Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

ΚΡΗΤΗ

περισσότερα στο www.ecocrete.gr

 

1.      Χανιά 16-6-2001 6.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ για να μήν πουληθεί η περιοχή των Αγ. Αποστόλων από τον Ε.Ο.Τ.!

2.      7.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ! 

3.      Περιβαλλοντικά προβλήματα Χανίων 6-6-07

4.      Τουριστική Επένδυση Μονής Τοπλού στο Κάβο Σίδερο

5.      ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2008, 2Η ΓΙΟΡΤΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ του  ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

6.      Ακυρώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επενδύσεις βρετανικής εταιρείας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν στη μονή Τοπλού στην Κρήτη

7.      3η ΓΙΟΡΤΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ 2009

8.      συλλήψεις έγιναν στο Αποπηγάδι του Δήμου Κανδάνου, άλλη μια φορά για τα αιολικά πάρκα της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.»

9.      με σύνθημα «Ενα πάρκο από όλους για όλους» οι Χανιώτες φτιάχνουν ένα νέο Πάρκο 6 στρ. στη συνοικία της Αμπεριάς

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ

ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

Τηλ.: 0821-42774, 0821-45228. FAX: 0821-59510. E-mail: ecohania@otenet.gr

Χανιά 16-6-2001

6.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

για να μήν πουληθεί η περιοχή των Αγ. Αποστόλων από τον Ε.Ο.Τ.!

Οι Αγ. Απόστολοι       είναι μία περιοχή δυτικά της πόλης των Χανίων η οποία περιλαμβάνει τρία ακρωτήρια, με μικρές αμμουδερές παραλίες ανάμεσά τους, και σημαντική έκταση νότια της παραλίας με άλσος, χαμηλή βλάστηση και ένα πρόχειρο γήπεδο ποδοσφαίρου που έχει φτιαχτεί από τον τοπικό Δήμο. Διοικητικά η περιοχή αυτή –που έχει πάρει το όνομά της από το εκκλησάκι των Αγ. Αποστόλων που βρίσκεται στη δυτική χερσόνησο-ανήκει στο Δήμο Νέας Κυδωνίας, και συγκεκριμένα στο τμήμα της πρώην κοινότητας Δαράτσου (Κάτω Δαράτσο). Στο κεντρικό ακρωτήριο βρίσκονται τα ερείπια των παλιών «Παιδικών Εξοχών» του Π.Ι.Κ.Π.Α., που είχαν χτιστεί με δωρεά της Ελενας Βενιζέλου και λειτούργησαν για πάρα πολλά χρόνια. Στα ακρωτήρια εκτός από την αυτοφυή βλάστηση έχουν κατά καιρούς φυτευτεί πεύκα, αρμυρίκια, ακακίες κ.α. δέντρα από ιδιώτες, από διάφορους τοπικούς φορείς και από τη Δασική Υπηρεσία. Στις παραλίες υπάρχουν καντίνες και κάποια γήπεδα βόλεϋ.

Η συνολική έκταση, 580 στρέμματα, ανήκει στον Ε.Ο.Τ., στον οποίο παραχωρήθηκε το 1965, μετά από αναγκαστική απαλλοτρίωση από το ελληνικό δημόσιο. Η απαλλοτρίωση έγινε για λόγους «δημοσίας ωφελείας» –υποτίθεται πως ο Ε.Ο.Τ. θα έφτιαχνε οργανωμένες πλάζ και ξενοδοχεία.στην περιοχή. Να σημειωθεί πως την εποχή εκείνη όλες οι βόρειες παραλίες των Χανίων είταν άχτιστες και χωρίς τουριστική ανάπτυξη. Πάντως, υπήρξαν τότε σφοδρότατες καταγγελίες από τη μεριά βουλευτών και άλλων παραγόντων της τοπικής κοινωνίας για την παραχώρηση στον Ε.Ο.Τ. Οι χανιώτες θεωρούσαν –και θεωρούν- την περιοχή αυτή δική τους-είταν η παραδοσιακή εκδρομή όλων για θαλάσσιο μπάνιο και αναψυχή γενικότερα.

Τελικά ο Ε.Ο.Τ. δεν έκανε κανένα έργο στην περιοχή, κατά καιρούς όμως διάφορα σχέδια παραχώρησης της περιοχής για εκμετάλλευση σε ξένες εταιρείες έρχονταν στο φώς. Κανένα όμως σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Από τη δεκαετία του ’80 η τοπική κοινωνία διεκδικεί την περιοχή, ενώ η ιδέα της τουριστικής «αξιοποίησης» από τον Ε.Ο.Τ. παραμένει.

Στο μεταξύ, καθώς η ανεξέλεγκτη και άναρχη τουριστική «ανάπτυξη» οργίασε στην περιοχή, όλος ο βόρειος άξονας των Χανίων έχει τσιμεντοποιηθεί στο έπακρο, η περιοχή του Κάτω Δαράτσου είναι και αυτή κορεσμένη τουριστικά, και έχει μείνει μόνο η περιοχή του Ε.Ο.Τ. στους Αγ. Αποστόλους ως ελεύθερος χώρος πράσινου και αναψυχής κοντά στην πόλη. Είναι ο μόνος ουσιαστικά πνεύμονας της πόλης που έχει απομείνει. Και οι Χανιώτες τον αξιοποιούν κατάλληλα, χειμώνα-καλοκαίρι για μπάνιο, βόλτα με τα πόδια ή ποδήλατο, αθλοπαιδιές κ.λ.π. Το καλοκαίρι, ιδιαίτερα, γίνεται το αδιαχώρητο στις παραλίες, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν (ανεξέλεγκτη εξάπλωση καντινών, ξαπλωστρών, ομπρελών, έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και άλλων υποδομών στην περιοχή κ.α., που πάντως μπορεί σταδιακά η τοπική αυτοδιοίκηση να τα λύσει).

