Υμηττός

 

 

Δημοσίευμα του 1997: "Πάνε πάνω από 30 χρόνια από τότε που τα πρώτα αυθαίρετα έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή από την Αγία Παρασκευή και την Ηλιούπολη μέχρι τη Βουλιαγμένη. Σήμερα κατοικεί η δεύτερη γενιά αυθαιρέτων ιδιαίτερα στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού. Σήμερα καταπατητές και αυθαιρετούχοι έχουν μεταβληθεί σε ομάδες πίεσης και απαιτούν την ένταξη της περιοχής τους στο σχέδιο πόλεως ακόμα κι αν είναι δασική, ακόμα κι αν δεν έχουν καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας, λέει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων για την Προστασία του Υμηττού κ. Π. Τότσικας. Η σημερινή κατάσταση του βουνού είναι απογοητευτική. Αποψιλωμένο από κάθε πράσινο, χωρίς καμιά λειτουργικότητα, καταπατημένο σε πολλά σημεία του, αποτελεί ένα προσιτό χώρο απόρριψης σκουπιδιών και μπάζων, και βέβαια πρόσφορο και ελκυστικό τόπο για κτίσιμο αυθαιρέτων, λέει ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Πολιτών Γλυφάδας κ. Κ. Μοσχοβάκης" (Νέα 27-5-1997)

Εμπεριστατωμένο άρθρο του Π. Τότσικα για τα προβλήματα του Υμηττού δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΝΕΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ 1/98.

επιστροφή στην αρχή

 

Πυρκαγιές-εμπρησμοί, καταπατήσεις, αγοραπωλησίες δημοσίων δασικών εκτάσεων, οικοπεδοποιήσεις, αυθαίρετα κτίσματα ιδιωτών, παράνομες εγκαταστάσεις δήμων, εκκλησίας, στρατού, ΔΕΗ κ.α. κεραίες Ρ/Σ και κινητής τηλεφωνίας συνιστούν ένα εφιαλτικό τοπίο για τον Υμηττό, το οποίο κλιμακώνεται με την κατασκευή της περιφερειακής Λεωφόρου. Το βουνό είναι σε κίνδυνο (ΔΙΚΤΥΟ, ειδικό Ιδρυτικό τεύχος, 10/11/99)

επιστροφή στην αρχή

 

Οι Μητροπολίτες αποφάσισαν πως το νέο συνοδικό μέγαρο θα κτιστεί σε έκταση 500 στρεμμάτων στην περιοχή του Καρέα. Άγνωστο παραμένει το καθεστώς των εκεί κτημάτων αφού θεωρείται πως είναι δασική περιοχή. Κάποιοι ιεράρχες επιθυμούσαν οι νέες εγκαταστάσεις να γίνουν στον ίδιο χώρο στο Κολωνάκι, αλλά τελικά με ψηφοφορία δια ανατάσεως της χειρός προτιμήθηκε ο Καρέας. (Ημερησία 12-10-99)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Εκτός Υπ. Γεωργίας η Διαχείριση των Δασών

Ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με τους Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό (Αγ. Παρασκευής, Βουλιαγμένης, Βάρης, Βούλας, Βύρωνα, Γλυκών Νερών, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Κορωπίας, Παιανίας, Παπάγου, Χολαργού, Γλυφάδας και Αργυρούπολης) ως πρώτο βήμα "αποκρατικοποίησης" των περιαστικών δασών. Στη σειρά περιμένουν η Πεντέλη, η Πάρνηθα, το Αιγάλεω, το Σέιχ-Σού στην Θεσσαλονίκη και δάση σε 100 ακόμη πόλεις. Τα περιαστικά δάση θα δίνονται, δήλωσε ο Υπουργός, για ανάπτυξη και προστασία σε δήμους, μη-κυβερνητικούς φορείς και συνεταιρισμούς. Θα μπορούν να γίνονται και δασοτεχνικά έργα, δηλαδή "έργα αναψυχής, αντιπυρικής προστασίας, δασονομικών χειρισμών και καταπολέμησης ασθενειών". Ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν αναψυκτήρια στο πλαίσιο των αισθητικών μέτρων και προφανώς μικρού μεγέθους.

Προτάσεις αξιοποίησης και προστασίας του Υμηττού και άλλων βουνών της Αττικής έχει υποβάλει εδώ και δύο χρόνια, στην κυβέρνηση ένας φορέας μη-κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ανήκει στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη και έχει πρόεδρο τον πρώην διοικητή της ΑΤΕ Αδαμάντιο Πεπελάση. (Ελευθεροτυπία, 10-12-99).

"Το πράσινο, ειδικά στην Αττική είναι υπό προθεσμία" τόνισαν 38 κινήσεις από όλη την Ελλάδα που συγκρότησαν το Δίκτυο προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αποκάλυψαν ότι ο αποχαρακτηρισμός των δασών γίνεται σταδιακά, με την ένταξή τους υπό όρους, αρχικά, στο σχέδιο πόλης. Δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τις ευθύνες της Αυτοδιοίκησης υπογραμμίζοντας ότι "η περίφημη αποκέντρωση λειτούργησε τελικά μόνον ως αποκέντρωση της παρανομίας" (Ελευθεροτυπία, 11-11-99).

 

επιστροφή στην αρχή

 

Στις 24/11/1999 συγκεντρώθηκαν 14 περιβαλλοντικοί φορείς και Δημοτικές Κινήσεις από την Ηλιούπολη, το Βύρωνα, την Αργυρούπολη και τη Γλυφάδα με θέμα "Για να υπάρχει ο Υμηττός και την επόμενη χιλιετία". Μεταξύ άλλων επισήμαναν την ανάγκη για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ τους για τα καθημερινά προβλήματα του Υμηττού (πυρκαγιές, καταπατήσεις, αυθαίρετη δόμηση, εγκαταστάσεις Δήμων, Εκκλησίας, Στρατού, ΔΕΗ κλπ) αλλά και για τις επιπτώσεις από μια επιφανειακή χάραξη της Περιφερειακής Λεωφόρου.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ανακάλυψε ότι το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο δεν μπορεί να γίνει στα 250 στρέμματα στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπως προβλέπει ο φάκελος της Ολυμπιάδας, γιατί γειτνιάζει με το νέο αεροδρόμιο, και έχει κάνει κρούση στον Οργανισμό Αθήνας για αναζήτηση έκτασης στον Υμηττό 1.400 στρεμμάτων. Μάλιστα, διερευνάται έκταση που ανήκει στην Α΄ και Β' ζώνη προστασίας, πάνω από το Δήμο Βύρωνα, δίπλα στο στρατόπεδο Σακέττα, στο ανενεργό λατομείο Εργάνη, σε ένα υφιστάμενο σκοπευτήριο που έγινε για τους Μεσογειακούς του 1991 σχεδιάζονται και άλλες εγκαταστάσεις μαμούθ (ΑΥΓΗ 12-12-99)

επιστροφή στην αρχή

 

"Το 1995 η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού συλλαμβάνει επ αυτοφώρω τον κ. Κ. Τσιριμώκο, κάτοικο της περιοχής οδού Νεύτωνος, ο οποίος πραγματοποιούσε εκσκαφή και εκχέρσωση δημόσιου δασικού χώρου, τον οποίο εμφάνιζε ως ιδιοκτησία του με συμβόλαιο του 1989. Στη δίκη του κ. Τσιριμώκου που έγινε 4 χρόνια αργότερα, στις 18-1-2000 από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η Πρωτοβουλία Πολιτών καταθέτει απόσπασμα από τους Κτηματολογικούς Πίνακες του 1981 (ΚΔ 11690-4745) του Υπουργείου Γεωργίας από το οποίο αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσιριμώκος είχε κάνει εκσκαφή σε δημόσιο, δασικό και αναδασωτέο χώρο. Το ίδιο καταθέτουν στο δικαστήριο και ο αντιδήμαρχος Ηλιούπολης και ο αρμόδιος δασοφύλακας του Δασαρχείου. Παρ' όλα αυτά ο κ. Τσιριμώκος αθωώνεται. (Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού 1-2-2000)

επιστροφή στην αρχή

 

Με ερώτησή του ο Φ. Κουβέλης αποκαλύπτει ότι "εκτάσεις με σαφή το δασικό τους χαρακτήρα εκποιούνται σε ιδιώτες στην περιοχή της υπό διάνοιξη δυτικής περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού. Οι συντελούμενες μεταβιβάσεις είναι βέβαιο ότι διαμορφώνουν δυσμενές νομικό καθεστώς για τη διεκδίκηση και διατήρηση αυτών ως δασικών... ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για παράνομες ενέργειες (κοπή δέντρων κλπ) που προσέβαλαν το δασικό χαρακτήρα της περιοχής (Αυγή 24-2-2000)

επιστροφή στην αρχή

 

Ο πρώην Δασάρχης Πεντέλης Νικ. Παπακώστας προφυλακίστηκε για κακούργημα μαζί με τον νόμιμο εκπρόσωπο της κτηματικής εταιρείας ΑΕ ΚΕΤΤΕ Βασ. Οικονομίτσιος γιατί το 1992 ο Παπακώστας χορήγησε ψευδή βεβαίωση ότι δεν είναι δασική μια έκταση στην περιοχή Κρεββατάκια στο Δήλωρο Βάρης ενώ ήταν δασική και αναδασωτέα. Με αυτή τη βεβαίωση η εταιρεία επιχείρησε να πουλήσει την έκταση. Με παρόμοια βεβαίωση του 1993 του ίδιου Δασάρχη η εταιρεία πήρε δάνειο από τράπεζα. (Ελευθεροτυπία 31-5-2000)

επιστροφή στην αρχή

 

Περισσότερες πληροφορίες για τον Υμηττό αλλά και για το Ρέμα της Πικροδάφνης και την τσιμεντοποίησή του: Παρέμβαση Δημοτών Ηλιούπολης τηλ 9967543, 3284932

http://www.geocities.com/paremvasi_dimoton_ilioupolis/homepage.html

επιστροφή στην αρχή

 

Το σύνθημα δενδροφύτευσης του Υμηττού έδωσαν την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη νέα γέφυρα της περιφερειακής οδού στο ύψος της οδού Κατεχάκη, ο πρόεδρος της οργάνωσης της ομογένειας ΑΧΕΠΑ Γιάννης Οικονόμου, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς. Στον Υμηττό αλλά και κατά μήκος της νέας περιφερειακής οδού Υμηττού - Σπάτων πρόκειται φυτευτεί περίπου ένα εκατομμύριο δενδρύλλια, τα οποία δώρισε η ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα. (Πηγή: ΑΠΕ Πeµ 1 ΜΑΡ 2001) 

επιστροφή στην αρχή

 

Την απόφασή τους να μην επιτρέψουν τη δημιουργία της σήραγγας του Υμηττού, η οποία αποτελεί ένα τμήμα της λεωφόρου που πρόκειται να κατασκευαστεί και θα συνδέει τη Βουλιαγμένης με το αεροδρόμιο των Σπάτων, ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα οι κάτοικοι των Δήμων Ελληνικού και Αργυρούπολης. Σε ομιλίες τους, στην πλατεία Λευκωσίας στην Αργυρούπολη, τοπικοί φορείς εξέφρασαν τους φόβους τους ότι η χάραξη λεωφόρου μέσα στον οικισμό των δύο δήμων θα διαμελίσει το οικιστικό περιβάλλον και θα αφανίσει τις γειτονιές της περιοχής, ενώ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές και στο φυσικό περιβάλλον. Εξεδήλωσαν μάλιστα την αντίθεσή τους στην πολιτική των απαλλοτριώσεων. Οι δήμαρχοι των περιοχών κάλεσαν το ΥΠΕΧΩΔΕ να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για τη σύνδεση με το νέο αεροδρόμιο και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Μετά τις ομιλίες των τοπικών φορέων, οι κάτοικοι απέκλεισαν συμβολικά για ένα τέταρτο το ρεύμα ανόδου της λεωφόρου Βουλιαγμένης, ενώ ακολούθησε συναυλία. Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν και βουλευτές της Ν.Δ. και του ΣΥΝ. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/05/2001)

επιστροφή στην αρχή

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα στις 7 το απόγευμα οι δήμοι Αργυρούπολης και Ελληνικού μαζί με την Επιτροπή Αγώνα, ενάντια στην κατασκευή της σήραγγας Υμηττού. Η συγκέντρωση γίνεται στη λεωφόρο Βουλιαγμένης απέναντι από την αεροπορική βάση, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία από τους Μ. Δημητριάδη και Γ. Θωμόπουλο και ολιγόωρο κλείσιμο του δρόμου. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε στη διαδικασία προεπιλογής για την ανάθεση σε μεγαλοεργολάβους της μελέτης - κατασκευής και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου έργου, αγνοώντας τις αντιδράσεις τους. Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή Αγώνα και η “Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό” ο οδικός αυτός άξονας θα καταστρέψει περί τις 200 κατοικίες και θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή. Η μέση ημερήσια κυκλοφορία εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 26.000 αυτοκίνητα, ο Υμηττός θα κατατεμαχιστεί από αυτοκινητόδρομους και θα τσιμεντοποιηθεί, ενώ οι οδηγοί θα επιβαρυνθούν με διόδια. (Ριζοσπάστης 30-5-2001)

επιστροφή στην αρχή

 

Απορρίφθηκε από το Ε' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας προσφυγή της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, με την οποία επιχείρησε να κάμψει την άρνηση του ΥΠΕΧΩΔΕ να προβεί σε μελέτη για την υπόγεια χάραξη της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού και στην ορθολογική χωροθέτηση των κόμβων της, επικαλούμενη αντίστοιχη απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου.
Όπως επικαλέστηκε στην προσφυγή της η Εταιρεία, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 1675/99 απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην οποία βασίστηκαν οι υπουργικές αποφάσεις κρίθηκε μη ικανή να στηρίξει την απαλλοτρίωση ιδιωτικής δασικής έκτασης (σ.σ.: του Κολλεγίου Αθηνών στην Αγία Παρασκευή) αφού απέκλεισε την λύση των υπογείων σηράγγων, χωρίς να σταθμίσει την σημασία διαφύλαξης του δάσους και του υπό απαλλοτρίωση τμήματός του, σε σύγκριση με την σημασία του σκοπού της απαλλοτριώσεως.
Το Ε' τμήμα ωστόσο έκρινε ότι δεν προκύπτει ούτε από τα στοιχεία του φακέλου ούτε από τους ισχυρισμούς των αιτούντων ότι εκδόθηκε κάποια εκτελεστή διοικητική πράξη που να σχετίζεται με την χωροθέτηση της λεωφόρου, η οποία να συνάγεται ότι επιφέρει βλαπτική μεταβολή για το οικοσύστημα της περιοχής. ΑΥΓΗ 26-9-01

επιστροφή στην αρχή

 

"Ομπρέλα προστασίας" για τον Υμηττό από το ΣτΕ

"Ομπρέλα προστασίας" απλώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις του Υμηττού, βάζοντας φραγμούς στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης γης σ' αυτή την περιοχή. Η σημαντική αυτή απόφαση αποτελεί και ένα μήνυμα προς το υπουργείο Γεωργίας και το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Γ. Δρυς, με το οποίο σκοπεύει να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό και αλλαγή χρήσης δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων και να τις παραδώσει στην οικιστική εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 211/2002 απόφασή του έκρινε παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλεπόταν η έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή Αγίας Μαρίνας του Δήμου Ηλιούπολης για την ανέγερση σχολικού κτιρίου. Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν προτείνεται νόμιμα και ότι η επίμαχη έκταση κατατάσσεται στις προστατευτικές περιοχές, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας των δασικών εκτάσεων για την πόλη της Αθήνας.

Πρόκειται για έκταση οκτώ στρεμμάτων που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα και βρίσκεται μέσα στα όρια ζώνης προστασίας του Υμηττού. Παρ' όλο που η έκταση είναι αναδασωτέα η διοίκηση προέβη σε άρση της αναδάσωσης το Φλεβάρη του 2000 και παραχώρησε την έκταση στο Δήμο Ηλιούπολης, σύμφωνα με διάταξη του νόμου 1734/1987 που επιτρέπει την παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων, εφόσον δεν έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες και δεν έχουν προστατευτική σημασία, προκειμένου να ανεγερθεί το σχολείο. Το ΣτΕ επισημαίνει ότι η παραπάνω έκταση των οκτώ στρεμμάτων περιλαμβάνεται σε μείζονα δασική έκταση 92.000 στρεμμάτων, που με απόφαση του δασάρχη Πεντέλης κατατάσσεται στην κατηγορία των προστατευόμενων δασικών εκτάσεων. Στην απόφασή του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι η ανέγερση σχολείων μπορεί να είναι λόγος μεταβολής του προορισμού του δάσους, αλλά τέτοια μεταβολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν οι εκτάσεις έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλαγή χρήσης θα μπορούσε να γίνει μόνο σε άκρως απαραίτητες περιπτώσεις και μετά την πραγματοποίηση της αναδάσωσης. Επίσης, υπενθυμίζεται παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για την ίδια περιοχή (421/2000), σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η ένταξη της περιοχής στον πολεοδομικό σχεδιασμό, λόγω του προστατευτικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού.

Τέλος, το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι: Στην ευρύτερη έκταση που περιλαμβάνεται μεταξύ των δήμων Βύρωνα, Υμηττού και Ηλιούπολης υπάρχουν ανενεργό λατομείο, διδακτήρια, διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, για τα οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις και εκδόθηκαν πρωτόκολλα "διοικητικής αποβολής". Επίσης, από το 1988 έχει παραχωρηθεί έκταση δέκα στρεμμάτων όπου έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα ή διακόπηκαν οι εργασίες για εκκλησία, παιδική χαρά, προπονητήρια κλπ. Μάλιστα, για την παραπάνω έκταση έχει υποβληθεί και μήνυση για παράνομη κατάληψη και εκχέρσωση δημόσιας αναδασωτέας δασικής έκτασης και έχουν εκδοθεί και "πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής". (Ριζοσπάστης 23-5-2002)

επιστροφή στην αρχή

 

“Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης η ΔΕΗ, δενδροφύτευση εμείς”
Συνεχίζεται η κατάληψη του χώρου εισόδου των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην Ηλιούπολη από τη Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, ενώ σε πρόσφατη ενημερωτική συνάντηση έγινε φανερό ότι η μάχη για να μην γίνουν κέντρο υπερυψηλής τάσης τα 135 στρέμματα θα συνεχιστεί, με πρώτη ενέργεια τη δενδροφύτευση από τους κατοίκους. “Τα τελευταία 30 χρόνια κάνουμε ό,τι το δυνατόν για να καταστρέψουμε το περιβάλλον. Για τον Υμηττό, αντί για κεραίες και αιολικά πάρκα, πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είναι τα πνευμόνια μας. Οι επιπτώσεις στην υγεία από το ΚΥΤ είναι σοβαρές και αντισυνταγματικός ο νόμος που το χωροθετεί εκεί”, είπε στην εκδήλωση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Ηλιούπολης ο Γ. Χριστοφορίδης από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος που εκπροσώπησε τον Μ. Δεγλερή, πρώην πρόεδρο του Ε' τμήματος του ΣτΕ, το οποίο έχει αποφανθεί ότι η κατασκευή του ΚΥΤ είναι χρήση ασυμβίβαστη με την προστασία του Υμηττού.
“Είναι ζήτημα κεντρικής και πολιτικής επιλογής η προστασία του Υμηττού. Προβλήματα με τη ΔΕΗ υπάρχουν σε πολλά σημεία της Ελλάδας και φαίνεται να έχει καταργηθεί στην πράξη η έννοια του δημόσιου συμφέροντος και η έννοια του στρατηγικού σχεδιασμού”, είπε στην εκδήλωση η βουλευτής ΚΚΕ Λ. Κανέλλη.
Η επιτροπή αγώνα, που σημειωτέον είναι διαπαραταξιακή, τονίζει ότι η έκθεση σε μη ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων, ενώ τα διηλεκτρικά υγρά (κλοφέν) αποτελούν κίνδυνο σε περίπτωση ατυχήματος για τους κοντινούς δήμους. (Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 29/01/2003)

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Ν.Α. ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη

Προς τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ

Κύριοι

Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκε ότι,σε πόρισμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) αναφέρεται πως η κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη καθυστερεί σημαντικά.Επειδή το ζήτημα μας αφορά,θα θέλαμε να σας εξηγήσουμε τους λόγους αυτής της καθυστέρησης.

1.Από τις 4 Νοεμβρίου 2002 βρίσκεται υπό κατάληψη ο δρόμος που οδηγεί προς τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ,στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης.

Η κατάληψη που ξεκίνησε με ευθύνη της ¨Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα¨και με την έμπρακτη συμμετοχή των Δημοτικών Αρχών Ηλιούπολης-Αργυρούπολης,έχει σαν στόχο να αποτρέψει την κατασκευή ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 400/150 KV στον δασικό χώρο της Β Ζώνης Προστασίας του Υμηττού,δίπλα σε σχολεία,αθλητικές εγκαταστάσεις και κατοικίες.Να αποτρέψει δηλαδή ένα έργο που ξεκίνησε παράνομα την άνοιξη του 2002,είναι επικίνδυνο για τη υγεία και την ζωή όσων κατοικούν,εργάζονται και σπουδάζουν στην ευρύτερη περιοχή,σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες και έρευνες,ενώ επιπλέον είναι καταστροφικό για το περιβάλλον,όπως προκύπτει και από την απόφαση 67/1998 του Συμβουλίου της Επικρατείας.

