Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Χαλάνδρι-Χολαργός

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΤΑ… ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Ένα διαφορετικό τρόπο για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής βρήκαν στο Χαλάνδρι.
Η Πρωτοβουλία για τη διάσωση του ιστορικού εργοστασίου Δουζένη, με σκοπό τη δημιουργία ενός χώρου πράσινου και πολιτισμού, που τόσο λείπει από την περιοχή, διοργανώνει μουσική πορεία στους δρόμους του Κάτω Χαλανδρίου.
Οι κάτοικοι του Χαλανδρίου θέλουν να επιστήσουν την προσοχή και να αποτρέψουν όλους εκείνους που σκοπεύουν να μετατρέψουν έναν (δεσμευμένο) χώρο πολιτισμού σε… μεζονέτες!
Μουσική πορεία στο Χαλάνδρι, Τρίτη 21 Ιουνίου στις 7.30 μ.μ.
Αφετηρία το εργοστάσιο Δουζένη, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου, απέναντι από τη Μαρμαριώτισσα
Συμμετέχουν οι μουσικοί:
Γεωργία Βεληβασάκη (φωνή) και Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης (πιάνο)
-Τρίο Τr?s Lent: Δήμητρα Τσίγκα (σοπράνο), Ορέστης Ζαφειρόπουλος (τσέλο) και Φανή Κοσώνα (πιάνο)
-Λορέντα Ράμου (πιάνο)
-Κρητική παραδοσιακή μουσική από τους Γιώργο Δαγαλάκη (λύρα) και Μιχάλη Ρουσάκη (λαούτο) -προσφορά της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρητικών Σωματείων
Και το λατινοαμερικάνικο γκρουπ με τους: Alexandro Diaz, Pedro Fabian, Luis Carrera Zapata

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΔΟΥΖΕΝΗ Για μια νέα πολιτιστική πορεία στο Χαλάνδρι          ΕΠΟΧΗ 19-6-2005

Επιστροφή στην αρχή

Το κτήμα Δουζένη και πάλι σε κίνδυνο

 Δυστυχώς διαψεύστηκαν και πάλι όσοι ήλπιζαν ότι αρκούσαν οι υποσχέσεις του δημάρχου μας για να αποδοθεί επιτέλους στους κατοίκους της πόλης μας ο πολύτιμος χώρος των 3 στρεμμάτων και ό,τι απέμεινε από το διατηρητέο εργοστάσιο.

Η δίκη που είχε οριστεί για την Τρίτη 5/12 αναβλήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά για τις 8/5/2007, ενώ στο δικαστήριο δεν προσήλθε καν ο δήμος, ούτε παρευρέθηκε δικηγόρος του, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι τόσο η διοίκηση όσο και ο δήμαρχος προσωπικά, αδιαφορούν για την τύχη του συγκεκριμένου χώρου, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί οριστικής απαλλοτρίωσης του ακινήτου. Αντίθετα παρευρέθηκαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Για την απουσία του δημάρχου και της νομικής υπηρεσίας δεν υπάρχει καμία δικαιολογία μια και το θέμα είχε έγκαιρα τεθεί και μάλιστα  δύο φορές  στην προ ημερησίας συζήτηση του δημοτικού μας συμβουλίου από τον Σίμο Ρούσσο, δημοτικό σύμβουλο της Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου.

Όπως είχαμε έγκαιρα επισημάνει η διοίκηση του δήμου έπρεπε όχι μόνο να παρευρεθεί στη δίκη αλλά και να προσκομίσει τα καινούργια στοιχεία που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν τη θέση του δήμου έναντι των ιδιοκτητών του ακινήτου. Αυτά είναι τόσο η έγκριση από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων του δανείου που ζήτησε ο δήμος για το Δουζένη, όσο και η περσινή απόφαση του ΣΧΟΠ που επαναδεσμεύει το ακίνητο για πολιτιστικό χώρο, απόφαση που μέχρι τώρα δεν υπογράφει ο νομάρχης μιας και ο δήμος δεν του προσκομίζει εγγράφως την οριστική έγκριση του δανείου.

Έτσι παρά το γεγονός ότι το δάνειο, σύμφωνα με το δήμαρχο έχει εγκριθεί, το ακίνητο κινδυνεύει να χαθεί μιας και η διοίκηση συνεχίζει τις παραπειστικές πραχτικές και αξιοποιεί κάθε γραφειοκρατικό πρόβλημα προς όφελος των ιδιοκτητών του ακινήτου. Ακόμη μέσα από τις συνεχώς αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του δημάρχου φαίνεται ότι η διοίκηση συνεχίζει να ερωτοτροπεί με λύσεις παραχώρησης του ακινήτου στην EKTASIS DEVELOPMENT , τις ίδιες που είχε επιχειρήσει να περάσει το καλοκαίρι του 2005 και είχε κατόπιν αποσύρει μετά την κατακραυγή που είχε  τότε ξεσηκωθεί. Ταυτόχρονα αρνείται να κινήσει τις νομικές διαδικασίες για την αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου, ενέργεια που θα μπορούσε να πιέσει σημαντικά την εταιρία.

Είναι φανερό ότι μόνο η πιο μαζική κινητοποίηση όλων των φορέων και των πολιτών του Χαλανδρίου μπορεί να ακυρώσει την διαφαινόμενη απώλεια του ιστορικού και μοναδικού για την πόλη μας χώρου. Σε αυτήν την προσπάθεια θα αφιερώσουμε όλες μας τις προσπάθειες το επόμενο διάστημα.

Σίμος Ρούσσος, δημοτικός σύμβουλος, επικεφαλής αντίΣΤαΣΗΣ στο Χαλάνδρι

http://www.stasi.gr/ (Αλιεύτηκε από το Παρατηρητήριο στις 8-1-2007)

Επιστροφή στην αρχή

Αλήθειες και ψέματα για την υπόθεση Δουζένη

 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28/2/07 η συζήτηση του θέματος Δουζένη στο ΣΧΟΠ. Την συζήτηση προκάλεσε η εταιρία ektasis development η οποία κατέθεσε σειρά εγγράφων με τα οποία αμφισβητούσε την πρόθεση του δήμου να απαλλοτριώσει το ακίνητο και ζητούσε τη μη επιβολή της επαναδέσμευσης του χώρου που είχε αποφασίσει ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο το καλοκαίρι. Στη συνεδρίαση που έγινε παρουσία πλήθους Χαλανδραίων και του συνόλου των δημοτικών παρατάξεων παρουσιάστηκε, από την ιδιοκτήτρια εταιρία, έγγραφο του ταμείου παρακαταθηκών και δανείων το οποίο αποκαλύπτει ότι ο δήμος δεν έχει κάνει από τον Ιούλιο του 2006 καμία ενέργεια για να υπογράψει την σύμβαση με την οποία παραχωρείται στο δήμο Χαλανδρίου το απαραίτητο για την απαλλοτρίωση δάνειο. Από την μεριά του δήμου τονίστηκε η πρόθεσή του να απαλλοτριώσει όλο το κτήμα, έκτασης 3012 τμ, ενώ δικαιολόγησε την καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης για το δάνειο με την επίκληση των διαπραγματεύσεων με την εταιρία με στόχο όπως είπε τη δωρεά μέρους του ακινήτου. Μετά από αυτά η λήψη απόφασης μετατέθηκε για το τέλος Απριλίου.

Από την όλη διαχείριση του θέματος προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά και ευθύνες της διοίκησης και προσωπικά του δημάρχου κ Ζαφειρόπουλου. Συγκεκριμένα:

 

α) Γιατί ο  δήμαρχος κ Ζαφειρόπουλος συνέχιζε ,σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, μέχρι και το Φλεβάρη του 2006 τις προσωπικές επαφές και  διαπραγματεύσεις με την εταιρία με στόχο τη δωρεά των 420 τμ από τα 3012 του κτήματος, ενώ το δημοτικό συμβούλιο είχε ψηφίσει ομόφωνα από τις 18/5/06 την επιβολή επαναδέσμευσης και είχε ζητήσει δάνειο για την απαλλοτρίωση ΟΛΟΥ του ακινήτου;

 

Β) γιατί ο δήμαρχος αποδέχεται τους ισχυρισμούς της εταιρίας ότι διατηρητέα είναι μόνο τα 420 τμ μέτρα και όχι το σύνολο του κτίσματος όπως περιγράφεται στην αιτιολογική έκθεση χαρακτηρισμού του ως διατηρητέου(16/9/97) που μάλιστα συμπεριλήφθηκε στο ΦΕΚ798/99;Δεν νομιμοποιεί κατ’ αυτόν τον τρόπο και τυπικά την κατεδάφιση του μεγαλύτερου τμήματος του διατηρητέου;

 

γ) με ποιό ηθικό δικαίωμα διαπραγματευόταν επί μήνες με τους καταστροφείς, τους οποίους μάλιστα σπεύδει με δηλώσεις του  στον τοπικό τύπο (εφημ Φλυαρία Φλεβάρης 2007) να αθωώσει για την κατεδάφιση του διατηρητέου;

 

δ)Και αφού δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι γιατί τους μήνυσε  έστω και καθυστερημένα;

 

ε)και γιατί η μήνυση κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό παρά τις συνεχείς οχλήσεις και καταγγελίες της παράταξής μας στο δημοτικό συμβούλιο; Μήπως για να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό όπλο στις συζητήσεις με την εταιρία;

 

στ)Γιατί ο δήμαρχος δεν έκανε από το καλοκαίρι αυτό που κάνει σήμερα δηλαδή να ζητήσει δάνειο ύψους 1.807.000, ποσού αντίστοιχου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου όπως όριζε η νεότερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου από τις 28/6/06 αλλά αρκέστηκε στην προέγκριση μόνο του 1.300.000, ποσού που έδινε το δικαίωμα στην εταιρία να ζητά την αποδέσμευση;

 

ζ)γιατί ο δήμαρχος μιλά για 4.000.000ευρώ μόνο για την απαλλοτρίωση  στην συνέντευξή του στην εφ Φλυαρία του Φεβρουαρίου2007 όταν η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι σύμφωνα με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 1.807.000ευρώ;Δεν σκέφτεται την πιθανότητα αυτή του η δημόσια δήλωση να χρησιμοποιηθεί από την εταιρία προκειμένου να πετύχει την άρση της δέσμευσης;

 

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η εταιρία με μεθοδικό τρόπο αξιοποιεί όλες τις «παραλείψεις» της δημοτικής μας αρχής προκειμένου να πετύχει τόσο τον αποχαρακτηρισμό του διατηρητέου όσο και την αποδέσμευση του χώρου προκειμένου να τον οικοδομήσει στο σύνολό του.

Αξιοποίησε την πρώτη διαπραγμάτευση με τον Δήμαρχο κ Ζαφειρόπουλο το καλοκαίρι του 2005 για να πετύχει τη συναίνεση του στον αποχαρακτηρισμό του μεγαλύτερου μέρους του διατηρητέου, γεγονός που οδήγησε στην κατεδάφιση. Σήμερα πάλι με την ίδια διαδικασία των διαπραγματεύσεων προσπαθεί να πετύχει την άρση της απαλλοτρίωσης. Η διοίκηση του κ Ζαφειρόπουλου σήμερα ορκίζεται, ότι θα πάρει όλο το ακίνητο. Αυτό άλλωστε δήλωνε τόσο μετά την κατεδάφιση του 2005, όσο και στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Αυτό όμως δεν την εμπόδισε ούτε να διαπραγματεύεται επί μήνες  με την εταιρία, ούτε να αποδέχεται τις  δωρεές της(πεζόδρομος κτήματος Μάρκου), ούτε να αδιαφορεί για τις παρανομίες που γίνονταν στο άλλο διατηρητέο μέσα στην πλατεία.

 Τα συμπεράσματα  για την αποτελεσματικότητα των επιλογών του δημάρχου μας είναι προφανή: Αφού απέτυχε παταγωδώς και μάλιστα δύο φορές να αποσπάσει τα ψίχουλα που η εταιρία έταζε στον δήμο, αφού οδήγησε με την τακτική του στην απώλεια του μεγαλύτερου μέρους του διατηρητέου, κινδυνεύει σήμερα σοβαρά να απολέσει το σύνολο του κτήματος Δουζένη. Μετά από τον εμπαιγμό που υπέστη από τους συνομιλητές του, ο δήμαρχος σήμερα αλλάζει για πολλοστή φορά γραμμή πλεύσης και ζητά την απαλλοτρίωση ολόκληρου του κτήματος. Ελπίζουμε  έστω και την τελευταία στιγμή να αποδειχθεί ειλικρινής.

Ο λίγος καιρός που απομένει μέχρι την νέα συζήτηση του θέματος στο ΣΧΟΠ πρέπει να αξιοποιηθεί από κάθε ενεργό πολίτη για την άσκηση της μεγαλύτερης δυνατής πίεσης τόσο στον δήμο όσο και στη νομαρχία. Εμείς μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο θα στηρίξουμε έμπρακτα κάθε απόφαση που θα διεκδικεί το σύνολο του χώρου και την απόδοσή του στους κατοίκους της περιοχής.

Σίμος Ρούσσος δημοτικός σύμβουλος, μέλος της αντίΣΤαΣΗΣ στο Χαλάνδρι.

Επιστροφή στην αρχή

Ούτε «Πρότυπο» ούτε «καινοτόμο», απλώς επικίνδυνο…

 

Με τις συνήθεις τυμπανοκρουσίες ανακοινώθηκε η υποβολή από τον δήμο Χαλανδρίου, του σχεδίου ανάπτυξης της Ρεματιάς στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Το σχέδιο εκπονήθηκε, εγκρίθηκε και υποβλήθηκε με πραγματικά συνοπτικές διαδικασίες, χαρακτηριστικό είναι ότι η έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο έγινε μόλις την προηγουμένη της υποβολής του στις 30/1/07, η εισήγηση δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους την τελευταία στιγμή, ενώ η υποβολή του έγινε την τελευταία κυριολεκτικά μέρα, με την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας.  Αν πάρει δε κανείς υπόψη ότι η σχετική πρόσκληση του υπουργείου για την υποβολή προτάσεων είχε γίνει από τον Γενάρη του 2006,μάλλον δεν δικαιολογούνται οι θριαμβευτικοί τόνοι στην ακριβοπληρωμένη (με 4000 ευρώ!!) συνέντευξη τύπου του δημάρχου μας…

Ενδεικτική της προχειρότητας κατάρτισης είναι και η απόσυρση της πολυδιαφημισμένης από τον δήμαρχο, συμμετοχής του WWF στο εταιρικό σχήμα, με πρόσφατη επιστολή προς τον δήμαρχο στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ η  γνωστή περιβαλλοντική οργάνωση θεωρεί ότι υφαρπάχθηκε η υπογραφή της…

Η διοίκηση Ζαφειρόπουλου αφού κινήθηκε για μερικά χρόνια στην πεπατημένη της εγκατάλειψης της ρεματιάς και της ανοχής σε κάθε είδους παρανομία, αφού επιχείρησε ανεπιτυχώς να χρησιμοποιήσει τους επαγγελματίες ως πολιορκητικό κριό ενάντια στο διάταγμα προστασίας, επιχειρεί με το προτεινόμενο σχέδιο μια εφ όλης της ύλης αναδιάταξη που στόχο έχει να παραδώσει τη ρεματιά στα επιχειρηματικά συμφέροντα που σύμφωνα με το νεοφιλελεύθερο δογματισμό της αποτελούν λύση δια πάσαν νόσον…

 

 Το προτεινόμενο σχέδιο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται από:

1        το δυσθεώρητο ύψος του προϋπολογισμού των 45 000.000 ευρώ, γεγονός που φανερώνει την επιθυμία για μια τεράστιας έκτασης επέμβαση στο φυσικό τοπίο. Είναι εντελώς παραπλανητικό να ισχυρίζεται κανείς ότι ένα τέτοιο ποσό μπορεί να απορροφηθεί για την στήριξη των πρανών και την δημιουργία μερικών πεζοδρόμων. Υπενθυμίζουμε ότι η προηγούμενη προσπάθεια παρέμβασης το 1989, επί διοίκησης Πέρκιζα, που απέτυχε χάρη και στις δικές μας προσπάθειες είχε προϋπολογισμό «μόλις» 2δις δρχ.

2        την καθοριστική συμβολή τεχνικών και κατασκευαστικών εταιριών που μάλιστα δικαιολογείται από την αποκτημένη σε παρόμοια έργα πείρα τους αποδεικνύει την συνολική κατεύθυνση της παρέμβασης. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες διατιθέμενες να εμπλακούν αφιλοκερδώς στην προστασία του περιβάλλοντος…

3        την προσπάθεια νομιμοποίησης και προώθησης των φαραωνικών σχεδίων της διοίκησης για διόγκωση του θεάτρου της ρεματιάς σε ένα τεράστιο θέατρο χιλίων και πλέον θέσεων, καταστρέφοντας τμήμα του πρασίνου και υψώνοντας τεράστιους όγκους από οικολογικά, κατά τα άλλα υλικά, τόσο μέσα στο δάσος όσο και επί της  οδού προφήτη Ηλία.

4        την τελείως  τυπική αναφορά  στην εισαγωγή και την στη συνέχεια αγνόησή του στις επιμέρους ρυθμίσεις, του  Π.Δ/τος   ΦΕΚ 659/Δ/ 1995 για την προστασία του Ρέματος που  αποτελεί ανάχωμα στις προσπάθειες άλωσης της Ρεματιάς, και που θα έπρεπε να αποτελεί το περιοριστικό πλαίσιο οποιασδήποτε αναπτυξιακής πρότασης.

5        Την εμφανή αντίθεση  των προτεινόμενων παρεμβάσεων τόσο με το πνεύμα όσο και το γράμμα του προεδρικού διατάγματος. Ενδεικτικά απαγορεύονται η χωροθέτηση αθλητικών εγκαταστάσεων,  η υδροληψία , οι γεωτρήσεις, η κοπή δένδρων, οι εκχερσώσεις  όπως και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα εντός της Α ζώνης, ενώ στη Β ζώνη περιορίζεται στην κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.  Θεωρούμε αστείο ακόμη και να επιχειρηματολογήσουμε ενάντια στην προτεινόμενη από το σχέδιο εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων παραγωγής ενέργειας μέσα στο δάσος..

6        Την πλήρη αποσιώπηση της υπάρχουσας περιβαλλοντικής μελέτης που εκπονήθηκε τον Μάρτιο του 1993 και που η τήρησή της αποτελεί προϋπόθεση οποιασδήποτε παρέμβασης μέσα στη Ρεματιά

7        Την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς στην ανάγκη διευθέτησης του χειμάρρου, ως απαραίτητης προϋπόθεσης εκτέλεσης οποιουδήποτε επιτρεπόμενου από το προεδρικό διάταγμα έργου.

8        Την απουσία κονδυλίων τόσο για την  μελέτη οριοθέτησης της  καθορισμένης από το διάταγμα  Α ζώνης,  τις απαλλοτριώσεις και πράξεις αναλογισμού,  όσο και για τη σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης, απαραίτητων από το διάταγμα, προϋποθέσεων για οποιοδήποτε επιτρεπόμενο έργο ανάπλασης.

9        Την παντελή αγνόηση του προσωρινού φορέα διαχείρισης του Ρέματος που είναι η Δ/νση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών [ΔΕΕΑΠ} του ΥΠΕΧΩΔΕ, χωρίς την έγκριση της οποίας δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα έργο ή μελέτη

10    Τον αποκλεισμό της προαναφερόμενης αρχής από το εταιρικό σχήμα, γεγονός που φανερώνει  και τις προθέσεις των εταίρων

11    . Την απαράδεκτη προσπάθεια να εμφανιστεί το εταιρικό σχήμα ως φορέας διαχείρισης όταν είναι γνωστό ότι για τις προστατευόμενες περιοχές ισχύει ειδικό καθεστώς για τους φορείς διαχείρισής τους που μάλιστα διέπονται ως προς την συγκρότηση και λειτουργία τους από εξειδικευμένο νομικό καθεστώς. Συγκεκριμένα οι φορείς διαχείρισης σε προστατευμένες περιοχές είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που συνιστώνται με προεδρικό διάταγμα, εποπτεύονται από τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, διοικούνται από 7μελή ή 11μελή συμβούλια που αποτελούνται από εκπροσώπους των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας, της οικίας Περιφέρειας και ΟΤΑ πρώτου ή δεύτερου βαθμού, ενώ πρόεδρός τους ορίζεται από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ πρόσωπο με επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία σε θέματα περιβάλλοντος.(Ν 2742/ΦΕΚ207/τ.Α/7-10-99)

12 .   Την προφανή έλλειψη κοινωνικής αποδοχής, αφού δεν έγινε καμιά δημόσια διαβούλευση και υποβολή προτάσεων από τους πολίτες και τους κοινωνικούς φορείς, ενώ και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε αποκλειστικά από τους συμβούλους του κ Ζαφειρόπουλου. Σημειώνεται δε ότι .το ΣτΕ ακύρωσε γι αυτούς τους λόγους  προηγούμενο διάταγμα για την προστασία της Ρεματιάς.

 

Στην απόλυτα τεκμηριωμένη κριτική μας η διοίκηση Ζαφειρόπουλου προτίμησε να απαντήσει με κραυγές και αστείες ανακοινώσεις  και δελτία τύπου περί μασκαράδων και τριωδίου. Δυστυχώς για αυτήν εμείς θα συνεχίσουμε το έργο της ενημέρωσης και την προσπάθεια κινητοποίησης των κατοίκων της πόλης μας ώστε και το νέο σχέδιο άλωσης της Ρεματιάς να έχει την ίδια  τύχη με το παλιό.