Οι Αγ. Απόστολοι, λοιπόν, είναι ζωτικός χώρος για τους Χανιώτες-είναι, επίσης, ένας χώρος δεμένος με τα προσωπικά βιώματα παλιών και νεωτέρων, συνδέεται στενά με την ιστορία των Χανιών. Γι αυτό τον διεκδικούν, και αρνούνται τη λογική της εκποίησης σε έλληνες ή ξένους επενδυτές για την κατασκευή τεράστιων ξενοδοχείων και συνεδριακών κέντρων στην περιοχή. Οι διάφορες κινήσεις του κ. Χριστοδουλάκη σε αναζήτηση επενδυτών και η αναγγελία για εκποίηση του «φιλέτου» των Αγ. Αποστόλων-όπως ο ίδιος το ονομάζει- έχουν προκαλέσει αηδία και αγανάκτηση στη συντριπτική πλειοψηφία των Χανιωτών. Αυτό το καταλαβαίνει κανείς και από τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων, αλλά κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει τις προσπάθειες της Επιτροπής Φορέων που έχει συσταθεί εδώ και δέκα περίπου μήνες ενάντια στο ξεπούλημα της περιοχής. Περισσότεροι από 35 τοπικοί φορείς υποστηρίζουν την επιτροπή, (ο κατάλογος συνεχώς μεγαλώνει), μηνύματα συμπαράστασης έρχονται από πολλά μέρη της Ελλάδας, 6000 υπογραφές διαμαρτυρίας έχουν ήδη συγκεντρωθεί, εκδηλώσεις οργανώνονται συνεχώς. Κάθε πρόσφορο μέσο πρέπει να χρησιμοποιηθεί σ΄αυτό τον αγώνα, και κάθε δυνατό εμπόδιο πρέπει να μπεί είτε στους θλιβερούς πωλητές της δημόσιας περιουσίας είτε στους υποψήφιους «επενδυτές». Η μαζική κινητοποίηση μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Οι Αγ. Απόστολοι ανήκουν στους πολίτες, και όχι στους πωλητές.

Όχι στο ξεπούλημα της περιοχής.

Να κατοχυρωθεί η έκταση του Ε.Ο.Τ. σαν χώρος περιαστικού πρασίνου για ελεύθερη χρήση των Χανιωτών. Η διαχείρισή της να γίνεται από την τοπική αυτοδιοίκηση με μή κερδοσκοπική λογική και με σεβασμό στο φυσικό περιβάλον.

επιστροφή

7.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ!

      Η «Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των Αγ. Αποστόλων» –που υποστηρίζεται από δεκάδες τοπικούς φορείς και από  περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλη την Κρήτη,- κινητοποιείται για την αποτροπή της εκποίησης της έκτασης του Ε.Ο.Τ. στην περιοχή των Αγ. Αποστόλων και την κατοχύρωσή της ως χώρο περιαστικού πρασίνου, εκφράζοντας τις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της χανιώτικης κοινωνίας. Η εκδήλωση που  οργάνωσε η Επιτροπή στις 22 Ιουνίου  στο «Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας» στα Χανιά, με ομιλίες και συναυλία είχε τεράστια επιτυχία. Παρευρέθηκαν χιλιάδες Χανιώτες. Συμμετείχαν και μίλησαν Νομαρχιακοί και Δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι κινήσεων και τοπικών φορέων που αντιτίθενται στην εκποίηση, όπως επίσης και οι βουλευτές Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΝ) και Γιώργος Χουρμουζιάδης (ΚΚΕ), ο Μάκης Σταύρου από τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων για τη Σωτηρία του Σαρωνικού και ο Γιώργος Βοζικάκης από την Συντονιστική Επιτροπή για την προστασία των Ελεύθερων Χώρων της Αθήνας. 

       Η Επιτροπή έχει συγκεντρώσει πάνω από 7000 υπογραφές διαμαρτυρίας για το θέμα των Αγ. Αποστόλων, μόνο από την ευρύτερη περιοχή των Χανίων! Δεκάδες είναι επίσης τα ψηφίσματα και οι δηλώσεις συμπαράστασης.Για το θέμα των Αγ. Αποστόλων ψήφισμα εξέδοσε και το συνέδριο του Μεσογειακού Δικτύου των Πράσινων Κομμάτων της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά από 22-24 Ιουνίου.

                                                                        Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

 

ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ;

Οι οικολογικές οργανώσεις και η Επιτροπή Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων έχουν επανειλημμένα τονίσει τον κίνδυνο που διατρέχει η δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων όχι μόνο από τις προσπάθειες των κυβερνήσεων για ξεπούλημα αλλά και από την αυθαιρεσία και τις καταπατήσεις.

Τα τελευταία γεγονότα με την κοπή 20 δέντρων και τη διεκδίκηση τμήματος της δημόσιας έκτασης από ιδιώτες αποδεικνύουν ότι η ομηρία στην οποία βρίσκεται η περιοχή από τις κυβερνήσεις ΝΔ (και ΠΑΣΟΚ παλιότερα), λειτουργεί σε βάρος της προστασίας της φύσης της περιοχής και ενθαρρύνει τις αυθαιρεσίες και τις καταπατήσεις.

