επιστροφή

Υμηττός  4  (Υμηττός 1  Υμητός 2  Υμητός 3)

 

Κανένας νέος δρόμος στη γειτονιά,

κάντε ανισόπεδο στο σπίτι του Σουφλιά!

 

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της περιοχής ότι από τις 9 Σεπτέμβρη έχουν περιέλθει στα χέρια μας τα τελευταία σχέδια της μελέτης του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής.

Αυτό δε συνέβη επειδή το υπουργείο αποφάσισε να μας τα κοινοποιήσει. Αντίθετα, όπως όλες οι κυβερνήσεις, έτσι και η σημερινή, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει από τους κατοίκους τα σχέδια που απεργάζεται για τις περιοχές τους και να φέρει μια μέρα τις αποφάσεις της με τις μπουλντόζες των εργολάβων και τα ΜΑΤ για να τις επιβάλλει, όπως συνηθίζει να κάνει μέχρι σήμερα από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας.

Οφείλουμε, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε στην κυβέρνηση ότι «όσο ψηλώνουν τα εμπόδια βελτιώνονται και οι άλτες» και ότι ο κόσμος τον οποίο τόσο περιφρονεί είναι η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και βρίσκεται παντού! Επομένως, τίποτα δεν μπορεί να μείνει κρυφό όσο οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επαγρύπνηση για να αντισταθούν σε κάθε αδικία που επιχειρείται εις βάρος τους.

Τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι πλέον γνωστά και το πρώτο που μπορεί κανείς να διακρίνει είναι ότι εφαρμόζεται ξανά η συνήθης πρακτική που επιβάλει σε κάθε ελεύθερο χώρο και σε κάθε στοιχείο φυσικού περιβάλλοντος να θυσιάζεται σύμφωνα με τις επιταγές του καπιταλιστικού μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθείται, οι οποίες εξόφθαλμα πλέον ταυτίζονται με τα συμφέροντα της αγοράς και των εργολάβων. Είναι σαφές εξάλλου ότι οι δρόμοι αυτοί σχετίζονται άμεσα με την αγοραία ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας και δεν αποτελούν μονόδρομο για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του πληθυσμού. Για αυτό είναι ευθύνη όλων μας να ενημερώσουμε τους κατοίκους και να τοποθετηθούμε απερίφραστα ενάντια στα σχέδια αυτά.

Οι τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν έχουν αναλυθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και έχει γίνει σαφές ότι επηρεάζουν όχι μόνο την γειτονιά μας αλλά όλη την Αθήνα και υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτές συμπυκνώνονται στους εξής άξονες:

υποβάθμιση του Υμηττού και του φυσικού περιβάλλοντος από τη διέλευση του δρόμου στους πρόποδές και υπόγεια στο εσωτερικό του

κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης και αλλοίωση του αστικού περιβάλλοντος από την ενθάρρυνση της αυτοκίνησης και την καταστροφή ελεύθερων χώρων

διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων από την ανάπτυξη ενός ιδιωτικού οδικού δικτύου για λίγους

επιβολή ενός συνολικά ανθυγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων ατυχημάτων

Όσον αφορά τις περιοχές μας, έρχεται να προστεθεί ένας ανισόπεδος κόμβος εισόδου με διόδια στο ύψος της διακλάδωσης της Κύπρου προς Γούναρη και Γεννηματά, στο όριο των τριών δήμων, δίπλα ακριβώς από τα σχολεία στο «Γεφυράκι», καταλαμβάνοντας πλήρως το παρκάκι, ενώ πραγματοποιούνται υπογειοποιήσεις κάτω από τις οδούς Αφροδίτης και Εθν. Μακαρίου στο Ελληνικό. Διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πραγματοποιηθεί η υπογειοποίηση που προβλέπεται στα όρια του Υμηττού και σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι οι σοβαρότερες από τις επιπτώσεις του έργου δεν αναιρούνται με τις υπογειοποιήσεις, αλλά συγκεντρώνονται πολλαπλάσιες σε συγκεκριμένα σημεία και το έργο καθίσταται συνολικά λιγότερο ασφαλές. Επίσης, με τους νέους αυτοκινητόδρομους, δρόμοι που σήμερα είναι ήδη επιβαρημένοι από την κυκλοφορία (Κύπρου, Γούναρη, Γεννηματά) θα κορεσθούν πλήρως και δρόμοι που έχουν χαμηλή κυκλοφορία (Αγ.Νεκταρίου) θα γίνουν λεωφόροι. Όλα αυτά γιατί η Αττική Οδός θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης για τα ΙΧ όσων δεν έχουν άλλη λύση μετακίνησης ή μπορούν να πληρώσουν τα διόδια, ενώ δεν θα ανακουφίσει το σημερινό οδικό δίκτυο το οποίο θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όσοι δεν είναι πρόθυμοι να τα πληρώσουν.

Και για όσους πιστεύουν ότι μπορεί και να υπάρξει βελτίωση των συγκεκριμένων σχεδίων εξηγούμε ότι η μελέτη ήδη προβλέπει τους λιγότερους δυνατούς κόμβους και τις περισσότερες υπογειοποιήσεις. Επίσης, εναλλακτικές προτάσεις υπογειοποίησης υπαρχόντων οδών αντί της κατασκευής νέων (τέτοιες υπάρχουν ήδη στο συρτάρι του υπουργού) δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την εφαρμογή διοδίων (αφού η κυβέρνηση είναι «οπαδός» των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πρέπει να βγάζουν κέρδη), ενώ δεν μπορούν να επιλύσουν τίποτα μακροπρόθεσμα διότι το μόνο που κάνουν είναι να ενθαρρύνουν την κυκλοφορία.

Η αντιπρόταση μεταφορών που υποστηρίζουμε εμείς είναι δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες σε όλον τον κόσμο και στηρίζεται στην προώθηση των ήπιων και των μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι το βάδισμα, το ποδήλατο και τα μέσα σταθερής τροχιάς. Με ένα τέτοιο σύστημα μεταφορών μπορεί σε λίγα χρόνια να καλυφθεί συγκοινωνιακά όλη η Αθήνα, με πολύ μικρότερο κόστος και πολλαπλά περισσότερα οφέλη στην πόλη και στον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Διαφορετικά, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι:

εκεί που σήμερα τα παιδιά μας περπατούν μέσα από ένα παρκάκι για να πάνε στο σχολείο θα περνούν κάτω από έναν ανισόπεδο κόμβο (ο οποίος θα είναι μόνιμα δίπλα στο σχολείο και θα διέρχονται απ’ αυτόν περίπου 60.000 οχήματα τη μέρα)

εκεί που σήμερα περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο στο βουνό και στα πεύκα, σε λίγο θα τρίζει το χώμα κάτω από τα πόδια μας από τα αυτοκίνητα

εκεί που σήμερα βγαίνουμε στο μπαλκόνι και ατενίζουμε το βουνό ή τη θάλασσα, θα βλέπουμε ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων

εκεί που αγαπήσαμε τις γειτονιές αυτές για την ησυχία τους, τον καθαρό αέρα και τη δροσιά τους, σε λίγο δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου

εκεί που η Αθήνα θα όφειλε και θα μπορούσε να είναι ένας φιλόξενος τόπος για τους απλούς ανθρώπους πλέον θα επιβιώνει μόνο όποιος έχει να πληρώσει για το κάθε του βήμα, την κάθε του αναπνοή.

Απέναντι στο ζοφερό αυτό τοπίο που ετοιμάζεται για την πόλη μας, ευτυχώς υπάρχει και κόσμος που δεν υποτάσσεται, που δεν το βάζει κάτω. Σε όλους τους δήμους που διέρχονται οι νέοι δρόμοι έχουν συγκροτηθεί επιτροπές κατοίκων ή παίρνονται πρωτοβουλίες για τη συγκρότησή τους και μεγάλες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα. Η συλλογικότητά μας βρίσκεται πια σε μόνιμη συνεργασία και συντονισμό με τις κινήσεις αυτές, αλλά και με κινήσεις κατοίκων απ’ όλη την Ελλάδα που στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα μας.

Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Πρώτο μέλημά μας για το επόμενο διάστημα είναι ο ίδιος ο κόσμος της περιοχής να αποφασίσει να βγει από το σπίτι του και να πάρει τον αγώνα στα χέρια του. Κανένας απ’ όσους μας αντιπροσωπεύουν στις θέσεις εξουσίας δεν μπορεί να πετύχει όσα χρειάζονται για τη νίκη, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί. Η μόνη λύση είναι να βγούμε όλοι εμείς μαζικά μπροστά, να αξιοποιήσουμε όσα περιθώρια μας αφήνει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο (που δεν είναι και πολλά) και να προχωρήσουμε σε ότι μορφές πάλης απαιτούνται για να νικήσουμε.

Η συλλογικότητά μας δε φιλοδοξεί να «ηγεμονεύσει» στο κίνημα που αναπτύσσεται. Αυτό που θέλουμε είναι να κυριαρχήσει η λογική της άμεσης δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της ελεύθερης συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης. Αυτή η λογική χωράει την πλειοψηφία της κοινωνίας και βρίσκει αντίθετους μόνο όσους την επιβουλεύονται. Αυτά ήταν και τα μόνα «όπλα» μας τα 3 πρώτα χρόνια της παρουσίας μας και με αυτά θα πορευθούμε και το επόμενο διάστημα.

Καλούμε, λοιπόν, κάθε κάτοικο που επιθυμεί να ενημερωθεί και να αντισταθεί με όραμα μια άλλη πόλη, για μια πιο ελεύθερη ζωή, να επικοινωνήσει μαζί μας και να ενώσει τις αγωνίες και τις δυνάμεις του με τις δικές μας.

να κάνουμε το πάρκο στο «τριεθνές» κέντρο του αγώνα!

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετά τις 8.00, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας

www.prwkat.blogspot.com, email: prwkat@gmail.com

 

09

 

επιστροφή στην αρ

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΒΟ ΣΤΟΝ ΚΟΥΤΑΛΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ.

Στις 2 Ιουνίου ανακοινώθηκαν τα σχέδια της κυβέρνησης και του Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε. για την κατασκευή της νέας ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ, ως επέκτασης της ήδη υπάρχουσας Αττικής Οδού. Αρχές Σεπτεμβρίου όμως διέρρευσαν τα συγκεκριμένα σχέδια του Υ.(ΠΕ).ΧΩ.Δ.Ε. για τη χάραξη του νέου δρόμου, τις περιοχές από όπου θα περάσει και τους κόμβους που θα δημιουργηθούν.

Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου πλάτους 500 μέτρων (!!!) στην περιοχή του Κουταλά. Αυτή η εξέλιξη πέφτει σαν βόμβα στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή μας, αφού οι συνέπειες πάνω στην καθημερινότητα και τις ζωές όλων μας θα είναι καταστροφικές.

Ø Πρώτον, ο κόμβος αυτός θα εξυπηρετεί την κίνηση που θα έρχεται από το κέντρο της Αθήνας μέσω του Βύρωνα, διοχετεύοντας έναν μεγάλο όγκο αυτοκινήτων προς τα βόρεια και νότια προάστια, αλλά και ανατολικά προς Μεσόγεια. Φανταστείτε τι αριθμός διερχόμενων αυτοκινήτων θα κατακλύσει τους στενούς δρόμους του Βύρωνα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη κυκλοφοριακή συμφόρηση (Φρύνης, Χρεμωνίδου, Φορμίωνος). Οποιαδήποτε πιθανή κυκλοφοριακή ρύθμιση και «διευκόλυνση» δε θα μπορεί να αλλάξει το πλάτος των δρόμων, οπότε θα είναι και πρακτικά άχρηστη.

Ø Δεύτερον, θα καταστραφεί μια μεγάλη έκταση δάσους, από το λίγο που έχει απομείνει στον Υμηττό, σε μια περιοχή μάλιστα που είναι σε άμεση πρόσβαση για τους κατοίκους. Μετά την κατασκευή του κόμβου, η προσέγγιση στο βουνό θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού πέρα από την Κατεχάκη θα μεσολαβεί και ένας τεράστιος, ανοιχτός συγκοινωνιακός κόμβος ανάμεσα στο Βύρωνα και τον Υμηττό. 

Ø Τρίτον, θεωρώντας δεδομένη την υποβάθμιση της καθημερινότητάς μας μέσα στο Βύρωνα (μόλυνση, ηχορύπανση, κυκλοφοριακό) αλλά και τον περιορισμό της πρόσβασής μας προς τον Υμηττό, οφείλουμε να δούμε τον κόμβο αυτό στο ευρύτερο πλαίσιό του. Η νέα περιφερειακή Υμηττού θα ξεκινά από Καισαριανή, θα περνά από την περιοχή μας μέσα από το δασικό δρόμο που βρίσκεται στο ύψος του μοναστηριού του Καρέα, θα συνεχίζει σε Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, για να καταλήξει σε ένα δεύτερο κόμβο στη Γλυφάδα οδηγώντας τελικά στο Κορωπί.

Το Υ.(ΠΕ.).ΧΩ.Δ.Ε. έχει εξαγγείλει με θολό και ασαφή τρόπο ότι το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της περιφερειακής οδού θα είναι υπογειοποιημένο. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι σε αυτού του είδους τα έργα επιλέγεται συχνά η οικονομικότερη λύση (υπογειοποίηση μέσω επιφανειακής χάραξης), η οποία καταστρέφει το βουνό και πλήττει τον υδροφόρο ορίζοντα.

Γενικότερα, θεωρούμε πως η αλόγιστη επέκταση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου υπονομεύει και καταστρέφει τις ζωές μας, δεν συμβάλλει τελικά στη γρηγορότερη μετακίνηση, καθώς οι νέοι δρόμοι που κατασκευάζονται σύντομα γεμίζουν, μποτιλιάρουν και δημιουργούν την ανάγκη για ακόμη περισσότερους  αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι με τη σειρά τους σύντομα θα μποτιλιάρουν κι αυτοί. Η λύση βρίσκεται στην επέκταση, ενίσχυση και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία) και στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών για το ποδήλατο, μέσα μεταφοράς τα οποία θα μειώσουν ριζικά την ανάγκη για χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

Τη στιγμή που σε πόλεις αναπτυγμένων χωρών δίνονται κίνητρα για να μειωθεί η χρήση του Ι.Χ είναι απαράδεκτο η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση να προωθεί τη χρήση του και μάλιστα προκαλώντας μη αντιστρέψιμη καταστροφή για το δάσος.

Κλείνοντας, πρέπει να κάνουμε σαφές ότι το πρόβλημα βρίσκεται στη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης και του Υ.(ΠΕ.)ΧΩ.Δ.Ε. για το περιβάλλον, η οποία το αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα προς εκμετάλλευση (άρα και καταστροφή), το υποβαθμίζει συνεχώς και μαζί μ’ αυτό τις ζωές μας.

H θέση του δημάρχου ότι «είμαι υπέρ του έργου αρκεί να μην βλάπτει το περιβάλλον» είναι ασαφής και παράδοξη. Είναι δυνατόν η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου στο Κουταλά να μην καταστρέψει τον Υμηττό; 

Ζητάμε από το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα να πάρει δημόσια και ξεκάθαρη θέση ενάντια στο έργο. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ζωής μας και υπόλογοι στις επόμενες γενιές κατοίκων του Βύρωνα, που θα ζήσουν σε έναν ακόμα πιο απάνθρωπο, κατακλυσμένο από αυτοκίνητα και μολυσμένο δήμο.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών που ενδιαφέρονται για την προστασία του Υμηττού και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας στην πόλη. Καλούμε κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να αντιταχθεί στο έργο αυτό. Μπορούμε και πρέπει να δράσουμε από κοινού, ξεπερνώντας τις κομματικές μας περιχαρακώσεις αλλά και τη λογική του «τίποτα δε γίνεται». Οφείλουμε να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας.

 

sas enimerwnoume oti skopevoume na anoi3oume perissotero to 8ema me mia ekdilwsi peri ta teli Noembri.

 

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr Ιστότοπος:  prwtobouliabyrwna.blogspot.com

Επικ.: [6972414920 Γιάννης Φ.] [6937954016 Παύλος Α.] [6972616773 Χριστίνα Χ.]

(Ελήφθη 28-10-08)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ξεσηκωμός για τη σωτηρία του Υμηττού

άνω σε ένα κομμάτι χαρτόνι, ο 6χρονος Nίκος ζωγραφίζει τον Yμηττό πράσινο – όπως θα ήθελε να είναι. Δίπλα του, η Δώρα σχεδιάζει το μέλλον του Yμηττού όπως πρόκειται να γίνει: κατακερματισμένος ύστερα από την κατασκευή ενός νέου δικτύου αυτοκινητοδρόμων. Πρωί Σαββάτου, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στην ημέρα ενημέρωσης και δράσης ενάντια στους νέους αυτοκινητοδρόμους στο βουνό, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Eπιτροπής Kατοίκων Hλιούπολης. «Ξεκινάμε ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων γιατί τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε μια ύποπτη σιωπή εκ μέρους του YΠEXΩΔE», εξηγεί ο πολεοδόμος και ψυχή της επιτροπής Πάνος Tότσικας.

Eνημερωτικά φυλλάδια, γραφήματα με τα σχέδια επέκτασης και δυναμικά συνθήματα από τα μικρόφωνα αναγκάζουν τους περαστικούς να κοντοσταθούν στην κεντρική πλατεία της Hλιούπολης. «Kάποιοι γνωρίζουν το πρόβλημα και δηλώνουν κατά της δημιουργίας νέου οδικού δικτύου, άλλοι πάλι δεν έχουν ιδέα. Eίμαστε εδώ για να τους πούμε πως όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης και πως η φύση δεν είναι διακοσμητικό στοιχείο», λέει η Δώρα.

