Επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Στοιχεία για Στρατόπεδα στον αστικό χώρο που υπάρχουν στο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ

 

Γενικά Κείμενα, αρθρογραφία, νομοθεσία κλπ για τα στρατόπεδα που αποδεσμεύονται: http://www.asda.gr/elxoroi/around.htm#στρατ

 

Για το Στρατόπεδο στο Χαϊδάρι:

http://www.asda.gr/elxoroi/peristaigal.htm και    http://www.asda.gr/elxoroi/xaidari.htm

Επίσης Θέσεις του ΑΣΔΑ για το Χαϊδάρι

http://home.asda.gr/asda/apofasi04-2004.htm

http://home.asda.gr/asda/press-releases/24-11-2004.htm

http://home.asda.gr/asda/press-releases/21-07-2005.htm

 

Για τα στρατόπεδα στου Γουδή: http://www.asda.gr/elxoroi/goudi.htm

 

Για τα στρατόπεδα στο Ελληνικό: http://www.asda.gr/elxoroi/aerodrellin.htm

 

Για την πρωην Αμερικανική Βάση Σχινιά: http://www.asda.gr/elxoroi/sxinias.htm#σχινιάς

 

Για στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη

http://www.asda.gr/elxoroi/thessaloniki.htm)   http://www.asda.gr/elxoroi/thesstdt.htm

http://www.asda.gr/elxoroi/thesstsign.htm

 

Λαμία-Για το Στρατόπεδο Τσαλτάκη: http://www.asda.gr/elxoroi/Lamia.htm

 

Γενική άποψη για πράσινο του δασάρχη Ντούρου: http://www.asda.gr/elxoroi/ntouros.htm

 

Οι θέσεις του ΣΥΝ για τους αδόμητους χώρους: http://www.asda.gr/elxoroi/prosana2.htm#ΣΥΝ

 

επιστροφή

 

Η ώρα της τσιμεντοποίησης των στρατοπέδων έφτασε;

Η ώρα της τσιμεντοποίησης των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός των οικιστικών ιστών των πόλεων φαίνεται ότι πλησιάζει. Τα στρατόπεδα αποτέλεσαν μέχρι σήμερα τον κυματοθραύστη της τσιμεντοποίησης των πόλεων από τα μεγάλα και μικρά συμφέροντα. Όμως ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας μας, οι νέες τεχνολογίες, και οι επεκτάσεις των πόλεων «υποχρέωσαν» την πολιτεία να αναδιατάξει και να μεταφέρει τις λειτουργίες πολλών στρατοπέδων σε περιοχές εκτός πόλεων. Έτσι, προέκυψαν μεγάλοι ελεύθεροι χώροι εντός των πόλεων, με ορισμένα κτήρια να παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό (Σέρρες) αλλά και ιστορικό ενδιαφέρον (Χαϊδάρι, Μπλοκ 15).

Κάποια από τα Στρατόπεδα που δεν παρουσίαζαν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον και ήταν μικρής έκτασης παραχωρήθηκαν -εξ ολοκλήρου ή τμήματά τους- σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για διάφορες χρήσεις βάση του νόμου 2745/1999

Εκείνα όμως τα στρατόπεδα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «φιλέτα» και έχουν οικονομικό και οικιστικό ενδιαφέρον, π.χ. Χαϊδάρι, Σέρρες, Λαμία, Καβάλα, Χανιά κτλ. δεν έχουν παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν στρατόπεδα των οποίων αν και οι λειτουργίες τους έχουν ήδη μεταφερθεί ή μεταφέρονται σε άλλες περιοχές, ουσιαστικά παραμένουν ανενεργά. Το προσωπικό που υπάρχει, έχει μόνο πραγματικό καθήκον να δικαιολογεί την παρουσία του στρατού, «φυλάσσοντας» το χώρο, μέχρι να φτάσει η ώρα της οικοπεδοποίησης και του τσιμέντου.

Στις περιπτώσεις αυτές, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν διεκδίκησε, υποβάλλοντας διαχειριστικές προτάσεις σε οικολογική κατεύθυνση, αντίθετα ορισμένες φορές συναίνεσε στην τσιμεντοποίηση, ευθυγραμμιζόμενη πλήρως με τις επιλογές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

x Τα Στρατόπεδα «Καραϊσκάκη Α΄+ Β΄» στο Χαϊδάρι - Περιστέρι, έκτασης 3.300 στρεμμάτων στα οποία, κατ΄ αρχήν, επιχειρήθηκε να κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες και στη συνέχεια να αναγερθεί κτήριο του ΥΕΘΑ με συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ. σε δύο ορόφους. Εκεί δηλαδή που ήταν να απομακρυνθούν τα στρατόπεδα και να αποδοθούν στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, το ΥΕΘΑ έχει την πρόθεση να προσθέσει και άλλο τσιμέντο. Υπενθυμίζεται, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, παραχωρήθηκαν για κοινωνικές χρήσεις, εκτάσεις του στρατοπέδου όπου ανεγέρθηκαν το Νοσοκομείο Αττικόν, σχολεία κά.

x Το Στρατόπεδο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ, στα Χανιά, αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης δεκάδων φορέων και της δημοτικής αρχής. Οι φορείς, μεταξύ των οποίων και το νομαρχιακό συμβούλιο Χανίων, ζητούν να δοθεί ο χώρος των 56 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία, για να διαμορφωθεί χώρος πρασίνου και να χτιστεί ένα σχολείο. Αντίθετα, η δημοτική αρχή ήρθε σε συμφωνία με το ΥΕΘΑ, που προσπαθεί να περάσει πακέτο και την ανέγερση πολυκατοικιών για αξιωματικούς, προκειμένου να καλύψει τα έξοδα μετεγκατάστασης του στρατοπέδου. Οι φορείς προτείνουν η Αυτοδιοίκηση να καλύψει τα έξοδα μετεγκατάστασης και ο χώρος να αποδοθεί κατά 100% στην τοπική κοινωνία.