Η περιοχή των Αγίων Αποστόλων πρέπει άμεσα να παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να διασφαλιστεί ότι δεν θα χτιστεί εκεί κανένα νέο κτίριο. Το πολεοδομικό συγκρότημα των Χανίων ασφυκτιά από το νέφος της Ξυλοκαμάρας και του πλήθους των ΙΧ. Είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία του πολύτιμου πνεύμονα των Αγίων Αποστόλων, που πρέπει άμεσα να χαρακτηριστεί χώρος περιαστικού πρασίνου και να προστατευτεί, όπως ζητάνε οι πάνω από 11.000 Χανιώτες και επισκέπτες των Χανίων που έχουν υπογράψει το κείμενο της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στο Ξεπούλημα των Αγίων Αποστόλων..

Η πολιτική και αυτοδιοικητική ηγεσία των Χανίων οφείλει να διεκδικήσει τον άμεσο χαρακτηρισμό της περιοχής σε χώρο περιαστικού πρασίνου και να φροντίσει για την προστασία και την καθαριότητα της περιοχής.

Επιπλέον, πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην εξασφάλιση και άλλων χώρων πρασίνου για την πόλη των Χανίων, είτε υπαρκτών (Άγιος Ματθαίος, Κήπος) είτε νέων (πάρκο ΑΒΕΑ, στρατόπεδο Μαρκοπούλου, παλιό Νοσοκομείο και Ψυχιατρείο, Ρέμβη).

Η προστασία των δέντρων και του πράσινου της πόλης δεν είναι υπόθεση γραφικών τύπων. Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Έχει άμεση σχέση με το αν θα έχουμε οξυγόνο να αναπνέουμε, σκιά να δροσιζόμαστε το καλοκαίρι, Θα μετατρέψουμε όλη την πόλη κι όλο το βόρειο άξονα σε μια απέραντη έρημο από τσιμέντο κι ύστερα θα βάζουμε κλιματιστικά για να δροσιστούμε το καλοκαίρι, αυξάνοντας κατακόρυφα την κατανάλωση ρεύματος και πολλαπλασιάζοντας τις διακοπές ρεύματος; Ο φαύλος κύκλος τσιμέντο – κλιματιστικό – κατανάλωση ρεύματος – διακοπές ρεύματος  - «ανάγκη» δημιουργίας νέων ενεργειακών σταθμών συνέχεια (με κατανάλωση πάλι πετρελαίου, νέφος, συμβολή στην κλιματική αλλαγή, διαρροή συναλλάγματος, εξάρτηση από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και τους πολέμους κλπ) πρέπει να σπάσει.

Κι ο φαύλος κύκλος αυτός θα σπάσει προστατεύοντας και αυξάνοντας τα δέντρα και το πράσινο της πόλης, μειώνοντας τη χρήση ΙΧ και προωθώντας τις ήπιες μορφές ενέργειας.

Γι’ αυτό πρέπει να προστατέψουμε ως κόρη οφθαλμού τη δημόσια έκταση των Αγίων Αποστόλων και να μην ακούμε τις σειρήνες της γρήγορης «κονόμας» για λίγους και της υπονόμευσης του μέλλοντος των πολλών και ιδίως των παιδιών μας.

Φώτης Ποντικάκης

Μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο Οκτώβριος 2007)

επιστροφή

 

Ο “ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ” ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2007, είναι η Παγκόσμια μέρα για την προστασία του περιβάλλοντος. Ημέρα που κυβερνήσεις και κάθε είδους τοπικές πολιτικές εξουσίες, διοργανώνουν για το θεαθήναι γιορτές για να καλύψουν τις ενοχές της δράσης τους τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου.

Στην πόλη μας, όπου ο εορτασμός γίνεται κατά παράδοση, στον Δημοτικό μας κήπο (τι ειρωνεία αλήθεια, ως προς τον εορτασμό του περιβάλλοντος, το μοναδικό πραγματικό πάρκο της πόλης μας, έγινε επί τουρκοκρατίας από τον Ρεούφ Πασά!), θα ακουστούν ξανά από τους «αρμόδιους» μεγάλα λόγια και θα διαβαστούν σημαντικές διακηρύξεις για το περιβάλλον.

            Ο κάθε Χανιώτης όμως, έχει ήδη αντιληφθεί ότι όλες οι διακηρύξεις περί περιβάλλοντος κυριολεκτικά γελοιοποιούνται από:

·         την απόφαση της Δημοτικής αρχής για την τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, παρά την αντίθεση σύσσωμης της χανιώτικης κοινωνίας,

·         την απειλούμενη «αξιοποίηση» (βλ. ξεπούλημα) του παλαιού ψυχιατρείου στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού,

·         την τραγελαφική αλληλομετάθεση αρμοδιοτήτων και ευθυνών με αποτέλεσμα την αδυναμία της παρέμβασης στο χώρο του παλαιού νοσοκομείου,

·         την τραγική εγκατάλειψη στην τύχη τους του μνημειακού συγκροτήματος των Νεωρίων, στερώντας την πόλη μας από τους σημαντικότατους αυτούς χώρους πολιτιστικών δράσεων,

·         το φάντασμα του Ξενία που δεν φαίνεται να ταράζει τον βαθύτατο ύπνο των αρμοδίων εδώ και χρόνια,

·         τον δραστικό περιορισμό των ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, οι οποίοι δίδονται στους ιδιώτες για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες,

·         το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη μας, που τα τελευταία χρόνια οξύνεται συνεχώς. Το νέφος έκανε ήδη τις πρώτες απειλητικές επισκέψεις του,

·         τις καταλήψεις των πεζοδρομίων που κάνουν την πόλη αδιάβατη. Πάνω από το 60% των πολιτών είναι μαμάδες με καροτσάκια, παιδιά, ΑΜΕΑ, υπερήλικες, που εμποδίζονται καθημερινά. Ο πεζός στην ουσία δεν έχει δικαιώματα, ούτε στο δρόμο, ούτε στο πεζοδρόμιο. Οι δε πεζόδρομοι που δημιουργούνται, μετατρέπονται αυτομάτως σε πάρκινγκ.