 

Σίμος Ρούσσος. δημοτικός σύμβουλος, μέλος της αντίΣΤαΣΗΣ στο Χαλάνδρι

 

Επιστροφή στην αρχή

Χώρος έκφρασης στο Χαλάνδρι

Η Δημοτική Συνεργασία \Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου\ πήρε την πρωτοβουλία για να δημιουργηθεί ένας χώρος, στην οδό Αβέρωφ 7Α, στο κέντρο του Χαλανδρίου, ο οποίος θα φιλοξενεί τις πολιτικές και πολιτιστικές ανησυχίες όσων πιστεύουν ότι οι δημοτικές εκλογές δεν ήταν παρά μόνον η αρχή μιας ενδιαφέρουσας προσπάθειας.
Πρόκειται για έναν ανοιχτό χώρο ελεύθερης έκφρασης και προβληματισμού, ανταλλαγής ιδεών και προτάσεων, αλλά και διασκέδασης. Οι εκδηλώσεις του Απριλίου είναι η συνέχεια της προσπάθειάς μας, μέσα από την οποία ελπίζουμε να συναντηθούμε με όσες και όσους δεν βολεύονται, που ανησυχούν και ελπίζουν.
* Τη Δευτέρα 23 Απριλίου, στις 8 μ.μ., θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ \"Για πέντε διαμερίσματα κι ένα μαγαζί"\. Ένα ντοκιμαντέρ για την αρχιτεκτονική της Αθήνας, τους χώρους και την κοινωνία της πόλης, μέσα σε 184 διαφορετικές ταινίες μυθοπλασίας του ελληνικού κινηματογράφου που έχουν γυριστεί από το 1924 ώς το 2003. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Γιάννη Σκοπετέα, σε σενάριο του ίδιου και του Δημήτρη Φιλιππίδη, και είναι μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη.

ΑΥΓΗ 22-4-07

Επιστροφή στην αρχή

ΜΑΣ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΤΟ ΡΕΜΑ, ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ ΤΟ ΨΕΜΑ

Το ρέμα κι η ρεμούλα

Το «Σχέδιο» για τη Ρεματιά, το οποίο ανακοινώθηκε (6/3) από το δήμαρχο Χαλανδρίου και υποβλήθηκε σχεδόν με τη λήξη της προθεσμίας (31/1) για έγκριση στο Υπουργείο  Οικονομίας και Οικονομικών, διεκδικεί δάφνες καινοτομίας. Αυτοχαρακτηρίζεται «καινοτόμο σχέδιο». Ωστόσο, ενώ στο καινό-τόμο «Σχέδιο» η «τομή», δηλαδή το κόψιμο των δέντρων για να χωρέσουν όλα αυτά που προβλέπει, είναι προφανής, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα το καινούριο. Για την ακρίβεια, πέραν του ότι είναι πρόχειρο και παράνομο, το «καινοτόμο σχέδιο» βασίζεται και σε μια πολύ παλιά παρανόηση. Είναι ολέθριο λάθος να θεωρείται το φυσικό περιβάλλον πεδίο ληστρικής και απεριόριστης εκμετάλλευσης. Το «Σχέδιο» πάει να επιβάλει μια παμπάλαια συνταγή που έχει οδηγήσει και τον πλανήτη μας και τις γειτονιές μας στη σημερινή τραγική κατάσταση (π.χ. υπερθέρμανση, ραγδαία αύξηση των παθήσεων του αναπνευστικού, ηχορύπανση). Προτείνει επί της ουσίας, παρά την προσπάθεια εξωραϊσμού και δημιουργίας εντυπώσεων, περισσότερο τσιμέντο και «αξιοποίηση» της φύσης στη θέση του πρασίνου και της συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για βόμβα από γκρίζο σε πράσινο περιτύλιγμα. Το «Σχέδιο» προωθεί μια άνευ όρων παράδοση του Ρέματος στις κερδοσκοπικές διαθέσεις των εταιρειών, αντανακλώντας τη γενικότερη εκμεταλλευτική διάθεση που διέπει ως επί το πλείστον και τις σχέσεις των ανθρώπων στον αδηφάγο νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό (υπερκέρδη τραπεζών, χρηματιστηριακές φούσκες, κουμπάροι, λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων…).

Το «Σχέδιο», φάσκει κι αντιφάσκει, λέει και ξελέει, άλλα υπόσχεται κι άλλα καταφανέστατα επιδιώκει να πετύχει. Οι ανομολόγητες μα φανερές πραγματικές του προθέσεις δεν επικαλύπτονται από τις προγραμματικές θεωρητικές του διακηρύξεις. Ενώ παραπέμπει στο Προεδρικό Διάταγμα που προστατεύει το Ρέμα και παρότι έχει το θράσος να επισημάνει ότι η ζώνη Α΄ χαρακτηρίζεται ως «προστατευόμενος φυσικός σχηματισμός όπου επιτρέπεται η κατασκευή έργων προστατευτικής και περιβαλλοντικής διευθέτησης που δεν αλλοιώνουν τη μορφολογία του οικοσυστήματος», στη συνέχεια προβλέπει 10 τουλάχιστον παράνομες χρήσεις της Ρεματιάς.  Όλες αυτές οι χρήσεις κι οι κατασκευές, όμως, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις προϋποθέσεις που θέτει το Προεδρικό Διάταγμα που τάχα σέβεται κι αναφέρει το «Σχέδιο». Επικαλείται οικολογικές αρχές και νομικές διατάξεις, μόνο και μόνο για να τις καταπατήσει, δημιουργώντας απλώς μια ψευδή εντύπωση οικολογικής ευαισθησίας και νομιμοφροσύνης. Οι 10 κατα-χρήσεις που προτείνονται ακούγονται «εξαιρετικές», μόνο που υπάρχουν άπειρα προηγούμενα δείγματα γραφής για το πού καταλήγουν αυτές οι «λαμπρές» ιδέες, όταν περνάνε στο στάδιο της υλοποίησης (χαρακτηριστικά παραδείγματα η πλατεία Δούρου, ο εμπαιγμός με το Δουζένη και πλέον πρόσφατη περίπτωση το παρκάκι της οδού Καλαμά, όπου αφού υφαρπάχθηκε η έγκριση του δημοτικού συμβουλίου για τροχήλατη καντίνα, τελικά η ΦΛΥΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ προχώρησε σε παραβίαση πάμπολλων πολεοδομικών διατάξεων (άρθρο 246, άρθρο 329 του ΓΟΚ), σε κατασκευή με θεμελίωση 40 εκ. έγχυτου σκυροδέματος που καταλαμβάνει το σύνολο του χώρου). Και το κυριότερο, όλος αυτός ο οικοδομικός οργασμός το μόνο βέβαιο είναι ότι δε θα αφήσει παρά ελάχιστο πράσινο στη Ρεματιά. Τι χώρος πρασίνου να απομείνει, αν το ρέμα καταληφθεί, όπως προβλέπει το «Σχέδιο», από:

1.Info-kiosks (περίπτερα) (Και τι θα πουλάνε; Ποιος θα τα διαχειρίζεται; Ή μήπως απλώς θα ενημερώνουν;).

2.Παρατηρητήρια περιβάλλοντικών πιέσεων (Πόσα; Πού; Τι έκτασης; Άγνωσται αι βουλαί των εμπνευστών του Σχεδίου, βλέποντας και κάνοντας, όπως συνήθως. Κι έπειτα τι θα γίνει με την πίεση που θα ασκήσει στο περιβάλλον το ίδιο το προτεινόμενο φαραωνικό σχέδιο;).

3.Φωτοβολταϊκά συστήματα (Γενικότερα, χρειάζονται, αλλά με τι ηλιοφάνεια θα παράγουν ρεύμα μέσα στη ρεματιά; Έφτασε κιόλας ο καιρός που είναι παχιές οι μύγες και τρελαθήκαμε απ’ τη ζέστη ή μήπως είναι παχιές οι μίζες γι’ αυτό και τόση οικολογική ζέση; Είτε οι συλλέκτες των φωτοβολταϊκών θα είναι εν πολλοίς αχρηστευμένοι στη σκιά των δέντρων είτε θα γεμίσει το ρέμα «ξέφωτα» με αποψίλωση του δάσους για «οικολογικό σκοπό»!).

4.Σύστημα τηλεειδοποίησης (Να φάει κι η Cosmote. Η εγκατάσταση και συντήρηση ενός τέτοιου πανάκριβου ηλεκτρονικού συστήματος κοστίζει ασφαλώς πάρα πολύ περισσότερο από μερικές ομάδες πυρασφάλειας. Αλλά βέβαια οι ανάγκες των ανέργων δεν μετράνε όσο οι ορέξεις των μεγάλων επιχειρήσεων.).

5.Διπλασιασμός της έκτασης του θεάτρου ρεματιάς (Να γίνει 1000 θέσεων από 500 θέσεων και γέφυρα 10 μέτρων με υπερυψωμένη μάντρα. Κι άλλο γκρίζο στη θέση του πρασίνου με πρόσχημα τον πολιτισμό! Είναι αστείο μάλιστα πως διατρανώνεται ότι αυτός ο διπλασιασμός θα γίνει «χωρίς να πειραχτεί ούτε ένα κλαδί» και με «οικολογικά υλικά»! Μήπως θα το φτιάξει στον αέρα όπως τη «Νεφελοκοκκυγία»; Η μετενσάρκωση του Αριστοφάνη  ζει στη Φλυα.).

6.Αθλητικές εγκαταστάσεις (Λείψανε οι χώροι για κάτι τέτοιο, ώστε να γίνουν μέσα στο δάσος και μήπως αυτές που ήδη υπάρχουν, συντηρούνται τάχα; ).

7.Ποδηλατόδρομοι (Θα διατρέχουνε όλο το ρέμα, όπως διευκρινίζει το «Σχέδιο», άρα θα γίνουν και καλή εναλλακτική διαδρομή για τα μηχανάκια!!!).

8.Πεζόδρομοι (Δε φτάνει η χάραξη –τήρηση της υπάρχουσας πρόβλεψης- και ο συστηματικός καθαρισμός ενός μονοπατιού πρέπει να ρίξουμε και εκατοντάδες τσιμεντένιες πλάκες στο χώμα.).

9.Παρατηρητήρια της ζωής της πανίδας (Περιττά, αφού θα έχει φύγει η πανίδα απ’ όλη αυτή την «ανάπτυξη». Έχει παρατηρηθεί ότι οι παπαγάλοι δε συμβιώνουν αρμονικά με τα κομπρεσέρ, ενώ και τα αλυσοπρίονα που ρίχνουν τα δέντρα, όπου φωλιάζουν τα πουλιά, τους είναι κάπως ενοχλητικά.).

10.              Πράσινο εργαστήρι (Φυσικά, δε διευκρινίζεται πού ακριβώς θα κατασκευαστεί, για να έχουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα κι ανάλογα με τις πιέσεις να δούμε εν καιρώ πόσα θα φάμε. Κόβουμε τα δέντρα, οικοδομούμε στη θέση τους ένα κτίριο (προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Βωβό για ανάδοχό του), το βάφουμε πράσινο και συζητάμε μέσα σε αυτό για οικολογία : ιδού ο υπαρκτός καπιταλιστικός σουρεαλισμός. Εκτός κι αν πρόκειται να αξιοποιηθεί για κάτι τέτοιο το κτήμα Πραπόπουλου, οπότε έχουμε μια ακόμα εκδήλωση της συνήθους πολιτικής τακτικής είπα-ξείπα, καθώς υπήρξε ρητή και κατηγορηματική δέσμευση τόσο σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών πριν την Ολυμπιάδα του 2004 κιόλας όσο και σε προεκλογική υπόσχεση του ίδιου του δημάρχου Χαλανδρίου ότι ο χώρος θα γίνει Πολιτιστικό Κέντρο. Άλλο Πολιτιστικό κέντρο, όπου οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία για έκφραση και αναψυχή χωρίς να πληρώνουν, άλλο Πράσινο εργαστήρι, όπου θα συνέρχονται πράσινοι επιχειρηματίες να απεργάζονται πράσινα σχέδια σαν κι αυτό).

            Και να έμενε μόνο σ’ αυτά!  Ο δήμαρχος κι οι «εταίροι» του έχουν στα σκαριά κι άλλες παράνομες χρήσεις, χωρίς να είναι ξεκάθαρο πώς θα χτιστούν στο Ρέμα όλα τα άλλα που προβλέπει το «Σχέδιο»: marketplace (κι άλλη αγορά μας βρήκε, ηλεκτρονική αυτή τη φορά), summer schools (με την τόση υποχρηματοδότηση στη χειμερινή και χειμάζουσα παιδεία τα θερινά σχολεία μας μαράνανε) συνεδριακός χώρος, κέντρο ενημέρωσης επιχειρηματιών, Κ.Ε.Π. Μάλιστα σε κάθε συνέντευξή του (π.χ. «Ρεματιά») ο δήμαρχος προσθέτει κι από κάτι, όπως η φαεινή ιδέα για χώρο στάθμευσης στο κατάφυτο κτήμα του οικήματος Πραπόπουλου (με αντίτιμο προφανώς). Στη φάση της υλοποίησης, σίγουρα θα του έρθουν κι άλλες επικερδείς –για τους σχεδιαστές τους - ιδέες και ο προϋπολογισμός όλο και θα διογκώνεται – κι είναι γνωστό ποιος πληρώνει πάντα τα σπασμένα ή τα κλεμμένα. Αυτό πιθανότατα, όπως συνήθως συμβαίνει, σημαίνει έλλειψη χρημάτων για άλλα σημαντικά έργα στην περιοχή, αλλά και εμπορευματοποίηση των πάντων για να καλυφθεί το κόστος. Και όλα αυτά προβλέπονται για έναν χώρο που επιτρέπει σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα για το Ρέμα μόνο δύο κτίσματα το πολύ για κάθε Δήμο, έκτασης 30 τ.μ. και ύψους 3,50 μ. και αποκλειστικά σε σημεία που καθορίζονται στο διάταγμα. Κι όμως το «Σχέδιο», υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας, δε διστάζει να αναφέρει το Π.Δ. (ΦΕΚ 659/Δ/95), ακριβώς για να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τάχα θα το σεβαστεί, ενώ με τα περισσότερα απ’ όσα προτείνει το παραβιάζει κατάφωρα. Μα γιατί μας περνάνε ακριβώς;; Πού ακριβώς θα γίνουν όλα αυτά; Τι πράσινο θα απομείνει; Τι χλωρίδα θα καταστραφεί; Τι πανίδα θα εκδιωχθεί; Τι πράσινο και πράσινα άλογα, εδώ πρόκειται για υποτιθέμενη γκρίζα ζώνη, η οποία, αν δεν παρέμβουν οι κάτοικοι, θα γίνει κυριολεκτικά γκρίζα απ’ το τσιμέντο.        

            Το κωμικοτραγικό της υπόθεσης είναι ότι το ίδιο το «Σχέδιο» αναφέρει λεπτομερώς τα οφέλη που προκύπτουν από το ίδιο το Ρέμα ως έχει:

1.Απάλυνση του φαινομένου της θερμοσυσσώρευσης των πόλεων και καλύτερες κλιματικές συνθήκες.

2.«Ασπίδα» στο μεγάλο φόρτο θορύβου.

3.Κατακράτηση αιωρημάτων της ατμόσφαιρας.

4.Προστασία από τις πλημμύρες. Αλλά κι ευκαιρία για παιχνίδι και βόλτες στη φύση.

            Επιγραμματικά, λοιπόν, το Ρέμα χωρίς καμία «αναπτυξιακή αξιοποίηση» αποτελεί ασφαλιστική δικλείδα για την άνοδο της θερμοκρασίας, την ηχορύπανση, την αύξηση εκδήλωσης άσθματος κι άλλων παθήσεων του αναπνευστικού, τις πλημμύρες, αλλά το σπουδαιότερο ίσως είναι ότι δίνει σ’ αυτή τη μουντή πόλη τη σπανιότατη ευκαιρία για επαφή με τη φύση. Αυτά πώς θα παραμείνουν, όταν πέσουν 45.000.000 ευρώ (πάνω από 15 δισεκατομμύρια σε δραχμές) που προβλέπει το «Σχέδιο» μέσα στη Ρεματιά; Φυσικά και το Ρέμα δεν πρέπει να αφεθεί εντελώς στην τύχη του, αλλά για μια ήπια διαχείριση, κυρίως μέσα από την αυτοοργάνωση των κατοίκων, όπου βέβαια θα μείνουν πεινασμένοι οι ημέτεροι και οι εταιρείες, όχι μόνο δε χρειάζονται, αλλά θα αποβούν και καταστροφικά για το πράσινο τα 45.000.000 ευρώ που προβλέπει το «Σχέδιο». Τι να αντέξει απ’ τον «φυσικό σχηματισμό» μετά από τέτοιας έκτασης ανθρώπινη παρέμβαση; Απέναντι στο «Σχέδιο» εξαφάνισης του πρασίνου και τσιμεντοποίησης, για τη ρεματιά προτείνουμε:


-   χάραξη μονοπατιού (υπάρχει ήδη πρόβλεψη που δεν τηρείται)

-   αύξηση των προσβάσεων

-   ενίσχυση της πυρασφάλειας με περισσότερους κρουνούς

-   ένταση –ή μάλλον ύπαρξη-  καθαρισμού

-   στήριξη πρανών και δεντροφυτεύσεις

-   σύνταξη γεωτεχνικής μελέτης για τη διαχείρισή της και οριοθέτηση των ζωνών προστασίας.


Μεταξύ του να μην αγγίζουμε τη Ρεματιά από τη μια, για να την αφήσουμε να ρημάξει, ώστε να την «αξιοποιήσουμε», και από την άλλη να την «αναπτύξουμε» με 45 εκατομμύρια ευρώ, υπάρχουν λύσεις ενδιάμεσες και ήπιες. Λύσεις που συμφέρουν βέβαια κυρίως τους ανθρώπους και όχι αποκλειστικά τις εταιρείες. Λύσεις που υποδηλώνουν σεβασμό στη φύση και όχι ανθρωποκεντρική και «αναπτυξιακή» λογική που την καταστρέφει τελικά. Γιατί δε γίνονται απλά και πολύ λιγότερο δαπανηρά πράγματα τόσον καιρό; Αφορά πράγματι αυτό το «Σχέδιο» τους κατοίκους κυρίως; Εμείς είμαστε βέβαιοι πως όχι. Με μια απλή ανάγνωσή του πείθεται κανείς ότι η λέξη κλειδί είναι «επιχειρήσεις» και «επιχειρηματικότητα» και όχι η φύση και οι πολίτες. Στην λαϊκίστικη κριτική του δημάρχου ότι «κάποιοι βλέπουν φαντάσματα», ανταπαντούμε ότι η ζωή στις μεγαλουπόλεις  με τέτοιου είδους «αναπτύξεις» έχει γίνει εφιάλτης, ενώ φάντασμα τείνει να γίνει το πράσινο. 

Με αυτό το «Σχέδιο» οι εμπνευστές του, ο Δήμος Χαλανδρίου κι οι μεγάλες επιχειρήσεις, θεωρούν ότι θα βγουν κερδισμένοι. Αν εγκριθεί, χαράς ευαγγέλια, θα φάμε καλά, κι αν δεν κινητοποιηθούν κάπως οι κάτοικοι, θα εγκριθεί. Αν απλώς μείνει σε κάποιες μελέτες ωρίμανσης, θα δώσουμε ψωμί σε κάποιους δικούς μας μελετητές και πάλι κάτι θα φάμε. Αν δεν εγκριθεί θα έχουμε την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι εμείς θέλουμε τα «καλύτερα» και οι γνωστοί-άγνωστοι πολίτες δε μας αφήνουν να «αναπτύξουμε» την πόλη μας. Επιπλέον, θα έχουμε το άλλοθι να επικαλούμαστε αυτή την «παρακώλυση» απ’ όσους δικαιολογημένα αντιδρούν, για να «αναπτύξουμε» άλλα «μικρά» σχέδια με λιγότερες αντιδράσεις. Το επιχείρημα, ενδεχομένως, θα είναι: «τι θέλετε επιτέλους, μας κάνατε και χάσαμε το «μεγάλο Σχέδιο» κι εδώ θα μας «εμποδίσετε»; Εμείς δεν εμποδίζουμε κανέναν, να ζήσουμε θέλουμε. Και καλούμε σε κοινή προσπάθεια διάσωσης του ρέματος όποιον άλλον ενδιαφέρεται να ζει και όχι απλώς να επιβιώνει. Να μην επιτρέψουμε να γίνει το Ρέμα αφορμή για ρεμούλα, φτάνει το ψέμα. Να υπερασπιστούμε τη Ρεματιά απέναντι στα ψέματα (1), την προχειρότητα (2) και την αυθαιρεσία (3):

1.                  Το WWF με επιστολή του προς το δήμαρχο Χαλανδρίου στις 28 Ιανουαρίου 2007 αλλά και με Δελτίο Τύπου στις 8 Μαρτίου 2007 προς το δήμαρχο που κοινοποιήθηκε και στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΥΡΕΙ τη συμμετοχή του από το «Σχέδιο», ξεκαθαρίζοντας ότι ποτέ δε δήλωσαν ότι θα είναι «εταίροι» σε αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, αυτό δεν εμποδίζει το δήμαρχο μέχρι και σήμερα να εκδίδει το σχέδιο με το όνομα του WWF στην πρώτη σελίδα και να διατηρεί στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Χαλανδρίου την καταχώρηση (Δελτίο Τύπου) που παρουσιάζει το WWF να συμμετέχει στο εταιρικό σχήμα (εταίρος υπ’αριθμόν 7). Το «Σχέδιο» αυτό ξεκινάει με ένα ολοφάνερο και προκλητικό ψέμα, οπότε είναι μάλλον φανατισμένος σε βαθμό βλακείας όποιος του αποδίδει και την παραμικρή αξιοπιστία.

2.                  Ενδεικτικό της προχειρότητας του σχεδίου είναι ότι δε διευκρινίζει πού και πώς θα κατασκευαστούν αυτά που προβλέπει, Επιπλέον, περιέχει ακόμα και ορθογραφικά, συντακτικά λάθη (σελίδες 8, 25, 37, 38 ενδεικτικά). Ενδεικτικό του ότι πάει να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες είναι και η ξενομανία του :«geo-based», «e-learning», «summer schools», «one stop shop» «marketplace», «info-kiosks».