2.Με τον νόμο 2947/2001,το ΚΥΤ εντάχθηκε στα Ολύμπιακά Έργα.Σύμφωνα με την Οργανωτική Επιτροπή ¨Αθήνα 2004¨,¨λόγοι υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος που σχετίζονται με την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,επιβάλουν την απρόσκοπτη κατασκευή του εν λόγω έργου.¨

Κατά την γνώμη μας,ο χαρακτηρισμός του ΚΥΤ σαν Ολυμπιακού Έργου,και η επίκληση ¨λόγω δημοσίου συμφέροντος¨,αποτελούν πρόσχημα με στόχο την παράκαμψη των αντιρρήσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.Εξ άλλου, πιστεύουμε ότι κανένα ¨δημόσιο συμφέρον¨ δεν μπορεί να ταυτίζεται με την διαρκή απειλή της υγείας μας.

3.Η ΔΕΗ όλο το προηγούμενο διάστημα παραπληροφορεί την κοινή γνώμη με την χρήση των ΜΜΕ,ενώ παράλληλα απειλεί με διάφορους τρόπους τους ενεργούς πολίτες που αντιστέκονται στα σχέδια της.

Δεν εξηγεί όμως,γιατί δεν διερευνήθηκαν εναλλακτικές λύσεις χωροθέτησης του έργου στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που η ίδια συνέταξε,όπως προβλέπεται από την Ελληνική και την Ευρωπαική νομοθεσία.

Παράλληλα,η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι ¨δεν θα φέρει ουδεμία ευθύνη για τα τεράστια προβλήματα ηλεκτροδότησης που μπορεί να προκύψουν,δηλαδή κίνδυνο διακοπών του ρεύματος ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων¨.

Πιστεύουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα,γιατί είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πολλές λύσεις για την αντιμετώπιση των πιθανώς αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά την διάρκεια των 20 ημερών που θα διαρκέσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

4.Κλείνοντας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η Δημοτική Αρχή Αργυρούπολης και πολίτες των δήμων Ηλιούπολης και Αργυρούπολης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας επικαλούμενοι μια σειρά λόγους που επιβάλουν την ακύρωση της κατασκευής του εν λόγω έργου στην συγκεκριμένη περιοχή.Η δίκη έχει αναβληθεί δύο φορές μέχρι σήμερα (1/11/02 και 7/2/2003) και έχει καθοριστεί νέα ημερομηνία στις 9/5/2003.

Επίσης σας επισημαίνουμε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθήνας και μια σειρά επιστημονικών και κοινωνικών φορέων έχουν εκφράσει την αντίθεση τους,ενώ άνω των 50 Βουλευτών όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων έχουν καταθέσει ερωτήσεις προς τους αρμόδιους Υπουργούς για τις συνέπειες της κατασκευής του έργου στη συγκεκριμένη θέση.

Η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα έχει συναντηθεί και συζητήσει με τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ,καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής,τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι δεν αποδέχεται να γίνει ο Υμηττός και οι ζωές μας θυσία με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Κατόπιν όσων αναφέρονται παραπάνω γίνονται κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους επιμένουμε να μην κατασκευαστεί Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ εντός της Β Ζώνης Προστασίας του Υμηττού.

28 Φεβρουαρίου 2003 ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ Τηλ. Επικοινωνίας 210.3815430-693.6606171

επιστροφή στην αρχή

 

Δεν θα κατασκευαστεί το ΚΥΤ Αργυρούπολης

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής αποφασίστηκε να μην προχωρήσει η κατασκευή του Κέντρου Υψηλής Τάσης στην Αργυρούπολη. Ο υφυπουργός Τύπου, Τηλ. Χυτήρης, διευκρίνισε σχετικά ότι "καταργείται η μελλοντική χρήση του σταθμού ισχύος 400 kv και θα παραμείνει με την υπάρχουσα ισχύ των 150 kv ώστε να σταματήσουν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής". (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2003)

επιστροφή στην αρχή

 

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΟ ΚΥΤ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ

Και εγένετο σκότος...

Θανάσης Τσακίρης

25- 27 διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν στην περιοχή του ΚΥΤ και κατέλαβαν το χώρο του ΚΥΤ στις 3 τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις που υποτίθεται ότι εξέφραζαν απόφαση της διυπουργικής επιτροπής για μη κατασκευή ΚΥΤ 400 ΚV, η πραγματικότητα αποδείχθηκε διαφορετική. Η κυβέρνηση αποφάσισε να "τελειώνει" με τις αντιδράσεις των δημοτών. Έτσι, μετά το χτύπημα των κινητοποιήσεων και τις συλλήψεις διαδηλωτών στα Βριλήσσια, ήρθε η σειρά των κινητοποιημένων δημοτών Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, που επί ένα εξάμηνο δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, εμποδίζοντας την, εν ονόματι του "εθνοσωτήριου" Ολυμπιακού μύθου, αντιπεριβαλλοντική και εγκληματική για την ανθρώπινη υγεία κατασκευή και λειτουργία του ΚΥΤ.

Όμως, λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο. Νόμιζαν ότι θα πιάσουν το κίνημα σε βαθύ ύπνο λόγω των εορταστικών ημερών. Απέτυχαν γιατί η συγκυρία είναι πια διαφορετική. Ποτέ άλλοτε δεν κινητοποιήθηκαν μέσα σε ελάχιστες ώρες τόσοι άνθρωποι - Δήμος Αργυρούπολης, Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, δημοτικές παρατάξεις, δημοσιογράφοι, καθηγητές, μαθητές, οικολογικές ομάδες, νεανικά στέκια - για τη διοργάνωση συγκέντρωσης και πορείας ως άμεση απάντηση στην κρατική καταστολή. Πάνω από 1.000 δημότες βρέθηκαν το απόγευμα στις 6:00 στη συγκέντρωση έξω από το αστυνομοκρατούμενο ΚΥΤ. Στη συγκέντρωση μίλησαν μέλη της Διαδημοτικής Επιτροπής, οι επικεφαλής των παρατάξεων των δύο δήμων, βουλευτές, μέλη επιτροπών αγώνα από άλλους δήμους (Παρέμβαση Φιλοπάππου, Καμπάνια αντι-2004). Την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων προκάλεσε η προσπάθεια του εκπροσώπου της παράταξης του Δημάρχου Ηλιούπολης να κάνει το άσπρο μαύρο, επιμένοντας να μιλά για "κατακτήσεις" την ώρα που οι συγκεντρωμένοι του έδειχναν τους πάνοπλους άνδρες των ΜΑΤ που είχαν καταλάβει την είσοδο και τους γύρω χώρους. Κάτω από το βάρος των αποδοκιμασιών και των συνθημάτων αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προσπάθειά του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σε δελτίου τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή επισήμανε ότι "για το νέο αυτό έργο είχε πρόσφατα εκδοθεί θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηλιούπολης εντός του οποίου βρίσκεται ο χώρος των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ". Όπως είχε έγκαιρα τονίσει η Διαδημοτική Επιτροπή Αγώνα, "η απόφαση του ΔΕΣΟΠ (Διυπουργική Επιτροπή Συντονισμού Ολυμπιακής Προετοιμασίας) είναι παραπλανητική διότι όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια τα σχέδια της κυβέρνησης και της ΔΕΗ ουσιαστικά δεν άλλαξαν", και όπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ Γ.Γ. υπουργείου Ανάπτυξης και Δήμων και κυρίως από την "ενημερωτική σύσκεψη" της 18/4 στα γραφεία της ΔΕΗ και την συνεδρίαση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου Ηλιούπολης, κυβέρνηση και ΔΕΗ:

* αρνούνται να ξεκαθαρίσουν τα σχέδια τους,

* αρνούνται να καταργήσουν τις άδειες κατασκευής του θανατηφόρου και περιβαλλοντοκτόνου ΚΥΤ, οι οποίες θεωρούνται αντισυνταγματικές και παράνομες και έχουν προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας,

* αρνούνται τη διαδικασία μετεγκατάστασης και της υπάρχουσας ζεύξης, καθώς και τον χαρακτηρισμό του χώρου ως δασικού και αναδασωτέου."

Η Διαδημοτική Επιτροπή θεωρεί όμως ότι το πιο επικίνδυνο "σ' αυτή τη λογική έχει προσχωρήσει και η Δημοτική Αρχή της Ηλιούπολης, που με την τελευταία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επιτρέπει στη ΔΕΗ να ξεκινήσει εργασίες στο χώρο χωρίς καμία ουσιαστική προϋπόθεση". Έτσι κι έγινε. Η κυβέρνηση και η ΔΕΗ μπούκαραν, με τη βοήθεια των ΜΑΤ, για να συνεχίσουν τα έργα χωρίς δεσμεύσεις, χωρίς δημοσίευση συγκεκριμένης τεχνικής μελέτης, χωρίς σχέδια για το τι θα κατασκευάσουν.

Χαρακτηριστικό της κυβερνητικής μεθόδευσης και αυθαιρεσίας είναι η συνεχής (τρεις φορές) αναβολή της εκδίκασης της υπόθεσης στο ΣτΕ (επρόκειτο να εκδικαστεί στις 9/5). Δείχνουν έτσι οι κυβερνώντες ότι ο σεβασμός των ίδιων των θεσμών του αστικού κράτους έχει πάψει να αποτελεί την "ειδοποιό διαφορά" του "εκσυγχρονιστικού μπλοκ" του ΠΑΣΟΚ.

Οι δημότες Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, με τη μεγάλη, για τα δεδομένα, πορεία (πάνω από 1.500 άτομα) που έγινε μετά τη συγκέντρωση της Παρασκευής και κατευθύνθηκε προς το, μέχρι αηδίας φρουρούμενο από τα ΜΑΤ, Δημαρχείο Ηλιούπολης, απαίτησαν - και θα συνεχίσουν με νέας μορφής κινητοποιήσεις να απαιτούν - το σταμάτημα των παράνομων εργασιών στο χώρο του ΚΥΤ και την άμεση απόσυρση των δυνάμεων κατοχής (ΜΑΤ) από την πόλη. Τέτοια αποκρουστική πολιτική καταστολής δεν ζήσαμε ούτε επί στρατιωτικής δικτατορίας στην Ηλιούπολη. Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ (κι από κοντά η παράταξη του Δήμαρχου Ηλιούπολης) ευθύνονται για τη μεγαλύτερη αστυνομοκρατία που γνωρίσαμε στην πόλη μας. Ο τελικός λόγος, όμως, δεν ανήκει σ' αυτούς αλλά στους πολίτες. http://dimotika.snn.gr

Εποχή 4-5-03

επιστροφή στην αρχή

 

Τι λέει η ΔΕΗ για το ΚΥΤ

Το πολιορκημένο εργοτάξιο του Υμηττού

Εξω από τα συρματοπλέγματα κυματίζουν μαύρες σημαίες και πανό. Εκατό μέτρα πιο πάνω, προς την πλαγιά του Υμηττού, στα σύνορα Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, τεχνικοί της ΔΕΗ στήνουν πυλώνες και προχωρούν στην κατασκευή του υποσταθμού. Η εικόνα σού θυμίζει στρατιωτική βάση.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ, παραταγμένες κατά μήκος του χωματόδρομου που οδηγεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, απωθούν οποιονδήποτε επιχειρήσει να τις προσεγγίσει. Ακόμη και τους δημοσιογράφους...

Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα με συνεννοήσεις, διαμεσολαβήσεις, ακόμη και διαπληκτισμούς, μέχρι να καταφέρουμε να περάσουμε το μπλόκο των αστυνομικών, αφού πρώτα επιβιβαστήκαμε σ' ένα τζιπ της ΔΕΗ, για να μας οδηγήσουν στα έργα.

Αριστερά, προς τον οικισμό "Πανόραμα", οι πυλώνες της ΔΕΗ περνούν σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια: "Με τα σημερινά έργα θα καταργηθούν και θα απομακρυνθούν από τα σπίτια", μας είπε ο Χαράλαμπος Ιορδάνου, τομεάρχης κατασκευών ΚΥΤ και υποσταθμών της ΔΕΗ, που οδηγούσε το τζιπ μας. "Η νέα γραμμή της ΔΕΗ θα απέχει από τον οικισμό περισσότερο από 150 μέτρα και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης που είχαμε σχεδιάσει να κατασκευάσουμε, υπό τις νέες συνθήκες, θα μετατραπεί σε υποσταθμό των 150KV, παρόμοιο με αυτούς που υπάρχουν και σ' άλλες περιοχές της Αθήνας".

"Πιο επικίνδυνο το... σεσουάρ"

Στην πίσω πλευρά των 130 στρεμμάτων της ΔΕΗ, εκεί όπου δεν υπάρχει ορατότητα από το δρόμο, συναντήσαμε το συνεργείο των 25 τεχνικών να εργάζεται κάτω από τον ήλιο και την αποπνικτική σκόνη που δημιουργούσε ο αέρας. Ηδη είχε πέσει μπετόν για τις βάσεις των νέων πυλώνων και οι άνθρωποι της ΔΕΗ προσπαθούσαν να βιδώσουν στο έδαφος τις μεγάλες μεταλλικές κολόνες. Ακριβώς δίπλα τους υπήρχαν οι παλιές εγκαταστάσεις του υποσταθμού της ΔΕΗ με τα καλώδια να περνούν πάνω από τα κεφάλια τους.

"Τόσα χρόνια εργαζόμαστε κάτω από την τάση του ρεύματος και δεν έχουμε πάθει τίποτα.... άδικα φοβούνται οι κάτοικοι" μας είπε ο μηχανικός Βλαδίμηρος Γκαστής. "Πιο μεγάλο πρόβλημα στην υγεία προκαλεί το σεσουάρ για τα μαλλιά ή το κινητό, παρά τα καλώδια της ΔΕΗ".

Η παρουσία ανάμεσα στους τεχνικούς ενός μόνιμου κατοίκου της Ηλιούπολης, του Δημήτρη Σκώττη, μας προκάλεσε να τον ρωτήσουμε γιατί δεν βρίσκεται στο δρόμο μαζί με τους άλλους δημότες. "Εάν υπήρχε και το παραμικρό πρόβλημα για την υγεία της οικογένειάς μου, θα ήμουν από τους πρώτους στο δρόμο με τα πανό".

Πέφτει η αξία των ακινήτων

Ο ίδιος έχει τη δική του εξήγηση για όσα συμβαίνουν: "Με τους πυλώνες δίπλα στα σπίτια και τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, μοιραία πέφτει η τιμή των ακινήτων. Στο διπλανό οικισμό το τετραγωνικό κοστίζει 3.000 ευρώ γιατί έχει θέα τη θάλασσα. Τώρα θα έχουν θέα και τα καλώδια..."

Θυμάται ότι πριν από εννέα χρόνια, όταν βρισκόταν στην Τήνο για μια αντίστοιχη εργασία της ΔΕΗ, κι εκεί οι κάτοικοι είχαν ξεσηκωθεί. "Κάποιοι αετονύχηδες κτηματομεσίτες πίεζαν τους ηλικιωμένους να πουλήσουν τη γη τους και να φύγουν γιατί θα πεθάνουν από καρκίνο... Τους φόβιζαν και τους αγόραζαν την περιουσία τους για ελάχιστα χρήματα. Αυτή είναι η αλήθεια...".

Ολοι οι τεχνικοί της ΔΕΗ που συναντήσαμε αισθάνονται δυσάρεστα τους τελευταίους μήνες που χρειάζεται να διασχίζουν τους συγκεντρωμένους δημότες της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης και με τη βοήθεια των ΜΑΤ να φθάνουν στο εργοτάξιο. "Σκύβουμε το κεφάλι για να μην ακούμε τις βρισιές τους... Οι μόνοι που δεν ευθυνόμαστε για τις επιλογές της ΔΕΗ είμαστε εμείς" μας είπαν. "Εάν θέλουμε ηλεκτρισμό, πρέπει να αποδεχθούμε τα καλώδια, τους πυλώνες και τους υποσταθμούς..."

Σε λίγες μέρες θα φύγουν από την πλαγιά του Υμηττού για να αναλάβουν άλλοι συνάδελφοί τους να ρίξουν μπετόν για τις νέες βάσεις των πυλώνων. Νέες συστοιχίες μονωτήρων θα στηθούν σε λίγους μήνες και θα κατασκευαστεί το κτίριο ελέγχου του νέου υποσταθμού που θα διανέμει ρεύμα σε δύο ακόμη νέους, που κατασκευάζονται, στο Φάληρο και το Ελληνικό.ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΕΜΕΝΤΙΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 11/05/2003 

επιστροφή στην αρχή

 

Οικολογικοί κίνδυνοι και ακριβά διόδια

Τον κίνδυνο για πλήρη καταστροφή του οικοσυστήματος του Υμηττού από τον τρόπο κατασκευής της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, καθώς και τις ανατιμήσεις που επίκεινται στα διόδια της Αττικής οδού επισημαίνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Όπως σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΝ, η Δυτική Λεωφόρος Υμηττού με τον τρόπο που κατασκευάστηκε κινδυνεύει να καταστρέψει (κόψιμο δένδρων, καυσαέρια, θόρυβος, ανεξέλεγκτη επέκταση) συνολικά τον ορεινό όγκο του Υμηττού, έναν απο τους τελευταίους εναπομείναντες θυλάκους δάσους και ζωής στο Λεκανοπέδιο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με βάση το άρθρο 2 του Ν. 2445/96 δίνεται η δυνατότητα κατασκευής Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινήτων(ΣΕΑ) πάνω από τη Λεωφόρο Υμηττού, στην προστατευόμενη ζώνη Α', καθώς και ανεξέλεγκτης διαμόρφωσης Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης (ΧΕΥ). Επιπλέον, όπως τονίζει ο Π. Λαφαζάνης, υπάρχει μια αοριστία σχετικά με το ποσοστό αύξησης που θα υποστούν τα διόδια μέσα στο τρέχον έτος και ειδικότερα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την επισήμανση του βουλευτή του ΣΥΝ έρχεται να ενισχύσει και η ανακοίνωση της Π.Κ. Συνασπισμού Γλυκών Νερών σχετικά με τις εκκρεμότητες για τις αποζημιώσεις των κατοικών για τις ζημιές σε σπίτια της γύρω περιοχής της περιφερειακής οδού, καθώς και για τα 30 στρέμματα πρασίνου που "έφαγαν" από τον Δήμο των Γλυκών Νερών.

ΑΥΓΗ 4-9-03

επιστροφή στην αρχή

 

"Η ΔΕΗ αδιαφορώντας για τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί το τερατούργημα που χτίζει με την ανοχή της κυβέρνησης στον Υμηττό δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας, εξακολουθεί να παρανομεί ασύστολα.

Συνεχίζει νυχθημερόν τις παράνομες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής για ΚΥΤ 400 KV,

Ζητάει έγκριση από τις Νομαρχίες Αθήνας και Ανατολικής Αττικής για γραμμή μεταφοράς ρεύματος 400 KV από την Παλλήνη στην Αργυρούπολη,

Περιφράσσει το σύνολο του χώρου με το τείχος της ντροπής, αδιαφορώντας ακόμα και για την κυβερνητική απόφαση παραχώρησης μέρους της έκτασης στους κατοίκους.

Η κυβέρνηση κωφεύει, οι Δημοτικές Αρχές αδιαφορούν και η ΔΕΗ συνεχίζει το έργο της.

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, εγκρίθηκε ομόφωνα για άλλη μια φορά, η πρόταση-απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για σταμάτημα των εργασιών, γκρέμισμα του τείχους της ντροπής και δενδροφύτευση.

Περιμένουμε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων και χαρακτηρισμό της περιοχής αναδασωτέας.

Δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη. Η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του λαού της περιοχής, στα χέρια τα δικά μας.

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ

Την Τετάρτη 29 Οκτώβρη στις 5.00 το απόγευμα μαζευόμαστε μπροστά στο ΚΥΤ και ξεκινάμε με συμβολικό γκρέμισμα του τείχους και δενδροφύτευση του χώρου.

"Συμπολίτες και συμπολίτισσες Η ΔΕΗ αδιαφορώντας για τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί το τερατούργημα που χτίζει με την ανοχή της κυβέρνησης στον Υμηττό δίπλα στα σπίτια και τα σχολεία μας, εξακολουθεί να παρανομεί ασύστολα.

§ Συνεχίζει νυχθημερόν τις παράνομες εργασίες ολοκλήρωσης της υποδομής για ΚΥΤ 400 KV,

§ Ζητάει έγκριση από τις Νομαρχίες Αθήνας και Ανατολικής Αττικής για γραμμή μεταφοράς ρεύματος 400 KV από την Παλλήνη στην Αργυρούπολη,

§ Περιφράσσει το σύνολο του χώρου με το τείχος της ντροπής, αδιαφορώντας ακόμα και για την κυβερνητική απόφαση παραχώρησης μέρους της έκτασης στους κατοίκους.

Η κυβέρνηση κωφεύει, οι Δημοτικές Αρχές αδιαφορούν και η ΔΕΗ συνεχίζει το έργο της.

Στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηλιούπολης, εγκρίθηκε ομόφωνα για άλλη μια φορά, η πρόταση-απόφαση της Διαδημοτικής Επιτροπής Αγώνα για σταμάτημα των εργασιών, γκρέμισμα του τείχους της ντροπής και δενδροφύτευση.

Περιμένουμε χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης όλων των εγκαταστάσεων και χαρακτηρισμό της περιοχής αναδασωτέας.

Δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη. Η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων βρίσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χέρια του λαού της περιοχής, στα χέρια τα δικά μας."

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΤ ΤΗΣ ΔΕΗ

επιστροφή στην αρχή

 

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ Δεξίωση για τη Βάσω με κυρίως πιάτο διαμαρτυρίες
Δυσάρεστη έκπληξη δοκίμασαν την περασμένη Τρίτη το βράδυ σε κέντρο της Ηλιούπολης οι καλεσμένοι του δημάρχου Ηλιούπολης Θ. Γεωργάκη -μεταξύ των οποίων και η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου- με την παρέμβαση είκοσι κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι βρήκαν αφορμή να διαμαρτυρηθούν για την κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) στον Υμηττό.

Η εισβολή των πολιτών χάλασε την ευδαιμονία των παρευρισκομένων, οι οποίοι δεν περίμεναν... επισκέψεις, αφού η εκδήλωση κρατήθηκε μακριά από τη δημοσιότητα. Τα γεγονότα όμως απέδειξαν πως κάποιοι αντίθετοι στην κατασκευή του ΚΥΤ είχαν πληροφορηθεί για τη δεξίωση (σε κέντρο που βρίσκεται 500 μέτρα από το εργοτάξιο του ΚΥΤ) και την παρουσία της υπουργού.
Λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση του δημάρχου Ηλιούπολης (καλεσμένοι αντιδήμαρχοι, μέλη του δημοτικού συμβουλίου και γνωστά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Ηλιούπολης), 100 κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση, ενώ η πορεία τους κατέληξε στο κέντρο όπου την ίδια ώρα... σερβιριζόταν το κυρίως πιάτο!
Η εισβολή των κατοίκων στο κέντρο προκάλεσε αφενός την αντίδραση κάποιων εκ των παρευρισκομένων, αφετέρου την προσέλευση, έξω από το χώρο, αστυνομικών με πολιτικά, για το ενδεχόμενο παρεκτροπών.
Την αναστάτωση ακολούθησε αντιπαράθεση κατοίκων και ατόμων που πρόσκεινται στο δήμαρχο Ηλιούπολης, με αποτέλεσμα να πέσουν και κάποιες “ψιλές”, αλλά η παρέμβαση των ψυχραιμότερων ήταν καταλυτική. Τελικά, δύο κάτοικοι πήραν το λόγο και απαίτησαν διάλογο για το ΚΥΤ.
Ο “διάλογος” όμως ήταν ιδιαίτερα σύντομος, αφού η ατμόσφαιρα παρέμενε φορτισμένη, ενώ η Β. Παπανδρέου σε ερωτήσεις που της έγιναν προτίμησε να μην απαντήσει, προκαλώντας περαιτέρω -ειρηνικές- διαμαρτυρίες των κατοίκων, αφού έχουν επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση μαζί της, χωρίς αυτό να καταστεί δυνατό (έως χθες τουλάχιστον).
Λίγο αργότερα, οι κάτοικοι αποχώρησαν και ο δείπνος, που τελικά δεν έμεινε μυστικός, συνεχίστηκε χωρίς άλλα προβλήματα. Δ.Ρουτσ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2003

επιστροφή στην αρχή

 

Η προανάκριση ανεβάζει την τάση στην Ηλιούπολη
Τέσσερα μέλη της διαδημοτικής επιτροπής αγώνα των κατοίκων Ηλιουπόλεως που αντιτίθενται στην κατασκευή του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης στον Υμηττό, εκλήθησαν τις τρεις τελευταίες ημέρες να δώσουν απολογία (στο πλαίσιο προανάκρισης και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) σχετικά με την κατάληψη της εισόδου του εργοταξίου στις 2 Νοεμβρίου του 2002 ύστερα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εργαζομένων στην Ασφάλεια Ηλιουπόλεως.

Υπενθυμίζεται ότι η κόντρα κυβέρνησης και συλλόγων που αγωνίζονται για τη ματαίωση του έργου, επικαλούμενοι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, κορυφώθηκε στις 2 Δεκεμβρίου όταν μέλη των συλλόγων είχαν διακόψει εκδήλωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία παρευρίσκετο και η Βάσω Παπανδρέου, απαιτώντας διάλογο με την υπουργό. Προς στιγμήν, η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, απειλήθηκαν επεισόδια μεταξύ κατοίκων και ανθρώπων του Δήμου Ηλιούπολης, αλλά σύντομα οι κάτοικοι αποχώρησαν ειρηνικά. Κάποιοι από αυτούς όμως είχαν καταγγείλει διακριτική παρακολούθησή τους από αστυνομικούς με πολιτικά έως τα σπίτια τους.
Η διαδημοτική επιτροπή αγώνα πάντως χθες βράδυ συνεδρίασε στο χώρο της εισόδου του ΚΥΤ, για να αποφασίσει τη στάση που θ' ακολουθήσει εν όψει των νέων εξελίξεων που δεν αποκλείεται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, να οδηγήσουν ακόμη και σε στοιχειοθέτηση κατηγοριών. (Δ.Ρουτσ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/12/2003)

επιστροφή στην αρχή

 

ΣτΕ: Εισήγηση υπέρ του δάσους και κατά της ανέγερσης
Κατά της ανέγερσης γυμνασίου και δύο νηπιαγωγείων μέσα σε δασική έκταση στην εκτός σχεδίου περιοχή Διάνα, στον Δήμο Ηλιούπολης, τάχθηκε η εισηγήτρια κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με τη σύμβουλο Επικρατείας Ολγα Παπαδοπούλου, η απόφαση του περιφερειάρχη να παραχωρήσει την επίμαχη έκταση, η οποία εκχερσώθηκε προκειμένου να κατασκευαστεί σχολικό συγκρότημα, είναι παράνομη, αφού απαγορεύεται ρητά από το νόμο η παραχώρηση αναδασωτέων εκτάσεων. Οπως επισήμανε, η Πολιτεία οφείλει σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή να προστατεύει τις δασικές εκτάσεις και να ολοκληρώνει την αναδάσωση. Δεν έχει, δηλαδή, τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίσει αν θα αναδασωθεί μία περιοχή ή όχι, αλλά υποχρεούται να προχωρεί στην αναδάσωση.
Με αυτό το σκεπτικό ζήτησε να ακυρωθούν οι αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκε η δασική έκταση στο δήμο Ηλιούπολης και ήρθη, κατ' εφαρμογήν του δασικού νόμου, η αναδάσωση. Επικουρικώς, η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε μάλιστα ότι η διοίκηση δεν αιτιολογεί επαρκώς γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη έκταση και για ποιους λόγους δεν είναι δυνατή η εύρεση άλλου κατάλληλου ακινήτου, που να βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης, για να χτιστεί το σχολείο. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/01/2004

επιστροφή στην αρχή

 

ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ η Βάσω απέσυρε τη διάταξη που επέτρεπε στην Εκκλησία να κτίσει συνεδριακό κέντρο σε 27 στρ. στο δάσος του Καρέα

Δεν πέρασε το “μέγαρο Χριστόδουλου” Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ
Υπό το βάρος των αντιδράσεων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινωνικών φορέων αλλά και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, απέσυρε, στο παρά πέντε, τη διάταξη τροπολογίας που έδινε τη δυνατότητα στην Εκκλησία να κτίσει συνεδριακό, πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, σε 27 στρέμματα, μέσα στην καρδιά του δάσους του Υμηττού, στον Αγιο Ιωάννη Καρέα.

Μέχρι εκείνη την ώρα η Ν.Δ. τηρούσε σιγήν ιχθύος ως προς τη στάση που θα κρατούσε στο θέμα, ενώ, από νωρίς, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Τ. Μαντέλης και ο Λ. Βερυβάκης, όπως και η εκπρόσωπος του ΣΥΝ Α. Ξηροτύρη, είχαν τοποθετηθεί επικριτικά.
Ο κ. Μαντέλης μάλιστα δήλωσε πως δεν θα την ψηφίσει και μίλησε για “βάναυση παραβίαση τού πλέον δωρικού τοπίου της Αθήνας”. Οι αντιδράσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος και κυρίως αυτών της Β' Περιφέρειας, που συνεχίστηκαν στο παρασκήνιο, δημιούργησαν έντονο προβληματισμό στο ΠΑΣΟΚ και αρνητικό κλίμα.
Ετσι, πριν καν ξεκινήσει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση της επίμαχης τροπολογίας, με ορατό τον κίνδυνο να μην την ψηφίσουν βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, η κ. Παπανδρέου, που μέχρι εκείνη την ώρα φερόταν αποφασισμένη να την περάσει, δήλωσε πως την αποσύρει προσωρινά και πως θα τη φέρει σε επόμενο νομοσχέδιο. Υπεραμύνθηκε πάντως της τροπολογίας. Και εξήγησε πως την αποσύρει τώρα προκειμένου να γίνει πλήρης ενημέρωση και των κατοίκων της περιοχής και των αρμόδιων φορέων από το υπουργείο και την Εκκλησία. Είπε πως δεν επρόκειτο να κοπεί ούτε ένα δέντρο, καθώς έχει επιλεγεί τα κτίρια να οικοδομηθούν σε εκτάσεις που δεν είναι δασικές. Επιστράτευσε μάλιστα Π.Δ. για τον Υμηττό, ζώνη Β, σύμφωνα με το οποίο είναι συμβατές οι συγκεκριμένες χρήσεις (συνεδριακό, πνευματικό, πολιτιστικό κέντρο) καθώς και η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδας. Και υπενθύμισε πως η Εκκλησία της Ελλάδας έχει και άλλες εκτάσεις στην παραλιακή ζώνη και στο κέντρο της Αθήνας όπου “και εκεί δεν της επιτρέπουμε να κάνει τίποτα”.
Η απόσυρση της τροπολογίας άφησε εκτεθειμένη τη Ν.Δ. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της οποίας, Σ. Τσιτουρίδης, απέφυγε να πάρει το λόγο επ' αυτού στη διάρκεια της συνεδρίασης. Και μόνο μετά από αρκετή ώρα δήλωσε, στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, πως: “αν η κυβέρνηση στη συζήτηση που θα γινόταν μας έπειθε για τη νομική και τεχνική ορθότητά της, τότε θα τη στηρίζαμε”.
Σημειωτέον ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Απ. Ανδρεουλάκος στην επιτροπή, και ενώ η συζήτηση είχε επεκταθεί σε άλλες τροπολογίες, πήρε το λόγο για να εκφράσει την “ευαρέσκειά” του για την απόσυρση. “Η Εκκλησία -είπε- έχει μεγάλες οικοπεδικές εκτάσεις. Δεν είναι ανάγκη να οικοπεδοποιήσει σε 27 στρέμματα πευκοδάσος”.
Την απόφαση της απόσυρσης χαιρέτισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Δασκαλάκης, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ι. Γιαννακόπουλος δήλωσε “μας καλύπτει η απόσυρση για να γίνει καλύτερη προετοιμασία”.
Σύμφωνα πάντως με το δήμαρχο Βύρωνα Ν. Χαρδαλιά, που ήταν κι αυτός χθες στο Κοινοβούλιο για να υπερασπίσει τον “πνεύμονα πρασίνου”, όταν απευθύνθηκε -τις προάλλες- στη Ν.Δ. για να ζητήσει τη στήριξή της ώστε να μην περάσει αυτή η τροπολογία, δεν βρήκε... κατανόηση. Σε αντίθεση, όπως μας δήλωσε, βρήκε από τα κόμματα της Αριστεράς, όπου και εκεί έκανε διαβήματα. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/12/2003

επιστροφή στην αρχή

 

“Δώστε μου γιατί θα φωνάζω”
Βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος την Τετάρτη, μίλησε για διακριτούς ρόλους “μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών του έθνους”. Της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Παρακολουθώντας κάποιος την εξαετία Χριστόδουλου στο θρόνο των Αθηνών, διαπιστώνει ότι διακριτοί ρόλοι σημαίνει το απλό: “Δώστε μου γιατί θα φωνάζω”. Στην πορεία αυτής της εξαετίας έκανε σημαία το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Οπως αποδείχτηκε, όμως, τον αρχιεπίσκοπο δεν τον απασχολούν οι ταυτότητες. Αυτές θα τις θυμάται κάθε φορά που θα καθυστερεί κάποιο από τα οικονομικά αιτήματα που άμεσα θα θέσει στη νέα κυβέρνηση. Ο αποχαρακτηρισμός δασικής έκτασης στον Καρέα για να χτιστεί νέο συνοδικό μέγαρο, η άρση των εμποδίων που θέτει ο αρχαιολογικός νόμος για να χτιστεί ξενοδοχείο στο Κολωνάκι, η παραχώρηση δημόσιας τηλεοπτικής συχνότητας, η συμμετοχή στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας είναι οι προτεραιότητες του αρχιεπισκόπου Αθηνών. Αν δεν προχωρήσουν αυτά, θα επανέλθει στις ταυτότητες. Και ίσως στο ύψος που θα έχει ο μιναρές στο τζαμί της Παιανίας.
Θ. ΤΣΑΤΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/03/2004

επιστροφή στην αρχή

 

Η περιφερειακή Υμηττού, οι κάτοικοι και το περιβάλλον...

Σχολιάζοντας το κείμενο που δημοσιεύθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, με τίτλο “Η γεωγραφία των καθυστερήσεων. Μικροσυμφέροντα και η έλλειψη μελετών μπλοκάρουν τα έργα”, ο δικηγόρος και πολιτικός επιστήμονας Βασίλης Κ. Δωροβίνης γράφει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

“Υπήρξα δικηγόρος του Δήμου Αγίας Παρασκευής, πολλών κατοίκων της και περιβαλλοντικών οργανώσεων, οι οποίοι αντιτάχθηκαν (όπως ο κ. Λαλιώτης, η Μελίνα, φλύαροι συνάδελφοί μου και άλλοι) στην επίγεια χάραξη της λεωφόρου, προβάλλοντας εύγλωττα την ανάγκη προστασίας των τελευταίων ορεινών όγκων της Αττικής, αυτών για τους οποίους, μεταξύ άλλων, το Ιδρυμα Λαμπράκη παρουσίασε τον Ιανουάριο του 1994 εμπεριστατωμένη μελέτη για τη διάσωσή τους, με επικεφαλής τον κ. Λαλιώτη. Αυτή ακριβώς η περιβαλλοντική διάσταση του θέματος είναι παντελώς απούσα από το άρθρο.

Σε καμία χώρα της υπόλοιπης Ευρώπης δεν διανοούνται να κόβουν φέτες δασωμένα μάλιστα (ή υπό αναδάσωση) βουνά για κατασκευή οδικών αρτηριών. Μόνο στην Ελλάδα συνεχίζεται αυτή η φάμπρικα (με όλα τα συμπαρομαρτούντα της υπερτιμολόγησης των χωματουργικών κ.λπ). Μόνο στην Ελλάδα περνούν ενώπιον κενών εδράνων της Βουλής ληστρικοί και αποικιακού χαρακτήρα νόμοι, όπως ο 2445/1996 για τη Δ.Π.Λ. Υμηττού. Και μόνον εδώ απορρίφθηκε η λύση της σήραγγας επί δέκα χρόνια, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν, όπως όφειλαν συνειδητοί πολίτες και ο Δήμος Αγίας Παρασκευής με επικεφαλής τον μακαρίτη Στ. Κώτση. Πέρα από αυτά, πληροφορώ ότι οι αντιδράσεις άρχισαν από την αρχή του 1992 και ότι τον Ιούνιο του 1993, χειροκροτούντος και του κ. Λαλιώτη, εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωσε το έργο.

Το 1995 εκδόθηκαν νέοι περιβαλλοντικοί όροι για την εκτέλεση του ίδιου έργου, προσβλήθηκαν στο ΣτΕ και επειδή προοιωνιζόταν νέα ακυρωτική απόφαση, το ΥΠΕΧΩΔΕ έκαμε το κόλπο να εντάξει τους ίδιους περιβαλλοντικούς όρους στο νόμο για τη σύμβαση των Σπάτων (ν.2338/1995), ώστε να αποφύγει τον ακυρωτικό έλεγχο, όπερ και εγένετο.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, πολίτες της και φορείς τους προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ, όταν διαπραγματεύσεις με τον μελετητή και με το ΥΠΕΧΩΔΕ απέβησαν άκαρπες.

Αν σήμερα στον Υμηττό δημιουργήθηκαν κάποιες σήραγγες, αυτό οφείλεται σε όσους αγωνίστηκαν (και στο Αμερικανικό Κολλέγιο, που θέλησε να προστατεύσει χώρους του). Διαφορετικά η Δ.Π.Λ. Υμηττού θα είχε ολοκληρωθεί σαν πλήρες λαμπόγυαλο. Περιέργως, κανένας δημοσιογράφος δεν έχει ερευνήσει μέχρι σήμερα ποιοι βρίσκονται πίσω από τις επίσημες παλινδρομήσεις και πίσω από την επιλογή μιας πλήρως ανορθολογικής λύσης. Αν είχε επιλεγεί η λύση της σήραγγας, η Δ.Π.Λ. Υμηττού θα είχε ολοκληρωθεί, δίχως να πειραχθεί ο Υμηττός, μέχρι το 1996”.

ΑΠ. ΣΥΝΤ.: Δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τον κ. Δωροβίνη, όσον αφορά το δίκαιο του αιτήματος κατοίκων και τοπικών φορέων για την προστασία του Υμηττού, κατά την κατασκευή της περιφερειακής λεωφόρου.

Αλλωστε, όπως αναφέρεται στον πρόλογο του εν λόγω κειμένου, “αν εξαιρέσουμε τις περιπτώσεις μικροοικονομικών συμφερόντων, που έχουν να κάνουν συνήθως με απαιτήσεις για χάραξη δρόμων μέσα από κατοικημένες περιοχές και αύξηση των αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις, οι κάτοικοι έχουν συνήθως δίκιο όταν ζητούν σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον”.

Σύμφωνους μας βρίσκει και το γεγονός ότι καθυστέρησε το έργο λόγω των προσφυγών στο ΣτΕ, οι οποίες ήταν συνέπεια της έλλειψης περιβαλλοντικών μελετών, όπως αναφέρει ο τίτλος του κειμένου. ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑΣ Β. ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/10/2004

επιστροφή στην αρχή

 

Το βουνό της αυθαιρεσίας! Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΟΥΓΑΝΗ

“Εκεί ψηλά στον Υμηττό, υπάρχει” πλήθος μυστικών: Κατάτμηση γης, αυθαίρετη δόμηση, μπάζωμα, εξαφάνιση και εκτροπή ρεμάτων, καταπάτηση δασικών εκτάσεων, πολεοδομικές παραβάσεις.

Bιομηχανική μονάδα στη ζώνη Α'Μια σειρά από περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες έχουν μετατρέψει την νότια πλευρά του ιστορικού βουνού της Αττικής (περιοχή Κορωπίου - Βάρης) σε μια μεγάλη χωματερή. Ιδιαιτέρως επικίνδυνη μάλιστα σε περίπτωση μεγάλης βροχής.

**Ξεκινήσαμε να καταγράφουμε την κατάσταση -από τη λεωφόρο Κορωπίου- στο ύψος της σχολής Ευελπίδων. Εκεί διέρχεται ρέμα που ξεκινάει από το βουνό και εκβάλλει στη Βάρη παρασύροντας, όταν βρέχει τον χειμώνα, χώμα, πέτρες και χαλίκια.

Πρόκειται για την κατάληξη ενός φυσικού συστήματος συλλογής ομβρίων υδάτων, το οποίο αποτελούν δεκάδες χείμαρροι και παραχείμαρροι που ξεκινούν από τους λόφους Ραψανά, Σκιτσέα, Ανω Ντούσι, που βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 350 μέτρων.

Σε πολλά σημεία το ρέμα έχει εξαφανιστεί. Τι κι αν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί οικοσύστημα που προστατεύει το περιβάλλον διά της απορροής των νερών της ξηράς προς τη θάλασσα ή σε λίμνες; Οι αρμόδιοι δεν δείχνουν να συγκινούνται.

Πολλοί ίσως να θυμούνται τις επώδυνες πλημμύρες του 1993 και του 1998 στην Αθήνα (και ιδιαίτερα σε Βάρη, Βούλα) που είχαν προκληθεί από τη συστηματική καταστροφή αυτών των οικοσυστημάτων. Μερικά χρόνια μετά, το εν λόγω “έργο” πιθανότατα θα παιχτεί σε επανάληψη.

**Καθώς ανεβαίνουμε προς το βουνό διακρίνουμε διάσπαρτους όλο και περισσότερους λόφους από μπάζα δίπλα στο ρέμα, το οποίο σε διάφορα μέρη του είναι επιχωματωμένο.

Σε κάποιο σημείο το κόβει δρόμος με άσφαλτο, χωρίς να έχει τοποθετηθεί σωλήνας από κάτω ή να έχει γίνει η κατάλληλη υδραυλική εγκατάσταση. Σε άλλο μέρος του ρέματος διακρίνουμε ακριβώς δίπλα ένα νεόκτιστο γηροκομείο.