·         τους ποδηλατόδρομους που ενώ πανηγυρικά ψηφίστηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, παραμένουν, μόνο στα χαρτιά,

·         την προσπάθεια να θεωρηθούν οι κάτοικοι του Κουμπελή ως δυσφημιστές του τουρισμού της πόλης μας γιατί αγωνίζονται για μαζικές δεντροφυτεύσεις, αστική συγκοινωνία, παιδικές χαρές και να σταματήσουν οι δυσοσμίες του βιολογικού.

Αντί για διακηρύξεις για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, χρειάζονται πράξεις και μια άλλη πολιτική. Χρειάζεται περισσότερο από όλα η καθημερινή δράση του καθενός μας για να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν. Χρειάζεται δράση μέσα από ομάδες πολιτών, συνελεύσεις γειτονιάς και αποτελεσματικός συντονισμός τους για την ανάπτυξη τοπικών κινημάτων.

Οι νίκες που έχουμε πετύχει στα θέματα της «αξιοποίησης» της Γαυδοπούλας και των Αγίων Αποστόλων και η δυναμική του κινήματος που έχει δημιουργηθεί για το πράσινο στο στρατόπεδο Μαρκοπούλου, μας δείχνουν τον δρόμο.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΜΠΕΛΗ

ΠΟΔΗΛΑΤΡΕΙΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΖΩΝ

 

επιστροφή

 

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ "ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ"

Μήνυμα εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κρήτης
στην κοινή συνέντευξη τύπου της Τρίτης 30-10-2007 των εκπροσώπων 5 ξεχωριστών υποθέσεων (ΓΟΥΔΗ, ΕΛΑΙΩΝΑΣ, υπογειοποίηση Προαστιακού, Αχελώος, Μονή Τοπλού (Κάβο Σίδερο)0 που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία Ελεύθερων χώρων και την ποιότητα ζωής και που θα εξεταστούν την Παρασκευή 2-11-2007 από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σητεία, 29 Οκτωβρίου 2007

 

Εκατοντάδες πολίτες κυρίως από τους Δήμους της Ανατολικής Κρήτης Ιτάνου, Σητείας και σύσσωμες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της Κρήτης έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με αρ. 163381/4564/5.2.2007 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου "Κάβο Σίδερο" σε έκταση 26.000 περίπου στρεμμάτων του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Δήμου Ιτάνου Νομού Λασιθίου, με φορέα υλοποίησης την εγγλέζικη εταιρεία «Loyalward Ltd» ή αλλιώς «Minoan Group».

Πρόκειται για ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης ασυνήθιστα μεγάλων διαστάσεων, το οποίο άγεται και φέρεται για πάνω από 15 χρόνια και το οποίο συντίθεται από έξι τουριστικά «συγκροτήματα – χωριά» δυναμικότητας 7.000 κλινών, τρία γήπεδα γκολφ, συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια, αναψυκτήρια, εμπορικά καταστήματα, δρόμους και όλη την απαραίτητη υποδομή για την λειτουργία του.

Το έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστεί μέσα σε μια αμιγώς φυσική περιοχή, άριστα διατηρημένη, η οποία διαθέτει αξιοζήλευτη αισθητική και τεράστια ιστορική, πολιτιστική, αρχαιολογική και περιβαλλοντική σημασία (Φοινικόδασος Bάι, Ερημούπολη - Ίτανος) με τα αυθεντικά χαρακτηριστικά της Κρητικής φύσης που είναι η φρυγανώδης και δασική βλάστηση, η πλούσια πανίδα και χλωρίδα. Τυχόν πραγματοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα προκαλέσει μεγάλες αρνητικές περιβαλλοντικές, χωροταξικές, και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επιβάλλοντας ένα πρότυπο ανάπτυξης εντελώς ξένο προς τη φυσιογνωμία του Νομού Λασιθίου και της Κρήτης.

Το σχέδιο αυτό παραγνωρίζει κατά ευθύ τρόπο την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, του τοπίου και των φυσικών πόρων και αντιστρατεύεται κάθε έννοια βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης εγκαθιστώντας τεράστια τουριστικά συγκροτήματα σε παραλιακούς λόφους και παραλίες που διατηρούν τα πρωτογενή φυσικά χαρακτηριστικά τους και γήπεδα γκολφ και παρεμβάσεις σε περιοχές που διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή Κρητική βλάστηση και αισθητική.

 

Το έργο χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στα Βαλκάνια και είχε όλη την υποστήριξη από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του Πα.Σο.Κ. Στην πραγματικότητα, όπως καταδεικνύεται, πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο σκάνδαλο από  οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική σκοπιά.

Παράβαση κραυγαλέα είναι το γεγονός ότι η έκταση στην οποία σχεδιάζεται η επένδυση βρίσκεται μέσα σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000 με κωδικούς GR 4320009 και GR 4320009 "Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο" που αποτελεί Τόπο Κοινοτικής Σημασίας και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. Για την περιοχή, η πολιτεία δεν μερίμνησε, όπως είχε υποχρέωση, ούτε να την προστατεψει, ούτε και να συστήσει τον απαραίτητο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας, Φορέα Διαχείρισής της. Το Διαχειριστικό Σχέδιο που είχε εκπονηθεί και το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, περίμεναν 10 χρόνια τώρα στα συρτάρια του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για να δουν να ανατρέπονται από μια περιπτωσιακή απόφαση έγκρισης μιας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων!