3.         Οι «εταίροι» του «Σχεδίου». Ποιοι συμμετέχουν αλήθεια; Στην ουσία συμμετέχουν αποκλειστικά μεγάλες εταιρείες και ο Δήμος «Συντονιστής Εταίρος», νοούμενος ως τροχονόμος του κεφαλαίου. Το «Σχέδιο» επικαλείται την «κοινωνική συναίνεση που…αποτελεί αυτοσκοπό της πρότασης» (σελ. 12), ομολογεί ότι «απαιτείται πολυεπίπεδη και πολύμορφη συνεργασία μεταξύ όλων των εταίρων της κοινωνίας» (σελ.13), διατείνεται ότι «κατεβλήθη προσπάθεια για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής από όλους τους κοινωνικούς εταίρους» (σελ.34). Ωστόσο, το «Σχέδιο» ψηφίστηκε μόνο από μία παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο και ο δήμαρχος απέκλεισε στην ουσία το μοναδικό σύλλογο που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στη Ρεματιά, το «Σύλλογο προστασίας περιβάλλοντος και Ρεματιάς – Πεντέλης Χαλανδρίου», όπως απέκλεισε και όλους του άλλους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής (π.χ. «Άγιο Αθανάσιο»). Αντίθετα, συμπεριέλαβε, για να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση μιας ανύπαρκτης κοινωνικής συναίνεσης, μια ομάδα ορειβατών, που δεν έχει καμία σχέση με το Ρέμα και το Σύλλογο Εθελοντών του Δήμου Χαλανδρίου, που είναι θεσμοθετημένο όργανο του Δήμου. Από «κοινωνικούς εταίρους» δηλαδή δεσπόζουν οι εταιρείες και ο Συντονιστής Εταίρος που θα «αναλάβει την οικονομική διαχείριση των εγκριθέντων πόρων» (σελ.38). Με άλλα λόγια ορισμένοι επικεφαλής επιτήδειοι θα αναλάβουν να νέμονται κατ’ αποκλειστικότητα την πίτα των κονδυλίων, θεωρώντας ότι κι ο σκύλος θα είναι χορτάτος με τα ψίχουλα και στην ανάγκη θα του γίνει μια ηρεμιστική ένεση με βασικά συστατικά τα ασύστολα ψεύδη και την οικολογική ψευτοευαισθησία.

 

Οι στόχοι για μας είναι προφανείς. Δεν έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής των δημοτών ούτε στο «Σχέδιο» αντιμετωπίζεται με σεβασμό το περιβάλλον. Κάθε επιχείρηση έχει ως αποκλειστικό στόχο της τη μεγιστοποίηση των κερδών της. Δεν μπορεί ξαφνικά τόσες εταιρείες να θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη Ρεματιά με γνήσια οικολογική ευαισθησία και χωρίς να προσδοκούνε κέρδη. Ακόμα και οι λεγόμενες «πράσινες εταιρικές πρακτικές» εκτός από έμμεση διαφήμιση, επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές έχουν μέσα στα πιθανά ευεργετήματά τους και την εμπορευματική χρήση που απλώς βαφτίζεται οικολογική. Αυτό επιχειρείται κι εδώ με πρόσχημα τη διευθέτηση του περιβάλλοντος : η σταδιακή εμπορευματοποίηση του Ρέματος μετά την άμεση μερική τσιμεντοποίησή του. Ένας από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους πρασίνου πάει να γίνει γκρίζο «οικολογικό» σούπερ μάρκετ, θυμίζοντάς μας το παλιό καλό σχέδιο για μια Ρεματιά «Ντίσνεϊλαντ». Τα ίδια σχέδια φέρνουν ξανά και ξανά, με άλλο όνομα και άλλο περιτύλιγμα, αλλά με τους ίδιους περίπου στόχους, μέχρι να καμφθούν οι αντιδράσεις. Με απλά λόγια το «Σχέδιο» για τη φύση είναι : τσιμέντο να γίνει να φάνε κι εκείνοι, κι ας πάει και το παλιοπράσινο. Ποιος θα ασχοληθεί με την ανθοφορία μπροστά στη δική τους κερδοφορία; Η «ανάπτυξη» των εταιρειών και των επιχειρήσεων συμβαδίζει  πάντα με την ανάπτυξη των πολιτών; Αν ίσχυε αυτό, όσο θα αυξάνονταν τα κέρδη των τραπεζών τόσο πιο πολύ θα ευημερούσαμε όλοι. Οι στόχοι των επιχειρήσεων ταυτίζονται πάντα με τις ανάγκες των ανθρώπων; Προφανώς όχι, αλλιώς δε θα ήταν γεμάτα κάποια σπίτια με άχρηστα, περιττά πράγματα, ενώ κάποιοι συνάνθρωποί μας πεθαίνουν απ’ την πείνα. Ενδιαφέρεται αυτό το «Σχέδιο» κυρίως για τους κατοίκους της περιοχής ή για τη φύση; Ας το διαβάσει κι ας κρίνει ο καθένας. Εμείς χωρίς φόβο και χωρίς φανατισμό αλλά με πολύ πάθος διατρανώνουμε ότι: όσο περνάει απ’ το χέρι μας, αυτό το «Σχέδιο» κι οι εταιρείες δε θα βάλουν χέρι στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της περιοχής μας. Στο χέρι όλων μας είναι, αρκεί να αφήσουμε και λίγο στην άκρη τα τηλεχειριστήρια!  Για να σταματήσουν επιτέλους να μας τηλε-διαχειρίζονται, για να πάψουν να εκπονούν «Σχέδια» για εμάς, χωρίς εμάς, για να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν. 

 

Υ.Γ. Σταμάτα πια να βρίζεις άσκοπα μπροστά στην τηλεόραση και να γκρινιάζεις δεξιά κι αριστερά σαν «δειλός, μοιραίος κι άβουλος αντάμα που περιμένει κάποιο θάμα». Σταμάτα επιτέλους να προσδοκάς πράσινους και μπλε κόκκους «κάθαρσης», ενώ εσύ μένεις στη λευκή σημαία της άνευ όρων παράδοσης. Πάψε να φαντάζεσαι «σωτήρες» που με αυταρχικούς έστω τρόπους θα πατάξουν τάχα κάθε διαφθορά με χειρουργεία. Το πρώτο πράγμα που θα μπει στο γύψο θα είναι η ζωή σου κι όχι οι απατεώνες. Πάρε τη ζωή σου στα χέρια σου και κάνε κάτι, άρχισε από κάπου, ξεκίνα από το ρέμα,. Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι, φορείς και συλλογικότητες που εναντιώνονται στο καταστροφικό για το Ρέμα «Σχέδιο»: για παράδειγμα ο «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου», η «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» και η «Κατάληψη του Κτήματος Πραπόπουλου» στην Προφήτη Ηλία 49 απέναντι απ’ τη Ρεματιά. Μπορείς να κάνεις κάτι. Όχι αύριο, σήμερα. Όχι κάπου αλλού, εδώ. Αν όχι εσύ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΟ ΡΕΜΑ, ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΠΕΤΟΝ,ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΨΕΜΑ !

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο στις 22-5-07 με υπογραφή  "Ο Κανείς". Παρακαλούμε το συντάκτη να μας στείλει το όνομά του για να είναι ενυπόγραφο το κείμενο για λόγους δεοντολογίας)

Επιστροφή στην αρχή

Ανάπλαση της πλατείας Χαλανδρίου – ακόμη μια χαμένη ευκαιρία;

Σίμος Ρούσσος δημοτικός σύμβουλος της αντίστασης με τους πολίτες του Χαλανδρίου.

Αν είναι αλήθεια ότι η μορφή ,η λειτουργικότητα και η αισθητική των πλατειών αντανακλούν την συνολική  εικόνα των πόλεών μας τότε πράγματι η σημερινή μορφή της πλατείας Χαλανδρίου απεικονίζει πλήρως τις διαστάσεις μιας πόλης που έχει πλέον μετατραπεί σε σταυροδρόμι. Όπως λοιπόν το Χαλάνδρι χάνει με ταχύτατους ρυθμούς όλες τις ιδιότητες της πόλης προς όφελος των οδικών αξόνων που το κατέλαβαν, έτσι και η πλατεία του παραμένει κατατεμαχισμένη από δρόμους και κατειλημμένη από τις  επεκτάσεις ,τα στέγαστρα , τα πατώματα και τις πόρτες των αυθαιρετούντων καταστηματαρχών που ιδιοποιούνται με την ανοχή του δήμου τον δημόσιο χώρο της πόλης.

 Ταυτόχρονα παραμένει αφιλόξενη και εχθρική προς όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές η αισθητικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών με αποτέλεσμα ολόκληρες κοινωνικές ομάδες όπως η νεολαία και οι τρίτη ηλικία να εξοβελίζονται, μερικές φορές και βιαίως από αυτήν.

Η προτεινόμενη από τον δήμο σήμερα ανάπλαση της πλατείας θα μπορούσε να αποδειχθεί ιστορική ευκαιρία για την επανάκτηση της πλατείας από τους κατοίκους της πόλης μας, μια ευκαιρία για την ανάδειξη των διατηρητέων και της πλούσιας ιστορίας της, μια ευκαιρία για να αποκτήσει λειτουργικότητα ως χώρος συνάθροισης, διασκέδασης, ξεκούρασης και αναψυχής, ως χώρος ανοιχτός και φιλικός σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού της πόλης μας.

΄Όλα αυτά θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο αν το θέμα της ανάπλασης προσεγγιζόταν από το δήμο με μια συνείδηση πόλης και όχι με λογιστικό και πρόχειρο τρόπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση προχώρησε στις διαδικασίες των μελετών χωρίς ποτέ να συζητήσει το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να έρθει σε επαφή και διαβούλευση με τους φορείς της πόλης χωρίς να κάνει αρχιτεκτονικό διαγωνισμό και με μια προμελέτη της τεχνικής υπηρεσίας που είχε το μέγεθος μιάμισης σελίδας… Παρόλα αυτά και χωρίς να γνωρίζει κανείς το είδος και το χρονοδιάγραμμα των έργων καθορίστηκε το κόστος στο ύψος των 3.150.000 ευρώ…

Ενδεικτικό της προχειρότητας και της έλλειψης στρατηγικού σχεδιασμού είναι ακόμη το γεγονός ότι η διοίκηση του δήμου αρνείται να ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της μελέτης  Νέλλα για την πεζοδρόμηση της οδού Β Γεωργίου. Μπορεί όμως να υποστηρίξει κανείς στα σοβαρά ότι θα γίνει ανάπλαση της πλατείας χωρίς να παίρνει υπόψη τη κυκλοφοριακή μελέτη για το κέντρο της πόλης που η ίδια η διοίκηση παρήγγειλε και διαφήμιζε σε όλους τους τόνους; Ακόμη πόσο σοβαρά μπορούμε να πάρουμε την πρόθεση ανάπλασης όσο η διοίκηση αλλάζει συνεχώς γνώμη για άλλα έργα που λέει ότι θα γίνουν στο κέντρο όπως το γκαράζ και το δημαρχείο;

Η θέση μας για την πλατεία μπορεί να συνοψιστεί στο τετράπτυχο:

ενοποίηση , πεζοδρόμηση- δενδροφύτευση, ανάδειξη των διατηρητέων, επανάκτηση του δημόσιου χώρου από τα καταστήματα.

Φανταστείτε μια πλατεία όπου σε αυτήν θα έχουν την θέση τους η κρήνη της Δούκισσας της Πλακεντίας, το κτίριο του εργατικού κέντρου που το κατάντησαν ουρητήρια, το μνημείο της αντίστασης, τα διατηρητέα καφενεία, τον ανδριάντα του Γέρου του Μοριά τα απομεινάρια του οθωμανικού νεκροταφείου δίπλα στην εκκλησία, το διοικητήριο και το σπίτι του Πασά .Μια πλατεία χωρίς υψομετρικές διαφορές και χωρίς αυτοκίνητα. Δενδροφυτεμένη, με οάσεις δροσιάς και αξιοποίηση του υγρού στοιχείου της ρεματιάς. Μια πλατεία με παιδιά, παγκάκια, υπαίθριο εμπόριο, τόπο ξεκούρασης συνεύρεσης , βόλτας και αναψυχής. Ένα χώρο πολιτισμού σε αρμονία με ένα κτίριο δημαρχείου σε ανθρώπινες διαστάσεις. Σκεφτείτε αυτά και συγκρίνετε με την σημερινή εικόνα.

Πλατεία και κέντρο της πόλης : αδιάσπαστη ενότητα

Είναι αδύνατο να διατυπώσει κανείς ένα όραμα για μια νέα πλατεία αν δεν πάρει υπόψη του τη μορφή του κέντρου της πόλης και τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Ως προς τις διαπιστώσεις είναι δύσκολο να πρωτοτυπήσει κανείς: κυκλοφοριακό, ρύπανση, εμπορική υπερανάπτυξη, τάση απομάκρυνσης της κατοικίας. Θεωρούμε ότι τρεις είναι οι κύριες αιτίες αυτών: η θέση της πόλης στην είσοδο των Μεσογείων, ο τρόπος υλοποίησης των μεγάλων έργων και η δυναμική της ανάπτυξης του εμπορικού κέντρου σε συνδυασμό με την έλλειψη ελέγχου των χρήσεων γης από τις διοικήσεις του δήμου μας τα τελευταία χρόνια. Είναι φανερό ότι χωρίς μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των βασικών αιτιών της σημερινής υποβάθμισης του κέντρου δεν μπορεί να υπάρξει ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

Χρειάζονται λοιπόν μέτρα τόσο συγκοινωνιακού όσο και πολεοδομικού χαρακτήρα τα οποία θα προσπαθήσουμε παρακάτω να περιγράψουμε.

 Στόχος αυτών των μέτρων θα πρέπει να είναι η προστασία της πόλης  από την τάση υπερανάπτυξης οχλουσών  και μεγάλων εμπορικών δραστηριοτήτων μέσα στο κέντρο, τάση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον εξοβελισμό της κατοικίας. Οι υψηλές πλέον αξίες γης σε συνδυασμό με την έλλειψη χώρων στάθμευσης, την ρύπανση και το θόρυβο οδηγούν στη σταδιακή μετάλλαξη του κέντρου σε μονολειτουργική ζώνη εμπορίου το πρωί και διασκέδασης το βράδυ. Αυτή η τάση πρέπει να ανατραπεί. Το κέντρο της πόλης δεν πρέπει επ ουδενί να γίνει γκέτο, οφείλει να διατηρήσει τον πολυλειτουργικό του χαρακτήρα. Αυτό θα είναι προς όφελος και του εμπορικού κόσμου που σήμερα βλέπει την σταδιακή μετατόπιση  όλης της εμπορικής ζώνης προς την πλατεία Φλύας και τον σταθμό του Μετρό. Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με τις υπεραγορές και τα mall που σχεδιάζονται στο μετρό και το Χατζηκώστα θα επιφέρουν το τελειωτικό χτύπημα στον εμπορικό κόσμο της πόλης.

ΜΈΤΡΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ και ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

1 άμεση και χωρίς εξαιρέσεις αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για όλες τις χρήσεις γραφείων και καταστημάτων και για όλα τα μεγάλα οικόπεδα του κέντρου της πόλης.

2 Μέτρα αποθάρρυνσης της συνένωσης οικοπέδων, περιορισμός της χρήσης γενικής κατοικίας μόνο στα οικόπεδα που έχουν πρόσοψη σε βασικό οδικό δίκτυο και όχι σε όλο το τετράγωνο όπως γίνεται σήμερα.

3Μείωση των συντελεστών δόμησης και κάλυψης οικοπέδων για όλα τα μεγάλα οικόπεδα ή τα προερχόμενα από συνενώσεις, εξαιρέσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες.

4 αυξημένες απαιτήσεις για χώρους στάθμευσης από κάθε νέα οικοδομή

5 ειδικά αυξημένες απαιτήσεις κοινόχρηστων υποδομών και θέσεων στάθμευσης για επιβλαβείς χρήσεις όπως σουπερ μάρκετ, διαγνωστικά κέντρα, πολυκαταστήματα

6Αυστηρές διαδικασίες ελέγχου των χρήσεων γης- ακύρωση οποιασδήποτε νομιμοποίησης των παρανομιών στις αλλαγές των χρήσεων όπως αυτή που ετοιμάζεται για την οδό Ριζάρη

7κλιμακωτή διαμόρφωση των δημοτικών τελών ανάλογα με το μέγεθος της επιβάρυνσης που η χρήση επιφέρει στην πόλη. Θα μπορούσαν οι μεγάλες επιχειρήσεις να επιβαρυνθούν για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους ή να πληρώνουν ένα ειδικό περιβαλλοντικό τέλος που θα πήγαινε σε κάποιο ειδικό ανταποδοτικό λογαριασμό.

8 Μέτρα ενίσχυσης της κατοικίας και των μικτών χρήσεων, όπως η αποθάρρυνση της οικοδόμησης με  το σύστημα pilotis και η παροχή κινήτρων για μικρά μαγαζιά μέχρι 70 τμ

9 παροχή κινήτρων για την παραμονή στο κέντρο των μικρών επιχειρήσεων του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας

ΜΕΤΡΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥ  ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

1 αξιοποίηση των μεγάλων έργων και ειδικά των παραδρόμων της Αττικής οδού για την διοχέτευση τμήματος της υπερτοπικής κυκλοφορίας που διέρχεται από το κέντρο της πόλης. Διεκδίκηση λωρίδας κυκλοφορίας εντός της Αττικής οδού που να συνδέει με το Μαρούσι.

2ενίσχυση όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς και του τρίπτυχου πεζός-ποδήλατο μμμ

3Αξιοποίηση της εμπειρίας των αντίστροφων λεωφορειόδρομων στο βασικό οδικό δίκτυο

4 άμεση απομάκρυνση όλων των τερματικών σταθμών λεωφορείων από το κέντρο ειδικά δε αυτών που είναι παράνομες πάνω στην α ζώνη προστασίας της ρεματιάς

5  αποθάρρυνση της εισόδου των ΙΧ στο κέντρο με αυστηρότατο έλεγχο της παράνομης στάθμευσης και περιορισμό του μέγιστου χρονικού ορίου που μπορεί να διαρκέσει η νόμιμη στάθμευση σε μη μόνιμους κατοίκους. Δραστική αστυνόμευση για τη στάθμευση σε πεζοδρόμια

6 Η δημιουργία περιφερειακών πάρκιγκ στις παρυφές της πόλης και ακύρωση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για κατασκευή γκαράζ στο κέντρο της πόλης.

Άφησα τελευταίο το μεγάλο για εμάς ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης στο κέντρο.

Είναι προφανές ότι σε ένα δημόσιο διάλογο θα μπορούσαν να τεθούν οι πιο διαφορετικές προτάσεις. Για εμάς που παίρνουμε την πρωτοβουλία να ανοίξουμε δημόσια αυτήν την συζήτηση οι μόνες προτάσεις που απορρίπτουμε χωρίς συζήτηση είναι αυτές που θέτουν ως προαπαιτούμενο τον εξοβελισμό κάθε διαφορετικότητας από τον δημόσιο χώρο της πόλης. Θεωρούμε ότι οι έξαλλες κραυγές για την απομάκρυνση των μικροπωλητών, τα πογκρόμ της δημοτικής αστυνομίας ενάντια στους μετανάστες, οι κατασχέσεις των εμπορευμάτων τους σε συνδυασμό με το κλίμα της αστυνομοκρατίας και το πλήθος των καμερών στο κέντρο της πόλης είναι ενάντια σε κάθε έννοια αγοράς όπως αυτήν την γνωρίζουμε από τους αρχαίους χρόνους. Είναι άξιο απορίας που ορισμένοι αρνούνται να καταλάβουν το προφανές: η απομάκρυνση του υπαίθριου εμπορίου πλήττει την ύπαρξη και το δυναμισμό της εμπορικής πιάτσας, εξοβελίζει τους καταναλωτές χαμηλότερων εισοδημάτων και δεν πρόκειται να αυξήσει τον τζίρο των καταστημάτων αφού αυτά απευθύνονται σε άλλες εισοδηματικές κατηγορίες πληθυσμού.

Για εμάς η πολυλειτουργικότητα του κέντρου είναι συνυφασμένη με τη διαφορετικότητα, την εξασφάλιση της πρόσβασης για όλους και την ίδια τη δημοκρατία.

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 25 Σεπτεμβρίου 2007)

Επιστροφή στην αρχή

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

από κάτοικος Χαλανδρίου 2:32μμ, Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007
(Τροποποιήθηκε 3:42μμ, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007)

Σήμερα, Δευτέρα 8/10, ώρα 07.00, στο κέντρο Νεότητας (Αντιγόνης και Δαναϊδών)

Δευτέρα 8/10, ώρα 07.00, στο κέντρο Νεότητας

(Αντιγόνης και Δαναϊδών)
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ

Την Πέμπτη 4/10 μετά τη δήλωση του Δημάρχου Χαλανδρίου ότι επιθυμεί το Υπουργείο Οικονομικών στο Χαλάνδρι, στο χώρο του Νομισματοκοπείου, οι κάτοικοι σταμάτησαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ.

