Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Χαλάνδρι-Χολαργός 2 (προηγούμενα Χαλάνδρι-Χολαργός 1)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΡΗΣΜΟ

ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

    «Η δυσκολία στάθηκε πάντα στη ζωή μέγας ερεθισμός, ξυπνάει και κεντρίζει όλες μας τις ορμές καλές και κακές για να υπερπηδήσουμε το εμπόδιο που υψώθηκε ξαφνικά μπροστά μας και επιστρατεύοντας όλες μας τις δυνάμεις που αλλιώς θα ύπνωναν ή θα ενεργούσαν σκόρπια και ανόρεχτα, φτάνουμε κάποτε πολύ πολύ μακρύτερα από ότι ελπίζαμε..»

Ν.Καζαντζάκης

     Ξημερώματα 25ης Μαρτίου, ώρα 3:30, αυτόπτες μάρτυρες βλέπουν φλόγες στον πρώτο όροφο του οικήματος της κατάληψης Πραποπούλου στο χαλάνδρι και τρία άτομα να βγαίνουν από την είσοδο του κτήματος, κρατώντας λοστό και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που είχαν αφαιρέσει. Σε λίγα λεπτά η φωτιά εξαπλώνεται στα πάνω δωμάτια και η στέγη καταρρέει, ενώ μια δεύτερη εστία στο ισόγειο δεν επεκτείνεται. Οι δράστες επιβιβάζονται σε σταθμευμένο όχημα και απομακρύνονται. Γείτονες και αυτόπτες μάρτυρες ειδοποιούν την πυροσβεστική, η οποία καταφθάνει με πέντε οχήματα και την αστυνομία η οποία παίρνει καταθέσεις. Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα, κόσμος καταφθάνει στο χώρο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να βοηθήσει στις εργασίες αποκατάστασης που ξεκίνησαν άμεσα.

    Ο εμπρησμός αυτός έρχεται να προστεθεί σε μακρά λίστα παρόμοιων επιθέσεων το τελευταίο διάστημα σε αυτοοργανωμένους χώρους, στέκια, καταλήψεις και πρωτοβουλίες κατοίκων και εντάσσεται στο πλαίσιο τρομοκράτησης και καταστολής οποιασδήποτε διαφορετικής φωνής και δράσης. Ενδεικτικά τους τελευταίους μήνες έχουν δεχθεί επίθεση η κατάληψη Λέλας Καραγίαννη, το στέκι Θερσίτης, η λέσχη Υπογείως στην Καλλιδρομίου, η ΠΡΩτοβουλιά Κατοίκων στα Νοτια, το κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου, συνδικαλιστικοί χώροι κ.α.

 

Σε τί τους ενόχλησε η κατάληψη κτήματος Πραποπούλου;
Μήπως η συνεχής ενασχόληση με θέματα της τοπικής κοινωνίας;
Μήπως η αντίδραση μας στα σχέδια εκμετάλλευσης των τελευταίων ελεύθερων χώρων;

Μήπως η αντίθεση μας στο ¨καινοτόμο¨ τσιμεντάρισμα της ρεματιάς;
Μήπως η δράση μας ενάντια στην μεταφορά του υπουργείου οικονομικών στο νομισματοκοπείο;

Ή μήπως η ίδια η φύση του εγχειρήματος της κατάληψης που αντιτάσσεται στις κυρίαρχες δομές;

 

    Η αυτοοργάνωση ενοχλεί, η πρακτική του να συνδιαμορφώνεις ισότιμα και αμεσοδημοκρατικά μαζί με άλλους, παίρνοντας τη ζωή σου στα χέρια σου. Οφείλεις να ρωτάς και να παίρνεις άδεια από τους ειδικούς, τους αντιπροσώπους, το κόμμα. Η έλλειψη ιεραρχίας είναι μια προσβολή που δεν μπορεί να γίνει έτσι εύκολα δεκτή, ακόμα περισσότερο όταν αυτή η ¨ανήκουστη¨ επιλογή με όλες τις δυσκολίες της δείχνει να λειτουργεί.

    Η αλληλεγγύη ενοχλεί. Σε μια εποχή ατομικισμού και ωχαδερφισμού, είναι προβληματικό να συναντάς ανθρώπους που ενωμένα και παρά τις διαφωνίες τους συντροφικά παίρνουν αποφάσεις που απομακρύνονται απ’ τη λογική του λαϊφστάιλ και της αποχαύνωσης.

    Ο αντιεμπορευματικός χαρακτήρας ενοχλεί. Σήμερα που τα πάντα πουλιούνται κι αγοράζονται και κάθε ανάγκη για επικοινωνία, συνεύρεση και δημιουργία γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με σκοπό το κέρδος, ο χαρακτήρας αυτός αποτελεί λογική εχθρική σ’ όσους προσβλέπουν σε αυτό.

 

Ποιοί έχουν κάτι να κερδίσουν από την επίθεση αυτή;
    Αυτοί που μη μπορώντας τόσα χρόνια να βρουν τα χρήματα για να απαλλοτριώσουν το χώρο, μαζί με όσους ξεκάθαρα επιθυμούν την εμπορική-οικιστική εκμετάλλευση του, επιδιώκουν να υλοποιήσουν τα «αναπτυξιακά» σχέδιά τους : εμπορικό κέντρο, μεζονέτες, πάρκινγκ, «πολιτιστικό κέντρο»-νεκρός χώρος. Η κατάληψη διεκδικώντας τον χώρο πράσινο και ανοικτό για τους ανθρώπους, στέκεται εμπόδιο.

    Υπάρχουν κι εκείνοι που δεν αντέχουν έννοιες όπως αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη, αντιϊεραρχία, αντιεμπορευματική λειτουργία, οριζόντια οργάνωση. Όλοι εκείνοι που τους παραχώσαν στο κεφάλι «εθνοσωτήριους» μύθους και ψεύδη, και οποιονδήποτε τολμά να αρθρώσει έναν άλλο λόγο, τον κατατάσσουν στα μιάσματα και του συμπεριφέρονται με το δόγμα «Ελλάς ή τέφρα».

    Μικρή σημασία έχει ποιοι ακριβώς το κάνανε, εφόσον γνωρίζουμε πως μια οικογένεια περίπου είναι όλοι τους. Συμπορεύονται στους δρόμους για να χτυπήσουν τις πορείες και συνεργάζονται άψογα όταν πρόκειται για «κοινούς εχθρούς». Μαχαιρώνουν μετανάστες και αγωνιζόμενους ανθρώπους και συμπληρώνουν την δουλειά της αστυνομίας. Συγκοινωνούντα δοχεία που η εγγύτητα τους δεν επιτρέπει ακριβώς να διακρίνεις πού αρχίζει το παρακράτος και που αρχίζει το κράτος και η Ασφάλεια.

    Το σίγουρο είναι ότι δεν κάψανε τίποτα που δε φτιάχνεται. Δεν κάηκε ούτε ένα απ’ τα σημαντικά που μας αναγκάζουν να συνεχίσουμε. Οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στην κατάληψη και η αποφασιστικότητά τους να ξαναρχίσουν απ’ το μηδέν και να την κάνουν ακόμα καλύτερη. Η διάθεση στήριξης απ’ τους περιοίκους, από άλλα στέκια που έχουν δεχτεί επιθέσεις, από πάρα πολλούς ανθρώπους που κινούνται στον ευρύτερο κινηματικό χώρο και έσπευσαν να βοηθήσουν, όπως μπορούν. Όλα αυτά έμειναν ανέπαφα και απαγορεύουν κάθε σκέψη για υποχώρηση.   

    Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε εδώ. Ενάντια σε κάθε φασιστική λογική, ενάντια σε κάθε «αναπτυξιακή» τσιμεντοποίηση, ενάντια σε κάθε αυτολογοκριμένο ή και αγορασμένο δημοσιοκάφρο που παρουσιάζει τάχα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα σαν τη μόνη δυνατή, ενάντια σε κάθε κρατική και παρακρατική επίθεση. Περνάμε στην αντεπίθεση.

    Για την πραγματική ελευθερία, για την κοινωνική απελευθέρωση, για τη ζωή μας.

Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΨΕ ΤΙΠΟΤΑ
Η ΦΩΤΙΑ ΚΑΙΕΙ ΜΕΣΑ ΜΑΣ!
κατάληψη κτήματος πραποπούλου, ρεματιά Χαλανδρίου, προφήτη ηλία 49

protovouliaxalandriou.blogspot.com

ΠΟΡΕΙΑ Σάββατο 29 Μαρτίου, 11:30 π.μ.

με αφετηρία και τέρμα το κτήμα Πραπόπουλου.

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 26-3-08)

Επιστροφή στην αρχή

Επιδεινώνεται το περιβάλλον στη Ρεματιά Πεντέλης

Στις ανεπούλωτες πληγές που άφησε η κατασκευή της Αττικής Οδού στη θέση της διασταύρωσής της με τη Ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου, όπου κόπηκαν εκατοντάδες δένδρα, θάμνοι και λοιπή βλάστηση, εστιάζει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης.

Επιπλέον υπογραμμίζει ότι "δεν καταβλήθηκε η δέουσα μέριμνα ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν το γεωμορφολογικό ανάγλυφο του ρέματος, όπως προβλέπεται στο άρθρο 5 παρ. 9 του από 9.8.1995 Π.Δ (ΦΕΚ 659/Δ/1995) που διέπει την προστατευόμενη αυτή περιοχή.

Τα κτίσματα των διοδίων της Λ. Πεντέλης κατέλαβαν μεγάλο τμήμα του ρέματος, ενώ δεν επιδιώχθηκε η αποκατάσταση της έκτασης που απέμεινε. Η έκταση των 10 περίπου στρεμμάτων κοινόχρηστου χώρου πρασίνου παραμένει επί τέσσερα χρόνια αφύτευτη, γεμάτη σκουπίδια και μπάζα".

Δεδομένου ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με τις καλοκαιρινές πυρκαγιές που κατέκαψαν περίπου 500 τ.μ. στην περιοχή και κυρίως με τη χάραξη δρόμου για τη σύνδεση της Λ. Πεντέλης με την οδό Φραγκοκκλησιάς, έργο για το οποίο έχουν διατυπωθεί βάσιμες αντιρρήσεις από τους οικολογικούς συλλόγους της περιοχής, ο βουλευτής ζητεί να πληροφορηθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι θα πράξει για τη διατήρηση και προστασία της Ρεματιάς σε αυτό το σημείο. Επιπλέον, πότε θα συνταχθεί μελέτη δενδροφύτευσης. 

Σταυρογιάννη Λελούδα         ΑΥΓΗ 27/3/08

Επιστροφή

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: «Οχι» στην τσιμεντοποίηση ελεύθερων χώρων

Γενική συνέλευση διοργανώνει αύριο η Επιτροπή Αγώνα μαζικών φορέων και κατοίκων Χαλανδρίου στις 11 π.μ.

Γενική συνέλευση θα πραγματοποιήσει αύριο, Κυριακή, η Επιτροπή Αγώνα μαζικών φορέων και κατοίκων Χαλανδρίου, ενάντια στη μεταφορά του υπουργείου Οικονομικών, στη Μεσογείων, πίσω από το Νομισματοκοπείο. Η συνέλευση γίνεται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου (Σαλαμίνος και Αριστοφάνους), στις 11 το πρωί.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του υπουργείου θα γίνει σε έναν από τους ελάχιστους αδόμητους χώρους της περιοχής (πίσω από το Νομισματοκοπείο, στο «γήπεδο Απόλλωνα»), έκτασης 28,5 στρεμμάτων και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Ετσι, δίνεται, προφανώς, η δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να κατασκευάσουν μια σειρά από εμπορικά και άλλα κέντρα.

Η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι Αγωνιστική Πορεία» και δημοτική σύμβουλος, με αφορμή την επικείμενη συνέλευση, δήλωσε στον «Ρ»: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο μαζικός αγώνας όλων μας θα φέρει αποτέλεσμα και θα ακυρώσει και πάλι τα σχέδια αυτών που προκειμένου να αβγατίσουν τα κέρδη τους δε λογαριάζουν την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, που θα έχει, όχι μόνο στο Χαλάνδρι, αλλά και σε όλη την περιοχή, η κατασκευή αυτού του τερατουργήματος».

Στην αυριανή συνέλευση, είναι καλεσμένοι οι βουλευτές της περιφέρειας της Β' Αθηνών, όλων των κομμάτων, οι δήμαρχοι Χολαργού, Αγ. Παρασκευής και Χαλανδρίου, καθώς και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων.

