Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Βριλήσσια

 

Στις 11-11-1998 τροποποιήθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ένα επίμαχο γήπεδο 8,5 στρεμμάτων χαρακτηρίστηκε για χρήσεις κοινωφελούς εξυπηρέτησης. Ο Δήμος προτείνει την αποζημίωση του ιδιοκτήτη εργολάβου. Στις 22-12-1999 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράφει νέα εξάμηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών (ΦΕΚ 10-1-2000). Στις 11-1-2000 η Πολεοδομία εκδίδει άδεια κατεδάφισης παρά την τροποποίηση του ΓΠΣ ενός αναψυκτηρίου και αθλητικών εγκαταστάσεων (8 γήπεδα τένις, ένα γήπεδο μπάσκετ, μία πισίνα). Ο Δήμαρχος Βριλησσίων κ. Στ. Λώλας έχει ξεκινήσει καμπάνια για να σωθεί ο χώρος από την ανοικοδόμηση. Υποστήριξε ότι "ακόμη και οι υπουργοί είναι πολύ μικροί μπροστά στα συμφέροντα των εργολάβων" (Ελευθεροτυπία 21-1-2000)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Θ. Κολιοπάνος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Δραγασάκη δεσμεύτηκε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ θα προστατεύσει τον εν λόγω χώρο, που ο δήμος και οι δημότες προσπαθούν να διαφυλάξουν. (Πρακτικά βουλής 18-2-2000, Ελευθεροτυπία 21-2-2000)

Στις 2-12-2001, 11 πμ, στο Πνευματικό Κέντρο Βριλησσίων, Κισσάβου 11, διοργανώνεται συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή της Ναυτικής Βάσης στα Βριλήσσια. "Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ, ζητάει η Προσωρινή Επιτροπή Αγώνα. Ένα από τα θέματα είναι η Συγκρότηση ανοιχτής Επιτροπής Αγώνα (Συνάντηση Συντονιστ. Επιτροπής Αθήνας, 15-11-2001)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΓΚΑΡΑΖ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ

Η ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΑΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΚΥΡΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 / 11:00 π.μ

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (Κισσάβου 11)

Δημότες και Δημότισσες του Δήμου Βριλησσίων

Εμείς που πήραμε τη πρωτοβουλία αυτή, συμπολίτες σας, απευθυνόμαστε σε σας προκειμένου να ζητήσουμε την ενεργοποίησή σας στην προσπάθεια που ξεκίνησε για να μη καταστραφεί η Ναυτική Βάση και τελικά χαθεί ακόμα ένας πνεύμονας πρασίνου στη περιοχή μας.

Σας καλούμε να αντισταθείτε σ’ αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μαύρο είναι άσπρο. Ότι για την εγκατάσταση υποσταθμού της ΔΕΗ και γκαράζ απορριμματοφόρων στη Ναυτική Βάση πρέπει να χαιρόμαστε. Ότι τα 150.000 βολτ και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από την λειτουργία του υποσταθμού δεν επηρεάζουν την υγεία μας. Ότι για το γκαράζ των απορριμματοφόρων δεν μπορούσε να εξευρεθεί οικόπεδο μακριά από κατοικίες, αλλά θα πρέπει να γίνει στη κατάφυτη Ναυτική Βάση, δίπλα σε κατοικίες.

Σας καλούμε να σκεφτείτε πόσοι ελεύθεροι χώροι πρασίνου τσιμεντοποιήθηκαν στις μέρες μας. Ότι η Ναυτική Βάση στο σύνολό της θα μπορούσε να γίνει ένα μοναδικό πάρκο, στολίδι για το Δήμο μας.

Δημότες και Δημότισσες των Βριλησσίων

Καταγγέλλουμε

Αγωνιζόμαστε

Απαιτούμε

(ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ Νοέμβρης 2001)

 

Επιστροφή στην αρχή

  

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

ΚΥΡΑΚΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2001 / 11:00 π.μ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ (Κισσάβου 11)

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ “ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ”

Τηλ. 097 3607555

Αθήνα 23 Νοεμβρίου 2001

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης της ΔΕΗ και στη τσιμεντοποίηση της Ναυτικής Βάσης Βριλησσίων διοργανώνει η Πρωτοβουλία κατοίκων Βριλησσίων για τη διάσωση της Ναυτικής Βάσης, την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00 π.μ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Βριλησσίων (Κισσάβου 11).

