Επιστροφή στην αρχική σελίδα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

Νίκαια Κορυδαλλός Μικρολίμανο-Ζέα, Νέο Φάληρο

 

Άλλες περιοχές Πειραιά: Πέραμα, Δραπετσώνα-Κερατσίνι, Πειραιάς,

Ακτές υπόλοιπου Σαρωνικού: Παραλία Καλλιθέας-Μοσχάτου και Εκβολές Ιλισού: Ιππόδρομος: Κυκλοφοριακά έργα στην παραλία: Παραλία Φλοίσβου: Οικόπεδο Ριζαρείου Εκκλησιαστικής σχολής: Μαρίνα Αλίμου: Δήμος Ελληνικού: Άγιος Κοσμάς- Αεροδρόμιο του Ελληνικού Ρέμα Πικροδάφνης Γλυφάδα Βούλα-Υδρούσα: Παραλίες ΕΟΤ στο Σαρωνικό Καβούρι-Βουλιαγμένη: Λαγονήσι

 

 

Νίκαια

Κανονικά προχωρούν τα έργα κατασκευής στο Σπίτι της ΄Αρσης Βαρών στη Νίκαια, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές ορισμένων ιδιοκτητών ακινήτων που ζητούσαν να μην κατασκευαστεί στη θέση “Λόφος Σελεπίτσαρη” του δήμου Νίκαιας, το εν λόγω έργο. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον επόμενο μήνα. (Flash. Gr, 20-2-2002)

Επιστροφή

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ-Παρεμβάσεις για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων

O Δήμος Νίκαιας, σήμερα που το πράσινο των πόλεων λιγοστεύει, που οι πολιτικές εμπορευματοποίησης της γης καίνε τη χώρα και οι ελεύθεροι χώροι φαντάζουν «φιλέτα» για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, διεκδικεί ελεύθερους χώρους στην πόλη και τους μετατρέπει σε πάρκα.

Μετά τη διεκδίκηση, κατάληψη και σταδιακή αξιοποίηση του οικοπέδου Δηλαβέρη, τώρα σειρά έχει ο κινηματογράφος «Βικτώρια» που μετά από συνεχείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής είναι πλέον δημόσιος χώρος. Αύριο, Πέμπτη, στις 6 μ.μ. ο κινηματογράφος θα κατεδαφιστεί και θα αρχίσει η μετατροπή του σε πάρκο. Επόμενο βήμα της δημοτικής αρχής είναι η μετατροπή σε πάρκο του οικοπέδου Γκούμα στην περιοχή Ασπρων Χωμάτων, το οποίο μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του δήμου. Ριζοσπάστης 5-9-07

 

Επιστροφή

 

Κατάληψη στο κτήμα Δηλαβέρη

Κατάληψη στα 20 στρέμματα του κτήματος Δηλαβέρη ξεκίνησαν από προχτές το απόγευμα κάτοικοι και μαζικοί φορείς του Δήμου Νίκαιας, με πρωτοβουλία της αγωνιστικής δημοτικής αρχής και του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, απαιτώντας από την κυβέρνηση ο χώρος να απολλοτριωθεί και να αποδοθεί στο δήμο προς όφελος του λαού της Νίκαιας, αλλά και συνολικά του Πειραιά.

Οι κάτοικοι μαζί με συνεργεία του δήμου γκρέμισαν τα συρματοπλέγματα του οικοπέδου και προχώρησαν σε διαμόρφωση του χώρου με την απομάκρυνση των όγκων σκουπιδιών και μπαζών. Κατάφεραν να επιστρώσουν ένα μεγάλο μέρος του με χώμα, το οποίο και δεντροφύτευσαν, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του κτήματος σε χώρο πράσινου και πολιτισμού με ελεύθερη την πρόσβαση για όλους. Η πρώτη μέρα της κατάληψης «σφραγίστηκε» με το γλέντι που έστησαν οι κάτοικοι με άφθονο κρασί και ψητές σαρδέλες.

Μιλώντας ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος στους κατοίκους, επισήμανε ότι το οικόπεδο Δηλαβέρη «είναι μόνο η αρχή». Ο δήμος μαζί με τους κατοίκους «διεκδικούμε όλους τους ελεύθερους χώρους της πόλης για αξιοποίηση» προς όφελος του λαού της Νίκαιας, «βάζοντας φρένο σε όποιον θεωρεί ότι οι ελεύθεροι χώροι των πόλεων είναι πρόσφορο έδαφος για επιχειρηματική δραστηριότητα». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου.  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13/7/2007

 

Επιστροφή

 

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ

Ξεκινούν σήμερα δεντροφυτεύσεις

Ξεκινά αύριο Σάββατο 4 Απρίλη το πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου της Νίκαιας, στο όρος Αιγάλεω και σε περιοχές του Δήμου, με τη συμμετοχή δημοτών και μαζικών φορέων. Στόχος της Δημοτικής Αρχής μέσω αυτών των πρωτοβουλιών είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση φορέων και κατοίκων της πόλης και η ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Το πρόγραμμα των δενδροφυτεύσεων είναι:

Σήμερα στις 10 π.μ. Δεντροφύτευση στη Δεξαμενή Νεάπολης (Ειρήνης Γκίνη και Κλεάρχου). Ο Δήμος Νίκαιας θα διαθέσει λεωφορεία τα οποία θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. από το «Κρατικό Νίκαιας» για να ακολουθήσουν τη διαδρομή Πλατεία Δαβάκη - Αγ. Νικόλαος - Αγ. Γεώργιος - Πλ. Κρήνης - Πλ. Αναλήψεως με τέρμα Ειρ. Γκίνη & Κλεάρχου.

Σάββατο 11 Απρίλη στις 10 π.μ. δεντροφύτευση κάτω από το κλειστό της Αρσης Βαρών (Σάντας & Λευκωσίας).

Σάββατο 9 Μάη στις 10 π.μ. δεντροφύτευση κάτω από το ΔΑΚΑΝ (Καραμπίνη).

Σάββατο 16 Μάη, στις 10 π.μ. δεντροφύτευση στον πεζόδρομο Περιβόλα (τέρμα Ευριπίδους, άνω Νεάπολη).

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σάββατο 4 Απρίλη 2009   

 

Επιστροφή

 

Λόφος: δασάκι της δεξαμενής

Κίνηση Πολιτών Νίκαιας " κοντρα στο ρεύμα"

Η Κίνηση μας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής γύρω απο το δασάκι της δεξαμενής , για τα σοβαρα προβλήματα που έχει ο λόφος.
Σε ενα μεγάλο ποσοστό , πάνω από τα μισά τα πεύκα έχουν η δείχνουν να έχουν καταστραφεί , δεν έχει γίνει φέτος με κανένα τρόπο καταπολέμηση της καμπιας η οποία έχει γεμίσει τα πεύκα και τον γύρω χώρο.
Ο υπόλοιπος χώρος είναι παρατημένος στην τύχη του.
Η δημοτική αρχή ααπαντάει ότι "μπόρα ειναι θα περασει" και μέλλον του λόφου της δεξαμενής είναι πια στα χέρια μας .
στόχος μας είναι να οργανώσουμε την κυριακή 14-3-2010 μια δράση μέσα πια στο δασάκι με την συμμετοχή των κατοίκων οι οποίοι είναι θετικοί σε μια τέτοια προπτική του αγώνα μας .Θέλουμε την εμπειρεία σας και ότι αλλο μπορείται να βοηθησετε .
Θέλουμε γνώμες για την δράση την αλλη κυριακή ..τι μπορούμε να κάνουμε ;
και τυχόν εμειρεία αν υπάρχει για την κάμπια και την καταπολεμησή της .
Αν υπάρχει γεωπόνος που μπορεί να βοηθήσει δίνοντας πληροφορείες στο mail μου και στο 6944299953 kpapados@yahoo.gr

(ελήφθη 2-3-2010)

 

Επιστροφή

 

Κορυδαλλός

Οριστικοποιήθηκε πλέον η σταδιακή, αλλά οριστική απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού που λειτουργούν εκεί από το 1967. Οι φυλακές μετά το 2005 θα αποδοθούν στον ομώνυμο δήμο. Ο χώρος που βρίσκονται σήμερα θα παραδοθεί στο δήμο, ο οποίος θα δημιουργήσει πάρκα, χώρους άθλησης και πολιτιστικά κέντρα, ενώ θα λειτουργήσει νέο τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά σε κάποιο από τα ανακαινισμένα κτίρια των φυλακών. (ΑΠΕ 28/02/2001)

 

Επιστροφή

 