Παράλληλα, η Επιτροπή Αγώνα κατοίκων και φορέων Αγίας Παρασκευής μαζί με τις αντίστοιχες Επιτροπές Αγώνα Χαλανδρίου και Χολαργού έχουν δηλώσει πως θα προχωρήσουν σε παρατεταμένο αγώνα ενάντια σε αυτή τη μεταφορά. Μάλιστα, ως πρώτη απάντηση, διοργανώνουν μαζική συγκέντρωση το Σάββατο 19 Απρίλη, στις 12 το μεσημέρι, έξω από το Νομισματοκοπείο, επί της λεωφόρου Μεσογείων.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 5/4/08

Επιστροφή

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Αντιδρούν στην καταπάτηση χώρου

Την αντίθεση κατοίκων και φορέων της περιοχής, συναντούν τα σχέδια καταπάτησης ενός από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στο Χαλάνδρι για να μεταφερθεί το υπουργείο Οικονομικών. Η αντίθεση των κατοίκων εκφράστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Στη συνέλευση παραβρέθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος, αφού μετέφερε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των κατοίκων, επισήμανε πως το ΚΚΕ έχει φέρει το θέμα στη Βουλή, καταθέτοντας Ερώτηση. Τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα μαζικά και ενωτικά ενάντια στην εμπορευματοποίηση της γης, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει αποτέλεσμα. Επιπλέον, επέρριψε ευθύνες όχι μόνο στη διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αντιμετωπίζουν τη γη σαν εμπόρευμα, αλλά και στη δημοτική αρχή.

Να σημειωθεί ότι η μεταφορά του υπουργείου θα γίνει σε έναν από τους ελάχιστους αδόμητους χώρους της περιοχής (πίσω από το Νομισματοκοπείο, στο «γήπεδο Απόλλωνα»), έκτασης 28,5 στρεμμάτων και θα κατασκευαστεί με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ. Ετσι, δίνεται, προφανώς, η δυνατότητα σε μεγαλοεπιχειρηματίες να κατασκευάσουν μια σειρά από εμπορικά και άλλα κέντρα. Μάλιστα, η ιδιωτική εταιρία, που θα κατασκευάσει το κτίριο, θα παίρνει ενοίκιο για τα επόμενα... 26 χρόνια!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 9/4/08

Επιστροφή

Θέλουμε ΔΕΝΤΡΑ & ΠΡΑΣΙΝΟ στις Πόλεις μας

Να γίνουν ΠΑΡΚΟ και ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ τα 28 στρέμματα στην περιοχή του Νομισματοκοπείου

*  Η Κυβέρνηση σχεδιάζει μέσω των ΣΔΙΤ, την οικοδόμηση του ελεύθερου χώρου γύρω και πίσω από το Νομισματοκοπείο.

*  Το πρόβλημα είναι υπερτοπικό, κοινωνικό και κρίσιμο, ιδιαίτερα τώρα που είναι εμφανές σε όλους μας ότι το περιβάλλον δέχεται ισχυρά πλήγματα: πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις, λιγοστό αστικό και περιαστικό πράσινο, εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων, αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές, κ.ά..

*  Γνωρίζουμε ότι αυτά αποτελούν σοβαρή απειλή με επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής μας.  Επηρεάζουν την υγεία μας και υποθάλπουν το μέλλον των παιδιών μας. 

    Ανησυχούμε και λέμε:

Ο Χ Ι  ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ 55.ΟΟΟ τ.μ. ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΊΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο Χ Ι    ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΤΩΝ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΑ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΩΝ ΚΑI ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ

Ν Α Ι   ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΧΩΡΟΥ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ του ΤΟΠΟΥ μας και της ΖΩΗΣ μας

Όλοι το Σάββατο 19 Απρίλη 2008, στις 12 το μεσημέρι στη ΜΕΓΑΛΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ στην είσοδο του Νομισματοκοπείου επί της Λεωφ. Μεσογείων από τις Επιτροπές Αγώνα των Δήμων  Αγίας Παρασκευής – Χολαργού – Χαλανδρίου

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 

να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ την ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ και να υποχρεώσουμε την Κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις που να υπερασπίζονται την ποιότητα ζωής των παιδιών μας ΚΑΘΕ ΜΕΤΡΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ και ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΧΩΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟ και ΘΑ ΤΟ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

         Τα αιτήματά μας είναι αδιαπραγμάτευτα:

- Ο δημόσιος χώρος των 28 στρεμμάτων να αποδοθεί τώρα και να διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής.

- Οι τερματικοί σταθμοί των λεωφορείων της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής (εκτός των Δήμων που γειτνιάζουν), να μεταφερθούν μετά από μελέτη σε  κατάλληλους χώρους οι οποίοι θα εξυπηρετούν ορθότερα τις μετακινήσεις, για Μετρό και  Μεσόγεια, με ενιαίο εισιτήριο μετεπιβίβασης,  εξασφαλίζοντας επαρκείς υπόγειες, δωρεάν θέσεις στάθμευσης.

 

Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΟΥΤΕ ΑΛΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

- Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της για την οικοδόμηση νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, για τη μεταφορά του Υπουργείου Οικονομικών στο χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο και στα σύνορα των Δήμων Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής, Χολαργού.

- Στα 28 και πλέον στρέμματα του δημόσιου ελεύθερου χώρου σχεδιάζεται να κατασκευαστούν κτίρια πλέον των 55.000 τ. μ..

- Το έργο θα γίνει με την Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), όπου εκτός της εγκατάστασης των υπηρεσιών του Υπουργείου αναφέρονται και εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, θέσεις στάθμευσης, αθλητικοί χώροι κ.λ.π.).

- Την εμπορική εκμετάλλευση αυτών των χώρων, για 26 χρόνια, θα έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες. 

- Σε αυτό θα προσέρχονται οι 3.200 εργαζόμενοι του Υπουργείου, αλλά και μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

- Στην ίδια περιοχή θα προσέρχονται επιβάτες και από άλλες περιοχές, που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν με το Μετρό και όχι μόνο των τριών δήμων (Αγ. Παρασκευής, Χαλανδρίου, Χολαργού) χωρίς επαρκείς θέσεις στάθμευσης (μόνο 470 που δεν θα είναι και δωρεάν).

- Τα κτίρια θα οικοδομηθούν με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης που ισχύει για την ευρύτερη περιοχή, (δηλ. με συντελεστή 2 αντί 0,8 που ισχύει).

- Μόλις πριν 2 χρόνια ολοκληρώθηκε (με υψηλό κόστος) η πλήρης ανακαίνιση των κτιρίων στα οποία στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών.  

- Η απόφαση να μεταφερθούν χωρίς σχεδιασμό, οι τερματικοί σταθμοί των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ των Βορείων και Βορειοανατολικών προαστίων θα επιβαρύνει σημαντικά την ευρύτερη περιοχή, με κυκλοφοριακή επιβάρυνση και ατμοσφαιρική ρύπανση.

- Η έλλειψη σωστού σχεδιασμού αποκέντρωσης των Υπηρεσιών αναδεικνύεται για άλλη μια φορά. 

ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΜΕ  ΝΑ  ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ  ΣΥΝΕΝΩΝΟΥΜΕ  ΤΙΣ  ΔΥΝΑΜΕΙΣ  ΜΑΣ

τα ΠΑΡΚΑ και οι ΕΣΤΙΕΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ είναι η ανάσα της πόλης είναι το οξυγόνο μας

- Η Αγία Παρασκευή είναι πλέον η δεύτερη πόλη της Αττικής σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Με ατμοσφαιρικούς ρύπους και μικροσωματίδια που μακροπρόθεσμα είναι καρκινογόνα, επηρεάζοντας τη θερμοκρασιακή ‘‘ισορροπία’’ συμβάλλοντας στην αύξηση της θερμοκρασίας.

- Η βαρύτητα των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί από την άμεση αντίδρασή μας και από τις πολιτικές αποφάσεις και επιλογές των Κυβερνήσεων για τα απαραίτητα και ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος.

- Οι επιστήμονες προειδοποιούν για το ζοφερό μέλλον λόγω των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών και για την επείγουσα λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος. Μόνο για την ανάσα μας (εκτός των άλλων δραστηριοτήτων μας)  θα έπρεπε να αναλογούν τουλάχιστον 10 δέντρα για κάθε κάτοικο.

Σε όλο το Λεκανοπέδιο οι πολίτες αντιδρούν στην περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος, κινητοποιούνται  και απαιτούν άμεσα μέτρα από την πολιτεία:

- Να μετατραπούν σε πάρκα οι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι.

- Μητροπολιτικά πάρκα το Γουδί, το Ελληνικό, ο Ελαιώνας, κ.λ.π..

- Να φυτευτούν όσοι χώροι έχουν χαρακτηριστεί ως χώροι πρασίνου και να απαγορευτεί η δόμησή τους.

- Να μην οικοδομηθεί ούτε στρέμμα καμένου δάσους.

- Να σταματήσει ο αποχαρακτηρισμός των δασικών εκτάσεων της χώρας.

- Πολιτικές για τις μεταφορές, δημόσιες συγκοινωνίες , ποδηλατοδρόμοι  και γενικότερα της προστασίας του περιβάλλοντος.

- Διαμόρφωση επιστημονικά άρτιου, Γενικού Πλαισίου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίας Παρασκευής τοποθετήθηκε με ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της Διυπουργικής απόφασης για την οικοδόμηση του χώρου, για τη μεταφορά των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και τη μεταφορά των τερματικών σταθμών των λεωφορειακών γραμμών.

- Οι Δημοτικές Αρχές, ιδίως οι Δήμαρχοι, να αντιληφθούν την κρισιμότητα αυτών των προθέσεων της Κυβέρνησης αλλά και των δικών τους επιλογών και να αναλάβουν την ευθύνη να αντιπαλέψουν αυτούς τους σχεδιασμούς.

 

δρω  γιατί  αντιδρώ

η ανάπτυξη ενός δυνατού και διευρυμένου διαδημοτικού Κινήματος και οι ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΝ τις αποφάσεις

Φορείς, Πολίτες και Δημοτικές Παρατάξεις, συγκρότησαν ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ, 

για να συντονίσει και να οργανώσει τις κινητοποιήσεις και την αντίδρασή μας για τη ματαίωση αυτών των σχεδιασμών. 

Η Επιτροπή Αγώνα λειτουργεί με ανοιχτές συνεδριάσεις λαϊκών συνελεύσεων στο 2ο Κ.Α.Π.Η. (Μπουμπουλίνας 15 & Ελ. Βενιζέλου) στον Τσακό και

ΚΑΛΕΙ όλους όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν και να συμβάλλουν ενεργά.

Παράλληλα προχωρούμε σε συνεργασία και κοινή δράση με τις Επιτροπές Αγώνα των γειτονικών  Δήμων, Χαλανδρίου και Χολαργού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΦΟΡΕΩΝ & ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ   E-mail: prasino.Agia@gmail.com                                                                

 

Πάρε και συ μέρος

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ

ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ – ΧΟΛΑΡΓΟΥ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008 στις 12 το ΜΕΣΗΜΕΡΙ στην Είσοδο του ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ επί της Λεωφ. ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ

Επιστροφή

Ξεσηκωμός για πάρκο

Να γίνει πάρκο ο χώρος γύρω και πίσω από το Νομισματοκοπείο, συνολικής έκτασης 28 στρεμμ., θέλουν οι κάτοικοι των Δήμων Χαλανδρίου, Χολαργού και Αγίας Παρασκευής.

Οι 3 επιτροπές αγώνα κατοίκων Αγίας Παρασκευής, Χολαργού και Χαλανδρίου πραγματοποίησαν προχθές την πρώτη τους κοινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του Νομισματοκοπείου, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης να μεταφερθεί εκεί το υπουργείο Οικονομικών.
Οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου -55.000 τ.μ.- προβλέπεται να κατασκευαστούν στον χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο, στα σύνορα Χαλανδρίου, Χολαργού και Αγίας Παρασκευής. Τα κτίρια θα οικοδομηθούν με υπέρβαση του συντελεστή δόμησης που ισχύει για την ευρύτερη περιοχή (δηλαδή με συντελεστή 2 αντί για 0,8).
Το έργο θα γίνει με τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, όπου, εκτός από τις κτιριακές εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρονται και εμπορικές χρήσεις, ενώ την εμπορική εκμετάλλευση των χώρων, για 26 χρόνια, θα έχουν οι κατασκευαστικές εταιρείες!
«Δεν θα επιτρέψουμε την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας για να εξυπηρετηθούν ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα. Η σημερινή μας συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή, αν έρθουν μπουλντόζες θα μπούμε μπροστά όλοι μαζί, ενωμένοι», είπε στην «Ε» ο Θεόδωρος Αλεξίου, μέλος της επιτροπής Χαλανδρίου.
Οι κάτοικοι αντιδρούν και στην απόφαση να μεταφερθούν εκεί οι τερματικοί σταθμοί των λεωφορειακών γραμμών του ΟΑΣΑ των βόρειων και βορειοανατολικών προαστίων, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, θα επιβαρύνει την κυκλοφοριακή συμφόρηση και θα αυξήσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και ηχορύπανση.
Παρά τη μαζική κινητοποίηση των κατοίκων και των 3 δήμων, μόνο ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής Βασίλης Γιαννακόπουλος συμμετείχε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/04/2008

Επιστροφή

Φρένο στο σχέδιο-τσιμέντο

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Τελικώς, το Εφετείο Αθηνών δεν «άφησε ορφανά» τα 26 στρέμματα του Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα στη λεωφόρο Κηφισίας. Με απόφασή του βάζει φραγμό στα σχέδια του ιδρύματος να εκμισθώσει το «φιλέτο» για 35-50 χρόνια, να γκρεμίσει τα υπάρχοντα κτίρια και στη θέση τους να χτίσει νέα, διπλάσια σε εμβαδόν, 20.000 τετραγωνικών μέτρων.