H οδός Λαμπτρών, δίπλα σε γνωστά εκπαιδευτήρια.**Επί της οδού Λαμπτρών, δίπλα σε εκπαιδευτήριο της περιοχής, υπάρχουν σωλήνες για τη ροή των χειμάρρων που περνούν κάτω από τον δρόμο. Εκεί υπάρχει ένα εγκαταλειμμένο μικρό αμπέλι. Λόφοι-μπάζα είναι διάσπαρτοι. Κατά μήκος του ασφάλτινου δρόμου φαίνεται ξεκάθαρα ότι κάποιοι έχουν κόψει δέντρα και στη συνέχεια έκαψαν τα υπολείμματα των κορμών τους.

Από την άλλη πλευρά βρίσκεται ρέμα. Εκεί υπάρχει μάνδρα από μπετόν, η οποία λειτουργεί ως τοίχος αντιστήριξης. Ακριβώς από πίσω από τα εκπαιδευτήρια φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει γίνει πλήθος χωματουργικών εργασιών.

Μια περιοχή γεμάτη μπάζα, σωρούς κλαδιών και μεγάλους τσιμεντένιους πλίνθους.

**Καθώς προχωράμε προς τα πάνω, μπαίνουμε στην (υποτίθεται) απολύτου προστασίας ζώνη Α' του Υμηττού. Σε αυτήν ο νόμος επιτρέπει να φτιαχτούν μόνο δημόσια καθιστικά και χώροι αναψυχής.

Δεξιά του χωματόδρομου, ωστόσο, δεσπόζει μια βιομηχανική μονάδα. Σύμφωνα με την καταγγελία, στο σημείο που κατασκευάστηκε διέρχονται δύο χείμαρροι που συναντούσαν το ρέμα που βρίσκεται παράλληλα με τον αγροτικό δρόμο. Σε ένα σημείο του χειμάρρου έχουν τοποθετηθεί μάλιστα σωροί από κλαδιά.

**Στη θέση Ραψανά διακρίνουμε ένα επίμαχο οικόπεδο (βλ. ρεπορτάζ στο κάτω μέρος της σελίδας), στο οποίο, όπως αναφέρει έγγραφο της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, “παρ' όλες τις αλλοιώσεις από τις επιχωματώσεις που έχουν γίνει παρέμειναν ίχνη ρέματος”. Το ρέμα συνεχίζεται και πιο πάνω. Τόσο αυτό όσο και ευρύτερα η περιοχή, ξαναμετατρέπονται σε “αποθήκη” μπάζων. Πιο πέρα υπάρχει ένα σημείο που χρησιμοποιείται παράνομα για καύση κλαδιών και ελαστικών. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/10/2004

επιστροφή στην αρχή

 

Αργυρούπολη: Νέος γύρος για την “κινητή” κεραία

Οξύνεται η διαμάχη μεταξύ της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας TELESTET και του δημάρχου Αργυρούπολης Γιάννη Τσαρπαλή, με αφορμή την αποσύνδεση κεραίας, που ήταν εγκατεστημένη σε ταράτσα κτιρίου της οδού Κύπρου, από κατοίκους της περιοχής, στις 19 του περασμένου Ιουλίου. Τα γεγονότα καταγράφηκαν από την “Ε” (20/7/2004) και το ρεπορτάζ χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία ως αποδεικτικό στοιχείο της συμμετοχής του δημάρχου σε παράνομες πράξεις, αποτελώντας μέρος της μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας από το νομικό σύμβουλο του τηλεπικοινωνιακού φορέα. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έγκληση, η εταιρεία θεωρεί το δήμαρχο Αργυρούπολης υποκινητή των γεγονότων και ζητά την ποινική δίωξή του για “ηθική αυτουργία σε διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας, διακεκριμένη περίπτωση κλοπής, αυτοδικία, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, υπόθαλψη εγκληματία...” κ.ά., επιφυλασσόμενη για το συνολικό ύψος της αποζημίωσης που θα αξιώσει με αγωγή στα πολιτικά δικαστήρια, υποστηρίζοντας πως η “αποξήλωση” της εγκατάστασης άφησε ακάλυπτους -τηλεπικοινωνιακά- χιλιάδες συνδρομητές της, προσβάλλοντας την επαγγελματική της υπόληψη.
Υπενθυμίζεται πως στις 19 Ιουλίου, δημότες της Αργυρούπολης, επικαλούμενοι προστασία της δημόσιας υγείας, ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου της οδού Κύπρου 159, όπου λειτουργούσε “καμουφλαρισμένη” σε θερμοσίφωνα, μέσα σε μεταλλικό κύλινδρο μεγάλων διαστάσεων, η κεραία και αφού έλεγξαν -για την αποφυγή ατυχήματος- την τροφοδοσία του ηλεκτρικού ρεύματος (είχε ήδη διακοπεί), αποσύνδεσαν την εγκατάσταση. Η επιχείρηση των κατοίκων κράτησε περισσότερο από μία ώρα.
Από την πλευρά του δημάρχου επισημαίνεται πως παρόμοιου τύπου εγκαταστάσεις -“μεταμφιεσμένες” σε θερμοσίφωνες- βρίσκονται σε λειτουργία σε 11 σημεία του δήμου, ενώ στην “Ε” καταγγέλθηκε ανάλογη περίπτωση ογκώδους εγκατάστασης στο κέντρο της Αθήνας, η οποία είναι, προς το παρόν, ανενεργή. Ο κ. Τσαρπαλής δεν αρνείται πως ο εξοπλισμός, εφόσον βρέθηκε στο δρόμο, στο πλαίσιο επιχειρήσεων καθαριότητας, μεταφέρθηκε από συνεργεία σε αποθήκες του Δήμου Αργυρούπολης όπου και παραμένει. Προσθέτει δε πως η εταιρεία δεν επιχείρησε να επικοινωνήσει μαζί του, υιοθετώντας αρνητική στάση που επιβεβαιώνεται και από το βέτο που έθεσαν οι υπεύθυνοί της για τη συμμετοχή του σε τηλεοπτική εκπομπή ιδιωτικού καναλιού με θέμα το πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών.
Για τη μήνυση διενεργείται ήδη προκαταρκτική εξέταση από τον 29ο πταισματοδίκη Αθηνών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΤΣΩΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/12/2004

επιστροφή στην αρχή

 

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ :Πολίτες αποτρέπουν πλειστηριασμό δασικού χώρου στον Υμηττό

Μέσα στα τόσα και σοβαρά γεγονότα που συμβαίνουν και μάς βομβαρδίζουν καθημερινά, το ξεπούλημα ενός δασικού χώρου, στον Υμηττό, δεν αποτελεί "είδηση", για τους περισσότερους. Έτσι, η αγγελία στην "Χρυσή Ευκαιρία" ότι '...στις 9 Μαρτίου εκπλειστηριάζεται οικόπεδο στο Δάσος Αθηνών...' θα πέρναγε εντελώς απαρατήρητη, αν δεν αντιδρούσαν κάποιοι ενεργοί πολίτες, μέλη του "Κέντρου Κοινωνικής Παρέμβασης Ηλιούπολης", της "Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νέων Ηλιούπολης" και άλλων τοπικών φορέων.

Αφού ενημέρωσαν το αρμόδιο Δασαρχείο και την Δημοτική Αρχή Ηλιούπολης, οι πολίτες πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και μπλόκαραν την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου όπου γίνονταν ένα 'σικέ' πλειστηριασμός του δασικού χώρου και εμπόδισαν τα 'ενδιαφερόμενα' κοράκια να πάρουν μέρος σ' αυτόν. Μέσα στον γενικό χαμό που επικράτησε, αναγκάστηκε να παρέμβει και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, τηλεφωνώντας στον εισαγγελέα, την αστυνομία κ.λπ, χωρίς ωστόσο κανένα αποτέλεσμα.

Η τελική ματαίωση του συγκεκριμένου πλειστηριασμού και η κήρυξή του ως 'άγονου' οφείλεται αποκλειστικά στην μάχη 'σώμα με σώμα' που έδωσαν οι πολίτες με 'κοράκια', πλειστηριατζήδες και εκπροσώπους ενδιαφερόμενων εταιριών.

Ήδη, την Τρίτη 22 Μαρτίου, στις 6.30 μ. μ. προγραμματίζεται εκδήλωση διαμαρτυρίας από την "Επιτροπή για την υπεράσπιση των δημόσιων κτημάτων στην Ηλιούπολη", έξω από το δημοτικό θερινό κινηματογράφο, Λεωφ. Ειρήνης, Κεντρική Πλατεία Ηλιούπολης. ΕΠΟΧΗ 13-3-05

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

ΚΑΛΕΣΜΑ

Στις 6 Φεβρουαρίου 2006 μετά από πιέσεις των τοπικών φορέων και των Δημοτικών Αρχών Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, έγινε η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σιούφα, για το θέμα της παράνομης και αυθαίρετης λειτουργίας των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ εντός της Β Ζώνης Προστασίας του Υμηττού και δίπλα σε σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και κατοικίες της περιοχής.

Στη συνάντηση αυτή, από την πλευρά των φορέων της τοπικής κοινωνίας, τέθηκε επιτακτικά το ζήτημα υλοποίησης της απόφασης 1672/2005 του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες και αυθαίρετες το σύνολο των εγκαταστάσεων, και ζητήθηκαν τα εξής:

-         Χρονοδιάγραμμα για την οριστική απομάκρυνση των παράνομων και αυθαίρετων εγκαταστάσεων που λειτουργούν στο χώρο

-         Άμεση κατεδάφιση του μαντρότοιχου και απόδοση του χώρου που προορίζονταν για το Κ.Υ.Τ. των 400 KV στο Υπουργείο Γεωργίας για αναδάσωση, μέχρι την οριστική απομάκρυνση του συνόλου των εγκαταστάσεων.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε η πλήρης ασυνέπεια και αδιαφορία της σημερινής κυβέρνησης, όπως άλλωστε και της προηγούμενης, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της υγείας των πολιτών αυτής της χώρας.

Η Κυβέρνηση διά στόματος Σιούφα, σε αγαστή σύμπνοια με την ανώτατη διοίκηση της ΔΕΗ και της ΔΕΣΜΗΕ, μας ανακοίνωσε τα εξής:

-         Από τον Ιούνιο 2005 μέχρι σήμερα δεν έχει εκτιμήσει ακόμα την ανωτέρω απόφαση του ΣτΕ, κάτι που προτίθεται να πράξει εντός του επομένου μηνός.

-         Δεν εξετάζει θέμα εγκατάστασης Κ.Υ.Τ. 400 KV(η ΔΕΗ;), ενώ για το ενδεχόμενο δημιουργίας Κ.Υ.Τ. κλειστού τύπου δεν απάντησε.

-         Θα συνεχίσει να λειτουργεί το Κ.Υ.Τ. των 150 KV, μέχρι να βρεθεί άλλη θέση για μετεγκατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί πουθενά.

-         Προτίθεται να προχωρήσει σε μελέτη προσδιορισμού του απολύτως αναγκαίου χώρου λειτουργίας  του σημερινού Κ.Υ.Τ., οπότε υπάρχει η πιθανότητα να ελευθερωθεί κάποιο τμήμα - ακούστηκε κάτι για 30 από τα 135 στρέμματα.

Μετά την ανωτέρω εξέλιξη, καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση για να μην περάσουν τα σχέδια της Κυβέρνησης και των συμφερόντων που προωθούν αυτές τις εγκληματικές για το περιβάλλον και την υγεία μας χρήσεις.

Ζητάμε από τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίες ανέχτηκαν την επιβολή της σημερινής κατάστασης διά της βίας των ΜΑΤ, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Εμείς, θεωρώντας ότι η οριστική απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ από τον Υμηττό, είναι πρωτίστως θέμα της κοινωνίας στο σύνολό της, καλούμε σε

Συγκέντρωση

την Κυριακή 19 Μαρτίου 2006 11.00 πμ. μπροστά στο ΚΥΤ

για να διαδηλώσουμε την αμετάκλητη απόφασή μας για απομάκρυνση των εγκαταστάσεων από την περιοχή που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας, αλλά και από τη Β Ζώνη Προστασίας του Υμηττού.               Τηλ. Επικοινωνίας 693.6606171 – 210.9951906                            

επιστροφή στην αρχή

 

Να απομακρυνθεί το Κέντρο Υψηλής Τάσης από τον Υμηττό

Το μεγάλο πρόβλημα κακοποίησης που γίνεται σε βάρος του Υμηττού ιδίως με το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε την Κυριακή το πρωί στον Υμηττό, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους δημάρχους Αργυρούπολης Αντώνη Μωυσίδη και Ηλιούπολης Κώστα Κονδύλη. "Το ΚΥΤ γίνεται σε μια έκταση 140 στρεμμάτων περίπου, που έχει δοθεί από την χούντα στη ΔΕΗ και, ενώ υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που το κήρυξε παράνομο, η κυβέρνηση για μία ακόμα φορά δείχνει ότι, όταν την συμφέρει, είναι ο μεγάλος παραβάτης των νόμων". Στη βάση αυτή ο Αλ. Αλαβάνος κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ και να απομακρύνει αυτό το ρυπογόνο και επικίνδυνο –για σχολεία, νηπιαγωγεία που είναι κοντά- κατασκεύασμα από τον χώρο του Υμηττού.
Αυτή η περιοχή, συνέχισε, "αντί να είναι δασικός πνεύμονας, χρησιμοποιείται από το Δήμο Ηλιούπολης ως χώρος για τα μπάζα, ενώ ο δήμος Αργυρούπολης ετοιμάζει ένα γιγαντιαίο σούπερ μάρκετ, που θα επιβαρύνει περισσότερο την συγκοινωνία. Παράλληλα, πολύ κοντά, το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αντί να γίνει ένα μεγάλο πάρκο, ετοιμάζεται να δοθεί για εκμετάλλευση". Και κατέληξε ο Αλέκος Αλαβάνος λέγοντας ότι ενάντια σε όλα αυτά αγωνίζονται οι κινήσεις που στηρίζει ο ΣΥΝ, ο οποίος θέλει να αναδείξει τα πραγματικά οικολογικά προβλήματα. ΑΥΓΗ 12-9-2006

 

επιστροφή στην αρχή

Μέσα στο κατακαλόκαιρο το δημοτικό συμβούλιο Ηλιούπολης αποφάσισε να παραχωρήσει σε ιδιωτικό φορέα για 8 χρόνια τη διαχείριση ενός αθλητικού χώρου στα όρια των δήμων Ηλιούπολης - Αργυρούπολης, ο οποίος ανήκει στη Β' Ζώνη Προστασίας Υμηττού. Όπως αποκαλύπτει η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Υμηττού, το Κέντρο Κοινωνικής Παρέμβασης και η Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης, κατασκευάζονται αυθαίρετα κτιριακές εγκαταστάσεις. Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή γηπέδων 5χ5, τη χρήση των οποίων θα πρέπει να πληρώνει στους ιδιώτες όποιος θέλει να αθληθεί, αλλά και αναψυκτηρίου - καφετέριας χωρίς να υπάρχει νόμιμη οδός προσπέλασης και χωρίς τους απαραίτητους εκ του νόμου χώρους στάθμευσης, ενώ η περιοχή περικλείεται από παλαιά αυθαίρετα κτίσματα και κατοικίες!
Αυθαιρεσία, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και του ορεινού όγκου του Υμηττού αφήνει πίσω του ο απερχόμενος δήμαρχος Ηλιούπολης, σημειώνουν οι τρεις κινήσεις, υπογραμμίζοντας ότι τον λόγο πλέον έχουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές, αστυνομία, πολεοδομία, δασαρχείο, δικαιοσύνη, οι κοινωνικοί φορείς και οι ενεργοί πολίτες της Ηλιούπολης και Αργυρούπολης.

Αυγή 14-11-06

επιστροφή στην αρχή

 

Πάνε να φάνε 20.000 στρέμματα - φιλέτο

Δικαστικές μεθοδεύσεις, με στόχο την εκποίηση δημόσιας περιουσίας υπέρ των κληρονόμων Νάστου, κατήγγειλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά οι δήμαρχοι της Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου κ. Αναγνώστου, Ευσταθιάδης και Ορφανός, αντίστοιχα.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στον ανώτατο εισαγγελέα, οι τρεις δήμαρχοι εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις αξιώσεις των κληρονόμων Νάστου, οι οποίοι διεκδικούν μια τεράστια έκταση-φιλέτο, περίπου 20.000 στρεμμάτων, που ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, συνεχίζει στην Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη και καταλήγει στον Αλιμο. Αν και ακόμη δεν έχει κριθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης, καθώς η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Πρωτοδικείου, οι κληρονόμοι έχουν καταθέσει στα δικαστήρια αγωγές αποζημιώσεων, ενώ, όπως κατήγγειλαν οι δήμαρχοι, μέχρι σήμερα έχουν βγάλει στο σφυρί 6.000 στρέμματα.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Σανιδάς, ως αντεισαγγελέας Εφετών, το 1997, είχε βάλει φρένο στις εξωφρενικές απαιτήσεις των κληρονόμων, εκδίδοντας διάταξη (υπ' αριθμ. 23/97), σύμφωνα με την οποία η νόμιμη έκταση που τους ανήκει είναι 400 με 500 στρέμματα και η υπόλοιπη ανήκει στο Δημόσιο.
Η δικαστική αντιδικία των τριών δήμων με τους κληρονόμους Νάστου έχει ξεκινήσει από το 1982 και, σύμφωνα με τις καταγγελίες των δημάρχων, είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι η εκδίκαση των αγωγών της οικογένειας Νάστου προσδιορίζεται πολύ σύντομα.
«Αντιμαχόμαστε ένα ολόκληρο σύστημα», δήλωσαν οι δήμαρχοι, μετά τη συνάντησή τους με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, οι οποίοι αποδοκίμασαν το γεγονός ότι νομικοί εκπρόσωποι της οικογένειας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι δεν είναι το ίδιο αρμόδιο για το ζήτημα, αλλά τα ελληνικά δικαστήρια, ήταν Ελληνες ευρωβουλευτές. Ανέφεραν ακόμη ότι σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη είναι μία από τους κληρονόμους Νάστου.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

Το βουνό δεν είναι δημάρχων και υπουργών, είναι των κατοίκων και των τσακαλιών!

2,5 ολόκληρα χρόνια μετά τους ολυμπιακούς αγώνες και η ζωή στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη. Η καθημερινή βάρβαρη επίθεση στα κεκτημένα του εργαζόμενου κόσμου από το κράτος και το κεφάλαιο (εργασία, ασφάλιση, εκπαίδευση, υγεία, δημοκρατικές ελευθερίες) συμπληρώνεται από ισχυρές δόσεις αποπροσανατολισμού της «κοινής γνώμης» μέσα από τον κανιβαλισμό των ΜΜΕ και τις πολιτικολογίες του επίσημου πολιτικού κόσμου κατά τις διαδοχικές προεκλογικές περιόδους.

Μέσα σε όλα αυτά, το ζήτημα της πόλης και του περιβάλλοντος επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, με την επιχειρούμενη Αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), το νέο Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, τις μεταολυμπιακές χρήσεις εκτάσεων και εγκαταστάσεων και τα υπόλοιπα «μεγάλα έργα». Το «όραμα» κράτους και κεφαλαίου για μετασχηματισμό της Αθήνας σε μητρόπολη διεθνούς εμβέλειας με στρατηγικό ρόλο σε Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο, δυστυχώς για εμάς, παραμένει, και ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν με την Ολυμπιάδα θέλουν να το κάνουν τώρα. Ο προωθούμενος ρόλος της Αθήνας ως κόμβος μεταφορών, πόλος τουρισμού, «πολιτισμού» και εμπορίου και κέντρο χρηματοπιστωτικών και εν γένει υπηρεσιών, επιβάλει μια σειρά έργων και πολιτικών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κοινωνική αναγκαιότητα και συναίνεση για αυτά.

Ειδικότερα η περιοχή μας, με την προγραμματιζόμενη κατασκευαστική «ανάπτυξη» και επιχειρηματική εκμετάλλευση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας, καλείται για τις επόμενες δεκαετίες να υπηρετήσει το ρόλο ενός γιγαντιαίου εμπορικού, επιχειρηματικού, εκθεσιακού, συνεδριακού, τουριστικού, ψυχαγωγικού και οικιστικού πόλου υψηλών εισοδημάτων, ανάλογο της περιοχής του Αμαρουσίου, με οικιστική ανάπτυξη μεγέθους Ολυμπιακού Χωριού και απ’ ευθείας πρόσβαση στη θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά.

Το μόνο συγκοινωνιακό εμπόδιο σε αυτόν τους το σχεδιασμό είναι το βουνό. Και αυτό, γιατί θέλουν πάση θυσία να συνδέσουν τον πόλο του Ελληνικού άμεσα με το αεροδρόμιο των Σπάτων και τις επιχειρηματικές, βιομηχανικές και οικιστικές αναπτύξεις της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων.

Όπως, επίσης, θέλουν να συνδέσουν καλύτερα τα νότια με τα βόρεια προάστια γιατί προφανώς δεν τους φτάνουν οι κάτοικοι-πελάτες-εργαζόμενοι της κάθε περιοχής μπροστά στα μεγαλόπνοα επιχειρηματικά τους πλάνα για όλη την Αττική.