Ανάσα στον Κορυδαλλό

Βαθιά ανάσα παίρνει ο Κορυδαλλός μετά την απόφαση απαλλοτρίωσης των χώρων των λατομείων (έκτασης 114 στρεμμάτων) για τη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η περιοχή "Σχιστό Κορυδαλλού" εντάχθηκε στον Ολυμπιακό Νόμο ως πόλος υπερτοπικής σημασίας και με πιστώσεις ύψους 1,2 δισ. δραχμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις, έργα αναπλάσεων και υποδομών. Οπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, η περιοχή θα μετατραπεί σε μικρό αθλητικό παράδεισο, καθώς θα κατασκευαστεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5.000 θέσεων, ένα βοηθητικό 1.000 θέσεων, ένα γήπεδο για προπονήσεις 300 θέσεων, ένα κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων, ένα κολυμβητήριο και εφτά ανοιχτά γήπεδα. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/09/2002)  

 

Επιστροφή

 

Αγκάθι πάντα για το 2004 η ΔΕΗ
Η γρήγορη εκταμίευση των πιστώσεων προς τους εργολάβους που εκτελούν τα έργα ενίσχυσης του δικτύου ηλεκτροδότησης και το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσεως Κορυδαλλού αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ενεργειακή επάρκεια κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι διαδικασίες, ώστε να ξεμπλοκάρει από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έναρξη κατασκευής του ΚΥΤ Κορυδαλλού 150.000 KV. Η κατασκευή της συγκεκριμένης εγκατάστασης δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και ο χρόνος που απομένει είναι περισσότερο από πιεστικός, ενώ η σημασία του είναι πολύ σημαντική, καθώς πέραν της ομαλής ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων για την Αρση Βαρών και το Τζούντο, θα συμβάλει στην ηλεκτροδότηση των κρουαζιερόπλοιων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη φιλοξενία επισκεπτών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα test events που έγιναν για τα αγωνίσματα της άρσης βαρών και του τζούντο, η ΔΕΗ αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει εναλλακτικές γραμμές, προκειμένου να ηλεκτροδοτήσει τα δύο αθλητικά κέντρα, κάτι που δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια τέλεσης των αγωνισμάτων, λόγω της γενικότερης υπερφόρτωσης του δικτύου.
Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των κατασκευαστών και της ΔΕΗ φυσικά, στη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η εκτέλεση των εργολαβιών.
Τέλος, σημειώνεται ότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των αρμόδιων υπουργών κατά τα προηγούμενα χρόνια, η ενεργειακή επάρκεια της Αθήνας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αποτελεί πρόβλημα. Οπως ήδη είχε γράψει η “Ε” τον περασμένο Οκτώβριο, το όλο σύστημα βρίσκεται επί “ξυρού ακμής”. Επιπλέον, πέραν των καθυστερήσεων στα έργα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας εντός του Λεκανοπεδίου, πιέζει ιδιαίτερα και ο χρόνος για την εγκατάσταση αεριοστροβίλων και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορούν να λειτουργήσουν τον ερχόμενο Ιούλιο για να ενισχύσουν το δίκτυο τις ώρες αιχμής. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/01/2004)

 

Επιστροφή

 

Κορυδαλλός: «Να μπει λουκέτο στο κολαστήριο»

Να μπει οριστικά «λουκέτο» στη σιδερένια είσοδο των Φυλακών Κορυδαλλού και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανοικοδόμησης των νέων σωφρονιστικών καταστημάτων, ώστε να υποδεχτούν τους υπεράριθμους κρατούμενους, ζήτησε το διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αθηνών-Πειραιώς σε έκτακτη συνεδρίασή του.
Οι περισσότεροι ομιλητές έκαναν λόγο για ένα «σύγχρονο κολαστήριο», καθώς ενώ έχει κατασκευαστεί να φιλοξενεί 800 κρατούμενους, φιλοξενεί αυτή την περίοδο τριπλάσιο αριθμό (2.500) κάτω από απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι «δεν μπορεί ο Κορυδαλλός να παραμένει μια φυλακισμένη πόλη. Πρέπει να κατασκευαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι νέες φυλακές που ξεκίνησαν το Δεκέμβριο 2003-Ιανουάριο 2004 για να μεταφερθούν οι κρατούμενοι του Κορυδαλλού και το ψυχιατρείο κρατουμένων», ενώ ο νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας συμπλήρωσε ότι «δίπλα στις φυλακές λειτουργούν σχολεία και αθλητικά κέντρα, ενώ μέσα στις φυλακές 2.500 κρατούμενοι διαβιούν υπό αντίξοες συνθήκες».
Παράλληλα, οι φορείς του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών-Πειραιώς ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να προχωρήσει η άμεση μεταφορά των γυναικών κρατούμενων στον Ελαιώνα Θηβών και να αποδοθεί ο χώρος στο δήμο και τους κατοίκους προκειμένου να αξιοποιηθεί για κοινωφελείς σκοπούς. Συν τοις άλλοις, η έκταση 130 στρεμμάτων συνολικής έκτασης των φυλακών πρέπει να αξιοποιηθεί σε χώρους πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής «διψούν» για ένα καθαρό «πνεύμονα» ζωής.
Τέλος, το νομαρχιακό και δημοτικό συμβούλιο Κορυδαλλού πέρα από το αίτημα της απομάκρυνσης των φυλακών θα συμβάλλει δυναμικά, στο βαθμό που μπορεί, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης των κρατούμενων μέχρι την ημερομηνία απομάκρυνσης των φυλακών. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 25/05/2005

 

Επιστροφή

 

Θα γίνουν πάρκο οι γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού Nικος Mπαρδουνιας

Εως τον προσεχή Iούλιο θα έχουν απομακρυνθεί όλες οι κρατούμενες από τις γυναικείες φυλακές του Kορυδαλλού και ο χώρος των φυλακών, που καταλαμβάνει 27 στρέμματα, θα παραχωρηθεί στον Δήμο προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου, υποστήριξε χθες ο δήμαρχος Kορυδαλλού Στέφανος Xρήστου.

O δήμαρχος επικαλέστηκε επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Aναστ. Παπαληγούρα, σύμφωνα με την οποία, έως τον Iούλιο του τρέχοντος έτους θα έχουν απομακρυνθεί οι γυναικείες φυλακές κάνοντας πράξη ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Kορυδαλλού, αλλά και δέσμευση του πρωθυπουργού Kώστα Kαραμανλή.

300 κρατούμενες γυναίκες θα μεταφερθούν στο βόρειο τμήμα των ανδρικών φυλακών, σε δύο πτέρυγες στις οποίες θα γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα θα απομακρυνθούν 900 άνδρες κρατούμενοι προς τρία άλλα σωφρονιστικά καταστήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. «Oταν ολοκληρωθούν τα έργα στον Eλαιώνα θα απομακρυνθούν και οι 300 γυναίκες κρατούμενες από τις φυλακές του Kορυδαλλού», αναφέρθηκε.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Kορυδαλλού, στα 21 από τα 27 στρέμματα που καταλαμβάνουν σήμερα οι γυναικείες φυλακές θα δημιουργηθεί χώρος πρασίνου και πάρκο. «Στα υπόλοιπα έξι στρέμματα στα οποία βρίσκονται οι αίθουσες όπου διεξάγονται σημαντικές δίκες δεν θα γίνουν παρεμβάσεις, έως ότου ολοκληρωθούν οι υποθέσεις που εκδικάζονται», είπε ο κ. Xρήστου και συμπλήρωσε: «Στη συνέχεια και αυτός ο χώρος θα παραδοθεί στον Δήμο για να μετατραπεί σε πράσινο».

σημειωθεί ότι στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι, σε βάθος χρόνου, να απομακρυνθεί το 90% των κρατουμένων των φυλακών του Kορυδαλλού ώστε ολόκληρη η περιοχή να παραχωρηθεί στους κατοίκους προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους με τη δημιουργία χώρων πρασίνου.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, έως τα τέλη του 2007 θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής έξι νέων σωφρονιστικών καταστημάτων συνολικής χωρητικότητας 2.400 θέσεων. Eιδικότερα, εντός του 2006 αναμένεται να παραδοθούν τα σωφρονιστικά καταστήματα σε Tρίκαλα, Δομοκό, Γρεβενά, Δράμα και Σέρρες και εντός του 2007 το σωφρονιστικό κατάστημα στα Xανιά.

Tο μεγαλύτερο μέρος από τις 2.400 νέες θέσεις θα καλυφθεί με τη μεταφορά κρατουμένων από τις φυλακές του Kορυδαλλού. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 11-1-2006

 

Επιστροφή

 

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ  ΝΑ  ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΑ ΠΑΛΑΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ (ΟΡΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ)

ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ,ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΑΝ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ «Πάμε Αλλιώς» συνεχίζει να συμμετέχει και να στηρίζει τον αγώνα γιά την απομάκρυνση- κατεδάφισή  του 

 Με την 1889/2006 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας έχει γίνει δεκτή αίτηση ακυρώσεως της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και του Εξωραϊστικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Κορυδαλλού- Η Αναγέννηση.Με την απόφαση αυτή το Συμβούλιο Επικρατείας δικαίωσε με πανηγυρικό τρόπο τους αγώνες των πολιτών και των δημοτικών παρατάξεων, που τους στήριξαν, και προχώρησε στην ακύρωση,λόγω ελλείψεως προηγούμενης εγκρίσεως περιβαλλοντικών όρων,των υπ΄αριθμ.7178/17-2-2004 και 17200/4-6-2004 αποφάσεων του Υπουργού Περιβάλλοντος,Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων,με τις οποίες είχε χορηγηθεί "άδεια εγκρίσεως εργασιών εσκαφών" γιά το κέντρο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση Σχιστό του Δήμου Κορυδαλλού και "άδεια εγκρίσεως γιά την ανέγερση" του εν λόγω κέντρου.

