επιστροφή

Υμηττός  3  (Υμηττός 1  Υμητός 2)

 

«Νίπτουν τας χείρας» για 147 στρ. της Πυρκάλ

Ø      Τρία συναρμόδια υπουργεία εμφανίζονται ως... Πόντιοι Πιλάτοι για τη μελλοντική αξιοποίηση της έκτασης των 147 στρεμμάτων που κατέχει σήμερα η ΠΥΡΚΑΛ στη νότια πλευρά του Δήμου Υμηττού, ενώ ήδη κυκλοφορούν σενάρια για «αξιοποίηση» περίπου 80 στρεμμ. σε συνεργασία με κατασκευαστικό όμιλο. Τα υπόλοιπα κομμάτια του βιομηχανικού συγκροτήματος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, προβλέπεται να αποδοθούν στο δήμο.

Ολόκληρη η έκταση είχε εξασφαλιστεί το 1953 με αναγκαστική απαλλοτρίωση για εθνικούς λόγους, μαζί με ένα τμήμα της οδού Ηπείρου. Το πυριτιδοποιείο, που παλιότερα ανήκε στον όμιλο Μποδοσάκη, εδώ και χρόνια βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι φορείς του Υμηττού και των γύρω δήμων ζητούν να απομακρυνθεί το εργοστάσιο και να διαμορφωθεί σε πνεύμονα πρασίνου με έκταση ίση με αυτή του Εθνικού κήπου και να διατηρηθούν ορισμένα από τα υπάρχοντα κτίρια που θεωρούνται δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ζητώντας να μάθει από τους συναρμόδιους υπουργούς το σχεδιασμό για το χώρο μετά τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διά του υφυπουργού Κ. Τασούλα, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΝ ότι μετά την απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ θα εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση του 1996 που προβλέπει να δημιουργηθούν χώροι άθλησης, πολιτισμού, κέντρο υγείας, πράσινο αλλά και δημοτική αγορά, που με την κατάλληλη ερμηνεία μπορεί να επιτρέψει την κατασκευή πολυώροφου εμπορικού κέντρου που συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Στ. Καλογιάννης επαναλαμβάνει με στερεότυπο τρόπο τα ίδια επικαλούμενος την παλαιότερη πολεοδομική μελέτη, αλλά ανοίγει και ένα «παραθυράκι» σημειώνοντας πως «μέχρι στιγμής καμία πρόταση επέκτασης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Υμηττού στην παραπάνω έκταση δεν έχει υποβληθεί από τον οικείο δήμο».

Εχει ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που υπογράφει ο ίδιος ο Μιχ. Λιάπης, η οποία αποκαλύπτει ότι έγινε και μάλιστα πρόσφατα προσπάθεια αυτοψίας στον ευρύτερο χώρο αλλά απέβη άκαρπη! Με άλλα λόγια, «έφαγαν πόρτα», την οποία δικαιολογεί ο υπουργός Πολιτισμού «λόγω των τηρουμένων συνθηκών ασφαλείας και στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων»! Αναφέρει ωστόσο ότι στη μεγαλύτερη έκταση του συγκροτήματος διακρίνονται κυρίως σύγχρονα κτίρια και προσθέτει ότι πιθανόν να υπάρχουν λιγοστά οικοδομήματα που άπτονται της αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού. Μια αναφορά που εκ των πραγμάτων λειτουργεί υπέρ της εμπορικής αξιοποίησης του χώρου.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=4678888

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ

Αν και για αρκετούς το ζήτημα της επέκτασης της Περιφερειακής Υμηττού αποτελεί κάτι που έχουμε λίγο έως πολύ ακούσει, για τον περισσότερο κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται μια θολή εικόνα γύρω από το ποιους θα αφορά, πώς θα αλλάξει την καθημερινότητα στην πόλη, πόσο τελικά θα επηρεάσει τον καθένα από εμάς.

Το νότιο τμήμα της Δυτικής λεωφόρου Υμηττού προβλέπεται να κατασκευαστεί ως συνέχεια της υφιστάμενης «Αττικής οδού» από το ύψος της Καισαριανής μέχρι τα όρια των δήμων Αργυρούπολης - Γλυφάδας και να συνδεθεί με το νέο οδικό άξονα Σπάτων - Ελληνικού μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Ένα άλλο κομμάτι μέσω σήραγγας, θα συνδεθεί με το Κορωπί. Η συνολική έκταση του έργου θα φτάνει περίπου τα 30 χλμ εκ των οποίων τα μισά πρόκειται να είναι επιφανειακά στον Υμηττό. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι του έργου (Καισαριανή - Αργυρούπολη), η πιο πρόσφατη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουμε υπόψη μας -η οποία σκοπίμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί σε κανέναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης- προβλέπει τα εξής: Κατασκευή οδικού άξονα συνολικού μήκους 8100 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (σε κάποια σημεία θα γίνονται τρεις), δύο λωρίδες έκτακτης ανάγκης και νησίδα τριών μέτρων. Μιλάμε δηλαδή για έναν κανονικό αυτοκινητόδρομο του οποίου το πλάτος θα φτάνει τα 25 μέτρα. Η λεωφόρος θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Υμηττού σε υψόμετρο 150 - 300 μέτρα και η προβλεπόμενη ταχύτητα θα είναι 120χλμ. την ώρα. Για την διασύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με το υφιστάμενο τοπικό δίκτυο προβλέπονται τέσσερις (4) κόμβοι σύνδεσης: Βύρωνας (Σακέτα), Ηλιούπολη (Σοφοκλή Βενιζέλου), Αργυρούπολη (Κύπρου-Γούναρη) και τέλος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Επίσης προβλέπονται δύο υπογειοποιημένα τμήματα, ένα που συνδέει την Περιφερειακή με την λεωφόρο Βουλιαγμένης και την Λ. Ποσειδώνος, το οποίο εν μέρει θα είναι υπογειοποιημένο και ένα ακόμα στην Καισαριανή που θα συνδέει την περιφερειακή Υμηττού με το κέντρο της Αθήνας (περιοχή Hilton). Πριν λοιπόν πούμε οτιδήποτε είναι προφανές ότι μιλάμε για ένα έργο που αποτελεί τμήμα ενός συνολικότερου, που θα αναμορφώσει ολοκληρωτικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αθήνας.

Όσο και αν το ζήτημα στην παρούσα περίοδο είναι στην αφάνεια, δρομολογείται αθόρυβα η δημοπράτηση του έργου. Στο ενημερωτικό δελτίο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (3/3/08) αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και αναμένεται να δημοπρατηθούν τα έργα που σχετίζονται με τους νέους οδικούς άξονες στον Υμηττό.

Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα τόσο στην Ηλιούπολη όσο και στους όμορους δήμους η οποία μικρή σχέση έχει με αυτό που βιώνουμε σήμερα. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου αγγίζουν αρκετές πτυχές τόσο σχετικά με την διάρθρωση και την χρήση του χώρου όσο και σχετικά με την καθημερινότητα. Είναι πραγματικό ότι αρκετός κόσμος στην Ηλιούπολη αντιμετωπίζει το έργο αυτό σαν μια λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης μας. Ωστόσο μια τέτοια προσέγγιση του ζητήματος εκτός του ότι είναι μερική, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αποτελεί μια σύγχυση η οποία σκόπιμα διαχέεται από όσους προωθούν το έργο αυτό.

Το πρώτο ζήτημα είναι η περιβαλλοντική υποβάθμιση του Υμηττού

Η κατασκευή ενός τέτοιου δρόμου θα προκαλέσει οικολογική καταστροφή στον Υμηττό που είναι ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση (λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου), η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της εκτεταμένης τσιμεντοποίησης, η μόλυνση του εδάφους, των ρεμάτων και του αέρα θα είναι σημαντική. Μια τέτοια διάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί λίγους μήνες μετά τις εκτεταμένες πυρκαγιές του τελευταίου καλοκαιριού γιατί σχετίζεται με στοιχειώδεις όρους διαβίωσης και υγείας για τον καθένα μας.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το γεγονός ότι ένα τέτοιο έργο

αλλοιώνει το χαρακτήρα του βουνού

Ο Υμηττός από ένας χώρος ελεύθερος - ανοιχτός σε όλους τους κατοίκους της περιοχής γίνεται μια υπό «οικονομική αξιοποίηση» έκταση. Είναι γνωστό ότι η κατασκευή δρόμων ταχείας κυκλοφορία συνοδεύεται από νέες οικιστικές επεκτάσεις και αλλαγές στην χρήση γης. Με άλλα λόγια, ο Υμηττός από έναν χώρο κοινωνικής συνεύρεσης και αναψυχής θα μετατραπεί σε ένα χώρο επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Το τρίτο ζήτημα αφορά τις επιπτώσεις στον πολεοδομικό ιστό της πόλης μας και την κυκλοφορία

(Μια διάσταση στην οποία κατά την άποψή μας υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση στους κατοίκους της Ηλιούπολης) Το μεγάλο και πραγματικό κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οποίο κυρίαρχα οφείλεται στην διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την προώθηση του νέου αυτοκινητόδρομου. Όσο όμως είναι σαφές ότι κανείς δεν μπορεί να αποδεχθεί την υπάρχουσα κατάσταση άλλο τόσο σαφές θα πρέπει να είναι ότι η αναπαραγωγή της λογικής που δημιούργησε το σημερινό πήξιμο και τις ακίνητες κάποιες ώρες Ελ. Βενιζέλου και Πρωτόπαπα δεν μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα.

Ένα βασικό στοιχείο το οποίο προκύπτει από την διεθνή εμπειρία, όσο και από τις μελέτες των συγκοινωνιολόγων είναι ότι περισσότερος χώρος για τα αυτοκίνητα οδηγεί σε αύξηση των αυτοκινήτων και της κυκλοφορίας και ότι η λύση των αυτοκινητόδρομων δεν είναι παρά κάτι προσωρινό. Ήδη η Αττική οδός παρά το μεγάλο αντίτιμο το οποίο έχει για διόδια, λίγα χρόνια μετά την κατασκευή της, έχει αρχίσει να μπλοκάρει και οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι σε δυο χρόνια θα έχει κορεστεί. Από την άλλη πλευρά η κατασκευή του έργου αυτού δεν λύνει το πρόβλημα (δεδομένου ότι ο υφιστάμενος οδικός άξονας δεν καταργείται), ενώ παράλληλα προσελκύει υπερτοπική κίνηση, κάνει δηλαδή τον δήμο Ηλιούπολης και τους όμορους δήμους «πέρασμα» για τις μετακινήσεις όλων των νοτίων προαστίων προς κάθε σημείο της Αττικής και των Μεσογείων. Το γεγονός αυτό προφανώς και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την πόλη μας. Ο κάθε αυτοκινητόδρομος απαιτεί μεγάλους οδικούς άξονες που καταλήγουν στις εισόδους και τις εξόδους του. Οι κόμβοι αυτοί που θα δημιουργηθούν θα υποβαθμίσουν τόσο τον Υμηττό όσο και τις γειτονιές που συνορεύουν. Αργά η γρήγορα αυτοί που προπαγανδίζουν την Περιφερειακή Υμηττού θα αρχίσουν να μιλάνε για διαπλατύνσεις ή για νέους οδικούς άξονες για να εξυπηρετείται όλη η υπερτοπική κίνηση που θα περνά μέσα από την πόλη.

Στο σημείο αυτό ανακύπτουν ζητήματα υποβάθμισης της ζωής καθώς και ζητήματα υγείας για τους κατοίκους.

Ένα τέταρτο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαχείριση των κοινωνικών υποδομών

Αν και το στοιχείο αυτό δεν είναι το κυρίαρχο, απογυμνώνει τους όποιους ισχυρισμούς έχουν επικαλεστεί κατά καιρούς δημοτικές αρχές και υπουργεία για την κατασκευή αυτού του έργου. Το έργο αυτό θα κατασκευαστεί με καθεστώς Σύμπραξης ∆ημόσιου-Ιδιωτικού τομέα (Σ∆ΙΤ) το οποίο σημαίνει ότι τον δρόμο θα εκμεταλλεύεται η κοινοπραξία εταιριών που θα τον κατασκευάσουν.

Με άλλα λόγια ο δρόμος δεν θα αποτελεί μια δημόσια υποδομή αλλά μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση (όπως η Αττική οδός) όπου ο κάθε εργαζόμενος θα καλείται να αποδίδει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο για να τον χρησιμοποιήσει.

Τελικά η κατασκευή αυτού του αυτοκινητόδρομου δεν γίνεται για να επιλυθούν τα ήδη υπάρχοντα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Ηλιούπολη γιατί ούτε οι δημοτικές αρχές ούτε οι κυβερνήσεις ασχολήθηκαν ουσιαστικά με αυτά. Και δεν θα επιλύσουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα διότι αυτά διογκώνονται λόγω της πολιτικής -που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες- ενίσχυσης και πριμοδότησης του Ι.Χ. αυτοκινήτου σε σχέση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αν πραγματικά θέλαμε να σκιαγραφήσουμε μια λύση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα, η κατεύθυνση προφανώς θα έπρεπε να είναι στην ενίσχυση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς από τους κατοίκους, η ανάπτυξη πιο αξιόπιστου και μεγάλου δικτύου ΜΜΜ και όχι μια «λύση» που το μόνο πρόβλημα που λύνει είναι αυτό της αποδοτικής επένδυσης κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις.

Συμπερασματικά οι λόγοι που ένα έργο τέτοιας εμβέλειας βρίσκεται στα σκαριά είναι καταρχήν ένας σχεδιασμός συνολικά για την περιοχή των νοτίων προαστίων από την πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ. Η πολιτική των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια είναι η μετατροπή της Αθήνας και της περιοχής των Μεσογείων σε κόμβο μεταφορών και εμπορίου και στην περιοχή μας ο ορεινός όγκος του Υμηττού θεωρείται εμπόδιο. Η υλική αποτύπωση της πολιτικής αυτής είναι η εκτεταμένη τσιμεντοποίηση, η κατασκευή τεράστιων οδικών αξόνων, η εξαφάνιση-«αξιοποίηση» των ελεύθερων χώρων, η εμπορευματοποίηση κάθε μορφής δασικών ή προστατευόμενων χώρων. Για τον Υμηττό, η στόχευσή τους, είναι η μετατροπή του από μια «άχρηστη» επιχειρηματικά ζώνη σε ένα κερδοφόρο πεδίο εκμετάλλευσης, καθώς και η ευρύτερη ανάπτυξη επιχειρηματικών-εμπορικών δραστηριοτήτων γύρω από τον δρόμο και τον κόσμο που θα διέρχεται από αυτόν. Επιπλέον σχετίζεται με την «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού με εμπορικά κέντρα-εκθεσιακούς χώρους κλπ, την επέκταση της Αθήνας στα Μεσόγεια (Παιανία, Κάντζα κλπ).

Το ζήτημα για εμάς είναι ότι όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ζωής των κατοίκων, αλλά ότι αντίθετα καταστρέφουν τους όποιους στοιχειώδεις όρους διαβίωσης, που περιοχές σαν τις δική μας ακόμη διατηρούν. Στο όνομα της ανάπτυξης υποβαθμίζουν την ζωή μας, την υγεία και την καθημερινότητας μας.

Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα οι κάτοικοι δεν μπορούν παρά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να διαφυλάξουν τόσο τον Υμηττό όσο και τις συνθήκες ζωής τους μέσα στην πόλη.

Για να αναστραφεί όμως η επερχόμενη πραγματικότητα είναι απαραίτητο οι όποιες διεργασίες να εκκινούν από αυτούς που πλήττονται, που δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους. Η εμπειρία μας από τα κινήματα έχει δείξει ότι μόνο όταν ο κόσμος αδιαμεσολάβητα διεκδικεί, τότε μόνο οικοδομούνται οι όροι νίκης. Όταν ο κάθε κάτοικος που πλήττεται δεν αναθέτει στους φορείς, τους εκπροσώπους να μιλήσουν για αυτόν, αλλά βγαίνει ο ίδιος στο προσκήνιο και διεκδικεί τότε μπορεί και να πετύχει πολλαπλά αποτελέσματα. Η ιστορία του ΚΥΤ και των πρόσφατων κινήσεων που αναπτύχθηκαν σε γειτονιές αυτό αποδεικνύει.

Για τον λόγο αυτό συγκροτήσαμε την Επιτροπή αυτή η οποία είναι ανοιχτή και επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων με έναν ισότιμο τρόπο, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις μας για το ζήτημα αυτό.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 7.00 μμ-Τέρμα Λεωφορείων 206 (Αγία Μαύρα)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210 99 54 362 - 6973 030 061 - 6974 760178    210 99 56191 - 6939 084 861 - 6973 019 446

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μετωπική για ένα φιλέτο δάσους

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης μεταξύ της Μητρόπολης Καισαριανής και των πολιτών για την επέκταση της μονής Αγίου Ιωάννου

Του Γιαννη Ελαφρου

Στρατόπεδο συγκέντρωσης θυμίζει ένα τμήμα δάσους, στους πρόποδες του Υμηττού, γύρω από τη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στην Καισαριανή. Περίφραξη συρματοπλέγματος, ενισχυμένη με αγκαθωτό σύρμα, «περιφρουρεί» έκταση εντός του αισθητικού δάσους της Καισαριανής, στην οποία προβλέπεται να ανεγερθεί κτίριο της Εκκλησίας με τις ευλογίες του ελληνικού κράτους! Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και την εκ νέου δραματική δασική υποβάθμιση των ορεινών όγκων του Λεκανοπεδίου (Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός) θα περίμενε κανείς ότι όλες οι παρεμβάσεις που αποσκοπούν σε οικοδόμηση μέσα σε δασικές εκτάσεις θα σταματούσαν - ειδικά εάν προέρχονται από δημόσιους φορείς. Κι όμως, η Μητρόπολη Βύρωνος και Καισαριανής ετοιμάζεται να οικοδομήσει «πολιτιστικό κέντρο» μέσα σε δασική έκταση! Μια απόφαση που βρίσκει αντίθετο τον δήμο, αλλά κυρίως μεγάλο μέρος των κατοίκων της Καισαριανής, που αντιδρούν αποφασιστικά. Προ δεκαπενθημέρου, ημέρα Κυριακή μάλιστα, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής πραγματοποίησε δενδροφύτευση του διαφιλονικούμενου χώρου και έστειλε σαφές μήνυμα ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε ένα κυβικό τσιμέντου μέσα στο δάσος».

Τι θα κτισθεί

Η Μητρόπολη σχεδιάζει να οικοδομήσει ένα κτίριο με ισόγειο περίπου 422 τετραγωνικών μέτρων, πρώτο όροφο 262 τ.μ. και υπόγειο, συνολικού εμβαδού 800 τ.μ. περίπου, το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της σημερινής Μονής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. Από την ιστοσελίδα της Μητρόπολης πληροφορούμαστε ότι το νέο κτίριο έχει σκοπό την «εξυπηρέτηση των πιστών και την προκοπή της Ιεράς Μητροπόλεως».

Η νέα πτέρυγα «θα καλύπτει τις ανάγκες: α) της πνευματικής οικοδομής των πιστών, β) της διατήρησης, συντήρησης και προβολής της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, γ) της κοινωνικής διακονίας και δ) τις μοναστηριακές». Το ερώτημα είναι όμως εάν οι ασαφείς αυτές ανάγκες πρέπει να καλυφθούν μέσα σε δασική έκταση. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η καταστροφή του δάσους γίνεται με... κρατική χορηγία και δαπάνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης! Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η ίδια η Μητρόπολη (για να δείξει το σύννομο του σχεδίου), η προς οικοδόμηση έκταση έχει παραχωρηθεί από το ελληνικό Δημόσιο με απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής το 2002 (Απόφαση 2334, 17/4/02). Επιπλέον, το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής και ο προϋπολογισμός του, ύψους 3.000.000 ευρώ, προβλέπεται να καλυφθεί κατά 80% από χρηματοδότηση της Ε.Ε. (το μόνο έργο στην Καισαριανή που εντάχθηκε, επιχαίρει η Μητρόπολη) και κατά 20% από κρατικές δαπάνες. Μάλιστα, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του 2008, έτσι ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια. Αυτό εξηγεί και τη σπουδή των υποστηρικτών του...

Οι άδειες

«Το έργο είναι νόμιμο και κτίζεται σε περιοχή που το κράτος επιτρέπει να κτίζονται έργα σαν κι αυτό. Εχουν εκδοθεί όλες οι προβλεπόμενες άδειες», υπογραμμίζει η Μητρόπολη. Αλλά το πρόβλημα μάλλον οξύνεται από το γεγονός ότι μια σειρά κρατικές υπηρεσίες αδειοδότησαν ένα έργο το οποίο καταφανώς πλήττει το περιβάλλον. Οσο για τη νομιμότητα, αυτή θα κριθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχει κατατεθεί προσφυγή κατά της (τότε) απόφασης του Περιφερειάρχη. Υποστηρίζεται ότι υπάρχει έλλειψη προσήκουσας αιτιολογίας του έργου, έλλειψη περιβαλλοντικής εκτίμησης ακόμα και παράλειψη έκδοσης οικοδομικής άδειας από την πολεοδομία. Η τακτική των εκκλησιαστικών αρχών να παίρνουν άδεια από τη ναοδομία θεωρείται πια απαρχαιωμένη και έχει καταπέσει σε δίκες.