Μέχρις εδώ «έχει καλώς» (σχήμα λόγου, εννοείται…). Πιθανά και εμείς οι κάτοικοι της νότιας Αθήνας να έχουμε πια την ανάγκη να μετακινούμαστε ανεμπόδιστα σε όλη την Αττική ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τους σύγχρονους βάρβαρους ρυθμούς και τα πρότυπα αποξένωσης και ψεύτικης ζωής, από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε (όσο και να τρέχουμε…) χωρίς να γίνουν ευρύτερες ανατροπές. Επίσης, δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να ασκούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες κοντά στο σπίτι τους, όταν η πόλη έχει αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο που ξέρουμε (ανισομερώς και χωρίς όρια) και όταν δεν είναι καθόλου βέβαιο για κανέναν ότι και αύριο  θα δουλεύει στην ίδια δουλειά, θα μένει στην ίδια γειτονιά κτλ. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας, εξαιτίας του οποίου σπαταλάμε κάθε μέρα πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας μόνο και μόνο για να μετακινούμαστε από το σπίτι στη δουλειά, στα ψώνια, στη βραδινή διασκέδαση κοκ.

Ένα πρόβλημα του οποίου η ρίζα βρίσκεται στο ίδιο το μέσο που προτείνεται διαρκώς για την επίλυσή του: το αυτοκίνητο, την πόλη της ελεύθερης αγοράς, τον καπιταλισμό.

Μετά απ’ όλα αυτά, και όταν:

-        έχει αποδειχθεί παγκοσμίως εδώ και 40 χρόνια πως οι νέοι δρόμοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των οχημάτων στην πόλη, επειδή ακριβώς προσφέρουν χώρο σε αυτά και ενθαρρύνουν την κυκλοφορία τους, ενώ γεννούν και νέες κυκλοφοριακές ανάγκες, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην επαρκούν ούτε αυτοί οι δρόμοι για την εξυπηρέτησή τους

-        αν κατασκευάζονταν τόσοι δρόμοι όσοι χρειάζονται για να μετακινούνται καθημερινά οι κάτοικοι μιας πόλης με τα αυτοκίνητά τους, η πόλη θα γινόταν ένα απέραντο αυτοκινητοδρόμιο

οι επιπτώσεις από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων διαπιστώνεται ότι είναι όλο και πιο καταστροφικές για το περιβάλλον (τοπικό και παγκόσμιο), την ποιότητα ζωής στην πόλη, την υγεία και ασφάλεια του πληθυσμού, την κοινωνική ζωή και τους δημόσιους χώρους

-        οι περισσότερο κερδισμένοι από την κυριαρχία του ΙΧ είναι οι εργολάβοι, οι ασφαλιστικές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρίες πετρελαίου

-        οι τελευταίοι που ευθύνονται για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας είναι οι εργαζόμενοι κάτοικοί της

ηχεί, λοιπόν, στα αυτιά μας πολύ προκλητική η λύση που δίνεται από το κράτος για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Αθήνας:

μεγάλοι οδικοί άξονες να διασχίζουν οριζόντια και κάθετα τον αστικό ιστό για να τον «ενώσουν» χωρίζοντάς τον, διαδοχικοί δακτύλιοι με ακριβά διόδια γιατί μόνο έτσι μπορούν να δουλέψουν καλά, ανισόπεδοι κόμβοι και σήραγγες για να μην σταματάει τίποτα τις ορδές των ΙΧ που εφορμούν καθημερινά από εμάς, για εμάς (;) και εναντίον μας…

Και για τη νότια Αθήνα, που ο Υμηττός συνιστά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής, όσο και αν τον έχουμε υποτιμήσει, μαζί με τη θάλασσα που ήδη μας έχουν κλέψει, η σχεδιαζόμενη νότια επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού, η ελεύθερη λεωφόρος Ελληνικού-Μαραθώνος και η Σήραγγα Υμηττού αποτελούν «αιτία πολέμου» για τους κατοίκους που δεν παζαρεύουν την ποιότητα ζωής τους. Αν αυτό που τους έκοπτε ήταν να εξυπηρετήσουν την περιοχή μας, η αναβάθμιση της Βάρης-Κορωπίου που έγινε, μαζί με τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του τραμ και του Μετρό και μια νέα σύνδεση Μέσου Σταθερής Τροχιάς από τη Γλυφάδα και το Ελληνικό στα Σπάτα θα έλυναν ως ένα βαθμό το πρόβλημα και δε θα χρειαζόταν να συζητάμε σήμερα για την ολοκληρωτική υποβάθμιση του βουνού και των γειτονιών μας. Επίσης, αν τους απασχολούσε η μετακίνηση και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας (έτσι γενικώς…), δεν θα καταδίκαζαν τόσα χρόνια τώρα τη Δυτική Αθήνα στην απομόνωση, στα σκουπίδια και στο άθλιο περιβάλλον των βιομηχανιών και του τσιμέντου, την ίδια στιγμή που τα βόρεια προάστια απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αλλά και άπλετο πράσινο γύρω από τις βίλες, τις πλατείες και τα ακριβά μαγαζιά τους.

Και όσο και αν κρατούν τα σχέδια τους για τους δρόμους αυτούς ως επτασφράγιστο μυστικό (τόσο δημοκράτες είναι…), εμείς γνωρίζουμε καλά πως μιλούν για:

                 i.    επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού από την Κατεχάκη μέχρι την Άνω Γλυφάδα (με κατάληξη πιθανά στην οδό Ανθέων), περιτρέχοντας το βουνό μέσα από την Β΄ ζώνη «προστασίας» του (που και αυτή πια διακυβεύεται με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος), είτε με σήραγγες κάτω από τα σπίτια μας, είτε με γέφυρες πάνω από τα κεφάλια μας!

               ii.    επιφανειακή διάσχιση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού κατά μήκος της βόρειας πλευράς του, πιθανή επιφανειακή διέλευση ή υπογειοποίηση εντός των Δήμων Ελληνικού και Αργυρούπολης και σύνδεση με την Περιφερειακή Υμηττού στο ύψος του νεκροταφείου της Αργυρούπολης.

              iii.    Σήραγγα και σταθμός διοδίων στο ύψος του στρατοπέδου της Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα και τρύπημα του Υμηττού ώστε ο δρόμος να εξέλθει από την άλλη πλευρά και να φτάσει στα Σπάτα.

             iv.    Τουλάχιστον 4ις ανισόπεδοι κόμβοι σε Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Κύπρου και εντός του βουνού για να συνδεθούν όλοι αυτοί οι νέοι άξονες με τους υπάρχοντες, αλλά και μεταξύ τους.

Οι επιπτώσεις απ’ όλα αυτά τα έργα δεν είναι και λίγες. Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχαν παραγγείλει παλιότερα για το ίδιο έργο την έβαλαν τελικά στο συρτάρι γιατί τους τα έλεγε πολύ «μαύρα»… Και όντως ήταν και είναι μαύρα!!!

Αρκεί να ειπωθεί ότι οι άξονες αυτοί θα επιφέρουν τα εξής:

1.      Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας των μεγάλων κυκλοφοριακών φόρτων και των υψηλών ταχυτήτων. Ειδικά στα σημεία των εισόδων-εξόδων, στα σημεία εξαερισμού των σηράγγων και στα διόδια, αλλά και λόγω της διάταξης των βουνών που αγκαλιάζουν την Τερψιθέα, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

2.      Φαινόμενα ηχορύπανσης θα δημιουργηθούν στα τμήματα των δρόμων που θα διασχίζουν ή θα γειτνιάζουν με περιοχές κατοικίας.

3.      Μόλυνση τόσο των εδαφών όσο και των ρεμάτων θα προκληθεί από τα υγρά και στερεά απόβλητα της κυκλοφορίας των οχημάτων (λάδια, πετρέλαια, σκουπίδια) και από τα τοξικά μέταλλα (κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, χαλκός, ψευδάργυρος).

4.      Αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαϊάς λόγω της ρήψης τσιγάρων από τα διερχόμενα οχήματα, αλλά και εξαιτίας των ατυχημάτων.

5.      Αύξηση της θερμοκρασίας στις γειτονικές περιοχές εξαιτίας της απελευθέρωσης ενέργειας από την καύση των κινητήρων και λόγω της παρουσίας μεγάλων επιφανειών ασφάλτου, η οποία θερμοσυσσωρεύει και έπειτα εκλύει μεγάλα ποσά θερμικής ακτινοβολίας.

6.      Καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού. Η αποψίλωση της βλάστησης σε μια εκτεταμένη ζώνη εκατέρωθεν του άξονα είναι δεδομένη σε όλο το μήκος της χάραξης. Πέρα όμως από την άμεση καταστροφή της χλωρίδας, θα έχουμε και την έμμεση καταστροφή της εξαιτίας των παραγόντων υποβάθμισης του βουνού που προαναφέραμε. Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στην πανίδα του βουνού.

7.      Μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού τοπίου του Υμηττού με τα επιχώματα και τα ορύγματα, τους ανισόπεδους κόμβους, τις γέφυρες, τις σήραγγες, τα κιγκλιδώματα και τις ταμπέλες, και διάλυση του αστικού τοπίου ήπιας δόμησης που χαρακτηρίζει την περιοχή μας.

8.      Κατάργηση της πρόσβασης στα σημεία πολιτιστικών και λαϊκών εκδηλώσεων του Υμηττού (ξωκλήσια, πατητήρι) και κατακερματισμός των ιστορικών και αρχαιολογικών ενοτήτων της περιοχής.

9.      Αύξηση της κυκλοφορίας γύρω από τους ανισόπεδους κόμβους και τις εισόδους και εξόδους στο δίκτυο. Και αφού θα πρέπει να πληρώσει κανείς διόδια δεν θα καταργηθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στους υπάρχοντες δρόμους όπως ισχυρίζονται. Επιπλέον, στα σημεία διάρρηξης του αστικού ιστού θα δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία των εκατέρωθεν του δρόμου περιοχών με αποτέλεσμα την πρόσθετη αύξηση των τοπικών κινήσεων. Αυτό θα συμβεί ιδιαίτερα στην Ανθέων με επιβάρυνση της κυκλοφορίας στη Γούναρη, αλλά και με καθυστερήσεις σε διασταυρώσεις στις οποίες προτεραιότητα θα δίνεται στην υπερτοπική κίνηση.

10.  Διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ πόλης και βουνού. Τόσο στην Αργυρούπολη όσο και στη Γλυφάδα, πολλά από τα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους θα καταστραφούν, ενώ οι δίοδοι πρόσβασης στο βουνό θα είναι περιορισμένες.

11.  Υποβάθμιση των περιοχών κατοικίας που θα γειτνιάζουν με τους νέους άξονες και τους ανισόπεδους κόμβους. Τη μεγαλύτερη υποβάθμιση θα δεχτούν οι περιοχές της Αργυρούπολης και της Τερψιθέας, τόσο λόγω των πολλαπλών αξόνων που θα κατασκευαστούν πάνω από τις κατοικίες όσο και εξαιτίας των σηράγγων, των ανισόπεδων κόμβων και των σταθμών διοδίων.

12.  Υπερσυγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εμπορικών υπερκαταστημάτων σε προνομιακές θέσεις των νέων οδικών αξόνων. Τα υπερκαταστήματα που έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια στη διασταύρωση της Ανθέων με τη Βουλιαγμένης, όπως και το νέο Carrefour στο Γεφυράκι αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του τι έχει να γίνει… Όσο για το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο θα κλείσουν ένα σωρό συνοικιακά μαγαζιά και θα μειώσουν τελικά τις θέσεις εργασίας, αλλά και μην ξεχνάμε πως αυτά τα υπερκαταστήματα αποτελούν τους εργασιακούς χώρους όπου εφαρμόζονται οι πιο απάνθρωποι όροι δουλειάς, οι όροι της ανασφάλειας, της ευελιξίας, του αυταρχισμού, της ανθυγιεινής, κακοπληρωμένης και μαύρης εργασίας. Αυτοί οι πόλοι αποτελούν τα «δοκιμαστήρια» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας του νέου αιώνα.

13.  Αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Από τη μια οι δρόμοι αυτοί γίνονται για να εξυπηρετήσουν την πλουτοκρατία της παραλιακής και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έρχονται να καταλάβουν μετά την παραλία και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ από την άλλη επιφέρουν ριζική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων κατοίκων, εμάς που μένουμε στις περιοχές του Ελληνικού, της Αργυρούπολης και της Άνω Γλυφάδας, και αντί να μας ζητήσουν και συγγνώμη θα μας βάλουν να πληρώνουμε διόδια για να τους χρησιμοποιήσουμε!!! Όσο για τις αναπόφευκτες κατεδαφίσεις κατοικιών και  απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών μας για ένα κομμάτι ψωμί, ας έρθουν να τις πάρουν…

Όταν λοιπόν ξέρουμε τι πρόκειται να μας συμβεί, δεν μας αξίζει η μοιρολατρία και η υποταγή. Τόσα χρόνια ακούμε για τα έργα αυτά και κανείς από όσους διατείνονται ότι μας αντιπροσωπεύουν στις θέσεις εξουσίας που εμείς τους χαρίσαμε δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τα αποτρέψει. Όσο για τις κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον μέχρι να εμφανιστεί η κατάλληλη ώρα για να μας πιάσουν στον ύπνο και να τα χτίσουν όλα «εν μια νυκτί».

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα των κατοίκων, ήρθε η ώρα να αρθρώσουμε εμείς τον δικό μας λόγο και να αντισταθούμε στις ταξικές επιλογές τους. Τον δρόμο δεν τον θέλουμε, γιατί είναι άδικος, είναι άχρηστος για τον εργαζόμενο κόσμο της Αθήνας, είναι καταστροφικός για τις περιοχές μας.

Την εκμίσθωση του πρώην αεροδρομίου για πραγματοποίηση αγώνων ράλι πήγαμε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και την αποτρέψαμε! Εδώ και τώρα να φτιάξουμε συνελεύσεις κατοίκων ανά περιοχή, να οργανωθούμε για να αποτρέψουμε και τα άλλα σχέδιά τους.

Διεκδικούμε εδώ και τώρα!

·                Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή.

·                Δωρεάν μαζικές μεταφορές για τους κατοίκους και ειδικότερα τραμ, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους παντού.

·                Αποκατάσταση και προστασία του βουνού, με άμεση απομάκρυνση των χρήσεων που το υποβαθμίζουν. Αναδάσωση και προστασία από πυρκαϊές.

·                Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος.

·                Έξω τα ΚΥΤ από το βουνό. Κανένα νέο ΚΥΤ στην Αττική.

·                Όχι στο μπάζωμα των ρεμάτων. Αποκάλυψη και αποκατάσταση της φυσικής τους μορφής σε συνδυασμό με ήπιες λύσεις αντιπλημμυρικής προστασίας των κατοικημένων περιοχών.

·                Απομάκρυνση του στρατοπέδου της Αεροπορίας από την Τερψιθέα και διαμόρφωση αισθητικού δάσους σαν της Καισαριανής.

·                Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής. Καμιά εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τώρα!

·                Απομάκρυνση των ξενυχτάδικων και κάθε εγκατάστασης από την παραλία, αποκατάσταση της φυσικής της μορφής και απόδοσή της στους κατοίκους.

·                Έλεγχο των χρήσεων γης. Κανένα υπερκατάστημα στη γειτονιά μας. Να τα μαζέψουν και να φύγουν!

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ

κάθε Τετάρτη και Κυριακή μετά τις 8.00 μμ, Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας

email επικοινωνίας: prwkat@gmail.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

Δεν θέλουν τη νέα λεωφόρο

Με συμβολικό αποκλεισμό της οδού Βουλιαγμένης στο ύψος της παλιάς αμερικανικής βάσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στα σχέδια του υπουργείου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου με την περιφερειακή του Υμηττού κάτοικοι του Ελληνικού χθες το απόγευμα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η οποία οργανώθηκε από οικολογικές επιτροπές της περιοχής και είχε τη στήριξη των Δήμων Ελληνικού, Αλίμου και Αργυρούπολης. Οι συγκεντρωθέντες υποστήριξαν πως ο σχεδιασμός έργων της πολιτείας για την αναμόρφωση του συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας δεν μπορεί να αγνοεί ούτε το περιβάλλον ούτε τα φιλικά προς αυτό μέσα μαζικής μεταφοράς. Οπως δήλωσε στην «Ε» ο δήμαρχος του Ελληνικού Χρήστος Κορτζίδης, «δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη η γενικότερη λειτουργία της σύνδεσης, αλλά φαίνεται πως δεν θ' αποφύγουμε την επιβάρυνση 30.000 τουλάχιστον αυτοκινήτων ημερησίως». «Αυτό που χρειάζεται η περιοχή είναι ενίσχυση του δικτύου των μέσων μαζικής μεταφοράς και όχι ένας νέος εθνικός δρόμος που θα αναστατώσει εκατοντάδες νοικοκυριά», πρόσθεσε. Στη συγκέντρωση κλήθηκαν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, αλλά ώς και λίγο πριν από το τέλος της διαμαρτυρίας μόνον ο Αλέκος Φλαμπουράρης από το ΣΥΝ μίλησε στον κόσμο.

Δ.ΡΟΥΤΣ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 22/03/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ύστερα από ανοιχτές και δημόσιες διαδικασίες, συγκροτήθηκε η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για την Διάσωση του Υμηττού».

Μέχρι σήμερα συμμετέχουν στην Διαδημοτική Επιτροπή 22 τοπικοί φορείς (Δημοτικές Παρατάξεις, Κινήσεις Πολιτών, Οικολογικές Οργανώσεις, Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι) από 10 Δήμους της νοτιοανατολικής Αθήνας.

Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε γύρω μας τοπικούς φορείς από όλους τους Δήμους που περιβάλλουν τον Υμηττό, να αναδείξουμε το σύνολο των «σχεδίων» που εξυφαίνονται εις βάρος του  (και εις βάρος μας) και να αντιμετωπίσουμε το σύνολο των σημερινών πιέσεων που δέχεται ο Υμηττός.

Στις 6 Μαΐου προγραμματίζουμε ένα Οδοιπορικό στον Υμηττό στην περιοχή Βύρωνα (Καρέα) – Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, ενώ στα τέλη Μαΐου προγραμματίζουμε μια Συνάντηση-Ημερίδα για τον Υμηττό.

Για τα ζητήματα αυτά, καθώς και για οτιδήποτε άλλο τεθεί, σας καλούμε να  συζητήσουμε την Δευτέρα 16 Απριλίου, στις 8.30μμ στο Ταπητουργείο του Βύρωνα Κύπρου και Βαϊνδιρίου 2.

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

210-9954362, 210-9956191, 210-9706255 (Ηλιούπολη)

210-9622825, 210-9966159 (Αργυρούπολη)

210-7654630, 210-7657648, 210-7662562 (Βύρωνας)

210-9844801 (Άλιμος)

210-9612492 (Γλυφάδα)

6932-254161, 210-8944564 (Ελληνικό)

210-9657879 (Βούλα)

210-6531795, 210-6528182 (Χολαργός)

6972-202090 (Υμηττός)

210-8975381 (Βάρη)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ ΕΚΠΕΜΠΕΙ S.O.S.- ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ!

Η Αθήνα επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Υμηττός, που αποτελεί μια ανάσα ζωής, δέχεται μια ολομέτωπη επίθεση και κινδυνεύει άμεσα. Πέρα των υφιστάμενων εδώ και δεκαετίες στρατιωτικών, εκπαιδευτικών, νοσηλευτικών εγκαταστάσεων, πέρα των ράδιο-τηλεοπτικών κεραιών που ξεφύτρωσαν σχετικά πρόσφατα, πέρα των νομότυπων και αυθαίρετων οικιστικών επεκτάσεων, νέα σχέδια εξυφαίνονται και προωθούνται με αποδέκτη τον Υμηττό. Αναφερόμαστε εντελώς συνοπτικά, σε μερικά απ’ αυτά τα σχέδια που αφορούν την νοτιοανατολική περιοχή της Αθήνας.

Στον Βύρωνα, προγραμματίζεται η μεταφορά στον Υμηττό του Δημαρχείου, των οικονομικών, διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, της υπηρεσίας καθαριότητας, καθώς και η δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης, δημοτικού ξενώνα, αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, γραφείων και αποθηκευτικών χώρων.

Επίσης προγραμματίζεται η ανέγερση ενός μεγάλου παιδικού σταθμού σε δημόσια αναδασωτέα έκταση. Παράλληλα, η εκκλησία της Ελλάδος εξακολουθεί να επεξεργάζεται τα σχέδια της για την κατασκευή στον Υμηττό, στην περιοχή του Καρέα (ή στην περιοχή της Αγ. Ελεούσας) του λεγόμενου «Συνοδικού Κέντρου» συνολικής δομημένης επιφάνειας 67.000 τ.μ.

Στα όρια Ηλιούπολης - Βύρωνα (περιοχή «ΔΙΑΝΑ»), έχουν προς το παρόν ανακοπεί από το ΣτΕ τα σχέδια της προηγούμενης δημοτικής αρχής της Ηλιούπολης, για την κατασκευή ενός τεράστιου σχολικού συγκροτήματος εντός του δασικού χώρου.

