δασαρχείο».

Στρατόπεδα, επιχειρήσεις μπετόν και η κατασκευή τεράστιου Συνοδικού Μεγάρου από την Εκκλησία απειλούν το βουνό στην περιοχή του Δήμου Βύρωνα. «Πρόκειται για κατάσταση που διαιωνίζεται και απλά αποδεικνύουμε κάθε χρόνο πόσο καλύτεροι γινόμαστε στο να σβήνουμε τις φωτιές», αναφέρει ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας- Ανάπτυξης Υμηττού Νίκος Χαρδαλιάς.

ΝΕΑ, 17-6-2009

 

Υμηττός: Κτηματολόγιο χωρίς δασικούς χάρτες!

Πουλακίδας Κ.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 19/06/2009

Στην κατάρτιση Κτηματολογίου στον Υμηττό χωρίς να έχουν συνταχθεί δασικοί χάρτες προχωρά το ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αποκαλύπτεται από τις απαντήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στον Περικλή Κοροβέση. Σημειώνεται ότι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος εκ μέρους του βουλευτή του αφορούσε τις περιοχές της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης - από την τελευταία ξεκίνησε μάλιστα η πρόσφατη πυρκαγιά…

Ο Π. Κοροβέσης ρωτούσε στις αρχές Απριλίου αν στο πλαίσιο της κατάρτισης της πρώτης φάσης του Κτηματολογίου έγιναν από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι απαιτούμενες δηλώσεις ιδιοκτησίας για τη δασική περιοχή του Υμηττού που περιλαμβάνονται στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Από τις απαντήσεις του υπουργού Αγροτικής και της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής προκύπτει ότι στην περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης η "Κτηματολόγιο Α.Ε." εκτελεί διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών και συνεπώς δεν υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες οι απαιτούμενες δηλώσεις ιδιοκτησίας.

Η Κτηματολόγιο, αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, "ήδη εκτελεί διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών στις προαναφερόμενες περιοχές. Από τις εν λόγω μελέτες θα αντληθούν τα στοιχεία, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί η δήλωση για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία θα υποβληθεί στις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου".

Όμως από την απάντηση αυτή προκύπτουν, σύμφωνα με τον Π. Κοροβέση, νέα ερωτήματα:

- γιατί προχωρά η σύνταξη Κτηματολογίου στον Υμηττό στις περιοχές των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, χωρίς να έχει προηγηθεί η σύνταξη και έγκριση δασικών χαρτών.

- γιατί οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ενώ διαθέτουν στοιχεία, δεν υπέβαλλαν δηλώσεις σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης και παραλαβής των δασικών χαρτών.

Αυτό που πλέον πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να προβούν άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αποτραπούν τα σχέδια των ιδιωτών οι οποίοι διεκδικούν τμήματα του δημόσιου δασικού χώρου του Υμηττού.

Οι κληρονόμοι Νάστου

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή των δήμων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου υπάρχουν χρόνιες διεκδικήσεις τεραστίων εκτάσεων του Υμηττού από τους κληρονόμους του κτηνοτρόφου Αλέξιου Νάστου, ο οποίος το 1922 εμφανίζεται ως αγοραστής όλης της περιοχής! Οι κληρονόμοι του Νάστου θεωρούν σήμερα ότι τους ανήκουν τεράστιες δασικές εκτάσεις του Υμηττού.

Παρά την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων εις βάρος τους, οι κληρονόμοι Νάστου διεκδικούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια όλο τον δασικό χώρο του Υμηττού, μέχρι την κορυφή. Σήμερα, οι κληρονόμοι Νάστου έχουν αποστασιοποιηθεί και στη θέση τους εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες δημόσιων δασικών εκτάσεων στον Υμηττό κάποιοι ιδιώτες που ισχυρίζονται ότι αγόρασαν κάποτε «οικόπεδα» από τους κληρονόμους Νάστου.