x Τα Στρατόπεδα Τσαλτάκη και Αθανασίου, Διάκου (πρώην Τσάκαλου) στη Λαμία. Στο πρώτο έχουν παραχωρηθεί περίπου 80 από τα 200 στρέμματα στο δήμο Λαμίας. Ο δήμος, με τη σειρά του, παραχώρησε ένα τμήμα στη Νομαρχία, για να γίνει το διοικητήριο και στο υπόλοιπο κατασκεύασε πάρκινκ, παιδική χαρά, δύο γήπεδα beach voley και άλλους βοηθητικούς χώρους με μπόλικο τσιμέντο. Το δεύτερο, στο οποίο βρίσκεται το ΚΕΥΠ και η μεραρχία υποστήριξης, θα μπορούσε να δοθεί στο Δήμο για ήπιες αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες.

x Το Στρατόπεδο «Λάμπρου», στην Παλλήνη, προορίζεται για την ανέγερση δώδεκα κτήρια των τριών ορόφων για κατοικίες στρατιωτικών. Η υπόθεση βρίσκεται στο Συμβούλιο Επικρατείας, καθώς ο νέος δήμαρχος της πόλης συμφωνεί, ενώ διαφωνούν ο πρώην δήμαρχος και ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής.

x Το Στρατόπεδο Καρατάσου, στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, έκτασης 700 στρεμμάτων περίπου «έχει ήδη εκκενωθεί»και «είναι ελεύθερο να αξιοποιηθεί από την τοπική κοινωνία» σύμφωνα με δηλώσεις, το Δεκέμβριο του 2003, των τότε Υπουργών του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου και Χάρη Καστανίδη.

x Το αρχικό σχέδιο των υπουργών προέβλεπε «...ανάπτυξη οικιστικού πόλου (1.500 -2.000 κατοικίες ανέφερε το ρεπορτάζ), τη δημιουργία χώρων πρασίνου πάρκινγκ, όπως και τη στέγαση σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις του Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΕΡΤ-3, τη δημιουργία χώρων εγκαταστάσεων δημόσιου χαρακτήρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών του δήμου Πολίχνης. δημιουργία υπερτοπικού χώρου πρασίνου, έκτασης 150 στρεμμάτων και αξιοποίηση των 400 ή 500 στρεμμάτων....». Με άλλα λόγια μόνο το 1/3 της έκτασης, στην καλύτερη περίπτωση, θα γλίτωνε από το μπετόν. Τον Μάρτιο του 2005 αποδείχτηκε ότι το Στρατόπεδο Καρατάσου ανήκε στην Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου. Παρόλα αυτά, το Νοέμβρη του 2005 υπογράφτηκε σύμβαση παραχώρησης του ΥΕΘΑ με το Δήμο Πολίχνης για 120 στρέμματα, μαζί με τα διατηρητέα κτίρια. Τον Απρίλιο του 2006 ανακοινώθηκε ότι θα ξεκινήσουν τα έργα, αλλά η νέα διοίκηση στο δήμο σωστά θεωρεί παγίδα την αποδοχή των 120 στρεμμάτων, γι αυτό δεν προχωρά στην υλοποίηση της σύμβασης.

x Τρία ανενεργά Στρατόπεδα στην πόλη των Σερρών, έκτασης 600 στρεμμάτων, με περίπου 40 κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους Σερραίους πολίτες, χωρίς να τσιμεντοποιηθεί ούτε ένα μέτρο από την υπόλοιπη έκταση. Είχε συσταθεί με πρωτοβουλία της δημοτικής κίνησης «Διάβαση Πεζών» Συντονιστική Επιτροπή για να διασωθούν τα στρατόπεδα από το τσιμέντο, ώστε « να αποτελέσουν πραγματικούς πνεύμονες ζωής για τους κατοίκους της, που ασφυκτιούν από το μπετόν, την άναρχη και φρενήρη ανοικοδόμηση, την κυκλοφοριακή συμφόρηση καθώς και την έλλειψη διεξόδων αναψυχής, ψυχαγωγίας, άθλησης και διασκέδασης.».

x Τα Στρατόπεδο Ασημακοπούλου (79 στρέμματα) και Κωτσάλου ( 67 στρέματα) στη Καβάλα. Το πρώτο επρόκειτο να γίνει ξενοδοχείο και συνεδριακό κέντρο με αρχική συμφωνία του Δήμου Καβάλας και του ΥΕΘΑ (Ιούλιος 2005). Η δημοτική κίνηση Καβάλας «Νέα Πόλη» πρότεινε στην προηγούμενη δημοτική αρχή « να επανεξετάσει τις θέσεις της και να απαιτήσει την παραχώρηση όλης της έκτασης και των δύο στρατοπέδων στο Δήμο Καβάλας» Ειδικότερα, προτείνεται οι χώροι των στρατοπέδων να χαρακτηριστούν «αστικό πράσινο», στο οποίο σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα επιτρέπονται αναψυκτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά κτίρια και χώροι συνάθροισης κοινού. Η «Νέα Πόλη» συμφωνεί στην ανέγερση συνεδριακού κέντρου στην περιοχή, αλλά όχι στη δημιουργία χώρων κατοικίας ή άλλων χρήσεων. Με την πρόταση πολεοδόμησης, που ψηφίστηκε το 2006 από την προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, μειώνονται οι προβλεπόμενοι από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο χώροι πράσινου στην περιοχή και προβλέπεται να κτιστούν συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο και κατοικίες για στρατιωτικούς. Όλα αυτά προβλέπονταν να γίνουν με ΣΔΙΤ.

Χρέος των κατοίκων των πόλεων είναι να υπερασπίσουν τους κυματοθραύστες στην τσιμεντοποίηση, δηλαδή τα στρατόπεδα, τα παλιά εργοστάσια τα οποία δεν λειτουργούν πια λόγω της αποβιομηχανοποίησης της χώρας, τα μεγάλα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες εκτάσεις.

Τα Στρατόπεδα στο Γουδί και των Αγίων Αναργύρων στην Αθήνα δεν αναφέρονται, στο κείμενο ωστόσο τελούν και αυτά υπό καθεστώς τσιμεντοποίησης.   

Κώστας Φωτεινάκης

Εκδότης του περιοδικού «προσανατολισμοί»

Ιδρυτικό Μέλος του «Οικολογικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χαϊδαρίου»

prosanatolismoi@hotmail.com 

Αυγή 3-6-07

 

επιστροφή

 

Μισόλογα για την απόδοση στους ΟΤΑ δύο στρατοπέδων της Αττικής

Χωρίς συγκεκριμένη απάντηση έμεινε το αίτημα των δήμων της Δυτικής Αθήνας για την απόδοση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων στην Αυτοδιοίκηση, καθώς χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης απέφυγε να δώσει σαφείς δεσμεύσεις για το ζήτημα.

