επιστροφή

Υμηττός  2  (Υμηττός 1)

 

Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο τσιμέντου στον Υμηττό! Την απαίτηση αυτή εξέφρασαν χθες εκατοντάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στο Μοναστήρι του Άη Γιάννη στην Καισαριανή για να διαμαρτυρηθούν για την ανέγερση νέας πτέρυγας από τη Μητρόπολη μέσα στο δάσος Καισαριανής.

Η Μητρόπολη Βύρωνα - Καισαριανής - Υμηττού προτίθεται να κατασκευάσει ένα νέο οικοδόμημα - επέκταση της Μονής ως "πολιτιστικό κέντρο", επιβαρύνοντας τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της Αττικής, το δάσος του Υμηττού. Μάλιστα, η Μητρόπολη έχει λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες για την ανέγερση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή το ΥΠΕΧΩΔΕ, το υπ. Πολιτισμού, το τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Αθήνων, όπως και την Περιφέρεια Αττικής, η οποία παρείχε στη Μητρόπολη απαλλαγή από την αναγκαία μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον! Το έργο δε χρηματοδοτείται κατά 80% από τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ και το υπόλοιπο από δημόσιους πόρους.

"Η ανέγερση είναι πράξη ηθικού εμπρησμού"

Την ανέγερση της νέας πτέρυγας καταγγέλλουν σύσσωμοι οι πολίτες και η Δημοτική Αρχή της Καισαριανής τονίζοντας πως υποβαθμίζεται το περιβάλλον "σε μια εποχή, που όλοι μίλαμε ή αναζητούμε τρόπους για την αναβάθμιση και την προστασία του", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο καταγγελίας που μοίραζαν στη συγκέντρωση οι κάτοικοι. Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση ανέλαβε ο Δήμος της Καισαριάνης, που ομόφωνα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στις επιδιώξεις της Μητρόπολης.

Την αντίθεση αυτή εξέφρασε χθες και ο δήμαρχος Σπ. Τζόκας που μίλησε στη συγκέντρωση των κατοίκων λέγοντας χαρακτηριστικά πως "δεν πρέπει να χτιστεί ούτε μία σπιθαμή του δάσους". Ο κ. Τζόκας διευκρίνισε ακόμη πως "η αντίθεση δεν είναι με την εκκλησία, αλλά με την καταπάτηση του περιβάλλοντος", ενώ ζήτησε την άμεση δενδροφύτευση και υδροδότηση του Υμηττού, την απόδοση στον δήμο των 2.500 στρεμμάτων που έχει στην ιδιοκτησία του το ιδιωτικό σωμάτειο "Φιλοδασική Ένωση Αθηνών", καθώς και τη χρηματοδότηση από το κράτος της Εθελοντικής Δασοπροστασίας Καισαριανής.

Ο εκπρόσωπος μάλιστα της τελευταίας Βαγγέλης Στογιάννης, που συμμετείχε μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές στην κινητοποίηση, χαρακτήρισε την επιδίωξη της Εκκλησίας να χτίσει μέσα στο δάσος ως "πράξη ηθικού εμπρησμού"! Ανάλογο ήταν και το πανό της "Πρωτοβουλίας Κατοίκων Καισαριανής" που ζητούσε "Όχι στην τσιμεντοποίηση του Υμηττού - Κανένα αρχονταρίκι στο δάσος Καισαριανής".

Οι κάτοικοι και ο Δήμος προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και ότι θα εμποδίσουν τη δημοπράτηση του έργου, όποτε αυτή επιχειρείται, μέχρι την οριστική ματαίωσή του.

Για το θέμα κατέθεσε χθες στη Βουλή ερώτηση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης.

Σήμερα στις 18.30 διοργανώνεται από την "Πρωτοβούλία Πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού" νέα συγκέντρωση στα Φανάρια της Κατεχάκη στην είσοδο του Άη Γιάννη του Κουταλά (κοντά στο δασοφυλάκιο του Βύρωνα).

Νίκος ΜΟΡΦΟΝΙΟΣ 

 

επιστροφή στην αρχή

 

Με κλαδιά στα χέρια δώσαμε τη μάχη με τη φωτιά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Φώσκολος

jfoskolos@pegasus.gr

«Είδαμε τον καπνό από το μπαλκόνι μας και τρέξαμε να βοηθήσουμε. Τι άλλο να κάναμε; Στα βουνά αυτά μεγαλώσαμε. Εδώ τρέχαμε και παίζαμε από παιδιά». Ο Γιώργος και ο Θανάσης Ηλιόπουλος, 18 και 16 χρόνων είναι αδέλφια και μένουν στην Ηλιούπολη. Είναι δύο από τους πολυάριθμους εθελοντές πολίτες, που έσπευσαν χθες να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Υμηττό.

Είναι αλήθεια πως οι νέοι άνθρωποι έκαναν έντονη την παρουσία τους στις εθελοντικές ομάδες που πήραν μέρος στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο δάσος του Υμηττού. Κάτοικοι της Καισαριανής, του Βύρωνα, του Καρέα, της Ηλιούπολης, αλλά και άλλων περιοχών της Αθήνας, που βρίσκονται μακριά από τον ορεινό όγκο του Υμηττού, σηκώθηκαν από... τους καναπέδες τους κι έτρεξαν αμέσως μόλις αντιλήφθηκαν τη φωτιά, με σκοπό να σώσουν το δάσος. Με κλαδιά στα χέρια, τις μπλούζες στο στόμα για να προστατευθούν από τον πυκνό καπνό, μικροί και μεγάλοι, αψηφώντας τον κίνδυνο, ευαισθητοποιημένοι από τον αφανισμό του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, αλλά και οργισμένοι για τις απανωτές καταστροφές στον ελάχιστο και πολύτιμο δασικό πλούτο της Αττικής, βρέθηκαν στις εστίες της φωτιάς και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να περισώσουν το πράσινο του Υμηττού.

Δυνατός ο αέρας

«Πολλοί πολίτες ήρθαν εθελοντικά να βοηθήσουν. Η φωτιά της Πάρνηθας ευαισθητοποίησε αρκετό κόσμο. Αν και μετά από εκείνη τη μεγάλη καταστροφή δεν επιτρέπεται να έχουμε δεύτερη φωτιά στην Αθήνα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να έχουν πάρει τα μέτρα τους», λέει η 18χρονη Μαριλένα Ζευγόλη από την Ηλιούπολη. Με καψαλισμένα ρούχα και ένα μεγάλο κλαδί πεύκου στο χέρι μάς περιγράφει πως «ο αέρας ήταν δυνατός. Η φωτιά όλο και μας κύκλωνε. Πυροσβεστικά οχήματα, εμείς τουλάχιστον, δεν είδαμε. Ολη τη δουλειά την έκαναν οι εθελοντές και τα αεροπλάνα. Υπάρχει ένας χωματόδρομος μέσα στο δάσος, για να περνούν τα βυτιοφόρα και ήταν κλειστός με συρματόπλεγμα. Τον άνοιξαν τελευταία στιγμή. Φοβηθήκαμε πολύ. Ημασταν σε ένα σημείο και ξαφνικά σηκώνει αέρα και φουντώνουν όλα γύρω μας. Αρχίσαμε και τρέχαμε. Πιστεύω όμως πως κάναμε πολλή δουλειά».

Ο Γιώργος και ο Θανάσης Ηλιόπουλος στέκονται δίπλα της, στην ίδια κατάσταση, με στάχτες στα μπράτσα. «Είδαμε τον ουρανό κατακόκκινο. Οταν φθάσαμε, δεν ήμασταν ούτε 10 άτομα σε αυτό το σημείο. Μετά όμως ήρθαν πολλοί εθελοντές, χωρίς τους οποίους δεν θα γινόταν τίποτα. Λιώσανε οι σόλες μας. Υπήρχαν συνεχώς αναζωπυρώσεις, γύρω μας παντού. Φοβηθήκαμε μήπως μας κυκλώσει η φωτιά. Με κραυγές συνεννοούμασταν. Παλεύαμε με μια εστία μπροστά μας και ξεπηδούσε πίσω μας άλλη μία. Είχαμε όλοι μας τις μπλούζες στο στόμα, επειδή δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε από τον καπνό. Για μια στιγμή κάποιος γονάτισε δίπλα μου κι άρχισε να βήχει δυνατά. Ηταν αποπνικτικά. Δεν μπορούσαμε να δούμε μπροστά μας. Κάναμε αλυσίδα, για να φτάσουν οι μάνικες όσο πιο κοντά γινόταν».

Ο Δημήτρης Κοτσάκης, ποδηλάτης, ήρθε από τον Λυκαβηττό, όπου και μένει για να βοηθήσει. Κοιτά γύρω του το απανθρακωμένο πευκοδάσος, τις πλαγιές που συνήθιζε να κάνει ποδήλατο. «Εχω απογοητευτεί πολύ. Το τοπίο πλέον είναι θλιβερό. Μετά την Πάρνηθα, αυτό»...

Φοβηθήκαμε

Κάτοικοι του Καρέα, του Βύρωνα και της Καισαριανής είχαν βγει ανήσυχοι στον δρόμο, παρακολουθώντας τις φλόγες να πλησιάζουν στα σπίτια τους. «Φυσικά και φοβηθήκαμε», μας λέει η κ. Νιόβη Αλοϊζη, κάτοικος Καρέα, η οποία βοήθησε στο έργο της κατάσβεσης. «Εβλεπα τη φωτιά να πλησιάζει το σπίτι μου και θα καθόμουν να κοιτάω;». Ο Διονύσης Δημητρούλης και ο Αρίων Χατζηθωμάς έφυγαν από τις δουλειές τους κι έτρεξαν στη φωτιά, για να βοηθήσουν. «Αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς, οι απλοί πολίτες, ποιος περιμένουμε να κινητοποιηθεί;». Και αυτοί μας λένε πως «στην αρχή δεν είδαμε πυροσβεστικά οχήματα, μόνο υδροφόρες από διάφορους δήμους».

Για πολλές μικροεστίες κάνει λόγο και ο Γεράσιμος Μακρής, κάτοικος Βύρωνα, που έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς. «Πυροσβεστικά δεν είδα, μόνο κάποιες υδροφόρες του δήμου. Γύρω μας άναβαν συνεχώς εστίες». Το σπίτι του είναι κοντά στο νεκροταφείο, αλλά, όπως μας λέει: «Δεν ήρθα για το σπίτι μου. Ηρθα για το δάσος».

ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΑΘΗΝΑΣ Χ. ΠΑΣΒΑΝΤΙΔΗ:

Είδα τις φλόγες στις 14.45, όμως τα καναντέρ ήρθαν στις 15.25

Καβγάδες πάνω στα αποκαϊδια του Υμηττού στήθηκαν χθες μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, μεταξύ εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και κατοίκων των όμορων περιοχών. Δεν έλειψαν ούτε και οι εκατέρωθεν καταγγελίες για τα κίνητρα της φωτιάς ούτε φυσικά και οι ευθύνες τόσο για την πρόληψη όσο και για την έλλειψη συντονισμού της κρατικής μηχανής κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης.

Χαρακτηριστική ήταν η μαρτυρία του νομαρχιακού συμβούλου Αθήνας κ. Χάρη Πασβαντίδη, ο οποίος είδε τις πρώτες φλόγες στις 14.45 όταν περνούσε με το αυτοκίνητό του από την Κατεχάκη με κατεύθυνση την Ηλιούπολη. Ο ίδιος, όπως είπε στο «Εθνος», ενημέρωσε εγκαίρως τους αρμοδίους, υπήρξε ωστόσο καθυστερημένη αντίδραση από πλευράς κυβέρνησης, αφού το πρώτο πυροσβεστικό αεροσκάφος έφτασε στις 15.25.

Ταυτόχρονα, και τα αντανακλαστικά της Ελληνικής Αστυνομίας διαπιστώθηκαν μειωμένα, αφού άργησε να μεταβεί περιπολικό στο σημείο της φωτιάς προκειμένου να ρυθμίσει την κυκλοφορία. Αποτέλεσμα να μπλοκαριστούν τα αυτοκίνητα για αρκετή ώρα στην Κατεχάκη και να μην μπορούν να προσεγγίσουν εύκολα την περιοχή τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ενημέρωση

Οπως υπογράμμισε, ο κ. Πασβαντίδης, μόλις αντίκρισε τη φωτιά κάλεσε αμέσως τον νομάρχη Αθήνας Γ. Σγουρό, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τον υπουργό Εσωτερικών Π. Παυλόπουλο ώστε να σταλούν εγκαίρως εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Ακολούθως ενημερώθηκε και ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας της νομαρχίας κ. Φουντάς, ο οποίος έστειλε στην περιοχή 10 υδροφόρες. «Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση και έλλειψη συντονισμού», τονίζει ο κ. Πασβαντίδης, χαρακτηρίζοντας το γεγονός απαράδεκτο αφού η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Την ίδια ώρα, υπήρξαν καταγγελίες κατοίκων ότι ο δήμος δεν είχε φροντίσει να καθαρίσει τον χώρο πίσω από το νεκροταφείο Βύρωνα, όπως επίσης και το ΥΠΕΧΩΔΕ περιμετρικά της λεωφόρου Κατεχάκη.

Από την πλευρά τους, οι δήμαρχοι Καισαριανής, Βύρωνα και Ηλιούπολης καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση για τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν για την πρόληψη πυρκαγιών.

Οι τοπικοί άρχοντες, που εμμέσως πλην σαφώς κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού ταυτόχρονα εκδηλώθηκαν πολλές εστίες, ρίχνουν το βάρος των ευθυνών στην πολιτεία η οποία δεν μερίμνησε εγκαίρως ώστε να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του Υμηττού.

Την ίδια ώρα υποστηρίζουν ότι οι δήμοι παρά την ελάχιστη χρηματοδότηση που τους έχει διατεθεί για την πολιτική προστασία, είχαν προχωρήσει στην αποψίλωση, στη συντήρηση των κρουνών και στη φύλαξη του βουνού. Στο έργο συνεισέφερε και ο Σύνδεσμος για την Προστασία και την Ανάπτυξη του Υμηττού (ΣΠΑΥ), μέλη του οποίου είναι 15 δήμοι που βρίσκονται στους πρόποδες του βουνού.

Ο δήμαρχος Βύρωνα κ. Νίκος Χαρδαλιάς εκτίμησε πως το γεγονός ότι εκδηλώθηκαν τρεις εστίες ταυτόχρονα δεν είναι «σύμπτωση» τονίζοντας ότι εάν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα, η φωτιά θα είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις. Υποστήριξε ταυτόχρονα ότι τόσο ο δήμος όσο και ο ΣΠΑΥ είχαν πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, καθώς οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, τα πυροφυλάκια στελεχωμένα, ενώ είχαν γίνει και οι απαραίτητες συντηρήσεις των υδροστομίων.

«Ολοι οι δήμοι του Συνδέσμου ήταν σε επιφυλακή, καθώς μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας βρισκόταν σε εφαρμογή το σχέδιο Ξενοκράτης»», σημειώνει ο κ. Χαρδαλιάς, αφήνοντας στη συνέχεια να εννοηθεί ότι το δάσος δέχθηκε συντονισμένη επίθεση από εμπρηστές.

Ενταση

Πάντως, κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης υπήρξε ένταση μεταξύ κατοίκων και του δημάρχου Βύρωνα, τον οποίο κατηγόρησαν ότι δεν είχε προχωρήσει στις απαραίτητες αποψιλώσεις.

Στο μεταξύ, τα επόμενα δύο 24ωρα θα υπάρχουν αυξημένα μέτρα στον Υμηττό για τον φόβο αναζωπύρωσης, ενώ ακολούθως θα γίνουν, όπως τουλάχιστον υποστήριξε ο δήμαρχος Βύρωνα, οι αναγκαίες ενέργειες ώστε να προχωρήσει άμεσα η αναδάσωση.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καισαριανής κ. Σπύρος Τζόκας εκφράζει την απορία πώς εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα πολλές εστίες, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο δήμος διαθέτει ελάχιστα μέσα για την προστασία του Υμηττού.

Επιφυλακτικός όσον αφορά τα αίτια της πυρκαγιάς είναι ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Ι. Αναγνώστου, ο οποίος επίσης συμφωνεί ότι δεν επαρκούν τα μέσα που διαθέτουν οι δήμοι για την πυροπροστασία.

Στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις των τελευταίων 20 χρόνων απέδωσε το ΚΚΕ τις πυρκαγιές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπως και τη χθεσινή στον Βύρωνα. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «η πολιτική που εμπορευματοποιεί τη γη, που δεν διαμορφώνει το κτηματολόγιο - δασολόγιο και που νομιμοποιεί τους καταπατητές, έδωσε και πάλι τα θλιβερά της αποτελέσματα».

Αυτόπτης μάρτυρας

Η μεγάλη προσφορά των εθελοντών

Οι χθεσινές φωτιές στις παρυφές του Υμηττού ήρθαν να προστεθούν στις αλλεπάλληλες χαριστικές βολές που δέχεται το λιγοστό πράσινο της τσιμεντόπληκτης Αθήνας. Παρότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν την τελευταία στιγμή, οι περίοικοι, που παρακολουθούν από κοντά την πορεία των εξελίξεων στις παραπάνω δασικές εκτάσεις, δεν αισιοδοξούν. «Φέτος, του χρόνου, τι σημασία έχει; Αυτά τα λοφάκια διεκδικούνται από πολλούς και δύσκολα θα τη γλιτώσουν», μας είπαν δημότες του Βύρωνα, που λένε ότι γνωρίζουν το παρασκήνιο.

Το απόγευμα, η αποκλεισμένη λεωφόρος Κατεχάκη έμοιαζε με πεδίο μάχης, όπου το στίγμα έδιναν οι εκατοντάδες εθελοντές των γύρω δήμων. Πάλεψαν θαρραλέα με τις πολυάριθμες εστίες χρησιμοποιώντας πρόχειρα, αυτοσχέδια μέσα, αλλά το βασικό τους εφόδιο ήταν χωρίς αμφιβολία ένας άνευ προηγουμένου συνδυασμός πείσματος και αποφασιστικότητας. Φαίνεται ότι η πρόσφατη βιβλική καταστροφή της Πάρνηθας έβαλε την κοινή γνώμη σε τροχιά ευαισθητοποίησης.

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΘΝΟΣ 17/7/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΣΠΙΤΙΑ

Στις φλόγες ο Υμηττός

Κάηκαν δεκάδες στρέμματα δάσους. Καταγγελίες για εμπρησμό από κατοίκους της περιοχής. Μεγάλα οικονομικά συμφέροντα διεκδικούν εδώ και χρόνια τμήματα του βουνού

Μετά την Πάρνηθα ήρθε χτες και η σειρά του Υμηττού. Ενα βουνό που πολιορκείται ήδη από το τσιμέντο, αλλά και από μεγαλοκαταπατητές, μεγαλοεργολάβους που το βλέπουν ως «φιλέτο», έτοιμο να το κατασπαράξουν, με την ανοχή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Σε περιοχές του Υμηττού είχαν σημειωθεί πυρκαγιές το 1998, το 2000 και το 2001 και στη συνέχεια πολλές από τις καμένες εκτάσεις ...αξιοποιήθηκαν οικιστικά.

Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε χτες γύρω στις 3 το μεσημέρι, πάνω από τις περιοχές της Καισαριανής και του Καρέα. Οι φλόγες πέρασαν και στην κάτω πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη και απείλησαν σπίτια στον Καρέα και τον Βύρωνα, από τα οποία έφθασαν σε απόσταση λίγων μέτρων. Κάτοικοι της περιοχής και εθελοντές προσπάθησαν να απωθήσουν τη φωτιά στη λεωφόρο Καρέα με κλαδιά και μάνικες. Λόγω της κατάστασης που επικρατούσε, η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε για αρκετή ώρα στη λεωφόρο Κατεχάκη στο κατερχόμενο ρεύμα κυκλοφορίας από τη διασταύρωση προς την Καισαριανή και το ανερχόμενο από την οδό Πίνδου. Οι οδηγοί που κινούνταν στην Αττική Οδό οδηγούνταν υποχρεωτικά προς τη Μεσογείων από την έξοδο της Κατεχάκη.

Λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα, τα μέτωπα της φωτιάς είχαν φτάσει σε μήκος τα δύο χιλιόμετρα. Το ένα έκαιγε κοντά στο στρατόπεδο Σακέττα και το άλλο κοντά στον οικισμό του Καρέα.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε συνδυασμό με τις ρίψεις νερού από 6 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα και 22 υδροφόρες επιχείρησαν να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές. Το έργο τους ήταν δύσκολο, λόγω των ισχυρών ανέμων. Τρεις πυροσβέστες κι ένας εθελοντής αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ενώ άλλοι 15 πολίτες στο Κέντρο Υγείας Βύρωνα με αναπνευστικά προβλήματα.

Από τις πέντε το απόγευμα, οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής δήλωναν συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα κατάφερναν σύντομα να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά στον Υμηττό, ωστόσο οι πολύ ισχυροί άνεμοι έντασης έως οκτώ μποφόρ προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η φωτιά ελέγχθηκε μερικά στις 5.50' το απόγευμα, ενώ η κυκλοφορία στη λεωφόρο Κατεχάκη αποκαταστάθηκε στις 6.50' το απόγευμα.

Τα αίτια της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής παραμένουν άγνωστα. Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος των εθελοντών πυροσβεστών Αττικής, Δ. Ζέρβας, έκανε λόγο για εμπρησμό. Κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν ότι λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά ακούστηκαν εκρήξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Πυροσβεστική η φωτιά ξεκίνησε από τρία σημεία. Το ένα από το δάσος Καισαριανής, το άλλο από τον Καρέα και το τρίτο κοντά στο Βύρωνα. Στην Καισαριανή βρέθηκαν φωτοβολίδες, ενώ υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν δίκυκλο χωρίς πινακίδες να κινείται ύποπτα στο δάσος.

Διαχρονική καταστροφή και διεκδικήσεις

Μία από τις μεγαλύτερες πληγές για τον Υμηττό είναι η δυτική περιφερειακή λεωφόρος (τμήμα της Αττικής Οδού). Η κατασκευή της έγινε με τρόπο τέτοιο που καταστράφηκε ένα μέρος του δάσους του Υμηττού με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Επιπλέον, άνοιξε το δρόμο για εκτεταμένους αποχαρακτηρισμούς ζωνών προστασίας του βουνού, ενώ με την επέκτασή της ανατολικά και την ένωσή της με τη Λ. Ποσειδώνος είναι ορατός ο κίνδυνος να εμπορευματοποιηθούν τμήματά του.

Εξάλλου, οι κληρονόμοι του Νάστου διεκδικούν 15.000 στρέμματα του Υμηττού, 6.000 από τα οποία βρίσκονται στον οικιστικό ιστό της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και του Αλίμου. Παράλληλα, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόθεση της Εκκλησίας να τσιμεντοποιήσει δασική έκταση γύρω από το μοναστήρι του Αγ. Ιωάννου του Προδρόμου στην Καισαριανή.

Ενα αυτόματο όπλο καλάσνικοφ, τρεις γεμιστήρες, ένα πιστόλι, ένα δίκαννο, ρωσικής κατασκευής και με κομμένη κάννη, μία χειροβομβίδα αμυντικού τύπου, τρεις πυροδοτικοί μηχανισμοί, χειροβομβίδες, ένα μαχαίρι και φυσίγγια Νο 7,62, βρέθηκε στις 6 το απόγευμα στην περιοχή του Βύρωνα, μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17/7/07

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ενα βουνό με πολλούς ιδιοκτήτες

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ  akarimali@pegasus.gr

Την εικόνα ενός πολυσύνθετου παζλ, που ακόμα και ο πιο δυνατός λύτης αδυνατεί να συνθέσει, παρουσιάζει το βουνό του Υμηττού εξαιτίας της πολυιδιοκτησίας, η οποία ουσιαστικά βάζει φρένο στην προστασία του.

Παράνομες περιφράξεις, δραστηριότητες ασύμβατες με την έννοια της δασικής έκτασης, αφού εκεί βρίσκονται από νταμάρια μέχρι και βενζινάδικα στρατοπέδων, είναι συνοπτικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον Υμηττό.

Φορείς, Εκκλησία, υπουργεία, καταλαμβάνουν τις μεγαλύτερες εκτάσεις του βουνού, ενώ ακόμα και ιδιώτες αξιώνουν δικαιώματα όπως για παράδειγμα στην Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, τη Γλυφάδα του Παπάγου και τον Χολαργό.

Οι κάτοικοι αντιδρούν, ενώ οι δημοτικές αρχές υποστηρίζουν ότι εκτός από τα συρματοπλέγματα που περιφράζουν το βουνό, οι ίδιοι μπλέκονται και στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, αφού για οποιαδήποτε δράση πρέπει να πάρουν την άδεια του αρμόδιου φορέα. Για τον λόγο αυτόν, ζητούν την απόδοση των εκτάσεων στους δήμους, ώστε να προασπιστούν τη δημόσια περιουσία και κυρίως τη δασική έκταση.

«Χέρια δεμένα»

«Είμαστε με τα χέρια δεμένα, αφού για να προχωρήσουμε π.χ. σε διάνοιξη οδών πυρασφάλειας χρειαζόμαστε άδεια από το δασαρχείο. Διαφορετικά κινδυνεύουμε να πάμε στο αυτόφωρο ως κοινοί καταπατητές» τονίζει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας, με το οποίο συμφωνούν όλοι οι συνάδελφοί του των όμορων περιοχών.

Συγκεκριμένα, στον Υμηττό επικρατεί το εξής ιδιοκτησιακό καθεστώς:

Βύρωνας: Την έκταση, που βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων του δήμου, τη μοιράζονται τα υπουργεία Γεωργίας, Εθνικής Αμύνης, η Εκκλησία ενώ λόγο έχει και η Φιλοδασική Εταιρεία. Το 2003 η Εκκλησία ανακάλυψε στον Καρέα τη Γη της Επαγγελίας, ώστε να ανεγερθεί εκεί σε έκταση 27 στρεμμάτων κτίριο 67.000 τετραγωνικών για τη στέγαση του Συνοδικού Μεγάρου και άλλων υπηρεσιών. Η αντίδραση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής απέτρεψε τις προσπάθειες και έκτοτε το θέμα φαίνεται ότι έχει παγώσει.

Στη γύρω ζώνη υπάρχουν επιπλέον δύο στρατόπεδα του στρατού και της αεροπορίας, το ΣΑΚΕΤΑ 1 και 2, η σχολή αξιωματικών νοσηλευτικής, καθώς και υπηρεσίες του στρατού μέχρι βενζινάδικο και σούπερ μάρκετ που εξυπηρετεί τις ανάγκες των αξιωματικών. Η έκταση που καταλαμβάνει ο στρατός, υπολογίζεται σύμφωνα με τον δήμο Βύρωνα γύρω στα 250 στρέμματα, ενώ υπάρχει ακόμα και μια έκταση περίπου 40 στρ. στην οποία βρισκόταν η 350η Πτέρυγα Μάχης, η οποία αποχώρησε από την περιοχή το 2004. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο διεκδικεί ο δήμος Βύρωνα, στο οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει χώρο πρασίνου και αναψυχής για τους κατοίκους και στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις να στεγάσει δημοτικές υπηρεσίες όπως π.χ τη διεύθυνση πρασίνου ή τη διεύθυνση του Συλλόγου Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού.

Σημειώνεται ότι όλη η υπόλοιπη έκταση ανήκει στο υπουργείο Γεωργίας.

«Σε καμία περίπτωση η δραστηριότητες αυτές δεν ταιριάζουν σε μια δασική έκταση» τονίζει ο δήμαρχος της περιοχής Ν. Χαρδαλιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά την ύπαρξη πυρομαχικών και βενζινάδικου μέσα στο δάσος. «Μπορεί καμία φωτιά να μην έχει ξεκινήσει από τις δραστηριότητες αυτές, δεν παύει ωστόσο να είναι ασύμβατες», τονίζει και υποστηρίζει ότι εξαιτίας της πολυϊδιοκτησίας ο μόνος που δεν έχει λόγο στο βουνό είναι ο δήμος. «Δεν μπορούμε να βάλουμε μια μπάρα να κλείσουμε την πρόσβαση στο βουνό με αποτέλεσμα διάφοροι ασυνείδητοι να επιβαρύνουν το δάσος. Για να προχωρήσουμε σε μια γεώτρηση, πρέπει να πάρουμε άδεια από τη φιλοδασική, για να κάνουμε αποψιλώσεις από το δασαρχείο και ούτω καθεξής» προσθέτει ο δήμαρχος Βύρωνα.

Καισαριανή. Περίπου 8.500 στρέμματα βρίσκονται στα όρια του δήμου, εκ των οποίων -σύμφωνα με την αρμόδια αντιδήμαρχο κ. Γ. Φιλίππου- τα 2.500 ανήκουν στη Μονή Πετράκη και τα υπόλοιπα στη Φιλοδασική Εταιρεία.

Κόντρα

Την περίοδο αυτή κάτοικοι και δημοτική αρχή προσπαθούν να ανατρέψουν τα σχέδια της Εκκλησίας, η οποία επιχειρεί να επεκτείνει τη Μονή Ιωάννου Προδρόμου που βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο, χτίζοντας αρχονταρίκι και ξενώνες συνολικής έκτασης 680 τ.μ.. Ο δήμος προς το παρόν κατάφερε να μπλοκάρει τα συγκεκριμένα σχέδια, ενώ απόψε στις 7.30 για τον ίδιο σκοπό πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Γλυφάδα. Μικροί, πλην επιτήδειοι, καταπατητές προχωρούν στην περίφραξη σχεδόν όλης της έκτασης του βουνού. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο δήμαρχος Γ. Θεοδωρόπουλος έχουν καταφέρει κάθε χρόνο να ανεβαίνουν 20-30 μέτρα προς την κορυφή του Υμηττού. Χθες ο δήμος προχώρησε στην κατεδάφιση των παράνομων περιφράξεων με την προοπτική σε τρεις μήνες να έχουν όλες απομακρυνθεί.

Παπάγου - Χολαργός. Μέχρι και ο γνωστός για τις τηλεφωνικές υποκλοπές κατά την περίοδο της πρωθυπουργίας του Κώστα Μητσοτάκη Χρήστος Μαυρίκης παρουσιάζεται ως ιδιοκτήτης έκτασης στον Υμηττό. Αξίωση που καταρρίπτουν και οι δύο δήμοι, οι οποίοι αρνούνται -όπως τονίζουν- να μπουν ακόμα και σε διαδικασία αντιπαράθεσης.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΜΑΧΕΣ

Οι διεκδικήσεις σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη

Μια πικρή ιστορία βιώνουν δήμοι και κάτοικοι, αφού τμήματα της έκτασης του Υμηττού διεκδικούν ιδιώτες και ειδικότερα οι κληρονόμοι της οικογένειας Νάστου. Η υπόθεση ξεκίνησε το 1926 όταν ο Αλ. Νάστος αγόρασε 480 στρέμματα τα οποία στην πορεία με τη μέθοδο των καταπατήσεων έφτασαν τα 12.700. Από το 1932, όπως λέει ο δήμαρχος Ι. Αναγνώστου, άρχισε η οικοπεδοποίηση, αφού ο Νάστος πούλησε 6.000 στρ. Η προσπάθειά του να πουλήσει και τα υπόλοιπα απέτυχε, καθώς το 1979 σε μια δικαστική διεκδίκηση με τον σύλλογο Αστυνομικών, βγαίνει η πρώτη απόφαση Εφετείου, η οποία λέει ότι η οικογένεια σφετερίστηκε δημόσια γη. Ο,τι απέμεινε δεσμεύθηκε ως περιουσία του Δημοσίου. Αυτό δεν εμπόδισε τους κληρονόμους Νάστου να ξεκινήσουν δικαστικούς αγώνες διεκδικώντας τις εκτάσεις. Έθνος 18-7-2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εκεί ψηλά δεν είναι μυστικό η καταστροφή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΡΓΥΡΩ ΛΥΤΡΑ

Κατά 270 με 300 στρέμματα φτωχότερος είναι ο μικρός παράδεισος, που υψώνεται ανατολικά της Αθήνας. Τόση είναι η έκταση που έγινε παρανάλωμα του πυρός, την περασμένη Δευτέρα.

Ο ορεινός όγκος του Υμηττού, παρά τις επανειλημμένες καταστροφές που έχει υποστεί, εξακολουθεί να αποτελεί πηγή ζωής για τους Αθηναίους. Πολλοί κάτοικοι της πρωτεύουσας και των ανατολικών προαστίων εξακολουθούν να καταφεύγουν στον «Τρελό», όπως είναι το... παρατσούκλι του, για να κάνουν περιπάτους, να εξερευνούν τα μονοπάτια του, να μαζεύουν αγριολούλουδα, να θαυμάζουν σπάνια πουλιά και πεταλούδες. Ηταν αυτοί που την περασμένη Δευτέρα έσπευσαν εθελοντικά να συνδράμουν το δύσκολο έργο της πυρόσβεσης.

Μετά την πυρπόληση μεγάλου τμήματος του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, το πράσινο περιορίζεται χαρακτηριστικά στην Αττική.

Η ειδυλλιακή εικόνα, όμως, που παρουσιάζει ακόμα και στις μέρες μας ο Υμηττός έχει την αντίθετη όψη της: αυτή του «πληγωμένου» βουνού από τις φωτιές, τα σκουπίδια, την παράνομη και ανεξέλεγκτη δόμηση, καθώς δεν υπήρξε κατά το παρελθόν μια κοινή πολιτική διαχείρισης, ανάπτυξης, προστασίας και -γιατί όχι- προβολής του.

Οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση του οικοσυστήματος, όπως οι αναδασώσεις, έχουν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα, αλλά ο δρόμος για την προστασία και την ανάδειξή του φαίνεται ακόμα μακρύς...

«Ο Υμηττός δεν ήταν ποτέ δασοσκεπής, όπως ξέρουμε από φωτογραφίες και παλιότερες μαρτυρίες. Είχε μόνο κάποιες συστάδες δέντρων. Μετά τον πόλεμο, ωστόσο, αποψιλώθηκε εντελώς για να καλύψει τις ανάγκες σε καυσόξυλα.

Η επιτυχημένη αναδάσωση με τυπικά δέντρα του αττικού τοπίου, όπως τα πεύκα και τα κυπαρίσσια, από τη Φιλοδασική και άλλους φορείς, τον επανέφερε κοντά στην παλιά του εικόνα.

Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες απόπειρες αναδάσωσης που, αν και πέτυχαν, δεν ήταν κατάλληλες, καθώς χρησιμοποιήθηκαν ξενόφερτα δέντρα, όπως ο ευκάλυπτος, ο κέδρος του Λιβάνου, το κυπαρίσσι της Αριζόνας και άλλα. Αυτά αρχίζουν και εξαπλώνονται και εκτοπίζουν είδη της φυσικής χλωρίδας αλλοιώνοντας το ύφος του βουνού. Αυτό φοβόμαστε να μη γίνει τώρα και στην Πάρνηθα».

Οπως λέει ο κ. Γκαίτλιχ χαρακτηριστικά «όσο περίεργο κι αν ακούγεται, το γυμνό βουνό είναι προτιμότερο από ένα αναδασωμένο βουνό με οποιαδήποτε δέντρα. Θα πρέπει η ανασύσταση του φυσικού τοπίου να γίνεται με τα δέντρα που προϋπήρχαν στο οικοσύστημα ακόμα κι αν απαιτεί βάθος χρόνου. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα. Φτιάχνεις νεκρά δασικά οικοσυστήματα. Τα γηγενή δέντρα είναι συνδεδεμένα με άλλα είδη που διαβιούν στην περιοχή. Ο ευκάλυπτος, για παράδειγμα, έχει πετύχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας στη δημιουργία δασών. Αν κοιτάξεις, όμως, τι φυτρώνει από κάτω, τι φωλιάζει από κάτω, δεν θα βρεις τίποτα».

Προβλήματα

Ο Υμηττός είναι ένα πολύτιμο οικοσύστημα στην καρδιά της πόλης, που μπορεί να δώσει μια εύκολη διέξοδο διαφυγής στη φύση στους Αθηναίους από την Ηλιούπολη μέχρι την Αγία Παρασκευή. Φυσικά μονοπάτια, σπήλαια και άλλα αξιοθέατα αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος προσελκύουν επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Ωστόσο, λαθροκυνηγοί, αυθαίρετη οικιστική ανάπτυξη, ο κίνδυνος από πυρκαγιές και η ρύπανση είναι σύμφωνα με τους ειδικούς μερικά από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Το βουνό αυτό αποτελούσε παραδοσιακό κυνηγότοπο για τους κατοίκους της Αττικής, ενώ αγαπημένο θήραμα ήταν η πέρδικα. «Σήμερα οι πέρδικες που διαβιούν στον Υμηττό είναι κυρίως εισηγμένες από τους κυνηγούς νησοπέρδικες», σημειώνει ο κ. Γκαίτλιχ. Οπως λέει ο ίδιος, αποτελεί παράδοξο το γεγονός ότι στο μισό βουνό το κυνήγι επιτρέπεται και στο μισό απαγορεύεται. Εξάλλου, όπως υπογραμμίζει, το πρόβλημα δεν είναι το κυνήγι, αλλά το παράνομο κυνήγι.

Η βασικότερη απειλή, όμως, όπως επισημαίνουν κάτοικοι και επιστήμονες, είναι η οικιστική ανάπτυξη: «Η παράνομη αλλά και η νόμιμη δόμηση διαρκώς συρρικνώνει τις φυσικές περιοχές του βουνού. Παντού, περιμετρικά του Υμηττού, από τα Γλυκά Νερά μέχρι τον Καρέα οι οικισμοί είναι ανεβασμένοι πάνω στο βουνό. Ασκείται τεράστια πίεση για οικόπεδα», υπογραμμίζει ο κ. Γκαίτλιχ.

Τα σκουπίδια και τα μπάζα στα ρέματα αλλά και στον υπόλοιπο ορεινό όγκο και κυρίως γύρω από τις περιοχές που υπάρχει μεγαλύτερη κίνηση δεν λείπουν και από τον «Τρελό».