Στην περιοχή της Ηλιούπολης, μια μελέτη που έγινε για λογαριασμό του Δήμου πριν από λίγα χρόνια, κατέγραψε ως διεκδικητές μικρών δασικών εκτάσεων πάνω από 100 άτομα, μεταξύ των οποίων και τοπικούς παράγοντες. Πολλά απ' αυτά τα άτομα, στην πρόσφατη πρώτη φάση σύνταξης του Κτηματολογίου στη περιοχή, έσπευσαν να δηλώσουν ως ιδιοκτησία τους τμήματα του δημόσιου δασικού χώρου, ενώ η αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν έχει μέχρις στιγμής αντιδράσει.

ΑΥΓΗ 19/6/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

Λεηλατούν 25 χρόνια τον Υμηττό

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΥΠΟ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΕΧΟΥΝ «ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΙ» ΤΑ 45.000 ΑΠΟ ΤΑ 81.000 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ

Εκθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας αποκαλύπτει εκτεταμένες παράνομες χρήσεις, όργιο αυθαίρετης δόμησης, αλλοιώσεις του οικοσυστήματος και καταστροφές των αναδασώσεων.

Του Αργύρη Δεμερτζή

Ο ορεινός όγκος του Υμηττού είναι ο πιο σταθερός και ευάλωτος στόχος εμπρηστών και καταπατητών τα τελευταία 25 χρόνια στη χώρα μας. Εκθεση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ αποκαλύπτει ότι περισσότερη από τη μισή έκταση των 81.000 στρεμμάτων του βουνού, δηλαδή συνολικά 45.000 στρέμματα του Υμηττού, βρίσκεται υπό καθεστώς ιδιοκτησιακής αμφισβήτησης και οικιστικής πίεσης. Πρόκειται για εκτάσεις άνω των 25.000 στρεμμάτων που έχουν χτίσει ή διεκδικούν να εντάξουν σε σχέδια πόλης –και να χτίσουν– μεμονωμένοι ιδιοκτήτες και οικοδομικοί συνεταιρισμοί και για περισσότερα από 20.000 στρέμματα, κυρίως δημόσιας δασικής γης, που διεκδικούνται από τρίτους. Η ίδια μελέτη καταγράφει ότι «οι πυρκαγιές στον Υμηττό τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ συχνές και μερικές ιδιαίτερα καταστροφικές, όπως αυτές που ξέσπασαν το 1995 και το 1998, οι οποίες κατέκαψαν συνολικά 7.000 στρέμματα δάσους, ενώ το 2007 ξέσπασαν στον Υμηττό συνολικά 167 πυρκαγιές, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χρονιά, καταστρέφοντας άλλα 1.400 στρέμματα δάσους». Ενα μεγάλο μέρος από τις πυρκαγιές αυτές σημειώνεται στην έκθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι «αποδίδεται σε εμπρησμούς». Στην αλυσίδα των καταστροφών προστίθεται και η μεγάλη φωτιά της περασμένης Τρίτης, που κατέκαψε πολλές εκατοντάδες στρέμματα του βουνού στην περιοχή της Γλυφάδας. Πυρκαγιά που από τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής συνδέθηκε για άλλη μια φορά με τις ανοιχτές ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις και τις πιέσεις που ασκούνται από μικρούς και μεγάλους ιδιοκτήτες για νέες εντάξεις περιοχών που έγιναν στάχτη στο σχέδιο πόλης. Η έκθεση (του ΟΡΣΑ) του ΥΠΕΧΩΔΕ εκπονήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ως βάση αναφοράς και τεκμηρίωσης του νέου σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ. 31.8.78 για τις ζώνες προστασίας Υμηττού. Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Υμηττό, όπως πρώτος αποκάλυψε ο ΕΤ στις 2 Φεβρουαρίου 2009, ορίζει συνολικά εννέα ζώνες προστασίας του ορεινού όγκου και αντιμετωπίζει τον Υμηττό στο σύνολό του ως ένα μεγάλο αστικό πάρκο, με περιορισμούς δόμησης και χρήσεων. Από την άνοιξη το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει δοθεί προς διαβούλευση στους φορείς και τους δήμους και αναμένονται μέχρι το τέλος του χρόνου οι τελικές αποφάσεις για τη θεσμοθέτησή του. Πάντως η μελέτη του Οργανισμού Αθήνας διαπιστώνει τις εκτεταμένες παράνομες χρήσεις, το όργιο της αυθαίρετης δόμησης και τις αλλοιώσεις του οικοσυστήματος από καταπατήσεις, εμπρησμούς και καταστροφές των αναδασώσεων, ενώ υπογραμμίζει ότι ασκούνται εντονότατες πιέσεις για την ανάπτυξη του οικιστικού ιστού στις πλαγιές του ορεινού όγκου. Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η έκθεση για το ιδιοκτησιακό του Υμηττού  όσον αφορά τις δημόσιες δασικές εκτάσεις. Καταγράφει ότι «στο κεντρικό και νότιο Υμηττό, στην περιοχή του Βύρωνα και στο Πυρνάρι Γλυφάδας, δηλαδή εκεί που ξέσπασε η πυρκαγιά της Τρίτης, υπάρχουν εκτάσεις των οποίων η κυριότητα αμφισβητείται. Κυρίως πρόκειται για δασικές εκτάσεις στη Γλυφάδα που διεκδικούνται από τρίτους (περίπου 13.500 στρέμματα), καθώς και εκτάσεις στην περιοχή του Βύρωνα που διεκδικούνται από τον ΟΔΕΠ (2.100 στρέμματα). Νοτιότερα υπάρχει δημόσιο δάσος, επίσης στην περιοχή της Γλυφάδας, το οποίο κι αυτό διεκδικείται από τρίτους (5.600 στρέμματα)». Στο χάρτη των αυθαίρετων χρήσεων εντοπίζονται διάσπαρτες βίλες στον Υμηττό και αυθαίρετοι οικισμοί σε περιοχές όπως Γλυφάδα (Ανάληψη), Βάρη (Χέρωμα), Κορωπί (Σκάρπιζα, Κίτσι, Προφήτης Ηλίας), Παιανία (Πανόραμα) κ.α. Εξάλλου, με το νέο Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί εμπίπτουν στις απαγορεύσεις οικιστικής επέκτασης και δόμησης. Ωστόσο, παραμένουν ανοιχτές οι διεκδικήσεις και οι δικαστικές διαμάχες μέσω των οποίων οι συνεταιρισμοί του Υμηττού, Αξιωματικών (Παπάγου), Στρατιωτικών (Πυρνάρι Γλυφάδας), Καφεπωλών (Τερψιθέα Γλυφάδας) και Θυρωρών (Δήμος Κρωπίας, κορυφή των ραντάρ) επιδιώκουν να οικοδομήσουν μέρος ή το σύνολο των εκτάσεών τους.