  Να θυμίσουμε, ότι η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα γιά την απομάκρυνση του Κέντρου επί δύο συνεχόμενα χρόνια είχε απέναντί της και την τότε πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου,στην οποία συμμετείχε και ο νυν Δήμαρχος.
Όμως,άν και από την έκδοση της παραπάνω απόφασης έχουν ήδη περάσει τρία χρόνια, τόσο η Κεντρική Διοίκηση,όσο και η Νομαρχία Πειραιά,δεν έχουν συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, έτσι ώστε να χαρακτηρίσουν όλες τις κατασκευές αυθαίρετες και να προβούν στην άμεση κατεδάφιση αυτών.

 Πρόσφατα το Τριμελές Συμβούλιο του Συμβουλίου Επικρατείας με το 89/2008 πρακτικό συνεδριάσεώς του καλεί την Διοίκηση να συμμορφωθεί με την 1889/2006 απόφαση της Ολομέλειας και να προβεί στην κατεδάφιση του αυθαίρετου Κέντρου Διανομής της ΔΕΗ.

Ενημερώνεστε από http://www.pamealliws.blogspot.com/

 

 Επιστροφή

 

«Υποσχέθηκαν γήπεδα, αλλά μόνο χωματερή βλέπουμε»

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣτΕ

Δίπλα σε γυμνάσιο λειτουργεί το Κέντρο Διανομής Ρεύματος. Παραμένουν μπάζα και σκουπίδια στα 115 στρέμματα που απαλλοτριώθηκαν από τη Γ. Γ. Αθλητισμού για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων.

Του Βασίλη Δανέλλη, φωτό: Χρήστος Κισατζεκιάν

Φορτηγά γεμάτα μπάζα διασχίζουν την οδό Ποταμού στο Σχιστό Κορυδαλλού. Περνούν μπροστά από τον υποσταθμό της ΔΕΗ, κάτω από το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων του Δήμου - που κάνει αναφορά στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για κατεδάφισή του- και στρίβουν στο χώρο των παλαιών λατομείων, πίσω από το κτίριο της ΔΕΗ. Ο χώρος μοιάζει με εργοτάξιο, χωματερή, νεκροταφείο αυτοκινήτων, τεράστια μάντρα υλικών. Κι όμως εκεί, στα 115 στρέμματα που παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης και καταστροφής, θα έπρεπε να υπάρχουν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου, ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ, κλειστό δημοτικό κολυμβητήριο και, φυσικά, πράσινο. Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς αντιδρούν απαιτώντας αναβάθμιση της περιοχής. Χθες, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν έξω από τον υποσταθμό και κατευθύνθηκαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ για να απαιτήσουν την εφαρμογή των δύο αποφάσεων του ΣτΕ που ζητούν την κατεδάφιση του κτιρίου της ΔΕΗ. «Λειτουργεί λίγα μόλις μέτρα από το 8ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κώστας Καλούδης, και συμπληρώνει: «Ο χώρος απαλλοτριώθηκε σταδιακά από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για τη δημιουργία αθλητικών κέντρων». Παρ’ όλα αυτά, δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας η περιοχή δεν έχει αποκτήσει κανένα γήπεδο και καθόλου πράσινο. Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι μάντρες που έχουν αδειάσει συγκεντρώνουν μπάζα, σκουριασμένους σκελετούς αυτοκινήτων και κάθε λογής σκουπίδια. Ορισμένες από αυτές, όμως, συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά. Λειτουργούν παράνομα σκραπατζίδικα και μάντρες οικοδομικής ξυλείας», λέει ο Παναγιώτης Καλαφάτης που μένει στην οδό Ποταμού. «Μας έχουν υποσχεθεί γήπεδα και πράσινο, αλλά μόνο φορτηγά και καυσαέριο βλέπουμε», εξηγεί αγανακτισμένη η Πελαγία Κατσούλα, κάτοικος της περιοχής. Εκτός από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι κάτοικοι διαμαρτύρονται  και για τον υποσταθμό της ΔΕΗ, ο οποίος λειτουργεί από το 2004 χωρίς την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το 2006 το ΣτΕ, ύστερα από προσφυγή των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, έκρινε το Κέντρο Διανομής αυθαίρετο και κατεδαφιστέο. Η απόφαση εφεσιβλήθηκε, αλλά τον  περασμένο Δεκέμβριο το ΣτΕ αποφάσισε οριστικά την κατεδάφισή του και έδωσε προθεσμία τριών μηνών στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τους αρμόδιους φορείς για να εκτελέσουν την απόφαση. Η προθεσμία έληξε προχθές, ο υποσταθμός ωστόσο εξακολουθεί να λειτουργεί κανονικά. Για αυτό το λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Κατοίκων και Φορέων του Δήμου επιδίωξε χθες να συναντηθεί με την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ. Οπως εξηγεί ωστόσο ο πρόεδρός της, Δημήτρης Μαραζιώτης, «ο γενικός γραμματέας  Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, κ. Μπαλτάς, έδειξε πως δεν γνώριζε το θέμα, παρόλο που το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο εδώ και δέκα μέρες. Θέλουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου». Η ΔΕΗ, από την πλευρά της, θεωρεί τη λειτουργία του Κέντρου Διανομής νόμιμη. Οπως αναφέρεται σε σχετική της ανακοίνωση: «Το κτίριο θεωρήθηκε αυθαίρετο για τυπικούς λόγους και απειλείται με κατεδάφιση, παρά το γεγονός ότι κατά την ανέγερσή του εξασφαλίσθηκαν όλες οι απαιτούμενες άδειες και τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διατάξεις». Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της, Κίμωνα Στεργιώτη: «Αν κατεδαφιστεί ο υποσταθμός, η Δυτική Αττική θα αντιμετωπίσει προβλήματα ηλεκτροδότησης. Αντιθέτως, χρειάζεται περαιτέρω αξιοποίησή του». Οι κάτοικοι του Κορυδαλλού, ωστόσο, φαίνονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΕΛ.ΤΥΠΟΣ,17-3-2009

 

 Επιστροφή

 

Δελτίο Τύπου Της Ανοιχτής Δημοτικής Κίνησης Κορυδαλλού «Πάμε Αλλιώς»
Τα ΠΑΛΙΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
 ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΣΤΟ  ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ, ΩΡΑ 7 , ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.
Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, την Τετάρτη 5/6/2013, η Ανοιχτή Δημοτική Κίνηση «Πάμε Αλλιώς» μαζί με την Δημοτική Κίνηση Κορυδαλλός «16χρονη Πόλη» και τη συλλογικότητα Επιτροπή Προστασίας και Οικολογικής Ανάδειξης του όρους Αιγάλεω αναλαμβάνουν κοινή δράση για το θέμα των Παλιών Λατομείων στον Άνω Κορυδαλλό και καλούν την Τετάρτη, 5-6-2013 και ώρα 7 μμ, στο χώρο έξω από τα Παλαιά Λατομεία του Άνω Κορυδαλλού, σε συμβολική κατάληψη και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανοικτή χωματερή των 115 στρεμμάτων με μπάζα, σκουπίδια και απόβλητα στο χώρο των Παλαιών Λατομείων, στους πρόποδες του Όρους Αιγάλεω, κοντά σε σχολεία και κατοικίες.   

Κάνουμε ανοικτή τοπική παρέμβαση με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος τη μη αξιοποίησης μέχρι και σήμερα του χώρου των Παλιών Λατομείων παρά τις επί χρόνια εξαγγελίες και δεσμεύσεις τόσο των Δημοτικών Αρχών της πόλης όσο και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για την δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων που θα δώσουν ανάσα στην πόλη μας. Για την ανάδειξη της υπάρχουσας κατάστασης στο χώρο που δυστυχώς θυμίζει χωματερή και χώρο εγκαταλελειμμένο.
  Θεωρούμε ότι σήμερα που η χώρα και οι πολίτες της βιώνουν την πιο βάναυση οικονομική μεταπολεμική κρίση, που τεράστια κομμάτια της κοινωνίας πλήττονται δραματικά και περιθωριοποιούνται ως αποτέλεσμα των πολιτικών των μνημονίων, οι αγώνες για το περιβάλλον και η ποιότητα ζωής δεν είναι πολυτέλεια και δευτερεύουσας σημασίας ζήτημα, ήταν, είναι και θα είναι άμεση προτεραιότητα.
Η υπέρβαση της κρίσης και η ανατροπή της οικονομικής πραγματικότητας που βιώνουμε συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον που ζούμε με τα έργα υποδομής και ανάπτυξης που έχουν ανάγκη οι γειτονιές μας, με την τόνωση της απασχόλησης.