Ο «όχλος» και η μάχη της περίφραξης

Εκτός από τη νομική διαμάχη, υπάρχει και η φωνή των κατοίκων, που με αποφασιστικό τρόπο έχουν εκφρασθεί υπέρ της προστασίας του δασικού πλούτου. Μέσα σε αυτό το κλίμα και ο Δήμος Καισαριανής, με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, στράφηκε εναντίον του έργου. «Επιχειρήθηκαν τρεις δημοπρατήσεις και οι τρεις ματαιώθηκαν, ύστερα από τις μαζικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της πόλης μας», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Σπύρος Τζόκας. «Η κορυφαία συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2007 στο χώρο της Μονής, όταν πραγματοποιήσαμε και δεντροφύτευση του χώρου». Η απάντηση της Μητρόπολης ήταν η περίφραξη της επίμαχης έκτασης και η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά του δημάρχου για παραβίαση οικιακής ειρήνης και άλλα αδικήματα. Το δικαστήριο αθώωσε πρωτόδικα τον δήμαρχο, επικαλούμενο το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος.

Δεντροφύτευση

Εντυπωσιακή όμως ήταν η στάση κρατικών υπηρεσιών. Το Δασαρχείο Πεντέλης, για παράδειγμα, καλούσε τον Δήμο Καισαριανής να απέχει των παραπάνω κινητοποιήσεων και το Αστυνομικό Τμήμα να διατηρήσει την έννομη τάξη! Στο αντίγραφο βιβλίου αδικημάτων - συμβάντων του Α.Τ. Καισαριανής (το οποίο παρατίθεται στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης), οι πολίτες της Καισαριανής που είχαν συγκεντρωθεί για να φυτέψουν δένδρα στις 22 Σεπτεμβρίου χαρακτηρίζονται «όχλος»(!), ενώ γράφεται ότι η βουλευτής του ΚΚΕ κ. Εύα Μελά, «προέβη σε αυθαίρετη, βίαιη και προκλητική δενδροφύτευση»! αλλά και καταγράφηκαν οι αριθμοί των αυτοκινήτων των συγκεντρωμένων. Περίεργη αντιμετώπιση μιας ειρηνικής κινητοποίησης κατοίκων...

Η περίφραξη που αποτρέπει τους κατοίκους από την ελεύθερη κίνηση μέσα στο δικό τους δάσος αποτέλεσε επίσης σημείο έντονης αντιδικίας. Η Μητρόπολη ισχυρίζεται ότι «ενίσχυσε την υπάρχουσα κατεστραμμένη σε ορισμένα τμήματά της περίφραξη για λόγους ασφαλείας και προστασίας των ηλικιωμένων και αδύναμων μελών της αδελφότητος». Ο δήμος προχώρησε στις 10 Φεβρουαρίου στην εκκαθάριση τμήματος της περίφραξης, με χρήση δημοτικών μηχανημάτων και εργαζομένων και παρουσία όλων των δημοτικών παρατάξεων. Η Μητρόπολη ξανασήκωσε την περίφραξη, η οποία δεν... μακροημέρευσε, υπό το «βάρος» της κινητοποίησης κατοίκων της περιοχής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε κανένα παρόμοιο σχέδιο οικοδόμησης μέσα στο δάσος και αποκλεισμού μέρους του με συρματόπλεγμα», υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Τζόκας. Ας σημειωθεί επιπλέον ότι η Μητρόπολη ξερίζωσε τα πεύκα, τα οποία είχαν φυτέψει οι κάτοικοι και έβαλε ελιές και αμυγδαλιές, ίσως για να ξεχωρίσει το χώρο από το γύρω δάσος.

Το διάτρητο νομικό πλαίσιο

«Η περιοχή γύρω από τον Αη Γιάννη ήταν και είναι μια διέξοδος περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της Καισαριανής. Δεν θα αφήσουμε να τσιμεντοποιηθεί», τονίζει στην «Κ» ο κ. Κλέαρχος Σμυρναίος, από την Πρωτοβουλία Κατοίκων Καισαριανής. Οπως σε όλα τα προβλήματα του περιβάλλοντος, το κρίσιμο σημείο είναι η δραστηριοποίηση των κατοίκων. Αυτό αναπτύσσεται σήμερα και στην Καισαριανή. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο η τοπική Πρωτοβουλία Κατοίκων υπογραμμίζει την ανάγκη κινητοποίησης των πολιτών και όχι διεκπεραίωσης της αντίδρασης μέσω των δημοτικών φορέων. «Ο Υμηττός και το δάσος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των εκπροσώπων και των διαμεσολαβητών», σημειώνει η κ. Τασία Φερεντίνου.

Υπό το βάρος της πρόσφατης καταστροφικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην περιοχή της Αττικής η υπόθεση της επέκτασης της Μονής του Αγίου Ιωάννου στην Καισαριανή, όπως και κάθε ανάλογη, αξίζει να επανεξεταστεί. Οπως είναι φανερό ότι πρέπει να τροποποιηθεί επειγόντως το διάτρητο νομικό πλαίσιο «προστασίας» του Υμηττού, θεσμοθετημένο σε άλλες εποχές (Προεδρικό Διάταγμα του 1978), το οποίο επιτρέπει στη Β΄ Ζώνη Προστασίας του βουνού την εκτέλεση έργων «κοινωφελούς χαρακτήρα», με αποτέλεσμα ο πολύτιμος ελεύθερος χώρος του βουνού να απειλείται από επεμβάσεις οπλισμένου σκυροδέματος. Σήμερα, δεν υπάρχει τίποτα πιο κοινωφελές από το δάσος!

Καθημερινή 9-3-08

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τριάντα χρόνια από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, το ελληνικό κράτος διά του ΥΠΕΧΩΔΕ ομολογεί κυνικά ότι δεν μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή του.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, με "απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργου Σουφλιά αναστέλλεται για οκτώ (8) μήνες η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή ισχύος του Προεδρικού Διατάγματος 'περί καθορισμού ζωνών ρυθμίσεως και προστασίας της περιοχής του όρους' (Δ' 544/31-8-78)".

Στις δύο ζώνες προστασίας του βουνού α' και β' επιτρέπεται μόνον η ανέγερση κοινωφελών εγκαταστάσεων. Όμως ελλείψει συστηματικών ελέγχων και ενδιαφέροντος για την αποτελεσματική προστασία του με άδεια αναψυκτηρίου, πολιτιστικού κέντρου κ.λπ. φυτρώνουν αυθαίρετες κατοικίες οι οποίες κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας έπρεπε να κατεδαφιστούν.

Άλλη απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ προβλέπει δεύτερη κατά σειρά αναστολή για ένα χρόνο χορήγησης οικοδομικών αδειών και την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών στην εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχή "Κουντουριώτικα" του Δήμου Αθηναίων, μιας περιοχής που "αναπλάθεται" από το 1985 κι ακόμη δεν ξεκίνησε.

Της αναστολής εξαιρούνται οι οικοδομικές άδειες και η εκτέλεση εργασιών επισκευών για λόγους χρήσεως υγιεινής σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια ή σε επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, του ακινήτου που βρίσκεται το νοσοκομείο "Ελπίς" και η "η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών σε ιδιοκτησίες του Ο.Τ. 34 περ. 69 για τις οποίες εκδόθηκαν σχετικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων για τη συνέχιση των εργασιών αυτών". 

ΑΥΓΗ 9/4/08

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η νέα περιφερειακή Υμηττού φέρνει πολλαπλή υποβάθμιση

Τις επιπτώσεις από τη σχεδιαζόμενη νέα περιφερειακή Υμηττού στο βουνό, στον πολεοδομικό ιστό της πόλης έως την πριμοδότηση του ΙΧ επιχειρεί να αναδείξει η Επιτροπή Ηλιούπολης ενάντια στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και ταυτόχρονα επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων προκειμένου να αντιδράσουν από κοινού.

Για τον λόγο αυτόν οργανώνει συγκέντρωση - ενημέρωση αύριο Δευτέρα στις 7 το βράδυ στο τέρμα λεωφορείων 206 στην Αγία Μαύρα. Και υπογραμμίζει πως πρόκειται για ένα έργο που θα αλλάξει τον συγκοινωνικαό χάρτη της Αθήνας, καθώς "το νότιο τμήμα της δυτικής λεωφόρου Υμηττού προβλέπεται να κατασκευαστεί ως συνέχεια της υφιστάμενης Αττικής οδού από το ύψος της Καισαριανής μέχρι τα όρια των δήμων Αργυρούπολης - Γλυφάδας και να συνδεθεί με τον νέο οδικό άξονα Σπάτων - Ελληνικού μέχρι την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Ένα άλλο κομμάτι μέσω σήραγγας, θα συνδεθεί με το Κορωπί.

Η συνολική έκταση του έργου θα φτάνει περίπου τα 30 χλμ., εκ των οποίων τα μισά πρόκειται να είναι επιφανειακά στον Υμηττό. Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι του έργου (Καισαριανή - Αργυρούπολη), η πιο πρόσφατη μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχουμε υπόψη μας -η οποία σκοπίμως δεν έχει δημοσιοποιηθεί σε κανέναν Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης- προβλέπει τα εξής: Κατασκευή οδικού άξονα συνολικού μήκους 8.100 μέτρων, με δύο λωρίδες κυκλοφορίας (σε κάποια σημεία θα γίνονται τρεις), δύο λωρίδες έκτακτης ανάγκης και νησίδα τριών μέτρων. Μιλάμε δηλαδή για έναν κανονικό αυτοκινητόδρομο του οποίου το πλάτος θα φτάνει τα 25 μέτρα. Η λεωφόρος θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Υμηττού σε υψόμετρο 150 - 300 μέτρα και η προβλεπόμενη ταχύτητα θα είναι 120 χλμ. την ώρα.

Για τη διασύνδεση του αυτοκινητοδρόμου με το υφιστάμενο τοπικό δίκτυο προβλέπονται τέσσερις (4) κόμβοι σύνδεσης: Βύρωνας (Σακέτα), Ηλιούπολη (Σοφοκλή Βενιζέλου), Αργυρούπολη (Κύπρου-Γούναρη) και τέλος στην λεωφόρο Βουλιαγμένης.

Ακόμη προβλέπονται δύο υπογειοποιημένα τμήματα, ένα που συνδέει την περιφερειακή με τη λεωφόρο Βουλιαγμένης και τη Λ. Ποσειδώνος, το οποίο εν μέρει θα είναι υπογειοποιημένο και ένα ακόμα στην Καισαριανή που θα συνδέει την περιφερειακή Υμηττού με το κέντρο της Αθήνας (περιοχή Hilton)". 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 13/4/08

 

επιστροφή στην αρχή

 

April 16, 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 14 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η πρώτη συγκέντρωση της Επιτροπής Κατοίκων Ηλιούπολης ενάντια στην κατασκευή της νέας Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, στην πλατεία της Αγ. Μαύρας.

Κάτοικοι της γειτονιάς και όχι μόνο, έδωσαν τό παρόν προκειμένου να ενημερωθούν από την Επιτροπή, για το τι σχεδιάζεται να γίνει δίπλα στα σπίτια τους.

Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης μέλη της Επιτροπής παρουσιάσαν τη θέση τους γύρω από το φλέγον αυτό ζήτημα και κατέθεσαν προτάσεις για την επίλυση του κυκλοφοριακού της Ηλιούπολης. Οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί του θέματος και να κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις στους διοργανωτές. 

Η συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων εναντιώθηκε στην καταστροφή του Υμηττού για την κατασκευή του δρόμου και στη κατασκευή ενός τεράστιου ανισοπεδου κόμβου, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο δημιουργεί νέα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Ηλιούπολη και  πριμοδοτεί τη χρήση του Ι.Χ.

Το ραντεβού της Επιτροπής Κατοίκων Ηλιούπολης ανανέωθηκε για την Πέμπτη 8 Μαϊου στις 19.30, στο Δημαρχείο της Ηλιούπολης. 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Τηλέφ.Επικοινωνίας    6973939061

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

«ΟΧΙ» στους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό

Την αντίθεσή τους στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ που προβλέπουν την επέκταση της Αττικής οδού στο δυτικό τμήμα του Υμηττού πάνω από Βύρωνα, Ηλιούπολη και Αργυρούπολη, εξέφρασαν σε προχθεσινή συγκέντρωση τα μέλη της Επιτροπής Ηλιούπολης Ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.

Υποστήριξαν ότι η λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα βρίσκεται στην επέκταση του μετρό, του τραμ, όπως και στη δημιουργία ποδηλατόδρομων και όχι στην κατασκευή ενός ακόμα αυτοκινητόδρομου, ο οποίος δεν θα μειώσει αλλά θα επιβαρύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση, θα αυξήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση και βέβαια θα καταστρέψει τον Υμηττό.
«Αν και η μελέτη για την κατασκευή του έργου έχει ολοκληρωθεί και την έχουμε εμείς στα χέρια μας, το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν την έχει δημοσιοποιήσει», είπε στην «Ε» ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, μέλος της επιτροπής.
«Το ΥΠΕΧΩΔΕ πιέζει τη δημοτική αρχή της Ηλιούπολης να εγκρίνει τη μελέτη έτσι ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Η δημοτική αρχή δεν έχει ακόμα απαντήσει, λόγω των πιέσεων που δέχεται από εμάς», υπογράμμισε.
Τα μέλη της επιτροπής από τις 24/3 έχουν καταθέσει αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο να ενταχθεί το θέμα της κατασκευής του έργου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Παρ' ότι από τότε έχουν γίνει 3 συνεδριάσεις, το θέμα δεν έχει συζητηθεί.
«Εχουμε ζητήσει μέλη της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού να δούμε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ εδώ και 10 μήνες και ακόμα δεν μας έχει δεχτεί», είπε στην «Ε» ο κ. Τότσικας.

Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 16/04/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Του Πάνου Τότσικα

1. Η Αθήνα επεκτάθηκε και συνεχίζει να επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η συσσώρευση πληθυσμού και δραστηριοτήτων επιβάλλει την δημιουργία νέων μεταφορικών υποδομών.

Παρά την λειτουργία του Μετρό και του Προαστιακού, κυρίαρχο μέσο μετακίνησης είναι το Ι.Χ. αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση.

2. Το 1985, θεσπίστηκε η εκ περιτροπής κυκλοφορία Ι.Χ. αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας (μεγάλα-μικρά και αργότερα μονά-ζυγά), ως «προσωρινό» μέτρο κατά του νέφους. Τότε κυκλοφορούσαν καθημερινά περίπου 500.000 Ι.Χ., αλλά σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 2,2 εκατομμύρια. Οι ημερήσιες μετακινήσεις στο λεκανοπέδιο της Αθήνας έχουν καταμετρηθεί στα 8 εκατομμύρια, με προοπτική να διαμορφωθούν στα 10 εκατομμύρια μέσα στην επόμενη διετία. Περίπου το 60% των μετακινήσεων γίνεται με Ι.Χ. και σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις «.το 2010 τα αυτοκίνητα στο λεκανοπέδιο, θα κινούνται με ταχύτητα πεζού.».1

3. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Την τελευταία δεκαετία, η μέση ετήσια αύξηση των Ι.Χ. ήταν της τάξης του 6,56%, όταν ο πληθυσμός της χώρας αυξήθηκε μόλις κατά 0,46%. Οι Έλληνες κάνουν κατά μέσο όρο 9 διαδρομές την εβδομάδα με το Ι.Χ. τους για αποστάσεις μικρότερες από ένα χιλιόμετρο, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι Έλληνες κάνουν υπερδιπλάσια χρήση του Ι.Χ. σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.2

4. Στο λεκανοπέδιο της Αθήνας κυκλοφορεί το 43% των οχημάτων. Το 45% των μετακινήσεων αφορούν την διαδρομή σπίτι - δουλειά - σπίτι. «.Ο κορεσμός της κυκλοφορίας στους βασικούς οδικούς άξονες φτάνει σήμερα στο 55% και αν δεν ληφθούν μέτρα, το 2010 θα φτάσει στο 78% έως και 95%. Θα μιλάμε για μια ακίνητη πόλη.».3

Στους 11 σημαντικότερους οδικούς άξονες τις ώρες αιχμής, η μέση ταχύτητα των οχημάτων έχει μειωθεί από 3% έως και 12%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

5. Στην Αττική Οδό, το πρώτο εξάμηνο του 2007 η μέση ημερήσια κυκλοφορία διαμορφώθηκε στα 290.000 οχήματα και έχει φτάσει στα όρια αντοχής του αυτοκινητόδρομου. Στο κεντρικό τμήμα της (κόμβος Δουκίσης Πλακεντίας - έξοδος στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας), παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα μποτιλιαρίσματα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, προωθούνται σενάρια για την προσθήκη στην Αττική Οδό ενός δεύτερου δρόμου, που θα κινείται υπογείως του σημερινού, στο τμήμα από την Δουκίσης Πλακεντίας έως τον κόμβο της Μεταμόρφωσης.4

6. Είναι προφανές ότι τα σημερινά κυκλοφοριακά αδιέξοδα στην πρωτεύουσα, οφείλονται στην κυρίαρχη επιλογή μετακίνησης του πληθυσμού μέσω της χρήσης Ι.Χ. αυτοκινήτων. Δεδομένου ότι ο δείκτης ιδιοκτησίας στη χώρα μας κινείται ακόμα σε μεσαία επίπεδα σε σχέση με άλλες αναπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες, είναι βέβαιο ότι τα κυκλοφοριακά προβλήματα για την Αθήνα τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο, στον βαθμό που δεν θα υπάρξουν διαφορετικές πολιτικές επιλογές για τις μετακινήσεις μας.

7. Ο υφιστάμενος οδικός άξονας Λεωφ. Κατεχάκη-Λεωφ. Αλίμου, αποτελεί σήμερα την «Περιφερειακή Λεωφόρο» σύνδεσης των βορειοανατολικών με τις νοτιοανατολικές περιοχές του λεκανοπεδίου και συνδέεται με την Αττική Οδό στο ύψος της Καισαριανής. Τμήμα αυτού του οδικού άξονα διέρχεται από τον αστικό ιστό των Δήμων Βύρωνα (Καρέας), Ηλιούπολης και Αργυρούπολης. Η προγραμματισμένη επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό προς τα νότια, στον δασικό χώρο πάνω από τον Καρέα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη, εμφανίζεται ως ένα έργο αναγκαίο και αναπόφευκτο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα υφιστάμενα σήμερα προβλήματα στις αστικές περιοχές όπου υπάρχει διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία. Ακόμη, η νέα Περιφερειακή Λεωφόρος εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει μεγάλη ταχύτητα κυκλοφορίας, ενώ προβλέπεται η σύνδεση της με τον προγραμματιζόμενο νέο οδικό άξονα αεροδρομίου Σπάτων-πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, ο οποίος θα τέμνει κάθετα τον Υμηττό.

Εξ' άλλου, πέραν όσων αναφέρθηκαν, προβλέπεται σε μια επόμενη φάση η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού πάνω από την Άνω Γλυφάδα, ενώ προβλέπεται ακόμη η  κατασκευή μιας Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό πάνω από τα Γλυκά Νερά, την Παιανία και το Κορωπί.

8. Είναι προφανές ότι όλοι αυτοί οι προβλεπόμενοι αυτοκινητόδρομοι θα προκαλέσουν σοβαρές επιπτώσεις στον δασικό χώρο του Υμηττού, ακόμη και όταν υπογειοποιηθούν κάποια μικρότερα ή   μεγαλύτερα τμήματα τους. Διότι, για την κατασκευή και την λειτουργία τους απαιτούνται εκτεταμένες εκχερσώσεις δασικής βλάστησης, τοιχία αντιστήριξης, γέφυρες, ανισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης με τα τοπικά οδικά δίκτυα των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό κλπ. Επίσης απαιτούνται σταθμοί διοδίων, δεδομένου ότι προβλέπεται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι να κατασκευαστούν με τη μέθοδο Σ.Δ.Ι.Τ.

(Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), που σημαίνει ότι όσοι κινούνται σ' αυτούς θα πληρώνουν διόδια.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Υμηττός είναι ένα βουνό με ιδιαίτερη αρχαιολογική και μνημειακή αξία που συνδέεται με την ιστορία της Αθήνας, καθώς και ότι οι νέοι αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό θα διέρχονται από περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, λόγω της ιδιαίτερης αξίας όσον αφορά την ορνιθοπανίδα και την χλωρίδα του βουνού.

9. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η προγραμματιζόμενη επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, δεν συνεπάγεται την κατάργηση της λειτουργίας του σημερινού οδικού άξονα Λεωφ. Κατεχάκη-Λεωφ. Αλίμου, όπως ισχυρίζονται ή φαντάζονται κάποιοι. Απλώς θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ανακούφιση σε επιβαρημένες σήμερα περιοχές (στην Ηλιούπολη και στην Αργυρούπολη), η οποία πολύ σύντομα θα εξουδετερωθεί από την κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Αττική και τη δημιουργία -ενδεχομένως- ενός νέου πολεοδομικού συγκροτήματος στον

χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και στην παραλία του Σαρωνικού.

10. Με βάση όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, πιστεύουμε ότι σήμερα δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα η κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, αλλά η διαφορετική διαχείρηση του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, η ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων, η δημιουργία εκτεταμένων λεωφορειολωρίδων και ποδηλατόδρομων, η απελευθέρωση των πεζοδρομίων από σταθμευμένα αυτοκίνητα κ.α. Δηλαδή αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση μιας διαφορετικής πολιτικής από την σημερινή για τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, η οποία θα προστατεύει το περιβάλλον και θα σέβεται την ιστορική κληρονομιά, μιας πολιτικής η οποία δεν θα παραχωρεί τους δημόσιους δρόμους σε ιδιώτες για εκμετάλλευση (όπως συμβαίνει με την Αττική Οδό), μιας πολιτικής που δεν θα πριμοδοτεί την χρήση του Ι.Χ. αλλά τα δημόσια μεταφορικά μέσα.

