Επιστροφή στην αρχική σελίδα του Παρατηρητηρίου

 

Το Κτήμα Θων

 

Βρίσκεται Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Το 1979 ήταν 8 στρέμματα και είχε χαρακτηριστεί χώρος "κοινόχρηστου πρασίνου και κέντρου νεότητος" (Αριθ. 643/23/7/79). Εκεί βρίσκεται ο κηρυγμένος ως διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (ΦΕΚ 869Β/79). Ο Σύλλογος Αρχτεκτόνων είχε ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την άμεση έκδοση απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών σε ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο 40, ώστε να προχωρήσει η

τροποποίηση του σχεδίου της πόλης με το χαρακτηρισμό του χώρου ως κοινόχρηστου (ΕΔ ΤΕΕ, 18-1-99). Η αναστολή δεν έγινε τότε με αποτέλεσμα να χτιστεί το μισό Οικοδομικό τετράγωνο.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο Δήμος Αθηναίων καταγγέλλονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων και την Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Κτήματος Θων για την ανέγερση μεγαθηρίου ιδιοκτησίας κ. Μπάμπη Βωβού στο ήμισυ του κτήματος Θων. Απαιτούν να διασωθεί τουλάχιστον το εναπομείναν τμήμα των 3,8 στρεμμάτων, εντός του οποίου υπάρχει από το 1880 ο ναϊσκος Αγ. Νικολάου (έργο Τσίλερ), που έχει ανακηρυχθεί ως διατηρητέο μνημείο τέχνης. (Πολιτιστ. Σύλλογος Α. Αμπελοκήπων, Επιτρ. Αγώνα κατοίκων Αμπελοκήπων για τη σωτηρία του κτήματος Θων, Ανακοίνωση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας 1-12-99)

 

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε στις 7 Δεκεμβρίου, ότι από τον περασμένο Μάιο έχει εκδοθεί εντολή αναστολής χορήγησης οικοδομικής άδειας στο οικοδομικό τετράγωνο 40 του Δήμου Αθηναίων (έτσι λέγεται το κτήμα Θων), η οποία έχει ισχύ για ένα χρόνο (μέχρι το Μάιο 2000) και ότι ο χώρος δεν θα κτιστεί αλλά θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου. (Ελευθεροτυπία, 8-12-99).

"Το θέμα είναι να γίνουν και πράξη οι εξαγγελίες του κ. Λαλιώτη", αναφέρει ο κ Ζωίδης, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων, και υπενθυμίζει: "Τόσα χρόνια το ΥΠΕΧΩΔΕ αγνοούσε τον αγώνα μας για ανθρώπινη αξιοποίηση του χώρου. Έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, να κινητοποιηθεί σειρά φορέων και πολιτικών και τελικά να χαθεί ο μισός χώρος για να μας ακούσουν" (Κυριακάτικη 12-12-99).

 

Για την έκταση που απόμεινε των 4 στρεμμάτων το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε στις 14-9-2000 (17 υπέρ, 11 κατά) να προχωρήσει στην τσιμεντοποίησή του με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, την κήρυξη απαλλοτριωτέας της πολυκατοικίας στην Κηφισιάς 5. Το Δημοτικό Συμβούλιο υπαναχώρησε από προηγούμενη απόφασή του που χαρακτήριζε το χώρο των υπόλοιπων 4 στρεμμάτων ως πράσινο. Ο μεγαλοεργολάβος Μπάμπης Βωβός που ήδη έχει χτίσει τα άλλα 4 στρέμματα του Θων ανέλαβε μονομερώς να καλύψει το κόστος κατεδάφισης της πολυκατοικίας και τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών, καθώς και να δώσει μισό στρέμμα στο Δήμο Αθηναίων. Οι επίμαχες τροποποιήσεις του Δήμου πρέπει να εγκριθούν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. (Ελευθεροτυπία 15-9-2000)

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Αθήνας με ανακοίνωσή της (Δεκ 2000) αναφέρει ότι "ύποπτη σιγή και στασιμότητα επικρατεί γύρω από την υπόθεση Θων".

Ο Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών με έγγραφό του (5-10-2000, ΑΠ 51) ζητά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να μη χαθεί η ευκαιρία αναβάθμισης των Αμπελοκήπων. Το Οικοδομικό Τετράγωνο 40 είχε μέχρι το 1998 μόνο μικρό μέρος του δομημένο ενώ το υπόλοιπο στέγαζε ευκαιριακούς χρήστες. Μέχρι το 1950 υπήρχε ο κήπος της έπαυλης και Αναψυκτήριο. Το 1979 ο Δήμος αποφάσισε τη δημιουργία πλατείας, κοινόχρηστου χώρου και ανάδειξη της διατηρητέας εκκλησίας (του Τσίλλερ). Εκπονήθηκε μελέτη από το Δήμο. Ωστόσο, η μελέτη σταμάτησε στην Α' φάση με ευθύνη του Δήμου και το 1998 άρχισε η ανέγερση 8όρωφης οικοδομής με 4όροφο υπόγειο γκαράζ στο μισό περίπου οικοδομικό τετράγωνο από τον κ. Βωβό, παρά τις αντιδράσεις. Εκεί εγκαταστάθηκε ο ΑΘΗΝΑ 2004. Το Μάιο 1999 εκδόθηκε η αναστολή οικοδομικών εργασιών για το υπόλοιπο τμήμα και άρχισαν διαδικασίες τροποποίησης του ισχύοντος πολεοδομικού σχεδίου από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Οι διαδικασίες σταμάτησαν και ο επιχειρηματίας διαπραγματεύεται με το Γηροκομείο και τους ιδιοκτήτες της διπλανής πολυκατοικίας για να χτίσει και το υπόλοιπο, προσφέροντας ως αντάλλαγμα 1 στρέμμα (από τα 8 του 1979) για κοινόχρηστη χρήση. Το Δημοτικό Συμβούλιο δέχτηκε την πρόταση του επιχειρηματία. Ωστόσο και το 1 στρέμμα κινδυνεύει να ελαττωθεί αισθητά από τα συγκοινωνιακά έργα που θα γίνουν στον κόμβο Αμπελοκήπων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθήνας συζήτησε προ ημερησίας διατάξεως το θέμα του Θων μετά από πρόταση της δημοτ. Συμβούλου Άννας Φιλίνη, και ομόφωνα αποφάσισε να χαρακτηρίσει εκ νέου την έκταση των 4,5 στρεμμάτων που έχει απομείνει, ως χώρο πρασίνου, παρατείνοντας για έναν ακόμη χρόνο την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει υποσχεθεί ότι θα διαθέσει 2 δισ. δρχ. για την διαμόρφωση της έκτασης σε λειτουργικό πράσινο και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την καταβολή όλου του ποσού που απαιτείται (περίπου 4 δισ), κυρίως γιατί το δημόσιο έχει ήδη εισπράξει μεγάλα ποσά από την πώληση στον κ. Βωβό σημαντικού μέρους του κτήματος Θών. (Ελευθεροτυπία 19-1-2001)

 

Ανακοίνωση-καταγγελία του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων: "Καταγγέλουμε την Εταιρεία "Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική ΑΕ" για το περιεχόμενο αφισών, γιγαντοαφισών που κυκλοφόρησε, όπου αναφέρει: "Στέλεχος Επιτροπής του Αγώνα του Συλλόγου Άνω Αμπελοκήπων μας εζήτησε για αυτόν και την παρέα του 100 εκατομμύρια για να σταματήσουν οι αντιδράσεις". Η προσπάθεια σπίλωσης... πρέπει να καταδικαστεί αποφασιστικά από όλο τον Αθηναϊκό Λαό. Ο μεγαλοκατασκευαστής Μπάμπης Βωβός σίγουρα έχει χάσει την ψυχραιμία του, μετά τη διαπίστωση ότι οι μακροχρόνιες θέσεις του Συλλόγου μας για την αποτροπή των "τσιμεντοποιημένων σχεδίων του" στο υπόλοιπο του κτήματος Θων έχουν την πλατειά αποδοχή των κατοίκων και ευρύτερα (Δήμος Αθηναίων, Νομαρχία, Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων κλπ)... Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε (1) να μηνύσει την Εταιρεία Μπάμπης Βωβός... για συκοφαντική δυσφήμιση, (2) να ζητήσει με ασφαλιστικά μέτρα να αποσυρθούν οι αφίσες και γιγαντοαφίσες με το συκοφαντικό περιεχόμενο που προσβάλουν κάθε Αμπελοκηπιώτη πολίτη (3) να πραγματοποιήσει έκτακτη γενική συνέλευση τη Δευτέρα 12-3-2001 7μμ στα γραφεία του Συλλόγου Ζωχίου 8. Καλούμε όλους τους εκπροσώπους της πολιτικής και κοινωνικής ζωής ... να παρευρεθούν και να καταδικάσουν την πρακτική του Μπ. Βωβού που για να υλοποιήσει τα "τσιμεντοποιημένα σχέδιά του" δεν διστάζει να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία πως όλοι είμαστε ανέντιμοι... Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ ΘΩΝ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ (4-3-2001)

 

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Α. Αμπελοκήπων κατέθεσε μήνυση κατά της εταιρείας "Μπάμπης Βωβός-Διεθνής Τεχνική ΑΕ" για συκοφαντική δυσφήμιση για το περιεχόμενο γιγαντοαφίσας που κυκλοφόρησε η εν λόγω εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι στέλεχος της επιτροπής αγώνα του Συλλόγου της ζήτησε 100 εκατ. Δρχ. για να σταματήσουν οι αντιδράσεις για την τσιμεντοποίηση του υπόλοιπου κτήματος Θων. Επίσης, το Δ.Σ. αποφάσισε να προσφύγει με ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας να αποσυρθούν οι αφίσες και γιγαντοαφίσες με το συκοφαντικό περιεχόμενο. Στο σύλλογο "μαϊμού" που έχει συσταθεί στους Αμπελόκηπους συμμετέχει στο ΔΣ ο κ. Παϊδούσης, που είναι και μέλος στο Δ.Σ. της εταιρείας Διεθνής Τεχνική ΑΕ του Μπ. Βωβού. Η Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Θων έχει αποφασίσει να μετασχηματιστεί σε σύλλογο. (Συντονιστικό Αθήνας, Συνεδρίαση 15-3-2001, Ελευθεροτυπία 19-3-2001)

 

Δυο ενδιαφέροντα κείμενα του ICOMOS για τους Ιστορικούς Κήπους (στα αγγλικά) : Κείμενο 1, Κείμενο 2

 

“Να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε το κτήμα ΘΩΝ, ο τελευταίος ελεύθερος χώρος της περιοχής, να γίνει πράσινο”. Αυτό ζητεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, κ. Στέλιος Δημητριάδης μετά την προχθεσινή απόφαση του Δήμου Αθηναίων που ζητεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ξεκαθαρίσει εντός 10 ημερών αν σκοπεύει να δώσει χρήματα για την αγορά και απαλλοτρίωση του κτήματος. Σε διαφορετική περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων θα κάνει δεκτή την πρόταση του επιχειρηματία Μπάμπη Βωβού, να κτιστούν δηλαδή τα 1.150 τ.μ. και να γίνει πράσινο ο υπόλοιπος χώρος, τα περίπου 3.800 τ.μ. Πάντως, οι σύλλογοι της περιοχής των Αμπελοκήπων εκφράζουν την αγανάκτηση και έκπληξή τους για την απόφαση του Δήμου Αθηναίων. “Αναρωτιόμαστε τι ήταν αυτό που έκανε το Δήμο Αθηναίων και τους δημοτικούς συμβούλους να αλλάξουν γνώμη. Στις 18 Ιανουαρίου είχε παρθεί ομόφωνη απόφαση από το συμβούλιο που χαρακτήριζε το κτήμα ΘΩΝ πράσινο και ο φάκελος είχε σταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και έκδοση προεδρικού διατάγματος. Γιατί λοιπόν τώρα άλλαξαν στάση;”, τονίζει ο κ. Δημητριάδης. (ΤΑ ΝΕΑ , 12-04-2001) 

 

Σε ποιον πραγματικά λογοδοτεί, απέδειξε η διοίκηση του Δήμου της Αθήνας με την τελευταία απόφασή της (Μ. Τρίτη) να παραδώσει το κτήμα Θων στα σχέδια του εργολάβου Μπ. Βωβού. Από την άλλη πλευρά, οι κάτοικοι δείχνουν καθημερινά την αποφασιστικότητά τους να αποτρέψουν τα σχέδια ΥΠΕΧΩΔΕ, δημοτικής αρχής και Βωβού, οργανώνοντας στις 26 Απρίλη σύσκεψη όπου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων καλεί τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής, προκειμένου να σχεδιάσουν την αγωνιστική δράση που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Σημειώνεται ότι στα μέσα του Μάη συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ανάκλησης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών για το κτήμα του Θων. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την τελευταία απόφασή του, ο δήμος θα αποδεχτεί την πρόταση του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, αν το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν απαντήσει εντός δεκαημέρου για πλήρη κάλυψη της δαπάνης της απαλλοτρίωσης του κτήματος Θων. Σύμφωνα με την πρόταση του επιχειρηματία, στο εναπομείναν κτήμα Θων (περίπου 4,5 στρέμματα) θα χτίσει ακόμα ένα μεγαθήριο ύψους 27 μέτρων και κάλυψης επιφάνειας 1.150 τετραγωνικών μέτρων. Θα κατεδαφίσει τις πολυκατοικίες της οδού Κηφισίας 5 - παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων όπως επισημαίνει ο Β. Τιρτιράκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Θων - και θα φτιάξει ένα υπόγειο γκαράζ 400 θέσεων. Στον υπόλοιπο χώρο του κτήματος... “δεσμεύτηκε” στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα κάνει πράσινο. Ομως, όπως κατ' επανάληψη έχει λεχθεί στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου, δεν είναι εφικτό πάνω από το τσιμέντο του υπόγειου γκαράζ να φυτευτεί υψηλό πράσινο, όπως έχει ανάγκη η περιοχή. Από την πλευρά του, ο Β. Τιρτιράκης, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Θων, επισήμανε, σε δήλωσή του στο “Ρ”, από τη μια την καταστροφική συμπαιγνία Δήμου, ΥΠΕΧΩΔΕ και Βωβού και από την άλλη το γεγονός ότι οι κάτοικοι δεν πρόκειται να επιτρέψουν αυτή την κατάσταση. Και τόνισε: “Η εμμονή Λαλιώτη να μην εγκρίνει το απαραίτητο ποσό για απαλλοτρίωση του χώρου, σε συνδυασμό με την απόφαση της διοίκησης του Δήμου (Αβραμόπουλου και ομάδας ΝΔ μέσα στην παράταξή του), στην ουσία πριμοδοτούν τα σχέδια του Βωβού και ευνοούν μια απόφαση υπέρ του επιχειρηματία στο Συμβούλιο της Επικρατείας”. (Ριζοσπάστης 18-4-2001)

 

Ο κ. Λαλιώτης, στην τελευταία προς Αβραμόπουλον επιστολή του, κατηγορεί τη δημοτική πλειοψηφία ότι στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο υιοθέτησε ουσιαστικά την πρόταση του μεγαλοεργολάβου Βωβού για το υπόλοιπο του κτήματος ΘΩΝ (η πρόταση αυτή προβλέπει την ανέγερση κτιρίου έκτασης 1.150 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 27 μέτρων, με ταυτόχρονη διαμόρφωση χώρου πρασίνου σε έκταση 4 στρεμμάτων περίπου). Ο δήμαρχος Αθηναίων, στην απαντητική προς Λαλιώτην επιστολή του, αφού τονίζει ότι ο δήμος και ο ίδιος μένουν συνεπείς στην πάγια θέση και απόφασή τους το κτήμα ΘΩΝ να γίνει χώρος πρασίνου, κάνει λόγο για “προφάσεις και παραπλανητικά προσχήματα”, καλώντας τον υπουργό να τηρήσει τις προεκλογικές και μετεκλογικές δεσμεύσεις του, ώστε το θέμα να λήξει προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Ωστόσο, ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρει ότι το δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα θέτει ως προϋπόθεση για τη μετατροπή του κτήματος ΘΩΝ σε χώρο πρασίνου, η κάλυψη της δαπάνης για απαλλοτρίωση να γίνει εξ ολοκλήρου από την κυβέρνηση, “με πολιτική ευθύνη της οποίας ο χώρος αυτός επωλήθη στην ιδιωτική εταιρεία "Διεθνής Τεχνική Α.Ε." (του μεγαλοεργολάβου Βωβού). (Σ.Σ. Ο κ. Λαλιώτης είχε ανακοινώσει ότι θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια δραχμές για την απαλλοτρίωση, καλώντας και το Δήμο Αθηναίων να συνεισφέρει για το σκοπό αυτό, αφού το απαιτούμενο ποσό κυμαίνεται από 4 έως 6 δισ. δραχμές). Από την πλευρά τους, οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής Αμπελοκήπων κάνουν λόγο για συμπαιγνία μεταξύ Δήμου Αθηναίων και ΥΠΕΧΩΔΕ, με σκοπό να εξυπηρετηθούν τα σχέδια του Βωβού για τσιμεντοποίηση του εναπομείναντος ελεύθερου χώρου στο κτήμα ΘΩΝ. (Ελευθεροτυπία 24-4-2001)

Ένσταση στο γ. γ. Περιφέρειας Αττικής έχουν καταθέσει τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και σύλλογοι των κατοίκων της περιοχής, ώστε να κηρυχθεί άκυρη η διαδικασία συζήτησης γύρω από το κτήμα Θων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου στις 10 Απριλίου. Το αιτιολογικό της ένστασης αφορά τη μη τήρηση ορισμένων τυπικών και ουσιαστικών διαδικασιών, όπως ότι δεν εξετάστηκαν τα τεχνικά και νομικά κωλύματα που καθιστούν “αφερέγγυα την πρόταση Βωβού”. Τέλος, νέο κύκλο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν φορείς και σύλλογοι των Αμπελοκήπων, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση την Πέμπτη το απόγευμα στις 6.30 στο 7ο δημοτικό διαμέρισμα. (Καθημερινή 24-4-2001)

 

Βλέπε και Οι γειτονιές που... πήραν τα όπλα τους και φύλαξαν σκοπιές!