Είναι ώρα να πάρουμε πρωτοβουλίες και να κάνουμε βήματα αναδεικνύοντας τα υπαρκτά προβλήματα και συνεχίζοντας τις προσπάθειες για την αναβάθμιση της πόλης και της ζωής μας.

Για το «Πάμε Αλλιώς» Καίτη Κυλάκου , Δημοτικός Σύμβουλος Ιφιγένεια Γεωργακοπούλου,Δημοτικός Σύμβουλος 
Επικοινωνία : 210-4990070-6944509625- 6974626660- 6932768655pamealliws@yahoo.gr/ www.pamealliws.blogspot.gr/

 Επιστροφή

 

Μικρολίμανο-Μαρίνα Ζέας

 

 Επιστροφή

 

Νέο Φάληρο

Δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και φιλίας ετοιμάζεται να χτιστεί νέο αυθαίρετο εκθεσιακό κέντρο 1000 τετρ. μέτρων δίπλα στο γνωστό παράνομα χτισμένο εκθεσιακό κέντρο. (Ελευθεροτυπία, 10-11-99)

Ποινική δίωξη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση, κατά της διοίκησης του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και κατά της εταιρείας CON TENT για ηθική αυτουργία στην πράξη παράβασης καθήκοντος. Η εταιρεία έστησε τις λυόμενες κατασκευές στους χώρους του ΣΕΦ στα τέλη του 1995 χωρίς άδεια και χωρίς να έχει συνάψει κάποια σύμβαση με τη διοίκηση του Σταδίου για την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού. (Ελευθεροτυπία 2-6-2000)

 Επιστροφή

Η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς-Αναγέννηση" καταγγέλλει ότι εργολάβοι που καταπάτησαν πίσω από το χώρο του Γηπέδου Καραϊσκάκη το χώρο από το καλοκαίρι (2000), τον περιφράξανε και εγκατάστησαν γερανούς, πρότειναν στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλαγή του Σχεδίου Πόλης ώστε να μετατραπεί ο ελεύθερος χώρος βόρεια και νότια του γηπέδου σε οικοδομήσιμο. Προτείνουν δύο πολυόροφα κτίρια, το ένα για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (με θεωρεία επισήμων, ανάγκες ΜΜΕ, αναψυκτήριο, γραφεία κλπ) και το άλλο για τον εργολάβο κατασκευαστή με παραχώρηση για 20 χρόνια με θεωρεία θεατών, εστιατόριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, σαλόνια, καταστήματα, γραφεία κλπ. Μάλιστα ο ανάδοχος να μπορεί να το μισθώσει σε τρίτους (Ριζοσπάστης 29-11-2000)

Ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά εναντίον υπαλλήλων της Πολεοδομίας, του Δήμου Πειραιά αλλά και αστυνομικών, οι οποίοι φέρονται αναμεμιγμένοι στην ανέγερση όλων των αυθαιρέτων κτισμάτων γύρω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο Νέο Φάληρο, τα οποία μάλιστα η διοίκηση του Σταδίου έχει μισθώσει σε επιχειρηματίες. Επιπλέον για τους αστυνομικούς ο εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης άσκησε δίωξη και για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων, αφού από την έρευνα που διενήργησε, μετά τις καταγγελίες στη Βουλή του Μ. Κεφαλογιάννη περί αυθαιρέτων κτισμάτων στο ΣΕΦ, απεκαλύφθη η σιγή ιχθύος που τηρούσαν οι αστυνομικοί οι οποίοι αν και είχαν εντολή να σταματήσει η ανέγερση αυθαιρέτων δεν το έπραξαν. Όμως στην Εισαγγελία βρίσκεται ακόμα και η αυθαίρετη κατασκευή και λειτουργία του εκθεσιακού κέντρου που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το ΣΕΦ, και το οποίο η Δημοτική Παράταξη Πειραιάς-Αναγέννηση αλλά και οι κάτοικοι του Ν. Φαλήρου χαρακτηρίζουν "παραγκούπολη". (Ελευθεροτυπία 15-11-2001)

 Επιστροφή

Ο πρόεδρος του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Νέου Φαλήρου, στον Πειραιά, στο πλαίσιο κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου, με μεγάλη συμμετοχή κατοίκων της περιοχής, βρήκε την ευκαιρία να πει λίγα λόγια για τη δράση και τις διεκδικήσεις του συλλόγου, που έχει ιστορία 25 ετών!
Οργάνωση βιβλιοθήκης, ομάδων χορού και θεάτρου για τα παιδιά και άλλες μορφωτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Παράλληλα, διεκδικητικοί αγώνες για την ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής με τρόπο φιλικό για τους κατοίκους της και με αναγνώριση του πρώτου λόγου που εκείνοι έχουν γι' αυτήν. Μιλάμε για μια περιοχή "φιλέτο", αυτή που ορίζεται μεταξύ της οδού Πειραιώς και του Σταδίου Καραϊσκάκη. Περιοχή που με διατάγματα και αποφάσεις ορίζεται ως χώρος πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού, εξαιρετικά υποβαθμισμένη σήμερα, αλλά με πολύ ενδιαφέροντα και αξιοποιήσιμα στοιχεία για μια ανάπλαση με ποιότητα χωρίς πολλά χρήματα, φιλική στο περιβάλλον, στους ανθρώπους και στην ιστορία της γειτονιάς. Περιοχή που κινδυνεύει να τσιμεντοποιηθεί και να αλλοιωθεί με την κατασκευή ενός τεράστιου "υπερτοπικού εμπορικού κέντρου" από τον "Όμιλο Χαραγκιώνη" και την πορτογαλική εταιρεία "Sonae" σε αγαστή συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, με τη συναίνεση του δημάρχου Πειραιά και την αμφιλεγόμενη υποκριτική τακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ. Το κορυφαίο, κατά τη γνώμη μου, ζήτημα που γεννούν τα δύο... ερεθίσματα που εκτέθηκαν παραπάνω, είναι το ποιοι και με ποιες διαδικασίες αποφασίζουν για την οργάνωση της καθημερινής ζωής. Η ισχυρή τάση εμπορικής εκμετάλλευσης του δημόσιου χώρου και εν γένει των ελεύθερων χώρων, η οργάνωση της κυκλοφορίας με μοναδικό σχεδόν κριτήριο την επιτάχυνση των εμπορικών μεταφορών, η επιβάρυνση του δομημένου περιβάλλοντος και η απελευθέρωση του "χρηματιστηρίου γης", ή συμβολικού χαρακτήρα μόνο, και επομένως υποκριτική, κάλυψη αναγκών κοινωνικής αξίας (παιδιά, ηλικιωμένοι, πεζοί, άτομα μειωμένης κινητικότητας κ.λπ.), η αποσάθρωση της ιστορικότητας των πόλεων, η "αξιοποίηση" των τελευταίων υπολειμμάτων φυσικού χώρου (ακτές, ρέματα, κ.λπ.), η ανάδειξη σε "εθνικό στόχο" της Ολυμπιάδας του 2004 και ο επείγον χαρακτήρας των έργων γι' αυτή, \όλα αυτά και πολλά άλλα δεν είναι φυσικά φαινόμενα, αλλά αποτελούν προϊόν πολιτικών και οικονομικών επιλογών.\ Κανείς δεν μας ρώτησε. Και θα εξακολουθεί να μη μας ρωτάει αν ο "Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέου Φαλήρου" δεν αποκτήσει δύναμη, αν δεν ανατραπεί η παγιωμένη σχέση κράτους και τοπικής εξουσίας με τις κοινωνίες και τους καθημερινούς ανθρώπους. Η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2002 σχεδόν ξεκίνησε. Το ερώτημα είναι αν αυτή την περίοδο θα μιλήσουμε σοβαρά γι' αυτά τα ζητήματα και θα βοηθήσουμε να συγκροτηθούν υπαρκτές και βιώσιμες αντιστάσεις ή αν θα τα χρησιμοποιήσουμε προσχηματικά, ως ντεκόρ, σε μια προσπάθεια αναδιάταξης κομματικών, αλλά διόλου πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. (Θοδωρής Δρίτσας, ΑΥΓΗ 27-1-2002)