Το δικαστήριο έκανε δεκτές τις πέντε προσφυγές που είχαν κατατεθεί από τον δικηγόρο Κ. Μακαρώνα (στήριξε και τις υπόλοιπες), τον Επιμορφωτικό - Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παραδείσου Αμαρουσίου, τον Δήμο Χαλανδρίου, την «Εταιρεία Φίλων Ιδρύματος Χατζηκώνστα» και το «Σωματείο Εργαζομένων στο Ιδρυμα» και απέρριψε τις ισάριθμες αιτήσεις της διοίκησης του ιδρύματος.
Οι προσφεύγοντες έλεγαν μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει μέριμνα για τη στέγαση των παιδιών αλλά και των δημόσιων σχολείων που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο, ότι το μίσθωμα είναι χαμηλό και ότι θα χαθεί ένας «πνεύμονας πρασίνου» στην περιοχή, η οποία έχει κατακλυστεί από τεράστια κτίρια εμπορικών χρήσεων.
Οπως αναφέραμε και σε παλαιότερο δημοσίευμα («Ε»-3/12/2007, «Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα: τσιμέντο θα γίνει»), ο πρόεδρος του Ιδρύματος καθηγητής Αλ. Πανεθυμιτάκης είχε προκηρύξει από τον Μάιο του 2007 διαγωνισμό για την εκμετάλλευση του ακινήτου. Με δηλώσεις του τότε, ο κ. Πανεθυμιτάκης απέρριπτε τις προσφυγές, αποδίδοντας ακόμη και ιδιοτέλεια! Ο καθηγητής, που είναι πρόεδρος και της εταιρείας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέμενε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα 230 ορφανά και άπορα παιδιά που βοηθούνται από το ίδρυμα. Ειδικά για τους 60 εσωτερικούς τροφίμους, έλεγε ότι με τα έσοδα της παραχώρησης θα εξασφαλιστούν χώροι για τη φιλοξενία τους σε άλλα σημεία του Λεκανοπεδίου. Ομως το δικαστήριο στην απόφασή του τονίζει ότι:
1Η μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, που σημαίνει και την ταυτόχρονη απομάκρυνση του ορφανοτροφείου από αυτό, «δεν είναι απλώς εκμίσθωση ακινήτου που ανήκει σε ίδρυμα προς πορισμό εισοδημάτων, αλλά πρόκειται κατ' ουσίαν για μεταβολή περιεχομένου και όρων διαθήκης υπέρ κοινωφελούς σκοπού». Υπενθυμίζεται ότι το ίδρυμα λειτουργεί χάρη στη διαθήκη που συνέταξε το 1845 στη Μόσχα ο Γεώργιος Χατζηκώνστας και τις αποφάσεις που έλαβαν οι απόγονοί του, βάσει των οποίων στεγάσθηκαν ορφανά αρχικώς σε κτίριο της οδού Πειραιώς και από το 1972 στην Κηφισίας, όπου και σήμερα.
2«Από κανένα στοιχείο δεν αποδείχθηκε ότι τα έξοδα μεταστέγασης του οικοτροφείου και των υπηρεσιών σε άλλο ανάλογο ακίνητο, μαζί με τα μισθώματα του νέου ακινήτου και τα τυχόν έξοδα που θα προκύψουν λόγω της φύσης ή της ιδιαιτερότητας του νέου ακινήτου, αθροιζόμενα θα είναι σαφώς λιγότερα των εσόδων από την εκμίσθωση του ιδιόκτητου ακινήτου του ιδρύματος, ώστε να υπάρξει ικανοποιητική οικονομική διαφορά, για να αυξηθούν οι πόροι του ιδρύματος και να ενισχυθούν έτσι περισσότερα παιδιά». Το δικαστήριο αναζήτησε και δεν βρήκε δηλαδή αποδείξεις ότι τα χρήματα που θα λάβει από τον μισθωτή θα είναι περισσότερα από τα έξοδα για τη στέγαση αλλού.
3Οπως τονίζεται στην απόφαση, «κανένας μάρτυρας δεν κατέθεσε εάν υπάρχουν διαθέσιμα για μίσθωση, για πόσα χρόνια και ποιους όρους ανάλογα με το ιδιόκτητο, τα ακίνητα, την τοποθεσία που βρίσκονται αυτά, πόσο το κόστος της μεταστέγασης, ποιο το μηνιαίο γι' αυτά μίσθωμα, αν θα απαιτηθούν πρόσθετες δαπάνες πάγιες ή μηνιαίες, τι πρόκειται να γίνει εάν λήξει η μακροχρόνια εκμίσθωση του ιδιόκτητου ακινήτου και ποιο το κόστος κατασκευής (μετά τη λήξη της εκμίσθωσης) νέων κτιρίων σ' αυτό. Τέτοια στοιχεία καθόλου δεν προσκομίστηκαν, ο δε μάρτυρας του ιδρύματος, Βασίλειος Σγουρός, σε σχετικές ερωτήσεις απήντησε αορίστως και ασαφώς ότι θα μεταφερθούν σε άλλο κατάλληλο κτίριο, δεν θα γίνει η ανάδειξη αναδόχου προτού γίνει η μεταστέγαση, χωρίς να αναφέρει ποια τελική οικονομική υπέρ του ιδρύματος διαφορά θα υπάρξει μετά από αυτήν την ενέργεια. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών, μολονότι κλητεύτηκε νομότυπα, δεν παρενέβη για να εκφράσει τις απόψεις του σχετικά».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα ετήσια έσοδα του ιδρύματος ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ, τα οποία αναλίσκονται για τη φροντίδα 60 οικοτρόφων και την ενίσχυση 170 απόρων παιδιών που δεν στεγάζονται στο ορφανοτροφείο.
Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι υπήρξαν προσφορές για ενοίκιο 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά όχι και το όνομα της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Ιδρύματος είχε φτάσει σε τελικό στάδιο υπογραφής σύμβασης με τον όμιλο Μπόμπολα, αλλά η απόφαση του Εφετείου αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Αναζητώντας τις αντιδράσεις της διοίκησης, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον κ. Πανεθυμιτάκη, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε, μας είπε ότι βρίσκεται σε πασχαλινές διακοπές και ότι οι μελλοντικές κινήσεις θα αποφασιστούν από το διοικητικό συμβούλιο, αφού προηγηθεί γνωμάτευση του νομικού συμβούλου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/04/2008

Επιστροφή

ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΧΟΛΑΡΓΟΥ

www.dipoxo.gr - info@dipoxo.gr

 

Υμηττός...ανάσα ζωής...-είναι δάσος και θα παραμείνει δάσος

Αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι ο Υμηττός κινδυνεύει, από ιδιώτες που διεκδικούν δασική έκταση, από οικοδομικούς συνεταιρισμούς (ΑΟΟΑ, κλπ.) και Εκκλησία, από δημόσιες ή τοπικές  αρχές που επικυρώνουν μεθοδεύσεις των κερδοσκόπων της δασικής γης και το κυρώτερο από την ανυπαρξία εθνικής δασικής στρατηγικής την έλλειψη δασολογίου και από την ασαφή έως «δασοκτόνο» νομοθεσία που ανοίγει δρόμο στην οικοδομική δραστηριότητα.Εμείς κινητοποιηθήκαμε από την αρχή για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Το 2006 ζητήσαμε σύγκληση του Δ.Σ. με θέμα «μέτρα προστασίας του Υμηττού», με κύρια αιτήματα

Να απομακρυνθεί το εργοτάξιο της εταιρείας της «Αττικής οδού»

Να περιοριστεί η ΕΥΔΑΠ στο χώρο που της έχει παραχωρηθεί και να κατεδαφιστούν όλα τα παράνομα κτίριά της

Να σταματήσει η λειτουργία της πίστας motocross

Να κατεδαφιστεί η παράνομη περίφραξη της Αγίας Ελεούσας

Να φύγουν οι διαφημιστικές πινακίδες,

Να αντιμετωπιστεί η βαμβακίαση των δέντρων και στον δρυμό του Υμηττού.

Να καθαριστεί ο Υμηττός από τα κάθε είδους απορρίμματα.

Να απομακρυνθούν οι ιδιωτικές κεραίες από την κορυφή του Υμηττού.

Να ενεργοποιηθεί το Πρόγραμμα NATURA 2000

Να  αναθεωρηθεί το Π.Δ. για τον Υμηττό, με στόχο την ουσιαστική προστασία

Να μην χορηγηθεί καμία νέα άδεια μέχρι την έγκριση του νέου Π.Δ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο το συζήτησε το 2007 (με 2η αίτησή μας) και πήρε ομόφωνη απόφαση για πολλά από τα παραπάνω σημεία.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, στην μαζικότατη συγκέντρωσή μας στις 14/10/2007 αποφασίσαμε ομόφωνα

να προωθήσουμε τα παρακάτω αιτήματα σε όλους τους αρμόδιους φορείς (Δήμους, Νομαρχίες, Υπουργεία, ΣΠΑΥ κλπ):

Να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η καμένη περιοχή του Υμηττού.

Να μη γίνει καμία δραστηριότητα, χωρίς διαφανείς και ανοικτές συμμετοχικές διαδικασίες.

Να κηρυχτεί ο Υμηττός περιοχή απόλυτης προστασίας

Να τροποποιηθεί το ισχύον Π.Δ./78  με στόχο την απόλυτη προστασία του

Να ιδρυθεί Δασαρχείο Υμηττού.

Ν΄αξιοποιηθεί η χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την πυροπροστασία και αναδάσωση.

Να γίνεται συστηματικός καθαρισμός του Υμηττού.

Να κατασκευαστεί και να συντηρείται σύστημα κρουνών κατά μήκος όλων των περιφερειακών οδών του Υμηττού.

Να απευθυνθούμε στο Συνήγορο του Πολίτη.

Από το ψήφισμα τη πρώτης μας συγκέντρωσης τον Ιούνη του 2006, μέχρι και σήμερα οι δράσεις για τον Υμηττό δεν έχουν σταματήσει. Πεζοπορίες, αυτοψίες, συμβολικές δενδροφυτεύσεις, παραστάσεις σε συγκεντρώσεις άλλων φορέων .....Και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να σταματήσουν οι καταπατήσεις, να κατεδαφιστούν οι παράνομες κατασκευές και απαγορευτεί θεσμικά οποιαδήποτε δόμηση .

 

Ελεύθεροι, δημόσιοι  χώροι μέσα στην πόλη......

Τα τελευταία χρόνια ζούμε τη μεταμόρφωση του Χολαργού, από προάστιο σε μία αστική περιοχή χωρίς χαρακτήρα, με ανάμεικτες χρήσεις, με σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και χαμηλότατο ποσοστό πρασίνου και ελεύθερων χώρων ανά κάτοικο.

Αλήθεια έχουμε αναλογιστεί ποιός είναι ο κύριος δημόσιος χώρος στον Χολαργό; Ο δρόμος, φίλοι, ούτε καν το πεζοδρόμιο καθώς έχει κατακτηθεί και αυτό από αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και σκουπίδια.

Η πόλη έχει σοβαρό έλλειμμα σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και ο Δήμος θα έπρεπε να ασχολείται συστηματικά και σοβαρά για την απαλλοτρίωση των ήδη χαρακτηρισμένων οικοπέδων και την εξεύρεση νέων.

Αντίθετα η δημοτική αρχή στα τέλη Ιουλίου, πήρε απόφαση αποχαρακτηρισμού ενός χώρου πολιστικού κέντρου στο ΟΤ 117 στον Τσακό, ένα από τα ελάχιστα  εναπομείναντα χαρακτηρισμένα οικόπεδα για δημόσια χρήση.

Μαζί με τους κατοίκους της περιοχής κινητοποιηθήκαμε και αυτή η απόφαση ανακλήθηκε ομόφωνα, τον Οκτώβρη. Όμως δεν φαίνεται να υλοποιείται ( υπάρχει κονδύλι  αγοράς στο προϋπολογισμό του 2008).