Στα όρια Αργυρούπολης - Ηλιούπολης, εντός της Β’ Ζώνης προστασίας του Υμηττού, η ΔΕΗ κατασκεύασε αυθαίρετα και λειτουργεί παράνομα ένα Κέντρο Υψηλής Τάσης (Κ.Υ.Τ.) 150.000 Volt, ενώ ύστερα από τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής, απετράπη προς το παρόν η κατασκευή ενός μεγαλύτερου Κ.Υ.Τ. 400.000 Volt.

Στην Γλυφάδα, το παρά-δικαστικό κύκλωμα προωθεί το ξεπούλημα 620 στρεμμάτων δημόσιας δασικής γης στον Υμηττό, ενώ οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής αντιστέκονται στην αυθαιρεσία.

Τέλος το ΥΠΕΧΩΔΕ, προωθεί τα σχέδια του για την κατασκευή του νότιου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, πάνω από τον Καρέα, την Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη. Δηλαδή, ενός αυτοκινητόδρομου αντίστοιχου της Εθνικής και της Αττικής οδού, ο οποίος προβλέπεται να συνδεθεί με τον νέο οδικό άξονα που θα ενώνει το αεροδρόμιο των Σπάτων με την παραλία του Σαρωνικού και τον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, όπου προγραμματίζεται η κατασκευή ενός νέου οικιστικού συγκροτήματος τουλάχιστον 10.000 κατοίκων.

Απ’ όσα αναφέρονται συνοπτικά παραπάνω, προκύπτει ότι ο Υμηττός από πνεύμονας ζωής, σχεδιάζεται να μετατραπεί άμεσα σ’ ένα χώρο «κοινωφελών» (;) κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχόμενων αυτοκινήτων.

Απέναντι σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπ’ όψη τη σημασία του Υμηττού ως μνημείου της φύσης και της ιστορίας και πιστεύοντας ότι έχουμε χρέος στις επόμενες γενιές να διαφυλάξουμε αυτή τη μοναδική κληρονομιά που απέμεινε στην περιοχή μας, κρίνουμε αναγκαία την σύσταση μιας «Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού», η οποία θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες συσπείρωσης και αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων της περιοχής - και όχι μόνο.

Ως προτεραιότητα θεωρούμε τη διοργάνωση στις 6 Μαΐου ενός οδοιπορικού στον Υμηττό καθώς και τη διοργάνωση μιας Συνάντησης - Ημερίδας για τον Υμηττό με θεματολογία που θα επεξεργαστούμε από κοινού.

Το κείμενο συνυπογράφουν 22 Δημοτικές Παρατάξεις , Κινήσεις Πολιτών, Οικολογικές Οργανώσεις, Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι από 10 Δήμους της νοτιοανατολικής Αθήνας.

Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210-9954362, 210-9622825, 210-9951906,

6972-616773, 6977-749011

 

επιστροφή στην αρχή

 

Παρέμβαση Σανιδά για 15.000 στρέμματα

Νέα τροπή προσλαμβάνει η υπόθεση καταπάτησης δημόσιων εκτάσεων στους Δήμους Ηλιούπολης, Αργυρούπολης και Αλίμου, μετά την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας για το αδίκημα της κακουργηματικής απάτης.

Η έρευνα διατάχθηκε μετά τις αναφορές των τριών δημάρχων, οι οποίοι έχουν καταγγείλει στον εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Σανιδά δικαστικές μεθοδεύσεις, με στόχο την εκποίηση δημόσιας περιουσίας υπέρ των κληρονόμων Νάστου. Στις αναφορές τους, οι τρεις δήμαρχοι διαμαρτύρονται για τις αξιώσεις των κληρονόμων της οικογένειας Νάστου, οι οποίοι διεκδικούν μια τεράστια έκταση-φιλέτο περίπου 15.000 στρεμμάτων, που ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, συνεχίζει στην Ηλιούπολη και την Αργυρούπολη και καταλήγει στον Αλιμο.
Ο κ. Σανιδάς, ως αντεισαγγελέας εφετών το 1997, είχε βάλει φρένο στις εξωφρενικές απαιτήσεις των κληρονόμων, εκδίδοντας διάταξη, σύμφωνα με την οποία η νόμιμη έκταση που τους ανήκει δεν υπερβαίνει τα 1.000 στρέμματα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/04/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

5 δράσεις για τον Υμηττό ενάντια στους νέους δρόμους!

ούτε μία ούτε δύο...
5 συνολικά δράσεις για τον Υμηττό ενάντια στους νέους δρόμους προγραμματίζονται μέχρι αρχές Ιουνίου από φορείς και πρωτοβουλίες κατοίκων!!!
- Κυριακή 6 Μαΐου 11.00: Κινητοποίηση του Δήμου Αργυρούπολης
- Κυριακή 20 Μαΐου 10.00: Πεζοπορία Διαδημοτικής Επιτροπής (εκκίνηση από Αγ.Ιωάννη Καρέα και Αγ.Ειρήνη Αργυρούπολης, κατάληξη και συνέλευση στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης)
- Κυριακή 20 Μαΐου 19.00: Παρέμβαση από την ΠΡΩΚΑΤ στο πανηγύρι Αγ.Κωνσταντίνου & Ελένης στη Γλυφάδα
- Κυριακή 27 Μαΐου 10.00: Ημερίδα Διαδημοτικής Επιτροπής στο δημοτικό θέατρο Αργυρούπολης
- Σάββατο 2 Ιουνίου 18.00: Εκδήλωση της ΠΡΩΚΑΤ στην Άνω Γλυφάδα (Τερψιθέα). Ο χώρος θα ανακοινωθεί.
Διαλέξτε και πάρτε...

Εμείς θα είμαστε σε όλες εκεί, γιατί στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες που παίρνονται στην κατεύθυνση του ανυποχώρητου αγώνα και της πλήρους εναντίωσης στο σύνολο των σχεδιαζόμενων δρόμων.

Οι κινήσεις αυτές συνιστούν για εμάς την αρχή ενός αναγκαίου και πολύμορφου αγώνα για να περισώσουμε ότι απομένει από το βουνό και τις γειτονιές της Νότιας Αθήνας. Ενός αγώνα που πρέπει να διεξαχθεί με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και να περάσει γρήγορα στα χέρια των κατοίκων για να είναι νικηφόρος. Αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικότερου αγώνα ενάντια στο βάρβαρο μοντέλο ανάπτυξης που θέλουν κράτος και κεφάλαιο να επιβάλουν στην Αθήνα (και ευρύτερα) και το οποίο χτυπά καθημερινά και στην πράξη ότι αφορά την ποιότητα ζωής μας και τους όρους διαβίωσής μας.

Σας θέλουμε μαζί μας

ΠΡΩτοβουλία ΚΑΤοίκων στα ΝΟΤΙΑ (ΠΡΩΚΑΤ)

Ήβης 79, Τερψιθέα Γλυφάδας

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ενα βουνό επεκτάσεις

Της ΧΑΡΑΣ ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

«Εκεί ψηλά στον Υμηττό»... δεν υπάρχει πια κανένα «μυστικό», όπως ήθελε κάποτε το τραγούδι του Μάνου Χατζιδάκι. Αλλωστε, αυτά ανήκουν στη δεκαετία του '60. Η σύγχρονη πραγματικότητα έχει να κάνει με αυτοκινητόδρομους, δασικά «φιλέτα» και επενδυτικά παιχνίδια όπως και με υπό κατάργηση στρατόπεδα, που στοχεύουν στην επέκταση της πόλης εις βάρος του βουνού.
Εκτός από την περιφερειακή λεωφόρο που λειτουργεί από το 2003, ετοιμάζονται νέες επεκτάσεις της Αττικής Οδού, αυτή τη φορά προς τη νότια και ανατολική πλευρά, που θα «γαζώσουν» τον Υμηττό και θα δώσουν τη χαριστική βολή στο ζωογόνο για την πρωτεύουσα οικοσύστημά του.
Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι σχεδιάζεται να περάσουν μέσα από δασικές ζώνες και ανοίγουν την όρεξη της Εκκλησίας που διεκδικεί χιλιάδες στρέμματα γης στα όρια του δήμου Βύρωνα και τα οποία με το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει.
Στις παρυφές του βουνού προς την πλευρά της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας καιροφυλακτούν ιδιώτες που ευελπιστούν ότι με το νέο έργο θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη στο σχέδιο των αμφισβητούμενων εκτάσεων.
Οι μελέτες του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», προβλέπουν:
1 Την επέκταση της περιφερειακής Υμηττού μέσα σε δασική περιοχή στην αριστερή πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη-Αλίμου, με κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου πλάτους 30 μέτρων και προβλεπόμενης κυκλοφοριακής ικανότητας 53.000 αυτοκινήτων την ώρα. Θα ξεκινά από τον κόμβο της Καισαριανής και θα φτάνει στο νεκροταφείο του Βύρωνα.
Στη συνέχεια θα στρίβει προς τη μεριά του βουνού και θα περνά με σήραγγα κάτω από το δάσος Κουταλά μέχρι την Ηλιούπολη.
Ως στα όρια της Αργυρούπολης, λόγω των μεγάλων κλίσεων του εδάφους, προβλέπεται κατασκευή αερογέφυρας που θα αποκόψει την κατοικημένη περιοχή από τα εκκλησάκια του προφήτη Ηλία και της Αγίας Μαύρας και θα καταλήγει στην οδό Ανθέων.
2 Την κατασκευή νέου αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη λεωφόρο Ποσειδώνος με την Αττική Οδό. Θα ξεκινά από την παραλιακή και θα διασχίζει ολόκληρη τη δυτική πλευρά του παλιού αεροδρομίου. Στο ύψος της Βουλιαγμένης θα περνά υπογείως μέσα από την Αργυρούπολη, για να συνεχίσει με σήραγγα αλλά και γέφυρες στην ανατολική πλευρά του Υμηττού και να καταλήξει σε κόμβο της Αττικής Οδού, κοντά στην Κάντζα. Η ημερήσια κυκλοφορία θα φθάνει στα 52.000 οχήματα.
3 Η σύνδεση των δύο νέων αυτοκινητόδρομων θα γίνεται με τριώροφο ανισόπεδο κόμβο, πιθανότατα τον μεγαλύτερο της Αττικής Οδού, που προβλέπεται να κατασκευαστεί στο παλιό στρατόπεδο της Αργυρούπολης.
«Είμαστε αντίθετοι με αυτά τα σχέδια που καταστρέφουν το βουνό», μας λέει ο Στ. Τζωρτζώτης, δημοτικός σύμβουλος της «Αριστερής Παρέμβασης» Βύρωνα. Επισημαίνει ότι τα έργα θα γίνουν μέσα στη Β' ζώνη προστασίας του Υμηττού. «Αν ο μόνος στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας, σε λίγα χρόνια το λεκανοπέδιο θα γίνει ένας τεράστιος αυτοκινητόδρομος».
Αποκαλύπτει, όμως, ότι με τον σχεδιαζόμενο δρόμο αναπτερώνονται τα σχέδια του αρχιεπισκόπου να κατασκευάσει το μεγαλεπήβολο συνεδριακό κέντρο μέσα σε δασική περιοχή. Τα σχέδια είχαν ματαιωθεί το 2003 έπειτα από κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστάτησε η δημοτική αρχή.
Σήμερα, όμως, ο δήμαρχος Βύρωνα σχεδιάζει δίπλα στα «οικόπεδα» του Χριστόδουλου να μεταφέρει όλες τις υπηρεσίες του δήμου σε τμήμα ενός στρατοπέδου (350 Πτέρυγα Κατευθυνόμενων Βλημάτων) που βρίσκεται σε δασική ζώνη στην αριστερή πλευρά της Κατεχάκη-Αλίμου και προβλέπεται να απομακρυνθεί.
Την ίδια ανησυχία έχουν και οι φορείς των νοτίων δήμων. Εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων» μάς εξήγησαν ότι με τους νέους αυτοκινητόδρομους στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των κατοικημένων περιοχών στις πλαγιές του Υμηττού, που αποτελεί βασική πηγή οξυγόνου για το ανατολικό λεκανοπέδιο.

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/05/2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΚΤΗΜΑ ΚΑΡΑ- Παρατηρήσεις – Σχόλια – Συμπεράσματα για την απόφαση 2797/2007 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που αφορά την δικαστική διένεξη  μεταξύ κληρονόμων Νάστου και Ελληνικού Δημοσίου για τα όρια και την συνολική έκταση του “Κτήματος Καρα”

Πάνος Τότσικας - πολεοδόμος

28 Μαΐου 2007

 

Εισαγωγή

Με την υπ’ αριθμ. 2797/2007 απόφαση του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε «…χάριν της ασφαλέστερης επί της υποθέσεως κρίσεως να διαταχθεί η επανάληψη της επ’ ακροατηρίω συζητήσεως, η οποία είχε κηρυχθεί περαιωμένη, αναβαλλομένης στο μεταξύ της οριστικής επί της υποθέσεως κρίσεως του δικαστηρίου…προκειμένου να διενεργηθεί (νέα) πραγματογνωμοσύνη…».

Σύμφωνα με το δικαστήριο «…για τον σχηματισμό της δικαστικής κρίσης είναι απαραίτητος ο επακριβής προσδιορισμός των πρόποδων του όρους Υμηττός για να αποσαφηνισθεί το ανατολικό όριο του κτήματος (Καρά) καθ’ όσον η μεταβίβαση του κτήματος (από το 1830 μέχρι το 1922) γίνονταν βάσει των ορίων αυτού χωρίς να αναγράφεται η έκταση αυτού…».

Παρατήρηση 1

Σύμφωνα με την απόφαση 2797/2007 του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι διορισθέντες μέχρι σήμερα από το δικαστήριο πραγματογνώμονες Νικόλαος Σκιαδάς, αγρονόμος - τοπογράφος μηχανικός και Αντώνιος Ρέπουλης, τοπογράφος μηχανικός, με τις υπ’ αριθμ. 266/2001 και 603/1998 αντίστοιχα Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης, δεν καθόρισαν με ακρίβεια τους πρόποδες του Υμηττού, αλλά για τον προσδιορισμό του ανατολικού ορίου του “Κτήματος Καρά” «…αναφέρθηκαν στην υπ’ αριθμ. 111184/1953 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας που εκδόθηκε μετά από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Ιδιωτικών Δασών που προσδιόρισε τα όρια της δασικής εκτάσεως χωρίς όμως η ως άνω απόφαση να προσδιορίσει τους πρόποδες εφαρμόζοντας πλήρως τα κριτήρια και τις ισχύουσες επιστημονικές αρχές που εφαρμόζονται για τον προσδιορισμό τους…».

Σχόλιο 1

Δεν είναι μόνο οι πρόποδες του Υμηττού και τα ανατολικά όρια του “Κτήματος Καρά” που δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια από τους διορισμένους από το δικαστήριο πραγματογνώμονες. Είναι επίσης τα βόρεια και τα νότια όρια του κτήματος που δεν προσδιορίζονται σωστά. Η απόφαση 2797/2007 του Πρωτοδικείου Αθήνας, φαίνεται να αποδέχεται ότι τα βόρεια όρια του “Κτήματος Καρά” έφταναν μέχρι τον σημερινό Βύρωνα (Κοπανά) και τα νότια όρια μέχρι την οδό Τραχώνων, η οποία προσδιορίζεται από τους κληρονόμους Νάστου στην περιοχή «Γύρισμα» της Άνω Γλυφάδας. Δηλαδή δεν λαμβάνει υπ’ όψη της ούτε την τεκμηριωμένη Έκθεση Αντιπραγματογνωμοσύνης του Ελευθέριου Φραγκιουδάκη, ούτε την Τεχνική Έκθεση του υποφαινόμενου , που περιλαμβάνονται στα στοιχεία της δικογραφίας και οι οποίες προσδιορίζουν διαφορετικά τα βόρεια και τα νότια όρια του “Κτήματος Καρά”.

Παρατήρηση 2

Η απόφαση 2797/2007 του Πρωτοδικείου Αθήνας, αναφέρει ότι με το συμβόλαιο 4490/1938 (με το οποίο η χήρα Αλεξίου Νάστου μεταβιβάζει στο θετό υιό της Κωνσταντίνο Νάστο το μερίδιο της), το “Κτήμα Καρά” εμφανίζεται για πρώτη φορά να έχει έκταση 12.000 περίπου στρεμμάτων («πλέον ή έλαττον») και το ανατολικό του όριο να φθάνει μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού, «όπου και το όριο της κοινότητος Κορωπίου». Μέχρι τότε, στα συμβόλαια μεταβίβασης του κτήματος που είχαν προηγηθεί (από το 1830 μέχρι το 1922), αναφέρονταν ως ανατολικό όριο του κτήματος το όρος Υμηττός και συγκεκριμένα «κατά ή παρά τους πρόποδες του Υμηττού».

Σχόλιο 2

Δεν είναι για πρώτη φορά που εμφανίζεται η έκταση του “Κτήματος Καρά” να ανέρχεται σε 12.000 περίπου στρέμματα. Με το συμβόλαιο 36467/1918, ο Αλέξιος Νάστος εμφανίζεται να «εκμισθώνει» από τον Μιλτιάδη Σκουφή 12.713 στρέμματα, ενώ ως ανατολικό όριο του “Κτήματος Καρά” εμφανίζεται «…ο Υμηττός, ως κλίνουν τα ύδατα, με το όριο Κορωπίου…». Όμως το συμβόλαιο αυτό θεωρείται «αμφιβόλου γνησιότητας» από την απόφαση 23/1997 του τότε Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και σημερινού Εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά. Ωστόσο πρέπει να επισημάνουμε, ότι ο Αλέξιος Νάστος από το 1923 μέχρι το 1929 πούλησε στην εταιρία «Δρανδάκης - Πάγκαλος» 2.700 στρέμματα, παραχώρησε 300 περίπου στρέμματα αμπελιών στους εμφυτευτές τους και όταν πέθανε το 1929, οι κληρονόμοι του φορολογήθηκαν για 9.373 στρέμματα. Όλα αυτά σημαίνουν ότι πολύ πρίν το 1938, από τη δεκαετία του ’20, ο Αλέξιος Νάστος εμφανίζει ως ιδιοκτησία του άνω των 12.000 στρεμμάτων γης. Γιατί η απόφαση 2797/2007 το «αγνοεί» αυτό; Μήπως ουσιαστικά θεωρεί, όπως ο Γ. Σανιδάς, ότι το συμβόλαιο 36467/1918 είναι πλαστό;