Η Ναυτική Βάση Βριλησσίων, μια κατάφυτη έκταση 50 στρεμμάτων ιδιοκτησίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι από χρόνια επιχειρησιακά ανενεργή

Το εγκεκριμένο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής χαρακτηρίζει τη Βάση ως χώρο πρασίνου και αθλοπαιδιών. Στηριζόμενοι στο παραπάνω οι κάτοικοι του Δήμου Βριλησσίων διεκδικούσαν πάντα το κλείσιμο της Βάσης και την απόδοση της έκτασης στους Δημότες.

Με την ψήφιση του νόμου 2947 περί “Ολυμπιακής φιλοξενίας” η πολιτεία με την ανοχή/στήριξη της σημερινής Δημοτικής πλειοψηφίας προωθεί τη κατασκευή εντός της έκτασης

Α. Υποσταθμού υψηλής τάσεως της ΔΕΗ και κτίρια συνολικής επιφανείας 4000 μ2.

Β. Γκαράζ για τα απορριμματοφόρα του Δήμου

Στα παραπάνω αντιδρούν οι πολίτες των Βριλησσίων οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι έτσι αφενός μεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, αφετέρου υποβαθμίζεται το περιβάλλον μέσω της τσιμεντοποίησης ενός ακόμα ελεύθερου χώρου (κατασκευή γκαράζ, κλειστού κολυμβητηρίου κλπ).

Ακόμη περισσότερο με τη σχεδιαζόμενη κατάτμηση η χρήση γης της έκτασης αλλάζει εις βάρος του πρασίνου και τελικά του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αφού ουσιαστικά χωροθετούνται βιομηχανικές/ επαγγελματικές χρήσεις.

Με την εκδήλωση η Πρωτοβουλία κατοίκων επιδιώκει εκτός των άλλων τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα, που θα συντονίσει την αντίδραση των κατοίκων και θα γνωστοποιήσει το πρόβλημα σε όλους τους φορείς (κόμματα, βουλευτές, δημοτικές παρατάξεις κλπ)

Η Πρωτοβουλία Κατοίκων Δήμου Βριλησσίων

H συγκέντρωση συζήτηση τον Δεκέμβριο 2001 είχε μεγάλη επιτυχία. Υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο. Η Πρωτοβουλία Πολιτών συνεχίζει με τη συλλογή υπογραφών (έχουν ξεπεράσει τις 1500 με στοχο τις 3000. Υπενθυμίζεται ότι στις τελευταιες εκλογές στα Βριλήσσια ψήφισαν 9000). Παράλληλα έχει οργανωθεί ένα "νομικό τμήμα" που εξετάζει τις δυνατότητες προσφυγών μια και ανακοινώθηκαν οι πρώτες προσκλήσεις απο 2004 για τον υποσταθμό και από Δήμο για το γκαράζ. Τέλοςσυστάθηκε Επιτροπή Αγώνα που εργάζεται συστηματικά.. Νέα συγκέντρωση στις 3/3/2001 στη Πλ. Αναλύψεως στα Βριλήσσια και πορεία στη Ναυτική Βάση. Η Επιτροπή Αγώνα πιστεύει ότι θα έχει μεγάλη ανταπόκριση. (τηλ. Επικοινωνίας 010 6134592 και 097 3607555) (Πληροφορίες που στάλθηκαν στο Παρατηρητήριο στις 7-2-2002)

Μια ανεξάρτητη πολιτική πρωτοβουλία δημιουργείται στα Βριλήσσια ενόψει των δημοτικών εκλογών. Πρόκειται για την "Παρέμβαση Πολιτών στα Βριλήσσια", που στόχο έχει τη διαρκή ανάπτυξη της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών. Έχοντας επίγνωση ότι μια αξιόπιστη πρόταση προς τους δημότες προϋποθέτει ενωτική προσπάθεια, η "Παρέμβαση Πολιτών στα Βριλήσσια" απευθύνεται σε κάθε πολιτικό ή κοινωνικό φορέα, σε οικολογικά, ριζοσπαστικά ρεύματα, σε δημότες με κοινωνική προσφορά και προπάντων σε κάθε πολίτη που αμφισβητεί τη σημερινή εικόνα του συντηρητισμού και της απολιτικοποίησης στην Αυτοδιοίκηση. Καλεί έτσι όλους τους ενδιαφερόμενους να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στην ενδυνάμωση της προσπάθειας, σε μια συζήτηση αύριο Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, στην ταβέρνα "Κυριάκος" (Λεωφ. Πεντέλης 33 & Κυθήρων). (Αυγή 8-6-2002)

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Φρένο ΣτΕ στα σχέδια της ΔΕΗ για Βριλήσσια

Απαγορεύει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την κατασκευή κέντρου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ στα Βριλήσσια, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη των μελών της, κρίθηκε ότι η απόφαση των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εθνικής Αμυνας και Πολιτισμού, με την οποία τροποποιήθηκε το σχέδιο πόλεως του Δήμου Βριλησσίων, ώστε να κατασκευαστεί μέσα σε δασική έκταση υποσταθμός της ΔΕΗ, παραβιάζει το Σύνταγμα (άρθρο 24) και πρέπει να ακυρωθεί.