 

Αποφασισμένοι να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε το 1998 με την ολιγωρία του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων να κτισθεί το μισό του κτήματος Θων, φορείς και κάτοικοι της περιοχής Αμπελοκήπων διοργανώνουν την Τετάρτη 6.30 συγκέντρωση διαμαρτυρίας (Κηφισίας και Αλεξάνδρας) και πορεία προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Καλούν τους πολίτες να αποτρέψουν την κατασκευή ενός ακόμη μεγαθηρίου του κ. Βωβού στο εναπομείναν κτήμα και τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να εκδώσει Προεδρικό Διάταγμα ώστε να τροποποιηθεί το σχέδιο και να χαρακτηρισθούν τα 4,5 στρέμματα χώρος πρασίνου ώστε να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του π.χ. "το ΥΠΕΧΩΔΕ θα χαρακτηρίσει τον χώρο κοινόχρηστο πράσινο και θα αποτρέψει κάθε απόπειρα οικοπεδοποίησης και εμπορικής αξιοποίησης αυτού του κρίσιμου για την Αθήνα χώρου και θα ακυρώσει τα τσιμεντοποιημένα σχέδια των όποιων ιδιοκτητών και εργολάβων". (ΑΥΓΗ 6-5-2001)

 

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των κατοίκων των Αμπελοκήπων για τη δημιουργία πάρκου στο κτήμα ΘΩΝ, μετά τη χθεσινή συγκέντρωση και πορεία τους προς το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ως “προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος” χαρακτηρίστηκε, πάντως, από τους εκπροσώπους του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων η απουσία του υπουργού, των υφυπουργών και του γενικού γραμματέα από τη συνάντηση που τους είχαν υποσχεθεί. Την αντιπροσωπία των κατοίκων της περιοχής δέχθηκε τελικά η σύμβουλος του υπουργού, Φένια Καρασαβίδου, η οποία όπως ανέφερε δεν είχε κανένα νεότερο να τους μεταφέρει, όσον αφορά την πολιτική του υπουργείου σχετικά με το κτήμα ΘΩΝ. Τους διαβεβαίωσε όμως ότι είναι υπαρκτή η πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ να χαρακτηριστεί με προεδρικό διάταγμα η συγκεκριμένη περιοχή ως χώρος πρασίνου, χωρίς όμως να μπορεί να εγγυηθεί εάν αυτό θα γίνει πριν από τις 22 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει η απόφαση για την αναστολή έκδοσης των αδειών οικοδόμησης. Οι κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι αν δεν εκδοθεί το πολυπόθητο γι' αυτούς προεδρικό διάταγμα πριν από την προαναφερθείσα ημερομηνία, θα είναι άχρηστο, καθώς ο κάτοχος του κτήματος, επιχειρηματίας Βωβός, μπορεί να κινηθεί άμεσα για την έκδοση άδειας. Μετά τη χθεσινή άκαρπη συνάντηση, οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αντίστασή τους με διάφορες ενέργειες. Κοντά στους διαδηλωτές βρέθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτας Κακλαμάνης και Γεράσιμος Γιακουμάτος, και του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/05/2001)

 

Το Δεκέμβριο εκπνέει η δεύτερη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για πεντάμηνη αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας στα 3,8 στρέμματα ελεύθερου χώρου που έχουν απομείνει από το -συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων- κτήμα Θων, στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) που να χαρακτηρίζει χώρο πρασίνου το εν λόγο κτήμα, ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έκδοση άδειας οικοδόμησης και του τελευταίου ελεύθερου χώρου στο κέντρο των Αμπελοκήπων, το 75% του οποίου ήδη του ανήκει. Η έκδοση Π.Δ. εκκρεμεί από το 1979, όταν το τότε δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων χαρακτήρισε χώρο πρασίνου το κτήμα Θων, οπότε άνοιξε και ο δρόμος για τη δημιουργία πάρκου. Καθώς όμως Π.Δ. δεν “υπήρξε” ποτέ, το 1998 ο επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός επιτυγχάνει την έκδοση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση κτιρίου στα 4,2 στρέμματα, τα οποία ήδη είχε αγοράσει, και όπου σήμερα στεγάζεται το “Αθήνα 2004” και σουπερμάρκετ. “Τίθενται όμως δύο βασικά ερωτήματα όσον αφορά το κτήμα Θων. Γιατί τα τρία κρατικά ιδρύματα, το Ασυλον Ανιάτων, το Γηροκομείο και το νοσοκομείο "Σωτηρία", στην κυριότητα των οποίων είχε περάσει το κτήμα από τους κληρονόμους του πρώτου ιδιοκτήτη Νικολάου Θων, εκχώρησαν σε ιδιώτη το μεγαλύτερο τμήμα του; Γιατί, ενώ το Δεκέμβριο του 1999 ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης δήλωσε ότι θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου το κτήμα, δεν επισπεύστηκε η έκδοση Π.Δ. για να κλείσει οριστικά η υπόθεση και να σωθεί ό,τι απέμεινε από το Θων, αλλά απλώς αναβάλλεται η έκδοση άδειας με συνεχείς υπουργικές αποφάσεις;”, επισημαίνει ο Μιχάλης Ζωίδης, γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. Και αν η απαλλοτρίωση του οικοπέδου προβάλλεται ως η κύρια αιτία για την αναβολή έκδοσης του Π.Δ., καθώς το ΥΠΕΧΩΔΕ διαθέτει 2 από τα 6 δισεκατομμύρια που απαιτούνται για το σκοπό αυτό και ο Δήμος Αθηναίων δεν διατίθεται να προσφέρει κανένα ποσό παρά τις δηλώσεις του δημάρχου Δ. Αβραμόπουλου για πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν την έκδοση του διατάγματος, η οποία θα δημιουργήσει εκ των πραγμάτων τις προϋποθέσεις για την εξεύρεση των χρημάτων απαλλοτρίωσης. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/11/2001)

 

Αντί για κοινόχρηστο πράσινο, στο εναπομείναν κτήμα ΘΩΝ, Κηφισίας και Αλεξάνδρας, όπως διεκήρυττε στο τέλος του 1999 ο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης και αγωνίζονται χρόνια φορείς και κάτοικοι, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Χωροταξίας και Περιβάλλοντος βάσει της οποίας θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης επιτρέπεται: στον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό να κτίσει 8.000 τ.μ. σε 1.700 τ.μ. και δημιουργούνται όλες οι προϋποθέσεις για να γίνει το "εμπόρευμά του" πιο ελκυστικό με 3.800 τ.μ. πρασίνου. Επιπλέον αντί για χρηματική αποζημίωση δίνεται στον μεγαλοεργολάβο το δικαίωμα μεταφοράς συντελεστή δόμησης και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ΥΠΕΧΩΔΕ, το ελληνικό δημόσιο δηλαδή, καλείται να απαλλοτριώσει την πολυκατοικία επί της Κηφισίας 5 που εφάπτεται στο υφιστάμενο κτίριο του κ. Βωβού έκτασης 350 τ.μ. και του οικοπέδου της Αγροτικής επί της Αλεξάνδρας, άλλα 350 τ.μ. Στα 3.800 τ.μ. πρασίνου περιλαμβάνονται και τα 600 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου του κτιρίου, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η τύχη του παλιού ρέματος 750 τ.μ. ιδιοκτησίας ΕΥΔΑΠ. Η κατασκευαστική εταιρεία σπεύδει να πανηγυρίσει παρουσιάζοντας τη γνωμοδότηση σαν απόφαση, ανακοινώνοντας ότι ΤΟ ΚΣΧΩΠ "αποφάσισε να επιτρέψει στην εταιρείας μας την κατασκευή κτιρίου κατόψεως με συντελεστή δόμησης 8.000 τ.μ. με αντάλλαγμα να της επιτραπεί η μεταφορά του συντελεστού δομήσεως, που αντιστοιχεί στο ρυμοτομούμενο τμήμα του οικοπέδου". Και αφού "άναψε το πράσινο φως για την αξιοποίηση του κτήματος ΘΩΝ" κοινώς... τσιμεντοποίηση, ο μεγαλοεργολάβος "παραιτήθηκε σχετικής προσφυγής προς το ΣτΕ και απεδέχθη να διαμορφώσει πάρκο για κοινή χρήση σε έκταση 4.000 τ.μ.". Αποκρύπτεται βεβαίως ότι προηγούμενη προσφυγή απερίφθη από το ΣτΕ. Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων καλεί την υπουργό ΠΕΣΩΔΕ να μην υποκύψει σε εκβιασμούς, να αποφασίσει άμεσα την παράταση της αναστολής έκδοσης αδειών και να λάβει σοβαρά υπόψη την απαίτηση χιλιάδων κατοίκων της περιοχής για κοινόχρηστο πράσινο στο ΘΩΝ και όχι πρασιές για τις κατασκευές του Βωβού. Πάντως μέχρι τώρα, παρά τις περί του αντιθέτου καταγγελίες, ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμος Αθηναίων αρχής γενομένης από το 1979 επέτρεπαν να αγοραστεί το κτήμα από τον κ. Βωβό. Ο δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να συνδράμει για την απαλλοτρίωση, ενώ το ΥΠΕΧΩΔΕ διέθετε μόνο δύο δισ. (Λ.ΣΤ. ΑΥΓΗ 22-11-2001)

 

Στις 7/12/1999 μεταξύ άλλων ο ΥΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης διακήρυττε "Με προσωπική μου εντολή το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει εκπονήσει τις αναγκαίες μελέτες και έχει προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες, προκειμένου ο συγκεκριμένος χώρος που αποτελεί ένα κρίσιμο πολεοδομικά σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας και για χιλιάδες κατοίκους της περιοχής των Αμπελοκήπων να μετατραπεί σε κοινόχρηστο χώρο Πρασίνου και έτσι να αναδειχθεί ως ελεύθερος χώρος... Το ΥΠΕΧΩΔΕ αποτρέπει κάθε απόπειρα οικοπεδοποίησης και εμπορικής αξιοποίησης αυτού του κρίσιμου για την Αθήνα χώρου και ακυρώνει τα "τσιμεντοποιημένα σχέδια" των όποιων ιδιοκτητών και εργολάβων". Πλήρης απραξία ακολούθησε με τα τσιμεντοποιημένα σχέδια να "βελτιώνονται" μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και Δημοτικής Αρχής. Και η νέα υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β.Παπανδρέου να δηλώνει την Παρασκευή ότι συμφωνεί με την εισήγηση του ΚΣΧΟΠ για αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας μόνο στο τμήμα του ΘΩΝ που χαρακτηρίζεται πράσινο για να μπορεί να κτίσει ο μεγαλοεργολάβος κ. Βωβός στα 2.200 περίπου τ.μ. Αργότερα οι "κύκλοι" του ΥΠΕΧΩΔΕ διέρρεαν ότι μέχρι αύριο οπότε και παύει να ισχύει η αναστολή θα έχει επανεξετασθεί το θέμα. Την ίδια μέρα αποκαλύπτονταν ότι τα πρακτικά του δήμου Αθηναίων από τη συνεδρίαση όπου αποφασίσθηκε να ζητηθεί παράταση 7μηνη της αναστολής οικοδομικών εργασιών για όλη την αδόμητη έκταση μετετράπη... όλως τυχαίως σε 7μηνη παράταση βάσει της γνωμοδότησης του ΚΣΧΟΠ, ώστε να μπορεί να κτίσει ο κ. Βωβός. Βέβαια είχε προηγηθεί στις αρχές της εβδομάδας καταγγελία του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων η οποία αγνοήθηκε. Ο γενικός γραμματέας του δήμου κ. Ριζάς είχε καταθέσει στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ προτάσεις που στηρίζονται σε νεότερες "προσφορές" για τσιμεντοποίηση του κτήματος από τον μεγαλοεργολάβο, που ουδέποτε τέθηκαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και βεβαίως ουδέποτε εγκρίθηκαν. Ήτοι να επιτραπεί η οικοδόμηση κτιρίου και να δοθεί μόνο μερική αναστολή οικοδομικών εργασιών για τον υπόλοιπο χώρο... Βωβές εποχές. (ΑΥΓΗ 2-12-2001)

 

“Πράσινο” από τη Βάσω για 8ώροφο στο “Θων”
Ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την ανέγερση οκταώροφου κτίσματος σε έκταση 2,2 στρεμμάτων στο κτήμα “Θων”, ενώ αναστέλλεται για εφτά μήνες κάθε οικοδομική εργασία στο τμήμα των περίπου 4 στρεμμάτων, το οποίο θα χαρακτηριστεί ως κοινόχρηστος χώρος και ζώνη πρασίνου με προεδρικό διάταγμα που προωθείται από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Αίτημα των κατοίκων της περιοχής είναι να απαλλοτριωθεί ολόκληρος ο χώρος, η αξία του οποίου υπολογίζεται σε 10 δισ. δραχμές, ώστε να γίνει πράσινο. Η Βάσω Παπανδρέου ανακοίνωσε χθες ότι αποδέχεται τη σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Χωροταξίας-Πολεοδομίας, θέτοντας “τέρμα σε μια μακριά ιστορία”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Επικαλούμενη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, διαβεβαίωσε ότι δεν είναι νόμιμη η παράταση της αναστολής οικοδομικών εργασιών σε ολόκληρη την έκταση για άλλους εφτά μήνες, αφού αυτό θα προκαλούσε προσφυγή του επιχειρηματία Μπ. Βωβού στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ενδεχόμενη αποζημίωσή του. “Αν δεν έπαιρνα αυτή την απόφαση, θα υπήρχε κίνδυνος να χτιστεί ολόκληρο το κτήμα, με τους όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή”, υπογράμμισε. Χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων, καταλογίζοντας ευθύνες για τις διαφορετικές θέσεις που έχει διατυπώσει για το θέμα. “Επί 2,5 χρόνια παίρνει αλλοπρόσαλλες αποφάσεις”, παρατήρησε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρόσθεσε ότι κάθε δήμος που αποφασίζει να μετατρέψει σε πράσινο μια περιοχή πρέπει να διασφαλίζει και τις προϋποθέσεις για την υλοποίησή τους. Διευκρίνισε ακόμη ότι το νέο Σύνταγμα δεν επιτρέπει την επ' αόριστον δέσμευση ιδιωτικών ακινήτων χωρίς την καταβολή αποζημιώσεων σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πρόκειται ουσιαστικά για τη συμβιβαστική πρόταση που είχε παρουσιάσει πριν από περίπου δύο χρόνια ο κ. Βωβός, υποχωρώντας από τα αρχικά σχέδιά του για κατασκευή κτιρίου της τάξης των 16.000 τετραγωνικών. Ο επιχειρηματίας έχει επίσης δεσμευτεί να κατεδαφίσει με δικά του έξοδα την πολυκατοικία στο νούμερο 5 της λεωφόρου Κηφισίας και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, ελευθερώνοντας το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Το νέο κτίριο προβλέπεται να ανεγερθεί στο βάθος του ακινήτου, ενώ στον αδόμητο χώρο έχει σχεδιαστεί για αργότερα η κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ 400 θέσεων. “Εχουμε ανάγκη για χώρους στάθμευσης”, είπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να συνοδεύονται από κυκλοφοριακές μελέτες. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2001

 