H κατασκευή του καινούργιου άξονα θα είναι η χαριστική βολή για το βουνό, επαναλαμβάνουν τα μέλη της επιτροπής. κόμβοι σύνδεσης, η υπόγεια σήραγγα και ο επιφανειακός αυτοκινητόδρομος σκιαγραφούν το πορτρέτο μιας ζοφερής μελλοντικής κατάστασης: το βουνό θα χάσει το χαρακτήρα του ελεύθερου χώρου, το οικοσύστημά του θα υποστεί τεράστια και μη αναστρέψιμη ζημιά, η διέλευση οχημάτων θα αυξήσει εκ νέου τις τιμές ρύπων, ενώ η κυκλοφοριακή συμφόρηση θα ανακουφιστεί προσωρινά, ακολουθώντας το τρανό παράδειγμα της Aττικής οδού. «Φτιάχνοντας οδικά δίκτυα το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να τα τροφοδοτούμε με περισσότερα αυτοκίνητα. Eίναι καιρός να κατανοήσουμε ότι η επέκταση της περιφερειακής μοιάζει με τον πύργο της Bαβέλ!», παρατηρεί ο Στράτος.

«Eχω κάτι που δεν πουλιέται», ουρλιάζουν από τα ηχεία οι Active Member. O Kωστής χαμογελάει διαπιστώνοντας την ειρωνεία. «Eργολαβικά συμφέροντα θα ολοκληρώσουν το έργο βιασμού του Yμηττού», λέει. H κοινοπραξία εταιριών (δημόσιου και ιδωτικού τομέα) που θα αναλάβει την κατασκευή των δρόμων θα τους εκμεταλλεύται και οικονομικά, μετατρέποντάς τους σε κερδοφόρα ιδιωτική επένδυση. «Εκανα τις πρώτες μου εκδρομές στον Yμηττό. Aπό τότε όλο και περισσότερα κομμάτια δασικής έκτασης καταπατώνται ή καίγονται. Θα υπερασπιστούμε ό,τι έχει απομείνει». Eίναι προφανές πως για κάποιους η ποιότητα ζωής δεν έχει κόστος. Η επόμενη Κυριακή θα βρει τα μέλη της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού στο δρόμο με αίτημα να παρουσιαστούν σε διαβούλευση οι περιβαλλοντικές μελέτες από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ.

ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ, Ελεύθερος Τύπος, Δευτέρα, 03.11.08

 

επιστροφή στην αρχή

 

μήπως βλέποντας το δέντρο χάνουμε το δάσος;

Κάθε δενδροφύτευση που γίνεται στον Υμηττό ή σε ελεύθερους χώρους είναι κατ’ αρχάς μια θετική πράξη, εφόσον δεν αντιστρατεύεται έμμεσα ή άμεσα την ίδια την φύση και τους δικούς της μηχανισμούς αναδάσωσης, εφόσον γίνεται για να εξασφαλίσει πραγματικά την αποκατάσταση και την επέκταση του πρασίνου στην πόλη.

Το ερώτημα όμως σήμερα είναι άλλο. Έχουμε ανάγκη τα ΜΜΕ, τους χορηγούς, τις εταιρίες και τις φιέστες των δημάρχων για να δούμε ξανά πράσινο τον Υμηττό; Και αν θεωρήσουμε ότι καμία δενδροφύτευση δεν κάνει κακό, διασφαλίζεται έτσι ότι ο Υμηττός θα είναι και αύριο πράσινος;

Εμείς για όλα αυτά δίνουμε τις εξής απαντήσεις. Τα ΜΜΕ, οι χορηγοί, οι εταιρίες και οι δήμαρχοι, έχουν τα λεφτά, έχουν το προσωπικό, αλλά αντιμετωπίζουν το πράσινο και τη δενδροφύτευση ως μια ακόμα διαφημιστική ή πολιτική καμπάνια, εκμεταλλευόμενοι όλους εμάς που με πραγματικά καλές προθέσεις και αγωνία θέλουμε να δούμε τη ζωή μας να βελτιώνεται.

Αυτοί οι ίδιοι είναι που σε μια σειρά από άλλες περιπτώσεις έχουν δράσει εις βάρος του Υμηττού, εις βάρος του πρασίνου στην πόλης μας και ενάντια στην ποιότητα ζωής μας σε όλες τις πλευρές της. Δεν ξεχνάμε ότι Δήμοι, κράτος, κυβέρνηση, εκκλησία και επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν αντιμετωπίσει το βουνό είτε ως χωματερή και αποθήκη τους, είτε ως οικόπεδα για την επέκταση του σχεδίου πόλης και την οικοδόμηση δημαρχιακών μεγάρων, νεκροταφείων, στρατοπέδων, εκκλησιαστικών κτιρίων, βενζινάδικων και άλλων επιχειρηματικών δράσεων... Δεν ξεχνάμε, ότι τα ΜΜΕ είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν ως μόνο στόχο το κέρδος και διαπλέκονται κρυφά ή φανερά με τους μεγαλοεργολάβους που πιέζουν τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές για οικοδόμηση και εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων και του βουνού. Δεν ξεχνάμε, ότι τα ΜΜΕ και οι Δήμαρχοι συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τις κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων που έχουν εφαρμόσει δεκαετίες τώρα καταστροφική πολιτική για το περιβάλλον και οδηγούν τον Υμηττό στην πλήρη υποβάθμιση. Εξάλλου, αν η πυρκαϊά στο Σακέτα δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης τότε ποιανού είναι;

Από την άλλη, όταν κανείς οργανώνει δενδροφύτευση στη συγκεκριμένη έκταση και δεν αναφέρει τίποτα για το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα που ετοιμάζεται με την κατασκευή εκεί ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου και την επέκταση της Αττικής οδού κατά μήκος του Υμηττού μέχρι τη Γλυφάδα, τότε πραγματικά «δείχνει το δέντρο για να μην δει το δάσος». Θεωρούμε ύποπτο και απαράδεκτο να γίνεται ολόκληρη διαφημιστική καμπάνια για τη δενδροφύτευση και να μην ακούγεται λέξη ενάντια στους δρόμους αυτούς. Και πως να ακουστεί άραγε, όταν οι σύμμαχοι του συγκεκριμένου καναλιού, οι δήμαρχοι δηλαδή που απαρτίζουν τον ΣΠΑΥ (Σύλλογος Προστασίας και Ανάπτυξης (;) Υμηττού), τάσσονται υπέρ των νέων δρόμων, που σημαίνει αποψίλωση ολόκληρου δάσους στο Σακέτα και καταστροφή του Υμηττού με τις σήραγγες, τις γέφυρες και τους κόμβους που αυτοί θα φέρουν.

Για αυτό εμείς λέμε:             Σταματήστε τους!

κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό

ο Υμηττός δεν θέλει χορηγούς

το δίκιο το έχουν οι αγώνες των κατοίκων

με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα να διασφαλίσουμε εμείς ένα πράσινο μέλλον για τον Υμηττό και την πόλη μας

Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

Λαϊκές Αγωνιστικές Κινήσεις Υμηττού
Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής

Πρωτοβουλία Κατοίκων Καρέα

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα Νότια

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ 2002 – 2008

                       Πάνος Τότσικας, «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού»

                              ( Ομιλία στο «Τριήμερο για την Ενέργεια», ΑΣΟΕΕ 21-22-23 /11/ 2008 )

 

Παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος

Η ηλεκτρική ενέργεια , ως γνωστόν, μεταφέρεται από τα εργοστάσια παραγωγής στους τόπους κατανάλωσης με τη μορφή τριφασικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης.

 Tόσο τα εργοστάσια παραγωγής όσο και οι εγκαταστάσεις διανομής ηλεκτρικής ενέργειας συνδέονται με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού και στο φυσικό περιβάλλον.

 Είναι αρκετά γνωστές οι επιπτώσεις από την λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη  Κοζάνη - Πτολεμαϊδα, στη Μεγαλόπολη κ.ά . Στη συνέχεια θα αναφερθούμε στις επιπτώσεις από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, σε μια  περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας,  και τις κινητοποιήσεις των κατοίκων στην περιοχή Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, στους πρόποδες του Υμηττού.

             O Yμηττός

             Ο Ορεινός όγκος του Υμηττού συνολικής έκτασης 81.230 στρεμμάτων, προστατεύεται           θεσμικά από Προεδρικό Διάταγμα (  544 Δ’ / 1978) και είναι ενταγμένος στο Δίκτυο Περιοχών της Ε.Ε με ιδιαίτερη οικολογική αξία (ΝΑΤURA 2000). Ως οικοσύστημα παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα, φιλοξενώντας ενδημικά και προστατεύομενα είδη φυτών και ζώων. Στα όρια του Υμηττού περιλαμβάνεται μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων, «αισθητικό δάσος» γύρω από το Μοναστήρι της Καισαριανής καθώς και περιοχές με σημαντικές αρχαιολογικές ζώνες.

              Υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό

Τον δασικό χώρο του Υμηττού διασχίζουν δύο γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Υψηλής Τάσης (150 kv): Η γραμμή μεταφοράς Παλλήνης – Αργυρούπολης και η γραμμή Λαυρίου – Αργυρούπολης. Η πρώτη υφίσταται εδώ και αρκετές δεκαετίες, η δεύτερη κατασκευάστηκε χωρίς νόμιμη αδειοδότηση το 2002 – 2003 και κρίθηκε παράνομη με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ,το 2005.

Άλλες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό υπάρχουν στη περιοχή των Δήμων Γλυφάδας, Βάρης, Γλυκών Νερών. Μέχρι το 2002 υπήρχε μια εγκατάσταση «Ζεύξης» στη περιοχή Ηλιούπολης - Αργυρούπολης, η οποία μετεξελίχθηκε παράνομα από τη ΔΕΗ  τα επόμενα χρόνια σε Κέντρο Υψηλής Τάσης 150 / 20 kv.

              Νομοθετικές ρυθμίσεις και κρατική αυθαιρεσία

Με  αποφάσεις του Νομάρχη και της Διεύθυνσης Δασών (1985, 1992),αίρεται η αναδάσωση στην προστατεύομενη Β’ Ζώνη του Υμηττού προκειμένου να κατασκευαστεί Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης,

Με τον Ν.2516 / 1997 περί «Ιδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων» προεγκρίθηκε η κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) της ΔΕΗ στην Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, δίπλα σε κατοικίες, σχολεία, αθλητικούς και εργασιακούς χώρους, καθώς και η διέλευση εντός της Α’ και Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού γραμμών μεταφοράς υψηλής τάσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Με την απόφαση 67 / 11.2.1998 του ΣτΕ, η κατασκευή ΚΥΤ στον Υμηττό θεωρείται «χρήσις ασυμβίβαστος προς την προστασία και αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας του Υμηττού» και ότι οι διατάξεις του ν. 2516 / 1997 «είναι ανίσχυροι ως παραβιάζουσες το περί προστασίας του περιβάλλοντος άρθρο 24 του Συντάγματος».

Με την ΚΥΑ 115990 / 12.11.1998, εγκρίνονται περιβαλλοντικοί όροι «επέκτασης του ΚΥΤ 400 / 150 kv» . Το ΣτΕ με την απόφασή του 2275 / 2000 ακυρώνει την προαναφερόμενη ΚΥΑ. Με την απόφαση 70 / 2000 της Ε.Ε του Οργανισμού Αθήνας εγκρίνονται νέοι περιβαλλοντικοί όροι.

τον  N.2947 / 2001 περί «Ολυμπιακών Εργων υποδομής», χωροθετείται ξανά το ΚΥΤ 400 / 150 kv στο ίδιο σημείο, καθώς και η γραμμή Λαυρίου – Αργυρούπολης, με τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους της ΚΥΑ 11590 / 1998,  που είχαν αποριφθεί από το ΣτΕ …

Όπως ανέφερε η «Αθήνα 2004 Α.Ε», το έργο θεωρείται  αναγκαίο «για λόγους υπέρτατου Δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας… και επιβάλλεται η κατασκευή του προκειμένου να υπερισχύσει ο δημόσιος και εθνικός σκοπός…»

Tέλος,με την ΚΥΑ 88547 / 26.11.2002 επανεγκρίνονται οι ίδιοι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκεύη του ΚΥΤ 400 / 150 kv.

              Επιπτώσεις στη υγεία των κατοίκων – Οι απόψεις των ειδικών επιστημόνων.

Σύμφωνα με οκταετή έρευνα Αμερικανών ειδικών (2002), εκατομμύρια κάτοικοι χωρών που ζούν κοντά σε πυλώνες υψηλής τάσης αντιμετωπίζουν αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες, καρκινογένεση, ή εκφυλιστικές νόσους του νευρικού συστήματος.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αϊόβα (ΗΠΑ) Μ. Σούκαλης, επισημαίνει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία μπορούν να αλλάξουν τη χημεία του εγκεφάλου, να προκαλέσουν βλάβη στο ανοσοποιητικό σύστημα και λευχαιμία σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες και καλώδια υψηλής τάσης.

Όπως αναφέρει ο Ταξ. Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, οι επιδράσεις γραμμών μεταφοράς υψηλής ή υπερυψηλής τάσης και των ΚΥΤ, που εκπέμπουν μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, είναι πρωτογενείς και δευτερογενείς. Οι δευτερογενείς επιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν πολλές φορές σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων πού κατοικούν σε αποστάσεις μικρότερες των 500 μέτρων από τις γραμμές μεταφοράς και τα ΚΥΤ. Οι τιμές των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στα πλησιέστερα σημεία πρόσβασης των ανθρώπων, είναι συνήθως οριακά εντός των «ορίων επιτρεπόμενης έκθεσης», αλλά και συχνά τα ξεπερνούν. Τά όρια πού έχουν τεθεί σε Δ. Ευρώπη και Β. Αμερική αναφέρονται σε τιμές έντασης «αδιατάρακτων πεδίων». Οι τιμές όμως του αδιατάρακτου ηλεκτρικού πεδίου μπορούν να αυξηθούν σημαντικά με την παρουσία αγώγιμων αντικειμένων.

Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν ένα πεδίο ή ακτινοβολία δεν είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προκαλέσει αύξηση θερμοκρασίας σε ένα ζωντανό οργανισμό, τότε δεν μπορεί να προκαλέσει καμμία επίδραση σ’αυτόν. Αποκλείουν δηλαδή τις λεγόμενες «μη θερμικές επιδράσεις» σε ζώντες οργανισμούς. Ωστόσο, σύμφωνα με ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λουκά Μαργαρίτη, είναι δυνατή η δράση ακόμη και πολύ ασθενών ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στα κύτταρα με μη θερμικό μηχανισμό.

Εξ άλλου ο επίκουρος καθηγητής Κ. Λιολιούσης επισημαίνει ότι «όλο και περισσότεροι Επιστήμονες πιστεύουν πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης …Είναι ενδεικτικό ότι πριν πέντε χρόνια η απόσταση ασφαλείας από γραμμές υψηλής τάσης ήταν 50 μέτρα και τώρα ορίζεται στα 200 μέτρα…». Ενώ ο Ν. Κατσαρός, ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Φυσικών Ερευνών «Δημόκριτος» επισημαίνει ότι «…είναι γνωστό ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σέ όλο τον κόσμο χρηματοδοτούσαν κατευθυνόμενες έρευνες πού έδειχναν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα για όσους ζούν κοντά σε πυλώνες…».

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων 2002 – 2008

Το Νοέμβριο του 2002,  κάτοικοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, συσπειρωμένοι γύρω από τη «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα», αυτό- οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις τους και προχώρησαν στην κατάληψη  του χώρου που βρίσκεται μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, διακόπτοντας τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει την άνοιξη της ίδιας χρονιάς γιά την κατασκευή  ΚΥΤ  400 / 150 kv και 150 / 20 kv .

Με την συνεργασία, στη συνέχεια, των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης και πολλών τοπικών κοινωνικών και πολιτικών φορέων, οι κάτοικοι της περιοχής  προχώρησαν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις (Συνελεύσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες, δεντροφύτευσεις), τόσο στον χώρο των παράνομων εγκαταστάσεων  της ΔΕΗ, όσο και στο κέντρο της Αθήνας ( έξω από τη Βουλή, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ΣτΕ, κ.ά).  Παράλληλα, αναπτύχθηκε ένα ευρύτατο μέτωπο αλληλεγγύης και ο αγώνας των κατοίκων της Ηλιούπολης – Αργυρούπολης έγινε ευρύτερα γνωστός.

Τους επόμενους 6 μήνες , με ευθύνη της «Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα» συνεχίστηκε η κατάληψη του χώρου μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, αποτρέποντας την υπονόμευση των κινητοποιήσεων από κάθε φορέα τοπικής ή κεντρικής εξουσίας και την διαστρεύλωσή του από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ως αποτέλεσμα της αδιάλλακτης στάσης των κατοίκων της περιοχής , η τότε κυβέρνηση Σημίτη αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να ανακοινώσει τη ματαίωση της κατασκευής της πτέρυγας του ΚΥΤ των 400 / 150 kv το οποίο, μέχρι τότε ισχυρίζονταν ότι ήταν εντελώς απαραίτητο για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Τον Μάϊο του 2003 η εξουσία περνά στην αντεπίθεση. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις  (ΜΑΤ κλπ), εισέβαλλαν στη περιοχή και ανακατέλαβαν το χώρο της εισόδου των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ, για να δώσουν τη δυνατότητα στους εργολάβους να προχωρήσουν οι εργασίες που είχαν διακοπεί από την παρέμβαση των κατοίκων και να κατασκευαστεί τελικά, αυθαίρετα, η πτέρυγα του  ΚΥΤ των 150/ 20 kv. Οι κάτοικοι, αντιδρώντας στην κρατική αυθαιρεσία, συγκρούστηκαν το επόμενο διάστημα επανειλημμένα με τους μηχανισμούς καταστολής των αγώνων τους χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να αποτρέψουν την συνέχιση των παράνομων εργασιών. Παρά τη σθεναρή αντίστασή των κατοίκων, η κάμψη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων, ήταν αναπόφευκτη.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ και ο σχεδιασμός της ΔΕΣΜΗΕ

ΟΙ κινητοποιήσεις των κατοίκων επανέρχονται στο προσκήνιο το 2005.Το Συμβούλιο της Επικρατείας, αν και καθυστερημένα, (δηλαδή μετά την ολοκλήρωση από την ΔΕΗ των παράνομων εγκαταστάσεων του ΚΥΤ 150 / 20 kv και μετά την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων), δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής:

Με την απόφαση 1672 / 2005 του ΣτΕ, ακυρώθηκε η ΚΥΑ 88547/26.11.2002 με την οποία είχαν εγκριθεί οι Περιβαλλοντικοί Οροι για το έργο επέκτασης του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 kv στη Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης.