Η επένδυση γίνεται σε μια περιοχή που ανήκει στην πολύ υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση Ξηρο - Θερμο Μεσογειακή Ζώνη. Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους αγωνιζόμαστε να σταματήσουμε αυτό το καταστροφικό έργο είναι το γεγονός ότι η επένδυση αυτή μαζί με τις υπόλοιπες που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ιτάνου ξεπερνούν τα 30.000 στρέμματα και οι υποδομές τους αφορούν σε περίπου 11.000 κλίνες και 5 ή περισσότερα γήπεδα γκολφ διεθνών προδιαγραφών και όλα αυτά σε ένα δήμο με πληθυσμό 2.514 κατοίκους (!) που απασχολούνται σε ήπιες γεωργικές και τουριστικές εκμεταλλεύσεις.

Ειδικά, οι απαιτήσεις τέτοιων επενδύσεων σε νερό είναι εξωφρενικές για μια  περιοχή της Ελλάδας που στη χαρτογράφηση για τις περιοχές υψηλού κινδύνου για ερημοποίηση βρίσκεται στο κόκκινο.

Ούτως ή άλλως, όμως, δεν είναι,  θεμιτό να σχεδιάζονται τέτοιου μεγέθους και έκτασης έργα, με γήπεδα γκολφ και χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες μέσα σε οποιαδήποτε περιοχή, χωρίς να έχουν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες για τον προσδιορισμό και την λεπτομερή οριοθέτηση των περιοχών και για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής.

Καταφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας επειδή η ένσταση που υποβάλλαμε στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ούτε καν απαντήθηκε! Στο πολυσέλιδο κείμενο της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, κάπου απλά αναφέρεται ότι «ελήφθη υπ΄όψη»!

Αισιοδοξούμε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, ένας από τους ελάχιστους θεσμούς στη χώρα μας που δείχνουν πραγματική ευαισθησία για την εφαρμογή του άρθρου 24 του Συντάγματος, θα λάβει πολύ πιο σοβαρά υπ΄όψη τις αιτιάσεις μας.

Στο μεταξύ, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε τον αγώνα μας για την κοινωνία και το περιβάλλον, απαιτώντας:

Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 του Συντάγματος

Να μην αποδυναμωθεί η δικαστική εξουσία

Να αποσυρθεί το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, που επιχειρεί να νομιμοποιήσει την κυριαρχία του μαζικού τουρισμού και την επέλαση του real estate στη χώρα μας, θύματα των οποίων είναι ήδη σε πολύ μαγάλο βαθμό τα νησιά μας μεταξύ των οποίων και η Κρήτη.

 

Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δήμου Ιτάνου

Συντονιστική Επιτροπή Κινήσεων και Οικολογικών Ομάδων Επαρχίας Σητείας

Οικολογική Ομάδα Σητείας

Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη"
συντονιστικό όργανο 15 οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των παραπάνω.

Σωματεία, οργανώσεις και επιτροπές αγώνα που απαρτίζουν το Δίκτυο (αλφαβητικά):

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΒΙΑΝΝΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α. Π. Ε. ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

www.ecocrete.gr

ένα χρήσιμο κείμενο για την αφαλάτωση και τα γήπεδα γκόλφ

επιστροφή

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΜΑΪΟΥ 2008

2Η ΓΙΟΡΤΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ

 ΣΤΗΝ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

 

Το στρατόπεδο Μαρκοπούλου  αποτελεί όρο ζωής για την πόλη μας σήμερα. Δεν είναι οικόπεδο για τις  φιλοδοξίες και τους μεγαλοϊδεατισμούς κανενός παράγοντα. Δεν είναι γη σε αναμονή κάποιας «ανάπτυξης» μέσω της εργολαβίας.

Το σύνολο των Χανιωτών, όχι μόνο των ντόπιων, αλλά και όλων όσων επέλεξαν να ζήσουν και να εργαστούν σ’ αυτή την πόλη, αξιώνει τη χρήση του συνόλου του στρατοπέδου  ως χώρο πρασίνου και ενός σχολείου. Είναι η εκφρασμένη αγωνία μας για την προοδευτική συρρίκνωση τόσο του πράσινου, όσο και των ελεύθερων χώρων από αυτή την πόλη, που έχει πάψει προ πολλού να είναι η πόλη των γιασεμιών, με όλες τις συνέπειες για την ποιότητα της ζωής μας. 

Αγωνιούμε, γιατί είναι στην ουσία ο τελευταίος υποψήφιος χώρος πρασίνου που έχει απομείνει και γνωρίζουμε ότι αυτός ο χώρος, τόσο λόγω της τοποθεσίας του όσο και του μεγέθους του, μπορεί να αποτελέσει μια πραγματική ανάσα για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς πράσινο και ελεύθερους χώρους είμαστε μισοί. Είναι αφύσικο να προσαρμόζουμε τη ζωή μας μόνο στο χτισμένο περιβάλλον, στο τσιμέντο και στην άσφαλτο.

Σε μια γενικότερη κατάσταση κοινωνικής αδρανοποίησης, όλοι μας πρέπει να σκεφτούμε ότι μια μέρα μπορεί να ξυπνήσουμε χωρίς τους χώρους εκείνους που πηγαίναμε βόλτα, που ερωτευτήκαμε, που μάθαμε ποδήλατο. Με τον επόμενο σεισμό ή με τον επόμενο καύσωνα μπορεί να βρεθούμε σε απόγνωση.

Ας νοιαστούμε σήμερα. Η εμπειρία μας λέει ότι οι αντιστάσεις των ανθρώπων της πόλης μας, όπως εκφράζονται μέσα από τους οργανωμένους κοινωνικούς φορείς και τις ομάδες πολιτών, μπορούν να αποτελέσουν αντίβαρο, αποτρέποντας τα χειρότερα αλλά και να κερδίζουν αιτήματα.