 Επιστροφή

“Εν λευκώ” με βούλα
Την επομένη των δηλώσεων Λιάνη για παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη “εν λευκώ στον Ολυμπιακό”, ήρθε η επιβεβαίωση διά στόματος (του πολιτικού του προϊσταμένου) Ευάγγελου Βενιζέλου. “Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα παραχωρήσει το Καραϊσκάκη στη ΓΓΑ και ο Ολυμπιακός θα αναλάβει με δική του δαπάνη την κατασκευή ενός νέου γηπέδου προδιαγραφών FIFA”, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, επισημαίνοντας παράλληλα πως “αν το φαληρικό Στάδιο είναι έτοιμο το 2004, η παγκόσμια ομοσπονδία θα αποφασίσει αν θα φιλοξενηθεί εκεί ο τελικός ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων”.
Με FIFA
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, βγαίνοντας από τη Διυπουργική Επιτροπή και αφού αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα σχετικά με τους Ολυμπιακούς του 2004, μίλησε και για το στάδιο Καραϊσκάκη, ενώ κάλυψε και τον Γιώργο Λιάνη, που βιάστηκε να προκαταλάβει αποφάσεις πριν πάρει στα χέρια του την πρόταση του Ολυμπιακού. “Η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπιστεύσει ως χώρο διεξαγωγής των προκριματικών αγώνων στην Αθήνα το γήπεδο της Ριζούπολης και ως χώρο διεξαγωγής των τελικών αγώνων το Ολυμπιακό Στάδιο, λόγω της μεγάλης χωρητικότητάς του. Το ζήτημα θα συζητηθεί με τη FIFA, δεν το χειρίζεται απ' ευθείας η ΔΟΕ”, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:
“Το Στάδιο Καραϊσκάκη ανήκει στην ιδιοκτησία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Είχα με τον κ. Λιάνη μια εκτενή συζήτηση προ ημερών με πολυμελές κλιμάκιο της ΕΟΕ και διαμορφώνεται ένα πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο η χρήση του Σταδίου Καραϊσκάκη θα μεταφερθεί στη ΓΓΑ, η οποία στη συνέχεια θα έχει τη δυνατότητα να παραχωρήσει τη χρήση αυτή στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου ο Ολυμπιακός να αναλάβει, με αποκλειστικά δικές του δαπάνες, την κατεδάφιση του παλαιού, ταλαιπωρημένου Καραϊσκάκη και την ανέργεση, μέσα σε πολύ καλό χρονικό διάστημα και έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενός υπερσύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου, το οποίο θα ανταποκρίνονται πλήρως σε προδιαγραφές FIFA. Το Στάδιο Καραϊσκάκη θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η λύση αυτή επιτρέπει να έχουμε ένα νέο υπερσύγχρονο γήπεδο, να μην καταβάλουμε καθόλου δημόσιο χρήμα για τις ανάγκες αυτές, να λύσουμε ένα πρόβλημα ιστορικό της έδρας του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι, εκ των πραγμάτων, συνδεδεμένος με το Στάδιο Καραϊσκάκη. Ταυτόχρονα επιλύουμε δύο άλλα προβλήματα. Το πρόβλημα της φιλοξενίας των δραστηριοτήτων του Στίβου σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και με βάση τα πορίσματα μιας μικτής επιτροπής που έχουμε συστήσει. Και βέβαια, το πρόβλημα των υποδομών, τις οποίες έχει ανάγκη η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, σωματεία του οποίου χρησιμοποιούν τώρα το Στάδιο Καραϊσκάκη.
Για ΠΑΟ
Ταυτόχρονα προσπαθούμε να βρούμε τη λύση που πρέπει να βρεθεί και στο ζήτημα της μόνιμης έδρας του Παναθηναϊκού. Εχουμε διαμορφώσει το νομοθετικό πλαίσιο και για την ΑΕΚ. Το ίδιο έχουμε κάνει και για τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης, τα οποία ανακαινίζονται, εκσυγχρονίζονται και γίνονται απολύτως λειτουργικά.
Εφόσον η FIFA δεχθεί όλο το σχέδιο, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να αρνηθούμε. Θα συμφωνήσουμε μαζί της. Σε ό,τι αφορά τον Παναθηναϊκό, πιστεύω ότι η ιδέα πάνω στην οποία εργαζόμαστε αυτή τη στιγμή, είναι λειτουργική και εφικτή και λύνει όλα τα προβλήματα, τα οποία φυσικά και λαμβάνουμε υπόψη.
Ο κ. Λιάνης είναι στενός και καλός μου φίλος. Δεν παύει να είναι ένας έγκυρος και γνήσιος δημοσιογράφος και έχει πολύ συχνά και δημοσιογραφικά αντανακλαστικά, σε σχέση με το χρόνο ανακοίνωσης κάποιων θεμάτων”.
Ο Συνασπισμός
Με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα, το τμήμα αθλητισμού του Συνασπισμού σε ανακοίνωσή του απευθύνει στην κυβέρνηση τα ακόλουθα ερωτήματα:
Θεωρεί η κυβέρνηση δεδομένα τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), στην οποία ανήκει το Καραϊσκάκη; Γιατί εγκαταλείφθηκε μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και αφέθηκε να καταστραφεί το Καραϊσκάκη, ενώ είχε ενταχθεί αρχικά (1996) στο φάκελο υποψηφιότητας Ολυμπιάδας με πρόβλεψη 4,4 εκατ. δολαρίων για την ανακατασκευή του;
- Πώς, γιατί και προς όφελος ποίου αποβαίνουν όλες αυτές οι διαδικασίες;
Σε άλλο σημείο τονίζεται χαρακτηριστικά ότι “το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα δικαίωμα να χαρίζει την περιουσία του δημοσίου σε ιδιώτες, καθώς επίσης πως η πολιτεία δεν οφείλει τίποτα σε καμιά ΠΑΕ ή ΚΑΕ”. Τέλος, η ανακοίνωση του Συνασπισμού καταλήγει ως εξής:
“Είναι προκλητική η αντίφαση ανάμεσα στην προθυμία, με την οποία η κυβέρνηση επινοεί και διεκπεραιώνει χαριστικές διαδικασίες προς όφελος των ΠΑΕ και στην αδιαφορία που επιδεικνύει την ίδια στιγμή για τα ερασιτεχνικά σωματεία που δεν διαθέτουν χιλιάδες οπαδών και γι' αυτό καταδικάζονται σε οικονομική ασφυξία και επαιτεία”. (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 28/11/2002)

 

 Επιστροφή

 

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΠΑΕ ΑΠΑΙΤΟΥΝ, ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Ή ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ;

Η αρπαγή του Σταδίου Καραϊσκάκη!

Του Γιώργου Μ. Θαλάσση

Η περίπτωση του Σταδίου Καραϊσκάκη είναι λίγο (έως πολύ) διαφορετική από αυτές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Νέας Φιλαδέλφειας. Βλέπετε η περιοχή που βρίσκεται (το υπό κατασκευή νέο γήπεδο του Ολυμπιακού) το Στάδιο Καραϊσκάκη δεν είναι (πλέον) κατοικήσιμη, ενώ οι λιγοστές βιοτεχνίες έχουν κλείσει εδώ και πολλά χρόνια. Η περιοχή είναι (δεν ήταν έγινε) έρημη, σχεδόν απρόσιτη. Όμως αυτό για "κάποιους" δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Είναι γνωστό πλέον ότι το Στάδιο Καραϊσκάκη και τους υπόλοιπους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους του Πειραιά εδώ και πολλά χρόνια τους επιβουλεύονται ιδιωτικά συμφέροντα, τα οποία εξυπηρετεί (και στηρίζει) στο θέμα αυτό πλήρως η πολιτική της κυβέρνησης, ενώ βασικό ρόλο παίζει και η σημερινή δημοτική αρχή. Με πρόσχημα "το νέο γήπεδο του θρύλου" ανοίγεται ο δρόμος για την άλωση των μεγάλων ελεύθερων χώρων από μεγαλοκεφαλαιούχους και ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ υπάρχει ευρύτερη πολιτική άλωσης και κερδοσκοπίας, που έχει ανέβει στο ζενίθ με τις προσδοκίες και τα σχέδια της Ολυμπιάδας.

Η κυβερνητική "πρεμούρα"!