Συμπεράσματα

  1. Η απόφαση 2797/2007 του Πρωτοδικείου Αθηνών σωστά θεωρεί ως ανεπαρκείς τις δύο πραγματογνωμοσύνες που διενεργήθηκαν μέχρι σήμερα κατ’ εντολή του, εφ’ όσον δεν προσδιορίζονται με ακρίβεια τα ανατολικά όρια του “Κτήματος Καρά” και δικαιολογημένα ζητά νέα πραγματογνωμοσύνη. Ωστόσο, η προαναφερόμενη απόφαση δεν αναφέρεται καθόλου στα βόρεια και στα νότια όρια του “Κτήματος Καρά”, τα οποία επίσης δεν προσδιορίζονται σωστά από τις μέχρι σήμερα διενεργηθείσες πραγματογνωμοσύνες, όπως προκύπτει από την «Έκθεση Αντιπραγματογνωμοσύνης» του Ελευθέριου Φραγκιουδάκη και την «Τεχνική Έκθεση» του υποφαινόμενου, οι οποίες έχουν κατατεθεί στο δικαστήριο.
  2. Η απόφαση διαπιστώνει εμμέσως πλην σαφώς τον σφετερισμό από τον Αλέξιο Νάστο και τους κληρονόμους του, της δημόσιας έκτασης που περιλαμβάνεται ανάμεσα στους πρόποδες και την κορυφογραμμή του Υμηττού και διατάσει να προσδιοριστούν επακριβώς οι πρόποδες, όπου βρίσκονταν και τα ανατολικά όρια του “Κτήματος Καρά”. Είναι προφανές ότι όταν προσδιοριστούν σωστά από τη νέα πραγματογνωμοσύνη οι πρόποδες του Υμηττού, θα γίνει σαφές ότι ένα μεγάλο μέρος της έκτασης που έχουν ήδη πουλήσει οι κληρονόμοι του Νάστου στην περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, δεν τους άνηκε ποτέ και ότι κατά συνέπεια είναι καταπατητές και σφετεριστές δημόσιας περιουσίας.
  3. Η απόφαση 2797/2007 του Πρωτοδικείου Αθηνών δεν λαμβάνει υπ’ όψη της προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις, όπως η 4910/1977 του Εφετείου Αθηνών και η 23/1997 του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, οι οποίες εκτιμούν ότι τα «4 ζευγάρια», με τα οποία προσδιορίζεται η συνολική έκταση του “Κτήματος Καρά” αντιστοιχούν σε 320-520 στρέμματα, ή το πολύ σε 1000 στρέμματα. Επίσης δεν λαμβάνει υπ’ όψη της την απόφαση 261/1981 του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία το «ζευγάρι» αφορούσε καλλιεργούμενη έκταση 80 στρεμμάτων ομαλής και 100 στρεμμάτων ανώμαλης έκτασης και ότι τα αναφερόμενα συμβόλαια «χοτζέτια» και στα συμβόλαια τοπωνύμια, ήταν τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής και όχι τα συγκεκριμένα όρια  της εκτάσεως των «ζευγαριών», που όριζαν την ακριβή περίμετρο τους (βλ. έγγραφο Υπ. Γεωργίας – Δ/νση Δασών – αρ. πρωτ. 163847/3058/1.8.81). Αφήνει κατά συνέπεια αρκετά ερωτηματικά, γιατί η απόφαση 2797/2007 προσπαθεί να προσδιορίσει το “Κτήμα Καρά” μόνο από το ανατολικό του όριο και όχι από τον προσδιορισμό της καλλιεργούμενης έκτασης των «4 ζευγαριών».
  4. Κατά τη γνώμη μου είναι βέβαιο ότι η συνολική έκταση του “Κτήματος Καρά” δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 1000 στρέμματα (όπως εκτιμά και ο Γ. Σανιδάς). Θα πρέπει επίσης να θεωρηθεί ως δεδομένο ότι οι χειμερινές και οι θερινές βοσκές που αναφέρονται στο “Κτήμα Καρά”, όπως και οι δασικές εκτάσεις που υπήρχαν σ’ αυτό δεν ανήκαν στους εκάστοτε ιδιοκτήτες του ή διαχειριστές του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να συμπεριληφθούν στα «4 ζευγάρια» της αρχικής έκτασης του τσιφλικιού. «Βοσκές», σήμαιναν απλά «νομές», δηλαδή χρήση εκτάσεων για βόσκηση μικρών και μεγάλων ζώων. «…Όλα τα λιβάδια, στα διάφορα τσιφλίκια για την επικαρπία των οποίων δεν έχει να παρουσιάσει κάποιος έγγραφο (ταπί) δηλωθέν επί Τουρκικής εξουσίας, θεωρούνται ως δημόσια και η νομή μένει ως και τούδε εις το δημόσιον…», ανέφερε το Διάταγμα με το οποίο ρυθμίστηκε νομοθετικά το 1834 το ζήτημα των λιβαδιών. Και για το «τσιφλίκι Καρά», δεν υπήρξε ποτέ κάποιο τέτοιο «ταπί» (βλ. Έκθεση Αντιπραγματογνωμοσύνης Ελευθέριου Φραγκιουδάκη). Κι όμως, παρόλα αυτά υπάρχει δικαστήριο που σε επιμέρους δίκη εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των κληρονόμων Νάστου, θεωρώντας ότι το «ζευγάρι» ήταν 3.300 στρέμματα (!), θεωρώντας ότι οι βοσκές και τα λιβάδια συμπεριλαμβάνονταν στην ιδιοκτησία του αρχικού «τσιφλικιού Καρά».
  5. Τέλος, πρέπει να δεχτούμε ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί «χρησικτησία» η νομή λιβαδιών και δασικών εκτάσεων, Δηλαδή, οι κληρονόμοι Νάστου δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι είναι ιδιοκτήτες ενός «τσιφλικιού» το οποίο είναι αποτέλεσμα της «χρησικτησίας» 12.770 στρεμμάτων από τον πρόγονο τους Αλέξιο Νάστο και όσους πριν από αυτόν το αγόρασαν και το μεταβίβασαν. Κατά συνέπεια, είναι προφανές ότι ο Αλέξιος Νάστος και οι κληρονόμοι του έχουν ήδη πουλήσει πολύ περισσότερα από τα 1000 στρέμματα (στην καλύτερη περίπτωση) που τους ανήκαν. Υπολογίζεται ότι έχουν πουλήσει στην περιοχή Ηλιούπολης – Αργυρούπολης – Αλίμου πάνω από 6.000 στρέμματα, στερώντας τους κατοίκους της περιοχής από εκτάσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν ανάγκες σε εγκαταστάσεις κοινωνικού εξοπλισμού, χώρους πράσινου κ.α.

Επίλογος

Η απόφαση 2797/2007 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας είναι μια απόφαση με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ωστόσο, είναι μια απόφαση λιγότερο τολμηρή από τις αποφάσεις 4910/1977 και 23/1997 και αφήνει περιθώρια στους κληρονόμους Νάστου να διεκδικούν ακόμη δημόσιες εκτάσεις στην περιοχή. Οι κληρονόμοι Νάστου, διαπιστώνοντας το πόσο έωλοι ήταν οι ισχυρισμοί τους, ότι το ανατολικό όριο της «ιδιοκτησίας» τους έφτανε μέχρι την κορυφογραμμή του Υμηττού και τον…Δήμο Κορωπίου, έχουν προωθήσει εδώ και μερικά χρόνια την άποψη του δήθεν συμβιβασμού με το Ελληνικό Δημόσιο, παραιτούμενοι από τις διεκδικήσεις τους για την εκτός σχεδίου περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, που βρίσκεται στην Β’ Ζώνη Προστασίας του Υμηττού. Σήμερα οι κληρονόμοι Νάστου, εμφανίζονται να διεκδικούν…μόνο 296 οικόπεδα-φιλέτα, συνολικής έκτασης άνω των 200 στρεμμάτων, στην εντός σχεδίου περιοχή των Δήμων Ηλιούπολης – Αργυρούπολης – Αλίμου, ενώ έχουν ήδη σφετεριστεί από το 1922 μέχρι σήμερα πάνω από 5.000 στρέμματα δημόσιας γης.

Ελπίζω ότι δεν θα βρεθεί τελικά κάποιο δικαστήριο που να τους δικαιώσει.

Πάνος Τότσικας  28 Μαΐου 2007

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2007

Η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» συγκροτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο. Μέχρι σήμερα συμμετέχουν σ’ αυτήν πολίτες από 28 τοπικούς φορείς 12 Δήμων της νοτιοανατολικής Αθήνας. Στόχος μας είναι η συσπείρωση και ο συντονισμός πολιτών και φορέων, από όλους τους Δήμους που περιβάλλουν τον Υμηττό, ώστε να αντιμετωπιστούν και να ανατραπούν τα σχέδια ιδιωτών, εκκλησίας, Ο.Τ.Α. και φορέων του Δημοσίου, που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημασία του Υμηττού ως ζωντανού οργανισμού με μεγάλη οικολογική αξία και παράλληλα, ως χώρου με σημαντική ιστορική και πολιτιστική σημασία.

Η «Διαδημοτική» διοργάνωσε στις 20 Μαΐου ένα «Οδοιπορικό» στον Υμηττό, στην περιοχή Καρέα (Βύρωνα) – Ηλιούπολης – Αργυρούπολης, το οποίο κατέληξε σε μια ανοιχτή συγκέντρωση-συνέλευση στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης, όπου από πολλούς ομιλητές εκφράστηκαν τα κυρίαρχα προβλήματα και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση τους. Επίσης, η «Διαδημοτική» στήριξε τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν  ο Δήμος Ελληνικού και ο Δήμος Αργυρούπολης, ενάντια στην κατασκευή νέων αυτοκινητόδρομων στην περιοχή και ειδικότερα στον Υμηττό.

Ακόμη η «Διαδημοτική» εκδήλωσε με ψήφισμα τη συμπαράσταση της στην απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού και συμμετείχε στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων της περιοχής για ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες του Σαρωνικού.

Τέλος, διάφοροι φορείς που συμμετέχουν στην «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού» συμμετείχαν σε ποικίλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν σε διάφορες περιοχές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς και στην πορεία της 5ης Ιουνίου από την Πύλη Αδριανού στην πλατεία Συντάγματος.

Η επόμενη συνάντηση της «Διαδημοτικής» θα πραγματοποιηθεί την ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΟΥΝΗ στις 8.00 μ.μ. στον υπαίθριο χώρο του Ταπητουργείου Βύρωνα (Κύπρου και Βαϊνδιρίου) με αντικείμενο την διοργάνωση Εκδήλωσης - Συνάντησης για τον Υμηττό, στα τέλη Ιούνη.

«Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού»

 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας

210-9954362, 210-9706255 (Ηλιούπολη)

210-7654630, 6937-954016 (Βύρωνας)

6977-703857, 210-9951906 (Αργυρούπολη)

6973-017969 (Υμηττός)

6974-775279 (Χολαργός)

6977-749011 (Γλυφάδα)

6932-254161, 210-8944564 (Ελληνικό)

6977-990887, 6934-239530 (Βούλα)

210-8970054 (Βάρη)

 

επιστροφή στην αρχή

 

Οι θέσεις της Επιτροπής Κατοίκων για τους νέους δρόμους

2,5 χρόνια μετά τους ολυμπιακούς αγώνες και η ζωή στην Αθήνα γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη. Ο προωθούμενος ρόλος της Αθήνας ως κόμβος μεταφορών, πόλος τουρισμού, «πολιτισμού», εμπορίου και υπηρεσιών, δυστυχώς για μας, επιβάλει μια σειρά έργων και πολιτικών, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει κοινωνική αναγκαιότητα και συναίνεση για αυτά και διαπιστώνουμε πως ότι δεν πρόλαβαν να κάνουν μέχρι την Ολυμπιάδα θέλουν να το κάνουν τώρα.

Ειδικότερα η περιοχή μας, με την προγραμματιζόμενη κατασκευαστική «ανάπτυξη» και επιχειρηματική εκμετάλλευση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και της παραλίας, καλείται για τις επόμενες δεκαετίες να υπηρετήσει το ρόλο ενός γιγαντιαίου εμπορικού, επιχειρηματικού, εκθεσιακού, συνεδριακού, τουριστικού, ψυχαγωγικού και οικιστικού πόλου υψηλών εισοδημάτων, ανάλογο της περιοχής του Αμαρουσίου, με μια νέα πόλη μεγέθους Ολυμπιακού Χωριού και απ’ ευθείας πρόσβαση από τη θάλασσα και το λιμάνι του Πειραιά.

Το μόνο συγκοινωνιακό εμπόδιο σε αυτόν τους το σχεδιασμό είναι το βουνό. Και αυτό, γιατί θέλουν πάση θυσία να συνδέσουν τον πόλο του Ελληνικού άμεσα με το αεροδρόμιο των Σπάτων και τις επιχειρηματικές, βιομηχανικές και οικιστικές αναπτύξεις της ευρύτερης περιοχής των Μεσογείων. Όπως, επίσης, θέλουν να συνδέσουν καλύτερα τα νότια με τα βόρεια προάστια γιατί προφανώς δεν τους φτάνουν οι κάτοικοι-πελάτες-εργαζόμενοι της κάθε περιοχής μπροστά στα μεγαλόπνοα επιχειρηματικά τους πλάνα για όλη την Αττική.

Μέχρις εδώ «έχει καλώς» (σχήμα λόγου, εννοείται…). Πιθανά και εμείς οι κάτοικοι της νότιας Αθήνας να έχουμε πια την ανάγκη να μετακινούμαστε σε όλη την Αττική ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με τους σύγχρονους βάρβαρους ρυθμούς και τα πρότυπα αποξένωσης και ψεύτικης ζωής, από τα οποία δεν μπορούμε να ξεφύγουμε (όσο και να τρέχουμε…) χωρίς να γίνουν ευρύτερες αλλαγές. Επίσης, δεν είναι πολλοί αυτοί που μπορούν να ασκούν τις καθημερινές τους δραστηριότητες κοντά στο σπίτι τους, όταν η πόλη έχει αναπτυχθεί με αυτόν τον τρόπο που ξέρουμε (ανισομερώς και χωρίς όρια) και όταν δεν είναι καθόλου βέβαιο για κανέναν ότι και αύριο θα δουλεύει στην ίδια δουλειά και θα μένει στην ίδια γειτονιά. Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αθήνας, εξαιτίας του οποίου σπαταλάμε κάθε μέρα πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας μόνο και μόνο για να μετακινούμαστε από το σπίτι στη δουλειά, στα ψώνια, στη βραδινή διασκέδαση κοκ.

Όμως το πρόβλημα για μας δεν είναι πως θα κινούνται τα ΙΧ ανεμπόδιστα στην πόλη, αλλά πως θα κινούνται οι άνθρωποι!

Και όταν έχει αποδειχθεί παγκοσμίως εδώ και 40 χρόνια ότι:

οι νέοι δρόμοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των οχημάτων στην πόλη, επειδή ακριβώς προσφέρουν χώρο σε αυτά και ενθαρρύνουν την κυκλοφορία τους, ενώ γεννούν και νέες κυκλοφοριακές ανάγκες, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην επαρκούν ούτε αυτοί για την εξυπηρέτησή τους

αν κατασκευάζονταν τόσοι δρόμοι όσοι χρειάζονται για να μετακινούνται καθημερινά οι κάτοικοι μιας πόλης με τα αυτοκίνητά τους, η πόλη θα γινόταν ένα απέραντο αυτοκινητοδρόμιο

οι επιπτώσεις από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων διαπιστώνεται ότι είναι όλο και πιο καταστροφικές για το περιβάλλον (τοπικό και παγκόσμιο), την ποιότητα ζωής στην πόλη, την υγεία και ασφάλεια του πληθυσμού, την κοινωνική ζωή και τους δημόσιους χώρους

οι περισσότερο κερδισμένοι από την κυριαρχία του ΙΧ είναι οι εργολάβοι, οι ασφαλιστικές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρίες πετρελαίου

οι τελευταίοι που ευθύνονται για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης είναι οι κάτοικοί της

ηχεί στα αυτιά μας πολύ προκλητική η λύση που δίνεται για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Αθήνας:

μεγάλοι οδικοί άξονες να διασχίζουν οριζόντια και κάθετα τον αστικό ιστό για να τον «ενώσουν» χωρίζοντάς τον, διαδοχικοί δακτύλιοι με ακριβά διόδια γιατί μόνο έτσι μπορούν να δουλέψουν καλά, ανισόπεδοι κόμβοι και σήραγγες για να μην σταματάει τίποτα τις ορδές των ΙΧ που εφορμούν καθημερινά από εμάς, για εμάς (;) και εναντίον μας…

Και για τη νότια Αθήνα, που ο Υμηττός συνιστά το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της περιοχής, όσο και αν τον έχουμε υποτιμήσει, μαζί με τη θάλασσα που ήδη μας έχουν κλέψει, η σχεδιαζόμενη νότια επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού, η ελεύθερη λεωφόρος Ελληνικού-Μαραθώνος και η Σήραγγα Υμηττού αποτελούν «αιτία πολέμου» για τους κατοίκους που δεν παζαρεύουν την ποιότητα ζωής τους. Αν αυτό που τους έκοπτε ήταν να εξυπηρετήσουν την περιοχή μας, η αναβάθμιση της Βάρης-Κορωπίου που έγινε, μαζί με τις σχεδιαζόμενες επεκτάσεις του τραμ και του Μετρό και μια νέα σύνδεση Μέσου Σταθερής Τροχιάς από τη Γλυφάδα και το Ελληνικό στα Σπάτα θα έλυναν ως ένα βαθμό το πρόβλημα και δε θα χρειαζόταν να συζητάμε σήμερα για την ολοκληρωτική υποβάθμιση του βουνού και των γειτονιών μας. Επίσης, αν τους απασχολούσε η μετακίνηση και η ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας (έτσι γενικώς…), δεν θα καταδίκαζαν τόσα χρόνια τώρα τη Δυτική Αθήνα στην απομόνωση, στα σκουπίδια και στο άθλιο περιβάλλον των βιομηχανιών και του τσιμέντου, την ίδια στιγμή που τα βόρεια προάστια απολαμβάνουν εδώ και δεκαετίες τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, αλλά και άπλετο πράσινο γύρω από τις βίλες, τις πλατείες και τα ακριβά μαγαζιά τους.

Και όσο και αν κρατούν τα σχέδια τους για τους δρόμους αυτούς ως επτασφράγιστο μυστικό (τόσο δημοκράτες είναι…), εμείς γνωρίζουμε καλά πως μιλούν για:

επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού από την Κατεχάκη μέχρι την Άνω Γλυφάδα (με κατάληξη πιθανά στην οδό Κων/νου Αθανάτου ή και στην Ανθέων), περιτρέχοντας το βουνό μέσα από την Β΄ ζώνη «προστασίας» του (ο Υμηττός προστατεύεται και από διεθνείς συμβάσεις γιατί ανήκει στο δίκτυο NATURA), είτε με σήραγγες κάτω από τα σπίτια μας, είτε με γέφυρες πάνω από τα κεφάλια μας!

επιφανειακή διάσχιση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού κατά μήκος της βόρειας πλευράς του, υπογειοποίηση εντός του Δήμου Ελληνικού και σύνδεση με την Περιφερειακή Υμηττού στο ύψος του νεκροταφείου της Αργυρούπολης.

Σήραγγα στο ύψος του στρατοπέδου της Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα ώστε ο δρόμος να εξέλθει από την άλλη πλευρά και να φτάσει στα Σπάτα.

Τουλάχιστον 4ις ανισόπεδοι κόμβοι σε Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Γεννηματά-Αγ.Νεκταρίου και εντός του βουνού για να συνδεθούν όλοι αυτοί οι νέοι άξονες με τους υπάρχοντες, αλλά και μεταξύ τους.

Οι επιπτώσεις απ’ όλα αυτά τα έργα δεν είναι και λίγες. Τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είχε παραγγείλει παλιότερα το ΥΠΕΧΩΔΕ για το ίδιο έργο την έβαλε τελικά στο συρτάρι γιατί του τα έλεγε πολύ «μαύρα»… Και όντως ήταν και είναι μαύρα!!!

Αρκεί να ειπωθεί ότι οι άξονες αυτοί θα επιφέρουν τα εξής:

Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξαιτίας των μεγάλων κυκλοφοριακών φόρτων και των υψηλών ταχυτήτων. Ειδικά στα σημεία των εισόδων-εξόδων, στα σημεία εξαερισμού των σηράγγων και στα διόδια, αλλά και λόγω της διάταξης των βουνών που αγκαλιάζουν την Τερψιθέα, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.

Φαινόμενα ηχορύπανσης θα δημιουργηθούν στα τμήματα των δρόμων που θα διασχίζουν ή θα γειτνιάζουν με περιοχές κατοικίας.

Μόλυνση τόσο των εδαφών όσο και των ρεμάτων θα προκληθεί από τα υγρά και στερεά απόβλητα της κυκλοφορίας των οχημάτων (λάδια, πετρέλαια, σκουπίδια) και από τα τοξικά μέταλλα (κάδμιο, χρώμιο, νικέλιο, χαλκός, ψευδάργυρος).

Αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαϊάς λόγω της ρήψης τσιγάρων από τα διερχόμενα οχήματα, αλλά και εξαιτίας των ατυχημάτων.

Αύξηση της θερμοκρασίας στις γειτονικές περιοχές εξαιτίας της απελευθέρωσης ενέργειας από την καύση των κινητήρων και λόγω της παρουσίας μεγάλων επιφανειών ασφάλτου, η οποία θερμοσυσσωρεύει και εκλύει μεγάλα ποσά θερμικής ακτινοβολίας.

Καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού. Η αποψίλωση της βλάστησης σε μια εκτεταμένη ζώνη εκατέρωθεν του άξονα είναι δεδομένη σε όλο το μήκος της χάραξης. Πέρα όμως από την άμεση καταστροφή της χλωρίδας, θα έχουμε και την έμμεση καταστροφή της εξαιτίας των παραγόντων υποβάθμισης του βουνού που προαναφέραμε. Ανάλογες είναι οι επιπτώσεις και στην πανίδα του βουνού.

Διάβρωση του εδάφους εξαιτίας της αποψίλωσης και της υποβάθμισης της βλάστησης.

Αύξηση των πλημμύρων εξαιτίας της διάβρωσης του εδάφους και της αδυναμίας απορρόφησης των νερών της βροχής από το βουνό.

Μη αναστρέψιμη καταστροφή του φυσικού τοπίου του Υμηττού με τα επιχώματα και τα ορύγματα, τους ανισόπεδους κόμβους, τις γέφυρες, τις σήραγγες, τα κιγκλιδώματα και τις ταμπέλες, και διάλυση του αστικού τοπίου ήπιας δόμησης που χαρακτηρίζει την περιοχή μας.

Κατάργηση της πρόσβασης στα σημεία πολιτιστικών και λαϊκών εκδηλώσεων του Υμηττού (ξωκλήσια, πατητήρι) και κατακερματισμός των ιστορικών και αρχαιολογικών ενοτήτων της περιοχής.

Καταστροφή του σπηλαίου που ανακαλύφθηκε πρόσφατα από σπηλαιολόγους στη θέση της Σήραγγας Υμηττού.

Αύξηση της κυκλοφορίας γύρω από τους ανισόπεδους κόμβους και τις εισόδους και εξόδους στο δίκτυο. Και αφού θα πρέπει να πληρώσει κανείς διόδια δεν θα καταργηθούν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στους υπάρχοντες δρόμους όπως ισχυρίζονται. Επιπλέον, στα σημεία διάρρηξης του αστικού ιστού θα δημιουργούνται προβλήματα στην επικοινωνία των εκατέρωθεν του δρόμου περιοχών με αποτέλεσμα την πρόσθετη αύξηση των τοπικών κινήσεων.

Διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ πόλης και βουνού. Πολλά από τα μονοπάτια και τους δασικούς δρόμους θα καταστραφούν, ενώ οι δίοδοι πρόσβασης στο βουνό θα είναι περιορισμένες.

Υποβάθμιση των περιοχών κατοικίας που θα γειτνιάζουν με τους νέους άξονες και τους ανισόπεδους κόμβους.

Υπερσυγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εμπορικών υπερκαταστημάτων σε προνομιακές θέσεις των νέων οδικών αξόνων. Τα υπερκαταστήματα που έχουν χτιστεί εδώ και χρόνια στη διασταύρωση της Ανθέων με τη Βουλιαγμένης, όπως και το νέο Carrefour στο Γεφυράκι αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα του τι έχει να γίνει… Όσο για το επιχείρημα ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο θα κλείσουν ένα σωρό συνοικιακά μαγαζιά και θα μειώσουν τελικά τις θέσεις εργασίας, αλλά και μην ξεχνάμε πως αυτά τα υπερκαταστήματα αποτελούν τους εργασιακούς χώρους όπου εφαρμόζονται οι πιο απάνθρωποι όροι δουλειάς, οι όροι της ανασφάλειας, της ευελιξίας, του αυταρχισμού, της ανθυγιεινής, κακοπληρωμένης και μαύρης εργασίας.

Αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Από τη μια οι δρόμοι αυτοί γίνονται για να εξυπηρετήσουν την πλουτοκρατία της παραλιακής και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που έρχονται να καταλάβουν μετά την παραλία και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ενώ από την άλλη επιφέρουν ριζική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των εργαζόμενων κατοίκων, εμάς που μένουμε στις περιοχές της Άνω Γλυφάδας, και αντί να μας ζητήσουν και συγγνώμη θα μας βάλουν να πληρώνουμε διόδια για να τους χρησιμοποιήσουμε!!! Όσο για τις αναπόφευκτες κατεδαφίσεις κατοικιών και  απαλλοτριώσεις των ιδιοκτησιών μας για ένα κομμάτι ψωμί, ας έρθουν να τις πάρουν…

Όταν λοιπόν ξέρουμε τι πρόκειται να μας συμβεί, δεν μας αξίζει η μοιρολατρία και η υποταγή. Τόσα χρόνια ακούμε για τα έργα αυτά και κανείς από όσους διατείνονται ότι μας αντιπροσωπεύουν στις θέσεις εξουσίας που εμείς τους χαρίσαμε δεν έχει κάνει το παραμικρό για να τα αποτρέψει. Όσο για τις κυβερνήσεις και των δύο μεγάλων κομμάτων, πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον μέχρι να εμφανιστεί η κατάλληλη ώρα για να μας πιάσουν στον ύπνο και να τα χτίσουν όλα «εν μια νυκτί».

Ήρθε, λοιπόν, η ώρα των κατοίκων, ήρθε η ώρα να αρθρώσουμε εμείς τον δικό μας λόγο και να αντισταθούμε. Τον δρόμο δεν τον θέλουμε, γιατί είναι άδικος, είναι άχρηστος για τον εργαζόμενο κόσμο της Αθήνας, είναι καταστροφικός για τις περιοχές μας.

Με τον αγώνα των κατοίκων πολλά τέτοια έργα έχουν αποτραπεί (εμπορευματοποίηση λόφου Φιλοπάππου, πάρκου Πεδίου Άρεως και Δάσους Συγγρού, Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ, λεωφόρος Πικροδάφνης, κάμερες και κεραίες κινητής τηλεφωνίας, παραχώρηση πρώην αεροδρομίου για αγώνες ράλι, παραλία Ελληνικού κ.α.).

Από τις 2/6 φτιάξαμε επιτροπή κατοίκων Γλυφάδας και μαζί με τις επιτροπές των άλλων δήμων οργανωνόμαστε για να αποτρέψουμε και αυτά τα σχέδιά τους. Σας θέλουμε όλους μαζί μας!

 

Διεκδικούμε εδώ και τώρα!

Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή.

Πυκνές και δωρεάν μαζικές μεταφορές, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους παντού.

Αποκατάσταση και προστασία του βουνού, με άμεση απομάκρυνση των χρήσεων που το υποβαθμίζουν. Καμία μετεγκατάσταση χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων και νεκροταφείου στο βουνό. Αναδάσωση και προστασία από πυρκαϊές.

Έξω οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από το βουνό.

Όχι στο μπάζωμα των ρεμάτων. Αποκάλυψη και αποκατάσταση της φυσικής τους μορφής σε συνδυασμό με ήπιες λύσεις αντιπλημμυρικής προστασίας των κατοικημένων περιοχών και ειδικά της Ανθέων που πλημμύρισε στις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις.

Απομάκρυνση του στρατοπέδου της Αεροπορίας από την Τερψιθέα και διαμόρφωση αισθητικού δάσους σαν της Καισαριανής.

Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής. Καμιά εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τώρα!

Απομάκρυνση των ξενυχτάδικων και κάθε εγκατάστασης από την παραλία, καθαρισμός και αποκατάσταση της φυσικής της μορφής και απόδοσή της για δωρεάν χρήση.

Έλεγχο των χρήσεων γης από το Δήμο. Κανένα υπερκατάστημα στη γειτονιά μας. Να τα μαζέψουν και να φύγουν!

 

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας να πάρει ομόφωνα αμετάκλητη απόφαση εναντίωσης στο σύνολο των νέων οδικών έργων, όπως έκανε ο Δήμος Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού

 

Πηγές επιστημονικών στοιχείων:

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων Νότιας Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, Α. Παρασκευόπουλος, 2006.

Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Τμήματος από Κόμβο Καισαριανής μέχρι Αργυρούπολη της Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, Φ.Καλουδιώτης & Συν/τες, 1996.

ΥΠΕΧΩΔΕ/ΟΡΣΑ, Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών για το Μητροπολιτικό Πάρκο.

Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Πράσινο Βιβλίο για το Αστικό Περιβάλλον, Bruxelles 1990.

Αριστοτέλειο Πανεπ/μιο Θεσσαλονίκης, Έρευνα για την ανόρθωση και διαχείριση υποβαθμισμένων περιαστικών οικοσυστημάτων: η περίπτωση του περιαστικού δάσους του Υμηττού, ΣΠΑΥ, 1994.

Διαλέξεις του Αντιπρύτανη Γ. Πολύζου (πρ. πρόεδρος Αρχιτεκτονικής Σχολής) και των καθηγητών Θ. Βλαστού (συγκοινωνιολόγος) και Γ. Σαρηγιάννη (πολεοδόμος) Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Πολεοδομία – Χωροταξία» ΕΜΠ.

Πρακτικά Συνεδρίων, Δελτία Τύπου ΥΠΕΧΩΔΕ, Μελέτη ΤΕΕ, δημοσιεύματα, στον τύπο, διεθνή επιστημονικά άρθρα.

Επόμενη ανοιχτή συζήτηση: Σάββατο 23/6 19.30, στην πλ. Καραϊσκάκη

Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στους νέους δρόμους

 

επιστροφή στην αρχή

 

Ψήφισμα της Επιτροπής Κατοίκων ενάντια στους νέους δρόμους

 

Από τον Αύγουστο του 2006 έχουν έρθει στη δημοσιότητα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για:

επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού από την Κατεχάκη μέχρι την Άνω Γλυφάδα (με κατάληξη πιθανά στην οδό Κων/νου Αθανάτου ή και στην Ανθέων), περιτρέχοντας το βουνό μέσα από την Β΄ ζώνη «προστασίας» του με διαδοχικές σήραγγες και γέφυρες.

επιφανειακή διάσχιση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού κατά μήκος της βόρειας πλευράς του, υπογειοποίηση εντός του Δήμου Ελληνικού και σύνδεση με την Περιφερειακή Υμηττού στο ύψος του νεκροταφείου της Αργυρούπολης.

Σήραγγα στο ύψος του στρατοπέδου της Αεροπορίας στην Άνω Γλυφάδα ώστε ο δρόμος να εξέλθει από την άλλη πλευρά και να φτάσει στα Σπάτα.

Τουλάχιστον 4ις ανισόπεδοι κόμβοι σε Ποσειδώνος, Βουλιαγμένης, Γεννηματά-Αγ.Νεκταρίου και εντός του βουνού.

Όταν έχει αποδειχθεί παγκοσμίως εδώ και 40 χρόνια ότι:

οι νέοι δρόμοι αυξάνουν τον συνολικό αριθμό των οχημάτων στην πόλη, επειδή ακριβώς προσφέρουν χώρο σε αυτά και ενθαρρύνουν την κυκλοφορία τους, ενώ γεννούν και νέες κυκλοφοριακές ανάγκες, με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να μην επαρκούν ούτε αυτοί για την εξυπηρέτησή τους

αν κατασκευάζονταν τόσοι δρόμοι όσοι χρειάζονται για να μετακινούνται καθημερινά οι κάτοικοι μιας πόλης με τα αυτοκίνητά τους, η πόλη θα γινόταν ένα απέραντο αυτοκινητοδρόμιο

οι επιπτώσεις από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων διαπιστώνεται ότι είναι όλο και πιο καταστροφικές για το περιβάλλον (τοπικό και παγκόσμιο), την ποιότητα ζωής στην πόλη, την υγεία και ασφάλεια του πληθυσμού, την κοινωνική ζωή και τους δημόσιους χώρους

οι νέοι δρόμοι λύνουν μόνο προσωρινά τα προβλήματα μετακίνησης, αντιθέτως τα οξύνουν με την πάροδο του χρόνου, μιας και καθιστούν το αυτοκίνητο αναγκαιότητα

οι περισσότερο κερδισμένοι από την κυριαρχία του ΙΧ είναι οι εργολάβοι, οι ασφαλιστικές, οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρίες πετρελαίου

οι τελευταίοι που ευθύνονται για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης είναι οι κάτοικοί της

Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα δεν πρέπει να είναι σήμερα πως θα κινούνται τα ΙΧ ανεμπόδιστα στην πόλη, αλλά πως θα κινούνται οι άνθρωποι! Αυτό μπορεί να επιτευχθεί πια μόνο με την πυκνή ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και με την κατασκευή πεζόδρομων και ποδηλατόδρομων στις γειτονιές.

Οι δρόμοι που προτείνονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν θα λύσουν το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Αθήνας γιατί επιπλέον θα λειτουργούν με διόδια, γεγονός που δεν θα βοηθήσει στην αποφόρτιση του υφιστάμενου κορεσμένου οδικού δικτύου της πόλης.

Όμως οι δρόμοι αυτοί δεν είναι ούτε καν ένα έργο ουδέτερο που δεν χάνουμε και τίποτα αν γίνει.

Αρκεί να ειπωθεί συνοπτικά ότι οι άξονες αυτοί θα επιφέρουν τα εξής στην περιοχή μας:

Αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Φαινόμενα ηχορύπανσης

Μόλυνση των εδαφών και των ρεμάτων

Αύξηση της πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαϊάς

Αύξηση της θερμοκρασίας στις γειτονικές περιοχές

Καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος του Υμηττού (ο Υμηττός προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις γιατί ανήκει στο δίκτυο NATURA)

Διάβρωση του εδάφους

Αύξηση των πλημμύρων

Καταστροφή του φυσικού τοπίου του Υμηττού

Κατάργηση της πρόσβασης στα σημεία πολιτιστικών και λαϊκών εκδηλώσεων

Καταστροφή του σπηλαίου που ανακαλύφθηκε στη θέση της Σήραγγας Υμηττού

Αύξηση της κυκλοφορίας γύρω από τους ανισόπεδους κόμβους που σηματοδοτεί την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής

Διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ πόλης και βουνού

Υποβάθμιση των περιοχών κατοικίας που θα γειτνιάζουν με τους νέους άξονες και τους ανισόπεδους κόμβους

Υπερσυγκέντρωση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και εμπορικών υπερκαταστημάτων σε προνομιακές θέσεις των νέων οδικών αξόνων

Αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων

Συμπερασματικά, απορρίπτουμε πλήρως τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για νέες λεωφόρους στη νότια Αθήνα, με όποια χάραξη και αν προταθούν, γιατί δεν επιθυμούμε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης για την πόλη μας.

 

Αυτά που επιθυμούμε είναι:

Καμία νέα λεωφόρος στην περιοχή.

Πυκνές και δωρεάν μαζικές μεταφορές, πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους παντού.

Αποκατάσταση και προστασία του βουνού, με άμεση απομάκρυνση των χρήσεων που το υποβαθμίζουν. Καμία μετεγκατάσταση χώρου μεταφόρτωσης απορριμμάτων και νεκροταφείου στο βουνό. Αναδάσωση και προστασία από πυρκαϊές.

Έξω οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ από το βουνό.

Όχι στο μπάζωμα των ρεμάτων. Αποκάλυψη και αποκατάσταση της φυσικής τους μορφής σε συνδυασμό με ήπιες λύσεις αντιπλημμυρικής προστασίας των κατοικημένων περιοχών και ειδικά της Ανθέων που πλημμύρισε στις τελευταίες μεγάλες βροχοπτώσεις.

Απομάκρυνση του στρατοπέδου της Αεροπορίας από την Τερψιθέα και διαμόρφωση αισθητικού δάσους σαν της Καισαριανής.

Το πρώην Αεροδρόμιο του Ελληνικού να γίνει Πάρκο Φυσικού Πρασίνου και Αναψυχής. Καμιά εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τώρα!

Απομάκρυνση των ξενυχτάδικων και κάθε εγκατάστασης από την παραλία, καθαρισμός και αποκατάσταση της φυσικής της μορφής και απόδοσή της για δωρεάν χρήση.

Έλεγχο των χρήσεων γης από το Δήμο. Κανένα υπερκατάστημα στη γειτονιά μας. Να τα μαζέψουν και να φύγουν!

Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γλυφάδας να πάρει ομόφωνα αμετάκλητη απόφαση εναντίωσης στο σύνολο των νέων οδικών έργων, όπως έκανε ο Δήμος Αργυρούπολης και ο Δήμος Ελληνικού

Επιτροπή Κατοίκων ενάντια στους νέους δρόμους

τηλ. Επικοινωνίας: 6936838922          email: epitropi@gmail.com

 

επιστροφή στην αρχή

 

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ:

ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΕΙΣ – ΟΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΙ

 

    Η Αθήνα επεκτείνεται προς κάθε κατεύθυνση, «σκαρφαλώνοντας» στους γύρω ορεινούς όγκους (Πάρνηθα, Πεντέλη, Ποικίλο, Υμηττός).

    Το «λεκανοπέδιο» της Αθήνας έχει ήδη ξεχειλίσει προς το Θριάσιο πεδίο και τα Μεσόγεια. Το νέο αεροδρόμιο έχει επιφέρει ανακατατάξεις των χρήσεων γης, προκαλώντας νέες οικιστικές επεκτάσεις.

    Ο Υμηττός, θεωρείται από κάποιους ένα «φυσικό εμπόδιο» για την επέκταση της Αθήνας προς τα ανατολικά και την ουσιαστική συνένωση της με τον χώρο του αεροδρομίου  στα Μεσόγεια, με αποτέλεσμα να δέχεται συνεχείς «οικιστικές πιέσεις».

    Η περιφερειακή λεωφόρος Υμηττού, προγραμματίζεται να προχωρήσει νοτιότερα, πάνω από τον Βύρωνα, τον Καρέα, την Ηλιούπολη, την Αργυρούπολη και να συνδεθεί με την λεωφόρο Βουλιαγμένης και την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος, συνδέοντας την βορειοανατολική Αθήνα με το νέο τουριστικό - επιχειρηματικό πόλο στο Ελληνικό.

    Το νότιο τμήμα της περιφερειακής λεωφόρου Υμηττού, προβλέπεται να αποτελέσει το νέο προσωρινό όριο της Αθήνας, μέχρις ότου οι νέες χρήσεις που θα προκύψουν στην περιοχή  να επιβάλλουν τη δημιουργία ενός νέου αυτοκινητόδρομου (ίσως στην κορυφή του Υμηττού;…).

    Ακόμη, ένας νέος κάθετος αυτοκινητόδρομος προβλέπεται να συνδέει το αεροδρόμιο των Σπάτων, μέσω τούνελ στον Υμηττό, με την νοτιοανατολική Αθήνα και τον τουριστικό - επιχειρηματικό πόλο στο Ελληνικό, τον Άγιο Κοσμά και την παραλία του Φαλήρου.

    Ο Υμηττός προστατεύεται σήμερα από τη δασική και τη πολεοδομική νομοθεσία. Σύμφωνα με το Π.Δ. 544/1978, όλη σχεδόν η «εκτός σχεδίου» περιοχή των δήμων που εφάπτονται στον Υμηττό, θεωρείται δασική και αναδασωτέα και ανήκει στη Β’ Ζώνη Προστασίας, όπου επιτρέπεται μόνο κατ’ εξαίρεση η κατασκευή συγκεκριμένων κοινωφελών εγκαταστάσεων, ενώ απαγορεύεται σαφώς η δόμηση κατοικιών. Στην Α’ Ζώνη Προστασίας που βρίσκεται ψηλότερα, επιτρέπεται μόνο η κατασκευή πολιτιστικών εγκαταστάσεων και κάποιων χώρων αναψυχής.

    Το Π.Δ. 544/1978 αποτέλεσε όλα τα προηγούμενα χρόνια ένα «ανάχωμα» για την αντιμετώπιση της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο Υμηττός από ιδιωτικούς φορείς (π.χ. Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς), την εκκλησία αλλά και φορείς του Δημοσίου (π.χ. Ο.Τ.Α., Δ.Ε.Η. κ.α.).

    Ειδικότερα, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώντας τον Υμηττό ως ένα ξέφραγο οικόπεδο, προωθούν την κατασκευή κτιριακών εγκαταστάσεων οι οποίες υποτίθεται ότι δεν μπορούν να γίνουν εντός των εγκεκριμένων Ρυμοτομικών Σχεδίων.

    Σε διάφορους Δήμους που εφάπτονται στον Υμηττό, έχουν κατά καιρούς εκπονηθεί και προωθούνται «σχέδια» τα οποία συμβάλουν σε οικιστικές επεκτάσεις, προς όφελος των ιδιωτών και της εκκλησίας ή προς κάλυψη πραγματικών κοινωνικών αναγκών. Ωστόσο, τα «σχέδια» αυτά ανατρέπουν τις υφιστάμενες χρήσεις γης, αναιρούν τον δασικό χαρακτήρα του Υμηττού και συμβάλλουν στον περιορισμό της προστασίας του.

    Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Υμηττού ως δημόσιας γης, αποτελεί μέχρι σήμερα έναν σημαντικό παράγοντα για την προστασία του. Για παράδειγμα στην περιοχή του Δήμου Ηλιούπολης, όπου μέχρι πρόσφατα οι κληρονόμοι του Νάστου διεκδικούσαν όλη την δασωμένη πλαγιά του Υμηττού μέχρι την κορυφή, εμφανίζονται σήμερα εκατό περίπου διεκδικητές - καταπατητές δημόσιας γης, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως δασική και αναδασωτέα, ζητώντας την επέκταση του Σχεδίου Πόλεως. Ζητώντας δηλαδή ουσιαστικά να μετατρέψουν την περιοχή σε έναν «νέο Καρέα», εφόσον καταφέρουν πρώτα να αποχαρακτηριστεί η περιοχή, να μην θεωρείται δασική, και κατά συνέπεια να καταργηθεί το «τεκμήριο κυριότητος υπέρ του δημοσίου». Στην περιοχή του Βύρωνα (Καρέα), η εκκλησία διεκδικώντας δημόσιες δασικές εκτάσεις, σχεδιάζει την δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων 67.000 τ.μ., οι οποίες θα συμβάλλουν στην συρρίκνωση του δασικού χώρου και στην επιβάρυνση του με νέες χρήσεις, οι οποίες ανατρέπουν την οικολογική ισορροπία του βουνού. Σε άλλες περιοχές του Υμηττού (Γλυφάδα, Χολαργός), διάφοροι καταπατητές προωθούν σχέδια λεηλασίας της δημόσιας δασικής γης.

 

    Συνοψίζοντας, ο Υμηττός βρίσκεται στο στόχαστρο της κερδοσκοπίας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ιδιωτικά συμφέροντα, εκκλησία, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλοι Δημόσιοι Φορείς επεξεργάζονται σχέδια που συμβάλλουν στη συρρίκνωση της προστασίας του και στην εξαφάνιση του δημόσιου δασικού χαρακτήρα του.

    Για την αντιμετώπιση της παραπάνω απειλής, θεωρείται αναγκαία η δημιουργία ενός αυτόνομου κινήματος πολιτών. Ο συντονισμός των σημερινών υπαρκτών  διάσπαρτων αντιστάσεων είναι αναγκαίος, προκειμένου να ανατραπούν τα σχέδια των εν γένει κερδοσκόπων και να προωθηθεί το δημόσιο συμφέρον. Ήδη έχει συγκροτηθεί η «Διαδημοτική Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση του Υμηττού», στην οποία συμμετέχουν 30 τοπικοί φορείς από 14 Δήμους της ευρύτερης περιοχής, η οποία πραγματοποίησε στις 20/5 «Οδοιπορικό στον Υμηττό» στην περιοχή Βύρωνα – Ηλιούπολης – Αργυρούπολης και προετοιμάζει για τον Οκτώβριο Συνάντηση – Ημερίδα.

    Ο Υμηττός είναι ένα «δημόσιο αγαθό» που ανήκει σε όλους μας. Ας το υπερασπιστούμε τώρα. Αύριο θα είναι αργά…

10 Ιουλίου 2007

Πάνος Τότσικας, πολεοδόμος

μέλος της Διαδημοτικής Συντονιστικής Επιτροπής για τη Διάσωση του Υμηττού

 

επιστροφή στην αρχή