Ο υπουργός, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθήνας-Πειραιά, αρκέστηκε μόνο στη δήλωση ότι δεν πρόκειται να τσιμεντοποιηθούν τα στρατόπεδα, ενώ σχεδόν απέκλεισε την παραχώρηση του συνόλου των χώρων στην Αυτοδιοίκηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνεται τμηματικά σε συμφωνία με τους δήμους.

Από την πλευρά της η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς μαζί με τις τοπικές αρχές και τους πολίτες της περιοχής, ζητούν την υλοποίηση των εξαγγελιών του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2003 στο Περιστέρι είχε δεσμευθεί ότι ολόκληρος ο χώρος των στρατοπέδων του Χαϊδαρίου θα δοθεί στον λαό της Δυτικής Αθήνας.

Τη συγκεκριμένη υπόσχεση του πρωθυπουργού υπενθύμισε χθες η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κυρία Φώφη Γεννηματά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου. Ζήτησε μάλιστα από τον κ. Μεϊμαράκη να αναλάβει δεσμεύσεις ότι δεν θα τσιμεντοποιηθεί ούτε μέτρο. Επιπλέον κάλεσε τον υπουργό να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόδοσης των χώρων των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγ. Αναργύρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου.

Ο κ. Μεϊμαράκης υποσχέθηκε ότι «δεν θα τσιμεντοποιηθεί ούτε μέτρο», συμπληρώνοντας ότι η μοναδική χρήση θα αφορά τη δημιουργία μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα απόδοσης των χώρων στους δήμους, κάνοντας λόγο για τμηματική απόδοση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για παραχώρηση της χρήσης και όχι της κυριότητας.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ Έθνος 12-6-07

 

επιστροφή

 

Το δικαίωμα της πιο αδικημένης περιοχής της Αττικής στη ζωή, το δικαίωμα στο οξυγόνο

"Ας μπούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αποτροπή της πολεοδόμησης των στρατοπέδων" τόνισε μεταξύ άλλων ο Σπύρος Λυκούδης (Ενεργοί Πολίτες) στη συζήτηση στο διευρυμένο νομαρχιακό συμβούλιο για τα στρατόπεδα της Δυτικής Αττικής.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια ολόκληρη την εισήγηση του Σπ. Λυκούδη στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση:

"Το πρόβλημα της έλλειψης χώρων πρασίνου στην ευρύτερη Αθήνα είναι οξύτατο και κατά την εκτίμησή μας αποτελεί το υπ' αριθμ. 1 περιβαλλοντικό πρόβλημα της πρωτεύουσας.

Η Αθήνα είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης, όπου σε κάθε κάτοικό της αναλογούν μόλις 2,55 τ.μ. πρασίνου, σύμφωνα με υπολογισμούς της Υπερνομαρχίας Αθήνας – Πειραιά. Όπως αναφέρεται στη Δυτική Αθήνα το αντίστοιχο νούμερο είναι ακόμη μικρότερο, με 1,3 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο.

Κατέχει επίσης η Αθήνα το αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε πράσινο, με μόλις 2,9% της συνολικής επιφάνειας της πόλης να καταλαμβάνεται από χώρους πρασίνου (όταν στο Λονδίνο το πράσινο είναι 9%, στη Βαρσοβία 18%, στη Βιέννη 20%, στο Άμστερνταμ 27%, στις Βρυξέλλες 29%).

Εκτός της έτσι κι αλλιώς έντονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που κυμαίνεται σε υψηλότατα επίπεδα, η απουσία πρασίνου στην ευρύτερη Αθήνα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες δημιουργίας του φαινομένου της 'υπερθέρμανσης' της πόλης με πολύ ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Το φαινόμενο αυτό που περιγράφεται από τους ειδικούς ως 'φαινόμενο των θερμικών νησίδων' προκαλεί στο κέντρο της πόλης θερμοκρασίες ψηλότερες κατά 7-8 βαθμούς Κελσίου από τις κανονικές.

Αυτά, όμως, δεν πτοούν ούτε τους ιδιώτες που μπροστά στα κέρδη αδιαφορούν, ούτε την πολιτεία η οποία χωρίς κανένα σχεδιασμό ολοκληρωμένο και χωρίς δημόσια συζήτηση μεθοδεύει την 'αξιοποίηση', δηλαδή την εξαφάνιση και των τελευταίων ελεύθερων αδόμητων χώρων. Η μεγαλύτερη απειλή σήμερα για τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους και χώρους πρασίνου -με δεδομένη και την ιδιοκτησιακή πολυδιάσπαση του Δημοσίου- είναι η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση ή μακροχρόνια μίσθωση σε ιδιώτες της γης ή της χρήσης τους που αναιρεί τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους.

Στην πολύπαθη Δυτική Αθήνα υπόθεση και ελπίδα ανάσας και ζωής αναδεικνύονται τα στρατόπεδα ΚΕΒΟΠ-ΚΕΑ Χαϊδαρίου και το στρατόπεδο Αγίων Αναργύρων. Παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες τις σχετικές με το μέλλον των στρατοπέδων, παρά τις κινητοποιήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παρά τις πιέσεις από όλους τους φορείς της περιοχής, παρά την κραυγή των πολιτών φαίνεται ότι το μέλλον περί τα στρατόπεδα παραμένει άδηλο.

Η απάντηση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου τον Φεβρουάριο σε ερώτηση του βουλευτή Γιάννη Δραγασάκη σχετικά με τα στρατόπεδα πέφτει ως κεραυνός, όχι βέβαια εν αιθρία, όπως έγραφε τις προάλλες τοπική χαϊδαριώτικη εφημερίδα, μιας και ήδη ο ουρανός πάνω από τα στρατόπεδα είναι ιδιαίτερα σκοτεινιασμένος τον τελευταίο καιρό.