Σήμερα το απόγευμα, στις 07.00 στο κέντρο νεότητας Χαλανδρίου γίνεται ανοιχτό κάλεσμα για τη δημιουργία επιτροπής αγώνα κατοίκων ενάντια στο χτίσιμο του ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟΥ, στο Χαλάνδρι και τη μεταφορά στο χώρο αυτό, του Υπουργείου Οικονομικών.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Δήμος Χαλανδρίου ανακοίνωσαν την απόφασή τους, που εκδόθηκε τον Αύγουστο και χωρίς καν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, ότι στο χώρο συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων προβλέπεται να κατασκευαστούν:

55.000 τετραγωνικά μέτρα υπέργειων χώρων, δηλαδή 3.000 τ.μ λιγότερα από το εμπορικό κέντρο Mall

• Τα κτήρια προβλέπεται να κατασκευαστούν με υπέρβαση του νόμιμου συντελεστή δόμησης (2 αντί του 0,9 που ισχύει) που ισχύει στην ευρύτερη περιοχή 

• Στο χώρο θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι και βέβαια άγνωστος αριθμός επισκεπτών με ανυπολόγιστες συνέπειες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

• Εκτός από την εγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται, η εμπορική εκμετάλλευση κάποιων χώρων των νέων κτηρίων καθώς και των χώρων στάθμευσης. Προφανώς οι εμπορικές χρήσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσογείων, κρίνονται ανεπαρκείς για τον νέο όγκο επισκεπτών.

 • Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) γεγονός που σημαίνει ότι θα προσαρμοσθεί πλήρως στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κατασκευαστικών εταιριών που θα το εκμεταλλεύονται για 26 χρόνια.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση του Δήμου αποσιωπάται εντελώς, ότι πάγιο αίτημα των κατοίκων του Χαλανδρίου για ολόκληρες δεκαετίες ήταν η απόδοση του χώρου αυτού ως πάρκου.

Να μην επιτρέψουμε την καταπάτηση των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην Αθήνα και ειδικά σε μια περιοχή ιδιαίτερα επιβαρυμένη από τα «μεγάλα έργα» των Ολυμπιακών αγώνων.

http://www.stasi.gr/

 

από Γιάννης Κ. 3:42μμ, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2007

… Ο δήμος Χαλανδρίου έχει πάρει πάμπολλες αποφάσεις είτε με συμφωνίες κάτω απ' το τραπέζι για τις οποίες εν συνεχεία είτε έκανε τον ανήξερο είτε χωρίς καμία διαβούλευση και κοινωνική συναίνεση...πάντα στο όνομα της αντιπροσώπευσης: παρκάκι Καλαμά με καντίνα που έγινε εστιατόριο

συμπαιγνία για το διατηρητέο Δουζένη και μερική κατεδάφισή του

σχέδιο επέκτασης του θεάτρου Ρεματιάς (διπλασιασμός, χωρίς λέει να κόψει ούτε κλαδί...)

προσπάθεια για νομιμοποίηση των παράνομων χρήσεων (εστιατόρια) σε προστατευόμενη ζώνη της Ρεματιάς

αυθαίρετο κόψιμο 70 πεύκων στο Πάτημα

διωγμός των τσιγγάνων από το Νομισματοκοπείο χωρίς να τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μετεγκατάστασή τους κι ένα σωρό άλλα.

Επιπλέον, υπάρχουν φιλόδοξα "αναπτυξιακά" (διάβαζε καταστροφικά) σχέδια για την πλατεία Χαλανδρίου και για το Ρέμα Χαλανδρίου (45 εκατομμύρια ευρώ μέσα στη ρεματιά). Ποιον ρώτησε για να τα κάνει όλα αυτά;;;  Μα φυσικά τους πολίτες, όπως κάθε τέσσερα χρόνια και με την νομιμοποίηση της αντιπροσώπευσης του 42% που ακόμα και στο Συμβούλιο της επικρατείας πάει να καταπέσει ως αντισυνταγματική καθώς καταργεί την αρχή της ισοδυναμίας του ψήφου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=136747

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Αν δεν αντισταθούμε σε όλες τις γειτονιές,

οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές

«Η Διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα) ανακοίνωσε την ένταξη στις διατάξεις του Νόμου 3389/2005 της υλοποίησης νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και τη στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου Χαλανδρίου. Στο αντικείμενο της «Σύμπραξης» περιλαμβάνονται: νέο Δημαρχιακό Μέγαρο, Δημοτικό Ιατρείο αλλά και αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο αναψυχής.»  Ακόμα γίνεται λόγος για παιδικό σταθμό. Αυτά αναφέρει η απόφαση της διυπουργικής επιτροπής.

Τι ωραία που ακούγονται όλα αυτά!Τι σωστά, τι δίκαια και κυρίως τι κερδοφόρα για τις κατασκευαστικές εταιρείες, τους μεσάζοντες και τις πολιτικές καριέρες των εμπλεκομένων! Και πόσο ζημιογόνα για όλους τους υπόλοιπους, για όλους εμάς!

Το υπουργείο δεν είναι άστεγο

 Μόλις πριν από δύο χρόνια είχε γίνει με υψηλό κόστος πλήρης ανακαίνιση των κτιρίων του Υπουργείου στην πλατεία Συντάγματος. Είναι προφανές ότι εκτός απ’ το να μειωθεί –νομίζουν – η δυνατότητα για διαδηλώσεις, πάντα μια καλή ευκαιρία για να δώσουμε έργα στους ημέτερους υπερέχει απ’ το να επικρατήσει η κοινή λογική και το συμφέρον των ανθρώπων. Αποτελεί πάγια τακτική να οικοδομούνται εγκαταστάσεις για να φάνε οι κατασκευαστικές, όπως στα Ολυμπιακά ακίνητα, και να μένουν κλειδωμένα να ρημάζουν κι αφού ρημάξουν να ξεπουλιούνται κοψοχρονιάς στους ιδιώτες κεφαλαιούχους. Το έργο θα κοστίσει πάνω από 212.000.000 ευρώ, χώρια το κόστος βαριάς συντήρησης και ασφάλισης των υποδομών  (+20%), έχει να φαν κι οι κότες, όσο τρώμε κουτόχορτο.

ΣΔΙΤ (Σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα)

To δημόσιο παραχωρεί στους ιδιώτες δημόσια γη και δημόσια έργα, χωρίς διαβούλευση, χωρίς συναίνεση. Ψήφισες; Για τέσσερα χρόνια αποφασίζουμε και διατάζουμε. Στο Νομισματοκοπείο οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου για 26 χρόνια, παρότι το έργο θα πληρωθεί σε μεγάλο ποσοστό και από το δημόσιο, δηλαδή απ’ την τσέπη μας. . Η αλλαγή των όρων χρήσης γης ανέκαθεν υπήρξε ένας βασικός τρόπος για να δημιουργείται μια ψευδαίσθηση ανάπτυξης και να εξασφαλίζονται υπερκέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο. Τα ΣΔΙΤ επιπλέον εξασφαλίζουν ότι ο ιδιώτης θα νέμεται δημόσια γη όχι με τους όρους της ελεύθερης αγοράς αλλά με τα προνόμια του δημοσίου.

Οικονομική εκμετάλλευση

 Προβλέπονται για τις εταιρείες χώροι για εμπορική εκμετάλλευση (μαγαζιά). Αυτό σε συνδυασμό με το Mall, τα αντίστοιχα σχέδια για το Ολυμπιακό κέντρο Τύπου (κι άλλο Mall;) και με το τεράστιο εμπορικό κέντρο που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στα 28 στρέμματα του ιδρύματος Χατζηκώνστα, απ’ όπου θα εκδιωχθούν τα παιδιά που τώρα φιλοξενούνται, σημαίνει λεφτά για τους μεγαλοκαρχαρίες, απ’ των οποίων τη χρηματοδότηση για τη διαφημιστική εκστρατεία εξαρτώνται οι «καπάτσοι» πολιτικοί για την επανεκλογή τους

Οι υπηρεσίες του δημαρχείου δεν είναι άστεγες

Ακόμα κι αν κρινόταν απαραίτητο να ανεγερθεί νέο δημοτικό μέγαρο, γιατί αυτό πρέπει να γίνει στο μοναδικό χώρο που έχει απομείνει για πάρκο, όπως χρόνια τώρα ζητάνε οι κάτοικοι και τα δημοτικά συμβούλια; Και τελικά πού ακριβώς θα το φτιάξουν. Άγνωστο. Ως γνωστόν, βλέποντας και κάνοντας, χωρίς μάλιστα να υπάρχει όντως ανάγκη για μετεγκατάσταση, εκτός απ’ την κερδοσκοπία.

Κυκλοφοριακή επιβάρυνση

Πάνω από 3000 εργαζόμενοι και χιλιάδες επισκέπτες επιπλέον υπολογίζεται ότι θα προσέρχονται καθημερινά σε μια περιοχή ήδη κορεσμένη και από άποψη υποδομών(Νομαρχία, ΕΟΦ, Κτηματική Εταιρεία, Νομισματοκοπείο, Εθνικό Τυπογραφείο…) και από άποψη κυκλοφοριακού (το δήμο διασχίζουν όλοι όσοι κατευθύνονται προς Βριλήσσια, Πεντέλη, Μελίσσια, Μεσόγεια, Αγ.Παρασκευή κ.α.).

Παρανομίες-νόμοι λάστιχο

Σε μια περιοχή που προβλέπεται συντελεστής δόμησης 0,9 εντελώς αυθαίρετα –μήπως κάνουν και τίποτε αλλιώς τα αφεντικά μας - υπερδιπλασιάζεται σε 2 – για να χωρέσουν τα τεράστια κτήρια 55.0000 τετραγωνικά μέτρα που θα χτιστούν (μόλις κάπως λιγότερα από το Mall) . Επιπλέον, υπάρχει ακόμα σκόπιμη ασάφεια γύρω από το πόσα στρέμματα ακριβώς θα οικοδομηθούν (από 27 ως και 34 στρέμματα έχει καταγραφεί στον τύπο) και ποιες ακριβώς θα είναι οι άλλες χρήσεις. Όσο λιγότερες οι αντιδράσεις τόσο εντονότερα θα βάλουν χέρι στην περιοχή. Είναι γνωστό ότι σ’ αυτές τις ασάφειες πατάνε, ώστε μετά για να αυθαιρετήσουν πλήρως. Είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Χαλανδρίου ειδικά και η παρούσα δημοτική αρχή είναι εντελώς αναξιόπιστες ακόμα και για τον πιο αφελή: Δουζένη, πλατεία Δούρου, παρκάκι Καλαμά, Carrefour, Πάτημα, Ρεματιά, κτήμα Πραπόπουλου και τώρα Νομισματοκοπείο. Ποιες δεσμεύσεις τους να πιστέψεις;

Εκδίωξη των τσιγγάνων

Με ύποπτα επιλεκτικά κριτήρια έχουν δοθεί γελοίες αποζημιώσεις σε ελάχιστους απ’ τους τσιγγάνους μόνιμους κατοίκους. Και μόνο όταν φτάνει η κατασκευασμένη απειλή για φυματίωση στα σχολεία, ενδιαφερόμαστε για την υγεία τους, ενώ όταν φτάνει η ανάπτυξη στους καταυλισμούς τους εκδιώκονται κακήν κακώς.

Κι άλλα δέντρα κομμένα στο βωμό της ανάπτυξης

Σε μια εποχή κατακόρυφης αύξησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα και συνεπώς ραγδαίας αύξησης των βρογχικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, τα λιγοστά δέντρα που έχουν απομείνει –σε μια πόλη με έναν απ’ τους χειρότερους δείκτες αναλογίας πρασίνου ανά κάτοικο – αντί να τα ενισχύουν, τα κόβουν για να φορτώσουν κι άλλο τσιμέντο σε μια ήδη γκρίζα πόλη. Στη θέση του υψηλού πράσινου (ψηλά δέντρα που μπορούν να φιλτράρουν τα σωματίδια και τους ρύπους της ατμόσφαιρας) βάζουν στην καλύτερη περίπτωση γκαζόν που καμία αξία δεν έχει άλλη απ’ το να δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει πράσινο. Σε λίγο θα το κατανείμουν κι αυτό σε ισομεγέθη κερδοφόρα 5 Χ 5 και θα βλέπουμε το πράσινο μόνο στα ντοκιμαντέρ των ψηφιακών καναλιών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Αττικής οδού, η οποία αφού έκοψε το Ρέμα στη μέση με τη δέσμευση ότι θα φτιάξει στο σημείο υπέργειο πάρκο, τελικά κατασκεύασε ακόμα ένα γκαζοχώρι, όπου δέντρα δεν μπορούν να φυτευτούν (20 εκατοστά αντί για 1 μέτρο το χώμα)

Αντισταθμιστικά οφέλη – καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς

Τα άλλα όλα είναι παρηγοριά στον άρρωστο και φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Η αίθουσα εκδηλώσεων και ο παιδικός σταθμός, θα αφορούν αποκλειστικά τους εργαζόμενους στο υπουργείο, όπως αναφέρεται, και όχι τους κατοίκους. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις, το δημοτικό ιατρείο αποτελούν υποχρεώσεις κι όχι καμιά τεράστια χάρη και σίγουρα δεν αντισταθμίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο το τεράστιο κόστος από μία ακόμα κερδοσκοπική «αναπτυξιακή» καταλήστευση του δημόσιου χώρου, ενός ακόμα ελεύθερου χώρου που θα έπρεπε χρόνια τώρα να έχει γίνει πάρκο. Και ως έχει ο χώρος χρησιμεύει για να κάνουν τις εκδρομές τους πολλά σχολεία, εκεί είχαν καταφύγει οι κάτοικοι στο μεγάλο σεισμό, εκεί υπάρχουν δέντρα και μπορεί να γίνει ένα αξιοπρεπές πάρκο στον τελευταίο χώρο που έχει απομείνει γι’ αυτό. Αλλά το τσιμέντο είναι επικερδέστερο απ’ το πράσινο. Το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι καταστρέφονται, οι ζωές μας υποβαθμίζονται για να κερδοφορήσουν οι κατασκευαστικές και να επιβληθούν τα κρατικά σχέδια για «ανάπτυξη».

Να μη γίνουν τσιμέντο για τα φράγκα, τα τελευταία τετραγωνικά για πάρκα. Κανένας ελεύθερος χώρος για την ανάπτυξη του κεφαλαίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΤΣΙΜΕΝΤΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΙΑ ΝΕΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟ ΠΑΡΚΟ,ΜΑΣ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

Επιστροφή στην αρχή

Να μην χτιστεί και το «Νομισματοκοπείο»

Μπορεί να περάσαμε ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια των τελευταίων δεκαετιών. Μπορεί η Πεντέλη, η Πάρνηθα και τμήματα του Υμηττού να κατακάηκαν, με απρόβλεπτες συνέπειες για την επιβίωση των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Μπορεί το όζον, τα μικροσωματίδια και οι άλλοι ρύποι να ξεπερνούν κατά πολύ τα ανώτατα όρια επιφυλακής, όλο και πιο συχνά, στον Αττικό ουρανό. Μπορεί η Μεσογείων και οι κάθετοι δρόμοι του Χαλανδρίου σε ώρες αιχμής να είναι αδιάβατοι. Αλλά η κερδοσκοπία στην αδόμητη γη του Χαλανδρίου, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών αλλά και από το Δήμο Χαλανδρίου ανακοινώθηκε η απόφαση να μεταστεγαστούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών στους ελεύθερους χώρους του Νομισματοκοπείου, συνολικής έκτασης 27 στρεμμάτων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Αύγουστο και χωρίς καν να συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, στο χώρο προβλέπεται να κατασκευαστούν:

55.000 τετραγωνικά μέτρα υπέργειων χώρων, δηλαδή 3.000 τ.μ λιγότερα από το εμπορικό κέντρο Mall (Για να υπάρχει το μέτρο σύγκρισης)

• Τα κτήρια προβλέπεται να κατασκευαστούν με υπέρβαση του νόμιμου συντελεστή δόμησης που ισχύει στην ευρύτερη περιοχή (Με συντελεστή δόμησης 2 αντί του 0,9 που ισχύει)

• Στο χώρο θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι και βέβαια άγνωστος αριθμός επισκεπτών με ανυπολόγιστες συνέπειες κυκλοφοριακής επιβάρυνσης στην ευρύτερη περιοχή.

• Εκτός από την εγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται, η εμπορική εκμετάλλευση κάποιων χώρων των νέων κτηρίων καθώς και των χώρων στάθμευσης. Προφανώς οι εμπορικές χρήσεις που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Μεσογείων, κρίνονται ανεπαρκείς για τον νέο όγκο επισκεπτών.

 • Το έργο θα γίνει με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα(ΣΔΙΤ) γεγονός που σημαίνει ότι θα προσαρμοσθεί πλήρως στις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές των κατασκευαστικών εταιριών που θα το εκμεταλλεύονται για 26 χρόνια.

Σε μία προσπάθεια να αμβλυνθούν οι όποιες αντιδράσεις, στην συγκεκριμένη σύμπραξη αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί και η κατασκευή του δημαρχείου και του δημοτικού ιατρείου σε άλλα οικόπεδα που διαθέτει ο δήμος. Αυτός όμως ο συνδυασμός των έργων – για να φανεί ότι κάτι «κερδίζει» και η πόλη - αποδεικνύει και το μέγεθος της καταστροφής που θα υποστεί άλλη μία περιοχή του Χαλανδρίου Στην ίδια ανακοίνωση, υπερτονίζεται, ότι στον περιβάλλοντα χώρο των νέων κτηρίων, θα αναπτυχθούν χώροι πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων.. Αποσιωπάται όμως, ότι η απόδοση όλου αυτού του χώρου ως πάρκου, αποτελούσε πάγιο αίτημα κατοίκων και δήμου για ολόκληρες δεκαετίες.

Για τον κ. Ζαφειρόπουλο, τη διοίκηση του δήμου αλλά και για τους κυβερνητικούς παράγοντες προβάλλουν τα εύλογα ερωτήματα:

• Γιατί, παρά την πολυδιαφημιζόμενη «αποκέντρωση» επιλέγεται η μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών σε μία περιοχή, απόλυτα κορεσμένη από εμπορικές αλλά και διοικητικές χρήσεις; (ΕΟΦ, Κτηματική Υπηρεσία, Νομαρχία κλπ)

• Γιατί επενδύονται απίστευτα ποσά (το έργο ξεπερνά σε κόστος τα 200.000.000 ευρώ) ενώ υπάρχουν Ολυμπιακά ακίνητα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Γιατί επιλέγεται η μεταστέγαση του υπουργείου δύο μόλις χρόνια από την ολική ανακατασκευή των κτιρίων της πλατείας Συντάγματος που κόστισαν στον λαό μερικά δισεκατομμύρια;

• Γιατί ο Δήμος συναίνεσε σε αυτές τις προτάσεις και δεν διεκδίκησε να αποδοθεί ο χώρος πρασίνου για χρήση στους κατοίκους, σαν μία ελάχιστη ανταπόδοση για την τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που έχει ήδη υποστεί το Χαλάνδρι από τα μεγάλα έργα. (Αττική οδός, Κόμβος Μεταμόρφωσης, καταστροφή μέρους της Ρεματιάς κλπ)

• Ποιους άλλους ελεύθερους χώρους σκοπεύει να δεσμεύσει ο Δήμος, αφού αποδέχεται αυτές τις προτάσεις, ώστε να εξισορροπηθεί η απώλεια του πράσινου και να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά άλλη μία περιοχή αμιγούς κατοικίας στην πόλη; Υπάρχει σχεδιασμός προστασίας όλων των γύρω γειτονιών (μελέτες για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πεζοδρομήσεις) ποιο είναι το κόστος τους και ποιος θα το πληρώσει;

• Που θα κτιστεί τελικά το νέο δημαρχείο, αφού η διοίκηση έχει αλλάξει τέσσερις φορές γνώμη μέχρι τώρα;. Θα γίνει στο κέντρο του Χαλανδρίου, αν και η ίδια η διοίκηση Ζαφειρόπουλου είχε στο παρελθόν χαρακτηρίσει αυτή την επιλογή καταστροφική για το ευρύτερο κέντρο της πόλης; Στην ανακοίνωση αναφέρεται η εμπορική εκμετάλλευση των υπόγειων γκαράζ του δημαρχείου, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι εκ νέου επιλέγεται αυτό το σενάριο.

Η δημοτική κίνηση «Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου» πιστεύει ότι η πόλη δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Οι αδόμητοι χώροι πρέπει να προστατευθούν και όχι να παραδοθούν στα διάφορα κατασκευαστικά συμφέροντα. Αυτό δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά στοιχειώδη επιλογή επιβίωσης. Καλεί τους μαζικούς φορείς τον λαό και τις δημοτικές παρατάξεις της πόλης, σε μαζικούς και ενωτικούς αγώνες για να αποτραπεί η οικοδόμηση και των τελευταίων αδόμητων εκτάσεων του Χαλανδρίου και δεσμεύεται να στηρίξει μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο κάθε πρωτοβουλία και κινητοποίηση των κατοίκων που κινείται σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή http://www.stasi.gr/sinergasia/nomismatokopio41007b.htm

stasi@stasi.gr

Επιστροφή στην αρχή

Ορφανοτροφείο Χατζηκώνστα: Τσιμέντο θα γίνει

Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Είναι δυνατόν πάνω στη λεωφόρο Κηφισίας, ανάμεσα στα μεγαθήρια από γυαλί και μπετόν, να περισσεύει ακόμη χώρος ανοικτός με εκατοντάδες δέντρα, πράσινο, παγκάκια, αλάνες, πουλάκια που κελαηδούν, παιδικές φωνές και άλλα ειδυλλιακά; Και όμως είναι, αλλά όχι για πολύ...