Μήπως είμαστε παράλογοι όταν ζητάμε

-να δεσμευτούν χώροι, για πράσινο και κοινωφελή στον Χολαργό των 50.000 κατοίκων, που αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την ποιότητα ζωής μας;

-να αυξήσουμε την αναλογία πρασίνου προς κάτοικο, που είναι σήμερα περίπου 2,5 μέτρα τετραγωνικά / κάτοικο, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 18;

Εμείς, παρακολουθούμε την πορεία για το συγκεκριμένο οικόπεδο και θα συνεχίσουμε την δράση μας ώστε να μην τσιμεντοποιηθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες ελεύθεροι χώροι στο Χολαργό.

 

Για τον πεζό και το αυτοκίνητο...

 Ο δημοσιος χώρος είναι κοινό αγαθό, δεν μονοπολείται και δεν καταπατείται

Με κύρια αιτήματα

·-την προστασία των δικαιωμάτων των πεζών και των ποδηλατιστών

·την δημιουργία χώρων οργανωμένης στάθμευσης 

-την απαίτηση για αξιόπιστα, γρήγορα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σωστή δημοτική συγκοινωνία

-την άμεση κατασκευή των σταθμών του Μετρό στον Χολαργό και το Νομισματοκοπείο

-την κατασκευή ασφαλών διαδρομών για τους πεζούς, τα άτομα με κινητικά προβλήματα, τα παιδιά μας, τους ηλικιωμένους και τους γονείς με μωρά  και

-την απελευθέρωση από όλα τα εμπόδια και τον ανασχεδιασμό όλων των δημόσιων χώρων προς όφελος των κατοίκων, κυρίως των πεζών.

·την αύξηση του πράσινου στον δημόσιο χώρο.

·τον χαρακτηρισμό και κατασκευή των δρόμων μας ως

«δρόμων χαμηλών ταχυτήτων»

Μοιράσαμε εκατοντάδες φυλλάδια σε πεζούς και αυτοκινητιστές και οχι μόνο στις 22 Σεπτέμβρη την «Παγκόσμια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο». Μην κοιτάτε που η Ελλάδα δεν το θεωρεί σκόπιμο να εφαρμόσει πολιτικές αποτροπής του ΙΧ., οι άλλοι , προσπαθούν να λύσουν το οξύ αυτό πρόβλημα και πετυχαίνουν

Ναι το ξέρουμε, ο έλληνας και το αυτοκίνητο είναι μια σχέση αδιάρρηκτη!! Εμείς λέμε να την ξανασκεφτούμε όλοι μας και να φτιάχνουμε τις πόλεις μας για τους ανθρώπους και οχι για τα αυτοκίνητα ...  Εσείς;

(Ελήφθη στο Παρατηρητήριο 24-5-08)

Επιστροφή

αντιγράφουμε από το http://www.astikohorio.blogspot.com/

Την σύγχρονη εποχή συνήθως αντιλαμβανόμαστε την πόλη σαν μια σταθερή κατάσταση που υπήρχε από πάντα. Ο διαχωρισμός πόλης και υπαίθρου είναι απόλυτος. Ο αστικός χώρος είναι ένας χώρος μπετόν και ασφάλτου που θέση έχουν μόνο τα αυτοκίνητα, οι πολυκατοικίες, τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα. Ο κάτοικος της πόλης είναι καταναλωτής. Εδώ και χρόνια έχει χάσει την ιδιότητα του ως παραγωγός.

Αυτή η εικόνα της απόλυτα δομημένης πόλης κυριαρχεί μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Πριν από λιγότερο 50 χρόνια οι άνθρωποι των πόλεων αυτοπαρήγαγαν πολλά από τα αγαθά του νοικοκυριού τους. Η σύγχρονη αχανής πόλη των Αθηνών αποτελούταν από προάστια και κηπουπόλεις που εκτός από περιοχές κατοικίας είχαν αμπέλια, χωράφια και βουστάσια. Τα αθηναϊκά προάστια, πριν από 50 χρόνια, στα μάτια του σύγχρονου ανθρώπου πλησιάζουν πιο πολύ στην έννοια της υπαίθρου παρά της πόλης.

Σε αυτή μας την εργασία προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτή την θαμμένη κάτω από το μπετόν έννοια της υπαίθρου που ενυπάρχει ακόμα και στον σύγχρονο αστικό ιστό των προαστίων, και να την χρησιμοποιήσουμε ως εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων που κατοικούν σε έναν τέτοιο χώρο, επαναφέροντας την έννοια της κοινότητας και τις σχέσεις που μπορεί να δημιουργούνται μέσα σε αυτήν.

Οι καινούργιοι κάτοικοι έχτισαν τις μονώροφες και διώροφες κατοικίες τους. Όλοι φρόντισαν ο χώρος τους, το κομμάτι γης που τους άνηκε να μπορεί να καλύπτει κάποιες βασικές ανάγκες της διατροφής τους. Λίγες κότες και κουνέλια, ακόμα και κατσίκια και γουρούνια, ένα μικρό περιβόλι για τα λαχανικά, κάποια οπωροφόρα δέντρα [λεμονιές, συκιές, ροδιές, ελιές] κάλυπταν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας. Τα περισσότερα οπωροκηπευτικά φυτεύονταν στο εσωτερικό των αυλών, ίσως για να προστατεύονταικαλύτεραΈξω από τις ιδιοκτησίες τους, στην άκρη του δρόμου φύτεψαν το ανθεκτικό δέντρο της ελιάς Τους παρείχε το πολύτιμο λάδι της χρονιάς και τον επιτραπέζιο καρπό της, απαραίτητα συστατικά της μεσογειακής διατροφής

Οι ελιές που άλλοτε είχαν φυτευτεί για να τρέφουν τους κατοίκους της γειτονιάς, τώρα στέκουν μίζερες και απεριποίητες πνιγμένες ανάμεσα στα πλακάκια των πεζοδρομίων.

Παρατηρώντας αυτή την κατάσταση ως κάτοικοι Χολαργού θελήσαμε να λάβουμε δράση, όχι αναβιώνοντας μια προϋπάρχουσα κατάσταση που έχει οριστικά επέλθει αλλά δημιουργώντας μια καινούργια, βασισμένη στη συλλογική εργασία και ευθύνη.

Τα λιόδεντρα των παλαιών κατοίκων βρίσκονται στους δημόσιους χώρους των γειτονιών μας. Εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που κάποιοι κάτοικοι ακόμα τα φροντίζουν, όλα τα υπόλοιπα στέκονται απεριποίητα και ανεκμετάλλευτα Ως δημόσια περιουσία ανήκουν σε όλους μας, τους κάτοικους της γειτονιάς και όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν μαζί τους.

Η πρόταση μας για την εκμετάλλευση – καλλιέργεια της ελιάς στηρίζεται σε δύο φάσεις και δύο διαφορετικές πρακτικές και οι δύο όμως στηρίζονται στον σεβασμό προς το δέντρο και το περιβάλλον και στην ανάπτυξη συλλογικού πνεύματος Στη σύσφιξη των σχέσεων μέσα στην κοινότητα μέσα από την κοινή εργασία και ευθύνη.

Η πρώτη φάση αυτής της εργασίας είναι άμεση και ρεαλιστική. Πρόκειται για την συγκομιδή του καρπού από τα δέντρα της περιοχής. Η περιοχή που έχουμε ορίσει και καταγράψει βρίσκεται ανάμεσα στις οδούς 25 Μαρτίου και Βουτσινά, Αετιδέων και Αναστάσεως. Εδώ βρίσκονται 509 ελιές από τις οποίες οι 361 έχουν καρπό που χρειάζεται άμεση συγκομιδή! Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτή την συλλογική δράση. Το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008 στις 10.00 πμ σας καλούμε στο 1ο λύκειο Χολαργού για να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, γνώσεις και ιδέες για το πώς θα πραγματοποιήσουμε την συγκομιδή που θα λάβει μέρος το επόμενο σαββατοκύριακο 29-30 Νοεμβρίου στην προαναφερθείσα περιοχή.

Η δεύτερη φάση της εργασίας θα είναι σχεδιαστική. Οι κοινόχρηστοι – δημόσιοι χώροι της περιοχής θα επανασχεδιαστούν με βάση την μόνιμη και ήπια καλλιέργεια της ελιάς στις γειτονιές του Χολαργού. Ένας σχεδιασμός που θα αποκαθιστά την χαμένη σχέση της πόλης με το έδαφος, του κατοίκου και της φύσης.

Επιστροφή

ΝΕΟ ΥΠΕΡΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΑΡΦΟΥΡ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το οικόπεδο φιλοξενούσε ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ( Ελληνογερμανική Αγωγή), το οποίο προ δύο ετών μεταφέρθηκε στην Κάντζα. Τον Ιούνιο 2008 οι ιδιοκτήτες μεταβίβασαν το ακίνητο στην Α.Ε. «ΑΤΟΔΗΚΑΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.» με έδρα την Παλλήνη στην οποία συμμετέχουν και αυτοί. Η εταιρεία αυτή οικοδομεί το 50% του συντελεστή του οικοπέδου σε κατοικίες και το 50% σε ένα ενιαίο χώρο καταστήματος, το οποίο έχει μισθώσει στη ΚΑΡΦΟΥΡ Α.Ε.

Η εταιρεία ΚΑΡΦΟΥΡ Α.Ε. με την με αρ.πρ. 6752/13-4-2007 αίτησή της στον Δήμο ( Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, άρθρο 80) ζητάει προέγκριση για την ίδρυση σούπερ-μάρκετ που απορρίπτεται βάσει του με α.π. 6805/581/13-4-07 εγγράφου της Πολεοδομίας Ανατολικής Αθήνας. Το έγγραφο διευκρινίζει ότι το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή «γενικής κατοικίας» οπότε δεν επιτρέπεται σύμφωνα με τον το ΠΔ/86 η χρήση  «υπεραγορά ή πολυκατάστημα». Δηλώνει όμως αχρείαστα (;) στην απάντησή της ότι επιτρέπονται «μεικτά καταστήματα τροφίμων» (συν. 1), στο 50% της επιτρεπόμενης δόμησης. Κατόπιν αυτού η εταιρεία επανέρχεται στο Δήμο και με το με αρ.πρ. 9033/21-5-2007 έγγραφό της διευκρινίζει(!) ότι το κατάστημα θα λειτουργήσει σαν «μεικτό κατάστημα τροφίμων».

Μετά την διευκρίνιση(!), η Δημαρχιακή επιτροπή με πλειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου και αντίθετη την μειοψηφία εκδίδει την 283/22-5-2007 προέγκριση για την ίδρυση και λειτουργία «μεικτού καταστήματος τροφίμων». Κατά της προέγκρισης αυτής κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν στον Γ.Γ. της Περιφέρειας Αττικής υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή είναι μόνο φραστική και, μετά παρέλευση 30 ημερών, η προσφυγή εξετάστηκε από την επιτροπή του άρθρου 152 του  Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Η  επιτροπή δικαίωσε τους κατοίκους και η απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής ακυρώθηκε  ως παράνομη με την απόφαση α.π.172/27-9-2007, με το αιτιολογικό ότι οι αιτούντες θα κατασκεύαζαν σούπερ μάρκετ (συν2).

Στο διάστημα αυτό υπήρξε πρόταση δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης στον Δήμο, να προχωρήσει στην αγορά του κτιρίου και να στεγάσει εκεί - μετά τις απαραίτητες μετατροπές - τα ΕΠΑΛ (Τεχνικά Λύκεια) που έχουν πρόβλημα στέγης, σε συμφωνία με τον Οργ. Σχολικών Κτιρίων. Ο Δήμος αρνήθηκε την πρόταση, λέγοντας ότι ο ΟΣΚ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες ανέγερσης άλλων κτιρίων για τα ΕΠΑΛ. Αντίθετα ο πρόεδρος του ΟΣΚ, σε μια πρώτη συζήτηση με δημοτικούς συμβούλους, ήταν θετικός στην διερεύνηση της πιθανότητας.

Στις 23-4-2008 εγκρίθηκε από την πολεοδομία (άδεια341) η κατεδάφιση του κτιρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, οπότε χάθηκε οριστικά η δυνατότητα χρήσης του σαν σχολικό κτίριο.