Τι μας λέει ο κ. υφυπουργός; Ότι το μισό στρατόπεδο (ΚΕΔΒ) δεν αποδεσμεύεται (όπως είχε εξαγγελθεί), ότι παραμένει και μάλιστα παραδίδεται: 1) Για χρήση στρατιωτική (μεταφέρονται νέες μονάδες εκεί, ο Λόχος Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών) και 2) Για την κατασκευή κτιρίου 2.000 τ.μ. για να λειτουργήσει το ενοποιημένο διακλαδικό κέντρο μισθοδοσίας! Το δε άλλο μισό (ΚΕΒΟΠ) θα διατεθεί για την εξεύρεση πόρων για τη χρηματοδότηση κατασκευής νέων στρατοπέδων και τη βελτίωση της υποδομής των ήδη υπαρχόντων!

Πρέπει δε να σας πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι αυτό το οποίο εντυπωσιάζει αρνητικά στην απάντηση του κ. υφυπουργού είναι η κατάληξη της απάντησής του, όπου θεωρεί ότι η επιβεβλημένη από το άρθρο 2 του Ν. 2745 του '99 σύμφωνη γνώμη της Αυτοδιοίκησης σε οποιαδήποτε απόπειρα πολεοδόμησης της περιοχής καθόλου δεν τον δεσμεύει και η οποιαδήποτε συνεννόηση του υπουργείου με την Αυτοδιοίκηση θα γίνεται από λόγους ευαισθησίας του υπουργείου και όχι γιατί είναι υποχρέωσή του.

κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ας μπούμε στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για την αποτροπή της πολεοδόμησης των στρατοπέδων.

Ας υπερασπίσουμε το δικαίωμα της πιο αδικημένης περιοχής της Αττικής στη ζωή, το δικαίωμα στο οξυγόνο". 

Αυγή 12-6-07

 

επιστροφή

 

Stis 11/6/07 pragmatopoiithike to anoikto Nomarxiako Symbouleio sto opoio
symmeteixan oi Dimarxoi kai ta Dimotika Symboulia tis Dytikis Athinas me
thema ta Stratopeda Xaïdariou kai Agiwn Anargirwn.
Stin synedriasi paravrethike kai o Ypourgos k. Meïmarakis.
H dimotiki kininis Xaídariou {Polites se drasi} katethese tin protasi poy
akoloythei

Δημοτική κίνηση Πολίτες σε δράση   Ανθέων 70, 124 61, Χαϊδάρι, e-mail: politessedrasi@hotmail.com

Οι θέσεις μας για τα Στρατόπεδα Χαϊδαρίου

(να γίνουν Μητροπολιτικό Πάρκο)

Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου είναι γνωστό ως τόπος μαρτυρίου και αντίστασης κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής αλλά και από το γεγονός ότι έχουν περάσει δεκάδες χιλιάδες φαντάροι απ΄ όλη την Ελλάδα υπηρετώντας την θητεία τους τα τελευταία 40 χρόνια. Έχει έκταση 3.300 στρέμματα, βρίσκεται στα όρια των Δήμων Χαϊδαρίου και Περιστερίου και ένα μεγάλο τμήμα του είναι κατάφυτο με πεύκα. Αποτελεί, ίσως, την τελευταία ανάσα της Δυτικής Αθήνας, ιδιαίτερα μετά την διαφαινόμενη τσιμεντοποίηση του Ελαιώνα.

Η δημοτική κίνηση «πολίτες σε δράση», ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη για την διατήρηση των ελεύθερων χώρων της Αθήνας, πραγματοποίησε ειδική ημερίδα την Άνοιξη του 2003 με θέμα το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, στην οποία συμμετείχαν φορείς της πόλης μας, βουλευτές και η δημοτική αρχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο Πρωθυπουργοί, οι κ.κ. Κ.Σημίτης και Κ.Καραμανλής είχαν εξαγγείλει με ομιλίες τους στο Περιστέρι, την απομάκρυνση του ΣΧ χωρίς να τσιμεντοποιηθεί ο ελεύθερος χώρος.

Κώστας Σημίτης (1996): «.... θα  απομακρυνθεί το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου  μέχρι το 1999 χωρίς όρους και προϋποθέσεις...»

Κώστας Καραμανλής (2004): «... χρειάζεται φραγμός στην άκρατη τσιμεντοποίηση... τα Στρατόπεδα να απομακρυνθούν και να αξιοποιηθούν για τα αναγκαία έργα πράσινου και κοινωνικού εξοπλισμού...»

Στην  πράξη οι παραπάνω εξαγγελίες  δεν έχουν πραγματοποιηθεί· αντίθετα πυκνώνουν οι απειλές για την οικοπεδοποίηση του χώρου. Η πρόσφατη απάντηση του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ι.Λαμπρόπουλου (5/2/07) στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ.Δραγασάκη (2988/ 11-1-07) ότι τα Στρατόπεδα όχι μόνο δεν απομακρύνονται αλλά:

 «... χώροι του έχουν παραχωρηθεί για χρήση στον Λ/ΜΕΑ (Λόχο Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), ενώ πρόσφατα επελέγη από τη Σ.Υ. χώρος για την κατασκευή κτιρίου ωφέλιμης επιφανείας 2.000μ2 (1.000μ2 ανά όροφο) όπου θα λειτουργήσει το Ενοποιημένο Διακλαδικό Κέντρο Μισθοδοσίας (ΕΔΚΕΜ)...»

Ο κ.Λαμπρόπουλος στη απάντησή του κάνει αναφορά στον νόμο 2745/1999 και αναφέρει ότι «... έχουν παραχωρηθεί τμήματα του Στρατοπέδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, 433 στρέμματα...» και εμμέσως πλην σαφώς δηλώνει «ότι ήταν να πάρετε το πήρατε». Όμως τα 433 στρέμματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα 105 στρ. στα οποία αναγέρθηκε το Νοσοκομείο Αττικόν, είχαν παραχωρηθεί στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Αθήνας πριν από την ψήφιση του νόμου 2745/99 και άρα δεν μπορούν να συνυπολογιστούν στο 50%, ακόμα και αν μπούμε (που δεν μπαίνουμε) στη λογική του νόμου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η λογική της αντιπαροχής δεν βρίσκει σύμφωνους τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας αλλά ούτε το ΤΕΕ:

«... όταν πρόκειται για ελεύθερους χώρους πρασίνου, αναψυχής και ανάσα ζωής για τους κατοίκους του υποβαθμισμένου Λεκανοπεδίου, το ΤΕΕ δεν δέχεται να επικρατούν  λογικές ανταποδοτικότητας λογιστικού τύπου...». Δήλωση του Γ. Αλαβάνου, προέδρου του ΤΕΕ για το Ελληνικό, 22/6/2004.