Οπως κατέγραψε ο φακός του «Εθνους», μεμονωμένα σκουπίδια υπάρχουν στην περιοχή του Αισθητικού Δάσους, κυρίως στα σημεία που συγκεντρώνεται κόσμος, όπως γύρω από το αναψυκτήριο και τη Μονή Καισαριανής. Μπάζα υπάρχουν στο ρέμα και στις κοιλάδες, παράλληλα στον περιφερειακό δρόμο του Υμηττού στο ύψος της Καισαριανής, προς την Πανεπιστημιούπολη, ενώ μεγαλύτεροι όγκοι έχουν εναποτεθεί στην κορυφογραμμή του, όπου είναι εγκατεστημένες κεραίες ραδιοφωνικών και άλλων σταθμών. Αισθητική παραφωνία αποτελούν στο βουνό και τα εγκαταλελειμμένα κτίσματα.

 

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Διάσημο το μέλι του και το Αισθητικό Δάσος

Αν και ο «Τρελός» δεν προσέφερε ποτέ παραγωγικούς πόρους, χάρη σε αυτόν κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο επιβίωσαν οι Αθηναίοι από το κρύο, καθώς το βουνό είχε εντελώς απογυμνωθεί για να καλύψει τις ανάγκες του κόσμου σε καυσόξυλα.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια αναδάσωσής του, χάρη στην οποία απέκτησε σταδιακά τη σημερινή του μορφή, έγινε το 1945 από τη Φιλοδασική Ενωση Αθηνών. Μετά τον πόλεμο η επιφανής Αθηναία και σύζυγος διπλωμάτη, Καίτη Αργυροπούλου, επιστρέφοντας με αεροπλάνο από τη Μέση Ανατολή, όπου διέμενε, αντίκρισε το γυμνό βουνό και έκανε στόχο της ζωής της την αποκατάστασή του. Ετσι, διαμορφώθηκε το Αισθητικό Δάσος -του οποίου η ιδιοκτησία ανήκει στη Φιλοδασική Ενωση Αθηνών -που αποτελεί και το πιο δασώδες τμήμα του βουνού μέχρι σήμερα. Η μόνη οικοδομική δραστηριότητα που υπήρξε δυνατή στην περιοχή από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα είναι η μελισσοκομία. Το μέλι του Υμηττού έγινε διάσημο και η μοναδική του ποιότητα οφείλεται στην πλούσια ποικιλία αρωματικών φυτών, θάμνων και κυρίως θυμαριού, που διαχρονικά διέθετε το βουνό. Από τον Παυσανία μέχρι τον Τσελεμπί, οι πηγές αναφέρονται στην πλούσια ανθοφορία του, που παρέχει τις ιδανικές συνθήκες για καλό μέλι. Παρ όλα αυτά, όπως λέει ο κ. Μαρτίνος Γκαίτλιχ, περιβαλλοντολόγος και υπεύθυνος προγραμμάτων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, σήμερα το μέλι του δεν είναι πια θυμαρίσιο, αλλά πευκόμελο, το οποίο είναι υποδεέστερο θρεπτικά και γευστικά από το ανθόμελο: «Παλιότερα, η κυρίαρχη βλάστηση στον Υμηττό ήταν το θυμάρι. Από τη δεκαετία του 80 εισήχθη από τους μελισσοκόμους στο βουνό το έντομο marchalina, το οποίο προκαλεί στο πεύκο μια ζαχαρώδη έκκριση, την οποία παίρνουν οι μέλισσες πιο εύκολα απ ό,τι το νέκταρ των λουλουδιών». Εκτός του ότι υποβαθμίζεται η ποιότητα του μελιού, όπως επισημαίνει ο κ. Γκαίτλιχ, το έντομο αυτό προκαλεί ασθένεια και στα ίδια τα πεύκα, τα οποία παίρνουν τη γνωστή όψη με τα λευκά παράσιτα, τη βαμβακίαση.

Τα πεύκα της περιοχής παρουσίασαν βαμβακίαση και η Φιλοδασική Ενωση Αθηνών, παρενέβη πέρυσι πειραματικά με ψεκασμό σε μια περιορισμένη έκταση. Τα αποτελέσματα της επέμβασης ήταν μέτρια, ενώ δεν επεκτάθηκαν εξαιτίας και των γενικότερων αντιδράσεων των πολιτών.

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Νονός του «Τρελού» ο περιηγητής Τσελεμπί

Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ο Υμηττός κέντριζε το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων περιηγητών. Οι γραπτές πηγές τον περιγράφουν ως ένα βραχώδες βουνό χωρίς πυκνή δασώδη βλάστηση.

Το «ιοστεφές άστυ» -όπως πολύ συχνά αναφέρεται στις πηγές η αρχαία Αθήνα- θεωρείται ότι οφείλει στο βουνό τη χαρακτηριστική ιώδη απόχρωσή του είτε επειδή λόγω της βραχώδους υφής του αντανακλούσε τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος είτε εξαιτίας του θυμαριού και των αγριολούλουδων, όπως οι βιολέτες που φύονταν άφθονα εκεί.

Ο Πλάτων αναφέρει στον «Κριτία» ότι «μέλιτταις μόναις τροφείν», δηλαδή ότι δεν μπορεί να προσφέρει τροφή παρά μόνο στις μέλισσες. Το ότι η βλάστησή του δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δασώδης αλλά θαμνώδης επιβεβαιώνει και ο Παυσανίας, ενώ ο Στράβων μάς πληροφορεί για τα πετρώματα του βουνού, αναφερόμενος στην «υμηττίαν μάρμαρον» που είχε χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μνημείων μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή.

Κατά την αρχαιότητα, εξαγόταν επίσης από τον Υμηττό και ένας κιτρινωπός ασβεστόλιθος, γνωστός ως αγρυλικός λίθος, που πήρε το όνομά του από τον Δήμο Αγρυλής.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, οφείλει το γνωστό προσωνύμιό του, «Τρελός», στον ξακουστό Τούρκο περιηγητή Ελβιγιά Τσελεμπί, ο οποίος ανέφερε το βουνό ως «ντελί νταγ» (= τρελό βουνό).

 

ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ

Σπάνια είδη ορχιδέας και πτηνών

Οπως αναφέρει ο δασολόγος της Φιλοδασικής Ενωσης Νίκος Πάγκας, εκτός από το θυμάρι, που υπήρξε κάποτε το χαρακτηριστικό του φυτό, έχουν καταγραφεί συνολικά ανά τους αιώνες 611 φυτικά είδη. Ο κ. Γκαίτλιχ επισημαίνει ότι σημαντικό στοιχείο της χλωρίδας του Υμηττού είναι η τεράστια ποικιλία των αγριολούλουδων. Οπως λέει, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 44 ποικιλίες άγριας ορχιδέας.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά είδη ενδημικά του συγκεκριμένου βουνού, που δεν εμφανίζονται δηλαδή πουθενά αλλού σε ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτά είναι κάποιο είδος αγριογαρίφαλου (dianthus serratifolius) και μιας καμπανούλας (cambanula celsii).

Στις αγκαλιές του «τρελού βουνού» φιλοξενούνται επίσης περισσότερα από 100 είδη πουλιών, μεταξύ αυτών αρκετά προστατευόμενα είδη. Πολλά είναι όμως και τα κοινά είδη που εύκολα μπορεί να δει κανείς, όπως ο κοκκινολαίμης, τα ψαρόνια, τα κοτσύφια, οι σπίνοι, τα σκαρθάκια, οι καρδερίνες, οι πέρδικες. Υπάρχει επίσης μεγάλη ποικιλία από πεταλούδες μεταξύ αυτών και ορισμένα πολύ σπάνια είδη όπως η papilio alexanor. Στα πολλά του σπήλαια, που κρύβονται και αρκετά ενδημικά είδη εντόμων αλλά και νυχτερίδες. Ασβοί, νυφίτσες, λαγοί, κουνάβια, αλεπούδες και χελώνες ζουν επίσης σε όλη την έκταση του ορεινού όγκου του.

 

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Πραγματική όαση η Μονή Καισαριανής

Ενα ξεχωριστό κομμάτι της Ιστορίας του βουνού αποτελούν τα μοναστήρια του, που έχουν κτιστεί στη θέση αρχαίων ναών και περιέχουν ενσωματωμένα τμήματά τους.

Κατά τους βυζαντινούς χρόνους, λειτούργησαν ως σημαντικές κοιτίδες πολιτισμού, καθώς διατηρούσαν πλούσιες βιβλιοθήκες και παρήγαν σημαντικό πνευματικό έργο.

Σήμερα θεωρούνται ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία και ορισμένες ανοιχτές στους επισκέπτες τις πρωινές ώρες.

Η Μονή Καισαριανής είναι η πιο γνωστή από τα μοναστήρια του Υμηττού και μαζί με το κοντινό της περιβάλλον αποτελεί μια πραγματική όαση. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα στη δυτική πλευρά του βουνού.

Η Μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Αγίου Ιωάννη του Καρέα και των Ταξιαρχών Αστερίου, τα οποία ιδρύθηκαν ανάμεσα στον 10ο και τον 15ο αιώνα.

Ο Υμηττός προσφέρεται και για πεζοπορία μέσα από 38 διαδρομές, διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Ο πληρέστερος οδηγός και χαρτογράφηση για «Τα μονοπάτια του Υμηττού» βρίσκονται στο ομώνυμο βιβλίο του ορειβάτη Αντώνη Καλογήρου, ενώ σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα www.pezoporia.gr.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, η διαδρομή από την Καισαριανή έως τη Βάρη διαρκεί δέκα ώρες και ενδείκνυται μόνο για φανατικούς και έμπειρους ορειβάτες.

Οι ερασιτέχνες πεζοπόροι μπορούν να απολαύσουν ευχάριστους περιπάτους στα «εύκολα» μονοπάτια του Αισθητικού Δάσους στην Καισαριανή.

ΕΘΝΟΣ 21/7/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Κτίρια ή άλλος ένας εθνικός κήπος η Πυρκάλ;

Η «Πυρκάλ» ετοιμάζεται να φύγει, το real estate έρχεται... Ο λόγος για τις εγκαταστάσεις του κρατικού εργοστασίου στη νότια είσοδο του Υμηττού, που καταλαβάνει 147 στρέμματα, το 20% της συνολικής επιφάνειας του δήμου και βρίσκεται δίπλα στη Γυμναστική ακαδημία και σε μικρή απόσταση από τον σταθμό του μετρό στη Δάφνη. Η ανάδειξή του σε πάρκο θα δώσει στους νότιο-ανατολικούς δήμους (Υμηττό, Δάφνη, Αγιο Δημήτριο, Ηλιούπολη) της πρωτεύουσας έναν πνεύμονα πρασίνου ακριβώς ίσο με τον Εθνικό κήπο.

ΧΑΡΑ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

Το εργοστάσιο λειτουργεί από το 1922. Το μεγαλύτερο μέρος του ακινήτου προήλθε από αναγκαστική απαλλοτρίωση για εθνικούς λόγους, ενώ το 1953 το κράτος είχε παραχωρήσει και τμήμα της οδού Ηπείρου στο οποίο επεκτάθηκαν τα κτίρια. Παλιότερα το πυριτιδοκοπείο ανήκε στον όμιλο Μποδοσάκη, αλλά εδώ και χρόνια βρίσκεται στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι τοπικοί φορείς, ανάμεσά τους ο αείμνηστος δήμαρχος Ανδρέας Λεντάκης, αγωνίστηκαν πάνω από 30 χρόνια να αποδοθεί ο χώρος στον δήμο και να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία πάρκου και την κάλυψη πολιτιστικών αναγκών της περιοχής. Πρόσφατα, τόσο ο υπουργός Ευάγγ. Μεϊμαράκης όσο και ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας ανακοίνωσαν ότι το εργοστάσιο θα κλείσει. Παράλληλα όμως κυκλοφόρησαν σενάρια για «αξιοποίηση» του ακινήτου.

«Ανησυχούμε», είπε στην «Ε» ο Κ. Σαμάντης εκ μέρους της παράταξης Πολίτες σε Κίνηση. Μας πληροφόρησε ότι ακούγονται προτάσεις για οικοδόμηση περίπου 80 στρεμμάτων και ότι υπάρχει συνεννόηση με κατασκευαστικό όμιλο, για να αναλάβει το έργο. Μας εξήγησε ότι τα περίπου 100 στρέμματα που δεν θα χτιστούν δεν αποτελούν προσφορά, αφού το ακίνητο είναι εκτός σχεδίου και με την ένταξή του οφείλει το 60% ως εισφορά σε γη. «Μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας είναι ανάγκη να διαφυλαχθούν οι μεγάλοι δημόσιοι χώροι», υπογράμμισε και ζήτησε να παγώσουν τα όποια σχέδια οικοδόμησης πολυόροφου κτιρίου που θα αλλοιώσει τον χαρακτήρα της γειτονιάς όπου κυριαρχούν οι διώροφες κατοικίες.

Για την «επόμενη ημέρα» οι τοπικοί φορείς ζητούν να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πάρκο και να διατηρηθούν μετά από μελέτη ορισμένα κτίρια, τα οποία θεωρούνται δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής και μπορούν να μετασκευαστούν σε χώρους πολιτισμού. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να στεγαστεί το μουσείο μικρασιατικού πολιτισμού που λείπει από έναν δήμο ο οποίος δημιουργήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για να μη χτιστεί ο χώρος και, αν οι αρμόδιοι της ΠΥΡΚΑΛ επιμείνουν, θα καταφύγουν στα διαστήρια, αφού υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας για όλο το ακίνητο και ειδικά για τα επίμαχα 40 στρέμματα.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=54239544

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ  ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ!

Φέτος το καλοκαίρι ο Υμηττός, όπως και τόσα άλλα βουνά της χώρας μας δέχθηκε μια ολομέτωπη επίθεση από «άγνωστους» εμπρηστές. Εκατοντάδες στρέμματα δασικής γης πυρπολήθηκαν, συμπληρώνοντας το παζλ μιας «μαύρης τρύπας» που τις τελευταίες δεκαετίες επεκτείνεται και διευρύνεται.

Φέτος το καλοκαίρι οι εμπρηστές χτύπησαν τον Υμηττό μεθοδικά και οργανωμένα:

Στις 16 Ιουλίου έβαλαν φωτιά δίπλα στον περιφερειακό αυτοκινητόδρομο μεταξύ των κόμβων της Καισαριανής και του Βύρωνα. Η φωτιά επεκτάθηκε μέχρι τον λόφο της Ζωοδόχου Πηγής και έφτασε μέχρι τη διασταύρωση για το στρατόπεδο Σακέττα, όπου το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εργολάβοι της Αττικής οδού σχεδιάζουν έναν τεράστιο ανισόπεδο κόμβο και έναν τεράστιο μετωπικό σταθμό διοδίων, όπου ο δήμαρχος Βύρωνα είχε σχεδιάσει την εγκατάσταση του Δημαρχείου και άλλων «κοινωφελών» κτηρίων και όπου η εκκλησία θεωρεί ως ιδιοκτησία της τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Τις επόμενες μέρες, εκδηλώθηκαν στην ίδια περιοχή πυρκαγιές κατά συρροή, τις οποίες ωστόσο κατάφεραν να τις αντιμετωπίσουν έγκαιρα εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας των Δήμων Καισαριανής και Βύρωνα.

Στις 24 Αυγούστου, οι εμπρηστές έβαλαν φωτιά στην περιοχή της Αγ. Ελεούσας (Παπάγου–Χολαργός), όπου δημόσιες δασικές εκτάσεις διεκδικούνται από τον Συνεταιρισμό των Αξιωματικών (ΑΟΟΑ), αλλά και από κάποιους ιδιώτες που εκπροσωπούνται από τον γνωστό πρώην ΕΥΠατζή «υποκλοπέα» Χ. Μαυρίκη. Επισημαίνουμε ότι στην ίδια περιοχή, η εκκλησία της Ελλάδος έχει εκπονήσει σχέδια για την κατασκευή του Συνοδικού Κέντρου και άλλων εγκαταστάσεων, που αρχικά προγραμματίζονταν να γίνουν στην περιοχή του Καρέα (Βύρωνα), αλλά ανετράπησαν ύστερα από την σθεναρή εναντίωση των τοπικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Ακόμα επισημαίνουμε την απαράδεκτη στάση του δημάρχου Χολαργού σε σχέση με τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος τρόμο-υστερίας στην περιοχή.

Μπορεί η καταστροφή των δασικών εκτάσεων του Υμηττού να φαίνεται πολύ μικρή σε σχέση με τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής και γεωργικής γης που έγιναν στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας. Όμως, η συρρίκνωση του δασικού χώρου του Υμηττού από τις συνεχείς πυρκαγιές ή από άλλες αιτίες, αποτελεί ένα καίριο πλήγμα όχι μόνο για το ίδιο το βουνό και τους κατοίκους των γειτονικών δήμων, αλλά και για τα εκατομμύρια των κατοίκων της Αθήνας.

Κατά τη γνώμη μας, πέρα από τις πρωτόγνωρες ή τις ακραίες καιρικές συνθήκες, πέρα από την αδράνεια ή την ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών, υπάρχει κάτι που συνδέει τις περισσότερες πρόσφατες πυρκαγιές της χώρας μας και αυτό είναι η λογική της κερδοσκοπίας, της εμπορευματοποίησης της δημόσιας δασικής γης, η συνειδητή επιδίωξη μεταβολής της χρήσης εκατομμυρίων στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης.

Με βάση αυτή τη λογική, επιδιώκεται η αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, ψηφίζονται δασοκτόνοι νόμοι, μένουν ατιμώρητοι όσοι καταπατούν τη δημόσια δασική γη και χτίζουν αυθαίρετα.

Με βάση αυτή τη λογική, δεν υπάρχει μέχρι σήμερα Εθνικό Κτηματολόγιο, Δασολόγιο και μπλοκάρεται οποιαδήποτε απόπειρα ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού που θα περιόριζε τις οικιστικές επεκτάσεις στις εκτός σχεδίου γεωργικές και δασικές περιοχές.

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού», η οποία αποτελείται από 30 τοπικούς φορείς που δραστηριοποιούνται σε 14 Δήμους της περιοχής, από τον Χολαργό μέχρι τη Βάρη, είναι αποφασισμένη να εντείνει τις προσπάθειες της, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια που εξυφαίνονται για τον Υμηττό από τους καταπατητές της δημόσιας δασικής γης, τους επιχειρηματίες, την εκκλησία και τους κάθε είδους κερδοσκόπους.

1 Σεπτεμβρίου 2007

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

210-9954362 - 6939 084861 / Ηλιούπολη

6972 616773 - 6974 114715 / Βύρωνας

210-7624675 / Υμηττός

6977 523286 / Καισαριανή

6974 775279 / Χολαργός

6973 214771 / Παπάγου

 

επιστροφή στην αρχή

 

Είναι πάρα πολλές οι μάχες για τα δάση που χάθηκαν φέτος το καλοκαίρι και οι συνέπειές πραγματικά ανυπολόγιστες.

Εξελίσσονται όμως και μικρότερες οι οποίες μπορούν να κερδηθούν και να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη. Όμως για να κερδηθούν χρειάζεται συνεχής αφύπνιση και μαχητικότητα.