Ας προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε τα νοήματα της κοινότητας, της συλλογικής ταυτότητας του πολίτη και της πολιτικής, ως υπόθεσης των πολλών για τον καθορισμό της ζωής μας.

Πρωτοβουλία Χανιωτών – Συνέλευση κατοίκων περιοχής Μαρκοπούλου

επιστροφή

Ακυρώνει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις επενδύσεις βρετανικής εταιρείας σε έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων, που ανήκουν στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Η Ολομέλεια του ΣτΕ, σε διάσκεψη, υιοθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας κυρίας Κατερίνας Χριστοφορίδου, η οποία είχε διαπιστώσει σοβαρές πλημμέλειες στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο στο Λασίθι.

Η εισηγήτρια είχε υποστηρίξει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έγινε νόμιμα, καθώς δεν έχει προηγηθεί πρόβλεψη οργανωμένης δραστηριότητας με βάση χωροταξικό σχεδιασμό. Κατά την εισηγήτρια η συγκεκριμένη περιοχή προορίζεται μόνο για ήπια τουριστική ανάπτυξη και μόνο στο αναγκαίο μέτρο, ενώ η προβλεπόμενη αποτελεί εντατική τουριστική ανάπτυξη.

Ακόμη, είχε εκφράσει αμφιβολίες για τη νομιμότητα της χωροθέτησης γηπέδων γκόλφ καθώς αλλοιώνουν την αισθητική και τη φυσιογνωμία του τόπου.

Για το λόγο αυτό η εισηγήτρια είχε προτείνει να γίνει δεκτή ή αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας περίπου 300 κάτοικοι της περιοχής και ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη. Με τις αιτήσεις τους ζητούσαν να ακυρωθεί η κοινή υπουργική απόφαση του 2007 με την οποία εγκρίθηκαν περιβαλλοντικοί όροι «για την ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος Παναγία η Ακρωτηριανή στην περιοχή Κάβος Σίδερο, Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρεία Loyalward ltd».

Η εισήγηση της κυρίας Χριστοφορίδου έγινε δεκτή, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Ολομέλεια σε διάσκεψη. Η απόφαση της Ολομέλειας αναμένεται να δημοσιεύσει το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γιώργο Σανιδά υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς αλλά και ευθύνες κρατικών οργάνων στην υπόθεση της Μονής Τοπλού στην Κρήτη.

(ελήφθη 9-4-09)

επιστροφή

 Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων

 

3η ΓΙΟΡΤΗ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΜΑΪΟΥ 2009

“ Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα…”

Στην εποχή τoυ τσιμέντου, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι αποτελούν ανάσα ζωής και ελευθερίας. Γι' αυτό αναπτύσσονται και ολοένα διογκώνονται τα κινήματα των πολιτών σε ολόκληρη πλέον την Ελλάδα, που πέρα από κόμματα, ιδεολογίες, παρατάξεις, θέσεις και αντιθέσεις, προτάσσουν την ανάγκη προστασίας των χώρων των προς μετεγκατάσταση στρατοπέδων από οικοδομικές παρεμβάσεις και για την απόδοσή τους στους πολίτες ως χώροι πρασίνου και αναψυχής, χωρίς διαπραγματεύσεις και ανταλλάγματα. Απαιτούν παράλληλα, την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο αποδίδεται ένα μεγάλο μέρος της έκτασης των στρατοπέδων στο ταμείο των στρατιωτικών προς εκμετάλλευση (πολυκατοικίες – εμπορικά κέντρα).

Στις περισσότερες πόλεις της χώρας μας, η τοπική αυτοδιοίκηση συμπλέει με τα κινήματα πολιτών και διεκδικούν από κοινού (έχοντας ήδη αρκετές επιτυχίες) την απόδοση του συνόλου των στρατοπέδων στους πολίτες τους ως χώρων πρασίνου, υλοποιώντας έτσι και το ψήφισμα που οι κινήσεις πολιτών κατέθεσαν στο τελευταίο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.)

Στην πόλη μας, όπου έχουμε το θλιβερό προνόμιο, έναν δήμαρχο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., να αντιστέκεται σθεναρά τόσο στη θέληση του Χανιώτικου λαού όσο και στις αποφάσεις του οργάνου που εκπροσωπεί, έχει αναπτυχθεί ως αντίβαρο, ένα ιδιαίτερα σημαντικό κίνημα πολιτών που με το δυναμισμό και τη μαζικότητά του, έχει δείξει ότι μπορεί να αποτρέπει τα χειρότερα αλλά και να κερδίζει αιτήματα.

 Η γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, αποτελεί το αποκορύφωμα στον αγώνα για την προστασία των ελεύθερων χώρων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών αυτής της πόλης. Τα δύο τελευταία χρόνια οι χιλιάδες των κατοίκων που συναντήθηκαν στο δρόμο μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου, ανέδειξαν με εντυπωσιακό τρόπο την αναγκαιότητα του πάρκου που οραματιζόμαστε όλοι μας. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Ενός πάρκου ανάσας για ολόκληρη την πόλη.

Στις 9 του Μάη δίνουμε το τρίτο ραντεβού μας μπροστά στην πύλη του στρατοπέδου. Καλούμε και φέτος όλους τους Χανιώτες αλλά και όσους έχουν επιλέξει να ζουν σε αυτή την πόλη, να δηλώσουμε για άλλη μια φορά ότι ο χώρος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου ανήκει σε εμάς και στα παιδιά μας, ως χώρος πρασίνου και αναψυχής και  δεν πρόκειται να τον αφήσουμε να αξιοποιηθεί στα χέρια καμιάς «εργολαβίας».  Ας είμαστε και πάλι όλοι παρόντες γιατί το μέλλον μας το κερδίζουμε μόνο με την ενεργό συμμετοχή και με αγώνες.