Σε ένα από τα κομβικότερα σημεία της «βωβής» και πολύβουης λεωφόρου, στα όρια Αμαρουσίου-Χαλανδρίου, πάνω στον ανισόπεδο κόμβο του Ολυμπιακού Σταδίου, λειτουργεί εδώ και 35 χρόνια το Ορφανοτροφείο του Ιδρύματος Χατζηκώνστα. Τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του περίπου 60 παιδιά με την προϋπόθεση ότι είναι άπορα και αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, ενώ ο αριθμός ήταν παλαιότερα μεγαλύτερος.
Τον περασμένο Μάιο όμως, η διοίκηση του Ιδρύματος προκήρυξε διαγωνισμό για να παραδώσει τον χώρο (μακροχρόνια μίσθωση 35-55 ετών) σε επενδυτή που θα χτίσει εκεί 20.000 τετραγωνικά μέτρα -διπλάσια από τα 10.000 που υπάρχουν σήμερα. Ενάντια σε αυτή την απόφαση έχουν κατατεθεί στο Εφετείο Αθηνών πέντε προσφυγές, μεταξύ των οποίων από τους εργαζομένους του Ιδρύματος, τον Δήμο Χαλανδρίου και κατοίκους της περιοχής.

«Θέλουν να μας εμποδίσουν»
«Οσοι έχουν καταθέσει προσφυγές, προσπαθούν απλώς να περιορίσουν τις δυνατότητες του Ιδρύματος να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου», απαντά με θυμό ο πρόεδρός του, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης. Ο γεννημένος στη Χαλέπα Χανίων πρόεδρος είναι καθηγητής Οικονομικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα πρόεδρος της εταιρείας που έχει στόχο την αξιοποίηση της περιουσίας του Πανεπιστημίου. «Επιδιώκουν να μας εμποδίσουν να βοηθήσουμε περισσότερα παιδιά», επιμένει ο κ. Πανεθυμιτάκης.
«Προσπάθησαν να μας πιάσουν στον ύπνο», απαντά ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος: «Το Ιδρυμα πήγε εν κρυπτώ να ξεκινήσει μια διαδικασία, αγνοώντας και αδιαφορώντας για τις λειτουργίες που υπάρχουν σε ένα δήμο», λέει. Και να ληφθεί υπόψη ότι το μισό Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος τοποθετείται από τον Δήμο Αθηναίων (το συγκεκριμένο, επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη, στο οποίο συμμετέχει και ο δημοτικός σύμβουλος Ν. Αβραμίδης). Οι προσφεύγοντες πάντως επισημαίνουν μεταξύ άλλων στις αιτήσεις τους ότι η διαδικασία μίσθωσης του ακινήτου πρέπει να σταματήσει διότι:
- Δεν έχει ληφθεί μέριμνα για το πού θα πάνε τα παιδιά και δεν προβλέπεται μεταστέγαση του Ιδρύματος, δεδομένο που έρχεται σε αντίθεση με τον σκοπό του διαθέτη.

- Δεν προβλέπεται και δεν διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του 3ου Τεχνικού-Επαγγελματικού Λυκείου Χαλανδρίου (φιλοξενείται σήμερα στο ίδιο οικόπεδο) στο διάστημα που θα γίνονται εργασίες στο οικόπεδο (κατεδάφιση-ανοικοδόμηση).
- Ο προσδιορισμός μηνιαίου μισθώματος 40.000 ευρώ για τους 12 πρώτους μήνες και 80.000 για τη συνέχεια είναι ελεγκτέος, «δεδομένου ότι οι μισθωτικές αξίες των ακινήτων της περιοχής είναι πολλαπλάσιας αξίας».

- Σήμερα η έκταση διαθέτει δένδρα, γήπεδα αθλοπαιδιών και κτίρια σε ανθρώπινη κλίμακα και οι περίοικοι την θεωρούν «πνεύμονα», ενώ ο υποψήφιος πλειοδότης έχει το ελεύθερο να ζητήσει άδεια για οποιαδήποτε χρήση επιθυμεί και τροποποίηση των όρων δόμησης.
«Η εκμίσθωση του ακινήτου στο Χαλάνδρι εντάσσεται στο σχέδιο που θα αλλάξει τη σημερινή μορφή του Ιδρύματος με τη σύμφωνη γνώμη του κράτους και την έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών» αντιτείνει ο πρόεδρος του Ορφανοτροφείου, Αλ. Πανεθυμιτάκης: «Το Ιδρυμα δεν χρηματοδοτείται από το κράτος αλλά αξιοποιεί την περιουσία του που είναι κυρίως ακίνητη.
Πριν από 15 χρόνια, το ίδρυμα αντιμετώπισε προβλήματα - ετέθη ακόμη και θέμα διακοπής λειτουργίας λόγω έλλειψης πόρων. Οι προσπάθειες που έγιναν στη συνέχεια και οι συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων της περιόδου 1998-2000 έδωσαν την οικονομική ευρωστία που του επιτρέπει να βοηθά σήμερα πολλά παιδιά».
Εκτός από τα παιδιά που φιλοξενούνται εδώ, το Ιδρυμα έχει και εξωτερικούς οικοτρόφους. «Εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε περίπου 170 παιδιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τα πιο μακρινά έως το Ψυχικό!» συνεχίζει ο κ. Πανθυμιτάκης. «Δηλαδή τους δίνουμε ένα μηνιαίο βοήθημα (150-250-350 ευρώ, αναλόγως εάν πρόκειται για ένα, δύο ή τρία αδέλφια) και καλύπτουμε επίσης κάποια φροντιστήρια και είδη ρουχισμού. Το πρόγραμμα των εξωτερικών οικότροφων ξεκίνησε επί της δικής μας θητείας», τονίζει για να υποστηρίξει ότι έτσι το ίδρυμα είναι το μεγαλύτερο σήμερα από πλευράς πλήθους παιδιών, ενώ έχει εκδηλωθεί πρόθεση «να αναλάβουμε και τη μέριμνα για έως 70 παιδιά από πυρόπληκτες περιοχές» χωρίς έως τώρα να υπάρξει ανταπόκριση.

Αύξηση κόστους
Γιατί όμως αφού κατά τον κ. Πανεθυμιτάκη υπάρχει τέτοια δυναμική, διαλύεται η κεντρική μονάδα του Ιδρύματος; «Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα Ιδρυμα που θα βλέπει τον 21ο αιώνα. Είναι διεθνής η τάση να απομακρυνθούμε από τα ιδρύματα κλειστού τύπου με τα "συρματοπλέγματα" όπου τα παιδιά απομονώνονται από τον κοινωνικό περίγυρο και πάσχουν από ιδρυματισμό. Δεν είναι επιτρεπτό πλέον να συστεγάζονται παιδιά μικρών και μεγάλων ηλικιών. Οι εσωτερικοί οικότροφοι θα διαμορφώνουν μικρές ομάδες των 8-10 ατόμων και θα μένουν σε ξενώνες σε διάφορα σημεία. Το σχέδιο αυτό είναι υπό διαμόρφωση σε συνεργασία με το υπουργείο και με τη μέριμνα των εργαζομένων μας που έχουν επικοινωνήσει για αυτό το λόγο με ιδρύματα της Γερμανίας. Το σχέδιο αυτό με τους μικρούς ξενώνες όπου κάθε οικότροφος θα παρακολουθείται ατομικά στην πορεία του οδηγεί όμως σε αύξηση του κόστους και ανάγκη νέων πηγών χρηματοδότησης».
Ποιο πόρισμα;
Επισημαίνουμε στον κ. Πανεθυμιτάκη όμως ότι υπάρχει Πόρισμα Διεπιστημονικής Ομάδας που συνέστησε η διοίκηση. Σε αυτό αναφέρεται ότι ο εκσυγχρονισμός του ιδρύματος με βάση τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και οι σχετικές προτάσεις «είναι δυνατόν να υλοποιηθούν στην παρούσα τοποθεσία καθώς ο χώρος με την απαραίτητη αναδιαμόρφωση μπορεί να καλύψει τις περισσότερες από τις προϋποθέσεις».
Ο πρόεδρος του ιδρύματος δεν σχολιάζει το συγκεκριμένο πόρισμα. Μας λέει μόνο ότι έχουν συσταθεί διάφορες επιτροπές που κατέληξαν σε διάφορα συμπεράσματα. Τονίζει ακόμη ότι «η διαθήκη Χατζηκώνστα βάσει της οποίας ξεκίνησε το ίδρυμα είναι του έτους 1853. Από τότε το καταστατικό υπέστη διάφορες τροποποιήσεις και τώρα ολοκληρώνεται η διαδικασία αναδιαμόρφωσης με ενσωμάτωση όλων των αλλαγών σε ενιαίο κείμενο. Θα γίνει ένα νέο ίδρυμα ως προς τη λειτουργία και τη μορφή των υπηρεσιών χωρίς να αλλάξει ο σκοπός».
Αν όμως είναι έτσι τα πράγματα, για ποιο λόγο οι εργαζόμενοι αντέδρασαν προσφεύγοντας κατά της απόφασης της διοίκησης: «Δεν είμαι σίγουρος ότι το σωματείο θα επιμείνει στην προσφυγή του», λέει ο κ. Πανεθυμιτάκης και συμπληρώνει: «Είναι δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κοπιάσουν περισσότερο με τη νέα μορφή οργάνωσης». Και για τους συλλόγους κατοίκων που αντιδρούν;
«Στους συλλόγους κατοίκων που έχουν προσφύγει θα μπορούσα να αποδώσω και ιδιοτέλεια», λέει ο κ. Πανεθυμιτάκης, ενώ σε νομικά κείμενα που έχουν ανταλλαγεί, η διοίκηση υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι περίοικοι, αφού οικοδόμησαν την περιοχή και πέτυχαν με το σύστημα της αντιπαροχής να επαυξήσουν την ακίνητη περιουσία τους, επιχειρούν τώρα, με πρόσχημα τάχα την προστασία της βουλήσεως του διαθέτη, τη δέσμευση της περιουσίας του Ιδρύματος και την ουσιαστική ματαίωση της προσδοκίας για την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των οικοτρόφων».
«Απαράδεκτα» χαρακτηρίζει τα περί ιδιοτέλειας ένας εκ των πέντε που έχουν προσφύγει, ο πρόεδρος του Επιμορφωτικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παράδεισου Αμαρουσίου, Στέλιος Ασημακόπουλος: «Είναι ιδιοτέλεια που αγωνιούμε για τα δέντρα που θα χαθούν και τα χιλιάδες αυτοκίνητα πού θα φέρει το νέο κτίριο; Που δεν έχουν φροντίσει για το που θα στεγαστούν οι οικότροφοι; Που ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει με τους εκατοντάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων που στεγάζονται σήμερα στο οικόπεδο του ιδρύματος;», λέει ο κ. Ασημακόπουλος και μιλά με περηφάνεια για τα περίπου 100 στρέμματα πρασίνου που έχουν σωθεί από την τσιμεντοποίηση (κτήμα Μιμικόπουλου, Ιππικός Ομιλος, Αγ. Γεώργιος Χωματιανών) χάρη στις ενέργειες του συλλόγου.
«Βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο», σχολιάζει ο δικηγόρος Κ. Μακαρώνας, που επίσης έχει καταθέσει προσφυγή. «Πρώτα φροντίζεις για τη στέγαση των παιδιών και ύστερα κάνεις κινήσεις για την περιουσία σου. Αν δεχθούμε ότι δεν πρόκειται για μια στυγνή οικονομική συναλλαγή και οι προθέσεις είναι αγνές, τότε πρόκειται για κίνηση που υποτιμά τη νοημοσύνη», τονίζει ο κ. Μακαρώνας.
Προσφυγή στο Εφετείο Αθηνών έχει όμως καταθέσει και το σωματείο «Εταιρεία Φίλων Ιδρύματος Χατζηκώνστα», όμως ο πρόεδρος του Ιδρύματος αρνείται να σχολιάσει τις δικές τους προθέσεις λέγοντας μόνο ότι «οι φίλοι του σωματείου υπάγονται σε άλλη κατηγορία».
Τρεις προσφορές
Ποιοι είναι όμως τελικά εκείνοι που ενδιαφέρονται να εκμεταλλευθούν το γωνιακό οικόπεδο των 26 στρεμμάτων; Οι προσφορές είναι τρεις και σύμφωνα με τον κ. Πανεθυμιτάκη αποσκοπούν «οι δύο σε κτίρια γραφείων και η τρίτη σε κτίριο για ιατρικές υπηρεσίες» (κύκλοι της αγοράς μιλούν για την Euromedica του Ομίλου Λιακουνάκου, αλλά ο πρόεδρος δεν μας το επιβεβαιώνει). Ο ίδιος δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να γίνει κτίριο εμπορικών καταστημάτων σύμφωνα με τις προτάσεις». Μας λέει επίσης ότι «η αγορά αυτή την περίοδο προτιμά το σύστημα της αντιπαροχής και ίσως αυτός είναι ο λόγος που δεν εκδηλώθηκε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ακίνητο. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικά μισθώματα και στη συνέχεια να μείνει το ακίνητο στην ιδιοκτησία μας για πάντα».
Ωστόσο, ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος μας λέει ότι θα προτείνει στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων να προχωρήσει σε αγορά του οικοπέδου: «Αν γίνει μια οικονομοτεχνική μελέτη, μπορεί να δείξει ότι συμφέρει μια τέτοια αγορά. Είναι πολλά τα χρήματα που πληρώνουμε σήμερα για νοικιασμένα κτίρια που στεγάζουν τέσσερα σχολεία της περιοχής μας. «Το παλαιό κτίριο που βρίσκεται μέσα στο οικόπεδο και φιλοξενεί το 3ο ΤΕΛ Χαλανδρίου μπορεί είτε να ανακατασκευαστεί είτε να χτιστεί κάπου αλλού», λέει ο Αλ. Πανεθυμιτάκης και δηλώνει ότι γι' αυτό θα μεριμνήσει το Ιδρυμα.
Ορφανές ελπίδες;
Οσο για τα παιδιά που φιλοξενούνται σήμερα στο Ιδρυμα Χατζηκώνστα, τι θα απογίνουν; «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας», υποστηρίζει ο κ. Πανεθυμιτάκης. «Ανάλογα με την πρόταση που θα επιλεγεί, ο εργολάβος θα μπει στο ακίνητο μετά από εύλογο χρονικό διάστημα (υπολογίζουμε τρία χρόνια) ώστε στο μεταξύ να έχουμε εξασφαλίσει τις υποδομές στις οποίες θα φιλοξενηθούν οι εσωτερικοί μας οικότροφοι». Γιατί όμως αυτό δεν έγινε προηγουμένως; Και τι θα γίνει αν η συμφωνία κλειστεί αλλά μείνει για κάποιο λόγο στη μέση; «Δεν ήταν δυνατό να ξεκινήσουμε την αναζήτηση αυτών των υποδομών χωρίς να γνωρίζουμε πρώτα τι μπορούμε να κάνουμε με το ακίνητο του Χαλανδρίου. Σε κάθε περίπτωση θα σταθμίσουμε τα δεδομένα». Ο θεός των αδυνάτων να βάλει το χέρι του...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/12/2007

Επιστροφή στην αρχή

Δήμος  Χαλανδρίου                                                                      10. 12. 07 

Γραφείο  Τύπου                                                  (ημερομηνία κατά τηλεφωνική δήλωση)

 

                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στους ελεύθερους χώρους του Νομισματοκοπείου , από το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε τομέα εύκολης δημαγωγίας από τις κομματικές παρατάξεις,  εμπλέκοντας εκτός από την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου.

 Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι σε  επερωτήσεις των κομμάτων αποσιωπάται σκοπίμως ότι η συγκεκριμένη έκταση στο  Νομισματοκοπείο αποτελεί ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου ( ΚΕΔ). Είναι σαφές ότι η ΚΕΔ έχει την αποκλειστική ευθύνη για  την αξιοποίηση και τη χρήση  της  έκτασης του Νομισματοκοπείου, η οποία και  θα μπορούσε να αποδοθεί  οπουδήποτε αλλού. Η μελέτη μετεγκατάστασης των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών εκπονήθηκε   από την ΚΕΔ  στο πλαίσιο  του Στρατηγικού Σχέδιου του Προγράμματος Στέγασης υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. 

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον  είναι κρίσιμα  καθώς  διαπιστώνεται ότι  μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου είτε δεν ενημέρωσαν σε βάθος τις παρατάξεις τους,  είτε απέκρυψαν ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. Εκτός αυτού θα πρέπει να επισημανθεί ότι  προσδοκούσαμε να   κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις για το θέμα,  και να αποφευχθεί ο ανέξοδος καιροσκοπισμός.

Ειδικότερα για τις επιλογές της  Δημοτικής Αρχής Χαλανδρίου θα θέλαμε να  υπογραμμίσουμε τα εξής:

Η μετεγκατάσταση  των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών  σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ανακούφισης του κέντρου της Αθήνας. Μελέτη αρμόδιων υπηρεσιών υποδεικνύει ότι  το 50% των  εργαζόμενων στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χρησιμοποιεί το μετρό για τις μετακινήσεις του.

 Με δεδομένο ότι στις  υπηρεσίες του υπουργείου  Οικονομίας και Οικονομικών δεν γίνονται  συναλλαγές με το κοινό, διερωτάται κανείς  πως  προκύπτουν οι  «κορώνες» περί επιβάρυνσης του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Παράλληλα ο μελετητής του Δήμου κ. Γιώργος Νέλλας είναι σε συνεργασία με το Υπουργείο  για την εκπόνηση μελέτης κυκλοφοριακής για την λειτουργία και τις τυχόν περιβαλλοντικές  επιπτώσεις.

Η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου προσπαθεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των κατοίκων  με την εξασφάλιση αντισταθμιστικών  οφελών. Συγκεκριμένα

Από την συνολική έκταση των υπέργειων χώρων  του κτιρίου, η οποία ανέρχεται περίπου σε  55.000τμ ,στο 40%της έκτασης του οικοπέδου  θα δημιουργηθούν αθλητικές εγκαταστάσεις για τις ανάγκες των αθλητικών σωματείων της πόλης  και συγκεκριμένα γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις ,στίβου και πάρκο αναψυχής. Επιπλέον προβλέπεται διαμόρφωση χώρων πρασίνου, η επιφάνεια των οποίων αντιστοιχεί σε κάλυψη του 30% της έκτασης του οικοπέδου.

Το 50% των παιδιών, στον παιδικό σταθμό των υπαλλήλων του υπουργείου, θα είναι παιδιά των Χαλανδραίων.

Στο Πολιτιστικό κέντρο οι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, θα  μπορούν να χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του Δήμου.

Από τις 1100 θέσεις στάθμευσης ,δυνατότητα διάθεσης ορισμένων για τους δημότες Χαλανδρίου

Κατασκευή τριώροφου Διοικητηρίου και Πολιτιστικού Κέντρου πολλαπλών εκδηλώσεων, με υπόγειους χώρους στάθμευσης, στην κεντρική  πλατεία Χαλανδρίου.

Κατασκευή τριώροφου κτιρίου του Δημοτικού Ιατρείου με  δύο υπόγειους  χώρους στάθμευσης.

Παραχώρηση από την ΚΕΔ στο Δήμο 5 στρεμμάτων για διαμόρφωση σε χώρους πρασίνου.

Απαλλοτρίωση του νεοκλασικού ακινήτου ιδιοκτησίας Πραπόπουλου έναντι του θεάτρου ρεματιάς Χαλανδρίου, για πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου μας.

Εν κατακλείδι, η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου αποφασίζει και δρα  με γνώμονα τα συμφέροντα των δημοτών,  ενταγμένα πάντα  στο ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον. Είμαστε δημότες Χαλανδρίου, ενός  από τους δήμους του  Λεκανοπεδίου  της Αττικής, όπου  ζει και μετακινείται καθημερινά πάνω από το  40% του ελληνικού πληθυσμού. Ας μη το ξεχνάμε!

Επιστροφή στην αρχή

ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕΝΗ  ΑΝΕΓΕΡΣΗ   ΚΤΙΡΙΟΥ   ΓΙΑ  ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ  ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ

55. 000  τετραγωνικά  μέτρα   ΤΣΙΜΕΝΤΟ, το  τίμημα  της  αδιαφορίας  των  Πολιτών

Μιλάμε  όλοι  συνέχεια  για  την ποιότητα  ζωής !   Για  τα  κλουβιά  που κατοικούμε !  Για τους περιστεριώνες  που έχουμε  στοιβαχτεί !  Για  τις  τσιμεντουπόλεις  που μας πνίγουν  και δεν  μπορούμε να αναπνεύσουμε !  Για  το  δημογραφικό πρόβλημα της χώρας !  Για τα παιδιά μας που δέν έχουν  χώρο να παίξουν, να ξεμουδιάσουν τα πόδια τους ! Για τα δέντρα που κάψαμε ανά την επικράτεια κι εδώ στη γειτονιά μας !  Για το λιγοστό πράσινο που σε σχέση με το πλήθος μας, μας επιτρέπει ΑΚΟΜΑ  να ανασαίνουμε τόσο που να μην πάθουμε ασφυξία !  Για  έλλειψη  ελεύθερων  χώρων αναψυχής  και  ξεκούρασης !  Για την μόλυνση του περιβάλλοντος  και  την ανυπόφορη  ηχορύπανση !  Για  το περιβάλλον !  Για το περιβάλλον !  Για το περιβάλλον ! Για την προστασία του !  Για την διαφύλαξή του  ως κόρη οφθαλμού !

Και  δός του  μεγαλοστομίες !  Και  δός του σεμινάρια !  Και  δός του ημερίδες !  Και  παρουσία πολιτικών  και  υπουργών  και  καθηγητών,  και  ειδικών,  και πρωτοβουλίες «ενεργών »  υποτίθεται πολιτών !  Οπου  όλοι αυτοί  ολοφύρονται,  κι  εξορκίζουν  τους κακούς πολίτες που κτίζουν παράνομα  μια μάντρα !  Και  πολεοδομίες και  σχέδια  πόλεως,  και  χρήσεις  γής, και  ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ  το ανάγνωσμα.