Στα τέλη του Ιουλίου, λίγο πριν την καταστροφική πυρκαγιά της Πάρνηθας, η Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής Βύρωνα και Υμηττού επιχείρησε να δημοπρατήσει έργο ανέγερσης νέας πτέρυγας της Μονής Αγ. Ιωάννη, η οποία βρίσκεται εντός των ορίων του Αισθητικού Δάσους Καισαριανής. (Σύμφωνα με το χάρτη του Αισθητικού Δάσους, που είναι αναρτημένος στην Ιστοσελίδα της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών(www.philodassiki.org).

Η δημοπρασία ματαιώθηκε μετά από αγωνιστικές κινητοποιήσεις  κατοίκων, τοπικών φορέων, και οργανώσεων. Ακολούθησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο της Μονής, στην οποία συμμετείχε ένα ευρύτερο, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένο κοινό.

Είναι απορίας άξιο πώς η Ιερά Μητρόπολη έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες άδειες από τους κρατικούς φορείς (αλλά και την επιδότηση κατά 80% από κονδύλια της Ε.Ε.!) για την κατασκευή ενός κτιρίου της τάξης των 700τ.μ. μέσα σε ένα από τους ελάχιστους πλέον πνεύμονες πρασίνου της Αττικής που παρέμειναν σχεδόν αλώβητοι από τις φωτιές.

Κανένας «αρμόδιος φορέας» δεν εξέτασε τη δυνατότητα χωροθέτησης του κτιρίου εντός του οικισμού ή την αξιοποίηση ενός από τα ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία.

Ας αναλογισθούμε τι αποτελέσματα θα έχει η υλοποίηση αυτού του έργου, όχι για την Καισαριανή, αλλά για την Ελλάδα μέσω της διαμόρφωσης ενός «δεδικασμένου» σε βάρους του Δάσους και υπέρ όσων λυμαίνονται δάση και δασικές εκτάσεις.

Στη σκιά των προεκλογικών αγώνων και των μετεκλογικών πανηγυρισμών, η Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής Βύρωνα και Υμηττού επιχειρεί για άλλη μια φορά τη δημοπράτηση του έργου την ΠΕΜΠΤΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, αφήνοντας ελάχιστα περιθώρια δράσης.

Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο καλούν το λαό της Καισαριανής :

-         σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον τόπο διεξαγωγής της δημοπρασίας, Μπενιζέλου 4 (πίσω από την Πλατεία της Μητρόπολης στο κέντρο της Αθήνας) την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 9:30.

-         σε κατάληψη του περιβάλλοντος χώρου της Μονής και δενδροφύτευση, το Σάββατο 22 Σεπτέμβρη στις 10:00.

 

Η πρωτοβουλία πολιτών Καισαριανής

στηρίζει και επικροτεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και, θεωρώντας πως η διάσωση του Δάσους της Καισαριανής είναι επείγουσα υπόθεση όλων, καλεί και αυτή στις κινητοποιήσεις όλους όσους πιστεύουν ότι το ζήτημα τους αφορά.

 

(Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση του Δήμου Καισαριανής)

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ

ΚΑΛΟΥΝ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 Ο Υμηττός, το δάσος και τα μνημεία του αποτελούν ενότητα αναπόσπαστη, πολύτιμη, ιερή και αναντικατάστατη για την κοινωνία μας. Το μέγιστο κοινωφελές έργο που μας παρέχει η φύση.

Με υπεράνθρωπες προσπάθειες του Δήμου Καισαριανής, του λαού της Καισαριανής, των εργαζόμενων του Δήμου μας και, κυρίως της εθελοντικής ομάδας δασοπροστασίας του Δήμου μας που νυχθημερόν και σε βάρος της προσωπικής ζωής των μελών της ήταν ασπίδα του δάσους αποφύγαμε αυτό το καλοκαίρι τα χειρότερα, όταν καιγόταν όλη η Ελλάδα.

Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές αυτή τη σημαντική κληρονομιά. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υποθηκεύσουμε με πράξεις ή παραλείψεις το μέλλον των παιδιών μας.

   Με λύπη και αγανάκτηση διαπιστώνουμε ότι η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού δεν συμμερίζεται τις αγωνίες αυτές του λαού μας και συνεχίζει με τρόπο προκλητικό τις ενέργειες της για την τσιμεντοποίηση του περιβόλου της Μονής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, θέση που ομόφωνα εναντιώθηκε  το Δημοτικό Συμβούλιο της Καισαριανής.

    Την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου επαναλαμβάνει την ματαιωθείσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις δημοπράτηση του έργου με τρόπο ανοίκειο και εκβιαστικό, καθώς:

α)Η διαδικασία για προφανείς λόγους δεν διεξάγεται στην Καισαριανή αλλά στο κέντρο της Αθήνας

β) Η ενημέρωση στον αιρετό του Δήμου μας ήρθε την Παρασκευή πριν τις εκλογές

γ) Η δημοπράτηση διεξάγεται αμέσως μετά τις εκλογές για την αποφυγή του όποιου πολιτικού κόστους και κυρίως

δ) Η διαδικασία γίνεται σε χρόνο που δεν θα έχει σχηματισθεί η Κυβέρνηση που προήλθε από τις εκλογές.

 ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

    Η αντίθεση μας αυτή θα εκφραστεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας με στόχο την οριστική  ματαίωση του έργου. Συγκεκριμένα:

α) συγκέντρωση στο χώρο που  επιχειρείται η δημοπράτηση του έργου και ματαίωση αυτής. Τα τρία λεωφορεία του Δήμου μας θα ξεκινήσουν από την Πλατεία Καισαριανής στις 8.30 π.μ προς τον χώρο της δημοπράτησης του έργου.

β) Την κατάληψη του χώρου στη Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου, το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στις 10.00πμ και δενδροφύτευση αυτού και γενικά πράσινη αναβάθμιση του,

γ) προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για τη νομιμότητα του έργου.

δ) να ενημερωθεί και να κινητοποιηθεί ο ΣΠΑΥ, ως διαδημοτικός φορέας προστασίας του Υμηττού,

ε) ο περιβάλλον χώρος της Μονής να κηρυχθεί αισθητικό δάσος και να αναβαθμιστεί.

 ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ, ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ Η ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΚΑΙ Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΝΑ ΣΤΡΑΤΕΥΘΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

  ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ.

ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΟΥΜΕ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΔΟΞΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ.

 

επιστροφή στην αρχή

 

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ξήλωσαν περιφράξεις «οικοπέδων» στον Υμηττό

Ο Δήμος Χολαργού ξεκίνησε εκστρατεία για να παραμείνει δάσος η καμένη περιοχή του Υμηττού, και ως πρώτο βήμα ξήλωσε τις συρμάτινες περιφράξεις. «Ξεχείλισε το ποτήρι.

Σε δασικές περιοχές δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες. Είμαστε σε διαρκή πόλεμο με όσους είχαν μαντρώσει την περιοχή», λέει ο κ. Δημήτρης Νικολάου, δήμαρχος Χολαργού. «Προχθές ξηλώσαμε τα συρματοπλέγματα που είχαν βάλει κάποιοι οικοπεδούχοι. Καταφέραμε κάτι που έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος .

«Η περιοχή που κάηκε, είναι αυτή που κάποιοι ζητούν και λένε ότι έχουν τίτλους. Εμείς λέμε ότι ο Υμηττός είναι πράσινο, είναι δάσος και δεν θέλουμε τίποτε μέσα σε αυτόν. Απομένει τώρα η περίφραξη της ΕΥΔΑΠ, η οποία με παραχωρητήριο έχει 4 στρέμματα και σιγά σιγά τα έχει κάνει 15».

ΕΘΝΟΣ 21/10/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»,

σας προσκαλεί να συμμετάσχετε και να παρέμβετε στην

«ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ»

που θα πραγματοποιηθεί την

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 10:30 πμ

στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων & Κλαζομενών - 3ος όροφος)

Στη «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» που έχει ως θέμα:

«Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;  Σημερινή κατάσταση – Δράσεις για την προστασία του»

Θα μιλήσουν εκπρόσωποι Τοπικών Φορέων από 15 Δήμους που γειτονεύουν με τον Υμηττό. Αναλυτικότερα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις πυρκαγιές, τις αναδασώσεις, την καταπάτηση της Δημόσιας Γης, τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, τις οικιστικές επεκτάσεις, τις «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, τους αυτοκινητόδρομους κ.α.

Έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), Δημοτικές Αρχές, το Δασαρχείο, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ.α.

Η Οργανωτική Επιτροπή

τηλ. Επικοινωνίας:

210-9954362 (Ηλιούπολη), 6977-703867 (Αργυρούπολη),

6977-523286 (Καισαριανή), 210-6531975 (Χολαργός),

6944-527098 (Υμηττός), 6972-616773 (Βύρωνας)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Φόβοι ότι οι ακάλυπτοι σχεδιαζόμενοι κόμβοι σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Ελληνικό θα «φάνε» μεγάλες εκτάσεις από το βουνό

Ένα τούνελ η νέα περιφερειακή του Υμηττού

Για σκληρές κόντρες προετοιμάζονται δήμοι και Κινήσεις Πολιτών

Με νέα χάραξη και οκτώ μήνες καθυστέρηση αρχίζει η διαδικασία για την κατασκευή της νέας περιφερειακής Υμηττού. Ήδη, πάντως, οι Δήμοι Αργυρούπολης και Ελληνικού παίρνουν θέσεις μάχης, καθώς διαφωνούν τόσο με την αναγκαιότητα του έργου όσο και για το γεγονός ότι δεν θα είναι υπόγειοι οι σχεδιαζόμενοι κόμβοι.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

Η καθυστέρηση και η αλλαγή στην αρχική χάραξη του αυτοκινητοδρόμου οφείλονται στις αντιδράσεις από δήμους και Κινήσεις Πολιτών, που υποστηρίζουν ότι η χάραξη θα περιορίσει την έκταση του βουνού και θα αποκόψει την πρόσβαση των κατοίκων των γύρω περιοχών στον Υμηττό. Τα οριστικά σχέδια θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο τέλος του μήνα.

Ο νέος οδικός άξονας θα έχει έκταση περίπου 35 χιλιομέτρων και στο μεγαλύτερο μέρος του είτε θα διέρχεται μέσα από τούνελ είτε θα είναι υπόγειος είτε καλυμμένος με τη μέθοδο «cut and cover»- δηλαδή «κόβω και σκεπάζω», όπως έχει γίνει σε πολλά σημεία της Αττικής Οδού. Ακάλυπτοι σχεδιάζεται να είναι μόνο οι κόμβοι και εκεί αρχίζει η μεγάλη κόντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα χάραξη θα αρχίζει εκεί που τελειώνει σήμερα η Αττική Οδός - στο ύψος του Καρέα- και θα απέχει πάνω από 1 χιλιόμετρο από την υφιστάμενη λεωφόρο Καρέα προς τη μεριά του βουνού. Στην Ηλιούπολη θα καταλήγει πάνω από την περιοχή «Αστυνομικά» και ο πρώτος κόμβος θα είναι στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου. Θα συνεχίζει στην Αργυρούπολη πάνω από τα σπίτια, όπου θα είναι ο δεύτερος κόμβος, και θα κατευθύνεται στο Ελληνικό- που θα υπάρχει

Τα οριστικά σχέδια για τη νέα περιφερειακή Υμηττού θα ανακοινωθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο τέλος του μήνα

ο τρίτος κόμβος. Το Ελληνικό θα το περνάει υπόγεια και θα βγαίνει στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης- στο ύψος του σχεδιαζόμενου πάρκου- και υπογείως θα καταλήγει στη λεωφόρο Ποσειδώνος. Στην Αργυρούπολη θα τρυπάει το βουνό και θα συναντάει- στο ίδιο ύψος- την άλλη μεριά της Αττικής Οδού.

«Θα γίνει πόλεμος. Και εκτός από το να διεκδικήσουμε το δίκαιό μας μέσω των δικαστηρίων, θα βγούμε στους δρόμους», λέει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης. «Ο κόμβος της Αργυρούπολης θα καταλήγει στην καρδιά του Υμηττού κι αν υπολογίσεις τις γέφυρες που θα στηθούν, καταστρέφονται 600 στρέμματα βουνού...».

Για «πόλεμο» με το ΥΠΕΧΩΔΕ αν δεν υπογειοποιηθεί ο κόμβος στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου κάνει λόγο και ο δήμαρχος Ηλιούπολης κ. Γιάννης Αναγνώστου, ενώ ο δήμαρχος Ελληνικού κ. Χρήστος Κορτζίδης υποστηρίζει ότι «ο λόγος που γίνεται η νέα περιφερειακή είναι να συνδεθεί η νέα πόλη που σχεδιάζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ- παρά τις αντιρρήσεις των δημάρχων για τα σχέδια του πάρκουστον χώρο του πρώην ανατολικού αεροδρομίου με το “Ελευθέριος Βενιζέλος”».

Χορός εκατομμυρίων. Την ώρα που ΥΠΕΧΩΔΕ, δήμοι και Κινήσεις Πολιτών ετοιμάζονται για την επόμενη κίνηση, έχει στηθεί χορός εκατομμυρίων κατά μήκος της σχεδιαζόμενης χάραξης της νέας περιφερειακής. Ήδη, όπως καταγγέλλει ο αρχιτέκτονας- πολεοδόμος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού κ. Πάνος Τότσικας, «πολλοί έχουν αρχίσει διαδικασίες για τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων, κυρίως στην περιοχή μεταξύ Χολαργού και Παπάγου».

Σύμφωνα με τον σύμβουλο διαχείρισης ακινήτων κ. Νίκο Γιαννουλέλη, «τα ακίνητα- κυρίως κατοικίες, γραφεία και αποθήκες- τα οποία βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πρόσβαση στη νέα περιφερειακή οδό έχουν αυξηθεί κατά 50%». Η εκτίμηση του προέδρου του Συλλόγου Μεσιτών Αττικής κ. Γιάννη Ρεβύθη είναι πως «επειδή κάποιοι γνωρίζουν το χωροταξικό περίγραμμα, τα φιλέτα έχουν ήδη προσυμφωνηθεί...».

Η αναγκαιότητα. «Η νέα περιφερειακή πρέπει να γίνει, επειδή η Αττική Οδός- που αντιμετωπίζει ήδη σοβαρά προβλήματα- πρέπει να καταλήγει κάπου και να μη “φράζει” η λεωφόρος Καρέα», επισημαίνει ο συγκοινωνιολόγος κ. Κώστας Παπανδρέου.

NEA 10-11-2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

21-11-07, 7.30 pm elate oloi na ksekinisoume anadaswsi ston Ymhtto se sinergasia me ton Dimo Virwna.

 Prwtovoulia politwn gia to dasos Virwna

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ
ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ (ΑΝΑΠΗΡΙΚΑ)
prwtobouliagiatodasosbyrwna@yahoo.gr
Τηλέφωνα και διευθύνσεις επικοινωνίας:
Χαρούλα Παπαδοπούλου, τηλ.6972 382004
Λ.Λογοθέτη 16, Τ.Κ. 162 33, Βύρωνας
Γιάννης Φραγκιαδάκης, τηλ. 6972 414920
Λεωφ. Καρέα 11,Τ.Κ. 162 33, Βύρωνας

 

Σήμερα το πρωί (21-11-07) σε περιοχή του Υμηττού (πρώην λατομείο Πολύδωρα) όπου χρησιμοποιούνταν ως τώρα παράνομα ως χώρος στάθμευσης της χωματουργικής εταιρείας Λιοσάτου, έγινε συμβολική δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Βύρωνα με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών παρατάξεων, της Πρωτοβουλίας Πολιτών Βύρωνα για τη Διάσωση του Υμηττού και άλλων φορέων.
            Tον χώρο αυτό η παραπάνω εταιρεία τον είχε καταλάβει και δεσμεύσει εδώ και αρκετά χρόνια (ήδη επί της προηγούμενης αρχής) αποθέτοντας μπάζα, σταθμεύοντας τα οχήματά της και λειτουργώντας δεξαμενή καυσίμων!

Μετά από έγγραφα που παρουσιάστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο της 6ης Νοέμβρη 2007 (για λεπτομέρειες βλ. http://stasivyrona.blogspot.com/) έγινε επιτέλους καταγγελία της εταιρείας από το Δήμο. Αποτέλεσμα ήταν η Αστυνομία να συλλάβει και να οδηγήσει στο Αυτόφωρο τον κ. Λιοσάτο χθες 20-11-2007, με διορία 3 ωρών για να αποσύρει τα οχήματα από τον χώρο.

Αυτό που θεωρούμε πλέον απαραίτητο και αρκετά επείγον είναι να σχεδιαστεί μια οργανωμένη δενδροφύτευση και να υπάρξει ενημέρωση των Βυρωνιωτών για τη σημερινή κατάσταση στον Υμηττό. Οι συστηματικές πιέσεις πολιτών και φορέων προς την κατεύθυνση της διάσωσής του έχουν ήδη φέρει απτά αποτελέσματα (ανάκληση του σχεδιαζόμενου Διοικητικού Κέντρου στο Σακέττα και του Παιδικού Σταθμού στα Αναπηρικά) και δεν πρέπει να σταματήσουν!

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

 ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Κυριακή 2 Δεκέμβρη - 10:30 πμ - Δημαρχείο Καισαριανής  (Βρυούλων και Κλαζομενών – λεωφορείο 224, 8η στάση)

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

 Προσέλευση

 10:45 πμ  <!--[endif]-->Έναρξη

Τοποθέτηση της Οργανωτικής Επιτροπής, Πάνος Τότσικας.

Χαιρετισμός Δημάρχου Καισαριανής Σπύρου Τζόκα.

Παρέμβαση προέδρου Σ.Π.Α.Υ. Νίκου Χαρδαλιά.

Σύντομες ομιλίες εκπροσώπων καλεσμένων φορέων.

Αʼ ΜΕΡΟΣ: Τοποθετήσεις τοπικών φορέων

Δίκτυο Πολιτών Χολαργού, Μαρία Παντελιά.

Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα, Τάσος Γουδέλης.

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης, Ανδρέας Καπετανάκης.

Επιτροπή Κατοίκων Άνω Αργυρούπολης, Νίκος Τζιγκουνάκης.

Γλυφάδα-Ανθρωπινη Πόλη, Τάσος Ταστάνης.

Βʼ ΜΕΡΟΣ: Τοποθετήσεις επί ειδικών ζητημάτων

«Εθελοντική Δασοπροστασία», Βαγγέλης Στογιάννης, Εθελ. Ομάδα Δα/σίας Δ. Καισαριανής.

«Τα πουλιά του Υμηττού και οι απειλές που δέχονται», Λευτέρης Σταύρακας, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

«Τα σπήλαια του Υμηττού», Πέτρος Ρωμανάς, Σύλλογος Αετός Γλυφάδας.

«Ιστορικοί και αρχαιολογικοί χώροι στον Υμηττό», Σωτήρης Μπότας.

«Δράσεις ορειβατών στον Υμηττό», Γιώργος Μητρόπουλος, Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης.

«Αναδασώσεις», Θεοδόσης Χίντζογλου.