"Oι ανάγκες της Αθήνας για άλλη μια φορά τέθηκαν στο περιθώριο. Όποιες δικαιολογίες κι αν επιστρατεύσουν τώρα οι αρμόδιοι, οδηγούν μονάχα στο "διά ταύτα... Βωβός" υπογραμμίζουν το Τμήμα Οικολογίας και η Οργάνωση Αθήνας του Συνασπισμού μετά την απόφαση της υπουργού Β. Παπανδρέου να παρατείνει την αναστολή έκδοσης οικοδομικής άδειας μόνο για ένα τμήμα του ΘΩΝ δίδοντας έτσι το πράσινο φως στον μεγαλοεργολάβο να κτίσει. Σε σχετική ανακοίνωσή του επισημαίνεται ακόμη ότι "άλλος ένας ελεύθερος χώρος της τσιμεντοποιημένης Αθήνας παραδίδεται στα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Το κτήμα ΘΩΝ, μετά από μια απίστευτη διελκυστίνδα και αλλεπάλληλες υπαναχωρήσεις κράτους και δημοτικής αρχής, οδηγείται στο τσιμέντο. Τη βασική ευθύνη φέρει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Η απόφαση της κ. υπουργού δείχνει εγκλωβισμό και ομηρεία στις λαθεμένες αποφάσεις και χειρισμούς του προκατόχου της. Ο κ. Αβραμόπουλος και η πλειοψηφία του δήμου, με τη συμβιβαστική τακτική τους, στήριξαν ουσιαστικά τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κ. Βωβού. Σοβαρό μερίδιο ευθύνης έχουν τόσο το υπουργείο Υγείας, που επέτρεψε την εκποίηση περιουσίας δημοσίων ιδρυμάτων, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, που δεν παρενέβη για τη προστασία του ναϊσκου του Αγίου Νικολάου - έργου τέχνης". Τις παραπέρα ενέργειές τους για το κτήμα ΘΩΝ θα ανακοινώσουν σε συνέντευξη Τύπου ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων σήμερα στη μία το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 7ου διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, Πανόρμου 59. (ΑΥΓΗ 6-12-2001)

 

Μια ακόμα μάχη θα δοθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την διάσωση του πολύπαθου κτήματος ΘΩΝ που απειλείται με οικοπεδοποίηση από την κρατική αδιαφορία και τις κυβερνητικές παλινωδίες. Ο πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου με την οποία μέρος του περίφημου κτήματος δίδεται για ανοικοδόμηση στην εταιρεία του Μπ. Βωβού. Όπως υποστηρίζει στην προσφυγή του ο Σύλλογος η υπουργική απόφαση της 3.12.2001 ελήφθη κατά παράβαση των συνταγματικών επιταγών για την προστασία της πολεοδόμησης, του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας, του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού και της νομοθεσίας για τη βιώσιμη οικιστική ανάπτυξη. ΑΥΓΗ 16-1-2002

 

Λύπη και αγανάκτηση εκφράζει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων "για τον τηλεοπτικό βιασμό της αλήθειας για το κτήμα ΘΩΝ και των θέσεων και του αγώνα του Συλλόγου μας" στην τηλεοπτική εκπομπή "Πρωταγωνιστές" της ΝΕΤ της 5.2.2002. Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι η κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Σύλλογο και αντ' αυτού "μετέρχεται απαράδεκτες μεθόδους και διακατέχεται από αντιπεριβαλλοντική και αντιανθρώπινη νοοτροπία τη στιγμή που είναι αρμόδια για τον κρίσιμο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής". Σε σχετική ανακοίνωση αντικρούουν τους ισχυρισμούς που προέβαλε η ΥΠΕΧΩΔΕ υπογραμμίζοντας ότι "επανέλαβε τις γνωστές αστήρικτες απόψεις για το κόστος απόκτησης από την πολιτεία αυτού του χώρου όταν γνωρίζει πως οι εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων είναι πολύ μικρότερες. Ας παρουσιάσει δημόσια τα στοιχεία βάσει των οποίων για την απόκτηση ενός στρέμματος απαιτούνται 6-8 δισ. Ανέφερε ψευδώς ότι το τμήμα που κτίζεται είναι περίπου 1 στρέμμα, όταν από την οικοδομική άδεια αποδεικνύεται ότι το κτίριο που σχεδιάζεται αντιστοιχεί σε οικόπεδο 2,2 στρεμμάτων το οποίο καταλαμβάνεται ολόκληρο από πενταώροφο υπόγειο γκαράζ. Ανέφερε ψευδώς ότι είναι εξασφαλισμένα 4 στρέμματα για κοινόχρηστο πράσινο, ας δώσει τα στοιχεία που το αποδεικνύουν. Κατηγόρησε ως λαϊκιστές όσους με πλήρως τεκμηριωμένες επιστημονικά προτάσεις αγωνίζονται να εφαρμοστούν τα εγκεκριμένα σχέδια και να σωθεί ο τελευταίος αδόμητος χώρος στο κέντρο των Αμπελοκήπων. Επεχείρησε να παραλληλίσει περιοχές με συντελεστή 1,8 με τις πυκνοδομημένες κεντρικές περιοχές της Αθήνας όπως οι Αμπελόκηποι, με διπλάσιο συντελεστή. Αποσιώπησε το γεγονός ότι από το ΥΠΕΧΩΔΕ οι διαδικασίες για την τροποποίηση του σχεδίου άρχισαν πριν από τρία χρόνια, πριν ξεκινήσει ο κ. Βωβός να αγοράζει τις ιδιοκτησίες δημοσίων ιδρυμάτων, και δεν τελείωσαν ακόμη. Θα αποδώσει ευθύνες γι' αυτό το γεγονός;" Ο σύλλογος ζητεί την παρέμβαση του πρωθυπουργού, ώστε να γίνει όλος ο χώρος πράσινο και όχι πρασιών για τα κτίρια του Βωβού που προωθεί το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη ζητούν από τον δήμαρχο την άμεση διακοπή των οικοδομικών εργασιών και την ανάκληση της αμφιβόλου νομιμότητας οικοδομικής άδειας που εξέδωσε η πολεοδομία για την κατασκευή μεγαθηρίου 8.000 τ.μ. και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να αγωνίζονται προκειμένου να αποτραπεί η τσιμεντοποίηση του ΘΩΝ. (ΑΥΓΗ 9-2-2002)

 

Οι εργασίες στο κτήμα του Θων ξεκίνησαν. Οι μπουλντόζες του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού σκάβουν το χώρο, όπου θα χτιστεί το νέο μεγαθήριο, κάτοψης 1.150 τετραγωνικών μέτρων και ύψους 27 μέτρων - αντίστοιχο εννιαώροφης πολυκατοικίας. Κυβέρνηση και Δήμος Αθηναίων παρακολουθούν τις εξελίξεις, που οι ίδιοι - με τις κατά καιρούς κινήσεις τους - προδιέγραψαν. Την ίδια ώρα, η “Συμπαράταξη για την Αθήνα” προχωρά σε αγωνιστική απάντηση. Διοργανώνει αύριο στις 6.30 μ.μ. στο κτήμα Θων συγκέντρωση και πορεία, όχι μόνο για το συγκεκριμένο χώρο, αλλά και για όλους τους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, που κινδυνεύουν να χαθούν. Οι κάτοικοι συνεδρίασαν αργά χθες το βράδυ για να σταθμίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ο Μπ. Βωβός, με την 141/2002 οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας, έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση του μοναδικού ελεύθερου χώρου των Αμπελοκήπων. Ηδη, τα εκσκαπτικά μηχανήματα της εταιρίας του έχουν σκάψει το χώρο, στον οποίο θα χτιστεί το νέο γυάλινο μεγαθήριο. Ο Β. Ριζάς, γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων, ισχυρίστηκε στο “Ρ” ότι ο δήμος δεν μπορούσε να καθυστερήσει παραπέρα την άδεια του Μπ. Βωβού. Είπε, επίσης, πως ο δήμος προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της αποφάσεως της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, σύμφωνα με την οποία ο Μπ. Βωβός μπορούσε να οικοδομήσει μέρος του οικοδομικού τετραγώνου. Ισχυρίστηκε, τέλος, πως ο δήμος δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο για το θέμα. Η διοίκηση του δήμου, όμως, με τις συνεχείς παλινωδίες της - η πιο χαρακτηριστική είναι αυτή του περασμένου Απρίλη, οπότε αποδέχτηκε την πρόταση Βωβού - έδωσε “πάτημα” για να γίνουν πράξη τα σχέδια του επιχειρηματία. Η κυβέρνηση, από την άλλη, παρέδωσε, στην ουσία, το κτήμα Θων, σε μια πρωτοφανή - μαζί με το δήμο - “συμπαιγνία”, όπως κατά καιρούς την έχουν ονομάσει κάτοικοι, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της Αθήνας. Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, βρίσκονται πλέον οι κάτοικοι της περιοχής, που έχουν για συμπαραστάτη τη “Συμπαράταξη για την Αθήνα”. Ο Μ. Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της “Συμπαράταξης”, δήλωσε στο “Ρ”: “Η Συμπαράταξη καταδικάζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση της δημοτικής αρχής, η οποία, με διαδικασίες "εξπρές", έδωσε εδώ και μια βδομάδα την άδεια για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών στο χώρο του Θων”. Παράλληλα, κάλεσε όλους τους δημότες της Αθήνας να αγωνιστούν για τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της πόλης που απειλούνται. Τέλος, ο δημοτικός σύμβουλος σημείωσε πως η “Συμπαράταξη” αγωνίζεται “για να βγάλουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι της πρωτεύουσας τα δικά τους πολιτικά συμπεράσματα, από τη στάση της δημοτικής αρχής (ΝΔ - ΚΕΠ) και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ενόψει, μάλιστα, και των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών”. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 14-2-2002 )

 

“Κυβέρνηση και δήμος τσιμέντωσαν το ΘΩΝ”. Στην κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της Αθήνας επιρρίπτει τις ευθύνες για την τσιμεντοποίηση του κτήματος ΘΩΝ, η δημοτική κίνηση “Συμπαράταξη για την Αθήνα”. Η εν λόγω κίνηση διοργανώνει την προσεχή Παρασκευή στις 6.30 το απόγευμα συγκέντρωση στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας (κτήμα ΘΩΝ), ζητώντας:
* Την απαλλοτρίωση του κτήματος ΘΩΝ και των άλλων ελεύθερων χώρων της Αθήνας, ώστε να γίνουν πράσινο και σχολεία.
* Να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο όνομα της Ολυμπιάδας του 2004 και να αναβαθμιστεί το ελάχιστο πράσινο της πρωτεύουσας στα υπάρχοντα πάρκα και άλση. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι:
“Ενας ακόμη ελεύθερος χώρος, αυτός του κτήματος ΘΩΝ, παραδόθηκε στην τσιμεντοποίηση από τη “Βωβή Πολιτεία". Ετσι, έπεσε και το τελευταίο "φύλλο συκής" για την κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή, όσον αφορά την πολιτική τους για το περιβάλλον. Η απόφαση της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στις 4/12/2001, με την οποία "παρέδωσε επισήμως" το υπόλοιπο ΘΩΝ στον μεγαλοεπιχειρηματία Βωβό, ήρθε να ολοκληρώσει το "έργο" της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο με την απόφασή του στις 2/4/2001 άνοιξε το δρόμο στην τσιμεντοποίηση του χώρου”. Η “Συμπαράταξη για την Αθήνα” υποστηρίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων είναι να παραδώσουν τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους της Αθήνας που ασφυκτιά, στα μεγάλα συμφέροντα και την τσιμεντοποίηση, με αφορμή και την Ολυμπιάδα του 2004 (Γουδί, Προσφυγικά, Πάρκο Ριζάρη, Αττικό Αλσος, Πεδίον Αρεως, Πάρκο Ελευθερίας κ.λπ.). (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2002)

 

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η αναστολή κατά της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ που επιτρέπει την οικοδόμηση του κτήματος Θων στους Αμπελόκηπους.Την αίτηση είχε καταθέσει ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελόκηπων και ζητούσε να ανασταλεί η υπουργική απόφαση (3.12.2001) με την οποία παρατάθηκε η απαγόρευση χορήγησης οικοδομικών αδειών μέχρι τις 26 Μαΐου 2002, αλλά μόνο για τμήμα και όχι για το σύνολο του κτήματος. Στην επιτρεπόμενη έκταση, στην οποία βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1979, πρόκειται να ανεγερθεί κτίριο 1.150 τ.μ. από την εταιρεία του Μπ. Βωβού.
Οι δικαστές απέρριψαν την αναστολή, κρίνοντας ότι δεν θα επέλθει βλάβη από την υπουργική απόφαση, αλλά με την έκδοση της οικοδομικής άδειας. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/02/2002)

 

ΕΛΑΒΕ τελικά την οικοδομική άδεια για την ανέγερση κτιρίου 1.000 τ.μ. στο κτήμα Θων, που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας, η τεχνική εταιρεία Μπάμπης Βωβός Α.Ε., η οποία μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει και τις σχετικές εργασίες. Η οικοδομική άδεια που δόθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ φέρει την υπογραφή της υφυπουργού Ροδούλας Ζήση και αφορά το τμήμα εκείνο του οικοπέδου για το οποίο δεν παρατάθηκε η αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών -από το ίδιο υπουργείο- ώς το Μάιο του 2002.
Ο δρόμος για την ανέγερση του κτιρίου άνοιξε στις 15/2/2002, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απορρίψει το αίτημα του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, ο οποίος ζητούσε η αναστολή χορήγησης οικοδομικής άδειας να ισχύει για όλο το κτήμα και όχι για μέρος αυτού.
Υπενθυμίζεται ότι η προοπτική ανέγερσης κτιρίου στο εν λόγω κτήμα, όπου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο από το 1979, είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση σημαντικής μερίδας κατοίκων της περιοχής. Μάλιστα, το 1999 το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων είχε εγκρίνει πρόταση για τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στο κτήμα, ενώ πέρυσι η εταιρεία Μπάμπης Βωβός υπέβαλε τη δική της πρόταση στο δήμο για τη δημιουργία χώρων πρασίνου με την παράλληλη κατασκευή κτιρίου σε τμήμα του κτήματος.

Οσον αφορά τα αποτελέσματα της Μπάμπης Βωβός για το 2001, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 110 εκατ. ευρώ (37 δισ. δρχ.) και τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 50 εκατ. ευρώ (17,2 δισ. δρχ.). (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 03/03/2002) 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου 15, Τ.Κ. 115 23 Τηλ/Φαξ: 64.57.730

Αμπελόκηποι 28 - 5 - 2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κτήμα Θων: Κάποιος να τους μαζέψει

 

Άνθρακες ο θησαυρός. Η "δωρεά" Βωβού κατέληξε επαχθής και χωρίς νομική βάση οικονομική συναλλαγή του ΥΠΕΧΩΔΕ με τον ΒΩΒΟ.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να προχωρήσει η μερική ανοικοδόμηση (βλέπε τσιμεντοποίηση), του υπόλοιπου αδόμητου τμήματος του κτήματος ΘΩΝ, ζήτησε από τον Βωβό να δεσμευθεί με συμβολαιογραφικό έγγραφο ότι δεν θα ζητήσει χρηματική αποζημίωση για την παραχώρηση σε κοινή χρήση και για τη μετατροπή σε κοινόχρηστο χώρο τμημάτων του Θων.

Και ενώ η τροποποίηση του σχεδίου ολοκληρώνεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, κομμένη και ραμμένη στις επιθυμίες του επιχειρηματία, με την 6026 συμβολαιογραφική δήλωση ο Βωβός έθεσε όρους προκειμένου να αποδεχθεί τα παραπάνω. Όμως, οι όροι αυτοί είναι χωρίς νομική βάση, έρχονται σε σύγκρουση με την ισχύουσα νομοθεσία και υποχρεώνουν το ΥΠΕΧΩΔΕ σε δυσανάλογα μεγάλη οικονομική επιβάρυνση σε σχέση με το αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, ο Βωβός:

1. Ζητά να μη αποδοθεί σε κοινή χρήση ένα μέρος του ακάλυπτου χώρου επειδή επιθυμεί στον χώρο αυτό να τοποθετήσει τη ράμπα του υπόγειου ιδιωτικού γκαράζ που κατασκευάζει σ΄ ολόκληρη την έκταση του οικοπέδου (2.200μ2 περίπου). Η ράμπα δεν μπορεί να κατασκευαστεί γιατί σύμφωνα με το άρθρο 12.6 του ΓΟΚ, που εφαρμόζεται ρητά στη δεδομένη περίπτωση, η έκταση παραχωρείται για αποκλειστική χρήση πεζών.

2. Αποσιωπά την προγενέστερη δέσμευσή του ότι δεν θα απαιτήσει επιπλέον δόμηση (ξεπερνά τα 2.000μ2) για το τμήμα του ακαλύπτου που θα παραχωρήσει σε κοινή χρήση. Μήπως επιδιώκεται η αξιοποίηση αυτής με μεταφορά της σε άλλο οικόπεδο ή με άλλον τρόπο;

3. Η παραχώρηση του ρυμοτομούμενου τμήματος γίνεται "υπό την αίρεση ότι για το τμήμα αυτό θα εκδοθεί τίτλος μεταφοράς συντελεστή δόμησης (Σ.Σ. πρόκειται για 8.000μ2) με δυνατότητα μεταφοράς σε οποιονδήποτε Δήμο της Περιφέρειας Αττικής".           