Και  ξαφνικά  ξυπνάμε ένα πρωί και  μαθαίνουμε απ’ το ράδιο-αρβύλα  ότι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ  ελεύθερος  χώρος  που αφορά 5  πόλεις  Αγ. Παρασκευή-Νέο Ψυχικό-Χαλάνδρι, Χολαργό, Παπάγου,  δίπλα στο Νομισματοκοπείο,  μετατρέπεται «εν κρυπτώ κι απαραβύστω» σε  γκέτο,  σε Νταχάου,  σε  Γκούλαγκ,  σε  Γκουαντανάμο, σε  χώρο βασανιστηρίων και αργού θανάτου !  Εκεί πρόκειται  να  μεταφερθεί  το Υπουργείο Οικονομικών  και  σαν  αντιπαροχή  ο διοικητικά αρμόδιος Δήμος  Χαλανδρίου,  παίρνει  ένα  καινούργιο  κτίριο  . . . Δημαρχείου στον ίδιο χώρο !  Για το σκοπό αυτόν  πρόκειται  να  ανεγερθεί  ένα  ΤΣΙΜΕΝΤΕΝΙΟ   ΤΕΡΑΣ  που  συνδυάζει  ΟΛΑ  τα τέρατα της Αποκαλύψεως,  (κρατηθείτε ! ! ! )  55.000 μ2  (ολογράφως  ΠΕΝΗΝΤΑ  ΠΕΝΤΕ  ΧΙΛΙΑΔΩΝ  ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ  ΜΕΤΡΩΝ  ! ! !)  το οποίο  οι  «άγνωστοι »  εμπνευστές  του θα  αφιερώσουν  σαν  ΜΝΗΜΕΙΟ  στους  ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ  που  διοικούν  αυτή την ταλαίπωρη  χώρα και τους ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΣ  κατοίκους που τους  ανέχονται.

Πολλά  φημολογούνται  γύρω  απ’ αυτή  τη  ΣΥΜΦΟΡΑ  που  ΑΝ  ΤΗΝ  ΑΦΗΣΟΜΕ  ΝΑ  ΓΙΝΕΙ,  η περιοχή  των 5 Δήμων  πρόκειται  να υποστεί  πρωτοφανή  περιβαλλοντική μετάλλαξη πυρηνικών διαστάσεων.  Ακούγεται  λοιπόν ότι  την  «δουλειά »  την . . . «έκλεισε» ο δήμαρχος  Χαλανδρίου μόνος του χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό Συμβούλιο, ούτε έστω τους « δικούς » του, της  παράταξής του (!)  Συνεπώς  ΔΕΝ  υπάρχει απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου ! Οι άλλες δημοτικές  Αρχές των θιγόμενων Δήμων,   κάτι  έχουν ακούσει  άλλα  δεν έχουν  καμιά  επίσημη ενημέρωση ! Το θέμα έχει προχωρήσει ως λέγεται και έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέρον-τος από εργολαβικές εταιρίες !  Ε Ξ Ο Χ Α  !   Ε Ξ Ο Χ Α  !  Κι όλα  αυτά τα . . . δημοκρατικά (! )

                     ΧΩΡΙΣ  ΝΑ  ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ  ΟΙ   ΠΟΛΙΤΕΣ !  ΧΩΡΙΣ  ΝΑ  ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ  ΕΣΤΩ.  

Αυτά συμβαίνουν γιατί  οι «Πολίτες» απουσιάζουν  με  την  ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ  τους και αδιαφορούν με την  ΑΠΟΥΣΙΑ  τους.  Αφήνω περαιτέρω σχόλια  στους  αναγνώστες. 

ΑΠΛΑ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ  ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΩ ΤΙΣ  ΑΡΧΕΣ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ  ΚΑΙ  ΤΟΥΣ  ΠΟΛΙΤΕΣ,  ΝΑ  ΑΠΑΙΤΗΣΟΜΕ,   ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΜΕ  ΣΤΑ  ΚΟΙΝΑ,  την   ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ   των   ΠΟΛΙΤΩΝ.  

Για τις  Αρχές :  Κύριοι,  μην  αγνοείτε τους πολίτες που ένα μεγάλο κομμάτι  τους σας ψήφισε,  άρα  σας εμπιστεύτηκε. ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΕ ανελλιπώς συστηματικά τους πολίτες. Κάντε τους να νοιώσουν ότι  νοιάζεστε για την καθημερινότητά τους και το μέλλον τους. Δημιουργείστε δίπλα σας ένα γραφείο  να αναλάβει αυτή την αποστολή. Η ηλεκτρονική τεχνολογία και η διαθεσιμότητά της σήμερα στα νοικοκυριά της χώρας μας, το καθιστά  απίστευτα εφικτό.  ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ των πολιτών, ΟΛΑ τα άλλα : Αρχηγοί, πρόεδροι, υπουργοί, Νομάρχες, Δήμαρχοι,  άριστοι νόμοι,  προτάσεις και αποφάσεις, είναι έπεα κενά περιεχομένου. Εργο του Γραφείου είναι να καλεί, να δέχεται  τους πολίτες,  να συγκεντρώνει τις προτάσεις, ιδέες, εισηγήσεις, τους κλπ.,  να τις επεξεργάζεται / κατηγοριοποιεί και να τις θέτει υπόψη σας.  Ετσι έχετε αφ’ ενός μια συνεχή αντικειμενική εικόνα του τι σκέπτονται οι πολίτες, αφιλτράριστη από κομματικούς φακούς και αφ’ ετέρου τη στήριξη των πολιτών ΣΥΝΕΧΩΣ  κοντά σας.

Ταυτόχρονα ξεκινάει η εφαρμογή  του  αιτήματος των Πολιτών,  για  τον εκσυγχρονισμό της  Διοίκησης  με  συνάντηση  Αντιπροσωπευτικής  και  Αμεσης  Δημοκρατίας, με  ωφέλεια  και των δυό, διότι  ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ : η  ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ, η  ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ αφενός  και αφετέρου,  το  κυριότερο  ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ  ενδεχόμενα  φαινόμενα  διαφθοράς.

Για τους συμπολίτες  και  τους ΠΟΛΙΤΕΣ  της  χώρας  γενικά.  Μην αρκείσθε να «ψηφίζετε»  μια φορά στα 4 χρόνια και να εγκαταλείπετε την τύχη σας στα  χέρια των «εκλεγμένων». Συνεχίστε να ενδιαφέρεστε για τα κοινά, παρακολουθείτε τους,  ελέγχετέ τους, προτείνετε ιδέες, λύσεις, παρατηρήσεις, μην τους αφήνετε να νομίζουν ότι δεν  υπάρχετε. Γιατί διαφορετικά θα βρεθείτε να ζείτε αντί στό προάστιο που αγαπάτε, στην  Κόλαση  των  Ανεγκέφαλων.   Αν  είστε τυχεροί και επιβιώσετε ! 

Ξεσηκωθείτε  λοιπόν  και  απαιτείστε από τους δημοτικούς  άρχοντες των  πέντε  πόλεών μας να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ώστε ο χώρος στο Νομισματοκοπείο  να  γίνει  ένα  ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟ  ΠΑΡΚΟ,  με παγκάκια, λιμνούλες, κλπ.  για την ξεκούραση και ψυχαγωγία  των Πολιτών τους   και των παιδιών τους. 

Ισως μ’ αυτή την αφορμή,  μας δίνεται η ευκαιρία  ΝΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΜΕ ΒΑΘΜΙΑΙΑ  ΕΝΑ  ΖΩΝΤΑΝΟ  ΚΥΤΤΑΡΟ  ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ Πολιτών, που να ασχολείται  σοβαρά  και  ενεργά  με τα όσα  συμβαίνουν γύρω μας , που σήμερα περνάν απαρατήρητα και όταν πλέον  τα συνειδητοποιούμε είναι ΠΟΛΥ  ΑΡΓΑ  ΓΙΑ . . . ΔΑΚΡΥΑ,  και  διόρθωση ! ! !    

Οσοι  συμφωνείτε  τηλεφωνείστε μου  στο  κιν.  6979  87  78  78.  

Ευχαριστώ.

Αντώνης  Αντωνιάδης

Επιστροφή στην αρχή

Επανοικειοποίηση-Απελευθέρωση  Δημόσιων  Χώρων

Ένα ακόμη βήμα προς την κοινωνική απελευθέρωση

   Προσεγγίζοντας την έννοια του ελεύθερου-δημόσιου παραθέτουμε  κάποια χαρακτηριστικά, αναφέροντας τον μη-ιδιωτικό, μη-εμπορευματοποιημένο και μη-ελέγχόμενο (κάμερες, αστυνομοκρατία) χαρακτήρα ενος τέτοιου χώρου, είτε μιλάμε για χώρους σε αστικό είτε σε φυσικό τοπίο. Επίσης, σε ζητήματα ελευθερίας ενός  χώρου αναπόφευκτα συναντάμε μπροστά μας  τα χαρακτηριστικά ενδεχόμενης δόμησης (κτίρια,τσιμέντο) καθώς και περίφραξης (κάγκελα, μάντρες, λουκέτα). Ακόμα, στο περιβάλλον μίας μεγαλούπολης-τσιμεντούπολης σίγουρα ιδιαίτερη σημασία αποκτά η ύπαρξη πρασίνου σε έναν δημόσιο χώρο. Αυτό που χρειάζεται σίγουρα  να τονιστεί είναι ότι η έννοια ενός ελεύθερου χώρου θα πρέπει να καθορίζεται από την κοινωνική  χρήση του και να εναντιώνεται στην ιδιοκτησιακή λογική με την οποία αντιμετωπίζεται από τις αρχές (κράτος, δήμους) και τους ιδιώτες. Ωστόσο αναγνωρίζουμε κιόλας πως όσο το καπιταλιστικό σύστημα και οι κεντρικές αξίες του δεν αμφισβητούνται, η ύπαρξη απόλυτα ελεύθερου χώρου δεν είναι δυνατή.

   Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα όσον αφορά τους ελεύθερους  χώρους είναι γεγονός πως χαρακτηρίζεται από εγκατάλειψη και απομάκρυνση του κόσμου από αυτούς, κάτι που σίγουρα δεν είναι τυχαίο. Το μοντέλο της σύγχρονης ζωής, των έντονων και γρήγορων ρυθμών, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου ευνοεί την απομάκρυνση του ανθρώπου από ό,τι αγαθό και ανιδιοτελές είτε λέγεται διαπροσωπικές σχέσεις είτε άμεση επαφή με το φυσικό περιβάλλον και τους δημόσιους χώρους.

   Το σύγχρονο lifestyle, όπως εντέχνως καλλιεργείται απο τα ΜΜΕ , ορίζει πλέον την καθημερινότητα και τα πρότυπα της καφετέριας, του internet café, του γυμναστηρίου και της τηλεοπτικής αποχαύνωσης, καθώς επίσης και τη λογική της εύκολης λύσης και της πακεταρισμένης διασκέδασης σε τεράστια εμπορικά κλουβία τύπου Mall, καθιστώντας  περιθωριακούς  όσους επιλέγουν την αξιοποίηση του χρόνου τους σε κάποιον ανοιχτό, δημόσιο, και ενδεχομένως  με πράσινο χώρο, κάτι που ούτως ή άλλως σπανίζει.

   Επίσης, η καλλιέργεια ενός συνεχούς φόβου για τον  ‘έξω κόσμο’, οδηγεί και τους σημερινούς γονείς να συντηρούν αυτή την κατάσταση στρέφοντας τα παιδιά τους, ακόμα και μετά την ενηλικίωση τους, σε κλειστούς, ιδιόκτητους, συνήθως φυλασσόμενους (με security,κάμερες) χώρους, όπου κατα κανόνα απουσιάζει η πραγματική και ειλικρινής επαφή, επικοινωνία, συναναστροφή, εξαφανίζονται οι πραγματικές κοινωνικές δυνατότητές τους  και αποσιωπάται το ενδιαφέρον για τη φύση, την αλάνα,την πλατεία, το πάρκο, θυμίζοντας ζωή σε γυάλα. Αυτά έχουν αντικατασταθεί από τα απρόσωπα, ατομικίστικα υλικά αγαθά όπως  Η/Υ, κινητό, τηλεόραση, που με την (κατα)χρήση τους καταργούν τη φαντασία, τον αυθορμητισμό και το πραγματικό παιχνίδι. Βέβαια η στροφή σε ένα ‘εναλλακτικό΄ lifestyle δεν αποτελεί  λύση ούτε οδηγεί στην κοινωνική αλλαγή.

   Στην σημερινή κατάσταση εξυπηρετούνται τα συμφέροντα κάποιων οπωσδήποτε αντίθετα προς το συμφέρον της κοινωνίας.Υποβόσκει ο κρυφός ή και φανερός πόθος ιδιωτών, εταιριών, μεγαλοεπενδυτών και μεγαλοαφεντικών με την ανοχη,παρότρυνση και την αγαστή συνεργασία φυσικά του κράτους, μέσω της καπιταλιστικής πολιτικής του. Διευκολύνεται η εμπορική-καπιταλιστική εκμετάλλευση των εναπομεινάντων ελεύθερων χώρων απο δημάρχους, εργολάβους και κάθε είδους ‘κοράκι’, με σκοπό το εύκολο κέρδος. Πλέον στο άκουσμα της λέξης ανάπτυξη είτε ως ανάπλαση, αξιοποίηση είτε αλλίως, ξέρουμε πως κρύβεται η εκμετάλλευση της κοινωνίας και η κατάργηση της ελευθερίας  χάριν του κεφαλαίου. Άλλωστε με την ανάπτυξη που συνάδει πάντοτε με οικονομικά κριτήρια, έχει χαθεί η (πραγματική) έννοια του δημόσιου χώρου όταν αυτός  δεν έχει καταστεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμος και δεν αποφέρει έσοδα σε κράτος και ιδιώτες.

   Παραδείγματα ελεύθερων-δημόσιων χώρων που είτε απειλούνται με εγκατάλειψη και μαρασμό είτε αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να θυσιαστούν στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης , αλλά ταυτόχρονα γίνονται αφορμή για την συγκρότιση τοπικων κοινωνικών αγώνων και αντιστάσεων, αποτελούν τα εξής:  Κτήμα Ζωγράφου (αγώνας για τη διάσωσή του ενάντια στην ανέγερση εμπορικού κέντρου απο το Δήμο και την οικογένεια Ζωγράφου), Δασόκτημα Συγγρού (950 στρέμματα δάσους και περιβολιών, αγώνας για χώρο γεωργικής εκπαίδευσης και απόλαυσης της φύσης), Λόφοι Φιλοπάππου(αγώνας για ανοιχτό, χωρίς κάγκελα και ιδιωτικές χρήσεις λόφο), αγώνας για τη διάσωση του Ελαιώνα απο επιχειρηματικά σχέδια ‘αξιοποίησης’, Πεντέλη (ενάντια στις διεκδικήσεις της Μονής και την ανέγερση αυθαιρέτων, Υμηττός (αγώνας ενάντια στη νέα περιφερειακή λεωφόρο,τις περιφράξεις και διεκδικήσεις της Μονής, την επέκταση του υπουργείου γεωργίας και την καταστροφή δάσους), Βοτανικός (ενάντια στα σχέδια μεγαλοεπενδυτών για ‘ανάπλαση’ σε αδόμητους χώρους), εργοστάσιο λιπασμάτων στη Δραπετσώνα,  Ελληνικό(αγώνας για ελεύθερες παραλίες χωρίς κάγκελα και αυθαίρετα, και αγώνας για δημιουργία πάρκου στο παλιό αεροδρόμιο) Πεδίον του Άρεως (αγώνας ενάντια σε περιφράξεις και επεκτάσεις σε βάρος του πρασίνου), Μαρούσι (Σουρή και Πλαστήρα, ενάντια στην τσιμεντοποίηση του χώρου και την κατασκευή αστυνομικού τμήματος), Αγ.Παρασκευή (ενάντια στήν εμπορευματοποίηση του κτήματος  Ιόλα) και πολλά άλλα.. 

   Οι προαναφερθέντες τοπικοί αγώνες και συλλογικές δράσεις που αφορούν την απελευθέρωση απειλούμενων δημόσιων χώρων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν κομμάτι ενός ευρύτερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Κι αυτό γιατί η προάσπιση και η δυναμική διεκδίκηση ελεύθερων χώρων πηγάζουν από βασικές επιθυμίες και ανάγκες του ανθρώπου.Την επιθυμία για κοινωνικοποίηση, συνεύρεση και συναναστροφή. Για δημιουργία άμεσων, ειλικρινών και αδιαμεσολάβητων σχέσεων, όπου ένας ελεύθερος χώρος αποτελεί σημείο αναφοράς του κοινωνικού ιστού. Την επιθυμία του ατόμου για έκφραση πέρα από πλαίσια και έξω από κυρίαρχες νόρμες. Σίγουρα, η ζωή στην τσιμεντούπολη κάνει ακόμα πιο έντονη την επιθυμία για άθληση και αναψυχή, καθώς και πολλές φορές για απομόνωση, ηρεμία, χαλάρωση και αλλαγή παραστάσεων. Οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν ίσως τους τελευταίους χώρους που μπορούν να καταπολεμήσουν την αποξένωση και ικανοποιούν τόσο επιθυμίες που αφορούν την ποιότητα της ζωής μας όσο και αναγκαιότητες που διαχωρίζουν τη ζωή από την επιβίωση, συμβάλλοντας ακόμα και στη διατήρηση της ψυχολογικής ισορροπίας του ατόμου.

   Σε μια κοινωνία που τα πάντα πλέον έχουν αντίτιμο και μάλιστα ακριβό, όπου η ανθρώπινη επαφή προϋποθέτει τον καταναλωτισμό και προωθείται έτσι η εξουσιαστική νοοτροπία του καταναλωτή, η ελεύθερη συνεισφορά και η δωρεάν αξιοποίηση του χρόνου μας ανάγεται σε μείζον ζήτημα. Δε γίνεται να εξαπατηθούμε πλέον και να αρκεστούμε στις δήθεν ελεύθερες διοργανώσεις εκδηλώσεων και δρώμενων που βασίζονται σε διαφημίσεις εταιριών και σπονσοράρονται από τα αφεντικά, όντας  αντίθετοι σε όσους καπηλεύονται τους δημόσιους χώρους και την έννοια της ελευθερίας για τέτοιους σκοπούς. Το να οικειοποιηθούμε ξανά και να απελευθερώσουμε χώρους που ικανοποιούν ανάγκες και επιθυμίες μας, μέσα στους οποίους εμείς θα καθορίζουμε τους ρόλους που υιοθετεί ο καθένας μας, αλλά και τη χρήση των ίδιων των χώρων, είναι -σήμερα και πάντα- κάτι το επιβεβλημένο και ζήτημα ζωτικής σημασίας.

    Όσον αφορά στο Χαλάνδρι και τα μέτωπα απελευθέρωσης δημοσίων χώρων ενάντια στις κρατικές και ιδιωτικές παρεμβάσεις, χαρακτηριστικές παρεμβάσεις είναι τα:  Κτήμα Χατζηκώνστα (αγώνας ενάντια στα επενδυτικά σχέδια παράδοσης του Ορφανοτροφείου Χατζηκώνστα σε επενδυτή (μακροχρόνια μίσθωση 35-55 έτη) για να χτιστούν 20.000 τετρ.μέτρα ,διπλάσια από τα σημερινά), Κτήμα Δουζένη (να αποδοθούν στους κατοίκους τα  3 στρ. που απέμειναν από το διατηρητέο εργοστάσιο και τον περιβάλλοντα χώρο), αγώνας διάσωσης της Ρεματιάς, περιοχή Νομισματοκοπείου (ενάντια στην ανέγερση υπουργείου οικονομικών και ενδεχόμενη εμπορική αξιοποίηση, καθώς και τη δυσμενή αντιμετώπιση της τοπικής κοινωνίας αθίγγανων).

Αγώνας ενάντια στην κρατική-καπιταλιστική  ανάπτυξη-παρέμβαση στους ελεύθερους χώρους

Αν δεν αντισταθούμε σ’ όλες τις γειτονιές, οι πόλεις μας θα γίνουν μοντέρνες φυλακές

Επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων!  Η ζωή είναι εκεί έξω ...

               ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΑΠΟΠΟΥΛΟΥ

www.protovouliaxalandriou.blogspot.com

Επιστροφή στην αρχή

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

210 6860730, 210 6860740

www.halandri.gr

email: press@halandri.gr

Χαλάνδρι 31 Δεκεμβρίου 2007

                    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στους ελεύθερους χώρους του Νομισματοκοπείου , από το κέντρο της Αθήνας έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε τομέα εύκολης δημαγωγίας από τις κομματικές παρατάξεις, εμπλέκοντας εκτός από την κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου.

Τα ερωτήματα που τίθενται πλέον  είναι κρίσιμα, καθώς  διαπιστώνεται ότι  μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου, είτε δεν ενημέρωσαν σε βάθος τις παρατάξεις τους,  είτε απέκρυψαν ενέργειες της Δημοτικής Αρχής. Εκτός αυτού θα πρέπει να επισημανθεί ότι  προσδοκούσαμε να κατατεθούν εποικοδομητικές προτάσεις για το θέμα,  και να αποφευχθεί ο ανέξοδος καιροσκοπισμός. Την πρόταση για δημοψήφισμα  που κατέθεσαν οι κ. Ρούσος και Λιερός βρίσκει αντίθετη την Δημοτική Αρχή .

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, η  καταγραφή της άποψης των πολιτών με την μέθοδο του δημοψηφίσματος, αναμφισβήτητα αποτελεί κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και παραδοσιακά δεν χρησιμοποιείται για  θέματα οικονομικά, ή πολιτιστικά τοπικής εμβέλειας. 