Η ΑΤΟΔΗΚΑΤΗΣ Α.Ε. υποβάλλει αίτηση στην Πολεοδομία Αν. Αττικής με αρ.πρ. 22035/1852/7-12-2007 για την έκδοση οικοδομικής άδειας διώροφου «μεικτού καταστήματος τροφίμων» συνολικής επιφάνειας 2052,76 μ2 και υπόγειο χώρο στάθμευσης 1729,68μ2. Από διάφορες Υπηρεσίες του Δημοσίου παρέχονται με μεγάλη ευκολία και χωρίς κανένα έλεγχο σύμφωνες γνώμες και βεβαιώσεις. Μεταξύ αυτών ο Οργανισμός Αθήνας του ΥΠΕΧΩΔΕ (συν 3) «με την προϋπόθεση ότι δεν θα στεγάσει υπεραγορά ή πολυκατάστημα»(!), η Δ/νση Μελετών Έργων Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ που συμφωνεί για είσοδο-έξοδο επί της Δουκίσσης Πλακεντίας( χωρίς παράπλευρο στο συγκεκριμένο σημείο) σε 200μ απόσταση από τον κόμβο με την προγραμματισμένη λεωφόρο Ελευθέρας Πεντέλης και χώρο στάθμευσης για 67 αυτοκίνητα, που θα ήταν περισσότερα αν το κατάστημα είχε δηλωθεί ως σούπερ μάρκετ (συν. 4), η Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας που αποφαίνεται ότι δεν απαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα ήταν υποχρεωτική για ένα σούπερ-μάρκετ αυτού του μεγέθους(συν. 5). Όλες αυτές οι Υπηρεσίες εκδίδουν βεβαιώσεις χωρίς να ξέρουν  το θέμα , σαν ρουτίνα. Αποδεικνύοντας ότι το κάνουν συνεχώς, θεωρείται δηλαδή μια τελείως τυπική (!) γνωμοδότηση. Ιδιαίτερα για τον Οργανισμό Αθήνας και την Δ/νση Μελετών Οδοποιίας του ΥΠΕΧΩΔΕ, δημιουργεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν αναφέρονται στην επιβάρυνση της Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας και τις πιθανές επιδράσεις στο τοπικό εμπορικό κέντρο της γειτονιάς. Ψάχνοντας το συγκεκριμένο, πέσαμε πάνω στην μέθοδο με την οποία γίνονται αυτές οι παραβιάσεις των Γ.Π.Σ.

Εξακολουθεί να λείπει η  προέγκριση του Δήμου που έχει ακυρωθεί. Πράγματι στις 4/8/2008 υπάρχει σχετική εισήγηση πρός την Δημαρχιακή Επιτροπή (συν.6), βάσει της από 6/8/2008 (!) αίτησης της ΚΑΡΦΟΥΡ       (συν 7). Στις 13/8/2008 ψηφίζεται από την πλειοψηφία η προέγκριση. (συν.8).  Η ευθύνη για τον ετεροχρονισμό(!) πέφτει στους υπαλλήλους και, μετά το «κράξιμο» στο Δημ.Συμβούλιο, γίνεται ορθή επανάληψη της Απόφασης (συν.9). Στις 4/9/2008 η Πολεοδομία απαντά σε υπόμνημα των κατοίκων ότι δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ σούπερ μάρκετ και μεικτού καταστήματος τροφίμων , εκτός του ότι το δεύτερο μπορεί να αναπτυχθεί και σε περιοχές γενικής κατοικίας καλύπτοντας το 50% του συντελεστή δόμησης. (συν 10).

Στις 5-9-2008 εκδίδεται η οικοδομική άδεια. Αρχίζουν οι εργασίες.

Οι κάτοικοι στις 12-9-2008 ασκούν προσφυγή στην Περιφέρεια ενάντια στην Απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής (συν.10), και στο Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ζητώντας την Αναστολή των εργασιών (συν.11) και την Ακύρωση της Άδειας (συν. 12). Ζητούν επίσης να συζητηθεί το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.

Στις 16-9-2008 το Διοικητικό Εφετείο βάσει της προσφυγής των κατοίκων εκδίδει Προσωρινή Διαταγή Αναστολής των εργασιών και η Πολεοδομία στέλνει σήμα διακοπής των εργασιών. Στο Διοικητικό Εφετείο κατατίθεται υπόμνημα της ΑΤΟΔΗΚΑΤΗΣ Α.Ε. (συν 13) εκδίδεται η Απόφαση Αναστολής Εργασιών μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της ένστασης στις 6-4-2009 (συν.14). Η Απόφαση αναγνωρίζει ότι πρέπει να ανασταλούν οι εργασίες γιατί υπάρχουν εύλογες απόψεις των κατοίκων ότι πρόκειται για σούπερ μάρκετ.

Η ΑΤΟΔΗΚΑΤΗΣ Α.Ε., με νέο δικηγόρο, υποβάλλει αίτημα αναίρεσης της παραπάνω απόφασης (συν. 15) και οι κάτοικοι υπόμνημα (συν. 16). Στις 30/1/2009 το Διοικητικό Εφετείο με την ίδια σύνθεση (!) θεωρεί ως νέο(!) και αξιόπιστο(!)  δεδομένο ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης της ΚΑΡΦΟΥΡ από τις 23-11-2007, δηλ. μετά την αρχική απάντηση της Πολεοδομίας (συν.1), αναιρεί την προηγούμενή του Απόφαση και επιτρέπει τις εργασίες με νέα Απόφαση (συν.17) στην οποία λέει ότι η μίσθωση έγινε για νόμιμη χρήση.

Η εκδίκαση της υπόθεσης επί της ουσίας είναι προγραμματισμένη για τις 6 Απριλίου.

Στην Περιφέρεια η υπόθεση εκδικάζεται πάλι από την επιτροπή του άρθρου 152 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Υπέρ των κατοίκων συνηγορούν με υπόμνημά τους όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (συν.18) και κατά της προσφυγής των κατοίκων ο Δήμος (συν.19). Τελικά στις 4-12-2008 ακυρώνεται εκ νέου η Απόφαση προέγκρισης του Δήμου (συν 21) ως παράνομη. Η προέγκριση του Δήμου είναι προϋπόθεση για την έκδοση της οικοδομικής άδειας.

Η Νομαρχία δεν έχει ακόμη ασχοληθεί με το θέμα και σε τηλ. επικοινωνία δημοτικού συμβούλου με τον αντιδήμαρχο κ.Κατριβάνο ο τελευταίος έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να παρέμβει, ανεξάρτητα της απόφασης της περιφέρειας, αφήνοντας το θέμα στα δικαστήρια.

Παράλληλα στις 23-9-2008, ο βουλευτής κ. Φώτης Κουβέλης κατέθεσε σχετική ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ (σχετ.22). Έλαβε απαντήσεις από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ.Νάκο (σχετ. 23) που περιλαμβάνει μια επανάληψη της ιστορίας χωρίς σχολιασμό και μία λακωνική απάντηση από τον Υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη (σχετ.24)  που επαναλαμβάνει, σε αντίθεση με την γνωμάτευση της Πολεοδομίας (συν.8), ότι υπάρχει διαφοροποίηση των «υπερκαταστημάτων» από τα «μεικτά καταστήματα τροφίμων» με βάση τις υγειονομικές διατάξεις και ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα(!) προχωρήσει στον ορισμό ειδικών χρήσεων.

Τέλος κατά την διάρκεια όλης αυτής της προσπάθειας των κατοίκων που στηρίχθηκε και από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Δήμαρχος απαντούσε ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη, όπως ακριβώς λέει και στο υπόμνημά του στην περιφέρεια (συν.21) . Θεωρεί δε εαυτόν αρμόδιο να διαπραγματεύεται με ανταποδοτικά οφέλη την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας! Δεν γνωρίζουμε να προβλέπεται αυτή η δυνατότητα από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων.

Η εταιρεία, με μια πρωτότυπη κίνηση (μέχρι τώρα ξέραμε από άλλες περιπτώσεις τις υποσχέσεις πρόσληψης από τους περιοίκους), προπαγάνδισε τον εαυτό της και στήριξε τον Δήμαρχο με ειδικό έγχρωμο  φυλλάδιο που μοιράστηκε στο Χαλάνδρι (συν 25).

Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους που αφορά όλους τους κατοίκους του Χαλανδρίου, και όχι μόνο, που οι γειτονιές τους πιέζονται από την διαμπερή κυκλοφορία και την εγκατάσταση υπερτοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων όπου αυτές κρίνουν, χωρίς σεβασμό στις ρυθμίσεις του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που είναι νόμος του κράτους.

(ελήφθη 7-3-09)

 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ:

Η πολεοδομική ενότητα στην οποία αναφέρεται το προτεινόμενο σούπερ μάρκετ επί της λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας και της οδού Αρτεμησίου στο Χαλάνδρι έχει 13.500 κατοίκους (απογραφή 2001). Ακόμη και 10% αύξηση πληθυσμού να υπήρξε μέχρι σήμερα, η περιοχή εξυπηρετείται επαρκέστατα από:

5  σούπερ μάρκετ (Καρφούρ, ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Σκλαβενίτης, DIA)

1 λαϊκή αγορά και 1 λαϊκή αγορά βιολογικών προϊόντων

Τοπική αγορά με φούρνους, μανάβη, ψαράδικα, κρεοπωλεία, μαγαζιά τοπικών και βιολογικών προϊόντων, ψιλικατζίδικα, φαρμακεία, είδη κιγκαλερίας και χρώματα, κάβες και πώληση ξηρών καρπών, μικρούς σιδεράδες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μικρά συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια-κουρεία, ανθοπωλεία, ζαχαροπλαστεία κ.α.

Σε μελέτη που είχε γίνει παλιότερα, ο βαθμός ικανοποίησης των καταναλωτικών απαιτήσεων των κατοίκων από το τοπικό κέντρο της γειτονιάς σε συνδυασμό με το εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου, έφτανε το 90%. Τώρα η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση των εμπορικών κέντρων στο μέτωπο της Κηφισίας απειλεί το εμπορικό κέντρο και τα σούπερ μάρκετ τα τοπικά κέντρα του Δήμου.

Ο πραγματικός λόγος που τα σούπερ μάρκετ επιμένουν, όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η μεγάλη διαμπερής κυκλοφορία που επιβαρύνει το Χαλάνδρι προς τις νέες περιοχές κατοικίας (Γέρακας κλπ), περιοχές των οποίων η πυκνότητα και οι υποδομές δεν ικανοποιούν τα κριτήρια της εγκατάστασής επιτόπου ακόμα. Την διέλευση αυτή προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Μέχρι σήμερα προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν θέσεις στην Λεωφ. Πεντέλης. Μετά τα οδικά έργα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς έγινε πρόσφορη και η Λεωφ. Δουκίσσης Πλακεντίας, και θα γίνει και η προγραμματισμένη Λεωφ. Ελευθέρας Πεντέλης.

 Έτσι στην συγκεκριμένη περίπτωση, παρ’ όλο που χρήσεις εμπορικού κέντρου προβλέπονται σε απόσταση 900μ. γύρω από τον σταθμό της στάσης του μετρό, επιμένουν γιατί στη συγκεκριμένη θέση θα εκμεταλλευτούν και την συμβολή της προγραμματισμένης (υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη) Ελευθέρας Λεωφ.Πεντέλης που θα συνδέει την Μεσογείων με την Δ.Πλακεντίας. Αδιαφορώντας πλήρως για τις επιπτώσεις στις περιοχές κατοικίας. Και αν αυτό είναι κατανοητό για τις εταιρείες που κρίνουν προς ίδιον όφελος, πόσο κατανοητό είναι για έναν δήμαρχο, που εκλέχτηκε για να προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών;

Οι επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής είναι τριών ειδών:

Για τους άμεσα γειτνιάζοντες αυξημένη ενόχληση, ρύπανση, θόρυβος

Για όλους τους κατοίκους της περιοχής, προσέλκυση νέας κυκλοφορίας στους βασικούς οδικούς άξονες της πόλης, αύξηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης και θορύβου, δυσχέρεια μετακίνησης προς άλλες περιοχές για εργασία κλπ.

Για την πόλη πιθανή μετακίνηση εμπορικών δραστηριοτήτων παντός τύπου στην ευρύτερη περιοχή κατά μήκος των λεωφόρων Δουκ. Πλακεντίας και Ελευθέρα Πεντέλης, που θα διαθέτουν και δύο σταθμούς μετρό. Αυτό αν το αφήσουμε να συμβεί θα σημάνει νέα διάρθρωση της πόλης και απαξίωση του τοπικού αλλά και του παραδοσιακού της κέντρου.

Αυτό είναι, δυστυχώς, το αναπτυξιακό όραμα του Δημάρχου όπως δήλωσε πρόσφατα ψηφίζοντας το Αναπτυξιακό πρόγραμμα του Δήμου. Να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε το Μαρούσι. Σε αυτή την κατεύθυνση διαπραγματεύεται με το Υπουργείο Οικονομικών την εκμετάλλευση ελεύθερου χώρου στο Νομισματοκοπείο, που είχαν υποσχεθεί στους κατοίκους για κοινόχρηστο πράσινο, για την ανέγερση νέου Υπουργείου και εμπορικών δραστηριοτήτων (μέθοδος ΣΔΙΤ), μας γεμίζει με μεγάλα καταστήματα και είναι τελείως κουφός στις όποιες αντίθετες φωνές.

 

ΕΠΟΜΕΝΩΣ:

Δεν υπάρχει μόνον το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων. Πάρα πολλοί δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος ή γενικότερα της κυβερνούσας νεοφιλελεύθερης ιδεολογίας, με μηδενική περιβαλλοντική ευαισθησία και αντιδημοκρατική συμπεριφορά απέναντι στους πολίτες, αποφάσισαν να το δουν επιχειρηματίες με κεφάλαιο τον δημόσιο χώρο και την ποιότητα ζωής των δημοτών τους.