«Υμηττός – Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού», Άκης Μπαδογιάννης, Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού.

 Γʼ ΜΕΡΟΣ: Παρεμβάσεις άλλων τοπικών φορέων και πολιτών που συμμετέχουν στην «Διαδημοτική» - Συζήτηση.

 Προβολή οπτικοακουστικού υλικού του Μάριου Νόττα, από το «Οδοιπορικό στον Υμηττό», που οργάνωσε η «Διαδημοτική» στις 20 Μαΐου 2007.

Παράλληλα με την εκδήλωση θα υπάρχει έκθεση με σχέδια, χάρτες, φωτογραφίες και υλικό για τον Υμηττό.

14:00 μμ  Λήξη της «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΥΡΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ  http://www.prwtobouliabyrwna.blogspot.com  

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2007, Δημαρχείο Καισαριανής

«Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;   Σημερινή κατάσταση - Δράσεις για την προστασία του»

Πάνος Τότσικας, μέλος της οργανωτικής επιτροπής

 

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη διάσωση του Υμηττού», συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Το αρχικό κείμενο-διακήρυξη υπεγράφη από 20 τοπικούς φορείς (δημοτικές παρατάξεις, κινήσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις, περιβαλλοντικούς συλλόγους), που δραστηριοποιούνται σε 9 δήμους της νοτιοανατολικής Αθήνας. Σήμερα, στην «Διαδημοτική» συσπειρώνονται πολίτες από 30 και άνω τοπικούς φορείς από 15 δήμους γειτονικούς στον Υμηττό. Πιο συγκεκριμένα από: Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Παπάγου, Ζωγράφου, Καισαριανή Βύρωνα, Υμηττό, Δάφνη, Ηλιούπολη, Άλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Γλυφάδα, Βούλα, Βάρη.

 

Το αρχικό κείμενο-διακήρυξη, μεταξύ των άλλων επισημαίνει τα ακόλουθα: «…Η Αθήνα επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Υμηττός που αποτελεί ανάσα ζωής, δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και κινδυνεύει άμεσα. Πέρα των υφισταμένων εδώ και δεκαετίες στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, πέρα των ραδιοτηλεοπτικών κεραιών που ξεφύτρωσαν σχετικά πρόσφατα, πέρα των νομότυπων και αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων, νέα σχέδια εξυφαίνονται και προωθούνται με αποδέκτη τον Υμηττό…». Ακόμα, το αρχικό κείμενο αναφέρει κάποια από αυτά τα σχέδια, από τα οποία προκύπτει ότι «…ο Υμηττός από πνεύμονας ζωής, σχεδιάζεται να μετατραπεί άμεσα σε ένα χώρο «κοινωφελών» (;) κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων…».

 

Το κείμενο-διακήρυξη της «Διαδημοτικής» καταλήγει: «…Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τη σημασία του Υμηττού ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας και πιστεύοντας πως έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε αυτή την μοναδική κληρονομιά που απέμεινε στην περιοχή μας, κρίνουμε αναγκαία την σύσταση μιας «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού», η οποία θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες συσπείρωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής -και όχι μόνο…».

 

Παρεμβάσεις της «Διαδημοτικής»

Το διάστημα που μεσολάβησε, η «Διαδημοτική» συμμετείχε σε κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν από τους Δήμους Αργυρούπολης και Ελληνικού, ενάντια στα σχέδια επέκτασης της «Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού» (Δ.Π.Λ.Υ.).

 

Εξ’ άλλου, με κεντρικό σύνθημα «Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S. - ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ», διοργανώθηκε στις 20 Μαΐου από τη «Διαδημοτική» ένα «Οδοιπορικό στον Υμηττό», που ξεκίνησε από δύο σημεία, τον Αγ. Ιωάννη Καρέα (Βύρωνας) και την Αγ. Ειρήνη (Αργυρούπολη) και κατέληξε στον Προφήτη Ηλία (Ηλιούπολη), όπου πραγματοποιήθηκε Συνέλευση των συμμετεχόντων στο «Οδοιπορικό» και κατοίκων της περιοχής.

 

Ακόμη, μέλη της «Διαδημοτικής» συμμετείχαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στις προσπάθειες δασοπροστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών-εμπρησμών που εκδηλώθηκαν σε διάφορα  σημεία του Υμηττού (Βύρωνας-Καισαριανή, Παπάγου-Χολαργός κ.α.), καθώς και σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν από διάφορους τοπικούς φορείς και την «Διαδημοτική», αναθεωρήθηκαν τα σχέδια της Δημοτικής Αρχής Βύρωνα για τη δημιουργία «διοικητικού κέντρου» και άλλων εγκαταστάσεων στο δασικό χώρο του Υμηττού, στην περιοχή του στρατοπέδου Σακέττα και πολυδύναμου βρεφονηπιακού σταθμού, στον δασικό χώρο της Ζωοδόχου Πηγής.

 

Επισημαίνουμε ακόμη, ότι η «Διαδημοτική» στήριξε τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Καισαριανής, ώστε να αποτραπούν τα σχέδια της εκκλησίας για επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου στον δασικό χώρο του Υμηττού, συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις (δενδροφύτευση κ.α.).

 

Τέλος, με τη συμμετοχή της «Διαδημοτικής», το «Δίκτυο Πολιτών Χολαργού» διοργάνωσε ενημερωτική συγκέντρωση στο Δημαρχείο Χολαργού (14 Οκτώβρη), θέτοντας δημόσια μια σειρά ζητήματα. Από την συγκέντρωση αυτή αναδείχθηκαν τα συνολικότερα προβλήματα που αφορούν την περιοχή Χολαργού-Παπάγου. Στη συνέχεια δόθηκε μεγάλη δημοσιότητα, έγινε ερώτηση στη Βουλή, έπεσαν τα συρματοπλέγματα γύρω από το εκκλησάκι της Αγ. Ελεούσας, ενώ πρόσφατα πραγματοποιήθηκε από πολίτες συμβολική δενδροφύτευση στο Κορακοβούνι (25 Νοέμβρη).

 

Από ποιους απειλείται ο Υμηττός;

Όπως αναφέρεται και στην αφίσα της σημερινής συνάντησης, ο Υμηττός απειλείται από τις πυρκαγιές και τους εμπρησμούς, από την καταπάτηση της δημόσιας γης, τις οικιστικές επεκτάσεις, τους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων, τις «κοινωφελείς» εγκαταστάσεις, τους αυτοκινητόδρομους. Για τα ζητήματα αυτά, καθώς και για κάποια ακόμα, θα γίνουν στη συνέχεια ειδικές τοποθετήσεις. Επιγραμματικά επισημαίνουμε:

 

Πυρκαγιές - Εμπρησμοί

Οι πυρκαγιές στον Υμηττό τα τελευταία 25 χρόνια είναι πολύ συχνές και μερικές ιδιαίτερα καταστροφικές (1995, 1998 κ.α.). Θεωρείται βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος από τις πυρκαγιές αυτές οφείλονται σε εμπρησμούς και όχι σε τυχαία γεγονότα. Ιδιαίτερα, τόσο οι δύο μεγάλες φετινές πυρκαγιές, όσο και οι δεκάδες μικρότερες που ακολούθησαν, οφείλονται σε συνειδητούς εμπρηστές, οι οποίοι υποτίθεται ότι αναζητούνται…

 

Καταπατήσεις

Ο Υμηττός θεωρείται στο σύνολο του δημόσιος δασικός χώρος. Εκτός από κάποια τμήματα του, που έχουν παραχωρηθεί νομότυπα σε δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς κατά κυριότητα ή κατά χρήση, υπάρχουν και κάποιες διακατεχόμενες εκτάσεις τις οποίες διεκδικούν ή έχουν σφετεριστεί διάφοροι ιδιώτες. Σε κάποιες περιοχές (Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Βύρωνας–Καισαριανή, Παπάγου–Χολαργός κ.α.) το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και θεωρείται αναγκαίο να ξεκαθαριστεί άμεσα το δασικό κτηματολόγιο, προκειμένου να αποτραπούν εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιων δασικών χώρων, από ιδιώτες και την εκκλησία, η οποία διεκδικεί πάνω από 14.000 στρέμματα στον Υμηττό.

 

Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων - οικιστικές επεκτάσεις -

«κοινωφελείς» εγκαταστάσεις

Πέραν των εγκεκριμένων Σχεδίων Πόλεων των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό, μέσα από μια σειρά διοικητικές πράξεις (τοπικά Ρυμοτομικά Σχέδια κ.α.) προωθούνται από δημόσιους φορείς, αλλά και από τους Δήμους της περιοχής, οικιστικές επεκτάσεις σε διάφορες δασικές περιοχές του Υμηττού, εντός της Β’ Ζώνης προστασίας, με στόχο την δημιουργία «κοινωφελών» κτιριακών εγκαταστάσεων (Κέντρα Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ, εκπαιδευτικά συγκροτήματα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικές εγκαταστάσεις κ.α.).

Παράλληλα, επεκτείνονται νομότυπα ή παράνομα Νεκροταφεία (Ζωγράφου, Παπάγου, Χολαργός κ.α.), σταθμοί μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γκαράζ απορριμματοφόρων και λοιπών οχημάτων των Δήμων κ.λ.π.

Για όλα τα παραπάνω, συνήθως εξασφαλίζονται από το αρμόδιο Δασαρχείο οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση των δασικών χαρακτηριστικών από εκτεταμένα τμήματα του Υμηττού, με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

Πρόσφατα, ο «Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.), ως όργανο των 15 Δήμων γύρω από τον Υμηττό, σε ανακοίνωση του με αφορμή τις απαιτήσεις της εκκλησίας να επεκτείνει τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Μονής Αγ. Ιωάννη Προδρόμου, «…εκφράζει για μία άλλη φορά την πάγια και διαχρονική θέση για απαγόρευση ανέγερσης οιουδήποτε κτίσματος, στην δασική ζώνη του Υμηττού…». (αρ. πρωτ. 856/21.9.07)

Θεωρώντας ως θετική την θέση αυτή του Σ.Π.Α.Υ. (η οποία βέβαια έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα, αλλά και τωρινά σχέδια διαφόρων Δημοτικών Αρχών που συμμετέχουν στον Σ.Π.Α.Υ.), ελπίζουμε ότι θα εφαρμοσθεί και στην πράξη…

Επισημαίνουμε ότι το 1999, ύστερα από αντιδράσεις Δήμων, δεν υλοποιήθηκε η εισήγηση του «Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας» (Ο.Ρ.Σ.Α.), να τροποποιηθεί το ισχύον Π.Δ. (ΦΕΚ 544Δ’/1978) για την προστασία του Υμηττού, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα δόμησης στον δασικό χώρο «κοινωφελών» εγκαταστάσεων, πλην αναψυχής-πολιτισμού. Δηλαδή ουσιαστικά δεν έγινε δυνατό να καταργηθεί η Β’ Ζώνη και να επεκταθεί η Α’ Ζώνη μέχρι τα όρια του Σχεδίου Πόλεως των Δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό.

 

Αυτοκινητόδρομοι

Στο αρχικό, αλλά και σε επόμενο κείμενό της (Μάιος 2007), η «Διαδημοτική» ανέφερε μεταξύ άλλων: «…Το ΥΠΕΧΩΔΕ προωθεί τα σχέδια του για την κατασκευή του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, πάνω από τον Καρέα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. Δηλαδή ενός αυτοκινητόδρομου αντίστοιχου της Εθνικής και της Αττικής Οδού, ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί και με το νέο οδικό άξονα που θα ενώνει διαμέσου του Υμηττού, το αεροδρόμιο των Σπάτων με τον χώρο του φερόμενου ως «Μητροπολιτικού Πάρκου» στο Ελληνικό, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος τουλάχιστον 10.000 κατοίκων…».

Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε, το ΥΠΕΧΩΔΕ εξακολουθεί να μην δημοσιοποιεί τα οριστικά σχέδια του για την επέκταση της Αττικής Οδού στο νότιο τμήμα του Υμηττού. Απ’ όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ο νέος αυτοκινητόδρομος (στον οποίο θα κινείται κανείς πληρώνοντας διόδια), προβλέπεται να διαθέτει εκτεταμένα υπόγεια τμήματα πάνω από την Καισαριανή, τον Βύρωνα και την Ηλιούπολη, αλλά και επιφανειακά τμήματα πάνω από την Αργυρούπολη, καθώς και μεταξύ της Λεωφ. Βουλιαγμένης και της παραλιακής Λεωφ. Ποσειδώνος.

Επίσης προβλέπεται να διαθέτει ένα τεράστιο επιφανειακό ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με το τοπικό δίκτυο του Βύρωνα και την υφιστάμενη Περιφερειακή Λεωφόρο, στο ύψος του στρατοπέδου Σακέττα, ένα δεύτερο επιφανειακό ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με την Ηλιούπολη (στην περιοχή Αγ. Μαύρας - Λεωφ. Σοφοκλή Βενιζέλου), έναν τρίτο με την Αργυρούπολη (Νεκροταφείο) και έναν τέταρτο με την Λεωφ. Βουλιαγμένης (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού). Στα σημεία των προαναφερόμενων ανισόπεδων κόμβων, προβλέπονται επίσης και μεγάλοι ή μικροί σταθμοί διοδίων.

Πρέπει λοιπόν να θεωρείται δεδομένο, ότι στον βαθμό που θα υλοποιηθούν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για την επέκταση της Αττικής Οδού στον Υμηττό, θα υπάρξει μεταβολή του δασικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες περιοχές του Υμηττού (Βύρωνας - Ηλιούπολη - Αργυρούπολη) και ταυτόχρονα θα προκύψουν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στο υπάρχον οδικό δίκτυο των Δήμων αυτών προς και από τους προβλεπόμενους κόμβους.

Δηλαδή, θα υπάρξει κυκλοφοριακή επιβάρυνσή τους από τα διερχόμενα οχήματα, όπως συμβαίνει σήμερα στην Λεωφ. Εθνικής Αντίστασης του Δήμου Καισαριανής, όπου μετά από πολύχρονους αγώνες των κατοίκων και της δημοτικής αρχής, το ΥΠΕΧΩΔΕ προγραμματίζει τη δημιουργία υπόγειας σύνδεσης μεταξύ της Αττικής οδού και της περιοχής Hilton.

Κλείνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε ότι η προγραμματιζόμενη επέκταση της Αττικής οδού στον Υμηττό δεν συνεπάγεται την «κατάργηση» της λειτουργίας του σημερινού οδικού άξονα Λεωφ. Κατεχάκη - Λεωφ. Αλίμου  (όπως ισχυρίζονται ή φαντάζονται κάποιοι). Απλώς θα υπάρξει μια πρόσκαιρη ανακούφιση σε επιβαρημένες σήμερα περιοχές (Ηλιούπολη-Αργυρούπολη) η οποία πολύ σύντομα θα εξουδετερωθεί από την κυκλοφορία εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ι.Χ. αυτοκινήτων στην Αττική και την δημιουργία ενός νέου πολεοδομικού συγκροτήματος στον χώρο του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 

Με βάση όλα όσα αναφέρονται παραπάνω, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της «Διαδημοτικής» πιστεύει ότι σήμερα δεν μπορεί να έχει προτεραιότητα η κατασκευή ενός νέου αυτοκινητόδρομου στον Υμηττό, αλλά η διαφορετική διαχείριση του υφιστάμενου οδικού δικτύου της περιοχής, η ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων και κυρίως των μέσων σταθερής τροχιάς, η δημιουργία εκτεταμένων λεωφορειολωρίδων και ποδηλατοδρόμων κ.α.

 

Δηλαδή, αυτό που έχει προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση μιας διαφορετικής πολιτικής από την σημερινή για τις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, η οποία θα προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και θα σέβεται την ιστορική κληρονομιά. Μιας πολιτικής η οποία δεν θα προωθεί την εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων της περιοχής (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, παραλία Σαρωνικού κ.α.) και δεν θα παραχωρεί τους δημόσιους δρόμους σε ιδιώτες για πολύχρονη εκμετάλλευση, όπως συμβαίνει με την υφιστάμενη Αττική Οδό, στην οποία πέραν των άλλων, ο νόμος 2445/1996 προβλέπει στην προστατευόμενη Α’ Ζώνη Υμηττού, την δυνατότητα κατασκευής Σταθμού Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων (Σ.Ε.Α.), καθώς και Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης (Χ.Ε.Υ.).

 

Επίλογος

Συνοψίζοντας, επισημαίνουμε ότι ο Υμηττός είναι ένα «δημόσιο αγαθό» που ανήκει σε όλους μας. Ο συντονισμός των σημερινών υπαρκτών κοινωνικών αντιστάσεων είναι αναγκαίος, προκειμένου να ανατρέψουμε τα σχέδια των εν γένει κερδοσκόπων και να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον, την ιστορική μνήμη, το φυσικό περιβάλλον, τη ζωή μας.

 

επιστροφή στην αρχή

 

 

Εκεί ψηλά στον Υμηττό διεκδικούν 25.000 στρέμματα

Βουνό τα συμφέροντα καταπατητών - στον χορό και η Εκκλησία

Σε βουνό συμφερόντων έχει μετατραπεί ο Υμηττός, που έχει γίνει στόχος καταπατητών οι οποίοι ονειρεύονται οικόπεδα σε όλη την περίμετρό του, από του Παπάγου, την Αγία Παρασκευή, τον Καρέα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη, έως τη Βάρη και το Κορωπί...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Προκόπης Γιόγιακας

Oι διεκδικούμενες εκτάσεις ξεπερνούν τα 25.000 στρέμματα, με τη μερίδα του λέοντος (14.000 στρέμματα) να διεκδικείται από την Εκκλησία...

Σύμφωνα με πηγές της κτηματαγοράς οι αγοραπωλησίες, εν όψει και της νέας χάραξης της Περιφερειακής Υμηττού, δίνουν και παίρνουν, αφού δεν έχει αποσαφηνισθεί το καθεστώς που αφορά την ιδιοκτησία γης. Έτσι, η πολυνομία αλλά και η έντονη πίεση απο διάφορα συμφέροντα για οικιστική επέκταση δημιουργούν... «παραθυράκια» για την εκποίηση δασικών εκτάσεων.

Όπως είπε στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος Αργυρούπολης κ. Δημήτρης Ευσταθιάδης, «η ασάφεια που επικρατεί

ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗΝ ΟΡΕΞΗ

η νέα χάραξη της Περιφερειακής Υμηττού, από του Παπάγου, τον Καρέα, την Ηλιούπολη, έως τη Βάρη και το Κορωπί...

αυτήν τη στιγμή γύρω από το ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών εκτάσεων, από την Αγία Παρασκευή ώς τη Γλυφάδα, έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς. Έτσι, αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο, η σημερινή κατάσταση θα συνεχίσει να υπάρχει...».