Κατά την κρίση των δικαστών, η υπουργική απόφαση, που προβλέπει την κατασκευή του κέντρου της ΔΕΗ, επιβαρύνει το περιβάλλον, ενώ επιπλέον για την υλοποίηση του έργου δεν υπάρχει και έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, όπως απαιτεί η νομοθεσία.

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει ο εκπρόσωπος του δήμου και κάτοικοι της περιοχής, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/05/2004

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Πάρκο το “Nαυτικό οχυρό” Bριλησσίων

ΣΕ ΠΑΡΚΟ θα διαμορφωθεί έκταση 50 στρεμμάτων στα Βριλήσσια, την οποία παραχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό στον Δήμο της περιοχής.

H έκταση ανήκε μέχρι τώρα στο Πολεμικό Ναυτικό υπό τη μορφή “Ναυτικού οχυρού” για την εξυπηρέτηση επικοινωνιακών αναγκών. H παράδοση έγινε χθες στον δήμαρχο Βριλησσίων κ. A. Ντινόπουλο από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΝ, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.

Επίσης στον Πόρο ο υφυπουργός κ. Βασ. Μιχαλολιάκος εγκαινίασε αθλητικές εγκαταστάσεις στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πόρου. ΤΑ ΝΕΑ , 21/04/2005

 

Επιστροφή στην αρχή

 

ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΑΝΩ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ ΚΑΙ ΜΙΑ … ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ!  

Το 1985 παρουσιάστηκε ιδιώτης που άσκησε αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ισχυριζόμενος ότι το 1971 αγόρασε από την Ι.Μ. Πεντέλης 11,4 στρ. στο δάσος του Αγ. Θεόκλητου. Η Μονή άσκησε παρέμβαση υπέρ του ιδιώτη στο Πρωτοδικείο Αθηνών (1986) όπου και απορρίφθηκε αντίστοιχη αγωγή του Δημοσίου. Το Δημόσιο επανέρχεται στο πρωτοδικείο για να εξεταστεί το θέμα επί της ουσίας (1987) και το 2005, εκδίδεται οριστική απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου κατά της οποίας ασκείται έφεση. Τον Ιούνιο του 2007 το Εφετείο δικαιώνει και πάλι τον ιδιώτη. Είναι η πρώτη τελεσίδικη απόφαση υπέρ κάποιου που διεκδικεί έκταση μέσα στο δάσος των Άνω Βριλησσίων.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΔΑΣΗ

Στη δικογραφία της υπόθεσης, καταγράφεται η βάση των επιχειρημάτων της Ι. Μονής Πεντέλης. Σε κεντρικό ζήτημα αναδεικνύεται η έννοια του δημόσιου δάσους, για να αποκλειστεί η κυριότητα του Δημοσίου επί όσων εκτάσεων διεκδικεί η Ι. Μονή. Διαβάζουμε λοιπόν τα εξής: 1) Στην Ελλάδα πριν την εφαρμογή του αστικού κώδικα (1946), ίσχυε το Ρωμαϊκό Δίκαιο, σύμφωνα με το οποίο μπορούσε κάποιος να αποκτήσει κυριότητα επί ενός ακινήτου μετά από χρησικτησία 30 ετών, εάν εντωμεταξύ, δεν εγείρονταν αμφισβητήσεις. Τα κτήματα του Δημοσίου δεν εξαιρέθηκαν της χρησικτησίας, έως το 1915. 2) Με διάταγμα το 1836, τα δάση ανήκαν στο Δημόσιο, εκτός από όσα ανήκαν σε ιδιώτες πριν την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. 3)Το Ελληνικό Δημόσιο, δεν έγινε καθολικός διάδοχος του Τουρκικού Κράτους, αλλά στην κυριότητά του περιήλθαν εκείνα μόνο τα κτήματα των Οθωμανών, τα οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου κατάλαβε με τις στρατιωτικές του δυνάμεις. Η Αττική, δεν καταχτήθηκε δια των όπλων, αλλά παραχωρήθηκε στο Ελληνικό Κράτος με την συνθήκη της Κωνσταντινουπόλεως (1833).