Σημειώσεις

1. Γιάννης Γκόλιας, καθηγητής Ε.Μ.Π. (Ελευθεροτυπία, 13/1/08)

2. Πάνος Παπαδάκος, συγκοινωνιολόγος (Ελευθεροτυπία, 31/12/07)

3. Γ. Χανδάνος, πρόεδρος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων (Ελευθεροτυπία, 31/12/07)

4. Χαρά Τζαναβάρα, δημοσιογράφος (Ελευθεροτυπία, 31/12/07)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Τα συρματοπλέγματα πνίγουν το μαγικό βουνό

Απαγορευμένη ζώνη είναι ο Υμηττός, καθώς μεγάλες εκτάσεις έχουν καταληφθεί από το Δημόσιο και καταπατητές

Νικολέττα Μουτούση

Εκεί ψηλά στον Υμηττό υπάρχει κάποιο μυστικό... Και αυτό ανακαλύπτουν καθημερινά δεκάδες πεζοπόροι, φυσιολάτρες, ποδηλάτες και δρομείς πίσω από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και τις καταπατήσεις, που μετατρέπουν τον Υμηττό σε ιδιωτικό δρυμό!

«Το παρεξηγεί κανείς αυτό το βουνό, αλλά είναι πάρα πολύ όμορφο» λέει η Λυδία Χατζηαλεξίου, γενική γραμματέας του Συλλόγου Φίλοι του Ποδηλάτου, που συχνά παίρνει το ποδήλατό της και ανεβαίνει στον Υμηττό. «Υπάρχουν πολλές διαδρομές για ποδήλατο είτε σε ασφαλτόδρομο είτε σε χωματόδρομους» και περιγράφει πως κάποιος μπορεί να ξεκινήσει από την περιοχή Χολαργού- Παπάγου σε άσφαλτο, να κατευθυνθεί προς Καισαριανή, όπου υπάρχει κατηφόρα σε χωματόδρομο που φτάνει μέχρι την είσοδο του Καρέα. «Από ψηλά κανείς έχει θέα την Αθήνα έως την Αίγινα και τη Σαρωνίδα». Όμως, στον Υμηττό δεν είναι η μόνη θέα που συναντά κανείς. «Βλέπουμε πολλά σκάγια. Πρέπει να υπάρχει παράνομο κυνήγι» υποστηρίζει η Λυδία Χατζηαλεξίου.

Το παράνομο κυνήγι

Ως επιβεβαίωση στα λεγόμενά της, έρχονται τα στοιχεία για τους κινδύνους που διατρέχουν τα είδη πουλιών που ενδημούν στον Υμηττό. «Το 30% των πουλιών που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα υπάρχει μόνον στον Υμηττό», αναφέρει ο κ. Ν. Προμπονάς, μέλος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας και προσθέτει ότι 30 από τα είδη θεωρούνται σπάνια ή απειλούμενα σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. «Εκτός από τις πυρκαγιές, μεγάλο πρόβλημα για τα πουλιά αποτελούν η οικιστική επέκταση όπου γίνεται, το παράνομο κυνήγι- κυρίως στα Μεσόγεια- και οι κεραίες που συνέχεια αυξάνονται», καταγγέλλει.

Για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο Υμηττός έχει ενταχθεί εδώ και χρόνια στο πρόγραμμα «υπεύθυνων περιοχών» και εθελοντές καταγράφουν συνεχώς την ορνιθοπανίδα αλλά και αυθαίρετες παρεμβάσεις. «Εάν τα μέλη μας δουν να ξεφορτώνουν ένα μεγάλο φορτίο με μπάζα, σημαίνει κινητοποίηση», σημειώνει.

Ωστόσο, ο Υμηττός εξακολουθεί να παραμένει απροστάτευτος. Το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μεγάλων εκτάσεων του βουνού έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπονται στα όριά του βιομηχανικές δραστηριότητες οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με περιαστικό δάσος.

«Απαγορεύεται» παντού

«Προσοχή ιδιωτικός χώρος, απαγορεύεται η είσοδος» ενημερώνει η πινακίδα στην είσοδο του Υμηττού από την πλευρά του Βύρωνα. Μέσα στη δασική περιοχή, μπετονιέρες και φορτηγά κινούνται ανενόχλητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν ανάγκες της εταιρείας επεξεργασίας μπετόν. Ακριβώς απέναντι και με αδιευκρίνιστο ακόμη καθεστώς αδειοδότησης, η ίδια εταιρεία δημιούργησε πρόσφατα και μονάδα επεξεργασίας ασβέστη. Ακόμη και βενζινάδικο στην υπηρεσία των αξιωματικών του στρατού λειτουργεί στην προστατευόμενη ζώνη του Υμηττού!

«Πώς μπορώ να ελέγξω την περιοχή όταν μέσα στη ζώνη προστασίας του Υμηττού στον Βύρωνα υπάρχουν έξι στρατόπεδα, ιδιωτικές εταιρείες και άλλες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να βάλω μπάρες στην είσοδο και να κυκλοφορεί οποιοσδήποτε;», αναρωτιέται ο δήμαρχος Βύρωνα και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού Νίκος Χαρδαλιάς.

Αλλά ακόμη και στα σημεία που ο δήμος έχει δικαίωμα να βάλει μπάρες, οι επιτήδειοι βρίσκουν τη λύση. «Έσπαζαν τις κλειδαριές και έβαζαν δικές τους. Πήγαιναν οι υπάλληλοι, έβλεπαν την κλειδαριά στη θέση της και θεωρούσαν πως ο χώρος ελέγχεται αλλά μέσα είχαν ρίξει μπάζα. Τώρα βάζουμε και φυσικά εμπόδια, ώστε να ξέρουμε πότε κάποιος έχει μπει παράνομα», σχολιάζει ο κ. Χαρδαλιάς

Κατεδάφισαν πυροφυλάκιο

Το αρμόδιο Δασαρχείο Πεντέλης- στο οποίο υπάγεται ο Υμηττός!- δεν έχει ασχοληθεί με τις βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες: το μόνο ζήτημα για το οποίο επέδειξε ευαισθησία να εκδώσει τελεσίδικη πράξη κατεδάφισης ήταν για το μικρό κτίσμα που λειτουργεί ως πυροφυλάκιο των εθελοντών στην είσοδο του Υμηττού, στον Βύρωνα!

«Βρίσκεται σε μισή ώρα με λεωφορείο από το κέντρο και προσφέρει εξαιρετική εναλλακτική λύση ως περιαστικό δάσος, διαθέτει πλούσιο οικοσύστημα» σημειώνει ο κ. Προμπονάς, αλλά προσθέτει: «Αν συνεχιστεί η επέκταση, θα καταντήσει Λυκαβηττός, που είναι πια μία απομονωμένη νησίδα στο τσιμέντο του κέντρου της πόλης».

Η τελευταία όαση

Ως νησίδα βλέπει τον Υμηττό και ο Γεράσιμος Αράπης, πρόεδρος του Συμβουλίου Φυσικού Περιβάλλοντος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Στο σημερινό του, όμως, μέγεθος θεωρεί πως αποτελεί όαση και σωτηρία για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο. «Είναι σημαντικό να αυξηθεί η προσοχή μας στον Υμηττό, γιατί με τις αλλαγές στη χρήση της πόλης των Αθηνών και με το αεροδρόμιο στην άλλη πλευρά και τη μετατόπιση της ανοικοδόμησης στα Μεσόγεια, αποτελεί μία νησίδα ιδιαίτερης βιοποικιλότητας και αισθητικής μέσα σε έναν αστικό ιστό- μία νησίδα που εάν δεν την προσέξουμε, θα εξαφανιστεί. Είναι κρίμα να μην τον γνωρίζουν οι Αθηναίοι», επισημαίνει

Ανάλογη είναι η πικρία και του κ. Προμπονά που επίσης υποστηρίζει πως «κρίμα να έρχονται ξένοι παρατηρητές να δουν την ορνιθοπανίδα του Υμηττού και να μην την ξέρουν οι Αθηναίοι». Δεν είναι τυχαίο πως ο Δρόμος Βουνού Υμηττός, που διοργάνωσε για 9η φορά τον περασμένο Φεβρουάριο ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Χολαργού, συγκεντρώνει συμμετοχές και από το εξωτερικό. «Πρόκειται για έναν δύσκολο δρόμο 21 χιλιομέτρων σε άσφαλτο και χωματόδρομο και με υψομετρική διαφορά 350 μέτρων» λέει ο διευθυντής του Οργανισμού Κωνσταντίνος Κρασώνης, επισημαίνοντας ότι για την απόφαση διοργάνωσης ενός τέτοιου αγώνα «αρχικό κίνητρο ήταν η διάσωση του Υμηττού και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Στον αγώνα συμμετείχαν φέτος 434 αθλητές συλλόγων, αλλά και απλοί πολίτες που θέλησαν να δώσουν το «παρών» σε μία διαδρομή σε συνθήκες βουνού- οι συμμετοχές μάλιστα σε σύγκριση με την προηγούμενη διοργάνωση το 2007 ήταν αυξημένες κατά 35%.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080515&nid=8509841&sn=&spid=876

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

Μετά από μια σχετικά χαλαρή περίοδο, επανερχόμαστε δριμύτεροι.

Υπενθυμίζουμε ότι, μετά την πολύ πετυχημένη «Συνάντηση για τον Υμηττό»που πραγματοποιήσαμε στις 2 Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο Καισαριανής, συμμετείχαμε στις18-20 Ιανουαρίου στις εκδηλώσεις

που έγιναν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού από τους 4 Δήμους της περιοχής (Ημερίδα, δεντροφύτευση κ.α ).

Στις 28 Ιανουαρίου μια τετραμελής αντιπροσωπεία της Διαδημοτικής συναντήθηκε με τον διευθυντή του Σ.Π Α.Υ κ. Νομικό

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης στείλαμε στις 10/2 ενημερωτική ανακοίνωση στα μέλη της Διαδημοτικής και στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στις 31 Ιανουαρίου κατατέθηκε προσφυγή στο Σ.Τ.Ε κατά της απόφασης του Γ.Γ Περιφέρειας Αττικής με την οποία εξαιρέθηκαν από την αναδάσωση εκτάσεις που κάηκαν στην περιοχή Χολαργού – Παπάγου στον Υμηττό στη πυρκαγιά της 25.8.2008.

Υπενθυμίζουμε ότι έχουμε ζητήσει ραντεβού με τον Δασάρχη Πεντέλης ( από 21.12.07) και με τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε  ( από 30.4.07) ,για τα οποία ακόμη δεν έχουμε απάντηση.

Επισημαίνουμε ότι στις 8 Απριλίου ανακοινώθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ η αναστολή  για 8 μήνες χορήγησης οικοδομικών αδειών στη περιοχή του ορεινού όγκου του Υμηττού που ισχύει το Π.Δ 544/1978.Δηλαδή σε μια περιοχή όπου επιτρέπεται η κατασκεύη μόνο κοινωφελών εγκαταστάσεων, αλλά όπως φάνηκε από την ιστορία του «αναψυκτηρίου» Μαγγίνα, χτίζονται εκατοντάδες αυθαίρετα με ή χωρίς άδεια από την Πολεοδομία.

Eπισημαίνουμε επίσης ότι μετά την ιστορία με τον Μαγγίνα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι το ΠΔ 544/1978 πρόκειται να αναθεωρηθεί και να γίνει «αυστηρότερο».

Εξ’άλλου,βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον Υμηττό ,όπως:

   -Aναδασώσεις περιοχών Καισαριανής-Βύρωνα και Χολαργού- Παπάγου.

  - Νέοι αυτοκινητόδρομοι (περιοχή Βύρωνα-Ηλιούπολης- Αργυρούπολης-Γλυφάδας )

  -Εγκαταστάσεις Κ.Υ.Τ της ΔΕΗ  στα ορια Ηλιούπολης-  Αργυρούπολης

  - Παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων για «κοινωφελείς» και εμπορικές εγκαταστάσεις (Γλυφάδα-Βύρωνας)

- Ανοιχτά Οικοδομικά Τετράγωνα (Καρέας-Ηλιούπολη)

- Δημιουργία αστικου τύπου «πάρκων» στον δασικό χώρο   (Αργυρούπολη-Χολαργός)

-Επέκταση εκκλησιαστικών εγκαταστάσεων (Καισαριανή)

-Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις εκπαίδευσης (ορια Ηλιούπολης -  Βύρωνα)

-Δασικό Kτηματολόγιο

-Αυθαίρετες κατοικίες στη Β’Ζώνη (Κορωπί -Παιανία –Βάρη-Ανω Γλυφάδα κ.α)

-Αρχαιολογικοί χώροι.

Για να συζητήσουμε τα παραπάνω ζητήματα (και οτιδήποτε άλλο) και κυρίως το ζήτημα της επικείμενης τροποποίησης του Π.Δ 544/1978 με την οποία,στην ουσία, επιδιώκεται να συρικνωθούν τα σημερινά όρια της Β’ Ζώνης προστασίας Υμηττού ώστε να «νομιμοποιηθούν» αυθαίρετα κτίσματα (Μαγγίνας κλπ) και να αλλάξουν οι επιτρεπόμενες χρήσεις, θα συναντηθούμε την ΔΕΥΤΕΡΑ  2  ΙΟΥΝΙΟΥ στις 7,30μμ στο ανοικτό θεατράκι –Ταπητουργείο Βύρωνα ( Κύπρου και Χειμάρας)

15.5. 2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ανακοίνωση 6. 6 2008

Στις 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή Συνέλευση μελών της Διαδημοτικής Επιτροπής στο υπαίθριο θεατράκι του Ταπητουργείου Βύρωνα, όπου τέθηκε ένα μεγάλο μέρος από τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους και τους φορείς των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό.

Στη Συνέλευση παρευρέθηκε και μίλησε εκπρόσωπος του Σ.Π.Α.Υ., ο οποίος προσπάθησε να καλύψει την ολιγωρία, την αδράνεια και την συνενοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα σημερινά οξυμένα ζητήματα προστασίας του Υμηττού.
Ύστερα από διεξοδική συζήτηση, η Συνέλευση αποφάσισε να επικεντρώσουμε το επόμενο διάστημα τις παρεμβάσεις μας :

α) Στην ανάδειξη των στόχων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τροποποίηση του Π.Δ 544 Δ’/1978, όπου επιδιώκεται η συρρίκνωση της Α’ και Β’ Ζώνης προστασίας του βουνού και η δημιουργία Γ’ Ζώνης δήθεν «προστασίας» Υμηττού, στην οποία θα ενταχθούν οι αυθαίρετες περιοχές κατοικίας (Βάρη, Κορωπί, Ανω Γλυφάδα, Ηλιούπολη κ.α.), καθώς και οι λεγόμενες «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» (Μαγγίνας κ.α.)
β) Στην απόκρουση των εξαγγελθέντων σχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων για την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, τα οποία περιλαμβάνουν την επέκταση της Αττικής Οδού προς Νότο πάνω από τη Καισαριανη, το Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη μέχρι τη Γλυφάδα, το Ελληνικό και την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος.

Ακόμη το ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει νέα διόδια, ανοιχτούς - ανισόπεδους κόμβους με το υπάρχον οδικό δίκτυο των όμορων Δήμων, σύνδεση του Λεκανοπεδίου της Αθήνας με το Κορωπί και τα Μεσόγεια μέσω σήραγγας στον Υμηττό που θα ξεκινάει από τη περιοχή του στρατοπέδου Σακέττα (δίπλα στον Καρέα), καθώς και νέους επιφανειακούς αυτοκινητόδρομους στην Ανατολική πλευρά του Υμηττού.

Ως πρώτη αντίδραση στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ η «Διαδημοτική Επιτροπή» αποφάσισε την οργάνωση Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας την

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 11.00π.μ
στη συμβολή της σημερινής Περιφερειακής Λεωφόρου (οδικός άξονας Κατεχάκη –Αλίμου) και της στροφής προς Σακέττα.

ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ  9  ΙΟΥΝΗ  7:30 μ.μ. (Στάση ΕΥΔΑΠ)

-  ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

-  ΝΑ ΦΥΓΕΙ  ΤΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ, ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ

Oπως είναι γνωστό, τον Ιούνιο του 2005, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφαση 1672/05, απεφάνθη ότι οι προγραμματισμένες εγκαταστάσεις 400/150 KV της ΔΕΗ εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, είναι αντίθετες με το άρθρο 24 του Συντάγματος και είναι ασυμβίβαστες με την  προστασία της οικολογικής ισορροπίας του βουνού. Κατά συνέπεια, οι εγκριθέντες από το ΥΠΕΧΩΔΕ περιβαλλοντικοί όροι καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης, θεωρούνται άκυροι και δεν ισχύει πλέον  η περιβαλλοντική άδεια που είχε εκδοθεί. Αυτό σημαίνει ότι, το κτήριο του Κέντρου Υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 150KV που κατασκευάσθηκε καθώς και η εγκατάσταση δύο μετασχηματιστών 150/20 KV το 2003, λειτουργούν σήμερα χωρίς νόμιμη άδεια. Επίσης, από την απόφαση του ΣτΕ προκύπτει ότι οι  γραμμές και οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος από το Λαύριο στο ΚΥΤ, είναι επίσης αυθαίρετες και παράνομες.

Η απόφαση του ΣτΕ δικαιώνει τους αγώνες των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, πού συσπειρωμένοι γύρω από τη Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, απέτρεψαν τα αρχικά σχέδια της ΔΕΗ για τη κατασκευή στο χώρο αυτό ενός  Κέντρου Υπερ-Υψηλής Τάσης 400 / 150 KV.

Η ΔΕΗ και η σημερινή Κυβέρνηση, αδιαφορώντας για τις αποφάσεις του ΣτΕ, έχουν αθετήσει τις υποσχέσεις τους γιά εξεύρεση λύσης και οριστικής  μετεγκατάστασης του ΚΥΤ. Οι υποσχέσεις που δόθηκαν ήταν η παραχώρηση στο Δημόσιο και η δενδροφύτευση, του μεγαλύτερου τμήματος της συνολικής έκτασης των 135 στρεμμάτων και ο περιορισμός της σημερινής περίφραξης σε μικρότερο χώρο. Αντίθετα, εξακολουθούν να προχωρούν τα σχέδιά τους για την κατασκευή ενός τερατώδους ΚΥΤ 400/150 KV.

Kάτω από αυτές τις συνθήκες, η Διαδημοτική Επιτροπή καλεί τις Δημοτικές Αρχές Ηλιούπολης – Αργυρούπολης να μην ανεχθούν άλλο τις παρανομίες και τις αυθαιρεσίες της ΔΕΗ και της Κυβέρνησης, και μαζί να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες νομικές ενέργειες και κινητοποιήσεις, ώστε να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις του ΣτΕ, να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να αποτραπεί η παραπέρα υποβάθμιση  του  περιβάλλοντος   και  της  ποιότητας  ζωής  των  κατοίκων  της περιοχής και ο κίνδυνος για την υγεία τους.

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ  

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η νέα Περιφερειακή του Υμηττού διχάζει τους δημάρχους

Προκόπης Γιόγιακας

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ δύο ταχυτήτων από τους δημάρχους των περιοχών όπου διέρχεται η νέα Περιφερειακή του Υμηττού. Οι δήμαρχοι Βύρωνα, Ηλιούπολης, Ελληνικού και Αργυρούπολης είχαν χθες το βράδυ συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος τους κάλεσε στο υπουργείο για να τους παρουσιάσει τα σχέδια για τις νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, επειδή όπως λέει στα «ΝΕΑ» όλος «ο κυκλοφοριακός φόρτος από τον κόμβο τού Σακέτα με κατεύθυνση το Παγκράτι θα περνάει μέσα από τον Βύρωνα» και ζητάει τροποποίηση των σχεδίων. Το πρωί, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Σπύρος Τζόκας, που δεν συμμετείχε στη συνάντηση- θα συναντηθεί με τον κ. Σουφλιά την ερχόμενη Παρασκευή- προανήγγειλε κινητοποιήσεις διαφωνώντας με τη χάραξη και διεκδικεί υπόγεια συνδετήρια οδό κατά μήκος της Πανεπιστημιούπολης για να μην περνάει όλη η κίνηση μέσα από την πόλη. Όπως αναφέρει, «η μελέτη υπάρχει στα χέρια του ΥΠΕΧΩΔΕ». Από τον Δήμο Καισαριανής ανακοινώθηκε ότι στις 12 Ιουνίου θα γίνει δίωρος αποκλεισμός όλων των εξόδων της Αττικής Οδού προς την πόλη, ενώ αν δεν υπάρξουν εξελίξεις, από την Τετάρτη 18 Ιουνίου θα προχωρήσουν σε μόνιμο κλείσιμο των δρόμων

Μέχρι την παρουσίαση των σχεδίων, το σημείο τριβής των δημάρχων Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Ελληνικού με το ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν οι κόμβοι της Περιφερειακής Υμηττού. Χθες, οι δήμαρχοι έλεγαν ότι θα περιμένουν να πάρουν στα χέρια τους τα τελικά σχέδια και την περιβαλλοντική μελέτη και θα παραμπέψουν το θέμα στα Δημοτικά Συμβούλια. Ο κ. Σουφλιάς τους ανέφερε ότι οι κόμβοι στην Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη έχουν ανασχεδιαστεί και υπογειοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Ο δήμαρχος Πειραιά κ. Παναγιώτης Φασούλας αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΧΩΔΕ επειδή «από τον σχεδιασμό των οδικών αξόνων αφήνουν το λιμάνι χωρίς σύνδεση». Σε χθεσινή ανακοίνωση του δήμου επισημαίνεται: «Διεκδικούμε την άμεση ένταξη στα σχεδιαζόμενα οδικά έργα της Αττικής, της επέκτασης της Λεωφόρου Ποσειδώνος μέχρι το λιμάνι του Πειραιά».