Το θέμα της εγκατάστασης σούπερ μάρκετ της ΚΑΡΦΟΥΡ Α.Ε., στο Χαλάνδρι επί της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας, έχει σχέση να κάνει τόσο με την παραπάνω διαμορφωμένη κατάσταση στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και με την ανικανότητα(;) ή διάβρωση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, με την ανοχή της πολιτικής εξουσίας. Προσπαθώντας να βρούμε άκρη στην συγκεκριμένη υπόθεση, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τοπικού ενδιαφέροντος, διαγράφηκε μπροστά μας όλο το σύστημα με το οποίο υπεραγορές εγκαθίστανται όπου κρίνουν ότι τους συμφέρει.

 

ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ:

Η απάντηση της πολεοδομίας Αθηνών, τμήμα Ανατολικής Αττικής (συν.1), στο οποίο αχρείαστα επισημαίνεται ότι επιτρέπεται σε περιοχή με χρήση «γενική κατοικία» η λειτουργία  «μικτών καταστημάτων τροφίμων», υποδεικνύει (;) έμμεσα την μέθοδο καταστρατήγησης του πολεοδομικού σχεδιασμού, με αποτέλεσμα την άμεση «διευκρίνιση» των αιτούντων.

Η δ/νση πολεοδομίας απαντά εκ νέου (συν. 8) ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ υπερκαταστήματος και μεικτού καταστήματος τροφίμων. Μόνο που στις περιοχές με χρήση «γενική κατοικία», διατίθεται για εμπορικές χρήσεις το 50% του συντελεστή.

Την ίδια στιγμή που ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ επιμένει (συν.21) ότι πρόκειται για δύο διακριτές κατηγορίες καταστημάτων.

Την ευκολία με την οποία όλες οι Υπηρεσίες του Δημοσίου παρέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά, σαν μια διαδικασία ρουτίνας, χωρίς να εξετάσουν για το τι πρόκειται. Για παράδειγμα, εγκρίνεται η κυκλοφοριακή σύνδεση χωρίς να αναφέρεται τίποτα για την απόσταση από την συμβολή με την προγραμματιζόμενη από το ίδιο Υπουργείο, ίσως και από την ίδια Υπηρεσία, νέα λεωφόρο Ελευθέρα Πεντέλης που θα συνδέει την Δουκίσσης Πλακεντίας με την Λεωφόρο Μεσογείων. Ή η απαλλαγή από την υποχρέωση εκπόνησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που δίνει η ΠΕΧΩ.

Το γεγονός ότι αντίθετα από τις πόλεις, στις εκτός σχεδίου περιοχές έχει τεθεί σαφές όριο τα 600τμ, πάνω από τα οποία μιλάμε για υπερκατάστημα. Η διευκρίνιση για τις πόλεις εκκρεμεί πολλά χρόνια. Επομένως είναι εύλογο ο νομικός σύμβουλος της ΚΑΡΦΟΥΡ να επικαλείται την ίδια τακτική σε όλη την Ελλάδα σαν «εύλογη» και «τρέχουσα» διαδικασία (συν. 16).

 

Συμπερασματικά υπάρχει μια συνειδητή πολιτική διευκόλυνσης της καταστρατήγησης των πολεοδομικών ρυθμίσεων και διευκόλυνσης των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων, ειδικότερα σε ότι αφορά την εγκατάστασή τους όπου επιθυμούν.

 

ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ κ. ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟ:

Το πρώτο που είναι χαρακτηριστικό της αντίληψης του Δημάρχου, είναι το γεγονός ότι δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον να διερευνήσει έστω την δυνατότητα άμεσης στέγασης των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ).

Η συνεχής αδειοδότηση της ΚΑΡΦΟΥΡ και το φιάσκο του καλοκαιριού με την άδεια που δόθηκε προγενέστερα της αίτησης, η απάθεια στο γεγονός ότι δύο φορές η σχετική απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής κρίθηκε παράνομη από την Περιφέρεια διότι «αποτελούσε αδειοδότηση σούπερ μάρκετ» και η υβριστική του στάση απέναντι στους πολίτες που απευθύνθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δείχνει την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει το έργο της ΚΑΡΦΟΥΡ. Δηλώνει μάλιστα ευθαρσώς δημόσια και γραπτά (συν.15) ότι έχει διαπραγματευτεί με την εταιρεία και έχει αποκομίσει την κατασκευή από αυτήν ενός πεζοδρόμου και μιας μικρής παιδικής χαράς.

 

Αποδεικνύεται ότι η πολιτική κατεύθυνση του Δήμου αφορά την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Η εικόνα του Δημάρχου που μάχεται για τους δημότες του, είναι ανάμνηση για το Χαλάνδρι. Επομένως δεν είναι μόνο ο κ. Κακλαμάνης, είναι όλοι οι δήμαρχοι με αυτές τις νεοφιλελεύθερες (ο θεός να τις κάνει) ρουσφετολογικές παλαιού τύπου πρακτικές. Που έχουν την αντίληψη ότι ο Δήμος τους ανήκει.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΝΟΜΑΡΧΙΑ:

Στην Περιφέρεια ο Γ. Γραμματέας (πολιτικό πρόσωπο) αποφεύγει να πάρει αποφάσεις. Παραπέμπει τα θέματα σε υπηρεσιακό όργανο (επιτροπή του άρθρου 152), το οποίο προς τιμήν του αποφασίζει ρεαλιστικά, ότι η ΚΑΡΦΟΥΡ φτιάχνει σούπερ μάρκετ και ότι ένα μαγαζί έκτασης 2052τμ δεν είναι μεικτό κατάστημα τροφίμων.

Στην Νομαρχία, ο εκλεγμένος Νομάρχης της μείζονος αντιπολίτευσης, παρόλο που η παράταξη του κόμματός  του στον Δήμο υποστηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων, αρνείται να βάλει το θέμα στο Νομ. Συμβούλιο όπως διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος κ.Κατριβάνος.

 

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ:

Παρόλο που δεν σχολιάζονται οι Αποφάσεις, μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι η σαφής ερμηνεία της αρχικής Απόφασης τροποποιείται –από την ίδια σύνθεση- θεωρώντας ότι ένα ιδιωτικό συμβόλαιο, όπως είναι το μισθωτήριο το οποίο μάλιστα είναι μεταγενέστερο της γνωστοποίησης ότι το σούπερ μάρκετ πρέπει να μετονομαστεί σε μεικτό κατάστημα τροφίμων, βεβαιώνει επαρκώς  την χρήση του καταστήματος. Ίσως η αλλαγή δικηγόρου, να αποτελεί όντως σημαντικό εφόδιο για την ΚΑΡΦΟΥΡ.

(ελήφθη 7-3-09)

Επιστροφή

άρθρο του Παρατηρητηρίου

Επιστροφή

Πολυκατάστημα με άδεια για ψιλικατζίδικο στο Χαλάνδρι!

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ

Πολυκατάστημα άνω των 2.000 τ.μ. στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Δουκίσσης Πλακεντίας στο Χαλάνδρι πήρε άδεια που δίνεται σε καταστήματα της γειτονιάς, με τις ευλογίες του δημάρχου και της πολεοδομίας. Στο επίμαχο οικόπεδο 5.070 τ.μ. στεγαζόταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια το σχολείο της Ελληνογερμανικής Αγωγής.

Δεδομένου ότι πρόκειται για περιοχή με θεσμοθετημένη χρήση "γενικής κατοικίας" δεν επιτρέπεται η δημιουργία υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων. Όμως η εταιρεία ΑΤΟΔΗΚΑΤΗΣ Αναπτυξιακή Α.Ε., στην οποία ανήκει το οικόπεδο, είχε σκοπό να κτίσει κτήριο για να το νοικιάσει στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Καρφούρ.

Για να παρακάμψει την απαγόρευση η εταιρεία ζητά και λαμβάνει από την πολεοδομία άδεια για μεικτό κατάστημα τροφίμων, δηλαδή καταστήματα της γειτονιάς, όπως φούρνοι και ψιλικατζίδικα. Πατά σε μια διαφορετική εκτίμηση του νόμου, ο οποίος δεν ορίζει μέγιστα τετραγωνικά μέτρα ως εμβαδόν για τα μεικτά καταστήματα τροφίμων. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα σχέδια το πολυκατάστημα θα έχει εμβαδόν 2.057 τ.μ. Εκτός από την εξασφάλιση της άδειας η παρουσίαση του Καρφούρ ως μεικτού καταστήματος τροφίμων έχει και άλλα προνόμια, όπως την απαλλαγή υποχρέωσης για κυκλοφοριακή μελέτη, περιβαλλοντική μελέτη και μίνιμουμ απαραίτητων θέσεων γκαράζ (τα σχέδια προβλέπουν μόνο 67 θέσεις γκαράζ).

Το οικόπεδο βρίσκεται ανάμεσα στον σταθμό του Μετρό του Χαλανδρίου και στον υπό κατασκευή σταθμό του Νομισματοκοπείου, επί της λεωφόρου Δουκίσσης Πλακεντίας, σε ένα σημείο απ' όπου η εταιρεία προφανώς αναμένει μεγάλα κέρδη. Να σημειωθεί ότι η περιοχή εξυπηρετείται ήδη από αρκετά παρακείμενα μεγάλα σουπερμάρκετ, άρα η στόχευση μάλλον είναι οι υπερτοπικές χρήσεις, καθώς η περιοχή αποτελεί κομβικό σημείο για την εξυπηρέτηση περιοχών νέας κατοικίας, όπως ο Γέρακας.

Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, όμως, βιώνουν καθημερινά μια πτώση της ποιότητας ζωής τους, με το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τον θόρυβο, λόγω των ήδη έντονων υπερτοπικών χρήσεων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση έχει δείξει και ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος. Το κατάστημα έχει ήδη λάβει από τη δημαρχιακή επιτροπή άδεια, παρά την αρνητική ψήφο της μειοψηφίας και τις αντιδράσεις όλης της αντιπολίτευσης.

Η υπόθεση έχει πάρει εδώ και καιρό τη δικαστική οδό με την Πρωτοβουλία Πολιτών Χαλανδρίου να έχει κάνει πολλές προσφυγές για να αποτρέψει το κτίσιμο του πολυκαταστήματος μέσα στην ήδη επιβαρυμένη γειτονιά τους. Στις 16 Σεπτέμβρη 2008 οι κάτοικοι κέρδισαν την προσφυγή για αναστολή εργασιών στον χώρο ενόψει της σημαντική δίκης στις 6 Απρίλη για την ακύρωση της άδειας της πολεοδομίας Αθηνών - τομέα Ανατολικής Αττικής για μεικτό κατάστημα τροφίμων. Όμως λίγες μήνες μετά, στις 30 Γενάρη, το δικαστήριο με την ίδια σύνθεση ενέκρινε την προσφυγή της εταιρείας για συνέχιση των εργασιών, που βρίσκονται στην φάση των εκσκαφών.

Για το θέμα έχει καταθέσει στις 23 Σεπτέμβρη 2008 ερώτηση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης, με τους υπουργούς να μην απαντούν ουσιαστικά, αλλά να επικαλούνται το γράμμα του νόμου ή να αποδίδουν αρμοδιότητα για το θέμα σε άλλο υπουργείο. Σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι η εταιρεία ΑΤΟΔΗΚΑΤΗΣ Αναπτυξιακή Α.Ε. έχει εκδώσει και φυλλάδιο με το οποίο προπαγανδίζει τις θέσεις της και έχει μοιράσει ευρέως στο Χαλάνδρι.

Το κείμενο ξεκινά με τη φράση "Κάθε γειτονιά έχει τους αστικούς της μύθους" διπλά σε έναν Πινόκιο και συνεχίζει με τα κλασικά νεοφιλελεύθερα επιχειρήματα για αναβάθμιση της γειτονιάς μέσω της δημιουργίας ενός πολυκαταστήματος στο κέντρο της. Το φυλλάδιο ολοκληρώνεται με την επισήμανση ότι το Καρφούρ θα είναι "μια πράσινη όαση εκεί που ήταν πριν τσιμέντο και άσφαλτος".

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=442016

Επιστροφή

Ένα Καρφούρ... ψιλικατζίδικο

Την μετονομασία ενός «σούπερ μάρκετ» σε «μεικτό κατάστημα τροφίμων» από την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να παρακαμφθεί η ισχύουσα νομοθεσία και να εγκατασταθεί σε περιοχή του Χαλανδρίου που έχει καθοριστεί ως «γενικής κατοικίας» καταγγέλλουν οι κάτοικοι της περιοχής Δ. Πλακεντίας στο Χαλάνδρι.