Οι αριθμοί

81.230 στρέμματα καλύπτει ο ορεινός όγκος του Υμηττού και εκτείνεται σε 20 χιλιόμετρα μήκος και 6 χιλιόμετρα πλάτος.

1.200.000 κάτοικοι 20 δήμων του Νομού Αττικής ζουν στις παρυφές του Υμηττού και επηρεάζονται άμεσα από τις χρήσεις του βουνού.

600 είδη φυτών ενδημούν στον Υμηττό και αναπτύσσονται σημαντικοί βιότοποι σχίνου και χαλεπής πεύκης.

167 πυρκαγιές, αριθμός-ρεκόρ, σημειώθηκαν το 2007 στον Υμηττό, ενώ το 1995 και το 1998 κάηκαν συνολικά 7.000 στρέμματα δάσους.

3.695 στρέμματα κατέχουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί στον Υμηττό, ενώ έχουν χτίσει σε μεγάλο μέρος των εκτάσεών τους.

25.000 στρέμματα συνολικά έχουν καταληφθεί στις ζώνες προστασίας του Υμηττού από αυθαίρετους οικισμούς.

40.800 στρέμματα του Υμηττού καλύπτονται από δημόσιες δασικές εκτάσεις, ενώ μέρος από αυτές έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

21.000 στρέμματα δημόσιων και δασικών εκτάσεων, κυρίως σε Γλυφάδα και Βύρωνα, διεκδικούνται από τρίτους.