Κάθε  πρόσκληση των δημοτών του Χαλανδρίου στις κάλπες με μοναδικό ερώτημα  ένα μεμονωμένο ζήτημα, όπως η  μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου θα συνέβαλε στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτών του Χαλανδρίου. Η Δημοτική Αρχή  γνωρίζει ότι από τις  χωροταξικές αλλαγές – όπου κι  αν προωθηθούν  -   προκύπτουν  οφέλη για κοινωνικές ομάδες,  όπως συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση με τους επαγγελματίες. Παράλληλα, σεβαστό είναι το δικαίωμα κατηγορίας κοινωνικών ομάδων να διαφωνούν.   Από αυτή τη σκοπιά η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, δεν υιοθετεί την πρόταση περί δημοψηφίσματος  προκειμένου να διαφυλάξει την κοινωνία του Χαλανδρίου   από  επικίνδυνες απόψεις διχασμού. Φαίνεται ότι αυτές τις παραμέτρους,  εκτός όλων των άλλων επιχειρημάτων που έχουν κατά καιρό διατυπωθεί από την διοίκηση, οι κύριοι  Λιερός και Ρούσσος  δεν λαμβάνουν υπόψη τους.  Για αυτό και αδυνατούμε  να ερμηνεύσουμε και τη στάση τους  να αποφεύγουν να τοποθετηθούν με συγκεκριμένες προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, προωθώντας  μεθοδεύσεις απευθείας προσφυγής στους πολίτες.

 

Επιστροφή στην αρχή

Με σημαντική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1/2/08 η συνέντευξη τύπου που οργάνωσε η επιτροπή αγώνα κατοίκων και φορέων ενάντια στην μεταστέγαση του υπουργείου οικονομικών στο χώρο του νομισματοκοπείου. Στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις της επιτροπής καθώς και οι πρόσφατες πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των κατοίκων και των φορέων της πόλης. Ιδιαίτερα στιγματίστηκε η στάση του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου που αρνείται μέχρι σήμερα να συζητήσει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της επιτροπής. Τονίστηκε ότι η πόλη δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ έγινε σαφές ότι  η επιτροπή θα εντείνει τις προσπάθειες για ανατροπή της επίμαχης απόφασης. Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν πλήθος φορέων και συλλόγων της πόλης, αλλά και γειτονικών δήμων. Παρευρέθηκαν επίσης οι δημοτικοί σύμβουλοι: Μαρία Μιχαήλ, Νίκος Πανταζής, Λούλα Καρατζά, Σίμος Ρούσσος, Γιώργος Λιερός καθώς και ο Γ Σταθόπουλος , δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Όπως ίσως σας είναι γνωστό στις 2 Αυγούστου 2007 η διυπουργική επιτροπή αποφάσισε να μεταφερθούν οι εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου και συγκεκριμένα στο χώρο που βρίσκεται το γήπεδο του Απόλλωνα, στη συμβολή των οδών Σαρανταπόρου και Λευκωσίας στο Κάτω Χαλάνδρι.

Ο χώρος στον οποίο σχεδιάζεται να γίνει η μεταφορά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών έχει έκταση 29,96 στρέμματα και αναφέρεται σαν  ιδιοκτησία της Κ.Ε.Δ. ΑΕ δηλαδή  της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία που λειτουργεί με στόχο  την «Αποδοτική και προγραμματισμένη Διοίκηση και Διαχείριση των Ακινήτων του Δημοσίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας» όπως δηλώνεται από την ίδια.

Τη δεκαετία του 1980 οι κινητοποιήσεις των κατοίκων υποχρέωσαν την τότε δημοτική αρχή να υιοθετήσει τα αιτήματά τους και όλοι μαζί απέτρεψαν τη μεταφορά του Εθνικού Τυπογραφείου. Και αυτό, παρά το ότι εκείνη την εποχή οι περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές συνθήκες στην πόλη αλλά και στο λεκανοπέδιο ήταν πολύ καλύτερες. Από τότε το οικόπεδο παρέμεινε υπό εγκατάλειψη, δεν διεκδικήθηκε από προηγούμενες διοικήσεις του δήμου, ενώ λειτουργούν σε αυτό στοιχειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με την απόφαση: 

  • Οι υπέργειοι χώροι που πρόκειται να κατασκευαστούν ανέρχονται σε 55.000 τετραγωνικά μέτρα περίπου, δηλαδή για να υπάρχει το μέτρο σύγκρισης, μέγεθος κτηρίων αντίστοιχο με το εμπορικό κέντρο Mall
  • Στο χώρο θα προσέρχονται καθημερινά 3.225 εργαζόμενοι και βέβαια άγνωστος, αλλά μεγάλος, αριθμός επισκεπτών
  • Εκτός από την εγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται, η εμπορική εκμετάλλευση  κάποιων χώρων των νέων κτηρίων με ότι αυτό σημαίνει για την τοπική αγορά της πόλης.
  • Δηλώνεται ρητά η εκμετάλλευση από ιδιώτη των χώρων στάθμευσης.  Κατά τη γνώμη μας, χώροι στάθμευσης επί πληρωμή οδηγούν τους υποψήφιους επισκέπτες να αναζητούν χώρο δωρεάν, με τις γνωστές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή.
  • Τέλος αναφέρεται η ανέγερση και λειτουργία παιδικού σταθμού για τα παιδιά των εργαζομένων.

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού προβλέπεται χρόνος κατασκευής γύρω στα  τέσσερα χρόνια και το κόστος κατασκευής θα ξεπεράσει τα 200.000.000 ευρώ με σημερινές τιμές. Όλα αυτά προβλέπεται να κατασκευαστούν με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ δηλαδή με τη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Οι εγκαταστάσεις που θα κατασκευάσει ο ιδιώτης θα ενοικιαστούν από το δημόσιο για 26 έτη.

Στον ίδιο σχεδιασμό, και στα πλαίσια περιορισμού των αντιδράσεων των κατοίκων,  εντάσσονται, η κατασκευή του δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Χαλανδρίου και η κατασκευή νέου κτηρίου που θα στεγάσει το Δημοτικό Ιατρείο, πάντα με ενοικίαση από τον ιδιώτη κατασκευαστή, σε οικόπεδα του Δήμου. Επίσης η ανακατασκευή αθλητικών χώρων που ήδη βρίσκονται στην περιοχή.

Για όλα αυτά θα αναφερθούν εκτενώς άλλοι ομιλητές.

Γιατί αντιδρούμε:

Οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για όλο το Χαλάνδρι νομίζουμε ότι είναι προφανείς:

·        Ένας ελεύθερος χώρος 29 και πλέον στρεμμάτων, από τους ελάχιστους στην πόλη, πρόκειται να οικοδομηθεί και θα χαθεί για πάντα. Αυτό αποφασίζεται σε μία συγκυρία, όπου οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές αλλά και οι επαναλαμβανόμενοι καύσωνες μας έχουν αποδείξει ότι η διάσωση των ελάχιστων ελεύθερων χώρων δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά στοιχειώδη επιλογή επιβίωσης.

·        Η εγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται σε μία περιοχή αποκλειστικά αμιγούς κατοικίας, ήδη πυκνοδομημένη και με έλλειμμα άλλων ελεύθερων χώρων. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί γίνονται οι εκδρομές των γύρω σχολείων ή ότι εκεί κατέφυγαν οι γύρω κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων σεισμών.

·         Τρεισήμισι χιλιάδες εργαζόμενοι αλλά και χιλιάδες επισκέπτες θα προσεγγίζουν καθημερινά τις υπηρεσίες του υπουργείου. Επειδή τα νούμερα πολλές φορές δεν τα συνειδητοποιούμε, μόνον οι εργαζόμενοι αποτελούν το 5 %  του συνολικού πληθυσμού του Χαλανδρίου, ενώ αν προστεθούν και οι επισκέπτες μπορεί να προσεγγίζουμε και το 10%.  Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό θα κινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, αντικειμενικά, μερικές ακόμα χιλιάδες αυτοκίνητα θα προστεθούν σε μία περιοχή, κυκλοφοριακά, πλήρως κορεσμένη. Δεν είναι τυχαίο ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ήδη υπάρχει, η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε κυκλοφοριακή μελέτη για το Κάτω Χαλάνδρι. Βεβαίως αυτή θα πάει στα αζήτητα εάν αλλάξουν τα δεδομένα.

·        Εντός του Νομισματοκοπείου,  η Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει εγκαταστάσεις 5.500 τμ για την μεταφορά των ιατρικών υπηρεσιών των υπαλλήλων της τράπεζας. Επίσης κατασκευάζεται ο σταθμός του μετρό. Είναι προφανές ότι και με τα δύο αυτά έργα, αλλά κυρίως με το σταθμό του μετρό, αυξάνεται δραματικά ο αριθμός αυτών που καθημερινά θα προσεγγίζουν την περιοχή. Από την Αγία Παρασκευή, το Χολαργό και το Χαλάνδρι. Η κατάσταση που επικρατεί στους άλλους σταθμούς του μετρό, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ευρύτερη περιοχή πρέπει να προστατευτεί από αυτήν την αναμενόμενη αύξηση της κυκλοφορίας και των νέων εμπορικών χρήσεων και όχι να της προστεθούν και νέες δραστηριότητες. Ειδικά όταν σχεδιάζεται και η μεταφορά των τερματικών σταθμών των λεωφορειακών γραμμών που θα εξυπηρετούν  τα βόρεια και βορειανατολικά προάστια δίπλα στο σταθμό του μετρό.

·        Τέλος η λειτουργία τέτοιων μεγάλων εγκαταστάσεων αναπόφευκτα θα επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ευρύτερη περιοχή, με τις καθημερινές μεταφορές αναλώσιμων υλικών και απορριμμάτων, την καθημερινή χρήση τεράστιων μηχανημάτων εξαερισμού και κλιματισμού και άλλα.

Ποιοι είμαστε

Θεωρώντας ότι αυτοί οι σχεδιασμοί θα είναι καταστροφικοί για την πόλη  ευαισθητοποιημένοι πολίτες και εκπρόσωποι φορέων αποφασίσαμε να συγκροτηθεί επιτροπή αγώνα για να αποτραπεί η μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.

Το έργο της επιτροπής αγώνα είναι διπλό. Από τη μία μεριά προσπαθεί να ενημερωθεί ενημερώνοντας παράλληλα τους κατοίκους αλλά και τους φορείς της πόλης για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και της συνέπειές τους, αφού η διοίκηση του δήμου αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε ενημέρωση ή ανοικτό διάλογο σχετικά με το θέμα.

Από την άλλη, πιστεύουμε ότι η επιτροπή μπορεί να συμβάλλει στον συντονισμό αλλά και στην υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών – με κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, νομικές παρεμβάσεις, ευαισθητοποίηση  υπερτοπικών φορέων -  ώστε να αποτραπούν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής είναι ανοικτές σε όλους και σε αυτήν μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε πολίτης ή εκπρόσωπος φορέα το επιθυμεί ανεξάρτητα από την όποια πολιτική ή κομματική του ταυτότητα. Αρκεί να συμφωνεί με το αίτημα της επιτροπής αγώνα που είναι απλό και ξεκάθαρο.

-         Η πόλη δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να μεταφερθούν στο Χαλάνδρι οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

-         Ζητάμε να σταματήσει η εγκατάλειψη του συγκεκριμένου χώρου. Να  αναβαθμιστούν οι υπάρχοντες αθλητικοί χώροι να προστεθεί πράσινο και ο χώρος αναβαθμισμένος να αποδοθεί για χρήση στους κατοίκους όλου του Χαλανδρίου. Άλλωστε το Χαλάνδρι ήδη έχει συμβάλλει υπέρμετρα αλλά και έχει «θυσιαστεί» από το μέχρι τώρα ακολουθούμενο μοντέλο ανάπτυξης.

Να προστατευθεί ο χαρακτήρας της πόλης από την αναπόφευκτη επιβάρυνση της λειτουργίας του μετρό και της ένταξης στο σχέδιο πόλης της περιοχής του Πεύκου Πολίτη στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η περιοχή του Νομισματοκοπείου.

Επιστροφή στην αρχή

Η  ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ  ΕΝΟΣ   ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ  ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ,  ΣΕ  ΥΦΟΣ  ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ  ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ  ΤΩΝ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΣΕ  ΧΩΡΑ – ΜΕΛΟΣ   ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ   ΕΝΩΣΗΣ   ! ! !                21 - 1-  08

Ενώ το διεθνές ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα, μερικοί εκλεγμένοι από μας για να διοικήσουν τις  κοινές υποθέσεις  μας, συμπεριφέρονται σαν να ζούν στο «μεσαίωνα». Διαφορετικά δεν εξηγείται η «δικτατορική» στα- ση του Δήμου  Χαλανδρίου  που με δύο Δελτία Τύπου (10 + 31 /12.07) μας  πληροφορεί  ότι :

«« Κατ’ αρχήν θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, η  καταγραφή της άποψης των πολιτών με την μέθοδο του δημοψηφίσματος, αναμφισβήτητα αποτελεί κορυφαίο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών και πα-ραδοσιακά δεν χρησιμοποιείται για θέματα οικονομικά, ή πολιτιστικά τοπικής εμβέλειας.(! ! !) Κάθε  πρόσκληση των δημοτών του Χαλανδρίου στις κάλπες με μοναδικό ερώτημα  ένα μεμονωμένο ζήτημα, όπως η  μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου θα συνέβαλε στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτών του Χαλανδρίου (; ; ;) Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει ότι από τις  χωροταξικές αλλαγές - όπου κι αν προωθηθούν - προκύπτουν  οφέλη για κοινωνικές ομάδες, όπως συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση με τους επαγγελματίες. Παράλληλα, σεβαστό είναι το δικαίωμα κατηγορίας κοινωνικών ομάδων να διαφωνούν.  Από αυτή τη σκοπιά η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, δεν υιοθετεί την πρόταση περί δημοψηφίσματος  προκειμένου να διαφυλάξει την κοινωνία του Χαλανδρίου  από  επικίνδυνες απόψεις διχασμού»»! ! ! Αρα καταργούμε την κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση, το δημοψήφισμα ! ««… αποσιωπάται  σκοπίμως (;;;) ότι η συγκεκριμένη έκταση στο  Νομισματοκοπείο αποτελεί ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) ( πόθεν έσχε ; γιατί αποσιωπάται σκοπίμως ότι αφορά κι επηρεάζει 5 γειτονικά προάστια ! ! ! ) Είναι σαφές ότι η ΚΕΔ έχει την αποκλειστική ευθύνη για  την αξιοποίηση και τη χρήση  της  έκτασης του Νομισματοκοπείου, (άσχετα από την γνώμη των χιλιάδων περιοίκων; ; ; ΕΛΕΟΣ ! ! !) η οποία και  θα μπορούσε να αποδοθεί  οπουδήποτε αλλού.( Αρα τώρα μας κάνει και . . . χάρη ! ! ! )  Η μελέτη …εκπονήθηκε από την ΚΕΔ στο πλαίσιο  του Στρατηγικού Σχέδιου του Προγράμματος Στέγασης υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών.»»

Τα κείμενα των Δελτίων Τύπου ούτε αξίζουν, ούτε αντέχουν σχολιασμό. Η Κ.Ε.Δ που ανήκει στην ουσία στον ελληνικό Λαό και διοικείται από κομματικά συμβούλια των εκάστοτε κυβερνήσεων, ανακηρύσσεται σε αδιαφιλονίκητο ρυθμιστή/προγραμματιστή και κριτή της ζωής των ΠΟΛΙΤΏΝ ! Οι Πολίτες των γύρω πόλεων δεν υπάρχουν και οι δημότες του Χαλανδρίου αναφέρονται μόνο για. . . ν’ αγνοηθούν !!!

Προφανώς η Δημοτική Αρχή της γειτονικής πόλης, ρέπει στην ανεκδοτολογία και πρέπει να της υπενθυμίσομε ότι κανένας δεν αστειεύεται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.! Τώρα είναι η ΩΡΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.  Αγαπητοί  Συμπολίτες.  Μην αρκείσθε να «ψηφίζετε»  μια φορά στα 4 χρόνια και να εγκαταλείπετε την τύχη σας στα  χέρια αυτών που «εκλέγετε». Συνεχίστε να ενδιαφέρεστε για τα κοινά, παρακολουθείτε τους,  ελέγχετέ τους, προτείνετε ιδέες, λύσεις, παρατηρήσεις, μην τους αφήνετε να νομίζουν ότι δεν  υπάρχετε. Γιατί διαφορετικά θα βρεθείτε να ζείτε αντί στό προάστιο που αγαπάτε, στην  Κόλαση  των  Ανεγκέφαλων. Αν είστε τυχεροί και επιβιώσετε ! Εγκαταλείψτε τη στάση του απαθή θεατή. Ξεσηκωθείτε και απαιτείστε από τα δημοτικά Συμβούλια των πέντε  πόλεών μας να ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ, ώστε ο χώρος στο Νομισμα-τοκοπείο  να  γίνει ένα  ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑΣΜΕΝΟ  ΠΑΡΚΟ,  με παιδικές χαρές, αθλοπαιδιές, παγκάκια, λιμνούλες, κλπ.  για την ψυχαγωγία  των παιδιών σας, για να γλιτώσουν από τα παντός είδους ναρκωτικά και το ξεμούδιασμα των   Πολιτών που ζούν  στριμωγμένοι σε τσιμεντόκουτα που δεν τους επιτρέπουν ν’ απλώσουν τα πόδια τους. 

Μ’ αυτή την αφορμή,  μας δίνεται η ευκαιρία  ΝΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΜΕ βαθμιαία  ένα  ΖΩΝΤΑΝΟ ενδιαφέρον Πολιτών, που να ασχολείται  σοβαρά  και  ενεργά  με τα όσα  συμβαίνουν γύρω μας, που σήμερα περνάν απαρατήρητα και όταν  τα συνειδητοποιούμε είναι ΠΟΛΥ  ΑΡΓΑ  για. . . δάκρυα και  διόρθωση ! ! !  Ταυτόχρονα ξεκινάει η εφαρμογή  του  αιτήματος των Πολιτών,  για τον εκσυγχρονισμό της Διοίκησης με συνάντηση  Αντιπροσωπευτικής  και  Αμεσης  Δημοκρα-τίας με ωφέλεια και των δυό, διότι βελτιώνονται : ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙ-ΚΟΤΗΤΑ αφενός και αφετέρου, μειώνονται πιθανά  κρούσματα ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ.

Παρακαλουμε  μπείτε στο   http://koinon-ellhnon.pblogs.gr   να μάθετε για την « ΣΥΜΠΡΑΞΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ » πώς λειτουργεί  και πως να άλληλο-ενημερώνεστε τακτικά.

Επιστροφή στην αρχή

Μια οφειλόμενη απάντηση στην ανακοίνωση του δήμου για το δημοψήφισμα

Ενώ όλοι προετοιμαζόμαστε, το μεσημέρι της παραμονής της πρωτοχρονιάς, για την υποδοχή του νέου χρόνου, έκπληκτοι παραλάβαμε ένα δελτίο τύπου της δημοτικής αρχής. Κοίτα ευγένεια, σκεφτήκαμε. Δεν λησμονούν να μας στείλουν τις ευχές τους για το νέο έτος! Αυτό κι αν είναι έγνοια των αρχών για τον πολίτη!

Ωστόσο, γρήγορα διαπιστώσαμε πως το δελτίο τύπου αφορούσε την πρόταση μας για δημοψήφισμα για την μετεγκατάσταση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας στην περιοχή του Νομισματοκοπείου.

Τι έλεγε, λοιπόν, το περίφημο δελτίο τύπου;

Πως το θέμα της μετεγκατάστασης έχει γίνει «αντικείμενο εύκολης δημαγωγίας» και «πολιτικού καιροσκοπισμού» ενώ υπάρχει «απόκρυψη των ενεργειών των δημοτικών αρχών».

Και όλα αυτά γιατί οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Αντίστασης με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» με την πρότασή τους για δημοψήφισμα προσπαθούν να παραπλανήσουν του Χαλανδραίους.

Με ποιόν τρόπο; Υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να αποφασίσουν οι ίδιοι οι δημότες, για το αν θα έρθει το Υπουργείο Οικονομικών στην πόλη τους.!!!

Αφού λοιπόν ευχαριστήσουμε τη δημοτική αρχή για τα καλά της λόγια θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα ακόλουθα

1) Η πρόταση για δημοψήφισμα (που σημειωτέον προβλέπεται από τον κώδικα δήμων και κοινοτήτων) βρίσκει αντίθετη τη δημοτική αρχή διότι «παραδοσιακά δεν χρησιμοποιείται για  θέματα οικονομικά, ή πολιτιστικά τοπικής εμβέλειας». Το κακό, όμως, είναι πως δεν χρησιμοποιείται γενικά και πουθενά και για κανένα λόγο.

2)«Κάθε  πρόσκληση των δημοτών του Χαλανδρίου στις κάλπες με μοναδικό ερώτημα  ένα μεμονωμένο ζήτημα, όπως η  μετεγκατάσταση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου θα συνέβαλε στη χάραξη διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των πολιτών του Χαλανδρίου… η Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, δεν υιοθετεί την πρόταση περί δημοψηφίσματος  προκειμένου να διαφυλάξει την κοινωνία του Χαλανδρίου   από  επικίνδυνες απόψεις διχασμού».

Οποία δημοκρατική ευαισθησία από την πλευρά των δημοτικών αρχών! Ώστε έτσι κύριοι της πλειοψηφίας; Μήπως τότε να καταργήσουμε τελείως και τις εκλογές αφού όταν πραγματοποιούνται αφορούν πάντα ένα συγκεκριμένο ερώτημα και οι πολίτες διχάζονται αφού «αναγκάζονται» να επιλέξουν διαφορετικές παρατάξεις;

Όμως η παράταξή μας θεωρεί ότι η οικοδόμηση 55.000 τ.μ σε έναν από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης δεν αποτελεί «μεμονωμένο ζήτημα» ή απλή «χωροταξική αλλαγή» όπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή. Πολύ περισσότερο όταν στην ίδια περιοχή σχεδιάζεται η οικοδόμηση άλλων 5.000 τ.μ από την τράπεζα της Ελλάδας, ενώ αντίστοιχα σχέδια εμφανίζονται και για άλλους ελεύθερους ή κοινόχρηστους χώρους της πόλης. (Οικοδόμηση του ελεύθερου χώρου στο ίδρυμα Χατζηκώνστα, μεταφορά των γραφείων της Αττικής οδού στην περιοχή του Έθνους, εμπορικά κέντρα στην περιοχή του σταθμού Πλακεντία, υπερ μάρκετ στις εγκαταστάσεις της πρώην Γερμανικής Σχολής και άλλα).