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080604&nid=8746397&sn=&spid=876

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ   ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Πριν λίγες μέρες, ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ανακοίνωσε τις αποφάσεις του για τους νέους αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό, αποκρύπτοντας ωστόσο τα σχέδια και τις ουσιαστικές επιπτώσεις από τη κατασκευή και τη λειτουργία τους. 

Είναι βέβαιο όμως ότι:

- Ο Υμηττός χαρίζεται στους εργολάβους, εφ’όσον μαζί με τους αυτοκινητόδρομους επιβάλλονται και νέα διόδια.

- Ο κόμβος στην Αγία Μαύρα και η είσοδος στην Ηλιούπολη από τη Λ. Σοφ. Βενιζέλου προωθείται ως η μοναδική και  οριστική λύση.

-Ο σημερινός οδικός άξονας (Λ. Ελ.Βενιζέλου - Πρωτόπαππα- Ηρώων     Πολυτεχνείου), θα εξακολουθεί να λειτουργεί όπως σήμερα.

Θεωρώντας απαράδεκτες τις λύσεις που προωθούνται, επισημαίνουμε: 

ΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ 

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας  Τρίτη 17 Ιουνίου ,19.30 μ.μ

έξω από το Δημαρχείο Ηλιούπολης

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ   ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

http://epitropilioupolis.blogspot.com/

(ελήφθη 14-6-08)

 

επιστροφή στην αρχή

 

25 Ιουνίου, στις 7.30μμ, σας προσκαλούμε στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης, (Σοφ. Βενιζέλου 114-Δημαρχείο), στην πρώτη προβολή της ταινίας του Μάριου Νόττα

« Κ.Υ.Τ – Κίνημα Υπερυψηλής Τάσης»

Στην ταινία περιλαμβάνονται ντοκουμέντα από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής Ηλιούπολης-Αργυρούπολης( και όχι μόνο)

της περιόδου 2002-2006, ενάντια στην επέκταση

των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στη Β’ Ζώνη προστασίας του Υμηττού.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ  ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ  ΤΟΥ  ΥΜΗΤΤΟΥ

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΥΠΕΧΩΔΕ – ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ   ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

            Στις 2 Ιουνίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παρουσίασε τις αποφάσεις του γιά τους Νέους Αυτοκινητόδρομους Αττικής συνολικού μήκους 83 χλμ περίπου και προϋπολογισμού 1.5 δις. ευρώ,εκ των οποίων τα 55 χλμ προβλέπεται να κατασκευαστούν με Συμβάσεις Παραχώρησης (Σ.Δ.Ι.Τ) σε ιδιώτες-εργολάβους,οι οποίοι θα τους εκμεταλλεύονται, μέσω διοδίων, για αρκετές δεκαετίες.

Ζήτημα 1ο: Υπουργική Αυθαιρεσία

Σύμφωνα με τον υπουργό, «…οριστικοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι μελέτες οδοποιίας (χάραξη, μηκοτομές,κόμβοι,διατομές κλπ )..»,ενώ «…παράλληλα επικαιροποιείται η εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που έγιναν μετά από συζήτηση με τις δημοτικές αρχές και άλλους φορείς..» ώστε «…μέχρι τέλους του έτους να γίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού..»

Παρατήρηση : Ο υπουργός δεν έχει ενημερώσει ουσιαστικά κανέναν, εφ' όσον μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σε καμία δημοτική αρχή και σε κανένα άλλο φορέα τις οριστικοποιημένες μελέτες που αναφέρει. Αντίθετα αποκρύπτει και δεν παραδίδει τα αναλυτικά σχέδια,δίνοντας στη δημοσιότητα έναν απλό χάρτη-σκαρίφημα,από τον οποίο δεν προκύπτουν τα ακριβή στοιχεία των νέων αυτοκινητόδρομων. Με αυτό τον τρόπο ο υπουργός επιχειρεί να υφαρπάξει μια καταρχήν συναίνεση η οποία να στηρίζεται στην άγνοια των πραγματικών δεδομένων, φέρνοντας τούς πάντες προ τετελεσμένων γεγονότων.

Ζήτημα 2ο: Υπάρχει αναγκαιότητα ενός τέτοιου αυτοκινητόδρομου;

Στη περιοχή μας, προγραμματίζεται η κατασκευή της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού μήκους 14,5 χλμ ως επέκταση της Αττικής Οδού, πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα (Καρέα), την Ηλιούπολη,την Αργυρούπολη και διαμέσου του Ελληνικού, μέχρι την παραλιακή Λεωφ. Ποσειδώνος.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, κεντρική διαχωριστική νησίδα, Λωρίδες Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ) και,σύμφωνα με τον υπουργό «…είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να μη θίγονται έστω και κατ' ελάχιστο οι κάτοικοι των όμορων Δήμων..»

Παρατήρηση: Αφ' ενός, ο υπουργός αποκρύπτει ότι οι κάτοικοι των όμορων Δήμων έχουν ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή τους στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ επειδή αντιλαμβάνονται ότι θίγονται. Αφ' ετέρου,ερωτάται ο υπουργός,με βάση ποιά μελέτη σκοπιμότητας, ποιά στοιχεία και ποιές προβλέψεις κυκλοφοριακών φόρτων προκύπτει η ανάγκη για έναν τόσο μεγάλο αυτοκινητόδρομο στην Ν.Α Αθήνα,του μεγέθους της Εθνικής Οδού Πάτρας-Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ενώ η υπό επικαιροποίηση μελέτη του ΥΠΕΧΩΔΕ του 2006,προέβλεπε 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση; Η ερώτηση που θέτουμε είναι ρητορική˙ όλοι γνωρίζουμε ποιοι θα επωφεληθούν από το έργο αυτό...

Ζήτημα 3ο: Γιατί υπογειοποίηση στο βουνό;

Από όσα αναφέρει ο υπουργός προκύπτει ότι στη Δυτική Περιφ. Λεωφ. Υμηττού θα είναι υπογειοποιημένα τα 12 από τα 14,5 περίπου χλμ.

Παρατήρηση: Η επιλογή της υπογειοποίησης προέκυψε για να καμφθεί η αυξανόμενη πίεση των κατοίκων, των τοπικών κινήσεων και φορέων. Ισχυρίζονται  ότι αυτό το έργο δε θα επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής μας.

Η πραγματικότητα όμως, τους διαψεύδει! Σε αντίστοιχες περιπτώσεις υπογειοποίησης προκύπτουν σημαντικά προβλήματα, όπως το “φαινόμενο της καμινάδας” (όλο το καυσαέριο διοχετεύεται στις εισόδους και εξόδους των τούνελ), καταστροφή του υδροφόρου ορίζοντα, αποξήρανση του εδάφους, επιπτώσεις στη χλωρίδα και πανίδα του Υμηττού, αύξηση του ενδεχομένου να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Είμαστε αντίθετοι σε ένα τέτοιο έργο.

            -Γιατί η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, ακόμα και αν υπογειοποιηθούν τελικά εκτεταμένα τμήματά του,θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία του βουνού,όπως αναφέρουν ακόμα και ειδικοί επιστήμονες,και στην αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του,ιδιαίτερα στα σημεία των προβλεπόμενων κόμβων (Σακέττα Βύρωνα, Αγ. Μαύρα Ηλιούπολης),αποτελώντας το πρώτο βήμα για οικιστικές επεκτάσεις και εμπορικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, δυσχεραίνει την ελεύθερη πρόσβαση στο βουνό. Ήδη στη περιοχή Σακέττα έχουν εκδηλωθεί οι προθέσεις της δημοτικής αρχής Βύρωνα,της εκκλησίας και ιδιωτών για τη διαμόρφωση ενός νέου διοικητικού –εμπορικού πόλου,αλλοιώνοντας τον υφιστάμενο δασικό χαρακτήρα της.

            -Γιατί η κατασκευή αυτού του νέου αυτοκινητόδρομου, δεν γίνεται για να επιλυθούν τα ήδη υπάρχοντα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Ηλιούπολη (όπως φαντάζονται ή ισχυρίζονται κάποιοι),τα οποία θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία μιας νέας υπερτοπικής λεωφόρου, της Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου και των απολήξεών της προς την Λεωφ. Βουλιαγμένης. Ήδη η Αττική Οδός παρά τομεγάλο αντίτιμο το οποίο έχει για διόδια, λίγα χρόνια μετά την κατασκευή της έχει αρχίσει να μπλοκάρει και οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι σε 2 χρόνια θα έχει κορεστεί!

            -Γιατί,όπως ήδη αναφέρθηκε,ο νέος αυτοκινητόδρομος δεν θα αποτελεί μια δημόσια υποδομή αλλά μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση για κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες,(όπως η Αττική Οδός),όπου ο κάθε κάτοικος ή εργαζόμενος στη περιοχή θα καλείται να πληρώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο για να τον χρησιμοποιήσει.

            Τι προτείνουμε

            Αν θέλαμε να σκιαγραφήσουμε μια λύση για τα κυκλοφοριακά προβλήματα της Αθήνας η κατεύθυνση είναι:

Προτεραιότητα στην επέκταση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και υποδομών και στην ενίσχυση της χρήσης τους από τους κατοίκους και τους εργαζόμενους

Αποτροπή της χρήσης του Ι.Χ αυτοκινήτου και  εξασφάλιση άνετης μετακίνησης με μέσα σταθερής τροχιάς,λεωφορεία,ποδήλατα και με τα πόδια για κοντινές διαδρομές. Δηλαδή προτεραιότητα στη δημιουργία λεωφορειολωρίδων, ποδηλατόδρομων, δίκτυου πεζόδρομων,απελευθέρωση πεζοδρομίων από εμπορικές δραστηριότητες,παρκαρισμένα αυτοκίνητα κ.ά.

            Όσον αφορά τη περιοχή μας ,προτείνουμε:

Κανένας νέος αυτοκινητόδρομος στον Υμηττό, κανένας νέος κόμβος σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο. Για μας,τα έργα που προωθούνται, καμιά σχέση δεν έχουν να κάνουν με την βελτίωση της ζωής μας και την επίλυση των οξυμένων κυκλοφοριακών προβλημάτων από τη διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων μέσα από το Δήμο μας.

Κατάργηση του προβλεπόμενου νέου αυτοκινητόδρομου από Σακέττα (Βύρωνα) προς Κορωπί – Αεροδρόμιο – Αγ. Μαρίνα – Παραλιακή Λεωφόρο Σουνίου, ο οποίος μετά την έξοδο από το σχεδιαζόμενο τούνελ θα είναι επιφανειακός και θα προκαλέσει σημαντικά και ανεπανόρθωτα πλήγματα στον δασικό χώρο της Ανατολικής πλευράς του Υμηττού,ανατρέποντας εκ των πραγμάτων τις σημερινές χρήσεις και επιβάλλοντας κερδοσκοπικές δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση διαχωρίζουμε τη στάση μας απέναντι σε λογικές που υιοθετούνται είτε από τη δημοτική αρχή είτε από τις δημοτικές παρατάξεις και προσπαθούν να επιλύσουν το κυκλοφοριακό προτείνοντας εναλλακτικούς τρόπους κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου.

Η επιτροπή είναι ανοιχτή και επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων με έναν ισότιμο τρόπο, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις για το ζήτημα αυτό!

ΟΥΤΕ ΔΡΟΜΟΣ ΟΥΤΕ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕ ΛΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΙΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΓΕΙΤΟΝΙΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΥΜHΤΤΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ    ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

http://epitropilioupolis.blogspot.com -  epitropilioupolis@gmail.com

6979145366 - 6973939061

(ελήφθη 18-6-08)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Να ανακηρυχθεί ο Υμηττός σε εθνικό δρυμό

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνος ΖΑΓΑΡΑΣ

Την αναγκαιότητα να χαρακτηριστεί ο Υμηττός "εθνικός δρυμός" ή "εθνικό πάρκο" επεσήμαναν οι Φώτης Κουβέλης, Νίκος Χαρδαλιάς, Νίκος Χλύκας και Γιάννης Σχίζας σε ανοιχτή εκδήλωση της Νομαρχιακής Βόρειας Αθήνας του Συνασπισμού για την προστασία του βουνού την περασμένη Πέμπτη στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής.

Παράλληλα ταύτιση απόψεων υπήρχε ανάμεσα στους ομιλητές όσον αφορά την κατάργηση της β' ζώνης, καθώς και την απομάκρυνση των παράνομων δραστηριοτήτων από την περιοχή. Στη συζήτηση συμμετείχαν- παίρνοντας μάλιστα στο τέλος της συζήτησης τον λόγο- αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, δημοτικοί σύμβουλοι, μέλη τοπικών συλλόγων και συλλόγων εργαζομένων, ο αντιδήμαρχος Χολαργού Α. Πολύδωρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψαριανός.

Υπογραμμίζοντας τις οικολογικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του Συνασπισμού προτού ακόμα η οικολογία γίνει "μόδα" η Χαρά Καφαντάρη από το τμήμα οικολογίας του ΣΥΝ συντόνισε την εκδήλωση, ενώ δημοτικός σύμβουλος Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος ανοίγοντας τη συζήτηση στάθηκε σε δυο επίκαιρους άξονες, να μην καεί ο Υμηττός και να πάψουν οι αυθαιρεσίες εις βάρος του βουνού.

Αν δεν προστατεύσουμε το περιβάλλον θα επισπεύσουμε τον θάνατό του

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης τόνισε αρχικά πως "ο Υμηττός αποτελεί δημόσιο αγαθό υπερτοπικού χαρακτήρα που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καεί". Αναφέρθηκε στα 134 είδη πουλιών, τα 600 είδη φυτών και τα 80 σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός πως αν δεν αλλάξει το προεδρικό διάταγμα ο Υμηττός θα συνεχίσει να λεηλατείται. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου όπου επεσήμανε πως "όταν είναι να καταστραφεί το περιβάλλον το είναι εύκολο, ενώ όταν είναι να συμβεί το αντίθετο τότε είναι δύσκολο". Επίσης μίλησε για τους υπαρκτούς κινδύνους που διατρέχει το βουνό (καταπατήσεις, ψευδώνυμες ιδιοκτησίες, ψευδείς τίτλοι κ.ο.κ.) και την άρνηση του ελληνικού κράτους να υπερασπιστεί την κυριότητα των δημοσίων χώρων απέναντι σε πρόσωπα και οικονομικά συμφέροντα. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Φ. Κουβέλης είπε πως το περιβάλλον δεν είναι αθάνατο και αν δεν το προστατεύσουμε θα επισπεύσουμε τον θάνατό του, ενώ υπογράμμισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της β' ζώνης, να ανακηρυχθεί ο Υμηττός εθνικός δρυμός και να ενισχυθεί το δασαρχείο, καθώς και τα προληπτικά αντιπυρικά μέτρα.

Ο Ν. Χαρδαλιάς, δήμαρχος Βύρωνα, εξήρε τις πρωτοβουλίες των μελών του ΣΥΝ, καθώς και το σχέδιο και τις προτάσεις του κόμματος που έστω κι αν δεν συμφωνεί κανείς με όλες, παρόλα αυτά εδώ και χρόνια βοηθούν και διευκολύνουν τους αιρετούς εκπροσώπους στη συγκρότηση ενός οικολογικού οράματος. Με τη σειρά του υπογράμμισε πως το βουνό της Αττικής δεν αποτελεί μονάχα τοπικής σημασίας ζήτημα, ενώ επεσήμανε την πολιτική βούληση που χρειάζεται προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο Υμηττός. "Πρέπει- είπε- να συγκρουστούμε με καθεστωτικές λογικές αν θέλουμε να σώσουμε τον Υμηττό, να απομακρυνθούν οι δραστηριότητες που ενοχλούν το περιβάλλον (εργοστάσια, στρατόπεδο με βενζινάδικο κ.λπ.), να απαιτήσουμε την κατάργηση της β' ζώνης, να χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο".

Απουσιάζει η πολιτική βούληση

Ο δασολόγος Ν. Χλύκας παρουσίασε πολλά ιστορικά, καθώς και ιδιαίτερα περιβαλλοντικά στοιχεία του Υμηττού, μίλησε για την κακή κατάσταση των δρόμων που εμποδίζουν την καλύτερη προφύλαξη του δάσους, τόνισε την εγκατάλειψη των χώρων αναψυχής, ενώ ζήτησε να φύγει το πάρκο κεραιών από την περιοχή και των δράσεων που είναι παράνομες. Τέλος έκανε λόγο για ένα αυστηρότερο πλαίσιο προστασίας του Υμηττού σύμφωνα με τον Νόμο 1650/86.

Ο Γ. Σχίζας (συγγραφέας και μέλος περιβαλλοντικών κινήσεων) μίλησε για την απουσία πολιτικής βούλησης έτσι ώστε ο Υμηττός να αποφύγει τους όποιους κινδύνους καραδοκούν, ενώ είπε πως είναι απαραίτητο να κλείσουν εκείνες οι "τρύπες" που επιτρέπουν παράταιρες χρήσεις. Αναφέρθηκε κι αυτός στο ζήτημα των κεραιών, ενώ προσέθεσε και το θέμα με τους πυλώνες υψηλής τάσης. Τέλος τόνισε τη σημασία των οδικών έργων που πρέπει να γίνουν.

Αυγή 21-6-08

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΒΟΥΝΟ

«Οχι» στα σχέδια Σουφλιά

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Συντονισμένο «όχι» στις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την επέκταση της Αττικής Οδού μέσω σηράγγων στον Υμηττό λένε οι κάτοικοι και φορείς των περιοχών, που ετοιμάζουν συλλαλητήριο στις αρχές Ιουλίου για να παρουσιάσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους ώστε να διασωθούν το βουνό αλλά και κοινόχρηστοι χώροι που καταστρέφονται με τον σχεδιαζόμενο αυτοκινητόδρομο.