Οι ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλες γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν υπέβαλε συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις για την διεκδίκηση και την λειτουργία του χώρου, δεν αξιοποίησε το τεχνικό και επιστημονικό δυναμικό του τόπου, δεν ενεργοποίησε τους κατοίκους, έτσι ώστε από την «άμυνα να βρεθούμε στην επίθεση».

Οκτώ  Πολιτικές Προτάσεις

 άξονες αξιοποίησης και διαχείρισης του χώρου:

  1. Το Σ.Χ. θεωρούμε πως είναι  εθνικός πλούτος, υπερτοπικής χρησιμότητας και σημασίας.
  2. Το Σ.Χ. να γίνει  Μητροπολιτικό Πάρκο με κύριο χαρακτηριστικό του την ανάπτυξη του πράσινου και την διατήρηση των ελεύθερων χώρων. Πιο συγκεκριμένα με τον όρο Μητροπολιτικό Πάρκο εννοούμε:
  3. Να εξασφαλιστεί νομοθετικά ο Δημόσιος Χαρακτήρας του πάρκου.
  4. Δεν υιοθετούμε προτάσεις  που «σαλαμοποιούν» το Στρατόπεδο, και με αυτή την έννοια δεν συμφωνούμε με την παραχώρηση τμημάτων του στρατοπέδου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (ή και σε άλλους φορείς) που ανατρέπουν το εννιαίο και τη συνέχεια του ελεύθερου χώρου.
  5. Ο χώρος δεν προσφέρεται «δια πάσαν νόσον και πάσαν...». Να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κτίρια για κοινωνικούς, πολιτιστικούς  σκοπούς (π.χ. εκθέσεις, ειδικά μουσεία)  και για την λειτουργικότητα του πάρκου (γραφεία, αποθήκες, κ.λ.π). 
  6. Για τον διαχειριστικό φορέα του χώρου χρειάζεται μεγαλύτερη ανάλυση και μελέτη. Η Τ.Α. όπως είναι σήμερα δεν έχει την οικονομική  δυνατότητα, την οργάνωση και την εμπειρία να διαχειριστεί μόνη της την τεράστια αυτή έκταση. Μια πρώτη σκέψη για τον διαχειριστικό φορέα είναι να τον συνδημιουργήσουν: ΑΣΔΑ, Νομαρχία Αθήνας, Υπουργείο Γεωργίας (υπηρεσία αισθητικών αλσών), Υπουργείο Πολιτισμού (νέας γενιάς και αθλητισμού), Υπουργείο Οικονομικών, ΕΟΤ. Η εμπειρία (θετική και αρνητική) από την λειτουργία και τα προβλήματα συντήρησης και ανάπτυξης του πράσινου στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ίλιον είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για οποιονδήποτε μελλοντικό σχεδιασμό για το Σ.Χ.
  7. Ο ρόλος των κατοίκων για την διεκδίκηση, τη λειτουργία και το  ζωντάνεμα του χώρου είναι καταλυτικός.
  8. Να επεκταθεί το ΜΕΤΡΟ από τον Άγιο Αντώνιο στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, το οποίο βρίσκεται στα όρια του στρατοπέδου, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι επισκέπτες, στο νοσοκομείο αλλά και στο πάρκο, από άλλες περιοχές.

Οι παραπάνω προτάσεις σαφώς επιδέχονται εμπλουτισμό και επεξεργασία. Οι «πολίτες σε δράση» είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν  με τους συνεργάτες τους στην ανάπτυξη της παραπάνω πρότασης έτσι ώστε από καλύτερες θέσεις το Σ.Χ. να διεκδικηθεί και να λειτουργήσει σε όφελος των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και ολόκληρου του λεκανοπεδίου.

Για τους «πολίτες σε δράση», Δημήτρης Βίτσας, ΚΥΒΕ Περιστερίου, 11 Ιουνίου 2007

 

επιστροφή

 

Πιέζει η Φώφη για παραχώρηση

Την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2003 δεσμεύτηκε στο Περιστέρι ότι ολόκληρος ο χώρος του στρατοπέδου Χαϊδαρίου θα δοθεί προς αξιοποίηση στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας, ζητεί η Υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς μαζί με τους δημάρχους των πέριξ δήμων και τους κατοίκους της περιοχής.

 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς, η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά υπενθύμισε την υπόσχεση του πρωθυπουργού ότι «τα στρατόπεδα θα απομακρυνθούν από την περιοχή και θα αξιοποιηθούν για τα αναγκαία έργα πρασίνου και κοινωνικού εξοπλισμού», ζητώντας από τον παριστάμενο στη συνεδρίαση υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη να δεσμευτεί ότι «δεν θα τσιμεντοποιηθεί ούτε ένα μέτρο».

Η Φ. Γεννηματά, αφού επεσήμανε ότι κατά το παρελθόν έγιναν τρεις απόπειρες τσιμεντοποίησης (1992, 1999 και Νοέμβριος 2004), οι οποίες προσέκρουσαν στη δυναμική παρέμβαση των δήμων της Δυτικής Αθήνας, ζήτησε να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (μέχρι τη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης) απόδοσης των στρατοπέδων Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως χώροι πρασίνου.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα τσιμεντοποιηθεί ούτε μέτρο, αλλά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε χρονοδιάγραμμα απόδοσης των εν λόγω χώρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για τμηματική απόδοση και για παραχώρηση χρήσης (και όχι κυριότητας).