5.500 στρέμματα δημόσιων και δασικών εκτάσεων διακατέχονται από τον Οργανισμό Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ, 20-6-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το βουνό των πυρκαϊών, των καταπατήσεων και των αυθαιρέτων

Την κατάσταση επιτείνει το χάος των δικαστικών διενέξεων μεταξύ και των φερομένων ως ιδιοκτητών, οι οποίοι διεκδικούν εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ Ι. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ 

         ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ δημοσίων εκτάσεων, καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, σκουπίδια, μπάζα συνθέτουν το τοπίο του Υμηττού, ο οποίος κάθε καλοκαίρι έχει να αντιμετωπίσει και τις φωτιές. Οπως συνέβη και πριν από λίγες ημέρες με την πυρκαϊά πάνω από τη Γλυφάδα, η οποία κατέκαψε περίπου 5.000

στρέμματα. Η μαυρίλα απλώνεται από την περιοχή της Ανάληψης -από το τέρμα της οδού Αθανάτου ως τα όρια της Βούλας, όπου κατακάηκαν όλα, και σε βάθος μάλιστα-ως τις χαράδρες της περιοχής.

«Εύφλεκτο υλικό» για το βουνό, όπως καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, αποτελεί η συνεχιζόμενη για χρόνια απαξίωση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού. Οπως λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Βήμα» ο αρχιτέκτονας μηχανικός και μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού κ. Τάσος Ταστάνης, η λογική τού «ας καεί» εκπέμπεται με τη μη προστασία του ορεινού όγκου, με την εγκατάλειψή του, με τη μετατροπή του σε χωματερή, με τη διατήρηση του θολού ιδιοκτησιακού τοπίου που οδηγεί σε απαξίωσή του. Επιπλέον, η χαμηλή χρηματοδότηση για τα έργα και όσες δράσεις έχουν σχέση

με την πρόληψη των δασικών πυρκαϊών φθίνει, την ίδια ώρα που η αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δήμων και ΥΠΕΧΩΔΕ προκαλεί παραλυσία. Εν τω μεταξύο Υμηττός βρίσκεται σε μια δίνη από δικαστικές διαμάχες μεταξύ των φερομένων ως ιδιοκτητών εκτάσεων, οι οποίες αφορούν επίσης την εκτός σχεδίου οίκηση εντός της Β Δ Ζώνης Υμηττού και πιέσεις «οικιστών» να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης- γεγονός το οποίο προϋποθέτει περαιτέρω υποβάθμιση του δασικού χαρακτήρα του βουνού- υπό τη... θαλπωρή δημοτικών αρχών και τοπικών παραγόντων.

Γλυφάδα, στο τέρμα της οδού Κωνσταντίνου Αθανάτου. Ο οικιστικός ιστός της πόλης τελειώνει και αρχίζουν η χαμηλή βλάστηση και το κακοτράχαλο έδαφος του βουνού. Στο βάθος, δεκάδες περιφράξεις, συρματοπλέγματα, σιδερένιες καγκελόπορτες με ογκώδεις σύρτες και λουκέτα. Επιγραφές οι οποίες αλλού δηλώνουν ιδιοκτησιακό καθεστώς και αλλού απλώς τη διάθεση του χώρου για την εναπόθεση μπάζων. Και τα μπάζα, τουλάχιστον ως την περασμένη Κυριακή, σε πολλά σημεία σχημάτιζαν σωρούς: παλαιά λάστιχα αυτοκινήτων και φορτηγών, λογιών λογιών απορρίμματα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές ατάκτως ερριμμένες. Στο βάθος, δύο-τρία φαινομενικώς εγκαταλειμμένα τροχόσπιτα ορίζουν λίγο πριν από την πευκόφυτη έκταση έναν βοσκότοπο.

Αυτή ήταν η εικόνα στην πλευρά του Υμηττού πάνω από τα τελευταία σπίτια της Γλυφάδας ως την περασμένη Κυριακή, την ημέρα που ξέσπασε η φωτιά, η οποία κατέκαψε 5.000 στρέμματα γης και ανέδειξε- για πολλοστή φορά- την ανεπάρκεια και τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού, την εγκατάλειψη των τελευταίων περιοχών πρασίνου στον Υμηττό, αλλά και τα λογής συμφέροντα που λυμαίνονται την περιοχή.