Στο Οικοδομικό Τετράγωνο 750, στη συμβολή των οδών Δουκίσσης Πλακεντίας και Αρτεμισίου, στο Χαλάνδρι, επιχειρείται να εγκατασταθεί ένα νέο κατάστημα της αλυσίδας «Καρφούρ - Μαρινόπουλος Α.Ε.» παρά το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Χαλανδρίου, το οποίο χαρακτηρίζει την περιοχή ως περιοχή «γενικής κατοικίας».

Σύμφωνα με τα άρθρα 230 και 232 του Κώδικα Βασικής Πολεοδομικής Νομοθεσίας στις περιοχές «γενικής κατοικίας» επιτρέπονται εκτός της κατοικίας μόνο απλά εμπορικά καταστήματα και απαγορεύονται υπεραγορές και πολυκαταστήματα.

Οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η μετονομασία είναι προσχηματική και ότι στην πραγματικότητα σχεδιάζεται ένα ακόμα μεγάλο σούπερ μάρκετ, το οποίο δεν θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των κατοίκων καθώς οι ανάγκες τους καλύπτονται από τα ήδη υπάρχοντα, αλλά σε κάλυψη εμπορικών αναγκών μετακινούμενου ή διερχόμενου πληθυσμού.

Η οργάνωση «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της: « Υπενθυμίζουμε ότι η περσινή απόφαση της δημαρχιακής επιτροπής είχε ανατραπεί μετά τις προσφυγές των κατοίκων στην περιφέρεια όπου αποδείχθηκε πανηγυρικά ότι η περσινή απόφαση στερούνταν νομιμότητας. Παρόλα αυτά η διοίκηση του κ Ζαφειρόπουλου επανήρθε με νέα απόφαση που πάρθηκε το τριήμερο του δεκαπενταύγουστου ενώ η κατεδάφιση ξεκίνησε σχεδόν αμέσως.

Οι χρήσεις γης που προβλέπονται στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Χαλανδρίου απαγορεύουν ρητά την εγκατάσταση υπεραγορών και πολυκαταστημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Παρόλα αυτά, η παράταξη του κ Δημάρχου προχωρεί στην έγκριση, εκμεταλλευόμενη, το ότι επιτρέπεται η λειτουργία « καταστημάτων τροφίμων », εξισώνοντας την αναγκαία παρουσία σε μια γειτονιά, μικρών μπακάλικων και μανάβικων, με το μεγαθήριο της Carrefour-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ.

H εγκατάσταση ενός σούπερ μάρκετ δύο χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων:
* Θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Τούφας – Μεταμόρφωσης - Φραγκοκκλησιάς με απορρίμματα, φορτηγά τροφοδοσίας όσο και με τα ιδιωτικά αυτοκίνητα των καταναλωτών από το Χαλάνδρι και όλους τους γειτονικούς δήμους. Αυταπατάται όποιος νομίζει ότι η δημιουργία μιας παιδικής χαράς που μάλιστα θα λειτουργεί υπό την πολιορκία των φορτηγών θα χρυσώσει το χάπι…

* Αποτελεί πρόσθετη επιβάρυνση, σε μία περιοχή όπου ήδη συγκεντρώνει υπερτοπικές χρήσεις και προβλέπεται και η εγκατάσταση νέων (όπως η κατασκευή μεγάλου εμπορικού κέντρου στην περιοχή του Μετρό).

* Ακυρώνει στην πράξη όλες τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων με την απομάκρυνση της διαμπερούς κυκλοφορίας.
* Η συνακόλουθη απόφαση, της διάνοιξης της οδού Αρτεμισίου μέχρι την Πλακεντίας,

που θα γίνει για την εξυπηρέτηση του εν λόγω καταστήματος, θα επιβαρύνει ιδιαίτερα την γειτονιά, αφού καθιστά την οδό Αρτεμισίου, όπως παλαιότερα και την Χελμού, τις μοναδικές εξόδους προς την Δ. Πλακεντίας. Έτσι εξηγείται και η αλλαγή της πρώτης μελέτης Νέλλα, (που υποτίθεται ότι έγινε για να προστατέψει κυκλοφοριακά την περιοχή) με την μετατροπή της οδού Ολύμπου σε είσοδο αντί για έξοδο όπως προβλεπόταν αρχικά.»

Η υπόθεση βρίσκεται στα δικαστήρια, μετά από την προσφυγή 68 κατοίκων της περιοχής.

http://www.tvxs.gr/v9116

Επιστροφή

Όχι στη μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών στο Νομισματοκοπείο

  Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/08/2009

Καταστροφική και παράλογη χαρακτήρισε την απόφαση του υπ. Οικονομίας και Οικονομικών για ανέγερση νέου κτιρίου και μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του σε ελεύθερη δημόσια έκταση 28 στρεμμάτων στην περιοχή του Νομισματοκοπείου ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος, με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, τα σχέδια προβλέπουν την κατασκευή κτιρίου 55.000 τετραγωνικών μέτρων με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη μετεγκατάσταση σε αυτό περίπου 3.500 υπαλλήλων του υπουργείου. Όπως τονίζει ο Γ. Σταθόπουλος, η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη, με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα, ρύπους και όγκο αυτοκινήτων, και η ανέγερση του κτιρίου πρόκειται να “επηρεάσει αρνητικά τρεις δήμους, την Αγ. Παρασκευή, τον Χολαργό και το Χαλάνδρι”.

Μάλιστα, η περιοχή στην οποία σχεδιάζεται να κτιστεί το νέο υπουργείο “είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους που έχουν απομείνει. Η μετεγκατάσταση δεν συντελεί καθόλου στην αποκέντρωση, η οποία χρησιμοποιείται προσχηματικά, αφού η περιοχή αποδεδειγμένα είναι υπερπλήρης, με άλλες εμπορικές αλλά και διοικητικές χρήσεις”, όπως εμφατικά αναφέρει ο Γ. Σταθόπουλος.

Δεδομένων των προαναφερθέντων, η Συνεργασία Πολιτών Αγίας Παρασκευής ζητεί την παραμονή του χώρου ως ελεύθερου με παράλληλη φύτευση ψηλού πρασίνου και τη δημιουργία υποδομών αθλητισμού και περιπάτου. Τέλος, καλεί όλους τους κατοίκους καθώς και τους φορείς και τους συλλόγους της περιοχής των τριών δήμων σε άμεση κινητοποίηση ώστε να αποτραπεί η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

ΑΥΓΗ 27/8/09

Επιστροφή

δείτε το βιντεο από τη συγκομιδή ελιάς στο Χολαργό, το Νοέμβρη του 2008 από την ομάδα αστικό χωριό [ναι, τωρα μοντάραμε το υλικό].
περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο www.astikohorio.blogspot.com

(ελήφθη 15-9-09)

Επιστροφή

Βγήκε η απόφαση της αρχής δεδομένων για τις κάμερες στην ρεματιά.

Ο δήμος δεν έχει ούτε μπορεί να αποκτήσει άδεια για την εγκατάστασή τους

Τα φίλτρα δεν εξασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα

Πριν από λίγο έφτασε στα χέρια μας η απόφαση της αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων στην οποία είχε προσφύγει ο σύλλογος της ρεματιάς σχετικά με τις κάμερες στο ρέμα.

Η απόφαση αποτελεί κόλαφο για τον κ δήμαρχο και την πλειοψηφία του δημοτικού μας συμβουλίου μιας και επιβεβαιώνει ότι δεν έχει παραχωρηθεί άδεια για το σύστημα όπως ορίζεται στο νόμο.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι: « Συνεπώς, εφόσον δεν υπάρχει τέτοια ειδική διάταξη, η επεξεργασία αυτή δεν επιτρέπεται και η γνωστοποίησή σας τίθεται στο αρχείο».
Ακόμη επιβεβαιώνεται η άποψη που δημοσίως εκφράσαμε ότι η τοποθέτηση του συστήματος στον βαθμό που επιτρέπει με οποιονδήποτε τρόπο την καταγραφή και επεξεργασία στοιχεία των προσώπων που επισκέπτονται την ρεματιά είναι παράνομη.

Η αρχή αναφέρει ότι: «Τα δεδομένα εικόνας αποτελούν προσωπικά δεδομένα στο βαθμό που τα άτομα που περιέχονται σε αυτά είναι δυνατό να προσδιοριστούν. Από την επεξεργασία που πραγματοποιείται είναι φανερό ότι τα δεδομένα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση προσώπων, έστω και κατόπιν της διαδικασίας που προβλέπεται για την άρση του φίλτρου κάλυψης. Για να μπορεί Δημόσια Αρχή να εκτελεί τέτοια επεξεργασία πρέπει η σχετική αρμοδιότητα να προβλέπεται ειδικώς από νομοθετική ή κανονιστική διάταξη, η οποία πρέπει, μεταξύ άλλων, να προσδιορίζει το σκοπό της επεξεργασίας (βλέπε και απόφαση 77/2009 της Αρχής)».

Τέλος καλείται η δημοτική αρχή να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε:

«… να μην είναι δυνατή η αναγνώριση προσώπων από τις εικόνες που λαμβάνονται από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος».

Είναι φανερό ότι οι τελευταίες εξελίξεις αφήνουν απολύτως εκτεθειμένο τον κ Δήμαρχο και τις φαεινές του ιδέες που απειλούν να μετατρέψουν τους κατοίκους της πόλης μας σε  ακούσιους πρωταγωνιστές ενός γιγάντιου big brother.

Όπως αναφέραμε και σε πρόσφατο άρθρο στo www.stasi.gr ,στην εφημ φλυαρία (Νοέμβριος 2009) και στην Αμαρυσία οι πρωτοβουλίες του κ Ζαφειρόπουλου δεν είναι άσχετες με ένα γενικότερο κλίμα οπισθοδρόμησης, την ώρα που  κάμερες πάνω από τα κεφάλια όλων παρακολουθούν  κάθε μας κίνηση. Η τοποθέτηση των καμερών στην ρεματιά σε έναν χώρο όπου καθημερινά επισκέπτονται δεκάδες συμπολίτες μας με τα παιδιά τους και αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες συλλογικές προσπάθειες όπως της κατάληψης Πραπόπουλου -δεν είναι τίποτε άλλο από την αρχή μιας γενικευμένης προσπάθειας παρακολούθησης.

Μιας προσπάθειας η οποία χρησιμοποιώντας διάφορα προσχήματα, από την διαχείριση της κυκλοφορίας ως την βία στα γήπεδα, και από τα επεισόδια σε πορείες ως την πυροπροστασία, έχει ως πραγματικό και μόνο στόχο την επιτήρηση και των έλεγχο των πολιτών. Στην χώρα μας η ιστορία ξεκίνησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004 οι οποίοι -μεταξύ  των άλλων δεινών- μας άφησαν, τόσο μια  κληρονομιά χιλιάδων καμερών αλλά και μια επικίνδυνη ιδεολογική οπτική σύμφωνα με την οποία ο φιλήσυχος πολίτης δεν έχει να φοβηθεί τίποτε από την χρήση τους αφού ο ίδιος δεν παρανομεί. Ακριβώς όπως και στην χούντα δηλαδή που ο φιλήσυχος πολίτης δεν ενδιαφερόταν για το φακέλωμα και τις διώξεις των διπλανών του…

Αν αυτές οι λογικές επικρατήσουν, οι επόμενες γενιές θα μεγαλώσουν χωρίς καμία αίσθηση ιδιωτικότητας, απολύτως εξοικειωμένες με την έννοια της παρακολούθησης.  

Θα το επιτρέψουμε;

Σίμος Ρούσσος, μέλος της αντίΣΤαΣΗΣ με τους πολίτες του Χαλανδρίου.

ΥΓ είναι χαρακτηριστικό ότι η γνωστοποίηση του δήμου προς την αρχή έγινε στις 18/1/2010 ,μετά την αναφορά του συλλόγου της ρεματιάς από τις 16/12,μετά τα δημοσιεύματα της ελευθεροτυπίας της 2/1/2010 και μετά την παρέμβαση της αντίστασης με τους πολίτες στο δημοτικό συμβούλιο. Και όλα αυτά ενώ η ανακοίνωση για την τοποθέτηση των καμερών είχε γίνει από τις 26/11/2009,πράγμα που αποδεικνύει ότι ουδεμία άδεια είχε ζητηθεί πριν την τοποθέτηση όπως ορίζει ο νόμος…

ελήφθη 23-3-2010 από simos.roussos@ontelecoms.gr

Επιστροφή

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Η ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ – THE COMING INSURRECTION

Το Μανιφέστο της Αόρατης Επιτροπής για τη δεκαετία του Μηδέν. Πώς θα αντιδράσουμε; Πώς θα δράσουμε; 8 οδηγίες για να βρούμε ο ένας τον άλλον. 8 οδηγίες για να συνδεθούμε με ό,τι αισθανόμαστε αληθινό. (Ανάγνωση Βασιλική Δήμου). Θα ακολουθήσουν δράσεις.