Σήμερα, όμως, δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να καλύψει αυτό. Ακόμη και το Σχέδιο Νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα δεν προβλέπει την μεταφορά Σ.Δ. από ένα δήμο σε άλλον, ενώ παράλληλα προβλέπει ότι η έγκριση της μεταφοράς είναι αρμοδιότητας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.       

Τι προσδοκά άραγε ο επιχειρηματίας; Να κτίσει τελικά και το υπόλοιπο του κτήματος Θων ή να υπαγορεύσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ τους όρους του για την τελική διατύπωση του Σχεδίου Νόμου με την απειλή να ανοικοδομηθεί ολόκληρο το Θων;     

Με ποιο δικαίωμα το ΥΠΕΧΩΔΕ, αποδεχόμενο τους όρους Βωβού, θα δεσμεύσει εκ των προτέρων τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση υπέρ της ανοικοδόμησης, όταν το Νομαρχιακό Συμβούλιο έχει αποφασίσει υπέρ της δημιουργίας πρασίνου σ΄ ολόκληρο το ΘΩΝ;

4. Αποσιωπάται η ρητή δέσμευση Βωβού, που δόθηκε προκειμένου να συναινέσει το ΥΠΠΟ στην κατεδάφιση της πολυκατοικίας Κηφισίας 5, σύμφωνα με την οποία θα αναλάμβανε ο ίδιος το κόστος (4,4 εκατ. ευρώ) της απαλλοτρίωσης ή αγοράς και κατεδάφισης της πολυκατοικίας, δήθεν για να αναδειχθεί ο ναός.

Σήμερα ο Βωβός αγνοεί και αυτή τη δέσμευσή του, δεδομένου ότι η υπό έγκριση τροποποίηση σχεδίου πόλεως προβλέπει τη δημιουργία κοινόχρηστου χώρου πρασίνου στη θέση της πολυκατοικίας. Γι' αυτό επιδιώκεται η έκδοση νέας απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για να απαλλαγεί και επίσημα αυτής της δέσμευσης;

            Θα αναλάβει η κα Παπανδρέου την απαλλοτρίωση της πολυκατοικίας; Με ποια χρήματα; Με αυτά που θα διέθετε ο προκάτοχός της κ. Λαλιώτης για την απαλλοτρίωση του ΘΩΝ;

            Τι προσδοκά άραγε η κα Παπανδρέου; Τον δημόσιο έπαινο για τη συναλλαγή που επέλεξε; Γιατί πληρώνει με δημόσιο χρήμα για να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι που πρακτικά μόνο σαν πρασιές για τα κτίρια Βωβού θα μπορούν να λειτουργήσουν;

            Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων θα αγνοήσει τις καταγγελίες για τη διάτρητη οικοδομική άδεια που έχει εκδώσει η Πολεοδομία του Δήμου για να χτίσει ο Βωβός το ΘΩΝ;

            Γιατί δεν επιβάλει την ανάκληση αυτής της παράνομης διοικητικής πράξης;

            Η Επιτροπή Δημοτικών Συμβούλων που έχει συσταθεί γι΄ αυτό το θέμα γιατί αδρανεί ενώ όλοι γνωρίζουν ότι η άδεια επιβάλλεται να ανακληθεί;

Τι θα κάνει η ΕΥΔΑΠ; Θα συνεχίσει να εκποιεί κομμάτι - κομμάτι στον Βωβό τη δημόσια γη (παλιό ρέμα), που, κακώς, θεωρεί ότι της ανήκει;

            Απευθυνθήκαμε στον Πρωθυπουργό ζητώντας την παρέμβασή του. Δεν πήραμε απάντηση.

            Ο Σύλλογός μας συνεχίζει τον αγώνα με όλα τα μέσα που διαθέτει για να γίνει ολόκληρο το αδόμητο τμήμα του ΘΩΝ κοινόχρηστο πράσινο. Είναι η μοναδική ευκαιρία για να ανασάνει η πολύπαθη περιοχή του Κέντρου των Αμπελοκήπων.

            Ας το ξανασκεφτούν οι "ιθύνοντες". Έχουν καιρό, ακόμη και τώρα, να αλλάξουν τις εγκληματικές, για τους Αμπελοκήπους και για ολόκληρη την Αθήνα, επιλογές.

            Αλλιώς, μήπως χρειάζεται κάποιος να τους μαζέψει;

Η συντονιστική επιτροπή για τους Ελεύθερους Χώρους αποφάσισε να πραγματοποιήσει συγκέντρωση την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2002 ώρα 19:30 που είναι παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος στα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας. Ο σύλλογος κέντρου Αμπελόκηπων θα συμμετάσχει ξεκινώντας την ίδια ώρα με προσυγκέντρωση στο κτήμα Θων και πορεία προς ΥΠΕΧΩΔΕ με όλους τους υπόλοιπους φορείς.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ               Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ                Φ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ           Λ. ΓΛΥΝΟΣ

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου 15, Τ.Κ. 11523 Τηλ: 64.57.730

22 - 5 - 2002

Προς τα μέλη της Επιτροπής Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αθηναίων για το Θων

Κύριοι Σύμβουλοι μέλη της Επιτροπής για το Θων,

από τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές καταγγελίες μας προς τον Δήμαρχο, το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμο γενικότερα, πιστεύουμε ότι έχει γίνει σαφές ότι στο Θων συντελείται ένα έγκλημα κατά της πόλης και των κατοίκων της Αθήνας με πρώτα και άμεσα θύματα εμάς που ζούμε στην κεντρική περιοχή των Αμπελοκήπων.

            Η συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής σας, την κρίσιμη αυτή στιγμή, δίνει τη δυνατότητα διεξόδου από το αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε όλοι βρεθεί, και δρομολόγησης της αναγκαίας και ουσιαστικής λύσης του προβλήματος.

            Όπως υποστηρίξαμε και προφορικά, με την παρέμβασή μας κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η απάντηση της Διεύθυνσης στα καταγγελλόμενα από τον Σύλλογο δεν αποτρέπει ούτε ακυρώνει το αίτημά μας αλλά και την υποχρέωση για ανάκληση της 141/02 οικοδομικής άδειας. Η άδεια αυτή δεν έχει εκδοθεί σε οικόπεδο, όπως επιβάλλεται από τις διατάξεις για τον τρόπο έκδοσης αδειών. Σήμερα, μετά τη σύνταξη μιας σειράς μεταγενέστερων, σε σχέση με την ημερομηνία έκδοσης της αδείας, συμβολαίων, δεν έχει δημιουργηθεί οικόπεδο στον χώρο ο οποίος ανοικοδομείται. Σ' αυτόν έχει συμπεριληφθεί, χωρίς να υπάρχει τέτοιο δικαίωμα, τμήμα του παλαιού ρέματος. Δεν αναφερόμαστε στο τμήμα που έχει ήδη πωληθεί (παρανόμως κατά την άποψή μας) από την ΕΥΔΑΠ στην εταιρεία Βωβού, αλλά σε δεύτερο τμήμα, στο ΝΔ άκρο του κτήματος Θων, για το οποίο δεν έχει γίνει καμιά δικαιοπραξία και παραμένει δημόσια γη. Η ύπαρξη και δεύτερου τμήματος του ρέματος στον υπό ανοικοδόμηση, με την 141/02 οικοδομική άδεια, χώρο αναφέρεται στην από 21-2-2002 έκθεση του Αντιπροέδρου του Συλλόγου την οποία έχουμε υποβάλει στην Υπηρεσία από τότε.

            Η μη ύπαρξη οικοπέδου γεννά μια σειρά προβλημάτων που περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση: Τα συμβόλαια αγοράς του κτήματος Θων είναι ανακριβή. Το συμβόλαιο για τις θέσεις στάθμευσης είναι άκυρο. Σημειώνουμε ότι το συμβόλαιο αυτό έχει συνταχθεί μετά την έκδοση της οικοδομικής άδειας παρόλο που ρητή υποχρέωση από το νόμο είναι να έχει συνταχθεί και μεταγραφεί πριν από την έκδοση της άδειας.

            Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε σε άλλα θέματα γιατί θεωρούμε ότι με όσα προηγουμένως αναφέραμε καθίσταται προφανής και αναγκαία η ανάκληση της άδειας.

            Παρακάμπτουμε το όποιο πρόβλημα ευθυνών ή μη των υπηρεσιών ή των υπαλλήλων για τη σημερινή κατάληξη. Το θέμα αυτό πρέπει να διερευνηθεί με τις αρμόζουσες διαδικασίες.

Πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο η επιτροπή σας να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ουσία του θέματος, δηλαδή στο πώς υπό τις σημερινές συνθήκες μπορεί να καταστεί πραγματικότητα η ομόφωνη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έχει κατοχυρωθεί με σχετική απόφασή του, για δημιουργία χώρου πρασίνου σ΄ ολόκληρο το αδόμητο τμήμα του οικοδομικού τετραγώνου Θων.

            Η συνδρομή στο θέμα αυτό της θεσμοθετημένης Επιτροπής Σχεδίου Πόλεως του Δήμου νομίζουμε ότι είναι αναγκαία και πρέπει να ζητηθεί άμεσα.

            Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και συνεργασία.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                       Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ

Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ               Φ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ

 

Σοβαρό τραυματισμό εικοσάχρονου σε πτώση από ύψος 12 μέτρων καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων, που συνέβη τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή στο κτίριο της Εταιρείας Βωβού στην οδό Κηφισίας και Αμπελοκήπων (εκεί όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος η Ο.Ε. Αθήνα 2004). Όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, ενώ "η Πολεοδομία του Δήμου Αθηναίων κωφεύει και εθελοτυφλεί στις αλλεπάλληλες σοβαρές καταγγελίες μας, καταγγέλλουμε την εγκληματική παραβίαση της πολεοδομικής νομοθεσίας για την ασφάλεια του κτιρίου από τους υπεύθυνους της εταιρείας. Συγκεκριμένα, το στηθαίο στην ταράτσα από την οποία έπεσε ο άτυχος νέος έχει ύψος μόλις 35 εκατοστά αντί ενός μέτρου όπως επιτάσσει το Άρθρο 15 του Κτιριοδομικού Κανονισμού". Ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει τόσο από την Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας όσο και από το ΥΠΕΧΩΔΕ να ελεγχθούν οι αυθαιρεσίες στο κτίριο τις οποίες έχει υποδείξει. Επίσης έχει προσφύγει στον εισαγγελλέα και στον Συνήγορο του Πολίτη και αναρωτιέται "μετά από αυτό το τραγικό γεγονός θα ενδιαφερθεί κανείς να εφαρμοστεί ο νόμος για την προστασία των πολιτών, ή θα συνεχισθούν οι 'ανθρωποθυσίες στον βωμό του Βωβού;'". (Αυγή 26-6-2002 )

 

Ναι του ΣτΕ στον Βωβό για το Θων

Απόφαση που επιτρέπει στην κατασκευαστική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής άδειας και στην ανέγερση κτιρίου στο κτήμα Θων στους Αμπελοκήπους εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Ε' Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε νόμιμη την πράξη του ΥΠΕΧΩΔΕ, που άναψε το "πράσινο φως" για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, ανακαλώντας προηγούμενη αναστολή χορήγησης άδειας για ένα τμήμα του επίμαχου τετραγώνου. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, η αναστολή οικοδομικών αδειών, όπως ζητούσαν οι κάτοικοι που προσέφυγαν σε αυτό, δεν είναι απαραίτητο να αφορά ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο αλλά μόνο σε τμήμα του, ενώ δεν έχει σημασία εάν είχαν διακοπεί ή όχι οι οικοδομικές άδειες για όλο το τετράγωνο. Απορρίφθηκε έτσι ο ισχυρισμός ότι όταν τροποποιηθεί το σχέδιο πόλης θα έχει δημιουργηθεί στο επίμαχο οικοδομικό τετράγωνο κατάσταση που δεν θα επιτρέπει τροποποιήσεις. Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ο πολιτιστικός και περιβαλλοντικός σύλλογος κέντρου Αμπελοκήπων, ο οποίος δεν αποκλείεται να προσφύγει εκ νέου ζητώντας την ακύρωση της οικοδομικής άδειας που τυχόν θα εκδοθεί. Το ΣτΕ πάντως δεν εξέτασε τον ισχυρισμό του συλλόγου, ότι κάτω από το κτήμα Θων υπάρχει ρέμα, επειδή αυτός έχει σχέση με το ρυμοτομικό σχέδιο και όχι με τη νομιμότητα της απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/07/2002)

 

Το παράπονο μιας πολυκατοικίας δίπλα στο κτήμα Θων
Αν οι πολυκατοικίες είχαν φωνή, θα μπορούσαν να διηγηθούν με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες την αμαρτωλή ιστορία της πρωτεύουσας. Ενδεχομένως, όμως, να “έκαναν την πάπια”, αφού επηρέασαν καθοριστικά την αποκρουστική, τσιμεντένια ταυτότητά της.
Υπάρχει παρ' όλα αυτά μια πολυκατοικία, στον αριθμό 5 της Κηφισίας, που θέλει να μιλήσει. Εδώ και χρόνια κραυγάζει το δίκιο της, άρρηκτα δεμένο με τη σωτηρία ενός απ' τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας, του κτήματος Θων, που ήδη “τσιμετοποιείται”.
Τους τελευταίους μήνες στα διαμερίσματα και τα γραφεία της δίνει λαϊκές απογευματινές το θέατρο του παραλόγου. Και βγαίνει απ' τα ρούχα της, αφού κάποιοι προσπαθούν να την ξεριζώσουν εκ θεμελίων. Ας της δώσουμε, όμως, το λόγο:
“Χτίστηκα γύρω στα 1965, στην καρδιά των Αμπελοκήπων. Την εποχή εκείνη οι πολυκατοικίες αποτελούσαν σύμβολο πολυτέλειας και οι κάτοικοι των νεοκλασικών που με περιέβαλλαν ζήλευαν τους τυχερούς που θα έμεναν στα διαμερίσματά μου. Αλλωστε εργολάβοι και μηχανικοί έδιναν ακόμη βαρύτητα στη λειτουργικότητα των κοινόχρηστων χώρων, στο φωτισμό και τον αερισμό και δεν είναι τυχαίο που κτίσματα παρόμοια με εμένα διδάσκονται στα πολυτεχνεία όλης της χώρας ως πρότυπα αστικής αρχιτεκτονικής.
”Συνόρευα απ' όλες τις πλευρές με το κτήμα Θων, μια έκταση 8 περίπου στρεμμάτων που περιείχε μια παλιά έπαυλη και ένα εκκλησάκι κτισμένο σε σχέδια του Τσίλερ. Οσο περνούσαν τα χρόνια και οι Αμπελόκηποι, όπως ολόκληρη η Αθήνα, κατακλύζονταν από εκατοντάδες κακέκτυπά μου, το κτήμα Θων απέμεινε ο μοναδικός ελεύθερος χώρος της περιοχής.
”Την περίοδο της δικτατορίας δεν τελεσφορεί, λόγω της αντίδρασης των κατοίκων, η οικοδόμηση ξενοδοχείου στο βόρειο τμήμα του Θων, που χαρακτηρίζεται αργότερα χώρος πρασίνου από δήμο και πολιτεία, πλην όμως η διαμόρφωσή του μένει στα χαρτιά.
”Στα μέσα της δεκαετίας του '90 ο Μπ. Βωβός κτίζει στα 4 στρ. της βόρειας πλευράς 16.500 τ.μ., όπου σήμερα στεγάζονται το σουπερμάρκετ "Καρφούρ" και η ΓΓΑ. Οι κάτοικοι των Αμπελοκήπων ξεκινούν αγώνα για να σώσουν το νότιο τμήμα του κτήματος στη συμβολή Κηφισίας και Αλεξάνδρας. Συγκεντρώνουν 10.000 υπογραφές, διοργανώνουν συγκεντρώσεις, αλλά -φευ!- όλα εις μάτην. Ο Βωβός αγοράζει τμηματικά το σύνολο της έκτασης και προτείνει την οικοδόμησή του. Στις μελέτες εγώ δεν υπάρχω!
”Παρά τις διαβεβαιώσεις υπουργών και δημάρχων, ότι το Θων θα διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και αναψυχής, εκδίδεται η άδεια οικοδόμησης του Θων.
”Ολον αυτό τον καιρό ο Μπ. Βωβός με δεκάδες εξώδικες δηλώσεις διαβεβαιώνει τους ιδιοκτήτες μου ότι θα αποζημιωθούν και με το παραπάνω στο νέο κτίριο. Εκείνοι τις αντιμετωπίζουν διστακτικά και τάσσονται στο πλευρό των κατοίκων.
”Μόλις όμως αρχίζει η οικοδόμηση του "μεγαθήριου", ο Βωβός με νέο εξώδικο αρνείται τις δεσμεύσεις του, με το πρόσχημα ότι θα χτίσει λιγότερα μέτρα απ' ό,τι υπολόγιζε. Σήμερα δηλώνει στους εμβρόντητους ενοίκους μου ότι δεν τον ενδιαφέρω καθόλου, αφού όμως έχει εξασφαλίσει, με προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε στις 29 Αυγούστου, την αλλαγή του ρυμοτομικού σχεδίου που προβλέπει την κατεδάφισή μου.
”Οι ιδιοκτήτες μαγαζιών, γραφείων και διαμερισμάτων που με κατέχουν θα ζημιωθούν, καθώς το τίμημα της απαλλοτρίωσης θα υπολείπεται σημαντικά της πραγματικής αξίας των ακινήτων τους.
”Πού ακούστηκε αλήθεια να γκρεμίζεται ένα οίκημα με μόνο σκοπό την αναβάθμιση της περιουσίας του γείτονα; Ή, ακόμη χειρότερα, να γκρεμιστεί κτίριο 200 τ.μ. για να γίνει πράσινο, τη στιγμή όπου ακριβώς δίπλα οικοδομούνται 10.000 τ.μ. σε χώρο που το πράσινο ήταν επιβεβλημένο; Αλλά συνήθως οι πολυκατοικίες δεν μιλούν”! (Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 20/10/2002)