Οπως αναφέρει ο κ. Νίκος Πηρουνάκης, κάτοικος της Γλυφάδας και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Προστασία του Υμηττού, «η κατάσταση στα όρια του δήμου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η φωτιά απλώς επέτεινε το πρόβλημα». Πάνω από τη Γλυφάδα και στα όρια του δήμου με το Ελληνικό, 11.000 στρέμματα διεκδικούνται από διάφορους ιδιώτες και δύο οικοδομικούς συνεταιρισμούς, με τις περισσότερες υποθέσεις να βρίσκονται στα αστικά δικαστήρια. Από αυτά, τουλάχιστον 1.000 είναι εκείνα τα οποία, όπως σημειώνει ο κ. Πηρουνάκης, «οι ίδιοι οι φερόμενοι ιδιοκτήτες χαρακτηρίζουν “άμεσης προτεραιότητας” για ένταξη στο σχέδιο πόλης». Μέσα σε αυτά έχουν ανεγερθεί αυθαίρετες κατασκευές, οι οποίες άλλοτε θυμίζουν παραπήγματα με πλίνθους και τσίγκους και άλλοτε μικρές επαύλεις. «Ακόμη και κάμερες έχουν τοποθετήσει ορισμένοι μπροστά από τις καγκελόπορτες» λέει ο κ. Πηρουνάκης.

Το εύρος της πίεσης που μπορούν να ασκήσουν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων, οι οποίες μέχρι πρότινος καλύπτονταν από πουρνάρια, λίγα πεύκα και θάμνους, αντιλήφθηκαν και όσοι από τους κατοίκους κατήλθαν σε πορεία διαμαρτυρίας την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα. Οπως διηγείται ο κ. Πηρουνάκης, «εμφανίστηκαν κάποια στιγμήστην οδό Αθανάτουμία ντουζίνα άτομα, ορισμένοι συνοδευόμενοι από “φουσκωτούς”, και άρχισαν να διαπληκτίζονται με τους κατοίκους. Ωρυόμενοι έλεγαν:“Τι νομίζετε ότι θα πετύχετε, αφήστε τα αυτά, δικές μας περιουσίες κάηκαν, ποιο βουνό κινδυνεύει; ” και διάφορα άλλαστο ίδιο πνεύμα» .

Αύριο στο δημαρχείο της Γλυφάδας διεξάγεται έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή την πρόσφατη πυρκαϊά, αλλά οι κάτοικοι καταλογίζουν καθυστερήσεις και αναβλητικότητα στο έργο καθαρισμού και περιφρούρησης, το οποίο, όπως λένε, έπρεπε να έχει αναλάβει ο δήμος.

Κτηματολόγιο και διεκδικήσεις στα βουνά

Το αλαλούμ χαρακτηρίζει ακόμη και με το Κτηματολόγιο περιοχές στα όρια του Υμηττού, όπου είναι πλήθος οι διεκδικήσεις δημόσιας δασικής γης και δασικών εκτάσεων. Είναι εντυπωσιακό ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την κατάρτιση του Κτηματολογίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες και οι υπηρεσίες δέχονται δηλώσεις ιδιωτών για το Κτηματολόγιο οι οποίοι εμφανίζουν τμήματα της δημόσιας δασικής γης ως οικόπεδά τους στον Υμηττό. Ετσι, όπως σημειώνει ο πολεοδόμος κ. Π. Τότσικας, μέλος της Διαδημοτικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού, «το Δημόσιο,αν παρέμβει,θα παρέμβει εκ των υστέρων, στη δεύτερη φάση της σύνταξης του Κτηματολογίου,παρ΄ όλο που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις στοιχεία με βάση τα οποία από την πρώτη φάση θα μπορούσε να κατοχυρώσει τον δημόσιο χαρακτήρα». Οπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει σε κρίσιμες περιοχές όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ξεσπάσει σημαντικές πυρκαϊές στον Υμηττό, όπως στην Αργυρούπολη, στην Ηλιούπολη, στην Ανω Γλυφάδα και στα Γλυκά Νερά. «Εκεί αλλοιώνονται τα δασικά χαρακτηριστικά με το πέρασμα του χρόνου και, παρ΄ όλο που μια περιοχή μπορεί να είναι χαρακτηρισμένη δασική και αναδασωτέα, χάνει στην πράξη τον δασικό της χαρακτήρα και ουσιαστικά περιορίζεται το τεκμήριο της κυριότητας υπέρ του Δημοσίου» λέει.