Με την απόφαση 1678 / 2005 του ΣτΕ ακυρώθηκε η απόφαση 8800 / 27.2.2002 του ΥΠΕΧΩΔΕ,  με την οποία καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης για το προαναφερόμενο ΚΥΤ

Με την απόφαση 1676 / 2005, ακυρώθηκε η ΚΥΑ 130575 / 28.1.2003 με την οποία εγκριθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο της κατασκευής της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400 / 150 kv από το Λαύριο στην Αργυρούπολη.

Οι λόγοι για τους οποίους το ΣτΕ ακύρωσε τις προαναφερόμενες υπουργικές αποφάσεις, συνοψίζονται στο ότι «το ΚΥΤ επετράπη να κατασκευαστεί εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, με συνέπεια την κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 24 του Συντάγματος υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιδείνωση της κατάστασης αυτού» και ότι «η εγκατάσταση του ΚΥΤ εντός της Β’ Ζώνης του Υμηττού κρίθηκε ως ασυμβίβαστη με την προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού».

Η ΔΕΗ μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά θεωρεί επιτακτική ανάγκη την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον συγκεκριμένο χώρο. Όπως αναφέρει η μελέτη ανάπτυξης συστήματος μεταφοράς 2006 – 2010 που εκπονήθηκε από τον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) «…το ΚΥΤ Αργυρούπολης είναι το κρισιμότερο έργο για την ασφάλεια τροφοδότησης του Νότιου Συστήματος και κυρίως του Λεκανοπεδίου Αττικής…Η κατασκευή του ΚΥΤ Αργυρούπολης αποτελεί στρατηγικό στόχο για ολόκληρο το Νότιο Σύστημα από πλευράς ευστάθειας τάσεων, αλλά και ειδικότερα για την περιοχή Αττικής. Η εξεύρεση  άλλου χώρου για την ανάπτυξη ΚΥΤ στη Ν.Α Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά έστω και αν αυτό επιτευχθεί, θα είναι εξαιρετικά αμφίβολη έως αδύνατη η εξασφάλιση νέων οδεύσεων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεσή του. Για το λόγο αυτό ο ΔΕΣΜΗΕ θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την ταχύτατη υλοποίησή του έργου. Εχει υιοθετηθεί η κατασκευή της πλευράς 400 kv με τεχνολογία GIS (κλειστού τύπου) που θα μειώσει δραστικά την αισθητική όχληση…»

Επίλογος

Την άνοιξη του 2008 γίνεται μια ακόμη απόπειρα να ανασυγκροτηθεί η «Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα Ηλιούπολης – Αργυρούπολης ενάντια στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Υμηττό». Πραγματοποιείται μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας και γκρεμίζονται κάποια κάγκελα της περίφραξης. Πρόσφατα, ύστερα από ενέργειες των δημοτικών αρχών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, πραγματοποιείται αυτοψία από την Πολεοδομία Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού»:

“… εξελίξεις που δρομολογούνται αναμένεται να καθορίσουν το μέλλον των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον Υμηττό…Μόνο η αγωνιστικότητα των κατοίκων, όπως και στο παρελθόν μπορεί να δείξει το δρόμο, που δεν είναι άλλος από

Την απόρριψη των σχεδίων της ΔΕΗ για τη δημιουργία ΚΥΤ 400 / 150 kv

Την οριστική μετεγκατάσταση του υφιστάμενου παράνομου ΚΥΤ 150 / 20 kv

Tην αναδάσωση και την απόδοση του χώρου στους πολίτες…»

23.11.2008             Πάνος Τότσικας

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ  ΤΟΝ  ΥΜΗΤΤΟ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ  ΣΤΗ  ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ  ΣΤΗ  ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΝΕΩΝ  ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ

Ως γνωστόν...

-  Ο Υμηττός έχει απομείνει ένας από τους τελευταίους δημόσιους, ελεύθερους, δασικούς χώρους στην Αττική.

-  Ο Υμηττός «διεκδικείται» από ιδιώτες καταπατητές, από την εκκλησία, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από κρατικούς φορείς.

-  Στον Υμηττό έχουν χτιστεί αυθαίρετα ή νομότυπα: στρατιωτικά κτίρια και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, «αναψυκτήρια», Νεκροταφεία, σταθμοί μεταφόρτωσης αποριμάτων, γκαράζ αποριματοφόρων των όμορων Δήμων, εγκαταστάσεις κεραιών τηλεοπτικών – ραδιοφωνικών σταθμών και κινητής τηλεφωνίας, λατομεία.

-  Στον Υμηττό, νομότυπα ή αυθαίρετα, έχουν ήδη δομηθεί οικισμοί και έχει διανοιχθεί ένα εκτενές οδικό δίκτυο.

                                ...και τώρα…

                                                …Νέοι αυτοκινητόδρομοι…

Τα  σχέδια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για το δίκτυο των “Νέων Αυτοκινητοδρόμων Αττικής” προβλέπουν την κατασκευή  στον Υμηττό 33,5 χιλιομέτρων νέων αυτοκινητοδρόμων, επέκταση στης Αττικής Οδού, από την Καισαριανή ως και τη λεωφόρο Ποσειδώνος. Επιπλέον μια μεγάλη σήραγγα θα διαπερνά το βουνό κάθετα, ώστε να ενώσει το νότιο Λεκανοπέδιο Αττικής με τα Μεσόγεια. Οι προδιαγραφές του νέου δρόμου θα είναι αντίστοιχες της Εθνικής Οδού Πάτρας – Αθήνας - Θεσσαλονίκης, με τμήματα υπογειοποιημένα αλλά και επιφανειακά.

Σε απόσταση αναπνοής από την περιοχή δεντροφύτευσης του ΣΚΑΪ και του Σ.Π.Α.Υ, στο στρατόπεδο Σακέτα, προβλέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου ανισόπεδου κόμβου που θα καταστρέψει τον δασικό χώρο πού απέμεινε από τις πυρκαγιές και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την «ανάπτυξη» εμπορικών κέντρων. (Ας μην ξεχνάμε ότι ο δήμαρχος Βύρωνα στο προεκλογικό του πρόγραμμα υπόσχονταν τη μεταφορά του Δημαρχείου και των διοικητικών υπηρεσιών του δήμου στη περιοχή αυτή).

ΛΕΜΕ  ΟΧΙ  ΣΤΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!

γιατί θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα και την πλούσια σήμερα βιοποικιλότητα του βουνού (επιπτώσεις στη χλωρίδα και την πανίδα, καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα και αποξήρανση του εδάφους) χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά τα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα της Αθήνας. Επιπλέον θα ανοίξουν “δρόμοι” όχι μόνο για τα αυτοκίνητα, αλλά και για νέες οικιστικές επεκτάσεις, εμπορικές εκμεταλλεύσεις και αλλαγές στη χρήση γης.

Αντί να “λύσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα”, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα κυκλοφοριακά προβλήματα στους όμορους Δήμους (Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού), εφ’ όσον οι προβλεπόμενοι ανισόπεδοι κόμβοι θα συνδέονται με τα τοπικά οδικά δίκτυα επιφέροντας νέα κυκλοφοριακή επιβάρυνση. Δε μπορούμε εξάλλου να παραβλέψουμε ότι οι αυτοκινητόδρομοι αποτελούν μόνο προσωρινή λύση, όσο συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Η νεότατη Αττική Οδός μπλοκάρει όλο και συχνότερα...

Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων, στην επέκταση του ΜΕΤΡΟ του ΤΡΑΜ, των λεωφορειολωρίδων, στους ποδηλατόδρομους και τους πεζόδρομους.

Διαδημοτική  Συντονιστική  Επιτροπή για τη Διάσωση  του Yμηττού (Ελήφθη 27-11-08)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση

Όχι σε νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής τους λένε οι ενεργοί πολίτες του Βύρωνα. Η Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού διοργάνωσε προχθές ενημέρωση - συζήτηση με θέμα "Νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό. Τους χρειαζόμαστε ή όχι;".

Η Πρωτοβουλία, που ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, επιδίωξε την ενημέρωση των πολιτών του Βύρωνα για την επέκταση της δυτικής περιφερειακής οδού Υμηττού που θα έχει σημαντικές οικολογικές επιπτώσεις στον ήδη επιβαρυμένο χώρο του Υμηττού και θα δημιουργήσει πολύ περισσότερα κυκλοφοριακά προβλήματα από αυτά που το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι θα λύσει με αυτό το έργο. Στη συζήτηση είχαν προσκληθεί επιστήμονες, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς του Βύρωνα.
Ο
Δ. Καζάνης, βιολόγος, υποστήριξε ότι ο Υμηττός είναι ουσιαστικά εμπόδιο στην οικοδομική ανάπτυξη από τα ανατολικά προάστια της Αθήνας προς τα Μεσόγεια και αναφέρθηκε εκτενώς στην οικολογική σημασία του Υμηττού και στη μοναδική πανίδα και χλωρίδα του.

Στη συνέχεια ο Δ. Μηλάκης, συγκοινωνιολόγος, παρουσίασε το παράδειγμα του Λος Άντζελες και εξιστόρησε τη διαδικασία μετάβασης από την κατά βάση μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες στην κατά βάση μετακίνηση με το ΙΧ, μετά την εξαγορά των δημόσιων συγκοινωνιών από ένα κονσόρτσιουμ τεσσάρων εταιρειών με συμφέροντα στον χώρο του ΙΧ, επισημαίνοντας τις ομοιότητες με το μοντέλο της Αθήνας.

Περιέγραψε επίσης με σαφήνεια τη σύνδεση της κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων με την αύξηση και όχι με τη μείωση της κυκλοφορίας μιλώντας για έναν "φαύλο κύκλο" που θα σπάσει μόνο με ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης βασισμένο στο ποδήλατο και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Τελευταίος ομιλητής ο εκδότης οικολογικών εντύπων Γ. Σχίζας, ο οποίος έβαλε την πολιτική διάσταση του ζητήματος υποστηρίζοντας ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες προκρίνουν για λόγους κέρδους τα έργα-μαμούθ αντί για τις επιδιορθώσεις και τα έργα μικρού κόστους, ενώ μίλησε για "τεχνοπροβοκάτσια" των μεγάλων εταιρειών, που πρώτα υπονομεύουν την υπάρχουσα κατάσταση για να υπαγορεύσουν στη συνέχεια τη λύση που επιθυμούν.
Στη συνέχεια έγιναν παρεμβάσεις πολιτών του Βύρωνα, δημοτικών κινήσεων που στηλίτευσαν τη δημοτική αρχή για την άρνησή της να πάρει θέση πάνω στο ζήτημα και οργανώσεων που μαζί με την Πρωτοβουλία συμμετέχουν στη Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού. Από όλες τις παρεμβάσεις έγινε εμφανές ότι υπάρχει αγωνιστική διάθεση και συσπείρωση για την κινηματική αποτροπή των σχεδίων του υπουργείου.

Κώστας ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Συντάκτης : Κυρίτσης Γ. ΑΥΓΗ 02/12/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄  ΑΘΗΝΑΣ

ΕΡΩTHΣH

Προς τον Yπουργό ΠΕΧΩΔΕ 

Θέμα: Επέκταση αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό.

 Με απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ανεστάλη για οκτώ μήνες η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος «Περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττός» (Δ’544/31.8.78). Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία τροποποίησης του προαναφερόμενου Προεδρικού Διατάγματος «επί το αυστηρότερον», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπισθούν ανάλογες περιπτώσεις αυθαιρεσίας με αυτήν του πρώην υπουργού κ. Β. Μαγγίνα  (κατασκευή στην ζώνη προστασίας του Υμηττού κατοικιών που εμφανίζονται ως εγκαταστάσεις «κοινωνικού εξοπλισμού» κ. α).

Δεδομένου ότι στις 12 Δεκεμβρίου 2008 λήγει η οκτάμηνη περίοδος αναστολής των οικοδομικών εργασιών χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τροποποίησης του προαναφερόμενου Π.Δ.

Ερωτάται ο Yπουργός ΠΕΧΩΔΕ

Αν προτίθεται να επεκτείνει, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, την περίοδο αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό, όπως σας έχει ζητήσει με αίτησή της και η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού».

                  ΑΘΗΝΑ  9-12-2008

                  Ο ερωτών βουλευτής  ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

               Δελτίο Τύπου  23.12 08

Στις 5Δεκεμβρίου η «Διαδημοτική» κατέθεσε αίτηση στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ με την οποία ζητούσε να επεκταθεί  η περίοδος αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό μέχρι την ολοκλήρωση της τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττός» (ΦΕΚ 544 Δ’/31.12.1978).

Επισημαίνεται ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ  αποφάσισε την  αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό, μετά την ανάδειξη της αυθαιρεσίας του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα, ο οποίος εμφάνισε την παράνομη βίλα του στην Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού ως «εγκατάσταση κοινωνικού εξοπλισμού» (αναψυκτήριο). Την ίδια περίοδο έγινε ευρύτερα γνωστό ότι έχουν εκδοθεί εκατοντάδες  οικοδομικές άδειες με τις οποίες κάποιοι «επώνυμοι» εμφανίζουν τις παράνομες κατοικίες τους στον Υμηττό ως «Πολιτιστικά Κέντρα», «Γηροκομεία», «εγκαταστάσεις κοινωνικής πρόνοιας» κλπ.

 Δεδομένου ότι, με ευθύνη των υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ πέρασε άκαρπο το διάστημα της οκτάμηνης αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό, θεωρήσαμε αναγκαία την παρέμβαση της «Διαδημοτικής Επιτροπής», ώστε να αποτραπούν παρόμοιες αυθαιρεσίες. Στην παρέμβασή μας αυτή συμπαραστάτες βρήκαμε τους βουλευτές Περικλή Κοροβέση και  Nτίνο Βρεττό, οι οποίοι κατέθεσαν αντίστοιχες ερωτήσεις προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και την υπερνομάρχη Αθηνών – Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπέη, η οποία επίσης ζήτησε την χρονική επέκταση της αναστολής.

Με βάση τα παραπάνω, η «Διαδημοτική» θεωρεί θετική την νέα επέκταση της αναστολής χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό, ενώ εκφράζει την αντίθεσή της με την εξαίρεση εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων (ιδιωτικών ή δημόσιων) οι οποίες θα συμβάλλουν στην παραπέρα τσιμεντοποίηση  χαρακτηρισμένων δασικών χώρων.

Τέλος, η «Διαδημοτική» επισημαίνει ότι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Υμηττός ( πυρκαγιές- εμπρησμοί, καταπατήσεις δημόσιας γής, αυθαίρετη ή νομότυπη δόμηση, νέοι αυτοκινητόδρομοι κ.α) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε η τροποποίηση του Π.Δ προστασίας του Υμηττού να γίνει στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασίας του βουνού και όχι στην κατεύθυνση της «νομιμοποίησης»των αυθαιρεσιών του κ. Μαγγίνα και των άλλων «επώνυμων», στην νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιωτών, της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των κρατικών φορέων και επιχειρήσεων. 

Για το (προσωρινό) συντονιστικό της «Διαδημοτικής»

Π.Τότσικας 210. 9954362, Τ.Ταστάνης 6977 749011,Κ. Σπηλιώτης 6932 885664

Χ. Καφαντάρη 6974 775279, Π. Μπέϊλι 6973 214771,N. Tζιγκουνάκης 6977 703857

Α.Μπαδογιάννης 6992 254161, Δ.Κουρουπάκη 6972 846606

 

ΤΠΕΧΩΔΕ

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2008

 ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ ΥΠΕΧΩΔΕ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 Νέα αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό

 Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς εξέδωσε απόφαση με την οποία αναστέλλεται για ακόμη επτά μήνες η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της Ζώνης Β  του Υμηττού, όπως αυτή καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 31.8.78. Η αναστολή αυτή επιβάλλεται για την προώθηση της έγκρισης προστασίας του ΠΔ.

 Η πρόταση αυτή βασίστηκε σε ειδική μελέτη, που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ήδη ολοκληρώθηκε. Η πρόταση θα σταλεί για διαβούλευση σε όλους τους αρμόδιους φορείς στα μέσα Ιανουαρίου, με χρονική διάρκεια τρεις μήνες. Στη συνέχεια θα συνταχθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που θα προωθηθεί για νομοτεχνική επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

 Από την παραπάνω αναστολή εξαιρείται η χορήγηση οικοδομικών αδειών για εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, για τις οποίες υπάρχει σχετική άδεια ίδρυσης από το Υπουργείο Παιδείας ή τον ΟΣΚ.

 

 

Μεγαλύτερη προστασία του Υμηττού  25/12/2008 

Θετική χαρακτηρίζει η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού την παράταση για άλλους 7 μήνες της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στη Β' Ζώνη Προστασίας του ορεινού όγκου μέχρι να ολοκληρωθεί η τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος «περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττός» (ΦΕΚ 544 Δ'/31.12.1978).

Η ίδια είχε καταθέσει αίτηση στις 4 Δεκεμβρίου για παράταση της αναστολής, ενώ με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι "το ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε την αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στον Υμηττό μετά την ανάδειξη της αυθαιρεσίας του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα, ο οποίος εμφάνισε την παράνομη βίλα του στη Βʼ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού ως «εγκατάσταση κοινωνικού εξοπλισμού» (αναψυκτήριο).