Η συνεχής επίθεση στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης και η συγκέντρωση όλο και περισσότερων υπερτοπικών δραστηριοτήτων στα όριά της,  πιστεύουμε ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να προβληματίσει τη διοίκηση του δήμου. Άλλωστε από όλους ομολογείται, ότι η πόλη δεν αντέχει άλλη κυκλοφοριακή και περιβαλλοντική υποβάθμιση. 

3) «Η Δημοτική Αρχή  γνωρίζει ότι από τις  χωροταξικές αλλαγές – όπου κι  αν προωθηθούν  -   προκύπτουν  οφέλη για κοινωνικές ομάδες,  όπως συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση με τους επαγγελματίες». Πολύ όμορφη και συγκινητική διατύπωση μέσα στην απόλυτη ασάφειά της! Πράγματι με κάθε πολιτική πρωτοβουλία υπάρχουν εκείνοι που ευνοούνται και εκείνοι που βλέπουν τη ζωή τους να χειροτερεύει. Μπορεί  να μας πει η αξιότιμη δημοτική αρχή ποιοι θα είναι αυτοί οι επαγγελματίες και με ποιο τρόπο θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο έργο; 

Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι η καθημερινή παρουσία 3.500 εργαζομένων και μερικών χιλιάδων επισκεπτών θα δημιουργήσει πρόσθετα κυκλοφοριακά προβλήματα σε μία περιοχή ήδη κυκλοφοριακά κορεσμένη. Η δημοτική αρχή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι εκτός από τον αναπόφευκτο περιορισμό του τζίρου των επαγγελματιών της πόλης, λόγω της οικονομικής στενότητας, ουσιαστικό λόγο μείωσης της αγοραστικής κίνησης αποτελεί και η πλήρης έλλειψη υποδομών στην πόλη. Το κυκλοφοριακό χάος και η έλλειψη χώρων στάθμευσης οδηγούν τους εκτός Χαλανδρίου επισκέπτες προς άλλα μεγάλα κέντρα αγορών που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές. Στο ίδιο αποτέλεσμα οδηγεί και η ανεξέλεγκτη και χωρίς σχεδιασμό ανάπτυξη, συνεχώς, νέων υπερτοπικών εμπορικών δραστηριοτήτων στην πόλη. (Πρώην Κέντρο τύπου στο ΟΑΚΑ, Ίδρυμα Χατζηκώνστα). Αντίθετα, αναβαθμισμένοι περιβαλλοντικά και αισθητικά χώροι, αναπόφευκτα προσελκύουν και επισκέπτες με ταυτόχρονο όφελος της μικρής τοπικής αγοράς. Επί πλέον, καλό θα ήταν οι επαγγελματίες της πόλης να γνωρίζουν, ότι ανάμεσα στα 55.000 τ.μ  (τουλάχιστον), θα περιλαμβάνονται και «εμπορικές χρήσεις» όπως αναφέρει η ίδια η ανακοίνωση της διυπουργικής επιτροπής για την μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών.

4)Όσο για τις «εποικοδομητικές προτάσεις» που θεωρεί ότι η παράταξή μας δεν έχει επί του συγκεκριμένου θέματος πραγματικά απορούμε. Η διαμόρφωση των 30 στρεμμάτων σε χώρο υψηλού πρασίνου με παράλληλη αναβάθμιση των υπαρχουσών αθλητικών εγκαταστάσεων και η απόδοσή τους για χρήση στους κατοίκους της πόλης δεν αποτελεί πρόταση;

Αν συμφωνούμε σε κάτι είναι ότι πράγματι από την προβλεπόμενη μετεγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών στην πόλη μας κάποιοι σχεδιάζουν  να κερδίσουν πολλά και κάποιοι - οι περισσότεροι όπως πιστεύουμε - σίγουρα θα χάσουν πολλά. Ας αποφασίσουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης τι είναι αυτό που πραγματικά τους συμφέρει. Και η όποια απόφασή τους να γίνει σεβαστή από όλους. 

ΑντίΣΤαΣΗ με τους Πολίτες του Χαλανδρίου

Επιστροφή στην αρχή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   1                             6. 02. 08

Συνοπτική  ενημέρωση  των  μέχρι  τώρα ενεργειών  για  την  ματαίωση  της  σχεδιαζόμενης  περαιτέρω υποβάθμισης  του περιβαλλοντος της  περιοχής  μας,  που είναι ήδη  σοβαρά "βεβαρυμένο" και κατά την γνώμη συμπολίτη μας, άν δέν πάρουμε άμεσα  την κατάσταση στα χέρια μας, σε λίγο θα έχει μεταβληθεί σε  " Κυψέλη" ! ! ! 

1.   Στις 27 Ιαν. κατά την κοπή της Πίττας του Συλλόγου κατοίκων Τσακού  Αγ. Παρασκευής, ο Δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος  διερμηνεύοντας την  κοινή  γνώμη των δημοτών,  ανακοίνωσε την πλήρη συμπαράσταση του Δήμου στην προσπάθεια  ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ  του σχεδιαζόμενου περιβαλλοντικού εγκλήματος τσιμεντοποίησης του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ  μεγάλου ελεύθερου χώρου, δίπλα στο Νομισματοκοπείο, παίρνοντας αφορμή από τις δημοσιευθείεσες στο τοπικό Τύπο επιστολές του γράφοντος.  Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Σαββίδης διεύρυνε το θέμα της περιβαλλοντικής συνείδησης και  προστασίας, προσθέτοντας την ακύρωση  της μεταφοράς των τερματικών σταθμών των λεωφορείων από Κατεχάκη-Πεντάγωνο  στον περατούμενο σταθμό μετρό στο Νομισματοκοπείο και γενίκευσε σφαιρικά το θέμα της ενεργού παρουσίας των ΠΟΛΙΤΩΝ  σε ότι  αφορά την προστασία περιβάλλοντος  και ποιότητα ζωής. 

2.   Την  1 Φεβρ.  η  Επιτροπή αγώνα  Χαλανδραίων έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου.  Παρέστησαν       ο Δημ Σύμβουλος  Αγ. Παρασκευής κ. Σταθόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου κατοίκων Τσακού κ. Σαββίδης και ο γράφων.  Περιγράφηκε με σαφήνεια το πώς δημιουργήθηκε το θέμα οικοδόμησης στο Νομισματοκοπείο,  η διαφωνία των Δημοτικών  Συμβούλων της αντιπολίτευσης και αρκετών της συμπολίτευσης και η "μή  συνεργάσιμη " συμπεριφορά του Δημάρχου Χαλανδρίου, που αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημά τους για ενημέρωση σχετικά με τον "φάκελο" του θέματος όπως  τεκμαίρεται και από το Δελτίο Τύπου του Δήμου στις  31 Δεκεμ. 07 (Βλ. συνημ.)  Ιδιαίτερα διαφωτιστικός ήταν ο κ. Βασ. Δημητρόπουλος, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου "Αγιοι Ανάργυροι" Κάτω Χαλανδρίου, ο οποίος παρακολουθεί  επί χρόνια την φθίνουσα εξέλιξη του περιβάλλοντος της περιοχής και επισημαίνει την σπουδαιότητα του ενεργού ενδιαφέροντος των ΠΟΛΙΤΩΝ, χάριν του οποίου απετράπη η καταστροφή του και διασώθηκε ο υφιστάμενος σήμερα χώρος. Οι παριστάμενοι συμφώνησαν ομόφωνα ότι επιβάλλεται να ενημερωθούν πλήρως οι κάτοικοι του Χαλανδρίου και των γειτονικών Δήμων (Αγ. Παρ/ευής - Χολαργού - Παπάγου - Ν.Ψυχικού) ώστε να δράσουν συντονισμένα από κοινού προκειμένου να πετύχουν την ματαίωση του σχεδιαζόμενου μόνιμου "περιβαλλοντικού  εκμηδενισμού", διότι  το περιβάλλον δέν γνωρίζει ούτε περιορίζεται από " διοικητικά όρια".  Για το σκοπό αυτό πρόκειται να συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή με συμμετοχή  κατοίκων από τους αναφερόμενους Δήμους.

3.   Στις  3 Φεβ. έγινε μια πρώτη ενημερωτική συνάντηση 50 περίπου κατοίκων Αγ. Παρ/ευής στο 3ο Δημ. Σχολείο με πρωτοβουλία του Δημ. Συμβ. κ. Γκιζιώτη.  Παρέστησαν ο δημ. σύμ. κ. Σταθόπουλος, ο πρόεδρος Συλλόγου κατοίκων Τσακού κ. Σαββίδης και ο  γράφων.  Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η  ανάγκη κινητοποίησης - ενδιαφέροντος  των ΠΟΛΙΤΩΝ,  η εκ μέρους τους ενημέρωση φίλων τους - γειτόνων τους κλπ  και  η γενίκευση της χρήσης επικοινωνίας μας μέσω  e-mail.  Γι αυτό ζητή-θηκε απ' όλους η γρήγορη κατά το δυνατόν συγκέντρωση  e-mail   και  αποστολή τους στον γράφοντα, ώστε να καταχωρηθούν σε κατάλογο (ADDRESS BOOK) και να στέλνεται η ενημέρωση άμεσα και μαζικά στους καταχωρημένους  συμπολίτες - περιμένομε να μας στείλετε τάχιστα ότι συγκεντρώνετε. Ο γράφων εισηγήθηκε να θεωρήσουμε την αφορμή του "Νομισματο-κοπείου" σαν κίνητρο δημιουργίας ΜΟΝΙΜΗΣ συνάθροισης και λειτουργίας ενεργών Πολιτών, προκειμένου να είμαστε σε θέση να φροντίζομε, να  εκφράζομε άποψη και να ασκούμε πίεση σε όλα τα θέματα που αφορούν και επηρεάζουν τη ζωή μας,  έχοντας πάντα υπόψη την προτροπή του Πλάτωνα, "ποιός θα μας φυλάξει από τους φύλακες, παρά η δράση ημών των Πολιτών" ! ! !  Τελος συμφωνήθηκε να συναντηθούμε σύντομα μέσα στον Φεβρουάριο, να σχηματίσομε την Επιτροπή μας και σε συνεννόηση με  τους Χαλανδραίους να χαράξομε το πρόγραμμα και την μορφή των κινητοποιήσεων που θα βάλλουν το θέμα στον "χάρτη πληροφόρησης " των  ΜΜΕ  (τηλεόραση-Τύπος) σε πανελλήνια κλίμακα.  Θα ενημερωθείτε  έγκαιρα την ημερομηνία-ώρα-τόπο της νέας συγκέντρωσης, με στόχο την συμμετοχή Πολιτών από όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους.

4.  Οι  επόμενες κινήσεις μας είναι ανοιχτές σε όλους τους Πολίτες που επιθυμούν να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από την  πολιτική τους τοποθέτηση  που κρατούν  για  δικό τους λογαριασμό, όπου, όπως και όσο μπορούν. Θέλουμε από σας ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες, ανάληψη έργου και τομέα ευθύνης, ώστε να έχομε πλήθος εναλλακτικών επιλογών. Η συμμετοχή των διαφόρων Φορέων είναι επιθυμητή, χωρίς φυσικά να  αποκλείει την συμμετοχή των ανεξάρτητων Πολιτών και όλοι μαζί πρέπει να προστατεύομε το προνόμιο της Κοινωνίας των Πολιτών να ενεργοποιείται, άσχετα με παράλληλα συμπράττουσες ποικιλόμορφες παρατάξεις.  

Οποιος  συμπολίτης θέλει να πεί την γνώμη του ή  να προτείνει κάτι σ' όλους μας, τον παρακαλώ να μου το στέλνει στο  e-mail  μου κι εγώ  θα το στέλνω άμεσα στους  καταχωρημένους στον κατάλογο (address book).  

Ετσι εξασφαλίζεται η αλληλο-ενημέρωσή μας. Που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μας εκτείνεται σε όλα τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αφορούν την ευρύτατη περιοχή μας  πχ.  Ρεματιά,  Δουζένη,  Χατζηκώνστα, Ριζάρειος,  κλπ. κλπ. που με όγκο, το πλήθος μας και το πάθος μας ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΑΣΤΕ  να διαφυλάξομε, για την διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.  Η όλη συγκυρία είναι με το μέρος μας -  Οδηγίες της  Ε.Ε. και απαγορευτική θέση του Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Δήμα στο θέμα της οικοδόμησης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, αγορά από Δήμο Πειραιώς της 

έκτασης πρώην ΧΡΩΠΕΙ και μετατροπή της σε πάρκο, εξαγγελία του Δήμου Αθηναίων για πολλαπλασιασμό των πράσινων νησίδων  κ.ά. - και προδικάζει την επιτυχία μας, με την προϋπόθεση ότι πραγματικά το θέλομε και το επιδιώκουμε. 

Φιλικά

Αντ. Αντωνιάδης  antokar@ontelecoms.gr

(ελήφθη στο Παρατηρητήριο 25-2-08)

Επιστροφή στην αρχή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

Αντιδράσεις για την τσιμεντοποίηση

Την αντίδραση κατοίκων και φορέων του Χαλανδρίου έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να κατασκευάσει ένα κτίριο 55.000 τ.μ. που θα στεγάσει το υπουργείο Οικονομικών, στο μοναδικό ελεύθερο χώρο, στην αλάνα πίσω από το Νομισματοκοπείο (γήπεδο Απόλλωνα), και να εντάξει το έργο στις ΣΔΙΤ.

Κάτοικοι και φορείς της πόλης έχουν συγκροτήσει Επιτροπή Αγώνα με στόχο να παραμείνει η περιοχή χώρος πρασίνου με τους υπάρχοντες αθλητικούς χώρους, και μάλιστα αναβαθμισμένους, να αποδοθούν για χρήση στους κατοίκους. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες τα μέλη της Επιτροπής επισήμαναν πως οι συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή θα είναι καταστροφικές.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μαστοράκης, εισηγητής της Επιτροπής, «ένας ελεύθερος χώρος 29 και πλέον στρεμμάτων, από τους ελάχιστους στην πόλη, πρόκειται να οικοδομηθεί και θα χαθεί για πάντα. Η εγκατάσταση του υπουργείου Οικονομικών γίνεται σε μια περιοχή αποκλειστικά αμιγούς κατοικίας, με έλλειμμα ελεύθερων χώρων. Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί γίνονται εκδρομές των γύρω σχολείων ή ότι εκεί κατέφυγαν οι γύρω κάτοικοι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων σεισμών».

Στην παρέμβασή της η Λούλα Καρατζά, επικεφαλής της αγωνιστικής παράταξης «Χαλάνδρι - Αγωνιστική Πορεία» και δημοτική σύμβουλος, μέλος της Επιτροπής, υπογράμμισε: «Οι διακηρύξεις της κυβέρνησης περί προστασίας του περιβάλλοντος αποτελούν φενάκη καθώς από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική κερδίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και οι ιδιώτες, οι οποίοι μπροστά στο κέρδος δε θα αφήσουν ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης χωρίς τσιμέντο». Ριζοσπάστης 2-2-08

Επιστροφή στην αρχή

Λένε «όχι» στο υπ. Οικονομικών

Κατά του σχεδίου μετεγκατάστασης του υπουργείου Οικονομικών στην περιοχή του Νομισματοκοπείου τάσσονται κάτοικοι του Χαλανδρίου.

Στην περιοχή πρόκειται -μεταξύ άλλων- να κατασκευαστούν κτίρια 55.000 τ.μ., δηλαδή θα καταλάβουν έναν χώρο αντίστοιχο με το εμπορικό κέντρο Mall, και καθημερινά θα προσέρχονται 3.225 εργαζόμενοι και άγνωστος αριθμός επισκεπτών.

 «Ενας ελεύθερος χώρος 28 στρεμμάτων, από τους ελάχιστους στην πόλη, πρόκειται να οικοδομηθεί. Επιπλέον, η εγκατάσταση του υπ. Οικονομικών γίνεται σε μία περιοχή ήδη πυκνοδομημένη», τονίζει η Επιτροπή των κατοίκων.

Μ.Ψ.

Έθνος 2-2-08

Επιστροφή στην αρχή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ   2   /  15. 2. 08

1.   ΑΠΟΦΑΣΗ   ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ   ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ   ΔΙΑΣΤΑΣΕΩΝ.   Το  Δημοτικό  Συμβούλιο του  Δήμου Αγίας Παρασκευής,  στην συνεδρίαση στις  13 Φεβρ.  αφιέρωσε  πλέον των δύο ωρών,  στην διεξοδική  αναλυτική  εξέταση πρό  ημερησίας διατάξεως, του  γνωστού θέματος της σχεδιαζόμενης καταστροφής του  μοναδικού μεγάλου ελεύθερου χώρου δίπλα στο Νομισματοκοπείο, μετά από πρόταση του δημ. συμβούλου  Ανδρέα  Γκιζιώτη.  Παρόντες  25  από τους  27  δημ. συμβούλους.  Αποφασίστηκε η αποδοχή Ψηφίσματος με  ψήφους  22 και  αρνήθηκαν  την  ψήφισή του  μόνο  τρείς !  Το Ψήφισμα αφορά την γενικευμένη  απόρριψη  κάθε  σχεδίου ή  προσπάθειας  μείωσης  ή  αλλοίωσης της σημερινής υφιστάμενης τοπογραγικής κατάστασης για  οιονδήποτε σκοπό και την διαφύλαξη της  ποιότητας διαβίωσης των κατοίκων.  Το πλήρες  κείμενο  του Ψηφίσματος θα λάβετε μόλις καθαρογραφηθεί.  

      Λόγω του ότι ορισμένες φυσικές καταστάσεις  όπως το περιβάλλον και δραστηριότητες όπως η  συγκοινωνία, ηλεκτρο-παροχή, κλπ  δέν περιορίζονται από "διοικητικά όρια",  επισημάνθηκε η ανάγκη  συνεννόησης με τους όμορους Δήμους. Συνεπώς αποφασίστηκε ο δήμαρχος κ. Γιαννακόπουλος να μεριμνήσει να οριστεί συνάντηση των δημάρχων των γειτονικών δήμων, με στόχο να χαραχτεί κοινή

γραμμή αντιμετώπισης των συναφών θεμάτων.  

2.    ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΙ  ΑΓΩΝΑ.  Τό  Δημ. Συμβούλιο υιοθέτησε πρόταση όπως παράλληλα κινητοποιηθούν οι Πολίτες τόσο με τους Φορείς τους, Συλλόγους  κλπ,  όσο και ατομικά σαν ενεργοί  Πολίτες.  Γι αυτό ζήτησαν από τον πρόεδρο του  Συλλόγου κατοίκων Τσακού κ. Σαββίδη που έχει ήδη παρουσιάσει επαινετή δράση στο 

θέμα και ενημέρωσε πλήρως το Δημοτικό Συμβούλιο, να συνεχίσει την οργάνωση  της κοινής  δράσης  των Πολιτών. 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Χωρίς καθυστέρησε ορίστηκαν  :

ο χρόνος  :         ΚΥΡΙΑΚΗ   24  ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ --  ΩΡΑ  6.30  ΤΟ  ΑΠΟΓΕΥΜΑ,   

και  ο τόπος  :   Β'  ΚΑΠΗ   Αγ. Παρασκευής  στην οδό  Μπουμπουλίνας

για  την  κοινή  συνάντηση  όλων όσων  επιθυμούν να  συμβάλλουν με  τις γνώσεις, εμπειρία και απλά με το χρόνο τους,  στην  επιτυχία  εφαρμογής  του  Ψηφίσματος. Σας  παρακαλούμε λοιπόν  να  προγραμματίσετε  την  παρουσία  σας ,  ενημερώνοντας και  καλώντας τους φίλους σας να έλθουν μαζί σας,  για να  δώσομε ένα  ζωντανό  ΠΑΡΟΝ  στην ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ  ΜΑΣ   να προστατεύσομε και να διαφυλάξομε την ποιότητα ζωής  για μάς και για τα παιδιά μας.  Η Επιτροπή είναι  ανοιχτή χωρίς αριθμητικό περιορισμό και εκεί θα συναποφασίσομε  το  πρόγραμμα και  τρόπους παρέμβασής μας. 

3.   Ευχαριστούμε  όσους  ανταποκρίθηκαν στην  πρόσκλησή μας να  δημιουργήσομε ένα  κατάλογο  e-mail  (address book) για  ΑΜΕΣΗ ΤΑΧΕΙΑ  ενημέρωσή μας.  Εχομε ξεπεράσει τα  170  e-mail  και  άν όλοι οι παραλήπτες  μας  στείλετε από ένα e-mail  φίλου /φίλης σας θα φτάσομε τα  350  και απο κεί γρήγορα πλέον θα ξεπεράσομε τα 500.  Ετσι αφενός υλοποιούμε την "κοινωνία της πληροφορίας" που

είναι επείγουσα σύγχρονη επιταγή  αλλά το σπουδαιότερο  πολλαπλασιάζομε τη δύναμη της γνώμης της φωνής και  της  θέσης του Πολίτη και των Συμπολιτών μας  στη  "νηοστή δύναμη" (θυμηθείτε τα ...μαθηματικά σας). Γι αυτό παρακαλώ  να  δόσετε τα  τηλέφωνά μου στους φίλους σας  να  μου τηλεφωνήσουν  το  e-mail  τους.  

ΠΡΟΣΟΧΗ :  Αν υπάρξει οιαδήποτε αλλαγή  στην  ανωτέρω πρόσκληση,  θα  ενημερωθείτε  ΕΓΚΑΙΡΑ.  

                       Για  πληροφορίες / διευκρινήσεις  τηλεφωνείστε   210-65 44 045  /  6979 87 78 78  κ.  Αντωνιάδη.

Επιστροφή στην αρχή

Επιστροφή στην αρχή