Δασολόγιο και... γρήγορα

Την επίθεση που δέχεται ο Υμηττός από τούς καταπατητές κατήγγειλε χθες η Διαδημοτική Συντονιστική Κίνηση για τη Διάσωση τού Υμηττού, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε στο δημαρχείο της Καισαριανής. Όπως επεσήμανε ο αρχιτέκτων-πολεοδόμος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Κίνησης κ. Πάνος Τότσικας, «μόνο η Εκκλησία διεκδικεί στον Υμηττό 14.000 στρέμματα. Για τον λόγο αυτόν πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το Δασικό Κτηματολόγιο προκειμένου να αποτραπούν εκτεταμένες καταπατήσεις δημόσιων δασικών χώρων από ιδιώτες και από την Εκκλησία». Όπως καταγγέλθηκε, «εκτός από την Εκκλησία, στην Άνω Γλυφάδα 22 ιδιώτες φερόμενων ιδιοκτησιών από την Τουρκοκρατία, διεκδικούν από το ονομαζόμενο «Κτήμα Καραπάνου» 11.000 στρέμματα από μια έκταση 29.300 στρεμμάτων».

Στόχος και οι δήμοι

Στο στόχαστρο όμως της Διαδημοτικής Συντονιστικής Κίνησης μπήκαν και οι δήμοι. Όπως αναφέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, «πέραν των εγκεκριμένων Σχεδίων Πόλεων των δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό, μέσα από μια σειρά διοικητικών πράξεων- ακόμα και τοπικά ρυμοτομικά σχέδια- προωθούνται από δημόσιους φορείς, αλλά και τους δήμους Βύρωνα, Γλυφάδας και Ηλιούπολης, οικιστικές επεκτάσεις σε περιοχές του Υμηττού, εντός της Β΄ Ζώνης Προστασίας, με στόχο τη δημιουργία “κοινωφελών» κτιριακών εγκαταστάσεων”, όπως κέντρα υψηλής τάσης της ΔΕΗ και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ. Για όλα αυτά συνήθως εξασφαλίζονται από το αρμόδιο Δασαρχείο οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων...». Αναφερόμενος στην επέκταση της περιφερειακής Υμηττού, ο κ. Τότσικας υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «στον βαθμό που θα υλοποιηθούν τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα υπάρξει μεταβολή τού δασικού χαρακτήρα σε συγκεκριμένες περιοχές του Υμηττού- Βύρωνας, Ηλιούπολη, Αργυρούπολη- και θα προκύψουν σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα στο υπάρχον οδικό δίκτυο των δήμων από τους σχεδιαζόμενους κόμβους».

NEA 3-12-07

 

επιστροφή στην αρχή


Η Φιλοδασική Ένωση

Ο κ. Μιχαήλ Μελάς, πρόεδρος της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ «Εκεί ψηλά στον Υμηττό διεκδικούν 25.000 στρέμματα» («ΤΑ ΝΕΑ» 3.12.2007):

Υποστηρίζεται μεταξύ άλλων:

«Ο Δήμος Καισαριανής διεκδικεί από τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών 6.500 στρέμματα δάσους που της έχουν παραχωρηθεί με παραχωρητήρια. Και ζητεί ο συντάκτης σας να πάψει η πολυϊδιοκτησία και να περιέλθει το βουνό στο Δημόσιο.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος με επίσημα παραχωρητήρια που ουδέποτε αμφισβητήθηκαν, παραχώρησε εκτάσεις γύρω από τη Μονή Καισαριανής στη μη κερδοσκοπική Φιλοδασική Ένωση Αθηνών, με συγκεκριμένο σκοπό, με κεφάλαια αποκλειστικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία, να αναδασώσει, να φροντίζει και να προστατεύει την περιοχή από τους εποφθαλμιούντες καταπατητές.

Είτε αυτοί είναι ιδιώτες είτε Δήμοι είτε η Εκκλησία.

Και αυτό κάνει όλα αυτά τα χρόνια η ΦΕΑ και με μεγάλη αποτελεσματικότητα, όπως δείχνουν τα ορατά και διά γυμνού οφθαλμού αποτελέσματα».

ΝΕΑ 16-12-07

 

επιστροφή στην αρχή

 

«Ανάσα» για τον Υμηττό

«Δεν επιλέξαμε τυχαία να φυτέψουμε στο συγκεκριμένο σημείο, εδώ, σύμφωνα με τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ, προβλέπεται να γίνει η έξοδος της περιφερειακής Υμηττού. Εμείς με τη δεντροφύτευση δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην επέκταση της δυτικής περιφερειακής Υμηττού, γιατί θα καταστρέψει το βουνό μας», είπε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Αργυρούπολης Γιάννης Κοπίτας, σε δεντροφύτευση που πραγματοποιήθηκε χθες στους πρόποδες του Υμηττού στην Ανω Αργυρούπολη.

Στη δεντροφύτευση, που διοργάνωσε ο Δήμος Αργυρούπολης σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αργυρούπολης, συμμετείχαν σχολεία της πόλης: μαθητές της 5ης και της 6ης τάξης των 1ου, 4ου, 5ου και 8ου Δημοτικών Σχολείων, της 3ης τάξης του 2ου Γυμνασίου και της 1ης τάξης του 1ου Λύκειου. Οι μαθητές μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους που τους συνόδευαν, σε έκταση 10 στρεμ., φύτεψαν περίπου 2.500 δενδρύλλια. Οι κηπουροί του δήμου τούς εφοδίασαν με τα δενδρύλλια και τα απαραίτητα εργαλεία... και τους καθοδήγησαν. Εκεί βρέθηκε και ο δήμαρχος Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης.
«Φυτεύοντας αποδεικνύουμε ότι ο άνθρωπος δεν καταστρέφει το περιβάλλον, αλλά αν θέλει μπορεί να το διατηρήσει, και βέβαια είναι ένας τρόπος, μέσα από τη συμμετοχή, να ευαισθητοποιήθουν τα παιδιά», είπε στην «Ε» ο δάσκαλος του 1ου Δημοτικού Δημήτρης Σούρλας.

Ναυ.Καρ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/12/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Μίζα 18 ευρώ το κυβικό στην Αν. Αττική

Παρασκευή, 21.12.07

Μίζα έως και 18 ευρώ το κυβικό μέτρο πλήρωναν στη «μαφία του Υμηττού» οι ιδιοκτήτες, προκειμένου να χτίσουν αυθαίρετο. Μηχανικοί, εργολάβοι, ιδιοκτήτες μάντρας οικοδομικών υλικών και χειριστές μηχανημάτων στο Κορωπί, την Κερατέα, το Λαγονήσι, το Μαρκόπουλο, τα Σπάτα εδώ και δεκαετίες εκμεταλλεύονται τα κενά ελέγχου και έχουν επιβάλει τους δικούς τους νόμους εισπράττοντας τεράστια ποσά ακόμη και για μια απλή κατοικία.

«Από τη στιγμή που το ρίσκο είναι μεγάλο, λογικό είναι αυτές οι ομάδες να κερδίζουν υπερβολικά ποσά. Το θέμα δεν είναι τι εισπράττουν αυτοί από τους ιδιοκτήτες, αλλά πόσα από αυτά δίνουν σε υπαλλήλους υπηρεσιών που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται στη νομιμοποίηση ενός αυθαιρέτου. Ενας συγκεκριμένος εργολάβος ζητούσε 18 ευρώ ανά κυβικό για «δωράκια», όπως έλεγε, σε υπαλλήλους.
Ετσι ένα τετραγωνικό για μια νόμιμη κατοικία κοστίζει 1.000 ευρώ, ενώ για μια αυθαίρετη φτάνει ή και ξεπερνά τις 2.000. Τα λεφτά είναι πολλά, έλεγε χθες στο Κορωπί ένας συνταξιούχος πολιτικός μηχανικός.

Η «μαφία» είχε δημιουργήσει το δικό της άβατο στην περιοχή εμποδίζοντας τη δραστηριοποίηση άλλων εργολάβων για την ανέγερση αυθαιρέτων.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση ενός ιδιοκτήτη ο οποίος έκανε το λάθος να αναθέσει την ανέγερση της οικοδομής σε εργολάβο από την Αθήνα. Μόλις άρχισαν οι σκαπτικές εργασίες σε χρόνο ρεκόρ έφτασαν στο οικόπεδο ένα περιπολικό και λίγο αργότερα και υπάλληλος της Πολεοδομίας.

Ο άνθρωπος αναγκάστηκε να διακόψει τις εργασίες. Την επομένη πήρε το μήνυμα. «Αν θέλεις να χτίσεις πήγαινε στον (…) εργολάβο». Πήγε και ως διά μαγείας λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Με αυτή την τακτική έχει ανεγερθεί το σύνολο των αυθαιρέτων στην ευρύτερη περιοχή. Πρόκειται για το μέρος που έχει τα περισσότερα κτηματομεσιτικά γραφεία, τα οποία στεγάζονται ακόμη και σε σπίτια προσφέροντας εκτός από τεράστια έσοδα στους εργολάβους και πολιτική δύναμη.

Οπως υποστηρίζουν όσοι γνωρίζουν την περιοχή, τα τελευταία χρόνια οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων «υποχρεώνονται» να ψηφίσουν συγκεκριμένα πρόσωπα στις βουλευτικές, αλλά και στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση!

Οι ομάδες αυτές κινούνται με «ευλάβεια» εντός των ορίων της περιοχής τους αποφεύγοντας να χτίζουν ακόμη και σε γειτονικούς δήμους. Ετσι έχουν πετύχει να μην καταγγέλλει ο ένας τον άλλον και να δημιουργούν συνθήκες τρομοκρατίας ακόμη και σε στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία αποφεύγουν να μιλήσουν καταφεύγοντας στο «έχουμε παιδιά, έχουμε οικογένεια».

«Το πρόβλημα δεν είναι απλό. Θα πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι η Ανατολική Αττική δεν είναι το πίσω μπαλκόνι του Λεκανοπεδίου. Δεν μπορεί εδώ να γίνει ό,τι έγινε στη Δυτική Αττική. Ο,τι έγινε έγινε. Σε λίγο στο Κορωπί θα ζουν 1.000.000 άνθρωποι, αυτό πρέπει να μας δεσμεύσει ώστε να πετύχουμε νόμιμη ανοικοδόμηση προς όφελος της ποιότητας ζωής όλων μας.

Και κάποια στιγμή θα πρέπει αντιγράψουμε τις πρακτικές άλλων χωρών που πέτυχαν να μην έχουν αυθαίρετα», λέει στον ΕΤ ο δήμαρχος Κορωπίου κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος.

Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό όταν στην είσοδο του δημαρχείου υπάρχει γνωμάτευση-απάντηση της Περιφέρειας με ημερομηνία 31-07-2007 σε καταγγελία για καταπάτηση δασικής έκτασης με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση. Η καταγγελία είχε γίνει το 2003 και αφορούσε τις περιοχές Ντούκα Μαυροβουνίου και Προφήτη Ηλία Υμηττού.

ΠΑΝΟΣ ΜΠΑΪΛΗΣ   Ελεύθερος Τύπος 21-12-2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ των 30 φορέων της Διαδημοτικής Επιτροπής

Οι πολίτες ασπίδα για τον Υμηττό

«Ο Υμηττός είναι δημόσιο αγαθό, ανήκει σε όλους μας. Πρέπει να τον προστατέψουμε και να ανατρέψουμε τα σχέδια των εν γένει κερδοσκόπων», είπε ο Πάνος Τότσικας, εκπρόσωπος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση του Υμηττού, σε χθεσινή συνάντηση με θέμα από ποιους απειλείται ο Υμηττός στο δημαρχείο Καισαριανής.

Η Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή, που διοργάνωσε τη συνάντηση, εκπροσωπεί 30 τοπικούς φορείς από 15 δήμους της Αττικής γειτονικούς στον Υμηττό.
Στον Υμηττό, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000, «έχουν καταγραφεί 134 είδη πουλιών, εκ των οποίων 55 είναι είδη ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος», είπε ο Λευτέρης Σταύρακας από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. «Στο βουνό έχουν καταγραφεί συνολικά 80 σπήλαια, εκ των οποίων ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά σπήλαια, του Λεονταρίου, το οποίο βρίσκεται στα βορειοανατολικά του, στα σύνορα Γλυκών Νερών και Αγίας Παρασκευής. Αν επεκταθεί η δυτική περιφερειακή Υμηττού, θα καταστραφούν 4 σπήλαια που βρίσκονται στην περιοχή Χαράδρα Πυρναρής, μεταξύ Αργυρούπολης και Γλυφάδας», είπε ο Πέτρος Ρωμανάς από τον Σύλλογο Αετός Γλυφάδας.
Αυτό τη στιγμή που, όπως υπογράμμισε ο κ. Τότσικας, «η προγραμματιζόμενη επέκταση της Αττικής οδού στον Υμηττό δεν συνεπάγεται την κατάργηση της λειτουργίας του σημερινού οδικού άξονα λ. Κατεχάκη - λ. Αλίμου».

Ο κ. Τότσικας τόνισε ότι «παρ' ότι στο σύνολό του ο Υμηττός είναι δημόσιος δασικός χώρος, υπάρχουν κάποιες διακατεχόμενες εκτάσεις τις οποίες διεκδικούν ή έχουν σφετεριστεί ιδιώτες. Γι' αυτό είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί άμεσα το δασικό κτηματολόγιο, ώστε να αποτραπούν εκτεταμένες καταπατήσεις. Μόνο η Εκκλησία διεκδικεί πάνω από 14.000 στρέμματα».
Ο Τάσος Γουδέλης από την Πρωτοβουλία Πολιτών Βύρωνα υπογράμμισε ότι «οι παρεμβάσεις στο βουνό γίνονται παρ' ότι το Ρυμοτομικό Σχέδιο της Αθήνας καθορίζει ότι ο Υμηττός είναι χώρος πρασίνου και απαγορεύεται αυστηρά κάθε οικοδόμηση και επαγγελματική δραστηριότητα».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκος Χαρδαλιάς, είπε ότι «φέτος ξέσπασαν στον Υμηττό συνολικά 167 πυρκαγιές, ξεπερνώντας το μέχρι τώρα ρεκόρ που ήταν 121», ενώ ο δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας, υποστήριξε ότι «όταν καίγεται μια περιοχή πρέπει να αναδασώνεται αμέσως, μόνο έτσι θα αφαιρέσουμε το κίνητρο του εμπρηστή».
Η Χαρά Καφαντάρη από το Δίκτυο Πολιτών Χολαργού πρότεινε «την τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος του 1978 όσον αφορά τις ζώνες προστασίας: να επεκταθεί η ζώνη Α μέσα στη ζώνη Β. Στη ζώνη Α επιτρέπεται μόνο δόμηση κτιρίων αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων και απαγορεύεται κάθε παρέμβαση που μπορεί να καταστρέψει το γεωφυσικό ανάγλυφο».
Ο δασάρχης Πεντέλης Αλέξανδρος Ρήγας αναφέρθηκε στη «σοβαρότατη υποστελέχωση του δασαρχείου Πεντέλης: παρ' ότι είμαστε υπεύθυνοι για 52 δήμους και κοινότητες και έχουμε να αντιμετωπίσουμε 15.000 αιτήματα, έχουμε μόνο 6 δασολόγους, 5 δασοπόνους και 4 δασοφύλακες, 2 για τη δυτική πλευρά του Υμηττού και 2 για την ανατολική».

ΝΑΥΣΙΚΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ   ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΥΜΗΤΤΟΣ

«Παράθυρα» για βίλες με ... άδεια αναψυκτηρίου

Το Προεδρικό Διάταγμα για τον Υμηττό έχει πολλά «παράθυρα», έτσι ώστε στη Β΄ Ζώνη Προστασίας, να μπορούν να κτιστούν βίλες και άλλες εγκαταστάσεις με ...άδεια αναψυκτηρίου! Αυτό παραδέχτηκε χτες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ εξήγγειλε ότι θα ετοιμάσει, μέσω του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, νομοθέτημα που θα κλείνει αυτά τα «παράθυρα».

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι το επόμενο τρίμηνο θα καταθέσει νομοσχέδιο για τις άδειες δόμησης και εντός του πρώτου εξαμήνου άλλο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της πολεοδομικής νομοθεσίας. Παράλληλα, όταν ρωτήθηκε για το αν θα πρέπει να γκρεμιστεί η βίλα του πρώην υπουργού Β. Μαγγίνα που χτίστηκε με άδεια «αναψυκτηρίου», δήλωσε: «Η νομοθεσία είναι πλήρης και πρέπει να εφαρμόζεται».

Τέλος, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωμοδότησης του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου από το Εθνικό Συμβούλιο και πως θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή έως τα τέλη Γενάρη 2008.

Ριζοσπάστης 19-12-2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

 

"Κοινωφελείς" αυθαιρεσίες στον Υμηττό

Του Πάνου ΤΟΤΣΙΚΑ*

Με αφορμή την υπόθεση της αυθαίρετης κατοικίας του αξιότιμου πρώην υπουργού κ. Μαγγίνα στη Β' Ζώνη προστασίας του Υμηττού στο Κορωπί έσπασε ακόμη ένα απόστημα που τόσα χρόνια κάναμε πως δεν το βλέπαμε. Το απόστημα της παράνομης και αυθαίρετης δόμησης των ορεινών όγκων και των δασικών χώρων που περιβάλλουν την Αθήνα.

Ως γνωστόν, η Αθήνα ως πολεοδομικό συγκρότημα αναπτύχθηκε προπολεμικά και κυρίως μεταπολεμικά στο "λεκανοπέδιο" που περικλείεται από τους γύρω ορεινούς όγκους, δηλαδή την Πάρνηθα, την Πεντέλη και τον Υμηττό.

Ως γνωστόν η Αθήνα στη συνέχεια "ξεχείλισε" δυτικά προς το Θριάσιο Πεδίο και βόρεια κατά μήκος της Εθνικής Οδού, όπου κυρίως αναπτύχθηκαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις, οχλούσες χρήσεις κ.λπ.

Ως γνωστόν η επιλογή, τη δεκαετία του '80, της μεταφοράς του αεροδρομίου από το Ελληνικό στα Σπάτα είχε αποτέλεσμα η Αθήνα να "ξεχειλίσει" και προς τα ανατολικά, στον κάμπο τον Μεσογείων. Εκτεταμένες εκτάσεις γεωργικής γης μετατράπηκαν ραγδαία σε οικιστικές περιοχές, μπήκαν στο "σχέδιο" και έγιναν οικόπεδα, για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες για νέες οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες και για να καλυφθούν στεγαστικές ανάγκες των νέων κατοίκων της περιοχής.

Το αναψυκτήριο του κ. Μαγγίνα

Όμως, με την "ανάπτυξη" του κάμπου των Μεσογείων, πέραν της γεωργικής γης μεγάλη εμπορική αξία απέκτησαν και οι πρόποδες των γειτονικών ορεινών όγκων και κυρίως του Υμηττού. Εκτεταμένοι δασικοί χώροι της ανατολικής πλευράς του βουνού, από τα Γλυκά Νερά και την Παιανία μέχρι το Κορωπί και τη Βάρη, μετατράπηκαν με αμφίβολους τίτλους ιδιοκτησίας σε οικόπεδα.