Την ίδια περίοδο έγινε ευρύτερα γνωστό ότι έχουν εκδοθεί εκατοντάδες οικοδομικές άδειες με τις οποίες κάποιοι «επώνυμοι» εμφανίζουν τις παράνομες κατοικίες τους στον Υμηττό ως «πολιτιστικά κέντρα», «γηροκομεία», «εγκαταστάσεις κοινωνικής πρόνοιας».

Στην παρέμβασή μας για να αποτραπούν νέες αυθαιρεσίες στον Υμηττό, σημειώνει η διαδημοτική, "συμπαραστάτες βρήκαμε τους βουλευτές Π. Κοροβέση και N. Βρεττό, οι οποίοι κατέθεσαν αντίστοιχες ερωτήσεις προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, καθώς και την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπέη, η οποία επίσης ζήτησε τη χρονική επέκταση της αναστολής".

Επίσης εκφράζει την αντίθεσή της με την εξαίρεση από την αναστολή εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων (ιδιωτικών ή δημόσιων), οι οποίες θα συμβάλουν στην παραπέρα τσιμεντοποίηση χαρακτηρισμένων δασικών χώρων.

Ταυτόχρονα θεωρεί ότι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Υμηττός (πυρκαγιές - εμπρησμοί, καταπατήσεις δημόσιας γης, αυθαίρετη ή νομότυπη δόμηση, νέοι αυτοκινητόδρομοι κ.ά.) θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα ώστε η τροποποίηση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού να γίνει στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης προστασίας του βουνού και όχι στην κατεύθυνση της «νομιμοποίησης» των αυθαιρεσιών του κ. Μαγγίνα και των άλλων «επώνυμων», στη νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών των ιδιωτών, της Εκκλησίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κρατικών φορέων και επιχειρήσεων.

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ.  Αυγή 25/12/2008

 

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πρόστιμα για τα αυθαίρετα στον Υμηττό

Στο στόχαστρο του ΥΠΕΧΩΔΕ μπαίνουν οι αυθαίρετες βίλες και κατασκευές στη ζώνη προστασίας του Υμηττού. Σε σχετικό Π.Δ. που ετοιμάζεται προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για τους οικιστές και διαδικασίες-εξπρές για την έκδοση των σχετικών διοικητικών αποφάσεων. Παράλληλα, περιορίζονται οι χρήσεις που μπορούν να αδειοδοτηθούν στην περιοχή, επιχειρώντας να κλείσει ο φαύλος κύκλος των αναψυκτηρίων (όπως η περίπτωση του πρώην υπουργού κ. Βασίλη Μαγγίνα), που μετατρέπονται σε πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες. Χθες, εν όψει της προετοιμασίας του σχετικού Π.Δ. ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς εξέδωσε απόφαση με την οποία αναστέλλεται για ακόμη επτά μήνες η έκδοση οικοδομικών αδειών εντός της Ζώνης Β του Υμηττού, όπως αυτή καθορίζεται από το Προεδρικό Διάταγμα 31.8.78. Η πρόταση για το νέο Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού βασίστηκε σε ειδική μελέτη που εκπονήθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και ήδη ολοκληρώθηκε.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ 23-12-2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ανακοίνωση 27.1.09

 ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ                                                  

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα της κατασκευής του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και γενικότερα, των  επεκτάσεων  της Αττικής Οδού στον ορεινό όγκο του Υμηττού.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρά τις συνεχείς αιτήσεις  βουλευτών, δημάρχων , δημοτικών παρατάξεων και φορέων πολιτών, εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί και να αποκρύπτει τις τεχνικές μελέτες των έργων αυτών, παρά το γεγονός ότι από τις 2 Ιουνίου 2008, σε Συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός δήλωνε ότι η χάραξη των νέων αυτοκινητόδρομων και οι τεχνικές μελέτες έχουν οριστικοποιηθεί και ότι επίκειται η ολοκλήρωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών  Επιπτώσεων.

Πρόσφατα. μια σειρά δημοσιεύματα ( Kαθημερινή 13/1, Νέα 24/1, Eλευθεροτυπία 25/1 κ.α),αναφέρουν ότι επίκειται η προκήρυξη  και η δημοπράτηση της κατασκεύης των νέων αυτοκινητόδρομων στην  Αττική μήκους  άνω των 55 χιλιομέτρων και προϋπολογισμού 1,2 δις ευρώ. Ηδη, έχουν εκδηλώσει  ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασκούν πιέσεις  εγχώριες κατασκευαστικές εταιρίες και ξένοι όμιλοι, εφ’όσον προβλέπεται η είσπραξη επί 25 χρόνια διοδίων από τους 10 προβλεπόμενους σταθμούς.

Σύμφωνα με τα «Νέα» (24.1), «…ο σχεδιασμός του ΥΠΕΧΩΔΕ χρειάστηκε να τροποποιηθεί έξι φορές, για περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και λόγω πιέσεων από τους Δήμους Ελληνικού, Ηλιούπολης και Αργυρούπολης…». Εξ’άλλου, είναι γνωστό ότι και οι Δήμοι Βύρωνα και Καισαριανής έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, αναμένοντας τά τελικά σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ οι Δήμοι Κορωπίου και Βάρης δεν έχουν δημοσιοποιήσει τις θέσεις τους. Αντιρρήσεις έχουν επίσης εκφραστεί και από άλλους Δήμους και τοπικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής.

Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Ηλιούπολης έχει εκδηλώσει τη διαφωνία του για την δημιουργία κόμβου σύνδεσης της Δυτ. Περιφ. Λεωφόρου Υμηττού με έναν τοπικό κεντρικό οδικό άξονα (την Λεωφ. Σοφ.Βενιζέλου), υποδεικνύοντας τη μετατόπισή του προς τα όρια με τον Δήμο Αργυρούπολης. Οπως  αναφέρεται σε επιστολή του Δημάρχου Αργυρούπολης προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ (18.12.08), «…παράγοντες του Δημοτικού Συμβουλίου  Ηλιούπολης ισχυρίζονται ότι έδιωξαν τον κόμβο της Ηλιούπολης και τον μετατόπισαν στην Αργυρούπολη…Με τις νέες προτάσεις και μελέτες...παρατηρούμε ότι καταστρατηγούνται ακόμη και οι πιο σημαντικές παράμετροι, όροι και προϋποθέσεις για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου… »

Επισημαίνεται ακόμη, ότι ο Δήμος Ελληνικού έχει εκφράσει την συνολική αντίθεσή του στην κατασκευή της Δυτ. Περιφ. Λεωφ. Υμηττού και των υπόγειων επεκτάσεών της μήκους άνω των 1500 μέτρων μέσα από το Δήμο, μέχρι την λεωφόρο Βουλιαγμένης και στη συνέχεια μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, καθώς και με την δημιουργία 5 ανισόπεδων κόμβων στα όριά του…

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»,στην  οποία συμμετέχουν  40 τοπικοί φορείς και πολίτες  16 Δήμων γύρω από τον Υμηττό, από την ίδρυσή της την άνοιξη του 2007 έχει τοποθετηθεί ενάντια στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, επειδή θεωρεί ότι  θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα και την βιοποικιλότητα του βουνού, χωρίς να αντιμετωπίσουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα τα σημερινά κυκλοφοριακά προβλήματα της πρωτεύουσας.

Η «Διαδημοτική» πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου  και να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, στην επέκταση του δικτύου των λεωφορειολωρίδων, στην δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων.

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» έχει ήδη προχωρήσει  στη κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ευρύτατου μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την ανάδειξη και αποτροπή των σχεδίων που απειλούν τον Υμηττό, και ειδικότερα την αποτροπή της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων.

Μέσα στον Φεβρουάριο προγραμματίζουμε Συνέλευση για την προώθηση συγκεκριμένων δράσεων.

Το (Προσωρινό) Συντονιστικό της Διαδημοτικής

Tηλ Επικοινωνίας : 210.9940110 - Ηλιούπολη, 6977 703857-Αργυρούπολη, 6977 749011- Γλυφάδα, 6932 254161 - Ελληνικό, 6972 846606 - Βούλα-Βάρη, 6932 885664 - Βύρωνας, 6977 523286 - Καισαριανή, 6932 214771 - Παπάγου, 6974 775279 - Χολαργός

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΕΠΕΙΓΟΝ ΚΑΛΕΣΜΑ

                   Την Δευτέρα 2.2.09 «διέρρευσε» στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ το Σχέδιο τροποποίησης του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος «περί προστασίας του Υμηττού» ( ΦΕΚ 544Δ’/1978), το οποίο από μια πρώτη ανάγνωση κρίνεται απαράδεκτο.

  Παράλληλα  προωθείται η κατασκευή επιφανειακών και υπόγειων  αυτοκινητόδρομων ταχείας κυκλοφορίας στον δασικό χώρο της δυτικής και ανατολικής πλευράς του Υμηττού, πλάτους 30 μέτρων και μήκους 30 περίπου χιλιομέτρων. Επίσης προγραμματίζονται 10 ανισόπεδοι κόμβοι και αντίστοιχοι  σταθμοί διοδίων.

  Το ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί και να αποκρύπτει τα σχέδιά του, τα οποία ωστόσο διακινούνται και γνωστοποιούνται επιλεκτικά.

  Στα πλαίσια μιας ουσιαστικής, και όχι τυπικής (όπως προβλέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ) «δημόσιας διαβούλευσης», προτείνεται να διοργανώσει άμεσα η «Διαδημοτική» δημόσια συζήτηση με θέμα:

  «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ-ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ- ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Ν.Α ΑΤΤΙΚΗ»

  στην οποία προτείνεται να  κληθούν να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΣΠΑΥ, ειδικοί επιστήμονες, πολιτικά κόμματα και βουλευτές. Επίσης προτείνεται να γίνουν παρεμβάσεις από Δημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους, εκπροσώπους Δημοτικών παρατάξεων και τοπικών κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού.

  ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ (και για οτιδήποτε άλλο) ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, ΣΤΙΣ 8μμ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

  Η παρουσια όλων μας είναι απαραίτητη

3.2.09  Το (προσωρινό ) Συντονιστικό της Διαδημοτικής

 

επιστροφή στην αρχή

 

[ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο παρακάτω κείμενο ΟΙ ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο  ΓΟΥΔΗ Δ. Κλεφτοδήμος]

 

NA ANTIΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Του Πάνου Τότσικα

Δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες  σχέδιο- πρόταση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) για την  τροποποίηση  του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος «περί Προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού». Στη συνέχεια, στάλθηκε για «διαβούλευση» στους εμπλεκόμενους Δήμους.

Βασικοί στόχοι της πρότασης του ΟΡΣΑ, υποτίθεται ότι είναι «..η αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ορεινού όγκου, η προσαρμογή στις κατευθύνσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας 1985, και οι περιορισμοί των ‘ευκαιριών’ για αυθαίρετη δόμηση..»

Όσον αφορά το τελευταίο, υπενθυμίζουμε τον θόρυβο που είχε ξεσπάσει με την αυθαίρετη βίλα του τότε υπουργού Βασ. Μαγγίνα στον δασικό χώρο του Υμηττού, πάνω από το Κορωπί, αλλά και τις εκατοντάδες αυθαίρετες πολυτελείς κατοικίες επώνυμων που εμφανίζονται ως «κοινωφελείς εγκαταστάσεις».

Aπό μια πρώτη ανάγνωση της πρότασης του ΟΡΣΑ, προκύπτει σαφώς η πρόθεση της προϊσταμένης αρχής, δηλαδή του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ να «νομιμοποιηθούν» οι υφιστάμενες αυθαιρεσίες και να συνεχιστεί η δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων. Δηλαδή, να μην μετατραπεί ο Υμηττός σε έναν αναβαθμισμένο και προστατευόμενο δασικό χώρο, αλλά σε ένα «αστικό πάρκο». Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «..μετά την δημιουργία του νέου αεροδρομίου και την κατακόρυφη πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη των Μεσογείων, ο Υμηττός τείνει να περικυκλωθεί σχεδόν καθ’ ολοκληρία από οικιστικό ιστό. Συνεπώς είναι πολύ κοντά ο χρόνος που ο Υμηττός θα αντιμετωπίζεται σαν ένα ενιαίο αστικό πάρκο όπως ο Λυκαβηττός ή τα Τουρκοβούνια..».

 

 «Νομιμοποίηση» της αυθαιρεσίας

Όπως διαφαίνεται, ουσιαστική πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι «..η διευθέτηση του προβλήματος των αυθαίρετων κατασκευών ή των άλλων ανεπιθύμητων ή ασύμβατων χρήσεων εντός των ορίων της Β’ Ζώνης..». Δηλαδή, η «νομιμοποίηση» όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και κτισμάτων πού υφίστανται σήμερα στον Υμηττό και για τα οποία ευθύνονται  κάποιοι ιδιώτες, κάποιοι εκκλησιαστικοί παράγοντες, κάποιοι Δήμοι, κάποιοι «κοινωφελείς οργανισμοί» και, κυρίως κάποια υπουργεία και κάποιοι υπουργοί τόσο της παρούσης όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα:

-         «..Τα αυθαίρετα κτίσματα, αντιμετωπίζονται με την υφιστάμενη πολεοδομική νομοθεσία, δηλαδή συνεχίζουν σε καθεστώς σιωπηρής νομιμοποίησης..». Στον Σταυρό Αγ. Παρασκευής,

      εξαιρείται από το όριο της Β’ Ζώνης προστασίας Υμηττού και «νομιμοποιείται», έκταση 10 στρ.

      με πολυκατοικίες.

-         Για τις παράνομες βιομηχανικές εγκαταστάσεις στο Κορωπί, σε έκταση 290 στρ, προβλέπεται η «νομιμοποίησή» τους επίσης με την εξαίρεσή τους από την Β’ Ζώνη προστασίας Υμηττού.

-         Για τα αυθαίρετα Νεκροταφεία κάποιων Δήμων, προβλέπεται η «νομιμοποίησή» τους.

-         Διάσπαρτες αθλητικές εγκαταστάσεις, χωρίς εγκεκριμένη χωροθέτηση, «νομιμοποιούνται».

 

-         Εγκαταστάσεις κοινωφελών Οργανισμών όπως ΚΥΤ της ΔΕΗ (Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης, Γλυκών Νερών) καθώς και γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνεται να «νομιμοποιηθούν», παρά τις απορριπτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας(2005).

-         Oλες οι υφιστάμενες αυθαίρετες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης, «νομιμοποιούνται»,  με την τροποποίηση της Β’ Ζώνης.

-         Για το παράνομο και αυθαίρετο «..άναρχο δάσος κεραιών ιδιωτικής τηλεόρασης και ραδιοσταθμών..» προβλέπεται να οριοθετηθεί «ειδική ζώνη πάρκου κεραιών».

-         Τα στρατόπεδα θεωρούνται «..μη συμβατές χρήσεις…αλλά δεν υπάρχει πρόταση απομάκρυνσής τους. Δηλαδή σιωπηρά παραμένουν..» Έτσι, στο στρατόπεδο Σακέτα (Βύρωνας) θα εξακολουθεί να λειτουργεί «εμπορικό κέντρο αξιωματικών», το οποίο ενδεχομένως να ενταχθεί σε μια ευρύτερη Ζώνη Ειδικής Ανάπτυξης, στα πλαίσια του προγραμματιζόμενου τεράστιου ανισόπεδου κόμβου που σχεδιάζεται στην επέκταση της Αττικής Οδού προς νότο. 

-         Όσον αφορά τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς, «…ανοιχτά προς διερεύνηση είναι τα όρια των νέων ζωνών που δημιουργούνται εάν καλύπτουν μέρος των εκτάσεων που επιδιώκουν να οικοδομήσουν οι συνεταιρισμοί…»

 

       Επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων

Στα πλαίσια των προβλεπόμενων τροποποιήσεων του ισχύοντος Π.Δ για την προστασία του Υμηττού, τα όρια μεταξύ της Α’ και Β’ Ζώνης δεν αλλάζουν, ενώ τα όρια της Β’Ζώνης με τις εντός σχεδίου περιοχές των Δήμων συρρικνώνονται σε διάφορα σημεία. Ακόμη, δεν επεκτείνεται το αυστηρότερο καθεστώς προστασίας της Α’ Ζώνης και στην Β΄ Ζώνη, όπως ζητούσαν φορείς των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η Α’ Ζώνη χωρίζεται σε Α1 και Α2 Ζώνη, στα πλαίσια της οποίας προβλέπεται να δημιουργηθεί «Θεματικό Πάρκο», κατόπιν ειδικής μελέτης που θα θεσμοθετηθεί με απλή απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ.

Η Β’ Ζώνη, χωρίζεται σε Β1,Β2, Β3,Β4 Ζώνες στις οποίες προβλέπεται η «…δόμηση αναψυκτηρίων, εγκαταστάσεων αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων, νοσοκομείων και θεραπευτηρίων, διδακτηρίων και εκπαιδευτηρίων, ορφανοτροφείων, ασύλων και εν γένει κτιρίων προς εξυπηρέτηση ευαγών σκοπών… ». Ακόμη προβλέπονται «…οδικά έργα υπερτοπικής σημασίας που είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του λεκανοπεδίου και προβλέπονται από τον ρυθμιστικό σχεδιασμό...»

 

Επίλογος

Μετά από όλα αυτά πού σχεδιάζονται και προγραμματίζονται να γίνουν στον κατακαϋμένο Υμηττό, αναρωτιέται κανείς αν μπορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να ισχυρίζεται ότι στόχος του είναι η «αναβάθμιση του καθεστώτος προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού», αν θα υπογράψει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ένα τέτοιο έκτρωμα, αν θα δεχτεί το Συμβούλιο της Επικρατείας τη «νομιμοποίηση» των υφιστάμενων παρανομιών, και κυρίως αν θα επιτρέψουν οι πολίτες την καταστροφή ενός από τους τελευταίους δασικούς πνεύμονες της Αττικής και την μετάλλαξή του

σε ένα «αστικό Πάρκο» με διάσπαρτα αυθαίρετα και νομότυπα κτίρια.