Οπως σημείωνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σ. Χατζηγάκης απαντώντας εγγράφως στις 2 Μαΐου σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κοροβέση, εν όψει των νέων κτηματογραφήσεων σε 113 ΟΤΑ της χώρας, η Κτηματολόγιο ΑΕ ήδη εκτελεί διαγωνισμό ανάθεσης εργασιών κατάρτισης δασικών χαρτών στις προαναφερθείσες περιοχές. Από τις μελέτες αυτές θα αντληθούν τα στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για να συνταχθεί η δήλωση για τα εμπράγματα δικαιώματα του Δημοσίου, η οποία θα υποβληθεί στις διαδικασίες των κτηματογραφήσεων του Εθνικού Κτηματολογίου. Πάντως οι υπηρεσίες οι οποίες ήδη έχουν στοιχεία μπορούν να υποβάλουν δήλωση δημόσιας ιδιοκτησίας και σε χρόνο προγενέστερο της σύνταξης και παραλαβής των δασικών χαρτών. Ωστόσο αυτό, όπως τονίζει ο κ. Τότσικας, «δεν εφαρμόζεται στην πράξη σε πολλές περιπτώσεις περιοχών,όπως στη Γλυφάδα, όπου, παρά το ότι υπάρχει από το 2000 απόφαση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Κράτους, δεν έχει κατοχυρωθεί ακόμη ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής στην οποία ξέσπασε η πυρκαϊά πριν από λίγες ημέρες».

Σύμφωνα με το έγγραφο του κ. Χατζηγάκη, για τις ήδη κτηματογραφημένες περιοχές των 340 ΟΤΑ σε όλη τη χώρα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και δήμοι στον Υμηττό, βρίσκονται υπό επεξεργασία οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης και το περιεχόμενο των εισηγήσεων από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες (τμήματα δασικών χαρτογραφήσεων των Διευθύνσεων Δασών νομών), οι οποίες θα απευθύνονται στα τοπικά δικαστικά γραφεία που ανήκουν στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την άσκηση αγωγής κατά ανακριβούς πρώτης εγγραφής.

ΒΗΜΑ, 21-6-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το προεδρικό διάταγμα προστασίας

         Η φωτιά στη Γλυφάδα, σύμφωνα με την Πρωτοβουλία Αγώνα Διάσωσης του Υμηττού, είναι το τελευταίο επεισόδιο στο μακροχρόνιο σίριαλ των επαπειλούμενων, όπως τις χαρακτηρίζουν, οικιστικών παρεμβάσεων. «Μήτρα του κακού», για τους κατοίκους, το νεότερο προεδρικό διάταγμα προστασίας, το οποίο ορίζει τις επιτρεπόμενες χρήσεις στο βουνό, αλλά και το σχέδιο ανάπτυξης της Περιφερειακής Υμηττού και των νέων κόμβων ως την Τερψιθέα. Θυμίζουν μάλιστα τη φωτιά στη θέση Κουταλάς το καλοκαίρι του 2007, κοντά στο Στρατόπεδο Σακέττα, εκεί όπου έχει αποφασιστεί η κατασκευή κόμβου σύνδεσης του νέου αυτοκινητοδρόμου με την Καισαριανή και τον Βύρωνα. Θέση της Πρωτοβουλίας Αγώνα είναι η προστασία του Υμηττού σε μία ενιαία ζώνη όπου θα απαγορεύεται η περαιτέρω ανοικοδόμηση και θα αποσυρθούν όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις.

Πάντως έχουν συγκεκριμένες θέσεις επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος περί «καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας του όρους Υμηττός», οι οποίες συνοψίζονται μεταξύ άλλων σε δύο βασικά σημεία:

* Καμία συρρίκνωση των σημερινών ορίων του ορεινού όγκου και καμία «νομιμοποίηση» εγκαταστάσεων ή περιοχών αυθαίρετης δόμησης με εξαίρεσή τους από τη ζώνη προστασίας.

* Καθορισμός ενιαίας Ζώνης Α΄ σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου και χαρακτηρισμός του Υμηττού ως εθνικού πάρκου με βάση τον νόμο 1650/1986.

ΒΗΜΑ, 21-6-2009

 

επιστροφή στην αρχή