ΕΚΘΕΣΗ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ για την ενίσχυση των πολιτικών κρατούμενων στα λευκά κελιά της Τουρκίας. (Με επιμέλεια του πολιτικού πρόσφυγα Κουρτ Τζάφερ)

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ «Vehicles» του Steve Harvey «μοιρολόι για τη Χριστιανική Δύση και τον τρόπο που αυτή εκμεταλλεύτηκε και εξάντλησε τους παγκόσμιους πόρους…»

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΗ 5μμ

Στην ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

 

Επιστροφή

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου

Λ.ΠΕΝΤΕΛΗΣ 86, 152 34 ΧΑΛΑΝΔΡΙ

ΤΗΛ.2106814083, 2103254165, 2106820623  FAX 2103254165

e-mail: sosrematia@gmail.com http://sosrematia.blogspot.com

Επιστολή του Συλλόγου  μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος [ΥΠΕΚΑ], μετά τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη μελέτη της εφαρμογής του  από 09.08/1995 Π Δ/τος[ ΦΕΚ 659/Δ/1995]  «Χαρακτηρισμός του χειμαρρικού ρέματος Πεντέλης-Χαλανδρίου ως προστατευόμενου τοπίου...»

Αριθ. πρωτ. 560

Χαλάνδρι, 03-06-2013

 Α/ Προς  το ΥΠΕΚΑ

1.      Υπουργό,  κ Ευάγγελο Λιβιεράτο, 

2.      Αναπληρωτή  Υπουργό,κ  Σταύρο Καλαφάτη 

3.      κ. Γενικό Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

4.      κ. Γενική Δ/ντρια Πολεοδομίας

5.      Γενική Γραμματεία Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος

6.       Δ/νση  Νομοθετικού Έργου

  Β/  Δήμο  Αγίας Παρασκευής, Υπηρεσία Δόμησης

  Γ/  Μέλη της Ομάδας Εργασίας, που συγκροτήθηκε με την απόφαση αριθ. 20743/29-03-13 του Αν Υπουργού ΠΕΚΑ

Σχετ. α/ έγγραφο της δ/νσης Πολεδομικού Σχεδιασμού  ΑΠ 30902/20- 05-2013

β/ Πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη [υπόθεση 11802/2003 ]

γ/ απόφαση 1270/1998 του ΣτΕ

δ/ άρθρο 4 παρ 7 του ανωτέρω Δ/τος

ε/ άρθρο 4 παρ 11 του ίδιου διατάγματος

στ/αποφάσεις αριθ  5041/18-05-04 του κ Νομάρχη Ανατολικής        Αττικής  και αριθ 48027-44307/26-08-04 του κ Γεν. Γραμματέα             ζ] άρθρο 4 του ανωτέρω Δ/γματος

η/  αποφάσεις ΣτΕ 1270/1998 και 396/2006

θ/ άρθρο 4 παρ.5 ΙΙ 4 του ανωτέρω Δ/τος

 

 

Αναφερόμενοι   στο α σχετ., το οποίο μας κοινοποιήθηκε, έχουμε την τιμή να σας εκθέσουμε τις απόψεις μας σχετικά  με το θέμα, προϊόν της υπερεικοσαετούς ενασχόλησής μας με την προστασία της Ρεματιάς Πεντέλης- Χαλανδρίου και την εφαρμογή του ανωτέρω διατάγματος, δυνάμει του καταστατικού μας [ αποφ 1175/90 και 8558/2001  του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών].  Άλλωστε, το έννομο συμφέρον μας για την τήρησή του, έχει αναγνωριστεί, με την γ σχετ. απόφαση του ΣτΕ.

 

Α. Κατ’ αρχάς χαιρετίζουμε την συγκρότηση της αναφερόμενης στο έγγραφό σας ομάδας εργασίας, θεωρώντας εκ προοιμίου βέβαιο, ότι αυτή θα ασχοληθεί με όλα τα  θέματα εφαρμογής του  ανωτέρω Π. Δ/τος  και όχι μόνο με τα εκκρεμή στη  Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού  αιτήματα ιδιωτών. Γιατί είναι γεγονός γνωστό στο Υπουργείο, από την πληθώρα εγγράφων του συλλόγου μας  προς την ΔΕΕΑΠ, την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τις υπηρεσίες πολεοδομίας, πως στα σχεδόν 20 χρόνια ισχύος του ανωτέρω Π Δ/τος ελάχιστα έχουν γίνει για την εφαρμογή του και υπάρχει πληθώρα  εκκρεμών υποθέσεων, που αφορούν το δημόσιο συμφέρον,  στα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις.

 

Σταχυολογούμε μερικά:

1.      Δεν έχει οριοθετηθεί η Α Ζώνη και ούτε καν έχει γίνει πρoσπάθεια οριοθέτησής της, ακόμη και εκεί όπου δεν υπάρχουν διεκδικήσεις ή αυτή συμπίπτει  με το ισχύον ρυμοτομικό σχέδιο , [σχετ.β], ενέργεια η οποία, εκτός του ότι αποτελεί υποχρέωση της δημοτικής αρχής και προαπαιτούμενο για την εκτέλεση κάθε έργου [ σχετ δ] ,θα εμπόδιζε τις καταπατήσεις, τις εκ των υστέρων διεκδικήσεις  και θα ξεκαθάριζε το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην προστατευόμενη περιοχή

2.      Δεν γίνεται κανένας έλεγχος εφαρμογής της πολεoδομικής νομοθεσίας και του διατάγματος κατά την έκδοση οικοδομικής άδειας σε ακίνητα με πρόσωπο στο Ρέμα με αποτέλεσμα οι μανδρότοιχοι τους [ σχετ. ε]  να φθάνουν μέχρι την κοίτη εμποδίζοντας την πρόσβαση και την πυροπροστασία και ακίνητα του άρθρου 4 παρ 5δ  του ανωτέρω Δ/τος να  μετατρέπονται σε βίλες.

3.      Δεν έχουν απομακρυνθεί παράνομες χρήσεις ακόμη και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει απόφαση του ΣτΕ [ σχετ β] ή τελεσίδικη απόφαση Νομάρχη  [σχετ στ] ή θέματα υγιεινής με λύματα που μολύνουν  τον  υδροφόρο ορίζοντα, λόγω μη  σύνδεσης  με το κεντρικό αποχετευτικό δίκτυο [σχετ θ] τουαλετών  ακόμη και σε δημοτικές  εγκαταστάσεις.

4.       Χαρακτηριστική   είναι η περίπτωση η οποία αναφέρεται  στο ανωτέρω σχετ.β όπου χαρακτηρίζεται ως «ακραία μορφή κακοδιοίκησης» η απόπειρα  Δήμου να νομιμοποιήσει παράνομη χρήση στην Α Ζώνη Προστασίας του Ρέματος και η άρνησή του να εφαρμόσει απόφαση του ΣτΕ για τη σφράγιση παράνομης χρήσης, η οποία λειτουργεί μέχρι σήμερα.

5.        Γενικά επισημαίνουμε το γεγονός, πως  ελάχιστες παραβάσεις της πολεοδομικής νομοθεσίας, του ανωτέρω Π Δ/τος  και του Ν για την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν αρθεί και αυτές κυρίως μετά  από προσφυγές του συλλόγου στα αρμόδια δικαστήρια, αρχές  και την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη [σχετ. β]  και από την άλλη πλευρά  ελάχιστα έχουν γίνει από τα αναφερόμενα στο ζ σχετ έργα και παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του Ρέματος ως προστατευόμενου τοπίου και προστατευόμενου φυσικού σχηματισμού, με αποτέλεσμα  τα πρανή να καταρρέουν, τα δέντρα να ξεραίνονται και οι κορμοί τους να παραμένουν στη Ρεματιά αποτελώντας προσάναμα για την πρώτη πυρκαγιά  ή  φράζοντας την κοίτη μέχρι την πρώτη νεροποντή προκαλώντας πλημμύρες και καταστροφές, οι δε  πολίτες να στερούμαστε, λόγω αδιαφορίας του κράτους, ενός τοπίου, το οποίο  μπορεί να μας προσφέρει  αναψυχή, ξεκούραση, καθαρό αέρα    και γενικά καλή ποιότητα ζωής, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.  

 

Β. Ως  προς το ενδεχόμενο τροποποίησης ορισμένων διατάξεων του ανωτέρω Π Δ/τος όπως αναφέρεται στο α σχετ,. θεωρούμε δεδομένο πως αυτές θα γίνουν με σκοπό την αποτελεσματικότερη  προστασία του περιβάλλοντος αφού – εκτός των άλλων - έχει νομολογηθεί  [σχετ η] πως τα σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος νομοθετήματα δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθούν  επί τα χείρω και μάλιστα για την ικανοποίηση ιδιωτικών συμφερόντων ο  δε περιορισμός της κυριότητος είναι θεμιτός εν όψει του άρθρου 24 του Συντάγματος.

 

Προς επίρρωση των ανωτέρω, παραθέτουμε  απόσπασμα άρθρου του καθηγητή και τέως προέδρου  Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ Ιωάννη Καράκωστα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Καθημερινή [11-07-2006]με αφορμή επιχειρούμενες εκείνη την εποχή τροποποιήσεις επί τα χείρω της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

“Το περιβάλλον και η προστασία του είναι απόλυτο αγαθό, είναι ενορατικός, μονοσήμαντος και απαρέγκλιτος νομοθετικός στόχος, είναι απάντηση στο υπαρξιακό μας ερώτημα και κατάφαση στην αρμονία της φύσεως, στην αισθητική, στην ποιότητα ζωής, στην αξία του ανθρώπου και διαχρονική φιλοσοφική αναζήτηση και θέση”  

“ το σύνολο των ρυθμίσεων σε υπερνομοθετικό και κοινού δικαίου επίπεδο, εμπλουτισμένο από τις κοινοτικού δικαίου αρχές και διατάξεις με τη σοφή νομολογιακή επεξεργασία [ιδίως του Ε τμήματος του ΣτΕ] και.  την επιστημονική καθοδήγηση, αποτελεί σήμερα ένα ελάχιστο νομοθετικό δικαιικό περιβαλλοντικό κεκτημένο, που είναι ανεπίδεκτο επί τα χείρω νομοθετικής μεταρρύθμισης και νομολογιακής παρέκκλισης. Η διάταξη του άρθρου 24 του Συντάγματος ως΄κορωνίς του πιο πάνω κεκτημένου, είναι ανεπίδεκτη νομοθετικής σταθμίσεως με οποιοδήποτε άλλο έννομο αγαθό – πλην της αξίας του ανθρώπου με την οποία είναι ισότιμη- και επιδεκτική μόνον προφανούς βελτίωσης, τόσο σε επίπεδο συνταγματικής όσο και νομοθετικής μεταρρύθμισης”

 

Γ.  Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και θα το θεωρούσαμε ιδιαίτερη τιμή, αν μας καλούσατε στις συνεδριάσεις της επιτροπής να σας ενημερώσουμε δια ζώσης για τα προβλήματα της Ρεματιάς και – αν το επιθυμείτε- να σας ξεναγήσουμε σ’ αυτή , με την πεποίθηση πως θα είμαστε χρήσιμοι για την επίτευξη του κοινού σκοπού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της εφαρμογής ενός νομοθετήματος,  το οποίο  υπήρξε προϊόν ενδελεχούς μελέτης και μακροχρόνιας  διαδικασίας   τόσο στο επιστημονικό όσο και στο διαπραγματευτικό πεδίο. Συγκεκριμένα: Της  σύνταξής του προηγήθηκε  ειδική περιβαλλοντική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από την ΔΕΕΑΠ με συμμετοχή ειδικών επιστημόνων, έχει εγκριθεί από το Κεντρικό ΣΧΟΠ, την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας και το ΣτΕ, [βλ προοίμιο ],έχει  εκδοθεί σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18,19 και 21 του Ν 1650/1986 για το χαρακτηρισμό περιοχών ως προστατευόμενων  τοπίων  και φυσικών σχηματισμών λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής και αισθητικής αξίας τους [σχετ. β], η  συνταγματικότητα του έχει κριθεί με την απόφαση 1270/1998 του ΣτΕ , είχε δε γίνει ομόφωνα δεκτό από όλα τα παραρεμάτια δημοτικά συμβούλια πλην ενός, που δεν απήντησε .

Μετά τιμής,

Για το Δ.Σ.

Η πρόεδρος                                         Η γεν γραμματέας

Ελένη Ρήγα                                              Κέλλυ Δάνου

 

Κοιν:

1.      Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη

2.      Δήμαρχο Αμαρουσίου κ Γιώργο Πατούλη

3.      Δήμαρχο Βριλησσίων Κων/νο  Ιωαννίδη

4.      Δήμαρχο Πεντέλης κ Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη

5.      Δήμαρχο Χαλανδρίου κ Γιώργο Κουράση

 

Επιστροφή