 

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ

Βαφτίζουν πάρκο τις... πρασιές των κτιρίων του Βωβού

Το Κτήμα Θων, από ελεύθερος αδόμητος χώρος, έχει μετατραπεί σε τσιμέντο, με την ανοχή της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων, εξυπηρετώντας τα σχέδια του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, ο οποίος οικοδομεί στην περιοχή το δεύτερο μεγαθήριό του, ολοκληρώνοντας το έγκλημα σε έναν ακόμη ελεύθερο χώρο της πρωτεύουσας. Τα παραπάνω τονίστηκαν στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων για το Κτήμα Θων, αλλά και για τους υπόλοιπους ελεύθερους χώρους της περιοχής. Οπως σημείωσαν τα μέλη του Συλλόγου, "το πάρκο που υποσχέθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και ο μεγαλοεργολάβος δεν είναι παρά οι... πρασιές των κτιρίων του". Ο Σύλλογος διεκδικεί τη σωτηρία του τελευταίου μεγάλου ελεύθερου χώρου της περιοχής, έστω και την ύστατη στιγμή. Παράλληλα, θέτει μια σειρά από ερωτήματα στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους υπόλοιπους αρμοδίους. "Θα ελέγξουν ποτέ -σημειώνει ο Σύλλογος - οι προϊστάμενες αρχές (Περιφέρεια, ΥΠΕΧΩΔΕ) τη νομιμότητα της άδειας που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου της Αθήνας για να χτιστεί το κτήμα του Θων;" και συνεχίζει: "Γιατί σιωπούν (σ.σ.: οι αρμόδιοι) για το τεράστιο θέμα της παράνομης πώλησης από την ΕΥΔΑΠ στον Βωβό τμήματος του παλιού ρέματος;".

Αναφορικά με τις προσφυγές του Συλλόγου και των κατοίκων, σημειώθηκε πως αν και σήμερα, Τρίτη, θα εκδικαζόταν στο Διοικητικό Εφετείο η προσφυγή του Συλλόγου για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας για το νέο κτίριο του Μπ. Βωβού, εντούτοις ο μεγαλοεργολάβος "πέτυχε αναβολή της δίκης για την 4η Μαρτίου, ώστε να έχει περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των τετελεσμένων". Την ίδια στιγμή οι μηνυτήριες αναφορές που έχει καταθέσει ο Σύλλογος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του, "εδώ κι ένα χρόνο... βρίσκονται στα συρτάρια των εισαγγελέων και μας είναι άγνωστη η τύχη τους". Και σημειώνουν: "Αραγε εμείς δικαιούμαστε να περιμένουμε "δίκαια δίκη" ή μήπως δε θα υπάρξει καν δίκη;".

Τέλος, στη συνέντευξη ιδιαίτερος λόγος έγινε για το πολυδιασκεδαστήριο που κατασκευάζεται στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας, δίπλα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. "Ο Σύλλογός μας", σημειώνουν οι εκπρόσωποι, "αντιτίθεται στη λειτουργία αυτού του τερατουργήματος, που έχει σοβαρές υπερβάσεις στο ύψος, στην κάλυψη, στη δόμηση και έχουμε ζητήσει την ακύρωση της οικοδομικής άδειας". Η σχετική προσφυγή του Συλλόγου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Απρίλη. (Ριζοσπάστης 21-1-03)

 

Πυρ συλλόγων, κατοίκων για το κτήμα Θων

Φωτογραφικές χαρακτήρισαν τις διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος που τροποποίησαν το ρυμοτομικό σχέδιο, προκειμένου να ανεγερθεί στους Αμπελόκηπους οκταώροφη οικοδομή από την τεχνική εταιρεία του Μπ. Βωβού, οι εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και κατοίκων της περιοχής, κατά τη χθεσινή συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το κτήμα Θων.

Τόνισαν ότι η εταιρεία αθέτησε τη δέσμευσή της για αποζημίωση των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας που πρόκειται να κατεδαφιστεί, ότι οι λεγόμενοι κοινόχρηστοι χώροι δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι ράμπες για το γκαράζ του κ. Βωβού και οι πρασιές στην πρόσοψη του κτιρίου και ζήτησαν να γίνει δεκτή η εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που αποφαίνεται ότι είναι παράνομη η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου αλλά και η οικοδομική άδεια.
Ο εκπρόσωπος της τεχνικής εταιρείας ανέφερε ότι εξυπηρετήθηκαν πρωτίστως τα πολεοδομικά συμφέροντα και δευτερευόντως τα συμφέροντα της εταιρείας, αφού κτίστηκε η μισή έκταση απ' ό,τι δικαιούνταν η εταιρεία με παράλληλη προστασία του ναού του Αγ. Νικολάου που βρίσκεται μέσα στο κτήμα και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Την ίδια επιχειρηματολογία προέβαλε και η πλευρά του ΥΠΕΧΩΔΕ, προσθέτοντας ότι με τη λύση που βρέθηκε εξοικονόμησε χρήματα το Δημόσιο από τις απαλλοτριώσεις και ότι δόθηκαν σε κοινή χρήση 3,5 στρέμματα, χώρος στον οποίο κατέφευγαν τοξικομανείς.
* Πρότυπο συγκρότημα κοινωνικής κατοικίας με ιδιαίτερη ιστορική, αρχιτεκτονική και πολεοδομική σημασία αποτελούν οι οκτώ προσφυγικές πολυκατοικίες στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, γι' αυτό και πρέπει να κηρυχθούν διατηρητέες κατ' επιταγή του Συντάγματος.
Σύμφωνα με την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, κατά τη χθεσινή συζήτηση της υπόθεσης, η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού να μη χαρακτηρίσει διατηρητέες και τις οκτώ πολυκατοικίες δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη και πρέπει να ακυρωθεί. Κατά την κ. Σακελλαροπούλου, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις του νόμου προκειμένου να χαρακτηριστούν στο σύνολό τους οι πολυκατοικίες ως μνημείο που πρέπει να προστατευτεί, σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη σύμβαση της Γρανάδας και τη διακήρυξη του Αμστερνταμ. Γι' αυτό και ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί που προέβαλε ο νομικός εκπρόσωπος του υπουργείου ότι τα κτίσματα βρίσκονται σε κακή κατάσταση και ότι οι ενδεχόμενες επεμβάσεις θα αλλοιώσουν τη μορφή τους καθώς και ότι είναι υψηλό το κόστος επισκευής τους. Στις επίμονες ερωτήσεις της έδρας γιατί κηρύχθηκαν διατηρητέες μόνο οι δύο από τις οκτώ πολυκατοικίες, η διοίκηση δεν μπόρεσε να δώσει πειστική απάντηση. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 08/01/2004)

 

Σχολιάζοντας τη συζήτηση της υπόθεσης Θων στο ΣτΕ, Του Ηλία Γιαννίρη*

Τα τελευταία χρόνια, ενώ η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη πληροφορούσε τον πολίτη πόσο ενδιαφέρεται για την ποιότητα (ποιότητα) ζωής του, η πρακτική της κυβέρνησης αφαιρούσε πολύτιμες ανάσες από τους Αθηναίους και τις χάριζε σε μεγαλοεργολαβικά-εκδοτικά συμφέροντα και σε διάφορους μαστροπούς τέχνης (μουσική-Πάρκο Ελευθερίας, μοντέρνα τέχνη-Ρηγίλλης και Ριζάρη), υγείας (περίπτωση Γουδί), αθλητισμού (Πανελλήνιος, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟ κλπ).

Στις 7 Ιανουαρίου συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας δύο σημαντικές υποθέσεις για την Αθήνα: Του Θων που επί κυβερνήσεων Σημίτη χτίστηκε διαδοχικά με δυο κτίρια από τον μεγαλοεργολάβο της Κηφισίας Μπ. Βωβό, και την κατεδάφιση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της Αλεξάνδρας (μαζί με την ιστορική μνήμη).
Ειδικά για του Θων η ιστορία είναι διδακτικότατη για την πολιτική της κυβέρνησης, που δεσμεύτηκε δημόσια να συνεχίσει ο νέος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.
Το κτήμα Θων βρίσκεται στη γωνία Κηφισιάς και Αλεξάνδρας και η νευραλγική του θέση θα έπρεπε να οδηγήσει την Κυβέρνηση και το Δήμο να μην το αντιμετωπίζει σαν ένα απλό οικόπεδο. Με μια ενδεχόμενη βύθιση της Αλεξάνδρας θα μπορούσε να δημιουργηθεί εκεί η πλατεία Αμπελοκήπων, και ένας νέος ελεύθερος χώρος. Αντί για αυτό, από τα αρχικά 11 στρέμματα (οικοδομικό τετράγωνο 40) ο Μπ. Βωβός πήρε άδεια και έχτισε πάνω από το μισό. Μάλιστα το κτίσμα αποτέλεσε την πρώτη έδρα του "Αθήνα 2004" (Υπ. Πολιτισμού και άλλα Υπουργεία) που ανακάλυψε αργότερα ότι δεν χωράει και μετακόμισε αλλού. Για τα υπόλοιπα 4,5 στρέμματα που είχαν απομείνει τελικά χτίστηκε το ένα στρέμμα, μετά από παλινωδίες, υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από τον μεγαλοεργολάβο, και μια συμπαιγνία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο μεγαλοεργολάβος αγόρασε από δημόσιες εταιρείες (ΕΥΔΑΠ-Υπ. Μεταφορών, Νοσοκομείο Σωτηρία- υπ. Υγείας) τα τμήματα του οικοπέδου που του έλειπαν. Δηλαδή οι διορισμένες από την Κυβέρνηση διοικήσεις πούλησαν στο μεγαλοεργολάβο την περιουσία τους, δηλαδή δημόσια περιουσία. Φυσικά και ο νομικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ κατά την ακρόαση στο ΣτΕ, αρνήθηκε μετά βδελυγμίας ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ του μεγαλοεργολάβου και της διοίκησης. Λες και καθημερινά οι πολίτες, με βάση τη συνταγματική αρχή της ισονομίας, αγοράζουν γη που είναι δημόσια περιουσία από τη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ, την ΕΥΔΑΠ, και από διάφορα κληροδοτήματα με σκοπό να χτίσουν, και τελικά να χτίζουν. Υποθέτουμε λοιπόν ότι δεν υπήρξε διαπλοκή και ότι ξαφνικά ήρθε επιφοίτηση στις Πασοκικές διοικήσεις διαφόρων υπουργείων να πουλήσουν ειδικά τις ιδιοκτησίες που είχαν στου Θων ειδικά στο συγκεκριμένο μεγαλοεργολάβο.
Τι άλλο υποστήριξε ο κυβερνητικός νομικός εκπρόσωπος στο ΣτΕ; Ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ πέτυχε χωρίς δραχμή, με το χτίσιμο του υπολοίπου του Θων από τον Μπ. Βωβό, την ανάδειξη του διατηρητέου ναού του Αγ. Νικολάου (που βρίσκεται ευτυχώς στο κέντρο του Θων γιατί αλλιώς θα είχε χτιστεί όλο το οικοδομικό τετράγωνο). Επομένως απέναντι στο ΣτΕ το Δημόσιο υποστήριξε ότι δεν έχει την υποχρέωση να αναδεικνύει και να προστατεύει τα μνημεία ("δεν έχουμε λεφτά", είπε αρκετές φορές ο νομικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ). Ας σημειωθεί ότι πολλά κληροδοτήματα έχουν περιέλθει στην κυριότητα του δημοσίου με διαθήκες που εκφράζουν τη βούληση των θανόντων να παραμείνουν ελεύθεροι οι χώροι και να μη χτιστούν (Ριζάρη) και αυτή η βούληση των κληροδοτούντων αθετείται από τους σημερινούς διαχειριστές της δημόσιας περιουσίας.
Ο νομικός εκπρόσωπος των εργολάβων υποστήριξε στο ΣτΕ ότι χάρισε αμύθητη περιουσία στο δημόσιο γιατί δεν έχτισε και τα υπόλοιπα 3,5 στρέμματα του Θων (όπου βρίσκεται και ο ναΐσκος), θέση με την οποία συμφώνησε απόλυτα και ο εκπρόσωπος του δημοσίου.
Ιδού λοιπόν ο σοσιαλισμός της Κυβέρνησης Σημίτη: Ο ιδιώτης Μπ. Βωβός έχτισε για να προστατέψει και να αναδείξει ένα μνημείο, κάτι που δεν μπορούσε να το κάνει ως όφειλε το ίδιο το δημόσιο. Μάλιστα, αυτό ο ιδιώτης το έκανε γιατί δεν υπόκειται στους νόμους της αγοράς αλλά γιατί είναι καλός! "Ευτυχώς που πρότεινε κάτι τέτοιο η εταιρεία, και το ΥΠΕΧΩΔΕ άρπαξε την ευκαιρία!" είπε ο νομικός εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ ενώπιον του Δικαστηρίου. Το ΣτΕ άκουσε με προσοχή και θα βγάλει την απόφασή του σύντομα.
Εμείς τι να πούμε; Ευχαριστούμε τη χρηστή διοίκηση του ΠΑΣΟΚ που φροντίζει τόσο καλά τα συμφέροντα των πολιτών, τη δημόσια περιουσία και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Μάλιστα, μια καλή (και σοσιαλιστικότατη όπως φαίνεται) ιδέα θα ήταν να προσφέρουμε στους μεγαλοεργολάβους ότι έχει απομείνει: τον Εθνικό Κήπο, την πλατεία Συντάγματος και φυσικά όλο το λόφο της Ακρόπολης. Αναφέρω αυτά τα τρία γιατί δυσκολεύομαι να βρω ένα κεντρικό ελεύθερο και κοινόχρηστο χώρο στην Αθήνα που να μην έχει ήδη δοθεί σε ιδιώτες. Αυτή την πολιτική Σημίτη δεσμεύτηκε να συνεχίσει ο νέος αρχηγός Γ. Παπανδρέου;

* Ο Ηλίας Γιαννίρης είναι Δρ Πολεοδόμος - Χωροτάκτης, Υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ελεύθερων Χώρων.

ΕΠΟΧΗ 11-1-2004

 

Ε' ΤΜΗΜΑ ΣτΕ: Παράνομα το Π.Δ. που άλλαξε το σχέδιο και η οικοδομική άδεια. Στον αέρα το 8ώροφο

Της ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αυθαίρετη είναι η οκταώροφη οικοδομή που “υψώθηκε” στο κτήμα Θων στους Αμπελόκηπους.

Η “πρόταση” έγινε 8ώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων. Τώρα, που τελείωσε, βγαίνει παράνομοΔυο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας κήρυξαν παράνομα το προεδρικό διάταγμα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο κτήμα Θων, αλλά και την οικοδομική άδεια που επέτρεψε στην τεχνική εταιρεία “Μπάμπης Βωβός” να ανεγείρει 8ώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων και υπόγειο χώρο στάθμευσης στη συμβολή των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας.