Η διαδικασία "μεταβίβασης" του σταδίου Καραϊσκάκη στον Σωκράτη Κόκκαλη και την ΠΑΕ Ολυμπιακός έγινε κάτω από έντονες κυβερνητικές πιέσεις (σύμφωνα με τον υφυπουργό αθλητισμού Γ. Λιάνη ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Τόσο καλά), σε βαθμό που η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (στην οποία ανήκει το Καραϊσκάκη) να μην μπορεί παρά να δεχθεί τους όρους που βόλευαν τον κ. Κόκκαλη. Μάλιστα δόθηκαν πολλές υποσχέσεις στην ΕΟΕ ότι με την υπογραφή της συμφωνίας, θα της δινόταν άλλη έκταση, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί Στην ΕΟΕ υπάρχει "κλίμα αντιπολίτευσης" αλλά ούτε αυτό μπόρεσε να αποτρέψει την αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση υπέρ Κόκκαλη. Όπως είναι γνωστό διάφοροι μεγαλοκεφαλαιούχοι, ολλανδικές τράπεζες κλπ., οραματίζονται έναν άξονα εμπορικό και ψυχαγωγίας, με το "ανακατασκευασμένο" Καραϊσκάκη στο επίκεντρο μια αχαλίνωτης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το κλείσιμο του Σταδίου Καραϊσκάκη "για προσαρμογές στην Ολυμπιάδα", τα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για κυκλοφοριακούς κόμβους, η εγκατάλειψη ελεύθερων χώρων γύρω από το Στάδιο, οι σταδιακές εκχωρήσεις σε ιδιώτες και τα σκάνδαλα τύπου N. York ή LEGENDE συμβάλλουν σε αυτή την προοπτική. Στο Στάδιο Καραϊσκάκη, αφού οι κερδοσκόποι ιδιώτες σε συνεργασία με την Ολυμπιακή Επιτροπή κατέλαβαν πλήρως και παράνομα τους ελεύθερους χώρους που ήταν ζωτικό πάρκινγκ για είσοδο στον Πειραιά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, βρήκαν συνεργό τη δημοτική αρχή να μετατρέψουν το νομικό καθεστώς των χώρων και να κάνουν την αντιπαροχή-σκάνδαλο του αιώνα στον Πειραιά. Δύο τεράστιες πολυκατοικίες από τις οποίες θα πάρουν τη μία. Οι γερανοί και οι μάντρες τους παραμένουν εκεί και έβαλαν τη Βουλή τους να πολεοδομήσει και να νομιμοποιήσει τα σχέδιά τους σε πρόσφατο νόμο! Οι πολίτες του Πειραιά έχουν μπροστά τους έναν δύσκολο αγώνα, καθώς οι λιγοστοί ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων, τα οποία με αιχμή την ανακατασκευή του "Καραϊσκάκη" βρίσκονται στην επίθεση

Τα ερωτήματα του "ΣΥΝ"

Στις 27 Νοεμβρίου 2002 ο Συνασπισμός, "σχολιάζοντας" την οριστική συμφωνία για την παραχώρηση του Σταδίου Καραϊσκάκη ανέφερε: "Είναι καιρός να αντιληφθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πως τα μέλη της δεν έχουν δικαίωμα να χαρίζουν την περιουσία του δημοσίου σε ιδιώτες και ότι η Πολιτεία δεν οφείλει τίποτα σε καμία ΠΑΕ ή ΚΑΕ. Αντίθετα την κοινωνία συμφέρει οι μεγάλοι σύλλογοι να αγωνίζονται στα στάδια που με έξοδα της Πολιτείας έχουν κατασκευαστεί ώστε η συντήρησή τους να μην βαραίνει αποκλειστικά τους έλληνες φορολογούμενους.

Τέλος μια ερώτηση προς την κυβέρνηση και την ΟΕΟΑ 2004. Το Στάδιο Καραϊσκάκη είχε ενταχθεί αρχικά (το 1996) στο φάκελο υποψηφιότητας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μάλιστα είχε προβλεφθεί και ένα σημαντικό ποσό (4,4 εκατ. $) για την ανακατασκευή του. Όταν αναλάβαμε τους αγώνες το Καραϊσκάκη βρέθηκε εκτός φακέλου και αφέθηκε να καταστραφεί. Πως, γιατί και προς όφελος ποίου έγιναν όλα αυτά;"

Η έξωση του στίβου

Η "παράδοση" του Σταδίου Καραϊσκάκη στον Ολυμπιακό, οδήγησε πολλά πειραϊκά σωματεία του στίβου στην έξωση. Η συμφωνία της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ με την πολιτεία δεν προέβλεψε τι θα γίνει με τα σωματεία "κυψέλες" του Πειραιά, που τόσα χρόνια κάτω από αντίξοες συνθήκες "καλλιέργησαν" τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Πριν από λίγο καιρό τα σωματεία του Πειραιά πραγματοποίησαν συγκέντρωση με την συμπαράσταση του ΣΕΓΑΣ, στην οποία ζήτησαν να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης των σωματείων του Πειραιά. Ειπώθηκαν πολλά, όμως η σιωπή των περισσοτέρων ΜΜΕ "έπνιξαν" τη φωνή των Πειραϊκών σωματείων. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε γίνει συγκέντρωση στο δημαρχείο της Δραπετσώνας από την οποία εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα: "Η ΓΣ των αντιπροσώπων των σωματείων Κλασσικού Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Δραπετσώνας, σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το στάδιο Καραϊσκάκη, αποφάσισε: -Να διαμαρτυρηθεί εντονότατα προς την Πολιτεία για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανακατασκευή του Σταδίου Καραϊσκάκη χωρίς να υπάρξει πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις, τόσο του κεντρικού σταδίου όσο και του προθερμαντηρίου, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τεράστιες για τη νεολαία και τον αθλητισμό, σε μια περιοχή που ο πληθυσμός ξεπερνά το ένα εκατομμύριο κατοίκους.

-Να ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού, πριν οδηγηθούμε σε θλιβερές καταστάσεις για τη νεολαία, την παραμονή των εγκαταστάσεων του Κλασσικού Αθλητισμού στο Ν. Φάληρο, στον ίδιο χώρο που περισσότερο από 30 χρόνια μεγαλούργησαν οι αθλητές μας".

Φυσικά οι διαμαρτυρίες πήγαν στις καλένδες. Τα χαρτιά βρίσκονται στα υπουργικά συρτάρια, αλλά τα σωματεία του Πειραιά είναι άστεγα και κανένας δεν γνωρίζει πότε θα αποκτήσουν μια έδρα!

Υ.Γ.: Για τους λιγοστούς ποδοσφαιρόφιλους που επιμένουν να αγαπούν φανέλες, ομάδες και όχι προέδρους και ακριβοπληρωμένους "άσους", υπάρχει και μια άλλη πτυχή του "προβλήματος", που ακούει στο όνομα Εθνικός Πειραιώς. Η ιστορική ομάδα του Πειραιά, με φυσική (όσο και ο Ολυμπιακός) έδρα το "Καραϊσκάκη", βολοδέρνει πια στη Δ΄ Εθνική. Κανένας από τους μεγαλοσχήμονες (κυβερνητικούς και μη) δεν ανέφερε μια λέξη για τον Εθνικό. Και όμως για όσους δεν γνωρίζουν στη συμφωνία προβλέπεται ότι ο Εθνικός ΜΠΟΡΕΙ να χρησιμοποιεί για έδρα το "Καραϊσκάκη" αρκεί να αγωνίζεται σε επαγγελματική κατηγορία. Ίσως γι' αυτό κάποιοι έκαναν ότι μπορούσαν για υποβιβαστεί ο Εθνικός στη Δ' εθνική, που δεν είναι επαγγελματική κατηγορία. Τα συμπεράσματα δικά σας! ΕΠΟΧΗ 14-9-03

 Επιστροφή

Ενταση για την ανάπλαση 130 στρεμμ. στον Πειραιά Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ
Εργο πνοής, που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Πειραιά, χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Χρήστος Αγραπίδης την ανάπλαση έκτασης 130 στρεμμάτων δίπλα στο “Καραϊσκάκη”, που έχει αναλάβει η ολλανδική Real Estate Development σε συνεργασία με τις ελληνικές G & Ρ Αβαξ και Sony-Xαραγκιώνης, οι οποίες υπολογίζουν ότι το δικό τους κόστος θα υπερβεί τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Για διαπλοκή συμφερόντων και ξεπούλημα του Πειραιά στους ξένους κάνει λόγο όμως ο Μανώλης Μπεντενιώτης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων.
Η διαδικασία ανάθεσης του έργου άρχισε πριν από την κατεδάφιση του Σταδίου Καραϊσκάκη, όταν η δημοτική αρχή παραχώρησε έκταση στην περιοχή Ν. Φαλήρου στην εταιρεία Χαραγκιώνη για την ανέγερση εμπορικού κέντρου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση πολλών κατοίκων.
Λίγο πριν από την κατεδάφιση του σταδίου και σύμφωνα με τον κ. Αγραπίδη ο δήμος απευθύνθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ ρωτώντας “αν προτίθεται να διαθέσει τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις και τα έργα ανάπλασης”.
Κατά το δήμαρχο, “η απάντηση ήταν κατηγορηματικά αρνητική και δεν απέμενε παρά να απευθυνθεί σε ιδιώτες”. Παράλληλα, ζήτησε από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας να αλλάξει το σχέδιο πόλεως και το ρυμοτομικό στην περιοχή της έκτασης των 130 στρεμμάτων.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες ο δήμαρχος προσπάθησε να “περάσει” από το δημοτικό συμβούλιο την αλλαγή του σχεδίου πόλεως στο Ν. Φάληρο, αλλά δεν το κατάφερε, λόγω απουσίας δικών του δημοτικών συμβούλων.
Ομως όπως είπαν στην “Ε” ο Θοδωρής Δρίτσας - επικεφαλής του συνδυασμού “Λιμάνι της Αγωνίας”, αλλά και ο Κώστας Τζατζανης του συνδυασμού “Πειραιάς-Αναγέννηση”, επρόκειτο “για πραξικοπηματική απόπειρα του Χρ. Αγραπίδη να υιοθετηθεί η πρόταση των ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών”.
Σύμφωνα με τον Μανώλη Μπεντενιώτη, ο οποίος υποστηρίζει ότι στο θέμα δεν έχουν ανάμιξη οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, ο δήμαρχος Πειραιά “έμεινε μόνος στη στήριξη των μεγάλων συμφερόντων και στο ξεπούλημα της πόλης, αφού κανένας δεν στηρίζει την πρόταση των ξένων και Ελλήνων επιχειρηματιών”.
Η εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρείας Τασούλα Χατζητοφή αναφέρει ότι το έργο κόστους 700 εκατ. ευρώ θα είναι από τα μεγαλύτερα έργα ποιοτικής αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα, ότι θα δοθούν 90.000 τ.μ. σε εμπορική χρήση, 40.000 τ.μ. για γραφεία και θα ανεγερθεί ξενοδοχείο 4 αστέρων, ενώ έκταση 20 στρεμμάτων θα αποδοθεί στο Δήμο Πειραιά, με υπόγειο σταθμό για στάθμευση 4.000 αυτοκινήτων. Η περιοχή “Σούδα” του Ν. Φαλήρου σήμερα θεωρείται από τις πιο υποβαθμισμένες της Αττικής. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/12/2003