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/06/2007

 

επιστροφή

 

Μεσοβέζικη λύση για τα 29 παλιά στρατόπεδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας

«ΜΙΣΟ ΜΙΣΟ», σπίτια για στρατιωτικούς και πράσινο, θέλει να κάνει 29 παλαιά στρατόπεδα εντός 23 πόλεων το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τις πιέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων για απομάκρυνση στρατοπέδων από τα όρια των πόλεων και πλήρη αξιοποίηση των εκτάσεων για να «ανασάνουν» οι κάτοικοι, το υπουργείο Άμυνας υιοθετεί μια «μεσοβέζικη», όπως χαρακτηρίζεται, θέση: καλεί τους δημάρχους και τους προτείνει να πολεοδομηθεί ο αποδεσμευόμενος χώρος και να καθοριστούν αστικές χρήσης της γης, με την προϋπόθεση, όπως υπογραμμίζεται, ότι «ποσοστό τουλάχιστον 50% των χώρων αυτών θα προβλεφθεί για κάλυψη αναγκών σε κοινόχρηστο πράσινο και κοινωφελείς εξυπηρετήσεις».
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Άμυνας κ. Τασούλα, το κομμάτι που θα πολεοδομηθεί θα χρησιμοποιηθεί από το υπουργείο Άμυνας για να χτιστούν οικίες για τους αξιωματικούς. Πέραν των στρατιωτικών οικημάτων (ΣΟΑ), κατοικίες θα μπορεί να χτίζουν και συνεταιρισμοί αξιωματικών (π.χ. ΑΟΟΑ), αλλά και ιδιώτες για χρήση από στρατιωτικούς διά της μεθόδου των Συμπράξεων Δημόσιου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Όπως είπε ο κ. Τασούλας, θα εφαρμοστούν χαμηλοί συντελεστές δόμησης (0,4-0,6) που προβλέπει παλαιότερος νόμος, ενώ σε περίπτωση που κάποιος δήμος θέλει να διαμορφώσει πράσινο περισσότερο από το 50%, τότε θα πρέπει να εκχωρήσει άλλο ισοδύναμο χώρο για οικίες στρατιωτικών.

Συνεργασία

Ήδη, το υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΣ προσδιόρισε 29 στρατόπεδα σε 23 πόλεις που δεν τα χρειάζεται το Στράτευμα και ο κ. Τασούλας έστειλε τις σχετικές επιστολές στους δήμους για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. Η συνολική έκταση των στρατοπέδων αυτών είναι 2.050 στρέμματα, που σημαίνει ότι από την «αξιοποίηση» που προτείνεται μπορεί να προκύψουν χώροι πρασίνου 1.000 και πλέον στρεμμάτων.

TA NEA 2-4-08

 

επιστροφή

 

«Απελευθερώνονται» 29 στρατόπεδα σε όλη τη χώρα

Γιαννης Γουλιελμος

Σε απόδοση 29 στρατοπέδων που κρίθηκαν «μη απαραίτητα για στρατιωτική χρήση» προχωρά το υπουργείο Αμυνας. Με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Κ. Τασούλα, οριστικοποιήθηκε χθες η λίστα με τα αποδεσμευόμενα στρατόπεδα του ΓΕΣ σε όλη την επικράτεια.

Συγκεκριμένα η αρμόδια Υπηρεσία Αξιοποίησης και Μετεγκατάστασης Στρατοπέδων, απηύθυνε ενημερωτική επιστολή προς τους ΟΤΑ των περιοχών που βρίσκονται οι, συνολικής έκτασης 2.050 στρεμμάτων, μονάδες, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τη διαδικασία βάσει της οποίας εγκρίνεται η μερική πολεοδόμηση των συγκεκριμένων στρατοπέδων. Σύμφωνα με το Ν. 2745/1999, από τη συνολική έκταση του κάθε στρατοπέδου, το 50% παραχωρείται στους Δήμους για κάλυψη αναγκών σε κοινόχρηστο πράσινο και κοινωφελείς εξυπηρετήσεις (γήπεδα, αθλητικά κέντρα, γυμναστήρια κλπ) και το υπόλοιπο μισό παραμένει στη δικαιοδοσία του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ) για αξιοποίησή του κατά το δοκούν (κατασκευή Στρατιωτικών Οικημάτων Αξιωματικών ή δημιουργία χώρων πρασίνου). Διαδικαστικά, η απαιτούμενη μελέτη πολεοδόμησης και αστικών χρήσεων γης των εν λόγω στρατοπέδων, συντάσσεται με μέριμνα του αρμόδιου Δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη της ΥΑΜΣ, υποβάλλεται για έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι δήμοι προς τους οποίους απευθύνθηκε η σχετική πρόταση είναι: Πτολεμαΐδας, Τσοτυλίου, Βέροιας, Εδεσσας, Αριδαίας, Γουμένισσας, Δράμας, Φιλίππων Καβάλας, Κάτω Νευροκοπίου, Κιλκίς, Κρουσσών Κιλκίς, Κορώνειας Θεσσαλονίκης, Λαχανά Θεσσαλονίκης, Σερρών, Σκοτούσσης Σερρών, Κερκίνης Σερρών, Κομοτηνής, Βόλου, Κατερίνης, Κοιλάδας Λάρισας, Φαρσάλων Λάρισας, Τρικκαίων Τρικάλων και Δήμος Μολύβου Μυτιλήνης. http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_02/04/2008_264875

 

επιστροφή

 

Στρατόπεδα από... ιδιώτες

Μπαίνουν ιδιώτες και στο... Στρατό. Ο λόγος για το μεγαλεπήβολο «πρόγραμμα μετεξέλιξης των Ενόπλων Δυνάμεων», που περιλαμβάνει τη μετεγκατάσταση των στρατοπέδων, ώστε έως το 2025 να δημιουργηθούν μικρές και ευέλικτες μονάδες.
Το κόστος του όλου έργου υπολογίζεται σε 20 δισ. ευρώ και αναζητούνται κεφάλαια που θα καλύψουν ένα μέρος της κρατικής συμμετοχής.
Στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε γι' αυτόν τον σκοπό στο υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος των Συμπράξεων (ΣΔΙΤ) με τον ιδιωτικό τομέα: έναντι ενοικίου που θα δίνει ο Στρατός για τη χρήση των εγκαταστάσεων, να αναλάβουν ιδιώτες την κατασκευή και τη συντήρηση των νέων στρατοπέδων και ενδεχομένως την εμπορική αξιοποίηση εκτάσεων σε κατοικημένες περιοχές που θα «απελευθερωθούν».
Στη συνάντηση, τέθηκαν και ζητήματα εφαρμογής του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/05/2008

 

επιστροφή

 