Το Ε' τμήμα του ΣτΕ (με αυξημένη επταμελή σύνθεση) έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων της περιοχής και πολιτιστικών συλλόγων υιοθετώντας, με μειοψηφία μόνον ενός μέλους, την εισήγηση της συμβούλου Επικρατείας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Ευθέως τονίζεται στις αποφάσεις (υπ' αριθμ. 3117 - 3118/2004) ότι “η διοίκηση περιόρισε τον προβλεπόμενο κοινόχρηστο χώρο, αποδεχόμενη την πρόταση της κατασκευαστικής εταιρείας με βάση προεχόντως οικονομικά κριτήρια”. Με άλλα λόγια, ο ρυμοτομικός σχεδιασμός έγινε όχι με βάση την αρχή της αναλογικότητας και πολεοδομικά κριτήρια, αλλά για να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα. Κατά την κρίση του δικαστηρίου, ο χαρακτηρισμός τμήματος μόνον του επίμαχου οικοδομικού τετραγώνου ως κοινόχρηστου χώρου δεν έγινε νομίμως, διότι “δεν προκύπτουν οι ειδικοί πολεοδομικοί λόγοι που υπαγόρευσαν την επίμαχη τροποποίηση, η οποία έρχεται σε αντίθεση προς τις παλαιότερες γνωμοδοτήσεις τόσο του ΣΧΟΠ όσο και του δήμου, που είχαν εκδοθεί βάσει πολεοδομικών κριτηρίων”.

Μετά την εξέλιξη αυτή, τόσο το Προεδρικό Διάταγμα όσο και η οικοδομική άδεια βρίσκονται στον “αέρα”. Με δεδομένο, όμως, ότι η πολιτεία δύσκολα προχωρεί σε κατεδαφίσεις, πρέπει να γίνει νέο ρυμοτομικό σχέδιο και να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια.

Οι δικαστές επικρίνουν το γεγονός ότι η πολιτεία επικαλέστηκε αδυναμία να βρει πόρους προκειμένου να απαλλοτριωθεί ο χώρος, “χωρίς καν να προσδιορίζεται η πιθανολογούμενη διάρκεια της αδυναμίας της αυτής”. Με βάση το επιχείρημα αυτό, η διοίκηση ανέκρουσε πρύμναν και ενώ εδώ και περίπου μία εικοσαετία σχεδίαζε να κάνει πάρκο στη συγκεκριμένη βεβαρημένη περιοχή, τελικά ακολούθησε την πρόταση της εταιρείας.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ

Στάση αναμονής τηρεί το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, που θα ζητήσει ολόκληρη την απόφαση και το σκεπτικό του Συμβουλίου της Επικρατείας για να πάρει μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό είναι να προωθηθεί νέο διάταγμα, αφού οι όροι δόμησης που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο είναι πολύ δυσμενέστεροι σε σχέση με αυτούς που έχουν υλοποιηθεί με το κτίριο Βωβού. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/11/2004

 

ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ Να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διάσωσή του

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Αμπελοκήπων καλεί Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή να σταματήσουν την εύνοια προς τον Μπ. Βωβό και να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΣτΕ

Κερδήθηκε μια μάχη στην περίπτωση του κτήματος Θων στους Αμπελόκηπους με τις δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που έκριναν παράνομη την οικοδομική άδεια για το οκταώροφο γρανιτένιο μεγαθήριο του μεγαλοεργολάβου Μπ. Βωβού, καθώς και την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, αλλά ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής θα συνεχιστεί για την πλήρη δικαίωσή τους. Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αμπελοκήπων θέτει την Κυβέρνηση και τη Δημοτική Αρχή ενώπιον των ευθυνών τους για τη σκανδαλώδη εύνοιά τους προς τον μεγαλοεργολάβο Μπ. Βωβό και αναφέρει ότι θα συνεχίσουν “να παλεύουν για τα στοιχειώδη και αυτονόητα δίκαιά τους”.

“Είχαμε απέναντί μας μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, με προσβάσεις στην πολιτική ηγεσία και στη διοίκηση του Κράτους και του Δήμου, συμφέροντα που πλουτίζουν εις βάρος της ποιότητας ζωής μας με την ανοχή και τη στήριξη Κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε την απαράδεκτη Δημόσια και Δημοτική Αρχή”.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος κατηγορεί Κυβέρνηση και Δημοτική Αρχή για την απραξία και αδιαφορία τους. “Αν αυτοί στέκονταν στο ύψος τους, αναφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, αν μπορούσαν να αφουγκραστούν τα δίκαια αιτήματα για καλύτερο περιβάλλον, για καλύτερη ποιότητα ζωής οι μεν, αν έκαναν στοιχειωδώς σωστά τη δουλιά τους οι δε, δε θα χρειαζόταν αυτός ο μακροχρόνιος, επίπονος και εξαντλητικός δικαστικός αγώνας παράλληλα με τις συνεχείς κινητοποιήσεις μας”.

Η κατάσταση, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος των Αμπελοκήπων, είναι αρκετά κρίσιμη. “Γνωρίζουμε ότι δεν είναι ώρα για να θριαμβολογούμε, αναφέρει. Γνωρίζουμε ότι τίποτα δεν τελείωσε. Ισως τώρα αρχίζουν όλα”.

Τέλος, ο Σύλλογος καλεί την Κυβέρνηση και το Δήμο να σταματήσουν να εμπαίζουν τους κατοίκους των Αμπελοκήπων και “να τηρήσουν τη νομιμότητα με βάση τις αποφάσεις του ΣτΕ όσον αφορά το οκταώροφο μεγαθήριο που κατασκευάστηκε στον τελευταίο ελεύθερο αδόμητο χώρο, στην καρδιά των Αμπελοκήπων”.

Βέβαια, το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα κάνει η Πολιτεία μετά τη δικαίωση των αγώνων των κατοίκων της περιοχής. Θα αφήσει και πάλι αυτό το χώρο που είναι ανάσα ζωής για χιλιάδες κατοίκους στον Μπ. Βωβό ή θα εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ;

Ριζοσπάστης 11-11-04

 

“Το κτίριο έχει πλήθος παρανομιών”

Εκτός από την παραβίαση του προεδρικού διατάγματος για τη Β. Σοφίας, το κτίριο του πολυκινηματογράφου στους Αμπελόκηπους, δίπλα στο “Ιπποκράτειο” νοσοκομείο -και όχι τον “Ευαγγελισμό”, όπως εκ παραδρομής γράψαμε στο φύλλο του Σαββάτου- έχει πλήθος παρανομιών, μας ενημέρωσε ο Στ. Δημητριάδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού-Περιβαλλοντικού Συλλόγου κέντρου

Αμπελοκήπων, που κίνησε τη διαδικασία προσφυγών στη δικαιοσύνη και τελικά δικαιώθηκε από το ΣτΕ. Υστερα από καταγγελίες του συλλόγου, μεταξύ άλλων, είχε επιβληθεί πρόστιμο από την Πολεοδομία Αθηνών για την κατασκευή ελικοδρόμιου (!!!) στην ταράτσα του κτιρίου, το οποίο δεν υπήρχε στην οικοδομική άδεια που χορήγησαν οι δημοτικές υπηρεσίες το 2001 και η οποία

κρίθηκε παράνομη από το συνταγματικό δικαστήριο. Ο σύλλογος έχει κερδίσει πριν από δύο μήνες και την προσφυγή για το κτίριο επαγγελματικών χρήσεων στο κτήμα “Θων” και ήδη ετοιμάζει έγγραφες παρεμβάσεις προς το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ και το δήμο, ζητώντας να κηρυχθεί αυθαίρετο και να προχωρήσει η κατεδάφισή του. Χ.ΤΖ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/02/2005

 

επιστροφή

 

Δύο αυθαίρετα στην καρδιά της Αθήνας

Την ύπαρξη δύο αυθαίρετων μεγαθηρίων στο κτήμα Θων (συμβολή Αλεξάνδρας & Κηφισίας) και επί της Β. Σοφίας, δίπλα στο Ιπποκράτειο, υπενθύμισαν στους αρμόδιους ΥΠΕΧΩΔΕ και Δήμο Αθήνας οι εκπρόσωποι του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων, σε συνέντευξη Τύπου, ζητώντας το αυτονόητο. Την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και της κείμενης νομοθεσίας περί αυθαιρέτων. Έχουν ήδη απευθυνθεί στον Δήμο Αθηναίων από τον προηγούμενο μήνα χωρίς να πάρουν απάντηση και για τις δύο περιπτώσεις, ζητώντας να προχωρήσει σε κάθε αναγκαία ενέργεια" που προκύπτει από τη δικαστική ακύρωση αυτών των αδειών, όπως ανάκληση των οικοδομικών αδειών, διακοπή τυχόν παροχής εργοταξιακού ρεύματος, μη έκδοση άδειας λειτουργίας καταστημάτων ή άλλων χρήσεων, εφαρμογή των διατάξεων περί αυθαιρέτων κ.λπ.
Για το κτίριο επί της Βασιλίσσης Σοφίας το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, με την 197/2005 απόφασή του, ακύρωσε τις οικοδομικές άδεις που εξέδωσε η Πολεοδομία του Δήμου Αθήνας. Όσον αφορά το κτίριο Βωβού στο κτήμα Θων, με τις 3117/2004 και 3118/2004 αποφάσεις του ιδίου τμήματος ακυρώθηκαν τόσο η τροποποίηση του σχεδίου πόλης που είχε γίνει με Π.Δ. του ΥΠΕΧΩΔΕ το 2002 όσο και η οικοδομική άδεια 141/30-1-2002. Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου, ο οποίος είχε προσφύγει και στο ΣτΕ, παρουσίασαν γνωμοδότηση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος, η οποία τεκμηριώνει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της διοίκησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ για το κτήμα Θων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ υποχρεούται να τροποποιήσει το ισχύον ρυμοτομικό και να χαρακτηρίσει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο κοινόχρηστο χώρο. Ως εκ τούτου η οικοδομή "καθίσταται αυτομάτως αυθαίρετη και υπόκειται στη διαδικασία περί αυθαιρέτων". Σταυρογιάννη Λελούδα         21/04/2005 Η ΑΥΓΗ

 

επιστροφή

 

«Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις»

Την απόφαση του Πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων να προσφύγει στην Τριμελή Επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ανακοίνωσαν χτες μέλη του σε συνέντευξη Τύπου. Ο λόγος, όπως είπαν, είναι ότι αν και υπάρχουν τέσσερις αποφάσεις του ΣτΕ, για το Θων, τα Προσφυγικά και το πολυσινεμά της Βασ. Σοφίας, οι αρμόδιες αρχές (κυβέρνηση - δήμος Αθήνας) δεν τις εφάρμοσαν.

Ειδικότερα για το Θων, σημείωσαν ότι το κτίριο του μεγαλοεργολάβου Βωβού είναι χωρίς άδεια, αφού το ΣτΕ το έκρινε παράνομο. Ιδιαίτερη αναφορά έκαναν και για τα Κουντουριώτικα. Η «ανάπλαση», είπαν, που εξήγγειλε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, είναι ψευδεπίγραφη. Ο εκπρόσωπος της «Συμπαράταξης», Σωκρ. Λομβάρδος, επισήμανε ότι η μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ δείχνει την πολιτική βούληση να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Ριζοσπάστης 18-1-07

 

 επιστροφή

 

Ο πρωταγωνιστής του θλιβερού επεισοδίου στα ΕΛΤΑ υπόδικος για περίεργο εκβιασμό

Η σκιά των γυάλινων όγκων

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ. ΙΟΣ e-mail

Μια δίκη στο Εφετείο της Αθήνας έδωσε νέα διάσταση στη σκοτεινή ιστορία των παρακρατικών μηχανισμών που προκάλεσαν το θάνατο του συνδικαλιστή των ΕΛΤΑ Μανόλη Γουρνιεζάκη τον περασμένο Οκτώβριο (βλ. Ιός, «Ο "ταχυδρόμος" ξαναχτυπάει», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 28/1/07). Ο Θεμιστοκλής Κονταξής, δηλαδή ο άνθρωπος που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο εκείνο το δραματικό βράδυ κάθισε την περασμένη Δευτέρα στο εδώλιο του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, όπου εκδικαζόταν σε δεύτερο βαθμό η μήνυση του γνωστού επιχειρηματία ακινήτων Μπάμπη Βωβού εναντίον του, με την κατηγορία της «απόπειρας εκβίασης». Η δίκη τελικά αναβλήθηκε. Ετσι ο κ. Κονταξής έχει ακόμα σε βάρος του την πρωτόδικη καταδίκη σε 15 μήνες φυλάκιση.
Από πρώτη άποψη οι δυο ιστορίες δεν σχετίζονται. Στην προκειμένη περίπτωση οι ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Κονταξής τον φέρουν να ζητεί 90 εκατ. από τον επιχειρηματία Μπάμπη Βωβό, με αντίτιμο το σταμάτημα κάθε αντίδρασης από τους κατοίκους των Αμπελοκήπων που επί χρόνια διεκδικούσαν από την πολιτεία να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της και να μην επιτρέψει την οικοδόμηση του κτήματος Θων στη συμβολή των λεωφόρων Κηφισίας και Αλεξάνδρας.
Πώς χτίστηκε το πράσινο
Η υπόθεση του κτήματος Θων είναι μια από τις πιο χαρακτηριστικές για τον τρόπο που χτίζεται η σύγχρονη Αθήνα (www.asda.gr/elxoroi/thon.htm). Οι κάτοικοι της περιοχής, μέσα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανω Αμπελοκήπων διεκδικούσαν από την αρχή της περασμένης δεκαετίας να δημιουργηθεί στο χώρο αυτό ο αναγκαίος πνεύμονας πρασίνου που τόσο λείπει στην πυκνοκατοικημένη συνοικία με τη μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση. Η ονομασία Θων προέρχεται από τον υπασπιστή του Οθωνα Νικόλαο Θων, ο οποίος έκτισε στο χώρο αυτό τη δεκαετία του 1880 μια έπαυλη και ένα ναΐσκο, σε σχέδια του ξεχωριστού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ. Ο μικρός αυτός ναός του Αγίου Νικολάου σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί προστατευόμενο μνημείο.
Με ομόφωνη απόφασή του το 1979 το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας είχε προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου πόλεως και το χαρακτηρισμό του χώρου ως πρασίνου, με την αιτιολογία ότι «η περιοχή δεν έχει επάρκεια τέτοιων χώρων και θα αποτελέσει ένα πνεύμονα για την περιοχή όπου λόγω της μεγάλης κυκλοφοριακής κινήσεως η μόλυνση της ατμόσφαιρας είναι αυξημένη». Ομως η απόφαση αυτή ποτέ δεν υλοποιήθηκε από την πολιτεία. Το 1995 αγοράστηκε η μισή περίπου έκταση του κτήματος από την εταιρεία «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.» και τρία χρόνια αργότερα χτίστηκε το πρώτο οκταώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας ορόφων 15.500 τ.μ. παρά τις διαβεβαιώσεις του δήμου και του ΥΠΕΧΩΔΕ ότι δεν θα συναινούσαν στην οικοδόμηση.
Η δεύτερη φάση της οικοδόμησης πραγματοποιήθηκε το 2002, αφού είχαν πρώτα περιέλθει στην ιδιοκτησία της εταιρείας του κ. Βωβού και άλλα τμήματα του κτήματος. Η νομιμότητα αυτού του δεύτερου οκταώροφου κτιρίου αμφισβητήθηκε από δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2004, αλλά έσπευσε η κυβέρνηση διά του υπουργείου Πολιτισμού να το «νομιμοποιήσει» εκ των υστέρων.