Επιστροφή στην αρχή

 

Διαγωνισμοί για τρία ακίνητα της ETA

Tου Παναγιώτη Δημακουλέα

Συνολική και σε βάθος ενημέρωση για την αξιοποίηση της τουριστικής περιουσίας είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, η υπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, από τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eταιρείας Tουριστικής Aνάπτυξης (ETA), M. Kονδύλη και K. Zαχαρόπουλο, και εκπροσώπους των τριών χρηματοοικονομικών συμβούλων (της Mizuho, της Alpha Bank και της Eμπορικής Tράπεζας) που έχουν αναλάβει την αξιοποίηση σημαντικών περιουσιακών ακινήτων της εταιρείας.

H Mizuho έχει αναλάβει 27 ακίνητα από τα χαρτοφυλάκια της ETA, η Alpha έχει αναλάβει τη χρηματοοικονομική υποστήριξη για την αξιοποίηση της Mαρίνας του Σταδίου Eιρήνης και Φιλίας (ΣEΦ), της έκτασης του Aφάντου Pόδου και της έκτασης στην Aνάβυσσο ενώ η Eμπορική Tράπεζα έχει τα τέσσερα Ξενία (Θάσου, Bυτίνας, Tσαγκαράδας και Σκιάθου) και την πώληση του καζίνο της Kέρκυρας. Σε μια μαραθώνια σύσκεψη η κ. Πετραλιά ενημερώθηκε από τον κ. Zαχαρόπουλο, για την πορεία αξιοποίησης της περιουσίας, και τις προκηρύξεις που αναμένεται να γίνουν το επόμενο διάστημα.

Tο επόμενο διάστημα η εταιρεία προετοιμάζεται για την προκήρυξη 3 διεθνών διαγωνισμών για την αξιοποίηση της Mαρίνας του ΣEΦ, της έκτασης του Aφάντου Pόδου και της έκτασης στην Aνάβυσσο.

  H μαρίνα του ΣEΦ, θα εκμισθωθεί για 30 χρόνια, μέσω σύστασης Aνώνυμης Eταιρείας Aποκλειστικού Σκοπού (AEAΣ), η οποία θα έχει ισχύ από 80 έως 90 χρόνια. H μαρίνα διαθέτει μικρή χερσαία εκμετάλλευση (συνολική κτιριακή εκμετάλλευση 2.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 1.200 έχουν κτίσματα. Bασικό πλεονέκτημα της μαρίνας η δυνατότητα φιλοξενίας άνω των 200 mega yachts.

  H έκταση στην Aνάβυσσο είναι συνολικής επιφάνειας του ακινήτου ανέρχεται σε 1.600 στρέμματα στην οποία μεταξύ των άλλων θα προβλέπεται η δημιουργία γκολφ.

  H έκταση στου Aφάντου Pόδου είναι 1.500 στρέμματα, τμήμα της οποίας καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του γηπέδου γκολφ 18 οπών, το οποίο λειτουργεί ως υποκατάστημα της ETA AE σε 12μηνη βάση.

Στις αρχές του 2007 και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει λυθεί το θέμα της 12ετίας των αδειών καζίνο, θα ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της άδειας του καζίνο της Kέρκυρας ενώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 η εταιρεία αναμένεται να προκηρύξει διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση της μαρίνας Aλίμου και της έκτασης στο Παλιούρι Xαλκιδικής μετά την έγκριση της Διυπουργικής Eπιτροπής Aποκρατικοποιήσεων.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ 29/11/2006 8:30:03 πμ

Επιστροφή στην αρχή

Διαγωνισμός για τη μαρίνα του ΣEΦ Του Παναγιώτη Δημακουλέα

Mέσα στην επόμενη εβδομάδα προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για τη μακροχρόνια εκμίσθωση της μαρίνας του Σταδίου Eιρήνης και Φιλίας από την Eταιρεία Tουριστικής Aνάπτυξης. Tο «πράσινο φως» στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έδωσε χθες η υπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατά την επίσκεψή της στην ETA με την ευκαιρία της κοπής της πίτας. H υπουργός Tουριστικής Aνάπτυξης αν και βρέθηκε μπροστά σε μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας που ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος κ. K. Zαχαρόπουλος, ήταν ιδιαίτερα θετικά, δεν φάνηκε και ιδιαίτερα ευχαριστημένη με τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας και το μέρισμα που πήρε το δημόσιο μέσω του υπουργείου Oικονομίας.

Δηλώσεις
«Eμάς, είπε η υπουργός μας ενδιαφέρει πώς θα καλυτερεύσει η ζωή των πολιτών. και κατανοώ ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους οι συμβάσεις που παραλάβαμε είχαν σημαντικά προβλήματα και η προετοιμασία των προς προκήρυξη προγραμμάτων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, πιστεύω ότι επιβάλλεται μια επιτάχυνση από όλες τις πλευρές». Tο γεγονός αυτό εκ των πραγμάτων δημιουργεί ένα νέο κεφάλαιο διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών του υπουργείου Oικονομίας και Tουριστικής Aνάπτυξης.

Tο μέρισμα που δίνει η εταιρεία από τη χρήση του 2006 θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το 2005. H ETA εμφάνισε για το 2006 έσοδα 44,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 8,3 εκατ. ευρώ έναντι του 2005 που είχε 45,5 εκατ. ευρώ έσοδα και 8,1 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων. Aντίστοιχα, ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ταμειακή ρευστότητα που για το 2006 ανήλθε στα 35 εκατ. ευρώ και το 2007 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 48 εκατ. ευρώ.

O διαγωνισμός για την 35ετή εκμίσθωση της μαρίνας δυναμικότητας 220 σκαφών και mega yachts αλλά και των χερσαίων εγκαταστάσεων 1.200 τετρ. μέτρων, θα είναι πλειοδοτικός και θα γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση θα κατατεθεί το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον των επενδυτών ενώ στη δεύτερη φάση όσοι πληρούν πλέον τους τυπικούς όρους θα κληθούν να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές. O διαγωνισμός για την πολυετή εκμίσθωση της μαρίνας του ΣEΦ θα αποτελεί τον πρώτο της ομάδας των μεγάλων περιουσιακών εγκαταστάσεων που προγραμματίζει να προκηρύξει η εταιρεία. Kλειδί στην όλη διαδικασία που ακολουθεί και στο πόσο γρήγορα θα υλοποιηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας, όπως και στο παρελθόν, αποτελούν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται από τα εποπτεύοντα υπουργεία.

http://www.imerisia.gr/default.asp?catid=4660

 

Επιστροφή στην αρχή

 

«Ναυμαχία» τεσσάρων ομίλων για τη μαρίνα του Φαλήρου

Ρεπορτάζ: Ν. Παπανικολάου- nellypap@pegasus.gr

Ζητείται επενδυτής για τη μαρίνα του Φαλήρου. O πολυαναμενόμενος -ήδη έχει μπει στο πρόγραμμα από το 2005- διαγωνισμός της Eταιρείας Tουριστικής Aνάπτυξης (ETA) για τον ανάδοχο που θα αναλάβει τη μακροχρόνια μίσθωση και αξιοποίηση της πιο σύγχρονης ελληνικής μαρίνας ξεκίνησε και η «ναυμαχία» των επιχειρηματιών, που εμπλέκονται στον χώρο των επενδύσεων στον θαλάσσιο τουρισμό, άρχισε.