δείτε κι εδώ

http://www.e-ecology.gr/DiscView.asp?mid=1549&forum_id=1&

 ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιαννιτσά, 58100
Τηλ. & fax 2382082254
6977581188, 6973333385
http://diktyopoliton.blogspot.com
diktyopoliton@hotmail.com
Προς όλους τους συνοδοιπόρους
Γιαννιτσά, 13 Σεπτεμβρίου 2008
Φίλοι ,
σας προσκαλούμε και επισήμως στην εκδήλωση που διοργανώνουμε την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2008 και ώρα 6μμ, στο πρώην στρατόπεδο “Καψάλη” στα Γιαννιτσά, με θέμα την πλήρη απόδοση των πρώην στρατοπέδων στους δημότες για χρήσεις πρασίνου. Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.
Με τιμή, για το συντονιστικό του Δικτύου,
Πετρίνα Βάσσου
Μαρία Κιουζέπη
Πόπη Τσιάλμα
Παναγιώτης Τζούμας

 

επιστροφή

 

ΧΑΪΔΑΡΙ - ΑΓΙΟΥΣ ΑΝΑΡΓΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΟΥΔΗ ΖΗΤΕΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ελπίδα ανάσας τα στρατόπεδα

Την παραχώρηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση των στρατοπέδων Χαϊδαρίου - Αγίων Αναργύρων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων «Γουδή», ώστε να διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου, πολιτισμού και ήπιας άθλησης, ζήτησαν στη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ευάγγελο Βενιζέλο οι εκπρόσωποι της «Συνεργασίας των 12 φορέων για το περιβάλλον»

Ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε ότι το υπουργείο θα επεξεργαστεί τα θέματα που συζητήθηκαν «με καλή διάθεση, γρήγορο ρυθμό και πρακτικό τρόπο, ώστε να ανταποκριθεί όσο γίνεται καλύτερα στα ώριμα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, χωρίς να παραβλάπτονται οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι «υπάρχουν πράγματα που μπορεί να γίνουν εύκολα και γρήγορα και κάποια άλλα που χρειάζονται μελέτη και συνεννόηση με τα επιτελεία».

«Πρόκειται για μια δέσμευση που δεν είχαμε άλλες φορές τόσο ξεκάθαρα», δήλωσε μετά τη συνάντηση η υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς Ντίνα Μπέη. Πιο συγκεκριμένα, η «Συνεργασία των 12 φορέων για το περιβάλλον» (σ.σ. Εχει συγκροτηθεί με πρωτοβουλία της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς και συμμετέχουν ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθηνών-Πειραιώς, πανεπιστήμια κ.λπ.), ζητεί:

* Να παραδοθούν στο πάρκο «Γουδή» όλες οι εκτάσεις (965 στρεμμάτων) που προβλέπονται στον νόμο 732/1997 και επιπλέον να παραχωρηθεί η εκτός σχεδίου δασική έκταση (Ζώνη Β' Υμηττού), ανατολικά της λεωφόρου Κατεχάκη μέχρι το εγκεκριμένο σχέδιο του Δήμου Παπάγου.

* Να παραχωρηθούν στους όμορους Δήμους Χαϊδαρίου, Πετρούπολης και Περιστερίου οι εκτάσεις του στρατοπέδου Χαϊδαρίου (κυρίως τα 500 στρέμματα εκτός ορεινού όγκου).

* Να παραχωρηθεί στον ομώνυμο δήμο το στρατόπεδο Αγίων Αναργύρων, εκτάσεως 120 στρεμμάτων.

Μ.Σ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 27-1-2010

 

επιστροφή

 

Παραμένει ο κίνδυνος οικοπεδοποίησής τους

 

Τον τεμαχισμό των στρατοπέδων Χαϊδαρίου φαίνεται ότι προωθεί η κυβέρνηση, με τη σύμπραξη της «Συνεργασίας των 12 Φορέων για το Περιβάλλον». Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που είχαν προχτές εκπρόσωποι της «Συνεργασίας», με επικεφαλής την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιά, Ντ. Μπέη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ελ. Βενιζέλο, ο τελευταίος δεσμεύτηκε και η «Συνεργασία» συμφώνησε στην παράδοση των χώρων, με βάση προτεραιότητες και ...βαθμούς δυσκολίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει την υλοποίηση του νόμου 2745/99, με τον οποίο το 50% των στρατοπέδων παραδίδεται στην οικοπεδοποίηση.

«Αν κάποιος χώρος μπορεί να δοθεί πρώτος και κάποιος δεύτερος, θα επικεντρωθούμε στο να δοθεί ο πρώτος και να παλέψουμε για το δεύτερο», είπε χαρακτηριστικά η Ντ. Μπέη. Το υπόμνημα των αιτημάτων που κατέθεσε η «Συνεργασία» στον υπουργό δίνει χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση, ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια των κατοίκων που ζητούν να αποδοθεί το σύνολο των χώρων των στρατοπέδων Χαϊδαρίου για πράσινο και αναψυχή. Συγκεκριμένα, η «Συνεργασία» ζητά την παραχώρηση κυρίως της έκτασης 500 στρεμμάτων εκτός ορεινού όγκου, των στρατοπέδων Χαϊδαρίου, όταν η συνολική τους έκταση είναι 3.200 στρέμματα.

«Πρόκειται για μια επικίνδυνη λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ριζοσπάστη» ο Μιχάλης Σελέκος, επικεφαλής της «Δημοτικής Ενωτικής Κίνησης Χαϊδαρίου», καθώς παρακάμπτουν το αίτημα για συνολική απόδοση των στρατοπέδων, με στόχο να αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα για κάτι τέτοιο. Ο ίδιος θύμισε ότι απαίτηση μαζικών φορέων και κατοίκων είναι η συνολική απόδοση των χώρων των στρατοπέδων στους όμορους Δήμους Χαϊδαρίου, Πετρούπολης και Περιστερίου και η αξιοποίησή τους ως χώρο πρασίνου, αναψυχής και ιστορικής μνήμης. Επίσης, η κατάργηση του νόμου, με τον οποίο το 50% των στρατοπέδων παραχωρείται στην ΤΑ και το υπόλοιπο οικοπεδοποιείται.