Ήδη οι πολίτες κινητοποιούνται. Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού», προγραμματίζει Δημόσια Συζήτηση την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου με θέμα «Προστασία του Υμηττού - Νέοι αυτοκινητόδρομοι». Επίσης προγραμματίζονται μια σειρά εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

(ελήφθη 4-2-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΔΙΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Καισαριανή 3 Φεβρουαρίου 2009

CASUS BELLI ΤΟ ΚΥΟΦΟΡΟΥΜΕΝΟ Π.Δ. ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», άρθρο του Αργύρη Δεμερτζή με την ένδειξη “αποκλειστικο” και τίτλο «Τάξη στο χάος του Υμηττού», το οποίο «προαναγγέλλει» σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του ΥΠΕΧΩΔΕ, για τον Υμηττό.

Με αυτό, μεταξύ άλλων, γίνεται προσπάθεια «διευθέτησης» των παρανομιών που επιδιώκουν να διαμορφώσουν ένα status quo (αναψυκτήρια, καταπατήσεις κλπ.), ο Υμηττός χάνει τον δασικό του χαρακτήρα μετατρεπόμενος σε αστικό πάρκο. Χωροθετούνται χρήσεις εγκαταστάσεων (π.χ. εκπαιδευτήρια), εμπορικές χρήσεις (αναψυκτήρια…., περίπτερα αναψυχής) στον ορεινό όγκο και επιχειρείται να νομιμοποιηθούν ως κοινωφελείς, εγκαταστάσεις που έχουν ήδη κριθεί παράνομες από το Σ.Τ.Ε. (Γραμμές μεταφοράς ρεύματος, κέντρο υψηλής τάσης ΔΕΗ κλπ), ενώ υπό το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού επεκτείνονται διάφορες χρήσεις (όπως νεκροταφεία).

Η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής, αναφορικά τόσο με το δημοσίευμα όσο και με το γεγονός ότι αυτό δεν διαψεύσθηκε ακαριαία από το ΥΠΕΧΩΔΕ, επισημαίνει ότι:

«       Η μη διάψευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ, συνιστά ομολογία υπαρκτού σχεδιασμού, σύμφωνα με τον οποίο επιχειρείται η οριστική καταστρατήγηση του δασικου χαρακτηρα του Υμηττού, η εμπορευματοποίηση του δάσους και η τελική μετατροπή του σε αστικό πάρκο με «κοινωφελείς χρήσεις» υπό το πρόσχημα της ανάγκης να «μπει τάξη» στο χάος των πιέσεων.

«       Η Ε.Δ.Δ.Κ. θεωρεί κάτι τέτοιο ως ενέργεια εχθρική για το τελευταίο όρθιο δάσος του Λεκανοπεδίου και έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα.

«       Αντιδρώντας στην επιχειρούμενη καταστροφή, η Ε.Δ.Δ.Κ. καλεί τους πάντες να αντιληφθούν ότι τέτοιου είδους σχεδιασμοί συνιστούν για τους εθελοντές που δίνουν και την ζωή τους για την προστασία του δάσους, πράξη κύρηξης πολέμου κατά του περιβάλλοντος, του κοινωνικού συνόλου και του δημοσίου συμφέροντος. Αυτόν τον πόλεμο η Ε.Δ.Δ.Κ. θα τον διεξαγάγει ανυποχώρητα και με την στήριξη όλων εκείνων που υπερασπίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής ως δημόσια αγαθά, από τις επιδιώξεις των κάθε λογής επαγγελματιών «προστατών» και επίβουλων εμπόρων, μέχρις ότου:

- Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ανακυρηχθεί ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ μνημείο της ιστορίας της φύσης και του πολιτισμού, με απόλυτη απαγόρευση κάθε εμπορικής και οικονομικής δραστηριότητας στα όριά του και αποκλεισμό οποιασδήποτε νέας εγκατάστασης κοινωνικού εξοπλισμού ή κοινωφελούς χαρακτήρα στον πυρήνα ή την περίμετρό του ή επέκταση ήδη υπάρχουσας τέτοιας.

- Να αποτελέσει περιουσία του Ελληνικού λαού το σύνολο του ορεινού όγκου, ώστε να κλείσει τελεσίδικα η ιστορία των κάθε είδους διεκδικήσεων και επιδιώξεων.

- Να εκδιωχθεί και η τελευταία ασυμβίβαστη με την ύπαρξη του δάσους χρήση που βρίσκεται εγκατεστημένη στον πυρήνα ή την περίμετρο του βουνού (κεραίες, στρατόπεδα, λατομεία, χωματερές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα κλπ)

Τέλος κλείνοντας την ανακοίνωσή της η Εθελοντική Δασοπροστασία Δ. Καισαριανής επισημαίνει ότι σε αυτόν τον πόλεμο που ξεκινάει οι πάντες, εθελοντές, ενεργοί πολίτες, συλλογικότητες, φορείς, πολιτικοί χώροι και προσωπικότητες, θα κριθούμε για την στάση μας από την ιστορία και τα παιδιά που πρόκειται να γεννηθούν.

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΟΛΩΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ

ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΑΡΣΙΝΟΗΣ 12, 161 21  ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ, ΤΗΛ: 6976902092, 210 7244042, 210 7244150 FAX: 210 7244077

www.dasoprostasia.gr,  e-mail: eddk@otenet.gr

 

επιστροφή στην αρχή

 

Από δάσος μετατρέπεται σε... αστικό πάρκο!

Ενάμισι χρόνο μετά την τεράστια καταστροφή του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, η κυβέρνηση προωθεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ένας ακόμη πνεύμονας πρασίνου της Αττικής, ο Υμηττός, χάνει το δασικό του χαρακτήρα και μετατρέπεται σε... αστικό πάρκο!

Το σχέδιο ΠΔ πρόκειται σε λίγες μέρες να δοθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στους φορείς για δημόσια διαβούλευση, ενώ στη συνέχεια θα νομοθετηθεί. Σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, με πρόσχημα τη διευθέτηση των παρανομιών και αυθαιρεσιών που έγιναν στο βουνό τις τελευταίες δεκαετίες (αναψυκτήρια - βίλες, καταπατήσεις κ.ά.) με την ανοχή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γίνεται προσπάθεια να καταστρατηγηθεί πλήρως ο δασικός χαρακτήρας του.

Μεταξύ των άλλων, το σχέδιο του ΠΔ τεμαχίζει το βουνό σε 9 ζώνες, αντί για δύο που υπήρχαν μέχρι τώρα), ενώ προβλέπει, μεταξύ άλλων ότι:

- Χωροθετούνται ή νομιμοποιούνται χρήσεις εγκαταστάσεων (π.χ. εκπαιδευτήρια).

- Παγιώνει ή και επεκτείνει ασύμβατες με την ύπαρξη του δάσους χρήσεις (κεραίες, στρατόπεδα, λατομεία, χωματερές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα κ.ά.).

- Ανοίγει ο δρόμος για να χωροθετηθούν και άλλες εμπορικές χρήσεις (π.χ. αναψυκτήρια, περίπτερα αναψυχής κ.ά.) στον ορεινό όγκο.

- Επιχειρείται να νομιμοποιηθούν ως κοινωφελείς εγκαταστάσεις που έχουν ήδη κριθεί από το ΣτΕ ως παράνομες (γραμμές μεταφοράς ρεύματος, κέντρο υψηλής τάσης ΔΕΗ κ.ά.)

- Με το πρόσχημα του εκσυγχρονισμού επεκτείνει διάφορες χρήσεις (π.χ. νεκροταφεία).

- Νομιμοποιεί την επέκταση της Αττικής Οδού ως Ανατολική Λεωφόρο Υμηττού, ενώ αν και χαρακτηρίζει το Γουδί ως Μητροπολιτικό Πάρκο, αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για την εμπορευματοποίησή του μέσω άλλου ΠΔ.

Με ανακοίνωσή της η Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής τονίζει μεταξύ άλλων ότι όλα αυτά τα «θεωρεί ως ενέργεια εχθρική για το τελευταίο όρθιο δάσος του Λεκανοπεδίου και έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην Αθήνα».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=4934878&publDate=4/2/2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η Αττική Οδός αλλάζει τον «χάρτη» των ακινήτων

Αντιδρούν στη χάραξη δήμοι και πολεοδόμοι

Σε αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι της Αργυρούπολης. «Πριν από δύο εβδομάδες μαζί με τους δημάρχους Ελληνικού και Ηλιούπολης είχαμε συνάντηση για τις νέες επεκτάσεις με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο. Όπως μας ανέφερε, μέσα στο επόμενο διάστημα θα μας δώσει τον φάκελο με τις τελικές επεκτάσεις και τις μελέτες προκειμένου να ακολουθήσει δίμηνη διαβούλευση» λέει ο δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης. «Δεν έχουμε πλήρη εικόνα, αλλά μαθαίνουμε πως θα μεταφέρουν έναν κόμβο από την Ηλιούπολη που επρόκειτο να γίνει στη Λεωφόρο Σοφοκλή Βενιζέλου και θα τον φέρνουν στα σύνορα με την Αργυρούπολη, στο τέρμα της οδού Αργυρουπόλεως. Αν τελικά γίνει αυτό, η Αργυρούπολη θα υποστεί “ασφυξία” και είμαστε αντίθετοι».
Αντίθετος στις νέες επεκτάσεις είναι ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης. «Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι πριμοδοτούν την κίνηση των Ι.Χ. και μακροπρόθεσμα δεν λύνουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα του λεκανοπεδίου» επισημαίνει. «Αυτές οι επεκτάσεις εξυπηρετούν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την εμπορική και οικιστική εκμετάλλευση του χώρου του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου».

 Χωρίς σχεδιασμό

«Όλες αυτές οι νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού δεν βασίζονται σε κάποιον πολεοδομικό σχεδιασμό» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Πολεοδομίας αντιπρύπανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Γιάννης Πολύζος. «Δεν μπορούν οι δρόμοι να δημιουργήσουν από μόνοι τους την πόλη χωρίς να υπάρχει υπόβαθρο. Το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας αναπτύσσεται προς τα Μεσόγεια- κυρίως για κατοικία- και το Θριάσιο Πεδίο- κυρίως για αποθήκες- με βάση την κερδοσκοπία στη γη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το ποιες περιοχές είναι “ευνοημένες” και ποιες “χαμένες” από τις νέες επεκτάσεις καθορίζεται πλέον μόνο από τις εμπορικές αξίες που δημιουργούνται και όχι από την ποιότητα της ζωής που προσφέρουν. Στις “ευνοημένες” περιλαμβάνονται γενικά όλα τα βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά προάστια. Στους “χαμένους” τα δυτικά προάστια (Χαϊδάρι, Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα) και το Κέντρο της Αθήνας (κυρίως τα Πατήσια και ο Άγιος Παντελεήμονας) εξαιτίας της έλλειψης νέων χρήσεων γης. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη για επικαιροποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας που ισχύει από το 1985». Όπως αναφέρει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής, «το τρύπημα του Υμηττού θα κάνει πιο εύκολη την πρόσβαση προς τα Μεσόγεια, αλλά θα αυξήσει τις οικιστικές πιέσεις στην περιοχή».

ΝΕΑ,14-2-2009

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΠΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ  ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Το Τμήμα Οικολογίας του ΣΥΝ με ανακοίνωσή του της  30.9.2008  έχει τοποθετηθεί  για την ανάγκη περαιτέρω θεσμικής θωράκισης  του Υμηττού  και θεσμοθέτησης  του ορεινού όγκου,  ως «Περιοχής Απολύτου Προστασίας» με ταυτόχρονη  απαγόρευση  κάθε κατασκευής σ αυτό.

Επίσης, έχει ζητήσει  την  απομάκρυνση  όλων των οχλουσών χρήσεων  (στρατόπεδα, βιομηχανίες κ.α.},διεκδίκηση από το Δημόσιο  των αμφισβητούμενων περιοχών  και δημιουργία επιτέλους  Μητροπολιτικού  Πάρκου στο Γουδή.

Τέλος, έχει εκφράσει  την  αντίθεσή του στη σχεδιαζόμενη από το ΥΠΕΧΩΔΕ δημιουργία αυτοκινητόδρομων,  που θα  διασχίζουν το σώμα του βουνού.

Πρόσφατα, δόθηκε σε δημοσιότητα  σχέδιο -πρόταση   από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) που εστάλη για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους Δήμους και αφορά τροποποίηση του Π.Δ. της 31.8.78 (ΦΕΚ 544)   περί προστασίας του Υμηττού.

Η συγκεκριμένη πρόταση  του ΟΡΣΑ, ενώ αναγνωρίζει το καθεστώς αυθαιρεσίας που επικρατεί στον Υμηττό  και αντί οι προτάσεις του να στοχεύουν σε υψηλότερη προστασία  του σπάνιου αυτού δασικού οικοσυστήματος, κινούνται  σε αντίθετη κατεύθυνση.

Είναι αντίθετες σε διεθνείς συνθήκες που αφορούν προστατευόμενα είδη, σε Ευρωπαϊκές Οδηγίες,  καθώς ο Υμηττός είναι περιοχή NATURA.

Είναι αντίθετες με τις προτάσεις των κινημάτων  πολιτών, της Τ.Α. και των εθελοντικών ομάδων που αγωνίζονται για την προστασία του βουνού.

Συγκεκριμένα:

Αμφισβητείται ο δασικός χαρακτήρας  του ορεινού όγκου  με την πρόταση για δημιουργία «Περιαστικού Πάρκου» μέσα στην Α ζώνη του Υμηττού, καθώς το νομικό καθεστώς του Πάρκου είναι διαφορετικό.

Χωροθετούνται χρήσεις  εγκαταστάσεων (π.χ. εκπαιδευτήρια,  αθλητικές εγκαταστάσεις κλπ), εμπορικές χρήσεις (αναψυκτήρια κ.α.), νομιμοποιούνται  ως κοινωφελείς εγκαταστάσεις  που έχουν κριθεί από το ΣΤΕ  παράνομες ( Κέντρα Υψηλής Τάσης σε Ηλιούπολη , Αργυρούπολη, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος ), νομιμοποιούνται  «παράνομα»  Νεκροταφεία Δήμων,  οριοθετείται  ειδική ζώνη  για πάρκο κεραιών, νομιμοποιούνται βιομηχανικές  εγκαταστάσεις στο Κορωπί  με την εξαίρεσή τους  από τη Β ζώνη προστασίας, τα  στρατόπεδα δεν απομακρύνονται, αν και  θεωρούνται «μη συμβατές χρήσεις..» και τέλος,

Η συγκεκριμένη πρόταση επιτέλους αναγνωρίζει την ανάγκη δημιουργίας  μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, παραπέμπει όμως το θέμα σε επόμενο προεδρικό διάταγμα.

Το πρόβλημα με τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που δεν είναι βέβαια θέμα ΠΔ, αλλά νομοθετικής ρύθμισης, παραμένει στον Υμηττό ιδιαίτερα έντονο. Η αυθαίρετη δόμηση κατατρώγει το Βουνό.

Ανάβει  το πράσινο φως  για επέκταση της  Αττικής Οδού  και δημιουργία νέων αυτοκινητόδρομων, που προετοιμάζονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Το γεγονός αυτό θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το δασικό οικοσύστημα  του Υμηττού, αναπαράγοντας συγχρόνως την αδιέξοδη λογική χρήσης του Ι.Χ., ως μόνο μέσο μεταφοράς και τελικά θα εξυπηρετήσει μόνο  συγκεκριμένα  οικονομικά συμφέροντα.

Ο Υμηττός υπήρξε ανά τους αιώνες πηγή ζωής για τους κατοίκους της Αθήνας. Σήμερα που η πόλη υπό τις πιέσεις του real estate επεκτάθηκε άναρχα και από την άλλη μεριά του βουνού, ο Υμηττός για τα οικονομικά συμφέροντα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους και με ασύμβατες χρήσεις για ένα βουνό  προσπαθούν να τον περιορίσουν. Για τους κατοίκους όμως του λεκανοπεδίου είναι ανάσα, είναι ζωή, που πρέπει να προστατευθεί.

Τμήμα Οικολογίας, Περιβάλλοντος ΣΥΝ                                           16-2-09

τηλ. 210 3378443,-541, fax. 210 3217003, email: oikologia@syn.gr, ιστοσελίδα: http://www.syn.gr/gr/tmima.php?gl=el&page=43, ιστολόγιο: http://oikosyn.wordpress.com/

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Πρόσκληση

Όπως είναι γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη η τροποποίηση του ισχύοντος Προεδρικού Διατάγματος «περί προστασίας του Υμηττού» (ΦΕΚ 544 Δ’/1978). Επίσης προωθείται η  κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων ταχείας κυκλοφορίας στον Υμηττό και η σύνδεσή τους με το οδικό δίκτυο των γύρω Δήμων.

Στα πλαίσια μιας ουσιαστικής (και όχι τυπικής) δημόσιας διαβούλευσης, διοργανώνουμε Δημόσια Συζήτηση με θέμα: «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ- ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ» την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου, στις 6 μμ, στο Mουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης (Λ.Σοφ Βενιζέλου και Μαρίνου Αντύπα-Κεντρική πλατεία Ηλιούπολης)

Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΣΠΑΥ,  ειδικοί επιστήμονες, πολιτικά κόμματα και βουλευτές.

Επίσης θα γίνουν παρεμβάσεις από Δημάρχους, εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, και τοπικών κινήσεων πολιτών της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού.

Η Οργανωτική Επιτροπή

Τηλεφ.Επικοινωνίας: 210 9954362   - Π.Τότσικας - Ηλιούπολη

                                      6977 703857  - N. Τζιγκουνάκης – Αργυρούπολη

                                      6932 254161 – Α. Μπαδογιάννης – Ελληνικό

                                      6977 749011  - Τ. Ταστάνης -Γλυφάδα

                                      6977 747431  - Δ Σουλιώτης – Βύρωνας

                                       6974 775279 – Χ. Καφαντάρη - Χολαργός

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δεν θα πληρώσει ο Υμηττός την κρίση τους!