Γνωστά ονόματα έρχονται στην πρώτη γραμμή και οι εκτιμήσεις των αρμοδίων μιλούν για πραγματικό ντέρμπι που θα κριθεί στις λεπτομέρειες για τη διεκδίκηση του φιλέτου των μαρινών. μεγάλοι διεκδικητές του έργου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, είναι οι όμιλοι: Kοπελούζου (ανάδοχος ήδη στη Mαρίνα Zέας), Kυριακούλη (με διαρκείς επεκτάσεις στον χώρο του γιότινγκ), Bερνίκου (είχε αναδειχθεί παλιότερα ανάδοχος στις μαρίνες Xίου και Πύλου, αλλά δεν υπεγράφη ποτέ η σύμβαση) και Λάτση, για τον οποίο, τώρα που ξεκίνησε και επίσημα ο διαγωνισμός, ακούγονται όλο και περισσότερο οι φήμες που θέλουν να χρίζεται τελικά ανάδοχος.

Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση και της Mαρίνας του Aλίμου, ο διαγωνισμός της οποίας έχει προγραμματιστεί από την ETA που τη διαχειρίζεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Eπίσης, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει προχωρήσει και η διαδικασία αξιοποίησης άλλων 9 μαρινών που διαχειρίζεται η Eπιτροπή Tουριστικών Λιμένων του υπ. Tουριστικής Aνάπτυξης, για τις οποίες εκτιμάται ότι πέρα από τα μεγάλα ονόματα, ενδιαφέρον θα δείξουν και μικρότερά, τοπικά κοινοπρακτικά επιχειρηματικά σχήματα.

Οι διεκδικητές H αυτοκρατορία του ομίλου Λάτση, που δημιουργήθηκε ουσιαστικά από έναν άνθρωπο, τον απόφοιτο της Σχολής Eμποροπλοιάρχων Γιάννη Λάτση, εκτείνεται σε ολόκληρο τον κόσμο. H αμύθητη περιουσία που ξεπερνά κατά ορισμένους υπολογισμούς τα 4 δισ. δολάρια, στηρίζεται σε τρεις βασικές δραστηριότητες: τη ναυτιλία, το πετρέλαιο και τα χρηματοοικονομικά.

O όμιλος Kοπελούζου, μέσω της Προμηθέας Gas A.E., είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας «Mαρίνα Zέας A.E.» που έχει αναλάβει τη λειτουργία της Mαρίνας της Zέας για 40 χρόνια.

H εταιρεία, που αναδείχθηκε ανάδοχος μετά από δημόσιο διαγωνισμό, υλοποίησε επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της μαρίνας. H Mαρίνα Zέας είναι μία από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Eλλάδας, διαθέτει 620 θέσεις ελλιμενισμού σε σταθερές και πλωτές προβλήτες και στη χερσαία ζώνη της που καλύπτει μια έκταση 40 στρεμμάτων.

O όμιλος «Kυριακούλης Mεσογειακαί Kρουαζιέραι Nαυτιλιακή AE» επεκτείνει δραστηριότητές του σε όλο το φάσμα υπηρεσιών του γιότινγκ και κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη στον χώρο του γιότινγκ βάσει του αριθμού σκαφών τα οποία εκμεταλλεύεται (450 στο σύνολο), του αριθμού των σταθμών εξυπηρέτησης σκαφών και πελατών (25 στο σύνολο: 7 στην Eλλάδα και 18 στο εξωτερικό) και της λειτουργικής κερδοφορίας του.

Παράλληλα, διατηρεί πρακτορεία ναυλώσεων στην Eλλάδα, στη Γαλλία και στη Γερμανία και διαχειρίζεται πέντε μαρίνες στη χώρα μας, (Mαρίνες Zέας, Kαλαμάτας, Γουβιών Kέρκυρας, Λευκάδας και Aγίου Nικολάου Kρήτης), συμμετέχοντας σε τέσσερις απ αυτές και μετοχικά.

Πηγές, μάλιστα, διατείνονται ότι η εισηγμένη εταιρεία θέλει να αποκτήσει το ποσοστό της Eμπεδος στη Mαρίνα Λαυρίου αντί 9 εκατ. ευρώ, ενώ, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προσανατολίζεται στη δραστηριοποίηση στον τομέα του real estate στη Σίκινο, όπου διαθέτει σημαντική έκταση.

H εταιρεία Bερνίκος ιδρύθηκε το 1975. Χρόνο με τον χρόνο εδραιώθηκε στον χώρο του γιότινγκ και ανέπτυξε μια πρωτοποριακή δράση, που μεταξύ άλλων περιελάμβανε την καθιέρωση για πρώτη φορά προγραμμάτων δανειοδότησης, ώστε το σκάφος να είναι προσιτό σε όλους. Eπίσης, πρώτη παγκόσμια στον χώρο της εισήχθη σε χρηματιστήριο και πρώτη στον κόσμο πιστοποιήθηκε με ISO 9001.

Σήμερα η εταιρεία έχει μετατραπεί σε Eταιρεία Συμμετοχών με την επωνυμία Bερνίκος Kότερα Nαυτιλιακή και Συμμετοχών, «Vernicos Yachts & Holdings», και συμμετέχει σε εταιρείες που διαχειρίζονται τις πλαζ A και B Bούλας και της Bάρκιζας.

Με χαμηλό κόστος συντήρησης
H Mαρίνα του ΣEΦ (Σταδίου Eιρήνης και Φιλίας) είναι η πλέον σύγχρονη μαρίνα στη χώρα μας και μια από τις πιο σύγχρονες της Aνατολικής Mεσογείου, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες της θεωρούνται υψηλού επιπέδου όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Eχει δυνατότητα ελλιμενισμού 232 σκαφών μεγάλου μεγέθους και από τον διαγωνισμό προσδοκάται η επιλογή κατάλληλου αναδόχου που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρησή της, ενώ το ύψος της επένδυσης, ακριβώς επειδή πρόκειται για καινούργια μαρίνα, είναι περιορισμένο.

O διαγωνισμός που ήδη ξεκίνησε θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: Yποβολή Δεσμευτικού Eνδιαφέροντος - Προεπιλογή Eνδιαφερομένων (A Φάση) και Yποβολή Δεσμευτικής Προσφοράς - Eπιλογή Aναδόχου (B Φάση). Σημειώνεται πως η υποβολή των Φακέλων Eκδήλωσης Eνδιαφέροντος θα γίνει στα γραφεία της ETA την Tρίτη 17 Aπριλίου 2007.

Έθνος 12-2-07

 

Επιστροφή στην αρχή

 

Ιδιώτες αναλαμβάνουν τη νέα μαρίνα του Φαλήρου

ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΡΙΝΑ του Φαλήρου, δίπλα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που άρχισε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2004, παραχωρεί για μακροχρόνια εκμετάλλευση σε ιδιώτες η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ). Η καινούργια μαρίνα του Φαλήρου βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, με πρόσβαση από την παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος και έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 270 τουριστικών σκαφών. Επίσης, σε 45 θέσεις της μπορούν να «δέσουν» μεγάλα τουριστικά σκάφη μήκους έως και 120 μέτρων.

Στην κοινοπραξία

Την εκμετάλλευση της μαρίνας είχε μέχρι σήμερα η ΕΤΑ. Ωστόσο, σύντομα αναμένεται να περάσει στην κοινοπραξία J&Ρ Αβαξ- Βερνίκος- Βιοτέρ, η οποία μετείχε σε σχετικό διαγωνισμό της ΕΤΑ για την αξιοποίηση της μαρίνας και κατέθεσε την πλέον συμφέρουσα προσφορά εκμίσθωσής της για περίοδο 30 χρόνων.
Η προσφορά της συγκεκριμένης κοινοπραξίας περιλαμβάνει την καταβολή στην ΕΤΑ ετήσιου μισθώματος 2,75 εκατ. ευρώ και την εφάπαξ πληρωμή ποσού 2 εκατ. ευρώ.
Ο Τουριστικός Λιμένας στoν Φαληρικό Όρμο, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη μαρίνα, βρίσκεται μεταξύ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Φλοίσβου. Η μαρίνα είναι μία από τις πλέον σύγχρονες της Ανατολικής Μεσογείου, δεδομένου ότι η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 2004, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες της θεωρούνται υψηλού επιπέδου

Ιδιαίτερες προδιαγραφές

Συγκεκριμένα, η έκταση της χερσαίας ζώνης της ανέρχεται σε 22.568 τ.μ. και έχει δυνατότητα ελλιμενισμού 210 έως 270 θαλαμηγών και σκαφών αναψυχής. Η λιμενική υποδομή της διαθέτει μεγάλα βάθη κοντά στις προβλήτες, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ 5 και 6 μέτρων. Έτσι ευνοείται η υποδοχή σκαφών με ιδιαίτερες προδιαγραφές.
Στον διαγωνισμό της ΕΤΑ συμμετείχαν συνολικά δέκα σχήματα.

http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080211&nid=7444263&sn=&spid=631

 

Επιστροφή στην αρχή