Βρέθηκε λοιπόν και ο σεμνός και ταπεινός \κ. Μαγγίνας\ -όπως και τόσοι άλλοι, είναι αλήθεια- να είναι ιδιοκτήτης μιας δασικής έκτασης 7,5 στρεμμάτων, να θέλει να χτίσει ένα σπιτάκι και να μην μπορεί, εφ' όσον ο νόμος ήταν σαφής: δεν επιτρέπεται η ανέγερση κατοικιών στη Β Ζώνη προστασίας του Υμηττού. Έτσι κατέφυγε ο κ. Μαγγίνας σε κάποιον τοπικό εργολάβο (όπως ο κ. Σουφλιάς στον αντίστοιχο κ. Μεταξά, στην Παλαιά Φώκαια) και του βρήκε τη λύση: αναψυκτήριο! Διότι ως γνωστόν τα αναψυκτήρια αποτελούν "κοινωφελείς" εγκαταστάσεις (όπως τα νοσοκομεία της Λεωφ. Μεσογείων, η Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου κ.λπ.) και σύμφωνα με το Π.Δ. του 1978, χρήση αναψυκτηρίου στον δασικό χώρο του Υμηττού θεωρείται νόμιμη...

Τι σημασία έχει βέβαια που δεν χτίστηκε τελικά καμιά "κοινωφελής" εγκατάσταση, δηλαδή καμιά εγκατάσταση που να προορίζεται για άλλους, αλλά μόνο για τον κ. Μαγγίνα και τον στενό περίγυρό του. Τι σημασία έχει που δήλωσε ότι θα έχτιζε 145 τετραγωνικά μέτρα και τελικά έχτισε τρι(;)πλάσια...

Και τώρα τι γίνεται; Θα γκρεμιστούν τα αυθαίρετα κτίσματα ή θα εφαρμοστεί η άδεια της Πολεοδομίας, δηλαδή θα μετατραπεί ο ιδιωτικός παράδεισος του κ. Μαγγίνα σε "κοινωφελή" όντως εγκατάσταση;

Εγώ προτείνω το δεύτερο, με την προϋπόθεση να "νομιμοποιηθεί" και η πισίνα, ώστε να πηγαίνουν οι "φτωχοί συγγενείς" της περιοχής να κάνουν έναντι 20 ευρώ κανένα μπανάκι και να πίνουν το καφεδάκι τους μέσα στο δάσος...

Τι μέλλει γενέσθαι στον Υμηττό;

Ας σοβαρευτούμε. Συνηθίζεται να λέγεται και να γράφεται ότι η Αθήνα αναπτύχθηκε άναρχα, ότι δεν υπήρξε πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός. Όμως στην περίπτωση του Υμηττού υπήρξε από το 1978 ένα Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του βουνού, κατ' εφαρμογή του Συντάγματος του 1975. Το Διάταγμα αυτό απαγόρευε τις οικιστικές επεκτάσεις για ανέγερση κατοικιών.

Παρ' όλα αυτά, χτίστηκαν από τότε χιλιάδες αυθαίρετες κατοικίες, ανατολικά και δυτικά του βουνού. Όμως δεν είναι μόνο οι ιδιώτες που έβαλαν χέρι στον Υμηττό. Δήμοι, Εκκλησία, φορείς του Δημοσίου κατασκευάζουν νόμιμα ή παράνομα "κοινωφελείς" κτιριακές εγκαταστάσεις μεταβάλλοντας τον δασικό χαρακτήρα του βουνού και ανεβάζοντας συνεχώς την πόλη προς τα πάνω.

Ο Υμηττός θεωρείται πλέον χώρος για κάθε είδους εγκαταστάσεις: σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, γκαράζ απορριμματοφόρων οχημάτων των δήμων και συνεργείων μηχανημάτων, Κέντρων Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ, κεραιών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, νεκροταφείων, στρατιωτικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν σούπερ μάρκετ και βενζινάδικο (περιοχή Σακέτα), λατομείων, χωματερών και οτιδήποτε άλλο φανταστεί κανείς.

Ακόμα κατασκευάζονται σχολικά συγκροτήματα, αθλητικά κέντρα και δημοτικά αναψυκτήρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες για εκμετάλλευση κ.λπ.

Πριν από λίγα χρόνια κατατέθηκε Σχέδιο τροποποίησης του Π.Δ. του 1978 με δύο παράλληλους στόχους. Αφ' ενός την επέκταση της Α' Ζώνης προστασίας μέχρι τα όρια του σχεδίου πόλεως των δήμων που περιβάλλουν τον Υμηττό (δηλαδή την κατάργηση της Β' Ζώνης) και αφ' ετέρου τη "νομιμοποίηση" ως θυλάκων όλων των αυθαίρετων εγκαταστάσεων και οικισμών που βρίσκονται στη σημερινή Β' Ζώνη προστασίας.

Το σχέδιο αυτό, για διάφορους λόγους, δεν προχώρησε. Σήμερα, μετά το σκάνδαλο Μαγγίνα, ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επανέρχεται μιλώντας για την αναγκαιότητα ενός πιο αυστηρού νομοθετικού πλαισίου, ώστε να κλείσουν τα "παράθυρα".

Ο \κ. Σουφλιάς\ μας έχει συνηθίσει σε λόγια κενά περιεχομένου. Μιλάει για βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, μιλάει για προστασία του περιβάλλοντος και παράλληλα προωθεί επιλογές όπως η αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος, που οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Σουφλιάς, την ίδια στιγμή που μιλάει για πιο αυστηρό πλαίσιο προστασίας στον Υμηττό, προγραμματίζει και σχεδιάζει νέους αυτοκινητόδρομους, που θα τον διασχίζουν οριζοντίως και καθέτως, υπογείως και επιφανειακώς. Σχεδιάζει σταθμούς διοδίων και τεράστιους ανισόπεδους κόμβους. Σχεδιάζει "κοινωφελείς" αυθαιρεσίες.

Ας τα συνειδητοποιήσουν επιτέλους όλα αυτά όσοι τουλάχιστον αναφέρονται στην αριστερά και την οικολογία και ας αντιδράσουν μαζί με τις κινήσεις των πολιτών, όσο υπάρχει ακόμα καιρός...

* Ο Πάνος Τότσικας είναι πολεοδόμος, μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού 

ΑΥΓΗ 23/12/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Επιμένει η Μητρόπολη στην τσιμεντοποίηση της Μονής Αγ. Ι ωάννη Προδρόμου

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Μητρόπολη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού, η οποία παρά την έντονη αντίδραση και τους αγώνες του λαού και της δημοτικής αρχής της Καισαριανής επιμένει στην προσπάθεια τσιμεντοποίησης του περιβόλου της Μονής του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου για την κατασκευή "πολιτιστικού κέντρου". Λίγους μήνες έτσι μετά τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, που οδήγησαν στη ματαίωση της απόπειρας δημοπράτησης του έργου, και στη δεντροφύτευση του χώρου με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή, η Μητρόπολη προχώρησε στην περίφραξη του χώρου.

"Η περίφραξη του χώρου με ακανθώδη και άκρως επικίνδυνα για την ασφάλεια των πολιτών σύρματα θυμίζει Νταχάου και Γκουαντάμο. Προφανής στόχος είναι να παρεμποδιστούν οι υπηρεσίες του δήμου να περιποιηθούν τα δέντρα που φυτεύθηκαν στο χώρο. Έτσι όμως εμποδίζεται και όποια άλλη πρόσβαση στο χώρο με τραγικές συνέπειες σε περίπτωση πυρκαγιάς", τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Καισαριανής Σπ. Τζόκας.

Ο δήμαρχος Καισαριανής εκφράζει την κατάπληξη και την οργή του για τη νέα αυτή ενέργεια του Μητροπολίτη Καισαρινής, Βύρωνα και Υμηττού, ενώ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη. "Και αυτή η προσπάθεια θα πέσει στο κενό, γιατί καμία διαδικασία δεν μπορεί να παρακάμψει τη λαϊκή βούληση", σημειώνει. Καλεί τέλος την κυβέρνηση και του βουλευτές της Β' Περιφέρειας Αθηνών να πάρουν επιτέλους θέση στο επιχειρούμενο αυτό οικολογικό έγκλημα. 

Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 10/1/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πρόστιμα φωτιά σε "αναψυκτήρια" στον Υμηττό

Συνεχίζει τους ελέγχους σε "αναψυκτήρια" στη ζώνη προστασίας του Υμηττού η νομαρχία Ανατολικής Αττικής και ήδη έχει επιβάλλει πρόστιμα που ξεπερνούν τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά την υπόθεση της παράνομης βίλας του τέως υπουργού Απασχόλησης Βασ. Μαγγίνα, η πολεοδομική υπηρεσία Μαρκοπούλου άρχισε να "ξεσκονίζει" όλους τους φακέλους από το 1984 για τους οποίους είχαν εκδοθεί οικοδομικές άδειες για ανέγερση αναψυκτηρίων, κτιρίων πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων εγκαταστάσεων που τυπικά επιτρέπονται στη ζώνη προστασίας. Συνολικά, εντοπίστηκαν 50 τέτοιες οικοδομικές άδειες, οι περισσότερες εντός των ορίων του δήμου Κορωπίου, και ήδη ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι σε 14 περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις αυτοψίες των συνεργείων, διαπιστώθηκαν πολεοδομικές παραβάσεις σε 8 ιδιοκτησίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1.806.775 ευρώ για την ανέγερση αυθαίρετων κατασκευών και 899.030 ευρώ για τη διατήρησή τους. Σε μία ακόμη περίπτωση έχει προσκληθεί εγγράφως ο ιδιοκτήτης μέσω της αστυνομίας, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος από την πολεοδομία, ενώ στις υπόλοιπες πέντε υποθέσεις δεν είχαν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες.

Γαλανοπούλου Μαρία         ΑΥΓΗ 12/1/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Πάνος Τότσικας

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Να αφήσουμε τον Υμηττό στην ησυχία του

«Ο Υμηττός δεν πρέπει να μετατραπεί σε χώρο “κοινωφελών” κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων». Αυτό υποστηρίζει ο αρχιτέκτων- πολεοδόμος, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διαδημοτικής Κίνησης για τη Διάσωση του Υμηττού κ. Πάνος Τότσικας. Όπως επισημαίνει: «Οι Κινήσεις Πολιτών μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφού δεν εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα...».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΓΙΟΓΙΑΚΑΣ

 

Πόσα στρέμματα έχουν καταπατηθεί στον Υμηττό;

Χιλιάδες... Πόσα διεκδικούνται; Δεκάδες χιλιάδες... Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί ενίοτε οι δασικοί χώροι αποκτούν εμπορική αξία.

Ύποπτες οι τελευταίες πυρκαγιές;

Οι πάντες (αρμόδιοι και αναρμόδιοι) μιλάνε για εμπρησμούς, χωρίς να συλλαμβάνονται ποτέ οι εμπρηστές.

Ο Υμηττός είναι... σκουπιδότοπος;

Όχι, εκτός κάποιων συγκεκριμένων περιοχών, στις οποίες έχουν εύκολη πρόσβαση διάφοροι ασυνείδητοι.

Οι δήμοι είναι άμοιροι ευθυνών; Οι δήμοι έχουν ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης για ό,τι συμβαίνει στην περιοχή τους, γιατί ανέχονται και διαιωνίζουν απαράδεκτες καταστάσεις.

Ποιοι ονειρεύονται οικόπεδα στο βουνό;

Πολλοί και διάφοροι: ιδιώτες, κάποιοι φορείς του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οικοδομικοί συνεταιρισμοί, η Εκκλησία κ.ά.

Η Εκκλησία τι σχέδια έχει; Η Εκκλησία διεκδικεί στον Υμηττό 14.000 στρέμματα, θεωρώντας τον, σύμφωνα με δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, ως «Γη της επαγγελίας». Στα σχέδιά της ήταν να χτίσει στον Καρέα εγκαταστάσεις 67.000 τ.μ. Τώρα, οι στόχοι

της φαίνεται να μετατοπίζονται προς τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο στην περιοχή του Δήμου Παπάγου.

Οι Κινήσεις των Πολιτών μπορούν να κάνουν τη διαφορά;

Ναι, γιατί δεν εξαρτώνται από οικονομικά συμφέροντα (μικρά ή μεγάλα), από εκλογικές τακτικές ή συμμαχίες, από ψηφοφόρους κ.λπ.

Τι καινούργιο έχουν να πουν; Ότι μπορεί να υπάρξει κοινωνικός έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας, αντίσταση και ανατροπή στα σχέδιά της.

Στον Υμηττό τι πετύχατε; Αποτρέψαμε πολεοδομικές αυθαιρεσίες από ιδιώτες και δημοτικές αρχές (π.χ. στον Βύρωνα), οικιστικές επεκτάσεις, καταπατήσεις δημόσιων δασικών χώρων. Ανακόψαμε τα σχέδια φορέων του Δημοσίου (π.χ. Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ σε Ηλιούπολη- Αργυρούπολη) και πολλά άλλα.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα λύσει ή θα δημιουργήσει προβλήματα;

Στον Υμηττό δεν σχεδιάζεται μόνο ένας, αλλά περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι. Οι δρόμοι αυτοί δεν πρόκειται να λύσουν τα γενικότερα προβλήματα μετακίνησης στην περιοχή και θα αντιμετωπίσουν προσωρινά τα όποια κυκλοφοριακά προβλήματα κάποιων επιβαρημένων δήμων (Ηλιούπολη - Αργυρούπολη), δημιουργώντας νέα προβλήματα διερχόμενης υπερτοπικής κυκλοφορίας. Οι επιπτώσεις στο βουνό από την κατασκευή του;

Στις περιοχές όπου προβλέπεται επιφανειακή διέλευση των οχημάτων, ανισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης με τα τοπικά οδικά δίκτυα, σταθμοί διοδίων, οι επιπτώσεις στο βουνό θα είναι σημαντικές. Το Δασαρχείο κάνει καλά τη δουλειά του;

Μέχρι σήμερα, άλλοτε έκανε καλά τη δουλειά του και άλλοτε όχι. Οι λόγοι είναι γνωστοί: ανεπάρκεια προσωπικού, αδράνεια λόγω πιέσεων από «υψηλά ισταμένους», διαφθορά συγκεκριμένων υπαλλήλων κ.λπ.

Ποια είναι η πρόταση της «Διαδημοτικής» για τον Υμηττό;

Να αφήσουμε τον Υμηττό στην ησυχία του. Να τον βοηθήσουμε να γίνει ξανά δασικός χώρος, ελεύθερος στην πρόσβαση των πεζών- περιπατητών. Να μη μετατραπεί σε χώρο «κοινωφελών» κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων.

Η Ελλάδα συνεργεί στην κλιματική αλλαγή;

Βεβαίως. Ωστόσο δεν συνεργούν όλοι οι Έλληνες εξίσου. Εσείς τι κάνετε για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση;

Αναδεικνύουμε τα προβλήματα και τους υπευθύνους γι΄ αυτά (κυβερνητικές επιλογές, κερδοσκοπικές δραστηριότητες κ.ά.) και ζητάμε να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως ο περιορισμός της χρήσης των Ι.Χ. στις πόλεις, η ενίσχυση των δημόσιων μεταφορικών μέσων, η επέκταση του δικτύου των λεωφο ρειολωρίδων κ.λπ. Αντικαταστήσατε το κλιματιστικό σας με ανεμιστήρα όπως προτείνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις;

Οι προτάσεις κάποιων περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν συνιστούν μια ουσιαστική και ριζική απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Θα προτιμούσα αντί των κλιματιστικών και των ανεμιστήρων που καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα, τον φυσικό αερισμό και κλιματισμό, που σημαίνει διαφορετικές συνθήκες κατοίκησης.

Τις λάμπες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας;

Δεν είναι άσχημη η πρόταση, οι εταιρείες και οι βιομηχανίες που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, να προσφέρουν δωρεάν σε όλους μας τις αναγκαίες λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, αντικαθιστώντας τις λάμπες πυρακτώσεως που κυριαρχούν σήμερα.

Τι γίνεται με τους Νάστους στον Υμηττό;

Οι κληρονόμοι Νάστου, αφού σφετερίστηκαν χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης- Αργυρούπολης, διεκδικούσαν και 6.000 στρέμματα δάσους στον Υμηττό. Σήμερα «διακατέχουν» μαζί με κάποιους άλλους ιδιώτες μια μικρή δημόσια δασική και αναδασωτέα έκταση- φιλέτο στον Υμηττό και διεκδικούν δικαστικά περίπου 300 στρέμματα στην εντός σχεδίου περιοχή των προαναφερόμενων δήμων. TA NEA 21-1-2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εντόπισαν άλλα 17 «αναψυκτήρια»

Αλλα 17 «αναψυκτήρια» και «πολιτιστικά κέντρα» εντόπισαν οι συνεχιζόμενοι έλεγχοι της πολεοδομίας Μαρκόπουλου, μετά τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη βίλα Μαγγίνα. Σε 11 περιπτώσεις τα κτίσματα χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα, διακόπηκαν οι εργασίες και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες που χρονολογούνται από το 1998 έως και το 2007. Στις αρχές Ιανουαρίου είχαν γίνει άλλοι 14 έλεγχοι και είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 1,8 εκατ. ευρώ. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για βίλες, καθώς οι μη προνομιούχοι χτίζουν χωρίς άδεια. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, ενώ ακούγονται ήδη πληροφορίες για αλλαγές στο διάταγμα προστασίας του Υμηττού και τακτοποιήσεις των αυθαίρετων κτισμάτων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/02/2008

 

επιστροφή στην αρχή

 

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΥΜΗΤΟΥ

Αν και σε πολλούς το ζήτημα της επέκτασης της Περιφερειακής Υμηττού αποτελεί κάτι που  έχουμε λίγο-πολύ ακούσει, στον περισσότερο κόσμο εξακολουθεί να υφίσταται μια θολή εικόνα γύρω από το ποιους θα αφορά, πώς θα αλλάξει την καθημερινότητα στην πόλη, πόσο τελικά  θα επηρεάσει τον καθένα από εμάς. Ο νέος αυτός δρόμος ουσιαστικά αποτελεί ένα έργο το οποίο θα έρθει να αναμορφώσει συνολικά τον συγκοινωνιακό χάρτη της Αττικής. Ουσιαστικά θα ξεκινά από εκεί που τελειώνει η Περιφερειακή Υμηττού (Αττική Οδός) και περνώντας πάνω (ή και δίπλα από τις κατοικημένες περιοχές του Υμηττού) θα φτάνει μέχρι την Γλυφάδα ενώ θα καταλήγει στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων και το νέο Αεροδρόμιο. Με βάση τα παραπάνω διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα τόσο στην Ηλιούπολη όσο και στους όμορους δήμους η οποία μικρή σχέση έχει μ’αυτό που βιώνουμε σήμερα. Οι επιπτώσεις ενός τέτοιου έργου αγγίζουν αρκετές πτυχές τόσο σχετικά με την διάρθρωση και την χρήση του χώρου όσο και σχετικά με την καθημερινότητα.