Πρωτοβουλία Χανιωτών Για Το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

 

επιστροφή

 

14 συλλήψεις στα Χανιά για τα αιολικά πάρκα της έντασης

    Συμπλοκές αστυνομικών και διαδηλωτών, αλλά και συλλήψεις έγιναν στο Αποπηγάδι του Δήμου Κανδάνου, άλλη μια φορά για τα αιολικά πάρκα της εταιρείας «Αιολική Μουσούρων Α.Ε.».
Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 14 ατόμων, που εμπόδισαν με τα σώματά τους την εκτέλεση των εργασιών που οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Κανδάνου και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες βάσει του άρθρου 330 του ποινικού κώδικα για παράνομη βία.
Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν η επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Κανδάνου Στέλλα Αλφιέρη. Ολοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι έως τις 6 το απόγευμα. Στο Α.Τ. Κανδάνου, ενώ κάτοικοι και εταιρεία αντάλλαξαν μηνύσεις.
Στο μεταξύ, έξω από το Αστυνομικό Τμήμα όπου κρατούνταν είχε συγκεντρωθεί κόσμος από την περιοχή, αλλά και τα Χανιά για να εκφράσει τη συμπαράστασή του.
Να σημειώσουμε ότι μετά τη σύλληψη των 14 ατόμων και την απομάκρυνσή τους από το Αποπηγάδι η εταιρεία προχώρησε κανονικά στην εκτέλεση εργασιών. Ο δήμαρχος Κανδάνου Ευτύχης Δασκαλάκης καταδίκασε τις συλλήψεις και είπε ότι είναι αντίθετος σε κάθε έργο πριν η Περιφέρεια ελέγξει τη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων.
Ο νομικός εκπρόσωπος της Εταιρείας Χαράλαμπος Παπαδομιχελάκης είπε στους δημοσιογράφους ότι η εταιρεία προχωράει βάσει του νόμου, των αποφάσεων των δικαστηρίων και της διοίκησης και πρόσθεσε ότι η παρουσία της αστυνομίας στον χώρο των εργασιών οφείλεται στην επιβεβαιωμένη αδειοδότηση και τη νομιμότητα του έργου.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=11/02/2010&id=131035 11/2/2010

 

επιστροφή

 

Δράση με νόημα, αυτή της Αμπεριάς, όπου με σύνθημα «Ενα πάρκο από όλους για όλους», κάτοικοι της Αμπεριάς και μέλη της ομάδας p-public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, με τη συνδρομή του Δήμου Χανίων, άρχισαν το περασμένο Σαββατοκύριακο [14 και 15 Μαίου 2011] να μεταμορφώνουν τα 6 στρέμματα δημοτικής περιουσίας σε πάρκο αναψυχής με πράσινο και λουλούδια. Περίοικοι και νέοι αρχιτέκτονες, μαζί με πλήθος εθελοντών, όπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του συναδέλφου Δημήτρη Μαριδάκη, «οπλισμένοι» με φτυάρια, τσουγκράνες, καρότσια, διάφορα εργαλεία και υλικά -κυρίως όμως με πολύ μεράκι και ενδιαφέρον- άρχισαν να «πολεμούν» την εγκατάλειψη δίνοντας μορφή σε έναν χώρο αφιλόξενο και μέχρι χθες απρόσιτο. Αξίζουν συγχαρητήρια οι εμπλεκόμενοι σε αυτή την πρωτοβουλία, η οποία πράγματι ανοίγει δρόμους για το μέλλον. Για ένα μέλλον καλύτερο, με ουσιαστική αξιοποίηση των δημόσιων χώρων.
Γ. ΛΥΒ. 17 Μαΐου 2011 http://acrovasies.blogspot.com/2011/05/blog-post_4596.html

επιστροφή

 

Χανιά, 8-10 Ιουνίου 2012 call for participants, λήξη 9 Απριλίου

δημόσιος χώρος τόπος & μέσο έκφρασης

Η ομάδα p_public, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων, διοργανώνει και φέτος για 3η συνεχή χρονιά, το φεστιβάλ

p_public. Ο βασικός κορμός του αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων και παρουσιάσεων στο χώρο του Κέντρου

Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, από νέους επιστήμονες, καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Παράλληλα, μια σειρά γεγονότων και εικαστικών εγκαταστάσεων στην πόλη των Χανίων φιλοδοξούν να αλλάξουν προσωρινά ή

και γιατί όχι μόνιμα, το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης.

Φέτος το p_public διαπραγματεύεται το δημόσιο χώρο ως μέσο και τόπο έκφρασης. Τα πρόσφατα γεγονότα, όπως το κίνημα

των πλατειών και οι μαζικές πορείες, τοποθετούν το δημόσιο χώρο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και επαναφέρουν κάποια

ερωτήματα όπως: Σε ποιες βάσεις δομείται ο σύγχρονος δημόσιος χώρος; Τι εκφράζει και ποιοι εκφράζονται μέσα από αυτόν;

Η ευρύτερη κοινωνική και οικονομική κρίση θέτει σε κρίση τη μορφή και λειτουργία του δημόσιου χώρου. Ιδέες και πολιτικές,

προσαρμοσμένες στις νέες συνθήκες διαβίωσης, καθορίζουν το σχεδιασμό του, ενώ έκτακτες και ασυνεχείς λειτουργίες επιβάλουν

αλλαγές και προσαρμογές στη μορφή του ή απλά στις συνειδήσεις των χρηστών του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο σας καλούμε να προβληματιστείτε, να εκφραστείτε και να συμμετάσχετε ενεργά στις συζητήσεις και τις

δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη των Χανίων το τριήμερο 8 -10 Ιουνίου 2012.