Χθες οργάνωσαν την πρώτη ανοικτή συγκέντρωση στο ύψος του στρατοπέδου Σακέττα, όπου προβλέπεται η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου για τη σύνδεση της περιφερειακής Υμηττού με την προβλεπόμενη νέα σήραγγα στον Υμηττό. Την Τρίτη στις 8 μ.μ. ο Δήμος Καισαριανής έχει αναγγείλει ανοικτή συγκέντρωση και την επομένη στις 7 μ.μ. συνεδριάζει η επιτροπή περιβάλλοντος του Δήμου Ελληνικού. Αντίθετο στην κατασκευή μεγάλου κόμβου στο τέλος της οδού Σ. Βενιζέλου, στα όρια του δήμου, είναι το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης. Σε ψήφισμά του επισημαίνει ότι το έργο θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά το κέντρο του δήμου. Προτείνει να μεταφερθεί ο κόμβος σε χώρο της ΕΥΔΑΠ, στην έξοδο προς την Ηρώων Πολυτεχνείου και αν αυτό δεν είναι εφικτό, να καταργηθεί. Εξέλεξε επίσης επιτροπή αγώνα αποτελούμενη από τον δήμαρχο και εκπροσώπους όλων των παρατάξεων και φορέων, ενώ θεωρεί ελλιπή την ενημέρωση από την πλευρά του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.
Παρών στη χθεσινή συγκέντρωση ήταν ο δήμαρχος Ελληνικού. Ο κ. Κορτζίδης αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ο κ. Σουφλιάς αρνήθηκε να παραδώσει τις μελέτες στους δημάρχους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Ελληνικού, με το «επιχείρημα» ότι δίνουν τα σχέδια στους κατοίκους και τους ανησυχούν! Ηδη η δημοτική αρχή Ελληνικού εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για να έχει όλα τα στοιχεία του έργου, όπως προβλέπει η σύμβαση του Ααρχους που κυρώθηκε στη χώρα μας με τον νόμο 3422/2005.
Από τα όσα έχουν γίνει ώς τώρα γνωστά, προκύπτει ότι μόνον στα όρια του Δήμου Ελληνικού για τις ανάγκες των νέων έργων θα καταστραφεί το πάρκο στη συμβολή των οδών Κύπρου και Αφροδίτης και μέρος της 129 ΠΥ που διεκδικεί ο δήμος για να δημιουργηθεί γωνιά πράσινου ως αντιστάθμισμα της «πίεσης» που θα δεχθεί μέρος της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής με τη λειτουργία του νέου σταθμού του μετρό. Ο κ. Κορτζίδης διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα για την παράκαμψη που σχεδιάζει το υπουργείο μετά τον κόμβο της λεωφόρου Βουλιαγμένης για να περάσει κάτω από τις οδούς Αφροδίτης και Εθνάρχου Μακαρίου. Ανησυχεί επίσης για τις επιπτώσεις του κόμβου που προβλέπεται στο ύψος της Ποσειδώνος, στο βόρειο άκρο του Κάτω Ελληνικού.
Μια άλλη φιλοσοφία για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού μας περιγράφει ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας, που δεν στοχεύει στη διευκόλυνση του Ι.Χ. αλλά στην ενίσχυση των συγκοινωνιών, με έμφαση τα μέσα σταθερής τροχιάς. «Αν κρίνεται αναγκαία η σύνδεση του Ελληνικού με το αεροδρόμιο στα Σπάτα, αυτό μπορεί να γίνει με επέκταση του προαστιακού και όχι με ένα νέο αυτοκινητόδρομο που διαλύει τα Μεσόγεια», μας εξήγησε. Οσο για την επέκταση της περιφερειακής Υμηττού, προτείνει υπόγειο αυτοκινητόδρομο ώς το νεκροταφείο της Ηλιούπολης. Από εκεί θα συνεχίζει, πάντα σε σήραγγα, ώς τη λεωφόρο Βουλιαγμένης με μια από τις τέσσερις εναλλακτικές διαδρομές: δίπλα στο ρέμα Πικροδάφνης, κάτω από την Εθνάρχου Μακαρίου στην Ηλιούπολη, κάτω από την Κύπρο στην Αργυρούπολη ή μέσω της Αλίμου. «Δεν υπάρχει λόγος να φτάσει ο αυτοκινητόδρομος ώς την Ποσειδώνος», υπογραμμίζει ο Π. Τότσικας. Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη Σωτηρία του Υμηττού προτείνει τη λειτουργία λεωφορειολωρίδας ή καλύτερα γραμμής τραμ στον άξονα Κατεχάκη-Καρέα-Ελ. Βενιζέλου (Ηλιούπολη), Βουλιαγμένης-Αλίμου-Ποσειδώνος. Ζητά επίσης την ανάπλαση του άξονα Ελ. Βενιζέλου-Πρωτόπαππα-Αθηνών-Ηρώων Πολυτεχνείου-Αργυρουπόλεως σε διαδρομή τοπικής κυκλοφορίας, με χώρους πράσινου, πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/06/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Όχι στους νέους αυτοκινητόδρομους

Η πρώτη αντίδραση στους σχεδιαζόμενους νέους αυτοκινητόδρομους με συγκέντρωση διαμαρτυρίας προγραμματίζεται σήμερα από τη Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού, σήμερα το πρωί στις 11 στη συμβολή της σημερινής Περιφερειακής Λεωφόρου Κατεχάκη - Αλίμου και της στροφής προς Σακέττα. Προηγήθηκε συνέλευση κατά την οποία αποφασίστηκαν παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν "τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ και των εργολάβων για την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, τα οποία περιλαμβάνουν την επέκταση της Αττικής Οδού προς Νότο, πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη μέχρι τη Γλυφάδα, το Ελληνικό και την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Επίσης προβλέπονται νέα διόδια, ανοιχτοί - ανισόπεδοι κόμβοι με το υπάρχον οδικό δίκτυο των όμορων Δήμων, σύνδεση του Λεκανοπεδίου της Αθήνας με το Κορωπί και τα Μεσόγεια μέσω σήραγγας στον Υμηττό που θα ξεκινάει από την περιοχή του στρατοπέδου Σακέττα (δίπλα στον Καρέα), καθώς και νέους επιφανειακούς αυτοκινητόδρομους στην Ανατολική πλευρά του Υμηττού." Εν τω μεταξύ η επιτροπή Ηλιούπολης εκφράζει την αντίθεσή της στην επέκταση της δυτικής περιφερειακής μέχρι την Ποσειδώνος και αμφισβητεί την χρησιμότητά της . Όπως εξηγεί με ανακοίνωσή της " η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, ακόμα και αν υπογειοποιηθούν τελικά εκτεταμένα τμήματά του, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία του βουνού, όπως αναφέρουν ακόμα και ειδικοί επιστήμονες, και στην αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του, ιδιαίτερα στα σημεία των προβλεπόμενων κόμβων (Σακέττα Βύρωνα, Αγ. Μαύρα Ηλιούπολης), αποτελώντας το πρώτο βήμα για οικιστικές επεκτάσεις και εμπορικές εκμεταλλεύσεις. Παράλληλα, δυσχεραίνει την ελεύθερη πρόσβαση στο βουνό. Ήδη στην περιοχή Σακέττα έχουν εκδηλωθεί οι προθέσεις της δημοτικής αρχής Βύρωνα, της Εκκλησίας και ιδιωτών για τη διαμόρφωση ενός νέου διοικητικού - εμπορικού πόλου, αλλοιώνοντας τον υφιστάμενο δασικό χαρακτήρα της.

--- Δεν γίνεται για να επιλυθούν τα ήδη υπάρχοντα κυκλοφοριακά προβλήματα στην Ηλιούπολη (όπως φαντάζονται ή ισχυρίζονται κάποιοι), τα οποία θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία μιας νέας υπερτοπικής λεωφόρου, της Λεωφ. Σοφ. Βενιζέλου και των απολήξεών της προς την Λεωφ. Βουλιαγμένης. Ήδη η Αττική Οδός παρά το μεγάλο αντίτιμο το οποίο έχει για διόδια, λίγα χρόνια μετά την κατασκευή της έχει αρχίσει να μπλοκάρει και οι συγκοινωνιολόγοι εκτιμούν ότι σε δύο χρόνια θα έχει κορεστεί!

Επιπλέον δεν θα αποτελεί μια δημόσια υποδομή αλλά μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση για κάποιες κατασκευαστικές εταιρείες, (όπως η Αττική Οδός), όπου ο κάθε κάτοικος ή εργαζόμενος στην περιοχή θα καλείται να πληρώνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο αντίτιμο για να τον χρησιμοποιήσει". Και αντιπροτείνει επέκταση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και υποδομών κατά προτεραιότητα και στην ενίσχυση της χρήσης τους από τους κατοίκους και τους εργαζόμενους όπως και αποθάρρυνση της χρήσης του Ι.Χ. αυτοκινήτου και εξασφάλιση άνετης μετακίνησης με μέσα σταθερής τροχιάς, λεωφορεία, ποδήλατα και με τα πόδια για κοντινές διαδρομές. Δηλαδή προτεραιότητα στη δημιουργία λεωφορειολωρίδων, ποδηλατόδρομων, δικτύου πεζόδρομων, απελευθέρωση πεζοδρομίων από εμπορικές δραστηριότητες, παρκαρισμένα αυτοκίνητα κ.ά.  Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 22/6/08

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δεν κάηκε όλος ο Υμηττός, κάηκε ο μισός. Αρα δούλεψε ο κρατικός μηχανισμός.

Ναυτίλος ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/06/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε πευκόφυτη περιοχή των Γλυκών Νερών και η οποία έκαψε εκατοντάδες στρέμματα πανέμορφου δάσους στον Υμηττό, φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία.

Εκτός από τις καταγγελίες των κατοίκων ότι κατά την εκδήλωση της πυρκαγιάς άκουσαν ταυτόχρονα πολλές εκρήξεις, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) και δημάρχος Βύρωνα, Νίκος Χαρδαλιάς, υποστηρίζει ότι εδώ και ενάμιση μήνα είχε στείλει απόρρητο έγγραφο στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών, μέσω του οποίου ενημέρωνε τους αρμόδιους ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα εκδηλώνονται καθημερινά πολλές μικρές φωτιές στην περιοχή των Γλυκών Νερών. Εξέφραζε μάλιστα την άποψη ότι οι πυρκαγιές αυτές δεν μπορεί να είναι τυχαίες και ζητούσε από τους υπευθύνους να ψάξουν να δουν τι συμβαίνει.

Μάλιστα, κατά τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ, πριν από λίγο καιρό συνελήφθη ένας άνδρας, συμβασιούχος στον Δήμο Γλυκών Νερών, ο οποίος ομολόγησε ότι είχε βάλει 23 φωτιές, χωρίς όμως να κατονομάσει μέχρι σήμερα τον εντολέα του.
Με αφορμή τη χθεσινή καινούργια φωτιά στον Υμηττό και ενώ ακόμα δεν έχουν προλάβει να σβήσουν τα ίχνη της περσινής (είχαν καεί 1.034 στρέμματα δάσους), ο πρόεδρος του ΣΠΑΥ επαναλαμβάνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει πράξη το τρίπτυχο για το οποίο φωνάζει εδώ και καιρό και πιστεύει ότι μόνο με αυτό θα μπορέσει να διασωθεί το βουνό. Δηλαδή δημιουργία δασαρχείου, χαρακτηρισμός του Υμηττού «εθνικό πάρκο» και κατάργηση της Β' Ζώνης.
«Ολα αυτά πρέπει να πραγματοποιηθούν σε συνδυασμό, γιατί εάν γίνει ένα από τα τρία δεν λέει απολύτως τίποτα. Το να αποφασιστεί ο χαρακτηρισμός του βουνού σε εθνικό πάρκο δεν σημαίνει κάτι. Παράλληλα, πρέπει να απομακρυνθούν όλες οι βιομηχανίες τσιμέντου, τα ασβεστοποιεία, τα διαλυτήρια και όλη αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα. Δεν λέω ότι ο Υμηττός είναι μη προστατευόμενη ζώνη, η ετοιμότητά μας είναι εξαιρετική, αλλά το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να τον φυλάξουμε όπως θα θέλαμε».
Οσο για το άλλο καυτό θέμα, δηλαδή την ανυπαρξία αυτόνομου δασαρχείου στην περιοχή (ο Υμηττός ανήκει στο δασαρχείο Πεντέλης), ο κ. Χαρδαλιάς υπογραμμίζει ότι το σύνολο των κατοίκων που μένουν γύρω από τον Υμηττό είναι 1.100.000, δηλαδή το 1/10 του πληθυσμού της Ελλάδας. Και μόνο αυτά τα στοιχεία είναι αρκετά για να καταλάβουν οι υπεύθυνοι την ανάγκη δημιουργίας δασαρχείου.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/06/2008

 

Φωτιά σε ό,τι έχει απομείνει στον Υμηττό!

Λίγες ώρες ήταν αρκετές, χτες, για να γίνει το «δόγμα άμεσης αντίδρασης» στάχτη και αποκαΐδια. Το ...δόγμα εκπονήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών για την αντιμετώπιση των φετινών δασικών πυρκαγιών. Μάλιστα, σε προχτεσινή σύσκεψη που έγινε στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας υπό τον υφυπουργό Εσωτερικών Π. Χηνοφώτη, είχε αξιολογηθεί η μέχρι σήμερα εφαρμογή του, χωρίς, όπως φαίνεται να ληφθούν υπόψη οι 4.000 κενές θέσεις της Πυροσβεστικής και η ερημωμένη, από προσωπικό, Δασική Υπηρεσία.

Χτες, ο δαυλός της κυβερνητικής πολιτικής, που αβαντάρει τα συμφέροντα τα οποία κερδοσκοπούν σε βάρος της δημόσιας δασικής γης, άναψε στον Υμηττό. Στις 12.53 το μεσημέρι, ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική περιοχή ανάμεσα στα σύνορα της Αγ. Παρασκευής και των Γλυκών Νερών. Η Πυροσβεστική, η οποία ενημερώθηκε από πολίτη και όχι από τα πυροφυλάκια της περιοχής, ισχυρίζεται ότι η κινητοποίησή της ήταν άμεση αλλά οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως τα πρώτα εναέρια μέσα φάνηκαν μετά από 50 λεπτά. Ετσι οι φλόγες, με τη βοήθεια και των ισχυρών ανέμων, ανέβηκαν την πλαγιά και άρχισαν να κατεβαίνουν προς τον Χολαργό και του Παπάγου. Την ίδια στιγμή, ένα άλλο μέτωπο κατευθυνόταν προς την Παιανία.

Οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκαν στην κατάσβεση από τα εναέρια μέσα, συνολικά 13 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, τα οποία έκαναν ρίψεις νερού μέχρι αργά το απόγευμα. Παράλληλα, στα διάφορα σημεία της πυρκαγιάς υπήρχαν 80 πυροσβέστες με 37 οχήματα και 30 υδροφόρες δήμων. Από την άλλη, δύο πεζοπόρα τμήματα 78 ατόμων του Σώματος, έξι εθελοντικές ομάδες αλλά και 100 στρατιώτες, είχαν ριχθεί στη «μάχη» με τις μικροεστίες που ήταν διάσπαρτες στην περιοχή ούτως ώστε να μη «φουντώσει» η φωτιά ξανά τη νύχτα.

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο δήμαρχος Γλυκών Νερών, Γιώργος Σώκος έκανε λόγο για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πως πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς ακούστηκαν εκρήξεις. Η πυρκαγιά προκάλεσε και αρκετές διακοπές ρεύματος στις νότιες περιοχές της Αθήνας με αποτέλεσμα να υπάρξουν 250 κλήσεις για απεγκλωβισμούς πολιτών από ασανσέρ.

Στις σχετικές καταγγελίες για αργοπορία επέμβασης των εναέριων μέσων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης υποστήριξε πως η πρώτη ρίψη έγινε από ελικόπτερο σε λιγότερο από 30 λεπτά (στη 1.23), ενώ δυο αεροσκάφη έκαναν ρίψεις στη 1.35. Ωστόσο, τα υπόλοιπα εναέρια μέσα άρχισαν, σταδιακά, να πραγματοποιούν ρίψεις μετά τις δυο παρά δέκα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών του Σώματος, κάνουν λόγο για 1.000 στρέμματα καμένου δάσους.

Την ίδια ώρα, η πυροσβεστική είχε να αντιμετωπίζει άλλες τρεις πυρκαγιές στην Αττική. Συγκεκριμένα, στις 11.15 π.μ.στο Γερόβουνο Καματερού, στη 1.40 μ.μ. στο συνοικισμό Ποντίων στον Αγ. Στέφανο και στις 4.15 μ.μ. στην Σταμάτα. Και οι τρεις τέθηκαν υπό έλεγχο.

Λόγω του κινδύνου νέων πυρκαγιών στην Αττική, το αρχηγείο της Πυροσβεστικής αποφάσισε τη μεταφορά ανδρών και οχημάτων από τη Στερεά και Δυτική Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο, στο λεκανοπέδιο. Παράλληλα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων από τη γέφυρα Καισαριανής προς Υμηττό, στην οδό Μπουμπουλίνας στα Γλυκά Νερά, σε τμήματα της Λ. Λαυρίου καθώς και ο δρόμος της Πάρνηθας από το τελεφερίκ και προς την κορυφή.

Ριζοσπάστης 26 Ιούνη 2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Πράσινο» σε καταπατητές

Σαφείς πιέσεις οικιστικής επέκτασης εντός της Α ζώνης προστασίας του Υμηττού ασκούνται στα όρια των δήμων Γλυκών Νερών και Παιανίας. Η μεγάλη φωτιά της περασμένης εβδομάδας στην περιοχή, που έκαψε 1.000 στρέμματα δάσους στην ανατολική πλευρά του βουνού φαίνεται να εντάσσεται σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Αλλες 14 φορές είχε κινδυνεύσει από τον περασμένο Μάιο να καεί το πευκοδάσος στο ύψος των Γλυκών Νερών ενώ μόλις δύο ημέρες μετά την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή, νέα φωτιά εκδηλώθηκε, σχεδόν ταυτόχρονα με άλλες τέσσερις σε άλλους δήμους της Αττικής.

Τους κλείνουν το μάτι
Την ίδια στιγμή, ενώ τα εμπρηστικά σχέδια είναι κάτι περισσότερο από προφανή η πολιτεία όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται να θωρακίσει περιοχές - φιλέτα για οικιστική ανάπτυξη αλλά στερεί κρίσιμους πόρους από τους δήμους για δασοπροστασία και... κλείνει το μάτι στους επίδοξους οικοπεδοφάγους προαναγγέλλοντας παράκαμψη του άρθρου 24 για την προστασία των δασών με νόμο.

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ζητεί να καταργηθεί η Β ζώνη προστασίας, που χρησιμοποιείται ως «ορμητήριο» για την καταστροφή της Α ζώνης και να κηρυχθεί το βουνό «Εθνικός Δρυμός» ώστε να μην είναι δυνατή η περαιτέρω οικιστική ανάπτυξη. Στα ντοκουμέντα που παρουσιάζει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» αποτυπώνεται ανάγλυφα ότι η πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στον Υμηττό δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Στον δασικό χάρτη, που επεξεργάστηκε η δασολόγος του ΣΠΑΥ, κ. Βίκυ Δημητρίου, φαίνεται ότι το μέχρι πρότινος δάσος, τέφρα σήμερα, είναι περικυκλωμένο από αυθαίρετους οικισμούς που έχουν ξεφυτρώσει όχι μόνο μέσα στη Β ζώνη προστασίας του Υμηττού αλλά ακόμα και στην πρώτη, εκεί δηλαδή που απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση.

Οι τιμές των οικοπέδων και των ακινήτων έχουν εκτοξευθεί στην περιοχή των Γλυκών Νερών τα τελευταία χρόνια και καθώς τα πρώην κτήματα της περιοχής των Μεσογείων έχουν μετατραπεί στην πλειοψηφία τους σε συγκροτήματα πολυτελών κατοικιών, οι μόνοι ελεύθεροι χώροι για νέα λαμπρά πεδία δόξης του real estate στην περιοχή βρίσκονται στις προστατευόμενες ζώνες του Υμηττού. Ηδη σχεδόν όλη η Β ζώνη προστασίας της ανατολικής πλευράς του βουνού (στην οποία επιτρέπονται μόνο ήπιες χρήσεις, αναψυκτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις) σε Γλυκά Νερά, Παιανία και Κορωπί έχει μετατραπεί σε περιοχή αμιγούς κατοικίας.

Μια... γειτονιά
Οι απολήξεις των οικισμών αυτών μπαίνουν σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και μέσα στην Α ζώνη προστασίας, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του οικισμού Προσήλιο ή της Αγίας Τριάδας στην Παιανία.

Ολες αυτές οι περιοχές αλλά και τα τελευταία σπίτια των Γλυκών Νερών βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο που κατέκαψε η πρώτη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού. Εξάλλου όλο και πιο συχνά τελευταία, ξεφυτρώνουν εντός της Α ζώνης, περιφράξεις εκτάσεων ακόμα και τμημάτων του δάσους.

Από την πλευρά τους οι δήμοι του Υμηττού προσπαθούν να αποκρούσουν τα σχέδια των εμπρηστών με πενιχρά μέσα και με την κυβέρνηση να φέρνει διαρκώς εμπόδια στο έργο τους.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Δήμος Γλυκών Νερών είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάιο κονδύλι ύψους 70.000 ευρώ για τη δημιουργία υδατοδεξαμενής χωρητικότητας 140 τόνων νερού ώστε να γίνεται ο ανεφοδιασμός των πυροσβεστικών ελικοπτέρων με νερό όμως το αίτημα έχει χαθεί κάπου ανάμεσα στο Υπουργείο Εσωτερικών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Αντί για δέντρα φυτρώνουν ...βίλες
Ορατό δια γυμνού οφθαλμού είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής για την προστασία των δασών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει το αποτέλεσμα των δασοκτόνων επιλογών των προηγούμενων αλλά και της παρούσας κυβέρνησης μέσα από σύγκριση αεροφωτογραφιών που αποδεικνύουν περίτρανα ότι η αρχή «άπαξ δάσος πάντα δάσος» δεν έχει καμία πρακτική εφαρμογή.

Πλέον ενδεικτική είναι η περίπτωση των παρυφών της Πεντέλης στην περιοχή του Νέου Βουτζά, όπου εκεί που πριν από 10 χρόνια ήταν δάσος σήμερα έχει χτιστεί μια ολόκληρη πόλη. Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του κεντρικού όγκου της Πεντέλης, όπου οι αεροφωτογραφίες δείχνουν νέους οικισμούς να ξεφυτρώνουν και παλαιούς να επεκτείνονται εκεί που άλλοτε ήταν δάσος ή δασική έκταση.

Οσο δε για τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Λαγονήσι και το Δασκαλειό, εκεί το παιχνίδι φαίνεται να έχει χαθεί εδώ και αρκετά χρόνια αφού ήταν οι πρώτες εκτάσεις που «κόπηκαν» σε οικόπεδα κάτω από τη μύτη της άγρυπνης πολιτείας.

Επικίνδυνα παιχνίδια με τους νόμους
Ολο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ξεφυτρώνουν, εντός της Α ζώνης, περιφράξεις εκτάσεων ακόμα και τμημάτων του δάσους

Με την περυσινή τραγική εμπειρία να μην έχει σταθεί αρκούντως διδακτική στους αρμόδιους φορείς το φετινό καλοκαίρι θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο για τα εναπομείναντα δάση.

Τα πρώτα δείγματα γραφής υπάρχουν ήδη, με τις δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ στις ούτως ή άλλως αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες έρχονται να προστεθούν και οι δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης, που κάνουν «σινιάλο» σε επίδοξους οικοπεδοφάγους.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, η κυβέρνηση παρότι δεν κατάφερε να αναθεωρήσει το άρθρο 24 για την προστασία των δασών θα περάσει νόμο βάσει του οποίου το νέο δασολόγιο θα χρησιμοποιήσει αεροφωτογραφίες του 1975 για τον προσδιορισμό των δασών και όχι τα στοιχεία του 1940, όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ανακαλούν εγκυκλίους
Από την άλλη μεθοδεύει την εφαρμογή δια της πλαγίας οδού του δασοκτόνου νόμου 3208/03 του υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Δρυ, ο οποίος κρίνεται αυτές τις ημέρες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προκειμένου να μην κριθεί αντισυνταγματικός, ο εκπρόσωπος του Δημοσίου ζήτησε να κλείσει η δίκη ανακαλώντας όλες τις εγκυκλίους και τους δασικούς χάρτες που έχουν προσβληθεί ώστε να μην είναι σε θέση το δικαστήριο να ασχοληθεί με τη συνταγματικότητά τους.