 

Καταρχήν μπαίνει το ζήτημα του Υμηττού και της χρήσης του. Από έναν χώρο ελεύθερο - ανοιχτό σε όλους του κατοίκους της περιοχής γίνεται μια υπό «οικονομική αξιοποίηση» έκταση. Ειδικότερα στις περιοχές στις οποίες ο δρόμος θα είναι επιφανειακός ουσιαστικά μιλάμε για μια μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική καταστροφή, του φυσικού τοπίου, του οικοσυστήματος και γενικότερα αυτού που σήμερα αντιλαμβανόμαστε ως «Υμηττός».  Και αυτό μετά από το περασμένο καλοκαίρι και των τεραστίων διαστάσεων περιβαλλοντικών καταστροφών στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

 

Σ’ένα δεύτερο επίπεδο η κατασκευή αυτού του έργου θα επιδεινώσει σ’ένα μεγάλο βαθμό τους όρους διαβίωσης μας στην πόλη. Είναι προφανές ότι η κατασκευή αυτού του αυτοκινητόδρομου δεν γίνεται για να επιλυθούν τα ήδη υπαρχοντα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα στην Ηλιούπολη (βλ. Κατεχάκη -Αλιμου) γιατι ούτε οι δημοτικές αρχές ούτε οι κυβερνήσεις ποτέ ασχολήθηκαν μ’αυτά. Αυτό που ίσως δεν είναι αρκετά προφανές είναι το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή όχι μόνο δεν θα επιλυθεί αλλά θα επιδεινωθεί στον βαθμό που ενισχύεται η κυκλοφορία του αυτοκινήτου σε βάρος της ανάπτυξης μέσων μαζικής μεταφοράς. Η εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Όσο περισσότερος χώρος δίνεται για την κίνηση των αυτοκινήτων, όσο περισσότεροι δρόμοι κατασκευάζονται τόσο αυξάνονται τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στις πόλεις και τα κυκλοφοριακά προβλήματα διαρκώς διογκώνονται. Ήδη για παράδειγμα οι συγκοινωνιολόγοι μιλούν για κορεσμό της Αττικής Οδού τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά πέρα από μια τέτοια γενική αρχή είναι αρκετά προφανές ότι η πόλη θα γίνει μαζί με τους όμορους δήμους μια από τις εισόδους πρόσβασης στον νέο δρόμο ο οποίος θα αποτελέσει οδικό άξονα – δίαυλο για ένα μεγάλο πλήθος περιοχών του λεκανοπεδίου.

 

Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την πόλη μας. Ο κάθε αυτοκινητόδρομος απαιτεί μεγάλους οδικούς άξονες που καταλήγουν στις εισόδους και τις εξόδους του. Οι κόμβοι αυτοί που θα δημιουργηθούν (π.χ. όρια Αργυρούπολης -Ηλιουπολης) θα υποβαθμίσουν και τις ίδιες τις περιοχές και τις γειτονιές που συνορεύουν. Αργά η γρήγορα αυτοί που προπαγανδίζουν την νότια Περιφερειακή Υμηττού θα αρχίσουν να μιλάνε για διαπλατύνσεις δρόμων για να εξυπηρετείται όλη η υπερτοποκή κίνηση που θα περνά μέσα από την πόλη.Οι λόγοι που ένα τέτοιας εμβέλειας έργο βρίσκεται στα σκαριά είναι τόσο η μετατροπή του Υμηττού από μια «αχρηστη» επιχειρηματικά ζώνη σε ένα κερδοφόρο πεδίο εκμετάλευσης, όσο και η ευρύτερη ανάπτυξη επιχειρηματικών-εμπορικών δραστηριοτήτων γύρω από τον δρόμο και τον κόσμο που θα διέρχεται από αυτόν, η «αξιοποίηση» του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού με εμπορικά κέντρα-εκθεσιακούς χώρους κλπ, η επέκταση της Αθήνας στα Μεσόγεια (Παιανία, Κάντζα κλπ).

 

Απέναντι σε μια τέτοια πραγματικότητα οι κάτοικοι δεν μπορούν παρά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, για να διαφυλάξουν τόσο τον Υμηττό όσο και της συνθήκες ζωής μέσα στην πόλη. Για να αναστραφεί όμως η επερχόμενη πραγματικότητα είναι απαραίτητο οι όποιες διεργασίες να εκκινούν από αυτούς που πλήττονται, που δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους. Η εμπειρία μας από τα κινήματα έχει δείξει ότι μόνο όταν ο κόσμος αδιαμεσολάβητα διεκδικεί, τότε μόνο οικοδομούνται οι όροι νίκης. Όταν ο κάθε κάτοικος που πλήττεται δεν αναθέτει στους φορείς, τους εκπροσώπους να μιλήσουν για αυτόν, αλλά βγαίνει ο ίδιος στο προσκήνιο και διεκδικεί ,τότε μπορεί και να πετύχει πολλαπλά αποτελέσματα. Η ιστορία του ΚΥΤ και των πρόσφατων κινήσεων που αναπτύχθηκαν σε γειτονιές αυτό αποδιεκνύει. Για τον λόγο αυτό θεωρούμε απαραίτητη την συγκρότηση μιας επιτροπής κατοίκων ενάντια στον νέο δρόμο, μιας επιτροπής που θα εμπλέκει μ’έναν ισότιμο τρόπο όλους μας, και θα συντονίζει τις δράσεις μας για το ζήτημα αυτό.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΔΡΟΜΟ ( ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ   ΔΕΥΤΕΡΑ 18/12, ΩΡΑ 7:30  μμ)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οικοδομούν... νέες ζώνες καταπάτησης

Με εισπρακτικά μέτρα που απλώς νομιμοποιούν τα αυθαίρετα «αναψυκτήρια», ακυρώνεται στην πράξη το καθεστώς προστασίας που ισχύει στον Υμηττό  «E» 17/2

Βροχή ιδιαίτερα υψηλών προστίμων πέφτει καθημερινά από την Πολεοδομία Μαρκοπούλου ύστερα από αυτοψίες στα δεκάδες «αναψυκτήρια» που έχουν ξεφυτρώσει στη Νοτιο- ανατολική κυρίως πλευρά του Υμηττού.

Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μετά την αποκάλυψη της «υπόθεσης Μαγγίνα» ξεπερνούν αυτή τη στιγμή τα 3 εκατ. ευρώ. Μόνο οι πρόσφατοι έλεγχοι έχουν εντοπίσει τουλάχιστον 50 περιπτώσεις οικοδομών, οι οποίες ενώ ξεκίνησαν ως αναψυκτήρια ή έδρες συλλόγων, κατέληξαν σε μόνιμες πολυτελείς κατοικίες των ιδιοκτητών τους.

Οι ζώνες προστασίας του Υμηττού ακυρώνονται πλέον στην πράξη και αργά αλλά σταθερά μετατρέπονται σε όψιμα «Μπέβερλι Χιλς». Κάθε πρωτοβουλία κατεδαφίσεων απουσιάζει, ενώ η επιβολή προστίμων και το γαϊτανάκι χρονοβόρας δικαστικής διαμάχης, που ακολουθεί σ' αυτές τις περιπτώσεις, επί της ουσίας ακυρώνει το καθεστώς προστασίας που ισχύει στον Υμηττό.

Ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια

Ο φωτογραφικός φακός του «Εθνους της Κυριακής» κατέγραψε την εμφανέστατη αλλοίωση του περιβάλλοντος του «Τρελού». Νέα κτίσματα ξεφυτρώνουν σε όλη την περίμετρο του βουνού, ακόμα και σε σχετικά απότομα πρανή στον κύριο όγκο του.

Διάφορες, υπό κατασκευήν, οικοδομές-μεγαθήρια μαρτυρούν ότι το κόλπο με τα αναψυκτήρια είναι πλέον... «εργαλείο» της δουλειάς. Ολοι γνωρίζουν τις σχετικές μεθόδους, μηχανικοί, ιδιοκτήτες αλλά και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ το πρόβλημα επιτείνεται από την ανεπαρκή στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Τα περισσότερα πρόστιμα αφορούν οικοδομές σε θέσεις που δεν γνωρίζουν ούτε καν οι ντόπιοι, παρά μόνο βοσκοί που πάνε εκεί τα κοπάδια τους... Τα κτίρια απέχουν σχεδόν μια «ανάσα» από την κορυφογραμμή του Υμηττού, ενώ είναι καλά «κρυμμένα» από τα αδιάκριτα βλέμματα των περαστικών που, έτσι κι αλλιώς, σπανίζουν.

Στο μεταξύ, «χάος» μεσολαβεί από την επιβολή μέχρι την καταβολή του προστίμου. Μετά τον υπολογισμό του αρχικού προστίμου από την Πολεοδομία, οι ιδιοκτήτες του ακινήτου έχουν δικαίωμα ένστασης μέσα σε 30 ημέρες. Ακολουθεί νέα αυτοψία που καθορίζει το τελικό πρόστιμο. Συνήθως, πρόκειται για ποσό χαμηλότερο του αρχικού.

Μακροχρόνια διαμάχη

Ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσφύγει στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη προκειμένου να ανακόψει την ταμειακή βεβαίωση (πρόκειται για το λεγόμενο «δικαίωμα αίτησης θεραπείας»). Η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη καταλήγει κάποτε σε κάποιο τελεσίδικο ποσό που, τελικά, νομιμοποιεί το αυθαίρετο... Η περιστασιακή ένταξη συγκεκριμένων περιοχών στο σχέδιο πόλης αναστέλλει, κατά περίπτωση, την εξέλιξη της παραπάνω διαδικασίας.

Το αδιαμφισβήτητο γεγονός παραμένει ότι τα περισσότερα από τα αμφισβητούμενα κτίρια στο όριο Α και Β ζώνης προστασίας του Υμηττού, είναι πολυτελείς κατασκευές πρώτης κατοικίας. Αλλοτε σε μοντέρνα αρχιτεκτονική, άλλες φορές σε πιο παραδοσιακές φόρμες. Εδώ έχουμε να κάνουμε μ' ένα άλλο είδος αυθαιρεσίας, με την έννοια ότι η οικοδόμηση στις συγκεκριμένες περιοχές γίνεται για άλλη μια φορά με άναρχο και ανεξέλεγκτο τρόπο, ακόμα και σε ό,τι αφορά το στυλ ή την τεχνοτροπία. Αλπικά σαλέ συνυπάρχουν με τις πλέον προχωρημένες αντιλήψεις για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Ακριβώς δίπλα, βρίσκουμε τα παλαιότερα αυθαίρετα του «φτωχού» που στριμώχνονται ανάμεσα στις «λαμπερές» μεζονέτες.

Η παλαιότητα καθορίζει το ύψος του προστίμου

Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές από τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις τσουχτερών προστίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πρόστιμα που αναλογούν στις παλιές άδειες (πριν από το 2004) είναι σημαντικά χαμηλότερα από τις μεταγενέστερες οικοδομές.

Σε οικοδομή (άδεια του 2007) στη θέση Καμίνια Κορωπίου, επιβλήθηκε διακοπή εργασιών και καταλογίστηκε πρόστιμο ανέγερσης 855.750 και διατήρησης 427.875 ευρώ.

Σε κτίριο (άδεια του 2004) στη θέση Ανω Ντούσια Κορωπίου, «έπεσε» πρόστιμο ανέγερσης 213.105 και διατήρησης 106.552 ευρώ.

Στη θέση Ανω Ντούσια Κορωπίου καταλογίστηκε πρόστιμο ανέγερσης 335.775 και διατήρησης 167.887 ευρώ (άδεια 2006).

Στη θέση Μπουρμπουτσάνα στο Κορωπί καταλογίστηκε πρόστιμο ανέγερσης 282.926 και διατήρησης 141.463 ευρώ (άδεια 2000).

Στη θέση Βούρβατσι Κορωπίου επεβλήθη πρόστιμο ανέγερσης 222.886,20 και διατήρησης 111.443,10 ευρώ (άδεια 2002).

Από κόσκινο οι οικοδομικές άδειες 1984 - 2007

Η πολύκροτη «υπόθεση Μαγγίνα» άνοιξε τελικά τον ασκό του Αιόλου για τα κτίσματα που βρίσκονται εντός των ορίων της Α και Β ζώνης προστασίας Υμηττού. Η αρμόδια Πολεοδομία επιχειρεί να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο, ανασύροντας κατ αρχήν 50 περιπτώσεις αναψυκτηρίων από τα «βουνά» των φακέλων με τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν στην Αν. Αττική την περίοδο 1984-2007.

Η χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία που προβλέπεται από τον νόμο αλλά και η συνήθης κατάληξη των περισσοτέρων υποθέσεων, που οδηγεί σε μέτρα καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, στην ουσία νομιμοποιεί τα αυθαίρετα. Με άλλα λόγια, οι μάλλον ανύπαρκτες κατεδαφίσεις δεν συμβάλλουν στην αποκατάσταση του πολύπαθου ημιορεινού τοπίου.

Περίπου 1.500 άδειες εκδίδει κάθε χρόνο η Πολεοδομία Μαρκοπούλου. Εάν πολλαπλασιάσει κανείς τα 23 χρόνια με τον παραπάνω αριθμό, αντιλαμβάνεται ότι ο όγκος δουλειάς είναι τεράστιος για τους ελάχιστους υπαλλήλους.

Με δεδομένη την έλλειψη μηχανοργάνωσης, ο έλεγχος των υπό εξέταση κτισμάτων μετατρέπεται περίπου σε... «Γολγοθά».

Το «κόλπο»

Τα στάδια της μετατροπής του αναψυκτηρίου σε βίλα...

Περισσότερες από 2.000 βίλες και εξοχικά υπολογίζεται ότι έχουν χτιστεί στη Α και Β ζώνη Υμηττού, με άδειες αναψυκτηρίων και κοινωφελών χρήσεων. Το ιδιαίτερα σοβαρό φαινόμενο αποτελεί το κερασάκι της τούρτας στην πολεοδομική αυθαιρεσία της ευρύτερης Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Νομαρχίας εδώ παρατηρείται μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυθαιρέτων της χώρας.

Σύμφωνα με τον νόμο του 1978, οι άδειες αναψυκτηρίου εκδίδονται με τη λογική ότι αφορούν ελαφριές κατασκευές που δεν επιβαρύνουν αισθητικά το περιβάλλον.

Το συγκεκριμένο «παραθυράκι» επέτρεψε, και συνεχίζει να επιτρέπει, σε πολλούς ιδιώτες την ανέγερση πολυτελών ιδιωτικών κατοικιών, δυστυχώς με την ανοχή ή ακόμα και τη συνενοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.

Οργανώσεις - μαϊμού

Θυμίζουμε ότι ειδικά στην περίπτωση των κοινωφελών ιδρυμάτων, έχουν διαπιστωθεί αρκετές περιπτώσεις εικονικής σύστασης μη κερδοσκοπικών οργανώσεων από μέλη της οικογένειας των ιδιοκτητών και των φίλων τους.

Φαίνεται ότι όλοι είναι τελικά συνυπεύθυνοι για το μεγάλο «κόλπο».

Οι αρμόδιες πολεοδομίες είναι υποχρεωμένες να εκδώσουν τις οικοδομικές άδειες με βάση τα σχέδια που υποβάλλονται αφού κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει εκ των προτέρων ότι θα ακολουθήσει αλλαγή χρήσης.

Στο «κόλπο» εμπλέκονται προφανώς πολλοί κατασκευαστές που έχουν αναγάγει σε επιστήμη την καταπάτηση της ημιορεινής ζώνης του Υμηττού.

Από τη στιγμή που η Πολεοδομία και οι επιβλέποντες μηχανικοί πιστοποιούν ότι τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία, ακολουθεί η παροχή ρεύματος από τη ΔΕΗ.

Τα «αναψυκτήρια» μετατρέπονται δηλαδή σε κατοικίες, με τις ευλογίες της πολιτείας που απέτυχε να θεσπίσει κάποιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε τέτοιους είδους ενέργειες.

Κ. ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ - Μ.ΨΑΡΑ ΕΘΝΟΣ 17/2/08

 

επιστροφή στην αρχή

 

Νέα Αττική Οδός προς Ελληνικό και Μεσόγεια

Του Γιωργου Λιαλιου

Υπόγεια στα 20 από τα 34 χιλιόμετρά της θα είναι τελικά η προέκταση της Αττικής Οδού, από τον Καρέα προς το Ελληνικό και από εκεί προς τα Μεσόγεια. Η εκτεταμένη υπογειοποίηση του άξονα επελέγη προκειμένου να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις των δημάρχων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Ελληνικού, που θεωρούν ότι ο άξονας θα χωρίσει στα δύο τις πόλεις τους. Το έργο αναμένεται να επαναδημοπρατηθεί έως το τέλος του έτους και θα χρειαστεί τρία χρόνια για να δοθεί στην κυκλοφορία.

Η επέκταση της Αττικής Οδού, γνωστή ως Νέα Αττική Οδός, περιλαμβάνει τη σύνδεση του σημερινού άξονα από τον Καρέα έως τη λεωφόρο Ποσειδώνος (μέσα από τα όρια του σχεδιαζόμενου πάρκου του Ελληνικού), καθώς και τη δημιουργία ενός νέου κλάδου, που θα συνδέσει το Ελληνικό (πριν από το πάρκο) και τα νότια προάστια με τα Μεσόγεια και το αεροδρόμιο, προκειμένου να αποσυμφοριθεί η Βάρης - Κορωπίου. Το έργο είχε δημοπρατηθεί ήδη από το 2001, ωστόσο... χάθηκε για τα επόμενα πέντε χρόνια. Αιτία, ήταν οι έντονες αντιδράσεις των δήμων Αργυρούπολης, Ηλιούπολης και Ελληνικού, από όπου θα διέλθει ο άξονας. Οι δήμαρχοι διαμαρτύρονται ότι ο δρόμος «θα κόψει στα δύο» τις περιοχές από όπου διέρχεται, ενώ θα οξύνει το κυκλοφοριακό, διοχετεύοντας κίνηση σε συνοικιακούς δρόμους.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ επανασχεδίασε τον τρόπο διέλευσης του άξονα και οι μελέτες βρίσκονται πλέον στο τελικό στάδιο. Η Νέα Αττική Οδός, λοιπόν, θα έχει μήκος 34 χλμ., από τα οποία περίπου τα 20 χλμ. θα είναι υπόγεια. Στα σημεία που ο δρόμος θα έρχεται στην επιφάνεια, θα βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο της γης, ώστε να είναι λιγότερο ορατός. Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με δασικές εκτάσεις, ο δρόμος θα είναι όλος υπόγειος κατά τη διέλευσή του από το δάσος της Καισαριανής.

Η Νέα Αττική Οδός, στον κλάδο της προς Ελληνικό θα περιλαμβάνει τέσσερις μεγάλους κόμβους: από έναν κόμβο στην Ηλιούπολη (κοντά στο κολυμβητήριο) και την Αργυρούπολη (στην περιοχή Αγίας Μαύρας) και δύο στο Ελληνικό: στη σύνδεση με τις Λ. Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος. Το τμήμα προς Μεσόγεια (Παιανία - Κορωπί) και αεροδρόμιο θα κατασκευαστεί με σήραγγα μέσα από τον Υμηττό. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου είναι 1,5 δισ. ευρώ και ο απαιτούμενος χρόνος για την κατασκευή του περίπου τρία έτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός πρόκειται να επαναπροκηρυχθεί έως το τέλος του έτους. Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα και Λαύριο δεν περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έργο και εξετάζεται κατά πόσο θα κατασκευαστούν με ξεχωριστό διαγωνισμό ή ως δημόσια έργα.

Καθημερινή 1-3-08

 

επιστροφή στην αρχή