Για δηλώσεις συμμετοχής, έως τις 9 Απριλίου, πληροφορίες καθώς και για εθελοντική συμμετοχή, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα

μας www.p-public.gr ή επικοινωνήστε με τα: info@p-public.gr (για γενικές πληροφορίες),

lectures@p-public.gr (για δηλώσεις συμμετοχής στις διαλέξεις),

events@p-public.gr (για δηλώσεις συμμετοχής στα δρώμενα).

Εάν θέλετε να στηρίξετε οικονομικά την προσπάθειά μας, επικοινωνήστε με το: funds@p-public.gr

Διαλέξεις

Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (Κ.Α.Μ.) στις 9 και 10 Ιουνίου 2012 και θα

οργανωθούν σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Μέσα από αυτές, ευελπιστούμε ότι θα εντοπιστούν και θα αναπτυχθούν όλες εκείνες

οι παράμετροι που διαμορφώνουν σήμερα το δημόσιο χώρο και τον καθιστούν μέσο και τόπο έκφρασης.

1. Η έκφραση μιας ιδέας ως παράμετρος σχεδιασμού του δημοσίου χώρου

Αφορά δημόσιους χώρους που σχεδιάζονται με σκοπό να υπηρετήσουν μια συγκεκριμένη ιδέα, πολιτική, θρησκευτική, κοινωνική,

οικονομική, πολιτιστική.

2. Άτυπες - άυλες μορφές δημοσίου χώρου

Μέσα επικοινωνίας που μπορούν να χαρακτηριστούν και ως δημόσιοι χώροι στους οποίους πραγματοποιείται μια αδιάκοπη

ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και τρόπων έκφρασης (διαδίκτυο και λοιπά μέσα επικοινωνίας).

3. Η διαμόρφωση του δημοσίου χώρου μέσα από τη χρήση του

Η συνειδητή ή ασυνείδητη παρέμβαση των χρηστών στο δημόσιο χώρο, που αφήνει χωρικό αποτύπωμα και καθορίζει τη μορφή

και τη λειτουργία του.

4. Προσωρινές χρήσεις / Μόνιμες ταυτότητες

Η έκφραση στο δημόσιο χώρο που δεν αφήνει υλικά ίχνη, αλλά έχει τη δυνατότητα να καθορίσει ή να ανατρέψει την υπάρχουσα

ταυτότητά του, στη συνείδηση των χρηστών.

Δρώμενα

Η θεωρία γίνεται πράξη, εκτός των ορίων του Κ.Α.Μ. θα πραγματοποιηθούν κάθε είδους καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και

παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σημεία της πόλης των Χανίων, με άξονα την αποκατάσταση της σχέσης των δημόσιων χώρων της με

τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Έμφαση θα δοθεί στη χρήση των υπαίθριων αδιαμόρφωτων, δυσλειτουργικών,

εγκαταλειμμένων χώρων και στην εναλλακτική χρήση των υφιστάμενων δημόσιων.

Τα δρώμενα θα πραγματοποιηθούν στις 8, 9 και 10 Ιουνίου 2012 και θα έχουν σκοπό την εκ νέου ανακάλυψη της πόλης των

Χανίων και την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούμε, βιώνουμε και αντιλαμβανόμαστε το φυσικό και αστικό τοπίο,

πάντα με σεβασμό στις παραδόσεις και την ιστορία του τόπου.

Τα σημεία που προτείνουμε για δράσεις, είναι ενδεικτικά τα εξής:

Ενετικά Νεώρια, προβλήτα Ενετικού Λιμανιού, ανάχωμα Ανατολικών Ενετικών Οχυρώσεων, Αγορά, Φορτέτσα και

λιμενοβραχίονας, οδός Κανεβάρο (δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο), πλατεία Σπλάντζιας, Βενετσιάνικη εκκλησιά Αγίας Ειρήνης,

εκκλησία Αγίου Ρόκκου, προμαχώνας Moceningo, παρεκκλήσι Renier, χώρος πισίνας πρώην ξενοδοχείου Ξενία, πρώην

εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, αστικό κενό δίπλα στο Γιαλί Τζαμισί, Δημοτικός Κήπος, πάρκο Αμπεριάς κλπ.

Τα διαφορετικά σημεία, θα ενωθούν μέσω “καλλιτεχνικών περιπάτων” στους οποίους ο/η καλλιτέχνης θα έχει τη δυνατότητα να

παρουσιάσει το έργο του/της. Με την επιδίωξη να ενεργοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος της πόλης, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο

καλλιτεχνικών διαδρομών, μέσω των οποίων ο πολίτης/ επισκέπτης θα μπορέσει να παρακολουθήσει μια σειρά από εκδηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό, θα έχει τη δυνατότητα να παρατηρεί κατά μήκος των διαδρομών, γνώριμα και μη μέρη, τα οποία θα έχουν

αποκτήσει νέες χρήσεις. Μέσω αυτής της διαδραστικής κίνησης, θα μπορέσει να γίνει αντιληπτή μια εναλλακτική άποψη των

δημόσιων χώρων της πόλης.

Περιμένουμε τις προτάσεις σας, για εναλλακτικούς τρόπους χρήσης ή μετασχηματισμού δεδομένων αστικών χώρων, με

εικαστικές παρεμβάσεις και εγκαταστάσεις.__