Για άλλη μια φορά, η επίσημη πολιτική ηγεσία της χώρας μάς βγάζει πέρα για πέρα αληθινούς σε όσα προβλέψαμε και όσα αποκαλύψαμε το προηγούμενο διάστημα. Με δυο ανακοινώσεις «βόμβες μεγατόνων» έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τον πολύπαθο Υμηττό και να αλλάξει άρδην το τοπίο της νότιας Αθήνας, πάντα προς το πολύ χειρότερο. Οι δυο ανακοινώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ αφορούν τους νέους αυτοκινητόδρομους-επεκτάσεις της Αττικής Οδού και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τον Υμηττό. Οι ανακοινώσεις αυτές μαζί με τις υπαρκτές πιέσεις και πρωτοβουλίες Δήμων και οικοπεδοφάγων για περαιτέρω οικοδόμηση του Υμηττού περιγράφουν ανάγλυφα το μέλλον του βουνού και του δάσους, το οποίο πλέον αποκαλούν προκλητικά «θεματικό» ή «αστικό» πάρκο!!! Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.

Την Τετάρτη 21-1-2009 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας (!!!) Περιβάλλοντος Αθήνας (κατά κόσμον ΟΡΣΑ) συνεδρίασε και αποφάσισε την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει από το 1978 μέχρι σήμερα τη δόμηση και τις χρήσεις γης στον Υμηττό. Ένα νομικό πλαίσιο που κατάφερε μέσα σε 30 χρόνια να κάνει τέτοια ζημιά στον Υμηττό, που σήμερα να μιλάμε για μη αναστρέψιμες καταστάσεις, όπως η κατασκευή μιας σειράς «κοινωφελών» υποδομών (πανεπιστημιούπολη, πάρκα κεραιών, σχολεία, αθλητικά κέντρα, νεκροταφεία, εγκαταστάσεις ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία, εκκλησίες, ταβέρνες κτλ), ενώ δεν μπόρεσε να προστατεύσει τον Υμηττό από καταστροφικές επεκτάσεις του Σχεδίου Πόλης, καταπατήσεις, πυρκαϊές και το μεγάλο έγκλημα της Αττικής Οδού. Ο ΟΡΣΑ έρχεται λοιπόν σήμερα να νομιμοποιήσει όλη αυτή την σπέκουλα που έγινε στο περιβάλλον από τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές των τελευταίων 30 χρόνων και να προχωρήσει ακόμα πιο επιθετικά, σε αποχαρακτηρισμό του βουνού και του δάσους και υποβάθμισή του σε «αστικό πάρκο», αφήνοντας όσα περιθώρια μπορεί για κάθε είδους «αναψυκτήρια» τύπου Μαγγίνα και ακόμα χειρότερα. Έρχεται επίσης να δώσει τη άνευ όρων δυνατότητα για την κατασκευή δημόσιων έργων στον Υμηττό, όπως για παράδειγμα ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ! Επίσης, εντάσσει όλες τις διεκδικούμενες καταπατημένες εκτάσεις της περιοχής μας στην πιο «χαλαρή» ζώνη χρήσεων γης, όπου πρακτικά μπορεί να κατασκευαστεί οτιδήποτε αρκεί να το ονομάσουν «κοινωφελές», ενώ μελλοντικά μπορεί ευκολότερα απ’ όλες να αποχαρακτηριστεί και να μετατραπεί σε οικιστική ζώνη. Από όλο αυτό το σκηνικό άπλετης «αναψυχής», «ευαγών δραστηριοτήτων», «πολιτισμού», «προστασίας του περιβάλλοντος» και «ανάπτυξης» που προσπαθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ να κατοχυρώσει στον Υμηττό, λείπει φυσικά κάθε έννοια άγριας φύσης, ελεύθερης χλωρίδας και πανίδας και παρθένας δασικής έκτασης, που μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε, αλλά υπάρχει ακόμα στον Υμηττό και μας κουνάει πλέον το μαντήλι...

Σε απόλυτη αρμονία και συγχρονισμό με αυτή την ανακοίνωση του ΟΡΣΑ, έρχεται την Τρίτη 17-2-09 το κεντρικό ΥΠΕΧΩΔΕ να ανακοινώσει τα τελικά του σχέδια για τους νέους αυτοκινητόδρομους της Αττικής. Το πρώτο που μπορεί κανείς να διακρίνει σε αυτά είναι ότι εφαρμόζεται και πάλι η συνήθης πρακτική που επιβάλει σε κάθε ελεύθερο χώρο και σε κάθε στοιχείο φυσικού περιβάλλοντος να θυσιάζεται σύμφωνα με τις επιταγές του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθείται, οι οποίες εξόφθαλμα πλέον ταυτίζονται με τα συμφέροντα της αγοράς και των εργολάβων. Είναι σαφές εξάλλου ότι οι δρόμοι αυτοί σχετίζονται άμεσα με την αγοραία ανάπτυξη του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας και δεν αποτελούν μονόδρομο για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του πληθυσμού. Οι τραγικές επιπτώσεις που θα επιφέρουν έχουν αναλυθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και έχει γίνει σαφές ότι επηρεάζουν όχι μόνο την γειτονιά μας αλλά όλη την Αθήνα και υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Αυτές συμπυκνώνονται στους εξής άξονες:

υποβάθμιση του Υμηττού και του φυσικού περιβάλλοντος από τη διέλευση του δρόμου στους πρόποδές και υπόγεια στο εσωτερικό του. Βιβλική καταστροφή στο αισθητικό δάσος Καισαριανής-Βύρωνα στη θέση Σακέτα με τη σήραγγα Υμηττού και τον κόμβο.

κυκλοφοριακή επιβάρυνση της πόλης και αλλοίωση του αστικού περιβάλλοντος από την ενθάρρυνση της αυτοκίνησης και την καταστροφή ελεύθερων χώρων

διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων από την ανάπτυξη ενός παράλληλου ιδιωτικού οδικού δικτύου για λίγους

επιβολή ενός συνολικά ανθυγιεινού τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένων των τροχαίων ατυχημάτων

Όσον αφορά τις περιοχές μας, επικυρώνεται ο ανισόπεδος κόμβος εισόδου στο ύψος της διακλάδωσης της Κύπρου προς Γούναρη και Γεννηματά, στο όριο των τριών δήμων, δίπλα ακριβώς από τα σχολεία στο «Γεφυράκι», που ξηλώνει πλήρως το παρκάκι. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα κατασκευαστούν σήραγγες κάτω από τις οδούς Αφροδίτης και Εθν. Μακαρίου στο Ελληνικό, χωρίς να ανακοινώνεται ο τρόπος που θα γίνουν. Διατηρούμε, επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά η κάλυψη του αυτοκινητόδρόμου που προβλέπεται επί του Υμηττού, καθώς το έργο γίνεται έτσι εξαιρετικά πολυδάπανο και ενδεχομένως ασύμφορο για τους εργολάβους. Ακόμα, όμως, και να ισχύσει η κάλυψη του δρόμου, τα δέντρα πρώτα θα έχουν ξηλωθεί και μετά θα αντικαθίστανται με θάμνους και πικροδάφνες, όπως έχουν κάνει σε τόσες άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, καθώς πάνω από το τσιμέντο δεν φυτρώνει δάσος...

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θεωρούμε ότι οι σοβαρότερες από τις επιπτώσεις του έργου δεν αναιρούνται με τις υπογειοποιήσεις, αλλά συγκεντρώνονται πολλαπλάσιες σε συγκεκριμένα σημεία του (πχ καυσαέρια, ηχορύπανση και κυκλοφορία στις εισόδους) και το έργο καθίσταται έτσι συνολικά λιγότερο ασφαλές. Επίσης, με τους νέους αυτοκινητόδρομους, δρόμοι που σήμερα είναι ήδη επιβαρημένοι από την κυκλοφορία (Κύπρου, Γούναρη, Γεννηματά) θα κορεσθούν πλήρως και δρόμοι που έχουν χαμηλή κυκλοφορία (Αγ.Νεκταρίου) θα γίνουν λεωφόροι. Όλα αυτά γιατί η Αττική Οδός θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης για τα ΙΧ όσων δεν έχουν άλλη λύση μετακίνησης ή μπορούν να πληρώσουν τα διόδια, ενώ όσοι δεν είναι πρόθυμοι να τα πληρώσουν θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το σημερινό οδικό δίκτυο το οποίο δε θα ανακουφιστεί όπως μας παραπληροφορούν, παρά μόνο προσωρινά.

Επίσης, δεν πρέπει να μας καθησυχάζει το γεγονός ότι η σήραγγα για τα Μεσόγεια έχει χωροθετηθεί στο Βύρωνα, γιατί όλοι όσοι ασχολούνται με το θέμα ξέρουν πολύ καλά πως η σήραγγα στην Τερψιθέα αποτελεί είτε εναλλακτική λύση σε περίπτωση αντιδράσεων στο Βύρωνα είτε πρόσθετο έργο σε ένα δεύτερο χρόνο και σε σχέση με την εξέλιξη των έργων στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Και για όσους πιστεύουν ότι μπορεί και να υπάρξει βελτίωση των συγκεκριμένων σχεδίων εξηγούμε ότι η μελέτη ήδη προβλέπει τους λιγότερους δυνατούς κόμβους και τις περισσότερες υπογειοποιήσεις. Επίσης, εναλλακτικές προτάσεις υπογειοποίησης υπαρχόντων οδών αντί της κατασκευής νέων (πχ υπόγεια λεωφόρος κάτω από τη Βουλιαγμένης αντί περιφερειακής Υμηττού) υπάρχουν ήδη στο συρτάρι του υπουργού και δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς την εφαρμογή διοδίων (αφού η κυβέρνηση είναι «οπαδός» των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πρέπει να βγάζουν κέρδη), ενώ δεν μπορούν να επιλύσουν τίποτα μακροπρόθεσμα διότι το μόνο που κάνουν είναι να ενθαρρύνουν την κυκλοφορία.

Η αντιπρόταση μεταφορών που υποστηρίζουμε εμείς είναι δοκιμασμένη εδώ και δεκαετίες σε όλον τον κόσμο και στηρίζεται στην προώθηση των ήπιων και των μαζικών μέσων μεταφοράς, όπως είναι το βάδισμα, το ποδήλατο και τα μέσα σταθερής τροχιάς (τραμ, μετρό, προαστιακός). Με ένα τέτοιο σύστημα μεταφορών μπορεί σε λίγα χρόνια να καλυφθεί συγκοινωνιακά όλη η Αθήνα, με πολύ μικρότερο κόστος και πολλαπλά περισσότερα οφέλη στην πόλη και στον τρόπο ζωής των κατοίκων της.

Διαφορετικά, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση ότι:

εκεί που σήμερα τα παιδιά μας περπατούν μέσα από ένα παρκάκι για να πάνε στο σχολείο θα περνούν μέσα από έναν ανισόπεδο κόμβο (ο οποίος θα είναι μόνιμα δίπλα στο σχολείο και θα διέρχονται απ’ αυτόν περίπου 60.000 οχήματα τη μέρα)

εκεί που σήμερα περπατάμε ή κάνουμε ποδήλατο στο βουνό και στα πεύκα, σε λίγο θα τρίζει το χώμα κάτω από τα πόδια μας από τα αυτοκίνητα

εκεί που σήμερα βγαίνουμε στο μπαλκόνι και ατενίζουμε το βουνό ή τη θάλασσα, θα βλέπουμε ένα δίκτυο αυτοκινητοδρόμων

εκεί που αγαπήσαμε τις γειτονιές αυτές για την ησυχία τους, τον καθαρό αέρα και τη δροσιά τους, σε λίγο δεν θα διαφέρουν σε τίποτα από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κέντρου

εκεί που η Αθήνα θα όφειλε και θα μπορούσε να είναι ένας φιλόξενος τόπος για τους απλούς ανθρώπους πλέον θα επιβιώνει μόνο όποιος έχει να πληρώσει για το κάθε του βήμα, την κάθε του αναπνοή.

Το σκηνικό της καταστροφής έρχεται να ολοκληρώσει ο Δήμος Γλυφάδας, που με δύο πρόσφατες αποφάσεις του θέλει να προχωρήσει σε μεταφορά του νεκροταφείου Γλυφάδας στο βουνό και σε νέες εντάξεις στο σχέδιο πόλης. Η μεταφορά του νεκροταφείου έχει σχεδιαστεί να γίνει στο στρατόπεδο της Αεροπορίας στην Τερψιθέα, ένα χώρο που με μια δενδροφύτευση πολύ μικρότερη από αυτήν που έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής μας στην Αιξωνή μπορεί σε λίγα χρόνια να γίνει ένα αισθητικό δάσος σαν της Καισαριανής.

Απέναντι στο ζοφερό αυτό τοπίο που ετοιμάζεται για την πόλη μας, ευτυχώς υπάρχει και κόσμος που δεν υποτάσσεται, που δεν το βάζει κάτω. Στην περιοχή μας ήδη έχουν συλλεχθεί πάνω από 400 υπογραφές και στόχος μας είναι οι χιλιάδες. Σε όλους τους δήμους του Υμηττού έχουν συγκροτηθεί ή παίρνονται πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση επιτροπών κατοίκων και μεγάλες κινητοποιήσεις ετοιμάζονται για το επόμενο διάστημα. Η συλλογικότητά μας βρίσκεται πια σε μόνιμη συνεργασία και συντονισμό με τις κινήσεις αυτές, αλλά και με κινήσεις κατοίκων απ’ όλη την Ελλάδα που στέκονται αλληλέγγυοι στον αγώνα μας.

Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό. Πρώτο μέλημά μας για το επόμενο διάστημα είναι ο ίδιος ο κόσμος της περιοχής να αποφασίσει να βγει από το σπίτι του και να πάρει τον αγώνα στα χέρια του. Κανένας απ’ όσους μας αντιπροσωπεύουν στις θέσεις εξουσίας δεν μπορεί να πετύχει όσα χρειάζονται για τη νίκη, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί. Η μόνη λύση είναι να βγούμε όλοι εμείς μαζικά μπροστά, να αξιοποιήσουμε όσα περιθώρια μας αφήνει το νομικό και πολιτικό πλαίσιο και να προχωρήσουμε σε ότι μορφές πάλης απαιτούνται για να νικήσουμε.

Η συλλογικότητά μας δε φιλοδοξεί να «ηγεμονεύσει» στο κίνημα που αναπτύσσεται. Αυτό που θέλουμε είναι να κυριαρχήσει η λογική της άμεσης δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της ελεύθερης συμμετοχής και της αυτοοργάνωσης. Αυτή η λογική χωράει την πλειοψηφία της κοινωνίας και βρίσκει αντίθετους μόνο όσους την επιβουλεύονται. Αυτά ήταν και τα μόνα «όπλα» μας τα 4 πρώτα χρόνια της παρουσίας μας και με αυτά θα πορευθούμε και το επόμενο διάστημα.

Καλούμε, λοιπόν, κάθε κάτοικο που επιθυμεί να ενημερωθεί και να αντισταθεί με όραμα μια άλλη πόλη, για μια πιο ελεύθερη ζωή, να επικοινωνήσει μαζί μας και να ενώσει τις αγωνίες και τις δυνάμεις του με τις δικές μας.

Εμείς λέμε:

κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στη νότια Αθήνα, υπόγειος ή επίγειος, με κόμβους και σήραγγες. Δημόσια, δωρεάν, γρήγορα και αξιόπιστα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ολοκληρωμένα δίκτυα πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων για την κάλυψη των αναγκών μας.

απόσυρση του σχεδίου τροποποίησης του διατάγματος προστασίας του Υμηττού. Απόλυτη προστασία από τα όρια του σημερινού σχεδίου πόλης μέχρι την κορυφή του. Απομάκρυνση όσων εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων μπορούν να απομακρυνθούν (ΚΥΤ, χώροι μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στρατόπεδα, λατομεία) και άμεση αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

όχι στην κατασκευή κι άλλου νεκροταφείου στο βουνό. Ο χώρος της Αεροπορίας να γίνει δασικός χώρος αναψυχής.

κάτω τα χέρια από τους ελεύθερους χώρους και το βουνό. Καμία επέκταση της πόλης – καμία περαιτέρω οικοδόμηση-εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων.

περιφρούρηση, πυροπροστασία και δενδροφύτευση του βουνού

ο αγώνας στα χέρια των κατοίκων με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα

να κάνουμε το πάρκο στο «τριεθνές» κέντρο του αγώνα!

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

κάθε Κυριακή μετά τις 8.00, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας

τηλ. 6936838922, prwkat.blogspot.com, prwkat@gmail.com

(ελήφθη 19-2-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ :  Μια πρώτη ανάγνωση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων

Τεχνική Περιγραφή

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου που δημοσιοποιήθηκε στις 20/2/09,το συνολικό μήκος των προγραμματιζόμενων νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική ανέρχεται σε 62.355μ ενώ το σύνολο των υπόγειων χαράξεων υπολογίζεται σε 21.695μ (34,8%).

Στο έργο περιλαμβάνονται 9 μεγάλες γέφυρες  συνολικού μήκους 1.503μ, 14 κόμβοι,8 ημικόμβοι, και 87 μεγάλα τεχνικά έργα (σήραγγες, cut & cover κ.α), 4 μετωπικοί σταθμοί διοδίων και δύο πλευρικοί σταθμοί.

Το Νότιο τμήμα της Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (ΝΑΠΛΥ), από τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Μεσογείων μέχρι την παραλία Αγ. Μαρίνας , θα είναι συνολικού μήκους 13,8 χλμ εκ των οποίων μόνο τα 1,4 περ. χλμ, θα είναι υπογειοποιημένα. 