Η Ι. Μ. ΠΕΝΤΕΛΗΣ  ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΜΙΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ…

Σε δεύτερο επίπεδο, η Ι. Μονή Πεντέλης, προσπαθεί να θεμελιώσει ιδιοκτησιακά δικαιώματα στις εκτάσεις, που σύμφωνα με τα προηγούμενα, δεν ανήκαν στο Δημόσιο. Έτσι εμφανίζει το δάσος των Άνω Βριλησσίων μέρος ενός ευρύτερου κτήματος, έκτασης δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων, που έφερε τότε την ονομασία «Γ(Χ)εροτσακούλι». Το κτήμα αυτό άρχιζε από την Πεντέλη και έφθανε μέχρι την θάλασσα στην περιοχή της Ν. Μάκρης και της Ραφήνας, περιλάμβανε τον Γαργητό, το Πικέρμι, την Μεσογείων, το Μαρούσι, τα Μελίσσια κλπ και συνόρευε δυτικά με τα όρια ενός άλλου μεγάλου κτήματος της Αττικής, που ανήκε στην Ι.Μ. Πετράκη! Το «Γ(Χ)εροτσακούλι» περιήλθε στην Ι.Μ. Πεντέλης από την ίδρυσή της, το 1578, ύστερα από δωρεές ευσεβών και από αγορά που έγινε το 1600 από κάποιον Οθωμανό της Καρύστου. Η Ι. Μονή εμφάνισε μισθωτήρια εκμετάλλευσης πόρων του κτήματος, δηλ. δικαιώματα συλλογής ρητίνης, ξύλευσης, καλλιέργειας, βοσκής κλπ., ως απόδειξη ότι η έκταση αυτή αναγνωριζόταν ως δική της. «Είχε έτσι με τον χρόνο την πεποίθηση», ότι έχει αποκτήσει κυριότητα επί του κτήματος, οπότε αργότερα πούλησε εκτάσεις σε τρίτους, ιδίως σε συνεταιρισμούς, χωρίς να «ενοχληθεί» από το Ελληνικό Δημόσιο. Όταν το 1972 συνεπώς, πούλησε συγκεκριμένο τμήμα στο δάσος των Άνω Βριλησσίων, ήταν από καιρό ιδιοκτήτης της περιοχής με χρησικτησία, οι τίτλοι συνεπώς του σημερινού ιδιοκτήτη είναι έγκυροι.

 ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ!

Δεν είναι στην αρμοδιότητά μας να αξιολογήσουμε τα νομικά επιχειρήματα αυτής της απόφασης. Ακόμη πιο πρόσφατα πάντως πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξε νεότερη απόφαση άλλου Εφετείου, πάλι για περίπτωση ιδιώτη στο δάσος Θεόκλητου, που είχε εντελώς διαφορετική νομική κατάληξη. Αυτή τη φορά το Εφετείο απέρριψε τον ισχυρισμό ότι η Ι. Μ. Πεντέλης μπορούσε να γίνει κύριος δημοσίων εκτάσεων μέσω χρησικτησίας, δίνοντας έτσι νομικά επιχειρήματα στον Δήμο μας σε περίπτωση νέων αμφισβητήσεων. Οριστική λύση στο ζήτημα θα δώσει πλέον ο Άρειος Πάγος, στον οποίον θα προσφύγει το Δημόσιο. Πάντως, θα αποτελούσε λογικό παράδοξο, στο εσωτερικό μιας τόσο μεγάλης έκτασης, τα σύνορα της οποίας ΔΕΝ προσδιορίζονται επακριβώς, να μην υπήρχαν και άλλες ιδιοκτησίες ή να μην αποκτήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που η Μονή διεκδικεί δικαιώματα για λογαριασμό της! Εκτός τούτου, υπάρχουν αμφισβητήσεις για το αν αποτελούν πραγματικά ιστορικά περιστατικά, όσα επικαλούνται διάφοροι σ’ ολόκληρη την Αττική για να θεμελιώσουν τίτλους ιδιοκτησίας. Είναι ευθύνη της νέας κυβέρνησης, ιδιαίτερα μετά το ολοκαύτωμα των πυρκαγιών, να προχωρήσει άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λύσουν οριστικά το ζήτημα των δασών σε κατεύθυνση κατοχύρωσης του δημόσιου χαρακτήρα τους.

(Στάλθηκε στο Παρατηρητήριο 16-10-07)

 

Επιστροφή στην αρχή