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5472759&publDate=28/1/2010

 

επιστροφή

 

Καμμένος: H περιουσία του υπουργείου Αμυνας αποτιμάται σε 32 δισ. ευρώ

Xρήστος Μπόκας10/02/2015

10/02/201522:50

Καμμένος: H περιουσία του υπουργείου Αμυνας αποτιμάται σε 32 δισ. ευρώ

Αφορά κλειστά στρατόπεδα που αποδίδουν στα ταμεία μόλις 1,1 εκατ. ευρώ - Με κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί και να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις

Share

Αφορά κλειστά στρατόπεδα που αποδίδουν στα ταμεία μόλις 1,1 εκατ. ευρώ - Με κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί και να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις

 

Περιουσία που αποτιμάται σε 32,496 δις ευρώ ανέφερε ότι διαθέτει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Πάνος Καμμένος στην Βουλή.


Πρόσθεσε ότι η περιουσία αφορά κλειστά στρατόπεδα και πως αποδίδει στα ταμεία μόλις 1,1 εκατ. ευρώ ενώ υποστήριξε ότι με κατάλληλο σχεδιασμό μπορεί αυτή η περιουσία να αξιοποιηθεί και να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Υποστήριξε ότι στις επικείμενες διαπραγματεύσεις «Η Ελλάδα θα νικήσει όρθια» ενώ απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης τους κάλεσε να μην είναι «μεμψίμοιροι ελάτε μαζί μας. Το πιστεύατε και εσείς κάποτε. Μιλάγατε για μια και μόνο εξεταστική και άφησε όσους ήρθαν εδώ για να συμβιβαστούν να μείνουν μόνοι».

http://www.protothema.gr/politics/article/450464/kammenos-h-periousia-tou-upourgeiou-amunas-apotimatai-se-32-dis-euro/

 

επιστροφή

 

Αθήνα, 31 Μαρτίου 2015

Ερώτηση

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

Εθνικής Άμυνας

Οικονομικών

 

Θέμα: Σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την απόδοση των χώρων των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες

 

            Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πρωτοβουλίες από κατοίκους, φορείς και κινήματα προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην στρατοπέδων (Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Γιαννιτσά, Χανιά, Καβάλα, Πειραιάς, Σέρρες, Κοζάνη, Κατερίνη, Δωδεκάνησα κ.α.).

            H απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών από τα στρατόπεδα και η αξιοποίηση των χώρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος αποτελεί ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη γενικότερα των αστικών κέντρων αλλά και των μικρότερων οικισμών και τη βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου και δημόσιων χώρων, με την προϋπόθεση να αξιοποιηθούν ως Δημόσιοι και Ελεύθεροι χώροι, π.χ. κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Μάλιστα η σημασία των εκτάσεων αυτών καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι συχνά βρίσκονται εντός των ορίων των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών των αστικών κέντρων, αποτελώντας την τελευταία δυνατότητα για το σταμάτημα της περαιτέρω υποβάθμισης της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και περιβάλλοντος. Αντίθετα, η εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των χώρων αυτών θα συντελέσει στην οριστική υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών. 

            Στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων των εκτάσεων πρώην στρατοπέδων σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

            Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, με την ύπαρξη αρκετών μεγάλων στρατοπέδων (Παύλου Μελά, Παπακυριαζή, Μεγ. Αλεξάνδρου, Καρατάσιου, Κόδρα, Σέδες κ.α.) εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

            Οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι από τα ελάχιστα αποθεματικά για την ενίσχυση των χώρων αστικού πρασίνου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πόλη που παρουσιάζει την μικρότερη αναλογία εκτάσεων πρασίνου ανά κάτοικο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών πόλεων (μόλις 2,4 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, την στιγμή όπου υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις με την δεκαπλάσια αντιστοιχία), καθώς και μια πόλη όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν αρνητικό ρεκόρ και μάλιστα πολύ συχνά η ημερήσια τιμή των αιωρουμένων σωματιδίων υπερβαίνει ακόμη και το όριο επιφυλακής.

            Άλλο παράδειγμα το στρατόπεδο Ασημακόπουλου στην Καβάλα έκτασης 90 περίπου στρεμμάτων που ενισχύει τα αποθεματικά χώρων κοινόχρηστων και κοινωφελών εκτάσεων στη πόλη της Καβάλας, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής γύρωθεν του χώρου. 

            Οι χώροι των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών είναι επιτακτικό, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη θέληση των τοπικών κοινωνιών, να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους, προσβάσιμους σε όλους, με δημόσιο χαρακτήρα.

            Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν, άλλωστε, και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

·         Σε ποια κατεύθυνση σκοπεύουν να κινηθούν τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος και της χρήσης των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων, εκτάσεων που διεκδικούν οι τοπικές  κοινότητες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση τους ως δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αμανατίδης Ιωάννης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Αναγνωστοπούλου Αθανασία

Αυλωνίτου Ελένη

Βαγιωνάκη Ευαγγελία

Γαϊτάνη Ιωάννα

Γκαρά Αναστασία

Δελημήτρος Κωνσταντίνος

Δερμιτζάκης Κωνσταντίνος

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Δημαράς Γεώργιος

Εμμανουηλίδης Δημήτρης

Ζάννας Ζήσης

Ζαχαριάς Κωνσταντίνος

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ιωαννίδης Ηλίας

Ιγγλέζη Αικατερίνη

Καββαδία Ιωαννέτα

Καΐσας Γεώργιος

Καματερός Ηλίας

Καρά Γιουσούφ Αϊχάν

Καραγιαννίδης Χρήστος

Καρακώστα Ευαγγελία

Καραναστάσης Απόστολος

Κατριβάνου Βασιλική

Κάτσης Μάριος

Καφαντάρη Χαρά

ΚοζομπόληΑμανατίδη Παναγιώτα

Κυριακάκης Βασίλης

Κυρίτση Αγλαΐα

Λεουτσάκος Ευστάθιος

Μηταφίδης Τριαντάφυλλος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ουζουνίδου Ευγενία

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πολάκης Παύλος

Σαμοΐλης Στάφανος

Σαντορινιός Νεκτάριος

Σηφάκης Ιωάννης

Σκούφα Ελισσάβετ

Σμίας Χρήστος

Σταθάς Ιωάννης

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τεκτονίδου Κυριακή

Τζούφη Μερόπη

Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος

Τριανταφύλλου Μαρία

Τσανάκα Αλεξάνδρα

Φάμελλος Σωκράτης