Οσον αφορά το Νότιο τμήμα της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού (ΝΔΠΛΥ), από τον υφιστάμενο ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Κατεχάκη μέχρι τη Λ. Βουλιαγμένης, το μήκος του αριστερού κλάδου θα είναι 10,9 χλμ, εκ των οποίων τα 8,2 υπόγεια και το μήκος του δεξιού κλάδου θα είναι 10,3 χλμ, εκ των οποίων τα 7,8 υπόγεια.

Σύμφωνα με την ΜΠΕ, από τα 10 περ. χλμ, τα 8,1 διέρχονται εντός της χαρακτηρισμένης ως περιοχής ΝΑΤURΑ 2000 ( Αισθητικό δάσος Καισαριανής / Τόπος Κοινοτικής Σημασίας SCI ),

ενώ το σύνολο του έργου διέρχεται από τη Ζώνη Β προστασίας του Υμηττού και ένα μικρότερο

από την Ζώνη Α.

Στο πρώτο τμήμα της ΝΔΠΛΥ, ( γέφυρα Α/Κ  Κατεχάκη – Καισαριανή, μέχρι τον Α/Κ Σακέτα), μήκους 1.100μ, ο δρόμος διέρχεται σε απόσταση 200μ από την Πανεπιστημιούπολη και περιλαμβάνει δύο παράλληλες σήραγγες 430μ και 300μ.

Ο Α/Κ Σακέτα καταλαμβάνει συνολική έκταση 127στρεμμάτων περίπου  και από εκεί ξεκινά ο νέος οδικός άξονας  προς τα Μεσόγεια συνολικού μήκους 6,3χλμ, εκ των οποίων τα 4 περ, σε σήραγγα και συνδέεται με την ΝΑΠΛΥ στον Α/Κ Μεσογείων.

Από τον Α/Κ Σακέτα συνεχίζει η ΝΔΠΛΥ με σήραγγα 2.000μ με 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και Λωρίδες έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), μέχρι το τέρμα της Λ.Σοφ. Βενιζέλου, στην περιοχή της Αγ. Μαύρας, στην Ηλιούπολη. Εκεί διαμορφώνεται ανοιχτή διατομή του δρόμου μέχρι τον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης μήκους 900μ και πλάτους 31μ, σε θέση που φτάνει μέχρι 80μ από την εντός σχεδίου περιοχή γενικής κατοικίας του Δήμου Ηλιούπολης. Στο ίδιο σημείο αναπτύσσεται υψηλό επίχωμα στο δεξιό πρανές της διατομής συνολικής επιφάνειας 4,5 στρεμμάτων και κατασκευάζεται γέφυρα 60μ.Ακόμη, στην  ίδια θέση, κατασκευάζεται μετωπικός σταθμός διοδίων με χειροκίνητο σύστημα, ο μοναδικός που προβλέπεται στην ευρύτερη περιοχή. Επισημαίνεται ότι τμήματα του δρόμου στις άκρες της ανοιχτής διατομής, διαμορφώνονται με τη μέθοδο cut & cover, δηλ. επιφανειακό σκάψιμο, τσιμεντάρισμα και ξανασκέπασμα με πλάκα μπετόν του ορύγματος που δημιουργείται.

Στη συνέχεια, ο δρόμος διέρχεται σε σήραγγα 1600μ πάνω από τον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης και πάνω από το Πανόραμα (Αστυνομικά) της Ηλιούπολης και φτάνει στη περιοχή του αμαξοστασίου απορριμματοφόρων και του παράνομου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Ηλιούπολης, όπου δημιουργείται ένας ανισόπεδος ημικόμβος με πρόσθετη λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πέραν της εξάϊχνης κύριας διατομής μέχρι τον σταθμό διοδίων.

Από εκεί, διαμορφώνεται συνδετήριος άξονας με το τοπικό οδικό δίκτυο της Ηλιούπολης και Αργυρούπολης,  που καταλήγει στην συμβολή της οδού Θράκης με την Λεωφ. Ηρώων Πολυτεχνείου (Ηλιούπολη) και την Λεωφ. Αργυρουπόλεως.

Επισημαίνεται ότι προαναφερόμενος συνδετήριος άξονας, διέρχεται σε σήραγγα μέσα από τις εγκαταστάσεις του παράνομου (με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας) Κέντρου Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ και απαιτείται απαλλοτρίωση 0,5 στρέμματος.

Από τον ημικόμβο Ηλιούπολης και μέχρι την Λ.Βουλιαγμένης (περιοχή πρώην αεροδρομίου Ελληνικού) σε μήκος 2.800-3.000μ περίπου, ο δρόμος κινείται υπόγεια με τέσσερες συνολικά λωρίδες κυκλοφορίας και λωρίδες έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ). Στην συμβολή της Λ.Κύπρου (Αργυρούπολης) με τις οδούς Γεννηματά και Γούναρη (Γλυφάδας) διαμορφώνεται ένας ανισόπεδος ημικόμβος, εξαφανίζοντας το παρκάκι που υπάρχει σήμερα εκεί.

Τέλος, όσον αφορά το οδικό τμήμα από τον κόμβο Σακέτα μέχρι την Λ.Ούλωφ Πάλμε, συνολικού μήκους 3.786 μ, προβλέπεται γέφυρα 165 μέτρων στην συμβολή με την Λ.Εθνικής Αντιστάσεως της  Καισαριανής, υπόγεια σήραγγα 1.450μ στην Πανεπιστημιούπολη και στη συνέχεια διάνοιξη με τη μέθοδο cut & cover μέχρι την Λ.Ούλωφ Πάλμε.

Ακόμη, απαιτούνται παρεμβάσεις οργάνωσης του τοπικού οδικού δικτύου (αναφέρονται 18 δρόμοι) καθώς και οργάνωση του οδικού δικτύου της ευρύτερης περιοχής.

Επιπτώσεις στο περιβάλλον

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική μελέτη του έργου (ΜΠΕ):

«…Οι σημαντικότερες επιπτώσεις στο τοπίο αφορούν στη διαμόρφωση του σύνθετου κόμβου Σακέτα (Βύρωνας)και στη διαμόρφωση του Μετωπικού Σταθμού Διοδίων ( Ηλιούπολη)…

«…Ιδιαιτέρως σημαντικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις από την κατασκευή του έργου στην περιοχή του αισθητικού δάσους Καισαριανής εντός του οποίου προτείνεται η κατασκευή του Α/Κ Σακέτα, μέρος του επιφανειακού τμήματος της ΝΔΠΛΥ…Οι επιπτώσεις που θα προκληθούν από την κατασκευή του Α/Κ Σακέτα και της εισόδου της σήραγγας Υμηττού στα πευκοδάση που φύονται στην εν λόγω περιοχή του Υμηττού, αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σημαντικές και μη αναστρέψιμες...»

Εδώ αναγκάζονται να παραδεχτούν το έγκλημα πού σχεδιάζουν. Και στη συνέχεια ομολογουν: «…εντός της περιοχής του Α/ΚΣακέτα εκτιμάται ότι φύονται συνολικά περί τα 3800 δέντρα και  υψηλόκορμοι θάμνοι. Για την κατασκευή του κόμβου θα απαιτηθεί η αποψίλωση της υφιστάμενης φυσικής βλάστησης…»

Αλλά η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος δεν σταματά εδώ:

«…Στον κόμβο Σακέτα, όπως και στην περιοχή διαμόρφωσης του Σταθμού Διοδίων ( Αγ. Μαύρα Ηλιούπολης), το τοπίο είναι κυματοειδές ως κρημνώδες, εμφανίζει τραχιά υφή, μουντό χρώμα,

χαρακτηριζόμενο από περιορισμένη ποικιλία χρωμάτων παρόμοιων τόνων σε αρμονία μεταξύ τους

και μέτρια ως περιορισμένη φυσικότητα, δηλαδή είναι κυρίως φυσικό αλλά με μικρή έως σημαντική ανθρώπινη επίδραση  ορατή. Στα υπέργεια αυτά τμήματα του δρόμου, υλοποιούνται μεγάλης κλίμακας επιχώματα οποία θα είναι ορατά από τις περιοχές Βύρωνα, Αλίμου, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης…»

Εδώ προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αξία του τοπίου για να δικαιολογήσουν την καταστροφή του, καθώς και την οπτική ρύπανση που θα προκαλέσουν τα «έργα»τους ,από χιλιόμετρα μακρυά

Και συνεχίζουν να προκαλούν:

«…Στον ημικόμβο της Ηλιούπολης … το τοπίο είναι ανθρωπογενώς διαμορφωμένο...».

 Τί κομψή έκφραση για να περιγραφεί το βάναυσα κακοποιημένο τοπίο του Υμηττού στο σημείο αυτό από τις αυθαίρετες και παράνομες εγκαταστάσεις της ΔΕΗ καθώς και από τις επίσης παράνομες και αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Δήμου Ηλιούπολης, όπως ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και το γκαράζ των απορριμματοφόρων…

«…Τα υπέργεια τμήματα του Α/Κ Κύπρου αναπτύσσονται σε τοπίο μικρότερης αισθητικής σημασίας σε αστική περιοχή…».

Συνεπώς, μπορούν να εξαφανίσουν το παρκάκι εφ’όσον  «..θα απαιτηθεί η αποψίλωση130 υψηλόκορμων δέντρων…»

Δεν είναι ωστόσο μόνο η Δυτική πλευρά του Υμηττού που υφίσταται βάναυση κακοποίηση:

«…Από Α/Κ Μεσογείων έως την παραλία της Αγ. Μαρίνας, (στην παραλιακή λεωφόρο Σουνίου)…

ο οδικός άξονας οδέυει κυρίως στους πρόποδες του Υμηττού ( Β’ Ζώνη)…

… θα διέρχεται από έκταση η οποία σύμφωνα με την Ζ.Ο.Ε είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού. Επίσης, τμήμα του έργου διέρχεται εντός της Ζώνης Β2 (μέσης προστασίας και αρχαιολογικών χώρων), ενώ στη συνέχεια η χάραξη του δρόμου διέρχεται εντός Ζώνης Α (περιοχή πράσινου)…»

Δεν καταστρέφουν εν τέλει μόνο δασικούς χώρους, εφόσον ο νέος αυτοκινητόδρομος στην ανατολική πλευρά του Υμηττού «…κινείται εντός του αρχαιολογικού χώρου Κόντρα Γκλιάντε, στο Κίτσι, (ΦΕΚ 479 Β’/1974) και στην ΧΘ.9+200, κινείται εντός της Ζώνης Β1- Απολύτου προστασίας αρχαιολογικών χώρων…»

Τέλος, ομολογείται από την ΜΠΕ ότι :

«…Η παρουσία του μελετώμενου οδικού άξονα με χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητοδρόμου,

δρα ως ένας άξονας παρεμπόδισης της απρόσκοπτης οικολογικής λειτουργίας της πανίδας και ιδιαίτερα της ορνιθοπανίδας…Η διακοπή της ελευθεροεποικοινωνίας των ζώων αποτελεί αρνητική επίπτωση στα είδη της πανίδας κατά τη λειτουργία του έργου…

…Ακόμα, από τις σημαντικότερες, θα είναι ο κατακερματισμός των οικοσυστημάτων, ενώ έμμεσες

επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, την χλωρίδα και την πανίδα προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση κα το θόρυβο…»

Από όλα όσα αναφέρονται παραπάνω προκύπτει ότι οι επιπτώσεις από την λειτουργία των νέων αυτοκινητόδρομων στο οικοσύστημα του Υμηττού, στο φυσικό περιβάλλον και σε αρκετούς από τους όμορους δήμους, θα είναι σημαντικές. Για το λόγο αυτό, η «Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού», έχει εναντιωθεί στη κατασκευή τους εδώ και πολλά χρόνια και έχει καταθέσει εναλλακτικές προτάσεις που στηρίζονται στην διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου, στην υπόγεια σύνδεση της περιοχής Σακέτα- Καρέα με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, στην ενίσχυση κατά προτεραιότητα των δημόσιων μεταφορικών μέσων και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, στην δημιουργία ενός εκτεταμένου δικτύου

λωφορειόδρομων, ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων.

Αλλά για όλα αυτά θα χρειαστεί να επανέλθουμε με ένα άλλο κείμενο.

 26.2.09

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τηλ.επικοινωνίας: 210 9954362  - 210 9940110 - 6973 939061

 

επιστροφή στην αρχή

 

Να κηρυχθεί ο Υμηττός Περιοχή Απολύτου Προστασίας  27/02/2009 

 Tην αντίθεσή του με το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που τροποποιεί το ισχύον Π.Δ. της 31.8.78 «περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας του Υμηττού» εκφράζει με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Ελληνικού.

Σε αυτό επισημαίνεται: "Ο Υμηττός, ένας από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου για την Αττική, ένα σπάνιο δασικό οικοσύστημα, έχει υποστεί σοβαρές κακοποιήσεις και αλλοιώσεις τόσο στο ανάγλυφό του όσο και στις χρήσεις του, καθώς και στην ισορροπία του οικοσυστήματός του. Το νέο σχέδιο Π.Δ. αντί να τροποποιεί το ισχύον στην κατεύθυνση της 'απόλυτης προστασίας' του ορεινού όγκου, κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση. Γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές, να συνεχισθεί η 'νομότυπη' δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων, με συνέπεια ο Υμηττός να χάσει τον δασικό του χαρακτήρα και να μετατραπεί σε ένα 'περιαστικό πάρκο'. Επιχειρείται να νομιμοποιηθούν ακόμη και εγκαταστάσεις που το ΣτΕ έχει κρίνει παράνομες (Κέντρα Υψηλής Τάσης ΔΕΗ Ηλιούπολης - Αργυρούπολης, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος κ.ά.), προβλέπεται η θεσμοθέτηση χρήσεων, νέων έργων υποδομής, ανάβει το πράσινο φως για τους νέους οδικούς άξονες επέκτασης της Αττικής Οδού προς τα νότια και τα Μεσόγεια, που ήδη εξαγγέλθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ".

Ο Δήμος Ελληνικού δηλώνει τη διάθεσή του να αγωνιστεί σε συνεργασία με άλλους δήμους, φορείς, κινήματα πολιτών, για την ουσιαστική προστασία του Υμηττού και ζητεί: να αποσυρθεί το σχέδιο-πρόταση Π.Δ. του ΟΡΣΑ και να τροποποιηθεί το ισχύον Π.Δ. μέσα από ουσιαστική δημόσια διαβούλευση ώστε να κηρυχθεί ο Υμηττός στο σύνολό του ως «Περιοχή Απολύτου Προστασίας», μέσω της επέκτασης της Α ζώνης σε όλο το σώμα του και απαγόρευση κάθε κατασκευής σ' αυτόν, να απομακρυνθούν όλες οι χρήσεις και εγκαταστάσεις (στρατόπεδα, λατομεία κ.ά.) που δεν συνάδουν με τον δασικό χαρακτήρα του βουνού, να μην προχωρήσει η κατασκευή των νέων οδικών αξόνων που πρόσφατα ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα τραυματίσουν θανάσιμα το σπάνιο οικοσύστημα του πολύπαθου Υμηττού, καθώς ο "ο Υμηττός είναι ανάσα για όλο το λεκανοπέδιο, μια πολύτιμη εφεδρεία ζωής, ασπίδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που όλοι μας βιώνουμε".

Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. 

ΑΥΓΗ 27/2/09

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο Υμηττός είναι σαν ένα σώμα που μας αγκαλιάζει όλους και όλες.

Απλώνει χέρια στο βορρά, βρέχει πόδια στο νότο.

Η καρδιά του χτυπάει παντού…ΤΗΝ ΑΚΟΥΜΕ;

ΟΧΙ ΣΤΟ ΧΑΡΑΚΩΜΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΡΟΚΑΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΨΕΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!

 

Μέσα στο Φεβρουάριο ανακοινώθηκαν:

α) η πρόταση τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος «προστασίας» του Υμηττού, και

β) τα σχέδια των Νέων Αυτοκινητοδρόμων στον Υμηττό που συνοδεύονται και από Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ας τα δούμε ένα-ένα:

Α) Το Προεδρικό Διάταγμα που ισχύει ως τώραορίζει δύο ζώνες προστασίας του Υμηττού. Το νέο σχέδιο προεδρικού διατάγματος, που δόθηκε προ ημερών για διαβούλευση, χωρίζει την περιοχή σε τρεις ζώνες (Α΄, Β΄ και Ε΄) και οκτώ υπο-ζώνες. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να προχωρήσει σ’ ένα Προεδρικό Διάταγμα πλήρους και αποτελεσματικής προστασίας του Υμηττού από κάθε είδους καταπατητές (δήμοι, κράτος, ιδιώτες, εκκλησία) που αντιμετωπίζουν τη δημόσια γη σαν εμπόρευμα και οικόπεδό τους,

    ανέχεται και καλύπτει κάθε είδους αυθαιρεσία, προχωρώντας σε νομιμοποιήσεις 

    εκ των υστέρων

επιχειρεί την οριστική καταστρατήγηση του δασικού χαρακτήρα του Υμηττού, με    τη μετατροπή του σε αστικό πάρκο.

κάνει το δάσος του Υμηττού εμπόρευμα με χωροθετήσεις εγκαταστάσεων (όπως  αναψυκτήρια, εκπαιδευτήρια, επέκταση νεκροταφείων κλπ) μέσα στον ορεινό όγκο

επιδιώκει νομότυπα να κατακερματίσει το οικοσύστημα του Υμηττού,  αφαιρώντας τη δυνατότητα επιβίωσης της προστατευόμενης σπάνιας πανίδας και  χλωρίδας του δάσους.

Β) Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό και οι προεκτάσεις τους, προβλέπεται να συνδέονται με 10 ανισόπεδους κόμβους και ημικόμβους (μιας κατεύθυνσης) με τα τοπικά οδικά δίκτυα των γύρω Δήμων, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα προσέλκυσης κυκλοφορίας από τις γύρω περιοχές. Σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, από τα 10 χλμ, τα 8,1 διέρχονται εντός της χαρακτηρισμένης ως περιοχής ΝΑΤURΑ 2000 (Αισθητικό δάσος Καισαριανής / Τόπος Κοινοτικής Σημασίας SCI), ενώ το σύνολο του έργου διέρχεται από τη Ζώνη Β προστασίας του Υμηττού και ένα μικρότερο από την Ζώνη Α.