Η δημόσια εικόνα
Μόνιμο επιχείρημα της εταιρείας που προχώρησε στην οικοδόμηση του τετραγώνου είναι ότι προσπάθησε με τον καλύτερο τρόπο να το «αξιοποιήσει». Υπήρχε όμως μονίμως ένα αγκάθι στην προσπάθειά της αυτή: η αντίδραση των κατοίκων και οι υποσχέσεις της πολιτείας (ΥΠΕΧΩΔΕ και δήμος) για ελεύθερο χώρο και πράσινο.
Η κρίσιμη φάση ήταν στα τέλη του 2000 - αρχές 2001, όταν το ΥΠΕΧΩΔΕ εμφανιζόταν να αντιστέκεται στην περαιτέρω τσιμεντοποίηση και ο τότε υπουργός Κώστας Λαλιώτης είχε εκδώσει αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών για το συγκεκριμένο χώρο, ενώ και με δημόσια δήλωσή του είχε δεσμευτεί ότι «το οικόπεδο Θων μετατρέπεται σε ελεύθερο χώρο πρασίνου».
Παρενέβη τότε (23/1/2001) ο κ. Βωβός με πληρωμένες καταχωρίσεις σε όλο τον Τύπο και απευθυνόμενος στον κ. Λαλιώτη υποστήριξε ότι όλοι «οι περίοικοι, οι φορείς, οι σύλλογοι και οι διερχόμενοι Αθηναίοι υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό» την πρόταση της εταιρείας του και ότι «μόνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων» ζήτησε «διευκρινίσεις» και μάλιστα με επιστολή «υπογραφόμενη από τον κ. Θ. Κονταξή» αλλά «από το περιεχόμενο της επιστολής προκύπτει ότι αποδεχόταν την πρότασή μας».
Μ' αυτό τον τρόπο ο κ. Βωβός έχρισε εκπρόσωπο των κατοίκων που αντιδρούσαν τον κ. Κονταξή, χωρίς αυτός να έχει καμιά οργανική σχέση με το σύλλογο. Στο ίδιο κείμενο ο κ. Βωβός αποκάλυπτε ότι συναντήθηκε στα γραφεία του με τον κ. Κονταξή και του επέδωσε «όλα τα σχετικά έγγραφα».
Αντέδρασε αμέσως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων και σε μία βδομάδα (30/1/2001) εξέδωσε πολυσέλιδη ανακοίνωση με τις πραγματικές του θέσεις. Στην ανακοίνωση αυτή λέγεται ρητά ότι «οι κινήσεις του κ. Κονταξή που αναφέρονται στο κείμενο του κ. Βωβού -και εφόσον φυσικά ευσταθούν- πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστικά δική του πρωτοβουλία χωρίς την έγκριση της Επιτροπής και χωρίς να εκφράζουν την Επιτροπή Αγώνα». Η ανακοίνωση αυτή μοιράστηκε σε χιλιάδες αντίτυπα σε όλους τους κατοίκους, ενώ στις 8/2/01 το «Ποντίκι» φιλοξένησε το «διάλογο» μεταξύ Βωβού και συλλόγου και αναδημοσίευσε τη θέση του συλλόγου ότι δεν τον εκπροσωπεί κανένας κ. Κονταξής.
Παρά την κατηγορηματική αυτή διάψευση, στις 21/2/2001 η εταιρεία του κ. Βωβού ανάρτησε γιγαντοαφίσες στη συμβολή λεωφ. Αλεξάνδρας και Κηφισίας με το ακόλουθο περιεχόμενο:
«ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ-ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ 100.000.000-Οι μάσκες έπεσαν.
Στέλεχος της Επιτροπής Αγώνα του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων μάς ζήτησε εκβιαστικά 100.000.000 για αυτόν και την παρέα του για να σταματήσουν τις αντιδράσεις.
Καταθέσαμε ήδη μήνυση.
ΜΠΑΜΠΗΣ
ΒΩΒΟΣ
- ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.»
Οπως μάθαμε αργότερα, η εταιρεία αναφερόταν στον κ. Θεμιστοκλή Κονταξή.
Τα νέα μυστήρια
Τα ερωτήματα που δημιουργεί αυτή η υπόθεση δεν κλείνουν, όποια τύχη κι αν έχει η συγκεκριμένη δίωξη εις βάρος του κ. Κονταξή. Οπως καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, ένας ιστορικός σύλλογος με μεγάλη δραστηριότητα για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος (και της νομιμότητας) στην περιοχή, «ο φερόμενος ως εκβιαστής του κ. Βωβού δεν διαμένει στους Αμπελοκήπους (είναι κάτοικος Κολωνού) και δεν είχε ποτέ καμία σχέση με το σύλλογό μας και την Επιτροπή Αγώνα του συλλόγου μας».
Προκαλεί λοιπόν πολλά ερωτήματα ο τρόπος που εμφανίστηκε στην περιοχή ο κ. Κονταξής, καθώς και ο τρόπος που προέβη στον καταγγελλόμενο εκβιασμό. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Βωβός τον «αξιοποίησε» με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, εμφανίζοντας ως εκβιαστή το σύλλογο. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο μηνυτής κ. Βωβός στη δίκη κατά του κ. Κονταξή (4/10/06), η απόπειρα εκβιασμού συντελέστηκε μεταξύ 14/12/2000 και 14/1/2001, άρα πριν από τις πληρωμένες καταχωρίσεις στον Τύπο, όπου ο Κονταξής (δηλαδή ο καταγγελλόμενος εκ των υστέρων ως εκβιαστής) παρουσιαζόταν ως απλός εκπρόσωπος της Επιτροπής Αγώνα του Συλλόγου και συνομιλητής της επιχείρησης. Στην ίδια δίκη ο κ. Βωβός δήλωσε ότι «εκ παραδρομής θεωρούσε ότι ο Κονταξής ενεργούσε εκ μέρους του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων». Το κακό, όμως, είχε ήδη γίνει.
Ο Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων υποχρεώθηκε από τότε (14/3/2001) να καταθέσει μήνυση εναντίον της εταιρείας του κ. Βωβού για τη συκοφαντική δυσφήμηση που διαπράχτηκε με τις γιγαντοαφίσες. Ενώ όμως η μήνυση Βωβού εναντίον Κονταξή βρίσκεται ήδη στο δεύτερο βαθμό, η μήνυση του συλλόγου κατά Βωβού συνεχώς αναβάλλεται, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να τελεσιδικήσει η άλλη μήνυση. Ετσι εξακολουθεί να βρίσκεται εκτεθειμένος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων, ενώ ως γνωστόν στο μεταξύ ο κ. Βωβός έχει καταφέρει να χτίσει όσα ήθελε στο κτήμα Θων, με τη συναίνεση της τότε αρμόδιας υπουργού Βάσως Παπανδρέου και του τότε δημάρχου Αθήνας Δημήτρη Αβραμόπουλου.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Ανω Αμπελοκήπων επισημαίνει και ότι ο κ. Βωβός «μέσω συλλόγου-σφραγίδα και συγκεντρώσεων "αγανακτισμένων πολιτών", δήθεν "κατοίκων της περιοχής" που υποστηρίζουν κατά γράμμα τις θέσεις του, προσπάθησε να ντύσει με λαϊκό έρεισμα τα σχέδιά του». Υπάρχει πράγματι κάποιος «Σύλλογος Κατοίκων Αμπελοκήπων για την αναβάθμιση της περιοχής», ο οποίος φαίνεται ότι υποστήριζε απολύτως τις θέσεις του κ. Βωβού και ήταν το «λαϊκό» αντιστάθμισμα στη δραστηριότητα του Συλλόγου Ανω Αμπελοκήπων. Μόνο που όπως αποκαλύφθηκε, ο σύλλογος που υποστήριζε τις θέσεις του κ. Βωβού έστελνε τις ανακοινώσεις του από το fax της εταιρείας του κ. Βωβού, ενώ ένας από τους τέσσερις που υπογράφουν εκ μέρος αυτού του συλλόγου είναι ταυτόχρονα μέλος του Δ.Σ. της «Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Α.Ε.»!
Η υπόθεση θα διαλευκανθεί -έστω και κατόπιν εορτής- αν φτάσει και η δεύτερη μήνυση στο ακροατήριο, προτού δηλαδή παραγραφεί το αδίκημα. Πάντως η ανάμιξη μιας προσωπικότητας όπως αυτή του συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ των ΕΛΤΑ στην υπόθεση και η διαδοχή των γεγονότων δημιουργεί εύλογες απορίες για τους μηχανισμούς που κινητοποιούνται στο περιθώριο κοινωνικών διεκδικήσεων για μια καλύτερη ζωή στην πόλη. Αλλά, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των ΕΛΤΑ, τα ερωτήματα δεν αφορούν μόνο τον κ. Κονταξή, αλλά κυρίως τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας.

Ελευθεροτυπία 10-2-2007

 

 επιστροφή

 

ΘΩΝ:  Μνημείο αδιαφορίας

Ο νεαρός άνδρας που εργάζεται πίσω από την μπάρα, στο καφέ που βρίσκεται στη γωνία της Κηφισίας με την Αλεξάνδρας, έχει προνομιακή θέα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Από τις μεγάλες τζαμαρίες βλέπει το μικρό ναό, έργο του Ερνέστου Τσίλερ, να σωρεύει τραύματα από το πέρασμα του χρόνου και την απραξία της Πολιτείας. «Το βλέπω έτσι παρατημένο και με πιάνει μελαγχολία», λέει. «Δεν εκπλήσσομαι, όμως. Μήπως είναι το πρώτο ή το τελευταίο μνημείο σε αυτόν τον τόπο που αφήνουμε να ρημάζει;» Η πρόχειρη περίφραξη του ναΐσκου έχει παραβιαστεί, ενδεχομένως για να διευκολύνει εκείνους που θέλησαν να αφήσουν με χρωματιστά σπρέι τα ίχνη τους στο πίσω μέρος του, γύρω από ένα σπασμένο παράθυρο.
Οι σοβάδες που πέφτουν κάνουν πιο έντονη την εικόνα της εγκατάλειψης, ενώ η θέα στο εσωτερικό της εκκλησίας είναι εξίσου απογοητευτική. Διότι μπορείς να έχεις θέα στο εσωτερικό: τα δύο ξύλινα φύλλα της εισόδου συγκρατούνται μεν από ένα συνδυασμό αλυσίδων και σκοινιού εμποδίζοντας την είσοδο στην εκκλησία αλλά δεν εφάπτονται -μια μεγάλη χαραμάδα χάσκει ανάμεσά τους. Κοιτώντας προς τα μέσα από εκεί ή από το διάπλατα ανοιχτό παράθυρο της μιας πόρτας, διακρίνεις πως έχουν αρχίσει να καταστρέφονται κάποια από τα βιτρό. Και στη μέση του ναού, μια ξύλινη σκάλα και δύο καρέκλες «σκηνοθέτη» δεν δικαιολογούν την παρουσία τους.

Χώρος… τσιμέντου
Εκεί που η Κηφισίας «εκβάλλει» στην Αλεξάνδρας, στην ελάχιστη αδόμητη έκταση του κτήματος Θων, ο ναΐσκος είναι ό,τι έχει απομείνει για να υπενθυμίζει -σε όσους μπορούν να τον διακρίνουν ανάμεσα στα κτίρια που οικοδομήθηκαν εδώ ανάμεσα στο 1999 και το 2004- άλλη μια από τις χαμένες ευκαιρίες της πρωτεύουσας. Επί είκοσι χρόνια οι Αθηναίοι περίμεναν να υλοποιήσει η Πολιτεία τη δέσμευσή της να δημιουργήσει πάρκο σε αυτό το νευραλγικό σημείο της πόλης. «Εδώ θα γινόταν χώρος πρασίνου. Από ό,τι ξέρω, το ΥΠΕΧΩΔΕ ποτέ δεν θέλησε να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα. Αν είχε γίνει το πάρκο, θα είχε αναδειχθεί και το μνημείο», λέει ένας κάτοικος της περιοχής που έχει βγάλει βόλτα το σκύλο του. Την ίδια στιγμή, το έργο του Τσίλερ παραμένει κλειδωμένο και απαξιωμένο, με ορατά τα σημάδια της εγκατάλειψης και της αναπόφευκτης ρύπανσης.
Ο ναΐσκος, αν και νεότερο μνημείο, υπάγεται στην Α’ Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. «Το θέμα είναι να βρεθούν τα χρήματα για να γίνουν και να εφαρμοστούν οι μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης. Επειδή τα κονδύλια που διαχειριζόμαστε είναι μικρά, έχουν προφανώς προτεραιότητα παλαιότερα μνημεία. Θα έρθει και η σειρά του να χρηματοδοτηθεί», μας λέει εκ μέρους της Εφορείας η κ. Κατερίνα Παντελίδου. «Εκείνο που φροντίσαμε ήταν να μη χτιστούν κοντά του μεγάλα οικοδομήματα».

Κινητοποιήσεις
Το 1979, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, το κτήμα Θων είχε χαρακτηριστεί χώρος πρασίνου.
Η απόφαση, όμως, δεν εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ και δεν εκδόθηκε ποτέ Προεδρικό Διάταγμα ώστε να κατοχυρωθεί ως κοινόχρηστος ο χώρος, παρόλο που ο τότε δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Μπέης είχε αρχίσει να κινεί τις διαδικασίες για απαλλοτρίωση και απόδοση της έκτασης στους περιοίκους. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, όλες οι προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής και των φορέων τους να περιφρουρήσουν έναν κρίσιμο ελεύθερο χώρο για την πόλη έπεσαν στο κενό.
Να υπενθυμίσουμε πως με απόφαση του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (αποφάσεις υπ’ αριθμ. 3117-3118/2004) κρίθηκαν αυθαίρετα το οκταώροφο κτίριο γραφείων και καταστημάτων, καθώς και ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Δύο αποφάσεις του ΣτΕ είχαν τότε κηρύξει παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα για την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στο κτήμα Θων, καθώς και την οικοδομική άδεια που επέτρεψε στην τεχνική εταιρία «Μπάμπης Βωβός» να χτίσει το κτίριο.
Το κτήμα Θων και η ιστορία του
Η έκταση των οκτώ στρεμμάτων του κτήματος περικλειόταν από τις λεωφόρους Αλεξάνδρας και Κηφισίας και τις οδούς Αιτωλίας και Θεοφάνους και ήταν ιδιοκτησία του υπασπιστή του Οθωνα, Νικολάου Θων. Τη δεκαετία του 1880 ο Θων έκτισε στο κτήμα έπαυλη, στους εξωτερικούς χώρους της οποίας υπήρχαν πολλά έργα γνωστών Ελλήνων γλυπτών, όπως του Γεωργίου Βρούτου και του Γεωργίου Βιτάλη, καθώς και πενήντα προτομές Ελλήνων αγωνιστών και φιλελλήνων.
Στον περίβολο της έπαυλης κατασκευάστηκε σε σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ ο ναός του Αγίου Νικολάου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο και έργο τέχνης. Είναι ο μόνος κυκλικός ναός που έχουμε στην Αθήνα, αφού σχεδιάστηκε κατά παλαιότερα ευρωπαϊκά πρότυπα. «Υπάρχει, μάλιστα, και δίδυμός του ναΐσκος στη Σαλαμίνα», μας λέει η κ. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και διευθύντρια των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη.

«Τα βιτρό του ναού κι έναν χρυσό σταυρό τα είχε φέρει ο Θων από τη Ρωσία, ενώ η καμπάνα είχε φτιαχτεί από το ελληνικό πυριτιδοποιείο». Το έργο του Τσίλερ μετά τον πόλεμο δεν ευτύχησε. Η έπαυλη, που είχε βομβαρδιστεί και υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν αποκαταστάθηκε. Αφέθηκε στην τύχη της και μερικά χρόνια αργότερα γκρεμίστηκε. Οσο για τη μοίρα που είχαν τα πολύ αξιόλογα γλυπτά που κοσμούσαν τον περίβολο, αυτή αγνοείται. Στο μεταξύ, οι πληγές που σήμερα φέρει ο ναΐσκος χρονολογούνται στο πολύ πρόσφατο παρελθόν -μέχρι πριν από μερικά χρόνια βρισκόταν στο κέντρο ενός υπαίθριου γκαράζ που λειτουργούσε στο κτήμα Θων.

ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ  Ελεύθερος Τύπος Πέμπτη, 08.11.07

 

 επιστροφή

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Βελεστίνου 15,  11523 Αθήνα Τηλ. /φαξ: 210 6457730,  email: popesyka@otenet.gr

Αθήνα 12-5-2008 Α.Π. 297

Προς: τον κ. Υπουργό Πολιτισμού κ. Λιάπη (Α.Π. 2525/15-5-08)

Ανάκληση απόφασης Υπουργού για κτήμα ΘΩΝ

Κύριε Υπουργέ,

Ο Σύλλογός μας έλαβε γνώση μόλις πρόσφατα της απόφασης Υπουργού Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1Φ26/32395/152/7-4-06,  με την οποία το ΥΠΠΟ επιτρέπει υπό όρους τη δόμηση στο κτήμα ΘΩΝ των Αμπελοκήπων.

Η έκδοση αυτής της απόφασης ζητήθηκε από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου (εταιρεία Βωβού) η οποία έχει οικοδομήσει κτήριο στο κτήμα ΘΩΝ με οικοδομική άδεια η οποία έχει ακυρωθεί από το ΣτΕ, με την 3117/2004 απόφαση του Ε΄ τμήματος, ύστερα από δική μας προσφυγή.

Ανατρέχοντας στα σχετικά στοιχεία διαπιστώσαμε ότι η απόφαση αυτή εξεδόθη με ελλιπή  και εσφαλμένη γνώση της αρμόδιας διεύθυνσης του ΥΠΠΟ και του αρμόδιου γνωμοδοτικού Συμβουλίου για τις δικαστικές αποφάσεις και για ουσιώδη δεδομένα του ακινήτου και της περιοχής. Συγκεκριμένα, δεν φαίνεται να ήταν γνωστή και δεν έχει ληφθεί υπόψη η 3118/2004  απόφαση του Ε΄ τμήματος ΣτΕ, η οποία εξεδόθη μετά από δική μας προσφυγή και με την οποία έχει ακυρώσει την τροποποίηση του σχεδίου  πόλεως στο συγκεκριμένο Οικοδομικό Τετράγωνο. Επίσης έχουν ληφθεί υπόψη τόσο από την αρμόδια Διεύθυνση όσο και από το Συμβούλιο ανακριβή στοιχεία όσον αφορά το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς της περιοχής, θεωρώντας ότι δήθεν ισχύει το σχέδιο πόλεως το οποίο έχει ακυρωθεί.

Τονίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε αν η Υπηρεσία ή/ και το αρμόδιο γνωμοδοτικό Συμβούλιο μας είχαν ενημερώσει, όπως όφειλαν, για να εκφράσουμε τη άποψή μας επί του θέματος ως Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος της περιοχής από τις προσφυγές του οποίου έχουν ακυρωθεί, τόσο η οικοδομική άδεια, όσο και η τροποποίηση του σχεδίου πόλεως στην επίμαχη περιοχή.

Κατόπιν όλων αυτών, επειδή η απόφαση Υπουργού έχει ληφθεί μη έχοντας γνώση ή έχοντας εσφαλμένη γνώση, τόσο η Υπηρεσία όσο και το αρμόδιο γνωμοδοτικό Συμβούλιο, καίριων θεμάτων που αφορούν στην υπόθεση, ζητούμε την ανάκληση, ως παράνομης, της παραπάνω απόφασης Υπουργού Πολιτισμού.       

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                    Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ                Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  

Σ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ         Φ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ              Μ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

 

 επιστροφή

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Προς τους  κ. κ. Υπουργούς:

1. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

2. ΥΠΕΧΩΔΕ

Θέμα: Άμεση ανάγκη διάσωσης του ναού του Αγίου Νικολάου του Θων

Στη διασταύρωση των οδών Αλεξάνδρας και Κηφισίας, στην ελάχιστη αδόμητη έκταση του κτήματος Θων στο αίθριο των κτιρίων της ιδιοκτησίας Βωβού, βρίσκεται το νεοκλασικού τύπου εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου του Θων.  

Ο περίκεντρος με ημισφαιρικό θόλο ναός, που σχεδιάστηκε το 1900 από τον Ερνέστο Τσίλερ, παραμένει κλειστός και με έντονα τα σημάδια της εγκατάλειψης –τα δύο ξύλινα φύλλα της εισόδου συγκρατούνται με αλυσίδες και σκοινιά, ο τρούλος εμφανίζει έντονες φθορές, ενώ τμήματα σοβάδων διαρκώς καταρρέουν.

Παλαιότερα -το 1983- στον τρούλο του μνημείου είχε πραγματοποιηθεί στεγάνωση με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει ακόμη καταρρεύσει. Την ίδια περίοδο είχαν επίσης αποκατασταθεί τα εξωτερικά επιχρίσματα του ναού, τα οποία όμως με το πέρασμα του χρόνου ξεκολλούν και πέφτουν.

Η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης του ναού δεν προμηνυόταν πριν τέσσερα χρόνια όταν το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και το Συμβούλιο της Ναοδομίας αποφάσιζαν να ξεκινήσουν έργα εξυγίανσης του ναού.

Την ίδια περίοδο είχε επίσης εγκριθεί μελέτη της Διεύθυνσης Συντήρησης του ΥΠ.ΠΟ. σχετικά με την αποκατάσταση των εσωτερικών δαπέδων και του θόλου, την επισκευή των κουφωμάτων και την εξυγίανση των επιχρισμάτων που φέρουν περίτεχνο διάκοσμο, καθώς και των τοιχογραφιών του ναού από την υγρασία. Έκτοτε το μνημείο παραμένει εγκαταλειμμένο και απαξιωμένο από την Πολιτεία.

Επισημαίνουμε ότι το παραπλεύρως μεγαθήριο του κυρίου Βωβού που έχει κριθεί παράνομο για πάμπολλες πολεοδομικές παραβάσεις, όχι μόνον δεν «αναδεικνύει» τον ναό του Αγίου Νικολάου (όπως υποσχόταν παλαιότερα ο κ. Βωβός για να αποσπάσει την παράνομη άδεια οικοδομής) αλλά ουσιαστικά πνίγει ανάμεσα στα γύρω πανύψηλα τσιμεντένια κτίρια το διατηρητέο κόσμημα του Τσίλερ και τον περιβάλλοντα χώρο του.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠ.ΠΟ. ώστε να εφαρμοστούν άμεσα οι μελέτες συντήρησης και αποκατάστασης του ναού του Αγίου Νικολάου του Θων;

Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το ΥΠΕΧΩΔΕ για την άμεση προστασία και διάσωση του ανωτέρω νεοκλασικού ναού και του περιβάλλοντα χώρου του; 

Η ερωτώσα βουλευτής

Άννα Φιλίνη

(Ελήφθη 31-7-08)

 

 επιστροφή

 

Νομιμοποίησαν με συνοπτικές διαδικασίες το αυθαίρετο Βωβού

Όχι μόνον οι αρμόδιες αρχές περιφρόνησαν τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2004 με τις οποίες ακυρώθηκαν η οικοδομική άδεια του οκταώροφου κτιρίου Βωβού στη συμβολή Αλεξάνδρας και Κηφισίας, πάλαι ποτέ κτήμα ΘΩΝ, αλλά και το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο τροποποίησε το ρυμοτομικό σχέδιο, αλλά το νομιμοποίησαν με συνοπτικές και αμφιβόλου νομιμότητας διαδικασίες στις αρχές του περασμένου χρόνου!

Το αποκάλυψε ο δραστήριος Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμπελοκήπων σε συνέντευξη τύπου, χθες, ο οποίος είχε προσφύγει στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ και τον Απρίλιο του 2007 με το αυθαίρετο στη θέση του και να στεγάζει δημόσιες ελεγκτικές αρχές (ειδική υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ.ά.) ζήτησαν τη συνδρομή και πάλι του ανώτατου δικαστηρίου (τριμελής επιτροπή) για την κραυγαλέα μη συμμόρφωση τις διοίκησης με τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς αποτέλεσμα επί του παρόντος.

Όπως περιέγραψε ο πολεοδόμος Φ. Παπαθεοδώρου, τυχαία, μέσα από απάντηση του δήμου Αθηναίων μόλις τον Απρίλιο για άλλο θέμα, διαπίστωσαν ότι έχει εκδοθεί "άδεια νομιμοποίησης" του αυθαιρέτου των 8.000 τ.μ. από την Πολεοδομία του δήμου για λογαριασμό της "Μπάμπης Βωβός - Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία" βάσει των διατάξεων του άρθρου 22 του ΓΟΚ.

Παράνομη νομιμοποίηση επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, διότι οι εν λόγω διατάξεις αφορούν άδειες που έχουν ανακληθεί και όχι ακυρωθεί. Επιπλέον η "άδεια νομιμοποίησης υπάρχοντος κτιρίου με αριθμό 112/2007" και διάρκειας τεσσάρων ετών είναι στον αέρα διότι δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη τροποποίηση του σχεδίου πόλεως.

Πιο μπροστά, το υπουργείο Πολιτισμού, τον Απρίλιο του 2006, με απόφαση του υπουργού Γ. Βουλγαράκη είχε εγκρίνει τη μελέτη ανέγερσης του κτιρίου "διότι με τον όγκο, το ύψος και τη μορφή του το κτίριο δεν προκαλεί έμμεση βλάβη στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου, ενώ με τη διαμόρφωση πέριξ του ναού αναβαθμίζεται το άμεσο περιβάλλον του και προβάλλεται στον χώρο σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή".

“Απευθυνθήκαμε στον υπουργό Πολιτισμού και ζητήσαμε να ανακαλέσει την απόφαση που είχε εκδοθεί με άγνοια βασικών δεδομένων της υπόθεσης, όπως και στον δήμο, αλλά απάντηση δεν έχουμε λάβει” σημείωσε ο κ. Παπαθεοδώρου, υπενθυμίζοντας πως ως υπουργός Πολιτισμού και η Ε. Παπαζώη είχε σπεύσει να εγκρίνει παρόμοια μελέτη για λογαριασμό του μεγαλοεργολάβου χωρίς να είναι ιδιοκτήτης της έκτασης.

Κάτοικοι της περιοχής προσέφυγαν ήδη στο ΣτΕ κατά των δύο αποφάσεων, ενώ ο Σύλλογος ζητεί από τον υπουργό Πολιτισμού να πάρει πίσω την απόφαση, όπως και τον δήμο της Αθήνας να ανακαλέσει την "άδεια νομιμοποίησης".

Ανέδειξαν ακόμη και άλλα περιστατικά απόλυτης ασυδοσίας. Στο άλλο μισό του κτήματος ΘΩΝ, έργο Βωβού επίσης, όπου λειτουργεί πολυκατάστημα, ο ακάλυπτος χώρος πίσω από το εκκλησάκι, αντί να φυτευτεί όπως ορίζει ο νόμος, έχει μετατραπεί σε τσιμέντο και λειτουργεί παρανόμως ως γκαράζ, χώρος φορτοεκφόρτωσης φορτηγών και απόθεσης των απορριμμάτων του πολυκαταστήματος.

Ύστερα από καταγγελία του συλλόγου, η πολεοδομία επέβαλε γελοία, όπως αναφέρθηκε, πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, ενώ σε ερώτημα για την εξέλιξη της υπόθεσης η πολεοδομία απάντησε για άλλο ακίνητο... Με αφορμή αυτό καλούν τον δήμαρχο Αθηναίων να ελέγξει αν τα μεγαθήρια που έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα στους Αμπελόκηπους και στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες έχουν διαμορφώσει τους υποχρεωτικούς χώρους φύτευσης και αν λειτουργούν νόμιμα οι χώροι στάθμευσης. Προτρέπουν δε να ξεκινήσει από το κτίριο του ΑΣΕΠ επί της Πουλίου.

Υπενθύμισαν επίσης ότι περιφρονείται και η απόφαση του ΣτΕ για τον χαρακτηρισμό του συνόλου των προσφυγικών επί της Αλεξάνδρας ως διατηρητέων, αλλά και αυτή που αφορά την ακύρωση της οικοδομικής άδειας του μεταλλικού κτιρίου δίπλα στο Ιπποκράτειο...

  Λ. ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗ ΑΥΓΗ 15/10/2008

 

 επιστροφή

 

ΑΝΝΑ ΦΙΛΙΝΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α’ΑΘΗΝΑΣ του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέθεσε στον κ. Βωβό την προστασία του ναού του Αγίου Νικολάου στο κτήμα Θων

Πληροφορηθήκαμε από το Σύλλογο Κέντρου Αμπελοκήπων ότι το ΥΠΠΟ το 2006, με απόφαση του πρώην υπουργού Γ. Βουλγαράκη, ενέκρινε τη μελέτη του κτιρίου Βωβού στο Θων μετά από αίτηση του ίδιου του κ. Βωβού και παρά την προηγούμενη ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο κείμενο έγκρισης του ΥΠΠΟ αναφέρεται μάλιστα ότι το κτίριο με τον όγκο, το ύψος και τη μορφή του δεν προκαλεί βλάβη στον Ι.Ν του Αγίου Νικολάου, «ενώ με τη διαμόρφωση πέριξ του ναού αναβαθμίζεται το άμεσο περιβάλλον του και προβάλλεται στον χώρο».

Σε πλήρη αντίθεσή μας με την παραπάνω εκτίμηση του πρώην υπουργού, θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη ερώτηση που απευθύναμε προς το ΥΠ.ΠΟ. και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.  σχετικά με την εγκατάλειψη του ναού του Αγίου Νικολάου, επισημαίναμε ότι:  «το παραπλεύρως μεγαθήριο του κ. Βωβού που έχει κριθεί παράνομο για πάμπολλες πολεοδομικές παραβάσεις, όχι μόνον δεν αναδεικνύει τον ναό του Αγίου Νικολάου (όπως υποσχόταν παλαιότερα ο κ. Βωβός για να αποσπάσει την παράνομη άδεια οικοδομής) αλλά ουσιαστικά πνίγει ανάμεσα στα γύρω πανύψηλα τσιμεντένια κτίρια το διατηρητέο κόσμημα του Τσίλερ και τον περιβάλλοντα χώρο του».

Οι απαντήσεις που λάβαμε στην παραπάνω ερώτηση ενισχύουν τις καταγγελίες κατά των καταστροφικών επεμβάσεων του κ. Βωβού και των τεράστιων ευθυνών της Πολιτείας.

Διότι:

1..To ΥΠΕΧΩΔΕ μας απάντησε ότι μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προηγούμενης ρύθμισης που είχε αποσπάσει ο κ. Βωβός το 2002, το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε εγγράφως το 2006 από τον Δήμο Αθηναίων να υποβάλει νέα πρόταση τροποποίησης του σχεδίου στη θέση αυτή και ότι ακόμη «αναμένεται η πρόταση τροποποίησης από τον Δήμο Αθηναίων».

Κατά συνέπεια αναδεικνύεται η ευθύνη του Δήμου Αθηναίων για την παράνομη απόφαση νομιμοποίησης του κτιρίου αλλά και για την παράληψη υποβολής νέας πρότασης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

2..Το ΥΠΠΟ μας απάντησε ότι με απόφασή του το 2004 εγκρίθηκε μελέτη αναστήλωσης του ναού του Αγίου Νικολάου και ότι «σύμφωνα με την απόφαση, η εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών επρόκειτο να γίνει με φροντίδα και δαπάνη της τεχνικής εταιρείας «Μπάμπης Βωβός, Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία» και την εποπτεία της αρμόδιας Α΄ ΕΒΑ και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων».

Από την παραπάνω απάντηση αποδεικνύεται ότι το ΥΠΠΟ όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωνε τη μελέτη του κ. Βωβού και ενέκρινε τις παρανομίες του, αλλά στη συνέχεια ανέθεσε και στον ίδιον να εκτελέσει τα έργα διάσωσης του Ναού. Πρόκειται για τυπική επιβεβαίωση της ρήσης ότι ανέθεσαν στον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

16.10.2008

 

 επιστροφή

 

Περιφρονούνται οι αποφάσεις του ΣτΕ για το κτήμα Θων

Οι αποκαλύψεις του Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων για την περιφρόνηση των αποφάσεων του ΣτΕ που ακύρωναν την οικοδομική άδεια του οκταώροφου κτιρίου στο κτήμα Θων και την τροποποίηση του ρυμοτομικού από τους καθ' ύλην αρμοδίους υπουργούς, αλλά για την υπογραφή των μελετών από το ΥΠΠΟ, προαπαιτούμενο της "νομιμοποίησης" του αυθαιρέτου ενισχύονται και από τις απαντήσεις τους επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Φιλίνη με αφορμή ερώτησή της για την εγκατάλειψη του παρακείμενου ναού του Αγίου Νικολάου.

Όπως αναφέρει η βουλευτής: "To ΥΠΕΧΩΔΕ μας απάντησε ότι, μετά την ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας της προηγούμενης ρύθμισης που είχε αποσπάσει ο κ. Βωβός το 2002, το ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε εγγράφως το 2006 από τον Δήμο Αθηναίων να υποβάλει νέα πρόταση τροποποίησης του σχεδίου στη θέση αυτή και ότι ακόμη 'αναμένεται η πρόταση τροποποίησης από τον Δήμο Αθηναίων'.

Κατά συνέπεια αναδεικνύεται η ευθύνη του Δήμου Αθηναίων για την παράνομη απόφαση νομιμοποίησης του κτιρίου, αλλά και για την παράλειψη υποβολής νέας πρότασης τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου.

Το ΥΠΠΟ μας απάντησε ότι με απόφασή του το 2004 εγκρίθηκε μελέτη αναστήλωσης του ναού του Αγίου Νικολάου και ότι 'σύμφωνα με την απόφαση, η εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών επρόκειτο να γίνει με φροντίδα και δαπάνη της τεχνικής εταιρείας 'Μπάμπης Βωβός, Διεθνής Τεχνική Ανώνυμη Εταιρεία' και την εποπτεία της αρμόδιας Α' ΕΒΑ και της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων'».

Από την παραπάνω απάντηση αποδεικνύεται ότι το ΥΠΠΟ όχι μόνον δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ, που ακύρωνε τη μελέτη του κ. Βωβού και ενέκρινε τις παρανομίες του, αλλά στη συνέχεια ανέθεσε και στον ίδιον να εκτελέσει τα έργα διάσωσης του ναού. Πρόκειται για τυπική επιβεβαίωση της ρήσης ότι ανέθεσαν στον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

  Συντάκτης : Σταυρογιάννη Λ. ΑΥΓΗ 17/10/2008

 

 επιστροφή

 

Το νέο κέντρο απεξάρτησης πίσω από το «Σωτηρία» θα έχει πτέρυγα babis vovos, καθώς ο γνωστός εργολάβος έχει προσφέρει… αφιλοκερδώς εκατομμύρια για το χτίσιμό του (ελήφθη 8-1-2009)

Συνδέεται άραγε αυτή η πληροφορία με την διευκόλυνση που έκανε το Σωτηρία κάποτε, «πουλώντας» στον Βωβό ιδιοκτησία της στου Θων για να χτίσει ο μεγαλοεργολάβος τα υπόλοιπα 4 στρέμματα του Κτήματος;

 

 επιστροφή