Με το τρικ αυτό οι υπηρεσίες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τον νόμο κατά την κρίση τους...

ΗΛΙΑΣ ΜΑΡΟΥΤΣΗΣ 
maroutsis@pegasus.gr

ΕΘΝΟΣ 28/6/08

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να αποκρύπτει τα αναλυτικά σχέδια για την επέκταση της Αττικής Οδού στον Υμηττό προς νότο, πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, μέχρι τη Γλυφάδα, το Ελληνικό και τη παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Επίσης σκόπιμα υποβαθμίζει τις επιπτώσεις στο βουνό από τη κατασκευή ανισόπεδων κόμβων και άλλων τεχνικών έργων, καθώς και τις επιπτώσεις στους γειτονικούς Δήμους από την διερχόμενη υπερτοπική κυκλοφορία οχημάτων. Ακόμη, αποκρύπτει τις σοβαρότατες επιπτώσεις για την Ανατολική πλευρά του Υμηττού που θα έχει η προγραμματισμένη επιφανειακή διέλευση χιλιάδων οχημάτων και η αναπόφευκτη αλλαγή χρήσεων γης που θα επιφέρει.

Το περασμένο καλοκαίρι κάηκε η περιοχή που προβλέπεται να γίνει ο κόμβος του Σακέττα. Πριν λίγες ημέρες, ο Υμηττός έγινε στόχος εμπρηστών-καταπατητών-οικοπεδοφάγων στη περιοχή Γλυκών Νερών - Παιανίας. Επακόλουθο των εμπρησμών και της κατασκευής νέων αυτοκινητόδρομων θα είναι η ένταση των οικιστικών πιέσεων, η διόγκωση της αυθαίρετης δόμησης, η καταστροφή εκτεταμένων δασικών εκτάσεων, η συρρίκνωση του δημόσιου-ελεύθερου χώρου.

Οι κάτοικοι των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό, δεν θα ανεχθούν την σημερινή κατάσταση, την υποκρισία κάποιων «αρμοδίων» της κεντρικής και τοπικής εξουσίας. Στο όνομα της «ανάπτυξης», υποβαθμίζουν τη ζωή μας, την υγεία μας και την καθημερινότητά μας. Είμαστε αντίθετοι στα σχέδια της κυβέρνησης και όσων τα υποστηρίζουν για την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό. Ό,τι δεν κατάφεραν να πετύχουν με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, επιδιώκεται τώρα να γίνει με τον de facto αποχαρακτηρισμό δασικών χώρων μέσω εμπρησμών.

Είμαστε αντίθετοι στις συμβιβαστικές-«ρεαλιστικές» προτάσεις της δημοτικής αρχής  και των δημοτικών παρατάξεων Ηλιούπολης. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν λύνεται με τις λογικές που το δημιούργησαν, δηλαδή με την πριμοδότηση της χρήσης του Ι.Χ αντί της ουσιαστικής προώθησης των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς. Μόνη λύση είναι ο δρόμος της αγωνιστικής συσπείρωσης των κατοίκων της Ηλιούπολης και των όμορων Δήμων στην κατεύθυνση της ανατροπής των σχεδίων που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί και η επιτροπή μας, η οποία είναι ανοιχτή και επιδιώκει την εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων κατοίκων με έναν ισότιμο τρόπο, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις μας για το ζήτημα αυτό.

 ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ, ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ, ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΤΩΝ, ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΓΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ στον ΥΜΗΤΤΟ» (Μάιος 2007)

ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΙΟΥΛΙΟΥ, 8.00 μμ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ (παιδική χαρά)

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

                   epitropilioupolis.blogspot.com -  epitropilioupolis@gmail.com - 6979145366 - 6973939061

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Ο Υμηττός στο στόχαστρο του ΥΠΕΧΩΔΕ»

«Ο Υμηττός ήταν στο στόχαστρο καταπατητών και εμπρηστών. Τώρα είναι και στο στόχαστρο του ΥΠΕΧΩΔΕ, κάτι που έγινε σαφές στις 2 Ιουνίου όταν ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς παρουσίασε τις αποφάσεις του για την κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στην Αττική, συνολικού μήκους 83 χλμ., εκ των οποίων τα 55 χλμ. προβλέπεται να κατασκευαστούν με Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ενα μεγάλο μέρος των νέων αυτοκινητόδρομων θα γίνουν τόσο στην ανατολική όσο και στη δυτική πλευρά του Υμηττού, με διόδια μάλιστα», είπε ο πολεοδόμος Πάνος Τότσικας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Επιτροπής Ηλιούπολης Ενάντια στους Νέους Αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι αυτοκινητόδρομοι που σχεδιάζονται να γίνουν στον Υμηττό θα καταστρέψουν αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000.

ΝΑΥ. ΚΑΡ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/07/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Στην Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο φέρνει το θέμα της κατασκευής αυτοκινητόδρομων σε δασική περιοχή στον Υμηττό ο ευρωβουλευτής του ΣΥN Δημήτρης Παπαδημούλης.

Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατασκευή των έργων σε προστατευόμενη περιοχή NATURA στον Υμηττό, καθώς και αν συνάδει με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση του ΄Aαρχους ειδικότερα η μη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων δήμων για τις οριστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων.

Tο πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

"Σύμφωνα με το σχεδιασμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος Xωροταξίας και Δημοσίων Έργων, στην περιοχή της Αττικής πρόκειται να κατασκευαστούν νέοι αυτοκινητόδρομοι συνολικού μήκους 83 χλμ. Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Υμηττού θα κατασκευασθεί ανισόπεδος κόμβος στη δασική περιοχή του Κουταλά, το νότιο τμήμα της ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού από τον κόμβο Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα και το νότιο τμήμα της δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού μήκους 14,5  χιλιομέτρων.

Ειδικοί επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της κατασκευής στην οικολογική ισορροπία του Υμηττού, που έχει ήδη επιβαρυνθεί από τις περσινές πυρκαγιές. Δεδομένου ότι ο Υμηττός είναι περιοχή Natura (GR3000006) με σπάνια είδη φυτών (χαρακτηριστικά, 44 είδη ορχιδέας) και ζώων, ερωτάται η Επιτροπή:

Είναι ενήμερη για την κατασκευή των νέων αυτοκινητοδρόμων στην περιοχή του Υμηττού; Πώς σχολιάζει το γεγονός ότι, παρά την υποχρέωση ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κατοίκους, σύμφωνα με την κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία και τη σύμβαση του ʼαρχους, δεν έχουν δοθεί στους άμεσα ενδιαφερόμενους δήμους οι οριστικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων;" (16-7-08)

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Οχι στην επέκταση της Αττικής Οδού»

Με σύνθημα «Οχι στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον Υμηττό, όχι στην υποβάθμιση του βουνού και της ποιότητας ζωής των δήμων μας», με πρωτοβουλία του Δήμου Ελληνικού και της αντίστοιχης Επιτροπής Αγώνα, πραγματοποίηθηκε χθες στο ΥΠΕΧΩΔΕ στις 12 μ.μ., συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στα σχέδια του υπουργείου που προβλέπουν την επέκταση της Αττικής οδού στο δυτικό τμήμα του Υμηττού.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και εκπρόσωποι από τους Δήμους Καισαριανής, Βύρωνα και Ηλιούπολης.

Η δυτική περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού, συνολικού μήκους 14,5 χλμ., πάνω από Καισαριανή, Βύρωνα, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, μέχρι τον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, θα υποβαθμίσει τον Υμηττό, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Η νέα λεωφόρος, αν και θα έχει 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, η κατασκευή της δεν συνεπάγεται την κατάργηση του υπάρχοντος οδικού άξονα λ. Κατεχάκη - λ. Αλίμου.

Συνάντηση με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Θεμιστοκλή Ξανθόπουλο είχε 17μελής αντιπροσωπεία τους, στην οποία συμμετείχε ο δήμαρχος Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηλιούπολης, Γαβριήλ Αραμπατζής.

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού κατάθεσε στον κ. Ξανθόπουλο εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στην περιοχή Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, πρόταση που περιλαμβάνει τον διαχωρισμό της τοπικής από την υπερτοπική κυκλοφορία. Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού συγκεντρώνει υπογραφές σε «Εκκληση για τη Διάσωση του Υμηττού» και, ενώ έχει ξεκινήσει μόλις πριν από 4 μέρες έχουν ήδη υπογράψει εκατοντάδες πολίτες.

ΝΑΥ.ΚΑΡ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/07/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙ «ΑΟΡΑΤΟΙ»ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ

Του Πάνου Τότσικα

( Προδημοσίευση από την «ΓΑΛΕΡΑ» Νο 36)

 

Το καλοκαίρι αυτό πέρασε χωρίς να το καταλάβουμε . Λίγα τα «μπάνια του λαού», λόγω της στενότητας των οικονομικών , λίγα τα χιλιόμετρα πού διανύθηκαν λόγω της ακριβής βενζίνης… Και μη χειρότερα…Η μόνη «χαρά» που μας δόσανε, ήταν η δήλωσή στο κτηματολόγιο της ιδιοκτησίας μας …Δεν είναι και λίγο πράγμα να είσαι και να καταγράφεσαι ως «ιδιοκτήτης» στο «Εθνικό κτηματολόγιο»…

Όμως, αναρωτήθηκε κανείς  ποιός νάταν αυτός πού περίμενε μαζί μας στην ουρά για να καταθέσει τη «δήλωσή» του; Aναρωτήθηκε, αν αυτά πού δήλωνε ήταν όντως δικά του; Aναρωτήθηκε μήπως ήταν καταπατητής δημόσιας γης; Αναρωτήθηκε μήπως ήταν ο «αόρατος»εμπρηστής δημόσιων δασικών εκτάσεων; Aσφαλώς όχι.

 

Αλλά ας πάρουμε τά πράγματα με τη σειρά. Ας ξαναθυμηθούμε αυτά που ήδη έχουμε ξεχάσει.

 

«Υμηττός: Για δεύτερη χρονιά καίγεται ο πνεύμονας της Αθήνας – Εμπρηστική αδιαφορία – Η φωτιά στα Γλυκά Νερά πέρασε την κορυφή και αποτέφρωσε  ακόμα 1000 στρέμματα δάσους – Οι άνθρωποι που μένουν στη περιοχή έκαναν λόγο για οργανωμένο σχέδιο –

“Προσπαθούσανε καιρό να το κάψουνε.Σήμερα τα καταφέρανε.” – To ανακριτικό τμήμα της ΠυροσβεστικήςΥπηρεσίας και η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) του Σώματος θα διενεργήσουν έρευνα για να διαπιστώσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.» (1)

 

«Η πρώτη μεγάλη φωτιά -πόσα νέα…οικόπεδα; - Στα Γλυκά Νερά, στις παρυφές του Υμηττού και στη Σταμάτα πίσω από την απέναντι κορυφή της Πεντέλης, εκδηλώθηκαν οι πρώτες μεγάλες και επικίνδυνες πυρκαγιές. Εκεί δηλαδή όπου η διεκδίκηση τοπικών αρχόντων και εργολάβων είναι συστηματική και μακροχρόνια.Αποκαλυπτική δυστυχώς η σύμπτωση…» (2)

 

«Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής,μέσα σε ένα 24ωρο εκδηλώθηκαν συνολικά 51 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 22 στην Αττική: Πάτημα Χαλανδρίου/ Βριλησσίων (Πεντέλη),Ντράφι Παλλήνης (Πεντέλη), Χέρωμα Βάρης (Υμηττός), Παπάγου (Υμηττός), Γλυκά Νερά, (Υμηττός,για δεύτερη μέρα), Αγιος Στέφανος (Πεντέλη, για δεύτερη μέρα),Ξηρόρεμα Μαγούλας (Πάρνηθα) κ.α»(3).  «Σημειώνεται ότι στη περιοχή των Γλυκών Νερών, στις 9 Ιουνίου συνελήφθη 27χρονος με την κατηγορία ότι αποπειράθηκε να βάλει φωτιά στο πευκοδάσος…Οι φωτιές σε Γλυκά Νερά και Σταμάτα γεννούν πολλά ερωτήματα καθώς στις συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία 24ωρα εκδηλώνονται καθημερινά δασικές πυρκαγιές…Ενδείξεις για πιθανή δράση οικοπεδοφάγων υπάρχουν και στο Πάτημα Βριλησσίων όπου κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα έχουν εκδηλωθεί τρείς πυρκαγιές. Γιά τη συγκεκριμένη περίπτωση έχει διαταχθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα»(4).

 

«Στα Γλυκά Νερά από πέρυσι ξέσπασαν πέντε πυρκαγιές , όλες στο ίδιο σημείο…Οι φωτιές δεν πρόκειται να σταματήσουν όσο υπάρχουν οι αιτίες πού τις προκαλούν. Οσο υπάρχουν “παράθυρα”, ότι διεκδικήσεις σε δάση και δασικές εκτάσεις μπορούν να ικανοποιηθούν…Δεν μπορούν να καίγονται «τυχαία» τα ίδια σημεία στις παρυφές του αστικού ιστού ή των σχεδίων πόλης…Στη Σταμάτα (Πεντέλη) εκδηλώθηκε πριν δύο μέρες πυρκαγιά. Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Σταμάτας, προέβησαν παρανόμως σε αλλαγή χρήσης δασικών εκτάσεων μεγάλης επιφανείας (29.940 τ.μ και 11.500 αντιστοίχως) με εκχερσώσεις και επιχωματώσεις καθ’υπέρβασιν των αδειών διαμόρφωσης επιφάνειας αγρών που τους χορηγήθηκαν από το Πολεοδομικό Γραφείο Καπανδριτίου» (5)

 

«Καταστροφή χωρίς τέλος – Μεγάλη πυρκαγιά σε Βαρυμπόμπη – Κρυονέρι. Συνεχίστηκε η

πυρκαγιά στη Ρόδο – Πύρινα μέτωπα σε Σαλαμίνα, Μεσολόγγι, Χανιά, Κορινθία, Αργος, Κέρκυρα – Περιβαλλοντική κατάρευση: Το φετεινό καλοκαίρι επαναλαμβάνεται η καταστροφή που σημειώθηκε πέρυσι…Υμηττός,περιοχή Πάρνηθας, Τέμπη, Σκύρος, Ρόδος, είναι μερικά μόνο από τα μέρη που δοκιμάζονται…Το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο…είναι αποτέλεσμα ενός συνδυασμού παραγόντων.Δεν υπάρχει έλεγχος στην εκτός σχεδίου πόλης δόμηση και στην οικοπεδοποίηση. Επομένως το έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος εξακολουθεί να αποδίδει»(6)

 

Στην Κερατέα, 22 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν μέχρι αρχές Αυγούστου. Μαραθώνας, Αίγινα,  Ζάκυνθος (ξανά), Σαμοθράκη, Ελαφόνησος, Αίγιο (ξανά), Ηλεία (ξανά), αποτελούν ένα μέρος μόνο από τον τραγικό απολογισμό των  φετεινών πυρκαγιών - εμπρησμών    Η Ρόδος καίγονταν για 6 μέρες.110.000 στρέμματα κάηκαν (7), μεταξύ αυτών και πανέμορφα δάση άνω των 100 ετών...

 

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε δεκάδες αποσπάσματα από σχετικά δημοσιεύματα, αλλά ο χώρος δεν μας το επιτρέπει. Αλλωστε,νομίζω ότι έχουμε γίνει κατανοητοί (αλλά και κουραστικοί) : όλοι σχεδον, ξέρουμε τι γίνεται,αλλά το έχουμε πλέον συνηθίσει. Βλέπουμε κάθε μέρα στη τηλεόραση τα δάση να καίγονται, ξέρουμε ότι σε λίγο καιρό καταπατούνται και δεν αντιδρούμε. Παραμένουμε απαθείς.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε; θα ρωτήσει κάποιος.Πώς θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τους «αόρατους» εμπρηστές;

.H απάντηση είναι: να μην τους αφήσουμε να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους. Να μην τους αφήσουμε να περιφράξουν καμμένες δασικές εκτάσεις,να φυτέψουν ελίτσες κλπ.  Να σταματήσουμε την ανέγερση αυθαίρετων κτισμάτων. Να ελέγξουμε τις κρατικές υπηρεσίες αν εφαρμόζουν την νομοθεσία, να απαιτήσουμε  από τους Επιθεωρητές Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, από τους Εισαγγελείς να κάνουν τη δουλειά τους, να ζητήσουμε από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής την πορεία των ανακρίσεων για τους «αόρατους» εμπρηστές.Να απαιτήσουμε από τους Δημάρχους που ψηφίζουμε (ή δεν ψηφίζουμε) να παρέμβουν ώστε να μην αποχαρακτηριστούν οι καμένες δασικές περιοχές, να μήν μπούν στο Σχέδιο Πόλεως, να γίνουν ενστάσεις στο Κτηματολόγιο όταν δηλώνονται από καταπατητές δημόσιες εκτάσεις ως ιδιωτικές. Να απαιτήσουμε από τους Βουλευτές που ψηφίζουμε (ή δεν ψηφίζουμε) να κάνουν συγκεκριμένες κι όχι γενικόλογες ερωτήσεις στη Βουλή, να ζητάνε τα έγγραφα και τα στοιχεία που μας κρύβει ο κρατικός μηχανισμός.

Αυτά και άλλα πολλά θα μπορούσαμε και θα έπρεπε να κάνουμε,ώστε να μην επικρατήσουν οι, όχι και τόσο, «αόρατοι» εμπρηστές.

 

Σημειώσεις

Ελευθεροτυπία, Α. Μώρου, 26/6

Βήμα, 26/6

Ελευθεροτυπία, Α. Μώρου, 27/6

Καθημερινή, Γ Σουλιώτης, 29/6

Καθημερινή, Τ.Γεωργιοπούλου, 29/6

City Press, Γ Κύρτσος, 24/7

Ελευθεροτυπία, Γ Κιούσης, 1/8

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 6-8-08

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΥΜΗΤΤΟΣ: ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Του Στρατού του Θεού και του λατόμου

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Φωτογρ.: Μ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

«Η τρέλα δεν πάει στα βουνά», στην περίπτωση του Υμηττού όμως επανιδρύεται... Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την κήρυξή του ως περιοχής αναδασωτέας, τα ογδόντα χιλιάδες στρέμματα του βουνού φυλάσσονται σήμερα από έναν (!) δασοφύλακα. Εκκλησία και ιδιώτες συνεχίζουν να εμφανίζονται ως διεκδικητές τεράστιων εκτάσεων. Δήμαρχοι συνεχίζουν να τοποθετούν στο βουνό απορριμματοφόρα, νεκροταφεία, γήπεδα, θέατρα και ό,τι ξεχειλίζει από τον αστικό ιστό. Ο Στρατός συνεχίζει να εκμεταλλεύεται «δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις» τοποθετώντας μέσα έως και βενζινάδικο. Το δασαρχείο που (υποτίθεται ότι) εποπτεύει από την Πεντέλη, ενημερώνεται 25 χρόνια μετά για την αυθαίρετη λειτουργία τσιμεντάδικου-ασβεστάδικου. Η Νομαρχία τού επιβάλλει το «εξοντωτικό» πρόστιμο των 5.239 ευρώ. Πολεοδομίες και Περιφέρεια κάνουν τα στραβά μάτια, με συνέπεια να έχουν αναπτυχθεί οκτώ μεγάλοι και μικροί οικισμοί σε περιοχή υψηλής προστασίας.

Η περίπτωση του πρώην υπουργού Εργασίας Βασ. Μαγγίνα, με το αναψυκτήριο-έπαυλη στο Κορωπί, ανέδειξε προσφάτως και την υποκατηγορία εκείνων που, έχοντας καλύτερη πρόσβαση στους μηχανισμούς, κατάφεραν να κτίσουν νομότυπα μέσα στο βουνό. Χωματερές, συρματοπλέγματα και μαντριά διακοσμούν τις ζώνες προστασίας. Οι πυρκαγιές επαναλαμβάνονται τακτικά τρώγοντας κάθε χρόνο το πράσινο που παλεύει να αναγεννηθεί. Και τι μέτρα λαμβάνει απέναντι σε όλα αυτά το επανιδρυμένο κράτος:
- Το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ λέει ότι μελετά τρόπους για να γίνουν αυστηρότεροι οι όροι χρήσης μέσα στις ζώνες προστασίας. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Γ. Σουφλιάς εξαγγέλλει νέο οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας και στις δύο πλευρές του βουνού...
- Από το υπουργείο Γεωργίας, ο υφυπουργός Κ. Κιλτίδης εξαγγέλλει «την ίδρυση Εθνικού Πάρκου ή Δρυμού». Προς το παρόν, όμως, οι υπηρεσίες του υπουργείου του κακοποιούν ασύστολα δασική έκταση περίπου 100 στρεμμάτων στα όρια της Αγίας Παρασκευής (Κέντρο Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων κ.λπ.).
1) «Η αιτουμένη, παρά το 415 Στρατιωτικόν Σανατόριον έκτασις, έχει κριθή ως αναδασωτέα, ως και η λοιπή περιοχή Υμηττού και προώρισται να αποτελέση το πράσινον της πρωτευούσης.
2) Υφισταμένου του τοιούτου χαρακτηρισμού, αι τοιαύται εκτάσεις δεν δύνανται να χρησιμοποιηθώσιν κατά Νόμον δι' άλλον, πλην της αναδασώσεως, σκοπόν.
3) Το γεγονός ότι η έκτασις αυτή λόγω πυρκαγιάς είναι σήμερον άδενδρος, δεν συνεπάγεται και την μεταβολήν του σκοπού όστις θα πραγματοποιηθεί εν δέοντι χρόνω...».
Λόγια υπηρεσιακά, χτυπημένα σε γραφομηχανή, τον Φεβρουάριο του 1955. Στην κυβέρνηση, ο στρατάρχης Παπάγος. Το έγγραφο υπογράφει ο υπουργός Γεωργίας και απαντά στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, που ζητεί 100 στρέμματα πάνω στον Υμηττό, γιατί έχει αποφασιστεί η απομάκρυνση των στρατοπέδων από την Αθήνα. Τρεις μήνες μετά, παρά τις αντιρρήσεις, ο υπουργός Γεωργίας Π. Λεβαντής υπογράφει το παραχωρητήριο: «Η Στρατιωτική Υπηρεσία θα χρησιμοποιήσει την αναδασωτέα δημόσια έκταση δια στρατιωτικάς ανάγκας, προβαίνουσα παραλλήλως, όσο τούτο είναι δυνατόν, και εις την δενδροφύτευσιν της εκτάσεως»...

Στην έκταση αυτή των «περίπου 100 στρεμμάτων», που τελικά έγιναν 125, βρίσκεται σήμερα το Στρατόπεδο Σακέτα, στον Βύρωνα. Η περυσινή φωτιά σταμάτησε εδώ και έτσι αποφεύχθηκε το «πυροτέχνημα». Βλέπετε, στο πλαίσιο κάλυψης στρατιωτικών αναγκών, η «δημόσια αναδασωτέα έκταση» φιλοξενεί καταστήματα για τα ψώνια των αξιωματικών - ανάμεσα στα οποία και ένα κανονικότατο βενζινάδικο.
«Είναι παράλογο», λέει ο δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, «αλλά δεν γίνεται διαφορετικά». «Κανονικά, μετά τις 6 μ.μ. απαγορεύεται η είσοδος για λόγους προστασίας του δάσους. Ομως, οι στρατιωτικοί έρχονται να ψωνίσουν και είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε περισσότερους ανθρώπους για να κρατούν τα στοιχεία όσων μπαινοβγαίνουν»...
Ο δήμαρχος Βύρωνα είναι και πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), στον οποίο συμμετέχουν οι 15 δήμοι που περικυκλώνουν τον «τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της Αθήνας». Θέλει να μιλήσει για σχέδια του ΣΠΑΥ, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε φορέα διαχείρισης του όρους, ώστε αυτό να αναδειχθεί σε «Εθνικό Πάρκο», για τις μελέτες που εκπονεί και θέλει να εκπονήσει. Επιμένουμε να μας εξηγήσει τι γίνεται με τις αυθαίρετες χρήσεις.
Λίγες εκατοντάδες μέτρα πάνω από το στρατόπεδο, σε μια στροφή του δρόμου για τα παλιά λατομεία της περιοχής, η εικόνα μιλά από μόνη της. Δεξιά, οι εγκαταστάσεις ενός τσιμεντάδικου της εταιρείας ΕΡΓΑΝΗ. Αριστερά, νταλίκες και φορτηγά παρκάρουν με φόντο ένα ασβεστάδικο, ενώ στον χώρο δεσπόζει η πινακίδα: «ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»!
Από τη Νομαρχία Αθηνών, θα μάθουμε αργότερα ότι μόλις πριν από λίγες μέρες ενημερώθηκε για την κατάσταση. Στις 2/7/08, ο νομάρχης επιβάλλει στην ΕΡΓΑΝΗ πρόστιμο 5.239 ευρώ, διότι στην αυτοψία (30/6/08) διαπιστώθηκε ότι το ασβεστάδικο είναι «αυθαίρετη προσθήκη δραστηριότητας», ενώ στο τσιμεντάδικο «διαπιστώθηκε μηχανολογικός εκσυγχρονισμός χωρίς άδεια». Ορισμένες λεπτομέρειες:
Η εταιρεία ΕΡΓΑΝΗ ανήκει στον επιχειρηματία Γιάννη Μαλέα, που διαχειρίζεται και τα γνωστά Λατομεία Μαρκοπούλου, αλλά δραστηριοποιείται και στην παραλία της Βάρκιζας με διαπιστωμένες αυθαιρεσίες, όπως γράφαμε και σε παλαιότερο ρεπορτάζ μας (5/6/08).
Η εταιρεία νοικιάζει τον χώρο από την Εκκλησία εδώ και 25 χρόνια και, σύμφωνα με πληροφορίες, πληρώνει μίσθωμα 3.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το προσωρινό Κτηματολόγιο, η περιοχή είναι «δημόσια δασική, διεκδικούμενη από την Εκκλησία».
Ο χώρος διεκδικείται από την Εκκλησία εδώ και δεκαετίες. Οταν έγινε η πράξη παραχώρησης, το 1955, που αναφέρουμε παραπάνω, ακολούθησε επιστολή διαμαρτυρίας το 1957 τού τότε μητροπολίτη Θήρας, που διαμαρτυρόταν εντόνως. Πενήντα χρόνια μετά, το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ, όπως και για χιλιάδες άλλα στρέμματα στον Υμηττό (και όχι μόνο). Το Δασολόγιο και οι δασικοί χάρτες που θα ξεκαθάριζαν το καθεστώς ιδιοκτησίας παραμένουν «εθνικά οράματα» και εκκρεμότητες οι οποίες δίνουν τροφή σε δικαστήρια, δικηγόρους, οικοδομικούς συνεταιρισμούς, λομπίστες, τοπικούς παράγοντες και διεφθαρμένα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών.
Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε την οδοιπορία μέσα στη «ζώνη προστασίας», ανάμεσα σε δέντρα και φορτηγά, έχοντας μπροστά μας το όραμα του δάσους αναψυχής που θα μπορούσε να υπάρχει εδώ, για να το χαίρονται με την ησυχία τους καθημερινά οι πολίτες.
Μαζί με τον δήμαρχο Βύρωνα, ανεβαίνουμε στο ύψωμα πίσω από τον οικισμό τού Καρέα. «Εδώ ήθελε να φτιάξει η Εκκλησία το συνεδριακό - πνευματικό της κέντρο», μας λέει. Η θέα προσφέρεται όντως για πνευματική διέγερση. Πολυόροφες πολυκατοικίες υψώνονται απειλητικά δίπλα στο πυκνό δάσος. Λίγο πριν από τη ρυμοτομική γραμμή και ανάμεσα στα δέντρα, σωροί από μπάζα εδώ κι εκεί. Στο βάθος, η θάλασσα του τσιμέντου και πιο πέρα του Σαρωνικού.
«Από εδώ κάτω, θα περάσει υπόγεια η νέα περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού», μας λέει ο Ν. Χαρδαλιάς. «Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μάς έδειξε το σχέδιο, αλλά δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς θα γίνει ο κόμβος για τη σήραγγα που θα φεύγει προς τα Μεσόγεια. Αυτό μάς μπλοκάρει τον σχεδιασμό για την ανάδειξη των εισόδων του πάρκου που θέλουμε να φτιάξουμε. Εδώ θα διασταυρώνεται η κυκλοφορία από τα δυτικά του Υμηττού και το κέντρο προς την άλλη πλευρά του βουνού, και αυτό μάς ανησυχεί πάρα πολύ».
Για την «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού», το σχέδιο δημιουργίας νέων αυτοκινητοδρόμων, συνολικού μήκους 83 χιλιομέτρων σε πρώτη φάση, δημιουργεί κάτι παραπάνω από ανησυχία. Οπως μας λέει το μέλος της Πρωτοβουλίας, Π. Τότσικας, «οι δρόμοι με τα νέα διόδια, τους ανοικτούς ανισόπεδους κόμβους και την επιφανειακή λεωφόρο στην ανατολική πλευρά προς Κορωπί, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις εξαγγελίες για την προστασία του ορεινού όγκου, μειώνουν τους ελεύθερους χώρους, προσβάλλουν ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα και φέρνουν μαζί τους εμπορικές χρήσεις και νομιμοποίηση των σημερινών καταπατητών». *

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

 

Ενας φυλάει και η... μαγκιά χτίζει

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Εφόσον ο Υμηττός στέκει σαν ...εμπόδιο ανάμεσα στο Λεκανοπέδιο και το νέο αστικό δίκτυο των Μεσογείων και απειλείται από σχέδια πόλης 15 δήμων και σχέδια πλουτισμού εκατοντάδων εργολάβων, θα ήταν λογικό να έχει την πιο οργανωμένη προστασία και φύλαξη. Και όμως, εποπτεύεται από το Δασαρχείο Πεντέλης. Δηλαδή, μια υπηρεσία που «φυλάει» μια τεράστια περιοχή, από το Κρυονέρι και τον Αγιο Στέφανο στα βόρεια έως τη Νέα Μάκρη στον Ευβοϊκό και το Λαγονήσι στον Σαρωνικό. Περιοχή που καθορίστηκε το 1983 (επί υπουργού Γεωργίας Κ. Σημίτη), όταν υπήρχε ήδη η προοπτική δημιουργίας αεροδρομίου στα Σπάτα. Ενας δασοφύλακας περιπολεί, θεωρητικώς, στον Υμηττό για να βλέπει τι συμβαίνει καθημερινά. Εξι δασολόγοι καλούνται να διεκπεραιώσουν χιλιάδες υποθέσεις. Αιτήσεις κάποιων που θέλουν να χτίσουν σε δάσος, άλλων που διεκδικούν εκτάσεις, σύννομες και άνομες διεκδικήσεις συσσωρεύονται και ζητούν απάντηση. Πέντε χιλιάδες αιτήσεις χαρακτηρισμού εκτάσεων βρίσκονται σε εκκρεμότητα μαζί με αιτήματα για επέκταση σχεδίων πόλης. Φέτος, το Δασαρχείο ζήτησε 1,8 εκατ. για καθαρισμό δασών και αποκατάσταση δασικών δρόμων. Τι έλαβε; 26.000 ευρώ! Τι θα συμβεί άραγε εάν φτάσει εδώ μια καταγγελία μέσω του 191 όπως μας ζητάει ο κ. Κιλτίδης;...

ΤΣΙΜΕΝΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ: Ισως, θα συμβεί αυτό που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες στον Χολαργό. Μέσα στο καλοκαίρι και με διαδικασία κατεπείγοντος, ο δήμαρχος Δ. Νικολάου αποφάσισε και έκτισε μέσα στην Α' ζώνη Υμηττού μια τσιμεντένια δεξαμενή 600 κυβικών μέτρων και κόστους 150.000 ευρώ, χωρίς να προεξασφαλισθεί άδεια ανέγερσης! Στον τοπικό Τύπο γράφτηκε ότι έγιναν καταγγελίες, αλλά οι εργασίες συνεχίστηκαν διότι είχε εξασφαλισθεί η «κάλυψη» του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά! «Ηταν έργο υψίστης σημασίας, για να μπορούν να παίρνουν νερό τα πυροσβεστικά ελικόπτερα», μας είπε ο δήμαρχος. Μα, είναι δυνατόν ο δήμος να γίνεται πρότυπο αυθαιρεσίας; Γιατί δεν εξασφαλίστηκε η άδεια από τον χειμώνα; «Τώρα έγινε αντιληπτή η σημασία. Το υπουργείο Εσωτερικών μάς έστειλε πλαστικές δεξαμενές που έσπαγαν (!) όταν το ελικόπτερο προσπαθούσε να τραβήξει νερό. Είναι μαγκιά του δημάρχου να κάνει ένα έργο, κι ας φωνάζουν κάποιοι γραφικοί. Υπάρχει και ο νόμος του λαού»... Ο δήμαρχος μας επιβεβαίωσε την ενημέρωση του κ. Σανιδά για την όλη υπόθεση. Επειδή όμως «κάλυψη» σε έκνομες πράξεις δεν νοείται, επικοινωνήσαμε με το γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στείλαμε γραπτώς την ερώτηση, εάν όντως παρενέβη ο κ. Σανιδάς για να μην υπάρξει διακοπή των εργασιών και δικαστική εμπλοκή του δημάρχου. Μέσω της γραμματείας του ο κ. Σανιδάς (σ.σ. βρισκόταν σε διακοπές) μας απάντησε ότι εκείνος παρενέβη μόνον για την επίσπευση έκδοσης της άδειας και για κανέναν άλλο λόγο. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, η άδεια εκδόθηκε στις 29 Ιουλίου από διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής και παρά τις αντιρρήσεις του Δασαρχείου Πεντέλης, ενώ οι εργάτες κατασκευής είχαν ξεκινήσει στις 6 Ιουλίου...

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (να βάλει το χέρι της): Γιατί στη «ζώνη προστασίας» του δήμου, εκτός του «Δημόκριτου» και του Αμερικανικού Κολεγίου, που απλώνουν τις εγκαταστάσεις τους μέσα στο πράσινο, υπάρχει έκταση του υπουργείου Γεωργίας με χρήσεις και καταχρήσεις επικίνδυνες. Στο μεγαλύτερο κομμάτι των περίπου 100 στρεμμάτων υπάρχουν εγκαταστάσεις που στεγάζουν κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πρόσφατα προστέθηκαν δύο κτήρια, αλλά η κατάσταση, όπως την είδαμε, είναι απαράδεκτη από πλευράς καθαριότητας. Ξερόχορτα, παχύ στρώμα από πευκοβελόνες, τεράστιοι όγκοι από κομμένα κλαδιά και ξεριζωμένους θάμνους συσσωρεύονται -ιδανικό προσάναμμα σε περίπτωση πυρκαγιάς. «Οι περίοικοι διαμαρτύρονται και για οσμές από καμένα ζώα», μας λέει ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας Α. Γκιζιώτης καθώς μας δείχνει την κατάσταση. Ανήσυχος όμως δηλώνει και για τα έργα του Δήμου Αγ. Παρασκευής, ο οποίος μεγάλωσε το ανοιχτό θέατρο μέσα στο δάσος. «Χωρίς άδεια και μελέτη πυροπροστασίας, με τα δέντρα και τα ξερόκλαδα να κρέμονται πάνω από τους θεατές, η παραμικρή σπίθα μπορεί να βάλει σε κίνδυνο εκατοντάδες ζωές». Ο δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος θεωρεί υπερβολική την ανησυχία: «Το θέατρο λειτουργεί 20 χρόνια χωρίς πρόβλημα. Φέτος φέρνουμε και πυροσβεστικά οχήματα. Απαγορεύουμε το κάπνισμα και προστατεύουμε τον χώρο. Κάθε δήμος δικαιούται έναν χώρο πολιτισμού. Αδεια λειτουργίας το θέατρο δεν έχει, αλλά αυτό ισχύει για δεκάδες θέατρα σε ολόκληρη την Αττική».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

 

Πώς φυτρώνουν οι εξαγγελίες

Είναι τελικά εφικτό να ξεφύγει ο Υμηττός από τον οδυρμό που ακολουθεί κάθε πυρκαγιά και να γίνει εθνικός δρυμός, προστατευμένος απόλυτα από καταπατητές, μπάζα, φορτηγά, απορριμματοφόρα, λαθροκυνηγούς, βοσκούς και αναψυκτήρια;

Με το ερώτημα αυτό περιφερθήκαμε ανάμεσα σε υπηρεσίες, αρμοδίους και αναρμοδίους και απάντηση δεν βρήκαμε. Ο υφυπουργός Γεωργίας Κ. Κιλτίδης, που έκανε τη σχετική εξαγγελία τον περασμένο Ιούλιο, μας μίλησε πολιτικά: «Και βέβαια είναι, εφόσον προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες. Υποστηρίζουμε το αίτημα των δημάρχων της περιοχής και οφείλουμε κάποια στιγμή να ξεφύγουμε από τη διαχείριση της κατάστασης που γίνεται σήμερα».
Οταν του είπαμε ότι την πρωτοβουλία για την ανάδειξη έχει, σύμφωνα με τον νόμο, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, είπε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο δεν θα έχει διαφορετική γνώμη εάν υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση.
Παραδέχτηκε ότι οι υφιστάμενες δομές φύλαξης, και κυρίως το Δασαρχείο Πεντέλης, έχουν πρόβλημα στελέχωσης. Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν δήμαρχοι που ζητούν προστασία του βουνού και την ίδια ώρα διεκδικούν χώρους για χρήσεις που οχλούν. Είπε ότι ξεκινούν έργα αναδάσωσης με τη βοήθεια χορηγών και από τα ίδια χρήματα θα γίνουν κάποια έργα ανάδειξης. Ζήτησε, τέλος, από τους πολίτες να ενεργοποιηθούν για να αναδειχθεί η ανεπάρκεια των δομών: «Υπάρχει το τηλέφωνο 191 για καταγγελίες που αφορούν τα δάση και κανείς δεν το αξιοποιεί! Οι καταγγελίες πέρυσι ήταν ελάχιστες...».
Στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, οι υπηρεσίες δεν ασχολούνται με δρυμούς και τα τοιαύτα αλλά με την αλλαγή του προεδρικού διατάγματος 544 του 1978 για τις ζώνες προστασίας του Υμηττού. Η εξαγγελία έγινε τον περασμένο Απρίλιο, μετά την υπόθεση της «βίλας Μαγγίνα». Υπενθυμίζεται ότι με βάση αυτό, υπάρχει η α' ζώνη στα ψηλότερα σημεία του βουνού και η β' ζώνη, που είναι σε επαφή με τα σχέδια πόλης. Μέσα στη β' ζώνη επιτρέπεται η ανάπτυξη κοινωφελών δραστηριοτήτων, όπως αναψυκτήρια (που μετατρέπονται σε βίλες), αθλητικά κέντρα, σχολεία, νοσοκομεία και πάσης φύσεως κτήρια, τα οποία, εκτός του ότι δημιουργούν ανάγκη χιλιάδων μετακινήσεων μέσα στο δάσος, ανοίγουν και την όρεξη για μόνιμη κατοίκηση.
Οκτώ οικισμοί
Μέσα στις δύο «ζώνες προστασίας» υπάρχουν σήμερα, καλώς ή κακώς, οκτώ μεγάλοι και μικροί οικισμοί: Προσήλιο (Γλυκά Νερά), Κόντρες (Παιανία), Κυνηγετικός Σύλλογος (κορφή Υμηττού), Βιλίζα, Αγιος Νικόλαος, Λαμπρικά (Κορωπί), Σκάρπιζα, Χέρωμα (Βάρη). Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τους οικισμούς και εάν θα παραμείνουν νομίμως εντός των ζωνών προστασίας. Θεωρητικώς, ισχύει η δήλωση του υπουργού ότι θα γίνει το καθεστώς αυστηρότερο και θα επιτρέπονται λιγότερες χρήσεις από όσες σήμερα, «για να κλείσουν τα παραθυράκια».
Η ουσία παραμένει μία: Εάν ο Υμηττός ανακηρυχθεί Εθνικός Δρυμός θα απαγορευθεί κάθε χρήση, οπότε δεν θα έχει νόημα πλέον καμία διεκδίκηση από πλευράς καταπατητών. Κάπου εδώ βγαίνουν στον αφρό και οι παράπλευρες απώλειες των περσινών πυρκαγιών: «Και γιατί δεν γλίτωσε η Πάρνηθα, που είναι κηρυγμένος Εθνικός Δρυμός;». Ισως, για να χαθεί κάθε ελπίδα προστασίας των άλλων βουνών που πιέζονται από την εμπορική αξιοποίηση, απαντούν οι πιο κυνικοί...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/09/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

ΠΡΟΣ : ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ

                                                       

ΘΕΜΑ : ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

 

Θεσμικό πλαίσιο προστασίας του Υμηττού

O Υμηττός έχει συνολική έκταση 81.230 στρέμματα (8123 Ηα) και θεσμικά προστατεύεται από το Προεδρικό Διάταγμα «Περί Ζωνών ρύθμισης και προστασίαςτου όρους Υμηττός»

( ΦΕΚ 544 Δ’/20.10.1978).

Με  το Π.Δ 91/22.1.1974 (ΦΕΚ 31Α’/ 6.2.1974) κηρύχθηκε ως «αισθητικό δάσος η περί την Ιερά Μονή Καισαριανής παραχωρηθείσα  στη Φιλοδασική Ενωση Αθηνών (ΦΕΑ) προς αναδάσωσιν έκταση συνολικού εμβαδού 6.400 στρεμμάτων»

Με την Υπουργική Απόφαση 38070/1972/6.5.1976 (ΦΕΚ 683 Β’/24.5.1976) ιδρύθηκε μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων στην περιοχή Υμηττού.

Εξ άλλου η συνολική έκταση του Υμηττού (8123 Ηα) , έχει ενταχθεί στο «Δίκτυο Περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με Ιδιαίτερη Οικολογική Αξία», δηλ.στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φύση 2000  / Ναtura 2000, (GR 3000006), προκειμένου να προστατευθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις απαιτήσεις της Οδηγίας 92 / 43 της ΕΟΚ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος καταγραφής και χαρτογράφησης των τύπων οικοτόπων στις περιοχές που εντάχθηκαν στο δίκτυο Νatura 2000, αναφέρονται επτά τύποι οικοτόπων για

τον Υμηττό. Οι δύο απ’αυτούς αναφέρονται στους οικοτόπους των σπηλαίων (κωδ. 8310) και  των ασβεστολιθικών κρημνών (κωδ.8216) και οι υπόλοιποι πέντε τύποι οικοτόπων περιγράφουν τα μεσογειακά οικοσυστήματα του βουνού: πευκοδάση (κωδ.9540), θαμνώνες φρυγάνων (κωδ.5420), και θαμνώνες αείφυλλων σκληρόφυλλων θάμνων (κωδ.5212,5340,9920).

Ιστορικοί – Αρχαιολογικοί και Πολιτιστικοί χώροι

Στον Υμηττό και γύρω απ’ αυτόν, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο,υπήρχαν αρκετοί Πελασγικοί οικισμοί, όπως ο Σφηττός,η Κίκυνα,η Αιξωνή,οι Σκυρίδες, η Πήρα, κ.ά. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στον Υμηττό υπήρχε άγαλμα του Υμήττιου Δία καθώς και βωμοί του ¨Ομβριου Δία και του Προόψιου Απόλλωνα. Επίσης έχουν βρεθεί ίχνη αρχαίων ναών κοντά  στις σημερινές μονές Καισαριανής,Αστερίου, Καρέα, οι οποίες έχουν κηρυχθεί ως Βυζαντινά μνημεία με Β.Δ (ΦΕΚ 68 Α’/ 26.4.1921), όπως και οι Μονές Αγ. Ιωάννη Προδρόμου (Κυνηγού) και Αγ. Γεωργίου ( Κουταλά).

Επισημαίνεται ότι στον Υμηττό περιλαμβάνονται « ελεύθερες περιοχές με σημαντικές αρχαιολογικές ζώνες, με δυνατότητα πλήρους προστασίας», σύμφωνα με τον Νόμο 5351/1932, καθώς και « μικτές περιοχές που περιέχουν και σημαντικές αρχαιολογικές ζώνες, με δυνατότητα εξυγιάνσεως με ειδικά πολεοδομικά μέτρα».

Εξ άλλου με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Ηριδανός, (ο οποίος μαζί με άλλους χειμάρρους του Β.Δ Υμηττού τροφοδοτούσε τον Ιλισσό,τον ένα από τους δύο ποταμούς που διέσχιζαν το λεκανοπέδιο της Αττικής), έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερου περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος ρέμα (ΦΕΚ281 Δ’/23.3.92) χωρίς ωστόσο να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον για την προστασία και την ανάδειξη όσων τμημάτων του διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

 

Βιοποικιλότητα

Ο Υμηττός ως «οικοσύστημα» παρουσιάζει υψηλή βιοποικιλότητα, δηλ. φιλοξενεί ενδημικά σπάνια  και προστατεύομενα είδη φυτών και ζώων, καθώς έχει μεγάλο αριθμό φυτικών ειδών, ενώ παράλληλα αποτελεί ενδιαίτημα για μια πληθώρα ζωϊκών ειδών, από εδαφόβια μέχρι αρπακτικά πτηνά.

Σύμφωνα με Μελέτη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (1992), ο Υμηττός αν και έχει υποβαθμιστεί ως οικοσύστημα τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζει ακόμα σημαντικό ορνιθολογικό ενδιαφέρον. Εχουν παρατηρηθεί 96 είδη πουλιών (το ¼ που παρατηρούνται στον ελληνικό χώρο) από τα οποία :

- τα 48 φωλιάζουν στον Υμηττό ή έχουν τακτική παρουσία στον Υμηττό.

- 16 είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Κοινοτικής Οδηγίας 79/409 του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων «περί διατηρήσεως άγριων πτηνών».

- 65 είδη περιλαμβάνονται στο Παράρτημα ΙΙ της διεθνούς σύμβασης της Βέρνης «Γιά τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης», που κυρώθηκε από το νόμο 1335/14.3.1983

Εξ άλλου, η χλωρίδα του  Υμηττού περιλαμβάνει περίπου 650 ταξινομικές μονάδες (είδη, υποείδη) Πτεριδοφύτων και Σπερματοφύτων, εκ των οποίων οι 54 είναι ενδημικές της Ελλάδας ενώ οι 59 προστατεύονται από την ελληνική νομοθεσία και διεθνείς συμβάσεις ή περιλαμβάνονται σε καταλόγους απειλούμενων ειδών. Αναφέρουμε ενδεικτικά τα πολυάριθμα είδη ορχεοειδών, τους ενδημικούς κρόκους και τις κεντάυριες.

 

Τροποποίηση του Π.Δ προστασίας Υμηττού –  Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ισχύον Π.Δ (ΦΕΚ 544 Δ’/1978), δεν επιτρέπεται η χρήση «κατοικία» στην Α’ και Β’ ζώνη προστασίας του Υμηττού ενώ επιτρέπονται «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» στην Β’ ζώνη. Ωστόσο, η ισχύουσα νομοθεσία στη πράξη ακυρώνεται, εφ’όσον τα τελευταία χρόνια κατασκεύαζονται συστηματικά στη Β’ζώνη προστασίας Υμηττού από κάποιους, ιδιωτικές κατοικίες, οι οποίες εμφανίζονται ως «κοινωφελείς εγκαταστάσεις» (όπως ο πρώην υπουργός Β.Μαγγίνας,αλλά και πολλοί ακόμα«επώνυμοι», καλλιτέχνες,ηθοποιοί, μουσικοσυνθέτες κ.ά.)

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή κατάσταση, έχει δηλώσει ότι το ισχύον Π.Δ «περί προστασίας του Υμηττού» πρόκειται να τροποποιηθεί «επί το αυστηρότερον», ώστε να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια «παράθυρα» (για την παραβίαση της ισχύουσας νομοθεσίας, υποθέτουμε). Ωστόσο, εμφανίζεται  ως πιθανό το ενδεχόμενο, αντί της κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων και κατοικιών, να επιχειρηθεί διά της τροποποίησης του ισχύοντος Π.Δ η συρίκνωση της Β’ζώνης προστασίας του Υμηττού και η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων, όχι μόνο του κ. Μαγγίνα και των άλλων «επώνυμων», αλλά και όλων των αυθαίρετων οικισμών και κατοικιών που αναπτύσσονται ραγδαία κυρίως στην νοτιο-ανατολική πλευρά του Υμηττού (Βάρη, Κορωπί), αλλά και στη βορειο-ανατολική πλευρά (Παιανία, Γλυκά Νερά) και υπολογίζονται σε άνω των 2.000, εκ των οποίων 100 πολυτελείς κατοικίες.

Αλλωστε ακριβώς λόγω αυτής της ραγδαίας και ανεξέλεγτης αυθαίρετης δόμησης, εκδόθηκε στις 8/4/08  απόφαση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ( ύστερα από αίτημα του Νομάρχη Αν. Αττικής) με την οποία αναστέλλεται για 8 μήνες η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή ισχύος του Π.Δ προστασίας του Υμηττού (ΦΕΚ 544 Δ’ /1978).

Εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σήμερα στον Υμηττό αποτελούν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 1672 και 1678 / 2005, ακύρωσε  την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ειχαν εγκριθεί Περιβαλλοντικοί Οροι και καθορίστηκαν όροι και περιορισμοί δόμησης για την κατασκεύη Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης 400/150 KV στη Β’ Ζώνη Προστασίας Υμηττού, στα όρια των Δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης. Επίσης με την απόφαση 1676 / 2005 ακύρωσε την ΚΥΑ με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκεύη της Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400 /150 Κ , από το Λαύριο στην Αργυρούπολη.

Παρ’όλα αυτά, η ΔΕΗ κατασκέυασε αυθαίρετα και λειτουργεί σήμερα παράνομα, δηλ χωρις καμμία νόμιμη αδειοδότηση ένα Κέντρο Υψηλής Τάσης 150 /20 ΚV στην ίδια περιοχή, ενώ εγκατέστησε παράνομα πυλώνες και καλώδια μεταφοράς 400 ΚV από το Λαύριο στην Αργυρούπολη.Ακόμη, η ΔΕΗ μετέτρεψε παράνομα το 2003 την Γραμμή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 150 ΚV  από Παλλήνη στην Αργυρούπολη, σε 400 ΚV , με καταστροφικές επιπτώσεις στη δασική βλάστηση του Υμηττού που προκλήθηκαν από τις εργασίες τοποθέτησης πυλώνων υψηλής τάσης.

Σήμερα η ΔΕΗ έχει δημιουργήσει μια σειρά αυθαίρετων και παράνομων εγκαταστάσων στο δασικο χώρο του Υμηττού ( που είναι ενταγμένος στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο προστατεύομενων Περιοχών Νatura 2000), και επιδιώκει να τις «νομιμοποιήσει» και να τις επαυξήσει με την κατασκεύη ενός Κεντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/ 150 ΚV.

 

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, στις 2 Ιουνίου ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξήγειλε την κατασκευή    83 χιλιομέτρων νέων Αυτοκινητόδρομων στην Αττική, ένα μεγάλο μέρος των οποίων προβλέπονται να κατασκευαστουν στον Υμηττό.

Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί η κατασκεύη:

α) του Νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού μήκους 14,5 χιλιομέτρων, πάνω από τους Δήμους Καισαριανής, Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, μέχρι τον Δήμο Γλυφάδας και τον Δήμο Ελληνικού, και διαμέσου του χώρου του πρώην Αεροδρομίου, μέχρι την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος.

β) του Νότιου τμήματος της Ανατολικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, πάνω από το Δήμο Κορωπίου, μέχρι την Αγία Μαρίνα στην παραλιακή Λεωφόρο Σουνίου, μήκους 11,5 χλμ.

γ) της συνδετήριας οδού των προαναφερόμενων Λεωφόρων, από τον Κόμβο Σακέττα (Βύρωνας) μέχρι τον Κόμβο Μεσογείων μήκους 7,5 χλμ.

Οι νέοι Αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό προβλέπεται να έχουν 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατέυθυνση, δηλαδή όσες  η  Αττική και η Εθνική Οδός(ΠΑΘΕ), κεντρική διαχωριστική νησίδα, Λωρίδες Εκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), και για την κατασκευή τους απαιτούνται τεχνικά έργα μεγάλης κλίμακας ( σήραγγες, υπόγεια τμήματα, κοιλαδογέφυρες,τοιχεία αντιστήριξης, επιχωματώσεις, ανισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης με το υπάρχον τοπικό οδικό δίκτυο κ.α.)

Η Ανατολική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, θα έχει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, ΛΕΑ, και μεσαίο διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας τύπου New Jersey.

Επισημαίνεται ότι οι εξαγγελθέντες Αυτοκινητόδρομοι στον Υμηττό αποτελούν ουσιαστικά την πρώτη φάση του συνολικού σχεδιασμού, δεδομένου ότι προβλέπεται σε μιά επόμενη φάση και

- η κατασκεύη της επέκτασης της Δυτικής Περιφερειακής πάνω από τους Δήμους Γλυφάδας- Βούλας- Βάρης,

- η επέκταση της Ανατολικής Περιφερειακής από τον Κόμβο Μεσογείων μέχρι τα Γλυκά Νερά

- η οδική σύνδεση του Κόμβου Μεσογείων με τον χώρο του πρώην Αεροδομίου Ελληνικού, που έχει εξαγγελθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ αλλά δεν περιλαμβάνεται στην τελευταία ανακοίνωση, χωρίς να αναφέρεται η ματαίωση του έργου.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκεύη και λειτουργία των νέων Αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό θα είναι σημαντικές, ακόμη και αν υπογειοποιηθούν εκτεταμένα τμήματά της Δυτικής Περιφερειακής, όπως εξήγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεδομένου ότι η Ανατολική Περιφερειακή προβλέπεται να διέρχεται επιφανειακά από το βουνό, δίνοντας τη δυνατότητα καταπατήσεων και μελλοντικών οικιστικών επεκτάσεων κατά μήκος της.

Ακόμη επισημαίνεται ότι στη περιοχή της προβλεπόμενης επέκτασης της Ανατολικής Περιφερειακής, στα Γλυκά Νερά, έχουν εκδηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και κατά το φετεινό καλοκαίρι επανειλημμένοι εμπρησμοί και απόπειρες οικοπεδοποίησης δημόσιων δασικών χώρων.

 

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) από τους Αυτοκινητόδρομους στον Υμηττό και Τεχνικές Μελέτες

Σύμφωνα με την ΜΠΕ της Νότιας Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, (που εκπονήθηκε από τον Αλέξιο  Παρασκεύοπουλο τον Αύγουστο του 2006 κατ’εντολή της Ε.Υ.Δ.Ε / Ο.Α.Π του ΥΠΕΧΩΔΕ), ο νέος αυτοκινητόδρόμος προβλέπεται να διέλθει «εντός των ορίων της περιοχής της προτεινόμενης για ένταξη στο Δίκτυο NATURA 2000, εντός του αισθητικού δάσους Καισαριανής, εξολοκλήρου εντός της Β’ Ζώνης Προστασίας του Υμηττού καθώς και εντός τμήματος της Α’Ζώνης»

Η μελέτη αυτή βρίσκεται «υπό επικαιροποίηση», όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο της μελετης αυτής τόσο στους άμεσα ενδιαφερομένους εκπροσώπους των ΟΤΑ των παρακείμενων Δήμων, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις τους, όσο και στους φορείς των πολιτών, κατά παραβίαση της συνθήκης του Aarhus που έχει υπογράψει η χώρα μας.

Εξ άλλου, σε Συνέντευξη Τύπου στις 2 Ιουνίου, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ αναφερόμενος στην Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού, ανακοίνωσε ότι «μετά από αναλυτική διερεύνηση πολλών εναλλακτικών λύσεων, επελέγη η βέλτιστη από κυκλοφοριακής και περιβαλλοντικής άποψης λύση, και οριστικοποιήθηκαν οι κυκλοφοριακές μελέτες και οι μελέτες οδοποιΐας (χάραξη, μηκοτομές, κόμβοι, διατομές κλπ), στο επίπεδο που απαιτείται για την προκήρυξη νέου διεθνούς διαγωνισμού με Σύμβαση Παραχώρησης».

Επισημαίνεται ότι, μέχρι σήμερα,δεν έχει δοθεί κανένα στοιχείο αυτών των Τεχνικών Μελετών στους ενδιαφερόμενους φορείς, καθώς και κανένα στοιχείο για τους υπόλοιπους Αυτοκινητόδρομους που προγραμματίζονται στον Υμηττό.

 

Εναλλακτική Πρόταση

Κατά τη γνώμη μας, η κατασκεύη νέων Αυτοκινητόδρομων στον Υμηττό, ακόμα και αν υπογειοποιηθούν κάποια τμήματά τους, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικολογική ισορροπία του βουνού, (όπως επισημαίνουν και ειδικοί επιστήμονες) και στην αλλοίωση των φυσικών χαρακτηριστικών του. Ακόμη, θα πριμοδοτήσει τη χρήση του Ι.Χ. Γι’αυτό θα πρέπει να αποφευχθεί η κατασκεύη τους.

Ειδικώτερα η Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Υμηττού, δεν πρόκειται να «αναβαθμίσει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά την ζωή των κατοίκων της Αττικής»,  όπως ισχυρίζεται ο Υπουργός, ούτε πρόκειται να αντιμετωπίσει και να λύσει μακροπρόθεσμα τα οξυμένα σήμερα κυκλοφοριακά προβλήματα των παρακείμενων Δήμων. Αντιθέτως, μέσω της δημιουργίας κόμβων σύνδεσης με τα τοπικά οδικά δίκτυα, θα δημιουργήσει νέα προβλήματα διερχόμενης υπερτοπικής κυκλοφορίας όπως επισημαίνουν οι Δημοτικές Αρχές και οι φορείς των Πολιτών.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαία η κατασκεύη της νέας Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου στον Υμηττό, αλλά η διαφορετική διαχείριση του υπάρχοντος οδικού δικτύου της περιοχης. Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επέκταση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και στην ενίσχυση της χρήσης τους από τους κατοίκους και τους εργαζόμενους. Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άνετη μετακίνηση με μέσα σταθερής τροχιάς, με λεωφορεία, με ποδήλατα και με τα πόδια για κοντινές διαδρομές.Θα πρέπει να περιοριστεί η χρήση του Ι.Χ και να δημιουργηθούν λεωφορειολωρίδες,ποδηλατόδρομοι, δίκτυο πεζόδρομων, να απελευθερωθουν τα πεζοδρόμια από εμπορικές δραστηριότητες, από παρκαρισμένα αυτοκίνητα κ.ά.

Με βάση τις παραπάνω αντιλήψεις,η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού» έχει καταθέσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στους Δήμους της περιοχής μια Εναλλακτική Πρόταση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στη περιοχή της Ν.Α Αθήνας, με τις οποίες ολοκληρώνεται ο εσωτερικός περιφερειακός δακτύλιος χωρίς την κατασκεύη νέου Αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό.

 

Επίλογος - Εκκληση

Συνοψίζοντας, επισημαίνουμε ότι η σημερινή κατάσταση στον Υμηττό και τα σχέδια που προωθούνται εμβάλλουν σε ανησυχία κάθε σκεπτόμενο και ανιδιοτελή άνθρωπο.

Ο Υμηττός, αποτελώντας φυσικό χώρο μνημειακής σημασίας,συνδέεται άρρηκτα με την πόλη της Αθήνας, από την εποχή του Ηροδότου έως την εποχή του Πλάτωνα, και διά μέσου της Ελληνιστικής, Ρωμαϊκής και Βυζαντινής περιόδου έως τη δημιουργία του Νεοελληνικού κράτους.

Ο Υμηττός,εξ’άλλου, αποτελεί καταφύγιο της Αττικής πανίδας και χλωρίδας, παράγοντα εμπλουτισμού του εναπομείναντος Αττικού τοπίου,  χώρο περισυλλογής και ουσιαστικής αναψυχής.

Η Πολιτεία και οι πολίτες οφείλουν να αναγνωρίσουν την αξία και την ακεραιότητα αυτού του χώρου. Καλούμε τους αρμόδιους κρατικούς και κυβερνητικούς παράγοντες, κάθε υπεύθυνο φορέα και πολίτη, να κινητοποιηθούν άμεσα ώστε να αποτρέψουν τη κατασκεύη των  νέων Αυτοκινητόδρομων  αλλά και κάθε έργου που διαγράφει την ιστορική μνήμη και παράλληλα πλήττει την οικολογική ισορροπία του Υμηττού

                                                                                 

«Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού»

1 / 9 / 2008

Για επικοινωνία:  Πάνος Τότσικας

                             Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος / Περιβαλλοντολόγος

                            Πύρρωνος 77, Ηλιούπολη  -Τηλ. 210 9954362 /  E-mail :   ptots@tee.gr

 

επιστροφή στην αρχή

 

Yμηττός: Να θεσμοθετηθεί ως περιοχή απολύτου προστασίας

Ως πολύτιμη ανάσα ζωής για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, ο ορεινός όγκος του Υμηττού πρέπει να θωρακισθεί έναντι νέων απειλών μέσω της επέκτασης της Α' ζώνης απολύτου προστασίας σε ολόκληρο το σώμα του, προτείνει ο ΣΥΝ.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση αντιπροσωπείας του Συνασπισμού από τον Β. Αποστόλου, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνο για θέματα οικολογίας, τους Στ. Σκαμπαρδώνη και Μπ. Μπιλίνη, μέλη της γραμματείας του τμήματος Οικολογίας του ΣΥΝ, με αντιπροσωπεία της διαδημοτικής κίνησης για τον Υμηττό αποτελούμενη από τους Χ. Καφαντάρη, Π. Τότσικα, Κ. Σταθόπουλο, Ζ. Πιστόλη, Τ. Ταστάνη και Ακ. Μπαδογιάννη.

Ο ΣΥΝ θεωρεί αναγκαία την εφαρμογή μέτρων προστασίας το ταχύτερο όπως: Πιο αυστηρό καθεστώς προστασίας, με την κήρυξη του Υμηττού στο σύνολό του ως Περιοχή Απολύτου Προστασίας και να απαγορευτεί κάθε κατασκευή σε αυτόν. Δημιουργία επιτέλους Μητροπολιτικού Πάρκου στο Γουδή, στις υπώρειές του, απομάκρυνση όλων των οχλουσών χρήσεων και εγκαταστάσεων (στρατόπεδα, εγκαταστάσεις παρασκευής μπετόν κ.ά.). Να γίνεται κανονικά ο καθαρισμός σε όλη την έκταση του Υμηττού από σκουπίδια, γυαλιά και εύφλεκτα υλικά, ξερά κλαδιά και χόρτα. Τη διεκδίκηση από το δημόσιο μέσω της διαδικασίας του Κτηματολογίου (που τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη) των αμφισβητούμενων περιοχών. Σε κάθε περίπτωση να εφαρμοστεί η κοινοτική περιβαλλοντική νομοθεσία που επιβάλλει πριν από κάθε προώθηση έργου, όπως η επέκταση της περιφερειακής λεωφόρου, τη διαβούλευση με τους πολίτες και τη λήψη της γνώμης που θα εκφράσουν, πράγμα που αποφεύγεται συστηματικά από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το τμήμα Οικολογίας εκφράζει την αντίθεσή του με την κατασκευή αυτοκινητοδρόμων στο σώμα του βουνού, επισημαίνοντας ότι “η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού δεν πρόκειται να αναβαθμίσει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά τη ζωή των κατοίκων των γύρω περιοχών. Αντιθέτως, θεωρούμε ότι δεν είναι αναγκαία η κατασκευή της και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην επέκταση των μέσων μαζικής μεταφοράς και ενίσχυση της χρήσης τους από τους κατοίκους".

 Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. ΑΥΓΗ 1/10/2008

 

επιστροφή στην αρχή

επιστροφή στην αρχή