Επιπλέον, αντί οι όποιοι οδικοί άξονες να συνοδεύουν  κεντρικές χωροταξικές και πολεοδομικές επιλογές, εδώ προηγούνται του πολεοδομικού σχεδιασμού και δημιουργούν προϋποθέσεις οικιστικών επεκτάσεων σε περιοχές που δεν έχουν επιλεχθεί ως οικιστικές από το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας!

            Σε ό,τι αφορά το Βύρωνα, ο θηριώδης ανισόπεδος κόμβος Σακέτα (130 στρ.), θα καταστρέψει ένα σημαντικό τμήμα δασικού χώρου, το οποίο έχει κριθεί αναδασωτέο μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού ενώ η σύνδεση, μέσω σήραγγας, του κόμβου Σακέττα με τα Μεσόγεια θα επιτρέπει σε χιλιάδες αυτοκίνητα θα κινούνται στους δρόμους του Βύρωνα όλες τις ώρες και μέρες μετακινούμενα ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και τα Μεσόγεια.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε εμείς απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς;

να κατανοήσουμε πως η αλόγιστη επέκταση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου υπονομεύει και καταστρέφει τις ζωές μας, δεν συμβάλλει τελικά στη γρηγορότερη μετακίνηση, καθώς οι νέοι δρόμοι που κατασκευάζονται σύντομα γεμίζουν, μποτιλιάρουν και δημιουργούν την ανάγκη για ακόμη περισσότερους  αυτοκινητοδρόμους οι οποίοι με τη σειρά τους σύντομα θα μποτιλιάρουν κι αυτοί.

να μην ξεγελαστούμε και από τα «καρότα» που συνοδεύουν αυτά τα σχέδια (π.χ. επεκτάσεις νεκροταφείων για τους Δήμους και δεντροφυτεύσεις). Τα έργα δεν έρχονται να ανταποκριθούν σε τοπικές και υπερτοπικές ανάγκες! Έρχονται να εξυπηρετήσουν κατασκευαστικά συμφέροντα και να νομιμοποιήσουν κάθε είδους αυθαιρεσίες. Οι πρώτες «παρενέργειες» από τη δημοσιοποίηση των σχεδιασμών είναι ήδη γεγονός. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη κυκλοφορούν στην αγορά ακινήτων πληροφορίες για το επόμενο εμπορικό «φιλέτο», την περιοχή κοντά στο στρατόπεδο Σακέτα!

να ενώσουμε όλοι και όλες τις δυνάμεις μας για να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς αυτούς!

 

Τι ζητάμε;

Κανένας νέος Αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό

Απόσυρση του  προτεινόμενου σχεδίου Π.Δ., τροποποίηση του ισχύοντος στην κατεύθυνση της Απόλυτης Προστασίας, με επέκταση της Α ζώνης προστασίας  σε όλο τον Υμηττό.

Κήρυξη του Υμηττού σε ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ με κατοχύρωση της δημόσιας δασικής γης.

        Ο Υμηττός δεν είναι πάρκο, είναι ΔΑΣΟΣ!

Επέκταση, ενίσχυση και βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, τραμ, λεωφορεία), μέσα μεταφοράς τα οποία θα μειώσουν ριζικά την ανάγκη για χρήση του Ι.Χ. αυτοκινήτου και  

         δημιουργία ασφαλών συνθηκών για το ποδήλατο

Να πάρουν δημόσια και ξεκάθαρη θέση ενάντια στο έργο ο ΣΠΑΥ, η Δημοτική αρχή και όλες οι  δημοτικές παρατάξεις. Αλλιώς θα είναι συνυπεύθυνοι για την υποβάθμιση της ζωής μας και  

         υπόλογοι στις επόμενες γενιές κατοίκων του Βύρωνα, που θα ζήσουν σε έναν ακόμα πιο   απάνθρωπο, κατακλυσμένο από αυτοκίνητα και μολυσμένο δήμο.

e mail: prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr Ιστότοπος: prwtobouliabyrwna.blogspot.com

Τηλ. Επικ.: [6972414920 Γιάννης Φ.] [6937954016 Παύλος Α.] [6972382004 Χαρούλα Π.]

(Ελήφθη 1-3-09)

 

επιστροφή στην αρχή

 

(Η Εναλλακτική πρόταση που ακολουθεί τίθεται υπόψιν των  Δημάρχων, των Δημοτικών Παρατάξεων και των τοπικών φορέων) (ελήφθη 3-3-09)

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 

Σχετικά με τις Εναλλακτικές Προτάσεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γιά την Δυτική  Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού.

 

Στην  ΜΠΕ που δημοσιοποίησε στις 20.2.2009 το ΥΠΕΧΩΔΕ, αναφέρεται ότι εξετάζονται Εναλλακτικές Λύσεις για τη χάραξη της νέας Περιφερειακής  Λεωφόρου. Μεταξύ άλλων, διερευνώνται και κάποιες παραλλαγές της πρότασης που καταθέσαμε στο ΥΠΕΧΩΔΕ (Αρ. Πρωτ. 1098 /16.7.08). Την ίδια πρόταση είχαμε καταθέσει και προς τον Δήμο Ηλιούπολης (Αρ. Πρωτ.25583 /13.6.08) και ζητούσαμε να μας γνωστοποιήσει  τις απόψεις του. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση.

Η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού», στην πρόταση που κατέθεσε στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τον Δήμο Ηλιούπολης υποστήριζε:

1. να μην κατασκευαστεί κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό

2. να υπάρξει  διαφορετική διαχείριση - ανάπλαση  του υφιστάμενου οδικού άξονα Λ. Κατεχάκη - Λ. Αλίμου  ώστε να μετατραπεί σε άξονα τοπικής κυκλοφορίας με χώρους πράσινου, ποδηλατοδρόμους, χώρους στάθμευσης και να συνδεθεί με δίκτυο πεζόδρομων – ποδηλατοδρόμων της ευρύτερης περιοχής.

3. να περάσει υπόγεια  η διέλευση της υπερτοπικής κυκλοφορίας, από την περιοχή του Καρέα μέχρι την Λ. Βουλιαγμένης (υποδείχθηκαν 4 συγκεκριμένα σημεία εξόδου).

4.να δημιουργηθεί μια συνεχής λεωφορειολωρίδα ή μια γραμμή τραμ  από την παραλιακή Λ. Ποσειδώνος- Λ. Αλίμου- Λ. Βουλιαγμένης- Λ. Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη)-Καρέα- Λ. Κατεχάκη, καθώς και ενός σταθμού μετεπιβίβασης ανά Δήμο σε τοπικές λεωφορειακές γραμμές.

5.να συνδεθεί  ο χώρος του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και το αεροδρόμιο  των Σπάτων διαμέσου του ορεινού όγκου του Υμηττού με μέσο σταθερής τροχιάς (επέκταση του προαστιακού σιδηρόδρομου)

 

“Λύση Α” και “Λύση Γ”

Η ΜΠΕ όπως προαναφέρθηκε, εξετάζει κάποιες εναλλακτικές λύσεις για τη χάραξη της Περιφερειακής Υμηττού και καταλήγει στη “Λύση Α”.

Ωστόσο, εξετάζονται στα πλαίσια της “Λύσης  Γ” και δύο παραλλαγές του σημείου 3 της προαναφερόμενης πρότασης της «Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού», χωρίς να αναφέρεται η πατρότητα της πρότασης (βλ σελ. 4-14 έως 4-17):

α. Η Εναλλακτική Διάταξη Ι, προβλέπει την υπόγεια σύνδεση σε βάθος τουλάχιστον 35 μ. της ΝΔ. Περιφ. Λεωφόρου Υμηττού με την Λ. Βουλιαγμένης στην συμβολή της με την Λ. Σοφ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη) με δύο κλάδους 1,3χλμ, σε απόσταση 30 μέτρων κατά μήκος της Λ. Σοφ. Βενιζέλου μέχρι την κεντρική πλατεία Εθνικής Αντίστασης της Ηλιούπολης και στη συνέχεια με βαθιά σήραγγα 4 περίπου χιλιομέτρων μέχρι την περιοχή Σακέτα.

β. Η Εναλλακτική Διάταξη ΙΙ, προβλέπει την υπόγεια σύνδεση της ΝΔ. Περιφ. Λεωφόρου Υμηττού με σήραγγα 5.360 μ. μέσω της οδού Αγ. Κωνσταντίνου, σε βάθος 35 μέτρων.

 «…Σημαντικό πλεονέκτημα της “Λύσης Γ”, σε σχέση με την επιλεχθείσα “Λύση Α” είναι το γεγονός ότι διατρέχει κεντροβαρικά τον αστικό ιστό του νότιου Λεκανοπεδίου, γεγονός

που προσδίδει στα νέα οδικά έργα βελτιωμένο βαθμό προσπελασιμότητας σε σχέση με την περιφερειακή (έκκεντρη) διάταξη ως προς τον αστικό ιστό, που χαρακτηρίζει την ΝΔΠΛΥ

(επιλεχθείσα “Λύση Α”). … Κατ’ αντιστοιχία προκύπτει ελάφρυνση της φόρτισης του υπόλοιπου αστικού δικτύου πλήν της Λ. Βουλιαγμένης, για τις από και προς τα Μεσόγεια κυκλοφοριακές ροές…».

Ακόμη, όπως αναφέρεται στην ΜΠΕ, με την “Λύση Γ” και ειδικότερα με την Εναλλακτική Διάταξη ΙΙ «…εξασφαλίζεται η σχετική πρόσβαση στην ΝΔΠΛΥ στον Δήμο Αγ. Δημητρίου, στην Βόρεια Ηλιούπολη και στον Δήμο Δάφνης...»

 

Ωστόσο, η ΜΠΕ θεωρεί τελικά ότι η επιλεχθείσα «Λύση Α» είναι καλύτερη γιατί

 «…η “ Λύση Γ” θα επιφέρει υπέρμετρη αναστάτωση του εν λειτουργία κρίσιμου οδικού άξονα της Λ. Βουλιαγμένης κατά τη διάρκεια της κυκλοφοριακής του αναβάθμισης από πρωτεύουσα αρτηρία σε ταπεινωμένη ελεύθερη λεωφόρο…». Ακόμη η ΜΠΕ εκτιμά ότι «…με τη “ Λύση Α” θα υπάρξει βελτιωμένη προσπελασιμότητα αναφορικά με τον Δήμο Γλυφάδας…», εννοώντας τον προτεινόμενο στη  “Λύση Α” ανισόπεδο ημικόμβου Κύπρου, στα όρια των Δήμων Γλυφάδας-Αργυρούπολης –Ελληνικού.

 

Τέλος η ΜΠΕ εκτιμά ότι η επιλεχθείσα “Λύση Α”  «…είναι καλύτερη προκειμένου να συνδεθεί η παραλιακή Λεωφόρος Ποσειδώνος και το σύνολο των δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, με την κεντρική και βόρεια περιοχή του Λεκανοπεδίου μέσωΝΔΠΛΥ καθώς και με την περιοχή Μεσογείων δια μέσου του έργου της σήραγγας Υμηττού…»

 

10 λόγοι που συνηγορούν υπέρ της  “Λύσης Γ”

1.Με την Λύση Γ, χωρίς να κατασκευαστεί η ΝΔ Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, επεκτείνεται υπογείως ο υφιστάμενος οδικός άξονας Λ. Κατεχάκη – Λ. Αλίμου και φθάνει  στην Λ.Βουλιαγμένης στο ύψος της Ηλιούπολης. Ετσι, ολοκληρώνεται ο λεγόμενος ενδιάμεσος δακτύλιος της πρωτεύουσας και συνδέονται οδικά οι περιοχές της βόρειας με τη νότιο Αθήνα παρακάμπτοντας το Κέντρο. Ακόμα, αποτρέπονται όλες σχεδόν οι παρεμβάσεις και τα τεχνικά έργα στην δυτική πλευρά του Υμηττού τα  οποία εκ των πραγμάτων θα δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα, τα οποία αναφέρονται και στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου.

2.Με την Λύση Γ, περιορίζεται το συνολικό μήκος του νέου αυτοκινητόδρόμου (από Σακέτα μέχρι Λ. Βουλιαγμένης -στο ύψος του Δήμου Ελληνικού), από  9.800 περίπου μέτρα της Λύσης Α (εκ των οποίων τα 6.600 περίπου είναι υπόγεια στο βουνό), σε 5.300 περίπου μέτρα, ( υπογείως, κάτω από την Ηλιούπολη)

3.Με την Λύση Γ δεν κατασκευάζονται καθόλου οι ημικόμβοι Ηλιούπολης και Κύπρου (στα όρια Αργυρούπολης-Γλυφάδας- Ελληνικού). Η είσοδος των κατοίκων των παραπάνω Δήμων στην Αττική Οδό, μπορεί να γίνεται από την Λ. Βουλιαγμένης.

4.Μέ την Λύση Γ, οι κάτοικοι των Δήμων Δάφνης, Νέας Σμύρνης, Αγ. Δημητρίου, και Αλίμου, δεν είναι υποχρεωμένοι να  διασχίζουν το οδικό δίκτυο της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης, προκειμένου να φτάσουν στους ημικόμβους Ηλιούπολης και Κύπρου.

5.Με τη Λύση Γ αποτρέπεται η κατασκευή ενός τεράστιου μετωπικού σταθμού διοδίων  στο τέρμα της Λ. Σοφ. Βενιζέλου (Αγ. Μαύρα) στην Ηλιούπολη, σε ελάχιστη απόσταση από τα σπίτια, και ό,τι αυτός συνεπάγεται: μεγάλες επιχωματώσεις στο βουνό συνολικής επιφανείας 4,5 στρεμμάτων, όρυγμα με ύψος τεχνητού πρανούς 18 μέτρων, ανοιχτό τμήμα μήκους 900 μ του αυτοκινητόδρομου και πλάτους 31 μέτρων με 6 λωρίδες κυκλοφορίας κλπ, ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο, οπτική ρύπανση και βέβαια, καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού χώρου, ο οποίος έχει υποστεί συνεχή πλήγματα από πυρκαγιές τα τελευταία 20-25 χρόνια.

6.Με τη Λύση Γ αποτρέπεται η κατασκευή του ημικόμβου Ηλιούπολης σε μια  ήδη επιβαρυμένη περιοχή του Υμηττού, πάνω από τις παράνομες εγκαταστάσεις του Κέντρου

Υψηλής Τάσης ( ΚΥΤ) της ΔΕΗ και δίπλα στις επίσης παράνομες και αυθαίρετες εγκαταστάσεις του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του χώρου στάθμευσης οχημάτων του Δήμου Ηλιούπολης.

Ακόμη, αποτρέπεται η διοχέτευση των οχημάτων που θα κινούνται στην ΝΔ Περιφερειακή  Λεωφόρο Υμηττού προς το οδικό δίκτυο των Δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης μέσω των Λεωφόρων Ηρώων Πολυτεχνείου και Αργυρουπόλεως.

7.Με την Λύση Γ, αποτρέπεται η κατασκευή του ημικόμβου Κύπρου και η εξαφάνιση του μικρού πάρκου που υπάρχει στα όρια των Δήμων Αργυρούπολης- Γλυφάδας – Ελληνικού, καθώς και η υπόγεια διέλευση οχημάτων κάτω από τις οδούς Μακαρίου και Αφροδίτης του Δήμου Ελληνικού, μέχρι την Λεωφόρο Βουλιαγμένης.

8. Με την Λύση Γ, δεν εμποδίζεται η όποια αναγκαία σύνδεση μεταξύ της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και της παραλιακής Λεωφόρου Ποσειδώνος, η οποία κατ’ αρχήν θα μπορούσε να γίνει με την αναβάθμιση της Λεωφόρου Αλίμου και όχι με έναν παράλληλο νέο αυτοκινητόδρομο μέσα από τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και δίπλα στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής.

9.Με την Λύση Γ, αποτρέπεται η κατασκευή πολλαπλών ανισόπεδων κόμβων στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, κάτι που πρέπει να θεωρείται χωρίς νόημα στο βαθμό που εγκαταλειφθούν τα σχέδια του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για τη δημιουργία ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος και όχι ενός Πάρκου Πράσινου στον χώρο αυτό.

10.Με την Λύση Γ, περιορίζεται σημαντικά το κόστος του έργου το οποίο μπορεί να κατασκευαστεί  μαζί με άλλα δημόσια έργα και όχι ως Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Έτσι, οι οδηγοί δεν θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν και άλλα διόδια, πέραν αυτών πού θα πληρώνουν στον σημερινό σταθμό, πάνω από την Καισαριανή.

 

Τέλος επισημαίνεται, ότι η παραπάνω Εναλλακτική Πρόταση της  “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την προστασία του Υμηττού”, προϋποθέτει και θεωρεί ως προτεραιότητα την ενίσχυση και επέκταση των Δημόσιων –Μαζικών Μεταφορικών Μέσων και ιδιαίτερα των μέσων σταθερής τροχιάς, την δημιουργία ενός εκτεταμένου και συνεχούς δικτύου λεωφορειολωρίδων, πεζόδρομων και ποδηλατοδρόμων.

Με τη λειτουργία από το 2010 τεσσάρων νέων σταθμών του Μετρό στην περιοχή αυτή (Ηλιούπολης, Αλίμου, Αργυρούπολης, Ελληνικού), δίνεται η δυνατότητα επανασχεδιασμού και αναβάθμισης της Λ. Βουλιαγμένης σε ελεύθερη Λεωφόρο όπως αναφέρεται και στην Εναλλακτική  “Λύση Γ” της προαναφερόμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

3.3.2009

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 9954362, 210 9940110

 

χή

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή